ROTARYN KESKITTÄMISALUEET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ROTARYN KESKITTÄMISALUEET"

Transkriptio

1 ROTARYN KESKITTÄMISALUEET

2 ROTARYN KESKITTÄMISALUEET Rotaryn ympäri maailmaa paikkakuntiaan palvelevalla klubilla ja, miljoonalla jäsenellä on kullakin omat huolenaiheensa ja tarpeensa. Rotarit ovat jatkuvasti räätälöineet ja parantaneet tapoja, joilla noita tarpeita tyydytetään toteuttamalla suuren määrän erilaisia palveluprojekteja. Onnistuneinta ja kestävintä Rotaryn palvelutoiminta näyttää yleensä olevan jollain seuraavasta kuudesta alueesta: rauhantutkimus sekä konfliktien ehkäisy ja sovittelu sairauksien ehkäisy ja hoito vesi ja sanitaatio äidin ja lapsen terveys peruskoulutus sekä luku- ja kirjoitustaito taloudellinen ja yhteiskunnallinen kehittäminen. Rotary Internationalin ja Rotarysäätiön mukaan näille keskittämisalueille suunnattu palvelu voi opastaa rotareita, jotka ovat kiinnostuneita kehittelemään palveluprojekteja parantaa rotarien mahdollisuuksia tyydyttää erilaisia tarpeita osoittaa koko maailmalle, että Rotary on humanitaarisen palvelun globaali tiennäyttäjä. Rotaryn kuuden keskittämisalueen kattamat tarpeet ovat suunnattomat ulottuen puhtaan veden puutteesta aina tappavia tauteja vastaan suunnattuihin rokotuksiin. Tässä julkaisussa esitellään kukin alue sekä ideoita ja ehdotuksia siitä, miten rotarit voivat tyydyttää näitä tarpeita paikallisesti ja maailmanlaajuisesti.

3 Mitä näillä alueilla on tekemistä Rotaryn tehtävän kanssa? Kuusi keskittämisaluetta ovat keskeinen osa Rotaryn uutta apuraharakennetta ja RI:n strategiasuunnitelmaa. TULEVAISUUS Uuden apuraharakenteen mukaan rotarit käyttävät globaaleja apurahoja tukemaan laajoja, ekologisesti kestäviä projekteja, joilla on mitattavissa olevia tuloksia ja joissa tehdään yhteistyötä muiden rotaryklubien tai organisaatioiden kanssa. Kaikkien globaaleilla apurahoilla rahoitettujen humanitaaristen projektien, tutkijoiden ja ammattikoulutustiimien tulisi työskennellä seuraavilla sivuilla kuvattujen kuuden keskittämisalueen sisällä olevien tarkkaan määrättyjen tavoitteiden saavuttamiseksi. Uusi apuraharakenne otetaan käyttöön RI:N STRATEGIASUUNNITELMA RI:n strategiasuunnitelma sisältää kuusi keskittämisaluetta strategisina painopisteinä, joiden avulla humanitaarista palvelua keskitetään ja lisätään. Uusia palveluprojekteja suunnittelevia rotareita rohkaistaan miettimään näitä alueita ja niiden mahdollisuuksia, jotta saataisiin aikaiseksi aivan uudenlaisia projekteja. Kaiken kaikkiaan rotareiden tulisi edelleen toteuttaa hyvin suunniteltuja projekteja, joista on todellista hyötyä paikkakunnalle.

4 RAUHANTUTKIMUS SEKÄ KONFLIKTIEN EHKÄISY JA SOVITTELU KONFLIKTIIN REAGOINTI siviiliä vammautuu tai kuolee maamiinojen vuoksi joka vuosi. Tuetaan yhteiskunnan hyljeksimiä, joita uhkaa väkivalta tai vaino. Autetaan lapsia, jotka ovat konfliktin vuoksi orpoja, loukkaantuneita tai traumaattisia. 4 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan aseellista konfliktia tai vainoa. Tarjotaan apua pakolaisille tai maan sisällä konfliktialueelta paenneita. 90 % uhreista aseellisissa konflikteissa on siviilejä, joista vähintään puolet lapsia. Otetaan palveluprojekteihin mukaan kaikki paikkakuntalaiset, niin naiset, syrjäytetyt väestöryhmät esim. etniset ja uskonnolliset vähemmistöt, kuin konfliktien vastapuoletkin. Ymmärretään kaikkien niitten paikkakuntien lakeja ja tapoja, joissa palvellaan. GLOBAALI APURAHAKO? TÄHTÄIMEEN NÄMÄ ASIAT Vahvistetaan rauhanpyrkimyksiä paikkakunnalla. Annetaan paikallisille johtajille konfliktien esto- ja sovittelukoulutusta. Tuetaan konfliktialueiden pitkän aikavälin rauhanrakennusta.

5 RAUHANTUTKIMUS JA KONFLIKTIEN SOVITTELU Otetaan konfliktien sovittelu osaksi palveluprojekteja, joissa on mukana paikkakunnan kouluja, orpokoteja, työpaikkoja ja monitoimitaloja lapsisotilasta (alle 8-vuotiaitia tyttöjä ja poikia) on luultavasti mukana konflikteissa ympäri maailmaa. Otetaan osaa toveruus- ja palvelutapahtumiin muunmaalaisten rotaryklubien kanssa yhteisymmärryksen ja rauhan edistämiseksi. 3 Hankitaan rauhanstipendin hakijakandidaateja. Vuosittain on maailmanlaajuisesti haussa jopa 00 rauhanstipendiä Rotaryn rauhankeskuksiin. Kehitetään projekteja, joilla vaikutetaan konfliktien syihin: sairauksiin, lukutaidottomuuteen, nälkään ja köyhyyteen. Opetetaan lapsille ja nuorille aikuisille roolipelien ja urheilun avulla yhteiskunnan kannalta sopivia tapoja käsitellä konflikteja. Opetetaan paikallisille johtohenkilöille strategioita, joiden avulla estetään ja sovitellaan konflikteja osana paikkakunnalla toteutettavia palveluprojekteja. Tehdään yhteistyötä Rotaryn rauhanstipendiaattien ja muiden konfliktien ehkäisyyn erikoistuneiden henkilöiden ja järjestöjen kanssa. Autetaan konfliktin jalkoihin joutuneita heikkoja varsinkin lapsia ja nuoria. Tuetaan rauhaa ja konfliktien sovittelua käsittelevää tutkimusta.

6 SAIRAUKSIEN EHKÄISY JA HOITO SAIRAUKSIEN EHKÄISY miljardi ihmistä kärsii hoitamattomista trooppisista sairauksista kuten dengue-kuumeesta ja leprasta joka vuosi. Tuetaan sellaisia terveyskasvatusohjelmia, joissa selitetään, miten taudit leviävät ja tuetaan tartuntariskien vähentämistä. Rokotetaan tarttuvia tauteja vastaan. Kysytään neuvoa rotareilta, jotka ovat lääketieteen ja kansanterveyden asiantuntijoita. 3 4 Otetaan yhteyttä paikallisiin ja alueellisiin sairaaloihin, terveyskeskuksiin, yliopistoihin ja terveysviranomaisiin, jottei tehdä samoja asioita kahteen kertaan ja että käytetään hyväksi paikallisia resursseja. Hankitaan kunnan työntekijöitä ja vapaaehtoisia sairaanhoitajia ja lääkäreitä rokottamaan. Muistetaan, että tehokkaimmat ohjelmat tuottavat tuloksia, kun ne sovitetaan eri ikäisille ja ne ovat lääketieteellisesti perusteltuja. TERVEYDENHUOLTO Yhdellä ihmisestä kuudesta maailmassa ei ole varaa terveydenhuoltoon. 00 miljoonaa ihmistä ajautuu köyhyyteen sairauskulujensa vuoksi. GLOBAALI APURAHAKO? TÄHTÄIMEEN NÄMÄ ASIAT Lisätään paikkakunnan terveydenhuoltohenkilöstön määrää. Taistellaan HIV/AIDS:n ja muiden merkittävien tautien leviämistä vastaan.

