SATAKUNNAN UUDISTUVAN VASTUULLISEN TEOLLISUUDEN KASVUOHJELMA - TEOLLISUUSPILOTTI TYÖSUUNNITELMA 2019

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SATAKUNNAN UUDISTUVAN VASTUULLISEN TEOLLISUUDEN KASVUOHJELMA - TEOLLISUUSPILOTTI TYÖSUUNNITELMA 2019"

Transkriptio

1 SATAKUNNAN UUDISTUVAN VASTUULLISEN TEOLLISUUDEN KASVUOHJELMA - TEOLLISUUSPILOTTI TYÖSUUNNITELMA 2019

2 Satakunnan uudistuvan vastuullisen teollisuuden kasvuohjelma Teollisuuspilotti 2020 Satakunnan teollisuuden kasvuohjelma, Teollisuuspilotti 2020 on maakunnan vahva temaattinen kehittämiskokonaisuus. Maakunnassa vallitsee vahva yhteinen tahtotila teollisuuden uusiutumisen tukemisesta. Teollisuuspilotin tavoitteena on edistää teollisuuden kasvua, kilpailukykyä ja uudistumista sekä turvata teollista toimintaa ja minimoida kasvun hidasteita. Teollisuuden uudistuminen sisältyy maakunnan älykkääseen erikoistumiseen. Kasvuohjelman keskiössä ovat Satakunnassa sijaitsevat kansallisesti merkittävät teollisuuspuistot: Kupariteollisuuspuisto, M20 Industrial Park ja POC Porissa, Seaside Industry Park Raumalla, Suurteollisuuspuisto Harjavallassa, Kirkkokallion agroekologinen teollisuuspuisto Honkajoella sekä Etelä- Satakunnan elintarvikeyritysalueet. Myös koulutus- ja tutkimuslaitoksilla on tässä työssä merkittävä rooli. Teollisuuspilotin avulla voidaan luoda ja testata teollista toimintaa monipuolisesti uudistavaa teollisuuspuistostrategiaa, jota voidaan laajentaa myös kansalliseksi toimintamalliksi. Tavoitteena on luoda maailman paras teollisuusalueisiin perustuva kokeiluympäristö. Satakunnan teollisuuden kasvuohjelma Teollisuuspilotti Satakunnan Teollisuuspilotin toimenpidekokonaisuudet: Korkeakoulujen ja teollisuuden TKI-yhteistyön kehittäminen Alueellisten osaamiskeskittymien vahvistaminen Teolliset symbioosit: uudet kiertotalous- ja ympäristöratkaisut Teollisuuspuistot start-upien ja PK-yritysten katalyyttina sekä kasvuympäristönä 2. Teollisuuspuistot toimintaympäristönä Kasvun mahdollistavien, teollisuuspuistot yhteen kytkevien älykkäiden logististen ratkaisujen kehittäminen. Ympäristöalan tiivistyvä kehityskumppanuus ja dialogi teollisuuteen liittyvissä ympäristökysymyksissä. Kehityskumppanuudet viranomaisten yritysten ja oppilaitosten kesken Kasvun mahdollistavat liikenne- ja muut logistiset ratkaisut Uusien teollisuuspuistojen sijoittumismahdollisuudet 3. Teollisuuspuistot työelämän uudistajana Työelämälähtöisen osaamisen kehittäminen sekä innovatiivisten yhteistyötapojen luominen yritysten ja koulutusorganisaatioiden välille kasvu- ja rakennemuutosaloilla Uudistuva erityiskoulutus ja uudet väylät työhön Toisen asteen ja korkea-asteen yhteistyön kehittäminen

3 TOIMENPIDE A1. Korkeakoulujen ja teollisuuden TKI-yhteistyön kehittäminen Korkeakoulujen ja teollisuuden TKI-yhteistyötä kehitetään tarjoamalla eri toimijoille foorumeita, joissa ne voivat keskinäisessä vuorovaikutuksessa käsitellä kiinnostavia aiheita. Yhteisiä foorumeja voivat olla esimerkiksi projektien kautta järjestettävät seminaarit, yritysten ja korkeakoulujen yhteiset kehittämisryhmät, teemapäivät ja muut tapahtumat. Yhteisissä poikkitieteellisissä foorumeissa etsitään aktiivisesti ideoita, teknologioita ja toimintamalleja. Yhteistyössä pyritään tunnistamaan kehittämisaiheita, joita voidaan lähteä edistämään yhteisten hankevalmistelujen ja TKI-projektien kautta. Lisäksi etsitään keinoja hyödyntää avoimen innovaatiotoiminnan periaatteita ja menetelmiä, joilla koulutus- ja tutkimuslaitosten uusin tieto ja osaaminen saadaan entistä laajemmin hyödynnettyä teollisuuden uudistumispyrkimyksissä. Teollisuudelle on löydettävä tartuntapintaa ja vastinpareja koulutus- ja tutkimuslaitoksista. A1 Case: Korkeakoulujen yhteisen osaamiskeskittymän vahvistaminen Osaamispääomaa vahvistetaan painottaen uudistumista, vientiosaamista ja työvoiman toimintakykyä. Profiloitumista tukevat kone- ja prosessitekniikan, automaation, robotiikan, tekoälyn, energiatekniikan, logistiikan ja liiketoiminnan koulutukset. Korkeakouluopiskelijoiden ja elinkeinoelämän yhteistyön vahvistaminen jo opiskeluaikana (esim. opinnäytetyöt). Toimintamallina Satakunnan ammattikorkeakoulun tuotekehityspajat. TuotekehitysPajassa opiskelijat suorittavat itsenäisesti ja vastuullisesti yrityksen määrittelemän toimeksiannon. Projektit ovat opiskelijoille ja yrityksille erinomainen yhteinen näytönpaikka ja mahdollisuus niin osaamisen kehittämiseen kuin verkostojen rakentamiseen.

4 TOIMENPIDE A2. Suunnattu rahoituskokeilu alueellisten osaamiskeskittymien vahvistamiseen Suunnattujen rahoituskokeilujen avulla tunnistetaan ja vahvistetaan Satakunnan alueellisia osaamiskeskittymiä. Porin Kupariteollisuuspuisto ja Harjavallan Suurteollisuuspuisto muodostavat metallinjalostuksen ja metallurgian osaamiskeskittymän. Rauman Seaside Industry Park on merkittävä meriteollisuuden ja metallirakentamisen osaamiskeskittymä, jossa on korkeatasoista arktisen laivanrakennuksen ja meritekniikan osaamista. Pori Offshore Constructions on erikoistunut suunnittelu-, projektinhallinta- ja valmistusprojekteihin. Ulvilan automaatioalan huippuyritysten ympärille on syntynyt huomattava automaatio- ja sähkötekniikan sekä robotiikan satakuntalainen osaamiskeskittymä. A2 Case: Itämeren merituulivoimamarkkinan mahdollisuuksien hyödyntäminen Pori Offshore Constructionsin (POC) yksi liiketoiminta-alue on merituulivoima. Tällä hetkellä pohjoisen Itämeren tuulivoimamarkkinoilla ei ole aktiivisia hankkeita, mutta 5 vuoden tähtäimellä niitä uskotaan syntyvän. A2 Case: Metallurgia ja metallinjalostus Kriittisten kierrätysmetallien koetehdas pyrkii yhteistyössä Aalto-yliopiston laajan kansallisen BATCircle -hankkeen kanssa. vastaamaan värimetalliklusterin kohtaamiin mahdollisuuksiin ja haasteisiin, joita siirtyminen täyssähköiseen yhteiskuntaan ja kierrätysraaka-aineisiin aiheuttaa.

5 TOIMENPIDE A2. Suunnattu rahoituskokeilu alueellisten osaamiskeskittymien vahvistamiseen A2 Case: Arktinen osaaminen ja Offshore-toimiala ArcTrade-kasvuohjelma on avannut useille yrityksille mahdollisuuksia arktisille markkinoille. Alkuvuodesta 2019 selvitetään arktisen osaamisen jatkorahoitusmahdollisuudet. A2 Case: Energiaosaaminen, energiamaakunta Energiateknologioiden hyödyntäminen luo uusia innovaatioita ja liiketoimintamahdollisuuksia esim. tuulivoiman, aurinkoenergian, kaasu ja metaanitalouden, vesivoiman hyödyntämiseen sekä ydinvoima-alalle. Tavoitteena ovat uusiutuvien energiamuotojen kokonaisratkaisut. Esimerkiksi merituulivoimapuiston rakentaminen yhdistää energia-, offshore- ja teknologiateollisuuden osaamista uudella tavalla, joka ei ole sidoksissa perinteisiin toimiala- tai klusterirajoihin. Circwaste Finland- hankkeessa kartoitetaan Satakunnan alueen suurimpia sivuvirtoja, joissa on liiketoimintapotentiaalia ja etsitään niille hyötykäyttöratkaisuja. Mahdollisten ratkaisujen toteutettavuutta testataan mm. käytännön pilotointien ja soveltuvuustutkimuksen avulla. Kerätyn datan pohjalta kootaan internet-pohjainen tietopankki. Hukkalämmön tiekartan laadinta 2030 Satakunnassa.

6 TOIMENPIDE A3. Teolliset symbioosit: uudet kiertotalous- ja ympäristöratkaisut Satakunnan alueella sijaitsee runsaasti raskasta energiaintensiivistä teollisuutta, jolle resurssitehokkuuden mahdollistavat teolliset symbioosit sekä uudet kiertotalous- ja ympäristöratkaisut ovat erittäin tärkeitä teemoja. Ilmastonmuutos, hiilijalanjäljen minimointi, kestävän kehityksen haaste ja kiristyvät ympäristöystävällisyysvaatimukset luovat perusteet uuden kiertotalouden synnylle. Jätteiden syntyä vältetään resurssien käytön uudenlaisella tehokkuudella ja energian käyttöä pyritään minimoimaan kautta linjan. Kiristyvä lainsäädäntö ei kiertotalouden näkökulmasta ole yksinomaan rajoite, vaan se luo myös runsaasti uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Ympäristöystävällisiä ratkaisuja tuottava Cleantech-liiketoiminta on eräs keskeisistä teollisuuden kasvualoista. A3 Case: Akkuklusterin kiertotalouden kehittäminen Kehittyvä akkuklusteri tarvitsee rinnalleen myös ratkaisuja akkujen ja akkumateriaalien kierrätykseen. Teollisuuden rakennemuutos ja globalisaatio luovat osaltaan mahdollisuuksia kiertotalouteen ja teollisiin symbiooseihin.

