NIVELET, YLIPAINO JA HORMONIHÄIRIÖT

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "NIVELET, YLIPAINO JA HORMONIHÄIRIÖT"

Transkriptio

1 SPECIFIC -RUOKAVALIOT NIVELET, YLIPAINO JA HORMONIHÄIRIÖT NIVELET, LAIHDUTUS, PAINONHALLINTA, DIABETES JA HORMONISAIRAUDET ELÄINLÄ ÄK ÄRIASEMILTA JO VUODESTA 1988 LÄHTIEN

2 SPECIFIC - RUOKAVALIOT DECHRALTA Dechra on lääkeyritys, jolla on yli 35 vuoden kokemus lemmikkien ravitsemuksesta ja terveydenhoidosta. SPECIFIC -ruokavaliot kissoille ja koirille kehitetään tiiviissä yhteistyössä eläinlääkäreiden ja ravitsemustieteilijöiden kanssa, ja ne perustuvat viimeisimpään tietoon ravitsemuksesta ja terveydestä KALAÖLJYASIANTUNTIJA Asiantuntemuksemme kalaöljyn terveellisistä rasvahapoista on yksi tekijä,jonka takia SPECIFIC -ruokavaliot ovat ainutlaatuisia. Vuosien kokemus on opettanut meidät kypsentämään ja käsittelemään herkkää kalaöljyä oikein ja varovaisesti, jotta sen erityiset ominaisuudet säilyisivät. Kalaperäisillä rasvahapoilla on suotuisia vaikutuksia: Terve iho ja kiiltävä turkki Parempi vastustuskyky Terveet ja liikkuvat nivelet Aivojen ja näkökyvyn kehittyminen Munuaisten terve toiminta. MAKUTAKUU Kaikki SPECIFIC -ruokavaliot hyväksytetään maku- ja hajutestissämme, jotta voimme tarjota hyvän makunautinnon lemmikillesi. Jos kissasi tai koirasi ei ole tyytyväinen makuun autamme sinua löytämään vaihtoehtoisen SPECIFIC -ruokavalion tai annamme rahasi takaisin. Tällä kuvalla varustetut SPECIFIC - ruokavaliot sisältävät hyödyllisiä tyydyttymättömiä omega-3-rasvahappoja kalaöljystä (EPA ja DHA ). SPECIFIC, "ERITYINEN" RESEPTI Jokainen SPECIFIC säkki ja purkki sisältää koirasi tai kissasi tarvitsemat ravintoaineet ja auttaa niitä painonhallinnassa. Korkealaatuinen ruoka tyydyttää eläimen ravinnontarpeen jo pieninä annoksina, mikä on hyödyllistä eläimelle ja sinulle ja lisäksi taloudellista. Ruoka valmistetaan Euroopassa pääasiassa eurooppalaisista raaka-aineista. Ruoat eivät sisällä keinotekoisia aromeja tai väriaineita. Pysyvien reseptien ansiosta täysravintojen korkea laatu ja ravintoarvot pysyvät samana tuotantoerästä toiseen.

3 TERVETULOA SPECIFIC -RUOKAVALIOT DECHRAN SPECIFIC -RUOKAVALIOT SPECIFIC -tuoteperhe koostuu kaikenikäisille terveille kissoille ja koirille tarkoitetuista täysravinnoista sekä erityisten ravintotarpeiden tukemiseen tarkoitetuista ruoista. SPECIFIC -sarjasta löytyy sopiva ruoka-valio lemmikillesi sen iästä, rodusta tai erityisistä vaatimuksista riippumatta. Sanonta "Olet sitä mitä syöt" koskee myös kissaasi tai koiraasi, ja tutkijat ovat toistuvasti osoittaneet, että ruoalla on suuri merkitys lemmikin hyvinvoinnin ja elämänlaadun kannalta. SPECIFIC -ruokavaliot on ravitsemuksen asiantuntijoiden kehittämiä korkealaatuisia tuotteita. Ne ovat saatavilla vain eläinlääkäri-asemilta. Näin varmistamme, että saat aina ammattilaisen ohjausta ja ruokavalion, joka sopii parhaiten lemmikillesi riippumatta siitä, onko lemmikkisi terve vai sairas. Jos sinulla on kysyttävää SPECIFIC -ruokavalioista, käänny eläinlääkärisi puoleen tai käy osoitteessa

4 NAUTI ELÄMÄSTÄ NAUTI ELÄMÄSTÄ LEMMIKKISI KANSSA Kun pidät hyvää huolta kissastasi tai koirastasi, se pysyy terveenä pidempään ja saatte siten nauttia pidempään toistenne seurasta. Tässä esitteessä kerrotaan, mitä hyötyä SPECIFIC -ruokavalioista kissalle ja koiralle voi olla lemmikin tavallisten sairauksien, kuten nivelrikon, ylipainon ja diabeteksen, yhteydessä.

5 KOODIEN SELITYS SPECIFIC -KIRJAINKOODEISTA SAAT NOPEASTI TUOTTEESEEN LIITTYVÄÄ TIETOA ENSIMMÄINEN KIRJAIN kertoo, onko ruoka tarkoitettu kissalle vai koiralle TOINEN KIRJAIN kertoo ruoan pääasiallisen käyttötarkoituksen KOLMAS KIRJAIN kertoo, onko kyseessä kuivavai märkäruoka C J D = Canine = Joints = Dry C = Canine (koira) F = Feline (kissa) J = Joints (nivelet) D = Dry diet (kuivaruoka) W = Wet diet (märkäruoka) SPECIFIC on ravintoasiantuntijoiden kehittämä tuoteperhe. Sitä myydään ainoastaan eläinlääkäriasemilla, jotta saat aina asiantuntevaa neuvontaa siitä, mikä ruoka sopii lemmikillesi parhaiten. Laajassa tuotevalikoimassamme on ruokia terveille eläimille, mutta myös eläimille, joilla on jokin ravitsemukselle erityisiä vaatimuksia asettava tila.

6 YL 6 NIVELET JA NIVELRIKKO TERVEET NIVELET Liikunta vaikuttaa lemmikkisi hyvinvointiin, ja liikuntaan puolestaan vaikuttaa se, miten vahvat ja terveet lemmikkisi nivelet ovat. Monilla iäkkäämmillä eläimillä on nivelrikosta aiheutuvia nivelkipuja, jolloin eläimen aktiivisuus vähenee ja se nukkuu enemmän. Koirat saattavat ontua, kun taas kissat hyppivät vähemmän ja saattavat huolehtia puhtaudesta huonommin (esim. virtsaamiseen liittyvässä käyttäytymisessä saattaa tapahtua muutoksia). SPECIFIC Joint Support on kissoille ja koirilletarkoitettu ruoka, joka tukee terveiden nivelten toimintaa ja auttaa eläintä painonhallinnassa. KOOSTUMUS : Runsaasti nivelten terveyttä edistäviä omega- 3-rasvahappoja (EPA ja DHA) Glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia nivelrustojen tueksi Pienempi energiasisältö avuksi painonhallintaan Tasapainoinen täysravinto (lisäravinteita ei tarvita) Antioksidantteja ja mangaania nivelrustojen tueksi L-karnitiinia avuksi painonhallintaa Kuituja (psylliumkuitua) ruoansulatuksen ja suoliston toiminnan tueksi Kissanruoka SPECIFIC FJD/FJW tukee virtsateiden terveyttä Ei sisällä keinotekoisia väri- tai makuaineita NIVELKIPUJA ON USEIN VAIKEA HUOMATA, KOSKA NIIDEN OIREET VAIHTELEVAT JA ILMAANTUVAT VÄHITELLEN ELÄIMEN IKÄÄNTYESSÄ. Jos kissalla tai koiralla on nivelvaivoja, sitä voidaan auttaa lääkehoidolla ja nivelten toimintaa tukevalla ravinnolla sekä auttamalla eläimen painonhallinnassa. Kysy tarvittaessa neuvoa eläinlääkäriltä tai hoitajalta! JO PAKATTU SUOJAKAASUUN Erityinen valmistus- ja pakkausmenetelmä säilyttää rasvahapot tuoreina ja tehokkaina. Onko kissasi tai koirasi pysynyt aktiivisena?