7 57 maassa on alle 3 terveydenhuollon työntekijää asukasta kohden. 4,3 miljoonaa lääkäriä, sairaanhoitajaa, kätilöä ja muuta hoitoalan ammattilaista tarvittaisiin ympäri maailmaa. Tuetaan terveydenhuollon jatkokoulutusta antamalla apurahoja, stipendejä ja julkista tunnustusta. Kehitellään paikkakunnan terveyskeskusten kanssa ohjelmia, joihin saadaan houkuteltua monitaitoisia terveysalan työntekijöitä. Tiettyjen taitojen puute ylityöllistää terveyskeskusten henkilökuntaa ja rajoittaa annettavaa apua. Varmistetaan, että koulutus tapahtuu siellä, missä työntekijät asuvat ja tekevät työtään. Näin henkilöstön vaihtuvuus vähenee. Parannetaan ja lisätään halvalla tuotettua ilmaista terveydenhuoltoa haja-asutusalueilla. 3 Yritetään saada pitkäaikaista tukea paikallisille terveyskeskuksille. Mahdollisuus luotettavaan terveyspalveluun voi muuttaa paikkakuntaa ja se on ehdoton edellytys terveydenhuollon maailmanlaajuisen Vuosituhatjulistustavoitteen saavuttamisessa. Tehdään yhteistyötä globaalien terveydenhuoltojärjestelmien kanssa. Näin saadaan käyttöön enemmän välineitä ja tiloja. Samoin päästään mukaan uusimpiin terveydenhuolto-ohjelmiin. Otetaan käyttöön mhealth:in tapaista edistyksellistä tekniikkaa, johon pääsee käsiksi mobiililaitteilla. Näin terveyskeskusten palvelut leviävät laajemmalle alueelle. Koulutetaan ja innostetaan paikkakuntalaisia auttamaan merkittävien sairauksien torjumisessa. Parannetaan paikallista terveydenhuollon infrastruktuuria. Tuetaan sairauksien torjumista ja hoitoa koskevaa tutkimusta.

8 VESI JA SANITAATIO SANITAATIO JA HYGIENIA,6 miljardilla ihmisellä ei ole kunnon saniteettitiloja. Parannetaan saniteettitiloja rakentamalla vessoja ja ulkohuoneita, joissa on viemäri tai turvallinen jätesäiliö. Ei käytetä viimeisintä tekniikkaa kehitysmaaolosuhteissa. Yksinkertaiset järjestelmät on helppo oppia ja pitää kunnossa. Pidetään mielessä sanitaatio ja hygienia: Harvat kuolevat janoon; miljoonia kuolevat vedessä leviäviin torjuttavissa oleviin sairauksiin lasta kuolee joka päivä jätehuollon ja puhtaan veden puutteen aiheuttamiin ripulitauteihin. Järjestetään koulutusta aiheesta puhtauden merkitys. Kunnollinen käsienpesu vedellä ja saippualla voi vähentää ripulitapauksia jopa 45 %. GLOBAALI APURAHAKO? TÄHTÄIMEEN NÄMÄ ASIAT Lisätään kaikille paikkakuntalaisille tarkoitettua puhdasta juomavettä ja jätehuoltoa. Kerrotaan paikkakuntalaisille puhtaasta vedestä, jätehuollosta ja hygieniasta.

9 LISÄÄ PUHDASTA VETTÄ IHMISTEN KÄYTTÖÖN Otetaan käyttöön sadeveden keräysjärjestelmiä, joiden avulla kerätään ja varastoidaan sadevettä juomavedeksi, kasteluun tai maanalaisten pohjavesikerrostumien palauttamiseksi. 3 Tehdään yhteistyötä paikkakuntalaisten kanssa heidän tarpeidensa määrittelyssä ja valitaan sopivat ratkaisut. Suunnitellaan kaivon poraaminen tai kaivaminen huolellisesti niin, että vesi on puhdasta ja kaivo on ympäristön kannalta kestävä. Annetaan paikkakuntalaisten ottaa projekti omakseen ja näin varmistetaan sen onnistuminen ja tuloksen kestävyys. 6 tuntia päivässä saattaa naisilta kulua vedenhakuun jostain kaukaa maaseudulla Afrikassa. Rakennetaan kaivoja, jotta saadaan pohjavettä käyttöön. 884 miljoonalla ihmisellä ei ole puhdasta juomavettä. Hankitaan kotien vesihanoihin suodattimia, kuten keramiikka- tai hiekkasuodattimia veden puhdistamiseksi juomakelpoiseksi. Etsitään halpoja ratkaisuja kuten klooritabletit tai muovipullot, jotka voi laittaa aurinkoon veden laadun parantamiseksi. Vahvistetaan paikkakuntalaisten mahdollisuuksia kehittää ja ylläpitää kestäviä vesi- ja jätehuoltojärjestelmiä. Tuetaan vettä ja jätehuoltoa käsittävää tutkimusta.

10 ÄIDIN JA LAPSEN TERVEYS LASTEN TERVEYDENHUOLTO Hankitaan rokotteita ja antibiootteja.tuhkarokko, malaria, keuhkokuume, AIDS ja ripulitaudit ovat suurimmat alle viisivuotiaitten kuolinsyyt. Edistetään hyvää ravitsemusta, rohkaisemalla mm. rintaruokintaan. Äidinmaitoa saavat lapset ovat vahvempia ja vähemmän alttiita sairauksille kuin muut. 9 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta kuolee vuosittain aliravitsemuksen, huonon terveydenhoidon ja puutteellisen jätehuollon takia. Estetään HIV-tartunta äidistä lapseen edistämällä HIVlääkkeiden ja äidinmaitovastikkeen käyttöä. GLOBAALI APURAHAKO? TÄHTÄIMEEN NÄMÄ ASIAT Tuetaan äidin ja lapsen terveyttä koskevaa tutkimusta. Vähennetään synnytyskuolemia. Vähennetään alle viisivuotiaiden kuolleisuutta.

11 PERHESUUNNITTELU 40 % naisista kehitysmaissa ei käytä ehkäisyä. Otetaan tarkkaan huomioon paikkakunnan kulttuurissa valitsevat perhesuunnittelua koskevat uskomukset. Tällä tavalla säilyvät hyvät suhteet työskentelyssä ja voidaan paremmin tyydyttää paikkakunnan tarpeet. 53 miljoonaa ei-toivottua raskautta voitaisiin estää perhesuunnittelun avulla. Hankitaan synnytystarvikkeita terveydenhuoltoon. 3 ÄITIYSHUOLTO JA SYNNYTYS Annetaan paikkakuntalaisten ottaa terveydenhuollon koulutusohjelmat omakseen ja näin varmistetaan tulosten kestävyys. Kysytään neuvoa rotareilta, jotka ovat äitiyshuollon ammattilaisia kuten kätilöt, synnytyslääkärit ja gynekologit. Tehdään yhteistyötä muiden organisaatioiden kanssa, jotka ovat äitiyshuollon asiantuntijoita. Joka. nainen kuolee raskauden tai synnytyksen aikana Afrikassa. 80 % synnytyskuolemista voitaisiin estää tarjoamalla lisääntymisterveyspalveluja ja lisäämällä terveydenhuollon ammattilaisten määrää. Tuetaan hyväksyttyjä terveydenhuollon koulutusohjelmia. Tarjotaan perhesuunnittelua koskevaa tietoa ja apua. Näin tehden äitiyskuolemat voisivat vähetä liki 30 %. Lisätään äideille ja heidän lapsilleen tärkeitä terveyspalveluita ja terveydenhuollon ammattilaisten määrää.

12 PERUSKOULUTUS JA LUKUTAITO OPETTAJAKOULUTUS Tarjotaan opettajakoulutusta, opetusohjelmia ja -tarvikkeita. 3 % keskiasteen opettajista matalapalkkamaissa on ilman ammatillista koulutusta. Pidetään yhteyttä opettajiin jatkuvasti niin varmistetaan, että heille annetaan uusinta koulutusta ja materiaalia. Lähetetään ammattikoulutustiimejä antamaan opetusohjelmien kehittämiskoulutusta maaseudulle. Kysytään neuvoa kasvatuksen ammattilaisilta, kun suunnittellaan opettajien koulutusohjelmia ja oppiaineita. GLOBAALI APURAHAKO? TÄHTÄIMEEN NÄMÄ ASIAT Varmistetaan, että lapset saavat laadukasta perusopetusta. Lisätään sukupuoltenvälistä koulutustasa-arvoa. Lisätään aikuisten lukutaitoa.