7 TOIMENPIDE A3. Teolliset symbioosit: uudet kiertotalous- ja ympäristöratkaisut Satakuntalainen elintarvikeklusteri panostaa resurssiviisaaseen ruokaketjuun, eli jätteiden synnyn minimoimiseen ja uudenlaiseen hyötykäyttöön. Tuotannon sivuvirrat sisältävät useita arvokkaita ainesosia, joita jalostamalla saadaan elintarviketuotannolle taloudellista lisäarvoa. Tavoitteena on raaka-ainepohjaan rakentuen etsiä entistä tehokkaampia prosesseja ja markkinoita uusille biopohjaisille tuotteille. Resurssiviisas ruokaketju linkittyy bio- ja kiertotalouden kasvuohjelmaan A3 Case: Resurssiviisas ruokaketju Liiketoimintapotentiaalien selkeyttäminen yhteistyössä yritysten ja tutkijoiden kanssa. Konkretisointipilotti Eura-Säkylä-Huittinen-alueella. Liiketoiminnan kehittäminen älykkäällä data-analytiikalla. Vuoden 2019 aikana toteutetaan ensimmäiset haastekilpailut elintarviketeollisuuteen erityisesti kiertotalouden näkökulmasta. Match Industry konseptin soveltaminen. Biokiertotalouden toimintaympäristön kehittäminen ja osaamisen vahvistaminen. Biopohjaisten sivuvirtamassojen potentiaalin hyödyntäminen ja kiertotalouden symbioosin kehittäminen. Kierrätysravinteiden käytön lisääminen.

8 TOIMENPIDE A3. Teolliset symbioosit: uudet kiertotalous- ja ympäristöratkaisut Pohjois-Satakunnassa Honkajoella sijaitseva Kirkkokallion agroekologinen teollisuuspuisto on osoitus pitkälle viedystä ekotehokkuusajattelusta. Teollisuuspuistokonsepti edustaa kehitystä teollisesta systeemistä kohti ekosysteemiä. Perimmäisenä tavoitteena on pyrkimys kohti kiertotaloutta, joka toteutuu energia- ja resurssitehokkain suljetuin järjestelmin. Teollisuuspuiston toiminta on resurssien käytön suhteen mahdollisimman pitkälle optimoitua. Yritykset hyödyntävät toinen toistensa energian käyttöä ja tuotantoa, materiaali- ja sivuvirtoja sekä jätteitä toimien siten symbioottisessa suhteessa keskenään. Teollisuuspuistokonsepti vastaa kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen haasteisiin. A3 Case: Kirkkokallion agroekologinen teollisuuspuisto Kirkkokallion agroekologisen teollisuuspuiston alueelle on suunnitteluvaiheessa useita nykyisten ns. ensimmäisen asteen raaka-aineiden jatkojalostusyrityksiä, joiden avulla pyritään nostamaan merkittävästi jalostusastetta ja alueen merkittävyyttä. Kirkkokallio -konseptia markkinoidaan voimakkaasti kehittyviin talouksiin, lähinnä Aasiaan. Maaseudun resurssi- ja energiatehokkuutta edistävässä kansainvälisessä Global Eco- hankkeessa (Leader) kootaan vuosien aikana sähköinen best practice julkaisu, johon agroekologinen teollisuuspuisto tullaan sisällyttämään. Kestävän kehityksen mukaisen energiaosaamisen vienti Kiinaan. Living Lab- ympäristöjä toteutetaan satakuntalaisten teollisuuslaitosten kiinteistöihin ja osaamisen pohjalle, joita Robocoast osaa luoda ja jalostaa.

9 TOIMENPIDE A3. Teolliset symbioosit: uudet kiertotalous- ja ympäristöratkaisut Satakunta on Suomen ensimmäinen maakaasun tuontiin perustuva Off-grid kaasutalousalue. Kaasutalouden synty perustuu Porin Tahkoluotoon rakennettuun LNG-tuontiterminaaliin, jonka kautta kaasua toimitetaan alueelle. Maakaasun ja biokaasun hyödyntäminen samalla kaasuinfralla ja laitteistoilla laajentaa kaasutalouden metaanitaloudeksi. Satakunnan kaasutaloussuunnitelma julkaisu kuvaa Satakunnan polun kohti kasvavaa metaanitaloutta A3 Case: Off Grid- kaasutalouspilotin jatko Nesteytetyn maakaasun teollisen käytön implementointi. Laajamittainen investointikierros kaasun liikennekäytön jakeluasemiin koko maakunnan alueella. Kaasutaloussuunnitelman toteuttamista mm. kahdella kaasuautoilun edistämishankkeella. Satakuntaan on rakenteilla biokaasulaitos Säkylään ja lisäksi Harjavaltaan ja Poriin on saatu TEM:n investointitukipäätös. Muitakin biokaasulaitoshankkeita on suunnitteilla.

10 TOIMENPIDE A3. Teolliset symbioosit: uudet kiertotalous- ja ympäristöratkaisut Satakunnalle ominainen korkea materiaali- ja energiaintensiivisyys tekee maakunnasta ainutlaatuisen kehittämisympäristön, kun siirrytään luonnonvaroja säästävään kestävään kehitykseen. Yritysten kannalta kestävän kehityksen mukainen toiminta on tehokas keino hallita riskejä, lisätä työhyvinvointia ja työturvallisuutta, alentaa kustannuksia ja kasvattaa tuottoja. Erityisesti kansainvälisellä tasolla kestävän kehityksen luoma positiivinen imago voi avata ovia uusille markkinoille ja kiinnostaa sijoittajia. A3 Case: Kiertotalouspilotit Peittoon kierrätyspuistoon vuoden 2018 aikana valimoteollisuuden ja rakentamisen sivuvirroista rakennettu kaksi koekenttää sekä Porin Söörmarkun kiertoliittymään 100 m tieosuus, jonka suodatinkerroksessa on käytetty voimalaitostuhkarakeita. Näiden seuranta ja mittaus ovat käynnissä. Kuluvana vuonna TVO:n puretun tuulivoimalan magneettien purkupilotti, kiertotalouden tietopankki sekä useita kiertotalousaiheisia haastekilpailuja. A3 Case: Kestävän kehityksen pilotti Kankaanpäässä käynnissä selvitys- ja valmistelutyö, josta toteutuessaan saadaan uusi pilotti kestävän kehityksen, resurssiviisauden ja kiertotalouden kenttään. Mikro- ja pk-sektorille kehitetyn digitaalisen ekologisen kestävyyden lomakkeiston pilotointi.

11 TOIMENPIDE A4. Teollisuuspuistot start-upien ja PK-yritysten katalyyttina sekä uuden liiketoiminnan kasvuympäristönä Teollisuuspilotissa teollisuusyritysten ja kasvuyritysten yhteistyö on yksi teollisuuden uudistumisen keskeisistä välineistä. Teollisuuspilotissa luodaan uusia rajapintoja teollisuusyritysten ja kasvuyritysten välille. Teollisuuspuistot avataan teollisuuden palvelujentuottajien ja asiantuntijayritysten innovaatiotoiminnalle. Lisäksi luodaan tapoja saattaa start-up yritykset yhteistyöhön teollisuusyritysten kanssa. Teollisuuden kehittämishaasteisiin etsitään uusia innovatiivisia ideoita ja ratkaisuja. Uudet menetelmät ja sovellukset, kuten digitaalisuus, pelillistäminen ja joukkoistaminen ovat uusien ratkaisujen potentiaalisina lähteinä. Tavoitteena on luoda uusi ekosysteemi, jossa erilaiset yritykset toimivat yhteisessä kehitystyössä pyrkien entistä syvällisemmin ymmärtämään globaaleja asiakastarpeita. A4 Case: Innovaatiovalmiuksien ja verkostojen kehittäminen Yritysten kohtauttamisessa voidaan soveltaa teollisuuspuistojen teollisuusyritysten, start-upien ja pk-yritysten yhteisiä Innovation Challenge ja Hackathon tyyppisiä tapahtumakokonaisuuksia. Toimialariippumattomien työkalujen kehittäminen teknologisten ja toiminnallisten innovaatiovalmiuksien sekä verkostojen vahvistamiseksi.

12 TOIMENPIDE A4. Teollisuuspuistot start-upien ja PK-yritysten katalyyttina sekä uuden liiketoiminnan kasvuympäristönä Satakunta on Suomen automaatio- ja robottialan keskittymä (70-80 yritystä) ja Satakunnassa on jo yli kymmenen vuoden ajan rakennettu automaation tutkimusta, sovelluskehittämisosaamista ja teknologista infrastruktuuria. Koulutus- ja tutkimuslaitosten, kuntien elinkeinotoimien ja yrityssektorin välinen vuoro-puhelu on ollut hedelmällistä ja automaatioalan osaamiskeskittymään kuuluvien yritysten yhteistyönä on syntynyt Robocoast verkosto. Robocoastin tavoitteena on kehittää Satakunnan automaatioverkostolle yhteinen brändi ja markkinoida yksittäisten automaatioverkoston yritysten osaamista ja tuotteita. A4 Case: Satakunnan automaatio- ja robotiikka-alan kehitysohjelma Robocoast DIH (Digital Innovation Hub) yhteistyö jatkuu vuonna Robocoast toimii USF platformin kautta Kiinan kansallisen kehitysohjelman Made in China 2025 pilottikaupungin Ningbon kehityskumppanina. Vuoden aikana useita vastaavia modernisointiprojekteja tavoitteena tuoda Satakunta esille kiinnostavana alueena niille kiinalaisille yrityksille, jotka haluavat käynnistää T&K toiminnan Euroopassa. Robocoast Rekry-kampanjat sekä muuntokoulutukset tähtäävät Robocoast yritysten työvoimapulan ratkaisemiseen, työtä tullaan jatkamaan vuonna Heinäkuussa 2019 Robottirannikon automaatiomessut tapahtuma. Satasairaalan innovaatioalustassa pilotoidaan digitaalisen palvelujärjestelmän komponentteja ja mahdollistetaan teknologisten innovaatioiden soveltaminen ja testaaminen kliinisessä ympäristössä, ensimmäistä kertaa pysyvänä mallina myös Satakunnassa. Vastaava toiminta on Suomessa keskittynyt lähinnä yliopistollisiin sairaaloihin. Satakunnan sopiva koko, Satasairaalan ketterä toiminta sekä Satakunnan erityisen laaja robotiikan, tekoälyn ja data-analytiikan toimijoiden verkosto mahdollistavat innovaatioalustan menestymisen.

