Aivoliiton Yksi elämä -uutiskirje 3/2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aivoliiton Yksi elämä -uutiskirje 3/2014"

Transkriptio

1 Aivoliiton Yksi elämä -uutiskirje 3/2014 Yksi elämä -hankkeet kutsuvat mukaan kesätapahtumiin. Seuraava uutiskirje ilmestyy syyskuussa. Hyvää ja aurinkoista kesää! Korvaamaton kovalevy rekrytoi Aivoliiton Yksi elämä -hankkeisiin kuuluvaan Korvaamaton kovalevy -hankkeeseen on rekrytoitu projektisuunnittelijaksi terveystieteiden maisteri Ville Niemi. Hän aloitti tehtävässään 9.6. Hänen vastuullaan on suunnitella ja koordinoida hankkeen toteutusta. Hanke on myös saanut uudistetun tunnuksen. Uusi Korvaamaton kovalevy -tunnus toimii yhdessä niin Yksi elämä -kokonaisuuden kuin Aivoliitonkin visuaalisen ilmeen kanssa ja värillisenä sekä mustavalkoisena. Hankkeen tavoitteena on aivoterveyden edistäminen, aivoverenkiertohäiriöiden ennaltaehkäiseminen ja sairastuneiden hyvän hoidon ja kuntoutuksen edistäminen. Hankkeeseen tulee kuulumaan useita eri kohderyhmille suunnattuja osaprojekteja. Aivovoimaa tukee liikunnan puheeksi ottamista Aivovoimaa liikuntaneuvonnan työkaluja on Aivoliiton Yksi elämä -hanke. Sen tavoitteena on tuottaa ammattilaisten käyttöön selkeää teksti- ja kuvamateriaalia liikuntaneuvonnan tueksi. Materiaalin avulla helpottamme liikunnan puheeksiottamista ja vuorovaikutusta niiden henkilöiden kanssa, jotka liikkuvat terveytensä kannalta liian vähän ja joilla on jokin kommunikaatiota vaikeuttava ominaisuus, kuten afasia. Hankkeen ensimmäinen tuotos on nyt valmis. Kortti liikunnan puheeksi ottamisen tueksi on julkaistu. Lisätietoja löytyy Aivoliiton verkkosivuilta:

2 Aivoliiton Yksi elämä -uutiskirje 3/2014 Aivoliiton Yksi elämä -uutiskirje 3/2014 Markku Liukkonen Aivoliiton toimintaa esittelivät muun muassa Kommunikaatiokeskuksesta vastaava puheterapeutti Piia Aro-Pulliainen (vasemmalla) ja Yksi elämä -hankkeissa tiedottajana toimiva Liisa Koivula. Aivopäivä toimittajille Aivoliitto ja Turun yliopistollinen keskussairaala (TYKS) järjestivät ensimmäisen yhteisen Terveystoimittajien Aivopäivä-tapahtuman toukokuun alussa. Päivä alkoi TYKS:issä, jossa alansa huippututkijat kertoivat muun muassa MS-tutkimuksen uusimmista löydöistä sekä siitä, mitä muutoksia aivoissa nähdään jo ennen vakavan mielenterveyshäiriön puhkeamista. Esillä oli myös laaja FinnBrain-tutkimus, joka luotaa ympäristön ja perimän vaikutusta lapsen aivojen kehitykseen. Tyksistä toimittajat siirtyivät Aivoliittoon. Tiivis iltapäivä sisälsi tietoiskut AVH:n aiheuttamista neuropsykologisista muutoksista, kielellisestä erityisvaikeudesta ja kilpailutuksen aiheuttamista paineista järjestöjen toiminnassa. Aivopäivä herätti runsaasti kiinnostusta ja paikalle tuli viitisentoista toimittajaa eri puolilta maata. Aivoliitto ja 112 tutuiksi rahoittajalle ja yleisölle Aivoliitto esitteli toimintaansa ja Yksi elämä -hankkeitaan myös Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) väelle toukokuussa. Rahoittajille esiteltiin erityisesti aivoverenkiertohäiriön tunnistamista ja tilanteen vaatimaa toimintaa 112-kampanjan avulla. Olimme myös mukana RAY:n Inhimillisiä Uutisia -tapahtumassa Helsingin Kaivopihalla, jossa esittelimme 112- ja Tunne pulssisi -viestiä yleisölle. Yksi elämä -verkkopalvelu avautuu heinäkuussa Yksi elämä -verkkopalvelu sai kevään käyttäjätestauksessa hyvää palautetta. Kesän aikana keskitymme sisällön tuotantoon ja palvelu avataan yleisölle heinäkuun puolivälissä SuomiAreena-tapahtumassa. Verkkosivu avautuu tuolloin osoitteessa:

