Graafinen ohjeisto. Ammattikorkeakoulujen graafinen ohjeisto. Tervetuloa. Ammattikorkeakoulut. Teoriaa ja käytäntöä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Graafinen ohjeisto. Ammattikorkeakoulujen graafinen ohjeisto. Tervetuloa. Ammattikorkeakoulut. Teoriaa ja käytäntöä"

Transkriptio

1 Ammattikorkeakoulujen graafinen ohjeisto Tervetuloa ffdin regular ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÄÖ! # %&/()=? ffdin bold ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÄÖ! # %&/()=? Adobe Caslon regular ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÄÖ! # %&/()=? Adobe Caslon italic ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÄÖ! # %&/()=? Adobe Caslon bold ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÄÖ! # %&/()=? Adobe Caslon bold italic ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÄÖ! # %&/()=?

2 Sisällysluettelo Esipuhe Logo Värit Typografia Kuvamaailma Ilmoitukset Esitteet, julisteet Suorakirje, kirjekuori ja kutsukirje AMK-sloganin/logotyypin käyttö yksittäisen ammattikorkeakoulun viestinnässä Internet Lisätiedot ja graafisten materiaalien pankki

3 Esipuhe Visuaalinen identiteetti antaa viestinnälle ilmeen ja persoonallisuuden. Se palvelee viestin vastaanottajaa lähettäjän tunnistamisessa ja arvottamisessa. Visuaalinen identiteetti toimii myös yhteisöllisyyden synnyttäjänä ja ylläpitäjänä. Selkeys, johdonmukaisuus ja erottuvuus ovat sen kulmakiviä. Graafisen ohjeiston tarkoitus on varmistaa visuaalisen identiteetin toteutuminen kaikessa yhteisön tuottamassa viestinnässä. Tämän ohjeiston avulla voi tuottaa materiaalia ammattikorkeakoulujen yhteiseen viestintään. Ammattikorkeakoulujen yhteinen visuaalinen ilme esiintyy niin valtakunnallisessa markkinointiviestinnässä ja tiedotuksessa kuin ammattikorkeakoulujen välisessä sisäisessä viestinnässä. Yksittäiset ammattikorkeakoulut käyttävät viestinnässään omaa graafista ohjeistoaan. Ammattikorkeakoulujen graafinen ohjeisto toimii visuaalisen suunnittelun ja tuotannon käsikirjana. Ohjeistoa tulee käyttää aina väriohjeena ja typografisena sekä kuvavalintoihin vaikuttavana käsikirjana. Tapio Varmola hallituksen puheenjohtaja ARENE ry. Kaj Malm pääsihteeri ARENE ry.

4 Logo -logoa käytetään valtakunnallisissa materiaaleissa (AMK-yleisesitteet, ilmoitukset, presentaatiot), kun viestin allekirjoittajana toimivat ammattikorkeakoulut yhdessä. Yksittäinen ammattikorkeakoulu voi käyttää kyseistä logoa myös omissa materiaaleissaan vahvistamaan AMK-yhteisöilmettä ja yhteenkuuluvuutta. Logotyyppi koostuu -sanasta sekä sloganista.vaikka logotyyppi koostuukin ff Din bold ja Adobe Caslon regular ja italic -tekstityypeistä, sitä ei tule latoa, vaan käyttää siihen tarkoitukseen tehtyjä logoorginaaleja. Tällöin esim. käytettäessä logotyyppiä netissä, sen tulee olla kuvana. Logotyyppi on musta valkoisella pohjalla tai jos se esiintyy mustalla tai tummalla väripohjalla, se on valkoinen. Logotyypin ympärille tulee jättää yllä olevan ohjeen mukaisesti turva-alue. Se on -sanan versaalikirjaimen korkuinen ala logotyypin yläpuolella ja sivuilla sekä alapuolella alkaen Teoriaa-sanan versaalikirjaimen yläreunasta. Logotyypin mittasuhteita ei saa muuttaa. Jos logo esiintyy todella pienenä, alla olevan sloganin voi jättää pois (esim. liikelahjoissa, joissa painolaatu saattaa olla rajoitettu). Logon käyttö pienenä -logon pienempää versiota käytetään, kun logo esiintyy pienenä (alle 50 mm) tai sen näkyvyyden laatu on muuten liian heikko (esim. www-sivut ja ruudulla tapahtuvat presentaatiot) Tämän version käyttöä koskevat samat säännöt kuin isommankin version.

5 Logo ruotsiksi ja englanniksi Ruotsinkielistä -logoa koskevat samat säännöt kuin suomenkielistäkin (ks. edellinen sivu). Yrkeshögskolorna Teori och praktik Finnish Polytechnics Theory and practise Logon käyttö pienenä -logon pienempää versiota käytetään, kun logo esiintyy pienenä (ruotsinkielinen alle 47 mm ja englanninkielinen alle 40 mm) tai sen näkyvyyden laatu on muuten liian heikko (esim. www-sivut ja ruudulla tapahtuvat presentaatiot) Tämän version käyttöä koskevat samat säännöt kuin isommankin version. Yrkeshögskolorna Teori och praktik Finnish Polytechnics Theory and practise Englanninkielistä -logoa koskevat samat säännöt kuin suomenkielistäkin (ks. edellinen sivu). Logo suhteutetaan suomenkieliseen korkeuden mukaan (ks. orginaalit ja esimerkit). Yrkeshögskolorna Teori och praktik Yrkeshögskolorna Teori och praktik Yrkeshögskolorna Teori och praktik Finnish Polytechnics Theory and practise Finnish Polytechnics Theory and practise

