Aivoliiton Yksi elämä -uutiskirje 3/2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aivoliiton Yksi elämä -uutiskirje 3/2014"

Transkriptio

1 Aivoliiton Yksi elämä -uutiskirje 3/2014 Yksi elämä -hankkeet kutsuvat mukaan kesätapahtumiin. Seuraava uutiskirje ilmestyy syyskuussa. Hyvää ja aurinkoista kesää! Korvaamaton kovalevy rekrytoi Aivoliiton Yksi elämä -hankkeisiin kuuluvaan Korvaamaton kovalevy -hankkeeseen on rekrytoitu projektisuunnittelijaksi terveystieteiden maisteri Ville Niemi. Hän aloitti tehtävässään 9.6. Hänen vastuullaan on suunnitella ja koordinoida hankkeen toteutusta. Hanke on myös saanut uudistetun tunnuksen. Uusi Korvaamaton kovalevy -tunnus toimii yhdessä niin Yksi elämä -kokonaisuuden kuin Aivoliitonkin visuaalisen ilmeen kanssa ja värillisenä sekä mustavalkoisena. Hankkeen tavoitteena on aivoterveyden edistäminen, aivoverenkiertohäiriöiden ennaltaehkäiseminen ja sairastuneiden hyvän hoidon ja kuntoutuksen edistäminen. Hankkeeseen tulee kuulumaan useita eri kohderyhmille suunnattuja osaprojekteja. Aivovoimaa tukee liikunnan puheeksi ottamista Aivovoimaa liikuntaneuvonnan työkaluja on Aivoliiton Yksi elämä -hanke. Sen tavoitteena on tuottaa ammattilaisten käyttöön selkeää teksti- ja kuvamateriaalia liikuntaneuvonnan tueksi. Materiaalin avulla helpottamme liikunnan puheeksiottamista ja vuorovaikutusta niiden henkilöiden kanssa, jotka liikkuvat terveytensä kannalta liian vähän ja joilla on jokin kommunikaatiota vaikeuttava ominaisuus, kuten afasia. Hankkeen ensimmäinen tuotos on nyt valmis. Kortti liikunnan puheeksi ottamisen tueksi on julkaistu. Lisätietoja löytyy Aivoliiton verkkosivuilta:

2 Aivoliiton Yksi elämä -uutiskirje 3/2014 Aivoliiton Yksi elämä -uutiskirje 3/2014 Markku Liukkonen Aivoliiton toimintaa esittelivät muun muassa Kommunikaatiokeskuksesta vastaava puheterapeutti Piia Aro-Pulliainen (vasemmalla) ja Yksi elämä -hankkeissa tiedottajana toimiva Liisa Koivula. Aivopäivä toimittajille Aivoliitto ja Turun yliopistollinen keskussairaala (TYKS) järjestivät ensimmäisen yhteisen Terveystoimittajien Aivopäivä-tapahtuman toukokuun alussa. Päivä alkoi TYKS:issä, jossa alansa huippututkijat kertoivat muun muassa MS-tutkimuksen uusimmista löydöistä sekä siitä, mitä muutoksia aivoissa nähdään jo ennen vakavan mielenterveyshäiriön puhkeamista. Esillä oli myös laaja FinnBrain-tutkimus, joka luotaa ympäristön ja perimän vaikutusta lapsen aivojen kehitykseen. Tyksistä toimittajat siirtyivät Aivoliittoon. Tiivis iltapäivä sisälsi tietoiskut AVH:n aiheuttamista neuropsykologisista muutoksista, kielellisestä erityisvaikeudesta ja kilpailutuksen aiheuttamista paineista järjestöjen toiminnassa. Aivopäivä herätti runsaasti kiinnostusta ja paikalle tuli viitisentoista toimittajaa eri puolilta maata. Aivoliitto ja 112 tutuiksi rahoittajalle ja yleisölle Aivoliitto esitteli toimintaansa ja Yksi elämä -hankkeitaan myös Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) väelle toukokuussa. Rahoittajille esiteltiin erityisesti aivoverenkiertohäiriön tunnistamista ja tilanteen vaatimaa toimintaa 112-kampanjan avulla. Olimme myös mukana RAY:n Inhimillisiä Uutisia -tapahtumassa Helsingin Kaivopihalla, jossa esittelimme 112- ja Tunne pulssisi -viestiä yleisölle. Yksi elämä -verkkopalvelu avautuu heinäkuussa Yksi elämä -verkkopalvelu sai kevään käyttäjätestauksessa hyvää palautetta. Kesän aikana keskitymme sisällön tuotantoon ja palvelu avataan yleisölle heinäkuun puolivälissä SuomiAreena-tapahtumassa. Verkkosivu avautuu tuolloin osoitteessa:

3 Aivoliiton Yksi elämä -uutiskirje Aivoliiton 3/2014 Yksi elämä -uutiskirje 3/2014 Aivoliiton ja Veikkausliigan Futistuuletus Aivoliitto ja Veikkausliiga ovat tuottaneet yhteistyössä Futistuuletus-videon. Videota näytettiin Ylen kanavilla ja sitä esitetään Veikkausliigan peleissä ja verkkosivuilla. Videolla käydään läpi aivoverenkiertohäiriön oireet Veikkausliigan respect-teeman hengessä. Videon voi käydä katsomassa Aivoliiton YouTube-kanavalla: Yksi elämä liikkeellä tervetuloa mukaan! Likat lenkille Oulussa Yksi elämä on kutsunut paikalliset AVH-, diabetes- ja sydänyhdistykset Likkojen Lenkille. Tapahtumat järjestettiin Jyväskylässä ja Tampereella jo toukokuussa. Oulun tapahtuma on ja siihen ehtii vielä mukaan. Osallistua voi Yksi elämä -näyttelykojulla tai lenkkeillen. Teemana on kannustaa likkoja tekemään Pieniä Päätöksiä Päivässä. Airan kanssa diskotaan Kuopiossa Aivot pitävät tanssista ja musiikista. Osallistummekin Aivosäätiön yhteistyökumppanina Kuopio tanssii ja soi -tapahtumaan. Yksi festivaalin huippukohtia on varmasti Aivodisko, jossa esiintyvät Aira Samulin & Rytmikkäät, Jorma Uotinen ja DJ Nite. Diskossa bailataan maanantaina kello 12 lähtien Kuopion torilla. Muina aikoina löydät pisteemme Kuopion musiikkikeskuksen aulasta. 112 esittäytyy palokuntanuorille 112-hanketta esitellään 2.7. Viksu 2014 Palokuntanuorten leirin vierailupäivänä Porin Kirjurinluodolla. Autamme niin leiriläisiä kuin kuin heidän vieraitaankin tunnistamaan aivoverenkiertohäiriön ja sydäninfarktin oireet ja toimimaan näissä tilanteissa oikein, eli soittamaan välittömästi hätänumeroon.

4 Aivoliiton Yksi elämä -uutiskirje 3/2014 Yksi elämä mukana SuomiAreenalla Yksi elämä -hankekokonaisuus osallistuu SuomiAreena-tapahtumaan Porissa Järjestämme yhdessä Syöpäjärjestöjen kanssa sidosryhmätilaisuuden ja lisäksi meillä on messuosasto Kansalaistorilla. Myös alueen paikallisyhdistykset kutsutaan tapahtumaan. SuomiMies seikkailee jälleen SuomiMies Seikkailee -rekkakiertue starttaa jälleen elokuussa. Kutsumme myös kaikkia jäsenyhdistyksiä mukaan kiertueelle. Tarkemmat tiedot ja toimintaohjeet löytyvät Yhdistyspostin sivulta 7. Yksi elämä viestii vaikuttajille Yksi elämä -vaikuttamisviestinnän työryhmä lähetti huhtikuussa maakuntaliittojen päättäjille kirjeen. Kirjeellä on tarkoitus vaikuttaa maakuntien toimintasuunnitelmiin Siinä muistutetaan kaikkien päätösten olevan terveyspäätöksiä. Lääkäriliitto, Tehy ja SuPer ja Yksi elämä -järjestöt ovat runsaan vuoden ajan keskustelleet terveyden edistämisestä ja terveyspolitiikasta. Yhteinen näkemyksemme on kiteytetty kannanottoon, joka luovutettiin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle toukokuussa. Tuolloin kannanotto julkistettiin myös tiedotusvälineille ja se on luettavissa muun muassa Aivoliiton verkkosivuilla. Aivoliitto sekä Sydänliitto ja Hengitysliitto ovat lisäksi antaneet lausuntonsa uudesta liikuntalakiesityksestä. Lain tavoitteita pidettiin lausunnoissa hyvinä. Aivoliitto kuitenkin odottaa, että lain uudistus antaa sille kansanterveysjärjestönä liikuntajärjestön statuksen ja pysyvän rahoituksen toteuttaa liikuntatoimintaa ja tuottaa hyvinvointia kansalaisille. Yksi elämä ja LIITO muistivat uusia ylioppilaita Yksi elämä ja Liikunnan ja Terveystiedon Opettajat ry (LIITO) muistivat terveystiedon kirjoittaneita kevään ylioppilaita pienellä suomalaisella designlahjalla. Lahjojen saajat valitsi kussakin koulussa terveystiedon opettaja. Mukana oli 87 koulua eri puolilta Suomea. Kannustuksen sai 151 terveystiedon kirjoittanutta uutta ylioppilasta. Terveystieto on eniten kirjoitettu reaaliaine ylioppilaskirjoituksissa. Lisätietoja Yksi elämä -hankekokonaisuudesta: Lisätietoja Korvaamaton kovalevy -hankkeesta Projektipäällikkö Marika Railila, ja 112-hankkeesta: p , Viestintäsuunnittelija Pia Puustelli, Yksi elämä -viestintäpäällikkö Eija Seppänen, p , p , Lisätietoja Aivovoimaa-hankkeesta ja Likkojen Lenkistä: Liikuntasuunnittelija Virpi Lumimäki, p ,