13 TOIMENPIDE A4. Teollisuuspuistot start-upien ja PK-yritysten katalyyttina sekä uuden liiketoiminnan kasvuympäristönä Alun perin Rauman telakan ja sen toimittajaverkoston tarpeisiin vuonna 2007 Match Marine nimellä käynnistynyt kontaktitapahtuma on kehittynyt vuosien mittaan kaksipäiväiseksi tapahtumakokonaisuudeksi. Match Industryn fokus on alusta saakka ollut meri- ja offshore-teollisuudessa, joita on täydennetty ympäristötekniikalla, ydinvoimalla ja energia-sektorilla. Nykymuodossaan Prizztech Oy:n vuosittain järjestämä tapahtuma kokoaa yhteen 20 päähankkijayritystä ja 500 alihankkija-, toimittaja- ja asiantuntijayritystä selkeällä formaatilla toteutettavaan tehokkaaseen kontaktitilaisuuteen ja kansainväliseen teollisuusseminaariin. A4 Case: Teollisuuden tapahtumakokonaisuus Match Industry Match Industry Porissa Tapahtuman fokuksessa kaikki teollisuuden toimialat kattavaa businesstapahtumaa. Yritysten verkostoitumista tehostetaan hyödyntämällä Brellaa (sähköinen työkalu tapaamisten ja verkostoitumisen hallintaan).

14 TOIMENPIDE A4. Teollisuuspuistot start-upien ja PK-yritysten katalyyttina sekä uuden liiketoiminnan kasvuympäristönä Satakunnassa on vireä pelialan start-up yritysten muodostama ekosysteemi, joka suhteessa Suomen peliteollisuuteen profiloituu ns. hyötypeleihin. Hyötypeleistä odotetaan Suomelle pelialan kolmatta tukijalkaa viihdepelien ja viihdepeli-assettien (peli-hahmot ja oheistuotteet) lisäksi. Pelillisyyden ekosysteemin hyödyntämisellä on mahdollista löytää kustannussäästöjä ja tehokkuusetuja tuovia hyötypelien sovelluskohteita teollisessa toiminnassa ja teollisuusympäristöissä esimerkiksi logistiikkaratkaisuissa, työvoiman osaamisen kehittämisessä sekä turvallisuus- ja työhyvinvointiaiheissa. A4 Case: Satakunnan peliala Pelillisyyttä hyödyntämällä voidaan saavuttaa kustannussäästöjä ja tehokkuusetuja sekä teollisuudessa että arkipäivän toimintaympäristössä. Satakunnan pelillisyysverkosto- hankkeessa etsitään pilotointi- ja hyödyntämismahdollisuuksia pelillisyydelle esimerkiksi teollisuudesta, kaupunkiympäristöstä ja sote-sektorilta. Soveltavan luonteensa vuoksi pelillisyysverkosto tekee läheistä yhteistyötä RoboCoast-verkoston kanssa, yhdistäen pelialaa, ohjelmistotuotantoa, teköälyä, AR- ja VR-tekniikkaa ja data-analytiikkaa.

15 2. Teollisuuspuistot toimintaympäristönä Kasvun mahdollistavien, teollisuuspuistot yhteen kytkevien älykkäiden logististen ratkaisujen kehittäminen. Ympäristöalan tiivistyvä kehityskumppanuus ja dialogi teollisuuteen liittyvissä ympäristökysymyksissä. TOIMENPIDE B1. Kehityskumppanuudet viranomaisten, yritysten ja oppilaitosten kesken Teollisuuspilotissa luodaan uusia PPP-toimintamalleja (public-private-partnership) viranomaisten ja yritysten välisiin kehityskumppanuuksiin. Ympäristö-, työturvallisuus-, työhyvinvointi, lupa- ja koulutusasioissa kumppanuuksin voidaan sujuvoittaa toimintaa. Tavoitteena on tehdä toimintaympäristöstä yrityksille ennustettavampi, antaa aikaa varautua muutoksiin ja välttää turhia kustannuksia. Ympäristölupaehdot ovat yksi keskeisistä kehittämiskumppanuuksien osa-alueista, sillä esimerkiksi metallinjalostusteollisuudessa Porin Kupariteollisuuspuiston kohdalla ympäristöluvilla on suuri merkitys yritysten toimintaedellytyksiin. Yhteistyökumppanuuksien yleisempinä tavoitteina on ympäristölainsäädännön muutosten ennakointi, tehokkaampi viestintä ja lisääntyvä dialogi teollisuuden, viranomaistahojen ja kansalaisjärjestöjen välillä. B1 Case: Teollisuuden toimintaedellytysten turvaaminen ja sijoitusten houkutteleminen Suomeen Kehitetään lupamenettelyä teollisuuden toimintaedellytysten turvaamiseksi ja sijoitusten houkuttelemiseksi Suomeen. Viranomaisten ja yritysten kehityskumppanuuksien edistäminen

16 2. Teollisuuspuistot toimintaympäristönä Kasvun mahdollistavien, teollisuuspuistot yhteen kytkevien älykkäiden logististen ratkaisujen kehittäminen. Ympäristöalan tiivistyvä kehityskumppanuus ja dialogi teollisuuteen liittyvissä ympäristökysymyksissä. TOIMENPIDE B1. Kehityskumppanuudet viranomaisten, yritysten ja oppilaitosten kesken Pelastusharjoitusalue on erikoistunut perus- ja täydennyskoulutukseen. Harjoitus- ja koulutustoiminta kattaa pelastustoimen, turvallisuusalan sekä siviilikriisinhallinnan. Harjoitusaluetta käytetään pelastustoiminnan kannalta tarpeellisten taitojen harjoitteluun ja toimimiseen erilaisissa onnettomuustilanteissa hyödyntäen todellisia onnettomuus-, pelastus- ja ympäristöuhkatilanteita jäljitteleviä olosuhteita. Toimintaa kehitetään viranomaisten ja yritysten yhteistyönä palvelemaan entistä monipuolisemmin teollisuuden tarpeita mm. kaasuja kemikaaliturvallisuudessa. B1 Case: Länsi-Suomen pelastusharjoitusalue Alueen infrarakentaminen on pitkälti valmiina, mutta erilaisten harjoitteluympäristöjen rakentaminen jatkuu. Edelleen kehitettävä, sekä panostettava markkinointiin maanlaajuisesti ja myös rajojen ulkopuolelle lähialueille. Selvitystyötä tulisi edelleen jatkaa ja syventää sekä toteuttaa lisää pilottivalmennuksia, jotta toiminta palvelisi laajemmin teollisuuden tarpeita.

17 TOIMENPIDE B2. Kasvun mahdollistavat liikenne- ja muut logistiset ratkaisut 2. Teollisuuspuistot toimintaympäristönä Kasvun mahdollistavien, teollisuuspuistot yhteen kytkevien älykkäiden logististen ratkaisujen kehittäminen. Ympäristöalan tiivistyvä kehityskumppanuus ja dialogi teollisuuteen liittyvissä ympäristökysymyksissä. Logistiikalla on tulevaisuudessa entistä suurempi merkitys teollisuuden kilpailukyvyn kannalta. Uusilla logistiikkainnovaatioilla ja digitaalisilla ratkaisuilla on roolinsa teollisuuden uusiutumisessa. Teollisuuspuistoissa logistiikan kehittäminen on tehokkuuden kasvun ja synergiaetujen lähde. Teollisuuspilotissa tavoitteena on huolehtia teollisuuden logististen järjestelmien, ratkaisujen ja infrastruktuurin kehittämisestä. Modernit ekologisesti kestävät ja älykkäät logistiset ratkaisut ja järjestelmät ovat Teollisuuspilotin fokuksessa. Satakunnan teollisuuspuistojen ja alueiden on kytkeydyttävä materiaalivirtojen, liikenteen ja kuljetusketjujen verkostoihin, solmukohtiin ja kansainvälisiin logistiikkakäytäviin. B2 Case: Satamien, raide-, lento- ja maantieliikenteen sekä tietoliikenteen ja - verkkojen kehittämisratkaisut Rahoituksen kasvattaminen perustienpitoon -sekä runkoväyliin että alempiasteisiin liikenneverkkoihin. Materiaali- ja energiavirtojen logistiikan kehittäminen. Vuonna 2019 selvitetään VT8:n ja VT11:n yhdistämisen (Porin Honkaluodon kohdalta) vaikutuksia yritystoimintaan.

18 TOIMENPIDE B2. Kasvun mahdollistavat liikenne- ja muut logistiset ratkaisut 2. Teollisuuspuistot toimintaympäristönä Kasvun mahdollistavien, teollisuuspuistot yhteen kytkevien älykkäiden logististen ratkaisujen kehittäminen. Ympäristöalan tiivistyvä kehityskumppanuus ja dialogi teollisuuteen liittyvissä ympäristökysymyksissä. Sähköistä saavutettavuutta tulee parantaa, jotta yritysten logistiikkaketjut toimisivat tehokkaasti. B2 Case: Sähköinen saavutettavuus Yritykset paremmin esille internetissä esim. yhteistyössä kunnan tai kaupungin kanssa Valtakunnallisesti merkittäviä yritysalueita koskeva selvitys toi esille, että suuret toimijat sijoittuivat nimenomaisesti maakuntakaavavarausten teollisuusalueille ja että Satakunnan maakuntakaavan potentiaaliset teollisuusaluevaraukset ovat riittävät myös tulevaisuuden valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävien teollisuusalueiden tarpeisiin. B2 Case: Uusien teollisuuspuistojen sijoittumismahdollisuudet Satakunnan kuntien kaavavarannot ja toteutusasteet vaihtelevat merkittävästi, mikä edellyttää jatkoselvityksiä ja toimenpiteitä erityisesti kuntatason elinvoimapolitiikan näkökulmasta.

