Rajaton raja. Muonio Tapani Ruokanen juhlapuhe. Rakkaat Pohjolan piispat, juhlavieraat, sisaret ja veljet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Rajaton raja. Muonio 18.9.2009 Tapani Ruokanen juhlapuhe. Rakkaat Pohjolan piispat, juhlavieraat, sisaret ja veljet"

Transkriptio

1 Muonio Tapani Ruokanen juhlapuhe Rajaton raja Rakkaat Pohjolan piispat, juhlavieraat, sisaret ja veljet Mikä on meidän aikamme vaikuttavin valokuva? Se otettiin jo neljä vuosikymmentä sitten. Sitä on muisteltu menneenä kesänä sattuneesta syystä. Vaikka jokaisella oli mielikuva sen kuvan aiheesta, kukaan ei ollut nähnyt sitä oikeasti - ja siksi se yllätti, liikutti ja järkytti meitä kaikkia, kun sen ensi kertaa näimme. Mikä on siis aikamme vaikuttavin valokuva? Se on Sininen planeetta Maa kellumassa kiertoradallaan avaruuden mustassa tyhjyydessä. Kuuhun laskeutuneet avaruuslentäjät välittivät meille tuon kuvan melkein tasan neljäkymmentä vuotta sitten - ja me näimme ensi kertaa planeetta Maan sellaisena kuin se on olemassa. Olimme toki nähneet sadoittain maailmankarttoja, kansakoulun maapallokarttoja, terotuskoneissakin oli maapallosäiliö roskia varten. Silti tuo kuva Kuun horisontin takaa nousevasta Maasta salpasi hengen. Se oli hengellinen kokemus. Kuva Sinisestä Planeetasta avaruuden mustassa tyhjyydessä avarsi ymmärrykseemme yhtäkkiä jotakin aivan olennaista siitä, millainen tämä meidän planeettamme Maa on: paljon puhdasta sinistä merta, vihannan mantereen vehreyttä ja erämaiden ruskeaa, ikuisen lumen kimallusta korkeimmilla huipuilla, valkoisia pilviä kuin huntuina kaiken elävän yllä. Ei romua eikä saastetta, ei köyhyyttä eikä sairautta, ei sotaa eikä väkivaltaa. Ei rajoja ihmisten, ei kansojen eikä valtioiden välillä. Elämä avaruuden suuressa hiljaisuudessa - sillä kaikesta näkyi, että Maa on elävä planeetta. Tämäkö on Luojan näkökulma siihen kauneuteen, jonka hän juuri on luonut valmiiksi elämän aamussa? Kaukainen kuva paratiisista, jota ei vielä ole menetetty. Rauha, sopusointu, lajien rikkaus ja ihminen hänen omaksi kuvakseen tarkoitettuna. Tuon valokuvan jälkeen emme enää ole olleet entisellämme: olemme omin silmin nähneet, että avaruudessa on elämää, Sininen Planeetta. Maa, jossa jokaisella olomuodolla on paikkansa sopusoinnussa, ihmeellisellä ja liikuttavalla tavalla keskellä avaruuden ei-mitään. Ihme loppumattoman maailmankaikkeuden keskellä. Ja kuinka suurenmoisen kaunis ja pieni planeetta Maa onkaan - elämän häivähdys suunnattomuuden keskellä. Sinisen Planeetan kauneus toi pakahduttavan tunteen ja kyyneleet silmiin. Olimme tottuneet ajattelemaan mielikuvituksessa, jännitystarinoissa ja science fiction -elokuvissa, millaisia avaruusolentoja, millaista elämää ehkä jossain on. Tässä oli vastaus meille.

2 Kuva Sinisestä Planeetasta näytti meille, mitä oikeasti on elämä avaruudessa. Se on tämä meidän planeettamme, tämä Maa. Se on elämä avaruudessa. Mieleen hiipi ajatus: entäpä jospa tämä on ainoa elämän muoto avaruuden tyhjyydessä. Entäpä jos me olemmekin ainoat avaruuden ajattelevat olennot? Sellainen ajatus ajaa ihokarvat pystyyn: ainoa elämän muoto, jonka korkeimpia olentoja olemme me, ihmiset. Voisiko olla näin? Ja mitä se merkitsisi? Mustassa avaruudessa elämän rajat on piirretty tarkasti: ne ovat planeetta Maan rajat, vain sen tiedämme varmasti elämän aineellisesta todellisuudesta. Muualta ei vielä ole elämää löydettty. Rajat kulkevat tietämyksemme mukaan siinä, piirtyvät elävästä planeetasta avaruuden mustaan taustaan. Ne eivät kulje planeetan sisällä. Raja ei kulje pitkin Tornionjokea eikä Petsamon rajalla, ei Ruijassa eikä Sallatunturien tuntumassa. Rajat eivät saisi kulkea kansojen ja ihmisten välillä, sillä kuulumme yhteen, toinen toisillemme, elämälle, tälle Siniselle Planeetalle. Ja kuitenkin tuon ihanan sinivalkoisen Maa -planeetan viisain ja voimakkain olento, ihminen, rakentaa rajoja toisen ihmisen esteeksi, torjuu toinen toistaan, pelkää lähimmäistään - ja pelosta syntyy vihaa, väkivaltaa, kuolemaa. Ihminen tahtoisi elää toisin, mutta ei kykene: tahtoa olisi, mutta ei voimaa hyvän toteuttamiseen, sillä ahneus ja itsekkyys uhkaavat luomakuntaa, elämän perusteita, joita ihminen hävittää. Ihminen ei osaa rakastaa, vaan hävittää toinen toisiaan ja elämää ympärillään. Onneksi tämä ei kuitenkaan ole koko kuva. Siitä todistamme tänään täällä Muoniossa, Olos-tunturin uumenissa: erilaisuudesta huolimatta ihmiset kohtaavat, hyväksyvät itsensä ja toinen toisensa. Erilaiset viettävät juhlaa, iloitsevat yhdessä, unelmoivat uudesta ja paremmasta, jonka tahtovat ja aikovat rakentaa. Toinen ei jaksa uskoa yhtä paljon kuin toinen, mutta apu on lähellä: se on toinen ihminen, sisaremme ja veljemme. Erilaisuudesta kasvaa voima. Rajaton raja tuo meidät lähelle toisiamme. Vaikka emme ole nähneet Sinisen Planeetan kokonaisuutta kaukaa avaruudesta kuin vasta häviävän lyhyen ajan, olemme tunteneet sukupolvissa erämaan hiljaisuuden ja luonnon herkkyyden - ja oman osamme ihmisenä, sen vähäisenä olentona, jonka on nöyrästi kuunneltava luonnon sanelemia ehtoja. Siinä on raja, jonka Pohjolan kansa tietää ja jota se myös kunnioittaa. Yhteydessä luontoon kasvaa kulttuuri, jota lappilaiset ovat edustaneet vuosisatoja. Pohjoinen on rajattoman rajan maa, jossa on täytynyt oppia sopeuttamaan oma elämä osaksi luontoa. Tässä meillä on annettavaa muulle ihmiskunnalle, sillä sitä juuri ihminen opettelee nyt maailmanlaajasti: luonto ei ole vihollinen, joka on voitettava, vaan osamme tänään on mukauttaa elämämme, ihminen, sen ehtoihin - tai muuten luonto ei kestä.