5 Liikkeelle peruskoulutus yhdistysten liikunnasta kiinnostuneille! Tervetuloa Soveltava Liikunta SoveLin Liikkeelle peruskoulutukseen! Koulutuksen tavoitteena on tukea paikallisyhdistyksen liikuntatoiminnan aloittamista ja kehittymistä. Tutustumme sovelletun liikunnan paikallisiin lähtökohtiin ja tavoitteisiin sekä keskustelemme liikunnan järjestämisen mahdollisuuksista. Päivien aikana pohdimme yhdessä liikuntavastaavan rooleja ja tehtäviä sekä sitä, miten voi motivoida jäseniä mukaan liikkumaan. Saat paljon hyödyllistä liikunta ja hyvinvointitietoa itsellesi. Ryhmätyönä suunnitellaan tapahtuma, koulutus, liikuntakurssi tai lajikokeilu. Samalla luonnostellaan, miten ne saadaan osaksi yhdistyksen toimintasuunnitelmaa, talousarviota ja markkinointia. Liikuntaosioissa perehdytään liikunnan sovelluksiin käytännössä. Koulutuksessa sinulla on mahdollisuus tavata toisia liikuntavastaavia ja jakaa kokemuksia heidän kanssaan. Koulutus onkin oiva verkostoitumispaikka liikuntavastaaville, liikuntavastaaviksi aikoville ja paikallistason liikunnan toimijoille! Koulutus toteutetaan yhteistyössä Soveltava liikunta SoveLi ry:n kanssa. Koulutus hyväksytään osaksi Valo ry:n sekä liikunnan ja urheilun aluejärjestöjen Liikuttaja koulutuskokonaisuutta. Aika Paikka Kohderyhmä Osallistumismaksu Ruokailu Sovellettavat liikuntalajit Kouluttajat Ilmoittautumiset Lauantai sunnuntai klo 9:00 16:00, yhteensä 14 tuntia Imatran kylpylä, Purjekuja 2, Imatra Yhdistysten ja järjestöjen liikunnasta vastaavat henkilöt, vertaisohjaajat, vertaisohjaajiksi aikovat ja muut soveltavasta liikunnasta kiinnostuneet. Myös ammattilaiset ja opiskelijat ovat tervetulleita mukaan, sillä koulutuksen yhtenä tavoitteena on lisätä yhteistyötä liikunnan toimijoiden kesken. 55 /hlö/ 2 h huone. 85 / hlö/ 1 h huone. Osallistumismaksu sisältää opetuksen, kurssimateriaalit ja majoituksen. Osallistujilla on mahdollisuus hakea KKI ohjelman koulutustukea viimeistään kuukautta ennen koulutusta: koulutustuki Kerro ilmoittautumisen yhteydessä mahdolliset erityisruokavaliot. Sauvakävely ja lihaskuntoharjoittelu SoveLin Liikkeelle kouluttaja Kirsi Forsell mennessä Imatra ilmoittautuminen tai koulutussihteeri Kirsi Airos, sähköpostiosoite kirsi.airos(at)sydanliitto.fi tai puh Lisätietoja antaa Kirsi Airos.

6 LIIKKEELLE PERUSKOULUTUKSEN OHJELMA 1. Koulutuspäivä lauantai Koulutuksen avaus ja esittäytyminen 9.15 Minkälainen merkitys liikunnalla on elämässäsi? Minkälaisia tuntemuksia liikunta sinussa herättää? Mitä liikuntatoimintaa yhdistyksissä on? Liikuntaruudukko Liikuntapiirakat, valtimoterveys ja liikunta Liikuntaa käytännössä; tasapaino tai kuntosaliharjoittelu. Miksi harjoittelu kannattaa? teoriaa, kannustusta harjoitteluun ja lisäkoulutukseen Lounastauko Liikuntavastaavan roolit ja tehtävät Virkistys ja kahvitauko Miten motivoidaan jäseniä / ihmisiä liikuntaan? Ideoiden ja kokemusten jakaminen Liikuntatoiminnan suunnittelu ja organisointi tarpeiden pohjalta. Ryhmätyöt: Suunnitelmat esim. yhteisestä liikuntatapahtumasta tai lajikokeilusta, liikuntatoiminnan suunnitelma ja talousarvio Koulutuspäivän päätös 2. Koulutuspäivä sunnuntai Päivän käynnistys ja tuntemukset edelliseltä päivältä, iltapäivän ryhmätöiden purku Yksi elämä liikkuu ja liikuttaa yhdessä/ Annukka Alapappila, Suomen Sydänliitto Yhteistyö kunnan kanssa: kaupunki/ liikuntatoimi/erityisliikunta avustukset ja tuet tilat koulutus ja tiedotus muut ajankohtaiset asiat Muut taloudelliset tuet yhdistyksille (mm. Kunnossa kaiken ikää ohjelman hanketuki) Lounastauko Liikuntaosuus: Sauvakävelyohjauksen opastus ja yhteinen kevyt sauvakävelylenkki 14:45 Virkistys ja kahvitauko Miten tästä eteenpäin Palautekeskustelu 16:00 Koulutuksen päätös Liikkeelle koulutuksen toteuttavat yhteistyössä:

7 Hae koulutustukea! KKI-KOULUTUSTUKI

8 Hae koulutustukea! Kunnossa kaiken ikää -ohjelma myöntää taloudellista tukea vertaisohjaajien ja liikuntavastaavien koulutukseen sekä liikuntaneuvontaa edistävään koulutukseen. Vertaisohjaajan tai liikuntavastaavan koulutus Koulutustukea voivat hakea rekisteröidyt yhteisöt, joilla on toiminnassa tai suunnitteilla käynnistää vertaisohjattuja aikuisväestölle suunnattuja liikuntaryhmiä. Osallistujien tulee olla terveytensä kannalta liian vähän liikkuvia. Koulutuksen tavoitteena on vahvistaa ja syventää vertaisohjaajan tai liikuntavastaavan taitoja ryhmän ohjaamisessa sekä omaehtoiseen liikuntaan tukemisessa. Hakijataho valitsee vertaisohjaajalle tai liikuntavastaavalle ryhmän tarpeisiin sopivan koulutuksen. Suosittelemme alueellisia matalan kynnyksen ryhmien ohjaamiseen kohdennettuja koulutuksia. Sinäkin voit olla vertaisohjaaja Kuka tahansa voi ryhtyä yhteisössään liikuntaryhmän vertaisohjaajaksi tai liikuntavastaavaksi. Ohjaajan koulutustaustalla ei ole väliä, kunhan liikuntakoulutus, johon tukea haetaan, palvelee ohjaajan ja ryhmän tarpeita. Vertaisohjaajien ja liikuntavastaavien kouluttaminen voi olla ratkaisu yhteisöjen ohjaajapulaan ja liikuntatoiminnan käynnistämiseen ja kehittämiseen. Koulutustuki on myös toimintansa vakiinnuttaneille hankkeille hyvä mahdollisuus kehittää ja laajentaa toimintaa vertaisohjaajia kouluttamalla. Tärkeitä kriteerejä koulutustukea haettaessa 1. Tukea voidaan myöntää vertaisohjaajalle, jolla on valmis tai alkava ryhmä, liikuntavastaavalle, joka koordinoi yhteisön liikuntatoimintaa, tai liikuntaneuvojalle, joka on käynnistämässä tai kehittämässä liikuntaneuvontaa. 2. Koulutus edistää terveytensä kannalta liian vähän liikkuvien työikäisten ryhmätoimintaa tai ohjausta. 3. Tukea voidaan myöntää liikunta- ja/tai liikuntaneuvontakoulutukseen, johon voi sisältyä myös muita elintapaneuvontaan liittyviä aiheita. 4. Koulutus palvelee ryhmän, vertaisohjaajan, liikuntavastaavan ja/tai liikuntaneuvojan tarpeita. 5. Haettava avustus on enintään puolet kokonaiskuluista. Myönnettävä avustus on korkeintaan 300 euroa koulutusta kohti. Hakeminen Tukea tulee hakea viimeistään kuukautta ennen koulutusta. Päätös postitetaan hakijalle kuukauden kuluessa hakemuksen saapumisesta. Myönnetty koulutustuki maksetaan hakijayhteisön tilille jälkikäteen koulutustositteita vastaan. Palauttakaa ohessa oleva lomake täytettynä osoitteeseen: KKI-ohjelma, Lutakonaukio 1, Jyväskylä Liikuntaneuvonnan kehittäminen Koulutustukea voivat hakea rekisteröidyt yhteisöt, joissa liikuntaneuvontaa ollaan käynnistämässä tai sitä halutaan kehittää laadullisesti. Koulutuksen tavoitteena on vahvistaa ja syventää liikuntaneuvontatietoutta ja -periaatteita sekä perehtyä liikuntaneuvonnan prosessiin ja yhteistyöhön. Liitteeksi tiedot koulutuksesta: Koulutuksen sisältö: Koulutuksen aihe/päivän ohjelma Järjestävä taho, aika, paikka ja kouluttajat Koulutuskulut: Koulutuksen hinta ja mitä hinta sisältää Muut koulutukseen liittyvät kulut Hakulomake on saatavilla myös pdf-muotoisena KKIohjelman verkkosivuilla

