Johdanto Historia Erilaiset tietokoneet Tietokoneen hankinta Toimisto-ohjelmat Internetyhteydet...

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Johdanto... 1. Historia... 2. Erilaiset tietokoneet... 4. Tietokoneen hankinta... 6. Toimisto-ohjelmat... 11. Internetyhteydet..."

Transkriptio

1 ä ä ä ö ä ö

2 Sisällys Johdanto... 1 Historia... 2 Erilaiset tietokoneet... 4 Tietokoneen hankinta... 6 Toimisto-ohjelmat Internetyhteydet Videoneuvottelu Pilvipalvelut Sähköinen tunnistaminen Verohallinnossa tunnistautuminen Tietoturva Verkkopalveluita Hyrrä - tukien asiointiväylä netissä Muita nettilinkkejä... 27

3 Johdanto 1 Tervetuloa tietotekniikan ja sähköisen asioinnin maailmaan. Tämä opas on luotu Etelä-Savon Maatila ICT hankkeen yhteydessä erityisesti maaseutuyrittäjien näkökulmasta. Olemme halunneet ottaa esille aiheita, jotka erityisesti askarruttavat maaseutuyrittäjää tai tulevat esille hyödynnettäessä tietotekniikkaa maaseudulla. Opasta voi käyttää hakuteoksena eri aihealueilla, mutta voit toki lukea oppaan kannesta kanteenkin. Toivottavasti löydät apua juuri sinua askarruttaviin kysymyksiin. Lokakuussa Etelä-Savon Maatila ICT hankkeen väki

4 Historia 2 Mitä tieto on? Tieto on filosofian tietoteorian perinteisen määritelmän mukaan hyvin perusteltu tosi uskomus, jossa hyödynnetään eri aisteja. Suomen kielessä tieto-sanalla saatetaan viitata tietoon, informaatioon, dataan tai tosiasiaan, jotka esimerkiksi englannissa ovat selkeästi eri sanoja. Tiedon tallentaminen ja siirto Muisti on vanhin tiedon tallentamisväline. Muisti kehittyi evoluution myötä parantamaan eliöiden sopeutumista ympäristöön. Perimätieto on taas vanhin tapa välittää tietoa. Noin 5200 vuotta sitten keksittiin kirjoitustaito, tällöin perimätietoa alettiin siirtää savitauluille. Nykyisin lähes kaikki tieto tallennetaan digimuotoon. Myös vanha tieto pyritään digitoimaan. Tällöin esim. A-kirjain tallentuu binääritietona käytettäessä ASCII-muunnostaulukkoa. Jokaisella kirjaimella ja merkillä on oma yksilöllinen binääritieto. Digitaalisen tiedon käsittely, säilyvyys ja luotettavuus ovat hyviä. Tiedonsiirrossa analogisen tieto pyritään muuttamaan digitaaliseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

5 3 Tietotekniikka Historian aikana on ollut monia erilaisia tiedon ymmärtämys-, tallennus- ja siirtomenetelmiä. Automaattinen tietojen käsittely alkoi jo 1800-luvulla reikäkorteista ja reikäkorttikoneista. Ensimmäisiä sovelluksia olivat Yhdysvaltain vuoden 1890 väestönlaskenta. Näistä ajoista tietotekniikka on kehittynyt kiihtyvällä vauhdilla, esim. nykyisten puhelimien tiedonkäsittelyn kapasiteetti on suurempi kuin 1970-luvun alussa konesaleissa olleiden massiivisten tietokoneiden. Tietoyhteiskunta Tietoyhteiskunnassa tiedon merkitys on koko ajan kasvanut tiedon määrän kasvaessa. Automaattinen tietojen käsittely mahdollistaa suurien tietomäärien käsittelyn ja olennaisen tiedon löytymisen. Tulevaisuus, tietämysyhteiskunta Tulevaisuudessa automaattinen tietojen kerääminen yleistyy, hyödynnettävän tiedon määrä kasvaa. Avoimien tietopankkien hyödyntäminen tuo uusia tuotteita, sovellusalueita sekä liiketoimintamalleja. Älykkäiden laitteiden määrä kasvaa ja näiden yhteen liitettävyys paranee. Tiedon määrä sekä tieto-taidon merkitys entisestään kasvaa.

6 Erilaiset tietokoneet 4 Pöytäkone, läppäri, tabletti. Ympärillämme on nykyisin runsaasti erilaisia tietokonelaitteita. Mutta millainen tietokone olisi paras juuri minulle. Seuraavassa on esitelty keskeisimpiä tietokonelaitteita. Ensin lyhyesti tietokoneen määrittelyä. Tietokone on laite, joka käsittelee numeeris-loogista tietoa ohjelmointinsa mukaisesti. Arkikielessä tietokoneella tarkoitetaan yleensä yleiskäyttöistä laitetta, joka on tarkoitettu suorittamaan monenlaisia tietojenkäsittelytehtäviä. Yleisimmät tietokonemallit Laite Kuvaus Käyttöalueet / huomiot Pöytäkone Perinteinen tietokonekonaisuus, jossa keskusyksikön lisäksi on erillisenä näyttö, näppäimistö ja hiiri. Mahdollistaa laitteiston eri osien vaihtamisen yksitellen tarpeen mukaan. Usein hyvä hinta-teho suhde. Perustietokone kaikkeen tietokoneella tehtävään työhön. Laajat ohjelmistovalikoimat. Käyttöjärjestelmä on useimmiten Windows. Muita käyttöjärjestelmiä ovat mm. Linux tai Macintosh koneissa Mac OS. Kannettava tietokone /Läppäri Mikrotietokonekokonaisuus, jossa kaikki koneen osat ovat yhdessä. Helposti liikuteltava. Perustiedot kuten edellä. Akkujen ansiosta hyvä liikuteltavuus ja pieni koko tekevät laitteista työvälineen liikkuvaan työhön esim. pelloille ja metsään.

7 5 Taulutietokone / Tablet tietokone Taulutietokone eli tabletti on yksiosainen, usein kosketusnäytöllinen kannettava tietokone, jota ohjataan joko sormin tai osoitinkynällä. Erittäin helposti liikuteltavissa. Liikkuva netinkäyttö vaatii yleensä SIM kortin laiteeseen. Ohjelmistomäärä on suppeampi kuin peruskoneilla, mutta valikoima kasvaa jatkuvasti. Muista, että myös seuraavat laitteet ovat toiminnaltaan nykyisin tietokoneeseen rinnastettavia laitteita, vaikka emme aina niin ajattelekaan; pelikonsolit, uudet televisiot, matkapuhelimet, ruokinta-, lypsy- ym. robotit. Mikrotietokone = PC tietokone (Personal Computer), henkilökohtainen tietokone. SIM kortti = Subscriber Identity Module (SIM) on älykortti, jota käytetään matkapuhelinliittymän tilaajan yksilöllisen IMSI-avaimen tietoturvalliseen tallentamiseen. IMSI= numerosarjalla voidaan yksilöidä jokainen GSM/UMTS-verkon käyttäjä Läppäri = Kannettava tietokone, Laptop tietokone Käyttöjärjestelmä = Tietokoneen perustoimintoja ohjaava ohjelma (mm. Windows, Linux, Mac OS) Taulutietokone = ipad = tabletti

8 Tietokoneen hankinta 6 Tietokoneen hankinta ei ole mitenkään helppo asia nykypäivänä. Ongelma on runsas vaihtoehtojen määrä sekä itse laitteissa että käyttöjärjestelmissä. Hankintaa kannattaa ajatella enemmänkin tarpeen perusteella! 1. Jos tarvitaan vain kone, jolla surffaillaan netissä, hoidetaan sähköpostia ja Facebookia yms. sosiaalisen median (some) palveluita. Silloin paras ja helpoin ratkaisu on tablet-laite. Se on myös aloittelijalle helpompi perinteisiin tietokoneisiin verrattuna, koska hiiren käyttöä ei tarvitse opetella. Kauppojen valikoimissa on monenlaisia, eri valmistajien laitteita. Kaikki ovat sinällään yhtä hyviä. Valinta on pitkälti makukysymys. Tabletteja on erikokoisia, näytön koko 7 12 tuumaa. Kolme yleisintä käyttöjärjestelmää ovat Applen ios, Googlen Android ja Microsoftin Windows. Niiden lisäksi on myös muita, esim. Amazonin Kindle. Älypuhelimien käyttöjärjestelmissä ovat samat vaihtoehdot, samoin raja ison älypuhelimen ja pienen tabletin välillä on häilyvä, välimallin laitteita kutsutaan phableteiksi (phone+tablet). Suuri hintahaarukka, yleisimmillä malleilla noin euroa. Pääsääntöisesti kalliimpi laite on yleensä parempi: nopeampi, enemmän muistia, parempi näyttö jne.

9 Harkinnan arvoinen vaihtoehto on hybridilaite, jossa on irrotettava näppäimistö sama laite toimii sekä tablettina että pikkuisena kannettavana tietokoneena. Hinnat alkaen noin 500 euroa Tulostus on mahdollista AirPrint-yhteensopivaan tulostimeen, kun käytössäsi on langaton verkko Wi-Fi. Laitteissa on eri nettiyhteysmahdollisuuksia WiFi o ei sisäänrakennettua modeemia o pystyy muodostamaan internetyhteyden kodin langattoman WLAN-verkon kautta 3G/4G o sisäänrakennettu modeemi, mahdollista käyttää internetiä missä vain edellyttäen, että on hankittu nettiliittymä (SIM-kortti) laitteeseen o nettiliittymä ei pakollinen nettiyhteyden voi muodostaa myös olemassa olevan WLAN-verkon kautta o kalliimpi ostohinta 7

10 2. Jos tarvitaan konetta, jolla tehdään vaativampaa tekstinkäsittelyä, taulukkolaskentaa, kirjanpitoa tai käytetään jotain muuta hyötyohjelmaa. 8 Tällöin paras ja helpoin ratkaisu on perinteinen tietokone (kannettava tai pöytäkone). Valittavana on monenlaisia laitteita erilaisille käyttötarkoituksille ja mieltymyksille. Käyttöjärjestelmänä Microsoft Windows, Apple Mac OS X tai Linux. Malliltaan kannettava tai pöytäkone. Hintahaarukka on valtava: euroa. Pääsääntöisesti laadukkaampi laite maksaa enemmän. Kalleimmat laitteet ovat ns. pelikoneita. Windows-laitteiden hinnat ovat hieman Applen vastaavia halvempia. Applen laitteita pidetään taas helppokäyttöisempinä ja luotettavimpina. Ilmaisen Linuxin yleisimmät jakeluversiot Ubuntu ja Lubuntu, jotka on mahdollista asentaa vanhempaankin laitteeseen miksei myös aivan uuteenkin. Eri laitteiden osalta on muistettava, että koneelle asennettavat sovellukset toimivat vain tietyissä käyttöjärjestelmissä. Esimerkiksi monet maatalouden sovellukset toimivat vain Windows-käyttöjärjestelmässä.