7 NIVELET JA NIVELRIKKO SPECIFIC JOINT SUPPORT Lonkan, polven, kyynärnivelten tai muiden nivelten nivelrikosta aiheutuu kipua ja nivelrustovaurio. Lääkkeet ja nivelten toimivuutta tukeva ravinto voivat parantaa kissan tai koiran aktiivisuutta. NIVELRIKON AIHEUTTAMA NIVELRUSTON OHENEMINEN JA ROSOISUUS NIVELRAKO, JOSSA NIVELNESTETTÄ LUU 5 VUOTTA TÄYTTÄ YLI 90%:LLA NEISTÄ KOIRISTA JA 60%:LLA 6 VUOTTA TÄYTTÄNEISTÄ KISSOISTA ON JONKINASTEINEN NIVELRIKKO TUKEE VIRTSATEIDEN TERVEYTTÄ (KISSOILLA) KOIRILLE CJD Joint Support 12 kg, 6.5 kg, 2.5 kg KISSOILLE FJD Joint Support 2 kg KISSOILLE: Saatavana myös SPECIFIC FJW Joint Support märkäruokana käytännöllisessä 100 g:n Canflex-pakkauksena. KISSOILLE FJW Joint Support 7 x 100 g

8 LAIHDUTUS JA PAINONHALLINTA HUOLEHDI LEMMIKISTÄSI Monet lemmikin omistajat pitävät lemmikkinsä laihduttamista ja ylipainon hoitamista sekä siitä puhumista vaikeana. Tämä on luonnollista, mutta itse asiassa kiintymyssuhde lemmikkiin usein paranee laihdutuksen aikana. Huomioit lemmikkiäsi ja huolehdit siitä enemmän, ja kissastasi tai koirastasi tulee vähitellen onnellisempi, aktiivisempi ja leikkisämpi. Se on yksinkertaista jos kissasi tai koirasi päivittäinen ravinnonsaanti on suosituksia suurempi tai se saa ylimääräisiä herkkuja tai ylijäänyttä ruokaa, se saa tarpeettoman paljon energiaa, joka varastoituu sen elimistöön rasvana. Vaikka sinä et voi sitä nähdä, lemmikkisi tuntee sen joka päivä. Sen lisäksi, että tämä on lemmikillesi epäterveellistä, liiallisesta ruokinnasta aiheutuu tarpeettomia kustannuksia. TIETTYJEN LEMMIKKIEN RAVINNONTARVE ON PIENEMPI! Kastraatio vähentää eläimen aktiivisuutta ja hidastaa sen aineenvaihduntaa, joten eläin tarvitsee vähemmän energiaa. Koirien aktiivisuus usein vähenee niiden ikääntyessä, joten myös energiantarve vähenee.

9 LAIHDUTUS JA PAINONHALLINTA KYSY NEUVOA ELÄINLÄÄKÄRILTÄ Painonhallinnassa ravinto on luonnollisesti tärkeä, mutta eläimen elintapoihini saattaa olla myös tarpeen tehdä tiettyjä muutoksia. Eläinlääkäri tai hoitaja voi auttaa sinua laatimaan kattavan, yksilöllisen suunnitelman kissasi tai koirasi painonhallintaan. He voivat myös punnita lemmikkisi, jotta sen kunto sekä painon lisäys- tai vähennystarve voidaan arvioida. Päivittäinen ravinnonsaanti voidaan laskea lemmikin koon, aktiivisuuden ja painotavoitteen perusteella SPECIFIC -painolaskurin avulla. NAUTTIKAA YHTEISESTÄ AJASTANNE! Koirat haluavat usein huomiota eikä se aina tarkoita sitä, että ne olisivat nälkäisiä. Vietä hauskaa aikaa koirasi kanssa ja kiitä sitä koulutuksesta ja leikistä herkkupaloilla. Koirasi kiittää sinua siitä! LÄÄKEHOITO Painon muutokset voivat johtua sairaudesta ja vaatia lääkehoitoa. Jos kissasi/koirasi lihoo tai laihtuu yllättäen, oksentelee tai ripuloi, jos sillä on ulostamisvaikeuksia tai jos se ei suostu syömään yli 48 tuntiin, ota yhteyttä eläinlääkäriin. HYVÄNMAKUINEN Kaikki SPECIFIC Weight Management ruoat painonhallintaan maistuvat hyvältä. Lemmikkisi tulee kylläiseksi, vaikka ruoan rasva- ja kalorisisältö on pieni.

10 LAIHDUTUS JA PAINONHALLINTA MITEN AUTAT LEMMIKKIÄSI PYSYMÄÄN TERVEENÄ: Noudata kissasi tai koirasi ruokinnassa eläinlääkärin antamaa suositusta. Jaa päivittäinen ruoka-annos kahteen tai useampaan ruokintakertaan päivässä. Aktiivinen ruokinta: levitä ruokapalat isolle alueelle, esim. keittiöön tai puutarhaan tai käytä ruokinnassa aktivointipalloa. Leiki koirasi kanssa. Kävelytä sitä usein ja pidempiä lenkkejä. Kaikkien lemmikkiä hoitavien pitää tietää suunnitellusta ruokavaliosta ja noudattaa sitä. Huom! Joku muu, esim. naapurit, voivat antaa eläimelle ruokaa. Vältä tätä! Kun haluat palkita koiraasi, voit antaa sille SPECIFIC Healthy Treats herkkupaloja tai muutamia ruokapaloja sen päiväannoksesta. Jos annat lemmikillesi herkkupaloja, pienennä sen päivän ruoka-annosta herkkupaloja vastaavalla määrällä ylipainoriskin vähentämiseksi. Halutessasi hemmotella lemmikkiäsi ja vaihdella sen ruokavaliota, voit antaa SPECIFIC Weight Management (CRW-1/FRW) märkäruokapateeta Älä luovuta! Selkeät tulokset näkyvät vasta muutaman kuukauden kuluttua. Lemmikin punnituttaminen säännöllisesti eläinlääkärin vastaanotolla auttaa laihdutustulosten seuraamisessa. Ole yhteydessä eläinlääkäriin tai hoitajaan.

11 LAIHDUTUS JA PAINONHALLINTA HYVÄÄ JA HYÖDYLLISTÄ SPECIFIC -painonhallintaohjelman avulla lemmikkisi laihtuu, mutta saa samalla kaikki tarvitsemansa ravintoaineet, vitamiinit ja hivenaineet. Ruoka myös maistuu hyvältä ja on täyttävää. KOOSTUMUS: Pieni kalori-/energiasisältö, pieni rasvasisältö ja runsaasti kuituja Runsas valkuaisainesisältö lisää kylläisyyden tunnetta ja ylläpitää lihaksistoa Omega-3-rasvahapot kalaöljystä (EPA ja DHA) ovat nivelille terveellisiä ja edistävät ihon ja turkin terveyttä Tasapainoinen täysravinto L-karnitiini, auttaa rasvan palamista ja ylläpitää lihaksistoa Omega-3-rasvahapot kalaöljystä (EPA ja DHA) ylläpitävät laihdutuksen aikana nivelten terveyttä ja pitävät turkin kiiltävänä SPECIFIC Weight Reduction ja Weight Control sisältävät vähän rasvaa ja runsaasti kuituja, joten ne sopivat myös kissoille ja koirille, joilla on esimerkiksi ummetusta, haimatulehdus tai (etenkin huomattavasti ylipainoisella eläimellä) diabetes. Kysy neuvoa eläinlääkäriltä tai hoitajalta. ALIPAINO IHANNEPAINO YLIPAINO KUNTOPISTEYTYS BCS-kuntopisteytys (Body Condition Score) on hyvä tapa selvittää, onko kissasi tai koirasi alipainoinen, ihannepainoinen vai ylipainoinen.

12 LAIHDUTUS JA PAINONHALLINTA PAINONHALLINTA SPECIFIC -painon hallintaohjelma koostuu kahdesta vaiheesta: WEIGHT REDUCTION (laihduttaminen) ja WEIGHT CONTROL (painonhallinta). SPECIFIC Weight Reduction-ruokaa annetaan laihdutusvaiheessa, ja koirille annetaan SPECIFIC Weight Control ruokaa tai kissoille SPECIFIC Adult ruokaa laihdutuksen jälkeen, jotta ne pysyvät ihannepainossa. A LAIHDUTTAMINEN * TUKEE VIRTSATEIDEN TERVEYTTÄ FRD Weight Reduction 7.5 kg, 2 kg, 0.9 kg FRW Weight Reduction 7x100 g TESTIN PARAS ÖKO-TESTI 2011 ** CRD-1 Weight Reduction 13 kg, 7.5 kg, 2 kg CRW-1 Weight Reduction 6x300 g KOIRANI ANSAITSEE SILLOIN TÄLLÖIN HERKKUPALAN! SPECIFIC Healthy Treats ja Healthy Treats Mini sisältävät runsaasti kuituja ja vähän rasvaa, joten ne sopivat erinomaisesti herkkupaloiksi laihdutuksen aikana ja ihannepainon ylläpitämisessä. Ne sopivat myös diabetesta sairastaville koirille! Ylipainon välttämiseksi suositellaan, että päivän ruokamäärää pienennetään koiralle annettuja herkkupaloja vastaavalla määrällä: CT-H Healthy Treats 300 g CT-HM Healthy Treats Mini 275 g 5 SPECIFIC CT-H Healthy Treats palaa vastaa noin 15 g SPECIFIC Weight Reduction tai Weight Control kuivaruokaa. 10 SPECIFIC CT-HM Healthy Treats Mini palaa vastaa noin 8 g SPECIFIC Weight Reduction tai Weight Control kuivaruokaa.

