Hevosharrastuksen monet mahdollisuudet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hevosharrastuksen monet mahdollisuudet"

Transkriptio

1 Ohjaajan opas Hevosharrastuksen monet mahdollisuudet Suomen 4H-liitto Hevosharrastusteemakerhon tavoitteena on esitellä hevosharrastuksen erilaisia mahdollisuuksia ja toimijoita.

2 Arvoisa heppakerhonohjaaja! Tämän Hevosharrastuksen monet mahdollisuudet -teemakerhoaineiston avulla voit toteuttaa kerhossasi kuusi kerhokertaa, joista 4H, SRL ja Hippos vastaavat kukin kahden kerhokerran sisällöstä. Kerhoaineisto lisää hevosharrastajien tietoa hevosharrastuksen erilaisista mahdollisuuksista ja monipuolistaa heppakerhojen sisältöä. Hyvä esimerkki järjestöjen välisestä yhteistyöstä on 4H-heppakerho-ohjaajien mahdollisuus osallistua SRL:n järjestämiin heppakerhon ohjaajakoulutuksiin. Kaikki 4H-kerhonohjaajat käyvät Osaava kerhonohjaaja -koulutuksen, mutta 4H-järjestöllä ei ole erillisiä koulutuksia teemakerhojen ohjaajille. Hevosentuoksuisia kerhoiltoja! Sisällysluettelo Hevosharrastuksen monet mahdollisuudet 3 Ensimmäinen kerhokerta 4 Toinen kerhokerta 6 Kolmas kerhokerta 8 Neljäs kerhokerta 10 Viides kerhokerta 12 Kuudes kerhokerta 14 Toimitus: Nina Kaipio Suomen Ratsastajainliitto, Elina Hirvonen Suomen Hippos, Helena Hyvämäki Suomen Hippos, Ulla Peltola Kaakonkulman 4H-yhdistys, Virpi Skippari Suomen 4H-liitto, Tuula Alanko Suomen 4H-liitto Taitto: Tiina Rinne Kannen kuva: Rodeo Kustantaja: Suomen Ratsastajainliitto, Suomen Hippos, Suomen 4H-liitto Tuottaja: Suomen 4H-liitto ISBN: Painopaikka: Art-Print Oy

3 HEVOSHARRASTUKSEN MONET MAHDOLLISUUDET Lapsen/nuoren ikä 6 v KERHOT 4H: 4H-kerhot Suomen Hippos: nuorisoravikerhot, poniravikoulut SRL: heppakerhot 10 v KILPAILUT 4H: 4H-hevostaiturikilpailu, sarjat: v., v., v. Suomen Hippos: alueelliset ravinuorten hevostaitokilpailut SRL: SRL:n hevostaitokilpailut, sarjat: alle 12-v., v. ja 18 v. 13 v TYÖTÄ NUORILLE 4H: kerhojen apuohjaaja Suomen Hippos: Hippos-apuohjaaja SRL: SRL-apuohjaaja 14 v KURSSIT JA KOULUTUKSET 4H: 4H-hevostaiturikoulutus SRL: Nuori Suomi -hevoskerhon ohjaajien peruskurssi SRL: hevostaito- ja ratsastusmerkit 15 v KURSSIT JA KOULUTUKSET Suomen Hippos: Lasten ja nuorten ohjaajakoulutus 1 ja 2 SRL: Nuori Suomi -hevoskerhon ohjaajien jatkokurssi TYÖTÄ NUORILLE 4H: Nuorten työllistäminen yhteistyössä työnantajien kanssa 16 v TYÖTÄ NUORILLE SRL: Seuran nuorisovastaava 18 v KURSSIT JA KOULUTUKSET Suomen Hippos: Lasten ja nuorten ohjaajakoulutus 3 ja 4 TYÖTÄ NUORILLE Suomen Hippos: Seuran nuorisovastaava

4 Ensimmäinen kerhokerta 4H hevosharrastuksen järjestäjänä Ensimmäisellä kerhokerralla tutustutaan 4H-kerhojen toimintaan ja TOP-tehtäviin. 4H-kerho 4H:ssa hevosharrastuksen voi aloittaa 4H-yhdistysten heppa- tai ponikerhoissa. Kysy kerhosta oman kotikuntasi 4H-yhdistyksestä, jonka tiedot saat 4H:n kotisivuilta yhdistykset. TOP-tehtävät Eläimiin liittyviä TOP-tehtäviä on kolmea eri tasoa. Voit tehdä niitä kaikkia, mutta C-tason tehtävät vaativat jo paljon osaamista. TOP-tehtävät ovat netissä, osoitteessa fi/top A-taso Akvaarion elämää Kissanpennun silmin Koiranpennun askelin Ystäväni, hevonen Vasikan kanssa Pikkulemmikit B-taso Koiraharrastajat vauhdissa Kissaharrastajat vauhdissa Reipasta ravia Kasvatan vasikkaa Jyrsijöiden jäljillä C-taso Koirataiturit Ruokintagurut Taitava hevosenhoitaja KERHOKERRAN KULKU: Leikki, Lankakerä Leikkijät istuvat piirissä ja heittelevät lankakerää ristiin rastiin. Ensimmäinen heittäjä sitoo langanpään sormeensa, heittää kerän seuraavalle ja sanoo: Minä olen Marja, kuka sinä olet? Tämä ottaa langasta kiinni ja heittää kerän edelleen haluamalleen henkilölle. Kerää heitellään, kunnes lanka kulkee ristiin rastiin leikkijöiden välillä. Lanka keritään takaisin käymällä heittelykierros takaperin nimien kanssa. Leikki vaatii ryhmältä yhteistoimintaa, jottei lanka sotkeudu ja kerä pysyy koossa. Tutustuminen 4H-toimintaan Jokainen kerholainen kertoo kokemuksiaan hevosharrastuksesta ja 4Htoiminnasta. Oletko ratsastanut, jos olet, niin kuinka kauan? Onko sinulla muita hevosharrastuksia, esimerkiksi poniravit? Onko sinulla omaa hevosta / hoitohevosta? Mikä on hauskin tai jännittävin kokemuksesi hevosten kanssa? Oletko osallistunut 4H-kerhoon tai muihin 4H-tapahtumiin? Voit pyytää paikallisen 4H-yhdistyksen ohjaajan kerhomaan 4H-toiminnasta Tehtävä Tehkää viereisellä sivulla oleva TOP-tehtävä, Toiveitteni hevonen, ohjeiden mukaan. Tehtävä on mukava tehdä, kun olette ennen tehtävää kertoneet omia kokemuksianne ryhmässä kohdan yksi mukaisesti. Lopetus Kerratkaa yhdessä kerhokerralla oppimianne asioita ja kokemuksianne kerhosta. Esimerkkejä loppukeskustelukysymyksistä: Miltä kerhokerta tuntui? Mitä kerhosta jäi mieleen? Mitä odotat seuraavalta kerhokerralta? Ohjaajan tulee huomioida seuraavalla kerralla kerholaisten toiveita ja toteuttaa niitä mahdollisuuksien mukaan. Ohjaaja kertoo seuraavan kerran aiheesta. Suomen 4H-liitto on 4H-järjestön valtakunnallinen keskusliitto. Se tukee paikallistasolla tehtävää 4H-nuorisotyötä. Lisätietoja:

5 TEKEMÄLLÄ OPPII PARHAITEN Toiveitteni hevonen YSTÄVÄNI, HEVONEN taso ja aihe A3 Meistä moni varmasti haaveilee ikiomasta ponista tai hevosesta. Toiset haluaisivat pitkäjalkaisen, tuulen lailla laukkaavan täysverisen. Jotkut pitävät kuvankauniista, upeasti liikkuvasta tupsujalkaisesta ponista ja moni varmasti huokailee sitkeän ja sympaattisen suomenhevosen perään. Jokaisella on oma hevosmakunsa! Tarvikkeet: muistiinpanovälineet, piirustuspaperia, värikynät Tee näin: 1. Kuvittele millaisen hevosen tai ponin sinä haluaisit. Pohdi: Minkä kokoinen hevosesi/ponisi olisi? Mitä tekisit hevosesi/ponisi kanssa? Minkä ikäinen hevosesi/ponisi olisi? Millainen luonne sillä olisi? Mistä olisit hankkinut sen? Mikä olisi ponisi/hevosesi nimi? 2. Piirrä ja väritä erilliselle paperille haaveittesi hevosen tai ponin kuva. Muistiinpanot: 1. Mitä annat neuvoksi, jos joku on kovasti heppahöperö, mutta ei omista omaa hevosta. Miten eri tavoin hän voi päästä hevosten kanssa tekemisiin? 2. Entäpä hevosille allerginen heppahullu. Millaisen hevosharrastuksen hänelle keksisit? Tekijän nimi: Päiväys: Ohjaajan kuittaus: Ohjaajan palaute: Olen saanut suullista palautetta: Lähde:

6 Toinen kerhokerta 4H hevosharrastuksen järjestäjänä Toisella kerhokerralla tutustutaan 4H-hevostaiturikilpailuun, 4H-hevostaiturikoulutukseen ja työn tekemisen mahdollisuuksiin. Kilpailut 4H-hevostaiturikilpailu on tarkoitettu yli 10-vuotiaille nuorille. Kilpailun tavoitteena on lisätä nuorten tietoja ja taitoja hevosista sekä niiden hoidosta ja käsittelystä. Koulutukset 4H-hevostaiturikoulutus on tarkoitettu yli 14-vuotiaille nuorille, jotka ovat kiinnostuneita hevosten hoitamisesta. Ennen koulutukseen pääsyä pitää olla jo vankka kokemus hevosista. Työtä nuorille 4H-nuori voi työllistyä ensimmäisen kerran hevosharrastuksen parissa toimimalla heppakerhon apuohjaajana. Usein apuohjaajilla on jo hieman kokemusta hevosten hoitamisesta ja paljon intoa oppia uutta. 15 vuotta täytettyään nuoret voivat työllistyä talleille 4H:n kautta. Kysy lisää paikallisesta 4H-yhdistyksestä. KERHOKERRAN KULKU: Leikki, Pollet karkaavat Osa kerholaisista muodostaa aitauksen menemällä piiriin ja ottamalla toisiaan käsistä kiinni. Loput kerholaiset menevät polleiksi piirin keskelle. Pollet yrittävät karata pois aitauksestaan. Piirissä olijat koettavat estää karkaamisen käsiään laskemalla ja nostamalla. Kaikkien pollejen päästyä karkaamaan aitauksestaan vaihdetaan osia, ja leikki jatkuu. Koulutusta ja kokemusta hevosenhoitajan työhön Kerholaiset kertovat kokemuksiaan hevosen tai ponin hoitamisesta. Hevosen hoitaminen on monille nuorille ensimmäinen työkokemus. Millaisia muita töitä kerholaiset ovat tehneet? Esimerkiksi oman huoneen siivous, mummon auttaminen, pihatyöt yms. Ohjaaja voi kutsua tallilla työskennelleen vanhemman nuoren kertomaan omista kokemuksistaan hevosenhoitajana. Ohjaaja voi myös kertoa omista kokemuksistaan. Tehtävä Tehkää viereisellä sivulla oleva TOP-tehtävä, Harjat ja suat, ohjeiden mukaan. Edellisessä kohdassa käyty keskustelu on tehtävän valmistelua. Hevosen puhtaanapito on keskeinen osa hevosenhoitajan työtä. Lopetus Kerratkaa yhdessä kerhokerralla oppimianne asioita ja kokemuksianne kerhosta. Esimerkkejä loppukeskustelukysymyksistä: Miltä kerhokerta tuntui? Mitä kerhosta jäi mieleen? Mitä odotat seuraavalta kerhokerralta? Ohjaajan tulee huomioida seuraavalla kerralla kerholaisten toiveita ja toteuttaa niitä mahdollisuuksien mukaan. Ohjaaja kertoo seuraavan kerran aiheesta.

7 TEKEMÄLLÄ OPPII PARHAITEN Harjat ja suat YSTÄVÄNI, HEVONEN taso ja aihe A3 Valokuvissa ja televisiossa hevoset näyttävät aina puhtailta ja kiiltäviltä. Tehtävässä Hoidan hevosta sinulle selviää, miten onnistut saamaan oman hoidokkisi samanlaiseen kuntoon. Ensin kannattaa kuitenkin opetella ne välineet, joita tarvitaan hevosen puhdistamiseen. Tarvikkeet: muistiinpanovälineet Tee näin: 1. Alla on yleisimpien hevosen puhdistukseen käytettävien välineiden nimet sekä kuvat. Yhdistä viivalla hoitoväline oikeaan kuvaan. Yksi kuva puuttuu, piirrä puuttuva hoitoväline. Kumisuka Pölyharja Piikkisuka Pehmeä harja Karkea harja Pääharja Kaviokoukku Yhden käden hikiviila Kahden käden hikiviila Pesusieni Muistiinpanot: Mihin voisit käyttää seuraavia kotoasi mahdollisesti löytyviä välineitä? vanha käsipyyhe juuriharja vaateharja vanha hiusharja Tekijän nimi: Päiväys: Ohjaajan kuittaus: Ohjaajan palaute: Olen saanut suullista palautetta: Lähde:

8 Kolmas kerhokerta Suomen Ratsastajainliitto (SRL) hevosharrastuksen järjestäjänä Kolmannella kerhokerralla tutustutaan SRL:n heppakerhoihin ja SRL:n hevostaito- ja ratsastusmerkkeihin. SRL on julkaissut hevoskerhotoiminnan materiaaleiksi Hevoskerhon ohjaajan oppaan, Hevoskerholainen - työkirjan sekä Hevostaitokansion. Hevoskerhon ohjaajan opas toimii apuna hevoskerhojen suunnittelussa ja toteutuksessa. Opasta voi hyödyntää myös teoriatuntien sekä hevostaitokurssien pitämisessä. Hevoskerholainen on iloinen ja hyödyllinen työkirja jokaiselle kerholaiselle. Työkirja sisältää hauskoja tehtäviä ja antaa vinkkejä käytännön heppamaailmaan. Hevostaitokansiossa on tärkeät perustiedot hevosen hoidosta, lääkinnästä ja ruokinnasta. Kansio on tukimateriaali hevostaitomerkkien suorittajille ja hevostaitokisaajille sekä merkkisuorituksien ja hevostaitokilpailujen järjestäjille. Kansio toimii myös teoriatietopohjana hevoskerhoille. Lisätietoja materiaaleista, www. ratsastus.fi / Lapset ja nuoret SRL Heppakerhot Kerhoissa opetellaan hevostaitoja, ratsastuksen ja hevosten hoidon teoriaa sekä tallin pelisääntöjä. Niissä liikutaan reippaasti ja ollaan muuten vain yhdessä yhteisen hevosharrastuksen parissa. SRL Hevostaito- ja ratsastusmerkit SRL: lla on eritasoisia ratsastus- ja hevostaitomerkkejä niin vasta-alkajille kuin hevosharrastuksessa pidemmälle ehtineillekin. Merkkisuoritustilaisuuksia järjestävät useat SRL:n jäsenseurat sekä ratsastuskoulut ja harrastetallit. KERHOKERRAN KULKU: Leikki, Heppa-hippa Valitaan yksi leikkijöistä hipaksi. Hippa alkaa ottaa muita leikkijöitä kiinni. He voivat suojautua hipalta sanomalla jonkun hevosaiheisen sanan tai jonkun tallin hevosen nimen ja menemällä kyykkyyn. Jos ei ehdi tekemään tätä, ja hippa saa kosketettua, tulee kiinni jääneestä uusi hippa. Voidaan myös sopia, että kiinni jääneet jähmettyvät paikoilleen, jolloin muut leikkijät voivat pelastaa heitä koskettamalla. Tällöin pitää muistaa vaihtaa hippaa aina välillä. Leikkiin voi tehdä myös seuraavan lisäyksen: sovitaan joku tallin hevosen nimi tms., jota ei saa mainita. Jos joku kuitenkin mainitsee sen, jää hän hipaksi. Tutustuminen SRL:n toimintaan Tutustutaan Suomen Ratsastajainliiton toimintaan keskustelemalla, alla olevia apukysymyksiä voi käyttää keskustelun herättäjänä. Miksi olen mukana heppakerhossa? Mistä pidän siinä eniten? Miten innostuin hevosista? Miten lähdin mukaan kerhotoimintaan? Mikä meidän kerhossamme on parasta? Mikä voisi olla vielä paremmin? Mikä olisi kiva ohjelmanumero? Mitä erilaisia Hevostaito- ja ratsastusmerkkejä on olemassa? Onko kerholaisista joku suorittanut merkkejä? Mitä merkkejä? Miltä merkkisuoritukset tuntuivat? Minkä suorittaminen jännittää? Minkä merkin saaminen olisi upeaa? Miten merkkisuorituksiin voi valmistautua? Mitä niissä tehdään? Kuka ne arvioi? Ketkä voivat niitä suorittaa? Kuinka moni kerholaisista kuuluu johonkin ratsastusseuraan? Mitä kivaa ratsastusseurassa voidaan tehdä? Kerhon ohjaaja voi tuoda merkkisuorituspinssejä ja diplomeja näytille sekä kertoa lisää merkkien suorittamisesta. Lisäksi kerhonohjaaja voi kertoa tarkemmin merkkisäännöistä. Tehtävä Tehkää viereisellä sivulla oleva tehtävä. Lopetus Kerratkaa yhdessä kerhokerralla oppimianne asioita. Ohjaaja kertoo seuraavan kerran aiheesta. Suomen Ratsastajainliitto ry (SRL) on maamme ratsastusurheilun keskusjärjestö. Ratsastajainliitto edistää ratsastusta yleisenä urheilu- ja liikuntakasvatusmuotona, järjestää ratsastuskilpailuja ja kehittää maamme ratsastuksenopetusta ja valmennusta. Lisätietoja:

9 Ponin peseminen Tämä sarjakuva kertoo ponin pesemisestä. Ruudut ovat kuitenkin sekaisin! Järjestä sinä ne. Kirjoita kuviin kuvatekstit! Kuvat ja tehtävä: Viivi Tehtävän aineistoon on tuottanut Suomen Hippos.