3 Aivoliiton Yksi elämä -uutiskirje Aivoliiton 3/2014 Yksi elämä -uutiskirje 3/2014 Aivoliiton ja Veikkausliigan Futistuuletus Aivoliitto ja Veikkausliiga ovat tuottaneet yhteistyössä Futistuuletus-videon. Videota näytettiin Ylen kanavilla ja sitä esitetään Veikkausliigan peleissä ja verkkosivuilla. Videolla käydään läpi aivoverenkiertohäiriön oireet Veikkausliigan respect-teeman hengessä. Videon voi käydä katsomassa Aivoliiton YouTube-kanavalla: Yksi elämä liikkeellä tervetuloa mukaan! Likat lenkille Oulussa Yksi elämä on kutsunut paikalliset AVH-, diabetes- ja sydänyhdistykset Likkojen Lenkille. Tapahtumat järjestettiin Jyväskylässä ja Tampereella jo toukokuussa. Oulun tapahtuma on ja siihen ehtii vielä mukaan. Osallistua voi Yksi elämä -näyttelykojulla tai lenkkeillen. Teemana on kannustaa likkoja tekemään Pieniä Päätöksiä Päivässä. Airan kanssa diskotaan Kuopiossa Aivot pitävät tanssista ja musiikista. Osallistummekin Aivosäätiön yhteistyökumppanina Kuopio tanssii ja soi -tapahtumaan. Yksi festivaalin huippukohtia on varmasti Aivodisko, jossa esiintyvät Aira Samulin & Rytmikkäät, Jorma Uotinen ja DJ Nite. Diskossa bailataan maanantaina kello 12 lähtien Kuopion torilla. Muina aikoina löydät pisteemme Kuopion musiikkikeskuksen aulasta. 112 esittäytyy palokuntanuorille 112-hanketta esitellään 2.7. Viksu 2014 Palokuntanuorten leirin vierailupäivänä Porin Kirjurinluodolla. Autamme niin leiriläisiä kuin kuin heidän vieraitaankin tunnistamaan aivoverenkiertohäiriön ja sydäninfarktin oireet ja toimimaan näissä tilanteissa oikein, eli soittamaan välittömästi hätänumeroon.

4 Aivoliiton Yksi elämä -uutiskirje 3/2014 Yksi elämä mukana SuomiAreenalla Yksi elämä -hankekokonaisuus osallistuu SuomiAreena-tapahtumaan Porissa Järjestämme yhdessä Syöpäjärjestöjen kanssa sidosryhmätilaisuuden ja lisäksi meillä on messuosasto Kansalaistorilla. Myös alueen paikallisyhdistykset kutsutaan tapahtumaan. SuomiMies seikkailee jälleen SuomiMies Seikkailee -rekkakiertue starttaa jälleen elokuussa. Kutsumme myös kaikkia jäsenyhdistyksiä mukaan kiertueelle. Tarkemmat tiedot ja toimintaohjeet löytyvät Yhdistyspostin sivulta 7. Yksi elämä viestii vaikuttajille Yksi elämä -vaikuttamisviestinnän työryhmä lähetti huhtikuussa maakuntaliittojen päättäjille kirjeen. Kirjeellä on tarkoitus vaikuttaa maakuntien toimintasuunnitelmiin Siinä muistutetaan kaikkien päätösten olevan terveyspäätöksiä. Lääkäriliitto, Tehy ja SuPer ja Yksi elämä -järjestöt ovat runsaan vuoden ajan keskustelleet terveyden edistämisestä ja terveyspolitiikasta. Yhteinen näkemyksemme on kiteytetty kannanottoon, joka luovutettiin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle toukokuussa. Tuolloin kannanotto julkistettiin myös tiedotusvälineille ja se on luettavissa muun muassa Aivoliiton verkkosivuilla. Aivoliitto sekä Sydänliitto ja Hengitysliitto ovat lisäksi antaneet lausuntonsa uudesta liikuntalakiesityksestä. Lain tavoitteita pidettiin lausunnoissa hyvinä. Aivoliitto kuitenkin odottaa, että lain uudistus antaa sille kansanterveysjärjestönä liikuntajärjestön statuksen ja pysyvän rahoituksen toteuttaa liikuntatoimintaa ja tuottaa hyvinvointia kansalaisille. Yksi elämä ja LIITO muistivat uusia ylioppilaita Yksi elämä ja Liikunnan ja Terveystiedon Opettajat ry (LIITO) muistivat terveystiedon kirjoittaneita kevään ylioppilaita pienellä suomalaisella designlahjalla. Lahjojen saajat valitsi kussakin koulussa terveystiedon opettaja. Mukana oli 87 koulua eri puolilta Suomea. Kannustuksen sai 151 terveystiedon kirjoittanutta uutta ylioppilasta. Terveystieto on eniten kirjoitettu reaaliaine ylioppilaskirjoituksissa. Lisätietoja Yksi elämä -hankekokonaisuudesta: Lisätietoja Korvaamaton kovalevy -hankkeesta Projektipäällikkö Marika Railila, ja 112-hankkeesta: p , Viestintäsuunnittelija Pia Puustelli, Yksi elämä -viestintäpäällikkö Eija Seppänen, p , p , Lisätietoja Aivovoimaa-hankkeesta ja Likkojen Lenkistä: Liikuntasuunnittelija Virpi Lumimäki, p ,