3 Siinä on raja, jota on opittava kunnioittamaan, elämän raja. Ihmiskunnan eteen on ikään kuin pantu tienhaara - luonto sanoo meille, minä panen sinun eteesi tänään elämän ja kuoleman, harkitse tarkkaan ja katso: valitse siis elämä. Väärät rajat ihmisten välillä ovat siellä, missä itse elämän rajoja ei kunnioiteta. Elämän rajoihin kuuluu myös se, että jokaisella syntyneellä olennolla on paikkansa ja tarkoituksensa kokonaisuudessa kuin on eri jäsenillä ihmisen ruumiissa: käsi ei voi sanoa silmälle, sinä olet tarpeeton - kaikkia, myös vähäisimpiä ruumiin jäseniä tarvitaan, jotta kaikki toimii elämän kokonaisuudessa. Ihmiskunta on puu, jos on paljon erilaisia oksia, lehtiä ja kukkia, silmuja ja kuivuneiden oksien kauneutta. Tästä ajattelutavasta, luonnon ja toisen ihmisen kunnioituksesta, on kasvanut Pohjolan yhteisvastuu ja vieraanvaraisuus. On totuttu ottamaan vastaan kulkija, koska tiedetään, että itsekin voi yhtenä päivänä olla siinä samassa asemassa. On haluttu auttaa hädänalaista, koska se tekee meistä ihmisiä. Rajat ovat olleet järjestelmien ja valtojen rajoja, ei niinkään ihmisten välisiä. Hyvät ystävät Rajan kansa on oppinut paljon juuri tämän sijaintinsa takia. Kulttuurien ja elämäntapojen erilaisuus on hyväksytty luonnollisena osana elämää. Jällivaaran kaivoksen työläisen todellisuus on ollut toinen kuin Rovaniemen markkinoille tavaraa Arkangelista kuljettavan kauppiaan. Kittilän kommunisti on ajatellut eri tavalla kuin seurakuntaansa kaitseva Inarin paimen. Erilaisuus on ollut pakko hyväksyä, kun Lappi on painanut parrelleen ja itse elämän rajat ovat osoittautuneet olennaisimmiksi. Ja kaiken tämän keskellä on luotu uutta ja suurenmoista. Katsokaa ympärillenne tässä Oloksen auditoriossa. Muistamme vielä postiautonkuljettajan, joka haaveili matkailuyrityksestä vuosikymmeniä sitten. Yhden ihmisen yritteliäisyys ja peräänantamattomuus, mielikuvituksen rikkaus ja ennakkoluulottomuus on luonut työtä ja tulevaisuutta kaikkialle Lappiin, kun se on saanut kasvaa ja innostaa myös muita jatkamaan ja tekemään yhteistyötä. Siihen on tarvittu myös yhteiskuntaa ja sen rohkeutta, oikeita poliittisia päätöksiä. Edeltävien sukupolvien ponnistukset vaikeuksien keskeltä rohkaisevat meitä jatkamaan. Työ ei ole turhaa. Maailmaa voidaan muuttaa paremmaksi. Esivaltaa ja sen asettamia rajoja on kyllä Pohjolassa kunnioitettu - jos ei muuten niin ainakin puheissa. Parhaiten on menestynyt sellainen esivalta, joka on ymmärtänyt rajoista olennaisimman: on toimittava niin kuin hyvää tulee, enempi lain hengen kuin kirjaimen täyttämiseksi - kuten vanha tuomarinohjekin neuvoo, ettei laki voi olla se, mikä ei ole kohtuus eikä oikeus. Tämän ovat virkamiehet oppineet, jos ovat olleet elinkelpoista laatua näillä selkosilla. On pitänyt oppia itsesäätelyn suhteuttaminen ihmisen velvollisuuksiin ja oikeuksiin.

4 Elämän raja tässäkin osoittautuu olennaisimmaksi, ei pykälien tai kuolleitten teorioitten maailma. On pidettävä kiinni siitä, mikä on yhteisön ja sen eloonjäämisen kannalta tarpeellista, hyödyllistä ja välttämätöntä. Tämä on ikivanha oppi kaikkialla, missä ihminen elää lähellä luontoa, olemassaolon ydintä. Ja kuitenkaan tämä luonnon rajojen tunteminen ei merkitse sitä, että ihmisen pitäisi olla muukalainen tai häirikkö luonnon keskellä: meille on annettu paikka viljellä ja varjella - ei siis vain varjella. Kansojen välille vedetyt rajat ovat olleet historiassa usein mielivaltaisia tai sattuman kauppaa. Niiden synnystä kerrotaan tarinoita, kuten se, jonka mukaan venäläinen upseeri möi Ruijan norjalaisille yhdestä lohesta 1800-luvulla. Totta tai tarua, mutta Lapissa tiedetään rajojen suhteellisuus. Katsokaa vaikkapa Ikean hallia Haaparanta- Torniossa kansakuntien keskellä. Se on rajaton. Eikä sekään ole mikään uusi asia. Moni meistä vanhemmista muistaa rasvareissut puolen vuosisadan takaa, kun vielä sodan arvista ja puutteesta kärsivät Pohjois- Suomen asukkaat hakivat Gevalia-kahvia, Marabou-suklaata, kaakaota, voita ja muovipääläreihin pakattua appelsiinimehua bussilasteittain yli rajan. Näin raja vähitellen alkoi kadota Ruotsin ja Suomen väliltä. Toki se oli ylitetty jo sodan aikana, kun apua annettiin ja ihmisiä otettiin vastaan Lapin tuhon keskellä. Raja on ollut toisaalta pelottava ja uhkaava, mutta myös mahdollisuus laajentaa omaa elonpiiriä, kohdata uusia ihmisiä ja kehittyä: yli joen on harrastettu poikkinaintia sukupolvissa. Ja harrastetaan yhä. Oman lapsuuteni varhaisia kokemuksia ovat myös seurat, joihin kokoonnuttiin yli rajojen, kun tätini ja hänen miehensä Muonion pappilassa ottivat vastaan väkeä. Paimenet ja saarnamiehet opettivat hengellisen elämän totuuksia. Ei siinä ollut ruotsalaista, ei norjalaista eikä suomalaista, kun verinen Vapahtaja, itse Kristus ilmestyi sovitusta ja sielunrauhaa etsivän kansansa keskelle. Hengen elämä on se, mistä kaikki lähtee. Eri aikoina se saa aina uusia muotoja: tämän päivän lappilainen saamelaistaide on nousemassa uudelleen esiin, maailman alkuperäiskansojen keskuudessa se nauttii jo suurta arvostusta, jota ei vielä täysin tunneta muualla Suomessa. Kirjallisuus, runous, kuvataide, musiikki, käsityö, kansanperinne ovat alkaneet elää ja kasvaa, kun niille on annettu tilaa. Siis - kun esteenä olevia kulttuurin kahleita ja rajoja on alettu murtaa. Saamen kulttuuri on ehkä ollut vähemmistönä Suomessa, mutta se liittyykin tätä laajempaan kokonaisuuteen, alkuperäiskansojen ikivanhaan yhteisöön, joka vasta vähitellen on löydetty. Eikö tämä Pohjola, Meän maa, ole oma kulttuurivaltionsa, yhtenäiseksi vähitellen kehittynyt alue, joka saa entisestään voimaa, kun myös viime sukupolvien ajan salaperäisenä ja pelottavana koettu suljettu itä on alkanut avata oviaan ja madaltaa rajojaan? Meän maa ja meän kieli - siinä on yhteistä voimaa jo nimeä myöten.

