Laajentuminen. Tavoitteena eurooppalaisten arvojen ja normien levittäminen yhä laajemmalle. Euroopan unionin politiikka

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Laajentuminen. Tavoitteena eurooppalaisten arvojen ja normien levittäminen yhä laajemmalle. Euroopan unionin politiikka"

Transkriptio

1 Valokeilassa Euroopan unionin politiikka Laajentuminen Tavoitteena eurooppalaisten arvojen ja normien levittäminen yhä laajemmalle EU:n laajentumispolitiikka tekee Euroopasta vakaamman, vahvemman ja turvallisemman. Sen avulla EU voi viedä arvojaan uusiin maihin ja saa vaikutusvaltaa kansainvälisellä näyttämöllä. Štefan Füle Laajentumisasioista vastaava Euroopan komission jäsen

2 SISÄLLYS EU:n laajentumisen tavoitteet VALOKEILASSA EUROOPAN UNIONIN POLITIIKKA Julkaisu kuuluu sarjaan, jossa esitellään EU:n toimia sekä niiden taustoja ja tuloksia eri politiikan aloilla. Laajentumisprosessin eteneminen EU:n laajentumisen vaikutukset...10 Tulevaisuuden näkymät...12 Lisätietoa...12 Osan näistä julkaisuista voi ladata verkosta: Tietoa EU:n toiminnasta Eurooppa strategia: Euroopan kasvustrategia EU:n perustajat Aluepolitiikka Digitaalistrategia Elintarvikkeiden turvallisuus Energia Humanitaarinen apu ja pelastuspalvelu Ilmastonmuutos Kalastus- ja meriasiat Kansanterveys Kauppa Kehitysyhteistyö Kilpailu Koulutus, nuoriso ja urheilu Kulttuuri ja audiovisuaaliala Kuluttajat Laajentuminen Liikenne Maatalous Muuttoliike ja turvapaikka asiat Oikeusasiat, kansalaisuus ja perusoikeudet Petostentorjunta Rajavalvonta ja turvallisuus Sisämarkkinat Talous- ja rahaliitto ja euro Talousarvio Tulli Tutkimus ja innovointi Työllisyys- ja sosiaaliasiat Ulkosuhteet / Ulko- ja turvallisuuspolitiikka Verotus Ympäristö Yritystoiminta Valokeilassa Euroopan unionin politiikka: Laajentuminen Euroopan komissio Viestinnän pääosasto Julkaisut 1049 Bryssel BELGIA Käsikirjoitus on valmistunut elokuussa Kansi ja sivun 2 kuva: Digital Vision/Getty Images 12 s. 21 x 29,7 cm ISBN doi: /53837 Luxemburg: Euroopan unionin julkaisutoimisto, 2014 Euroopan unioni, 2014 Tekstin jäljentäminen on sallittua. Yksittäisten valokuvien käyttöön tai jäljentämiseen on haettava lupa suoraan tekijänoikeuden haltijalta.

3 L a a j e n t u m i n e n 3 EU:n laajentumisen tavoitteet Kun Euroopan unioni perustettiin 1950-luvulla, sen tavoitteena oli edistää rauhaa, vaurautta ja eurooppalaisia arvoja. Nämä tavoitteet ovat edelleen yhtä ajankohtaisia kuin unionin alkuaikoina. EU:hun voivat halutessaan liittyä kaikki demokraattiset Euroopan maat. EU:n laajentumispolitiikka tukee tätä prosessia. Alun perin kuuden jäsenmaan yhteisöstä on kasvanut 28-jäseninen unioni. Se ulottuu Atlantilta Mustallemerelle, ja sen alueella asuu yli 500 miljoonaa ihmistä. Hyötyjä kaikille osapuolille Laajentuminen on sekä EU:n jäsenmaiden että unioniin liittyvien maiden edun mukaista. Se lisää turvallisuutta ja hyvinvointia Euroopassa, koska se edistää demokratian, perusvapauksien, oikeusvaltion ja sisämarkkinoiden toteutumista. Sisämarkkinoiden edut ovat huomattavia: talouskasvu ja elintason nousu, kulutustuotteiden turvallisuuden parantuminen, halvemmat hinnat ja suurempi valinnanvapaus muun muassa televiestinnän, pankkipalvelujen ja lentoliikenteen alalla. Näistä eduista ovat päässeet osallisiksi yhä useammat ihmiset sitä mukaa kuin EU on kasvanut. EU on ennen muuta arvoyhteisö. Sen muodostavat demokraattiset Euroopan maat, jotka ovat sitoutuneet työskentelemään rauhan, vapauden, vaurauden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta ja puolustamaan näitä arvoja. EU haluaa syventää Euroopan kansojen yhteenkuuluvuutta kulttuurien moninaisuuden säilyttäen. EU:n laajentuminen edistää talouskasvua EU:hun ennen vuotta 2004 liittyneiden maiden (15 maata) ja vuosina 2004 ja 2007 liittyneiden maiden (12 maata) välisen kaupan arvo: miljardia euroa miljardia euroa EU:hun vuosina 2004 ja 2007 liittyneiden maiden keskinäisen kaupan arvo: miljardia euroa miljardia euroa EU Kroatia on ollut EU:n jäsen vuodesta Split on yksi sen vanhoista rannikkokaupungeista.

4 V a l o k e i l a s s a E u r o o p a n u n i o n i n p o l i t i i k k a 4 EU:n laajentumishistoria Ehdokasmaat ja mahdolliset ehdokasmaat Ensimmäinen askel kohti Euroopan unionia oli 1950-luvulla perustettu Euroopan talousyhteisö, jossa oli alkujaan kuusi jäsentä: Alankomaat, Belgia, Italia, Luxemburg, Ranska ja Saksa. Vuonna 1973 yhteisöön liittyivät Irlanti, Tanska ja Yhdistynyt kuningaskunta. Vuonna 1981 mukaan tuli Kreikka, ja vuonna 1986 seurasivat Espanja ja Portugali. Vuonna 1995 liittyivät puolestaan Itävalta, Ruotsi ja Suomi. Vuonna 2004 EU laajeni kerralla enemmän kuin koskaan aiemmin, kun jäseniksi tulivat Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Puola, Slovakia, Slovenia, Tšekki, Unkari ja Viro. Kolme vuotta myöhemmin vuonna 2007 EU:hun liittyivät Bulgaria ja Romania. Tuorein EU-maa on Kroatia, josta tuli EU:n jäsen 1. heinäkuuta EU:ssa on tätä nykyä 28 jäsenmaata.

5 L a a j e n t u m i n e n 5 Laajentumisprosessin eteneminen Yli puoli vuosisataa sitten 1950-luvulla kuusi vielä sodasta toipuvaa maata perusti yhteisön, joka tunnetaan nykyisin Euroopan unionina. Päätös oli ennennäkemätön ja edellytti maiden johtajilta rohkeutta ja kauaskatseisuutta. Keskenään vuosisatojen ajan sotineet maat sopivat yhteistyöstä tärkeillä aloilla, jotka vaikuttivat niiden kaikkien tulevaisuuteen. Maat päättivät myös siirtää osan omasta päätösvallastaan uudelle ylikansalliselle hallintotasolle. Historian perspektiivissä tarkasteltuna EU on onnistunut tehtävässään. Sen jäsenmaissa on vallinnut rauha ennätysmäisen pitkään, ja hyvinvointi on noussut uudelle tasolle. Kuuden maan yhteisöstä on kehittynyt 28 maan unioni, jossa asuu lähes 500 miljoonaa ihmistä. Uusien jäsenten ottaminen kuului suunnitelmiin alusta lähtien. Perustajat halusivat luoda kattavan yhteisön, johon myös muut Euroopan demokratiat voivat halutessaan liittyä. Viidenkymmenen toimintavuotensa aikana EU on koko ajan auttanut sen jäseniksi haluavia maita. Se on tukenut talouskasvua, yhteisvastuuta ja demokraattisia voimia diktatuurista vapautuneissa maissa. Jäsenyyskriteerit EU:n jäsenyyttä voi hakea jokainen Euroopan valtio, joka kunnioittaa EU:n demokraattisia arvoja ja sitoutuu edistämään niiden toteutumista (sopimus Euroopan unionista, 49 artikla). Maa hyväksytään EU:n jäseneksi vain, jos se täyttää jäsenyyskriteerit ja ehdot, jotka on määritelty EU-huippukokouksessa Kööpenhaminassa vuonna 1993 ja myöhemmissä EU-päätöksissä. Jäsenyyden arviointiperusteet eli ns. Kööpenhaminan kriteerit ovat seuraavat: 1. poliittiset kriteerit: vakaat instituutiot, joilla varmistetaan demokratia, oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen, ihmisoikeudet sekä vähemmistöjen kunnioittaminen ja suojelu 2. taloudelliset kriteerit: toimiva markkinatalous ja edellytykset selviytyä kilpailun ja markkinavoimien paineista EU:ssa 3. EU-säännöstön voimaansaattaminen: valmiudet suoriutua jäsenyyden mukanaan tuomista velvoitteista ja hyväksyä poliittisen unionin sekä talous- ja rahaliiton tavoitteet. Lisäksi EU:n on pystyttävä integroimaan uudet jäsenmaat omaan toimintaansa, joten se pidättää itsellään oikeuden päättää, milloin se on valmis ottamaan uusia jäseniä. Länsi-Balkanin maille on asetettu lisäkriteereitä, jotka liittyvät lähinnä alueelliseen yhteistyöhön ja naapuruussuhteisiin (ns. vakautus- ja assosiaatioprosessin ehdot). Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 2 artikla Unionin perustana olevat arvot ovat ihmisarvon kunnioittaminen, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo, oikeusvaltio ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen, vähemmistöihin kuuluvien oikeudet mukaan luettuina. Nämä ovat jäsenvaltioille yhteisiä arvoja [ ] Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 49 artikla Jokainen Euroopan valtio, joka kunnioittaa 2 artiklassa tarkoitettuja arvoja ja sitoutuu edistämään niitä, voi hakea unionin jäsenyyttä.