19 TOIMENPIDE C1. Uudistuva erikoiskoulutus ja uudet väylät työhön 3. Teollisuuspuistot työelämän uudistajana Työelämälähtöisen osaamisen kehittäminen sekä innovatiivisten yhteistyötapojen luominen yritysten ja koulutusorganisaatioiden välille kasvu- ja rakennemuutosaloilla Työelämäteemassa yksi keskeisistä kehittämiskokonaisuuksista on uudet erikoiskoulutusmallit. Erityiskoulutus on yritysten kannalta joustava ja tehokas tapa saada palvelukseensa osaavaa henkilöstöä. Teollisuuspuistoissa toimivien yritysten ja alueen oppilaitosten kesken on syytä kuvata erikoiskoulutuksen ja halutun uuden toimintamallin toteutustapa. Työelämän uudistamisessa on tarpeen myös luoda uusia väyliä työhön. C1 Case: Talouden nopeutuviin sykleihin vastaaminen Ammattikorkeakoulujen opintojen rinnalle tulee saada nopeita 1-2 vuoden muunto- ja täsmätäydennyskoulutuksia, joilla vastataan työelämän nopeisiin muutostarpeisiin. Nyt käynnissä olevat koulutukset ovat osoittaneet näiden tarpeellisuuden. Käynnistetään toimiala-kohtainen koulutussopimusmallin tai mallien valmistelu, kokeilu ja arviointi. Kokeillaan ammatillisen koulutuksen reformin mahdollistamia lyhyitä oppisopimuksia.

20 TOIMENPIDE C1. Uudistuva erikoiskoulutus ja uudet väylät työhön 3. Teollisuuspuistot työelämän uudistajana Työelämälähtöisen osaamisen kehittäminen sekä innovatiivisten yhteistyötapojen luominen yritysten ja koulutusorganisaatioiden välille kasvu- ja rakennemuutosaloilla C1 Case: Työelämään siirtymistä tukevat pilotit Teollisuus mukaan rakentamaan opiskelijoiden urapolkua. Siten nuorten kiinnittämien maakunnan yrityksiin vähentää myös muuttotappiota. Koulutuspolitiikka on avainasemassa, esim. peruskouluissa tulee tarttua aiheeseen. Työurien pitää olla yhteneväisiä ja pidempiä, koulutusta tarvitaan ajoittain sekä uudelleen kouluttautumista. Työperäisellä maahanmuutolla on mahdollista korvata pieneneviä ikäluokkia. Lisäksi teollisuuteen tulee uudelleen kouluttaa osaajia jopa yli 10 % vuosittain. Kehitettävä uusia koulutusmalleja teollisuuden muuttuviin osaamistarpeisiin vastaamiseen ja työllisyyden edistämiseen. Mentorointia on hyödynnettävä entistä monipuolisemmin sekä huomioitava tietoliikenteen javerkkojen kehittämistarpeet Koulutuspilotit räätälöidään yritysten tarpeisiin ja kokeilussa testataan erilaisia työpaikalla tapahtuvan oppimisen malleja, joissa oppilaitosmuotoinen, työpaikalla tapahtuva oppiminen ja oppisopimus-muotoinen opiskelu joustavasti yhdistyvät. Alakohtaiset työpaikka-agentit toimivat usean eri työnantajan ja yrityksen kanssa. Keskeinen tavoite on kohdentaa tarjolla oleva työvoima osaamisensa mukaisesti juuri oikeaan yritykseen ja tehtävään.

21 TOIMENPIDE C2. Toisen asteen ja korkea-asteen yhteistyön kehittäminen 3. Teollisuuspuistot työelämän uudistajana Työelämälähtöisen osaamisen kehittäminen sekä innovatiivisten yhteistyötapojen luominen yritysten ja koulutusorganisaatioiden välille kasvu- ja rakennemuutosaloilla Toisen asteen ja korkea-asteen yhteistyön kehittäminen on erittäin tärkeää yritysten henkilöstön osaamisen kannalta. Esteitä toisen asteen ja korkeakoulujen välillä olisi madallettava. Mahdollisuus liikkua eri oppiasteiden välillä ja päivittää osaamista työelämän tarpeiden mukaan edesauttaa myös elinikäisen oppimisen tavoitteiden saavuttamista. On tärkeää tunnistaa eri toimialoja hyödyttävät oppimispolut toisen asteen oppilaitoksista korkeakouluihin. Opiskelun jatkaminen korkeammalla tasolla ja aiempien opintojen hyväksi lukeminen esimerkiksi teknillisiin korkeakouluihin mentäessä täytyisi olla mahdollisimman sujuvaa. C2 Case: Satakuntalaisen teollisuuden tarpeita palvelevat opintoväylät työelämän, toisen asteen opintojen ja korkea-asteen opintojen välille Opinnoissaan menestyville opiskelijoille (WinNova ja Sataedu) tulee rakentaa suorat polut opiskelun jatkamiseen Satakunnan ammattikorkeakoulussa. Mahdollistetaan sisällyttämällä 2. asteen opintoihin ennalta määritelty opintopistemäärä SAMKissa hyväksytettäviä opintoja. Henkilökohtaistamismalli korkeakoulututkintoon tähtääville toisen asteen opiskelijoille. Opintopolun kehittäminen WinNovasta SAMKiin

22 TOIMENPIDE C2. Toisen asteen ja korkea-asteen yhteistyön kehittäminen 3. Teollisuuspuistot työelämän uudistajana Työelämälähtöisen osaamisen kehittäminen sekä innovatiivisten yhteistyötapojen luominen yritysten ja koulutusorganisaatioiden välille kasvu- ja rakennemuutosaloilla Satakunnan ammattikorkeakoulu ja toisen asteen ammatillinen kouluttaja WinNova ovat yhdistäneet merenkulun koulutuksen toiminnallisesti vaiheittain. Tuloksena on merenkulun opetuksen ja tutkimuksen vahvuuksien (henkilöstöresurssit, tilat, laitteet ja simulaattorit) yhteinen hyödyntäminen. C2 Case: Merenkulku Yhteistyö suurimmilta osin toiminnassa. Koulutuksen käytännön toteuttaminen yhteisiä henkilöresursseja hyödyntäen ei vielä toimi täydessä mittakaavassa. Yhteistyön laajentaminen voimakkaammin esimerkiksi koulutusviennin alueelle. Opintojen alkuvaiheen yhdistäminen koskemaan kaikkia opiskelijoita ja opetusresursseja. Oppimisympäristöt edellyttävät joidenkin laitteistojen uusimista lähivuosien aikana. Yhteisiä resursseja voidaan jatkossa hyödyntää myös kehittämällä yhteisiä täydennyskoulutusmalleja.

23 vs. aluekehitysjohtaja Katja Laitinen katja.laitinen (a) satakunta.fi

SATAKUNNAN TEOLLISUUDEN KASVUOHJELMA - TEOLLISUUSPILOTTI TYÖSUUNNITELMA 2018

SATAKUNNAN TEOLLISUUDEN KASVUOHJELMA - TEOLLISUUSPILOTTI TYÖSUUNNITELMA 2018 SATAKUNNAN TEOLLISUUDEN KASVUOHJELMA - TEOLLISUUSPILOTTI TYÖSUUNNITELMA 2018 Satakunnan teollisuuden kasvuohjelma Teollisuuspilotti 2020 Satakunnan teollisuuden kasvuohjelma, Teollisuuspilotti 2020 on

Lisätiedot

Satakuntaliiton hallitusohjelmatavoitteet

Satakuntaliiton hallitusohjelmatavoitteet Satakuntaliiton hallitusohjelmatavoitteet 2019 Maakuntahallitus 18.3.2019 Maakunta-asiamies Marika Luoma Vt. maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä PÄÄTAVOITE: Kansallinen, monialainen kansainvälistä kilpailukykyä

Lisätiedot

Satakunnan yhteistyöverkostot ja kärkihankkeet Vt. maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä

Satakunnan yhteistyöverkostot ja kärkihankkeet Vt. maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä Satakunnan yhteistyöverkostot ja kärkihankkeet 7.3.2019 Vt. maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä Yhteistyöstä ja edunvalvonnasta Maakuntajohtaja johtaa ja vastaa edunvalvonnasta maakuntahallituksen päätösten

Lisätiedot

Uudistuva teollisuus Satakunnassa - Teollisuuden kasvuohjelma Teollisuuspilotti

Uudistuva teollisuus Satakunnassa - Teollisuuden kasvuohjelma Teollisuuspilotti Uudistuva teollisuus Satakunnassa - Teollisuuden kasvuohjelma Teollisuuspilotti Teollisuuden uusiutuminen on Satakunnan maakunnan kärkitavoite Teollisuuden uusiutumisen edistäminen on keskeinen Satakunnan

Lisätiedot

Hyvinvointi ja turvallisuus TKIfoorumi. Satakuntaliitto

Hyvinvointi ja turvallisuus TKIfoorumi. Satakuntaliitto Hyvinvointi ja turvallisuus TKIfoorumi Satakuntaliitto 22.11.2016 Teollisuuden kasvuohjelma Satakunnan teollisuuden kasvuohjelma eli Teollisuuspilotti, on maakunnan yhteinen esitys teollisuuden kehittämisohjelmaksi

Lisätiedot

Satakunnan teollisuuspilotin esittely Timo Vesiluoma Aluekehitysjohtaja Satakuntaliitto

Satakunnan teollisuuspilotin esittely Timo Vesiluoma Aluekehitysjohtaja Satakuntaliitto Satakunnan teollisuuspilotin esittely Timo Vesiluoma Aluekehitysjohtaja Satakuntaliitto Uudistuva teollisuus mahdollisuus kasvuun Seminaari 9.11.2016 Eurajoki Esityksen sisältö 1. Satakunta on teollisuusmaakunta

Lisätiedot

OSAAMISPROFIILIKYSELY PUHDASTA ELINVOIMAA

OSAAMISPROFIILIKYSELY PUHDASTA ELINVOIMAA OSAAMISPROFIILIKYSELY Maakuntaohjelman 2018 2021 kehittämislinjaukset tuovat esille ne asiat, joissa Satakunta erottuu osaamisellaan. Osaamisprofiilin tavoitteena täsmentää: Mikä on ainutlaatuista satakuntalaista

Lisätiedot

Satakunta Koordinaattori Sari Uoti

Satakunta Koordinaattori Sari Uoti Satakunta 13.11.2018 Koordinaattori Sari Uoti Maakuntaohjelma 2018-2021 Kehittämisteemat Toimintalinja 1 KANNUSTAVAA YHTEISÖLLISYYTTÄ Yrittäjyys Työllisyys ja sosiaalinen osallisuus Teollisuuden uudistuminen

Lisätiedot

Satakunnan teollisuuden kasvuohjelma Teollisuuspilotti

Satakunnan teollisuuden kasvuohjelma Teollisuuspilotti Satakunnan teollisuuden kasvuohjelma Teollisuuspilotti Esitys teollisuuden kehittämisohjelmaksi Satakunnassa 1 E s i t y s t e o l l i s u u d e n k e h i t t ä m i s o h j e l m a k s i S a t a k u n

Lisätiedot

SATAKUNNAN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN NEUVOTTELUKUNTA

SATAKUNNAN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN NEUVOTTELUKUNTA SATAKUNNAN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN NEUVOTTELUKUNTA Ammatillisen koulutuksen reformi Pori 27.3.2017 ALUE-ENNAKOINNIN VUOSIKELLO Maakunnallisen suunnitelujärjestelmän ajankohtaisten teemojen tarkastelu,

Lisätiedot

KASVUN PAIKKA. Satakunnan teknologiametalliklusteri vastaa sähköistyvän yhteiskunnan tarpeisiin.