13 LAIHDUTUS JA PAINONHALLINTA IHANNEPAINOSSA PYSYMINEN SPECIFIC Weight Control koirille ja SPECIFIC Adult kissoille ovat ruokia, jotka auttavat lemmikkiäsi pysymään ihannepainossaan ja antavat samalla kylläisyyden tunteen. Ruoat ovat maistuvia ja sisältävät kohtuullisesti rasvaa ja energiaa. Ne ovat täysravintoja, joita voi käyttää jatkuvasti. B PAINONHALLINTA * TERVEET VIRTSATIET FXD Adult 7.5 kg, 2 kg, 0.9 kg FXW Adult 7x100 g CRD-2 Weight Control 13 kg, 7.5 kg, 2 kg * Kissan ylipaino voi lisätä virtsakivien muodostumisen riskiä. SPECIFIC FRD Weight Reduction ja FXD Adult tukevat tällöin kissan virtsateiden terveyttä, sillä ne alentavat virtsan ph-arvoa. ** TESTIN PARAS. SPECIFIC CRD-1 Weight Reduction sai saksalaisviranomaisten tekemässä koirien laihdutus- ja kevytruokien Öko-testissä arvioksi "ERITTÄIN HYVÄ".

14 DIABETES JA HORMONIHÄIRIÖT DIABETES JA MUUT HORMONISAIRAUDET Diabetesta sairastavan kissan ja koiran verensokeripitoisuus on liian korkea ja energia-aineenvaihdunta häiriintynyt insuliinin liian vähäisen erittymisen tai sen vaikutuksen heikkenemisen seurauksena. Lääkehoito insuliinilla ja tiukka ruoka-valio verensokeri-pitoisuuden pitämiseksi hallinnassa ovat tällöin tavallisesti tarpeen. Ratkaisevassa asemassa on ravinto, jonka glykeeminen indeksi (Glyc-= sokeri, -Emic = veri) on matala, jotta verensokeripitoisuus pysyy tasaisena. Muita koirilla mahdollisesti esiintyviä hormonihäiriöitä ovat Cushingin oireyhtymä* ja hypotyreoosi**. Hormonisairaudet ovat tavallisempia iäkkäillä koirilla ja niitä esiintyy usein yhdessä ylipainon, nivelrikon, infektioiden/heikentyneen immuunipuolustuksen, iho- tai sydänsairauksien, korkean verenpaineen tai veren matalan rasvapitoisuuden yhteydessä SPECIFIC CED Endocrine Support pitää hormonisairautta sairastavan koiran verensokerin hallinnassa ja tukee ihon, nivelten ja sisäelinten terveyttä. Jos koirallasi on diabetes, mutta sen painoa on myös alennettava, suosittelemme laihduttamisen ja verensokerin hallinnassa pitämiseen alkuvaiheessa SPECIFIC Weight Reduction tai SPECIFIC Weight Control ruokia. Kun koiran ihannepaino on saavutettu, voidaan siirtyä käyttämään SPECIFIC CED Endocrine Support ruokaa, etenkin jos koiralla on myös muita sairauksia. KOIRILLE CED Endocrine Support 5 kg, 2 kg SISÄLTÄÄ KAURAA MATALA GLYKEEMINEN INDEKSI

15 DIABETES JA HORMONIHÄIRIÖT KOOSTUMUS: Kauraa, täysjyvävehnää (matala glykeeminen indeksi) ja runsaasti kuitua verensokeripitoisuuden hallinnassa pitämiseen Omega-3-rasvahapot (EPA ja DHA) kalaöljystä ja GLA purasruohoöljystä voimistavat insuliinin vaikutusta elimistössä ja ylläpitävät tervettä veren rasvapitoisuutta ja normaalia veren painetta. Ne edistävät myös ihon, turkin ja nivelten terveyttä Beeta-glukaaneja immuunijärjestelmän tueksi Kohtuullinen kalorisisältö, jotta paino pysyy hallinnassa Sinkki- ja seleenilisä immuunijärjestelmän tueksi L-karnitiini ja tauriini sydämen toiminnan tueksi Pienempi fosfori- ja natriumsisältö tukee munuaisten toimintaa SPECIFIC CT-H HEALTHY TREATS SOPIVAT DIABETESTA SAIRASTAVILLE KOIRILLE CT-H Healthy Treats 300 g * Kutsutaan myös hyperadrenokortisismiksi = liian suuri kortisolihormonin pitoisuus ** Hypotyreoosi = liian pieni kilpirauhashormonipitoisuus. DIABETESTA SAIRASTAVAT KISSAT Eläinlääkäri auttaa sinua kissasi hoidossa ja ravinnon valinnassa. SPECIFIC -ruokavaliot tasapainottavat ravinnon avulla diabetesta sairastavan kissan verensokeripitoisuutta kahdella tavalla: A: SPECIFIC FRD ja FRW Weight Reduction sisältävät B: SPECIFIC FXW Adult sisältää runsaasti tärkkelystä ja runsaasti kuitua, jolloin sokeri vapautuu valkuaisaineita ja vähän vereen hitaasti ja tasaisesti. hiilihydraatteja, jolloin kissan verensokeripitoisuus pysyy hallinnassa. KISSOILLE FRD Weight Reduction 7.5 kg, 2 kg, 0.9 kg KISSOILLE FRW Weight Reduction 7x100 g KISSOILLE FXW Adult 7x100 g

16 YLI 35 VUODEN KOKEMUS LEMMIKKIEN RAVITSEMUKSESTA JA TERVEYDENHOIDOSTA SPECIFIC -ruokavaliot kaikenikäisille kissoille ja koirille sekä tiloihin, joissa tarvitaan erityistä ravinnollista tukea. SKANNAA TÄMÄ QR-KOODI ESIM. ÄLYPUHELIMELLA SAADAKSESI LISÄTIETOA SPECIFIC RUOKAVALIOISTA Lisätietoa SPECIFICTM ruokavalioista saat eläinlääkäriltäsi tai hoitajalta tai ottamalla yhteyttä meihin: Dechra Veterinary Products Oy ELÄINLÄÄKÄRIN LEIMA: Dechra Veterinary Products, Helmikuu CVR Trademarks owned by Dechra Veterinary Products A/S. As used herein, /

YLI 35 VUODEN KOKEMUS LEMMIKKIEN RAVITSEMUKSESTA JA TERVEYDENHOIDOSTA

YLI 35 VUODEN KOKEMUS LEMMIKKIEN RAVITSEMUKSESTA JA TERVEYDENHOIDOSTA YLI 35 VUODEN KOKEMUS LEMMIKKIEN RAVITSEMUKSESTA JA TERVEYDENHOIDOSTA SPECIFIC -ruokavaliot kaikenikäisille kissoille ja koirille. Myös lemmikeille, jotka tarvitsevat erityistä ravitsemuksellista tukea.

Lisätiedot

TERVEELLISTÄ RAVINTOA KISSALLESI PÄIVITTÄISET TÄYSRAVINNOT KISSANPENNUT, AIKUISET JA IÄKKÄÄT KISSAT, LEIKATUT KISSAT, TIINEYS- JA IMETYSAIKA

TERVEELLISTÄ RAVINTOA KISSALLESI PÄIVITTÄISET TÄYSRAVINNOT KISSANPENNUT, AIKUISET JA IÄKKÄÄT KISSAT, LEIKATUT KISSAT, TIINEYS- JA IMETYSAIKA SPECIFIC -RUOKAVALIOT TERVEELLISTÄ RAVINTOA KISSALLESI PÄIVITTÄISET TÄYSRAVINNOT KISSANPENNUT, AIKUISET JA IÄKKÄÄT KISSAT, LEIKATUT KISSAT, TIINEYS- JA IMETYSAIKA ELÄINLÄ ÄK ÄRIASEMILTA JO VUODESTA 1988

Lisätiedot

YLI 35 VUODEN KOKEMUS KISSOJEN JA KOIRIEN TERVEYDESTÄ JA RAVITSEMUKSESTA

YLI 35 VUODEN KOKEMUS KISSOJEN JA KOIRIEN TERVEYDESTÄ JA RAVITSEMUKSESTA YLI 35 VUODEN KOKEMUS KISSOJEN JA KOIRIEN TERVEYDESTÄ JA RAVITSEMUKSESTA SPECIFIC -ruokavaliot kaikenikäisille kissoille ja koirille sekä tiloihin, joissa tarvitaan erityistä ravinnollista tukea. SKANNAA

Lisätiedot

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat Maittavan lihaisat Jahti&Vahti -koiranruoat Täysravinto paljon liikkuville koirille 32% Premium-luokan ruokaa koirallesi Suositut, nyt koostumukseltaan entistäkin lihaisemmat, Jahti&Vahti -koiranruoat