5 Tutkijat, kuten Richard Florida, ovat todenneet, että tulevaisuuden innovaatiot - uudet oivallukset ja tuotannon sovellutukset - syntyvät sellaisissa olosuhteissa, joissa uskalletaan poistaa rajoja, sallia erilaisuus, asettaa suvaitsevaisuus ja yllättäväkin luovuus hyväksytyiksi arvoiksi. Sellaisessa ilmapiirissä syntyy tulevaisuus. Voisiko tästä alueesta ja sen ihmisistä lähteä uusi voima, merkittävä kehitys, uusi elinvoiman lähde, kehityksen veturi, joka vaikuttaa koko maahan ja maailmaan? Ehkä täällä on vähän väkeä - mutta eikö sekin ole vain ominaisuus, joka on muutettavissa vahvuudeksi. Eikö välttämättömyydestä ole tehtävissä hyve? Jos on vähän väkeä, on paljon tilaa ja suuri luonto, puhdas ilma ja raikas vesi. Ja se on jotain, mikä puuttuu suurimmalta osalta ihmiskuntaa ahtaissa oloissaan. Jospa ihmiset alkavatkin toimia yhdessä, jospa voitammekin pelon ja vihan, kyräilyn ja kateuden, jotka luovat rajoja ja asettavat esteitä. Vain mielikuvituksessa ovat rajat, kun ihminen lähtee luomaan uutta. Tietoa voi jalostaa rajattomasti, taidetta voi luoda ilman rajaa, ideoita voi kehittää vailla äärtä ja laitaa, yhdessä toimien yhteenlaskukin kadottaa rajansa - kaksi ja kaksi on aina enemmän kuin neljä. Hyvät ystävät Ihmiskunta kehittyy sittenkin, vaikka vaivojen ja vastusten kautta. Pohjolan ja Lapin kansa on tuntenut rajojen raskauden vuosisatojen mittaan. Näinä päivinä olemme muistelleet historiallista vaihetta, kun Suomi irrotettiin Ruotsista ja liitettiin autonomiseksi alueeksi Venäjän yhteyteen. Nyt jälkeenpäin katsoen kehitys näyttää hyvältä ja loogiselta: vähitellen tästä kasvoi Suomen itsenäinen kansakunta, jonka yhteys Ruotsiin on syntynyt uudestaan tasaarvoiselta pohjalta, käytännössä ilman kansojamme erottavia rajoja. Samaan rajattomaan yhteyteen kasvaa vähitellen myös Venäjä - miksei kasvaisi, ihmisten yhteisö, ajan kanssa. Ajattelin tätä muutama päivä sitten rajan toisella puolella Venäjälle Vienan Karjalaan Paanajärven ja Pääjärven alueella, josta tilapäisesti katosivat ihmiset ja kulttuuri viime sodan seurauksena. Ne ovat jo alkaneet palautua takaisin. Raja on alkanut madaltua, vaikka se on yhä siellä, ihmisten yhteys kasvaa jo. Kaksisataa vuotta sitten 1809 oli paljon myös niitä, jotka pelästyivät rauhan ankaria ehtoja, surivat sodassa menetettyä ja näkivät edessään vain pelottavia uhkia. Kukaan ei voinut ennustaa silloin, millaiseksi maailma tulee muotoutumaan. Eikä se väistämättä olisi kehittynytkään omia aikojaan tällaiseksi. Se kehittyi, koska oli ihmisiä, jotka tahtoivat niin.