5 Liikkeelle peruskoulutus yhdistysten liikunnasta kiinnostuneille! Tervetuloa Soveltava Liikunta SoveLin Liikkeelle peruskoulutukseen! Koulutuksen tavoitteena on tukea paikallisyhdistyksen liikuntatoiminnan aloittamista ja kehittymistä. Tutustumme sovelletun liikunnan paikallisiin lähtökohtiin ja tavoitteisiin sekä keskustelemme liikunnan järjestämisen mahdollisuuksista. Päivien aikana pohdimme yhdessä liikuntavastaavan rooleja ja tehtäviä sekä sitä, miten voi motivoida jäseniä mukaan liikkumaan. Saat paljon hyödyllistä liikunta ja hyvinvointitietoa itsellesi. Ryhmätyönä suunnitellaan tapahtuma, koulutus, liikuntakurssi tai lajikokeilu. Samalla luonnostellaan, miten ne saadaan osaksi yhdistyksen toimintasuunnitelmaa, talousarviota ja markkinointia. Liikuntaosioissa perehdytään liikunnan sovelluksiin käytännössä. Koulutuksessa sinulla on mahdollisuus tavata toisia liikuntavastaavia ja jakaa kokemuksia heidän kanssaan. Koulutus onkin oiva verkostoitumispaikka liikuntavastaaville, liikuntavastaaviksi aikoville ja paikallistason liikunnan toimijoille! Koulutus toteutetaan yhteistyössä Soveltava liikunta SoveLi ry:n kanssa. Koulutus hyväksytään osaksi Valo ry:n sekä liikunnan ja urheilun aluejärjestöjen Liikuttaja koulutuskokonaisuutta. Aika Paikka Kohderyhmä Osallistumismaksu Ruokailu Sovellettavat liikuntalajit Kouluttajat Ilmoittautumiset Lauantai sunnuntai klo 9:00 16:00, yhteensä 14 tuntia Imatran kylpylä, Purjekuja 2, Imatra Yhdistysten ja järjestöjen liikunnasta vastaavat henkilöt, vertaisohjaajat, vertaisohjaajiksi aikovat ja muut soveltavasta liikunnasta kiinnostuneet. Myös ammattilaiset ja opiskelijat ovat tervetulleita mukaan, sillä koulutuksen yhtenä tavoitteena on lisätä yhteistyötä liikunnan toimijoiden kesken. 55 /hlö/ 2 h huone. 85 / hlö/ 1 h huone. Osallistumismaksu sisältää opetuksen, kurssimateriaalit ja majoituksen. Osallistujilla on mahdollisuus hakea KKI ohjelman koulutustukea viimeistään kuukautta ennen koulutusta: koulutustuki Kerro ilmoittautumisen yhteydessä mahdolliset erityisruokavaliot. Sauvakävely ja lihaskuntoharjoittelu SoveLin Liikkeelle kouluttaja Kirsi Forsell mennessä Imatra ilmoittautuminen tai koulutussihteeri Kirsi Airos, sähköpostiosoite kirsi.airos(at)sydanliitto.fi tai puh Lisätietoja antaa Kirsi Airos.