13 Ruvetaan vapaaehtoisiksi kouluavustajiksi. OPISKELIJOIDEN TUKI Lisätään oppilashankintaa ja estetään sairauspoissaoloja tukemalla kouluruokailuohjelmia ja hankkimalla puhdasta juomavettä ja käymälöitä. 75 miljoonaa lasta joista 4 miljoonaa on tyttöjä maailmassa ei saa kouluopetusta. Tuetaan kielikylpytyyppistä lukutaito-opetusta. Näillä halvoilla teksteihin ja toimintaan perustuvilla ohjelmilla voidaan opettaa tehokkaasti sekä lapsia että aikuisia lukemaan. Kehitetään aikuisten lukutaitoohjelma. Toimitaan opiskelijoiden mentorina paikkakunnalla. 677 miljoonaa yli 5-vuotiasta on lukutaitoa vailla. 3 Poistetaan tyttöjen kouluun pääsyn esteitä, jotka johtuvat kulttuurisista asenteista, turvallisuusnäkökohdista ja tyttöjen käytöstä kotitaloustöissä. Sukupuolten tasa-arvo on välttämätöntä paikkakunnan kestävälle kehitykselle. Otetaan oppilaat, vanhemmat, opettajat ja viranomaiset mukaan tukemaan näitä hankkeita. Tehdään yhteistyötä sellaisten paikallisten organisaatioiden kanssa, jotka voivat neuvoa ja antaa resursseja käyttöön, kun organisoidaan lukutaito-ohjelmaa. Vahvistetaan paikkakunnan mahdollisuuksia tukea perusopetusta sekä luku- ja kirjoitustaitoa. Tuetaan perusopetusta ja lukutaitoa käsittelevää tutkimusta.

14 TALOUDELLINEN JA YHTEIS- KUNNALLINEN KEHITTÄMINEN PALKKASUKUPOLVI JA SÄÄSTÖT Tehdään yhteistyötä paikallisen mikrolainpankin (MFI) kanssa ja luodaan rahoituspalveluja sekä rakennetaan paikallistason pankkiverkostoa. Edistetään mobiilipankkipalvelujen kehittämistä yhdessä mikrolainapankin kanssa. Kännykät, joilla voi tallettaa rahaa ja tehdä tilisiirtoja, voivat tuoda pankkipalvelut lähemmäs ihmisiä kehitysmaaoloissa. 90 miljoonalla on mahdollisuus saada mikrolainoja. Kun tuetaan palveluprojekteja kehitysmaissa, ostetaan tavarat ja tarvikkeet paikallisilta ja annetaan näin taloudelle piristysruiske ja vältetään tarpeettomia rahtimaksuja. Perustetaan Rotaryn kansalaistoimintaryhmä ja annetaan sen ryhtyä toimiin. Ryhmän jäsenet pystyvät paikkakuntalaisina näkemään paikkakunnan taloudellisen kehityksen esteet ja he pystyvät kehittelemään kestäviä ratkaisuja. GLOBAALI APURAHAKO? TÄHTÄIMEEN NÄMÄ ASIAT Kehitetään varsinkin nuorille kunnollisia ja tuottavia työpaikkoja. Tuetaan taloudellista ja yhteiskunnallista kehittämistä koskevaa tutkimusta.

15 TYÖPAIKKOJEN LUONTI JA YRITTÄJYYS Tehdään yhteistyötä osuuskunnan kanssa, joka tarjoaa koulutusta, yhteisyrityksiä ja osaomistuksia sen jäsenyrityksissä, joita hallitaan demokraattisesti. Tuetaan yrittäjiä ja pieniä yrityksiä kehitysmaissa. Paikallisten yrittäjien onnistuminen voi moninkertaistaa työnsaantimahdollisuudet paikkakunnalla.,4 miljardia melkein puolet heistä on töissä elää alle,5 USD:lla/päivä. Hankitaan laitteita ja tarvikkeita osuuskunnalle, joka voi lisätä tuotantoa ja myyntiä paikallisille. Lähetetään ammattikoulutustiimi opettamaan kehitysmaiden yritysjohtajille, miten tehdään liiketoimintasuunnitelma ja pidetään tarkkaa kirjanpitoa. Lisätään ammattikoulutusmahdollisuuksia esim. työpaikkaharjoittelua paikallisissa ei-kaupallisissa organisaatioissa. Lisätään paikallisten yrittäjien ja kunnan johtohenkilöiden, varsinkin naisten, kehittämistä köyhillä paikkakunnilla. Lisätään paikallisten organisaatioiden ja verkostojen kykyä tukea taloudellista kehittämistä.

16 LISÄÄ TIETOLÄHTEITÄ Rotaryn keskittämisalueet: Rotarysäätion Tulevaisuussuunnitelma: RI:n strategiasuunnitelma: Palveluprojektien parhaita käytänteitä: Communities in Action: A Guide to Effective Projects (605A), imuroitavissa osoitteessa tai ostettavissa osoitteessa shop.rotary.org. Sisältöä ovat paikkakunnan tarvekartoitukset, yhteistyö muiden kanssa, projektisuunnittelu, kestävän kehityksen strategiat ja arviointimenetelmät. Rotary International One Rotary Center 560 Sherman Avenue Evanston, IL USA FI (3)

rotary tätä on rotary

rotary tätä on rotary rotary tätä on rotary Yhteystietoja RI:n keskushallinto One Rotary Center 1560 Sherman Avenue Evanston, IL 60201-3698 USA Puhelin +1 847 866 3000 Faksi +1 847 328 8554 tai +1 847 328 8281 www.rotary.org

Lisätiedot

Rotary tekee hyvää! - Doing good in the world. Minttu Lampinen, RK Tammer Nova Piirin kouluttaja 14-15 & Piirin Rotarysääätiön varapj.

Rotary tekee hyvää! - Doing good in the world. Minttu Lampinen, RK Tammer Nova Piirin kouluttaja 14-15 & Piirin Rotarysääätiön varapj. Rotary tekee hyvää! - Doing good in the world Minttu Lampinen, RK Tammer Nova Piirin kouluttaja 14-15 & Piirin Rotarysääätiön varapj. Sisältö Rotarit ja rauha Polio Lääkäripankki Action groups Säätiö Painopistealueet

Lisätiedot

MITEN KLUBI VOI PALVELUTOIMINNASSAAN KÄYTTÄÄ HYVÄKSEEN ROTARYSÄÄTIÖTÄ? Klubien kehittämisseminaari DRFC Virpi Honkala

MITEN KLUBI VOI PALVELUTOIMINNASSAAN KÄYTTÄÄ HYVÄKSEEN ROTARYSÄÄTIÖTÄ? Klubien kehittämisseminaari DRFC Virpi Honkala MITEN KLUBI VOI PALVELUTOIMINNASSAAN KÄYTTÄÄ HYVÄKSEEN ROTARYSÄÄTIÖTÄ? Klubien kehittämisseminaari 13.10.2012 DRFC Virpi Honkala ROTARYSÄÄTIÖ (The Rotary Foundation of Rotary International) on Rotary

Lisätiedot

tehdään hyvää maailmassa Rotary Internationalin rotarysäätiö Tiedot 2010 Rune Eklund Suomen Rotary 2011

tehdään hyvää maailmassa Rotary Internationalin rotarysäätiö Tiedot 2010 Rune Eklund Suomen Rotary 2011 tehdään hyvää maailmassa Rotary Internationalin rotarysäätiö Tiedot 2010 Rune Eklund 19.1.2011 PolioPlus. Rotarit ovat mobilisoineet satojatuhansia varmistamaan, että lapset rokotetaan tätä rampauttavaa

Lisätiedot

TAVOITE 1: Tavoitteena on poistaa köyhyys kaikissa muodoissa kaikkialta.

TAVOITE 1: Tavoitteena on poistaa köyhyys kaikissa muodoissa kaikkialta. TAVOITE 1: Tavoitteena on poistaa köyhyys kaikissa muodoissa kaikkialta. Ei köyhyyttä! Tarkoittaa esimerkiksi: Äärimmäinen köyhyys poistuu ja köyhyydessä elävien määrä vähenee ainakin puolella joka maassa.

Lisätiedot

ROTARYSÄÄTIÖN TAVOITE

ROTARYSÄÄTIÖN TAVOITE ROTARYSÄÄTIÖN TAVOITE on mahdollistaa rotareille kansojen välisen ymmärryksen, hyvän tahdon ja rauhan edistäminen parantamalla terveyttä, tukemalla koulutusta ja lievittämällä köyhyyttä Future Vision Plan

Lisätiedot

YHDESSÄ HYVÄÄ TEKEMÄÄN.