KASVUN PAIKKA. Satakunnan teknologiametalliklusteri vastaa sähköistyvän yhteiskunnan tarpeisiin. KASVUN PAIKKA Satakunnan teknologiametalliklusteri vastaa sähköistyvän yhteiskunnan tarpeisiin. SATA INDUSTRY PORIN SATAMA PORI ULVILA NAKKILA HARJAVALTA KOKEMÄKI TEOLLISUUS- VYÖHYKE Suomen johtavaan,

Lisätiedot

SATAKUNNAN BIO- JA KIERTOTALOUDEN KASVUOHJELMA. Koordinaattori Sari Uoti

SATAKUNNAN BIO- JA KIERTOTALOUDEN KASVUOHJELMA. Koordinaattori Sari Uoti SATAKUNNAN 30.11.2018 BIO- JA KIERTOTALOUDEN KASVUOHJELMA Koordinaattori Sari Uoti Kiertotalous ja Biotalous Kiertotalous on Satakunnalle ja satakuntalaisille yrityksille suuri mahdollisuus. Satakunnassa

Lisätiedot

ERM- Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa

ERM- Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa ERM- Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa 2.9.2016 ERM ennakoidun rakennemuutoksen varautumissuunnitelma Ennakoidun rakennemuutoksen (ERM) hallinta tarkoittaa elinkeinoja aktiivisesti uudistavaa

Lisätiedot

ÄLYKÄS ERIKOISTUMINEN

ÄLYKÄS ERIKOISTUMINEN ÄLYKÄS ERIKOISTUMINEN Satakunnan maakuntaohjelma vs. Aluekehitysjohtaja Katja Laitinen 20.9.2018 Älykäs erikoistuminen - Smart specialisation Euroopan Unionin ohjelmakausi 2014-2020 alueelliseen innovaatiojärjestelmäajatteluun

Lisätiedot

Kiertotalouden hyvät käytännöt Pori-Harjavalta -alueella. Marko Lehtimäki / Prizztech Oy

Kiertotalouden hyvät käytännöt Pori-Harjavalta -alueella. Marko Lehtimäki / Prizztech Oy Kiertotalouden hyvät käytännöt Pori-Harjavalta -alueella Marko Lehtimäki / Prizztech Oy Esityksen sisältö Alue Kehitysyhtiö Alueellinen metalliklusteri Kiertotalouden hyvät käytännöt Pori-Harjavalta-alueella

Lisätiedot

Kiertotalous ja teolliset symbioosit Satakunnassa projektipäällikkö Tuula Raukola

Kiertotalous ja teolliset symbioosit Satakunnassa  projektipäällikkö Tuula Raukola Kiertotalous ja teolliset symbioosit Satakunnassa www.prizz.fi/kiertotalous projektipäällikkö Tuula Raukola tuula.raukola@prizz.fi Kiertotalous ja teolliset symbioosit Satakunnassa hanke Aikataulu: 1.1.2016

Lisätiedot

MAAKUNTAOHJELMAN LAADINTA

MAAKUNTAOHJELMAN LAADINTA 7.3.2017 MAAKUNTAOHJELMAN 2018 2021 LAADINTA Maakuntaohjelmat laaditaan nyt voimassaolevan lainsäädännön mukaisesti, mutta laadinnan yhteydessä seurataan maakuntauudistuksen etenemistä ja otetaan se huomioon

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelman painoalat

Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat 1. Uudistuva teollisuus. Nykyinen rakennemuutos on mahdollista kääntää laadullisesti uudenlaiseksi kasvuksi panostamalla uusiin liiketoimintamalleihin

Lisätiedot

Osaaminen ja koulutus hallitusohjelman kärkihankkeet. Mirja Hannula EK-foorumi 9.11.2015 Rovaniemi

Osaaminen ja koulutus hallitusohjelman kärkihankkeet. Mirja Hannula EK-foorumi 9.11.2015 Rovaniemi Osaaminen ja koulutus hallitusohjelman kärkihankkeet Mirja Hannula EK-foorumi 9.11.2015 Rovaniemi Tavoitetila Sipilän hallitusohjelman 2025-tavoite Suomi on maa, jossa tekee mieli oppia koko ajan uutta.

Lisätiedot

Kiertotalous Porin seudulla

Kiertotalous Porin seudulla Kiertotalous Porin seudulla Ulla-Kirsikka Vainio Porin kaupunki Ympäristö- ja lupapalvelut toimialajohtaja Porin HINKU lyhyesti Päästötavoite 80 % vähennys vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. KV

Lisätiedot

SEMINAARI: Innovaatioita ja uutta kasvua kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä Osaamisen kehittäminen - koulutuspilotti

SEMINAARI: Innovaatioita ja uutta kasvua kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä Osaamisen kehittäminen - koulutuspilotti SEMINAARI: Innovaatioita ja uutta kasvua kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä Osaamisen kehittäminen - koulutuspilotti 28.11.2017 Ulla Jaakkola, TTY Pori Kestävän kehityksen koulutuspilotti - Toteutetaan

Lisätiedot

SATAKUNNAN ALUEKEHITTÄMISEN STRATEGISET LINJAUKSET Satakunnan Tulevaisuusfoorumi 2018 vs. aluekehitysjohtaja Katja Laitinen

SATAKUNNAN ALUEKEHITTÄMISEN STRATEGISET LINJAUKSET Satakunnan Tulevaisuusfoorumi 2018 vs. aluekehitysjohtaja Katja Laitinen SATAKUNNAN ALUEKEHITTÄMISEN STRATEGISET LINJAUKSET 2018-2021 Satakunnan Tulevaisuusfoorumi 2018 vs. aluekehitysjohtaja Katja Laitinen SATAKUNNAN MAAKUNTAOHJELMA 2018-2021 Kansainvälistyminen Osaamisen

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton EAKR-rahoitus

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton EAKR-rahoitus Pohjois-Karjalan maakuntaliiton EAKR-rahoitus Ulla-Riitta Pölönen Pohjois-Karjalan maakuntaliitto 25.1.2018 Kestävää kasvua ja työtä -rakennerahaston toimintalinjat ja erityistavoitteet Kestävää kasvua

Lisätiedot

Osa valtakunnallista Sujuvat siirtymät - toimenpidekokonaisuutta

Osa valtakunnallista Sujuvat siirtymät - toimenpidekokonaisuutta Avoimesti verkossa Avoimet ammatilliset opinnot -hanke 1.4.2018 31.7.2020 Osa valtakunnallista Sujuvat siirtymät - toimenpidekokonaisuutta Tavoite Selvitetään, mitä Avoimet ammatilliset opinnot - palvelun

Lisätiedot

SATAKUNNAN EDUNVALVONNAN KÄRJET KESÄ 2016

SATAKUNNAN EDUNVALVONNAN KÄRJET KESÄ 2016 KESÄ 2016 SATAKUNTA Satakunta on noin 223 000 asukkaallaan Suomen 19 maakunnasta seitsemänneksi suurin. Satakunta on maamme teollisuusvaltaisimpia maakuntia mitattuna teollisuustyöpaikkojen osuudella elinkeinorakenteesta

Lisätiedot

PUHDASTA ELINVOIMAA TKI-FOORUMI Satakuntaliitto

PUHDASTA ELINVOIMAA TKI-FOORUMI Satakuntaliitto PUHDASTA ELINVOIMAA TKI-FOORUMI 3.5.2018 Satakuntaliitto Kehittämisteemat Satakunnan Maakuntaohjelma 2018-2021 Toimintalinja 1 KANNUSTAVAA YHTEISÖLLISYYTTÄ Toimintalinja 2 PUHDASTA ELINVOIMAA Yrittäjyys

Lisätiedot

MAAKUNNAN MENESTYSOHJELMA OSAAMINEN

MAAKUNNAN MENESTYSOHJELMA OSAAMINEN MAAKUNTAOHJELMA MAAKUNNAN MENESTYSOHJELMA OSAAMINEN Rauli Sorvari koulutuspäällikkö Keski-Suomen liitto Maakuntasuunnitelman linjaukset Aikuiskoulutuksella tuetaan työyhteisöjen kykyä uudistua ja kehittyä.