Lisätiedot

KÄYTÄNNÖN TIETOA. Eläinlääkärin osoite: Royal Canin Finland Oy Soidinkuja 4-6 A - PL 73 00701 HELSINKI puh. 020 747 9600

KÄYTÄNNÖN TIETOA. Eläinlääkärin osoite: Royal Canin Finland Oy Soidinkuja 4-6 A - PL 73 00701 HELSINKI puh. 020 747 9600 KÄYTÄNNÖN TIETOA Eläinlääkärin osoite: Royal Canin Finland Oy Soidinkuja 4-6 A - PL 73 00701 HELSINKI puh. 020 747 9600 Royal Canin 5000/04/2009. Kuvat: Labat, Rouquette. Koiran ja kissan diabetes KOIRAN

Lisätiedot

Helposti sulava. Anti-Hairball

Helposti sulava. Anti-Hairball Ilman keinotekoisia, väri, maku tai säilöntäaineita. Virtsan ph 6,06,5 Iho & Turkki Huolellisesti valitut raakaaineet ja erikoisresepti takaavat täydellisen kalsiumin ja fosforin suhteen sekä madalletun

Lisätiedot

KÄYTÄNNÖN TIETOA. Eläinlääkärin osoite: Royal Canin Finland Oy Soidinkuja 4-6 A - PL 73 00701 HELSINKI puh. 020 747 9600

KÄYTÄNNÖN TIETOA. Eläinlääkärin osoite: Royal Canin Finland Oy Soidinkuja 4-6 A - PL 73 00701 HELSINKI puh. 020 747 9600 KÄYTÄNNÖN TIETOA Eläinlääkärin osoite: Royal Canin Finland Oy Soidinkuja 4-6 A - PL 73 00701 HELSINKI puh. 020 747 9600 Royal Canin 5000/04/2009. Kuvat: Labat, Hermeline. Koiran ja kissan ylipaino KOIRAN

Lisätiedot

Holistic Food For Dogs

Holistic Food For Dogs Holistic Food ForFor Dogs Dogs Holistic Food Holistic Food For Dogs 100% GUARANTEED TASTE & NUTRITION E arthborn Holistic on pitkälle kehitetty luonnonmukainen ravinto koirille. Earthborn Holistic -ruuan

Lisätiedot

Omevio. Välttämättömiä rasvahappoja lemmikin ihon terveyden edistämiseen. UUTUUS iholle ja turkille. Lemmikin hyvinvoinnin tueksi

Omevio. Välttämättömiä rasvahappoja lemmikin ihon terveyden edistämiseen. UUTUUS iholle ja turkille. Lemmikin hyvinvoinnin tueksi Omevio Välttämättömiä rasvahappoja lemmikin ihon terveyden edistämiseen UUTUUS iholle ja turkille Mitä välttämättömät rasvahapot ovat? Välttämättömät rasvahapot ovat koirien ja kissojen ihon terveyttä

Lisätiedot

ONKO KOIRASI YLIPAINOINEN? TIETOA KOIRAN PAINONHALLINNASTA

ONKO KOIRASI YLIPAINOINEN? TIETOA KOIRAN PAINONHALLINNASTA ONKO KOIRASI YLIPAINOINEN? TIETOA KOIRAN PAINONHALLINNASTA YLIPAINO ON TERVEYSRISKI Koirien ylipaino on kasvava ongelma. Yhä useampi eläinlääkärin vastaanotolle tuleva koira on ylipainoinen tai lihava.

Lisätiedot

Satiety Support Royal Canin innovaatio. ...Annospussi tyytyväisyyden takaamiseksi

Satiety Support Royal Canin innovaatio. ...Annospussi tyytyväisyyden takaamiseksi Mitä vähemmän kissasi kerjää, sitä helpompi sen on pudottaa painoaan......annospussi tyytyväisyyden takaamiseksi Satiety Support Royal Canin innovaatio Eläinlääkäri on todennut kissasi ylipainoiseksi

Lisätiedot

Koiran nivelvaivat VETERINARY DIET

Koiran nivelvaivat VETERINARY DIET Koiran nivelvaivat VETERINARY DIET KOIRAN NIVELVAIVAT Nivelvaivat ovat koirilla varsin tavallisia. Yleisin niistä on nivelrustoa vaurioittava sairaus, nivelrikko. Yli 20 prosentilla 1-vuotiaista ja sitä

Lisätiedot

1 st Choice Super Premium Koirantäysravintouudistus 2010

1 st Choice Super Premium Koirantäysravintouudistus 2010 1 st Choice Super Premium Koirantäysravintouudistus 2010 Pienet ja kääpiörodut 1 st Choice Puppy Toy & Small Pennuille ja kasvaville koirille - 2-10 kk Lisätty proteiinia, vitamiineja, kalsiumia sekä muita

Lisätiedot

1 st Choice Super Premium Koirantäysravintouudistus 2010

1 st Choice Super Premium Koirantäysravintouudistus 2010 1 st Choice Super Premium Koirantäysravintouudistus 2010 Pienet ja kääpiörodut 1 st Choice Puppy Toy & Small Pennuille ja kasvaville koirille - 2-10 kk Lisätty proteiinia, vitamiineja, kalsiumia sekä muita

Lisätiedot

VETERINARY. Ruuansulatushäiriöt

VETERINARY. Ruuansulatushäiriöt VETERINARY EXCLUSIVE Ruuansulatushäiriöt Ruuansulatushäiriöt Kuvaus: Ruuansulatushäiriöt ovat yleisiä niin pennuilla kuin aikuisilla koirilla ja kissoilla. Häiriöihin voi olla useita eri syitä, kuten huono

Lisätiedot

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen Edellisen leirin Kotitehtävä Tarkkaile sokerin käyttöäsi kolmen päivän ajalta ja merkkaa kaikki sokeria ja piilosokeria sisältävät ruuat

Lisätiedot

Premium-luokan koiranruokasarja D

Premium-luokan koiranruokasarja D Premium-luokan koiranruokasarja D TM Lihaisaa laatua koirallesi. Laaturuokaa koirallesi Jahti&Vahti! Haluamme koirasi elämänlaadun pysyvän korkeana ja kauan. Siksi ruokien huippulaatu on meille aidosti

Lisätiedot

www.vomoghundemat.fi

www.vomoghundemat.fi www.vomoghundemat.fi Vom og Hundemat on norjalainen koirien tuoreruokatuote. Se valmistetaan norjalaisista eläinperäisistä raaka-aineista, kuten broileri, naudan sisäelimet, pötsi, lohi, naudan maksa ja

Lisätiedot

Ilman keinotekoisia, väri-, maku tai säilöntäaineita.

Ilman keinotekoisia, väri-, maku tai säilöntäaineita. Ilman keinotekoisia, väri-, maku tai säilöntäaineita. Josera on premium dogfood JUNIOR ADULT Saksalainen perheyrityssuper Laadukasta eläinten ruokintaa jo yli 70 vuoden ajan Keskittyy huolehtimaan ympäristöstä,

Lisätiedot

Opas seurannan tueksi Tyypin 2 diabeetikolle

Opas seurannan tueksi Tyypin 2 diabeetikolle Opas seurannan tueksi Tyypin 2 diabeetikolle 2 3 Lukijalle Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa sinua sairautesi seurannassa ja antaa lisäksi tietoa sinua hoitavalle hoitohenkilökunnalle hoitotasapainostasi.

Lisätiedot

Lihaisaa laatua koirallesi. Premium-luokan koiranruokasarja

Lihaisaa laatua koirallesi. Premium-luokan koiranruokasarja TM Lihaisaa laatua koirallesi. Premium-luokan koiranruokasarja Suomen suosituin premium-koiranruoka. Koiran elämänlaatu, terveys ja pitkä ikä ovat vaalimisen arvoisia asioita. Siksi ravinnon korkea laatu

Lisätiedot

super-premium hypoallergisia proteiineja lohiöljy suolis- ton bakteerikantaa immuniteettiä maku tuoksu.

super-premium hypoallergisia proteiineja lohiöljy suolis- ton bakteerikantaa immuniteettiä maku tuoksu. Calibra kissan täysravinnot ovat super-premium luokan hypoallergisia kuivamuonia. Täysravinto on tasapainoitettu kissan parhaan ravitsemuksellisen hyödyn saamiseksi ja sulavuuden takaamiseksi. Ravinnoissa

Lisätiedot

Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta. Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula

Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta. Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula 1 Johdanto Arviolta 500 000 suomalaista sairastaa diabetesta ja määrä kasvaa koko

Lisätiedot

SUPER- PREMIUM. Kissan täysravinto

SUPER- PREMIUM. Kissan täysravinto SUPER- PREMIUM Kissan täysravinto 1 Purenatural. Kissojen arvostama täysravinto. Kissa on eläinmaailman kulinaristi ja luontainen lihansyöjä. Se seuraa vaistoaan kaikessa myös ravinnon valinnassa. Vaistojensa

Lisätiedot

SUPER PREMIUM NUTRA NUGGETS NO WHEAT NO SOY SUPER PREMIUM PET FOOD FOR SUPERIOR HEALTH.