6 Tarvittiin koko 1800-luvun kehitys. Hengelliset herätysliikkeet antoivat kirjan kansan käsiin ja kyvyn ajatella itsenäisesti. Sosiologisessa mielessä tämä oli paitsi hengellinen, myös yhteiskunnallinen herääminen, talonpojan esipoliittinen liike, kansalaisyhteiskunnan alku. Tarvittiin kulttuurin kehitys, kielen, kirjallisuuden, kuvataiteen, musiikin nousu, taiteen kultakausi Suomessa, jotta kansallinen identiteetti oli kyllin luja myös poliittisen itsenäisyyden saavuttamiseen. Tarvittiin yritteliäisyyttä, teollisuutta ja kauppaa. Tarvittiin infrastruktuuri, voimalaitokset, rautatie, laivat ja maantiet. Kansakoulu, kuntalaitos ja terveydenhoito. Nyt tarvitaan jälleen uusia ajattelun aineksia ja rohkeaa mieltä tarttua tekoihin, jotta kahdensadan vuoden kuluttua kerrotaan: äitimme ja isämme uskalsivat katsoa tulevaisuuteen, luottaa entistä parempaan maailmaan, vaikka eivät tienneet, millainen kehitys oli edessä. Me olemme heitä, joita silloin muistellaan. Antakaamme tuleville polville jotain, mitä muistella. Erityisesti tänään on nähtävä yli rajojen: jokainen ihminen olen minä, minun lihaani ja vertani, kipuani ja iloani. On aika ottaa todesta tämä maailma, mutta myös usko, on herätettävä toivo eikä pelko. Onko tämä liikaa sanottu? Ollaanko menossa parempaan vai huonompaan suuntaan? Moni asia on kehittynyt parempaan suuntaan. Hyviä merkkejä on, vaikka muutos on hidas. Eräät elämänvalheet on paljastettu jo viime vuosisadalla, joka maailmansotineen on ehkä kauhistuttavin ihmiskunnan historiassa. Valheellinen utopia toisensa jälkeen on kadonnut historian roskatynnyriin. Kommunikaatio, yhteydenpito ihmisten välillä on aivan uudella tasolla uuden teknologian ja internetin ansiosta. Jokainen voi olla yhteydessä kehen tahansa mistä tahansa ja minne tahansa ja milloin tahansa. Emme vielä tarkkaan tiedä, kuinka paljon tämä rajattomuus muuttaa elämäämme. Muutos on vasta alussa. Maailma muuttuu entistä läpinäkyvämmäksi: ihmisen harhapolut ja pahat aikeet paljastuvat entistä herkemmin. Se mikä on pimeässä, tulee valoon. Myös yhteiset hyvät pyrkimykset saadaan esiin ja voidaan jakaa samoin ajattelevien kesken yli sinisen planeetan. Yhteisöt syntyvät kokonaan uudella tavalla, uusiin verkostoihin. Talouden maapalloistuminen eli globalisaatio etenee hitaasti ja erehdysten kautta, kuten taantuma parhaillaan osoittaa. Markkinat ovat luoneet paljon hyvää, kehitys on käynnistynyt lopulta Kiinassa ja Intiassa sekä eräillä alueilla Latinalaisessa Amerikassa. On nähty, ettei mitään kansaa ole ennalta määrätty köyhyyteen ja kurjuuteen, vaan kehitys voi käynnistyä.

7 Ihmisen ahneus on myös rikkonut markkinoiden lakeja ja synnyttänyt paljon pahaa. Rajat on löydettävä ja mitattava aivan uudella tavalla ja uusissa paikoissa. Maailman markkinoiden pitää yhdentyä, mutta myös siellä on opittava elämään ihmisiksi eli itse elämän rajoja kunnioittaen. Oikumene on yhteinen asuttu maanpiiri, jossa lopulta kaikki ovat riippuvaisia toisistaan, myös taloudellisesti. Yhdentyminen, integraatio, etenee - ihmisten edut, tavoitteet, jopa arvot alkavat näyttää yhteisiltä. Maailmassa on edelleen valtavasti epäoikeudenmukaisuutta - ja miljoonat joutuvat kuolemaan nälkään toisten itsekkyyden takia. Sinisen planeetan henki on vaarassa, se uhkaa tukehtua hiilidioksidiin. Kansakunnat kohtaavat Kööpenhaminassa tämän vuoden lopussa ja yrittävät löytää uuden tason maapallon elämän suojelemiseksi. Vääntö on kova, mutta pelko yhteinen. Ihminen on taistellut luonnonvoimia vastaan ja voittanut ne. Nyt on jälleen palattava osaksi luontoa, ettemme itse menehdy. Uskontojen rooli on noussut yllättävän keskeiseksi. Fundamentalismi sekä kristittyjen että muslimien parissa aiheuttaa paljon pahaa, kuten on nähty. Uskonnot ovat myös poliittinen ja kulttuurin realiteetti, jota ei voi sivuuttaa. Suomessakin on nykyisin muslimia - tarvitaan enemmän kuin ekumeniaa, tarvitaan uskontojen dialogia. On opittava löytämään aito usko, jota poliittiset fanaatikot eivät kykene turmelemaan, kuten on tapahtunut Amerikassa ja Lähi-idässä, missä ihmiset on kiihotettu fundamentalismin voimalla toisiaan vastaan, järjettömään väkivaltaan, aidolle uskolle vieraan ikeen kantajiksi. Olen itse kokenut eriuskoisen ihmisen veljekseni aikoinaan ulkomaantoimittajan matkoilla: toisen uskon edustaja ei ollutkaan viholliseni, Libanonin druusi on kuin Pohjanmaan körtti ja Iranin muslimi kuin Lapin lestadiolainen. Näin se on. Toisen ihmisen hyväksyminen, erilaisuuden sietäminen ja toisella tavalla uskovan kunnioittaminen ei tarkoita luopumista omasta uskosta ja koetellusta totuudesta. Päinvastoin: vasta oman ajattelun, arvojen ja vakaumuksen löytäminen antaa välineet kohdata toisinajatteleva - ja sallia hänelle samat oikeudet. Meidän on opittava kohtaamaan kaikki vakaumuksen ihmiset uskonnosta riippumatta. Ja vakaumuksen ihmiset rakentavat yhdessä rajat, jotka noudattavat elämän lakia - eivätkä käytä hyväkseen ihmisten pelkoa ja turvattomuutta. Vakaumuksen ihmiset oppivat luottamaan lapsellisesti vanhan lapsellisen laulun sanoin: Jonk on turva Jumalassa, turvassa on paremmassa kuin on tähti taivahalla, lintu emon siiven alla. Siksi ei tarvitse hyökätä vieraan kimppuun eikä tuhota toisinajattelevaa. Uskonnon väärinkäytöstä huolimatta kuuluisan tiedemiehen Samuel Huntingtonin ennustama sivilisaatioiden yhteentörmäys jää tapahtumatta: järki voittaa sittenkin. Uskontojen väärinkäyttöä vastaan nousevat itse uskontojen johtajat - pakosta. Olennaista on köyhyyden ja tietämättömyyden voittaminen.