6 V a l o k e i l a s s a E u r o o p a n u n i o n i n p o l i t i i k k a 6 Päätös uuden jäsenmaan hyväksymisestä Uuden maan liittyminen unionin jäseneksi edellyttää kaikkien EU:n jäsenvaltioiden yksimielistä hyväksyntää. Kun jokin maa hakee EU:n jäsenyyttä, jäsenvaltioiden hallitukset päättävät ensin EU:n neuvostossa jäsenyyshakemuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Sen jälkeen ne päättävät Euroopan komission lausunnon perusteella, myönnetäänkö hakijalle ehdokasmaan asema ja käynnistetäänkö liittymisneuvottelut. Jäsenvaltiot päättävät komission suositusten perusteella myös siitä, milloin ja millä ehdoin ehdokkaiden kanssa neuvottelut aloitetaan ja päätetään kullakin politiikan lohkolla. Kun liittymisneuvottelut on saatettu tyydyttävästi päätökseen, laaditaan liittymissopimus, jonka jäsenvaltiot ja kyseinen ehdokasmaa allekirjoittavat. Liittymiseen tarvitaan hyväksyntä myös Euroopan parlamentilta, jonka jäsenet ovat EU:n kansalaisten suoraan valitsemia. Tämän jälkeen sekä liittyvän maan että kunkin jäsenvaltion on ratifioitava liittymissopimus oman perustuslakinsa mukaisin menettelyin. Nykytilanne EU:n laajentumisohjelmaan kuuluvat tätä nykyä Länsi-Balkan, Turkki ja Islanti. Eri maat ovat liittymisprosessissa eri vaiheissa. Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia, Islanti, Montenegro, Serbia ja Turkki ovat saaneet ehdokasmaan aseman. ja Montenegron, Serbian ja Turkin kanssa on käynnistetty liittymisneuvottelut. Komissio on suositellut liittymisneuvottelujen aloittamista myös 1 entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian kanssa. Neuvottelut Islannin kanssa keskeytettiin vuonna 2013 maan omasta pyynnöstä. Albania, Bosnia ja Hertsegovina ja Kosovo ovat saaneet mahdollisen ehdokasmaan aseman. Komissio on suositellut neuvostolle, että Albanialle myönnetään ehdokasmaan asema, jos tietyt ehdot täyttyvät. 1. Islanti 2. Bosnia ja Hertsegovina 3. Serbia 4. Kosovo 5. Montenegro 6. Albania 7. Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia 8. Turkki

7 L a a j e n t u m i n e n 7 Jotta sekä EU että siihen liittyvät maat saisivat unionin laajentumisesta mahdollisimman suuren hyödyn, uusien maiden liittymisprosessi on hoidettava hallitusti. Ehdokasmaiden on osoitettava, että ne pystyvät hoitamaan jäsenyytensä kaikilta osin, mikä edellyttää kansalaisten laajaa tukea sekä EU:n standardien ja normien poliittista ja teknistä noudattamista. Koko prosessin ajan EU asettaa maille ehtoja, jotka niiden on täytettävä voidakseen edetä seuraavaan vaiheeseen. istockphoto.com/santirf Liittymisneuvottelut Liittymisneuvotteluissa selvitetään, pystyykö maa suoriutumaan EU-jäsenyyden mukanaan tuomista velvoitteista. Niissä keskitytään siihen, millä ehdoilla ja millä aikataululla ehdokasmaa hyväksyy, panee täytäntöön ja alkaa soveltaa EU:n sääntöjä, joita on noin sivua. Näistä säännöistä sinänsä ei voida neuvotella. Neuvotteluprosessissa sovitaan lähinnä siitä, miten ja milloin ehdokasmaa hyväksyy EU:n säännöt ja menettelyt ja panee ne käytännössä täytäntöön. Neuvottelut käydään EU:n jäsenvaltioiden ja ehdokasmaan välillä. Prosessin eteneminen riippuu siitä, EU:n laajentumisohjelman maat numeroina Ehdokasmaat ja mahdolliset ehdokasmaat Pinta-ala (1 000 km) Väkilu ku (milj.) BKT asukasta kohti (OVS 1 ) Albania 27 3, Bosnia ja 51 3, Hertsegovina Entinen Jugoslavian 25 2, tasavalta Makedonia Islanti 100 0, Kosovo (*) 11 2,2 Montenegro 13 0, Serbia 77 7, Turkki , EU-maat yhteensä (28 maata) Tiedot vuodelta Lähde: Eurostat * Tämä nimitys ei vaikuta asemaa koskeviin kantoihin, ja se on YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman ja Kansainvälisen tuomioistuimen Kosovon itsenäisyysjulistuksesta antaman lausunnon mukainen. 1 Bruttokansantuote ilmaisee kansantaloudessa vuoden aikana tuotettujen tavaroiden ja palvelujen kokonaismäärän. Sitä käytetään usein vaurauden mittarina. Ostovoimastandardi (OVS) on yksikkö, jolla kuvataan samaa määrää hyödykkeitä ja palveluja kussakin maassa hintatasosta riippumatta. 2 Tieto vuodelta Mostarin silta Bosnia ja Hertsegovinassa on rakennettu uudelleen sen tuhouduttua sodassa vuonna miten kyseinen maa edistyy vaatimusten täyttämisessä. Näin ehdokasmaita kannustetaan toteuttamaan tarvittavat uudistukset nopeasti ja tehokkaasti. Jotkut uudistukset edellyttävät huomattavia, joskus vaikeitakin, muutoksia maan poliittisiin ja taloudellisiin rakenteisiin. Siksi on tärkeää, että valtionjohto kertoo kansalaisille selvästi ja perustellen, miksi uudistuksia tarvitaan. Kansalaisyhteiskunnan tuki on hyvin tärkeä osa prosessia. Liittymisneuvottelujen aloittamisesta päättää Eurooppa-neuvosto komission suosituksen perusteella. Ehdokasmaan on täytettävä Kööpenhaminan poliittiset kriteerit ja mahdolliset muut ehdot riittäviltä osin. Arviointiraportit Neuvottelujen helpottamiseksi koko EU:n lainsäädäntö on jaettu lukuihin, jotka vastaavat eri politiikan lohkoja. Neuvottelujen ensimmäisessä vaiheessa ehdokasmaalle selitetään EU:n voimassa olevat säännöt ja määritetään alueet, joilla maan lainsäädäntöä, instituutioita tai käytäntöjä on mukautettava EU:n sääntöihin. Komissio laatii kustakin luvusta arviointiraportin, jonka pohjalta neuvotteluprosessi aloitetaan. Nämä raportit esitetään neuvostolle. Komissio antaa suosituksensa siitä, aloitetaanko jostakin tietystä luvusta neuvottelut tai vaaditaanko, että maan on ensin täytettävä tietyt ehdot. Kun jäsenvaltiot päättävät komission arvion pohjalta, että neuvottelujen aloittamista koskevat ehdot täyttyvät, ehdokasmaa esittää neuvottelukantansa. Tämän jälkeen neuvosto hyväksyy komission ehdotuksesta EU:n yhteisen kannan, ja kyseistä lukua koskevat neuvottelut voidaan käynnistää. Yhteinen kanta sisältää myös ehdot, joiden on täytyttävä, ennen kuin lukua koskevat neuvottelut voidaan päättää.

8 V a l o k e i l a s s a E u r o o p a n u n i o n i n p o l i t i i k k a 8 Kun neuvottelujen päättämisen ehdot täyttyvät, jäsenvaltiot hyväksyvät uuden yhteisen kannan (edelleen komission luonnoksen perusteella), jossa todetaan, että kyseisen luvun käsittely voidaan päättää mutta vain väliaikaisesti. Liittymisneuvotteluissa on periaatteena, että mistään ei ole sovittu ennen kuin kaikesta on sovittu. Lukuja koskevat neuvottelut päätetään siis lopullisesti vasta koko neuvotteluprosessin päättyessä. Raportointi ja seuranta Komissio pitää neuvoston ja Euroopan parlamentin ajan tasalla EU-jäsenyyttä hakeneiden maiden edistymisestä vuotuisten strategia-asiakirjojen ja maakohtaisten edistymisraporttien avulla. Se myös valvoo, että hakijamaat noudattavat neuvottelujen aikana sovittuja sitoumuksia. Valvontaa jatketaan aina siihen asti, kun maasta tulee EU:n jäsen. Näin maille voidaan tarvittaessa antaa lisäopastusta jäsenyysvelvoitteiden täyttämisessä ja jäsenvaltiot saavat takeet siitä, että tulokkaat täyttävät liittymisehdot. Liittymissopimus Kun kaikkia lukuja koskevat neuvottelut on saatu päätökseen kumpaakin osapuolta tyydyttävällä tavalla, tulokset kirjataan liittymissopimusluonnokseen. Tämän jälkeen kuullaan komissiota ja hankitaan sopimukselle Euroopan parlamentin hyväksyntä. Lopuksi sopimuksen allekirjoittavat ja ratifioivat ehdokasmaa ja kaikki jäsenvaltiot. Liittymissopimuksen allekirjoittamisesta jäsenyyteen Kun liittymissopimus on allekirjoitettu, unioniin liittyvä maa saa tiettyjä väliaikaisia etuja. Sille annetaan EU:n elimissä ja virastoissa ns. aktiivisen tarkkailijan asema. Tämä tarkoittaa sitä, että maalla on puheoikeus, muttei äänioikeutta. Se voi myös kommentoida luonnosvaiheessa olevia EU:n ehdotuksia, tiedonantoja, suosituksia ja aloitteita. Kun ratifiointiprosessi on saatu päätökseen, liittymissopimus tulee voimaan sovittuna päivänä ja liittyvästä valtiosta tulee EU:n jäsenvaltio. Liittymistä edeltävä strategia hakijamaiden apuna Yksittäisen maan liittymisprosessin etenemisvauhti riippuu siitä, miten hyvin se toteuttaa jäsenyyskriteerien ja ehtojen edellyttämät uudistukset. EU tarjoaa tukea EU-jäsenyyteen valmistautumiseen. Tätä varten EU:lla on liittymistä edeltävä strategia. Sen keskeisiä osia ovat assosiaatio sopimukset (Länsi- Balkanin mailla vakautus- ja assosiaatiosopimukset), EU:n taloudellinen tuki ja mahdollisuus osallistua EU:n ohjelmiin. Laajentumisprosessissa mukana olevien maiden EU-suhteiden puitteet vahvistetaan assosiaatiosopimuksissa. Esimerkiksi Turkin viralliset EU-suhteet muodostettiin alun perin vuonna 1963 allekirjoitetulla assosiaatiosopimuksella (Ankaran sopimus), ja niitä päivitettiin sittemmin tulliliittosopimuksella vuonna Länsi-Balkanin maita varten perustettiin vuonna 1999 erityinen vakautus- ja assosiaatioprosessi. Tämän prosessin sekä siihen kuuluvien vakautus- ja assosiaatiosopimusten tavoitteena on lisätä entisen konfliktialueen vakautta ja istockphoto.com/valery Shanin Nimi Montenegro tarkoittaa sananmukaisesti mustaa vuorta.

9 L a a j e n t u m i n e n 9 EU liikenneverkon parantamisessa. Tällaisiin töihin voi saada tukea EU:lta tai lainaa kansainvälisiltä rahoituslaitoksilta. Laajentumisprosessissa mukana olevat maat voivat osallistua EU:n ohjelmiin esimerkiksi kansanterveys-, tutkimus- tai koulutusalalla. Tällä tavoin ne saavat kokemusta siitä, miten rahoitusasioita hoidetaan EU:hun liittymisen jälkeen, ja niillä on mahdollisuus tutustua EU:n politiikkoihin ja välineisiin. EU auttaa Balkanin maita rikollisuuden torjunnassa. tukea siirtymistä demokratiaan ja markkinatalouteen. Niiden avulla voidaan vähitellen integroida alueen maat EU:hun ja edistää alueellista yhteistyötä ja hyviä naapuruussuhteita. EU:n jäsenyyttä hakeneiden maiden on usein toteutettava huomattavia uudistuksia. Niiden on paitsi hyväksyttävä EU:n säännöt myös pantava ne kunnolla täytäntöön. Maat voivat joutua perustamaan uusia elimiä, esimerkiksi riippumattoman kilpailuviranomaisen tai elintarvikestandardiviraston. Ne voivat myös joutua organisoimaan olemassa olevia laitoksia uudelleen, erottamaan armeijan ja poliisin toisistaan, nostamaan ympäristövalvonnan tasoa tai antamaan syyttäjäviranomaisille itsenäisemmän aseman korruption kitkennässä. Tällaiset uudistukset edellyttävät mittavaa osaamis- ja rahoituspanostusta. EU:lla on ohjelmia ja järjestelmiä, joiden kautta uudistuksiin voi saada taloudellista ja teknistä apua. Uudistukset voivat olla hakijamaiden kansalaisille haastavia. Siksi EU edistää liittymisprosessia koskevaa kansalaistiedotusta. Keskustelua käydään kansalaisyhteiskunnan tasolla muun muassa ammattiliittojen, kuluttajajärjestöjen ja muiden kansalaisjärjestöjen kanssa. EU:n avussa on merkittävällä sijalla institutionaalisten valmiuksien vahvistaminen. Näin varmistetaan, että hakijamaan julkinen sektori tietää käytännössä, miten EU-asioita hoidetaan ja miten ylipäätään toimitaan tehokkaasti ja demokraattisesti. EU auttaa yhteiskunnan rakenteiden kehittämisessä ja EU:n sääntöjen soveltamisesta vastaavien henkilöiden kouluttamisessa. Yhteisön säännöstön täytäntöönpanossa tarjotaan opastusta kummitoiminnan avulla. Sen puitteissa EU-maista lähetetään asiantuntijoita komennukselle ehdokasmaihin tai järjestetään lyhyempiä tapaamisia. Jäsenyyteen valmistautuva maa voi tarvita apua myös infrastruktuurin kehittämisessä, esimerkiksi jätteenkäsittelylaitosten rakentamisessa tai EU antaa taloudellista tukea EU antaa hakijamaille taloudellista apua toimiin, joilla kehitetään niiden valmiuksia panna EU:n normit täytäntöön. Vuosina EU tuki Länsi-Balkanin maita yli 16 miljardilla eurolla. Avun määrä oli henkeä kohti laskettuna maailman suurimpia. Vuodesta 2007 lähtien ehdokasmaille ja mahdollisille ehdokasmaille on annettu EU:n rahoitusta ja tukea liittymistä valmistelevasta tukivälineestä (IPA). IPA-tukea voi saada hankkeisiin, joiden tavoitteena on demokraattisten instituutioiden ja oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen, julkishallinnon uudistukset, talousuudistukset, ihmisoikeuksien, vähemmistöjen oikeuksien tai sukupuolten tasa-arvon edistäminen, kansalaisyhteiskunnan kehittäminen, alueellisen yhteistyön tai kestävän kehityksen edistäminen tai köyhyyden vähentäminen. Yleisesti IPA-välineestä myönnettävällä tuella edistetään EU:n jäsenyyskriteerien täyttymistä. Vuosina liittymistä valmistelevan tuen kokonaismäärän arvioidaan olevan noin 12 miljardia euroa. Määrärahojen täsmällisestä jakautumisesta päätetään vuosittain. EU:n antama liittymistä valmisteleva tuki vuonna 2013 (milj. euroa) Albania 95,3 Bosnia ja Hertsegovina 108,8 Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia 113,2 Islanti 5,8 Kosovo 71,4 Kroatia 93,5 Montenegro 34,5 Serbia 208,3 Turkki 902,9 Usean edunsaajan ohjelmat 177,2

