Laitteet ja lähiverkko

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Laitteet ja lähiverkko"

Transkriptio

1 METROPOLIA Laitteet ja lähiverkko Tiedon hallinnan tekniikkaa Lähde: Vesa Ollikainen - Päivitys: Juha Haataja

2 Tavoitteet ja sisältö Tavoite Tutustutaan n nykyiseen tietokoneympäristöön Sisältö Koulun tietokoneet ja tietoverkko Käyttöjärjestelmä ja verkkokäyttöjärjestelmä Windows 7 -käyttöjärjestelmän peruskäyttö n opiskelu- ja muut hakemistot, tiedostot ja niiden organisointi Tiedostomuodot, PDF Intranet Linux-palvelin Hieman tietokoneen toiminnasta

3 Koulun tietoverkko Käytössä mm. verkotetut Työasemat Levypalvelimet Kirjoittimet Sähköpostipalvelimet Käyttöoikeus opiskelijoilla ja henkilökunnalla. Mahdollistaa työnteon eri fyysisistä paikoista. FUNETrunkoverkko, Tietoverkolla tarkoitetaan joukkoa toisiinsa liitettyjä tietokoneita ja muita päätelaitteita. Internet

4 Käyttöjärjestelmä Määritelmä: Wikipedia, Käyttöjärjestelmä tarjoaa rajapinnan tietokoneen, sovellusten ja käyttäjien välille. ssa käytetään pääosin Microsoft Windows 7 - ja Linux-käyttöjärjestelmiä. Muita käyttöjärjestelmiä: Unix/Linux Mac OS AIX MS-DOS, CP/M, AmigaOS,

5 Verkkokäyttöjärjestelmä Määritelmä: Wikipedia, Verkkokäyttöjärjestelmänä Novell Netware. Keskeisenä ytimenä on NDS (Novell Directory Services) tietokanta, joka sisältää tiedot kaikista resursseista (käyttäjät, koneet ja laitteet). Novell-verkkoon kirjauduttaessa kirjaudutaan automaattisesti myös Windows 7 - käyttöjärjestelmään henkilökohtaisella käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Lisätietoja n verkosta Tuubissa (Helpdesk tukisivut).

6 Näytön osat

7 Ohjelmien käynnistys ja sulkeminen Ohjelma käynnistetään esimerkiksi: kaksoisnäpäyttämällä kuvaketta hiiren vasemmalla painikkeella Valitsemalla Star All programs ja ohjelman nimi. Tehtäväpalkkiin kiinnitetyt ohjelmat aukeavat kertaalleen klikkaamalla Ohjelma suljetaan esimerkiksi: näpäyttämällä Sulje-painikkeita ohjelmaikkunan oikeassa yläkulmassa. Valikosta File Exit Ikkunoiden kokoa säädellään oikean yläkulman minimointi- ja maksimointi-/koon palautus painikkeilla. Minimoidun ikkunan voi palauttaa näpäyttämällä sitä vastaavaa painiketta tehtäväpalkissa. Windows 7 näyttää tehtäväpalkin kuvakkeen esikatselun, kun kursori viedään kuvakkeen päälle. Tällöin näkyvät avoinna olevat tiedostot, joista valinta voidaan myös tehdä. Aktiivisen ikkunan voi vaihtaa Alt-sarkain-näppäinyhdistelmällä. Työkalut näytön oikeassa yläkulmassa: Minimointi Maksimointi Sulkeminen

8 Ohjelmien käynnistys ja sulkeminen(2) Koon palautus Ohjelman käynnistäminen: 2 x klikkaus pikakuvake 1 x klikkaus, tehtäväpalkki

9 Käynnistä-valikko Jos käytät ohjelmaa säännöllisesti, voit luoda sille pikakuvakkeen kiinnittämällä ohjelman kuvakkeen Käynnistävalikkoon. Kiinnitetyt ohjelmien kuvakkeet näkyvät Käynnistävalikon vasemmalla puolella. Napsauta Käynnistä-valikkoon kiinnitettävää ohjelmakuvaketta hiiren kakkospainikkeella ja valitse Kiinnitä Käynnistä-valikkoon.