8 Suuret maailmanuskonnot syntyivät luomaan järjestystä kaaokseen - niin tapahtuu jälleen. Oikeudenmukainen ratkaisu Lähi-idässä antaa odottaa itseään. Siinä on avain. Se löydetään, sillä rauha on tehtävä. Elämme kuoleman varjon maassa aina yksilöinä, mutta ensi kertaa myös planeettana. Elämän rajat ovat tulleet kirjaimellisesti vastaan. Emme voi ylittää niitä tuhoutumatta itse. Emme ole toivottomia, vaikka ehkä unelmoimme hiukan kohtuullisemmin kuin joskus ennen. Olemme sitoutuneita työhön elämän puolesta oman elämämme pituiseksi taipaleeksi. Siksi ajaksi. Muuta emme voi. Kulutamme siihen aikamme ja se kuluu asiaan. Sillä on tarkoitus. Rakkaat sisaret ja veljet Sininen Planeetta ei ole haave, vaan todellisuutta. Sen pohjoisella kulmalla olemme me, tässä ja nyt. Juuri nyt me matkaamme halki avaruuden tällä suurenmoisella aluksellamme planeetta Maassa. Katsokaamme tätä hetken kaukaa, kuin Jumalan silmin ylhäältä taivaan korkeuksista. Kun Luojan katse kohdistuu tänne Maahan, hänen silmänsä ovat täynnä lempeyttä ja rakkautta, kaiken sen kauniin takia, jonka hän on itse luonut elämään. Mutta on myös murhetta ihmisen heikkouden, pelkuruuden ja itsensä väheksynnän takia. Niin paljon rakkautta kuitenkin, että Luoja lähestyy luomakuntaansa, tulee lihaksi, veljeksemme ja auttajaksemme. Voi melkein kuulla hänen sanovan: katsokaa ympärillenne, minkä suurenmoisen lahjan olette saaneet, elämän lahjan. Se on teille annettu viljeltäväksi ja varjeltavaksi, molempiin tarkoituksiin. Älkää pelätkö, vaan lähtekää liikkeelle vapautettuina elämään. Meillä on tehtävä, rajattoman rajan kansa. Avaruuden mustassa tyhjyydessä sykkii elämä. Ainoat rajat ovat elämän omat rajat. Ne on tunnistettava ja tunnustettava. Olemme kaikki yhdessä matkalla Sinisellä Planeetalla turvallisin mielin tuntemattomaan tulevaisuuteen. Elämä itse kutsuu meitä jokaista työhön, rakentamaan tulevaisuutta.

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat.

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Herra on Paimen Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Joh. 10:11 Minä olen se hyvä paimen. Joh. 10:11 Minä olen

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa

Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Muskarimessu: Hyvän paimenen matkassa Lähdetään matkaan Tänään lähdetään hyvän paimenen matkaan. Aamulla paimen huomasi, että yksi hänen lampaistaan on kadoksissa. Tallella on 99 lammasta, mutta yksi,

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa.

JOULUN TUNNELMA. Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa. JOULUN TUNNELMA Nyt joulun kellot näin kaukaa soi, joulurauhaa julistaa. Äänet hiljentyvät kaupungin ja on kiire jäänyt taa. Nyt syttyy tähdet nuo miljoonat jokaiselle tuikkimaan. Jälleen kodeissa vain

Lisätiedot

UUSI AIKA. Sisällys NYT ON AIKA VALITA HYVÄ ELÄMÄ JA TULEVAISUUS, JOKA ON MAHDOLLINEN.

UUSI AIKA. Sisällys NYT ON AIKA VALITA HYVÄ ELÄMÄ JA TULEVAISUUS, JOKA ON MAHDOLLINEN. UUSI AIKA NYT ON AIKA VALITA HYVÄ ELÄMÄ JA TULEVAISUUS, JOKA ON MAHDOLLINEN. Me voimme päästä irti nykyisestä kestämättömästä elämäntavastamme ja maailmastamme ja luoda uuden maailman, joka ei ole enää

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

IHMISOIKEUSKASVATUS Filosofiaa lapsille -menetelmällä

IHMISOIKEUSKASVATUS Filosofiaa lapsille -menetelmällä Pohdi! Seisot junaradan varrella. Radalla on 40 miestä tekemässä radankorjaustöitä. Äkkiä huomaat junan lähestyvän, mutta olet liian kaukana etkä pysty varoittamaan miehiä, eivätkä he itse huomaa junan

Lisätiedot

NÄKY, JOHTAJUUS, RAKENTAJAT ESRAN KIRJAN 1-7 KAUTTA TÄHÄN PÄIVÄÄN / VARIKKO 11.1.2015

NÄKY, JOHTAJUUS, RAKENTAJAT ESRAN KIRJAN 1-7 KAUTTA TÄHÄN PÄIVÄÄN / VARIKKO 11.1.2015 NÄKY, JOHTAJUUS, RAKENTAJAT ESRAN KIRJAN 1-7 KAUTTA TÄHÄN PÄIVÄÄN / VARIKKO 11.1.2015 J O TA I N K Ä S I T TÄ M ÄT Ö N TÄ Jumala vaikuttaa pakanakuninkaan toteuttamaan suunnitelmansa Kuin kastelupuro on

Lisätiedot

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939

RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (1. Joh. 4:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen. Rinnetie 10. 95420 Tornio. puh. 050 359 6939 RAKKAUS, ANTEEKSIANTAMINEN JA RUKOUS (:8) Hääjuhlan puhe Juha Muukkonen Rinnetie 10 95420 Tornio puh. 050 359 6939 s-posti: juha.muukkonen@gen.fi kotisivu: www.gen.fi Raamatunkäännös: KR 1933/38 JÄSENNYS

Lisätiedot

JUMALAN OLEMASSAOLOA. En voinut enää kieltää

JUMALAN OLEMASSAOLOA. En voinut enää kieltää Aikamedia 2 En voinut enää kieltää JUMALAN OLEMASSAOLOA n Vuosia sitten ajattelin, että elämässä ei ole mitään järkeä. Identiteettiongelmien keskellä minulla ei ollut hajuakaan siitä, kuka minä olen, mistä

Lisätiedot

Hyvä Sisärengaslainen,

Hyvä Sisärengaslainen, Lisää 1. Joh 3:sta? http://www.sley.fi/luennot/raamattu/ UT/Johanneksen_kirjeet/1Joh03EK.h tm Hyvä Sisärengaslainen, 1. Johanneksen kirjeen kolmas luku puhuu Jumalan lahjasta, mutta myös hänen pyhästä

Lisätiedot

Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama

Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama Suoraa puhetta, kuuleeko kukaan? Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama Matt. 7: 1-6 1."Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi. 2. Niin kuin te tuomitsette, niin tullaan teidät tuomitsemaan, ja niin kuin te mittaatte,

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan

Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan Luuk.14:26-35. Kutsu Jumalan valtakuntaan Tämän sunnuntain teema on " kutsu Jumalan valtakuntaan ". Päivän tekstissä Jeesus itse asiassa esittää kutsun Jumalan valtakuntaan, vaikka tuo kutsu kuulostaakin

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

1. Uskon puolustus. Jyväskylän Vapaaseurakunta

1. Uskon puolustus. Jyväskylän Vapaaseurakunta 1. Uskon puolustus Jyväskylän Vapaaseurakunta 2. Sisältö Klo 12-13.30 Timo K: 1) Katsaus ateismiin ja uusateismiin 2) Mitä meiltä kysytään? Mitä vastamme kysymyksiin? *Miksi on kärsimystä, jos Jumala on