SUPER PREMIUM NUTRA NUGGETS NO WHEAT NO SOY SUPER PREMIUM PET FOOD FOR SUPERIOR HEALTH. SUPER PREMIUM NUTRA NUGGETS NO WHEAT NO SOY SUPER PREMIUM PET FOOD FOR SUPERIOR HEALTH. 1 TERVEELLINEN RUOKA, TERVE LEMMIKKI Nutra-Nuggets ruuat tarjoavat premiumluokan ravintoa lemmikkien kokonaisvaltaiseen

Lisätiedot

Mäyräkoiralle kehitetty ravintoohjelma

Mäyräkoiralle kehitetty ravintoohjelma Mäyräkoiralle kehitetty ravintoohjelma Pieni ja eläväinen koira on myös loistava metsästäjä! Mäyräkoiran helposti tunnistettava pieni ulkomuoto lyhyine kaarevine jalkoineen on yksi syy siiihen, miksi se

Lisätiedot

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suolisto ja vastustuskyky Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suoliston vaikutus terveyteen Vatsa ja suolisto ovat terveyden kulmakiviä -> niiden hyvinvointi heijastuu sekä fyysiseen että psyykkiseen

Lisätiedot

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa?

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Ravitsemusterapeutti Nea Kurvinen Ravitsemusterapia Balans nea.kurvinen@ravitsemusbalans.fi Ravitsemuksen merkitys reuman hoidossa Monipuolinen

Lisätiedot

Tietoa ja inspiraatiota

Tietoa ja inspiraatiota Terveyspolitiikka Tietoa ja inspiraatiota Nykypäivänä arvostamme valinnan vapautta. Tämä ilmenee kaikkialla työelämässämme, vapaa-aikanamme ja koko elämäntyylissämme. Vapauteen valita liittyy luonnollisesti

Lisätiedot

Tasapainoinen Ravitsemus

Tasapainoinen Ravitsemus Tasapainoinen Ravitsemus Juha ja Sari Eriksson Itsenäiset Jälleenmyyjät Omat taustat ja kokemukset Juha Eriksson 50v.. Perhe: Vaimo Sari, 4 lasta Samuli 17v, Krista 19v, Niklas 22v, ja Sami 24 v Ammatti:

Lisätiedot

Vaikuta rintojesi terveyteen. Tee oikeita valintoja.

Vaikuta rintojesi terveyteen. Tee oikeita valintoja. Vaikuta rintojesi terveyteen. Tee oikeita valintoja. Rintojen terveys on tärkeää Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Suomessa rintasyöpään sairastuu vuosittain noin 5000 ja kuolee lähes 900 naista. Aktiivinen

Lisätiedot

Uutuusmyslit! Korvaavat Supan kanin ja marsun vastaavat tuotteet

Uutuusmyslit! Korvaavat Supan kanin ja marsun vastaavat tuotteet Uutuusmyslit! Korvaavat Supan kanin ja marsun vastaavat tuotteet 1100 J&H RABBIT MIX 10kg Ruokinta-ammattilaisten suunnittelema, korkealaatuinen täysrehu kaneille. Sisältää optimaalisessa suhteessa kanisi

Lisätiedot

Koiran ja kissan ruokailukäyttäytyminen. Rakastammeko lemmikkimme lihaviksi?

Koiran ja kissan ruokailukäyttäytyminen. Rakastammeko lemmikkimme lihaviksi? Koiran ja kissan ruokailukäyttäytyminen Rakastammeko lemmikkimme lihaviksi? Ruokinnan tarkoitus Taata eläimelle sen kasvun, elintoimintojen ja lisääntymisen kannalta välttämättömät ravintoaineet ja täyttää

Lisätiedot

Health Nutrition -ruokaa herkille kissoille.

Health Nutrition -ruokaa herkille kissoille. Health Nutrition -ruokaa herkille kissoille. VET CAT NUTRITION Saatavana eläinlääkäreiltä. Herkän ruoansulatuksen alkeet. Joillakin kissoilla on herkkä ruoansulatus. Se voi olla seurausta useista tekijöistä,

Lisätiedot

Ravitsemusterapeutin palveluiden tarve Pohjois- ja Tunturi- Lappi

Ravitsemusterapeutin palveluiden tarve Pohjois- ja Tunturi- Lappi Ravitsemusterapeutin palveluiden tarve Pohjois- ja Tunturi- Lappi Ammattisi Avoimet vastaukset: muu, mikä? - avohoidon johtaja Työalueesi Avoimet vastaukset: muu, mikä? - kehitysvammahuolto - kotihoito

Lisätiedot

Ruokintasuositus Paino kg Gr/päivä 1-3 50-100 3-5 135-180 +5 130-200

Ruokintasuositus Paino kg Gr/päivä 1-3 50-100 3-5 135-180 +5 130-200 1100 J&H RABBIT MIX 10kg Ruokinta-ammattilaisten suunnittelema, korkealaatuinen täysrehu kaneille. Sisältää optimaalisessa suhteessa kanisi tarvitsemat luonnolliset ravintoaineet (aminohapot, vitamiinit,

Lisätiedot

Diabeetikon ruokailu sairaalassa

Diabeetikon ruokailu sairaalassa Diabeetikon ruokailu sairaalassa { Ravitsemusterapeutti Roope Mäkelä Satks Ruokavaliosuositus Diabeetikoille suositellaan samanlaista ruokaa kuin koko väestölle Ravitsemushoito on oleellinen osa diabeteksen

Lisätiedot

ASEET KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTYKSEEN

ASEET KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTYKSEEN ASEET KADONNEEN VYÖTÄRÖN METSÄSTYKSEEN Dehkon 2D-hanke (Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyhanke) Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Kakkostyypin diabetesta ehkäisevät Painonhallinta Hyvät ruokavalinnat kuitu

Lisätiedot

Whiskas. Täyttä kissanelämää. Valikoimaopas

Whiskas. Täyttä kissanelämää. Valikoimaopas Whiskas Täyttä kissanelämää Valikoimaopas Onnellinen kissa syö Whiskas -kissanruokaa Jokaiselle kissanomistajalle lemmikin kokonaisvaltainen hyvinvointi on tärkeintä. Oikealla ruokavaliolla on suuri merkitys,

Lisätiedot

Sisällys. 1.1 Hyvin vai huonosti nukuttu yö? Yöunen vaikutus terveyteen, painonhallintaan ja seuraavan päivän ruokavalintoihin...

Sisällys. 1.1 Hyvin vai huonosti nukuttu yö? Yöunen vaikutus terveyteen, painonhallintaan ja seuraavan päivän ruokavalintoihin... Sisällys Esipuhe...11 Kirjoittajat... 15 1 Aamu... 17 1.1 Hyvin vai huonosti nukuttu yö? Yöunen vaikutus terveyteen, painonhallintaan ja seuraavan päivän ruokavalintoihin... 17 Mitä unen aikana tapahtuu?...18

Lisätiedot

Ravitsemuksen ABC. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen

Ravitsemuksen ABC. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Tulossa La 25.10. La 8.11. La 15.11. La 22.11. La 29.11. Energiaravintoaineiden kirjo: energian tarve ja

Lisätiedot

Olen saanut tyypin 2 diabeteksen

Olen saanut tyypin 2 diabeteksen Bolujem od dijabetesa tip 2 Olen saanut tyypin 2 diabeteksen Kysymyksiä ja vastauksia Pitanja i odgovori Mitä diabetekseen sairastuminen merkitsee? On täysin luonnollista, että diabetekseen sairastunut

Lisätiedot

KAKSIN ET OLE YKSIN Kivitippu 18.10.2011. Aluevastaava Sari Havela Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry

KAKSIN ET OLE YKSIN Kivitippu 18.10.2011. Aluevastaava Sari Havela Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry KAKSIN ET OLE YKSIN Kivitippu 18.10.2011 Aluevastaava Sari Havela Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry Minun tieni Siksi tahtoisin sanoa sinulle, joka hoidat omaistasi. Rakasta häntä Niin paljon, että rakastat

Lisätiedot

Terveellinen kaura. Lumoudu kaurasta Kaurapäivä 1.10.2013. Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry

Terveellinen kaura. Lumoudu kaurasta Kaurapäivä 1.10.2013. Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry Terveellinen kaura Lumoudu kaurasta Kaurapäivä 1.10.2013 Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry Mikä on Leipätiedotus? Leipomoalan yhteinen tiedotusyksikkö Perustettu 1961 Rahoitus Perusbudjetti jäsenmaksuista

