Jos sinulla on jotain kysymyksiä tai pohtimisia säännöistä olet tervetullut ottamaan yhteyttä konttoriimme. Forsbackav. 13.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Jos sinulla on jotain kysymyksiä tai pohtimisia säännöistä olet tervetullut ottamaan yhteyttä konttoriimme. Forsbackav. 13."

Transkriptio

1 1 Järjestys-/Viihtyvys-säännöt yhdistyksen jäsenille Asuntoyhtiö Sparrhornet 2 Tässa asiakirjelmässä olemme huomioineet Asuntoyhtiö Eken nr 23 Uppsalan säännöt. Osan niistä olemme ottant suoriltaan, toisia muuttaneet meidän taloyhtiön tarpeiden mukaisesti. Vastuu ja Järjestys Johtokunnan tehtävänä on ottaa huoli juoksevien asioiden hoitaminen ja myös suorittaa ne jotka johtokunta on päättänyt. Juoksevien asioiden hoitamiseen kuuluu myös järjestyskysymykset. Tämä sisällyttää, että johtokunnalla on vastuu järjestyksestä talossa, sekä talon ulkopuolella. Kaikilla on velvollisuus ottaa huomioon järjestys-säännöt. Asumisoikeusasunto merkitsee yhteistä vastuuta. Jäsenenä sinulla ei ole ainoastaan oikeus asuntoosi, vaan myös velvollisuus ottaa huomioon yhdistykseen ja sen jäseniin. Tärkein sitoumus on suorittaa maksu. Ketä koskevat säännöt Järjestys-säännöt eivät koske ainoastaan asunnon omistajaa vaan myös kaikkia perheenjäseniä, sekä vieraita, työntekijöitä ja alivuokralaisia. Mitä tapahtuu jos jäsjestys-sääntöjä ei noudateta. Jos järjestys-sääntöjä ei noudateta, voi johtokunta pahimmassa tapauksessa laittaa kyseenalaiseksi asumisesi. Rikkomukset jotka on vähäisiä yhdistykselle tai muille jäsenille ei johda asunnon irtisanomiseen. Jos sääntöjä ei noudateta antaa johtokunta ensi suullisen varoituksen. Toinen varoitus annetaan kirjeitse, jos tämä ei auta varataan aika yhteiseen tapaamiseen koskevan henkilön kanssa, jonka jälkeen ilmoitetaan päätös. Erityistapauksessa asetetaan ulkopuolinen ja riippumaton selvittäjä. Jos sinulla on jotain kysymyksiä tai pohtimisia säännöistä olet tervetullut ottamaan yhteyttä konttoriimme. Forsbackav. 13.

2 2 1. Yleinen varovaisuus Ole aina varovainen ja huolehtivainen yhdistyksen omaisuudesta. Maksut ylläpidosta ja korjauksista laskutetaan kaikilta yhteisesti. Jos jotain äkillisiä korjauksia tulee talossa ota yhteyttä ensikädessä vahtimestariin, jos hän ei ole tavoitettavissa ota yhteyttä isännöitsijään. Kolmas vaihtoehto on ottaa yhteyttä kontoriin. Jos et ole saanut yhteyttä kehenkään heistä, ota yhteyttä asianomaiseen ammattimieheen. Puhelin-numerot talonmiehelle,isännöitsijälle ja konttoriin ovat ulkoeteisen tidotustaulussa. 2. Erityinnen tarkkaavaisuus asunnossa Veden ja sähkön asunnossa suorittaa asianomainen ammattimies. Jos jotain äkillisiä vesivahinkoja tapahtuu talossa, ota yhteyttä ensikädessä vahtimstariin, tämän jälkeen ota yhteyttä asianomaiseen putkimeiheen (sopimuksen mukaisesti vahtimestarin kanssa) ja samoin myös jos tulee (äkkillisiä) sähkövikoja, ensin yhteys vahtimestariin ja tämäm jälkeen asianomaiseen sähkömieheen. 3. Turvallisuus a) Tarkista että ulko-ovi menee lukkoon, ulos ja sisälle tullessasi. Älä anna ovikoodia muille, kuin sukulaisille tai läheisille ystävillesi, siis heihin kehenkä voit luottaa. b) Älä päästa vieraita ihmisiä kiinteistöön. Ole erityisen tarkkaavainen jos joku vieras jota et tunne haluaa päästä kellarin tai vintti tiloihin. c) Älä jätä kellarin tai vintin ovia auki, katso että ovet on lukossa sisään ja ulos mennessä. d) Ole varovainen tulen kanssa kaikessa muodossa. Yleinen tupakinpoltto kielto koskee kaikissa yhteisissä paikallisissa tiloissa. e) Asunnossasi pitää oleman toimiva polohälytin. Säännöllisiä tarkistuksia voidaan tehdä. f) On hyvä ilmoittaa naapurille tai johtokunnalle jos olet poissa pitemmän ajan. 4. Yhteisistä kustannuksista. Ole säästeliäs kuumaveden kanssa, älä jätä raanaa valumaan tarpeetomasti. Vaihda raanatiiviste jos se vuotaa. Ole myös säästeliäs sähkön kanssa, sekä asunnossasi, että myös muissa talon yleisissä tiloissa. Kustannukset vedestä ja sähkösta laskutetaan talonasukkailta yhteisesti.

3 3 5. Parvekket parveketta ei saa käyttää... a) pysyvänä säilytystilana tavaroille jotka eivät kuulu parvekekalustoon. b) mattojen, sänkyvaatteiden piiskaamisen tai ravisteluun. c) grillaukseen, turvallisuus syistä, että myös ruuan käryn vuoksi. d) parapooliantennin asettamiseen julkisivuun tai parvekkeen kaiteelle. f) lintujen ruokkimiseen. Mattojen ja sänkyvaatteiden ravisteluun tai piiskaukseen on teline tätä varten pihalla. 6. Pesutupa pesukonetta ei saa käyttää... a) mattojen pesuun, ainoastaan tavalliseen talouspyykkiin. b) vaatteiden värjäykseen. Useimmat korjaukset johtuvat rintaliivien muovi tai rauta kaaresta, kolikoista tai muista esineistä, käytä pesupussia liiveille ja tyhjennä vaatteiden taskut ennen pesua. Pesutupa varataan lukolla ja poistuessa on siivottava jälkensä. 7. Piha a) Vanhemmat ottavat vastuun lasten leikkikaluista, pyöristä ym... keräävät ne päivän lopussa. b) Pihaa saa käyttää yksityistilaisuuteen. Yksinkertaisia ulkokalusteita on. Ota yhteyttä vahtimestariin tai isännöitsijään tarvittaessasi näitä. d) Yhdistyksellä on grillauspaikka ja grilli on jommassa kummassa pyörähoneista, kaikilla yhdistyksen asukkailla on oikeus käyttää sitä. Grilli nesteet ja hiilet ostavat itse kukin omansa. Grilli täytyy puhdistaa huolellisesti käytön jälkeen. Hiilet grillistä tyhjennetään siihen tarkoitettuun säiliöön, kunnes hiilet on ensin huolellisesti sammutettu vedellä. e) Älä heitä tupakintumppeja, snuspusseja tai muita roskia pihalle.

4 4 f) Parkeerauspaikat on vuokrattuja, niitä ei saa käyttää ilman erityistä vuokrasopimusta. Autojen parkeeraus pihalle on kielletty. Aja hitaasti parkkipaikalle tai parkkipaikalta. 8. Jätehuolto Jätehuoneen löydät heti oikealta puolelta kunnes menet kellariovesta. Vihreä jätesäiliö on ainoastaan poltettaville materiaaleille ja ruskea ainoastaan ruokajätteille. Ruskeat jätepussit löydät pyörähuoneen kaapista kellarista. Jos haluat tietää enemmän jätteen lajittelusta niin niformaatioo löytyy meidän kotisivulta. Yhdistyksellä on myös peräkärry joka on parkkipaikalla nr 13, mihin voit laittaa jätteet jotka ei kuulu jätehuoneeseen ja muussa tapauksessa voit viedä ja lajitella ne Sänkmossen... (katso Fagersta Kommun kotisivu). Keräyspaperit, kuten mainokset ja lehdet (laitetaan paperipussiin) voit laittaa jätehuoneen ja pyörähuoneen väliseen tilaan. Paperikeräykset jätetään kuun lopussa, ei aikaisemmin ja tämä paloriskin varalta. Ulkokäytävän taululta löydät täsmällisen päivämäärän. 9. Vessat ja keittiön viemäriputket Vessan pöntöstä ei saa vetää alas muuta kuin vessapaperia, siis ei mitään naisten saniteetti materiaalia, pumpulitopsia tai muuta vastaavaa joka voi aiheuttaa tukoksen putkeen. Vessapaperi on ainoa materiaali jonka vesi liuottaa. Vesitukoksen aiheuttamat vahingot ovat kalliita korjata. Älä kaada ylijäännyttä rasvaa paistinpannusta tai öljyä tiskialtaan viemäristä alas. Pyyhi paistinpannu talouspaperilla ja öljyn voit laittaa esimerkiksi tyhjään maito- tölkkiin ja laittaa tölkki poltettaviin jätteisiin. 10. Kellari ja vinttivarastot Kellarissa ja vinttivarastoissa saa ainoastaan säilyttää henkilökohataisia tavaroita (omassa tilassa) Käytävät täytyy pitää vapaana tavaroista. Vältä säilyttämästä varkaustavoiteltua omaisuutta varastoissa.

5 5 11. Autotallit ja parkkipaikat Autotallien ja parkeerauspaikkojen viat täytyy aina ilmoittaa. Toisissa autotalleissa on veden sulkemis (katkaisu) laite, tämä on yhdistyksen omaisuutta. Näissä tiloissa voi henkilökunta tulla pakotetusti mennä talleihin pääavaimmella ja tehdä työnsä. Lukitse tämän vuoksi autosi äläkä säilytä arvokasta omaisuutta tallissasi. Tallit ja parkkipaikat eivät ole yhteydessä asuntoihin, joten jos haluaa itsensä jonotuslistalle näihin, niin ilmoita siitä konttoriin. Olemme sovelluttaneet perinteisen jonotus-systeemin mihin ei vaikuta kuinka kauan olet asunut talossa tai aikaisempi suullinen sopimus isännöitsijän kanssa. Siis ainoastaan siitä päivämäärästä alkaen kun kiinnostusilmoitus on tehty nykyisen isännöitsijän kanssa (mieluiten kirjallisesti ja sovitulla päiväyksellä). 12. Kotieläimmet Kotieläimmen omistaja vastaa, että ne eivät häiritse eikä tee tarpeitaan kiinteistössa eikä myöskään pihalle,istutuksille tai muihin talon pinta-aloille. 13. Häiriöt Kaikkien viihtymisen vuoksi on tärkeää, että ei häiritse ympärillä asujia. Kaikilla asukkailla on velvollisuus näyttää hienovaraisuutta. Laki katsoo jyrkästi häiriöitä. Jos häiritsijä ei noudata johtokunnan kehotusta voi hän vakavammassa tapauksessa joutua sanoutumaan irti asunnostaan. Velvoitteet eivät koske ainoastaan asunnossa vaan myös yhteisissä tiloissa, kuten esim.. rappukäytävillä ja pesutuvassa. Säännöt koskevat ympäri vurokauden, mutta erityisen tärkeää on arkipäivisin kl ilalla ja aamu kl välisenä aikana. Pävää ennen pyhäpäivää ja pyhäpäivänä kl välisenä aikana, tällöin yritä vältää käyttää tiskikonette tai pesukonetta. Kerrostalossa äänet kuuluvat seinien läpi. Jos pidät juhlat, ilmoita tästä naapureille ajoissa, jos luulet että ehkä tulet häiritsemään. Useimmat naapurit hyväksyvät sen. 14. Asunnon vuokraus toiselle Jos vuokraat asuntosi toiselle vaaditaan siihen johtokunnan suostumus. Pyyntö anomuksesta täytyy olla kirjallinen ja sisältää syy, aikaraja ja kenelle asunto vuokrataan. Jos vuokra-aika on pidempi kuin kaksi vuotta tulee vuokralaisen luopua omistusturvasta. Sopimus omistusturvasta toiskädenvuokraajalle poistetaan hakemuksella vuokralatakunnalle (siihen on erityinen lomake).

6 6 Jos jäsen luovuttaa asuntonsa toiselle ilman yhdistyksen suostumusta voi tämä johtaa että omistaja menettä käyttöoikeuden asuntoonsa ja hänet erotetaan. 15. Asunnon ylläpito Asunnon omistaja vastaa asunnon ylläpidosta. Säännöt ylläpidosta ja huollosta käyvät ilmi yhdistyksen säädöistä. Näihin kuuluvat yksinkertaisesti ne mitkä itse huomioit: lattiat, seinät, katot, keittiön kaapit, kylpyhuone, ikkunoiden lasit ja karmit ja myös ulko ja sisäovet. Jos joku näistä vaurioituu tai menee rikki on sinun velvollisuus korjata nämä vähintään alkuperäiseen kuntoon. Erityisen tärkeää on homioida kosteustilat. Vuotovahingot ovat kalliita ja harmillisia asukkaalle. Erityinen omistusasunto vakuutus (Bostadsrättsförsäkring) lisänä kotivakuutukseen on tällöin hyvä olla. 16. Muutokset asunnossa Asunnossa saa tehdä muuoksia. Esim.. vaihtaa lattiat, kaapit, keittiön hellat, jääkaapit ym... Mittavampia muutoksia jos tehdään täytyy kuitenkin saada suostumus johtokunnalta, kuten esim. jos haluat poistaa seinän asunnossasi tai vetää uudet vesiputket vessaan tai keittiöön. Ota yhteyttä johtokuntaan ennenkuin aloitat remontin. Jos lupa näihin saadaan, pitää ottaa huomioon asukkaat, että remontti tehdään päiväs-aikaan. Kysy johtokunnalta muuttaessasi mitkä ovat luovutuksen rutiinit. Kun luovutat asuntosi toiselle muista, että siihen tarvitaa johtokunnan suostumus ennen muuttoa. Ota selvää mitä tarvitaan tullakseen jäseneksi. Jäsenanomus ja luovutus-sopimus jätetään johtokunnalle. Jätä järjestys-säännöt seuraavalle asukkaalle.