6 LIIKKEELLE PERUSKOULUTUKSEN OHJELMA 1. Koulutuspäivä lauantai Koulutuksen avaus ja esittäytyminen 9.15 Minkälainen merkitys liikunnalla on elämässäsi? Minkälaisia tuntemuksia liikunta sinussa herättää? Mitä liikuntatoimintaa yhdistyksissä on? Liikuntaruudukko Liikuntapiirakat, valtimoterveys ja liikunta Liikuntaa käytännössä; tasapaino tai kuntosaliharjoittelu. Miksi harjoittelu kannattaa? teoriaa, kannustusta harjoitteluun ja lisäkoulutukseen Lounastauko Liikuntavastaavan roolit ja tehtävät Virkistys ja kahvitauko Miten motivoidaan jäseniä / ihmisiä liikuntaan? Ideoiden ja kokemusten jakaminen Liikuntatoiminnan suunnittelu ja organisointi tarpeiden pohjalta. Ryhmätyöt: Suunnitelmat esim. yhteisestä liikuntatapahtumasta tai lajikokeilusta, liikuntatoiminnan suunnitelma ja talousarvio Koulutuspäivän päätös 2. Koulutuspäivä sunnuntai Päivän käynnistys ja tuntemukset edelliseltä päivältä, iltapäivän ryhmätöiden purku Yksi elämä liikkuu ja liikuttaa yhdessä/ Annukka Alapappila, Suomen Sydänliitto Yhteistyö kunnan kanssa: kaupunki/ liikuntatoimi/erityisliikunta avustukset ja tuet tilat koulutus ja tiedotus muut ajankohtaiset asiat Muut taloudelliset tuet yhdistyksille (mm. Kunnossa kaiken ikää ohjelman hanketuki) Lounastauko Liikuntaosuus: Sauvakävelyohjauksen opastus ja yhteinen kevyt sauvakävelylenkki 14:45 Virkistys ja kahvitauko Miten tästä eteenpäin Palautekeskustelu 16:00 Koulutuksen päätös Liikkeelle koulutuksen toteuttavat yhteistyössä:

7 Hae koulutustukea! KKI-KOULUTUSTUKI

8 Hae koulutustukea! Kunnossa kaiken ikää -ohjelma myöntää taloudellista tukea vertaisohjaajien ja liikuntavastaavien koulutukseen sekä liikuntaneuvontaa edistävään koulutukseen. Vertaisohjaajan tai liikuntavastaavan koulutus Koulutustukea voivat hakea rekisteröidyt yhteisöt, joilla on toiminnassa tai suunnitteilla käynnistää vertaisohjattuja aikuisväestölle suunnattuja liikuntaryhmiä. Osallistujien tulee olla terveytensä kannalta liian vähän liikkuvia. Koulutuksen tavoitteena on vahvistaa ja syventää vertaisohjaajan tai liikuntavastaavan taitoja ryhmän ohjaamisessa sekä omaehtoiseen liikuntaan tukemisessa. Hakijataho valitsee vertaisohjaajalle tai liikuntavastaavalle ryhmän tarpeisiin sopivan koulutuksen. Suosittelemme alueellisia matalan kynnyksen ryhmien ohjaamiseen kohdennettuja koulutuksia. Sinäkin voit olla vertaisohjaaja Kuka tahansa voi ryhtyä yhteisössään liikuntaryhmän vertaisohjaajaksi tai liikuntavastaavaksi. Ohjaajan koulutustaustalla ei ole väliä, kunhan liikuntakoulutus, johon tukea haetaan, palvelee ohjaajan ja ryhmän tarpeita. Vertaisohjaajien ja liikuntavastaavien kouluttaminen voi olla ratkaisu yhteisöjen ohjaajapulaan ja liikuntatoiminnan käynnistämiseen ja kehittämiseen. Koulutustuki on myös toimintansa vakiinnuttaneille hankkeille hyvä mahdollisuus kehittää ja laajentaa toimintaa vertaisohjaajia kouluttamalla. Tärkeitä kriteerejä koulutustukea haettaessa 1. Tukea voidaan myöntää vertaisohjaajalle, jolla on valmis tai alkava ryhmä, liikuntavastaavalle, joka koordinoi yhteisön liikuntatoimintaa, tai liikuntaneuvojalle, joka on käynnistämässä tai kehittämässä liikuntaneuvontaa. 2. Koulutus edistää terveytensä kannalta liian vähän liikkuvien työikäisten ryhmätoimintaa tai ohjausta. 3. Tukea voidaan myöntää liikunta- ja/tai liikuntaneuvontakoulutukseen, johon voi sisältyä myös muita elintapaneuvontaan liittyviä aiheita. 4. Koulutus palvelee ryhmän, vertaisohjaajan, liikuntavastaavan ja/tai liikuntaneuvojan tarpeita. 5. Haettava avustus on enintään puolet kokonaiskuluista. Myönnettävä avustus on korkeintaan 300 euroa koulutusta kohti. Hakeminen Tukea tulee hakea viimeistään kuukautta ennen koulutusta. Päätös postitetaan hakijalle kuukauden kuluessa hakemuksen saapumisesta. Myönnetty koulutustuki maksetaan hakijayhteisön tilille jälkikäteen koulutustositteita vastaan. Palauttakaa ohessa oleva lomake täytettynä osoitteeseen: KKI-ohjelma, Lutakonaukio 1, Jyväskylä Liikuntaneuvonnan kehittäminen Koulutustukea voivat hakea rekisteröidyt yhteisöt, joissa liikuntaneuvontaa ollaan käynnistämässä tai sitä halutaan kehittää laadullisesti. Koulutuksen tavoitteena on vahvistaa ja syventää liikuntaneuvontatietoutta ja -periaatteita sekä perehtyä liikuntaneuvonnan prosessiin ja yhteistyöhön. Liitteeksi tiedot koulutuksesta: Koulutuksen sisältö: Koulutuksen aihe/päivän ohjelma Järjestävä taho, aika, paikka ja kouluttajat Koulutuskulut: Koulutuksen hinta ja mitä hinta sisältää Muut koulutukseen liittyvät kulut Hakulomake on saatavilla myös pdf-muotoisena KKIohjelman verkkosivuilla