10 Tiedostojärjestelmä Windowsin tiedostojärjestelmä koostuu Asemista, joita merkitään kirjaimella ja kaksoispisteellä (esim. C:) Kirjastoista Hakemistoista eli kansioista Tiedostoista Oma kotihakemisto näkyy (loogisena) Z:-asemana, joka kuvautuu oikeaan (fyysiseen) hakemistoon levypalvelimella. Kursseihin liittyvää materiaalia jaetaan Moodlen kautta. Opettajien alihakemistot löytyvät myös omasta asemastaan lähiverkossa Oma kotihakemisto kannattaa alusta alkaen organisoida sisäkkäisistä hakemistoista koostuvaksi hierarkiaksi. Esim. eri oppiaineille kannattaa tehdä omat alihakemistonsa.

11 Kansioiden lisääminen kirjastoon Kirjastoon kerätään sisältöä useasta eri kansiosta. Samaan kirjastoon voi lisätä kansioita eri sijainneista. Tämän jälkeen kansioiden tiedostoja voi tarkastella ja järjestää yhtenä kokoelmana. Jos esimerkiksi säilytät osan kuvista ulkoisessa kiintolevyasemassa, voit lisätä kiintolevyaseman kansion Kuvat-kirjastoon ja käyttää tämän kansion kuvia Kuvatkirjastossa, kun kiintolevyasema on liitettynä tietokoneeseen. Kansion sisällyttäminen kirjastoon.

12 Esimerkki hakemistohierarkiasta

13 Tiedosto-operaatiot resurssienhallinnassa Resurssienhallinnassa voi luoda, siirtää, kopioida, poistaa ja nimetä uudelleen kirjastoja, kansioita ja tiedostoja. Resurssienhallinta käynnistetään tehtäväpalkista:

14 Siirto ja kopiointi resurssienhallinnassa Siirtämisessä alkuperäisessä paikassa olevat objektit (kansiot ja/tai tiedostot) hävitetään. Kopioinnissa alkuperäisiä objekteja ei hävitetä. 1. Valitaan siirrettävät objektit. Yksi objekti valitaan osoittamalla sitä ja näpäyttämällä hiiren vasenta painiketta. Mielivaltainen objektijoukko valitaan pitämällä Ctrl-näppäintä pohjassa ja näpäyttämällä kutakin objektia hiiren vasemmalla näppäimellä. 2. Raahataan objektit uuteen paikkaan pitäen hiiren vasenta painiketta pohjassa. Oletusarvoisesti objektit siirretään. Jos pidät siirron aikana Ctrl-näppäintä pohjassa, raahattavat objektit kopioidaan. Toiseen asemaan raahattavat objektit kopioidaan oletusarvoisesti. Ne siirretään, jos pidät siirron aikana vaihtonäppäintä pohjassa.

15 Muut tiedosto-operaatiot resurssienhallinnassa Objekti(t) poistetaan valitsemalla objekti(t) ja painamalla sen jälkeen Delete-näppäintä. Objekti nimetään uudelleen valitsemalla objekti ja näpäyttämällä sen jälkeen objektin nimeä uudelleen hiiren vasemmanpuoleisella näppäimellä. Nyt objektin nimeä voi editoida. Uusi nimi hyväksytään painamalla Enter-näppäintä. Kansio luodaan valitsemalla hiiren oikeanpuoleisella näppäimellä avautuvasta valikosta Uusi Kansio.

16 Tiedostomuodot Tiedostomuoto määrää, millä tavoin tiedoston sisältämä, biteistä koostuva informaatio on organisoitu. Esimerkiksi tekstimuotoisessa tiedostossa kukin 8 bitistä koostuva tavu kuvaa yhtä ASCII-merkkiä. Word-dokumenttina tallennettu tiedosto sisältää (mahdollisesti uudelleenkoodatun) tekstin lisäksi tarvittavan informaation, jotta Word osaa tulkita ja avata tiedoston muotoiluineen. Binäärimuotoisella tiedostolla ei tarvitse olla erityistä tulkintaa. Se on 8-bittisistä tavuista koostuva jono.

17 Tiedostomuodot (2) Windows käyttöjärjestelmässä käyttöjärjestelmä arvaa tiedostomuodon ja avaamiseen käytettävän ohjelman tiedostonimen päätteen perusteella. Oheinen taulukko esittää yleisesti käytettyjä päätteitä ja tiedostomuotoja.

18 Portable Document Format (pdf) Adoben tiedostomuoto elektronisten asiakirjojen vaihtoon. Pakattu versio PostScripttulostusformaatista. Säilyttää alkuperäisen asiakirjan muotoilut, grafiikan ja fontit. Sallii tekstihaut. Dokumenttien katselu onnistuu ilmaisella Adobe Reader ohjelmalla. Ladattavissa verkosta: Word 2010 mahdollistaa Word -asiakirjan muuntamisen.pdf muotoon valitsemalla tallennusvaiheessa tallennusmuodon PDF:ksi.