Lisätiedot

HYVIÄ NEUVOJA, JOIDEN AVULLA. voit saada diabeteksesi hallintaan

HYVIÄ NEUVOJA, JOIDEN AVULLA. voit saada diabeteksesi hallintaan OLE AKTIIVINEN HYVIÄ NEUVOJA, JOIDEN AVULLA voit saada diabeteksesi hallintaan Omat arvoni Päivämäärä / / / / / / / / / / / / HbA 1c (mmol/mol, %) LDL-kolesteroli (mmol/l) Verenpaine (mmhg) Paino (kg)

Lisätiedot

Suomen Suunnistusliitto

Suomen Suunnistusliitto Suomen Suunnistusliitto ry Suomen Suunnistusliitto Urheilijan ravitsemus Ravitsemussuositukset Monipuolista ja värikästä Sopivasti ja riittävästi Nauttien ja kiireettömästi Ruokaympyrä Ruokakolmio Lautasmalli

Lisätiedot

Kauneutta sisältä. Hyvä olo kaunistaa WELLNESS ELÄMÄNTAPA

Kauneutta sisältä. Hyvä olo kaunistaa WELLNESS ELÄMÄNTAPA Kauneutta sisältä Hyvä olo kaunistaa Onko tämä tuttua? Tiesitkö, että suurin osa maailman väestöstä on ylipainoisia, mutta huonosti ravittuja?? Tiesitkö, että ihmiset käyttävät päivittäiseen ruuanlaittoon

Lisätiedot

Koiran sydänsairaudet

Koiran sydänsairaudet Koiran sydänsairaudet Voedingsovergevoeligheid KOIRAN SYDÄNSAIRAUDET Koiran sydänsairaudet ovat yleensä eteneviä: ne pahenevat hitaasti, mutta varmasti. Hyvällä hoidolla, sopivalla ruokavaliolla ja lääkityksen

Lisätiedot

Diabetes (sokeritauti)

Diabetes (sokeritauti) Diabetes (sokeritauti) Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Diabeteksessa eli sokeritaudissa veren sokerimäärä on liian korkea. Lääkäri tai hoitaja mittaa verensokerin verinäytteestä

Lisätiedot

Healthy eating at workplace promotes work ability. Terveellinen ruokailu työpaikalla edistää työkykyä

Healthy eating at workplace promotes work ability. Terveellinen ruokailu työpaikalla edistää työkykyä Healthy eating at workplace promotes work ability Terveellinen ruokailu työpaikalla edistää työkykyä Jaana Laitinen Dosentti, Team Leader Työterveyslaitos, Suomi Finnish Institute of Occupational Health

Lisätiedot

Suositukset maksan haittavaikutusten välttämiseksi. Valdoxan voi aiheuttaa haittavaikutuksena mm. muutoksia maksan toimintaan.

Suositukset maksan haittavaikutusten välttämiseksi. Valdoxan voi aiheuttaa haittavaikutuksena mm. muutoksia maksan toimintaan. Potilaan opas VALDOXAN Suositukset maksan haittavaikutusten välttämiseksi Valdoxan voi aiheuttaa haittavaikutuksena mm. muutoksia maksan toimintaan. Tässä oppaassa kerrotaan suosituksista maksan haittavaikutusten

Lisätiedot

Life is great! Uusi koostumus!

Life is great! Uusi koostumus! Life is great! Uusi koostumus! www.fitmin.fi - premium ruoka, joka sisältää tuoretta lihaa! Miksi valita Fitmin For life For Life valikoima sisältää seitsämän erityyppistä koiranruokaa, jolla ravitset

Lisätiedot

REUMA JA SYDÄN KARI EKLUND HELSINGIN REUMAKESKUS

REUMA JA SYDÄN KARI EKLUND HELSINGIN REUMAKESKUS REUMA JA SYDÄN KARI EKLUND HELSINGIN REUMAKESKUS Sisältö Sydän ja nivelreuma Sydän- ja verisuonitaudit - ateroskleroosi - riskitekijät Nivelreuma ja sydän- ja verisuonitaudit - reumalääkitys ja sydän Kuinka

Lisätiedot

UUTUUS - ORIJEN TUNDRA UUTUUS - ACANA PORK & BUTTERNUT SQUASH

UUTUUS - ORIJEN TUNDRA UUTUUS - ACANA PORK & BUTTERNUT SQUASH KOODI TUOTENIMI PAINO HINTA kg sis. alv UUTUUS - ORIJEN TUNDRA Valmistusaineista 80 % lihaa ja kalaa, josta 60 % on tuoretta tai raakaa. Tundra sisältää peräti 10 erilaista tuoretta lihaa / kalaa - vuohta,

Lisätiedot

* Feine Fillets * *Pastete* tujoma@tujoma.fi www.finnern.de. www.tujoma.fi. File-paloja ja korkealaatuisia ainesosia. 85g Purkit

* Feine Fillets * *Pastete* tujoma@tujoma.fi www.finnern.de. www.tujoma.fi. File-paloja ja korkealaatuisia ainesosia. 85g Purkit tujoma@tujoma.fi www.finnern.de * Feine Fillets * File-paloja ja korkealaatuisia ainesosia Miamor Fine Fillet on puhtaasti fileen paloja hyytelössä (Jelly), kastikkeessa (Sauce) tai omassa keitinliemessään.

Lisätiedot

RAAKA-AINEIDEN ASEMA RUOKINNASSA. Marika Karulinna

RAAKA-AINEIDEN ASEMA RUOKINNASSA. Marika Karulinna RAAKA-AINEIDEN ASEMA RUOKINNASSA Marika Karulinna LIHA Koira on lihansyöjä, joten sen ravinnon perustana kuuluu olla liha Punaisesta lihasta saa rautaa Vaaleat lihat ovat usein rasvattomampia poikkeuksiakin

Lisätiedot

Liikunnan merkitys työkykyyn ja arjen jaksamiseen Maria Leisti, Elixia

Liikunnan merkitys työkykyyn ja arjen jaksamiseen Maria Leisti, Elixia Liikunnan merkitys työkykyyn ja arjen jaksamiseen Maria Leisti, Elixia tauoton liikkumaton tupakkapitoinen kahvipitoinen runsasrasvainen alkoholipitoinen heikkouninen? Miten sinä voit? Onko elämäsi Mitä

Lisätiedot

Liikunnan merkitys työkykyyn ja arjen jaksamiseen

Liikunnan merkitys työkykyyn ja arjen jaksamiseen Liikunnan merkitys työkykyyn ja arjen jaksamiseen tauoton liikkumaton tupakkapitoinen kahvipitoinen runsasrasvainen alkoholipitoinen heikkouninen? Miten sinä voit? Onko elämäsi Mitä siitä voi olla seurauksena

Lisätiedot

Ikääntyneen muistisairaan ravitsemus. Ravitsemuksen erityispiirteitä ja keinoja hyvän ravitsemuksen ylläpitämiseksi

Ikääntyneen muistisairaan ravitsemus. Ravitsemuksen erityispiirteitä ja keinoja hyvän ravitsemuksen ylläpitämiseksi Ikääntyneen muistisairaan ravitsemus Ravitsemuksen erityispiirteitä ja keinoja hyvän ravitsemuksen ylläpitämiseksi 2015 1 Ravitsemustilan merkitys ikääntyneelle Ylläpitää terveyttä, toimintakykyä ja lihaskuntoa

Lisätiedot

Hyvä välipala auttaa jaksamaan

Hyvä välipala auttaa jaksamaan Hyvä välipala auttaa jaksamaan Sisältö Välipalan vaikutus jaksamiseen ja koulumenestykseen Mistä hyvä välipala koostuu Maitotuotteet ja välipala Kuitu ja välipala Helposti lisää kasviksia ja hedelmiä välipalalle

Lisätiedot

TerveysInfo. ITE ryhmäaineistopaketti Opetuspaketti sisältää ITE työkirjan, ruoka ainetaulukon ja muuta aineistoa ITE ryhmäläiselle.