9 Täytä tämä lomake hakiessasi tukea vertaisohjaajan tai liikuntavastaavan koulutukseen. HAKIJAN TIEDOT Hakijayhteisön nimi: Postitoimipaikka: Hakijayhteisön rekisteritunnus: Puhelin: Vastuuhenkilön nimi ja asema: Matkapuhelin: Osoite: Sähköposti: Postinumero: VERTAISOHJAAJAN TIEDOT Vertaisohjaajan/liikuntavastaavan nimi: Puhelin: Osoite: Matkapuhelin: Postinumero: Sähköposti: Postitoimipaikka: RYHMÄN TIEDOT Ohjattavan ryhmän/ryhmien toiminnan sisältö: Osallistujamäärä: Osallistujien ikä: KOULUTUKSEN TIEDOT Koulutuksen nimi: Miten koulutus tukee vertaisohjaajan tai liikuntavastaavan tehtäviä? Koulutuksen järjestäjätaho: Koulutuksen ajankohta: Koulutuspaikka: Koulutuksen kokonaiskulut ovat Haettava avustus on euroa euroa

10 Täytä tämä lomake hakiessasi tukea liikuntaneuvontaa edistävään koulutukseen. HAKIJAN TIEDOT Hakijayhteisön nimi: Postitoimipaikka: Hakijayhteisön rekisteritunnus: Puhelin: Vastuuhenkilön nimi ja asema: Matkapuhelin: Osoite: Sähköposti: Postinumero: LIIKUNTANEUVOJAN TIEDOT Liikuntaneuvojan nimi: Puhelin: Osoite: Matkapuhelin: Postinumero: Sähköposti: Postitoimipaikka: LIIKUNTANEUVONTA Missä liikuntaneuvontaa annetaan: Ohjattujen ikä: Ohjattujen määrä/kk: Liikuntaneuvonnan yhteistyökumppanit: KOULUTUKSEN TIEDOT Koulutuksen nimi: Miten koulutus tukee liikuntaneuvontaa? Koulutuksen järjestäjätaho: Koulutuksen ajankohta: Koulutuspaikka: Koulutuksen kokonaiskulut ovat Haettava avustus on euroa euroa Kuva: Studio Juha Sorri Ulkoasu: Kotisaari Graphic Management Oy Paino: Keuruskopio Oy 2013

Aikuisten harrasteliikkuminen yhdistyksissä

Aikuisten harrasteliikkuminen yhdistyksissä Aikuisten harrasteliikkuminen yhdistyksissä Suomalainen tapa on organisoitua ja perustaa yhdistyksiä eri toimintoja ja tavoitteita varten Yhdistystoiminta on hyvin kirjavaa ja pääosin toiminta perustuu

Lisätiedot

TerveysInfo. Afasia Tietoa afasiasta, keinoja keskustelun tukemiseen, tietoa puheterapiasta ja vertaistuesta.

TerveysInfo. Afasia Tietoa afasiasta, keinoja keskustelun tukemiseen, tietoa puheterapiasta ja vertaistuesta. TerveysInfo Ta hand om din hjärna En stroke uppstår sällan utan någon tydlig riskfaktor. Ju fler riskfaktorer du har samtidigt, desto större är risken att du drabbas. Vad kan du göra för att minska risken

Lisätiedot

Terveyttä ja hyvinvointia läpi elämän

Terveyttä ja hyvinvointia läpi elämän Terveyttä ja hyvinvointia läpi elämän Yksi elämä pähkinänkuoressa Aivoliiton, Diabetesliiton ja Sydänliiton Yksi elämä -hankkeet edistävät valtimoterveyttä. Kyseessä on ainutlaatuinen kolmen kansalaisjärjestön

Lisätiedot

Tarjolla Yksi elämä. - terveystietoa, materiaaleja ja koulutusta yhdestä osoitteesta. Kuntamarkkinat 12.9.2013 Marjut Niemistö

Tarjolla Yksi elämä. - terveystietoa, materiaaleja ja koulutusta yhdestä osoitteesta. Kuntamarkkinat 12.9.2013 Marjut Niemistö Tarjolla Yksi elämä - terveystietoa, materiaaleja ja koulutusta yhdestä osoitteesta Kuntamarkkinat 12.9.2013 Marjut Niemistö Yksi elämä Lupaa täyttä elämää kaikille Yksi elämä pähkinänkuoressa Aivoliiton,

Lisätiedot

Ryhmästä lisävoimaa liikuntaharrastuksen aloittamiseen!

Ryhmästä lisävoimaa liikuntaharrastuksen aloittamiseen! Ryhmästä lisävoimaa liikuntaharrastuksen aloittamiseen! Aluesihteeri Veijo Kivistö Aivoliitto ry p. 040 5430 009 sp. veijo.kivisto@aivoliitto.fi Aivoliitto ry Suomen Parkinson-liitto ry Suomen Parkinson-liitto

Lisätiedot

Anne Taulu toiminnanjohtaja, FT, TtM. Virpi Pennanen soveltavan liikunnan asiantuntija, ft (AMK), liikunnanohjaaja.

Anne Taulu toiminnanjohtaja, FT, TtM. Virpi Pennanen soveltavan liikunnan asiantuntija, ft (AMK), liikunnanohjaaja. Anne Taulu toiminnanjohtaja, FT, TtM Virpi Pennanen soveltavan liikunnan asiantuntija, ft (AMK), liikunnanohjaaja Mikko Vähäniitty Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii SoveLi 20 vuotta - Liiku

Lisätiedot

LIIKUNTATIEDOTE, ELOKUU 2014. Hyvä liikunnan yhteyshenkilö ja yhdistyksen puheenjohtaja,

LIIKUNTATIEDOTE, ELOKUU 2014. Hyvä liikunnan yhteyshenkilö ja yhdistyksen puheenjohtaja, LIIKUNTATIEDOTE, ELOKUU 2014 Hyvä liikunnan yhteyshenkilö ja yhdistyksen puheenjohtaja, Syyskauden toiminta on alkamassa helteisistä keleistä huolimatta, joten on tullut aika tiedottaa loppuvuoden tapahtumista!

Lisätiedot

SoveLin jäsenjärjestöjen yhdistykset ja kerhot liikunnan palveluketjussa. Virpi Pennanen soveltavan liikunnan asiantuntija

SoveLin jäsenjärjestöjen yhdistykset ja kerhot liikunnan palveluketjussa. Virpi Pennanen soveltavan liikunnan asiantuntija SoveLin jäsenjärjestöjen yhdistykset ja kerhot liikunnan palveluketjussa Virpi Pennanen soveltavan liikunnan asiantuntija Sisältö Esittely SoveLin kansanterveys- ja vammaisjäsenjärjestöt ja järjestöjenliikunnasta

Lisätiedot

Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt liikuntatoimijoina 2016

Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt liikuntatoimijoina 2016 Kansanterveys- ja vammaisjärjestöt liikuntatoimijoina 2016 Aivoliitto ry Allergia- ja astmaliitto ry Epilepsialiitto ry Hengitysliitto ry Lihastautiliitto ry Mielenterveyden keskusliitto ry Munuais- ja

Lisätiedot

SoveLin jäsenjärjestöjen liikuntaa 2014. Diasarjaan on koottu kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen keskeisiä liikuntatoiminnan muotoja 2014.