Lisätiedot

Kleopas, muukalainen me toivoimme

Kleopas, muukalainen me toivoimme Luukas 24 : 13-35 16 18 : Mutta heidän silmänsä olivat pimitetyt, niin etteivät he tunteneet häntä. Ja hän sanoi heille: "Mistä te siinä kävellessänne puhutte keskenänne?" Niin he seisahtuivat murheellisina

Lisätiedot

Ehtoopalvelus lauantai ja aattoiltana maallikon laulamana

Ehtoopalvelus lauantai ja aattoiltana maallikon laulamana Ehtoopalvelus lauantai ja aattoiltana maallikon laulamana Pyhien isiemme esirukouksien tähden Herra Jeesus Kristus, meidän Jumalamme, armahda meitä. Aamen. Kunnia olkoon Sinulle, meidän Jumalamme, kunnia

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Hyvä Sisärengaslainen,

Hyvä Sisärengaslainen, Hyvä Sisärengaslainen, Tervetuloa SLEY:n nuorisotyön sisärenkaan raamattukouluun! Tämän kevään kuluessa käymme läpi Johanneksen evankeliumin lyhyissä jaksoissa. Voit lähettää kysymyksiä, palautetta, esirukousaiheita

Lisätiedot

Minä olen Jeesus len Jees Minä

Minä olen Jeesus  len Jees Minä Minä olen Jeesus Nimilappu pussinnauhaan, peliohje pussiin. Voit tulostaa pelin kopiopaperille. Leikkaa ja liimaa kortit sitten kartongille tai pahville. Kontaktimuovilla tai laminaatilla saat korteista

Lisätiedot

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo (Matt 16:18) Ja mina sanon sinulle: Sina olet Pietari, ja ta lle kalliolle mina rakennan seurakuntani, eiva tka tuonelan portit sita voita. (Matt

Lisätiedot

Apologia-forum 25.-27.4.2014

Apologia-forum 25.-27.4.2014 Mikä on kristinuskolle luovuttamatonta? Kuvat: sxc.hu Apologia-forum 25.-27.4.2014 Ryttylän Kansanlähetysopisto Pääpuhujana prof. John Lennox (oxfordin yliopisto) Tiede usko luominen evoluutio www.kansanlahetysopisto.fi/apologiaforum

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Usko. Elämä. Yhteys.

Usko. Elämä. Yhteys. Usko. Elämä. Yhteys. Aina kun kokoonnumme yhteen seurakuntana, haluamme, että usko, elämä ja yhteys näkyvät keskellämme. Me uskomme Jumalan yliluonnolliseen voimaan. Jumalalle ei ole mikään mahdotonta!

Lisätiedot

EEVA JA AADAM EDENISSÄ

EEVA JA AADAM EDENISSÄ Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) EEVA JA AADAM EDENISSÄ Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Jumalan istuttamassa paratiisissa, joka

Lisätiedot

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden.

OSA 1 SISÄINEN VOIMA. Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. OSA 1 SISÄINEN VOIMA Oma mieli on ihmisen vallassa ei se mitä ympärillä tapahtuu. Kun tämän ymmärtää, löytää vahvuuden. Marcus Aurelius HERÄÄT TUNTEESEEN, ETTÄ TEHTÄVÄÄ ON LIIKAA. Et jaksa uskoa omiin

Lisätiedot

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet 1. Kysy Asiakkaalta: Tunnista elämästäsi jokin toistuva malli, jota et ole onnistunut muuttamaan tai jokin ei-haluttu käyttäytymismalli tai tunne, tai joku epämiellyttävä

Lisätiedot

Kultaisia sanoja. (Uusi Aika 1901, N:o 2, Tammikuun 12 p )

Kultaisia sanoja. (Uusi Aika 1901, N:o 2, Tammikuun 12 p ) Kuta enemmän tiedät ja kuta paremmin ymmärrät, sitä ankarammin sinua tuomitaan, jollei elämäsi ole yhtä pyhä kuin tietosi on laaja. Tuomas Kempiläinen. Vaikka maailma tuhansine ilmiöineen vetää ihmisen

Lisätiedot

USKONTODIALOGI DIAKONIATYÖSSÄ

USKONTODIALOGI DIAKONIATYÖSSÄ USKONTODIALOGI DIAKONIATYÖSSÄ Kokemuksia toisinuskovan kohtaamisesta Kajaanin seurakunnassa Tuula Haataja JOS VOISIKIN ITSE VALITA MILLAISTA ERILAISUUTTA JOUTUU LÄHELLÄÄN SIETÄMÄÄN Maija Paavilainen Mutta

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Taivas, Jumalan kaunis koti

Taivas, Jumalan kaunis koti Nettiraamattu lapsille Taivas, Jumalan kaunis koti Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Me lähdemme Herran huoneeseen

Me lähdemme Herran huoneeseen Me lähdemme l Herran huoneeseen "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta Ilo valtasi minut, kun

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

MIHIN KÄYTÄT ELÄMÄSI? Hullua rakkautta: Asian ydin (s )

MIHIN KÄYTÄT ELÄMÄSI? Hullua rakkautta: Asian ydin (s ) MIHIN KÄYTÄT ELÄMÄSI? Hullua rakkautta: Asian ydin (s. 168-179) MIHIN KÄYTÄT ELÄMÄSI? MIHIN KÄYTÄT ELÄMÄSI? Annie Dillard: Tapa, jolla vietämme päivämme, on tapa jolla vietämme elämämme. MIHIN KÄYTÄT ELÄMÄSI?

Lisätiedot

Kuolemaan ja kuolemiseen liittyvät kipeät kysymykset henkilökunnan näkökulmasta

Kuolemaan ja kuolemiseen liittyvät kipeät kysymykset henkilökunnan näkökulmasta Kuolemaan ja kuolemiseen liittyvät kipeät kysymykset henkilökunnan näkökulmasta Saattohoito seminaari 27. -28.10.2015, Aholansaari, Nilsiä Hanna Hävölä TtM, sh, kouluttaja Ihmisen on hyvä syntyä syliin,

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

UUTUUDET TOUKOKUU - KESÄKUU 2012 IMMORTALS OSA 1

UUTUUDET TOUKOKUU - KESÄKUU 2012 IMMORTALS OSA 1 UUTUUDET TOUKOKUU - KESÄKUU 2012 TWILIGHT: AAMUNKOI - OSA 1 SYVÄLLE SALATTU IMMORTALS NORDISK FILM TOUKOKUUN-KESÄKUUN 2012 UUTUUDET 1 TWILIGHT: AAMUNKOI - OSA 1 Yli 190 000 elokuvakatsojaa! Tervetuloa