19 Intranet Intranetilla tarkoitetaan organisaation sisäistä tietoverkkoa, jota käytetään informaation jakamiseen Toteutettu Internet-teknologioin Suojattu palomuurein ulkomaailmasta n intranet (Tuubin kautta) on avoin henkilökunnalle ja opiskelijoille. Vaatii kirjautumisen omilla tunnuksilla. Käyttö on mahdollista myös n ulkopuolisilta koneilta.

20 Linux-palvelin Linux-palvelimeen voi ottaa yhteyttä SSHasiakasohjelmalla (esim. putty). Sen voi ladata ilmaiseksi kotikoneelle esim. osoitteesta

21 n Linux-palvelimet shell.metropolia.fi Linux-shell-ympäristö. Palvelimella ei voi ajaa omia ohjelmia. Tiedoston siirto kotihakemistoon scptai sftp -ohjelmilla. Irc sallittu. edunix.metropolia.fi Linux-shell-ympäristö ja ohjelmointipalvelin. Palvelimella voi ajaa omia ohjelmia ja harjoitella Linuxin käyttöä ja ohjelmointia. users.metropolia.fi Käyttäjien kotisivut (php/html). Kirjautumiset eivät ole sallittu. Kotihakemistot Linux-ympäristössä Samat kotihakemistot, jotka ovat käytettävissä Windows-ympäristössä, ovat käytettävissä myös Linuxissa: ts. kaikilla käyttäjille on vain yksi kotihakemisto.

22 WWW-sivut Kotisivut sijoitetaan kotihakemiston public_html-hakemistoon. Sivut toimivat osoitteessa Palvelin tukee html-tiedostojen lisäksi php- ja cgi-ohjelmia (päätteet vastaavasti.php ja.cgi). Etusivu tulee laittaa tiedostoon jonka nimi on jokin näistä: index.html, index.htm, index.cgi tai index.php. Järjestelmä tekee eron isojen ja pienten kirjainten välillä joten INDEX.HTM, Index.html ja muut poikkeavat kirjoitustavat eivät toimi. Lähde: tietohllinto.metropolia.fi (löytyy Tuubista).

23 Tietokoneen toiminnasta Tietokone koostuu mm.: Suorittimesta Ymmärtää joukon konekielisiä käskyjä, esim. Intelin IA-32- käskykantaa. Ohjausyksikkö ja aritmeettis-looginen yksikkö Muistista Keskusmuisti (RAM-muisti) Pitkäkestoinen muisti Kiintolevy, CD-ROM Oheislaitteista Syöttölaitteet Näppäimistö, hiiri, mikrofoni, web-kamera, ratti, peliohjain Tulostuslaitteet Monitori, Tulostin Emolevystä Laitteiston perusta Tiedonsiirto väyliä pitkin Jäähdytys, virransyöttö, liitännät Laiteohjaimista Näytönohjain, äänikortti

24 Tietokoneen toiminnasta (2) Suoritin operoi bittijonoilla ja muistiin tallennetaan bittijonoja. Tietokoneohjelmat laaditaan lähdekielellä Java, C, C++, Perl, Scheme, Fortran, Pascal, Basic, Lähdekielinen ohjelma on muunnettava ykkösistä ja nollista koostuvalle konekielelle. Kääntäjä kääntää koko ohjelman konekielelle ennen suoritusta Tulkki kääntää lähdekielen käskyjä konekielisiksi ajonaikaisesti.

@Aulikki Hyrskykari, Antti Sand I: Windows 7 (H1) Tampereen yliopisto

@Aulikki Hyrskykari, Antti Sand I: Windows 7 (H1) Tampereen yliopisto I: Windows 7 (H1) I Windows 7 Aulikki Hyrskykari, Tietojenkäsittelytieteet, Informaatiotieteiden yksikkö, 1 YLEISTÄ KURSSISTA JA KURSSIMATERIAALISTA... 2 1.1 Yliopiston mikroluokkien käyttö... 2 1.2 Widows