10 Neljäs kerhokerta Suomen Ratsastajainliitto (SRL) hevosharrastuksen järjestäjänä Neljännellä kerhokerralla tutustutaan SRL:n hevoskerhojen ohjaajakoulutuksiin ja SRL:n jäsenseurojen nuorisovastaavan tehtäviin. Nuori Suomi -hevoskerhon ohjaajien peruskurssi Tarkoitettu nuorisotoiminnasta kiinnostuneille ja etenkin heppakerhojen ohjaajiksi aikoville. Kouluttajina toimivat Suomen Ratsastajainliiton Nuori Suomi - kouluttajat. Kurssin sisältönä muun muassa alle 13-vuotiaan lapsen kehitys ja ohjaaminen, ohjaajan tehtävät, Nuori Suomi -ohjelma, materiaalien käyttö, kerhotoiminnan suunnittelu ja käytännön harjoitukset. Nuori Suomi -hevoskerhon ohjaajien jatkokurssi Tarkoitettu heppakerhojen ohjaajille. Kouluttajina toimivat Suomen Ratsastajainliiton Nuori Suomi - kouluttajat. Sisältönä muun muassa hevostaitojen opettaminen sekä hevostaitokilpailujen ja -merkkisuorituksien järjestäminen, kokemusten vaihto sekä uudet vinkit kerhotoimintaan. Seuran nuorisovastaava Monissa seuroissa toimii oma nuorisovastaava, joka suunnittelee ja koordinoi lapsille ja nuorille suunnattua toimintaa. Nuorisovastaava voi järjestää esimerkiksi tapahtumia, koulutuksia ja kursseja lapsille ja nuorille. Nuorisovastaava osallistuu myös hallituksen kokouksiin. KERHOKERRAN KULKU: Leikki, Hevosenkengän heitto Leikin ideana on heittää hevosenkenkiä ämpäriin, eniten hevosenkenkiä ämpäriin saanut voittaa kisan. Hevostavarasokko Tunnustellaan huivi silmillä hevosaiheisia tavaroita. Yritetään arvata, mikä esine on kyseessä. Tutustuminen SRL:n kursseihin ja työllistämiseen Kerhonohjaaja voi käydä tutustumassa ja -nettisivuihin ja kertoa kerhokerralla, mitä kaikkia eri koulutuksia ja ammatteja ratsastuksen parissa on. Keskustellaan ohjaajan johdatuksella. Alla olevia apukysymyksiä voi käyttää keskustelun herättäjinä. Mitä eri hevosammatteja on olemassa? Mitä tekevät kengittäjä, hevosenhoitaja ja ratsastuksenopettaja? Mitkä ammatit tuntuisivat jännittäviltä? Ketä kiinnostaa esimerkiksi estetuomariksi pääseminen? Mitä tekee ratamestari? Mitä kursseja ja koulutuksia SRL tarjoaa? Kuka haluaa kerhonohjaajaksi? Miksi? Ketkä kouluttavat kerhonohjaajia? Mitä tekee SRL:n nuorisopäällikkö? Mistä saa lisätietoa? Miten kerholainen voi osallistua ratsastusseuran toimintaan? Mitä tehtäviä voisi jokaiselle löytyä? Miten pääsee mukaan toimintaan? Mikä olisi kivaa? Paikalle voi kutsua jonkin ammattialan edustajan, esimerkiksi ratsastuksenopettajan kertomaan työstään. Myös paikallisen ratsastusseuran nuorisovastaavan voi kutsua kertomaan omista työtehtävistään ja vastaamaan yllä oleviin kysymyksiin. Tehtävä Tehkää viereisellä sivulla oleva TOP-tehtävä. Lopetus Kerratkaa yhdessä kerhokerralla oppimianne asioita. Ohjaaja kertoo seuraavan kerran aiheesta. Kotitehtävä Seuraavalla kerhokerralla tutustutaan Suomen Hippoksen toimintaan. Tutustukaa jo valmiiksi sivuihin ja miettikää, mitä tiedätte jo ennestään raviurheilusta ja mistä haluaisitte tietää lisää. 10

11 TEKEMÄLLÄ OPPII PARHAITEN Ryhmätehtävä: Tallin säännöt YSTÄVÄNI, HEVONEN taso ja aihe A3 Hevonen on iso ja voimakas eläin. Sen kanssa voi syntyä vaaratilanteita, ellei sen käsittelyssä noudateta tärkeitä turvallisuussääntöjä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että hevosen toiselle puolelle kierretään mieluiten etukautta, koska takakautta kierrettäessä voi joutua hevosen potkaisemislinjalle. Myös se, että talli on hevosen koti edellyttää tiettyjen sääntöjen noudattamista. Yksi tällainen sääntö on, että tallissa ei saa huutaa, sillä hevosella on hyvin herkkä kuulo ja hevonen voi hermostua kovista äänistä. Tarvikkeet: A4-kartonkia, muistiinpanovälineet Tehkää näin: 1. Tehkää ryhmässä Tallin säännöt -taulu. Sääntöjä voi tehdä 10 tai vaikka 20, kunhan ne ovat hyvin perusteltuja ja helposti muistettavia. 2. Sopikaa yhdessä säännöille näkyvä paikka tallissa. 3. Pohtikaa miksi tallilla on tärkeää olla säännöt? Pohdittavaksi: Mitä vaaratilanteita voi sääntöjen unohtumisesta tallilla seurata? Tekijän nimi: Päiväys: Ohjaajan kuittaus: Ohjaajan palaute: Olen saanut suullista palautetta: Lähde: 11

12 Viides kerhokerta Suomen Hippos hevosharrastuksen järjestäjänä Viidennellä kerhokerralla tutustutaan ravinuorten toimintaan ja poniravikouluihin. Ravinuorten toiminta Ravinuorten toimintaan ovat tervetulleita kaikki hevosista kiinnostuneet. Ravinuoret järjestävät ilmaisia kerhoja raviradoilla, ja monesti ravien yhteydessä heillä on toimintaa nuorille ja lapsille. Jäseneksi ravinuoriin pääsee raviradan nuorisovastaavan kautta. Jäsenille lähetetään neljä kertaa vuodessa Kärryillä-lehti, joka ilmestyy maanlaajuisesti. Alle 18-vuotiaat jäsenet ovat ravinuorten toiminnassa vakuutettuja. Poniravikoulut Poniravikouluissa voivat lapset ja nuoret tutustua poneihin. Poniravikouluissa on yleensä mahdollista edetä ponien hoitamisesta aina P-ajoluvan haltijaksi asti. P-ajoluvan saa suorittaa täytettyään 10 vuotta. KERHOKERRAN KULKU: Leikki, Laiva on lastattu hepan osilla Laiva on lastattu on perinteinen, erityisesti lasten leikkimä leikki. Leikin perusperiaatteena on, että kukin osanottaja vuorollaan sanoo tietyn aihepiirin tai muutoin ennalta sovitun määritelmän mukaisia sanoja, joilla laiva on lastattu. Voidaan esimerkiksi sopia, että luetellaan hepan osia. Saman sanan saa sanoa vain kerran pelin aikana. Pelaaja putoaa pois pelistä, mikäli hän ei keksi määritelmän mukaista sanaa, jota ei olisi jo sanottu. Laiva on lastattu -peliä voi periaatteessa pelata lukematon määrä osallistujia. Joskus leikin apuna käytetään palloa. Leikkijät istuvat lattialla jalat levällään ja vierittävät palloa toisilleen. Pallon senhetkinen haltija on sanomisvuorossa ja saa päättää, kenen vuoro on seuraavaksi. Tutustuminen Hippoksen toimintaan Kerhonohjaajana sinun kannattaa ennakkoon tutustua sivuihin >nuorisotoiminta. Voit myös pyytää esimerkiksi lähiradan nuorisovastaavan kertomaan toiminnasta. Avointa keskustelua ohjaajan vetämänä Oletko koskaan käynyt raviradalla tai ravinuorten järjestämässä kerhossa tai tapahtumassa? Mitä mieltä nuoret ovat Hippoksen nettisivuista. Löytyykö sivuilta helposti tietoa nuorisotoiminnasta? Minkä ikäisenä voi ajaa poniravikortin? Entä minkä ikäisenä voi osallistua poniravikouluun? Pyytäkää lähimmältä raviradalta Kärryillä-lehtiä ja tutkikaa niitä. Mitä mieltä olette lehdestä? Palveleeko se hyvin poniraviurheilusta ja nuorisotoiminnasta kiinnostuneita? Etsi lehdestä kiinnostava juttu tai kuva ja kerro, mikä siinä kiinnitti huomiosi? Mikä on lehden söpöin poni? Tehtävä Tehkää viereisellä sivulla oleva tehtävä. Lopetus Kerhokerran voi lopettaa keskustelemalla: Miltä raviurheilun maailma tuntuu? Mitä eroa on ravi- ja ratsastusurheilulla? Mitä asioita jäi mieleen 4H:sta, SRL:stä ja Suomen Hippoksesta? Voitte suunnitella vielä teemakerhollenne päätösretken, esimerkiksi johonkin alueella toimivaan 4H-heppakerhoon, nuorisoravikerhoon, ratsastuskouluun, raviradalle tai ravitallille. Ohjaaja selvittää kohteita joista nuoret ovat kiinnostuneita, ja kertoo niistä viimeisellä kerhokerralla. 12 Suomen Hippos ry on raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestö. Ravikilpailutoiminnan lisäksi Hippos toimii hevoskasvatuksen keskusjärjestönä ja pitää rekisteriä maassamme kasvatettavista hevosroduista. Lisätietoja:

13 Turvallisuus Etsi kuvasta tallin turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Mitä voi kuvan tilanteissa tapahtua? Miten vahinkoja voi ehkäistä? Etsi kaikki mahdolliset vaaranpaikat! Ei riitä, että huolehdit turvallisuudesta vain tallissa. Entä kun kuvan valjakko poistuu tallista ja lähtee lenkille? Kuvat ja tehtävä: Viivi Tehtävän aineistoon on tuottanut Suomen Hippos. 13

14 Kuudes kerhokerta Suomen Hippos hevosharrastuksen järjestäjänä Kuudennella kerhokerralla perehdytään Suomen Hippoksen ohjaajakoulutuksiin. Suomen Hippoksen ohjaajakoulutus on neljäosainen. Kurssisisällöt voivat vaihdella ajankohdasta ja kurssilaisten lähtötasosta riippuen. Kurssiosiot: Ohjaaja I on tarkoitettu ohjaajana ja apuohjaajana nuorisoravikerhoissa toimiville sekä niihin ohjaajiksi aikoville, vähintään 15-vuotiaille nuorille. Aiheina muun muassa turvallisuus, ensiapu ja ohjaajana toimiminen. Ohjaaja II on jatkokurssi ohjaajina ja apuohjaajina toimiville vähintään 16-vuotiaille henkilöille, jotka ovat suorittaneet Ohjaaja I -kurssin. Aiheina muun muassa lapsen kehitys. Ohjaaja III on tarkoitettu yli 18-vuotiaille ohjaajille ja nuorisovastaaville, jotka toimivat aktiivisesti kerhossa. Kurssin aiheina ovat muun muassa vastuun kantaminen ja jakaminen sekä tiedotus ja raviurheilu. Ohjaaja IV on tarkoitettu nuorisovastaaville. Kurssin aiheina ovat muun muassa poniravien ja P-ajolupakurssin suunnittelu, yhteistyö ja sponsorointi sekä poniravikoulutoiminta. Toimintaa ohjaa raviradalla nuorisovastaava, joka suunnittelee lapsille ja nuorille kohdistettua toimintaa. Nuorisovastaavat ohjaavat yleensä ravinuorten toimintaa ja lähettävät esimerkiksi jäsenkirjeet ja -kortit jäsenille. Leikki, Ponileikki Muodostetaan piiri ja valitaan muutama vapaaehtoinen, jotka laukkaavat piirin sisällä. Lauletaan alla olevaa laulua samalla kun piirin sisällä olevat laukkaavat ja valitsevat itselleen piirissä seisovista jonkun kaverin. Kun laulussa siirrytään suoraan meitä kohti -kohtaan; piirin sisällä olijat siirtyvät valitsemansa kaverin eteen. Vatsa: vatsat vastakkain. Kylki: kyljet vastakkain. Peppu: peput vastakkain. Sanotaan Hei!: lyödään kädet yhteen ja piirin keskelle siirtyy vapaaehtoisen valitsema uusi laukkaaja. Laulu jatkuu niin kauan kunnes kaikki ovat laukkaamassa piirissä. Tuolta he saapuvat poneillansa, pienillä lihavilla poneillansa, tuolta he saapuvat poneillansa, suoraan meitä kohta. Vatsa, vatsa vatsaa vasten, kylki, kylki kylkeä vasten, peppu, peppu peppua vasten. Ja sitten he tekevät näin. Hei! HERE WE GO! Ride that pony, ride around That big fat pony HERE WE GO! Ride that pony This is how we do it! Front to front to front, my baby Back to back to back, my baby, Side to side to side, my baby, THIS IS HOW WE DO IT! Tutustuminen Hippoksen toimintaan Viimeisellä kerhokerralla on hyvä keskustella raviurheilusta yhdessä. Hyvänä keskustelun avaajana toimivat kysymykset: Mikä raviurheilussa on mielestäsi kivaa? Haluaisitko itse harrastaa sitä? Tehtävä Tehkää viereisellä sivulla oleva tehtävä. Lopetus Kerrataan kerhon aikana opittuja asioita. Mitä kaikkea uutta opittiin? Mikä oli parasta? Pohditaan, miten hevosharrastusta voisi jatkaa teemakerhon jälkeen. Palauteleikki, Minä olen tähti, koska Leikin tavoitteena on, että jokaiselle kerholaiselle jäisi positiivinen kuva itsestään osana ryhmää. Tarvikkeet: paperia, kynä, sakset, hakaneula/teippi Ohje: Jokainen piirtää hevosenpään ääriviivat paperille ja leikkaa piirroksen irti ääriviivoja myöten. Kiinnittäkää paperit toistenne selkään. Kirjoittakaa vähintään yksi positiivinen palaute jokaisen selässä olevaan paperiin Leikkiä voi muunnella niin, että kuvittelette toisenne hevosiksi. Jos olisit hevonen, olisit. 14

15 PÄHKINÖITÄ PURTAVAKSI Mieti kumman vaihtoehdon mukaisesti sinä toimisit seuraavissa tilanteissa. 1. Talutan hevosta takaapäin katsottuna a) oikealta puolelta. b) vasemmalta puolelta. 2. Kun vien hevosen ulos tallin ovesta, a) menen itse edellä. b) annan hevosen mennä edellä. 3. Solmin hevosen kiinni a) umpisolmulla. b) vetosolmulla. 4. Harjatessani hevosta kuljen sen toiselle puolelle a) kaulan alta. b) Sillä ei ole merkitystä, voin kulkea esimerkiksi hännän takaa. 5. Olen lähdössä ajamaan hevosella ja huomaan yhden aisaremmin olevan lähes poikki. a) En lähde ajamaan hajonneilla valjailla b) Kiinnitän kärryt vanhalla hihnalla ja paalinarulla 6. Kun hevoset syövät tallissa kaurojaan, a) kurkin niiden karsinoihin, koska haluan nähdä niiden syövän. b) annan niille ruokarauhan. 7. Kun olen siivonnut hevosen karsinan ja tuonut purut, a) jätän kottikärryt keskelle tallin käytävää. b) palautan kottikärryt niiden omille paikoilleen, joissa ne eivät ole esimerkiksi talliin tulevien hevosten tiellä. 8. Menen ensimmäistä kertaa uudelle tallille ja huomaan tarhassa hevosen. a) Voin vapaasti mennä syöttämään sille leipää. b) Minun tulee kysyä ensin esimerkiksi omistajalta, saanko katsoa hevosta lähempää. 15

16 Suomen 4H-liitto, Suomen Ratsastajainliitto (SRL) ja Suomen Hippos ovat eri harrastusjärjestöjen yhteistyönä tuottaneet Hevosharrastuksen monet mahdollisuudet -teemakerhoaineiston heppakerhojen ohjaajien käyttöön. Kuuden kerhokerran aikana tutustutaan yhdessä kerholaisten kanssa eri järjestöjen hevosharrastustoimintaan. 4H-harrastuksessa lapsi ja nuori kasvaa kohti vastuullista ja yritteliästä aikuisuutta. Lapsen ja nuoren kehitysvaiheet huomioon ottavassa toiminnassa opitaan itse tekemällä. 4Hkerhossa omaksutaan käytännön taitoja ja tietoja koulutetun ohjaajan tuella. 4H-koulutukset ja -kurssit syventävät nuoren osaamista. Toiminnassa saadaan valmiuksia yrittäjyyteen ja työelämään. 4H-kerhot ovat avoinna kaikille 6 18-vuotiaille lapsille ja nuorille. 4H-järjestön uudet jäsenet aloittavat usein harrastuksensa juuri 4Hkerhoista. Suomessa toimii tällä hetkellä noin 3000 kerhoa. Hevosaiheinen teemakerho kokoontuu monissa 4H-yhdistyksissä. Katso lisää sivuilta Suomen Ratsastajainliiton tehtävänä on luoda edellytyksiä koko eliniän jatkuvalle ratsastuksen harrastamiselle. Ratsastajainliitto edistää ja tekee ratsastusurheilua tunnetuksi Suomessa. Suomen Ratsastajainliiton yhtenä pääpainopisteenä on edistää ratsastukseen liittyvää nuorisotoimintaa. Jäsenseurojemme ja jäsentalliemme kautta haluamme varmistaa monipuoliset harrastusmahdollisuudet lapsille ja nuorille ratsastuksen ja hevosten parissa. Suomen Hippos ry:n alaisena toimii noin 20 raviradalla nuorisoravikerho, ja toimintaa vetää nuorisovastaava. Ravinuorten jäsenille lähetetään Suomen Hippoksesta neljä kertaa vuodessa hevosista ja poneista kiinnostuneille nuorille suunnattu Kärryillälehti. Raviurheilun nuorisotoiminnan aktiivisin osa, poniraviurheilu liikuttaa vuosittain noin 1000:ta nuorta. Raviurheilun nuorisotoiminnan tarkoituksena on luoda lapsille ja nuorille mahdollisuus ohjattuun ja turvalliseen raviurheilun harrastamiseen.

Ratsastus. - koko elämän harrastus

Ratsastus. - koko elämän harrastus Ratsastus - koko elämän harrastus Nouse ratsaille! Ratsastus on luonnonläheinen, tasa-arvoinen ja monipuolinen liikuntamuoto, joka sopii lähes kaikille ikään, kokoon ja sukupuoleen katsomatta. Ratsastusta

Lisätiedot

NUORISOTOIMINNAN STRATEGIA 2009-2013

NUORISOTOIMINNAN STRATEGIA 2009-2013 NUORISOTOIMINNAN STRATEGIA 2009-2013 NUORISOTOIMINNAN STRATEGIA 2009-2013 Raviurheilun nuorisotoiminnan toiminta-ajatus ja tavoitteet Raviurheilun nuorisotoiminnan tavoitteena on tarjota lapsille ja nuorille

Lisätiedot

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa!

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! 1 Ratsastus on hieno harrastus Ratsastus on luonnonläheinen ja tasa-arvoinen laji. Ratsastus on monipuolinen

Lisätiedot

PIENI HEVOSTAITO-OPAS SUOMEN RATSASTAJAINLIITTO RY 3

PIENI HEVOSTAITO-OPAS SUOMEN RATSASTAJAINLIITTO RY 3 PIENI HEVOSTAITO-OPAS SUOMEN RATSASTAJAINLIITTO RY 3 TÄMÄN HEVOSTAITO-OPPAAN OMISTAA TALLI Hevoset asuvat tallissa. Jokaisella hevosella on tallissa oma karsinansa. Hevoset ovat päivisin ulkona tarhassa.

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU-SEMINAARIN LQ-OHJELMAN WORKSHOP (45 min) 13.4.2016

LIIKKUVA KOULU-SEMINAARIN LQ-OHJELMAN WORKSHOP (45 min) 13.4.2016 LIIKKUVA KOULU-SEMINAARIN LQ-OHJELMAN WORKSHOP (45 min) 13.4.2016 Lions Quest elämisentaitoja-ohjelman pääkouluttaja Ulla Sirviö-Hyttinen TAVOITE: Jokainen meistä tarvitsee tunteen siitä, että kuulumme

Lisätiedot

PIENI HEVOSTAITO-OPAS

PIENI HEVOSTAITO-OPAS PIENI HEVOSTAITO-OPAS HEVONEN Hevosia on erikokoisia, erinäköisiä ja erivärisiä. TALLI Hevoset asuvat tallissa. Jokaisella hevosella on tallissa oma karsinansa. Hevoset ovat päivisin ulkona tarhassa. Tallialueeseen

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

Tervetuloa. ratsastamaan!

Tervetuloa. ratsastamaan! Tervetuloa ratsastamaan! Miksi ratsastus? Hevoset ovat ihania. Siihen kiteytyy, miksi 170 000 suomalaista ratsastaa. Ratsastus tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia harrastaa monin eri tavoin. Hevosen kanssa

Lisätiedot

NUORISOTOIMINNAN STRATEGIA 2014-2016

NUORISOTOIMINNAN STRATEGIA 2014-2016 NUORISOTOIMINNAN STRATEGIA 2014-2016 NUORISOTOIMINNAN STRATEGIA 2014-2016 Raviurheilun nuorisotoiminnan toiminta-ajatus ja tavoitteet Raviurheilun nuorisotoiminnan tavoitteena on tarjota lapsille ja nuorille

Lisätiedot

LANKAKERÄ NEULOMINEN

LANKAKERÄ NEULOMINEN LANKAKERÄ NEULOMINEN LANKAKERÄLEIKKI Oppilaat seisovat luokassa ja heittelevät lankakerää ristiin rastiin. Ensimmäinen heittäjä sitoo langanpään sormeensa, heittää kerän seuraavalle. Tämä ottaa langasta

Lisätiedot

Adoptiomaatapaamisen järjestäminen

Adoptiomaatapaamisen järjestäminen Adoptiomaatapaamisen järjestäminen 2016 Aina tulee yllätyksiä. Hyvällä suunnittelulla turvaa paljon, reagointikyvyllä ja hyvillä hermoilla pelastaa kaiken. Tekijä: Julia Kurki 2 Vapaaehtoistyö tapahtuman

Lisätiedot

- JUHLAVUOSI 2014 PRS 30v. - Tervetuloa!

- JUHLAVUOSI 2014 PRS 30v. - Tervetuloa! - JUHLAVUOSI 2014 PRS 30v. - Tervetuloa! TOIMINTASUUNNITELMA 2014 JÄSENTALLIT: 1) Talli Satumaa ; Satu Koivisto 0400-878739 http://www.freewebs.com/tallisatumaa 2) Kotalan Tila ; Annika Mattila 050-5742630

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? o 3 kertaa viikossa tai useammin o 1 3 kertaa viikossa o 1 3 kertaa kuukaudessa o Harvemmin

Lisätiedot

NIIHAMA RIDING KESÄKAUDEN RATSASTUS- JA HOITOKURSSIT 2016

NIIHAMA RIDING KESÄKAUDEN RATSASTUS- JA HOITOKURSSIT 2016 NIIHAMA RIDING KESÄKAUDEN RATSASTUS- JA HOITOKURSSIT 2016 Ratsastuskurssit Vko 26 alkeiskurssi 27.6-1.7.2016 Opettaja Heidi Kivi HINTA 195 Tehoalkeet: Onko nyt aika nousta ratsaille? Hyvä startti esimerkiksi

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1 3 kertaa viikossa tai useammin 2 1-3 kertaa viikossa 3 1-3 kertaa kuukaudessa

Lisätiedot

Sarjakuva- www.ransu.info

Sarjakuva- www.ransu.info Sarjakuva- ja puuhakirja Ransun Lue ja pelaa! Heippatirallaa! Tässä kirjassa on Ransun pelastuskoulu -sarjakuvia, joista lukemalla oppii tärkeitä turvallisuuteen liittyviä asioita. Ja sitten on vähän väliä

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

Piirrä kuvasi tauluun.

Piirrä kuvasi tauluun. Linus ja Ismenia haluaisivat tutustua sinuun. Piirrä kuvasi tauluun. Artikla 7. Jokaisella lapsella on oikeus nimeen ja kansalaisuuteen. Mikä on sinun nimesi ja kansalaisuutesi? On hauska tutustua uusiin

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa!

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! 1 Ratsastus on hieno harrastus Ratsastus on luonnonläheinen ja tasa-arvoinen laji. Ratsastus on monipuolinen

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

Yhden pelaajan pallokontrollitemput

Yhden pelaajan pallokontrollitemput Taso 1 Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI HIHALYÖNTI Heitä pallo, tee 1 sormilyönti ja ota koppi 10 x Heitä pallo, tee 2 sormilyöntiä ja ota koppi 10 x Heitä pallo, tee 3 sormilyöntiä ja ota

Lisätiedot

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa!

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! 1 Ratsastus on hieno harrastus Ratsastus on luonnonläheinen ja tasa-arvoinen laji. Ratsastus on monipuolinen

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

Penny & Friends KILPAILUSÄÄNNÖT 2019

Penny & Friends KILPAILUSÄÄNNÖT 2019 Penny & Friends KILPAILUSÄÄNNÖT 2019 Tervetuloa järjestämään Penny & Friends -kilpailua 2019! Ratsastajainliiton jäsentalleilla ja -seuroilla on tänäkin vuonna mahdollisuus järjestää Penny & Friends -

Lisätiedot

Koulutuskalenteri 2011. Suomen Hippos ry

Koulutuskalenteri 2011. Suomen Hippos ry Koulutuskalenteri 2011 Suomen Hippos ry 1 Suomen Hippos ry Koulutuskalenteri 2011 Suomen Hippos ry on hevoskasvatuksen ja raviurheilun keskusjärjestö, joka vastaa mm. hevosten rekisteröinnistä, jalostusvalvonnasta

Lisätiedot

Myönteisen muistelun kortit. Suomen Mielenterveysseura

Myönteisen muistelun kortit. Suomen Mielenterveysseura Myönteisen muistelun kortit Muistelulla voidaan vahvistaa ja lisätä ikäihmisten mielen hyvinvointia. Myönteisen muistelun korteilla vahvistetaan hyvää oloa tarinoimalla mukavista muistoista, selviytymistaidoista,

Lisätiedot

Osallistu kilpailuun Kesän 2017 parhaalle tapahtumalle nimi?

Osallistu kilpailuun Kesän 2017 parhaalle tapahtumalle nimi? Osallistu kilpailuun Kesän 2017 parhaalle tapahtumalle nimi? Kesäkuussa 2017 Lappeenrannassa nähdään ja koetaan sirkusta, kansantanssia ja teatteria lasten ja nuorten esittämänä, kun Nurtsi-nuorisosirkusfestivaali,

Lisätiedot

Ratsastus on kasvattanut suosiotaan läpi vuosien

Ratsastus on kasvattanut suosiotaan läpi vuosien Ratsastuksen kasvulukuja Kansallisen liikuntatutkimuksen tulosten perusteella. Tämä artikkeli päivitetään, kun uusi tutkimus valmistuu. Ratsastus on kasvattanut suosiotaan läpi vuosien Ratsastusharrastus

Lisätiedot

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT Välitämme ja vastaamme lapsesta, asetamme rajat Ohjaamme lapsiamme omatoimisuuteen Pyrimme kasvattamaan lapsiamme terveisiin elämäntapoihin huom! Esimerkin voima :) Tarjoamme

Lisätiedot

Nuorisokouluttajat. PÄIVI "Pätkä" ANTTILA, Ylöjärvi (Tampereen naapurissa) p

Nuorisokouluttajat. PÄIVI Pätkä ANTTILA, Ylöjärvi (Tampereen naapurissa) p Nuorisokouluttajat PÄIVI "Pätkä" ANTTILA, Ylöjärvi (Tampereen naapurissa) p. 0400-728298 p.anttila@kolumbus.fi - harrastanut hevosia pienestä pitäen, kilpaillut kouluratsastuksessa vaativalla tasolla -

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on vuonna 1920 perustettu kansalaisjärjestö edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

Koulutuskalenteri 2012. Suomen Hippos ry

Koulutuskalenteri 2012. Suomen Hippos ry Koulutuskalenteri 2012 Suomen Hippos ry 1 Suomen Hippos ry Koulutuskalenteri 2012 Suomen Hippos ry on hevoskasvatuksen ja raviurheilun keskusjärjestö, joka vastaa mm. hevosten rekisteröinnistä, jalostusvalvonnasta

Lisätiedot

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä.

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä. OHJEET TUOKION TOTEUTTAMISTA VARTEN Tarvitset - tarinan ja kuvan - joko seinälle kiinnitettävät rastitehtävät ja niihin liittyvät materiaalit tai jokaiselle lapselle oman tehtäväpaperin - piirustuspaperia

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

LOUNAIS-SUOMEN NUORISOTIIMI

LOUNAIS-SUOMEN NUORISOTIIMI LOUNAIS-SUOMEN NUORISOTIIMI Lounais-Suomen alueella toimii iloinen ja aktiivinen Nuorisotiimi, joka koostuu seitsemästä nuoresta ympäri aluetta. Tiimin vastaavana on Jenna Tammi. Jenna lisäksi tiimiin

Lisätiedot

Nuorisokouluttajat. PÄIVI "Pätkä" ANTTILA, Ylöjärvi (Tampereen naapurissa) p

Nuorisokouluttajat. PÄIVI Pätkä ANTTILA, Ylöjärvi (Tampereen naapurissa) p Nuorisokouluttajat PÄIVI "Pätkä" ANTTILA, Ylöjärvi (Tampereen naapurissa) p. 0400-728298 p.anttila@kolumbus.fi - harrastanut hevosia pienestä pitäen, kilpaillut kouluratsastuksessa vaativalla tasolla -

Lisätiedot

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TAVOITTEET Annetaan tietoa ja valmiuksia työnhakuun liittyvistä taidoista ja menetelmistä, mukaan lukien simuloitu työhaastattelu. Työnhakuun liittyvien

Lisätiedot

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Jos suunnittelet muuttoa, on hyödyllistä pohtia etukäteen, millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä

Lisätiedot

PRIDE-kotitehtävä VIIDES TAPAAMINEN. Lapsen oikeus perhesuhteisiin PRIDE-KOTITEHTÄVÄT. Kotitehtävä 5 / Sivu 1

PRIDE-kotitehtävä VIIDES TAPAAMINEN. Lapsen oikeus perhesuhteisiin PRIDE-KOTITEHTÄVÄT. Kotitehtävä 5 / Sivu 1 Kotitehtävä 5 / Sivu 1 Nimi: PRIDE-kotitehtävä VIIDES TAPAAMINEN Lapsen oikeus perhesuhteisiin Perhe ja perhesuhteiden ylläpitäminen ovat tärkeitä mm. lapsen itsetunnon, identiteetin ja kulttuurisen yhteenkuuluvuuden

Lisätiedot

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa!

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! 1 Ratsastus on hieno harrastus Ratsastus on luonnonläheinen ja tasa-arvoinen laji. Ratsastus on monipuolinen

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa Harjoituskerran tavoitteena on

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry Perhetalo Heideken Sepänkatu 3 20700 Turku p. 02 273 6000 info.varsinais-suomi@mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2013 Toiminnan painopisteet ovat

Toimintasuunnitelma vuodelle 2013 Toiminnan painopisteet ovat NAANTALIN 4H-YHDISTYS Sivu 1 (7) Toimintasuunnitelma vuodelle 2013 Toiminnan painopisteet ovat nuoret +15 nuorten yrittäjyyden tukeminen ja heidän keskinäinen verkottuminen nuorten työllistäminen yhdistyksen

Lisätiedot

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA Vuorentaan koulun vanhempainyhdistys toteutti yhteistyössä Vuorentaan koulun, Lasten Liikunnan Tuen sekä liikunta-alan toimijoiden kanssa Kaveri liikuttaa hankkeen. Hämeenlinnan

Lisätiedot

Ratsastusseura Kopse Ry 31.5.2015 Toimintalinja 2015. Ratsastusseura Kopse Ry Toimintalinja

Ratsastusseura Kopse Ry 31.5.2015 Toimintalinja 2015. Ratsastusseura Kopse Ry Toimintalinja Ratsastusseura Kopse Ry Toimintalinja 1 Johdanto Seuramme valittiin Suomen Ratsastajainliiton seurakehittämisvalmennukseen syksyllä 2014. Tämän seurauksena teimme toimintalinjan luomaan selkeyttä seuran

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2015

Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 NAANTALIN 4H-YHDISTYS Sivu 1 (6) Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Sisällysluettelo Toiminnan painopistealueet... 2 Toiminnalliset avaintavoitteet... 2 Ryhmätoiminta... 2 Nuorten kurssit ja koulutukset...

Lisätiedot

Tunnin sisältö, mitä harjoitellaan: Liikkumisen taidot, kävely, juoksu, hyppääminen, harppaus, liukuminen, kinkkaaminen

Tunnin sisältö, mitä harjoitellaan: Liikkumisen taidot, kävely, juoksu, hyppääminen, harppaus, liukuminen, kinkkaaminen Läntinen ja Pohjoinen ydinneliö Minna Lehtivuori-Ahonen S2 lto Haaga-Kaarela PHVA Leena Kettukangas-Seiriö Pelimannin ala-aste Valmistava opetus 1.-3. Elina Kaidesoja Maunulan ala-aste Erityisluokanopettaja

Lisätiedot

Vuoden Ratsastusseurat -kilpailu 2013 Teemalla koulutus ja osaaminen!