SoveLin jäsenjärjestöjen liikuntaa 2014. Diasarjaan on koottu kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen keskeisiä liikuntatoiminnan muotoja 2014. SoveLin jäsenjärjestöjen liikuntaa 2014 Diasarjaan on koottu kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen keskeisiä liikuntatoiminnan muotoja 2014. SoveLin jäsenjärjestöt 2014 Aivoliitto ry Allergia- ja astmaliitto

Lisätiedot

Suvipäivä Suvituulessa perjantaina 6.6.2014

Suvipäivä Suvituulessa perjantaina 6.6.2014 Suvipäivä Suvituulessa perjantaina 6.6.2014 Suvilinnantie 2, Hirvensalo, Turku Avoimet ovet klo 10 14.30 Ohjelmaa monen ikäisille: Rautatiehanuristi soittaa musiikkia ja laulattaa klo 12 13.30 Ulkona kukkamyyntiä

Lisätiedot

Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan

Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan viestintäsuunnittelija Anne Honkanen Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun Liikkeellä voimaa vuosiin -seminaari, 29.4.2014 Toimenpideohjelman

Lisätiedot

Toimintakykyä työelämään. Välityömarkkinoiden työpaja 3 29.5.2015 Niina Valkama Kunnossa kaiken ikää -ohjelma

Toimintakykyä työelämään. Välityömarkkinoiden työpaja 3 29.5.2015 Niina Valkama Kunnossa kaiken ikää -ohjelma Toimintakykyä työelämään Välityömarkkinoiden työpaja 3 29.5.2015 Niina Valkama Kunnossa kaiken ikää -ohjelma www.kkiohjelma.fi PÄÄMÄÄRÄ Terveytensä kannalta liian vähän liikkuvien tavoittaminen ja terveysliikunnan

Lisätiedot

HYVINVOINTIPALVELUIDEN AVUSTUSMUODOT JA JAKOPERUSTEET. - Kouvolan kaupungin yhteisesti sovitut periaatteet - Liikuntajärjestöjen avustukset

HYVINVOINTIPALVELUIDEN AVUSTUSMUODOT JA JAKOPERUSTEET. - Kouvolan kaupungin yhteisesti sovitut periaatteet - Liikuntajärjestöjen avustukset HYVINVOINTIPALVELUIDEN AVUSTUSMUODOT JA JAKOPERUSTEET - Kouvolan kaupungin yhteisesti sovitut periaatteet - Liikuntajärjestöjen avustukset TOIMIALOJEN AVUSTUSTEN YHTEISET JAKOPERUSTEET Kouvolan kaupunki

Lisätiedot

Täytä hakemus Liikunnan aluejärjestöjen sisäänkirjautuminen

Täytä hakemus Liikunnan aluejärjestöjen sisäänkirjautuminen Täytä hakemus Liikunnan aluejärjestöjen sisäänkirjautuminen Tiedot hakijayhteisöstä Hakijayhteisön virallinen nimi PAM-liikealan Kuopion seudun osasto ry Hakijayhteisön Y-tunnus tai rekisteritunnus 1088709-8

Lisätiedot

Millainen on minun liikuntapolkuni? NEUROLIIKKUJA PAIKALLISTASOLLA

Millainen on minun liikuntapolkuni? NEUROLIIKKUJA PAIKALLISTASOLLA Millainen on minun liikuntapolkuni? NEUROLIIKKUJA PAIKALLISTASOLLA Konsultointi- ja kehittämisprojekti 2013 2015 Liikunta kuuluu kaikille myös neurologista sairautta sairastavalle Liikunnan on todettu

Lisätiedot

JYYn liikunta-avustukset

JYYn liikunta-avustukset JYYn liikunta-avustukset Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta myöntää hakemuksesta liikunta-avustuksia. Liikuntaavustusten tarkoitus on tukea tasapuolisesti JYYn piirissä toimivien järjestöjen ja muiden

Lisätiedot

Liikuntaneuvonnalla on nyt näytön paikka

Liikuntaneuvonnalla on nyt näytön paikka Liikuntaneuvonnalla on nyt näytön paikka Jyrki Komulainen Ohjelmajohtaja, dosentti Kunnossa kaiken ikää (KKI) ohjelma Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKES Maakunnallinen liikuntaneuvonta

Lisätiedot

SoveLin jäsenjärjestöjen liikuntaa 2015

SoveLin jäsenjärjestöjen liikuntaa 2015 SoveLin jäsenjärjestöjen liikuntaa 2015 Aivoliiton liikuntaa 1/2015 - Kohderyhmät: Aivoverenkiertohäiriön (AVH) sairastaneet ja heidän omaisensa sekä perheet, joissa on todettu lapsen tai nuoren kielellistä

Lisätiedot

Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan

Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan Suunnittelija Laura Sormunen Kaikki mukaan ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan Itä-Suomen Liikkeellä voimaa vuosiin -seminaari, 6.5.2014 Toimenpideohjelman taustat Terveytensä kannalta

Lisätiedot

Järjestöjen ja kuntien yhteistyö. Tommi Yläkangas Soveltava Liikunta SoveLi ry

Järjestöjen ja kuntien yhteistyö. Tommi Yläkangas Soveltava Liikunta SoveLi ry Järjestöjen ja kuntien yhteistyö Tommi Yläkangas Soveltava Liikunta SoveLi ry Esitys - SoveLi ry:n esittely - Järjestöjen soveltava liikunta - Kuntien soveltava liikunta - Järjestöjen ja kuntien yhteistyö

Lisätiedot

LOMAJÄRJESTÖT. Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry Mannerheimintie 31 B 20 00250 Helsinki Puh. 010 2193 460 lomat@mtlh.fi www.mtlh.

LOMAJÄRJESTÖT. Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry Mannerheimintie 31 B 20 00250 Helsinki Puh. 010 2193 460 lomat@mtlh.fi www.mtlh. LOMAJÄRJESTÖT Hyvinvointilomat ry Haapaniemenkatu 14 00530 Helsinki Puh. 010 830 3400 toimisto@hyvinvointilomat.fi www.hyvinvointilomat.fi Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry Mannerheimintie 31 B 20 00250

Lisätiedot

Avustus asumisneuvontatoimintaan

Avustus asumisneuvontatoimintaan Avustus asumisneuvontatoimintaan 2019 Sisällys 1 Asumisneuvontatoimintaan tarkoitettujen avustusten hakeminen vuonna 2019... 3 2 Avustuksen kohdentaminen... 3 3 Avustuksen edellytykset... 3 4 Avustuksen

Lisätiedot

1.ASKEL HYVINVOINTIJAKSOT OTA TALTEEN! OTA 1.ASKEL HYVINVOINTIISI. HYVINVOINTIJAKSOT AIKUISILLE HYVINVOINTIJAKSOT PERHEILLE. Hyvinvointijaksot 2014 1

1.ASKEL HYVINVOINTIJAKSOT OTA TALTEEN! OTA 1.ASKEL HYVINVOINTIISI. HYVINVOINTIJAKSOT AIKUISILLE HYVINVOINTIJAKSOT PERHEILLE. Hyvinvointijaksot 2014 1 OTA OTA TALTEEN! HYVINVOINTIISI. TUTUSTU JA HAE WWW.PHT.FI AIKUISILLE PERHEILLE Hyvinvointijaksot 1 VUODEN -HYVINVOINTIJAKSOJEN HAKU HAKU ALKAA 15.10.2013 TUTUSTU UUSIIN JAKSOIHIN JA TARJONTAAMME VERKKOSIVUILLAMME

Lisätiedot

Terveyttä ja hyvinvointia läpi elämän

Terveyttä ja hyvinvointia läpi elämän Terveyttä ja hyvinvointia läpi elämän Yksi elämä pähkinänkuoressa Aivoliiton, Diabetesliiton ja Sydänliiton Yksi elämä -hankkeet edistävät valtimoterveyttä. Kyseessä on ainutlaatuinen kolmen kansalaisjärjestön

Lisätiedot

Virtaa verkostoihin liikunnasta VIRVELI

Virtaa verkostoihin liikunnasta VIRVELI Virtaa verkostoihin liikunnasta VIRVELI Malleja paikalliseen, toimivaan, terveyttä edistävään sovellettuun liikuntatoimintaan Lounais-Suomessa Konsultointi- ja kehittämishanke 2006 2009 Soveli-järjestöjen

Lisätiedot

Aivoliiton Yksi elämä -uutiskirje 4/2014

Aivoliiton Yksi elämä -uutiskirje 4/2014 Aivoliiton Yksi elämä -uutiskirje 4/2014 Ville Niemi projektisuunnittelijaksi Yksi elämä -hankkeissa tapahtuu taas paljon. Olemme saaneet uudet viestinnän yhteistyökumppanit ja uusi verkkopalvelumme on

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 30.9.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

KKI-hanketuki seurojen näkökulmasta. Lisätietoa

KKI-hanketuki seurojen näkökulmasta. Lisätietoa KKI-hanketuki seurojen näkökulmasta Lisätietoa http://www.kkiohjelma.fi/hanketuki KKI-hanketuki Taloudellinen tuki paikallisille toimijoille työikäisten liikuttamiseksi Tahoille, jotka järjestävät aloittelijoille

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö. www.liikkeellavoimaavuosiin.fi

Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö. www.liikkeellavoimaavuosiin.fi Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö Kaikki mukaan Ikäihmisten liikunnan kansalliseen toimenpideohjelmaan Liikkeellä voimaa vuosiin -seminaari Turku 16.9.2014 ohjelmakoordinaattori

Lisätiedot

Liikuntajärjestöt osana palvelurakennetta. Salon Kättä Päälle -ratkaisupaja

Liikuntajärjestöt osana palvelurakennetta. Salon Kättä Päälle -ratkaisupaja Liikuntajärjestöt osana palvelurakennetta Salon Kättä Päälle -ratkaisupaja Riikka Juntunen, Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry 9.11.2015 Suomalaiset liikuntajärjestöt Suomalaisia valtakunnallisia

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 18.12.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Rajatonta liikuntaa liikuntaa yli rajojen Ylikunnallinen yhteistyö Turun seudulla

Rajatonta liikuntaa liikuntaa yli rajojen Ylikunnallinen yhteistyö Turun seudulla Rajatonta liikuntaa liikuntaa yli rajojen Ylikunnallinen yhteistyö Turun seudulla Johanna Friman 21.8.2018 Anu Oittinen: Rajattomasti liikuntaa Turun seudulla Anu Oittinen: Rajattomasti liikuntaa Turun

Lisätiedot

Yksi elämä -terveystalkoot

Yksi elämä -terveystalkoot Yksi elämä -terveystalkoot Yksi elämä 2012 2017 Yksi elämä -terveystalkoiden tavoitteena on terveempi Suomi! Vuonna 2012 Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto käynnistivät yhteiset terveystalkoot,

Lisätiedot

Alkukartoitus 2016 Närpiö Asukasluku: 9837, 75 vuotta täyttäneitä: 1295, 13,8 %), Lähde: Sotkanet 2015

Alkukartoitus 2016 Närpiö Asukasluku: 9837, 75 vuotta täyttäneitä: 1295, 13,8 %), Lähde: Sotkanet 2015 Alkukartoitus 2016 Närpiö Asukasluku: 9837, 75 vuotta täyttäneitä: 1295, 13,8 %), Lähde: Sotkanet 2015 Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan valittiin vuonna 2016 yhteensä 18 kuntaa (kuvio1.) Kolmivuotisen kehittämistyön

Lisätiedot

KUNNAN YHTEISTYÖMAHDOLLISUUDET LIIKUNNAN LISÄÄMISEKSI KERHOTOIMINNASSA

KUNNAN YHTEISTYÖMAHDOLLISUUDET LIIKUNNAN LISÄÄMISEKSI KERHOTOIMINNASSA KUNNAN YHTEISTYÖMAHDOLLISUUDET LIIKUNNAN LISÄÄMISEKSI KERHOTOIMINNASSA Lasse Heiskanen Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu ry KUNNAN YHTEISTYÖMAHDOLLISUUDENT LIIKUNNAN LISÄÄMISEKSI KERHOTOIMINNASSA Perusasteen

Lisätiedot

Tähtiseurakahvit. Elokuu

Tähtiseurakahvit. Elokuu Tähtiseurakahvit Elokuu Tervetuloa Tähtiseurakahville! Ohjelma Tilannekatsaus syksyyn Työkaluja Tähtiseurojen verkkopalveluun Huippu-urheilun ja aikuisliikunnan Tähtiseuratoiminnan klinikat Tähtiseura-päivät

Lisätiedot

Voimaa vanhuuteen yhteistyö laajenee kärkihankkeessa. Elina Karvinen, toimialapäällikkö, Ikäinstituutti

Voimaa vanhuuteen yhteistyö laajenee kärkihankkeessa. Elina Karvinen, toimialapäällikkö, Ikäinstituutti Voimaa vanhuuteen yhteistyö laajenee kärkihankkeessa Elina Karvinen, toimialapäällikkö, Ikäinstituutti Al Valtakunnalliset järjestökumppanit 2017-1. Aivoliitto ry 2. Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry

Lisätiedot

Liikuntaneuvonnan koulutuskiertue 2013 2014

Liikuntaneuvonnan koulutuskiertue 2013 2014 Liikuntaneuvonnan koulutuskiertue 2013 2014 KKI-ohjelma ja UKK-instituutti järjestävät yhdessä Liikunnan aluejärjestöjen kanssa liikuntaneuvonnan koulutuskiertueen, jonka tavoitteena on vahvistaa liikuntaneuvonnan

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI LIIKUNTAJÄRJESTÖJEN AVUSTUSMUODOT SEKÄ JAKOPERUSTEET

ORIMATTILAN KAUPUNKI LIIKUNTAJÄRJESTÖJEN AVUSTUSMUODOT SEKÄ JAKOPERUSTEET LIIKUNTAJÄRJESTÖJEN AVUSTUSMUODOT SEKÄ JAKOPERUSTEET Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta 18.11.2014 146 Kaupunginhallitus 24.11.2014 404 AVUSTUSMUODOT 1. Toiminta-avustus 2. Koulutusavustus 3. Tilavuokra-avustus

Lisätiedot

Järjestöilta 3.2.2015 kauppalantalolla klo 18.30 alkaen. 4.2.2015 Avustustiimi 2

Järjestöilta 3.2.2015 kauppalantalolla klo 18.30 alkaen. 4.2.2015 Avustustiimi 2 Järjestöilta 3.2.2015 kauppalantalolla klo 18.30 alkaen 4.2.2015 Avustustiimi 2 Ohjelma Kahvitarjoilu Esittäytyminen Järjestöavustusten haku 2015 Hakuohjeet ja periaatteet Vuosiavustukset, lomake Kohdeavustukset,

Lisätiedot

LiikuTe kysely neuvottelukunnalle ja

LiikuTe kysely neuvottelukunnalle ja LiikuTe kysely neuvottelukunnalle ja yhteistyökumppaneille 2009 Webropol sähköpostikysely tehtiin kesä- ja elokuussa 2009 NK vastaukset 53 % (N=38, n=20) YTK vastaukset 30 % (N=57, n=17) Asiaa kannatetaan

Lisätiedot

ME-kävely - kannustiko liikkumaan enemmän?

ME-kävely - kannustiko liikkumaan enemmän? ME-kävely - kannustiko liikkumaan enemmän? Hyvän hoidon puolesta maailmanennätyskävely oli Suomen Reumaliiton ja Roche Oy:n yhteinen hanke Hanke koostui Suomen Reumaliiton paikallisyhdistysten liikuntavastaavien

Lisätiedot

Voimaa vanhuuteen -alkukartoitus 2017 Yhteenveto

Voimaa vanhuuteen -alkukartoitus 2017 Yhteenveto Voimaa vanhuuteen -alkukartoitus 2017 Yhteenveto Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan valittiin vuonna 2017 yhteensä 12 kuntaa (Kuvio 1), joissa 75 vuotta täyttäneitä ihmisiä on 25 901 (Sotkanet 2016). Heistä

Lisätiedot

Kaikki mukaan Ikäihmisten liikunnan toimenpideohjelmaan

Kaikki mukaan Ikäihmisten liikunnan toimenpideohjelmaan Kaikki mukaan Ikäihmisten liikunnan toimenpideohjelmaan Opetus- ja kulttuuriministeriö Sosiaali- ja terveysministeriö Liikkeellä voimaa vuosiin -seminaari Tampere 17.3.2014 ohjelmajohtaja Elina Karvinen,

Lisätiedot

Kaipaako vertaistuutoritoimintanne vetoapua; Vai onko teillä draivia vaikka muille jakaa? VETURI I

Kaipaako vertaistuutoritoimintanne vetoapua; Vai onko teillä draivia vaikka muille jakaa? VETURI I Kaipaako vertaistuutoritoimintanne vetoapua; Vai onko teillä draivia vaikka muille jakaa? VETURI I Vertaistuutoritapaaminen Kouvolassa 24.-25.4.2004 Vetoapua ja verkottumista VETURI I on Oped-Exo -hankkeen

Lisätiedot

Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011

Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011 Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011 1 SISÄLLYS 1. YHDISTYKSEN TOIMINNAN TAVOITTEET 2 2. HALLITUS JA SEN KOKOONTUMINEN 2 3. JÄSENTOIMINTA 2 4. JÄRJESTÖ- JA PAIKALLISOSASTOTOIMINTA 3 5. OPISKELIJATOIMINTA

Lisätiedot

Kulttuuriasiainneuvos Päivi Aalto-Nevalainen Liikunnan vastuualue, Nuoriso- ja liikuntapolitiikan osasto

Kulttuuriasiainneuvos Päivi Aalto-Nevalainen Liikunnan vastuualue, Nuoriso- ja liikuntapolitiikan osasto Avustusmahdollisuuksia soveltavaan luontoliikuntaan OKM:n liikuntatoimen hallinnonalalla Soveltavan luontoliikunnan verkostotilaisuus 28.9.2018, Tarvaspää Kulttuuriasiainneuvos Päivi Aalto-Nevalainen Liikunnan

Lisätiedot

KKI-hanketuen hakulomake

KKI-hanketuen hakulomake KKI-hanketuen hakulomake Tiedot hakijayhteisöstä Hakijayhteisön virallinen nimi: Mallilan urheiluseura ry Hakijayhteisön Y-tunnus tai rekisteritunnus: 123456-1 Hakijayhteisön tilinumero IBAN -muodossa:

Lisätiedot

Alkukartoitus 2016 Kiuruvesi Asukasluku: 8600, 75 vuotta täyttäneitä: 1120 (13 %), Lähde: Sotkanet 2015

Alkukartoitus 2016 Kiuruvesi Asukasluku: 8600, 75 vuotta täyttäneitä: 1120 (13 %), Lähde: Sotkanet 2015 Alkukartoitus 2016 Kiuruvesi Asukasluku: 8600, 75 vuotta täyttäneitä: 1120 (13 %), Lähde: Sotkanet 2015 Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan valittiin vuonna 2016 yhteensä 18 kuntaa (kuvio1.) Kolmivuotisen kehittämistyön

Lisätiedot

Yhdistystiedote 3/2015

Yhdistystiedote 3/2015 Yhdistystiedote 3/2015 Tervehdys yhdistysaktiivi, Kevät etenee hyvää vauhtia. Useimpien kanssa tapasimmekin jo liittokokouksessa. Tässä yhdistystiedotteessa on koottu tärkeimpiä liiton kuulumisia teille

Lisätiedot

YKSI ELÄMÄ LUPAA TÄYTTÄ ELÄMÄÄ KAIKILLE

YKSI ELÄMÄ LUPAA TÄYTTÄ ELÄMÄÄ KAIKILLE YKSI ELÄMÄ LUPAA TÄYTTÄ ELÄMÄÄ KAIKILLE Yhteisöllinen toimintatapa nojaa kuuntelemiseen Kuuntele Päätä Äly (BI) Opi Yritä, sitouta HEITÄ TAVOITTELEMME KANSALAISET 1. Ruuhkavuosien kiireessä 2. Elämänhallinnan

Lisätiedot

Avustukset liikuntatoimintaan 2017

Avustukset liikuntatoimintaan 2017 Ohje 1 (5) Avustukset liikuntatoimintaan 2017 Yleiset ehdot ja arviointikriteerit: Sipoolaisen liikuntatoiminnan tukemiseen myönnetään vuosittain avustuksia ja stipendejä. Avustusta myönnetään ensisijaisesti

Lisätiedot

Mistä muualta rahoitusta? Säätiöiden rahoitus yhtenä vaihtoehtona

Mistä muualta rahoitusta? Säätiöiden rahoitus yhtenä vaihtoehtona Mistä muualta rahoitusta? Säätiöiden rahoitus yhtenä vaihtoehtona Merja Kaija, projektipäällikkö ja kyläasiamies Pohjois-Savon Kylät ry / Kehittyvät Kylät hanke Ensin idea, sitten mistä tukea! Säätiöiden

Lisätiedot

Yhdistystoiminnan ilta 3.3.2015

Yhdistystoiminnan ilta 3.3.2015 Yhdistystoiminnan ilta 3.3.2015 Yhteisökoordinaattori Soile-Maria Linnemäki / Yhdistysverkosto Pj. Jonna Marttinen / Kinnarin koulun vanhempainkerho Pj. Terttu Kanninen / Luodaan Yhdessä ry OTA KORTTI

Lisätiedot

HAKEMUS KKI-KEHITTÄMISHANKKEEKSI

HAKEMUS KKI-KEHITTÄMISHANKKEEKSI HAKEMUS KKI-KEHITTMISHANKKEEKSI TIEDOT HAKIJASTA Hakijayhteisön nimi: Mallilan Yritys Hakijayhteisön rekisteritunnus: 123456-1 Hakijayhteisön osoite: Mallilankuja 11 a 1 Postinumero: 12340 Postitoimipaikka:

Lisätiedot

Jytyn Itä-Suomen alueen Työhyvinvointipäivät

Jytyn Itä-Suomen alueen Työhyvinvointipäivät Jytyn Itä-Suomen alueen Työhyvinvointipäivät Aika ja paikka 6. - 7.5.2017 Scandic Kuopio Satamakatu 1, Kuopio Kohderyhmä Jytyn jäsenet Itä-Suomen alueelta OHJELMA Lauantai 6.5. 09.30-10.15 10.15-10.30

Lisätiedot

Henkeä liikuntatoimintaan! Helin kesä Veera Farin, suunnittelija Janne Haarala, liikunnan suunnittelija Hengitysliitto

Henkeä liikuntatoimintaan! Helin kesä Veera Farin, suunnittelija Janne Haarala, liikunnan suunnittelija Hengitysliitto Henkeä liikuntatoimintaan! Helin kesä 16. -18.6.2017 Veera Farin, suunnittelija Janne Haarala, liikunnan suunnittelija Hengitysliitto Liikunnan puolesta 30 vuotta Liikuntatoiminnan yleisavustus, OKM, 1988

Lisätiedot

Lisää liikettä Liikunta Parempia tuloksia - Urheilu

Lisää liikettä Liikunta Parempia tuloksia - Urheilu Lisää liikettä Liikunta Parempia tuloksia - Urheilu Alueellinen terveysliikuntasuunnitelma Suunnitelma tehtiin yhdessä: Sairaanhoitopiiri - Normiohjaus - Osaaminen UKK-Instituutti - Informaatio-ohjaus

Lisätiedot

LIIKUNTATIEDOTE 2 / 2010 13.9.2010. Hei Liikuntavastaavat ja liikuntatoiminnan parissa toimivat!

LIIKUNTATIEDOTE 2 / 2010 13.9.2010. Hei Liikuntavastaavat ja liikuntatoiminnan parissa toimivat! LIIKUNTATIEDOTE 2 / 2010 13.9.2010 Hei Liikuntavastaavat ja liikuntatoiminnan parissa toimivat! Tiedoksi kaikille, että Opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelema esitys uudesta liikuntalaista on siirtymässä

Lisätiedot

Haapaveden Opiston lyhytkurssit 2012 (maalis-kesäkuu)

Haapaveden Opiston lyhytkurssit 2012 (maalis-kesäkuu) Haapaveden Opiston lyhytkurssit 2012 (maalis-kesäkuu) Huom! Muutokset mahdollisia. Uusimmat tiedot löydät osoitteesta www.haapop.fi MAALISKUU 2012 SUOMI TUTUKSI -VIIKONLOPPUKURSSI: KIRJALLISUUS 30. 31.3.2012

Lisätiedot

Katsaus Pieksämäen Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2012-2015

Katsaus Pieksämäen Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2012-2015 Katsaus Pieksämäen Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2012-2015 Annele Urtamo ja Mika Simonen Kesäkuu 2015 Voimaa vanhuuteen -kehittämistyö Voimaa vanhuuteen -ohjelman päämääränä on edistää toimintakyvyltään

Lisätiedot

Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnan toiminta-avustusten suuntaamisperusteet vuodelle 2015

Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnan toiminta-avustusten suuntaamisperusteet vuodelle 2015 Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnan toiminta-avustusten suuntaamisperusteet vuodelle 2015 Sosiaali -ja terveydenhuollon ja potilasyhdistysten, ehkäisevän päihdetyön, eläinsuojelutyön ja

Lisätiedot

Terveysliikunnan palveluketju mitä on yhteistyö käytännössä? Työpaja 3

Terveysliikunnan palveluketju mitä on yhteistyö käytännössä? Työpaja 3 Terveysliikunnan palveluketju mitä on yhteistyö käytännössä? Työpaja 3 Työpajan vetäjä: Sampsa Kivistö /HLU 1 Työpaja 3: Hallintokuntien välisen yhteistyön kehittäminen ja vakiinnuttaminen Tehtävä 1: ESITTÄYTYMINEN

Lisätiedot

SYDÄNLIITON KUULUMISET Annukka Alapappila

SYDÄNLIITON KUULUMISET Annukka Alapappila SYDÄNLIITON KUULUMISET Annukka Alapappila 28.10.2016 Sydänliiton kuntoutus Voimavarojen tukeminen -ideologia kautta linjan Vertaistuki, kokemuskouluttajat Verkkokuntoutus, pilotti 2015 SOPE 80-100 kurssia

Lisätiedot

SEURAPOSTI 1 / 2013. Seurapostissa tällä kertaa

SEURAPOSTI 1 / 2013. Seurapostissa tällä kertaa SEURAPOSTI 1 / 2013 Seurapostissa tällä kertaa Ansiomerkit 2013 haku viimeistään 28.2.2013 Ringeten Tukirahaston avustukset vuodelle 2013 Hae seuratoiminnan kehittämistukea 15.3. mennessä Lähde ringetteleirille!

Lisätiedot

Suomen Cheerleadingliitto ry

Suomen Cheerleadingliitto ry Suomen Cheerleadingliitto ry KOULUTUKSET 2016 Apuohjaajakoulutus - UUTUUS! 23.1. Helsinki, 20.2. Tampere, 12.3. Oulu, 6.8. Seinäjoki Active Cheer ohjaajakoulutus 9.1. Jyväskylä, 16.1. Pori, 6.2. Helsinki,

Lisätiedot

YHDISTYKSEN VIESTINTÄ

YHDISTYKSEN VIESTINTÄ YHDISTYKSEN VIESTINTÄ Sisäinen viestintä - eri yhdistyksissä eri apuvälineitä, kuitenkin yleensä: Henkilökohtainen vuorovaikutus: puhelin, yhteiset kokoontumispaikat Jäsenkirje, sähköinen tai fyysinen

Lisätiedot

Liikuntaan aktivointi saumattoman palveluketjun keinoin. Tampere 26.5.2015 Sari Kivimäki, KKI-ohjelma

Liikuntaan aktivointi saumattoman palveluketjun keinoin. Tampere 26.5.2015 Sari Kivimäki, KKI-ohjelma Liikuntaan aktivointi saumattoman palveluketjun keinoin Tampere 26.5.2015 Sari Kivimäki, KKI-ohjelma Palveluketju liikkumaan ja kohta aktiivisempaa elämäntapaa Liikuntaneuvonta osaksi liikunnan palveluketjua

Lisätiedot

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille

Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille Liikkuen kohti terveyttä ja hyvinvointia Soveltavan liikunnan kehittämissuositukset vuosille 2016-2021 Tommi Yläkangas, Toiminnanjohtaja, Soveltava Liikunta SoveLi ry Esityksen rakenne 1. Soveltava Liikunta

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 2 / 2017

JÄSENTIEDOTE 2 / 2017 JÄSENTIEDOTE 2 / 2017 Tervetuloa Jytyliiton jäsenille suunnatulle toimisto- ja hallintotyöntekijöiden KIILA- kuntoutuskurssille 2017 Mikä KIILA kuntoutus (kurssi numero 69310) Kuntoutuksessa saat tukea

Lisätiedot

Kansanterveysjärjestöjen rooli lihavuuden ehkäisyssä Marjaana Lahti-Koski FT, ETM, dosentti Terveysjohtaja Suomen Sydänliitto

Kansanterveysjärjestöjen rooli lihavuuden ehkäisyssä Marjaana Lahti-Koski FT, ETM, dosentti Terveysjohtaja Suomen Sydänliitto Kansanterveysjärjestöjen rooli lihavuuden ehkäisyssä Marjaana Lahti-Koski F, EM, dosentti erveysjohtaja Suomen Sydänliitto Marjaana Lahti-Koski 1 Yksi elämä -hankekokonaisuus 2012-2017 Yksi elämä lupaa

Lisätiedot

LIIKUNTA- JA NUORISOTOIMEN AVUSTUSTEN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET JA MYÖNTÄMISMENETTELY

LIIKUNTA- JA NUORISOTOIMEN AVUSTUSTEN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET JA MYÖNTÄMISMENETTELY VIRTAIN KAUPUNKI Liikunta- ja nuorisotoimi 15.02.2012 LIIKUNTA- JA NUORISOTOIMEN AVUSTUSTEN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET JA MYÖNTÄMISMENETTELY Virtain kaupungin liikunta- ja nuorisotoimi myöntää vuosittain liikuntatoimintaan

Lisätiedot

Soluku. Soluku-luontolomat vuonna 2014

Soluku. Soluku-luontolomat vuonna 2014 Soluku-luontolomat vuonna 2014 Yleistä Soluku-lomista Sosiaalisella luontolomatoiminnalla (Soluku) edistetään pitkäaikaissairaiden ja vammaisten ihmisten mahdollisuuksia toimia ja harrastaa erilaisia luontoaktiviteetteja.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Liikuntalautakunta LAOS/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Liikuntalautakunta LAOS/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2012 1 (5) 153 Kaupunginhallitukselle annettava lausunto kuntalaisaloitteesta, joka koskee maksuttoman sporttikortin myöntämistä yli 68-vuotiaille HEL 2012-008118 T 12 03

Lisätiedot

TYYn avustukset 2018

TYYn avustukset 2018 TYYn avustukset 2018 Toiminta-avustus Hakuaikaa maaliskuu Eli Deadline 31.03. klo 23:59 Lisäaikaa voi saada anomuksesta 14.4. mennessä perustellusta syystä Lomake TYYn nettisivuilla Kirjauduttava järjestön

Lisätiedot

Yleisten apurahojen hakuohjeet

Yleisten apurahojen hakuohjeet Yleisten apurahojen hakuohjeet 1) Mihin tarkoitukseen rahasto jakaa yleisiä apurahoja? Erilaisia hankkeita tukemalla rahasto haluaa lisätä Suomen ja Norjan välisiä kontakteja sekä lisätä molempien maiden

Lisätiedot

Lahti Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021

Lahti Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 Lahti Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 Projektitukihaku syksyllä 2019. 1 Sisällys 1. Projektituen saajat... 3 2. Projektituen tarkoitus ja kohde... 3 3. Projektituen jakoperusteet... 4 4. Projektituen

Lisätiedot

Lauantai 11.6.2011. Sunnuntai 12.6.2011. Mannerheimin Lastensuojeluliiton varsinainen liittokokous 11.- 12.6.2011 Radisson Blu Hotel, Oulu

Lauantai 11.6.2011. Sunnuntai 12.6.2011. Mannerheimin Lastensuojeluliiton varsinainen liittokokous 11.- 12.6.2011 Radisson Blu Hotel, Oulu Mannerheimin Lastensuojeluliiton varsinainen liittokokous 11.- 12.6.2011 Radisson Blu Hotel, Oulu Alustava ohjelma Lauantai 11.6.2011 9.00 12.30 Ilmoittautuminen ja valtakirjojen tarkastus 10.30 12.00

Lisätiedot

Palveluketju paperilla ja käytännössä. Erityisliikunnan symposio 2.6.2016 Scandic Park Helsinki Janne Haarala ja Veera Farin Hengitysliitto ry

Palveluketju paperilla ja käytännössä. Erityisliikunnan symposio 2.6.2016 Scandic Park Helsinki Janne Haarala ja Veera Farin Hengitysliitto ry Palveluketju paperilla ja käytännössä Erityisliikunnan symposio 2.6.2016 Scandic Park Helsinki Janne Haarala ja Veera Farin Hengitysliitto ry Hengitysliitto Edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan

Lisätiedot

Www-osoitteen saa julkaista kaupungin www-sivuilla Kyllä Ei Yhdistyksen liikuntalajit

Www-osoitteen saa julkaista kaupungin www-sivuilla Kyllä Ei Yhdistyksen liikuntalajit Liikuntaseurojen toiminta-avustus 1 (5) Yhdistyksen perustiedot Yhdistyksen nimi Yhdistyksen osoite Pankkitili (IBAN) Rekisteröimisvuosi Y-tunnus Keskusjärjestö/-liitto Www-osoite Www-osoitteen saa julkaista

Lisätiedot

Suomen Ladun ajankohtaiset asiat

Suomen Ladun ajankohtaiset asiat Suomen Ladun ajankohtaiset asiat 12.1. Suomen Ladun jäsenyhdistysten uudet mallisäännöt 12.2. Muut ajankohtaiset asiat OSALLISTU Jäsenmaksujen ilmoittaminen 30.11. mennessä Liikuttaja-verkkolehti Alueyhdyshenkilöt

Lisätiedot

YHTEISTYÖSTÄ LISÄVOIMAA YHDISTYKSILLE -MITEN PÄÄSTÄ ALKUUN?

YHTEISTYÖSTÄ LISÄVOIMAA YHDISTYKSILLE -MITEN PÄÄSTÄ ALKUUN? Kehittämistehtävä (AMK) Hoitotyö Terveydenhoitotyö 3.12.2012 Elina Kapilo ja Raija Savolainen YHTEISTYÖSTÄ LISÄVOIMAA YHDISTYKSILLE -MITEN PÄÄSTÄ ALKUUN? -Artikkeli julkaistavaksi Sytyn Sanomissa keväällä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (7) Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (7) Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/2018 1 (7) 29 Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan uusi harrastus/liikkuminen -avustushaku (900 000 euroa) HEL 2018-001341 T 02 02 02 Päätös päätti hyväksyä kulttuurin ja

Lisätiedot

Sähköinen liikuntakalenteri liikkumisreseptin tukena

Sähköinen liikuntakalenteri liikkumisreseptin tukena Sähköinen liikuntakalenteri liikkumisreseptin tukena Liisa Lähdesmäki LitL, projektikoordinaattori, lehtori Liikkumisreseptihanke / EPSHP Mikä on liikkumisresepti? on työkalu terveysliikuntaneuvonnassa

Lisätiedot

Maksutonta koulutusta!

Maksutonta koulutusta! Maksutonta koulutusta! Liikuntaa järjestävien yhdistysten toimihenkilöille, ohjaajille ja valmentajille Syksy 2011 Kevät 2012 Turun seudun kunnat tarjoavat yhdessä Sinulle - ohjaaja, valmentaja tai seuran

Lisätiedot

Avustukset jäsenyhdistyksille v Invalidiliiton hankeavustukset jäsenyhdistyksille - STEAn jäsenjärjestöavustukset, eli ns.

Avustukset jäsenyhdistyksille v Invalidiliiton hankeavustukset jäsenyhdistyksille - STEAn jäsenjärjestöavustukset, eli ns. Avustukset jäsenyhdistyksille v.2017 - Invalidiliiton hankeavustukset jäsenyhdistyksille - STEAn jäsenjärjestöavustukset, eli ns. toimintatonnit Järjestöpäivät 5.2.2017 1 Invalidiliiton hankeavustukset

Lisätiedot

MAAKUNNALLISEN TERVEYSLIIKUNTASTRATEGIAN TOTEUTUS KUNTATASOLLA ERI TOIMIALOJEN YHTEISTYÖNÄ 15.9.2011. Asikkalan liikuntapalvelut Matti Kettunen

MAAKUNNALLISEN TERVEYSLIIKUNTASTRATEGIAN TOTEUTUS KUNTATASOLLA ERI TOIMIALOJEN YHTEISTYÖNÄ 15.9.2011. Asikkalan liikuntapalvelut Matti Kettunen MAAKUNNALLISEN TERVEYSLIIKUNTASTRATEGIAN TOTEUTUS KUNTATASOLLA ERI TOIMIALOJEN YHTEISTYÖNÄ 15.9.2011 Asikkalan liikuntapalvelut Matti Kettunen PÄIJÄT-HÄMEEN TERVEYSLIIKUNTASTRATEGIA 2009-2020 Terveysliikunnan

Lisätiedot

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt!

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry Kunta- ja seurakunta -kirje 1 (5) Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Tässä kirjeessä kerrotaan ajankohtaista tietoa omaishoidon

Lisätiedot

17.3.2014 RAPORTTI LIIKUNNAN VAPAAEHTOISTOIMIJOIDEN ITE-ARVIOINNISTA 2013

17.3.2014 RAPORTTI LIIKUNNAN VAPAAEHTOISTOIMIJOIDEN ITE-ARVIOINNISTA 2013 Suomen Parkinson-liitto ry Liikuntatoiminta Taina Piittisjärvi Raportti 17.3.2014 1(4) RAPORTTI LIIKUNNAN VAPAAEHTOISTOIMIJOIDEN ITE-ARVIOINNISTA 2013 TULOKSIA Tämä on raportti Suomen Parkinson-liiton

Lisätiedot

Uutta kansanliikettä synnyttämässä

Uutta kansanliikettä synnyttämässä Uutta kansanliikettä synnyttämässä Yksi elämä pähkinänkuoressa Aivoliiton, Diabetesliiton ja Sydänliiton Yksi elämä -hankkeet edistävät valtimoterveyttä. Kyseessä on ainutlaatuinen kolmen kansalaisjärjestön

Lisätiedot

TYYn avustukset alayhdistyksille 11.03.2015

TYYn avustukset alayhdistyksille 11.03.2015 TYYn avustukset alayhdistyksille 11.03.2015 Universitas Turku TYY & TY yhteistyössä Opetusta tukevan tai muuten akateemisen toiminnan järjestämiseen Esimerkiksi kurssien tai seminaarien järjestämiseen

Lisätiedot

TYYn avustukset järjestöille

TYYn avustukset järjestöille TYYn avustukset järjestöille 23.03.2016 Universitas Turku TYY & TY yhteistyössä Opetusta tukevan tai muuten akateemisen toiminnan järjestämiseen Esimerkiksi kurssien tai seminaarien järjestämiseen ja julkaisujen

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 17.6.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Hyvinvoinnin puolesta

Hyvinvoinnin puolesta Hyvinvoinnin puolesta Johtava lasten liikuttaja Missio Edistää lasten sekä nuorten terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia liikunnan avulla Tavoite Tunti liikuntaa jokaiseen koulupäivään Visio WAU ry tulee

Lisätiedot

ETSINNÄN MAASTOJOHTAJAKURSSI LOPEN RÄYSKÄLÄSSÄ

ETSINNÄN MAASTOJOHTAJAKURSSI LOPEN RÄYSKÄLÄSSÄ KURSSITIEDOTE 18.3.2011 ETSINNÄN MAASTOJOHTAJAKURSSI LOPEN RÄYSKÄLÄSSÄ 21.-22.5.2011 Kurssin järjestää Punaisen Ristin Hämeen piiri yhteistyössä Opintotoiminnan Keskusliiton kanssa. Aika Lauantai 21.5.

Lisätiedot

MIKKELIN KAUPUNGIN NUORISOPALVELUIDEN AVUSTUSOHJE

MIKKELIN KAUPUNGIN NUORISOPALVELUIDEN AVUSTUSOHJE MIKKELIN KAUPUNGIN NUORISOPALVELUIDEN AVUSTUSOHJE Nuorisolain mukaan kunnan yhtenä tehtävänä on tukea nuorisojärjestöjä ja nuorten toimintaryhmiä. Laki edellyttää myös kuntia toimimaan yhteistyössä nuorisojärjestöjen

Lisätiedot

Sievin vapaa-aikalautakunta 6.5.2014 12 Liite 1 SIEVIN KUNNAN VAPAA-AIKALAUTAKUNNAN AVUSTUSSÄÄNTÖ

Sievin vapaa-aikalautakunta 6.5.2014 12 Liite 1 SIEVIN KUNNAN VAPAA-AIKALAUTAKUNNAN AVUSTUSSÄÄNTÖ Sievin vapaa-aikalautakunta 6.5.2014 12 Liite 1 SIEVIN KUNNAN VAPAA-AIKALAUTAKUNNAN AVUSTUSSÄÄNTÖ VA:6/010/2014 AVUSTUKSET YLEISTÄ Kulttuuritoiminnan, nuorisotoiminnan ja liikuntatoiminnan tukemiseksi

Lisätiedot

Mitä avustusta haetaan

Mitä avustusta haetaan 1 Hakemus palautetaan: Pirkkalan kunta /Kirjaamo Suupantie 6 C 33960 Pirkkala tai kirjaamo@pirkkala.fi vapaa-aikapäällikkö Tero Saatsi 040 133 5629 Hakemus on jätettävä viimeistään 112016 klo 15.00 Huom!

Lisätiedot