Lisätiedot

Yksinhuoltajana monikkoperheessä

Yksinhuoltajana monikkoperheessä Yksinhuoltajana monikkoperheessä J A N N A R A N T A L A L A S T E N P S Y K I A T R I A N E R I K O I S L Ä Ä K Ä R I P A R I - JA P E R H E P S Y K O T E R A P E U T T I 4. 9. 2 0 1 5 w w w. j a n n

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

JOULUSEIKKAILU. -Aikamatka ensimmäiseen jouluun

JOULUSEIKKAILU. -Aikamatka ensimmäiseen jouluun JOULUSEIKKAILU -Aikamatka ensimmäiseen jouluun Näytelmä ensimmäisen joulun tapahtumista Israelissa. «Esitykset ja kuljetukset ilmaisia kaikille Kuopion kouluille ja päiväkodeille» Jouluseikkailu on alakoululaisille

Lisätiedot

TASAPAINOISET IHMISSUHTEET

TASAPAINOISET IHMISSUHTEET TASAPAINOISET IHMISSUHTEET Ihmissuhdeinventaario Jumalan suunnitelma ihmissuhteille Syntiinlankeemuksen seuraukset Terveet ihmissuhteet Riippuvuusjatkumo Epäterveet riippuvuudet Irti epäterveistä riippuvuuksista

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible for Children,

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Kun olen hätääntynyt ja ahdistunut, odotan

Kun olen hätääntynyt ja ahdistunut, odotan 1. syyskuuta Jumala, minun Jumalani, sinua minä odotan. Sieluni janoaa sinua, ruumiini ikävöi sinua ja uupuu autiomaassa ilman vettä. Ps. 63:2 Kun olen hätääntynyt ja ahdistunut, odotan kiihkeästi Jumalan

Lisätiedot

Miksi johtavat ajatukset?

Miksi johtavat ajatukset? Miksi johtavat ajatukset? Johtavat ajatukset syntyvät aina sisältä päin. Ne ovat tärkeitä ennen kaikkea meille itsellemme. Tarkistamme ne joka vuosi yhdessä. Ne toimivat innostuksemme lähteenä ja niiden

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa. Saarna 12.10.2008 Ari Puonti

JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa. Saarna 12.10.2008 Ari Puonti JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa Saarna 12.10.2008 Ari Puonti Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään (abad) ja varjelemaan (shamar) sitä.

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus Nettiraamattu lapsille Jeesus ja Lasarus Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24

...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 ...mutta saavat lahjaksi vanhurskauden Hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa. Room. 4:24 Nyt ei siis ole mitään kadotustuomiota niille, jotka ovat Kristuksessa Jeesuksessa,

Lisätiedot

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus!

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Onneksi olkoon odottava isä! Missä olit kun kuulit että sinusta tulee isä? Mitä toiveita / odotuksia / haaveita / pelkoja sinulla on lapseen liittyen? Millainen

Lisätiedot

Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma

Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma Kiperiä kysymyksiä Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma Opetus Neljä jaksoa Vihasta ja riidasta (Matt. 5:21-26) Aviorikoksesta (5:27-32) Vannomisesta (5:33-37) Vihamiesten rakastamisesta (5:38-48) Matt.5:21-26

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minun elämäni Mari Vehmanen, Laura Vesa Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minulla on kehitysvamma Meitä kehitysvammaisia suomalaisia on iso joukko. Meidän on tavanomaista vaikeampi oppia ja ymmärtää asioita,

Lisätiedot

RUKOUSHETKI SEURAKUNNAN TOIMITILAA KÄYTÖSTÄ POISTETTAESSA. 3. Psalmi. 1. Alkuvirsi. 2. Johdanto Alkusiunaus. Johdantosanat

RUKOUSHETKI SEURAKUNNAN TOIMITILAA KÄYTÖSTÄ POISTETTAESSA. 3. Psalmi. 1. Alkuvirsi. 2. Johdanto Alkusiunaus. Johdantosanat RUKOUHETKI EURAKUNNAN TOIMITILAA KÄYTÖTÄ POITETTAEA 1. Alkuvirsi Voidaan käyttää esimerkiksi virttä 38: 1-3, 176: 1-3, 181: 1-3, 194, 317. Virren sijasta voi olla muuta musiikkia. 2. Johdanto Alkusiunaus

Lisätiedot

Tartu Raamattuun anna Raamatun tarttua! Kyösti F

Tartu Raamattuun anna Raamatun tarttua! Kyösti F Tartu Raamattuun anna Raamatun tarttua! Kyösti F KUINKA RAAMATTU VOISI: 1. Tarttua meihin 2. Pysyä meissä 3. Tuottaa siunausta elämässämme Elämmekö sanasta? Elämän koulu Ei ihminen elä ainoastaan leivästä,

Lisätiedot

Puolueettomuus. Autettavan Toiminnan ehdoilla toimiminen ilo

Puolueettomuus. Autettavan Toiminnan ehdoilla toimiminen ilo Puolueettomuus Vapaaehtoistoiminnassa toimitaan tasapuolisesti kaikkien edun mukaisesti. Vapaaehtoinen ei asetu kenenkään puolelle vaan pyrkii toimimaan yhteistyössä eri osapuolten kanssa. Mahdollisissa

Lisätiedot

Eväitä yhteistoimintaan. Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy

Eväitä yhteistoimintaan. Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy Eväitä yhteistoimintaan Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy 3.10.2008 Modernistinen haave Arvovapaa, objektiivinen tieto - luonnonlaki Tarkkailla,tutkia ja löytää syy-seuraussuhteet

Lisätiedot

Armolahjat ja luonnonlahjat

Armolahjat ja luonnonlahjat Armolahjat ja luonnonlahjat Rakkauden palvelua varten Jumalan antamat lahjat Luonnonlahjat ja armolahjat liittyvät t syvällisell llisellä tavalla ihmisen kokonaisvaltaiseen kutsumukseen. Luonnonlahjat

Lisätiedot

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa Luottamus SISÄLTÖ Perusluottamus syntyy Vastavuoroinen kiintymyssuhde Pieni on suurta Lapsi luottaa luonnostaan Lapsen luottamuksen peruspilarit arjessa Lapsen itseluottamus vahvistuu Luottamuksen huoneentaulu

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Globaalikasvatusta ja maailman hahmottamisen pedagogiikkaa

Globaalikasvatusta ja maailman hahmottamisen pedagogiikkaa Globaalikasvatusta ja maailman hahmottamisen pedagogiikkaa Aktiivisena maailmankansalaisena tässä ajassa Kansainvälistyvä kansanopisto Satu Korpela 28.11.2007 Kestävä kehitys Kansalaisvaikuttajasta aktiiviseksi

Lisätiedot

Irja Öun Geriatrian erikoislääkäri Palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys

Irja Öun Geriatrian erikoislääkäri Palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys Irja Öun Geriatrian erikoislääkäri Palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys Lääkärin koulutus korostaa biologista näkökulmaa Kuolema biologinen psykologinen kulttuurinen eettinen ja uskonnollinen näkökulma

Lisätiedot

http://www.youtube.com/watch?v=sugtzbcwtti&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=sugtzbcwtti&feature=related Syyskuu no 55 /2012 http://www.youtube.com/watch?v=sugtzbcwtti&feature=related "Särkyneille on puhuttava hiljaa ja sanoin, jotka eivät lyö. Kuin tuuli, joka vaalii viljaa, kuin lempeä ja lämmin yö. Särkyneitä

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen syntymä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen syntymä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen syntymä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Kati Hämäläinen Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012

Lisätiedot

JOS ET SINÄ, NIIN KUKA?