Vuoden Ratsastusseurat -kilpailu 2013 Teemalla koulutus ja osaaminen! Vuoden Ratsastusseurat -kilpailu 2013 Teemalla koulutus ja osaaminen! Hyvälle ratsastusseuralle jaetaan vuosittain tunnustuspalkinto laadukkaasta ja monipuolisesta seuratyöstä. Suomen Ratsastajainliitto

Lisätiedot

PUU PALAA PAKKO VAIHTAA HUHUU-LEIKKI

PUU PALAA PAKKO VAIHTAA HUHUU-LEIKKI PUU PALAA PAKKO VAIHTAA HUHUU-LEIKKI PUU PALAA PAKKO VAIHTAA Keskellä on yksi leikkijä ilman omaa pesää. Ilman omaa pesää oleva leikkijä huutaa: Puu palaa, pakko vaihtaa!. Pesissä olevat leikkijät vaihtavat

Lisätiedot

Säännöt. Pelivalmistelut

Säännöt. Pelivalmistelut Haasteet Haasteet 1. Lusikka kuppiin 2. Posse Pong 3. Räkäpallo 4. Syömäpuikkohaaste 5. hamsteriposket 6. Lattian kautta kuppiin 7. Korttipalapeli 8. Lajitteluhaaste 9. Pingis ristinolla 10. Lusikkaflipperi

Lisätiedot

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa!

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! 1 Ratsastus on hieno harrastus Ratsastus on luonnonläheinen ja tasa-arvoinen laji. Ratsastus on loistava, monipuolinen

Lisätiedot

Tervetuloa järjestämään Penny & Friends -kilpailua 2017!

Tervetuloa järjestämään Penny & Friends -kilpailua 2017! Tervetuloa järjestämään Penny & Friends -kilpailua 2017! Uudessa kisamuodossa hyödynnetään Ratsastajainliiton merkkisuoritusten ratapohjia. Samalla oppilailla on mahdollisuus suorittaa hevostaito- ja ratsastusmerkkejä.

Lisätiedot

Ohjeet opettajalle. Tervetuloa Apilatielle!

Ohjeet opettajalle. Tervetuloa Apilatielle! Ohjeet opettajalle Vihjeitä opettajalle koulun tutustumispäivään Esiopetuksen oppilaille koulun tutustumispäivä on tärkeä, vaikka esiopetuspaikka sijaitsisi samassa pihapiirissä koulun kanssa. Lähes kaikkia

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

Ohjeissa pyydetään toisinaan katsomaan koodia esimerkkiprojekteista (esim. Liikkuva_Tausta1). Saat esimerkkiprojektit opettajalta.

Ohjeissa pyydetään toisinaan katsomaan koodia esimerkkiprojekteista (esim. Liikkuva_Tausta1). Saat esimerkkiprojektit opettajalta. Ohjeissa pyydetään toisinaan katsomaan koodia esimerkkiprojekteista (esim. Liikkuva_Tausta1). Saat esimerkkiprojektit opettajalta. Vastauksia kysymyksiin Miten hahmon saa hyppäämään? Yksinkertaisen hypyn

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

TOIMINTALINJA 2015 Rusko Riding Team ry.

TOIMINTALINJA 2015 Rusko Riding Team ry. TOIMINTALINJA 2015 Rusko Riding Team ry. - turvallisessa seurassa VISIO: Rusko Riding Team ry. (TeamRR) on aktiivinen ratsastusseura, joka palvelee niin yksityishevosten omistajia kuin ratsastuskoulun

Lisätiedot

Tervetuloa järjestämään Penny & Friends -kilpailua 2018!

Tervetuloa järjestämään Penny & Friends -kilpailua 2018! Penny & Friends kilpailusäännöt 2018 Tervetuloa järjestämään Penny & Friends -kilpailua 2018! Ratsastajainliiton jäsentalleilla ja -seuroille on tänäkin vuonna mahdollisuus järjestää Renny & Friends -

Lisätiedot

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla!

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla! Selkä suoraksi Suomi TM Pidetään hauskaa harjoittelemalla! "Selkä suoraksi Suomi" ʺSelkä suoraksi Suomiʺ on helppo muutaman minuutin harjoitusohjelma, joka päivittäin tehtynä auttaa lapsia kehittämään

Lisätiedot

OPAS OHJAAJALLE ohjaajana toimiminen

OPAS OHJAAJALLE ohjaajana toimiminen OPAS OHJAAJALLE ohjaajana toimiminen 2 JOHDANTO Tämä opas on tarkoitettu työpaikkaohjaajille, jotka ohjaavat opiskelijoita työelämässä. Opas sisältää tietoa ohjaajana toimimisesta. Oppaassa käsitellään

Lisätiedot

Ammattiosaston nuorisovastaavan käsikirja

Ammattiosaston nuorisovastaavan käsikirja Ammattiosaston nuorisovastaavan käsikirja Ammattiosaston tehtävä ja tarkoitus 1. Koota palvelu- ja niitä lähellä olevilla aloilla työskenteleviä jäseniksi 2. Toimia palkka- ja työehtojen parantamiseksi

Lisätiedot

1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille

1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille 1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille A. Näin suoritat lukudiplomin 1. Ohjeet alakoululaisille Lue vuoden aikana luokan lukudiplomiin tarvittavat kirjat, tee jokaiseen lukemaasi

Lisätiedot

FSD2535 Lähiliikuntapaikkojen arviointi 2005: lapset ja nuoret

FSD2535 Lähiliikuntapaikkojen arviointi 2005: lapset ja nuoret KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2535 Lähiliikuntapaikkojen arviointi 2005: lapset ja nuoret Kyselylomaketta hyödyntävien tulee

Lisätiedot

Suhdetyö. Vertikaaliset suhteet aikuiset. Vaakasuuntaiset suhteet lapset

Suhdetyö. Vertikaaliset suhteet aikuiset. Vaakasuuntaiset suhteet lapset Suhdetyö Vertikaaliset suhteet aikuiset Vaakasuuntaiset suhteet lapset Muutamia käsitteitä Syrjintä Halventaminen Kiusaaminen Ahdistelu Yhdenvertaisen kohtelun suunnitelma Edistä lasten yhdenmukaisia oikeuksia

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! MLL:n Uudenmaan piiri Asemapäällikönkatu 12 C 00520 Helsinki Tel. +358 44 0470 407 uudenmaan.piiri@mll.fi uudenmaanpiiri.mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin

Lisätiedot

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus   Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival. OMAN VUORON ODOTTAMINEN Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus www.viitotturakkaus.fi Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.com OMAN VUORON ODOTTAMINEN OMAN VUORON ODOTTAMINEN Oman vuoron odottaminen

Lisätiedot

Henna Halme Kouvola 28.3.2015 Young Power -ravigaala

Henna Halme Kouvola 28.3.2015 Young Power -ravigaala Henna Halme Kouvola 28.3.2015 Young Power -ravigaala RaviPonin valmennus varsasta kilpaponiksi Raviponin hyvinvointi Raikas vesi, hyvät ja laadukkaat rehut, riittävä määrä ruokaa ja juotavaa suhteessa

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2016

Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 NAANTALIN 4H-YHDISTYS Sivu 1 (5) Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 Sisällysluettelo Toiminnan painopistealueet...2 Toiminnalliset avaintavoitteet...2 Ryhmätoiminta...2 Nuorten kurssit ja koulutukset...2

Lisätiedot

Ympäristökerho. Sini Salonen Päijät-Hämeen LUMA-keskus Kerho-ohjaajakoulutus 10.3.2016

Ympäristökerho. Sini Salonen Päijät-Hämeen LUMA-keskus Kerho-ohjaajakoulutus 10.3.2016 Sini Salonen Päijät-Hämeen LUMA-keskus Kerho-ohjaajakoulutus 10.3.2016 Ympäristökerho Kerho on suunniteltu 1-2 luokkalaisille. Yhden kerhokerran pituus kokonaisuudessaan on kaksi tuntia. Paras aika kerhon

Lisätiedot

Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15)

Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia   Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15) Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15) Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia www.papunet.fi Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 2(15) OHJEET K-ÄÄNTEEN HARJOITTELUUN K-äänne:

Lisätiedot

C-AJOLUPAKORTTIKURSSI TEIVON RAVIRADALLA 11.4-21.5.2007. järjestäjänä Hämeen hevosjalostusliitto ry

C-AJOLUPAKORTTIKURSSI TEIVON RAVIRADALLA 11.4-21.5.2007. järjestäjänä Hämeen hevosjalostusliitto ry C-AJOLUPAKORTTIKURSSI TEIVON RAVIRADALLA 11.4-21.5.2007 järjestäjänä Hämeen hevosjalostusliitto ry KURSSIOHJELMA HUOM! Ohjelma saattaa kurssin edetessä hieman muuttua. Keskiviikko 11.4. klo 18.00 ravintolakatsomon