TerveysInfo. ITE ryhmäaineistopaketti Opetuspaketti sisältää ITE työkirjan, ruoka ainetaulukon ja muuta aineistoa ITE ryhmäläiselle. TerveysInfo lihavuus Berliininmunkki ja muita kirjoituksia painonhallinnasta Hercule Poirot laihduttaa, Lihavan mieli, Piiloliikunta sekä muut hauskasti nimetyt kirjoitukset kertovat monipuolisesti ihmisen

Lisätiedot

AKTIIVINEN VANHENEMINEN. Niina Kankare-anttila Gerontologian ja kansanterveyden kandidaatti Sairaanhoitaja (AMK)

AKTIIVINEN VANHENEMINEN. Niina Kankare-anttila Gerontologian ja kansanterveyden kandidaatti Sairaanhoitaja (AMK) AKTIIVINEN VANHENEMINEN Niina Kankare-anttila Gerontologian ja kansanterveyden kandidaatti Sairaanhoitaja (AMK) Luennon sisältö: Suomalaisten ikääntyminen Vanheneminen ja yhteiskunta Aktiivinen vanheneminen

Lisätiedot

VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI

VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI ESITTELYN YLEISKATSAUS Carl Rehnborg ja NUTRIWAYn tarina Tasapainoisen ruokavalion haasteet Lisää väriä ruokavalioosi Tasapainoinen ruokavalio. Tasapainoinen

Lisätiedot

Diabetes. Iida, Sofia ja Vilma

Diabetes. Iida, Sofia ja Vilma Diabetes Iida, Sofia ja Vilma Diabetes Monia aineenvaihduntasairauksia, joissa veren sokeripitoisuus kohoaa liian korkeaksi Useimmiten syynä on haiman erittämän insuliinihormonin vähäisyys tai sen puuttuminen

Lisätiedot

Oatlaws-tuotteet. Oatlaws-tuotteiden esittely ENG. Etusivu Testattu» Testatut tuotteet» Oatlaws tuotteet

Oatlaws-tuotteet. Oatlaws-tuotteiden esittely ENG. Etusivu Testattu» Testatut tuotteet» Oatlaws tuotteet ENG Etusivu Testattu» Testatut tuotteet» Oatlaws tuotteet Oatlaws-tuotteet Oatlaws-tuotteiden testiryhmään valittiin 18 testaajaa, jotka käyttävät säännöllisesti proteiinijuomia ja joilla on toistuvasti

Lisätiedot

Terra - täysin uusi sarja pieneläimille

Terra - täysin uusi sarja pieneläimille Terra - täysin uusi sarja pieneläimille Terra sisältää parhaat luonnon raaka-aineet kunnioittaen eläimen luonnollisia syömistapoja. Terra täyttää eläimen ruokinnalliset tarpeet. KOOSTUMUS: Kasvisperäiset

Lisätiedot

8 LEIPÄ JA VILJA RAVITSEMUKSESSA. Leipä ja vilja ravitsemuksessa (8)

8 LEIPÄ JA VILJA RAVITSEMUKSESSA. Leipä ja vilja ravitsemuksessa (8) 8 LEIPÄ JA VILJA RAVITSEMUKSESSA Leipä ja vilja ravitsemuksessa (8) Mitä leipä on? Kivennäisaineita Magnesiumia Rautaa Kaliumia Hivenaineita Sinkkiä Seleeniä Vettä Energiaa Hiilihydraatteja Proteiineja

Lisätiedot

Vet Care Nutrition. Ravinto-opas Pienet, keskikokoiset, suuret ja jätti kokoiset koirat

Vet Care Nutrition. Ravinto-opas Pienet, keskikokoiset, suuret ja jätti kokoiset koirat Vet Care Nutrition Ravinto-opas Pienet, keskikokoiset, suuret ja jätti kokoiset koirat ROYAL CANIN TUOTANTOETIIKKA Eläinten kunnioittaminen Jotkut eläintenruokien valmistajat ajattelevat tuotannossaan

Lisätiedot

Kolme nappia päivässä. HELIX SLIM VOIMAA LUONNOSTA. Kolmella tabletilla päivässä pysyvään painonhallintaan.

Kolme nappia päivässä. HELIX SLIM VOIMAA LUONNOSTA. Kolmella tabletilla päivässä pysyvään painonhallintaan. Kolme nappia päivässä. HELIX SLIM VOIMAA LUONNOSTA Kolmella tabletilla päivässä pysyvään painonhallintaan. Kolmella tabletilla päivässä pysyvään painonhallintaan! Tärkeintä painonhallinnassa on tasapaino

Lisätiedot

Mistä tyypin 2 diabeteksessa on kyse?

Mistä tyypin 2 diabeteksessa on kyse? Mistä tyypin 2 diabeteksessa on kyse? Kenelle kehittyy tyypin 2 diabetes? Perimällä on iso osuus: jos lähisukulaisella on tyypin 2 diabetes, sairastumisriski on 50-70% Perinnöllinen taipumus vaikuttaa

Lisätiedot

Lasten täydennysravintojuomat täyttä energiaa!

Lasten täydennysravintojuomat täyttä energiaa! Lasten täydennysravintojuomat täyttä energiaa! Lapsesi hyvä ravitsemustila parantaa jaksamista, edistää toipumista ja turvaa kasvun Kun lapsi ei syö riittävästi tavallista ruokaa Sairastuneen lapsen voi

Lisätiedot

DIABETES. Mikä on HbA 1C. -testi? MSD:n valmistama koulutusmateriaali

DIABETES. Mikä on HbA 1C. -testi? MSD:n valmistama koulutusmateriaali Mikä on -testi? MSD:n valmistama koulutusmateriaali Mikä on -testi? -testi on verikoe, joka otetaan yleensä laboratoriossa tai lääkärin tai hoitajan vastaanotolla. -testi mittaa keskimääräisiä verensokeritasojasi

Lisätiedot

Lataa Terve maksa - Marja Ruuti. Lataa

Lataa Terve maksa - Marja Ruuti. Lataa Lataa Terve maksa - Marja Ruuti Lataa Kirjailija: Marja Ruuti ISBN: 9789529920785 Sivumäärä: 313 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 23.99 Mb Terve maksa kertoo mitä jokaisen tulisi tietää maksan merkityksestä

Lisätiedot

Viljaton täysravinto!

Viljaton täysravinto! Viljaton täysravinto! Taste of the Wild täyttää kissasi ja koirasi vaistonvaraiset mielihalut Nykytieteen avulla pystytään todistamaan, että koirilla ja kissoilla on edelleen sama DNA kuin susilla tai

Lisätiedot

OMAHOITOLOMAKE Liite 3

OMAHOITOLOMAKE Liite 3 OMAHOITOLOMAKE Liite 3 Sinulle on varattu seuraava aika: Sairaanhoitajan vastaanotolle: Aika lääkärille ilmoitetaan myöhemmin Pyydämme Sinua syventymään hetkeksi omahoitoosi. Täytä tämä omahoitolomake

Lisätiedot

Tietoa ja vinkkejä yliaktiivisesta rakosta. Virtsarakko.fi

Tietoa ja vinkkejä yliaktiivisesta rakosta. Virtsarakko.fi Tietoa ja vinkkejä yliaktiivisesta rakosta Virtsarakko.fi VES-100974-1 02.2011 Relevans.net 7000 Arviolta noin 200 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii virtsarakon ongelmista. 2 ASTELLAS PHARMA, Falcon

Lisätiedot

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 RAVINNON MERKITYS TERVEYDELLE Onko merkitystä? Sydän- ja verisuonisairaudet Verenpaine Kolesteroli Ylipaino Diabetes

Lisätiedot

Terveelliset elämäntavat

Terveelliset elämäntavat Terveelliset elämäntavat (lyhyt ohje/ Duodecim Terveyskirjasto) Ravinto Kasviksien, hedelmien ja marjojen runsas käyttö Viljatuotteet kuitupitoisia täysjyvävalmisteita Maito- ja lihatuotteet rasvattomina

Lisätiedot

Vastasairastuneen tyypin 1 diabeetikon hoidon seurantavihko

Vastasairastuneen tyypin 1 diabeetikon hoidon seurantavihko Tämä vihko on tarkoitettu tuoreen tyypin 1 diabeetikon hoidon seurannan avuksi. Seurantavihko tukee omaa oppimistasi sairauden alkuvaiheessa. Tämän avulla sinä ja hoitajasi pystytte tarkkailemaan ohjattujen

Lisätiedot

Ravitsemussuositusten toteutuminen Rovaniemen ruokapalvelukeskuksen ruokalistoissa:

Ravitsemussuositusten toteutuminen Rovaniemen ruokapalvelukeskuksen ruokalistoissa: Ravitsemussuositusten toteutuminen Rovaniemen ruokapalvelukeskuksen ruokalistoissa: Päiväkotilapset, koululaiset, ikäihmisten kokopäivähoito ja kotipalvelulounas ikäihmisille. Noora Rajamäki Laillistettu

Lisätiedot

CHALLENGE-haaste on? Challenge on maailman johtavia painonpudotukseen ja kunnon kohottamiseen kehitettyjä haasteohjelmia.

CHALLENGE-haaste on? Challenge on maailman johtavia painonpudotukseen ja kunnon kohottamiseen kehitettyjä haasteohjelmia. by VI CHALLENGE-haaste on? Challenge on maailman johtavia painonpudotukseen ja kunnon kohottamiseen kehitettyjä haasteohjelmia. 500 miljoonaa myytyä pirtelöä, 3 miljoonaa muodonmuutosta, yli 13 maassa

Lisätiedot

Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN. 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen

Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN. 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen Osa 2: ASKELEET PAREMPAAN ARKIRUOKAAN Panosta oikeisiin asioihin, ruokavalion perusteet kuntoon Arkiruoka kuntoon mikä on oleellista

Lisätiedot

Purenatural. Koirien suosittelema.