10 V a l o k e i l a s s a E u r o o p a n u n i o n i n p o l i t i i k k a 10 EU:n laajentumisen vaikutukset EU tuo huomattavia taloudellisia ja sosiaalisia etuja sekä nykyisille että uusille jäsenmaille. Vuonna 1999 unionin silloisten 15 jäsenmaan ja 12 ehdokasmaan välisen kaupan arvo oli 175 miljardia euroa. Vuonna 2007 eli kolme vuotta sen jälkeen, kun nämä 12 maata olivat liittyneet unioniin, kaupan arvo oli noussut 500 miljardiin euroon. Vuonna 2004 liittyneissä maissa talouskasvu vauhdittui huomattavasti. Vuonna 1999 niiden bruttokansantuote asukasta kohti oli 40 prosenttia EU:n silloisten 15 jäsenmaan vastaavasta arvosta, mutta vuoteen 2008 mennessä se oli kasvanut 52 prosenttiin. Samana ajanjaksona EU:hun liittyminen lisäsi uusien jäsenmaiden talouskasvua noin 1,75 prosenttiyksikköä vuodessa. Vuosina kasvu oli keskimäärin 3,5 prosenttia, mutta vuosina se oli jo 5,5 prosenttia. Taloudellisen vaurauden ohella EU:n laajentumisprosessi vahvistaa myös vakautta, turvallisuutta ja oikeusvaltioperiaatetta unionin jäseniksi pyrkivissä maissa. Laajentumispolitiikka oli tärkeässä roolissa prosessissa, jonka avulla EU:hun vuonna 2004 ja sen jälkeen liittyneet entiset kommunistimaat muuttuivat toimiviksi markkinatalouksiksi ja saivat demokraattiset poliittiset instituutiot. Kylmän sodan loputtua EU oli luvannut näille Keski- ja Itä-Euroopan maille auttavansa niitä poliittisen järjestelmän ja talouden uudistamisessa, jotta ne täyttävät edellytykset liittyä EU:n jäseniksi. Euroopan komission ja muiden toimielinten opastuksella ja muiden jäsenmaiden institutionaalisen ja oikeudellisen osaamisen avulla näissä maissa toteutettiin yksi maailmanhistorian nopeimmista uudistusprosesseista. Opiskelu ulkomailla vaikuttaa koko loppuelämään Piroska Beke on 24-vuotias unkarilaisnainen, joka opettaa saksaa alakoulussa Unkarissa. Hän opiskeli vuoden Itävallassa EU:n perustamassa ja rahoittamassa EdTWIN-ohjelmassa, jossa on mukana neljä maata: Itävalta, Slovakia, Tšekki ja Unkari. Ohjelman avulla Piroska sai uudenlaisen näkökulman opettajan työhön. Asiaa auttoi suuresti myös Unkarin EU-jäsenyys. Opintoihin Itävallassa kuului useita työharjoittelujaksoja, joiden aikana Piroska sai soveltaa teoreettista osaamistaan käytäntöön ja kehittää opetustaitojaan. Opiskelu ja opettaminen ulkomailla oli minulle monella tavoin hyödyllistä paitsi ammatillisesti myös henkilökohtaisesti. Opin uutta Itävallasta ja sen kulttuurista ja ennen kaikkea sain uusia ystäviä, joilla on samanlaiset kiinnostuksen kohteet kuin itselläni, Piroska kertoo. Unkarin EU-jäsenyys on vaikuttanut suuresti Piroskan kehittymiseen ammatissaan. Sen myötä on avautunut monia järjestelmiä ja ohjelmia, joiden avulla voi parantaa osaamistaan. Jos Unkari ei kuuluisi EU:hun, en luultavasti olisi päässyt opiskelemaan Itävaltaan ja siellä saamieni taitojen oppiminen olisi vienyt paljon kauemmin. Kehitykseni olisi ollut hyvin erilainen, hän toteaa. Uusia uramahdollisuuksia ulkomailla EU Bulgarialainen 37-vuotias Petar asuu Kyproksella. Hän muutti maahan vuonna 2008, koska hän halusi päästä urallaan eteenpäin. Hän sai työpaikan maan johtaviin kuuluvasta viestintäyrityksestä. EU-jäsenyys edellyttää vapaita ja riippumattomia tiedotusvälineitä. Ennen muuttoa talouskriisin vaikutukset olivat alkaneet tuntua Bulgariassa, ja Petarin kotikaupungissa Slivenissä perheen elättäminen oli tullut yhä vaikeammaksi. Petar tutustui EU:n ylläpitämään EURES-portaaliin, jossa työvoimapalvelut ilmoittavat avoimista työpaikoista eri puolilla Eurooppaa. Hän kertoo ajasta ennen EU:hun liittymistä seuraavasti:

11 L a a j e n t u m i n e n 11 Bulgarialaiset pääsivät suhteellisen helposti matkustamaan Eurooppaan, mutta töihin pääsy ei ollut yhtä yksinkertaista. Jos halusi töihin ulkomaille, tarjolla oli vain kausiluonteista tai laitonta työtä, johon en halunnut ryhtyä. Muutaman kuukauden kuluttua siitä, kun Petar oli rekisteröitynyt EURES-sivustolla, Nikosiassa Kyproksella toimiva suuri mainostoimisto kutsui hänet työhaastatteluun ja otti hänet sittemmin töihin. Hän on nyt ollut saman yrityksen palveluksessa useita vuosia. Työkaverit ovat auttaneet häntä sopeutumaan työhön ja oppimaan maan kieltä. En tunne itseäni enää ulkomaalaiseksi, vaan olen työtiimin tasaveroinen jäsen, Petar toteaa. Menestyneeksi luomutuottajaksi EU:n tuella Kun Puola liittyi EU:hun vuonna 2004, monet pelkäsivät, että pienet ja keskisuuret perheyritykset kuihtuisivat kansainvälisen kilpailun paineissa. Monet niistä ovat kuitenkin yhä vakaasti pystyssä ja toimivat kenties tehokkaammin kuin koskaan. Tomasz Obszański omistaa 21 hehtaarin maatilan Tarnogródissa lähellä Ukrainan rajaa. Tomasz kuvailee tilanteensa kehittymistä Puolan EU-jäsenyyden myötä seuraavasti: Etukäteen en ollut varma, vaikuttaisiko EU jokapäiväiseen elämääni. Muutama kuukausi liittymisen jälkeen aloin kuitenkin huomata, että maani EU-jäsenyys oli myönteinen asia minunkin kannaltani etenkin kun tajusin, että voin hakea tukea maatilani kehittämiseen. EU-tuen avulla Tomasz muutti tilansa kukoistavaksi yritykseksi. Tilan tuotanto ja tulot ovat kasvaneet sen jälkeen, kun tuotantoa uudistettiin kahteen otteeseen. Vuonna 2010 Tomasz osallistui EU-ohjelmaan, jonka tuella hän perusti uuden luomuviljaa ja laadukasta luomuöljyä tuottavan yrityksen. Tukirahoilla ostin puristimen, jolla voi valmistaa öljyä eurooppalaisten luomuviljelystandardien mukaisesti, Tomasz kertoo. Näin asemani vahvistui ja olin valmis vastaamaan avoimen talouden haasteisiin. Tilan tuotteita myydään nyt paikallisessa luomukaupassa sekä alueen toreilla, markkinoilla ja apteekeissa. Niitä voi myös tilata verkkokaupasta. Myynti kasvaa tasaisesti. Kaiken tämän ansiosta olen voinut tarjota perheelleni hyvän elintason, Tomasz sanoo. Tavoitteenani on luoda oikea perheyritys, joka kehittyy ja jossa hyödynnetään uusia ideoita ja teknologiaa sellainen, jonka toimintaa lapseni voivat ja haluavat jatkaa. Yhteistyötä rikollisuuden ja korruption torjunnassa Järjestäytynyt rikollisuus on maailmanlaajuinen ongelma, jonka torjumisessa tarvitaan tiivistä kansainvälistä yhteistyötä. Länsi-Balkanin maissa ei ole kansainvälisen rikollisuuden tutkinnassa ja laajoihin rikollisryhmiin kohdistuvissa syytetoimissa tarvittavia organisaatioita ja kokemusta. Tilanteen parantamiseksi EU on alkanut tukea Länsi- Balkanin maita kansainvälisen rikollisuuden torjunnassa. Ensi vaiheessa tehdään yhteistyötä rikostutkinnassa. Tarkoitusta varten on käynnistetty erityishanke, jonka tavoitteena on järjestäytyneen rikollisuuden ja korruption torjunta ja syyttäjäverkoston toiminnan tehostaminen alueella. Hankkeen puitteissa Länsi-Balkanin maihin lähetetään EU-maista syyttäjäviranomaisia antamaan neuvontaa. Kansainvälisillä rikollisryhmillä on tehokkaat, hyvin organisoidut ja joustavat toimintamallit ja maiden rajojen yli ulottuvat verkostot, joissa tieto kulkee nopeasti. Yleensä olemme rikollisia askeleen jäljessä, mutta jos saamme myös omat verkostomme toimiviksi ja tiiviiksi, voimme kuroa etumatkaa umpeen, toteaa Itävallan rikostiedustelupalvelun edustaja. Hankkeen vaikutus näkyi Länsi-Balkanilla laajalti huhtikuussa 2013, jolloin Bosnia ja Hertsegovinan, Kroatian ja Serbian poliisin erityisjoukot toteuttivat operaatio Šetačin. Operaatio horjutti näissä maissa toimivan huumemafian rakenteita. Kymmeniä epäiltyjä pidätettiin, ja suuri määrä aseita ja räjähteitä takavarikoitiin. Tämä hanke ei hyödytä ainoastaan Länsi-Balkanin maiden syyttäjälaitosta, vaan sillä suojellaan viime kädessä järjestäytyneestä rikollisuudesta kärsineitä kansalaisia. Samalla hyötyvät myös naapurimaat ja muut rikollisoperaatioiden kohteiksi joutuneet maat. EU Tässä esitteessä haastatellut ihmiset kertovat tarinansa myös videolla Miten EU-jäsenyys näkyy ihmisten arjessa?

12 V a l o k e i l a s s a E u r o o p a n u n i o n i n p o l i t i i k k a Tulevaisuuden näkymät 12 NA FI-C Jokainen EU:n laajentuminen on osaltaan turvannut demokratiaa ja lisännyt vakautta Euroopan mantereella. Tätä korosti myös Nobel-komitea palkintoperusteissaan myöntäessään EU:lle Nobelin rauhanpalkinnon vuonna EU:n laajentumispolitiikalla on tätä nykyä vakauttava vaikutus Länsi-Balkanin alueella, ja se on Turkin demokraattisten uudistusten kiinnekohta. Poliittinen muutos tuo mukanaan todellisia muutoksia ruohonjuuritasolla. Hyvä esimerkki tästä on EU:hun viimeksi liittynyt Kroatia: vain parikymmentä vuotta sitten maa oli sodan jaloissa, mutta nyt siitä on kehittynyt vakaa demokratia, joka pystyy hoitamaan EU-jäsenyyden velvoitteet ja noudattamaan EU:n normeja. EU:n jäseneksi ei tietenkään pääse automaattisesti. Jäseneksi haluavalle maalle asetetaan tiukat ehdot, ja liittymisprosessin vaiheesta toiseen siirtyminen edellyttää todellista edistymistä ja kaikkien toimijoiden hyväksyntää. EU edellyttää muitakin uudistuksia kuin kansallisen lainsäädännön mukauttamista EU:n sääntöihin. Laajentumisprosessin keskeisenä tavoitteena on oikeusvaltioon, demokratiaan ja ihmisoikeuksiin liittyvien periaatteiden kunnioittaminen. EU antaa unionin jäseniksi pyrkiville maille rahoitustukea talouden kehittämistä varten. EU Lisätietoa XX EU:n laajentuminen Euroopan komissio: XX Miten EU-jäsenyys näkyy ihmisten arjessa: XX Onko sinulla kysyttävää EU:sta? Europe Direct -palvelu vastaa. P ISBN doi: /53837

UNIONIN LAAJENTUMINEN

UNIONIN LAAJENTUMINEN UNIONIN LAAJENTUMINEN Kroatiasta tuli 1. heinäkuuta 2013 Euroopan unionin 28. jäsenvaltio. Kroatian liittyminen, jota edelsi Romanian ja Bulgarian liittyminen 1. tammikuuta 2007, oli unionin järjestyksessä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. liikenneyhteisösopimuksen allekirjoittamisesta Euroopan unionin puolesta ja sen väliaikaisesta soveltamisesta

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. liikenneyhteisösopimuksen allekirjoittamisesta Euroopan unionin puolesta ja sen väliaikaisesta soveltamisesta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 9.6.2017 COM(2017) 324 final 2017/0132 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS liikenneyhteisösopimuksen allekirjoittamisesta Euroopan unionin puolesta ja sen väliaikaisesta soveltamisesta

Lisätiedot

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2014/0197(COD) ulkoasiainvaliokunnalta. kansainvälisen kaupan valiokunnalle

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2014/0197(COD) ulkoasiainvaliokunnalta. kansainvälisen kaupan valiokunnalle EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Ulkoasiainvaliokunta 14.1.2015 2014/0197(COD) LAUSUNTOLUONNOS ulkoasiainvaliokunnalta kansainvälisen kaupan valiokunnalle ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi

Lisätiedot

UNIONIN LAAJENTUMINEN

UNIONIN LAAJENTUMINEN UNIONIN LAAJENTUMINEN Kroatiasta tuli 1. heinäkuuta 2013 Euroopan unionin 28. jäsenvaltio. Kroatian liittyminen, jota edelsi Romanian ja Bulgarian liittyminen 1. tammikuuta 2007, oli unionin järjestyksessä

Lisätiedot

30.6.2015 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 214/5

30.6.2015 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 214/5 30.6. FI Euroopan unionin virallinen lehti C 214/5 Komission ilmoitus etuuskohteluun oikeuttavia Paneurooppa Välimeri-alkuperäsääntöjä koskevan alueellisen yleissopimuksen soveltamisen alkamispäivästä

Lisätiedot

Kirjoituskilpailu. "Niin samanlaisia, niin erilaisia, niin eurooppalaisia."

Kirjoituskilpailu. Niin samanlaisia, niin erilaisia, niin eurooppalaisia. Kirjoituskilpailu "Niin samanlaisia, niin erilaisia, niin eurooppalaisia." Tiesitkö, että Euroopan unioni (EU) on peräkkäisten laajentumisten ansiosta maailman suurin talousalue, jossa on yli 500 miljoonaa

Lisätiedot

Kevät 2004 - Mitä vaikutusmahdollisuuksia Suomella on Euroopan unionin päätöksentekojärjestelmässä?

Kevät 2004 - Mitä vaikutusmahdollisuuksia Suomella on Euroopan unionin päätöksentekojärjestelmässä? Ylioppilaskoetehtäviä YH4-kurssi Eurooppalaisuus ja Euroopan unioni Alla on vanhoja Eurooppalaisuus ja Euroopan unioni -kurssiin liittyviä reaalikoekysymyksiä. Kevät 2004 - Mitä vaikutusmahdollisuuksia

Lisätiedot

EUROOPPA-NEUVOSTO Bryssel, 31. toukokuuta 2013 (OR. en)

EUROOPPA-NEUVOSTO Bryssel, 31. toukokuuta 2013 (OR. en) EUROOPPA-NEUVOSTO Bryssel, 31. toukokuuta 2013 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0900 (NLE) EUCO 110/13 INST 234 POLGEN 69 OC 295 SÄÄDÖKSET Asia: LUONNOS EUROOPPA-NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI Euroopan

Lisätiedot

Euroopan parlamentin kokoonpano vuoden 2014 vaalien jälkeen

Euroopan parlamentin kokoonpano vuoden 2014 vaalien jälkeen P7_TA(2013)0082 Euroopan parlamentin kokoonpano vuoden 2014 vaalien jälkeen Euroopan parlamentin päätöslauselma 13. maaliskuuta 2013 Euroopan parlamentin kokoonpanosta vuoden 2014 vaalien jälkeen (2012/2309(INL))

Lisätiedot

Syksyn 2018 Eurobarometrin mukaan EU:sta vallitsee myönteinen mielikuva ennen Euroopan parlamentin vaaleja

Syksyn 2018 Eurobarometrin mukaan EU:sta vallitsee myönteinen mielikuva ennen Euroopan parlamentin vaaleja Euroopan komissio - Lehdistötiedote Syksyn 2018 Eurobarometrin mukaan EU:sta vallitsee myönteinen mielikuva ennen Euroopan parlamentin vaaleja Bryssel 21. joulukuuta 2018 Tänään julkaistun uuden Eurobarometri-kyselyn

Lisätiedot

Komissio toimitti 13. toukokuuta 2015 eurooppalaisen ohjausjakson puitteissa neuvostolle

Komissio toimitti 13. toukokuuta 2015 eurooppalaisen ohjausjakson puitteissa neuvostolle Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. toukokuuta 2015 (OR. en) 9224/15 ECON 376 UEM 171 SOC 339 EMPL 213 COMPET 250 ENV 332 EDUC 158 RECH 149 ENER 190 JAI 354 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia:

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. kesäkuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. kesäkuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. kesäkuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0132 (NLE) 10099/17 TRANS 255 COWEB 71 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 9. kesäkuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 26.6.2014 COM(2014) 386 final 2014/0197 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS poikkeuksellisten kaupan toimenpiteiden käyttöönotosta Euroopan unionin vakautus-

Lisätiedot

Laajentumisesta vastaava komissaari Günter Verheugen totesi, että

Laajentumisesta vastaava komissaari Günter Verheugen totesi, että Brysselissä, 30. tammikuuta 2002 Laajentumisesta vastaava komissaari Günter Verheugen totesi, että Budjettikomissaari Michaele Schreyer totesi Tänään hyväksymässään ilmoituksessa komissio esittelee yleistä

Lisätiedot

Yrittämisen edellytykset Suomessa. Varatoimitusjohtaja Antti Neimala Sähköurakoitsijapäivät 24.4.2014, Hyvinkää

Yrittämisen edellytykset Suomessa. Varatoimitusjohtaja Antti Neimala Sähköurakoitsijapäivät 24.4.2014, Hyvinkää Yrittämisen edellytykset Suomessa Varatoimitusjohtaja Antti Neimala Sähköurakoitsijapäivät 24.4.2014, Hyvinkää 1 Teema I Yrittäjyyden ja yritysympäristön kuva KYSYMYS NUMERO 1: Pidän Suomen tarjoamaa yleistä

Lisätiedot

LEHDISTÖTIEDOTE Kesäkuu 2018 EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa menettävät vuosittain 60 miljardia euroa väärennösten vuoksi.

LEHDISTÖTIEDOTE Kesäkuu 2018 EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa menettävät vuosittain 60 miljardia euroa väärennösten vuoksi. EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa menettävät vuosittain 60 miljardia euroa väärennösten vuoksi. Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston (EUIPO) uusi tutkimus osoittaa, että EU:n 13 keskeistä elinkeinoalaa

Lisätiedot

Pöytäkirja Lissabonin sopimusta koskevista Irlannin kansan huolenaiheista

Pöytäkirja Lissabonin sopimusta koskevista Irlannin kansan huolenaiheista JÄSENVALTIOIDEN HALLITUSTEN EDUSTAJIEN KONFERENSSI Bryssel, 14. toukokuuta 2012 (OR. en) CIG 1/12 Asia: Pöytäkirja Lissabonin sopimusta koskevista Irlannin kansan huolenaiheista CIG 1/12 HKE/phk PÖYTÄKIRJA

Lisätiedot

TYÖOLOJEN KEHITYS. Näin työmarkkinat toimivat 9.11.2015 EVA. Hanna Sutela Erikoistutkija, YTT hanna.sutela@tilastokeskus.fi

TYÖOLOJEN KEHITYS. Näin työmarkkinat toimivat 9.11.2015 EVA. Hanna Sutela Erikoistutkija, YTT hanna.sutela@tilastokeskus.fi TYÖOLOJEN KEHITYS Näin työmarkkinat toimivat 9.11.2015 EVA Hanna Sutela Erikoistutkija, YTT hanna.sutela@tilastokeskus.fi % Palkansaajien koulutusrakenne Työolotutkimukset 1977-2013 100 90 10 13 14 20

Lisätiedot

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish)

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish) ZA8 Flash Eurobarometer (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish) FL - Companies engaged in online activities FIF A Myykö yrityksenne verkon kautta ja/tai käyttääkö

Lisätiedot

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Espanja 50 236 1,6 44 468-1,6 50 271-1,7 30 500 Kreikka 17 306 Iso-Britannia 11 204-7,5 10 037 21,7 2 940 44,3 866 Alankomaat 9 736 23,3 11 472 30,4 7 444

Lisätiedot

***I MIETINTÖLUONNOS

***I MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta 12.7.2010 2010/0137(COD) ***I MIETINTÖLUONNOS ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi luettelon

Lisätiedot

Euroopan alueiden komitea (AK): Paikallis- ja aluehallintoa edustava neuvoa-antava elin Euroopan unionissa

Euroopan alueiden komitea (AK): Paikallis- ja aluehallintoa edustava neuvoa-antava elin Euroopan unionissa Euroopan alueiden komitea (AK): Paikallis- ja aluehallintoa edustava neuvoa-antava elin Euroopan unionissa Miksi alueiden komitea? Annetaan alue- ja paikallishallinnolle mahdollisuus vaikuttaa EU:n lainsäädännön

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0061 (NLE) 8112/16 JUSTCIV 69 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS luvan antamisesta tiiviimpään

Lisätiedot

Pöytäkirja Lissabonin sopimusta koskevista Irlannin kansan huolenaiheista

Pöytäkirja Lissabonin sopimusta koskevista Irlannin kansan huolenaiheista 1796 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 07 Protokoll in finnischer Sprachfassung (Normativer Teil) 1 von 10 JÄSENVALTIOIDEN HALLITUSTEN EDUSTAJIEN KONFERENSSI Bryssel, 14. toukokuuta 2012 (OR. en)

Lisätiedot

Ehdotus neuvoston päätökseksi alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta

Ehdotus neuvoston päätökseksi alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. lokakuuta 2014 (OR. en) 14333/14 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio Neuvosto Ed. asiak. nro: 13884/14 Asia: CDR 109 INST 511 AG 17 Ehdotus neuvoston

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.10.2014 C(2014) 7461 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.10.2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1305/2013 liitteen I sekä Euroopan

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.1.2012 K(2012) 430 lopullinen KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 25.1.2012, kansalaisaloitteesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 211/2011

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en) 11130/15 ASIM 62 RELEX 633 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat Ed. asiak. nro: 10830/2/15 REV 2 ASIM

Lisätiedot

Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600

Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600 Sisäasiainministeriö E-KIRJELMÄ SM2004-00600 SM Waismaa Marjo 3.12.2004 EDUSKUNTA Suuri valiokunta Viite Asia E-kirjelmä aloitteesta neuvoston päätökseksi euron suojelemisesta väärentämiseltä nimeämällä

Lisätiedot

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut Euroopan unionin poikittaisohjelma opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut-ohjelma Opintovierailut on osa Elinikäisen oppimisen ohjelman poikittaisohjelmaa. Ohjelman

Lisätiedot

15410/17 VVP/sh DGC 1A. Euroopan unionin neuvosto. Bryssel, 14. toukokuuta 2018 (OR. en) 15410/17. Toimielinten välinen asia: 2017/0319 (NLE)

15410/17 VVP/sh DGC 1A. Euroopan unionin neuvosto. Bryssel, 14. toukokuuta 2018 (OR. en) 15410/17. Toimielinten välinen asia: 2017/0319 (NLE) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. toukokuuta 2018 (OR. en) 15410/17 Toimielinten välinen asia: 2017/0319 (NLE) COLAC 144 WTO 329 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: Kolmas lisäpöytäkirja Euroopan yhteisön

Lisätiedot

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 21.9.2018 COM(2018) 651 final ANNEX LIITE asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE potilaan oikeuksien soveltamisesta rajatylittävässä terveydenhuollossa

Lisätiedot

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Ruotsi 141 968 4,1 139 575 2,8 158 746 2,8 170 449 Saksa 123 102-6,1 126 281-4,5 161 558 6,9 159 303 Espanja 104 817 10,5 103 791 16,2 126 347 21,1 114 954

Lisätiedot

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Ruotsi 141 968 4,1 139 575 2,8 158 746 2,8 170 449 Saksa 123 102-6,1 126 281-4,5 161 558 6,9 159 303 Espanja 104 817 10,5 103 791 16,2 126 347 21,1 114 954

Lisätiedot

LIITE. Euroopan parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset.

LIITE. Euroopan parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset. EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.3.2014 COM(2014) 196 ANNEX 1 LIITE parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS

Lisätiedot

Osapuolten ilmoitusten perusteella laadituissa taulukoissa eritellään seuraavaa:

Osapuolten ilmoitusten perusteella laadituissa taulukoissa eritellään seuraavaa: C 73/6 FI Euroopan unionin virallinen lehti 9.3.2017 Komission ilmoitus etuuskohteluun oikeuttavia Paneurooppa Välimeri-alkuperäsääntöjä koskevan alueellisen yleissopimuksen soveltamisesta ja mainitun

Lisätiedot

Eurooppalainen ohjausjakso: yhdennetyt maakohtaiset suositukset Hyväksyminen ja toimittaminen Eurooppa-neuvostolle

Eurooppalainen ohjausjakso: yhdennetyt maakohtaiset suositukset Hyväksyminen ja toimittaminen Eurooppa-neuvostolle Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. kesäkuuta 2017 (OR. en) 10200/17 CO EUR-PREP 29 POLGEN 92 AG 21 ECON 528 UEM 198 SOC 477 COMPET 492 ENV 604 EDUC 293 RECH 231 ENER 284 JAI 596 EMPL 366 ILMOITUS Lähettäjä:

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. kesäkuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. kesäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. kesäkuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0132 (NLE) 10257/15 ACP 96 N 455 PTOM 13 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: Neuvoston päätös Euroopan kehitysrahaston

Lisätiedot

(Ilmoitukset) HALLINNOLLISET MENETTELYT KOMISSIO

(Ilmoitukset) HALLINNOLLISET MENETTELYT KOMISSIO 7.6.2008 C 141/27 V (Ilmoitukset) HALLINNOLLISET MENETTELYT KOMISSIO Ehdotuspyyntö 2008 Kulttuuriohjelma (2007 2013) Ohjelmatoimien toteutus: monivuotiset yhteistyöhankkeet, yhteistyötoimet, erityistoimet

Lisätiedot

Julkinen kuuleminen: EU:n ympäristömerkki kalastus- ja vesiviljelytuotteille

Julkinen kuuleminen: EU:n ympäristömerkki kalastus- ja vesiviljelytuotteille Case Id: 0de07826-cc4c-4173-b6d8-234da2c827b3 Date: 31/07/2015 11:53:18 Julkinen kuuleminen: EU:n ympäristömerkki kalastus- ja vesiviljelytuotteille Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia. Perustiedot

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.3.2015 COM(2015) 117 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE Jäsenvaltioiden myöntämät rautatieliikenteen matkustajien oikeuksista ja velvollisuuksista

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 17. toukokuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

15.6.2010. Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen

15.6.2010. Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen Keski-Karjalan sosiaali- ja terveyslautakunta 22.6.2010 98, liite Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen Kansanterveyslaki 22 127,63 Kiireellinen

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en) 6936/17 ADD 4 JAI 189 ASIM 22 CO EUR-PREP 14 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 2. maaliskuuta 2017 Vastaanottaja: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.11.2013 COM(2013) 771 final 2013/0379 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS Euroopan unionin virkamiesten ja muun henkilöstön palkkoihin ja eläkkeisiin sovellettavien korjauskertoimien

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.2.2016 COM(2016) 69 final 2016/0041 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Turkmenistanin väliseen kumppanuus- ja yhteistyösopimukseen

Lisätiedot

ESITYSLISTAEHDOTUS PYSYVIEN EDUSTAJIEN KOMITEA (Coreper II) Europa-rakennus, Bryssel 3. ja 4. heinäkuuta 2019 (klo 10.00, klo 9.

ESITYSLISTAEHDOTUS PYSYVIEN EDUSTAJIEN KOMITEA (Coreper II) Europa-rakennus, Bryssel 3. ja 4. heinäkuuta 2019 (klo 10.00, klo 9. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 1. heinäkuuta 2019 (OR. en) 10824/19 OJ CRP2 25 ESITYSLISTAEHDOTUS PYSYVIEN EDUSTAJIEN KOMITEA (Coreper II) Europa-rakennus, Bryssel 3. ja 4. heinäkuuta 2019 (klo 10.00,

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA Julkaistu Helsingissä 9 päivänä joulukuuta 2014

SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA Julkaistu Helsingissä 9 päivänä joulukuuta 2014 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA Julkaistu Helsingissä 9 päivänä joulukuuta 2014 101/2014 (Suomen säädöskokoelman n:o 1018/2014) Valtioneuvoston asetus Lissabonin sopimusta koskevista Irlannin kansan

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.6.2014 COM(2014) 226 final 2014/0128 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS alueiden komitean kokoonpanon vahvistamisesta FI FI PERUSTELUT 1. EHDOTUKSEN TAUSTA Euroopan unionin toiminnasta

Lisätiedot

Lomakausi lähestyy joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti?

Lomakausi lähestyy joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti? MEMO/11/406 Bryssel 16. kesäkuuta 2011 Lomakausi lähestyy joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti? Kun olet lomalla varaudu yllättäviin tilanteisiin! Oletko aikeissa matkustaa toiseen EU-maahan,

Lisätiedot

Työpaikan hakeminen laajentuneessa Euroopassa

Työpaikan hakeminen laajentuneessa Euroopassa Työpaikan hakeminen laajentuneessa Euroopassa Työllisyys & Euroopan sosiaalirahasto Työllisyys sosiaaliasiat CMI/Digital Vision Euroopan komissio 1 Mistä työtä voi hakea? Henkilöiden vapaa liikkuvuus on

Lisätiedot

LÄNSI-BALKAN OIKEUSPERUSTA TAVOITTEET TAUSTA VÄLINEET

LÄNSI-BALKAN OIKEUSPERUSTA TAVOITTEET TAUSTA VÄLINEET LÄNSI-BALKAN EU on kehittänyt toimintapolitiikan, jolla tuetaan Länsi-Balkanin maiden asteittaista yhdentymistä unioniin. Kroatia liittyi unioniin 1. heinäkuuta 2013 ensimmäisenä näistä seitsemästä maasta,

Lisätiedot

EUROBAROMETER 74 Kansalaismielipide Euroopan unionissa

EUROBAROMETER 74 Kansalaismielipide Euroopan unionissa EUROBAROMETER Kansalaismielipide Euroopan unionissa Standard Eurobarometer / Autumn 2010 TNS Opinion & Social Syksy 2010 Kansallinen raportti Suomi 2.2.2011 Euroopan komission Suomen-edustusto Näkemykset

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE

LIITE. asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.9.2015 COM(2015) 490 final ANNEX 7 LIITE asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPPA- NEUVOSTOLLE JA NEUVOSTOLLE Pakolaiskriisin hallinta: Euroopan muuttoliikeagendaan

Lisätiedot

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT A. VAPAAEHTOISTOIMINTA, HARJOITTELU JA TYÖ 1. Matkatuki Matkaetäisyydellä tarkoitetaan yhdensuuntaista etäisyyttä lähtöpaikan ja kohdepaikan välillä, kun taas korvaus kattaa

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanon vahvistamisesta

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanon vahvistamisesta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.6.2014 COM(2014) 227 final 2014/0129 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanon vahvistamisesta FI FI PERUSTELUT 1. EHDOTUKSEN TAUSTA Euroopan unionin

Lisätiedot

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT A. VAPAAEHTOISTOIMINTA, HARJOITTELU JA TYÖ 1. Matkatuki Seuraavat korvausmäärät koskevat vapaaehtoistoimintaa, harjoittelua ja työtä: Taulukko 1 - matkatuki Matkaetäisyys Korvaus

Lisätiedot

Yhteinen ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Yhteinen ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO UNIONIN ULKOASIOIDEN JA TURVALLISUUSPOLITIIKAN KORKEA EDUSTAJA Bryssel 23.11.2016 JOIN(2016) 56 final 2016/0373 (NLE) Yhteinen ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM LPY Murto Risto Eduskunta Suuri valiokunta Liikenne- ja viestintävaliokunta

Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM LPY Murto Risto Eduskunta Suuri valiokunta Liikenne- ja viestintävaliokunta Liikenne- ja viestintäministeriö E-KIRJE LVM2008-00136 LPY Murto Risto 30.04.2008 Eduskunta Suuri valiokunta Liikenne- ja viestintävaliokunta Viite Asia EU; liikenne; Komisssion suositus neuvostolle komission

Lisätiedot

L 90/106 Euroopan unionin virallinen lehti

L 90/106 Euroopan unionin virallinen lehti L 90/106 Euroopan unionin virallinen lehti 28.3.2013 KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 26 päivänä maaliskuuta 2013, jäsenvaltioiden vuosittaisten päästökiintiöiden määrittämisestä kaudeksi 2013 2020 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

EU:N LAAJENTUMINEN; KOMISSION LAAJENTUMISPAKETTI 2011

EU:N LAAJENTUMINEN; KOMISSION LAAJENTUMISPAKETTI 2011 Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM2011-02046 EUR-40 Männistö Esko 14.10.2011 JULKINEN EDUSKUNTA SUURI VALIOKUNTA ] Viite Asia EU:n laajentuminen; komission laajentumispaketti 2011 U/E-tunnus: EUTORI-numero:

Lisätiedot

Yleiset neuvottelupuitteet 1. - neuvottelujen avaamismenettelyn keskeiset asiat (Liite I)

Yleiset neuvottelupuitteet 1. - neuvottelujen avaamismenettelyn keskeiset asiat (Liite I) LIITE Yleiset neuvottelupuitteet 1 1. Puheenjohtajavaltio laati pysyvien edustajien komitean työskentelyn perusteella Luxemburgin Eurooppa-neuvostossa laajentumisprosessista tehtäviä päätöksiä varten yleisiä

Lisätiedot

A8-0321/78

A8-0321/78 17.10.2018 A8-0321/78 Tarkistus 78 Keith Taylor Verts/ALE-ryhmän puolesta Mietintö A8-0321/2018 Andrzej Grzyb Puhtaiden ja energiatehokkaiden tieliikenteen moottoriajoneuvojen edistäminen (COM(2017)0653

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.2.2016 COM(2016) 70 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan Ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Turkmenistanin väliseen kumppanuus- ja

Lisätiedot

Julkinen kuuleminen TV UHF taajuuksien käytöstä tulevaisuudessa: Lamyn raportti

Julkinen kuuleminen TV UHF taajuuksien käytöstä tulevaisuudessa: Lamyn raportti Julkinen kuuleminen TV UHF taajuuksien käytöstä tulevaisuudessa: Lamyn raportti Fields marked with are mandatory. Tähdellä () merkityt kentät ovat pakollisia. 1 Vastaajan profiili Vastaan: Yksityishenkilönä

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. ehdotus neuvoston päätökseksi

LIITE. asiakirjaan. ehdotus neuvoston päätökseksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 3.8.2017 COM(2017) 413 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan ehdotus neuvoston päätökseksi kumppanuuden perustamisesta Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Kirgisian tasavallan

Lisätiedot

11.1.2013. Ritva Viljanen apulaiskaupunginjohtaja

11.1.2013. Ritva Viljanen apulaiskaupunginjohtaja 11.1.2013 Ritva Viljanen apulaiskaupunginjohtaja 00.0.2012 1 Naisten ja miesten hyvinvointi- ja terveyserojen vähentäminen sekä toiminnallisen tasa-arvon edistäminen Helsingin valtuustokauden strategian

Lisätiedot

Viimeisimmän valtiontukien tulostaulun mukaan jäsenvaltiot myöntävät vähemmän tukea ja kohdentavat sen paremmin

Viimeisimmän valtiontukien tulostaulun mukaan jäsenvaltiot myöntävät vähemmän tukea ja kohdentavat sen paremmin IP/07/1919 Bryssel 13. joulukuuta 2007 Viimeisimmän valtiontukien tulostaulun mukaan jäsenvaltiot myöntävät vähemmän ja kohdentavat sen paremmin Euroopan komission viimeisin valtiontukien tulostaulu osoittaa

Lisätiedot

Suomen jäsenmaksut. EU:lle laskivat vuonna 2010

Suomen jäsenmaksut. EU:lle laskivat vuonna 2010 Suomen jäsenmaksut EU:lle laskivat vuonna 2010 07 2011 2/8 SUOMEN JÄSENMAKSUT EU:LLE 2010 SUOMEN JÄSENMAKSUT EU:LLE 2010 3/8 Suomi on Euroopan unionin budjetissa nettomaksaja: valtion talousarviosta maksetaan

Lisätiedot

Talous tutuksi - Tampere 9.9.2014 Seppo Honkapohja Johtokunnan jäsen / Suomen Pankki

Talous tutuksi - Tampere 9.9.2014 Seppo Honkapohja Johtokunnan jäsen / Suomen Pankki Talous tutuksi - Tampere Johtokunnan jäsen / Suomen Pankki Maailmantalouden kehitys 2 Bruttokansantuotteen kasvussa suuria eroja maailmalla Yhdysvallat Euroalue Japani Suomi Kiina (oikea asteikko) 125

Lisätiedot

Demografinen huoltosuhde. Mikä on hyvä huoltosuhde?

Demografinen huoltosuhde. Mikä on hyvä huoltosuhde? Demografinen huoltosuhde Mikä on hyvä huoltosuhde? Mikä ihmeen demografinen huoltosuhde? Suhdeluku, joka kertoo kuinka monta ei-työikäistä eli huollettavaa on yhtä työikäistä kohden. 0-14 -vuotiaat + yli

Lisätiedot

Yhteinen ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Yhteinen ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO UNIONIN ULKOASIOIDEN JA TURVALLISUUSPOLITIIKAN KORKEA EDUSTAJA Bryssel 3.2.2016 JOIN(2016) 4 final 2016/0025 (NLE) Yhteinen ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. maaliskuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. maaliskuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. maaliskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0041 (NLE) 6962/16 COEST 62 ELARG 18 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 18. helmikuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 22.1.2014 COM(2013) 848 final 2013/0414 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS siviilikäyttöön tarkoitettua maailmanlaajuista satelliittinavigointijärjestelmää (GNSS) koskevan yhteistyösopimuksen

Lisätiedot

10329/17 JG/cc 1 DRI

10329/17 JG/cc 1 DRI Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 20. kesäkuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0186 (COD) 10329/17 CODEC 1059 CULT 88 AELE 54 EEE 31 PE 46 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Neuvoston

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.3.2016 COM(2016) 156 final 2016/0085 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta linja-autoilla harjoitettavasta satunnaisesta kansainvälisestä

Lisätiedot

Talouden rakenteet 2011 VALTION TALOUDELLINEN TUTKIMUSKESKUS (VATT)

Talouden rakenteet 2011 VALTION TALOUDELLINEN TUTKIMUSKESKUS (VATT) Kansantalouden kehityskuva Talouden rakenteet 211 VALTION TALOUDELLINEN TUTKIMUSKESKUS (VATT) Suomen talous vuonna 21 euroalueen keskimääräiseen verrattuna Euroalue Suomi Työttömyys, % 12 1 8 6 4 Julkisen

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI. Periaatteita LÄHDE: OTAVAN OPEPALVELU

EUROOPAN UNIONI. Periaatteita LÄHDE: OTAVAN OPEPALVELU EUROOPAN UNIONI Periaatteita LÄHDE: OTAVAN OPEPALVELU INTEGRAATIO = Euroopan yhdentyminen ja EU-maiden tiivistyvä yhteistyö o o o taloudellista poliittista sotilaallista YHDENTYMISEN TAUSTALLA TOISEN MAAILMANSODAN

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.5.2016 COM(2016) 302 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan Ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja Filippiinien tasavallan hallituksen välisen tiettyjä lentoliikenteen

Lisätiedot

Finanssipolitiikka EU:ssa. Finanssineuvos Marketta Henriksson

Finanssipolitiikka EU:ssa. Finanssineuvos Marketta Henriksson Finanssipolitiikka EU:ssa Finanssineuvos Marketta Henriksson Perussopimus asettaa rajat Julkisen talouden alijäämä suhteessa bruttokansantuotteeseen ei saa ylittää kolmea prosenttia Julkisen velan suhde

Lisätiedot

KUORMA-AUTOJEN SUURIMMAT SALLITUT NOPEUDET. Muualla ei rajoitusta, tarkkailkaa liikennemerkkejä!

KUORMA-AUTOJEN SUURIMMAT SALLITUT NOPEUDET. Muualla ei rajoitusta, tarkkailkaa liikennemerkkejä! KUORMA-AUTOJEN SUURIMMAT SALLITUT NOPEUDET ALBANIA Taajamissa ALGERIA Taajamissa ei rajoitusta, tarkkailkaa liikennemerkkejä! AZERBAIDZHAN Taajamissa 40 km/h 70 km/t BELGIA Taajamissa yli 7,5 t kokonaispainoiset

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.10.2015 COM(2015) 523 final KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE Euroopan kehitysrahasto (EKR): maksusitoumuksia, maksuja ja jäsenvaltioiden rahoitusosuuksia koskevat ennusteet

Lisätiedot

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0029(COD) Mietintöluonnos Hannu Takkula (PE585.

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0029(COD) Mietintöluonnos Hannu Takkula (PE585. Euroopan parlamentti 2014-2019 Kansainvälisen kaupan valiokunta 2016/0029(COD) 19.9.2016 TARKISTUKSET 15-26 Mietintöluonnos Hannu Takkula (PE585.811v02-00) ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 Istuntoasiakirja 2004 C6-0161/2004 2003/0274(COD) FI 28/10/2004 YHTEINEN KANTA Neuvoston 21. lokakuuta 2004 vahvistama yhteinen kanta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen

Lisätiedot

Euroopan yhdentyminen ja Euroopan unionin laajentuminen. - Opettajan materiaali -

Euroopan yhdentyminen ja Euroopan unionin laajentuminen. - Opettajan materiaali - Euroopan yhdentyminen ja Euroopan unionin laajentuminen - Opettajan materiaali - Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Oppitunti 1: EU:n historia tähän päivään... 5 3 Oppitunti 2: Tietoa maista, jotka haluavat

Lisätiedot

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN Bryssel, 31. maaliskuuta 2005 (OR. en) AA 23/2/05 REV 2 LIITTYMISSOPIMUS: PÄÄTÖSASIAKIRJA EHDOTUS: SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Valtuuskunnille

Lisätiedot

22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19

22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19 22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19 KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 19 päivänä heinäkuuta 2010, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/49/EY 7 artiklassa tarkoitetuista yhteisistä

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. elokuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. elokuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. elokuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0184 (NLE) 11636/17 ADD 1 COEST 212 ELARG 62 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 3. elokuuta 2017 Vastaanottaja: Euroopan

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 23. syyskuuta 2015 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 23. syyskuuta 2015 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 23. syyskuuta 2015 (OR. en) 12313/15 ADD 7 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 23. syyskuuta 2015 Vastaanottaja: JAI 685 ASIM 93 FRONT 196 RELEX 741 CADREFIN 58 ENFOPOL 261 PROCIV

Lisätiedot

Välillisen verotuksen rooli elintarvikkeiden ja eräiden muiden tuotteiden hinnanmuodostuksessa

Välillisen verotuksen rooli elintarvikkeiden ja eräiden muiden tuotteiden hinnanmuodostuksessa Kauppa 2010 -päivä Päivittäistavarakaupan aamupäivä 30.9.2009 Välillisen verotuksen rooli elintarvikkeiden ja eräiden muiden tuotteiden hinnanmuodostuksessa Hanna Karikallio Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos

Lisätiedot

LÄNSI-BALKAN OIKEUSPERUSTA TAVOITTEET TAUSTA VÄLINEET

LÄNSI-BALKAN OIKEUSPERUSTA TAVOITTEET TAUSTA VÄLINEET LÄNSI-BALKAN EU on kehittänyt toimintapolitiikan, jolla tuetaan Länsi-Balkanin maiden asteittaista yhdentymistä unioniin. Kroatia liittyi unioniin 1. heinäkuuta 2013 ensimmäisenä näistä seitsemästä maasta,

Lisätiedot

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN Bryssel, 31. maaliskuuta 2005 (OR. en) AA 1/2/05 REV 2 LIITTYMISSOPIMUS: SISÄLLYSLUETTELO EHDOTUS: SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Valtuuskunnille

Lisätiedot

Työhön ja työnhakuun ulkomaille. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013

Työhön ja työnhakuun ulkomaille. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Työhön ja työnhakuun ulkomaille Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Vakuuttaminen Suomessa asuvat ovat vakuutettuja Kelan hoitaman sosiaaliturvan osalta, jos Henkilöllä on täällä varsinainen asunto ja koti ja

Lisätiedot

Hyvä tietää EU:n laajentumisesta

Hyvä tietää EU:n laajentumisesta NI-80-09-560-FI-C Euroopan komissio Hyvä tietää EU:n laajentumisesta Euroopan komissio Laajentumisasioiden pääosasto Yksikkö A2: Tiedottaminen ja viestintä Osoite: Rue de la Loi 200, B-1049 Bryssel Puhelin:

Lisätiedot

Niin sanottu kestävyysvaje. Olli Savela, yliaktuaari 26.4.2014

Niin sanottu kestävyysvaje. Olli Savela, yliaktuaari 26.4.2014 Niin sanottu kestävyysvaje Olli Savela, yliaktuaari 26.4.214 1 Mikä kestävyysvaje on? Kestävyysvaje kertoo, paljonko julkista taloutta olisi tasapainotettava keskipitkällä aikavälillä, jotta velkaantuminen

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. maaliskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. maaliskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. maaliskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0041 (NLE) 6962/16 ADD 1 COEST 62 ELARG 18 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 18. helmikuuta 2016 Vastaanottaja:

Lisätiedot

Yhteinen ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Yhteinen ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO UNIONIN ULKOASIOIDEN JA TURVALLISUUSPOLITIIKAN KORKEA EDUSTAJA Bryssel 28.11.2016 JOIN(2016) 54 final 2016/0366 (NLE) Yhteinen ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.2.2016 COM(2016) 84 final ANNEX 4 LIITE asiakirjaan Ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan unionin sekä Islannin, Liechtensteinin ruhtinaskunnan ja Norjan kuningaskunnan välisen,

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE. Euroopan kehitysrahastoa koskevat rahoitustiedot

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE. Euroopan kehitysrahastoa koskevat rahoitustiedot EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.6.2018 COM(2018) 475 final KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE Euroopan kehitysrahastoa koskevat rahoitustiedot Euroopan kehitysrahasto (EKR): sitoumuksia, maksuja ja rahoitusosuuksia

Lisätiedot

14098/15 team/rir/akv 1 DG C 1

14098/15 team/rir/akv 1 DG C 1 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. marraskuuta 2015 (OR. fr) 14098/15 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 17. marraskuuta 2015 Vastaanottaja: Valtuuskunnat

Lisätiedot