YHDESSÄ HYVÄÄ TEKEMÄÄN. ENEMMÄN IRTI JÄSENYYDESTÄ. YHDESSÄ HYVÄÄ TEKEMÄÄN. LIITY VAIKUTTAJIIN VAIHDA IDEOITA RYHDY TEKOIHIN www.rotary.org Rotaryjäsenyytesi alkaa klubistasi. Toimiessasi aktiivisesti kehität johtamistaitojasi

Lisätiedot

YK: vuosituhattavoitteet

YK: vuosituhattavoitteet YK: vuosituhattavoitteet Tavoite 1. Poistetaan äärimmäinen nälkä ja köyhyys -Aliravittujen määrä on lähes puolittunut 23,3%:sta 12,9%:iin. -Äärimmäisen köyhyysrajan alapuolella elävien määrä on puolittunut

Lisätiedot

PrePETS. Rotarypiiri 1430 Aimo Turunen, DG

PrePETS. Rotarypiiri 1430 Aimo Turunen, DG PrePETS Rotarypiiri 1430 Aimo Turunen, DG 2016-2017 Aimo Turunen Kiteen Rotaryklubi ry DG 2016-2017 Rotarypiiri 1430 aimo.turunen49@gmail.com 0400-275928 http://www.rotarypiiri1430.fi/ TITLE 2 RI Vuoden

Lisätiedot

The Rotary Foundation Rotarysäätiö Leila Risteli, PDG, RRFC zone 15,

The Rotary Foundation Rotarysäätiö Leila Risteli, PDG, RRFC zone 15, The Rotary Foundation Rotarysäätiö y y Leila Risteli, PDG, RRFC zone 15, 2016-2019 MIKÄ ON TRF? osa Rotary Internationalia stipendi- ja avustusrahasto perustettiin ttii 1917 Arch C. Klumphin aloitteesta

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Naisten oikeuksien ja tasa-arvoasioiden valiokunta 29. elokuuta 2002 PE 315.505/13-23 TARKISTUKSET 13-23 Lausuntoluonnos (PE 315.505) Amalia Sartori Ehdotus Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Stipendit. Terttu Vartiainen

Stipendit. Terttu Vartiainen Stipendit Terttu Vartiainen ROTARYSÄÄTIÖN KAKSIVUOTINEN STIPENDI LUKUVUOSIA 2014-2015 VARTEN Rauhan ja konfliktin stipendi Stipendi on 2-vuotinen apurahaohjelma opiskeluun yhdessä rotarisäätiön yhteistyöyliopistoista

Lisätiedot

TAVOITE 1: Tavoitteena on poistaa köyhyys kaikissa muodoissa kaikkialta.

TAVOITE 1: Tavoitteena on poistaa köyhyys kaikissa muodoissa kaikkialta. TAVOITE 1: Tavoitteena on poistaa köyhyys kaikissa muodoissa kaikkialta. Ei köyhyyttä! Tarkoittaa esimerkiksi: Äärimmäinen köyhyys poistuu ja köyhyydessä elävien määrä vähenee ainakin puolella joka maassa.

Lisätiedot

Kuvernöörin klubivierailu 2017 Rotarypiiri 1430 DG Osmo Siira

Kuvernöörin klubivierailu 2017 Rotarypiiri 1430 DG Osmo Siira Kuvernöörin klubivierailu 2017 Rotarypiiri 1430 DG Osmo Siira Kansainvälinen nuorten leiri Imatra TITLE 2 Kotka Meripäivät TITLE 3 RI:n presidentti ja teema 2017-2018 TITLE 4 RI:n tavoitteita - Jäsenistön

Lisätiedot

LIONIEN PALVELUT LAPSILLE PAIKKAKUNNAN ARVIOINTILOMAKE

LIONIEN PALVELUT LAPSILLE PAIKKAKUNNAN ARVIOINTILOMAKE LIONIEN PALVELUT LAPSILLE PAIKKAKUNNAN ARVIOINTILOMAKE Uusimmat tilastot kertovat, että uskomattoman monet lapset joka puolella maailmaa kärsivät köyhyydestä, sairauksista, vammoista ja lukutaidottomuudesta

Lisätiedot

Rotarysäätiö. Hennala 30.10.2014 Piirin rotarysäätiökomitean pj Niko Niemi

Rotarysäätiö. Hennala 30.10.2014 Piirin rotarysäätiökomitean pj Niko Niemi Rotarysäätiö Hennala 30.10.2014 Piirin rotarysäätiökomitean pj Niko Niemi MIKÄ ROTARYSÄÄTIÖ? ROTARYSÄÄTIÖ (The Rotary Foundation of Rotary International) on Rotary Internationalin perustama stipendi- ja

Lisätiedot

Fidan projektikylän etuudet

Fidan projektikylän etuudet Säännöt Pelin tavoitteena on, että ainakin yksi kylän lapsista saa käydä koulun loppuun. Peli aloitetaan seisten. Kyläläinen, joka kuolee tai joutuu poistumaan koulusta tai kylästä, istuu alas. Jos vähintään

Lisätiedot

4. Terveys ja puhdas vesi

4. Terveys ja puhdas vesi 41 4. Terveys ja puhdas vesi Lapsilla on oikeus elää mahdollisimman terveenä ja saada tarvittaessa hoitoa. Artikla 24 Terveys on ihmisoikeus Maailman väestön terveys on parantunut merkittävästi viimeisten

Lisätiedot

Laura Londénin puhe Maailman Syntyvyys seminaarissa STATE OF WORLD POPULATION REPORT 2018

Laura Londénin puhe Maailman Syntyvyys seminaarissa STATE OF WORLD POPULATION REPORT 2018 Laura Londénin puhe Maailman Syntyvyys seminaarissa 14.11.2018. STATE OF WORLD POPULATION REPORT 2018 Tervetuloa State of World Population 2018 raportin julkaisutilaisuuteen. Tämän vuoden raportti kertoo

Lisätiedot

Perustietoa Rotarysta

Perustietoa Rotarysta Länderausschüsse Perustietoa Rotarysta Freqüência perfeita Divieto di propaganda Sovvenzioni paritarie Princípio de classificação 国 際 親 善 奨 学 金 La bandera oficial de Rotary RI Strategic Plan Socio Paul

Lisätiedot

Jätevettä syntyy monista kodin toiminnoista, kuten wc, suihku ja ruuanlaitto. Vesivessan vetäminen kuluttaa paljon vettä.

Jätevettä syntyy monista kodin toiminnoista, kuten wc, suihku ja ruuanlaitto. Vesivessan vetäminen kuluttaa paljon vettä. Vesivessan vetäminen kuluttaa paljon vettä. Jätevettä syntyy monista kodin toiminnoista, kuten wc, suihku ja ruuanlaitto. 1-2 Teollisuusmaissa ja kehitysmaiden varakkaammissa perheissä käytetään vesivessoja.

Lisätiedot

The Rotary Foundation Rotarysäätiö Leila Risteli, PDG, RRFC zone 15,

The Rotary Foundation Rotarysäätiö Leila Risteli, PDG, RRFC zone 15, The Rotary Foundation Rotarysäätiö Leila Risteli, PDG, RRFC zone 15, 2016-2019 MIKÄ ON TRF? osa Rotary Internationalia stipendi- ja avustusrahasto perustettiin 1917 Arch C. Klumphin aloitteesta -> täyttää

Lisätiedot

Nälkäpäivä Välitä. Osallistu. Autat. Marjaana Malkamäki

Nälkäpäivä Välitä. Osallistu. Autat. Marjaana Malkamäki Nälkäpäivä 26. 28.9. Välitä. Osallistu. Autat. Marjaana Malkamäki Nälkäpäivä tehdään yhteisvoimin Nälkäpäivä on valtakunnallinen keräys, joka toteutetaan vapaaehtoisten voimin. Lipaskerääjillä on olennaisen

Lisätiedot

IFHE JA KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITTTEET

IFHE JA KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITTTEET YK:N KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITTEET JA KOTITALOUSALA IFHE Position Paper / Terhi Lindqvist Marttaliitto 2016 IFHE JA KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITTTEET IFHE hyväksyi Korean maailmankongressissa IFHE Position

Lisätiedot

Rotarysäätiö rotarien väylä tehdä hyvää. Leila Risteli PDG, DRFC PETS Haapavesi 23.3.2014

Rotarysäätiö rotarien väylä tehdä hyvää. Leila Risteli PDG, DRFC PETS Haapavesi 23.3.2014 Rotarysäätiö rotarien väylä tehdä hyvää Leila Risteli PDG, DRFC PETS Haapavesi 23.3.2014 Rotarysäätiö on Rotary Internationalin työkalu, jolla se tekee hyvää maailmassa. Sen kautta me rotarit edistämme

Lisätiedot

3.4.2012Suomen Rotary 1

3.4.2012Suomen Rotary 1 3.4.2012Suomen Rotary 1 Virpi Honkala, ARRFCE ROTARYSÄÄTIÖN TAVOITE on mahdollistaa rotareille kansojen välisen ymmärryksen, hyvän tahdon ja rauhan edistäminen parantamalla terveyttä, tukemalla koulutusta

Lisätiedot

Rotarysäätiö. PETS 2016 Helena Piispa-Perälä Ari Jussila

Rotarysäätiö. PETS 2016 Helena Piispa-Perälä Ari Jussila Rotarysäätiö PETS Helena Piispa-Perälä Ari Jussila Vuosisata hyvän tekemistä Rotaryn presidentti Arch Klumph aloite säätiön perustamiseksi Atlantan konventiossa 1917 ensimmäinen lahjoitus säätiölle 26,50

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. 3. Minulla on riittävästi aikaa

Lisätiedot

Tie sotaan on kestopäällysteinen valtatie, mutta tie rauhaan vie erämaan kautta.