Lisätiedot

Toimintalinja 2: Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen (EAKR)

Toimintalinja 2: Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen (EAKR) Toimintalinja 2: Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen (EAKR) Yleistä Osaamiskeskittymien ja kaupunkien merkitys korostuu Harvaan asutun alueen kilpailukyvyn kehittämisessä hyödynnetään

Lisätiedot

EAKR seurantatietojen taustalomake EURA

EAKR seurantatietojen taustalomake EURA Organisaation Y-tunnus Organisaatiotyyppi Toimintalinja 1 PK-yritystoiminnan kilpailukyky Erityistavoite 1.1. Uuden liiketoiminnan luominen CO05 Uusi tuella aikaansaatu yritys naisen perustama CO08 Uudet

Lisätiedot

Maakuntaohjelma

Maakuntaohjelma Maakuntaohjelma 2018-2021 Maakuntavaltuusto 4.12.2017 Laatija: Heli Rintala Maakuntaohjelman asemointi Uudet toimintatavat, Maakuntakaava Edunvalvonta Maakuntaohjelma 2014 2017 EP on hyvinvoivien ihmisten

Lisätiedot

Promoting Blue Growth. Meriteollisuus Turussa, Turun rooli ja tavoitteet meriteollisuuden kehittämisessä

Promoting Blue Growth. Meriteollisuus Turussa, Turun rooli ja tavoitteet meriteollisuuden kehittämisessä Promoting Blue Growth Meriteollisuus Turussa, Turun rooli ja tavoitteet meriteollisuuden kehittämisessä Merellisessä liiketoiminnassa on valtava potentiaali uusille innovaatioille ja kasvulle. Blue Growth

Lisätiedot

Lahden ammattikorkeakoulun strategia 2020

Lahden ammattikorkeakoulun strategia 2020 Lahden ammattikorkeakoulun strategia 2020 Sisällys 4 LAMKin visio 2020 6 Arvomme ovat ilo, oivallus ja arvostus 8 Teot, jotka ratkaisevat LAMKin ja lamkilaisten tulevaisuuden 9 Profiloituminen 12 Strategiset

Lisätiedot

Bio- ja kiertotalouden yritysalueen esittely

Bio- ja kiertotalouden yritysalueen esittely Bio- ja kiertotalouden yritysalueen esittely 1 Keskeinen sijainti kasvavalla kaupunkiseudulla Nokia ja Pirkanmaa Pirkanmaalla asuu yli 505 000 henkeä, mikä tekee siitä Suomen toiseksi suurimman kaupunkiseudun

Lisätiedot

PUHTAAN ELINVOIMAN KEHITTÄMISTEEMA Aluekehitysasiantuntija Kari Hietala Satakuntaliitto

PUHTAAN ELINVOIMAN KEHITTÄMISTEEMA Aluekehitysasiantuntija Kari Hietala Satakuntaliitto PUHTAAN ELINVOIMAN KEHITTÄMISTEEMA 3.5.2018 Aluekehitysasiantuntija Kari Hietala Satakuntaliitto Puhdas elinvoima Puhtaalla elinvoimalla Satakunnassa tavoitellaan elinkeinoelämän menestystä vahvistamalla

Lisätiedot

BIOTALOUS INNOSTAA INNOVAATIOIHIN Lahti Inkeri Huttu Tekes

BIOTALOUS INNOSTAA INNOVAATIOIHIN Lahti Inkeri Huttu Tekes BIOTALOUS INNOSTAA INNOVAATIOIHIN Lahti 12.10.2016 Inkeri Huttu Tekes Palvelemme kasvuyrityksiä kansainvälisen liiketoiminnan eri vaiheissa Tekesin tutkimus- ja kehitysrahoituksen määrä yrityksille Yritysten,

Lisätiedot

Kansainvälisyys muuttuvassa ammatillisessa koulutuksessa

Kansainvälisyys muuttuvassa ammatillisessa koulutuksessa Kansainvälisyys muuttuvassa ammatillisessa koulutuksessa Ikaalinen 22.11.2016 Askelmerkit tulevaan - reformi Rahoituksen taso alenee 2014-2017. OPH ja CIMO yhdistyvät 2017. Lainsäädäntö uudistuu 2018.

Lisätiedot

Kiertotalous ja teolliset symbioosit Satakunnassa Tuula Raukola

Kiertotalous ja teolliset symbioosit Satakunnassa Tuula Raukola Kiertotalous ja teolliset symbioosit Satakunnassa 28.11.2017 Tuula Raukola Hankkeen toteutus Toteuttaja Kohdealueet Prizztech Oy Aikataulu 1.1.2016 31.12.2017 Porin seutu: Harjavalta, Kokemäki, Pomarkku,

Lisätiedot

Hämeen liiton rahoitus

Hämeen liiton rahoitus Kanta-Hämeen rahoitus- ja ohjelmapäivä Osmo Väistö 3.4.2014 Hämeen liiton rahoitus Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020, Suomen rakennerahasto-ohjelma Maakunnan kehittämisraha Kanta-Hämeen osuus Suomen rakennerahastoohjelmasta

Lisätiedot

Satakunnan maakuntaohjelma

Satakunnan maakuntaohjelma Satakunnan maakuntaohjelma 2014-2017 Satakuntaliitto 13.9.2016 Kuvitus Taru Anttila Maakuntaohjelma 2014-2017 Maakuntaohjelma kokoaa toimenpiteet Satakunnan kehittämiseksi tulevaisuudessa. Ohjelmassa yhteen

Lisätiedot

SATAKUNNAN MAAKUNTAOHJELMA

SATAKUNNAN MAAKUNTAOHJELMA SATAKUNNAN MAAKUNTAOHJELMA 2018-2021 Osaamis- ja rakennetekijät maakunnan aluekehittämisen voimavaroina tai rajoitteina / Osaamisprofiilikysely Teollisuuden toimintaympäristön TKI-foorumi 7.3.2017 SATAKUNNAN

Lisätiedot

SATAKUNNAN ALUEKEHITTÄMINEN Satakunnan Tulevaisuusfoorumi 2017 vs. aluekehitysjohtaja Katja Laitinen

SATAKUNNAN ALUEKEHITTÄMINEN Satakunnan Tulevaisuusfoorumi 2017 vs. aluekehitysjohtaja Katja Laitinen SATAKUNNAN ALUEKEHITTÄMINEN 2018-2021 Satakunnan Tulevaisuusfoorumi 2017 vs. aluekehitysjohtaja Katja Laitinen SATAKUNNAN MAAKUNTAOHJELMA 2018-2021 Toimintalinjat Kehittämisteemat Läpileikkaavat Edunvalvonnan

Lisätiedot

OSAAMISPROFIILIKYSELY IHMISLÄHTÖISIÄ RATKAISUJA

OSAAMISPROFIILIKYSELY IHMISLÄHTÖISIÄ RATKAISUJA OSAAMISPROFIILIKYSELY Maakuntaohjelman 2018 2021 kehittämislinjaukset tuovat esille ne asiat, joissa Satakunta erottuu osaamisellaan. Osaamisprofiilin tavoitteena täsmentää: Mikä on ainutlaatuista satakuntalaista

Lisätiedot

TKI -toiminnan ja yhteistyön rahoittaminen Satakunnassa. Uuden tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen (EAKR TL 2)

TKI -toiminnan ja yhteistyön rahoittaminen Satakunnassa. Uuden tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen (EAKR TL 2) TKI -toiminnan ja yhteistyön rahoittaminen Satakunnassa. Uuden tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen (EAKR TL 2) Satakunnan rahoitusinfo EU:n ohjelmakausi 2014-2020 5.6.2014 EAKR TL 2 Uuden

Lisätiedot

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus Pirkanmaan liiton EAKR-rahoitus - Pirkanmaan liitolla on vuosittain myönnettävissä noin 2 miljoonaa euroa Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoitusta Suomen

Lisätiedot

Kiertotalouden nykytila energia-alalla. Energia-alan kiertotalouden nykytilakartoitus 2019, IROResearch

Kiertotalouden nykytila energia-alalla. Energia-alan kiertotalouden nykytilakartoitus 2019, IROResearch Kiertotalouden nykytila energia-alalla Energia-alan kiertotalouden nykytilakartoitus 019, IROResearch Energia-alan kiertotalouden nykytilakartoitus 019 Nykytilakartoituksen mukaan kiertotalous näkyy nykyisin

Lisätiedot

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen / Timo Taskinen

Fiksu kaupunki /2013 Virpi Mikkonen / Timo Taskinen Fiksu kaupunki 2013-2017 5/2013 Virpi Mikkonen / Timo Taskinen Fiksu kaupunki Suomi on edelläkävijä älykkäissä ympäristöissä. Fiksun kaupungin sujuva arki syntyy käyttäjätarpeiden sekä erilaisten osaamisten

Lisätiedot

SATAKUNNAN MAAKUNTAOHJELMA

SATAKUNNAN MAAKUNTAOHJELMA SATAKUNNAN MAAKUNTAOHJELMA 2018-2021 Osaamis- ja rakennetekijät maakunnan aluekehittämisen voimavaroina tai rajoitteina / Osaamisprofiilikyselyn tulosten tiivistelmä helmikuu 2017 Satakuntaliitto vastaa

Lisätiedot

Click to edit Master title style. Click to edit Master text styles Second level Third level

Click to edit Master title style. Click to edit Master text styles Second level Third level Click to edit Master title style Second level Click to edit Master title style Globaalit trendit ja muutostekijät Second level Työn globaali murros Osaaminen, tutkimus ja verkostoituminen keskiössä globaalien

Lisätiedot

Click to edit Master title style

Click to edit Master title style Click to edit Master title style Second level Click to edit Master title style Globaalit trendit ja muutostekijät Second level Työn globaali murros Osaaminen, tutkimus ja verkostoituminen keskiössä globaalien

Lisätiedot

Älykkäitä tekoja Suomelle

Älykkäitä tekoja Suomelle Älykkäitä tekoja Suomelle Teknologiateollisuuden tavoitteet hallituskaudelle 2019-2023 TekojaSuomelle.fi Teknologiateollisuus Suomen merkittävin elinkeino 51 % Suomen viennistä 310 000 ihmistä työskentelee

Lisätiedot

Verkostoidu Porin seudulla -hanke

Verkostoidu Porin seudulla -hanke Itämeren laaja-alaisin teollisuuspuisto Satamatoimintaa hyödyntävälle Teollisuudelle Kaupalle Logistiikka-alan yrityksille Rakentuu olemassa olevan teollisuuden ja teollisuusklustereiden ympärille Satakunta

Lisätiedot

Kiertotalouden innovatiiviset mahdollisuudet. Olli Koski Johtaja Työ- ja elinkeinoministeriö

Kiertotalouden innovatiiviset mahdollisuudet. Olli Koski Johtaja Työ- ja elinkeinoministeriö Kiertotalouden innovatiiviset mahdollisuudet Olli Koski Johtaja Työ- ja elinkeinoministeriö Mitä on kiertotalous? Kiertotaloudessa tuotteet ovat pitkäikäisiä ja materiaalit kiertävät arvoa säilyttäen.

Lisätiedot

MISSION POSSIBLE. Kouvola Innovation Oy

MISSION POSSIBLE. Kouvola Innovation Oy MISSION POSSIBLE Kouvola Innovation Oy 2018-2020 KAUPUNGIN ELINVOIMAPOLITIIKKA YRITTÄJÄASIAKAS RAHTIKYLÄ BIOLAAKSO VISITKOUVOLA PALVELUT JA PAINOPISTEALUEET ALKAVAN YRITYKSEN PALVELUT TOIMIVAN YRITYKSEN

Lisätiedot

BIO- JA KIERTOTALOUDEN YRITYSALUE NOKIALLA. Miten ECO3 oli mahdollinen toteuttaa?

BIO- JA KIERTOTALOUDEN YRITYSALUE NOKIALLA. Miten ECO3 oli mahdollinen toteuttaa? BIO- JA KIERTOTALOUDEN YRITYSALUE NOKIALLA. Miten ECO3 oli mahdollinen toteuttaa? 23.5.2018 1 ECO3 TIIVISTETYSTI 2 Keskeinen sijainti kasvavalla kaupunkiseudulla Nokia ja Pirkanmaa Pirkanmaalla asuu yli

Lisätiedot

TechnoGrowth 2020. Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistumisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke

TechnoGrowth 2020. Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistumisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke TechnoGrowth 2020 Teknologia- ja energia-alan yritysten yhteistyön, uudistumisen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kehittämishanke Hanketiedot Hankkeen nimi: TechnoGrowth 2020 teknologia- ja energia-alan

Lisätiedot

Rahoitettavan toiminnan painopisteet: EAKR kehittämisrahoitus

Rahoitettavan toiminnan painopisteet: EAKR kehittämisrahoitus Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Rahoitettavan toiminnan painopisteet: EAKR kehittämisrahoitus Ohjelmapäällikkö Soile Juuti Pohjois-Savon liitto Maaliskuu 2014 EAKR-rahoituksen

Lisätiedot

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa 5.2.2016 AIKO Hallitukselle on tärkeää, että koko Suomen erilaiset voimavarat saadaan hyödynnettyä kasvun ja työllistymisen varmistamiseksi. Siksi

Lisätiedot

9 ratkaisua Suomelle - Teknologiateollisuuden koulutus ja osaaminen -linjaus 2018

9 ratkaisua Suomelle - Teknologiateollisuuden koulutus ja osaaminen -linjaus 2018 9 ratkaisua Suomelle - Teknologiateollisuuden koulutus ja osaaminen -linjaus 2018 2 Teknologia muuttaa maailmaa, ihmiset rakentavat tulevaisuuden. 3 Teknologiateollisuus Suomen merkittävin elinkeino 51

Lisätiedot

Hämeen uusiutuvan energian tulevaisuus (HUE)

Hämeen uusiutuvan energian tulevaisuus (HUE) Hämeen uusiutuvan energian tulevaisuus (HUE) Hämeen ammattikorkeakoulun luonnonvara- ja ympäristöalan osuus Antti Peltola 1. Kuntatiedotus uusiutuvasta energiasta ja hankkeen palveluista Kohteina 6 kuntaa

Lisätiedot

TRAFI sidosryhmätapaaminen

TRAFI sidosryhmätapaaminen TRAFI sidosryhmätapaaminen ELY-keskuksen ja TE-toimiston strategiset tavoitteet Lapissa vuosille 2016-2019 Rovaniemi 16.12.2015 Lappilainen tulokulma Toimintaympäristöanalyysi ja tavoitteet laadittu tiiviissä

Lisätiedot

Science with Arctic attitude

Science with Arctic attitude 1 Science with Arctic attitude Oulun yliopiston strategia 2016 2020 Strategian julkistus 4.2.2016 2 Tuotamme uutta tietoa kestävämmän, terveemmän älykkäämmän ja humaanimman maailman rakentamiseksi Globaaleja

Lisätiedot

Aluekehityksen tilannekuvan ja valtion ja maakuntien aluekehittämiskeskustelujen 2018 valmistelu. Alueiden uudistumisen neuvottelukunta

Aluekehityksen tilannekuvan ja valtion ja maakuntien aluekehittämiskeskustelujen 2018 valmistelu. Alueiden uudistumisen neuvottelukunta Aluekehityksen tilannekuvan ja valtion ja maakuntien aluekehittämiskeskustelujen 2018 valmistelu Alueiden uudistumisen neuvottelukunta 17.11.2017 Aluekehityksen tilannekuva Aluekehityksen tilannekuva on

Lisätiedot

Pirkanmaan liiton EAKR haku mennessä

Pirkanmaan liiton EAKR haku mennessä Pirkanmaan liiton EAKR haku 4.3.2019 mennessä Pirkanmaan liiton hakuinfo Tiina Harala Yleistä Pirkanmaan liiton EAKR-hausta Haku päättyy 4.3.2019 Auki molemmat toimintalinjat ja kaikki EAKR:n erityistavoitteet

Lisätiedot

Terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategia

Terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategia Terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategia Sosiaali- ja terveysvaliokunta 10.10.2017 Teollisuusneuvos Antti Valle Elinkeino- ja innovaatio-osasto #kasvustrategia @tem_uutiset Terveystoimialojen

Lisätiedot

Läntisen Suomen yhteisesti kootut hallitusohjelmatavoitteet

Läntisen Suomen yhteisesti kootut hallitusohjelmatavoitteet Läntisen Suomen yhteisesti kootut hallitusohjelmatavoitteet 2019 2023 Läntisen Suomen yhteisesti kootut hallitusohjelmatavoitteet 2019 2023 Osaaminen ja koulutus Koko Suomi tarvitsee osaajia, joita läntisessä

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma luonnonvarastrategian tukena

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma luonnonvarastrategian tukena Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma luonnonvarastrategian tukena Rakennerahastoasiantuntija Jaana Tuhkalainen, ELY-keskus 11.11.2014 Vähähiilinen talous ohjelmakaudella 2014-2020

Lisätiedot

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ YRITYSRAHOITUKSELLA

KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ YRITYSRAHOITUKSELLA KESTÄVÄÄ KASVUA JA TYÖTÄ 2014-2020 YRITYSRAHOITUKSELLA Eija Pihlaja Pohjois-Savon ELY-Keskus Haasteita ohjelman ratkaistavaksi Yksipuolinen elinkeinorakenne, yritysten heikentynyt kansainvälinen kilpailukyky

Lisätiedot

Biotalousosaamisen kehittäminen Pohjois Savossa. 11.11.2014 Kati Lundgren Savon koulutuskuntayhtymä

Biotalousosaamisen kehittäminen Pohjois Savossa. 11.11.2014 Kati Lundgren Savon koulutuskuntayhtymä Biotalousosaamisen kehittäminen Pohjois Savossa 11.11.2014 Kati Lundgren Savon koulutuskuntayhtymä Pohjois Savon biotalousosaajat Projektin tavoitteet tunnistaa ja priorisoida biotalouden osaamistarpeita

Lisätiedot

Automaattisesti kilpailukykyinen teollisuus

Automaattisesti kilpailukykyinen teollisuus Automaattisesti kilpailukykyinen teollisuus SATAKUNTA ON ROBOTTIMAAKUNTA, JONKA SYDÄN ON ULVILASSA Automation City Ulvila 100 robotiikka, IoT ja AI yritystä. 1 500 näiden alojen asiantuntijaa. Kaksi korkeakoulua,

Lisätiedot

FISS -teolliset symbioosit Suomessa. Henrik Österlund 10.9.2015

FISS -teolliset symbioosit Suomessa. Henrik Österlund 10.9.2015 FISS -teolliset symbioosit Suomessa Henrik Österlund 10.9.2015 Tarve teolliselle muutokselle Suomessa Yhteiskunnallinen tarve Suomi tarvitsee uusia tukijalkoja talouteen, globaaleilla markkinoilla toimivaa

Lisätiedot

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto Alue-ennakoinnin uudistaminen Satakuntaliitto 28.2.2017 Alue-ennakoinnin vuosikello 2016 Tulevaisuusfoorumi (Satli) Maakunnallisen suunnittelujärjestelmän ajankohtaisten teemojen tarkastelu, osallistujina

Lisätiedot

Toimintatapamuutokset ja verkostot mahdollistajina. Kestävä yhdyskunta

Toimintatapamuutokset ja verkostot mahdollistajina. Kestävä yhdyskunta Toimintatapamuutokset ja verkostot mahdollistajina Kestävä yhdyskunta Tekesin ohjelma 2007 2012 Kestävä yhdyskunta Rakennus- ja kiinteistöalan kansantaloudellinen merkitys on suuri. Toimialalla on myös

Lisätiedot

SATAKUNNAN ALUE-ENNAKOINNIN TOIMINTAMALLIN UUDISTAMINEN SATAKURSSI -HANKE

SATAKUNNAN ALUE-ENNAKOINNIN TOIMINTAMALLIN UUDISTAMINEN SATAKURSSI -HANKE SATAKUNNAN ALUE-ENNAKOINNIN TOIMINTAMALLIN UUDISTAMINEN SATAKURSSI -HANKE Ohjausryhmän kokous 28.9.2017 TKI-FOORUMIT 2018 Sidosryhmien ajankohtaiset näkymät teemaan liittyen ALUE-ENNAKOINNIN TEEMAFOORUMIT

Lisätiedot

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto Alue-ennakoinnin uudistaminen Satakuntaliitto 28.9.2016 Alue-ennakoinnin vuosikello 2016 Tulevaisuufoorumi (Satli) Maakunnallisen suunnittelujärjestelmän ajankohtaisten teemojen tarkastelu, osallistujina

Lisätiedot

Click to edit Master title style

Click to edit Master title style Click to edit Master title style Second level Click to edit Master title style Globaalit trendit ja muutostekijät Second level Työn globaali murros Osaaminen, tutkimus ja verkostoituminen keskiössä globaalien

Lisätiedot

KUVA: HELI NUKKI KASVUN PAIKKA. Sata Industry Suomen kärki vientiteollisuusmaakuntana

KUVA: HELI NUKKI KASVUN PAIKKA. Sata Industry Suomen kärki vientiteollisuusmaakuntana KUVA: HELI NUKKI KASVUN PAIKKA Sata Industry Suomen kärki vientiteollisuusmaakuntana SATA INDUSTRY PORIN SATAMA PORI Noin 850 teollisuus- ja suunnittelualan yritystä ULVILA NAKKILA HARJAVALTA KOKEMÄKI

Lisätiedot

Valmistavan teollisuuden tulevaisuus Pirkanmaalla?

Valmistavan teollisuuden tulevaisuus Pirkanmaalla? Valmistavan teollisuuden tulevaisuus Pirkanmaalla? Suomessa toimii monipuolinen, globaaleja markkinoita ymmärtävä ja jatkuvasti uudistuva teollisuus, joka tuottaa korkeaa arvonlisää Suomeen Teollisuuden

Lisätiedot

Mitä Itä-Suomi painottaa uudelle rakennerahastokaudelle? Vs. maakuntajohtaja Eira Varis Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

Mitä Itä-Suomi painottaa uudelle rakennerahastokaudelle? Vs. maakuntajohtaja Eira Varis Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Mitä Itä-Suomi painottaa uudelle rakennerahastokaudelle? Vs. maakuntajohtaja Eira Varis Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Rakennerahastot ovat merkittävässä roolissa Itä- ja Pohjois-Suomen elinvoiman kehittämisessä

Lisätiedot

Fiksu kaupunki 2013-2017. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet

Fiksu kaupunki 2013-2017. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Fiksu kaupunki 2013-2017 Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Energiatehokas ja kestävä Uusien ratkaisujen testaus Käyttäjät mukaan Rakentuu paikallisille vahvuuksille Elinvoimainen elinkeinoelämä

Lisätiedot

Älykkään ja vihreän kasvun kaupungit. Seutukaupunkipilotin tilannekatsaus Timo Vesiluoma, SEK 22.5.2013 Salo

Älykkään ja vihreän kasvun kaupungit. Seutukaupunkipilotin tilannekatsaus Timo Vesiluoma, SEK 22.5.2013 Salo Älykkään ja vihreän kasvun kaupungit Seutukaupunkipilotin tilannekatsaus Timo Vesiluoma, SEK 22.5.2013 Salo Seutukaupunkipilotit, yleistä: Pilottimenettely perustuu Kaupunkipoliittisen toimenpideohjelman

Lisätiedot

Tekes digitaalisen liiketoiminnan edistäjänä

Tekes digitaalisen liiketoiminnan edistäjänä Tekes digitaalisen liiketoiminnan edistäjänä Kari Penttinen 12.3.2013 Digitaalisuus palvelujen ja tuotannon uudistajana Perustelut Organisaatioiden kokonaisvaltainen uudistaminen prosesseja tehostamalla,

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020. EAKR-rahoitus Etelä-Suomessa. Mari Kuparinen

Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020. EAKR-rahoitus Etelä-Suomessa. Mari Kuparinen Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 EAKR-rahoitus Etelä-Suomessa Mari Kuparinen Uudenmaan liitto Ohjelmarakenne Toimintalinja Temaattinen tavoite Investointiprioriteetti Erityistavoite EAKR:n toimintalinjat

Lisätiedot

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS STRATEGIA

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS STRATEGIA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS STRATEGIA 2020-2023 TULEVAISUUSKUVA NÄIN ME NÄEMME TULEVAISUUDEN 2030 Vaikutukset ympäristöön ja ilmastonmuutokseen ovat keskeisiä kriteerejä päätöksenteossa yhteiskunta-, yritys-

Lisätiedot

EAKR rahaston tilannekatsaus

EAKR rahaston tilannekatsaus EAKR rahaston tilannekatsaus Riitta Kallström 7.10.2016 Hankehaku 2014 Etelä-Suomen yhteiset teemat: 1. Pohjoinen kasvuvyöhyke innovaatioalustana 2. Biotalouden uudet liiketoimintamahdollisuudet Maakunnalliset

Lisätiedot

Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla

Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla Data-analytiikan osaamiskeskittymä Satakunnan kilpailukyvyn, innovaatiotoiminnan ja vetovoimaisuuden edistäjänä Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla TkT Timo Ranta Projektipäällikkö

Lisätiedot

Häme-ohjelma Maakuntasuunnitelma ja maakuntaohjelma. Järjestöfoorum Riihimäki. Hämäläisten hyväksi Hämeen parasta kehittämistä!

Häme-ohjelma Maakuntasuunnitelma ja maakuntaohjelma. Järjestöfoorum Riihimäki. Hämäläisten hyväksi Hämeen parasta kehittämistä! Maakuntasuunnitelma ja maakuntaohjelma Hämeen parasta kehittämistä! Järjestöfoorum 4.9.2017 Riihimäki Maakunnan suunnittelujärjestelmään kuuluvat -maakuntasuunnitelma, -alueiden käytön suunnittelua ohjaava

Lisätiedot

Materiaalivirtakatsaus. Materiaalivirtojen liiketoimintapotentiaalit sekä kiertotalouskeskusten rooli potentiaalin hyödyntämisessä

Materiaalivirtakatsaus. Materiaalivirtojen liiketoimintapotentiaalit sekä kiertotalouskeskusten rooli potentiaalin hyödyntämisessä Materiaalivirtakatsaus Materiaalivirtojen liiketoimintapotentiaalit sekä kiertotalouskeskusten rooli potentiaalin hyödyntämisessä Kyselyn toteutus Toteutettiin syys-lokakuussa 2017 Kysymyksillä kartoitettiin:

Lisätiedot

Tulossuunnittelu 2016-2019 Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Strategiset valinnat

Tulossuunnittelu 2016-2019 Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Strategiset valinnat Kaakkois-Suomen ELY-keskus Strategiset valinnat Tulossopimusesityksen pitkän aikavälin strategiset tavoitteet Rajallinen määrä asioita Linjassa hallitusohjelman ja sen kärkihankkeiden kanssa Linjassa maakuntaohjelmien

Lisätiedot

Päätösseminaari Pirjo Ståhle

Päätösseminaari Pirjo Ståhle Päätösseminaari 10.6.2019 Pirjo Ståhle Näkökulmamme Uudenmaan TKI lisäarvon, ohjauksen ja johtamisen näkökulmasta, mm. Mitkä ovat Uudenmaan TKI-toiminnan reunaehdot: lainsäädäntö ja strategiat Miltä TKI-toiminta

Lisätiedot

KIERTOTALOUSMAAKUNNASSA kaikille riittää tekemistä

KIERTOTALOUSMAAKUNNASSA kaikille riittää tekemistä KIERTOTALOUSMAAKUNNASSA kaikille riittää tekemistä Riikka Leskinen, toimialapäällikkö 1.2.2018 Miksi alueellinen tarkastelu? Materiaalien käytön vähentäminen vaatii laaja-alaista tarkastelua ja systeemitason

Lisätiedot

Data-analytiikan osaamiskeskittymä. Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla Porin yliopistokeskus

Data-analytiikan osaamiskeskittymä. Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla Porin yliopistokeskus Data-analytiikan osaamiskeskittymä Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla Porin yliopistokeskus Janne Harjamäki, Projektitutkija, DI Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Pori 31.1.2018

Lisätiedot

Vihreä, keltainen, sininen ja punainen biotalous

Vihreä, keltainen, sininen ja punainen biotalous Vihreä, keltainen, sininen ja punainen biotalous MMM:n tiekartta biotalouteen 2020 1 MMM:n hallinnonalan strategiset päämäärät Pellot, metsät, vedet, kotieläimet sekä kala- ja riistakannat ovat elinvoimaisia

Lisätiedot

Satakunnan Osaamisprofiili 2013. Maakuntaohjelma 2014-2017: tausta-aineisto

Satakunnan Osaamisprofiili 2013. Maakuntaohjelma 2014-2017: tausta-aineisto Satakunnan Osaamisprofiili 2013 Maakuntaohjelma 2014-2017: tausta-aineisto Satakunnan maakuntaohjelman 2014-2017 tausta-aineisto: Missä asioissa Satakunta erottuu osaamisellaan? Mikä on ainutlaatuista

Lisätiedot

JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA...YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU

JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA...YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA....YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU TEKSTI: Lauri Kuukasjärvi, Ilona Mansikka, Maija Toukola, Tarja

Lisätiedot

Energia- ja resurssitehokkuus TKI-foorumi. Satakuntaliitto

Energia- ja resurssitehokkuus TKI-foorumi. Satakuntaliitto Energia- ja resurssitehokkuus TKI-foorumi Satakuntaliitto 24.11.2016 Maakuntaohjelma 2014-2017 TL1 Kannustavaa yhteisöllisyyttä Satakuntalaiset kouluttautuvat, käyvät töissä tai toimivat yrittäjinä. P1

Lisätiedot

Miten Tekes on mukana uudistamassa yrityksiä ICT:n avulla? Kari Penttinen

Miten Tekes on mukana uudistamassa yrityksiä ICT:n avulla? Kari Penttinen Miten Tekes on mukana uudistamassa yrityksiä ICT:n avulla? Kari Penttinen 22.5.2013 Tunnustusta päättyneen ohjelman projekteille Yritysprojektien ja tutkimusprojektien loppuraporttiin on kerätty ohjelman

Lisätiedot

Tekesin Green Growth -ohjelman rahoitus ja palvelut yrityksille

Tekesin Green Growth -ohjelman rahoitus ja palvelut yrityksille Tekesin Green Growth -ohjelman rahoitus ja palvelut yrityksille Tuomo Suortti 25.10.2011 DM Esityksen runko Vihreän kasvun palikat ja ohjelman tavoitteet Ohjelman kohderyhmät Sparrauskysymyksiä: Mistä

Lisätiedot

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa

Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa Innovaatioista kannattavaa liiketoimintaa 2 Osaamiskeskusohjelma (OSKE) luo edellytyksiä uutta luovalle, liiketaloudellisesti kannattavalle yhteistyölle, jossa korkeatasoinen tutkimus yhdistyy teknologia-,

Lisätiedot

Mirja Elinkeinoelämän foorumi Kotka

Mirja Elinkeinoelämän foorumi Kotka Osaava työvoima ja koulutuksen uudistukset Mirja Hannula @mirjahannula Elinkeinoelämän foorumi 31.1.2018 Kotka Suomessa ammattityövoiman saatavuus noussut merkittävimmäksi tuotannon tai myynnin kasvun

Lisätiedot

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus

Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus Pirkanmaan liitolta haettava EAKR-rahoitus 14.2.2017 Pirkanmaan liiton EAKR-rahoitus - Pirkanmaan liitolla on vuosittain myönnettävissä noin 2 miljoonaa euroa Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoitusta

Lisätiedot