9 Täytä tämä lomake hakiessasi tukea vertaisohjaajan tai liikuntavastaavan koulutukseen. HAKIJAN TIEDOT Hakijayhteisön nimi: Postitoimipaikka: Hakijayhteisön rekisteritunnus: Puhelin: Vastuuhenkilön nimi ja asema: Matkapuhelin: Osoite: Sähköposti: Postinumero: VERTAISOHJAAJAN TIEDOT Vertaisohjaajan/liikuntavastaavan nimi: Puhelin: Osoite: Matkapuhelin: Postinumero: Sähköposti: Postitoimipaikka: RYHMÄN TIEDOT Ohjattavan ryhmän/ryhmien toiminnan sisältö: Osallistujamäärä: Osallistujien ikä: KOULUTUKSEN TIEDOT Koulutuksen nimi: Miten koulutus tukee vertaisohjaajan tai liikuntavastaavan tehtäviä? Koulutuksen järjestäjätaho: Koulutuksen ajankohta: Koulutuspaikka: Koulutuksen kokonaiskulut ovat Haettava avustus on euroa euroa

10 Täytä tämä lomake hakiessasi tukea liikuntaneuvontaa edistävään koulutukseen. HAKIJAN TIEDOT Hakijayhteisön nimi: Postitoimipaikka: Hakijayhteisön rekisteritunnus: Puhelin: Vastuuhenkilön nimi ja asema: Matkapuhelin: Osoite: Sähköposti: Postinumero: LIIKUNTANEUVOJAN TIEDOT Liikuntaneuvojan nimi: Puhelin: Osoite: Matkapuhelin: Postinumero: Sähköposti: Postitoimipaikka: LIIKUNTANEUVONTA Missä liikuntaneuvontaa annetaan: Ohjattujen ikä: Ohjattujen määrä/kk: Liikuntaneuvonnan yhteistyökumppanit: KOULUTUKSEN TIEDOT Koulutuksen nimi: Miten koulutus tukee liikuntaneuvontaa? Koulutuksen järjestäjätaho: Koulutuksen ajankohta: Koulutuspaikka: Koulutuksen kokonaiskulut ovat Haettava avustus on euroa euroa Kuva: Studio Juha Sorri Ulkoasu: Kotisaari Graphic Management Oy Paino: Keuruskopio Oy 2013

LIIKUNTATIEDOTE, ELOKUU 2014. Hyvä liikunnan yhteyshenkilö ja yhdistyksen puheenjohtaja,

LIIKUNTATIEDOTE, ELOKUU 2014. Hyvä liikunnan yhteyshenkilö ja yhdistyksen puheenjohtaja, LIIKUNTATIEDOTE, ELOKUU 2014 Hyvä liikunnan yhteyshenkilö ja yhdistyksen puheenjohtaja, Syyskauden toiminta on alkamassa helteisistä keleistä huolimatta, joten on tullut aika tiedottaa loppuvuoden tapahtumista!

Lisätiedot

Liikuntaneuvonnan koulutuskiertue 2013 2014

Liikuntaneuvonnan koulutuskiertue 2013 2014 Liikuntaneuvonnan koulutuskiertue 2013 2014 KKI-ohjelma ja UKK-instituutti järjestävät yhdessä Liikunnan aluejärjestöjen kanssa liikuntaneuvonnan koulutuskiertueen, jonka tavoitteena on vahvistaa liikuntaneuvonnan

Lisätiedot

1/2015. KOONTI: Järjestöpäällikkö Tom Anthoni tom.anthoni@aivoliitto.fi p. 050 568 9145

1/2015. KOONTI: Järjestöpäällikkö Tom Anthoni tom.anthoni@aivoliitto.fi p. 050 568 9145 Yhdistysposti 2) Pääkirjoitus: Vaikuttamista puhevammaisten asioissa 3) Ajankohtaista järjestötoimintaa 3) Liittokokous 2015 3) Vuoden 2015 toimintatonnit 3) Vuoden 2014 toimintatonnit ja niiden tilitys

Lisätiedot

Yhdistysposti 2/2012. TEKIJÄT: Järjestösuunnittelija Veijo Kivistö veijo.kivisto@aivoliitto.fi, p. 040 5430 009

Yhdistysposti 2/2012. TEKIJÄT: Järjestösuunnittelija Veijo Kivistö veijo.kivisto@aivoliitto.fi, p. 040 5430 009 2 Toiminnanjohtajan terveiset 3 Ajankohtaista toimenpiteitä varten 3 Yhdistysväen tapaamiset 4 Tukea yhdistysten vertaistukitoimintaan 5 Suvipäivä Suvituulessa 5 Yhdistysten internet-sivut 6 Tue Aivoliittoa

Lisätiedot

Yhdistysposti 1/2013. JAKELU: Jäsenyhdistysten puheenjohtajat ja sihteerit Liittohallituksen ja liittovaltuuston jäsenet

Yhdistysposti 1/2013. JAKELU: Jäsenyhdistysten puheenjohtajat ja sihteerit Liittohallituksen ja liittovaltuuston jäsenet 2 Toiminnanjohtajan terveiset 3 Liittovaltuusto kokoontuu 3 Puheenjohtajapäivät 3 Liittohallitus 2014 2015 3 Yhteystietolomakkeet 4 Kansainvälinen AVH-päivä 10. toukokuuta 5 Liiku terveemmäksi -päivä 5

Lisätiedot

teksti reetta kettunen

teksti reetta kettunen SoveLi-info 2/2012 SoveLi koordinoi vuoden 2013 Liiku terveemmäksi -päivää SoveLi on ottanut haasteen vastaan ja lupautunut Liiku terveemmäksi -vuoden 2013 koordinoijaksi. Liiku terveemmäksi -verkoston

Lisätiedot

SOVELI. soveltavan liikunnan asiantuntija 1. 2014. Mikaela Railo nauttii taas treenaamisesta

SOVELI. soveltavan liikunnan asiantuntija 1. 2014. Mikaela Railo nauttii taas treenaamisesta SOVELI soveltavan liikunnan asiantuntija 1. 2014 Mikaela Railo nauttii taas treenaamisesta POIMI JULISTE SoveLI 2014 SOVELI soveltavan liikunnan asiantuntija Sisältö 1 2014 Soveli-lehti ISSN-L 1795-2255

Lisätiedot

1/2013. Jäsenedut 2013. Seuraseminaarin aiheena on verotus. Kevään koulutukset. Seuran yhteystiedot ajan tasalle

1/2013. Jäsenedut 2013. Seuraseminaarin aiheena on verotus. Kevään koulutukset. Seuran yhteystiedot ajan tasalle Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry, ESLU järjestää lasten ja nuorten liikunnan, kunto- ja terveysliikunnan sekä seuratoiminnan koulutuksia myös tilauksesta omalla paikkakunnallanne teille sopivana ajankohtana.

Lisätiedot

Jäsentiedote 2014. Sisällys

Jäsentiedote 2014. Sisällys JÄSENTIEDOTE 2014 1 Jäsentiedote 2014 Sisällys TOIMINNANJOHTAJAN TERVEISET... 3 SUOMEN CP-LIITON JÄRJESTÖTERVEISET... 4 KEVÄTNEUVOTTELUPÄIVÄT LAHDESSA 29.-30.3.2014... 5 ILMOITTAUTUMISLOMAKE... 6 LOMITTAJATOIMINTA...

Lisätiedot

Kielellinen erityisvaikeus tutuksi -projekti 2011 2013

Kielellinen erityisvaikeus tutuksi -projekti 2011 2013 Kielellinen erityisvaikeus tutuksi -projekti 2011 2013 PROJEKTIRAPORTTI Elina Salo Aivoliitto ry:n julkaisusarjan raportti 9 2 Kielellinen erityisvaikeus tutuksi -projekti 2011 2013 PROJEKTIRAPORTTI Elina

Lisätiedot

Hyvät yhdistystoimijat!

Hyvät yhdistystoimijat! 19.2.2015 1 / 12 Tiedote on tarkoitettu käsiteltäväksi yhdistyksen hallituksessa. Hyvät yhdistystoimijat! Aurinko on tullut jälleen vuoden pimeimmän vaiheen jälkeen esiin. Auringon ja valon voima on ihmeellinen:

Lisätiedot

Sähkösanoma. Epilepsialiiton järjestötiedote 4/2009 SISÄLTÖ: SYYSILOA! Toiminnanjohtajan palsta. Kampanja-aineistoa epilepsiaviikolle.

Sähkösanoma. Epilepsialiiton järjestötiedote 4/2009 SISÄLTÖ: SYYSILOA! Toiminnanjohtajan palsta. Kampanja-aineistoa epilepsiaviikolle. Sähkösanoma Epilepsialiiton järjestötiedote 4/2009 SISÄLTÖ: Toiminnanjohtajan palsta Kampanja-aineistoa epilepsiaviikolle Järjestöpäällikön terveiset Toiminta-alueet: liikunta seniorit nuoriso perhe vaikeat

Lisätiedot

KERHOTOIMINNAN KÄSIKIRJA Suomen Parkinson-liitto ry

KERHOTOIMINNAN KÄSIKIRJA Suomen Parkinson-liitto ry KERHOTOIMINNAN KÄSIKIRJA Suomen Parkinson-liitto ry Kansikuva: Pohjois-Kymen Parkinson kerhon, Ulla-naistenpiiri suunnittelmassa kerhon joulujuhlaa. (Parkinson-postia 1/2014) 1 Johdanto 3 2 Järjestösuunnittelijat

Lisätiedot

Etelä-Karjalan. Liikunta ja Urheilu ry

Etelä-Karjalan. Liikunta ja Urheilu ry Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry TOIMINTA- JA TALOUS- SUUNNITELMA 2011 SISÄLLYSLUETTELO Yleistä 2 Hallinto ja toimisto 3 Lasten ja nuorten liikunta 3 Yleistä 3 Lasten ja nuorten liikunnan koulutus

Lisätiedot

Aika haastaa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry PUHEENJOHTAJALTA. www.kvtl.fi Kehitysvammaisten Tukiliitto ry 1

Aika haastaa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry PUHEENJOHTAJALTA. www.kvtl.fi Kehitysvammaisten Tukiliitto ry 1 JÄSENKIRJE 2/2013 VAPAASTI JAETTAVISSA Kokoajat Oili Jyrkämä ja Jaana Teräväinen päivitetty 2.10.2013 oili.jyrkama@kvtl.fi, jaana.teravainen@kvtl.fi Aika haastaa Olen viime aikoina osallistunut useampaankin

Lisätiedot

SOVELI. Ministeri Carl Haglund: "Liikunta osaksi yhteiskunnan muutosta" soveltavan liikunnan asiantuntija 2. 2014

SOVELI. Ministeri Carl Haglund: Liikunta osaksi yhteiskunnan muutosta soveltavan liikunnan asiantuntija 2. 2014 SOVELI soveltavan liikunnan asiantuntija 2. 2014 Kourukeilaaja Liisa Vatanen: "Suunta on tärkein" Ministeri Carl Haglund: "Liikunta osaksi yhteiskunnan muutosta" TEEMA Erityisliikunnan päivät 2014 SOVELI

Lisätiedot

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Jäsenkirje 1/2011 Tampereella maaliskuussa 2011 Koonnut tiedottaja Jaana Teräväinen jaana.teravainen@kvtl.fi Lämmin juhlavuoden tervehdys Tampereelta! Hyvä jäsenyhdistys, talvi alkaa olla voiton puolella

Lisätiedot

Kuikka Anu Utriainen Jarkko Virkkunen Anne. Onnistunut projekti VANHUS- JA LÄHIMMÄISPALVELUN LIITON PROJEKTIKÄSIKIRJA

Kuikka Anu Utriainen Jarkko Virkkunen Anne. Onnistunut projekti VANHUS- JA LÄHIMMÄISPALVELUN LIITON PROJEKTIKÄSIKIRJA Kuikka Anu Utriainen Jarkko Virkkunen Anne Onnistunut projekti Uudistettu painos 2012 VANHUS- JA LÄHIMMÄISPALVELUN LIITON PROJEKTIKÄSIKIRJA K e h i t t y v ä t v a n h u s p a l v e l u t j u l k a i s

Lisätiedot

Etelä-Karjalan Liikun. nta ja Urheilu ry

Etelä-Karjalan Liikun. nta ja Urheilu ry Etelä-Karjalan Liikun nta ja Urheilu ry TOIMINTA- JA A TALOUSSUUNNITELM MA 2012 SISÄLLYSLUETTELO Yleistä 2 Hallinto ja toimisto 3 Liikunnan ja urheilun edunvalvonta 3 Lasten ja nuorten liikunta 4 Kouluyhteistyö

Lisätiedot

LÖYDÄ ITSELLESI PARAS TAPA OPPIA!

LÖYDÄ ITSELLESI PARAS TAPA OPPIA! LÖYDÄ ITSELLESI PARAS TAPA OPPIA!» Oppiminen ajattelun ja toiminnan muutos! Ota talteen! Tarvitset tätä esitettä koko vuoden. Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry SISÄLTÖ 5 LÖYDÄ ITSELLESI PARAS TAPA OPPIA

Lisätiedot

Opintojaksojen ohjeet vuonna 2014

Opintojaksojen ohjeet vuonna 2014 2014 Opintojaksojen ohjeet vuonna 2014 Hyvä koulutuksen toteuttaja! Nämä ohjeet kertovat, miten toteutat onnistuneesti yhteistyökoulutuksen OK-opintokeskuksen kanssa. Onnistumisen peruspilarit ovat laadukas

Lisätiedot

Pallo avustajalla. soveltavan liikunnan asiantuntija 2. 2011

Pallo avustajalla. soveltavan liikunnan asiantuntija 2. 2011 SOVELI soveltavan liikunnan asiantuntija 2. 2011 Esittelyssä ministeri Paavo Arhinmäki 6 Kala-Pentin pilkkituoli 20 Terveysliikunta uutta seuroille 41 Pallo avustajalla TEEMA: Ilman vapaaehtoisia ja ammattiavustajia

Lisätiedot

Sivu 1/8 «takaisin Tulosta Sivun sijainti: Etusivu» Liitto» Viestintä» Yhdistyskirje toukokuu 2015 Yhdistyskirje toukokuu 2015 29.5.2015 SISÄLLYS 1. Reumatologipula ja Reumaliiton kampanja syksyllä 2014

Lisätiedot

Tervetuloa toukokuussa Tampereelle!

Tervetuloa toukokuussa Tampereelle! JÄSENKIRJE 1/2013 VAPAASTI JAETTAVISSA Kokoajat Oili Jyrkämä ja Jaana Teräväinen päivitetty 17.4.2013 oili.jyrkama@kvtl.fi, jaana.teravainen@kvtl.fi Tervetuloa toukokuussa Tampereelle! Keväinen tervehdys.

Lisätiedot

Meidän perhe menee kouluun 2007-2009 meidän perhe menee kouluun -projektin raportti Marjo Hakala, Elina Salo, Minna Voltti aivohalvaus- ja dysfasialiitto ry:n julkaisusarjan raportti numero: 5 Sisällysluettelo

Lisätiedot

VANVARYn kehittämissuunnitelma 2014

VANVARYn kehittämissuunnitelma 2014 Sisältö TAUSTAA... 2 YHDISTYKSEN PITKÄN TÄHTÄIMEN SUUNNITELMAT... 2 YHTEISTYÖ VANTAAN KAUPUNGIN KANSSA... 2 SWOT-ANALYYSI... 2 VANVARYN KEHITTÄMISSUUNNITELMA... 4 SUUNNITELMAN PAINOPISTEALUEET... 4 SUUNNITELMAN

Lisätiedot

YKKÖSKETJU LIIKUNTAEXTRA. Ykkösketju toivottaa kaikille lukijoille Rauhaisaa Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2012. Sivuilla 5-8

YKKÖSKETJU LIIKUNTAEXTRA. Ykkösketju toivottaa kaikille lukijoille Rauhaisaa Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2012. Sivuilla 5-8 Euroopan NMKY vierasilla 4.-6.11.2011 3 Nuorisopolitiikkaa ja kohtaamisia Berliinissä 4 LIIKUNTAEXTRA 5-8 Suomen NMKY:n syysliittopäivät Kuopiossa 9 Kohti urheiluvuotta 2012 10 Liitolta hyvää tarjolla

Lisätiedot

Laivalla varattu myös inva-hyttejä, muista mainita varauksen yhteydessä.

Laivalla varattu myös inva-hyttejä, muista mainita varauksen yhteydessä. 4.6.2015 Parkinson-liiton jäsenristeily 7. 8.10.2015 Turku-Tukholma- Turku Baltic Princesillä Lähde virkistäytymään Parkinson-liiton jäsenristeilylle Turusta Tukholmaan. Alustava ohjelma Keskiviikko 7.10.

Lisätiedot

Mielenterveysviikko huipentui messutunnelmiin. Raha-automaattiyhdistyksen. Psykoterapian saatavuus. avustukset

Mielenterveysviikko huipentui messutunnelmiin. Raha-automaattiyhdistyksen. Psykoterapian saatavuus. avustukset m i e l e n t e rv e y d e n k e s k u s l i i t o n j ä s e n l e h t i 1/2014 Mielenterveysviikko huipentui messutunnelmiin 4 Mielenterveysbarometri: Asenteet hieman hyväksyvämpiä Kuntoutujan tarina:

Lisätiedot