11 9 Pöytäkoneet tarjoavat paremman hinta/laatusuhteen kannettavaan verrattuna. Kannettava on helppo siirtää kotona paikasta toiseen ja ottaa mukaan. Haittapuolena kannettavassa on paljon kirjoittavalle pöytäkoneita huonompi näppäintuntuma ja epästandardi näppäimistö. Näyttökin on kokonsa puolesta tarkoitettu lähinnä viihdekäyttöön. Kannettavaankin voi tosin kytkeä erillisen näytön ja näppäimistön. Hanki tietokone käyttötarpeen perusteella Tietokoneen hankintakanavat Tietokoneen hankintavaihtoehtoja on useita. Yleisimmät vaihtoehdot ovat Suoraan liikkeestä (Tietokoneliike, elektroniikkaliike, marketti) Puhelinoperaattorilta (Liikkeestä, nettikaupasta) Nettikaupasta Tuttavalta Suoraan liikkeestä ostettaessa on etuna mahdollisuus keskustella myyjän kanssa ostettavan laitteen ominaisuuksista ja muista esiin tulevista kysymyksistä. Nettikaupoista laitteita ostettaessa ei tätä mahdollisuutta ole. Nettikauppojen etuina ovat laajemmat valikoimat ja usein edullisempi hinta. Käytetyn laitteen voi hankkia suoraan edelliseltä käyttäjältä. Ole kuitenkin varovainen hankkiessasi laitteita esim. nettihuutokaupasta tai aivan vieraalta henkilöltä. Markkinoilla liikkuu myös paljon laitteita jotka ovat varastettu tai ne eivät toimi kunnolla. Tutulta henkilöltä on toki turvallisempaa ostaa käytetty laite.

12 Ostopäätöstä tehdessäsi mieti vielä seuraavia seikkoja. 1. Tarve. Minkälaista laitetta ja mihin käyttötarkoitukseen tarvitset. 2. Budjetti. Kuinka paljon olet valmis tuotteesta maksamaan. Muista myös ALV:n vaikutus hintaan. 3. Ostopaikan luotettavuus. Osta luotettavalta myyjältä. 4. Takuut ja huolto. Tarkista myös millainen takuu laitteella on ja kuinka huolto on järjestetty. Paikallinen huoltoliike on aina helpompi kuin laitteen lähettäminen esim. toiselle paikkakunnalle. Paras mahdollisuus on ns. onsite takuu, jolloin huolto tullaan tekemään asiakkaan luokse. 5. Jos olet epävarma, niin pyydä apua asiaa paremmin tuntevalta henkilöltä. Ostoa kannattaa myös valmistella esim. tutustumalla erilaisiin laitteisiin ja hintoihin etukäteen esim. netin kautta tai seuraamalla ilmoituksia lehdissä. Käyttäjäkokemuksia kannattaa kysellä myös tuttavilta, joilla on samantyyppinen laite jo käytössä. 10 Käyttöjärjestelmä = Tietokonetta, tablettia ja älypuhelinta pyörittävä ohjelmisto. Kaikissa laitteissa on joku käyttöjärjestelmä. Käyttöjärjestelmiä: Windows, Linux, Mac Keskusmuisti = Käyttöjärjestelmä ja kaikki käynnistetyt ohjelmat ladataan tilapäismuistiin eli RAM-keskusmuistiin. Muistin sisältö säilyy vain niin pitkään, kun se saa virtaa. Suositeltava keskusmuistin määrä uutta konetta hankittaessa on vähintään 4 Gt (gigatavua). Kiintolevy = Massamuisti (pysyväismuisti), jonne käyttöjärjestelmä ja ohjelmat on asennettu. Kun tallennetaan asiakirja vaikkapa tekstinkäsittelyohjelmalla tiedostoksi, se tallentuu kiintolevylle.

13 Toimisto-ohjelmat 11 Toimisto-ohjelmat ovat monien tietokoneen käyttäjien tarvitsemia perusohjelmia. Näitä perusohjelmia ovat tekstinkäsittely- ja taulukkolaskentaohjelmat. Lisäksi ainakin esitysgrafiikkaohjelmat kuuluvat samaan kokonaisuuteen. Ohjelmistopaketteja on sekä maksullisia että ilmaisia. Eri käyttöjärjestelmäympäristöihin on hieman eri versioita ja tarjoajia. Erilaisia toimisto-ohjelmia Ohjelmisto Maksullinen / ilmainen Käyttöjärjestelmä Microsoft Office (MS Office) Maksullinen Windows, Mac OS Open Office Ilmainen Windows, Linux Libre Office Ilmainen Windows, Linux WordPerfect Office Maksullinen Windows, Linux Lotus Symphony Maksullinen Windows, Linux, Mac OS Toimisto-ohjelmat tabletille Myös tablet tietokoneisiin on saatavilla toimisto-ohjelmia. ipadille esim. Applen iwork 09 -ohjelmisto (tekstinkäsittely, taulukkolaskenta ja esitysgrafiikka) Quick Office ohjelmat (kämmentietokoneet ja älypuhelimet) Anroid laitteille Polaris Office ja Quick Office. Windows tableteissa toimivat kaikki Windows järjestelmässä toimivat ohjelmat.

14 12 Toimisto-ohjelmien käyttö Internet kautta On myös hyvä tietää, että yhä useampia sovelluksia (myös toimisto-ohjelmat) voidaan käyttää Internetissä nettiselaimen kautta asentamatta itse ohjelmaa koneelle. Esimerkiksi Microsoftin OneDrive tai Googlen Drive. Microsoftin OneDrive pilvipalvelun kautta voi käyttää MS Office ohjelmiston ilmaista kevytversioita. Monet perustyöt onnistuvat ongelmitta. Tällöin tarvitaan rekisteröityminen ilmaiseen Outlook.com (tai hotmail.com) sähköpostipalveluun. Samalla saat myös ilmaisen sähköpostipalvelun. Office 365 on internetin kautta toimiva pääosin maksullinen ja laajempi versio toimisto-ohjelmisto. Googlen Drive pilvipalvelun kautta voi myös käyttää toimistosovelluksien kevytversioita, jotka ovat yhteensopivia Ms Officen kanssa. Tällöin tarvitaan rekisteröityminen ilmaiseen Google.fi (Gmail) palveluun. Samalla saat myös ilmaisen Gmail-sähköpostipalvelun. Keskeisimmät toimisto-ohjelmat Tekstinkäsittely tarkoittaa erilaisten tekstiasiakirjojen tuottamista tietokoneella. Tällaisia asiakirjoa ovat mm. pöytäkirjat, sopimukset, raportit. Mikä tahansa kirjallinen työ on helppoa tehdä tekstinkäsittelyohjelmalla. Nyt vaikka kylän historiikkia kokoamaan. Kuvat on helppo liittää tekstin joukkoon. Tunnetuimmat tuotenimet ovat Microsoft Word ja LibreOffice/OpenOffice Writer. Taulukkolaskenta on erinomainen työkalu tilanteissa, joissa tarvitaan laskentaa ja numeroiden käsittelyä. Budjetointi, kustannuslaskenta ja vaikka tiehoitokunnan osakasluettelon ylläpito on helppo toteuttaa taulukkolaskentaohjelmalla. Tunnetuimmat tuotenimet ovat Microsoft Excel ja LibreOffice/OpenOffice Calc. Esitysgrafiikkaohjelmalla on helppo toteuttaa yksinkertainen esite tai yleisölle näytettävä esitys. Tunnetuimmat tuotenimet ovat Microsoft PowerPoint ja LibreOffice/OpenOffice Impress.

15 Internetyhteydet 13 Yhteys voidaan toteuttaa usealla eri tavalla. Sopivan tavan valinta riippuu saatavilla olevista tekniikoista ja käyttötarpeesta. Kannattaa ehdottomasti ottaa nopein yhteys minkä kohtuullisilla kustannuksilla saa. Pääasiassa valinta tulee kiinteän ja mobiiliyhteyden välille. 1. Yhteystyypit Kiinteä - Valokuitu on nopein ja vaatii valokuiden vetämisen kotiovelle asti. - Adsl käyttää puhelinlinjojen kuparikaapelia ja yltää 1-24 Mb/s nopeuteen keskuksen sijainnista riippuen. Puhelinlinjoja ollaan kuitenkin purkamassa pois haja-asutusalueilta. - Kaapeliverkko jakaa yhteyden samassa kaapelissa kuin kaapelitelevision kuvan Mobiili - Matkapuhelinverkko 3G ja 4G. 4G mahdollistaa huomattavasti nopeamman yhteyden, käytännössä noin 30 Mbit/s. Haja-asutusalueille 4G yltää 1-2 vuoden sisällä. Suomessa on kolme oman verkon operaattoria; DNA, Elisa ja Sonera. Muut operaattorit toimivat jossakin näistä kolmen operaattorin verkoista (mm. Saunalahti ja TeleFinland). - Wimax on joidenkin paikallisoperaattoreiden palvelu, joka tarjoaa yhteyden vakionopeudella, tyypillisesti 1-2 Mbits/s (www.wimax.fi/peittokartta.php) - Ukkomobile on tuonut 4G-muodossa (4G LTE).

16 14 2. Laitteet Yhteystyypin mukaan tarvitaan tiettyjä laitteita, jotta yhteys saadaan muodostettua. Kiinteät Kiinteä yhteys vaatii reitittimen (esim. adsl-modeemi), joka jakaa yhteyden kodin koneille joko lähiverkon kautta tai langattomasti wlanin kautta. Mobiili Mobiili yhteys vaatii mokkulan tai mokkulareitittimen. Pelkkä mokkula saa yhteyden yhdelle koneelle. Mokkulareititin jakaa yhteyden useammalle kodin koneelle joko lähiverkon kautta tai langattomasti wlanin kautta. 3. Kuuluvuusongelmien ratkaiseminen 3G- ja 4G-verkkojen tehoa voidaan yleensä parantaa lisäantenneilla. 4. Operaattorit Kiinteä yhteys Alueellisesti puhelinoperaattorit ja paikalliset puhelinyhdistykset tarjoavat yhteyksiä taajamissa ja lähellä taajamia. Yhteyden saanti kannattaa tarkistaa suoraan paikalliselta operaattorilta, sillä paikalliset vaihtelut ovat suuria, riippuen siitä, minkälainen lankapuhelinverkko alueella on (tai ei ole). Mobiili yhteys - Elisa (Saunalahti) - Sonera (Tele Finland) - DNA - Wimax - Ukkomobiili Hanki mahdollisimman nopea yhteys. Yhteyden varsinainen nopeus saadaan usein selville vain kokeilemalla.

17 15 Internetyhteyksien sanastoa 3G = on yleinen lyhenne ns. "kolmannen sukupolven" matkapuhelinteknologioille. 4G = on yleisnimitys neljännen sukupolven matkapuhelintekniikoille, jotka tulevat kolmannen sukupolven (3G) jälkeen adsl = on suosittu laajakaista sekä yrityksille että yksityisille Internetin käyttäjille. Laajakaista on termi, jota käytetään kuvaamaan erilaisia, nopeita internet-yhteyksiä wlan = on langaton lähiverkkotekniikka, jolla erilaiset verkkolaitteet voidaan yhdistää ilman kaapeleita. reititin = on laite, joka ohjaa kodin verkkoliikenteen sinne minne se kuuluu Videoneuvottelu Videoneuvottelua hyödynnetään nykyisin yhä entistä enemmän. Videoneuvottelu tarkoittaa internetin välityksellä tapahtuvaa kuvan ja äänen lähettämistä vastaanottajalta toiselle. Näin voidaan ottaa perinteinen kuvapuhelu tai osallistua suurempan tilaisuuteen esim. koulutukseen internetin kautta. Videoneuvottelu vaatii nopeutta nettiyhteydeltä, mutta usein jo 2-3 megatavun yhteys riittää. Nykyisin markkinoilla on runsaasti erilaisia videoneuvotteluratkaisuja. Osa on yrityksille suunnattuja laajoja ryhmäneuvottelujärjestelmiä, mutta videoneuvottelu onnistuu myös kevyemmillä vaihtoehdoilla kotoa käsin. Tällainen kevyempi videoneuvottelu vaatii tietokoneen, tablet tietokoneen tai älypuhelimen, jossa on nopeahko nettiyhteys, kamera, kaiuttimet ja mikrofoni. Monissa kannettavissa tietokoneissa, tableteissa ja älypuhelimissa tämä valmius on kiinteästi olemassa. Tarvittaessa nettikamera, mikrofoni ja kaiuttimet voi hankkia erillisesti. Neuvotteluissa kaiuttimet ja mikrofonin yhdistävä headset (kuvassa) yhdistelmä on käytännöllinen.

18 Kevyen videoneuvottelun toteuttamiseen on useita eri sovelluksia joista muutamia seuraavassa. Skype on tunnetumpia videoneuvottelujärjestelmiä. Skype on helppokäyttöinen ja ilmainen ja se kuuluu Microsoftin ohjelmistoleiriin. Ohjelma ladataan internetistä (www.skype.com/fi/). Adobe Connect Pro on Adoben ammattilaiskäyttöön tarkoitettu videoneuvottelukokonaisuus. Ohjelmisto on helppokäyttöinen, mutta maksullinen. Lync on Microsoftin pari vuotta sitten markkinoille tuoma videoneuvottelu ja viestintäpalvelu erityisesti yrityksille. 16 Videoneuvottelu sanastoa Videoneuvottelu = tarkoittaa kahden tai useamman osallistujan välistä keskustelua, jossa hyödynnetään tekniikan mahdollistamaa kuvan ja äänen siirtoa reaaliaikaisesti paikasta toiseen. Käytetään yleisesti mm. kokouksissa ja etäopetuksessa Skype = käyttäjät voivat ilmaiseksi Skypen avulla keskustella keskenään ja soittaa toisilleen video- tai äänipuheluita Internetissä. Adobe Connect = on Adoben luoma verkkokokousympäristö, joka on suunniteltu toimimaan erilaisilla alustoilla. Se hyödyntää useimmilla tietokoneilla jo valmiina olevaa Adobe Flash Playeria: Flash Playerin käyttäjät pääsevät verkkokokouksiin, virtuaalisiin luokkahuoneisiin ja esityksiin ilman erillisten ohjelmistojen asentamista Microsoft Lync = Microsoftin valmistama kaupallinen pikaviestinsovellus. Se toimii yhdessä Microsoft Lync Server -palvelinohjelmiston kanssa ja korvaa aiemman Windows Messenger -ohjelmiston

19 Pilvipalvelut 17 Nykyisin puhutaan entistä enemmän pilvipalveluista. Pilvipalveluilla tarkoitetaan Internetistä saatavia palveluita. Nettiä on pitkään kuvattu pilvenä, johon käyttäjät ovat yhteydessä ja saavat erilaisia palveluita tietämättä tarkkaan missä päin maailmaa palvelua tarjoavat tietokoneet ovat. Nykyisin on saatavilla runsaasti erilaisia osin tuttujakin palveluita netistä pilvipalveluina sekä yrityksille, että yksityishenkilöille. Keskeisimpiä pilvipalveluita yksityishenkilöille ovat seuraavat: Sähköpostipalveluista monet ovat pilvipalveluita. Tunnetut Gmail, Hotmail ja Yahoo Mail ovat tunnettuja pilvipalveluita. Hakupalvelut kuten Google, Bing tai Yahoo ovat myös pilvipalveluita. Googlella on koneita Suomessakin, mutta yksittäisen käyttäjän näkökulmasta hänen käyttämänsä palvelut tulevat pilvestä jostain päin maailmaa. Sosiaalisen median palvelut kuten Facebook, YouTube, Twitter tai Instagram ovat myös pilvipalveluita. Nämäkin järjestelmät ovat joissain netin syövereissä. Tallennustila netissä on keskeinen pilvipalvelu. Käyttäjä voi tallentaa tietojaan netissä oleville palvelinkoneille. Tällaisia palveluja ovat mm. Google Drive, Microsoftin OneDrive (entinen SkyDrive), Younited ja DropBox. Tyypillisesti tallentaminen 2-15 gigatavuun asti on ilmaista, mutta suuremmasta tallennustilasta peritään usein maksu. Peruskäyttäjä selviää usein muutaman gigatavun perustallennustilalla.

20 Sähköinen tunnistaminen 18 Sähköinen tunnistaminen, sähköinen allekirjoitus ja varmenne auttavat henkilöllisyyden todentamisessa ja tunnistamisessa sekä tietojen salauksessa sähköisissä tietoverkoissa. Vahvasta sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisistä allekirjoituksista säädetään laissa. Vahva sähköinen tunnistaminen Tunnistamisella tarkoitetaan henkilöllisyyden todentamista sähköisesti. Sähköisen tunnistamisen avulla kuluttajat voivat turvallisesti vahvistaa henkilöllisyytensä erilaisissa sähköisissä palveluissa. Tunnistamisessa käytettyjä välineitä ovat: pankkien käyttämät verkkopankkitunnukset Väestörekisterikeskuksen kansalaisvarmenne ja teleyritysten mobiilivarmenteet. Pankkien verkkotunnukset Osaan asiointipalveluista on mahdollista tunnistautua pankkisi myöntämillä verkkopankkitunnuksilla. Pankkitunnukset saat tekemällä sopimuksen oman pankkisi kanssa. Kansalaisvarmenne Sähköinen henkilökortti eli HST-kortti (HST = henkilön sähköinen tunnistaminen) on Väestörekisterikeskuksen ylläpitämä sähköinen henkilöllisyystodistus. HST-kortti ja siihen liittyvä PIN-koodi mahdollistavat henkilön luotettavan tunnistuksen tietoverkossa. Kortin käyttö vaatii tietokoneelle erillisen lukijalaitteen ja ohjelman. Sähköistä henkilökorttia voi hakea poliisilaitoksilta ja kortti on voimassa 5 vuotta. Mobiilivarmenne Mobiilivarmenne on matkapuhelinoperaattorien tarjoama palvelu, joka toimii kaikilla matkapuhelimilla. Sen avulla selvitetään käyttäjän henkilöllisyys hänen tunnistautuessaan sähköisiin asiointipalveluihin tai hänen tehdessään sähköisiä allekirjoituksia. Tunnistautuminen edellyttää kuitenkin matkapuhelimessa olevan sim-kortin vaihtamista tai sim-kortilla olevan mobiilivarmenteen aktivoimista. Voit vaihtaa sim-korttisi asioimalla oman matkapuhelinoperaattorisi liikkeessä.

21 Verohallinnossa tunnistautuminen 19 Yksityishenkilö Yksityishenkilönä voit käyttää omaa henkilökohtaista verkkopankkitunnusta tai HST-korttia. Pankkitunnukset eivät voi olla sidoksissa yritys- tai yhdistystoimintaan. Kuolinpesät Kuolinpesät ja verotusyhtymät tarvitsevat aina Katso-tunnisteen. Yritys- ja yhteisöasiakkaat Yritysten, yhteisöjen sekä julkishallinnon organisaatioiden on käytettävä sähköisessä asioinnissaan Katso-organisaatiotunnistetta. Liikkeen- ja ammatinharjoittaja voi joissain tapauksissa tunnistautua verkkopankkitunnuksilla. Katso-tunnistus Katso-tunnistus on Verohallinnon tarjoama, yrityksiä varten luotu tapa tunnistautua viranomaisten sähköisiin palveluihin. Katso-tunniste on maksuton. Katso-tunnistuksen voi rekisteröidä osoitteesta yritys.tunnistus.fi Asiointipalvelut toimivat ainakin seuraavissa verkkopalveluissa Verohallinto Kela Eläketurvakeskus Keva Tulli Ulkoasiainministeriö Helsingin kaupunki Poliisihallinto Työttömyysvakuutusrahasto Suomen metsäkeskus

22 Tietoturva 20 Tietoturva on jokaisen hyvä muistaa. Tietoturva liitetään usein tietokonelaitteiden käyttöön, mutta se on paljon muutakin. Seuraavassa muutamia tietoturvaan liittyviä asioita, jotka jokaisen kannattaa muistaa. Tunnista uhat. Suojautuminen tietoturvauhkia vastaan on helpompaa, jos on miettinyt, mitä uhkatekijöitä on olemassa. Vaikka emme mitään ikävää toivo, rikkoutuvat laitteet eri syistä, tulipaloja syttyy, myrskyt katkovat sähköjä ja aiheuttavat monenlaista tuhoa ja voipa käyttäjä joskus itsekin sotkea tai hävittää tahtomattaan tietojaan. Virukset ja haittaohjelmat voivat päästä tietokoneisiin monia eri kanavia. Niitä vastaan suojaudutaan ajan tasalla olevilla turvaohjelmilla. Ohjelmat ovat ilmaisia tai maksullisia. Erityisen tärkeitä ne ovat Windows-tietokoneissa, mutta myös tabletit ja älypuhelimet on syytä suojata, erityisesti Android-laitteet. Varmuuskopiointi tarkoittaa sitä, että tietokoneilla olevat tärkeät tiedot kopioidaan jonnekin muualle turvaan säännöllisesti. Tällaisia tietoja ovat mm. kirjanpitoon, viljely- ja muihin suunnitelmiin liittyvät tiedot, valokuvat ja muut henkilökohtaiset tallennetut tiedot. Siis tiedot, joita ei muualla ole. Ohjelmia ei yleensä tarvitse kopioida, koska alkuperäiset ohjelmat yleensä ovat jossain saatavilla. Tietoja kopioidaan usein siirrettäville muistilaitteille (USB-muistitikku, CD/DVD-levy, ulkoinen kiintolevy) tai netin kautta tietoverkossa olevaan paikkaan pilveen. Kannattaa myös miettiä, missä siirrettävät varmuuskopiot säilytetään. Koneen vieressä pöydällä ei ole paras paikka. Päivitykset mitä ne ovat? Ohjelmien käyttöikä on vuosia. Ajoittain valmistaja haluaa parantaa ohjelmaa tai korjata siinä havaitun ongelman. Tällöin ohjelmasta julkaistaan päivitys. Päivitykset tulevat pääosin internetin kautta ja ne kannattaa asentaa koneelle. Tällöin käytössäsi on paras ja uusin versio ohjelmasta.

23 Paperiarkisto. Myös maaseutuyrityksillä on paljon tietoja paperilla. Kuinka niistä tulisi huolehtia? Tärkeimmät paperit kannattaa säilyttää palosuojatuissa kaapeissa tai lippaissa. Tietoja voi varmuuskopioida mm. skannaamalla ne tiedostoiksi. Jutustelu puhelimessa tai kasvotusten kaupassa on mukavaa. Muista kuitenkin että lähellä saattaa olla henkilö, joka on kiinnostunut sinun asioistasi. Omat terveystietosi, oman tilan asiat tai vaikkapa metsästysseuran suunnitelmat eivät ole tarkoitettu ulkopuolisten tietoon. Ole tarvittaessa tarkkana. Virtakatkot hankaloittavat työskentelyä niin tietokoneella kuin muillakin sähkölaitteilla. Virtakatkoihin kannattaa varautua hankkimalla UPS-laite. Se antaa varavirtaa ja tarjoaa suojan ylijännitteitä vastaan; hintataso on noin sadan euron luokkaa. Kannettavan tietokoneen omistajaa sähkökatkossa auttaa toki myös koneen oma akku. 21

24 Verkkopalveluita 22 Perinteisen tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen käyttäjälle on saatavilla runsaasti erilaisia verkkopalveluita, joita palveluiden tarjoajat internetin välityksellä tuovat asiakkailleen. Seuraavassa on joukko maaseutuyrittäjänkin arkeen liittyviä palveluita. Palvelu Internetosoite Kuvaus Asiointipalvelu metsänomistajille Palvelu tarjoaa metsänomistajalle ajantasaisen metsävaratiedon omista metsistä (7 pv ilmainen). Kansanedustajat, lainsäädäntä. Elintarvikevirasto Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran toiminnan päämääränä on varmistaa tutkimuksella ja valvonnalla elintarvikkeiden turvallisuutta ja laatua sekä kasvien ja eläinten terveyttä. Elintarvikeyrityksiä Hyvä internetsivusto, jolla voi hakea eri tuoteryhmittäin elintarvikeyrityksiä eri maakunnista. Finlex Ajantasainen lainsäädäntö. Uusimmat säädökset ja lakiehdotukset. KKO:n ja KHO:n ennakkopäätöksiä. Harrastaminen Raviurheilu. Suomalaisten metsästäjien yhteisö. Suomalainen kalastus yhteisö. Kalastusluvat.

25 Retkikohteita ym. retkipalveluita Karttapalveluita maps.google.fi Avoin karttapalvelu, Karttaikkuna Maanmittauslaitos, peruskarttapalvelut. Googlen karttapalvelu. Kotikunta Oman kunnan nettisivut mm. Kunnan tarjoamat palvelut ja hallinto-organisaatio, yhteystiedot. mm. Maaseututoimen tiedot, lomitus ym. Lomitus Melan Lomitusnetti palvelu lomitusasioissa. mm. vuosilomapäivien määrä. Maa- ja metsätalousministeriö Maa- ja metsätalousministeriön palveluita luonnonvara-aloille ja mm. kalastuksenhoitomaksut. 23 Maatalouden laskentakeskus Maatalouden ohjelmistotalo. Tunnettuja tuotteita mm. Ammu, Elmeri, WebWisu, Wakka. Maatalouskoneiden osto- ja myyntisivustoja Käytettyjä maa- ja metsätalouskoneita ym. koneita kautta maan. internetissä Mela Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen palvelut. Metsäkeskuksen palvelut. Metsänhoitoyhdistyksen sivusto.

26 24 MTK Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n Internetsivusto. Netposti Postin tarjoama maksuton sähköinen postilaatikko ja arkisto netissä. netposti Neuvontajärjestöjä Sivulta löytyy linkkejä moniin suomalaisiin järjestöihin mm. kalatalouden keskusliitto, kotitalousnaiset, kuluttajat, martat, mehiläishoitajat, veronmaksajat jne. Pankkipalvelut Pankkipalvelut kuten: laskunmaksu, tilitiedot, lainat ja sijoittaminen. Pro Agria Maatalouden neuvontapalvelut. Suomi.fi Suomi.fi tarjoaa julkiset palvelut kootusti yhdessä osoitteessa. Paljon erilaisia lomakkeita sekä julkishallinnon palveluita (osa tarvitsee verkkopankkitunnukset). Sähköinen tukihaku vipu.mavi.fi (ei www alussa) tai ja Sähköinen asiointi Viljelijöiden verkkoasiointipalvelu. Voit tarkastella oman maatilan tukihakemustietoja ja karttakuvia sekä laatia sähköisen tukihakemuksen.

27 Hyrrä ja Sähköinen asiointi Hyrrä on maaseudun hanke-, yritys-, ja rakennetukien asiointiväylä netissä. Hyrrässä voit selata tukihakemustietoja ja jättää hakemuksia. Verottaja Verottajan palvelut. Sähköiset lomakkeet, veroilmoitukset, muutoshakemukset, ennakkoverot, ALV, verotili. Viestintävirasto Viestintään ja tietoturvaan liittyvää materiaalia. Mm. tietoturvaan liittyvät haavoittuvuudet. Wikipedia fi.wikipedia.org, Vapaa tietosanakirja, jonka sisällön luovat käyttäjät yhdessä. Käyttäjillä on mahdollisuus luoda uutta sisältöä ja muokata / korjata olemassa olevaa sisältöä. Sosiaalisen median palveluita Palvelu Internetosoite Kuvaus Facebook Tunnettu yhteisöpalvelu, jossa jäsenet vaihtavat kuulumisia ensisijassa viestien, kuvien ja linkkien avulla. Tunnetuin videoiden ja musiikin jakopalvelu. Twitter Mikroblogipalvelu lyhyiden max. 140 merkkiä pitkien viestien lähettämiseen. Mm. poliitikkojen suosiossa. Instagram Kuvienjakopalvelu, jonka suosio kasvaa. 25

28 26 DropBox Ohjelmisto, jolla vai jakaa helposti esim. kuvia eri laitteiden välillä. Pilvitallennustilaa. Hyrrä - tukien asiointiväylä netissä Hyrrä on maaseudun hanke-, yritys-, ja rakennetukien asiointiväylä netissä. Hyrrässä voit selata tukihakemustietoja ja jättää hakemuksia. Hyrrä on suunniteltu otettavaksi viranomaiskäyttöön vuonna. Hanke-, yritys- ja rakennetukien hakijoiden käyttöön sen on kaavailtu tulevan vuonna Hyrrän kautta voit käsitellä: Maataloustuotantosidonnaiset investointituet Nuorten viljelijöiden aloitustuet Maaseudun kehittämistuet Yleishyödylliset investointituet Maaseutuyritysten yritystuet Elinkeinosuunnitelmat Näin hakemusprosessi etenee: 1. Asiasi vireille tulo. 2. Hakemus ja täydennykset liitteineen, päätös. 3. Maksatushakemuksen jättö, täydennykset, päätös. 4. Prosessiin liittyvät muut asiakirjat Tarkempaa tietoa Hyrrä palvelusta saat internetistä ja Sähköinen asiointi. Käy katsomassa esittelyvideot. Lähde:

29 Muita nettilinkkejä 27 Täältä löydät lisää erilaisia linkkejä eri aihealueiden nettisivuille. Kokeile rohkeasti. Linkkien toimivuus on tarkistettu kesällä. Käytä rohkeasti hakuohjelmia haluamasi tiedon etsinnässä. Lopussa on myös listaa tablettien ja älypuhelinten sovelluksista, joista saattaa olla hyötyä ja huvia. Viranomaisia ja virastoja Kansaneläkelaitos Suomen riistakeskus Hakupalveluita Google haku Microsoft Bing Yahoo search.yahoo.com Henkilö, yrityshaku Lehdet Länsi-Savo ja Itä-Savo Maaseudun Tulevaisuus ja lukulauta.mt1.fi (Tablet versio) Hesari (maksullinen, jos haluaa lukea yli viisi uutista päivässä) Televisio, radio Yle TV1, TV2, Yle areena, radio MTV3, Katsomo Nelonen Kartat Retkikartta Sää Ilmatieteen laitos Foreca Yrityksiä Yara lannoitteet ja kasvinsuojelu

30 28 Nettikauppoja Verkkokauppa.com NetAnttila HobbyHall Hintavertailu Hintojen vertailu mm. matkat, tietotekniikka, koti, sähkö Sovelluksia (Appseja) älypuhelimelle ja tabletille Sovellus Kuvaus Apple Android Windows Rainman Pilvi / sadetutka kyllä kyllä kyllä Paikallissää Sääennuste (maks. 10 vrk) kyllä kyllä kyllä ChekIt Lannoitusapua kasvinviljelyyn kyllä kyllä kyllä Jahtiopas Monipuolista apua metsästäjälle ei kyllä kyllä TankCalc Ainesuhteiden lasku ruiskutuksessa kyllä Mobiammu Eläinrekisteri kyllä Mobipihvi Eläinrekisteri kyllä efarmer Lite mm. kartat ja lohkot kyllä kyllä Cerea Ajo-opastin kyllä Sports Tracker Liikuntasuoritusten seuranta ja mm. matka kyllä kyllä kyllä Karttaselain Karttapalvelu kyllä kyllä kyllä Trestima Metsän puuston arviointi kyllä kyllä kyllä REMUC Ajoneuvon moottorilämmityksen ohjaus kyllä kyllä kyllä CamScanner Skannaa asiakirjan laitteen kameralla PDF- tai JPEG-tiedostoksi kyllä kyllä kyllä WhatsApp Tekstiviestit korvaava pikaviestiohjelma kyllä kyllä kyllä (TeamViewer) Windows-, Mac- ja Linux-koneiden etäkäyttö kyllä kyllä kyllä Tilanne lokakuussa. Muutokset todennäköisiä.

31 29

Tablet-tietokoneen ja älypuhelimen peruskäyttö. 4.11.2014 Jorma Flinkman

Tablet-tietokoneen ja älypuhelimen peruskäyttö. 4.11.2014 Jorma Flinkman Tablet-tietokoneen ja älypuhelimen peruskäyttö 4.11.2014 Jorma Flinkman Wikipedia.fi 2 Mikä ihmeen tabletti? Taulutietokone (tai paneelitietokone tai tabletti engl. tablet personal computer eli tablet

Lisätiedot

Ajankohtaista sähköisessä asioinnissa. Jorma Flinkman 12.2.2015

Ajankohtaista sähköisessä asioinnissa. Jorma Flinkman 12.2.2015 Ajankohtaista sähköisessä asioinnissa Jorma Flinkman 12.2.2015 Maatila ICT hanke lyhyesti Etelä-Savon Maatila ICT -hanke on maakunnallinen, vuosina 2013 2015 toteutettava tiedonvälityshanke, jonka keskeisinä

Lisätiedot

Langattoman kotiverkon mahdollisuudet

Langattoman kotiverkon mahdollisuudet Langattoman kotiverkon mahdollisuudet Tietoisku 5.4.2016 mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Lataa tietoiskun materiaali netistä, kirjoita osoite selaimen osoitelokeroon: opi.opisto.hel.fi/mikko Tietoverkot

Lisätiedot

Ajankohtaista sähköisessä asioinnissa. Jorma Flinkman 20.2.2014

Ajankohtaista sähköisessä asioinnissa. Jorma Flinkman 20.2.2014 Ajankohtaista sähköisessä asioinnissa Jorma Flinkman 20.2.2014 Maatila ICT hanke lyhyesti Etelä-Savon Maatila ICT -hanke on maakunnallinen, vuosina 2013 2014 toteutettava tiedonvälityshanke, jonka keskeisinä

Lisätiedot

Tietotekniikan koulutus Savonlinnassa

Tietotekniikan koulutus Savonlinnassa Tietotekniikan koulutus Savonlinnassa Paikka Savonlinnan ammatti ja aikuisopisto Pohjolankatu 4 6, Savonlinna Hinta 80 euroa/osallistuja, sisältää 20 h Koulutuspäivän kesto 5 tuntia, klo 10:00 15:00 Ilmoittautuminen

Lisätiedot

Tablettitietokone ja mitä sillä voi tehdä. Tuulikki Paturi

Tablettitietokone ja mitä sillä voi tehdä. Tuulikki Paturi Tablettitietokone ja mitä sillä voi tehdä Tuulikki Paturi 28.1.2016 Henkilökohtaiset tietokonelaitteet Älypuhelin mukaan Tabletti kotiin ja mukaan Läppäri kotiin 2 Älypuhelin Kosketusnäyttö Internetyhteys

Lisätiedot

Laitehankinnat, Tilan tietoturva ja Internetyhteydet. Jorma Flinkman 2.12.2014

Laitehankinnat, Tilan tietoturva ja Internetyhteydet. Jorma Flinkman 2.12.2014 Laitehankinnat, Tilan tietoturva ja Internetyhteydet linkman 2.12.2014 2 Laitehankinnat Peruslähtökohtana on tarve eli mihin tarkoituksen laitteita hankitaan / mitä koneilla tehdään? Peruskäytössä vanhempikin

Lisätiedot

Tabletit opetuskäytössä - työpaja

Tabletit opetuskäytössä - työpaja Tabletit opetuskäytössä - työpaja Maakunnallinen lukioveso 27.10.2012 Markus Maunula, FM Centria ammattikorkeakoulu Mitä ovat tabletit? Tabletit opetuksessa Kolme ekosysteemia Sovellukset Sisältö ipad

Lisätiedot

Copyright RGF Data. Puhelin / Älypuhelin / Tabletti / Kannettava tietokone / Pöytä-lattiatietokone

Copyright RGF Data. Puhelin / Älypuhelin / Tabletti / Kannettava tietokone / Pöytä-lattiatietokone Puhelin / Älypuhelin / Tabletti / Kannettava tietokone / Pöytä-lattiatietokone Käyttötarkoitus uutiset, keskustelut, kirjoitus, videot Käyttötavat vain kotipöydällä, nojatuolissa Käyttöpaikat koti, työpaikka,

Lisätiedot

TIETOTURVAOHJE ANDROID-LAITTEILLE

TIETOTURVAOHJE ANDROID-LAITTEILLE TIETOTURVAOHJE ANDROID-LAITTEILLE 7.3.2015 ATK Seniorit Mukanetti ry / Android-kerho 2 1. Mitä teet, jos laite katoaa tai varastetaan Turvatoimet etukäteen: Kirjoita yhteystietosi laitteen takakanteen:

Lisätiedot

Tablettitietokoneen ostossa huomioitavia seikkoja. Tuulikki Paturi 28.1.2016

Tablettitietokoneen ostossa huomioitavia seikkoja. Tuulikki Paturi 28.1.2016 Tablettitietokoneen ostossa huomioitavia seikkoja Tuulikki Paturi 28.1.2016 Henkilökohtaiset tietokonelaitteet Älypuhelin mukaan Tabletti Mukaan ja kotiin Läppäri kotiin 2 Mikä on tabletti? Yleiskäyttöinen

Lisätiedot

Online-kurssien pikaopas Adobe Connect -yhteyden käyttämiseen

Online-kurssien pikaopas Adobe Connect -yhteyden käyttämiseen Online-kurssien pikaopas Adobe Connect -yhteyden käyttämiseen Laitteisto ja ohjelmat Sovelton Online-kurssit käyttävät alustanaan Adobe Connect -ympäristöä. Asiakasohjelmaksi riittää pelkkä www-selain

Lisätiedot

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti asennus...

Lisätiedot

Mirva Jääskeläinen Espoon kaupungin työväenopisto

Mirva Jääskeläinen Espoon kaupungin työväenopisto Mirva Jääskeläinen Espoon kaupungin työväenopisto Windows Phonet yleisesti Nokian Lumiat Vanhemmat WindowsPhone 7 Uudemmat WindowsPhone 8 Samsungin Windows Phone mallit HTC:n mallit www.windowsphone.com

Lisätiedot

Pilvipalvelut. www.kaistasavoon.fi. Miksi kutsutaan pilveksi?

Pilvipalvelut. www.kaistasavoon.fi. Miksi kutsutaan pilveksi? Pilvipalvelut Miksi kutsutaan pilveksi? Pilvipalvelut (cloud computing) ovat saaneet nimensä siitä, että Internetaikakauden arkkitehtuurikuvissa Internetiä kuvaa usein pilvisymboli. Koska pilvipalvelut

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Ohjelma Tammi-maaliskuu 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Asiakaskoulutuksista

Lisätiedot

Tuunix Oy Jukka Hautakorpi 30.10.2012

Tuunix Oy Jukka Hautakorpi 30.10.2012 Tuunix Oy Jukka Hautakorpi 30.10.2012 Yritysesittely lyhyesti Tuunix Oy:n palvelut Mikä on pilvipalvelu? Pilvipalveluiden edellytykset Tietoturva ipad ja pilvipalvelut Erilaiset pilvipalvelut lyhyesti

Lisätiedot

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti - Testaa

Lisätiedot

PLAY. TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen (v1.1)

PLAY. TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen (v1.1) PLAY TP1 Mobiili musiikkikasvatusteknologia MEDIAT Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen 4.2.2016 (v1.1), projektipäällikkö Sisältö Kuvan ja äänen tallentaminen, muokkaaminen ja jakaminen

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Koe uusi. Windows 8 viidessä minuutissa

Koe uusi. Windows 8 viidessä minuutissa Koe uusi Windows Windows 8 viidessä minuutissa Mitä tarvitset Päästäksesi nopeasti alkuun, tulee sinulla olla: Salasana langattomaan verkkoosi Salasana sähköpostitiliisi Tervetuloa! Tervetuloa Windows

Lisätiedot

DNA:n kysely esikoulu- ja ala-asteikäisten matkapuhelinten käytöstä

DNA:n kysely esikoulu- ja ala-asteikäisten matkapuhelinten käytöstä DNA:n kysely esikoulu- ja ala-asteikäisten matkapuhelinten käytöstä Yhteenveto medialle 1 Yhteenveto Ala-asteikäiset lapset ovat jo hyvin aktiivisia puhelimen käyttäjiä. Kahdeksalla kymmenestä on oma puhelin

Lisätiedot

Useimmin kysytyt kysymykset

Useimmin kysytyt kysymykset Useimmin kysytyt kysymykset Versio 1.1 1 1. Mikä mobiilikortti on? Mobiilikortti on matkapuhelimessa toimiva sovellus ja www.mobiilikortti.com osoitteessa oleva palvelu. Sovelluksen avulla voit siirtää

Lisätiedot

Opas palveluiden käyttöönottoon

Opas palveluiden käyttöönottoon Tervetuloa Lounean asiakkaaksi Opas palveluiden käyttöönottoon Huoneistoosi on nyt asennettu Kuitulaajakaista VDSL 25 M ja Kaapeli-TV. Säilytä tämä ohje. Sisällysluettelo Kuitulaajakaistan käyttöönotto

Lisätiedot

(Acerin) Windows 8 tabletti henkilöstön työkäytössä Koonnut Hanna Frilander, Mobiilit ohjaajat hanke 9.1.2014

(Acerin) Windows 8 tabletti henkilöstön työkäytössä Koonnut Hanna Frilander, Mobiilit ohjaajat hanke 9.1.2014 (Acerin) Windows 8 tabletti henkilöstön työkäytössä Koonnut Hanna Frilander, Mobiilit ohjaajat hanke 9.1.2014 Tähän dokumenttiin on koottu kokemuksia Acer Iconia W511 NT.L0NED.001 tabletin käytöstä henkilöstön

Lisätiedot

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Ohjelma Huhti-toukokuu 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Asiakaskoulutuksista

Lisätiedot

Pidä tiedostot aina ulottuvilla

Pidä tiedostot aina ulottuvilla KÄYTÄ PILVIPALVELUA: 7 Gt ILMAISTA LEVYTILAA TIEDOSTOILLE Pidä tiedostot aina ulottuvilla TIETOJA Luo Microsoft-tili ja ota käyttöön SkyDrive-palvelu. TÄTÄ TARVITSET Internet-yhteys TARVITTAVA AIKA 0 minuuttia

Lisätiedot

Webinaarin osallistujan ohje

Webinaarin osallistujan ohje Webinaarin osallistujan ohje 9.10.2015 Webinaariohjelmisto Kiinko käyttää webinaareissaan WebEx-ohjelmistoa Se mahdollistaa tietokoneiden väliset neuvottelut, kokoukset ja koulutukset internet-yhteyden

Lisätiedot

Pilvipalvelujen tietoturvasta

Pilvipalvelujen tietoturvasta Pilvipalvelujen tietoturvasta It-palveluiden tilaisuus 20.3.2015 Matti Levänen Mitä pilvipalvelut ovat? Pilvipalvelu on toimintamalli, jolla tarjotaan helposti käyttöön otettavaa ja skaalautuvaa tietotekniikkaresurssia.

Lisätiedot

DNA Prepaid WLAN Mokkula

DNA Prepaid WLAN Mokkula DNA Prepaid WLAN Mokkula Mokkula käyttää normaalikokoista / suurempaa SIM-korttia. Irrota SIM-kortti kokonaisena ja laita se Mokkulaan alla olevan kuvan mukaisesti. Jos irrotat vahingossa pienemmän SIM-kortin,

Lisätiedot

Käyttövalmiiksi asennus & päivitys älypuhelin

Käyttövalmiiksi asennus & päivitys älypuhelin Käyttövalmiiksi asennus & päivitys älypuhelin Voimme siirtää kaikki yhteystietosi ja asetuksesi vanhasta matkapuhelimestasi uuteen niin, että pääset käyttämään matkapuhelintasi heti alusta alkaen. Haluatko,

Lisätiedot

PILVIPALVELUT HYÖTYKÄYTÖSSÄ. Jarkko Muhonen TeamProg

PILVIPALVELUT HYÖTYKÄYTÖSSÄ. Jarkko Muhonen TeamProg PILVIPALVELUT HYÖTYKÄYTÖSSÄ Jarkko Muhonen TeamProg Mikä ihmeen pilvipalvelu? Pilvipalvelu tarkoittaa, että ohjelmat ja asiakirjat eivät sijaitse omalla koneella vaan jossakin internetissä sijaitsevalla

Lisätiedot

DNA Mokkula 4G LTE WLAN S

DNA Mokkula 4G LTE WLAN S PIKAOPAS DNA Mokkula 4G LTE WLAN S Virtapainike Navigaatiopainike WPS-painike LCD-näyttö Ulkoisen antennin liitin Micro USB-portti Paketin sisältö Mokkulan lisäksi: Litium-ioniakku Seinälatausadapteri

Lisätiedot

Lappeenrannan lentokenttä, ESATKYn kevätkokous 2011

Lappeenrannan lentokenttä, ESATKYn kevätkokous 2011 riippumatonta ja puolueetonta IT auditointia - SuoraanSuoneen - erityistoimeksiannot Lappeenrannan lentokenttä, ESATKYn kevätkokous 2011 uusimmat älypuhelimet ja tabletit, käyttökokemukset ja erilaiset

Lisätiedot

F-Secure Mobile Security. Android

F-Secure Mobile Security. Android F-Secure Mobile Security Android F-Secure Mobile Security Sisällysluettelo 3 Sisällys Luku 1:Asennus...5 Asentaminen...6 Aktivointi...7 Luku 2:Luottamuksellisten tietojen suojaaminen...9 Anti-Theftin

Lisätiedot

ICT-info opiskelijoille. Syksy 2017

ICT-info opiskelijoille. Syksy 2017 ICT-info opiskelijoille Syksy 2017 BYOD on toimintamalli, joka on nopeasti yleistymässä niin yrityksissä kuin oppilaitoksissakin. BYOD-kokonaisuuteen kuuluu WLAN, tulostus, tietoturva, sovellukset, IT-luokat,

Lisätiedot

Google yritysratkaisut motivointia tehokkuuteen. Juha Elonen, kehitysjohtaja, DNA Business

Google yritysratkaisut motivointia tehokkuuteen. Juha Elonen, kehitysjohtaja, DNA Business Google yritysratkaisut motivointia tehokkuuteen Juha Elonen, kehitysjohtaja, DNA Business Tietomäärän räjähdysmäinen kasvu Sosiaalinen media Pilvilaskenta ja pilvipalvelut Luonnolliset käyttöliittymät

Lisätiedot

PILVI-OFFICET GOOGLE APPS EVERNOTE. TEKSTI: JUKKA LEHTINEN Neljä toimistoa pilvessä

PILVI-OFFICET GOOGLE APPS EVERNOTE. TEKSTI: JUKKA LEHTINEN Neljä toimistoa pilvessä PILVI-OFFICET GOOGLE APPS EVERNOTE TEKSTI: JUKKA LEHTINEN Neljä toimistoa pilvessä 48 MPC 1/2014 OFFICE 365 ICLOUD Toimisto-ohjelmien käyttö pilvipalveluna on varteenotettava vaihtoehto, jos työtä tekee

Lisätiedot

SG550. Riistakameran MMS- ja GPRS- asetukset

SG550. Riistakameran MMS- ja GPRS- asetukset SG550 Riistakameran MMS- ja GPRS- asetukset Tuupakantie 3, 01740 1 FSM Tekninen tuki 0600 16160 Ensimmäiseksi: Valitse riistakameraan liittymä operaattorilta MMS ja/tai GPRS(data) ominaisuuksilla. Muistathan,

Lisätiedot

Laajakaistaverkot kaikille. Juha Parantainen

Laajakaistaverkot kaikille. Juha Parantainen Laajakaistaverkot kaikille Juha Parantainen Liittymät Laajakaistaliittymät Suomessa 4 000 000 3 000 000 2 000 000 Mobiili (3G / 4G) Langaton (@450, WiMax) Kaapelimodeemi Kiinteistöliittymä DSL Valokuitu

Lisätiedot

Kuvan ottaminen ja siirtäminen

Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvien ottaminen Kuvien ottaminen tapahtuu oppilaiden omien kännykkäkameroiden tai koulun tablettien kameran avulla o Työ tehdään pareittain, joten ainakin toisella työparin

Lisätiedot

Connection Manager -käyttöohje

Connection Manager -käyttöohje Connection Manager -käyttöohje 1.0. painos 2 Sisältö Tee yhteysongelmien vianmääritys 10 Tietoja yhteydenhallintasovelluksesta 3 Näin pääset alkuun 3 Avaa yhteydenhallintasovellus 3 Tarkista nykyisen yhteyden

Lisätiedot

ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016

ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016 ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016 Sisältö hyperlinkkeinä Miten ipad avataan ja suljetaan? Miten sovellukset avataan ja suljetaan? Kuinka luodaan kansio? Kuinka käytän

Lisätiedot

Home Media Server. Home Media Server -sovelluksen asentaminen tietokoneeseen. Mediatiedostojen hallinta. Home Media Server

Home Media Server. Home Media Server -sovelluksen asentaminen tietokoneeseen. Mediatiedostojen hallinta. Home Media Server 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People ja Nseries ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa mainitut tuotteiden ja yritysten

Lisätiedot

Tietoturvavinkkejä pilvitallennuspalveluiden

Tietoturvavinkkejä pilvitallennuspalveluiden Tietoturvavinkkejä pilvitallennuspalveluiden turvallisempaan käyttöön 11/2014 Sisällysluettelo Johdanto... 3 1 Mikä on pilvipalvelu?... 3 2 Mikä on pilvitallennuspalvelu?... 3 3 Ovatko pilvipalvelut turvallisia?...

Lisätiedot

Vapaat ohjelmat matkalla

Vapaat ohjelmat matkalla Vapaat ohjelmat matkalla Arto Teräs Finnish Linux User Group FLUG ry Teemailta Helsinki, 24.5.2010 Kalvo 1(14) Tietotekniikka (loma)matkalla Eihän lomalla tarvitse koskea tietokoneisiin.

Lisätiedot

Elisa Toimisto 365. Toimisto ja yhteydet pilvestä

Elisa Toimisto 365. Toimisto ja yhteydet pilvestä Elisa Toimisto 365 Toimisto ja yhteydet pilvestä Elisa Toimisto 365 Tutut toimistotyökalut käytössäsi missä vain Uusimmat versiot aina mukanasi Ei kiinteitä kustannuksia Korkea käytettävyysaste Ei päivityksistä

Lisätiedot

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2017

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2017 Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Syksy 2017 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Kursseista

Lisätiedot

Digikamera. Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle

Digikamera. Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle TEEMA 1 Tietokoneen peruskäyttö Digikamera Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle Tämä tietopaketti hahmottaa lukijalle, millä tavalla kuvat voidaan siirtää kamerakännykästä tai

Lisätiedot

ULLA SANNIKKA. SENIORIN TIETOKONEOPAS Windows 10

ULLA SANNIKKA. SENIORIN TIETOKONEOPAS Windows 10 ULLA SANNIKKA SENIORIN TIETOKONEOPAS Windows 10 TALENTUM Helsinki 2015 11., uudistettu painos Talentum Media Oy ja Ulla Sannikka ISBN 978-952-14-2582-0 ISBN 978-952-14-2583-7 (sähkökirja) ISBN 978-952-14-2584-4

Lisätiedot

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 Windows Phone 8 Nokia Lumia käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden puhelimen perusasetukset... 2 ENSI KÄYNNISTYS... 2 MICROSOFT-TILIN LUOMINEN... 3 KIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

Hyrrä-verkkopalvelu. Hanketukien infotilaisuus. Mari Puro

Hyrrä-verkkopalvelu. Hanketukien infotilaisuus. Mari Puro Hyrrä-verkkopalvelu Hanketukien infotilaisuus Mari Puro 14.11.2014 Hyrrä on uusi maaseudun tukien verkkopalvelu. Hyrrä opastaa hakijan tukiprosessin alusta loppuun - aina tukihakemuksesta siihen asti,

Lisätiedot

mikä sen merkitys on liikkuvalle ammattilaiselle?

mikä sen merkitys on liikkuvalle ammattilaiselle? artikkeli WWAN-verkko WWAN-verkko: mikä sen merkitys on liikkuvalle ammattilaiselle? Nopeiden, saumattomien yhteyksien merkitys minkä tahansa yrityksen menestykseen sekä liikkuvan ammattilaisen tehokkuuteen

Lisätiedot

Tervetuloa Avoimeen Kuituun!

Tervetuloa Avoimeen Kuituun! 23.12.2015 1 (6) Tervetuloa Avoimeen Kuituun! Kotisi on kytketty Avoimeen Kuituun ja pääset pian tilaamaan haluamiasi palveluja. Tämä opas kertoo sinulle, miten otat valokuituyhteyden käyttöön ja miten

Lisätiedot

Salcom Learning. käyttäjäkoulutukset syksy 2015

Salcom Learning. käyttäjäkoulutukset syksy 2015 Salcom Learning käyttäjäkoulutukset syksy 2015 Tervetuloa avoimiin koulutuksiin, webinaareihin ja verkkokursseille! Koulutukset alkavat klo 9.00 ja päättyvät klo 16.00. Ilmoittautumiset ja lisätiedot www.salcomlearning.fi,

Lisätiedot

NELJÄ HELPPOA TAPAA TEHDÄ TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖSTÄ JOUSTAVAMPAA

NELJÄ HELPPOA TAPAA TEHDÄ TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖSTÄ JOUSTAVAMPAA NELJÄ HELPPOA TAPAA TEHDÄ TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖSTÄ JOUSTAVAMPAA Vie yrityksesi pidemmälle Olitpa yrityksesi nykyisestä suorituskyvystä mitä mieltä tahansa, jokainen yritysorganisaatio pystyy parantamaan tuottavuuttaan

Lisätiedot

10 parasta vinkkiä tietokoneongelmiin

10 parasta vinkkiä tietokoneongelmiin Sisällys 10 parasta vinkkiä tietokoneongelmiin 1 Aseta salasana 2 2 Poista tarpeettomat ohjelmat 3 3 Käytä Järjestelmän määritykset -työkalua 4 4 Paranna suorituskykyä ReadyBoostilla 5 5 Lisää ulkoinen

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

Suomalaisten Some-käyttö monipuolistunut Instagram & Twitter nousussa

Suomalaisten Some-käyttö monipuolistunut Instagram & Twitter nousussa DNA Viihde- ja digitaalisten sisältöjen tutkimus 2: Suomalaisten Some-käyttö monipuolistunut Instagram & Twitter nousussa Yhteenveto medialle Viihde- ja digitaalisten sisältöjen tutkimus 2 Yhteenveto /

Lisätiedot

Puhelinnumeroiden lataaminen laitteesta tietokoneelle

Puhelinnumeroiden lataaminen laitteesta tietokoneelle OHJE 1/9 Yleistä Saunalahti on lähettänyt asiakkaillemme uuden SIM kortin. Kaikki Saunalahden SIM kortit tulevat vaihtumaan jollakin aikajaksolla Saunalahden siirryttyä palveluoperaattorista virtuaalioperaattoriksi.

Lisätiedot

Kymenlaakson Kyläportaali

Kymenlaakson Kyläportaali Kymenlaakson Kyläportaali Klamilan vertaistukiopastus Tietoturva Tietoturvan neljä peruspilaria 1. Luottamuksellisuus 2. Eheys 3. Saatavuus 4. (Luotettavuus) Luottamuksellisuus Käsiteltävää tietoa ei paljasteta

Lisätiedot

Maatilan tietoturva. Jorma Flinkman, Esedu Seinäjoki

Maatilan tietoturva. Jorma Flinkman, Esedu Seinäjoki Maatilan tietoturva Jorma Flinkman, Esedu 9.3.2017 Seinäjoki Tietoturva - Mistä on kyse? Tietoturva tarkoittaa tietojen, palvelujen, järjestelmien ja tietoliikenteen suojaamista. Tietoturvallisuuden uhkina

Lisätiedot

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N76 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

egovernment - Sähköisen asioinnin tulevaisuudennäkymiä

egovernment - Sähköisen asioinnin tulevaisuudennäkymiä egovernment - Sähköisen asioinnin tulevaisuudennäkymiä 27.9.2007 Mika Eerola ja Heli Salmi Itella Information Oy 1 Itellan sähköisen asioinnin palveluita ItellaTYVI Mukana mm. Vero, Tulli, Ympäristöhallinto

Lisätiedot

Place client logo here in Slide Master

Place client logo here in Slide Master Place client logo here in Slide Master DNA Tutkimus mökkeilijöiden netinkäytöstä Place client logo here in Slide Master Tutkimuksen menetelmä ja toteutus Tiedonkeruu ja näyte: n=1005 online-haastattelua

Lisätiedot

Suoritustavat: Laboratoriotöitä 2.-3.periodi. Luennot 2h, Laboratorityöt 4h, itsenäinen työskentely 124 h. Yhteensä 130 h.

Suoritustavat: Laboratoriotöitä 2.-3.periodi. Luennot 2h, Laboratorityöt 4h, itsenäinen työskentely 124 h. Yhteensä 130 h. Janne Parkkila Tavoitteet: Opintojakson aikana opiskelijoiden tulee: - Yhdistellä eri lähteistä löytämiään tietoja. - Kirjoittaa kriteerit täyttäviä alku- ja loppuraportteja. - Ratkaista laboratoriotöissä

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikan sisällöt ja tavoitteet vuosiluokittain Alavuden perusopetuksessa. (ver )

Tieto- ja viestintätekniikan sisällöt ja tavoitteet vuosiluokittain Alavuden perusopetuksessa. (ver ) Tieto- ja viestintätekniikan sisällöt ja tavoitteet vuosiluokittain Alavuden perusopetuksessa. (ver.30.11.2016) Alakoulussa oppilas saa tieto- ja viestintätekniset perusvalmiudet, joilla tuottaa erilaisia

Lisätiedot

Älypuhelimet. Sisällysluettelo

Älypuhelimet. Sisällysluettelo Älypuhelimet Jussi Huhtala Sisällysluettelo Älypuhelimen määritelmä Historia Laitteistoarkkitehtuuri Käyttöjörjestelmät Android Symbian ios Yhteenveto 1 Älypuhelin Puhelin joka sisältää normaalit puhelimen

Lisätiedot

TIETOTURVA. Miten suojaudun haittaohjelmilta

TIETOTURVA. Miten suojaudun haittaohjelmilta TIETOTURVA Miten suojaudun haittaohjelmilta TIETOVERKON RAKENNE Koti Reititin tai modeemi Internet Palvelimet - Pankki - S-posti - Lehdet - Tv / elokuvat - Sosiaaliset mediat - Ym. Roisto PARI HYÖKKÄYKSTÄ

Lisätiedot

Memeo Instant Backup Pikaopas. Vaihe 1: Luo oma, ilmainen Memeo-tili. Vaihe 2: Liitä tallennusväline tietokoneeseen

Memeo Instant Backup Pikaopas. Vaihe 1: Luo oma, ilmainen Memeo-tili. Vaihe 2: Liitä tallennusväline tietokoneeseen Johdanto Memeo Instant Backup on yksinkertainen varmuuskopiointiratkaisu monimutkaiseen digitaaliseen maailmaan. Memeo Instant Backup suojaa arvokkaat tietosi varmuuskopioimalla C-aseman tiedot automaattisesti

Lisätiedot

OPETTAJA VERKOSSA: Mobiililaitteen peilaaminen videotykille tai televisioon

OPETTAJA VERKOSSA: Mobiililaitteen peilaaminen videotykille tai televisioon OPETTAJA VERKOSSA: Mobiililaitteen peilaaminen videotykille tai televisioon 20.2.2016 Oskari Uotinen #opeverkossa Tallenteet: Tinyurl.com/opeverkossa Tulevien webinaarien rekisteröitymislinkit: Tinyurl.com/opeverkossa2

Lisätiedot

Microsoft Office 365 / SharePoint -pilvipalvelu

Microsoft Office 365 / SharePoint -pilvipalvelu Microsoft Office 365 / SharePoint -pilvipalvelu Tämän materiaalin käyttäminen ja muokkaaminen on sallittua tietyin ehdoin. Lue tarkemmat tiedot viimeiseltä sivulta. Mikko Lammi mikko.lammi@tampere.fi 040

Lisätiedot

Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa

Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa 7.3.2017 Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa Office 365 palveluun kuuluvat mm. Office Web Apps-sovellukset o tekstinkäsittelyohjelma Word o taulukkolaskentasovellus

Lisätiedot

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä Nokia Lifeblog 2.5 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa mainitut

Lisätiedot

Keski-Suomen Valokuituverkot Oy Miksi valokuitu?

Keski-Suomen Valokuituverkot Oy Miksi valokuitu? Keski-Suomen Valokuituverkot Oy Miksi valokuitu? Miksi valokuitu? 1 Sisältö Mistä puolueetonta tietoa? Miksi valokuitu? Mihin maailma on menossa? Mitä hyötyä jo tänään? Mitä tarkoittaa pilvipalvelut Operaattori

Lisätiedot

INTERNET-yhteydet E L E C T R O N I C C O N T R O L S & S E N S O R S

INTERNET-yhteydet E L E C T R O N I C C O N T R O L S & S E N S O R S INTERNET-yhteydet IP-osoite IP-osoitteen tarkoituksena on yksilöidä laite verkossa. Ip-osoite atk-verkoissa on sama kuin puhelinverkossa puhelinnumero Osoite on muotoa xxx.xxx.xxx.xxx(esim. 192.168.0.1)

Lisätiedot

EDULLISTA JA KORKEALAATUISTA TULOSTUSTA YRITYKSILLE

EDULLISTA JA KORKEALAATUISTA TULOSTUSTA YRITYKSILLE EDULLISTA JA KORKEALAATUISTA TULOSTUSTA YRITYKSILLE www.brother.fi UUSI KOMPAKTI MUSTAVALKOLASERMALLISTO - KORKEALAATUISTA YRITYSTULOSTUSTA EDULLISESTI Me Brotherilla tiedämme, että tiedonvälitys on yrityksille

Lisätiedot

Office 365:n käyttäminen Windows Phonessa

Office 365:n käyttäminen Windows Phonessa Office 365:n käyttäminen Windows Phonessa Pikaopas Tarkista sähköposti Määritä Windows Phone lähettämään ja vastaanottamaan Office 365 -sähköpostia. Tarkista kalenteritiedot missä liikutkin Windows Phoneen

Lisätiedot

1 Asiakastilin rekisteröiminen Väestörekisterikeskuksen

1 Asiakastilin rekisteröiminen Väestörekisterikeskuksen 1 OHJEET 1 Asiakastilin rekisteröiminen Väestörekisterikeskuksen verkkopalveluun 2 1.2 Rekisteröityminen 2 1.2 Tunnistautuminen 3 1.2.1 Tunnistautuminen henkilökortilla 3 1.2.2 Mobiilivarmenteella tunnistautuminen

Lisätiedot

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2016

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2016 Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Syksy 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Kursseista

Lisätiedot

Katsaus koulujen tekniikkahankintoihin mitä hankitaan, miksi hankitaan ja kuka päättää mitä hankitaan? MKKO HORILA

Katsaus koulujen tekniikkahankintoihin mitä hankitaan, miksi hankitaan ja kuka päättää mitä hankitaan? MKKO HORILA Katsaus koulujen tekniikkahankintoihin mitä hankitaan, miksi hankitaan ja kuka päättää mitä hankitaan? MKKO HORILA Harjoittelukoulujen TVT-strategian visio Harjoittelukoulut ovat asiantuntija- ja edelläkävijäyhteisöjä

Lisätiedot

Mobiilipalvelut kirjastoissa Juha Hälinen verkkopalvelusuunnittelija

Mobiilipalvelut kirjastoissa Juha Hälinen verkkopalvelusuunnittelija Mobiilipalvelut kirjastoissa Juha Hälinen verkkopalvelusuunnittelija Jyväskylän kaupunginkirjasto Kirjastoiden ja kännyköiden monimutkainen suhde Tilastoja ja historiaa WAP1.0 vuonna 1998 Nokia Communicatorilla

Lisätiedot

Verkkoviestintäkartoitus

Verkkoviestintäkartoitus Verkkoviestintäkartoitus 9.2.2015 Minna Helynen minna.helynen@tampere.fi http://www.tyollisyysportti.fi/seutunuotta https://www.facebook.com/seutunuotta @seutunuotta http://takuullatekemista.blogspot.fi/

Lisätiedot

AntenniTV kaikkialle, kaikkiin päätelaitteisiin

AntenniTV kaikkialle, kaikkiin päätelaitteisiin AntenniTV kaikkialle, kaikkiin päätelaitteisiin Cable Days 17.4.2012 Vesa Erkkilä vesa.erkkila(a)digita.fi MobiiliTV vai TV mobiililaitteissa? Erillisen broadcast-verkon (esim. DVB-H) kautta toteutettu

Lisätiedot

Arto Luukkainen 24.3.2014

Arto Luukkainen 24.3.2014 Arto Luukkainen 24.3.2014 2 Agenda Kaukomarkkinat ja Panasonic Toughbook Trendit mobiilipäätteissä ammattikäytössä Tablet trouble tutkimus Panasonic Toughpad tietokoneet Lisävarusteet 3 Kaukomarkkinat

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka Linux pohjaiset pilvipalvelut Linux järjestelmät TI 11/12 TIVE Santeri Kangaskolkka TI 12 Janne Enroos TI 12 Mikä on

Lisätiedot

LAITTEIDEN JA OHJELMIEN HANKINTA JA PÄIVITYS

LAITTEIDEN JA OHJELMIEN HANKINTA JA PÄIVITYS LAITTEIDEN JA OHJELMIEN HANKINTA JA PÄIVITYS HANKINTA / LAITTEET Tavoitteena on yleensä parantaa suorituskykyä Laitteet ovat: (Keskus)muisti Kiintolevy Suoritin Muita hankittavia laitteita ovat Ulkoinen

Lisätiedot

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen PIKAOPAS Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen Sisällysluettelo 1. Johdanto...1 2. Mitä tarvitaan...1 3. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen...2 3.1 Ennen asennusta...2

Lisätiedot

Osoitteena O365. Toimisto ja yhteydet pilvestä

Osoitteena O365. Toimisto ja yhteydet pilvestä Osoitteena O365 Toimisto ja yhteydet pilvestä Mitä sisältää O365 Tutut toimistotyökalut käytössäsi missä vain Uusimmat versiot aina mukanasi Ei kiinteitä kustannuksia Korkea käytettävyysaste Ei päivityksistä

Lisätiedot

Macintosh (Mac OS X 10.2) Verkkoasetukset Elisa Laajakaista yhteyksille:

Macintosh (Mac OS X 10.2) Verkkoasetukset Elisa Laajakaista yhteyksille: 1 (13) Macintosh () Verkkoasetukset Elisa Laajakaista yhteyksille: Valitse Omenavalikosta Järjestelmäasetukset. Järjestelmäasetuksista Verkko 2 (13) Verkkoasetuksista (1.) Kytkentä Ethernet ja (2.) Määrittelytapa

Lisätiedot

Tervetuloa kursseillemme! Kursseista tietoa myös verkkosivulla lastukirjastot.fi/ajankohtaista

Tervetuloa kursseillemme! Kursseista tietoa myös verkkosivulla lastukirjastot.fi/ajankohtaista Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Loka-joulukuu 2015 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa

Lisätiedot

Jouko Nielsen. Ubuntu Linux

Jouko Nielsen. Ubuntu Linux Jouko Nielsen Ubuntu Linux 19.4.2017 SISÄLLYS 1 UBUNTU... 3 2 LUETTELO VERSIOISTA... 4 3 OMINAISUUDET... 4 4 ASENNUS... 5 5 UBUNTU SERVER... 9 LÄHTEET... 10 3 1 UBUNTU Ubuntu on debian pohjainen Linux

Lisätiedot

Sosiaalinen teknologia mullistaa työryhmätyöskentelyn pilvessä. Aki Antman / Sulava Oy

Sosiaalinen teknologia mullistaa työryhmätyöskentelyn pilvessä. Aki Antman / Sulava Oy Sosiaalinen teknologia mullistaa työryhmätyöskentelyn pilvessä Aki Antman / Sulava Oy Vapaa-ajalla kaikki palvelut käytössä Sovellukset ladataan kaikille päätelaitteille Palvelut vapaasti käytössä tarpeen

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen PIKAOPAS Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen Sisällysluettelo 1. Johdanto...1 2. Mitä tarvitaan...1 3. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen...2 3.1 Ennen asennusta...2

Lisätiedot

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö Moodle opiskelijan opas Verkko oppimisympäristön käyttö Marko Jarva 21.1.2009 Sisällysluettelo 1 Aloitusnäkymä... 3 1.1 Kirjautuminen... 3 2 Kurssin sivu... 4 2.1 Aiheet ja näkymä... 4 3 Omat tiedot...

Lisätiedot

Kameravalvonta WEB kameroilla

Kameravalvonta WEB kameroilla Kameravalvonta WEB kameroilla Kuvassa on perus setti kameravalvonnasta "pöytä" asennuksena. Kuvan asennuksessa siihen on kytketty kaksi kameraa suoraan tallentimeen, samanlaisilla kaapeleilla millä tietokone

Lisätiedot

DNA Mokkula 4G WLAN E5372 pikaopas

DNA Mokkula 4G WLAN E5372 pikaopas DNA Mokkula 4G WLAN E5372 pikaopas Mokkula käyttää normaalikokoista / suurempaa SIM-korttia. Irrota SIM-kortti kokonaisena ja laita se Mokkulaan alla olevan kuvan mukaisesti. Jos irrotat vahingossa pienemmän

Lisätiedot