Tie sotaan on kestopäällysteinen valtatie, mutta tie rauhaan vie erämaan kautta. Tie sotaan on kestopäällysteinen valtatie, mutta tie rauhaan vie erämaan kautta. Paul Harris 2018 LOF Rauha on mahdollinen 1 Rotary International Convention 1921 Vuoden 1921 RI konventiossa Edinburghissa,

Lisätiedot

Liite III. Valmisteyhteenvetojen ja pakkausselosteiden tiettyihin kohtiin tehtävät korjaukset

Liite III. Valmisteyhteenvetojen ja pakkausselosteiden tiettyihin kohtiin tehtävät korjaukset Liite III Valmisteyhteenvetojen ja pakkausselosteiden tiettyihin kohtiin tehtävät korjaukset 55 Monovalenttisten tuhkarokkorokotteiden valmisteyhteenvetojen tiettyihin kohtiin tehtävät korjaukset Kohta

Lisätiedot

Koulut ja koulutus Dolo Odon pakolaisleirillä 2011

Koulut ja koulutus Dolo Odon pakolaisleirillä 2011 Koulut ja koulutus Dolo Odon pakolaisleirillä 2011 2 Itä-Afrikan kuivuus - Etiopia Itä-Afrikkaa on kohdannut pahin kuivuus 60 vuoteen; kuivuudesta kärsii Afrikan sarven alueella yli 12,4 milj. ihmistä.

Lisätiedot

Tämä oppaan avulla pääset mukaan rotarytoimintaan

Tämä oppaan avulla pääset mukaan rotarytoimintaan Perustietoa Rotarysta www.rotary.org/rotarybasics Tämä oppaan avulla pääset mukaan rotarytoimintaan Tervetuloa Rotaryyn! Sinä olet nyt osa maailmanlaajuista liikemaailmassa, eri ammateissa ja yhteiskunnassa

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Naisten oikeuksien ja tasa-arvoasioiden valiokunta 2003/2146(INI) 4. marraskuuta 2003 LAUSUNTO naisten oikeuksien ja tasa-arvoasioiden valiokunnalta kehitysyhteistyövaliokunnalle

Lisätiedot

Keitä olemme? ZONTA INTERNATIONAL ZONTA INTERNATIONAL FOUNDATION ZONTA INTERNATIONAL PIIRI 20

Keitä olemme? ZONTA INTERNATIONAL ZONTA INTERNATIONAL FOUNDATION ZONTA INTERNATIONAL PIIRI 20 Keitä olemme? ZONTA INTERNATIONAL Zonta International on 1919 perustettu maailmanlaajuinen palvelujärjestö. Sen 30 000 jäsentä kuuluvat 1200 kerhoon 63 maassa. Jäsenet antavat vapaaehtoisesti aikaansa,

Lisätiedot

Humanitaarisen Global Grant hankkeen hakuprosessi piirissä 1420

Humanitaarisen Global Grant hankkeen hakuprosessi piirissä 1420 Humanitaarisen Global Grant hankkeen hakuprosessi piirissä 1420 Global Grant hankkeiden haku piirissä 1420 Oikeus hakea Global Grant apurahoja edellyttää piiriin 1420 kuuluvalta klubilta että, se on rekisteröity

Lisätiedot

Katastrofin ainekset

Katastrofin ainekset Katastrofin ainekset KOULUTUKSEN Katastrofi Monessa maassa yhä useampi lapsi aloittaa koulunkäynnin. Koulua käymättömien lasten määrä laski vuosien 2000 ja 2011 välillä lähes puoleen, 102 miljoonasta 57

Lisätiedot

TRF The Rotary Foundation 2. Erkki Ilus Kulosaaren yk

TRF The Rotary Foundation 2. Erkki Ilus Kulosaaren yk TRF The Rotary Foundation 2 Erkki Ilus Kulosaaren yk 11.3.2017 TRF Työtä yhteisymmärryksen, terveyden, koulutuksen ja rauhan hyväksi Rotarysäätiö - rotarytoiminnan näkyvin ja vaikuttavin saavutus Toiminta-ajatuksena

Lisätiedot

Reilun kaupan aarrejahti tuli kaupunkiin tervetuloa mukaan!

Reilun kaupan aarrejahti tuli kaupunkiin tervetuloa mukaan! Oppilaan materiaali 1/7 Reilu kauppa on olemassa, jotta kaikilla maailman ihmisillä, myös kehitysmaissa, olisi mahdollisuus elättää itsensä omalla työllään. Reilua kauppaa tarvitaan myös siksi, että lapsilla

Lisätiedot

Rotarysäätiö. Viitasaari 20.10. Petäjävesi 21.10. Jyväskylä22.10. Tampere 27.10. Janakkala 28.10. Lahti 29.10.2015 Lahti-Wesijärvi 20.11 Akaa 1.2.

Rotarysäätiö. Viitasaari 20.10. Petäjävesi 21.10. Jyväskylä22.10. Tampere 27.10. Janakkala 28.10. Lahti 29.10.2015 Lahti-Wesijärvi 20.11 Akaa 1.2. Rotarysäätiö Viitasaari 20.10. Petäjävesi 21.10. Jyväskylä22.10. Tampere 27.10. Janakkala 28.10. Lahti 29.10.2015 Lahti-Wesijärvi 20.11 Akaa 1.2.2016 Säätiöseminaarit 2015-16 DRFCC Niko Niemi Lahti-Wesijärvi

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Ympäristöasioiden, kansanterveyden ja kuluttajapolitiikan valiokunta 11. joulukuuta 2003 PE 337.050/32-35 TARKISTUKSET 32-35 Mietintöluonnos (PE 337.050) John Bowis ehdotuksesta

Lisätiedot

pre-pets 2016 MÄNTSÄLÄ KAUNIAINEN HELSINKI

pre-pets 2016 MÄNTSÄLÄ KAUNIAINEN HELSINKI pre-pets 2016 MÄNTSÄLÄ 10.2.2016 KAUNIAINEN 16.2.2016 HELSINKI 18.2.2016 Rotaryklubin vuosikello 2016 TITLE 2 ROTARYKLUBIN VUOSIKELLO Vitjojen vaihto kesäkuu Kesätauko max 3 peräkk. kokousta RI:n klubilasku

Lisätiedot

YHDESSÄ HYVÄÄ TEKEMÄÄN.