Purenatural. Koirien suosittelema. 1 Purenatural. Koirien suosittelema. Koirat seuraavat vaistoaan. Se ohjaa niitä kaikessa: noutamisessa, paimentamisessa, metsästämisessä jopa leikkimisessä. Vaistonsa avulla ne myös tunnistavat laadukkaan

Lisätiedot

Labradorinnoutajalle kehitetty ravintoohjelma

Labradorinnoutajalle kehitetty ravintoohjelma Labradorinnoutajalle kehitetty ravintoohjelma Hurmaava koira, joka on täynnä elämää Väsymätön labradorinnoutaja on täynnä energiaa. Se rakastaa uimista ja pitkiä kävelylenkkejä omistajiensa kanssa. Sen

Lisätiedot

OPAS TYYPIN 1 DIABETESTA SAIRASTAVAN LAPSEN LÄHEISILLE

OPAS TYYPIN 1 DIABETESTA SAIRASTAVAN LAPSEN LÄHEISILLE OPAS TYYPIN 1 DIABETESTA SAIRASTAVAN LAPSEN LÄHEISILLE Tämä opas on tarkoitettu teille, joiden läheinen lapsi sairastaa tyypin 1 diabetesta. Oppaaseen on koottu perustietoa sairaudesta ja sen monipistoshoidosta.

Lisätiedot

Urheilijan ravitsemus ja vastustuskyky - Valion tuotteet urheilijan ravitsemuksessa

Urheilijan ravitsemus ja vastustuskyky - Valion tuotteet urheilijan ravitsemuksessa Urheilijan ravitsemus ja vastustuskyky - Valion tuotteet urheilijan ravitsemuksessa Infektiot, allergiat ja astma urheilussa sairaudet ja vammat urheilussa UKK-instituutti 5.11.2012 Marika Laaksonen, ETT,

Lisätiedot

AJATTELE ITSEÄSI, TOIMI. POSITIIVISIN KEINOIN diabeteksen hallintaan

AJATTELE ITSEÄSI, TOIMI. POSITIIVISIN KEINOIN diabeteksen hallintaan AJATTELE ITSEÄSI, TOIMI POSITIIVISIN KEINOIN diabeteksen hallintaan Mikä on diabetes? Diabetes on tila, jossa elimistön on vaikea muuttaa nautittua ravintoa energiaksi Diabeteksessa veressä on liikaa glukoosia

Lisätiedot

Saksanpaimenkoiralle. kehitetty ravintoohjelma

Saksanpaimenkoiralle. kehitetty ravintoohjelma Saksanpaimenkoiralle kehitetty ravintoohjelma Aidosti ylväs koira Voimakas, eloisa, älykäs, uskollinen... Saksanpaimenkoirasta on moneksi. Se on erinomainen vahtikoira, mutta sopii erinomaisen hajuaistinsa

Lisätiedot

JVi. Usein kysyttyä SISÄLLYSLUETTELO

JVi. Usein kysyttyä SISÄLLYSLUETTELO JVi Usein kysyttyä SISÄLLYSLUETTELO 1. Mitä on JVi? 2. Miksi joka päivä tulisi nauttia 120 ml JVi -juomaa? 3. Voinko käyttää JVi:tä muiden Nu Skin -tuotteiden kanssa? 4. Onko JVi SCS- (Skin Carotenoid

Lisätiedot

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Hei herätys! Aamupala käynnistää päivän Yöllä energiavarastot on nukuttu loppuun ja tyhjällä vatsalla on lounaaseen liian pitkä aika. Aamupala auttaa tasaamaan päivän syömiset.

Lisätiedot

Painonvartijat on toiminut jo yli 30 vuotta!

Painonvartijat on toiminut jo yli 30 vuotta! 1 Yleistiedote julkaisuvapaa Painonvartijat on toiminut jo yli 30 vuotta! Painonvartijoiden tunnettu ja tunnustettu osaaminen perustuu vankkaan monikymmenvuotiseen kokemukseen: ensimmäinen ryhmä kokoontui

Lisätiedot

Seraquin. Luonnollista suojaa koiran ja kissan nivelille

Seraquin. Luonnollista suojaa koiran ja kissan nivelille Seraquin Luonnollista suojaa koiran ja kissan nivelille Nivelrikko Tavallisin syy koiran nivelperäiseen kipuun ja ontumiseen 20 % kaikista koirista sairastaa Suomessa 110 000 nivelrikkoista koiraa lonkkanivelet,

Lisätiedot

Uusi älykäs ravitsemuskonsepti kissoille ja koirille. Rakkaus kissoihin ja koiriin on tärkein raakaaineemme ja pitkän,

Uusi älykäs ravitsemuskonsepti kissoille ja koirille. Rakkaus kissoihin ja koiriin on tärkein raakaaineemme ja pitkän, Rakkaus kissoihin ja koiriin on tärkein raakaaineemme ja pitkän, terveen sekä onnellisen elämän salaisuus. Hemmo Kasvattaja Marjatta Keskinen, Suomi Uusi älykäs ravitsemuskonsepti kissoille ja koirille

Lisätiedot

Yksipuolisuus altistaa puutoksille

Yksipuolisuus altistaa puutoksille Yksipuolisuus altistaa puutoksille Reuma-lehti 1/2017 Teksti: Laura Heikkilä Kuvat: Matias Honkamaa Kaikissa reumasairauksissa suositellaan mahdollisimman monipuolista ruokavaliota, jolla turvataan energian

Lisätiedot

Aikuisten (yli 18-vuotiaiden) paino selviää painoindeksistä, joka saadaan painosta ja pituudesta. Laske painoindeksisi laskurilla (linkki).

Aikuisten (yli 18-vuotiaiden) paino selviää painoindeksistä, joka saadaan painosta ja pituudesta. Laske painoindeksisi laskurilla (linkki). Lihavuus Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Lihavuus tarkoittaa normaalia suurempaa kehon rasvakudoksen määrää. Suurin osa liikarasvasta kertyy ihon alle, mutta myös muualle,

Lisätiedot

EDELLÄKÄVIJÄ LIHANSYÖJIEN RUOKINNAN UUSI AIKAKAUSI.

EDELLÄKÄVIJÄ LIHANSYÖJIEN RUOKINNAN UUSI AIKAKAUSI. EDELLÄKÄVIJÄ LIHANSYÖJIEN RUOKINNAN UUSI AIKAKAUSI. Shaping the future of animal health VÄHÄN HIILIHYDRAATTEJA, PALJON PROTEIINIA: SIKSI VETERINARY HPM ON JÄRKEVÄ VALINTA KISSALLESI. Kuten monet lemmikinomistajat,

Lisätiedot

KOMISSION DIREKTIIVI 2008/38/EY, annettu 5 päivänä maaliskuuta 2008, erityisravinnoksi tarkoitettujen rehujen käyttötarkoitusten luettelosta

KOMISSION DIREKTIIVI 2008/38/EY, annettu 5 päivänä maaliskuuta 2008, erityisravinnoksi tarkoitettujen rehujen käyttötarkoitusten luettelosta 2008L0038 FI 13.12.2010 002.001 1 Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin. Toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. B KOMISSION DIREKTIIVI 2008/38/EY, annettu 5 päivänä maaliskuuta 2008,

Lisätiedot

Sydäntä keventävää asiaa

Sydäntä keventävää asiaa Sydäntä keventävää asiaa Kolesterolia kannattaa alentaa aktiivisesti Kuudella kymmenestä suomalaisesta aikuisesta on kohonnut veren kolesterolipitoisuus 1. Kun veressä on liikaa kolesterolia, sitä alkaa

Lisätiedot

Kehitysvammaisen ravitsemuksen erityispiirteitä. Heli Pyrhönen laillistettu ravitsemusterapeutti MKS 13.1.2016

Kehitysvammaisen ravitsemuksen erityispiirteitä. Heli Pyrhönen laillistettu ravitsemusterapeutti MKS 13.1.2016 Kehitysvammaisen ravitsemksen erityispiirteitä Heli Pyrhönen laillistett ravitsemsterapetti MKS 13.1.2016 Hyvä roka hellii aisteja, mieltä ja kehoa Hermoston kehityshäiriöillä on homattava vaikts ravitsemstilaan.

Lisätiedot

Villikasvit ja tuoteturvallisuus Pakkausmerkinnät, Ravitsemus- ja terveysväitteet

Villikasvit ja tuoteturvallisuus Pakkausmerkinnät, Ravitsemus- ja terveysväitteet Villikasvit ja tuoteturvallisuus Pakkausmerkinnät, Ravitsemus- ja terveysväitteet Ylitarkastaja Marjo Misikangas Tuoteturvallisuusyksikkö 22.1.2013 Esityksen sisältö: Elintarvikkeiden pakolliset pakkausmerkinnät

Lisätiedot