6 Värit Esimerkkejä: Pantone201 CMYK: 100% M, 65% Y, 34% K RGB (Internet, Powerpoint): 139 R, 18 G, 41 B Pantone3298 CMYK: 100% C, 60% Y, 38% K RGB (Internet, Powerpoint): 0 R, 82 G, 71 B Pantone3025 CMYK: 100% C, 51% K RGB (Internet, Powerpoint): 0 R, 69 G, 99 B Musta CMYK: 100% K RGB (Internet, Powerpoint): 0 R, 0 G, 0 B 80% 60% 40% 20% 10% 80% 60% 40% 20% 10% 80% 60% 40% 20% 10% 80% 60% 40% 20% 10% Lorem ipsum dolor sit adipiscing elit consectetuer sdiam nonummy sed diam Lorem ipsum dolor sit adipiscing elit consectetuer sdiam nonummy sed diam Lorem ipsum dolor sit adipiscing elit consectetuer sdiam nonummy sed diam m ipsum dolor sit adipiscing elit cons Kutsu Lorem ipsum dolor sit -seminaari Hanasaaren Kulttuurikeskuksessa Koollekutsujan logo. Laatikon väri voi vaihtua Ammattikorkeakoulujen valtakunnallisen viestinnän viralliset värit ovat yllämainitut sekä prosentit niistä aina valkoiseen saakka. Näistä esimerkkejä tuonnenpana. Näitä värejä voi käyttää taustapintoina esim. presentaatioissa. Ohjelma 900 Lorem ipsum dolor sit adipiscing elit consectetuer Lorem ipsum dolor sit adipiscing elit consectetuer sdiam nonummy sed diam Pantone158 CMYK: 100% M, 65% Y, 34% K RGB (Internet, Powerpoint): 246 R, 96 G, 30 B Pantone2995 CMYK: 100% C, 10% M RGB (Internet, Powerpoint): 0 R, 120 G, 199 B Pantone631 CMYK: 65% C, 20% Y RGB (Internet, Powerpoint): 0 R, 161 G, 181 B Lorem ipsum dolor sit adipiscing elit consectetuer Lounas Lorem ipsum dolor sit adipiscing elit consectetuer Lorem ipsum dolor sit adipiscing elit consectetuer Lopetus Lorem ipsum dolor sit adipiscing elit consectetuer sdiam nonummy sed diam Lorem ipsum dolor sit adipiscing elit consectetuer sdiam nonummy sed diam m ipsum dolor sit adipiscing elit cons Tehosteväreinä voidaan käyttää valtakunnallisten palvelujen kuten jobstep.netin ja virtuaaliamk:n omia värejä. Tässä esimerkkinä VirtuaaliAMK:n sekä Arenen värit. Vastaavasti tällaisina väreinä voivat toimia esim. yksittäisten ammattikorkeakoulujen omat tunnusvärit. Tällöin taustavärityksenä tulee mahdollisuuksien mukaan käyttää valkoista, mustaa tai jotain ammattikorkeakoulujen kolmesta väristä. Tämä kutsun taitto löytyy tältä cd:ltä Mac Freehand-9.0-tiedostona.

7 Typografia Adobe Caslon regular ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÄÖ! # %&/()=?` Adobe Caslon italic ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÄÖ! # %&/()=?` Adobe Caslon bold ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÄÖ! # %&/()=?` Adobe Caslon bold italic ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÄÖ! # %&/()=?` ff Din regular ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÄÖ! # %&/()=?` Adobe Caslon on ammattikorkeakoulujen virallinen tekstityyppi. Adobe Caslon boldia käytetään otsikoissa ja väliotsikoissa. Adobe Caslon regularia käytetään pääasiassa painetussa materiaalissa. Sen kursiiviversiota voidaan käyttää korostamaan asioita tai kuvateksteissä. Presentaatioissa, Internetissä tai muissa tapauksissa, joissa Adobe Caslonia ei ole käytettävissä, se voidaan korvata Timesillä. -logotyypin tekstityyppi on ff din bold. Sitä ja ff Din regularia voidaan käyttää tehostetyyppinä esim. graafeissa, kuvateksteissä yms. ff Din boldia voidaan myös käyttää otsikkotyyppinä esim. esitteissä, kirjeissä tai luentomateriaaleissa. Presentaatioissa, Internetissä tai muissa tapauksissa, joissa ff Diniä ei ole käytettävissä, se voidaan korvata Arialilla. Tie on auki! Esimerkkejä Hänestä kilpaillaan Oikeiden ihmisten löytäminen on työnantajalle kaikkein hankalin haaste. Missä ovat ammatistaan aidosti innostuneet, monipuolisesti koulutetut työnhakijat, elleivät jo kilpailijan leivissä? Ammattikorkeakoulu on opiskelupaikka ihmisille, jotka tähtäävät menestykseen työelämässä. Opiskelija saa sekä laajat teoreettiset tiedot että käytännön ammattitaitoa valitsemaltaan alalta. Valittavana on 40 eri tutkintoa. Ammattikorkeakouluista enemmän osoitteessa Jobstep.net on ammattikorkeakoulujen rekrytointipalvelu, jonka kautta yritykset voivat etsiä opiskelijoita tai vastavalmistuneita palvelukseensa. Tämä ilmoituspohja löytyy tältä cd:ltä Mac Freehand-9.0-tiedostona. ff Din bold ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZÄÖ! # %&/()=?` Osoitelähde: MicroMedia Oy, Heidät ja tuhannet muut osaajat tavoitat helposti internetistä. Nettiosoitteessa on ammattikorkeakoulujen maksuton rekrytointipalvelu. Sen kautta löydät opiskelijat tai vastavalmistuneet vakituiseen tai määräaikaiseen työsuhteeseen harjoittelijoiksi loma-aikojen työntekijöiksi Monet etsivät nyt kesätöitä! Ilmoita vapaista työpaikoista tai selaa sopivia ehdokkaita CV-tietopankista. Kohdeyritys Oy Henry Heikkilä Nollakatu Helsinki PowerPoint-presentaatioissa käytetään Arialia (otsikot ja alaotsikot) ja Timesia. Tämä presentaatiopohja löytyy tältä cd:ltä PowerPoint-tiedostona.

8 Kuvamaailma Käytettävien kuvien tulee sopia AMK:n yhteisökuvaan. Pääsääntöisesti kuvien tulee olla tunnelmaltaan luonnollisia, ja niissä esiintyvien ihmisten todellisentuntuisia (ei liian kiiltokuvamaisia tai jäykkiä). Esim. jos kuvissa on opiskelijoita, tulisi käyttää ns. tavallisia ihmisiä luonnollisissa tilanteissa/ valaistuksessa mieluummin kuin ammattimalleja. Kuvien rajauksella voi lisätä kuviin dramatiikkaa ja yllätyksellisyyttä. Kuvia voidaan käyttää joko värillisenä (tällöin mielellään luonnolliset värit), mustavalkoisena tai toonattuna AMK:n värimaailmaan sopivaksi (ks. esimerkit). Konkreettisista käyttötavoista lisää kohdissa ilmoitukset, esitteet ja julisteet. Esim. kuvia on myös mahdollisuus käyttää pehmeäreunaisena, jolloin kuva vähitellen häviää valkoiseen taustaan (ks. esite ja kuva alla). Graafinen ohjeisto Väritysesimerkkejä Normaali CMYK/RGB-värikuva mustavaloinen kuva Duotone-kuva (tässä musta + PMS3298) Tältä cd:ltä löytyy runsaasti kuvavaihtoehtoja matalaresoluutioversioina. Kuva sävytetty tiettyyn väriin (tässä PMS3025)

9 Ilmoitukset Esimerkkejä Lista ff Din Medium 7,8 pistettä (voi ollalla 7-9 pistettä a4-kokoisessa ilmoituksessa), riviväli 110 % pistekoosta (voi olla %), valkoinen. Otsikko Adobe Caslon Bold 9 pistettä (voi ollalla a4- kokoisessa ilmoituksessa), riviväli 115 % pistekoosta (voi olla %), valkoinen. Ilmoituksen kuva-ala 80% ilmoituksen korkeudesta. Jatkotutkinnon voi suorittaa seuraavissa ammattikorkeakouluissa. Opinnot alkavat joko vuonna 2002 tai 2003: Diakonia-ammattikorkeakoulu (www.diak.fi) Helsingin liiketalouden ammattikorkeakoulu Helia (www.helia.fi) Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia (www.stadia.fi) Hämeen ammattikorkeakoulu (www.hamk.fi) Jyväskylän ammattikorkeakoulu (www.jypoly.fi) Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu (www.tokem.fi) Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu (www.cop.fi) Kymenlaakson ammattikorkeakoulu (www.kyamk.fi) Lahden ammattikorkeakoulu (www.lpt.fi) Jatkotutkinto vie uralla eteenpäin. Mikkelin ammattikorkeakoulu (www.mikkeliamk.fi) Oulun seudun ammattikorkeakoulu (www.oamk.fi) Pirkanmaan ammattikorkeakoulu (www.piramk.fi) Pohjois-Savon ammattikorkeakoulu (www.pspt.fi) Rovaniemen ammattikorkeakoulu (www.ramk.fi) Satakunnan ammattikorkeakoulu (www.spt.fi) Seinäjoen ammattikorkeakoulu( Svenska yrkeshögskolan (www.syh.fi) Tampereen ammattikorkeakoulu (www.tpu.fi) Turun ammattikorkeakoulu (www.turkuamk.fi) Vaasan ammattikorkeakoulu (www.puv.fi) Ilmoitusten alareuna on rauhoitettu -logolle ja leipätekstille. Ilmoituksen kuva-alan tulisi olla vähintään puolet, mielellään ainakin 2/3 ilmoituksen koosta. Otsikko voi olla joko mustalla tai valkoisella, riippuen taustan väristä. Jos taustalla on useita värisävyjä, on mahdollista käyttää kevyttä heittovarjoa otsikon alla. Jos ilmoitukseen tulee muita logoja, kuten ARENE tai Jobstep, ne tulee sijoittaa ilmoituksen yläreunoihin. Yläreunassa voi olla myös muuta tekstiä; oheisessa esimerkissä on listattu ne AMK:t, jotka tarjoavat jatkokoulutusta. Hänestä kilpaillaan Oikeiden ihmisten löytäminen on työnantajalle kaikkein hankalin haaste. Missä ovat ammatistaan aidosti innostuneet, monipuolisesti koulutetut työnhakijat, elleivät jo kilpailijan leivissä? Ammattikorkeakoulu on opiskelupaikka ihmisille, jotka tähtäävät menestykseen työelämässä. Opiskelija saa sekä laajat teoreettiset tiedot että käytännön ammattitaitoa valitsemaltaan alalta. Valittavana on 40 eri tutkintoa. Ammattikorkeakouluista enemmän osoitteessa Jobstep.net on ammattikorkeakoulujen rekrytointipalvelu, jonka kautta yritykset voivat etsiä opiskelijoita tai vastavalmistuneita palvelukseensa. Nyt voit päivittää taitojasi ja täydentää pätevyyttäsi ammattikorkeakoulun jatkotutkinnolla. Voit suorittaa jatkotutkinnon joko tekniikan ja liikenteen, hallinnon ja kaupan tai sosiaali- ja terveysalalla. Edellytyksenä jatko-opintoihin on ammattikorkeakoulututkinto tai muu soveltuva korkeakoulutututkinto ja kolmen vuoden työkokemus alaltasi valmistumisen jälkeen. Jatkotutkintojen laajuus on opintoviikkoa ja ne voi suorittaa työn ohessa. Lisätietoja jatkotutkinnosta saat osoitteesta tai ottamalla yhteyttä jatkotutkintoja järjestävään ammattikorkeakouluun. Logon leveys 85 mm. Turva-alue huomioitu. Leipäteksti Adobe Caslon Regular 9 pistettä, riviväli 128 % pistekoosta (voi olla %), väri musta. Teksti ladottu tasapalstaan, voi olla myös vasen tasan. Palstan oikea reuna tasattu pystysuunnassa logon oikean reunan kanssa Tämä ilmoituspohja löytyy tältä cd:ltä Mac Freehand-9.0-tiedostona.

10 Esitteet Julisteet Arcada - Nylands svenska yrkeshögskola (09) Diakonia-ammattikorkeakoulu EVTEK Espoon-Vantaan teknillinen ammattikorkeakoulu (09) Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulu Haaga ammattikorkeakoulu (09) Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia (09) Helsingin liiketalouden ammattikorkeakoulu Helia (09) Humanistinen ammattikorkeakoulu (09) Hämeen ammattikorkeakoulu (03) Oikeaa osaamista. Jyväskylän ammattikorkeakoulu (014) Kajaanin ammattikorkeakoulu (08) Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu (016) Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu (06) Kymenlaakson ammattikorkeakoulu (05) Lahden ammattikorkeakoulu (03) Laurea-ammattikorkeakoulu Mikkelin ammattikorkeakoulu (015) Oulun seudun ammattikorkeakoulu (08) Pirkanmaan ammattikorkeakoulu (03) Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu (013) Kun soitat, kysy ura- ja rekrytointipalveluja! Pohjois-Savon ammattikorkeakoulu (017) Rovaniemen ammattikorkeakoulu (016) Satakunnan ammattikorkeakoulu (02) Seinäjoen ammattikorkeakoulu Svenska yrkeshögskolan (06) Tampereen ammattikorkeakoulu (03) Turun ammattikorkeakoulu Vaasan ammattikorkeakoulu (06) Yrkeshögskolan Sydväst (019) Ålands yrkeshögskola (018) Ammattikorkeakouluista tulee tekijöitä, joita työelämä tarvitsee Ammattikorkeakouluopinnot tarjoavat käytännönläheisen korkeakouluvaihtoehdon, joka vastaa työelämän tarpeita. Opiskelija saa sekä teoreettiset tiedot että käytännön ammattitaidon valitsemaltaan alalta. Elävä suhde työelämään pitää opetuksen ajan tasalla Elinkeino- ja työelämää palvelevalla projektiluontoisella tutkimus- ja kehitystyöllä on keskeinen rooli opiskelussa. Monipuoliset työelämäyhteydet takaavat ammattikorkeakoulusta valmistuneille hyvän ammattitaidon. Jatkuva sisäinen laadun arviointi on tärkeä osa ammattikorkeakoulun toimintaa. tekevät yhteistyötä yritysten ja yhteisöjen kanssa, esimerkkeinä erilaiset yhteistyöprojektit, koulutushankkeet ja tutkimuspalvelut. 03/2002 Oikeaa ainesta. Koulutusalat ovat Jobstep.net etsii oikeat osaajat Luonnonvara-ala Jobstep.net on internetissä toimiva ammattikorkeakoulujen rekrytointipalvelu, jonka kautta yritykset ja Tekniikan ja liikenteen ala Hallinnon ja kaupan ala muut yhteisöt voivat rekrytoida opiskelijoita tai vastavalmistuneita Matkailu-, ravitsemis- ja talousala Sosiaali- ja terveysala vakituiseen tai määräaikaiseen työsuhteeseen Kulttuuriala projekteihin Humanistinen ja opetusala harjoittelijoiksi loma-aikojen työntekijöiksi Lisätietoja ammattikorkeakouluista saat Jobstep.netin opinnäytetyön tekijöiksi tietopalvelusta osoitteesta sekä ammattikorkeakoulujen yhteisestä osoitteesta Työnantajat voivat myös itse ilmoittaa vapaista työpaikoista sekä kotimaassa että ulkomailla tai etsiä sopivia ehdokkaita CV-tietopankista. Jobstep.netin kautta saat yhteyden myös ammattikorkeakouluissa opiskeleviin kansainvälisiin Esitettä koskevat pääsääntöisesti samat säännöt kuin ilmoitteluakin. Oheinen esimerkki on 176x250 mm. Perusleipätesktityyppinä käytetään Adobe Caslon Regularia (tässä 9,5 pistettä 165% rivivälillä). Tekstin osien korostamiseen voidaan käyttää myös kursivoitua ja lihavoitua tekstiä. Väliotsikkotyyppi on ff Din Bold (tässä 12 pistettä 165% rivivälillä). Lisäksi esim. graafeissa voidaan käyttää ff Dinin eri leikkauksia. Esim. kannen alareunassa on ladottu tutkintojen nimiä ff Din Boldilla vaaleanharmaana (15% mustasta). Logo alareunassa voi olla joko oikeassa reunassa tai keskitettynä riippuen sivun muista elementeistä (ks. etu- ja takakansi vasemmalla). Tehtävänä tulevaisuus Yli 40 eri tutkintoa. Yli 200 koulutusohjelmaa. Tutki Oikea tie tulevaisuuteen. Tämä julistepohja löytyy tältä cd:ltä Mac Freehand-9.0-tiedostona. Korkeatasoista koulutusta monipuolisesti tarjoavat 40 tutkintoa insinööristä tanssinopettajaan ja merikapteenista fysioterapeuttiin. Seitsemän koulutusalaa, 40 tutkintonimikettä sekä 85 suomenkielistä, 41 ruotsinkielistä ja 24 vieraskielistä koulutusohjelmaa ammattikorkeakoulukohtaisine suuntautumisvaihtoehtoineen. Opintojen laajuus on opintoviikkoa ja opiskeluaika 3,5-4,5 vuotta. Useimmat ammattikorkeakoulut ovat monialaisia, ja opiskelija voi halutessaan valita opintoja myös muilta koulutusaloilta. Kansainvälistä kokemusta voi hankkia suorittamalla osan opinnoista tai harjoittelusta ulkomailla. Harjoittelu, erilaiset projektit ja opinnäytetyö toteutetaan yhteistyössä yritysten ja yhteisöjen kanssa. Opiskelijoita valmistuu vuosittain yli Aloita osoitteesta Tämä esitepohja löytyy tältä cd:ltä Mac Freehand-9.0-tiedostona. vaihto-opiskelijoihin. Palvelu on sekä työnantajille että ammattikorkeakoulujen opiskelijoille maksuton. Kuvia voi käyttää joko selkeisiin muotoihin rajattuina tai niin että kuvan reunaa häivytetään valkoiseen (ks. esimerkit vasemmalla). Taitossa tulisi säilyttää ilmavuus kuitenkin niin, että siitä ei tule liian geometrinen (=kuivakka). Graafisina elementteinä voidaan käyttää kuvapintoja ja mustia kehyksiä (ks. kohta värit sekä muut graafiset elementit). Julistetta koskevat pääsääntöisesti samat säännöt kuin muutakin materiaalia. Ohessa esimekki 50x70 cm julisteesta. Tuossa koossa logon leveys on 20 cm ja kuva-alaan on jätetty valkoinen alue logoa ja lyhyttä leipätekstiä varten. Toinen vaihtoehto on jatkaa kuvaa alareunaan. Tällöin logon alle jäävän kuva-alan tulee olla joko mahdollisimman tumma tai vaalea, jotta logo erottuu hyvin taustasta.

11 Suorakirje ja kirjekuori Kutsukirje Postia työnantajille Oikeaa ainesta. Ylhäällä esimerkit suorakirjeestä ja C4-kirjekuoresta opokampanjaan. Kuvitusmateriaalina on käytetty kampanjaa varten kuvattuja eri ammatteja symboloivia esineitä. Typografia ja muu graafinen ilme ovat AMK:n identiteetin mukaisia. Tehtävänä tulevaisuus. Nuoret ovat joskus epävarmoja halujensa ja toiveidensa suhteen miettiessään jatkokoulutusmahdollisuuksia: Mikä ala juuri minua kiinnostaa? Mistä saa parhaat valmiudet työelämään? Ammattikorkeakoulu on käytännönläheinen korkeakouluvaihtoehto. Opiskelu johtaa korkeakoulututkintoon ja käytännön ammattitaitoon. Vuosittain on nuorille tarjolla noin opiskelupaikkaa. Jo tieto erilaisista koulutusmahdollisuuksista voi auttaa hahmottamaan omia pyrkimyksiä. Internet-osoite on kattava katsaus ammattikorkeakoulujen koulutustarjontaan ja tutkintoihin. Valittavana on yli 40 erilaista tutkintoa insinööristä tanssinopettajaan ja merikapteenista fysioterapeuttiin. Sivuilla on myös linkit 31 ammattikorkeakoulun omille sivuille sekä uusin ammattikorkeakoulujen esittelykalvosarja, jonka voit tulostaa itsellesi. Tutustu sivuihin ja ohjaa myös opiskelumahdollisuuksiaan miettivä nuori tekemään löytöretki tulevaisuuteen. Hänessä kun saattaa piillä tuleva iktyonomi, sosionomi, restonomi tai vaikkapa medianomi. Toiveammatti voi löytyä yllättävältäkin alalta! Oma persoonallisuus on tulevaisuutta suunniteltaessa se kaikkein tärkein ohjaava tekijä. Ammattikorkeakouluissa on tilaa persoonallisuuksille. Yhteistyöterveisin Kaj Malm Pääsihteeri Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry. kalvomateriaalit Tämä kirjekuori- sekä kirjepohja löytyy tältä cd:ltä Mac Freehand-9.0-tiedostona. Arvoisa rehtori! Ammattikorkeakouluissa opiskelee tänä päivänä yli opiskelijaa ja toisen asteen tutkinnon suorittaneista nuorista lähes puolet jatkaa opintojaan ammattikorkeakoulussa. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto ARENE ry. pitää tärkeänä ylläpitää jatkuvaa keskustelua lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten johdon kanssa, jotta yhdessä voisimme luoda mahdollisimman hyvät jatkokoulutusmahdollisuudet nuorille. Arene ry. kutsuu Teidät tai edustajanne (apulaisrehtori tms.) laivaseminaarin Seminaarissa opetusministeriön ja opetushallituksen edustajat kertovat yhteistyömahdollisuuksista, ja ammattikorkeakoulujen, opiskelijoiden sekä työelämän edustajat kertovat ammattikorkeakoulujen toiminnasta. Keskinäiseen ajatusten vaihtoon ja keskusteluun on varattu runsaasti aikaa, kuten liitteenä olevasta seminaariohjelmasta ilmenee. Tilaisuus on maksuton, ainoastaan liityntämatkat Helsinkiin jokainen huolehtii itse. Pyydämme Teitä ystävällisesti ilmoittautumaan seminaariin oheisella ilmoittautumislomakkeella mennessä ARENE ry:n toimistoon, fax tai Lisätietoja ARENE ry:n toimistosta, Eija Antila puh Tervetuloa! ARENE ry. Tapio Varmola Puheenjohtaja LIITTEET ilmoittautumislomake seminaariohjelma Kaj Malm Pääsihteeri KUTSU Ylhäällä esimerkki kutsukirjeestä. Tässä esimerkissä kutsujana toimii ARENE ry, joten kutsujan vaihtuessa sen paikalle tulee kutsujan logo/tiedot. Jos kutsun lähettäjä käyttää omaa lomakemateriaaliaan, jossa alaosa on varattu, voidaan -logo sijoittaa myös yläkulmaan. Typografia ja muu graafinen ilme ovat AMK:n identiteetin mukaisia. Tämä kirjepohja löytyy tältä cd:ltä Word-tiedostona, joka toimii sekä PC:llä että Macillä.

12 -logon käyttösovellukset yksittäisen AMK:n viestinnässä Lorem ipsum! Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla facilisi. Nam liber tempor cum soluta nobis eleifend option congue nihil imperdiet doming id quod mazim placerat facer possim assum. Lorem ipsum dolor sit amet. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent gue duis dolore te feugait nulla facilisi. Nam liber tempor cum soluta nobis eleifend option congue nihil imperdiet doming id quod mazim placerat facer possim assum. Lorem ipsum dolor sit amet. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla facilisi. Nam liber tempor cum soluta nobis eleifend option congue nihil imperdiet doming id quod mazim placerat facer possim assum. Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet consectetuer adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit! Etunimi Sukunimi Titteli LOREM Kuten näistä esimerkeistä näkyy, logon käyttöä, sijoittelua ja värejä koskevat samat säännöt kuin muutakin materiaalia. Logo voi esiintyä mustana valkoisella/vaalealla pohjalla tai valkoisena värillisessä palkissa (ks. esimerkit vasemmalla). Toivottavaa on, että AMK-logo on mahdollisimman kaukana yksittäisen AMK:n logosta. Esim. jos yksittäisen koulun logo on alareunassa, niin sillnoin AMK-logon tulisi olla oikeassa ylälreunassa. Jos logon ympärillä käytetään väripalkkia (jonka värinä on joku AMK::n virallisista taustaväreistä), sen voi erottaa muusta esitteestä mustalla linjalla (paksuus 0,5-1 mm). Tärkeää on myös muistaa logon ympärille sijoittuva turva-alue (ks. kohta Logot). Tärkeää on myös että logon väritys ja sijoittelu istuvat kyseisen materiaalin yleisilmeeseen. Lopputulos ei saa näyttää siltä, että AMK-logo on väkisin liimattu paikoilleen. Samat säännöt koskevat kirjeitä, julisteita ym. materiaalejakin. Noin A4-kokoisessa esitteessä ogon leveys 85 mm. Jos esite on pienempi tai toisen muotoinen, logoa voi pienentää vastaavasti (ks. kohta Logo), Logo negana värillisessä palkissa tai mustana valkoisella pohjalla. Palkin värinä voi olla mikä tahansa Ammattikorkeakoulujen taustaväreistä ( ks. kohta Värit). Palkin voi erottaa muusta esitteestä mustalla reunuksella, jonka paksuus voi olla 0,5-1 mm. Logon turva-alue huomioitu. Riippuen esitteen taitosta, AMK-logo voi olla myös oikeassa yläreunassa väripalkilla tai ilman. A4-kokoisessa kirjeessä l ogon leveys mm. Jos kirje on pienempi tai toisen muotoinen, logoa voi pienentää vastaavasti (ks. kohta Logo), Koska kirjeet usein tulostetaan valmiille lomakkeille, tai käytetään kulloisenkin AMK:n identiteettiä, tulee AMK-logon käyttö sopeuttaa kulloisenkin tilanteen mukaiseksi.

13 Internet Vasemmalla esimerkki VirtuaaliAMK:n avaussivusta. AMK-logo esiintyy sivustolla oikeassa yläkulmassa ja mainintoina tekstissä. On tärkeää, että yhteisissä valtakunnallisissa palveluissa ja niiden viestinnässä näkyy/toistuu yhteinen visuaalinen AMKyhteisöilme. VirtuaaliAMK:lla on oma graafinen ilmeensä, joka heijastelee AMK:n identiteettiä eikä ole ristiriidassa sen kanssa. tähän tulee uudempi versio.

14 Orginaalit ja muu materiaali Tämä cd sisältää seuraavia materiaaleja: Graafinen ohjeisto pdf-muodossa Logo-orginaalit Macille Freehand9.0-, Illustrator-, tif- sekä jpg-muodossa Vektorimuotoisista logoista löytyy sekä positiivi- että negatiiviversiot. Logo-orginaalit PC:lle Illustrator-, CorelDraw-, tif-, jpg-, WMF- sekä jpgmuodossa. Vektorimuotoisista logoista löytyy sekä positiivi- että negatiiviversiot -logo isompi versio (84 mm), Yrkeshögskolorna (70 mm) sekä Finnish Polytechnics (77 mm) -logo pienempi versio, jossa slogan suhteessa isompi (50 mm), Yrkeshögskolorna (40 mm) sekä Finnish Polytechnics (47 mm) Seuraavat taitot Mac-Freehand-muodossa orginaalikuvilla: työnantajaesite, kutsupohja, työnantajakampanjan ilmoituspohja PowerPoint-presentaatiopohja PC:lle ja macille Kirjepohja Word-muodossa sekä macille että PC:lle Kuvapankki matalaresoluutiokuvilla AMK:n fontit sekä macille että PC:lle Arene-logo suomeksi ja ruotsiksi mac-freehand9.0-, mac-eps- sekä tif- ja jpg-muodossa. PC:lle logo löytyy CorelDraw-, tif- sekä jpgmuodoissa. Huom! Liikemerkkiä käytetään silloin, kun ARENE ry. toimii seminaarien, tilaisuuksien yms. järjestäjänä. Valtakunnallisten markkinointiviestintäkampanjoiden printeissä ja ilmoituksissa merkki jätetään pois. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto ARENE Rådet för yrkeshögskolornas rektorer Lisätietoja voit kysyä: The Rector s Conference of Finnish Polytechnics Lisätietoja tätä graafista ohjeistoa koskevissa kysymyksissä antaa Eija Antila, .

Rantalainen graafinen ohjeisto 2015. Graafinen ohjeisto

Rantalainen graafinen ohjeisto 2015. Graafinen ohjeisto graafinen ohjeisto 2015 Graafinen ohjeisto Sisällys Sisällysluettelo Johdanto VISUAALINEN ILME Tunnus Suoja-alue Tunnuksen käyttö Logo ja iskulause Tunnus, visuaalinen hierarkia Yritysvärit Typografia

Lisätiedot

Päivitetty 17.04.2009. graafinen ohjeisto

Päivitetty 17.04.2009. graafinen ohjeisto Päivitetty 17.04.2009 graafinen ohjeisto 1 Tämän graafisen ohjeiston tarkoituksena on opastaa sinua K-Plussan visuaalisten elementtien käytössä. Ohjeisto pitää sisällään logon käyttöohjeet sekä ohjeet

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULUN GRAAFINEN OHJEISTO

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULUN GRAAFINEN OHJEISTO N 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 OHJEISTUS KÄYTTÄJÄLLE 5 1.1 Ohjeisto tutuksi 1.2 Yhtenäinen ilme 1.3 Ohjeiston kehittyminen 1.4 Ohjeiston käyttö 2 ORGANISAATION TUNNUS, IDEOLOGIA, PERUSELEMENTIT JA MÄÄRITTELY 6

Lisätiedot

Graafinen Ohjeisto Jääskeläinen Consulting markkinointimateriaalin tekijöille

Graafinen Ohjeisto Jääskeläinen Consulting markkinointimateriaalin tekijöille Graafinen Ohjeisto Jääskeläinen Consulting markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Kuva Arto Halttunen Sisältö ALKUSANAT, JÄÄSKELÄINEN CONSULTING YRITYSILME 4 LIIKEMERKKI 5 LIIKEMERKIN VERSIOT 6

Lisätiedot

Lahden ammattikorkeakoulu GRAAFINEN OHJEISTO

Lahden ammattikorkeakoulu GRAAFINEN OHJEISTO päivitetty 9/2009 Lahden ammattikorkeakoulu GRAAFINEN OHJEISTO Miltä me näytämme? Visuaalinen ilme on keskeinen osa yhteisön sisäistä ja ulkoista viestintää. Sen tavoitteena on luoda yhteisölle oma, muista

Lisätiedot

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n Graafinen ohjeisto

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n Graafinen ohjeisto Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n Graafinen ohjeisto Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n Graafinen ohjeisto Versio 1/2010 Suunnittelu: Jarko Hänninen, Rovaniemi 12.9.2010 Ohjeiston sisältö 1 2 3 4 5 6 7 8

Lisätiedot

Graafinen Ohjeisto Oulun Hiusklinikan markkinointimateriaalin tekijöille

Graafinen Ohjeisto Oulun Hiusklinikan markkinointimateriaalin tekijöille Graafinen Ohjeisto Oulun Hiusklinikan markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Sisältö ALKUSANAT, HIUSKLINIKAN YRITYSILME 4 LIIKEMERKKI 5 LIIKEMERKIN VERSIOT 6 LIIKEMERKIN MITTASUHTEET 7 LIIKEMERKIN

Lisätiedot

Graafinen Ohjeisto. Suosikki Gourmetin markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0

Graafinen Ohjeisto. Suosikki Gourmetin markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Graafinen Ohjeisto Suosikki Gourmetin markkinointimateriaalin tekijöille VERSIO 1.0 Sisältö ALKUSANAT, SUOSIKKI GOURMETIN TUOTEILME 4 LIIKEMERKKI 5 LIIKEMERKIN VERSIOT 6 LIIKEMERKIN MITTASUHTEET 7 LIIKEMERKIN

Lisätiedot

POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE. POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke

POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE. POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke Pointti Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa hanke 2008 2013 Pointin neuvonta- ja ohjauspalvelut

Lisätiedot

YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas

YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas YRITYSTENKIN KANNATTAISI HYMYILLÄ! Yritysilmeopas Sisällysluettelo ALKUSANAT YRITYSILME liikemerkki & logo värimaailma typografia slogan sommittelu graafiset tehosteet & taustagrafiikka grafiikkaohjelmat

Lisätiedot

graafinen ohjeisto SAVONIA- AMMATTIKORKEAKOULU graafinen ohjeisto

graafinen ohjeisto SAVONIA- AMMATTIKORKEAKOULU graafinen ohjeisto 1 AVONIA- AMMATTIKORKEAKOULU sisältö ANATO... X 1 LOGO JA VÄRIMÄÄRITYKET... X Logo, eri versiot, enkku+suomi, tekstillä ja ilman.... x Väriversiot.... x uoja-alue, älä-tee-näin-osio... x Käyttö värillistä

Lisätiedot

Hämeen ammattikorkeakoulu Hakutoimisto PL 225 (Visamäentie 35 A) 13101 HÄMEENLINNA puh. (03) 646 4501 faksi (03) 646 4404 hakutoimisto@hamk.

Hämeen ammattikorkeakoulu Hakutoimisto PL 225 (Visamäentie 35 A) 13101 HÄMEENLINNA puh. (03) 646 4501 faksi (03) 646 4404 hakutoimisto@hamk. Hakijan opas 2010 Opiskelijamme ovat pääosassa kaikessa toiminnassamme, he määrittelevät HAMKin ja sen minkä vuoksi olemme olemassa. Siksi haluamme kertoa HAMKista ensisijaisesti opiskelijoidemme näkökulmasta.

Lisätiedot

Ähtärin kaupungin Graafinen ohjeisto. www.ahtari.fi

Ähtärin kaupungin Graafinen ohjeisto. www.ahtari.fi Ähtärin kaupungin Graafinen ohjeisto www.ahtari.fi GRAAFINEN OHJEISTO Sisällysluettelo Sisällysluettelo Ähtäri 3 Ohjeiston käyttö 4 Tunnus 5-6 Värimääritykset 7 Typografia 8-9 Esimerkkejä 11-16 Yhteystiedot

Lisätiedot

Olisitko sinäkin brändilähettiläämme?

Olisitko sinäkin brändilähettiläämme? BRAND GUIDE Sisällysluettelo Johdanto...3 Lapin tavoitemielikuva...7 Lapland Above Ordinary...9 Lapin vetovoimatekijät...11 Luonnossa ja luonnosta...13 Outoa taikaa...15 Tehemä pois...17 Aito hulluus...19

Lisätiedot

SELVITYS AMMATTIKORKEAKOULUJEN HALLINNON JA KAUPAN ALAN JATKOTUTKINNOISTA

SELVITYS AMMATTIKORKEAKOULUJEN HALLINNON JA KAUPAN ALAN JATKOTUTKINNOISTA SELVITYS AMMATTIKORKEAKOULUJEN HALLINNON JA KAUPAN ALAN JATKOTUTKINNOISTA Opetusministeriölle Hallituksen 29.12.1999 päättämän koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelman mukaan ammattikorkeakoulujen

Lisätiedot

Niko Airio ja Mikko Koski YRITYKSEN WWW-SIVUT NYKYAIKAAN

Niko Airio ja Mikko Koski YRITYKSEN WWW-SIVUT NYKYAIKAAN Niko Airio ja Mikko Koski YRITYKSEN WWW-SIVUT NYKYAIKAAN YRITYKSEN WWW-SIVUT NYKYAIKAAN Niko Airio ja Mikko Koski Opinnäytetyö Syksy 2011 Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma Oulun seudun ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Energia-alan koulutustarjonnan kartoittaminen

Energia-alan koulutustarjonnan kartoittaminen Energia-alan koulutustarjonnan kartoittaminen 1 Energia-alan koulutustarjonnan kartoittaminen kesäkuu 2003 Copyright Motiva Oy, Helsinki, 2003 2 Alkusanat Energia-alan koulutustarjonnan kartoituksessa

Lisätiedot

TYYLIKKÄÄN JA KÄYTETTÄVYYDELTÄÄN HYVÄN WWW-SIVUSTON SUUNNITTELU JA TOTEUTUS

TYYLIKKÄÄN JA KÄYTETTÄVYYDELTÄÄN HYVÄN WWW-SIVUSTON SUUNNITTELU JA TOTEUTUS 1 Minna Haarala TYYLIKKÄÄN JA KÄYTETTÄVYYDELTÄÄN HYVÄN WWW-SIVUSTON SUUNNITTELU JA TOTEUTUS Case Mainoset ja Maigrafi Oy Liiketalouden koulutusohjelma 2004 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 1 1.1 Työn taustaa...

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN AMMATTIKORKEAKOULUN MATKAILUN KOULUTUSOHJELMASTA VUOSINA 2002 2004 VALMISTUNEIDEN TYÖLLISTYMINEN

JYVÄSKYLÄN AMMATTIKORKEAKOULUN MATKAILUN KOULUTUSOHJELMASTA VUOSINA 2002 2004 VALMISTUNEIDEN TYÖLLISTYMINEN JYVÄSKYLÄN AMMATTIKORKEAKOULUN MATKAILUN KOULUTUSOHJELMASTA VUOSINA 2002 2004 VALMISTUNEIDEN TYÖLLISTYMINEN Juhana Rönnqvist Opinnäytetyö Toukokuu 2005 Matkailu-, ravitsemis- ja talousala JYVÄSKYLÄN KUVAILULEHTI

Lisätiedot

Vuosi työelämässä. Sijoittumisseuranta Lahden ammattikorkeakoulusta vuonna 2012 valmistuneille

Vuosi työelämässä. Sijoittumisseuranta Lahden ammattikorkeakoulusta vuonna 2012 valmistuneille Vuosi työelämässä Sijoittumisseuranta Lahden ammattikorkeakoulusta vuonna 212 valmistuneille Lahden ammattikorkeakoulu TKI-, KV- ja aluekehityspalvelut 1.7.214 1 Sisällys Mikä on sijoittumisseuranta?...

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUT 2000 YRKESHÖGSKOLORNA 2000

AMMATTIKORKEAKOULUT 2000 YRKESHÖGSKOLORNA 2000 AMMATTIKORKEAKOULUT 2000 TAULUKOITA AMKOTA-TIETOKANNASTA YRKESHÖGSKOLORNA 2000 TABELLER ENLIGT DATABASEN AMKOTA TAULUKOITA AMKOTA-TIETOKANNASTA 2000 1 2 TAULUKOITA AMKOTA-TIETOKANNASTA 2000 SISÄLLYS 1

Lisätiedot

VISUAALISEN ILMEEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS

VISUAALISEN ILMEEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS Matti Kemppainen VISUAALISEN ILMEEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS Esimerkkinä Teatteri Rio Oy Opinnäytetyö KESKI-POHJANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU Mediatekniikan koulutusohjelma Huhtikuu 2009 TIIVISTELMÄ OPINNÄYTETYÖSTÄ

Lisätiedot

Harjoittelubarometri 2012

Harjoittelubarometri 2012 Harjoittelubarometri 2012 2 3 4 Harjoittelubarometri 2012 1 Taustaa... 5 2.1 Korkeakouluopiskelijoiden demografiset tekijät...6 2.2 Korkeakouluopiskelijoiden tulokset...11 3.1 Korkeakoulujen henkilöstön

Lisätiedot

Kuvan ja median koulutuksesta työelämään

Kuvan ja median koulutuksesta työelämään TAITEEN KESKUSTOIMIKUNTA I TILASTOTIETOA TAITEESTA NRO 33 PAULA KARHUNEN Kuvan ja median koulutuksesta työelämään PAULA KARHUNEN Kuvan ja median koulutuksesta työelämään Kyselytutkimus ammatillisen tutkinnon

Lisätiedot

Ovenia Graafinen ohjeisto 1.2. Graafinen ohjeisto

Ovenia Graafinen ohjeisto 1.2. Graafinen ohjeisto Graafinen ohjeisto logo logon käyttö Logon käyttö Pienin sallittu käyttökoko 16mm (leveys) Ovenian logoa pyritään käyttämään aina mustalla (100%) värillä painettuna. Tummalla taustalla logoa käytetään

Lisätiedot

SUOMI. Ammatillinen koulutusjärjestelmä, kansallisen raportin yhteenveto, REFERNET Cedefop. sekä

SUOMI. Ammatillinen koulutusjärjestelmä, kansallisen raportin yhteenveto, REFERNET Cedefop. sekä SUOMI Ammatillinen koulutusjärjestelmä, kansallisen raportin yhteenveto, REFERNET Cedefop sekä Ammatillinen erityisopetus kansallisen raportin yhteenveto European Agency for Development in Special Needs

Lisätiedot

Toimiston asiakirjastandardit opetuskäytössä Selvityksen tulokset

Toimiston asiakirjastandardit opetuskäytössä Selvityksen tulokset Toimiston asiakirjastandardit opetuskäytössä Hanna Vuohelainen Asiakirjastandardien käyttö opetuksessa 2 (26) Sisältö 1 Taustaksi ja johdannoksi... 3 2 Asiakirjastandardit osana SFS ry:n standardisointityötä

Lisätiedot

Tietoa. 8 Kesäloma lähestyy. 16 Tietoala on mukana. Kevät täynnä haasteita TIETOALAN TOIMIHENKILÖT RY:N JÄSENLEHTI 2 : 2012

Tietoa. 8 Kesäloma lähestyy. 16 Tietoala on mukana. Kevät täynnä haasteita TIETOALAN TOIMIHENKILÖT RY:N JÄSENLEHTI 2 : 2012 TIETOALAN TOIMIHENKILÖT RY:N JÄSENLEHTI 2 : 2012 Tietoa. 8 Kesäloma lähestyy. Lakimies vastaa yleisimpiin kysymyksiin vuosiloman pitämisestä. 16 Tietoala on mukana UIL:n alueellisessa toiminnassa. Esittelyssä

Lisätiedot