YHDESSÄ HYVÄÄ TEKEMÄÄN. ENEMMÄN IRTI JÄSENYYDESTÄ. YHDESSÄ HYVÄÄ TEKEMÄÄN. LIITY VAIKUTTAJIIN VAIHDA IDEOITA RYHDY TEKOIHIN www.rotary.org Rotaryjäsenyytesi alkaa klubistasi. Toimiessasi aktiivisesti kehität johtamistaitojasi

Lisätiedot

ROTARYKLUBIN PRESIDENTIN TEHTÄVÄT

ROTARYKLUBIN PRESIDENTIN TEHTÄVÄT ROTARYKLUBIN PRESIDENTIN TEHTÄVÄT Esittäjä DG Timo Hänninen Päivämäärä 19.03.2011 Klubin presidentin opaskirja Tämä diasarja perustuu Rotaryklubin presidentin opaskirjaan 222-FI (111), jossa on lähtökohtana

Lisätiedot

SUUNNITTELUOPAS TEHOKKAILLE ROTARYKLUBEILLE

SUUNNITTELUOPAS TEHOKKAILLE ROTARYKLUBEILLE SUUNNITTELUOPAS TEHOKKAILLE ROTARYKLUBEILLE Huhtikuu 2012 Suunnitteluopas tehokkaille rotaryklubeille on hyvä apuväline, kun klubi arvioi nykytilaansa ja suunnittelee tulevan vuoden tavoitteita. Opas perustuu

Lisätiedot

PETS Eurajoki Pentti Aspila. Rotarysäätiö

PETS Eurajoki Pentti Aspila. Rotarysäätiö PETS Eurajoki 14.03.2015 Pentti Aspila Rotarysäätiö MIKÄ ON ROTARYSÄÄTIÖ? ROTARYSÄÄTIÖ (The Rotary Foundation of Rotary International) on Rotary Internationalin perustama stipendi- ja avustusrahasto (TRF)

Lisätiedot

R U K A. ratkaisijana

R U K A. ratkaisijana R U K A ratkaisijana Ruoka globaalien haasteiden ratkaisijana Ruokaturvan ja kestävien ruokajärjestelmien tulee nousta kehitys poliittiseksi paino pisteeksi ja näkyä kehitysyhteistyön rahoituksessa. MAAPALLOLLA

Lisätiedot

Vapaa-ajan toiminnat. Ei ikinä totta. Joskus totta. Aina totta Kommentit. Yleensä totta

Vapaa-ajan toiminnat. Ei ikinä totta. Joskus totta. Aina totta Kommentit. Yleensä totta Vapaa-ajan toiminnat 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja toimintaan, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin tehdä kaikkea. riittävästi aikaa toimintaan ja

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma rotaryvuodelle 2014-2015

Toimintasuunnitelma rotaryvuodelle 2014-2015 Toimintasuunnitelma rotaryvuodelle 2014-2015 Tarja Repo, DG 2014-2015 Sivu 1/6 Rotareina perustehtävämme on palvella yhteiskuntaamme maailmanlaajuisena verkostona. Rotary on organisaatio, jossa jokaiselle

Lisätiedot

Future Vision 09.02.2013

Future Vision 09.02.2013 Future Vision 09.02.2013 TAMPERE Yleisesitys: Säätiön uusi visio Matti Wall, RRFC Zone 15 2010-2013 Matti Wall Henkilöstöjohtaja, eläkkeellä Paperiteollisuus (UPM) Valkeakosken Rotaryklubi 1985 - Piirin

Lisätiedot

14098/15 team/rir/akv 1 DG C 1

14098/15 team/rir/akv 1 DG C 1 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. marraskuuta 2015 (OR. fr) 14098/15 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 17. marraskuuta 2015 Vastaanottaja: Valtuuskunnat

Lisätiedot

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimintaohjelma vuosille 2014-2020

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimintaohjelma vuosille 2014-2020 Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimintaohjelma vuosille 2014-2020 Katriina Bildjuschkin Seksuaalikasvatuksen asiantuntija, Seksuaali- ja lisääntymisterveysyksikkö Seksuaalisuus on Erottamaton

Lisätiedot

FAKTAA LUKUTAIDOSTA MAAILMALLA

FAKTAA LUKUTAIDOSTA MAAILMALLA 10 FAKTAA LUKUTAIDOSTA I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö A B C D E F G H 1. Maailmassa on lähes 800 miljoonaa lukutaidotonta aikuista 1 LUKUTAIDOTTOMIEN AIKUISTEN SUKUPUOLIJAKAUMA ENITEN LUKUTAIDOTTOMIA

Lisätiedot

Väestönkasvuun vaikuttavat tekijät - Mitä Suomi voi tehdä?

Väestönkasvuun vaikuttavat tekijät - Mitä Suomi voi tehdä? Väestönkasvuun vaikuttavat tekijät - Mitä Suomi voi tehdä? Minna Säävälä Dosentti, erikoistutkija Väestöliitto, Väestöntutkimuslaitos Väestöräjähdys ja elämän tulevaisuus -seminaari Eduskunnan lisärakennuksen

Lisätiedot

Pets 2017 Herttoniemi Hertonäs rotaryklubi

Pets 2017 Herttoniemi Hertonäs rotaryklubi Pets 2017 Herttoniemi Hertonäs rotaryklubi Klubipresidentin avaintehtävät 2017-2018 TITLE 2 Presidentin avaintehtävä 1. Klubin toiminnan organisointi ja johtaminen - Toimintasuunnitelman laadinta hallituksen

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. riittävästi aikaa leikkiä ja

Lisätiedot

Piirin 1430 strateginen suunnitelma

Piirin 1430 strateginen suunnitelma RI:n piiri 1430 Piirin 1430 strateginen suunnitelma Erkki Pasanen 3/2010 Jäsenhuolto Jäsenlisäys > 5 %/v Strategian tavoitteet 2010-2015 Klubien lukumäärä sama tai suurempi kuin 2010 Palveluprojektit Piirillä

Lisätiedot

FAKTAA LUKUTAIDOSTA MAAILMALLA

FAKTAA LUKUTAIDOSTA MAAILMALLA T U V W X Y Z Å Ä Ö 10 FAKTAA LUKUTAIDOSTA MAAILMALLA I J K L M N O P Q R S A B C D E F G H 1. Maailmassa on lähes 800 miljoonaa lukutaidotonta aikuista 1 Maapallon väestön yli 15-vuotiaista 800 miljoonaa

Lisätiedot

Strategia 2016-2018 Suomen YK-Nuoret

Strategia 2016-2018 Suomen YK-Nuoret Strategia 2016-2018 Suomen YK-Nuoret Finlands FN-Ungdom UN Youth of Finland Strategia 2016-2018 Suomen YK-nuoret ry on poliittisesti sitoutumaton valtakunnallinen nuorisojärjestö, jonka tehtävänä on tiedottaa

Lisätiedot

PrePets 2016 Kauniainen Mäntsälä - Helsinki

PrePets 2016 Kauniainen Mäntsälä - Helsinki PrePets 2016 Kauniainen Mäntsälä - Helsinki Klubipresidentin avaintehtävät PrePETS 2016 10.2. 16.2. - 18.2.2016 2016-17 TITLE 2 Periaatteet - Tiedosta päämäärät - Keskity olennaiseen TITLE 3 Presidentin

Lisätiedot

Ammattikoulutusryhmän GG-hakuprosessi

Ammattikoulutusryhmän GG-hakuprosessi Ammattikoulutusryhmän GG-hakuprosessi TRF:n ja piirin 1420 vaatimukset Tämä apuraha on tarkoitettu ulkomailla tapahtuville koulutushankkeille, joiden tulokset ovat kestäviä ja mitattavia ja, jotka liittyvät

Lisätiedot

Kehityspolitiikan tulosraportti 2018 Yhteenveto

Kehityspolitiikan tulosraportti 2018 Yhteenveto Kehityspolitiikan tulosraportti 2018 Yhteenveto Suomen kehityspolitiikka ja -yhteistyö tuottavat tulosta Kehityspolitiikan tulosraportti 2018 esittelee Suomen kehityspolitiikan ja -yhteistyön vuosina 2018

Lisätiedot

YSRG. Rotaryn Nuorisotoiminnot. (Interact, Roraract, Ryla, Nuorisovaihto) Youth Service Resource Group ja

YSRG. Rotaryn Nuorisotoiminnot. (Interact, Roraract, Ryla, Nuorisovaihto) Youth Service Resource Group ja YSRG Youth Service Resource Group ja Rotaryn Nuorisotoiminnot (Interact, Roraract, Ryla, Nuorisovaihto) Interact 14 18 v Tarkoitus: Antaa nuorille tilaisuus toimia yhdessä maailmanlaajuisessa toveripiirissä,

Lisätiedot

Vesi ja vessat kuuluvat kaikille -case Nepal

Vesi ja vessat kuuluvat kaikille -case Nepal Vesi ja vessat kuuluvat kaikille -case Nepal 2.4.2019 Page 1 Vesi ja vessat kuuluvat kaikille myös naisille! 2.4.2019 Page 2 Rural Village Water Resources Management Project Phase III (2016-2022) Suomella

Lisätiedot

Zonta Internationalin rahoittamat projektit 2016-2018

Zonta Internationalin rahoittamat projektit 2016-2018 Esitys Nizzan conventionille Zonta Internationalin rahoittamat projektit 2016-2018 Rauman kevätseminaari 16.4.2016 Sinikka Sahi Piirin palvelutoimikunta Projektit toteutetaan Liberiassa (UNFPA) Madagaskarissa(UNICEF)

Lisätiedot

Vaaliohjelma 2014 Haaparannan Moderaatit

Vaaliohjelma 2014 Haaparannan Moderaatit Vaaliohjelma 2014 Haaparannan Moderaatit Målgrupp: Haparanda Ingress: Haaparanta tarvitsee uuden poliittisen johdon Brödtext: Sosiaalidemokraatit ovat olleet vallassa Haaparannassa vuosikymmenien ajan.

Lisätiedot

Tulevaisuuden säätiömme Rotarysäätiö. 23.8.2009 Slide 1 Matti Wall & Minttu Lampinen 2009

Tulevaisuuden säätiömme Rotarysäätiö. 23.8.2009 Slide 1 Matti Wall & Minttu Lampinen 2009 Tulevaisuuden säätiömme Rotarysäätiö 23.8.2009 Slide 1 Matti Wall & Minttu Lampinen 2009 Rotarysäätiön tulevaisuuden visio Future Vision Plan 16.8.2009 Slide 2 Matti Wall & Minttu Lampinen 2009 Tärkeimmät

Lisätiedot

MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA

MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA 2007 2020 KÄRKÖLÄN KUNTA STRATEGIA 2007 2020 1 (4) JOHDANTO Kunnanvaltuusto hyväksyi Kärkölän kunnan strategian 2001 2010 22.10.2001. Kunnallinen toimintaympäristö

Lisätiedot

SARAN JA TUOMAKSEN TARINA

SARAN JA TUOMAKSEN TARINA SARAN JA TUOMAKSEN TARINA Opettajalle Sara on 15-vuotias ja Tuomas 17. He ovat seurustelleet parisen kuukautta. He olivat olleet yhdynnässä ensimmäistä kertaa eräissä bileissä, joissa he olivat myös juoneet

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 6. kesäkuuta 2005 (13.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 6. kesäkuuta 2005 (13.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 6. kesäkuuta 2005 (13.06) (OR. en) 9803/05 SAN 99 SAATE Lähettäjä: Pääsihteeristö Vastaanottaja: Valtuuskunnat Ed. asiak. nro: 9181/05 SAN 67 Asia: Neuvoston päätelmät

Lisätiedot

Rotarysäätiö klubin työkaluna rotaryvuonna 2015 2016 Lahjoitukset. PDG, DRFC Leila Risteli PETS D1400 21.3.2015

Rotarysäätiö klubin työkaluna rotaryvuonna 2015 2016 Lahjoitukset. PDG, DRFC Leila Risteli PETS D1400 21.3.2015 Rotarysäätiö klubin työkaluna rotaryvuonna 2015 2016 Lahjoitukset PDG, DRFC Leila Risteli PETS D1400 21.3.2015 Säätiölahjoitukset Klubisi ja klubin jäsenten lahjoitukset kirjataan CRSraportteihin (Club

Lisätiedot

VESI JA KEHITYS JARMO J. HUKKA. TkT, VANHEMPI TUTKIJA, DOSENTTI (VESIALAN TULEVAISUUDENTUTKIMUS) KEHITYSMAATUTKIMUKSEN LAITOS:

VESI JA KEHITYS JARMO J. HUKKA. TkT, VANHEMPI TUTKIJA, DOSENTTI (VESIALAN TULEVAISUUDENTUTKIMUS) KEHITYSMAATUTKIMUKSEN LAITOS: VESI JA KEHITYS JARMO J. HUKKA TkT, VANHEMPI TUTKIJA, DOSENTTI (VESIALAN TULEVAISUUDENTUTKIMUS) KEHITYSMAATUTKIMUKSEN LAITOS: KEHITYKSEN TEORIA JA KÄYTÄNTÖ 29. syyskuuta 2004 PISPALAN ROTVALLI UUTISET

Lisätiedot

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 1. Johdanto Seuran ensimmäinen strategia on laadittu viisivuotiskaudelle 2013-2017. Sen laatimiseen ovat osallistuneet seuran hallitus sekä

Lisätiedot

MIKÄ ON ROTARYSÄÄTIÖ JA MITÄ SE TEKEE?

MIKÄ ON ROTARYSÄÄTIÖ JA MITÄ SE TEKEE? MIKÄ ON ROTARYSÄÄTIÖ JA MITÄ SE TEKEE? Esittäjä Torbjörn Sonck Päivämäärä 16.02.2009 ROTARYSÄÄTIÖ (The Rotary Foundation of Rotary International) on Rotary Internationalin perustama stipendi- ja avustusrahasto

Lisätiedot

Terveyspalvelut ja kuntoutus. Tutkimusprofessori Ilmo Keskimäki, THL

Terveyspalvelut ja kuntoutus. Tutkimusprofessori Ilmo Keskimäki, THL Terveyspalvelut ja kuntoutus Tutkimusprofessori Ilmo Keskimäki, THL Esityksen rakenne Terveystarkastukset ja seulontatutkimukset Avosairaanhoito ja lääkärikäynnit Tyytyväisyys terveyspalveluihin Hoidon

Lisätiedot

Klubin palveluprojektikomitean

Klubin palveluprojektikomitean Klubin palveluprojektikomitean opas Klubin toimihenkilöiden opassarja 226D-FI (1212) Disclaimer Statement The translation of this manual from English into Finnish has been completed by the translation

Lisätiedot

TIE KOULUUN 200:LLE LAPSELLE!

TIE KOULUUN 200:LLE LAPSELLE! TIE KOULUUN 200:LLE LAPSELLE! Kenfin Bridge toteuttaa vuosina 2012-2014 orpojen ja haavoittuvaisten lasten tukihankkeen Busiassa, Länsi -Keniassa. HANKKEESSA LAPSET SAAVAT: KOULUMAKSUN KOULUPUVUN KOULUMATERIAALIN

Lisätiedot

Päivätyökeräys 2015 2016. Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta.

Päivätyökeräys 2015 2016. Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Päivätyökeräys 2015 2016 Kampanja pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien puolesta. Kuka on pakolainen? Pakolainen on henkilö, jolle on myönnetty turvapaikka kotimaansa ulkopuolella. Hän on paennut sotaa,

Lisätiedot

T U K E M A A N M A A I L M A N RUOKAOHJELMAA

T U K E M A A N M A A I L M A N RUOKAOHJELMAA T U K E M A A N M A A I L M A N RUOKAOHJELMAA Haluamme kertoa La La La (Brazil 2014) -videolla Maailman ruokaohjelmasta ja sen tärkeästä taistelusta nälkää vastaan. Shakira ja Activia tukevat yhdessä Maailman

Lisätiedot

Lapsiperheiden arki ja hyvinvointi Miten tukea lapset laman yli?

Lapsiperheiden arki ja hyvinvointi Miten tukea lapset laman yli? Lapsiperheiden arki ja hyvinvointi Miten tukea lapset laman yli? Maritta Törrönen Sosiaalityön professori Miten kannatella lapset laman yli? 8.3.2016 Pikkupalamentti, auditorio, Arkadiankatu 3, Helsinki

Lisätiedot

Global Grant -apuraha ulkomailla tapahtuvaa akateemista jatkokoulutusta varten. Global Grant Scholarshipapuraha

Global Grant -apuraha ulkomailla tapahtuvaa akateemista jatkokoulutusta varten. Global Grant Scholarshipapuraha Global Grant -apuraha ulkomailla tapahtuvaa akateemista jatkokoulutusta varten Global Grant Scholarshipapuraha TRF:n ja piirin 1420 vaatimukset Tämä apuraha on tarkoitettu ulkomailla tapahtuvaan akateemiseen

Lisätiedot

Rotarysäätiön uuden apurahamallin periaatteet. PDG, ARRFC Virpi Honkala Klubien rotarysäätiökoulutus Oulu

Rotarysäätiön uuden apurahamallin periaatteet. PDG, ARRFC Virpi Honkala Klubien rotarysäätiökoulutus Oulu Rotarysäätiön uuden apurahamallin periaatteet PDG, ARRFC Virpi Honkala Klubien rotarysäätiökoulutus 26.10.2013 Oulu Miksi uusi apurahamalli? - tavoitteina tehokkuuden lisääminen ja järjestelmän yksinkertaistaminen

Lisätiedot

Vallattomat ryhmät kaupungissa VTT ENNAKOINTISEMINAARI // Liisa Häikiö / Tampereen yliopisto/ Yhteiskuntatieteiden tiedekunta

Vallattomat ryhmät kaupungissa VTT ENNAKOINTISEMINAARI // Liisa Häikiö / Tampereen yliopisto/ Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Vallattomat ryhmät kaupungissa VTT ENNAKOINTISEMINAARI 11.10.2017 // Liisa Häikiö / Tampereen yliopisto/ Yhteiskuntatieteiden tiedekunta KEITÄ OVAT VALLATTOMAT RYHMÄT? Enemmän tai vähemmän työn ja koulutuksen

Lisätiedot

TE4 Terveystiedon abikurssi. Terveydenhuolto ja Suomi

TE4 Terveystiedon abikurssi. Terveydenhuolto ja Suomi TE4 Terveystiedon abikurssi Terveydenhuolto ja Suomi TERVEYSPALVELUJÄRJESTELMÄN RAKENNE SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Kansanterveyslaki SAIRAANHOITOPIIRIT KUNNALLISET TERVEYS- PALVELUT YLIOPISTOLLISET

Lisätiedot

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO YHTEENVETO 5.9.2013 VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO Taustaa Aikuisten turvapaikanhakijoiden asiakaspalautekysely järjestettiin 17 vastaanottokeskuksessa loppukeväällä 2013. Vastaajia

Lisätiedot

Tyttöjen koulunkäynnin ja seksuaalioikeuksien edistäminen Malawin maaseudulla

Tyttöjen koulunkäynnin ja seksuaalioikeuksien edistäminen Malawin maaseudulla Tyttöjen koulunkäynnin ja seksuaalioikeuksien edistäminen Malawin maaseudulla Väestöliitto, MLL ja Martat Marttaliitto 2018 Terhi Lindqvist Tyttöjen seksuaalioikeuksien ja koulunkäynnin edistäminen Malawissa

Lisätiedot

ZA5209. Flash Eurobarometer 269 (Intergenerational Solidarity) Country Specific Questionnaire Finland

ZA5209. Flash Eurobarometer 269 (Intergenerational Solidarity) Country Specific Questionnaire Finland ZA5209 Flash Eurobarometer 269 (Intergenerational Solidarity) Country Specific Questionnaire Finland FLASH 269 Haluaisin kysyä muutaman kysymyksen, jotka liittyvät yhteiskuntamme muodostavien eri sukupolvien

Lisätiedot

Pietarin Katulapset ry. Pietarin katulapset tarvitsevat Sinua

Pietarin Katulapset ry. Pietarin katulapset tarvitsevat Sinua Pietarin Katulapset ry Pietarin katulapset tarvitsevat Sinua Ihmisarvoinen lapsuus on erittäin suuri asia. Valitettavasti kaikille lapsille Venäjällä se ei ole mahdollista. Omien vanhempiensa hylkäämiä

Lisätiedot

Yleislääketieteen erikoislääkäri Perusterveydenhuollon moniosaaja

Yleislääketieteen erikoislääkäri Perusterveydenhuollon moniosaaja Yleislääketieteen erikoislääkäri Perusterveydenhuollon moniosaaja Yleislääketieteen erikoislääkäri Perusterveydenhuollon moniosaaja Yleislääketieteen erikoislääkäri on ihmisen, perheen ja yhteisön lääkäri.

Lisätiedot

TUBERKULOOSI. Oireet: kestävä ja limainen yskös, laihtuminen, suurentuneet imusolmukkeet ja ruokahaluttomuus

TUBERKULOOSI. Oireet: kestävä ja limainen yskös, laihtuminen, suurentuneet imusolmukkeet ja ruokahaluttomuus TUBERKULOOSI On Mycobacterium tuberculosis bakteerin aiheuttama infektio. Oireet: kestävä ja limainen yskös, laihtuminen, suurentuneet imusolmukkeet ja ruokahaluttomuus Hoitona käytetään usean lääkkeen

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Naisten oikeuksien ja tasa-arvoasioiden valiokunta VÄLIAIKAINEN 2003/2133(INI) 18. marraskuuta 2003 LAUSUNTOLUONNOS naisten oikeuksien ja tasa-arvoasioiden valiokunnalta

Lisätiedot

Opi ja kasva -konferenssi osaamisen kehittämisen välineenä. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki

Opi ja kasva -konferenssi osaamisen kehittämisen välineenä. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki Opi ja kasva -konferenssi osaamisen kehittämisen välineenä Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki Konferenssi on osaamisen kehittämisen prosessi, jonka tavoitteena on 1. tuoda esille ne osaamiset, joita

Lisätiedot

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa ver Ohjelma kuntavaaleihin Pidetään kaikki mukana Jokaista ihmistä pitää arvostaa SDP:n tavoite on inhimillinen Suomi. SDP haluaa, että Suomessa kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. Jokaista ihmistä pitää

Lisätiedot

ainen/ seutu Ihmisiä, jotka joutuvat tulemaan toimeen alle 1,25 dollarilla eli noin eurolla päivässä, kutsutaan äärimmäisen köyhiksi.

ainen/ seutu Ihmisiä, jotka joutuvat tulemaan toimeen alle 1,25 dollarilla eli noin eurolla päivässä, kutsutaan äärimmäisen köyhiksi. TALOUSTUTKIMUS OY 20141229 11:28:59 TYÖ 000012172.12 TAULUKKO 41015 ss VER % Telebus vko 51A-52A/2014 Kaikki Sukupuoli Ikä Asuinkunta nainen mies alle 25-34 35-49 50-64 65+ Hel muu Turku/ muu muu 25 vuotta

Lisätiedot

MAISEMADIAGRAMMI VIHREÄN TALOUDEN VESIHUOLLOSTA

MAISEMADIAGRAMMI VIHREÄN TALOUDEN VESIHUOLLOSTA MAISEMADIAGRAMMI VIHREÄN TALOUDEN VESIHUOLLOSTA TkT Jarmo HUKKA, dosentti (vesialan tulevaisuudentutkimus) Vesihuoltopalvelujen tutkimusryhmä CADWES Rakennustekniikka/Rakentamistuotanto- ja talous (TTY)

Lisätiedot

Sikalan tautisuojaus kannattaa! Pikakatsaus, mihin kannattaa kiinnittää huomiota?

Sikalan tautisuojaus kannattaa! Pikakatsaus, mihin kannattaa kiinnittää huomiota? Sikalan tautisuojaus kannattaa! Pikakatsaus, mihin kannattaa kiinnittää huomiota? Jarkko Niemi ja Marja Kallioniemi, Luonnonvarakeskus Gun Wirtanen ja Hannele Suvanto, Helsingin Yliopisto, Ruralia-instituutti

Lisätiedot

MAALLA - MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA

MAALLA - MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA MAALLA - MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA 2011-2024 KÄRKÖLÄN KUNTA STRATEGIA 2011 2024 1 (4) JOHDANTO Strategia kattaa kuluvan valtuustokauden lopun ja kolme seuraavaa valtuustokautta. Tavoitteena

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan linjaus

Vapaaehtoistoiminnan linjaus YHDESSÄ MUUTAMME MAAILMAA Vapaaehtoistoiminnan linjaus Suomen Punainen Risti 2008 Hyväksytty yleiskokouksessa Oulussa 7.-8.6.2008 SISÄLTÖ JOHDANTO...3 VAPAAEHTOISTOIMINNAN LINJAUKSEN TAUSTA JA TAVOITTEET

Lisätiedot

Rotarien toiminta Itämeren kuormituksen vähentämiseksi

Rotarien toiminta Itämeren kuormituksen vähentämiseksi 10.1.2014 Itämeri-tiedotustilaisuus Riihimäellä Piirikuvernööri Ilkka Torstila DG 1420 Rotarien toiminta Itämeren kuormituksen vähentämiseksi Maailmanlaajuinen Rotary International -järjestö perustettiin

Lisätiedot

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista 1 (4) HOITO- JA HOIVATYÖN TOIMINTAOHJELMA 2015-2016 Väestön ikääntyminen, palvelu- ja kuntarakenteen muutos, palveluiden uudistamistarve, väestön tarpeisiin vastaavuus, kilpailu osaavasta työvoimasta ja

Lisätiedot

EHKÄISEVÄN TYÖN TURVAAMINEN KUNNISSA

EHKÄISEVÄN TYÖN TURVAAMINEN KUNNISSA EHKÄISEVÄN TYÖN TURVAAMINEN KUNNISSA Juha Mieskolainen Länsi-Suomen lääninhallitus 12.11.2008 Päihdehaittojen ehkäisy eri KASTE-ohjelma 2008-2011: Päätavoitteet: ohjelmissa Osallisuus lisääntyy ja syrjäytymien

Lisätiedot