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

Jaana Nuuttila kesä 2010

Jaana Nuuttila kesä 2010 kesä 2010 Sisältö 1 Näppäimistön ja hiiren käyttö...1 2 Käyttöliittymä...2 2.1 Käynnistä-valikko...3 2.2 Tehtäväpalkki...4 2.3 Pienoisohjelmat...5 2.4 Ikkunoiden ja kuvakkeiden käsittely...6 2.5 Valintanauhat,

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet Tampereen kaupunki Koulutusmoniste Hyvinvointipalvelut Etäopetuskeskus Windows Vista perusteet Sisällysluettelo 1. MIKÄ ON WINDOWS VISTA? 3 2. TIETOKONEEN OSAT 3 3. WINDOWS VISTAN KÄYTÖN ALOITTAMINEN 4

Lisätiedot

Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043)

Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043) Opiskelun ja työelämän tietotekniikka (DTEK1043) Resurssienhallinta ja TY:n verkkopalvelut Yleistä Kurssiin kuuluvissa mikroluokkaharjoituksissa käytetään Windows 7 -käyttöjärjestelmällä varustettuja tietokoneita.

Lisätiedot

TAVOITTEET JA SISÄLTÖ... 2

TAVOITTEET JA SISÄLTÖ... 2 TAVOITTEET JA SISÄLTÖ... 2 OPPIMATERIAALIT, OHJELMISTOT JA OPISKELUN ETENEMINEN... 2 OPISKELUOPAS... 3 VERKKOMATERIAALIT JA MUU MATERIAALI... 3 KÄYTETYT OHJELMISTOT... 3 SUORITUSTAPA... 4 OPISKELUTAPA...

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö SISÄLLYS Sisällys... 2 Kurssiaineiston sisältö... 4 Käyttöjärjestelmän mukauttaminen... 4 Tiedostohallinnan asetukset ja pikakuvakkeet... 4 Ikkunoiden hallinta... 4 Tiedoston

Lisätiedot

Laitteen ja tiedon hallinta Ubuntu 12.04

Laitteen ja tiedon hallinta Ubuntu 12.04 Laitteen ja tiedon hallinta Ubuntu 12.04 Jari Sarja / Otavan Opisto 2013 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Sisältö 1. Johdanto 2. Ubuntu 2.1. Arvioitava

Lisätiedot

Supernova Screen Reader/Magnifier Versio 9.0

Supernova Screen Reader/Magnifier Versio 9.0 Supernova Screen Reader/Magnifier Versio 9.0 Microsoft Windows -käyttöjärjestelmälle Copyright 1998-2008 Dolphin Oceanic Ltd. Technology House Blackpole Estate West Worcester WR3 8TJ United Kingdom Tel:

Lisätiedot

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014 Opas versiolle 8.1 Päivitetty 11.6.2014 Sisältö JOHDANTO... 1 YLEISTÄ... 1 WINDOWS-VERSIOT... 2 MODERN-KÄYTTÖLIITTYMÄ... 3 Aloitusnäyttö... 3 Kaikkien sovellusten näyttäminen... 4 Navigointi käyttöliittymässä...

Lisätiedot

Grandparents & Grandchildren Project Handbook to surf the Internet

Grandparents & Grandchildren Project Handbook to surf the Internet The materials and documents have been developed in the framework of a project financed by the European Community. The contents of the documents do not necessarily reflect the opinion of the EU Commission.

Lisätiedot

M-Files 6.0:n uudet ominaisuudet ja parannukset

M-Files 6.0:n uudet ominaisuudet ja parannukset M-Files 6.0:n uudet ominaisuudet ja parannukset 14.9.2009 1/56 Sisältö 1. MERKITTÄVIMMÄT UUDET OMINAISUUDET JA PARANNUKSET...4 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET JA PÄIVITTÄMINEN VERSIOON 6.0...5 2.1 Järjestelmävaatimukset

Lisätiedot

Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet

Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet Suomen Yrittäjien kotisivupaketti: Ohjeet Voit tehdä tyylikkäät kotisivut yhdistyksellesi Suomen Yrittäjien kotisivupaketilla. Aloittaaksesi tarvitset vain tietokoneen ja Internet yhteyden. Tarkempia neuvoja

Lisätiedot

Tässä vihkossa käydään läpi ArchiCADin asennukseen liittyvät yleistiedot ja ohjelman mukana tulevat sekä koneelle asentuvat osat.

Tässä vihkossa käydään läpi ArchiCADin asennukseen liittyvät yleistiedot ja ohjelman mukana tulevat sekä koneelle asentuvat osat. 15.10.2014 ArchiCAD 18 ALK. - 1 Asennus Tässä vihkossa käydään läpi ArchiCADin asennukseen liittyvät yleistiedot ja ohjelman mukana tulevat sekä koneelle asentuvat osat. ArchiCADissä tärkeää tietoa löytyy

Lisätiedot

Windows 7 1. WINDOWS 7 PERUSTEET... 1 Työpöytä... 1. Kuvakkeet... 11

Windows 7 1. WINDOWS 7 PERUSTEET... 1 Työpöytä... 1. Kuvakkeet... 11 Windows 7 1 SISÄLLYSLUETTELO WINDOWS 7 PERUSTEET... 1 Työpöytä... 1 Kuvakkeet... 1 Käynnistä-valikko... 1 Vasen puoli... 1 Oikea puoli... 2 Tehtäväpalkki (Taskbar)... 3 Pienoisohjelmat... 5 Pienoisohjelmien

Lisätiedot

Ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1

Ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 Ohje F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 F-Secure Online Backup Service for Consumers -ohje... 3 Johdanto... 3 Mikä on F-Secure Online Backup Service for Consumers?... 3 Ohjelman toimintaperiaate...

Lisätiedot

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008

Taseri PRO 2.0 Käyttöohje. Taseri PRO 2.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 Taseri PRO 2.0 Käyttöohje Taseri PRO 2.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 T A S E R I P R O Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö...

Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 4 M-Filesin päivittäinen käyttö... M-Files 10 Sisältö 1 Tekijänoikeudet...8 2 Johdatus M-Filesiin...9 3 Ohjelmiston asennus ja käyttöönotto...10 3.1 Järjestelmävaatimukset...10 3.2 Automatisoitu asennus ja jakelu...11 3.3 Asennuksen läpivienti...11

Lisätiedot

SKYPE ILMAISET INTERNETPUHELUT

SKYPE ILMAISET INTERNETPUHELUT SKYPE ILMAISET INTERNETPUHELUT HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38PL 132 33721 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi 2 Sisällys Mikä on Skype?... 3 Käyttääksesi Skypeä tarvitset:...

Lisätiedot

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1

Taseri 5.0 Käyttöohje. Taseri 5.0. Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 1 Taseri 5.0 Käyttöohje Taseri 5.0 Web-Media 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 1 T A S E R I Y H D I S T Y K S E N K I R J A N P I TO- O H J E L M A Käyttöohje Web-Media Ulvilantie 27f

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

TOSHIBA Viewer V2 -käyttöopas

TOSHIBA Viewer V2 -käyttöopas TOSHIBA Viewer V2 -käyttöopas Wordcraft International Limited, ohjelmiston käyttöoikeussopimus OSTOEHDOT Ohjelmiston käyttöoikeus myönnetään sallitun käytön rajoissa. Hyvitystä ei anneta sen jälkeen, kun

Lisätiedot

Alkutoimien pääkohdat

Alkutoimien pääkohdat Alkutoimien pääkohdat Alkutoimet Tobii Communicator Alkutoimien pääkohdat Koskee Tobii Communicator -malleja alkaen versiosta 4.6. Sisältöä voidaan muuttaa ilman erillistä ilmoitusta. Tarkasta tämän käyttöoppaan

Lisätiedot

Tobii Communicator 4. Alkutoimet

Tobii Communicator 4. Alkutoimet Tobii Communicator 4 Alkutoimet TERVETULOA TOBII COMMUNICATOR 4 -OHJELMAAN Tobii Communicator 4:n avulla liikuntarajoitteiset tai kommunikaatiokyvyiltään rajoittuneet henkilöt voivat käyttää tietokonetta

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 Sisältö: Sisältö:... 2 Yleistä Moodlesta... 5 Navigointi ja liikkuminen... 5 Ympäristön aloitussivu... 5 Sisäänkirjautuminen... 6 Kurssit ja työtilat... 6 Kurssin aloitussivu...

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Esipuhe. Sanakirjojen tuominen. 2006 WordFinder Software Esipuhe 1

Esipuhe. Sanakirjojen tuominen. 2006 WordFinder Software Esipuhe 1 Esipuhe Internet on avannut monia maailman rajoja ja auttanut niin yksityishenkilöitä kuin monikansallisia yhtiöitäkin laajentamaan yhteysverkostoaan. Kielen ei tarvitse enää olla esteenä kansainvälisten

Lisätiedot