Lisätiedot

VETÄVÄ FACEBOOK KEVYESTI

VETÄVÄ FACEBOOK KEVYESTI VETÄVÄ FACEBOOK KEVYESTI Allergia- ja astmaliiton ja Iholiiton koulutus yhdistysaktiiveille ti 31.5. klo 17.30-18.15 Mira Airola ja Anu Sauliala TÄNÄÄN OPITAAN! Työkaluja yhdistyksesi Facebook-sivujen

Lisätiedot

Tallilehti Kavionkopse nro. 1

Tallilehti Kavionkopse nro. 1 Tallilehti Kavionkopse nro. 1 Sisällys: A osa Tallin säännöt. B osa Haluatko hoitajaksi? Kuvia tallin hevosista. C osa Hevosaiheisia tehtäviä ja kysymyksiä (hoitajille ja henkilökunnan jäsenille). D osa

Lisätiedot

KUTSUMUS TAUSTATIETOA KUTSUMUKSESTA

KUTSUMUS TAUSTATIETOA KUTSUMUKSESTA Andreas-raamatturyhmämateriaali I/03 Kansan Raamattuseuran nuorisotyö Kaisaniemenkatu 8, III krs 00170 HELSINKI nuorisotyö@karas-sana.fi 09/681 55 830 KUTSUMUS Tämän materiaalin sisältö tarkastelee kutsumusta

Lisätiedot

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta Art. Nr. 22421 Move & Twist Iloinen toimintapeli, jossa pienet leppäkertut yrittävät kiivetä kukan vartta pitkin ylös päästäkseen kauniin kukan luo. Tehtävästä suoriutumiseen leppäkertut tarvitsevat kuitenkin

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN A) Sisältökysymykset: 1. Miksi pojan nimeksi tuli Peukaloinen? 2. Millainen Peukaloinen oli lapsena? 3. Miten Peukaloinen ohjasi hevosta oikeaan paikkaan? 4. Mitä vastaan

Lisätiedot

Tervetuloa rippikouluun!

Tervetuloa rippikouluun! Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2015 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2015! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

75059 Suuri lajittelusarja

75059 Suuri lajittelusarja 75059 Suuri lajittelusarja Peliohjeet Tämä sarjan sisältö: 632 kpl lajitteluesineitä 3 kpl onnenpyörää 6 kpl lajittelukulhoa 1 kpl muovinen lajittelualusta 1 kpl numeromerkitty arpakuutio Lajittelusarja

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

Peliteoria luento 1. May 25, 2015. Peliteoria luento 1

Peliteoria luento 1. May 25, 2015. Peliteoria luento 1 May 25, 2015 Tavoitteet Valmius muotoilla strategisesti ja yhteiskunnallisesti kiinnostavia tilanteita peleinä. Kyky ratkaista yksinkertaisia pelejä. Luentojen rakenne 1 Joitain pelejä ajanvietematematiikasta.

Lisätiedot

Yhdessä tehden, oppien ja yrittäen -peli

Yhdessä tehden, oppien ja yrittäen -peli Yhdessä tehden, oppien ja yrittäen -peli PELIOHJEET JOHDANTO Yhdessä tehden, oppien ja yrittäen -pelin tarkoituksena on oppia uutta mielekkäällä ja hauskalla tavalla. Pelissä ei varsinaisesti ole voittajaa,

Lisätiedot

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä?

Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä ikinä? Mitkä ammatit sinua kiinnostavat? Mitkä asiat ilahduttavat sinua? Mitkä asiat ovat sinulle vaikeita? Miten niitä voisi helpottaa? Kenet haluaisit tavata? Miten normaalista koulupäivästä tulisi paras koulupäivä

Lisätiedot

LINNALA NEWS GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA UUTISIA LINNALASTA. Perjantaina 21.lokakuuta 2011. Sivu 2

LINNALA NEWS GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA UUTISIA LINNALASTA. Perjantaina 21.lokakuuta 2011. Sivu 2 LINNALA NEWS UUTISIA LINNALASTA GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA Sivu 2 Perjantaina 21. lokakuuta 2011 PÄÄKIRJOITUS OTA KANTAA Linnala News nettisivut on nyt avattu Kysely loi nettisivut Otso H., Casimir

Lisätiedot

Senioreille kysely tietotekniikan ja internetin käyttöstä

Senioreille kysely tietotekniikan ja internetin käyttöstä Senioreille kysely tietotekniikan ja internetin käyttöstä 1. Ikä 30-39 1.1% 4 40-49 1.7% 6 50-59 13.6% 49 60-69 56.7% 204 70-79 23.3% 84 80-89 3.6% 13 90 -> 0.0% 0 answered question 360 skipped question

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Kuuloliitto ry Kopolan kurssikeskus PL 11, 17801 KUHMOINEN (03) 552 2111 23.1.2012

Kuuloliitto ry Kopolan kurssikeskus PL 11, 17801 KUHMOINEN (03) 552 2111 23.1.2012 Kuuloliitto ry Kopolan kurssikeskus PL 11, 17801 KUHMOINEN (03) 552 2111 23.1.2012 KOPOLAN KURSSIKESKUKSEN TOIMINTA 2012 1. SOPEUTUMISVALMENNUSKURSSIT Kuuroutuneiden ja vaikeasti huonokuuloisten sopeutumisvalmennuskurssit.

Lisätiedot

Seurakehittäminen SRL Häme / Elina Kivi

Seurakehittäminen SRL Häme / Elina Kivi Suomen Ratsastajainliitto ry Seurakehittäminen SRL Häme / Elina Kivi 21.3.2013 1 Seurakehittämisen taustaa Idea lähti ratsastusseurojen toivomuksesta saada liitolta/alueelta konkreettista tukea ja apua

Lisätiedot

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN Ransu ja Valtteri opastavat välttämään vaaratilanteita ja toimimaan oikein onnettomuuksissa. Valtteri Väyrynen on Tampereen aluepelastuslaitoksen koulutussuunnittelija. Tämä opas

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 4 Pallonkäsittely II

Harjoitussuunnitelma viikko 4 Pallonkäsittely II Harjoitussuunnitelma viikko 4 Pallonkäsittely II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

HEVOSTEN POHJOIS-POHJANMAA Hevostalouden kehittämisohjelma. Projektipäällikkö Heini Iinatti, Pro Agria Oulu p. 0405551674, heini.iinatti@proagria.

HEVOSTEN POHJOIS-POHJANMAA Hevostalouden kehittämisohjelma. Projektipäällikkö Heini Iinatti, Pro Agria Oulu p. 0405551674, heini.iinatti@proagria. HEVOSTEN POHJOIS-POHJANMAA Hevostalouden kehittämisohjelma Projektipäällikkö Heini Iinatti, Pro Agria Oulu p. 0405551674, heini.iinatti@proagria.fi Hevosten Pohjois-Pohjanmaa - hevostalouden kehittämisohjelma

Lisätiedot

Siltaaminen: Piaget Matematiikka Inductive Reasoning OPS Liikennemerkit, Eläinten luokittelu

Siltaaminen: Piaget Matematiikka Inductive Reasoning OPS Liikennemerkit, Eläinten luokittelu Harjoite 2 Tavoiteltava toiminta: Materiaalit: Eteneminen: TUTUSTUTAAN OMINAISUUS- JA Toiminnan tavoite ja kuvaus: SUHDETEHTÄVIEN TUNNISTAMISEEN Kognitiivinen taso: IR: Toiminnallinen taso: Sosiaalinen

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

Minun arkeni. - tehtäväkirja

Minun arkeni. - tehtäväkirja Minun arkeni - tehtäväkirja 1 Hyvä kotihoidon asiakas, Olet saanut täytettäväksesi Minun arkeni -tehtäväkirjan. ALUKSI Kirjanen tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan arkeasi ja hyvinvointiisi

Lisätiedot

AINA KANNATTAA YRITTÄÄ

AINA KANNATTAA YRITTÄÄ AINA KANNATTAA YRITTÄÄ www.yrittajat.fi futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com AINA KANNATTAA YRITTÄÄ ohjeita esityksen pitäjälle futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com

Lisätiedot

Suomen Hippos ry. Tytäryhtiöt Peliyhtiö Fintoto Oy Suomen Hevosurheilulehti Oy

Suomen Hippos ry. Tytäryhtiöt Peliyhtiö Fintoto Oy Suomen Hevosurheilulehti Oy Tunnusluvut 2011 Suomen Hippos ry Vastaa ravikilpailutoiminnasta Rekisteröi kaikki kavioeläimet Tuottaa hevosalan jalostuspalveluja Koordinoi raviurheilun nuorisotoimintaa Toimii hevosalan edunvalvojana

Lisätiedot