JOS ET SINÄ, NIIN KUKA? JOS ET SINÄ, NIIN KUKA? Aina, kun haluat asioiden muuttuvan parempaan suuntaan, sinun on otettava ohjat omiin käsiisi. Kun päätät, että olet omien valintojesi arvoinen, voit ottaa vastuun omasta elämästäsi

Lisätiedot

VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN

VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VAIN YKSI PALASI KIITTÄMÄÄN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Tapahtuman paikka on joku kylä Samarian ja Galilean rajalla b) Vieraat

Lisätiedot

Ehyeksi aikuiseksi osa 3. 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996

Ehyeksi aikuiseksi osa 3. 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996 12 askelta Ehyempään aikuisuuteen - Opas Kristus-keskeisen parantumisen tielle, 1996 Saarnaajan kirjasta (4:9-12) voidaan lukea Kristus-keskeisen kumppanuuden periaate: Kaksin on parempi kuin yksin, sillä

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan.

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Lämmittely Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Oletko samaa mieltä vai eri mieltä? Miksi? On tosi helppo saada suomalaisia ystäviä. Suomalaiset eivät käy missään vaan ovat aina

Lisätiedot

Kouluun lähtevien siunaaminen

Kouluun lähtevien siunaaminen Kouluun lähtevien siunaaminen Tätä aineistoa käytetään rukoushetkessä (ks. sen rakenne s. 9), jossa siunataan kouluun lähtevät. Siunaaminen toimitetaan keväällä tai juuri ennen koulun alkamista. Siunaamisen

Lisätiedot

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan.

JAAKOBIN PAINI. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JAAKOBIN PAINI 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Penuelissa, matkalla Harranista, Laabanin luota takaisin luvattuun maahan. b)

Lisätiedot

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa 1 opettaja- Isak Penzev 21.0.3.2013 Jatkamme Johanneksen kirjeen tutkimista. Tämä oppitunti kuuluu opetussarjaan, jossa me tutkimme Uutta testamenttia. Kun me tutkimme

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sinun aivoista

5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sinun aivoista 5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sinun aivoista VILMA HEISKANEN 26.11.2014 Lähde: http://powerofpositivity.com/5-things-must-know-mind/ Puhu parin kanssa Lue parin kanssa aivoista Mitä ajattelet? Oletko

Lisätiedot

ääripäistä Ajatuksia suorittamisesta, hellittämisestä ja tiestä tasapainoon.

ääripäistä Ajatuksia suorittamisesta, hellittämisestä ja tiestä tasapainoon. ääripäistä tasapainoon Ajatuksia suorittamisesta, hellittämisestä ja tiestä tasapainoon. Tekemisestä saa nauttia. Oikeasti. mutta jos rentoutuminen ja "vain oleminen" ahdistaa, voi olla että suorittamisen

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1 Kim Polamo Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Työnohjauksen tulos näkyy taseessa.* * Vähentyneinä poissaoloina, parempana työilmapiirinä ja hyvinä asiakassuhteina... kokemuksen

Lisätiedot

Mitä ymmärrys tarkoittaa? Mitä tarkoittaa kun sanomme; hän on fiksu tyyppi, tai hän on tosi kummallinen, vähän outo.

Mitä ymmärrys tarkoittaa? Mitä tarkoittaa kun sanomme; hän on fiksu tyyppi, tai hän on tosi kummallinen, vähän outo. Eläköön erilaisuus Miksi minua ei ymmärretä? Miksi hän ei voi rakastaa minua? Oletko joskus asettanut itsellesi näitä kysymyksiä? Mitä ymmärrys tarkoittaa? Mitä tarkoittaa kun sanomme; hän on fiksu tyyppi,

Lisätiedot

38. Eettiset valinnat Ihminen, luonto ja tekniikka AK

38. Eettiset valinnat Ihminen, luonto ja tekniikka AK 38. Eettiset valinnat Ihminen, luonto ja tekniikka AK Raamattu kuvaa ensimmäisen ihmisen asuinpaikkaa paratiisina, jossa ihminen elää sopusoinnussa ympäristönsä kanssa. Raamatun mukaan kaikki on saanut

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat Tunteet SISÄLTÖ Värikylläinen tunne-elämä Tunne on aina viesti Olet malli tunteiden ilmaisemisessa Auta lasta tunnistamaan Auta lasta nimeämään Kiukku lapsen haasteena Kun lapsi kiukustuu Sano näin itsellesi

Lisätiedot

Hyviä ja huonoja kuninkaita

Hyviä ja huonoja kuninkaita Nettiraamattu lapsille Hyviä ja huonoja kuninkaita Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama

Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama Loisto yllättää Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama Matt. 17:1-3 1 Kuuden päivän kuluttua Jeesus otti mukaansa Pietarin sekä Jaakobin ja tämän veljen Johanneksen ja vei heidät korkealle vuorelle yksinäisyyteen.

Lisätiedot

1. KAPITTEL 2. KAPITTEL

1. KAPITTEL 2. KAPITTEL 1. KAPITTEL Joka alusta oli, jonka me kuulimme, jonka me silmillämme näimme, jota me katselleet olemme, ja meidän kätemme pidelleet ovat elämän sanasta, 2 (Ja elämä on ilmestynyt, ja me olemme nähneet,

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

LUOMINEN. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin (Kolmiyhteinen) Jumala loi maailman n. 6 000 vuotta sitten.

LUOMINEN. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin (Kolmiyhteinen) Jumala loi maailman n. 6 000 vuotta sitten. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) LUOMINEN Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin (Kolmiyhteinen) Jumala loi maailman n.

Lisätiedot

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa 1. Mitkä ovat kasvun tyylilajit yleensä? 2. Globalisaatio haastaa rikkaat maat; olemme siis hyvässä seurassa 3. Kasvu tulee tuottavuudesta; mistä tuottavuus

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot