PHZ.fi. Kaupunginosat-palvelun Joomla! hallinnoijan opas

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PHZ.fi. Kaupunginosat-palvelun Joomla! hallinnoijan opas"

Transkriptio

1 PHZ.fi Kaupunginosat-palvelun Joomla! hallinnoijan opas

2 Table of Contents 1 Johdanto Kaupunginosat-palvelun Joomla! Moduulit Kumppanit (mod_partners) Ohjeet logotiedostoille Kumppanit-moduulin asetukset Logojen lisääminen, poistaminen ja järjestäminen Kuvalliset Linkit (mod_articles_image_box) Kuvallisten linkkien asetukset Artikkelin korostusosio (mod_highlight) Artikkelin korostusosion asetukset Linkkilaatikot (mod_linkbox) Twitter (mod_twitter) Twitter asetukset Facebook_post (mod_facebook_post) Facebook asetukset Valikko (mod_menu) Valikko asetukset Thintopmenu fattopmenu articleblogfootermenu eventsfootermenu Karuselli (mod_carousel) Karuselli asetukset Logo (mod_logo) Sosiaalimedia-linkit (mod_socialmedialinks) Nosto moduuli (mod_pickup) Sivupohjat ja asemat Tapahtumasivupohja (helka_events) Blogisivu (helka_blogs) Etusivu (helka_new_fp) Joomla käyttö Uusien sivujen luonti Uuden sivun luonti vaiheittain Luo uusi valikkonimike haluttavaan valikkoon Valitse valikon nimikkeen tyyppi Valitse valikon sivupohjan tyyli Valitse valikon asetukset Toiseen sivuun viittaaminen Monikielisyys...25

3 MUUTOSHISTORIA Tekijät Päivämäärä Versio Julius Räihä, Mathias Keus Sampo Yrjänäinen

4 1 Johdanto Tämä ohje kertoo uusien Helka sivujen käytön uusien ominaisuuksien, kuten moduulien ja sivupohjien kannalta. Ohjeiden kanssa suositellaan käytettävän ohjekuvia, joita voi käyttää esimerkkinä tyylikkäiden sivujen rakentamisessa. 2 Kaupunginosat-palvelun Joomla! Moduulit Uusien helka sivujen mukana on tullut useita uusia moduuleita, joilla sivua voidaan muokata tarpeisiin sopivaksi. Nämä moduulit ovat usein pieniä tapoja esittää eri asioita, kuten korostaa tiettyä artikkelia tai näyttää sosiaalisen median päivityksiä. Moduulit luodaan Joomlan ylläpidossa moduulien hallinnassa painamalla lisää uusi moduuli. Moduulin tyyppi valitaan (esitellään alla) ja asetukset asetetaan. Apuna voidaan hyödyntää asetusten kuvauksia, jotka saadaan esiin viemällä hiiri tekstin päälle. Huomioitavia yleisiä asetuksia ovat muunmuassa asema ja valikon määrittäminen Asema Asema kertoo MISSÄ moduuli on. Valittaessa asema moduuli oletuksena näkyy jokaisella sivulla, missä kyseinen asema löytyy. Asemat vaihtelevat käytettävästä sivupohjasta joista ohjeet löytyvät osiosta 3.

5 Valikon määrittäminen Valikon määrittäminen määrittelee MILLÄ SIVUILLA kyseinen moduuli näkyy. Oletuksena valittaessa asema, moduuli näkyy jokaisella sivulla, missä kyseinen asema löytyy. Haluttaessa rajottaa tätä käytetään Valikon määrittämistä, missä moduulin voidaan määritellä olevan esimerkiksi vain valituilla tai kaikilla paitsi valituilla valikoilla. Valikon määrittäminen on tärkeätä sivuvaikutusten neutralisoimiseksi. 2.1 Kumppanit (mod_partners) Kumppanit-moduulin tarkoitus on listata eri yhteistyökumppaneiden logot vieritysten. Alla olevassa kuvassa on punaisella rengastettuna esimerkki kumppanit-moduulin tulostuksen ulkoasusta.

6 Logot listataan valkoiselle taustalle ja vaakatasoon keskitettynä. Mikäli logot eivät mahdu yhdelle riville, niin logot sijoitetaan tarvittavalle määrälle rivejä allekkain. Logojen järjestys määräytyy logotiedostojen nimen mukaan aakkosjärjestyksessä Ohjeet logotiedostoille Logo on pienoiskuva, joka esittää toimijan tunnuksen. Logot sijoitetaan valkoiselle taustalle, joten logotiedoston tulee sisältää logo valkoisella tai läpinäkyvällä taustalla. Logojen kokoa ei skaalata moduulin toimesta, joten logojen tulee olla suunnilleen samankokoisia. Hyvä yleinen sääntö pienen logon korkeudelle on noin sata pikseliä Kumppanit-moduulin asetukset Kumppanit-moduuli sisältää kaksi konfigurointiasetusta, katso kuva alla.

7 Logokansio (logo folder) on Mediatiedosojen hallinta komponentin kuvahakemiston alihakemisto, joka sisältää näytettävät logot. Mikäli tarkoituksesi on käyttäää kumppanit-moduulia vain yhdellä logojoukolla, voit huolettaa jättää tämän asetuksen oletusarvoonsa partners. Otsikko (title) on teksti, joka näytetään toimijoiden logojen yläpuolella vaakatasoon keskitettynä Logojen lisääminen, poistaminen ja järjestäminen Logoja lisätään ja poistetaan Joomlan oman Mediatiedostojen halinta komponentin avulla. Alla olevassa kuvassa näytetään, mistä löydät Mediatiedostojen hallinnan Joomlan ylläpitopaneelin aloitusnäkymässä. Ennen kun olet lisäämässä ensimmäistä logoa tulee sinun huolehtia, että kumppanit-moduulin asetuksissa määräämäsi alihakemisto logotiedostoille on olemassa Mediatiedostojen halinnassa (alla olevassa kuvassa punainen rengas). Mikäli hakemistoa ei löydy voit luoda sen sinisellä regastetusta kentästä.

8 Kun haluat lisätä uuden logon valitse ensin logohakemisto vasemman puolen Kansiot listauksesta (alla olevan kuvan sininen rengas). Tällöin näet oikealla puolella Tiedostot listauksessa jo kansion sisältämät tiedostot (kuvassa keltainen rengas). Uuden tiedoston voit lisätä vihreällä rengastetusta painikkeesta. Vanhan tiedoston voit poistaa punaisen renkaan sisällä olevasta punaisesta ruksista.

9 Logot järjestyvät lopullisessa ulkoasussa logotiedostojen nimen mukaisesssa aakkosjärjestyksessä. Mikäli on tarve järjestää toimijat esimerkiksi heidän sponsoriosuutensa suuruuden mukaan, niin voit nimetä saamasi logotiedostot ennen palvelimelle lähettämistä esimerkiksi a_helsinki.jpg, b_helka.jpg ja c_reittiopas.jpg. Tällöin toimijat näkyvät järjestyksessä: Helsingin kaupunki, Helka ja Reittiopas. Mikäli sinulle nyt syntyy tarve lisätä uusi toimija näin järjestetyn joukon tiettyyn väliin voit käyttää seuraavaa menettelyä. Otetaan esimerkiksi tilanne, jossa halutaan lisätä Helmet logo toimijoiden Helsingin kaupunki ja Helka väliin. Tämä onnistuu esimerkiksi antamalla Helmet logotiedostolle nimi aa_helmet.jpg.

10 2.2 Kuvalliset Linkit (mod_articles_image_box) Kuvalliset linkit ovat tapahtumasivupohjan ruudukkoon tarkoitettuja laatikoita. Laatikot sisältävät alleviivatun otsikon ja linkin nappulan näköisen näköisenä Kuvallisten linkkien asetukset

11 Kuvalliset linkit sisältävät perusasetuset, kuten aseman ja tilan lisäksi muutaman erikoisasetuksen. Nämä asetukset löytyvät moodulin hallinnassa näytön oikealla. Asetukset sisältävät muunmuassa laatikon sisällön (teksti, kuva ja linkki), sekä niiden muokkaamisen, kuten kuvan tummennuksen ja tekstien värit tekstin lukemisen helpottamiseksi. 2.3 Artikkelin korostusosio (mod_highlight) Artikkelin korostusosio on tapa tuoda esiin jokin artikkeli. Artikkeli voi olla esimerkiksi info tai muu erityisartikkeli Artikkelin korostusosion asetukset Artikkelin korostusosiolla on muutama asetus, jotka löytyvät moodulin hallinnasta. Asetuksena ovat artikkelin tunnus, tekstin väri ja taustakuva. Artikkelin tunnus on esitettävän artikkelin tunnus. Tämän tunnuksen löytää muunmuassa artikkelin hallinnasta ja artikkelin URL osoitteesta. Tunnukset yleensä koostuvat 4 numerosta. Tekstin väri kertoo käytetyn värin artikkelissa. Väri vaikuttaa kaikkeen tekstiin osassa.

12 Taustakuva on käytettävä taustakuva. Mikäli kuvaa ei ole, artikkelin ensimmäistä kuvaa käytetään. Kuva venytetään koko alueen mitalle, joten kuvan suhteen tulee olla laatikkoa mukaileva mahdollisimman tarkan kuvan saamiseksi. Kuvassa on hyvä myös ottaa huomioon tekstin näkyvyys. 2.3 Linkkilaatikot (mod_linkbox) Linkkilaatikot tapahtumasivulla käytettäväksi Tapahtumat ja Festivaalit napistä näytettävässä hiddenevents alueessa. Linkkilaatikon asetuksissa voi valita otsikon, linkin, jonne linkki osoittaa, sekä värit taustalle ja tekstille

13 2.4 Twitter (mod_twitter) Twitter moduuli esittää valitulta twitter käyttäjältä uusimipia tweettejä, sekä luo linkkejä kyseiseen käyttäjään. Moduuli vaatii toimiakseen kaikki parametrit, jotka ovat Access Token, Access Token Secret, Consumer Key, Consumer Key Secret, sekä Käyttäjän Twitter asetukset Vaadittavat Token ja Key arvot saadaan luomalla uusi twitter app osoitteessa Ohjeita ja vaiheita seuraten, tarvittavat avaimet saadaan suoraan sivulta. 2.5 Facebook_post (mod_facebook_post) Facebook post moduuli esittää valitulta käyttäjältä uusimmat päivitykset, sekä luo linkit kyseiseen käyttäjään ja mahdollistaa päivityksestä tykkäämisen.

14 2.5.1 Facebook asetukset Perusasetuksissa ovat tarvittavat Access Token ja Facebook tunnus. Access Tokenin voi generoida luomalla uusi facebook appi osoitteessa https://developers.facebook.com/. Ohjeita seuraten token on mahdollista saada Facebook developer menun tools > access token:n alta. Facebook tunnus on facebook käyttäjän tai ryhmän tunnus, jonka päivityksiä halutaan näyttää. Edistyineissä asetuksissa on mahdollista valita näkymä oletuksen (ks. Yllä vasemmalla) ja small (ks. Yllä oikealla) välillä. Moduuli tarjoaa myös mahdollisuuden piilottaa tai näyttää tykkää nappula moduulin oikeassa yläkulmassa. 2.6 Valikko (mod_menu) Valikko on joomlan alkuperäismoduuli, joka on artovan tarpeisiin muokattu, mahdollistaen uusien näkymien käytön. Valikko moduuli näyttää luodun valikon sivulla. Katso tarvittaessa Joomlan oppaat valikkojen luontia varten Valikko asetukset Valikko on rajoitettu horisontaalisen tilan mukaan. Käyttäjän vastuulla on valikoiden järkevä käyttö ja testaaminen. Valikon asetuksissa vain perusasetukset ovat mukautettu artovan tarpeissiin. Nämä asetukset ovat Valitse valikko, Vaihtoehtoinen näkymä, Taustaväri, Tekstin väri, Logo ja Logon leveys. Vaihtoehtoisessa näkymässä voidaan valita 4 eri valinnan väliltä. Nämä valinnat ovat thintopmenu, fattopmenu, eventsfootermenu ja articleblogfootermenu,

15 Thintopmenu Thintopmenu on kapea menu käytettäväksi etu-, artikkeli- ja blogisivulla. Menu ei sisällä logoa, eikä logon määrittely ei aiheuta muutosta menun ulkoasuun. Värivaihtoehdot ovat tosin käytettävissä fattopmenu Fattopmenu on tapahtumasivulle tarkoitettu menu. Menu sisältää menun, joka sijoitettaan valikon vasenpaan reunaan. Logon kokoa voi muokata logon leveys asetuksella articleblogfootermenu Articleblogfootermenu on valikko käytettäväksi etu-, artikkeli- ja blogisivulla sivun pohjassa. Valikko sisältää otsikon Ja logon, jotka ovat sijoitettu vasenpaan reunaan. Valikko asettaa valikot kahteen riviin oikealle puolelle eventsfootermenu Eventsfootermenu on articleblogfootermenusta kevyempi versio, joka on tarkoitettu käytettäväksi tapahtumasivun pohjalle. Valikko sisältää logon.

16 2.7 Karuselli (mod_carousel) Karuselli on artikkeleita pyörittävä moduuli, joka pyörittää yhden tai useamman kategorian artikkeleita. Karuselli on suunniteltu käytettäväksi etusivulla frontpage näkymällä ja tapahtumasivun articlegridissä Karuselli asetukset Karusellin määrittelyssä vaaditaan kategorian valinta. Kategoria voi olla yksi tai useampi kategoria, jonka artikkeleita karusellissa näytetään. Artikkeleiden määrä valitaan määrä kohdassa. Nostetut asetus suodattaa näytettäviä artikkeleita näyttäen vain nostetut tai nostamattomat artikkelit. Muita asetuksia ovat muunmuassa taustaväri, joka näytetään, kun kuvaa ei ole tai se on rikki, korkeus, joka määrittelee karusellin korkeuden, tekstin värin ja tummenuksen, jolla karusellin kuvan katsomista voidaan helpottaa. Karusellin näkymä vaihdetaan edistyneissä asetuksissa. Näkymäksi voidaan valita joko frontpage (ks. Yllä vasemmalla) tai oletus (ks. Yllä oikealla). 2.8 Logo (mod_logo) Logo on moduuli, joka helpottaa logon ja otsikon laittamista sivulle. Ensisijainen suunniteltu käyttötarkoitus on etu- ja blogisivulla abovemenuleft. Moduulin asetuksissa voidaan määritellä teksti ja logo, sekä niiden koot.

17 2.9 Sosiaalimedia-linkit (mod_socialmedialinks) Sosiaalimedia-linkit moduuli luo sosiaalmediaikoneilla varustettuja linkkejä. Linkkien ohjaamat sivut määritellään moduulin asetuksissa Nosto moduuli (mod_pickup) Nosto mooduulissa voidaan näyttää lista artikkeleita. Moduulin asetuksissa voidaan määritellä, mitä jokaisesta artikkelista näytetään. Parhaimman lopputuloksen saa, kun kuva ja ingressi eivät ole yhtäaikaa päällä samassa moduulissa.

18 3. Sivupohjat ja asemat 3.1 Tapahtumasivupohja (helka_events) Tapahtumasivupohja on tapahtumille suunnattu sivupohja. Se ei sisällä muotoilua joomlan komponenteille, vaan oon suunniteltu sisältämään vain moduuleja. Tapahtumasivupohjassa on 8 asemaa moduuleille: Hiddenevents Abovemenuleft Tapahtumasivun ruuddukko. Suunniteltu kuvallisia linkkilaatikoita ja karuselleja mielessä pitäen. Main Ruudukon yläpuolella oleva alue otsikkoa ja valikkoa varten Articlegrid Top alueen yläpuolella oleva alue, oikea puoli. Tarkoitettu valikon yläpuolelle Top Top alueen yläpuolella oleva alue, vasen puoli. Tarkoitettu valikon yläpuolelle Abovemenuright Tapahtumat ja Festivaalit linkista näkyviin tuleva alue. Suunniteltu linkkilaatikkomoduuleita varten Ruudukon alla oleva alue muunmuassa artikkelin korostuosiota varten Sharedspace Osa sivusta, joka on jaettu. Käytetään, kun halutaan moduuleja näyttää vierekkäin Footer Sivun loppuosa

19 3.2 Blogisivu (helka_blogs) Blogisivu on yleinen sivu artikkelien esittämistä ja näyttämistä varten. Blogisivupohjassa on määritelty 6 asemaa: Abovemenuleft Abovemenuright Päänäkymän sivupalkki, jossa eri moduuleja Main Ruudukon yläpuolella oleva alue otsikkoa ja valikkoa varten Sidebar Top alueen yläpuolella oleva alue, oikea puoli. Tarkoitettu valikon yläpuolelle Top Top alueen yläpuolella oleva alue, vasen puoli. Tarkoitettu valikon yläpuolelle Sivun komponentin alue Bottom Sivun loppuosa

20 3.3 Etusivu (helka_new_fp) Etusivun sivupohja. Sisältää 8 asemaa: Abovemenuleft Abovemenuright Päänäkymän oikea puoli, jossa moduulien leveys on täysi Rightbargrid Osio sivun komponenttia varten. Päänäkymän vasen puoli Rightbar Ruudukon yläpuolella oleva alue otsikkoa ja valikkoa varten Leftbar Top alueen yläpuolella oleva alue, oikea puoli. Tarkoitettu valikon yläpuolelle Top Top alueen yläpuolella oleva alue, vasen puoli. Tarkoitettu valikon yläpuolelle Päänäkymän oikea puoli, jossa tila on jaettu kahteen Sharedspace Osa sivusta, joka on jaettu. Käytetään, kun halutaan moduuleja näyttää vierekkäin Footer Sivun loppuosa

21 4 Joomla käyttö 4.1 Uusien sivujen luonti Joomla ja joomlan sivuston sivut ovat valikkoihin (menu) perustuvia. Halutessa täten luoda uusi sivu joomla sivustolle, uusi valikkonimike on tehtävä. Tämä valikkonimike määrittelee, missä sivu on, mikä komponentti sivussa on ( esimerkiksi kategorian listaus, yksittäinen artikkeli, tai hakutulokset ) ja miltä sivuston pohja näyttää. Valikon ollessa isossa roolissa joomlassa, täysin samaan sivuun viittaaminen toisesta valikosta vaatii sivun valikkonimikkeeseen viittaamisen Uuden sivun luonti vaiheittain Luo uusi valikkonimike haluttavaan valikkoon.

22 Valitse valikon nimikkeen tyyppi Valikon nimikkeen tyypin valinta määrittelee mitä sivussa halutaan näyttää. Uusissa artovan sivuissa on luotu muokattuja nimikkeen tyyppejä, jotka sisältävät normaaleja komponentin näkymien lisäksi muutamia parannuksia. Yksittäinen artikkeli Käytä tähän Artikkelit osion alta löytyvää Helka artikkeli näkymää. Tämä luo artikkelille facebook kommenttipalstan, sekä indikaattorit artikkelin suosiosta. Lista artikkeleita Käytä tähän Artikkelit osion alta löytyvää Helka blog näkymää. Näkymä on suunniteltu blogi sivupohjaa mielessä pitäen ja sisältää useita parannuksia, muunmuassa sosiaalisen median kannalta. Tapahtumasivu Käytä tähän Events osion alta (valintaikkunan alimmaisena) löytyvää Helka events näkymää. Tämä näkymä on tyhjä ja mahdollistaa sivun rakentamisen pelkillä moduuleilla. Etusivu Käytä tähän Artikkelit osion alta löytyvää Helka etusivu näkymää. Huomioithan, että uuden valikon nimikkeen tyypin luonti luo UUDEN sivun. Haluttaessa viitata jo valmiiseen sivuun, katso kohta

23 Valitse valikon sivupohjan tyyli Sivupohjan tyyli suositellaan valittavan valikon nimikkeen tyypin mukaan seuraavasti -Yksittäinen artikkeli Helka artikkeli näkymä Helka Blogs Template Lista artikkeleita Helka blog näkymä Helka Blogs Template Tapatumasivu Helka events näkymä Helka Events Template Etusivu Helka etusivu näkymä Helka Frontpage Template Valitse valikon asetukset Valikossa on useita asetuksia, jolla sivua voi muokata. Tarkempia ohjeita valikoiden asetuksista löytyy Joomlan ohjeistuksessa. Peruskäytön kannalta tarvittava asetus on kategorian valinta. Tämä asetus sanoo, mitä artikkeleita sivulla näytetään ja se tulee olla valittuna sopivaksi. Huomioitavaa on, että tapahtumasivulla ei näy artikkeleita, joten kategorian valinta ei vaikuta sivuun. Muissa asetuksissa haluttavia asetuksia ovat muunmuassa Artikkelin asetukset alta löytyvät asetukset, jonka tarkemmat kuvaukset löytyvät hiiren viedessä tekstien päälle.

24 4.1.2 Toiseen sivuun viittaaminen Sivuistoissa usein halutaan viittaa jo valmiiseen sivuun. Esimerkiksi Etusivu linkit on yksi tapaus, missä valmiiseen sivuun, Etusivuun, halutaan viittaa toisesta sivusta. Joomlan valikoiden ollessa sivun ankkureina, toiseen sivuun viittaaminen vaatii sivun valikkonimikkeeseen viittaamisen. Tämän voi toteuttaa valitsemalla valikon nimikkeen tyypiksi Valikkoon nimikkeen alias. Valikkoon nimikkeen tyypin jälkeen lisäasetukset ilmestyvät mistä tärkeimpänä on oikealla oleva valikko. Valikosta valitaan valikon nimike, eli sivu, johon luotava valikon nimike halutaan linkata. Huomioitavaa on myös Alias asetus, jota voi tarvittaessa hyödyntää.

25 4.1.3 Monikielisyys Halutessa luoda monikielisiä sivuja, on suositeltavaa linkittää samat eri kieliset sivut. Valittua valikon nimikkeelle kielen ja kaikille haluttaville kielille omat valikon nimikkeet luotua, Valikkonimikkeiden yhteydet alta löytyy mahdollisuus linkittää luodut menut. Linkitys tapahtuu valitsemalla jokaiselle kielelle haluttava vastakohta.

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet

Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Juricon Nettisivu Joomlan käyttöohjeet Sisällysluettelo Julkaisujärjestelmä hallinta... 3 Joomla-järjestelmän ylävalikolla on seuraavia:... 3 Valikot... 4 Kategoriat ja artikkelit... 5 Lisäosat ja moduulien

Lisätiedot

VALIKON LISÄÄMINEN Moduulin lisääminen Valikon nimikkeen lisääminen Moduulien järjestyksen muuttaminen

VALIKON LISÄÄMINEN Moduulin lisääminen Valikon nimikkeen lisääminen Moduulien järjestyksen muuttaminen ETAPPI ry JOOMLA 2.5 VALIKON LISÄÄMINEN Moduulin lisääminen Valikon nimikkeen lisääminen Moduulien järjestyksen muuttaminen ETAPPI ry JOOMLA 2.5 Sivu 1(13) Sisällysluettelo 1. Uuden valikon lisääminen...

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO

KÄYTTÖOHJE LATOMO VERSO Kirjautuminen Kirjatuminen järjestelmään tapahtuu syöttämällä ylläpitäjältä (yleensä sähköpostilla) saatu käyttäjätunnus ja salasana niille varattuihin kenttiin. Jos olet unohtanut salasanasi voit syöttää

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

Tee html-sivu, jossa on yllä olevat kaksi taulukkoa.

Tee html-sivu, jossa on yllä olevat kaksi taulukkoa. TAULUKKO 1 Taulukoiden avulla voidaan informaatio esittää havainnollisesti esimerkiksi palstoitettuna. Lisäksi voidaan sijoittaa eri elementit haluttuihin paikkoihin (taulukkotaitto). Taulukko luodaan

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI...

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI... OHJE HUOLTAJALLE 2 / 22 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 2015 Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 1 Sisällysluettelo 1. Sivustolle rekisteröityminen... 2 2. Yrityksen lisääminen... 3 2.1. Yritystiedot...

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

Turvallisuusilmoitusovelluksen käyttöohjeet

Turvallisuusilmoitusovelluksen käyttöohjeet Turvallisuusilmoitusovelluksen käyttöohjeet Kirjautumisen jälkeen käyttäjälle ilmestyy näkymä aikaisemmin tehdyistä ilmoituksistaan (kuva 1). Kuva 1. Käyttäjän kirjautumisen jälkeen aloitusnäkymässä näytetään

Lisätiedot

FORMATIIVINEN ARVIOINTI

FORMATIIVINEN ARVIOINTI FORMATIIVINEN ARVIOINTI (OHJEISTUKSESSA KÄYTETTY VISMAN YLEISIÄ OHJEITA FORMATIIVISEN ARVIOINNIN TEKEMISESTÄ. LISÄTIETOJA VISMA.FI) 1 OPETTAJAN ARVIOINTINÄKYMÄ Opettaja pääsee tekemään formatiivista arviointia

Lisätiedot

STANDARD TALOUSHALLINNON KÄYTTÖOPAS

STANDARD TALOUSHALLINNON KÄYTTÖOPAS STANDARD TALOUSHALLINNON KÄYTTÖOPAS Standard Taloushallinto Käyttöopas page 1/6 Table of Contents PERUSIKKUNA... 3 HENKILÖKOHTAINEN TYÖPÖYTÄ... 4 ASETUKSET PERUSKÄYTTÖÄ VARTEN... 5 Yritystiedot... 5 Henkilöt

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

Ohjeistus hankkeen sivujen tekemiseen julkaisujärjestelmällä

Ohjeistus hankkeen sivujen tekemiseen julkaisujärjestelmällä Ohjeistus hankkeen sivujen tekemiseen julkaisujärjestelmällä Viestintäpalvelut 9.6.2015 1 Sivupohjan tekeminen Ennen kuin alat tekemään hankkeen sivuja, tilaa Viestintäpalveluilta hankesivupohja ja ilmoita

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta.

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta. Sanasto Sanasto -työkalulla voi laatia sanakirjan tapaisen sanaston, jonka hakusanoja (käsitteitä ja niiden määritelmiä) voidaan selata ja opettajan niin halutessa myös kommentoida. Sekä opettaja että

Lisätiedot

Discendum Oy

Discendum Oy 1 CV+ ansioluettelon luominen ja muokkaus CV+ - Yleistä 3 CV+ -ansioluettelon luominen 5 Tietojen muokkaaminen Perustoiminnot 7 CV+ sisältöjen otsikoiden muokkaus 8 Koulutus- ja työkokemustiedot Todistuksen

Lisätiedot

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu Helsingin yliopisto WebOodi 1 Tenttityökalu Tenttityökalu on oiva väline laitos- ja tiedekuntatenttien tekemiseen. Esimerkiksi tiedekuntatentissä voi tenttiä samana päivänä kymmeniä eri opintojaksoja.

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Heli Karjalainen ja Eric Rousselle Discendum Oy

Heli Karjalainen ja Eric Rousselle Discendum Oy Heli Karjalainen ja Eric Rousselle Kyvyt.fi:n pohjalla nyt Mahara 1.4 Kyvyt.fi:n käyttöliittymä noudata pääosin Maharan navigointimallia Maharan uudistusten lisäksi Discendum tuo paljon uusia ominaisuuksia

Lisätiedot

24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN

24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN 24MAGS PIKAOHJE HALLINTAPANEELIN KÄYTTÖÖN 24Mags Asiakaspalvelu support@24mags.com 020 734 0570 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Uuden julkaisun luominen 3 1.1 Julkaisun nimi 3 1.2 Ladattava PDF-tiedosto 3 1.3 pakkauslaatu

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut 1 (14) GTK-wiki 2 (14) Sisällysluettelo 1. Wikin ylläpito... 3 1.1. Wiki-artikkelin muokkaus... 3 1.2. Wiki-artikkelin lisääminen... 3 2. Wiki-toiminnot... 4 2.1. Ristiinlinkitys... 4 2.2. Tekstin muotoilu...

Lisätiedot

Tapahtuman lisääminen Lukkariin

Tapahtuman lisääminen Lukkariin Tapahtuman lisääminen Lukkariin 1. Klikkaa oikeasta yläkulmasta työkalut, mistä avautuu pudotusvalikko. Valitse tapahtumien hallinta. (Voit myös valita Lukkarin etusivulle ja siirtyä sieltä tapahtumien

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0 RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje v. 1.0 Yleistä Rockstar lukijakäyttöliittymä Tuotteiden lukeminen lähtevään tilaukseen Tilaukseen kuulumattomat tuotteet Tuotteiden lukeminen tilauksesta

Lisätiedot

Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen tekeminen

Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen tekeminen it-arvi Ohjeet sovelluksen käyttöön KÄYNNISTYS: - Sovellus käynnistetään tuplanapauttamalla kuvaketta Esteettomyysarviointi.exe. ETUSIVU: Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU ETUSIVU Kun tulet SOKU-järjestelmän (SOKU) etusivulle, näet listan avoimista työpaikoista. Yläpalkissa mustalla ympyröitynä on Kirjaudu-nappi Kun klikkaat sitä, pääset kirjautumissivulle.

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE IT-palvelut / Hannele Rajaniemi optima-support@jyu.fi www.jyu.fi/itp/optima-ohjeet 2 Sisältö Mikä on koosteen idea? Miten saan kooste-työkalun käyttööni? Miten luon koosteen?

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 9.11.2008 1 (11) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

Opinto-oppaan tekeminen

Opinto-oppaan tekeminen 1 Opinto-oppaan tekeminen Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opinto-oppaita voidaan luoda n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasVastuuhenkilö-oikeudet. n käyttölupia voi hakea

Lisätiedot

1 KR-Laskut Mallitiliöinnit Kommenttikentän käyttö mallitiliöinneissä Mallitiliöinnin tallennus-sivu...

1 KR-Laskut Mallitiliöinnit Kommenttikentän käyttö mallitiliöinneissä Mallitiliöinnin tallennus-sivu... 2016-12-02 1 (7) Doc. kind Mallitiliöinnin teko ja muokkaus Status of document Valmis Project name Phase of project Creator name Mika Vähäkoski Distribution Sisällysluettelo 1 KR-Laskut... 2 1.1 Mallitiliöinnit...

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta

Automaattitilausten hallinta Automaattitilausten hallinta Automaattitilauksilla voidaan automatisoida kopiotilaukset tuotantolaitokselle. Työkalulla voitte määritellä kansio- sekä tiedostokohtaisia automaattitilauksia. Joka yö SokoPro

Lisätiedot

Google-työkalut: Dokumenttien jakaminen ja kommentointi

Google-työkalut: Dokumenttien jakaminen ja kommentointi Google-työkalut: Dokumenttien jakaminen ja kommentointi Dokumenttien jakaminen Google työkaluilla luodut dokumentit on jaettavissa muille käyttäjille Jaa painikkeella, joka sijaitsee työkalujen oikeassa

Lisätiedot

WebOodin opinto-opas ja ilmoittautuminen

WebOodin opinto-opas ja ilmoittautuminen WebOodin opinto-opas ja ilmoittautuminen ALOITUS... 1 WEBOODIN OPINTO-OPPAAN LÖYTÄMINEN... 1 WEBOODIN OPINTO-OPAS... 2 Opetus-välilehti... 3 Tentit-välilehti... 3 Tutkintorakenteet-välilehti... 4 Opintojaksot-välilehti...

Lisätiedot

WordPress. Kysyy. Sähköpostiosoitteen Tulee aktivointi viesti. Käyttäjänimen vähintään 4 merkkiä. Salasanan

WordPress. Kysyy. Sähköpostiosoitteen Tulee aktivointi viesti. Käyttäjänimen vähintään 4 merkkiä. Salasanan WordPress 1 Tulostettu 1.11.2012 WordPress Ilmainen blogi-sivusto. Voi tehdä blogin. Täytyy vain luoda käyttäjätunnus ja salasana. Osoite on http://fi.wordpress.com/. Paina Get Started Kysyy Sähköpostiosoitteen

Lisätiedot

Etusivu. Sivupohja: > Ulkoasu > Otsake. > Ulkoasu > Valikot > Päävalikko. Kuvitus: joko artikkelikuva, neliökuvagalleria tai vaakakuvakaruselli

Etusivu. Sivupohja: > Ulkoasu > Otsake. > Ulkoasu > Valikot > Päävalikko. Kuvitus: joko artikkelikuva, neliökuvagalleria tai vaakakuvakaruselli Etusivu Etusivu-pohjaa käyttävällä sivulla näytetään vain vähän sivun omaa sisältöä. Suurin osa sisällöistä noudetaan jostain muualta sivuston asetuksista tai vimpaimilla. Asetusten ja vimpainten sisältöjen

Lisätiedot

ESRC:n uusiutumassa olevat kotisivut on toteutettu WordPress-ohjelmalla (WP). Samaa ohjelmaa käyttävät menestyksellä ainakin SSql, HSRC ja JSK.

ESRC:n uusiutumassa olevat kotisivut on toteutettu WordPress-ohjelmalla (WP). Samaa ohjelmaa käyttävät menestyksellä ainakin SSql, HSRC ja JSK. PIKAOHJEET VIESTIEN KÄYTTÖÖN ESRC:N KOTISIVUILLA Versio 3, 27.12.2006 ESRC:n uusiutumassa olevat kotisivut on toteutettu WordPress-ohjelmalla (WP). Samaa ohjelmaa käyttävät menestyksellä ainakin SSql,

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Aineistot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi tiedostot siirtää

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Fronter - opiskelijan opas

Fronter - opiskelijan opas Fronter - opiskelijan opas 1 2 Yleisiä ohjeita 1.1 Kielen vaihtaminen 4 1.2 Omien perustietojen muokkaaminen 6 1.3 Oman sivun ulkoasu 7 1.4 Huoneeseen siirtyminen 9 1.5 Huoneen lisääminen alasvetovalikon

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata WebOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014 Tiedostojen lisääminen alueelle Vaihtoehto1: Jos käytät Firefox-selainta voit vain raahata tiedoston alueelle. Laita Moodle-alueellasi muokkaustila päälle (Muokkaustila päälle -painike). Avaa koneesi Tiedostot-ikkuna

Lisätiedot

Xamk Portfolio käyttöopas

Xamk Portfolio käyttöopas Xamk Portfolio käyttöopas Sisällysluettelo 1. YLEISKATSAUS PORTFOLIOON 1 1.1 Portfolion rakenne 1 1.2 Kuvakkeet 2 1.3 Asetukset 2 2. OMA SISÄLTÖ 2 2.1 Profiili 2 2.2. Tiedostot 2 2.3 Oppimispäiväkirjat

Lisätiedot

helsingintaiteilijaseura.fi WordPress-pikaohjeet

helsingintaiteilijaseura.fi WordPress-pikaohjeet 1/12 helsingintaiteilijaseura.fi WordPress-pikaohjeet Sisällysluettelo 1. Ohjausnäkymä...1 2. Työkalupakki... 2 3. Artikkelit, Näyttelyt ja Sivut...3 4. Artikkelin lisäys tai muokkaus... 4 Artikkelikuvan

Lisätiedot

OpeOodi Kuvaustekstien ja lisätietokysymysten lisääminen

OpeOodi Kuvaustekstien ja lisätietokysymysten lisääminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Kuvaustekstien ja lisätietokysymysten lisääminen Opetustapahtuman vastuuopettaja tai virkailija pääsee muokkaamaan opetustapahtuman tietoja. Tämä ohje neuvoo miten

Lisätiedot

Karttapalvelun käyttöohjeet

Karttapalvelun käyttöohjeet Karttapalvelun käyttöohjeet 1 Yleistä... 2 2 Aloitusnäkymä... 2 3 Liikkuminen kartalla... 3 4 Vasemman laidan valikko... 3 4.1 Kaavayhdistelmä... 3 4.2 Valmistelussa olevat kaavat... 3 4.3 Kaavamerkinnät...

Lisätiedot

SUOMEN EKONOMIEN CRM-OHJEET YHDISTYKSILLE

SUOMEN EKONOMIEN CRM-OHJEET YHDISTYKSILLE SUOMEN EKONOMIEN CRM-OHJEET YHDISTYKSILLE 1 SUOMEN EKONOMIEN CRM-KÄYTTÖOHJE YHDISTYKSILLE (ohjeen sisältämät jäsenet ovat testidataa, eivätkä perustu aitoihin jäsenyyksiin) Tervetuloa käyttämään Suomen

Lisätiedot

Suvi Junes Tampereen yliopisto / tietohallinto 2013

Suvi Junes Tampereen yliopisto / tietohallinto 2013 Keskustelualue Keskustelualue soveltuu eriaikaisen viestinnän välineeksi. Keskustelualueelle voidaan lähettää viestejä toisten luettavaksi, ja sitä voidaan käyttää alueena myös ryhmätöiden tekemiseen,

Lisätiedot

Uuden etusivun ja uusien toiminnallisuuksien esittelymateriaali

Uuden etusivun ja uusien toiminnallisuuksien esittelymateriaali Uuden etusivun ja uusien toiminnallisuuksien esittelymateriaali Asiakaspalvelun Oma Yritys-Suomi -työtila Päivämäärä: 19.10.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1 TERMISTÖ 2 JOHDANTO 3 YHTEENVETO 1 4 MUUTOKSET 5 USEIN

Lisätiedot

valitsin on useimmiten html-elementti, jolle tyyli halutaan luoda

valitsin on useimmiten html-elementti, jolle tyyli halutaan luoda Valitsimista valitsin on useimmiten html-elementti, jolle tyyli halutaan luoda Muistin virkistykseksi elementtejä http://appro.mit.jyu.fi/doc/www/xhtml/ HTML-elementtien lisäksi valitsimille voidaan luoda

Lisätiedot

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille

Oulun kaupunki Liikuntapalvelut. Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Oulun kaupunki Liikuntapalvelut Timmi -tilanvarauksen pikaopas internetasiakkaille Aloittaminen Kirjaudu rekisteröitymisen jälkeen varausjärjestelmään käyttäjätunnuksella ja salasanalla jotka olet saanut

Lisätiedot

Tiedostojen jakaminen Office 365:n OneDrivessa

Tiedostojen jakaminen Office 365:n OneDrivessa Tiedostojen jakaminen Office 365:n OneDrivessa OneDriven kautta voit jakaa tiedostoja ja kansioita helposti. Tiedostoja ja kansioita voi jakaa kaikille organisaation jäsenille ja ryhmille joko tarkastelu-

Lisätiedot

Opinto-oppaan tekeminen

Opinto-oppaan tekeminen 1 Opinto-oppaan tekeminen Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opinto-oppaita voidaan luoda WebOodin OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasVastuuhenkilö-oikeudet. WebOodin

Lisätiedot

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita

Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Mainosankkuri.fi-palvelun käyttöohjeita Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Sisäänkirjautuminen... 1 3. Palvelussa navigointi... 2 4. Laitteet... 2 5. Sisällönhallinta... 4 6. Soittolistat... 7 7. Aikataulut...

Lisätiedot

2006 i&i Solutions Oy

2006 i&i Solutions Oy 2006 i&i Solutions Oy Materiaali on vapaasti käytettävissä. Alkuperäiseen materiaaliin ei saa kuitenkaan tehdä muutoksia ja alkuperäinen tekijä (i&i Solutions Oy) on aina oltava näkyvissä. Mikäli materiaalista

Lisätiedot

www.kotisivukone.fi Pikaopas kotisivujen tekoon

www.kotisivukone.fi Pikaopas kotisivujen tekoon Kotisivut helposti! www.kotisivukone.fi Pikaopas kotisivujen tekoon Näin Kotisivukone toimii Kun olet kirjautunut sisään kotisivuillesi, tulet helppokäyttöiseen ylläpitotilaan ja voit heti aloittaa kotisivujen

Lisätiedot

opiskelijan ohje - kirjautuminen

opiskelijan ohje - kirjautuminen opiskelijan ohje - kirjautuminen estudio on Edupolin kehittämä e-oppimisympäristö koulutusryhmän verkkoalustana perinteisen luokkaopetuksen tukena tai etäopiskelussa ja -opetuksessa kotoa tai työpaikalta.

Lisätiedot

Tasa-arvovaltuutettu Alustava ohjeistus sisällönsyöttöön. Jani Heikkinen Anna Malen

Tasa-arvovaltuutettu Alustava ohjeistus sisällönsyöttöön. Jani Heikkinen Anna Malen Tasa-arvovaltuutettu Alustava ohjeistus sisällönsyöttöön Jani Heikkinen Anna Malen 19.3.2015 Johdanto Tämän ohjeistuksen tavoitteena on antaa perustiedot sisällönsyöttöön Varattu aika eri riitä kaikkien

Lisätiedot

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPress-hallintajärjestelmän kanssa on hyvin helppoa. Sitä vähän tutkimalla ja tätä ohjetta lukemalla sen käyttö tulee nopeasti tutuksi. Olen myös

Lisätiedot

Kuva: Ilpo Okkonen

Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS OHJAAJAN OHJE 14.2.2017 Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS Oulun yliopistossa Oulun yliopiston koulutusneuvosto on päättänyt, että OodiHOPS-toiminto otetaan käyttöön vähintään aloittavilla opiskelijoilla

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

Tentti erilaiset kysymystyypit

Tentti erilaiset kysymystyypit Tentti erilaiset kysymystyypit Kysymystyyppien kanssa kannatta huomioida, että ne ovat yhteydessä tentin asetuksiin ja erityisesti Kysymysten toimintatapa-kohtaan, jossa määritellään arvioidaanko kysymykset

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Microsoft Outlook 2003 Automaattinen arkistointi

Microsoft Outlook 2003 Automaattinen arkistointi Sivu 1/5 Microsoft Outlook 2003 Automaattinen arkistointi Kaikilla tietohallinnon Outlook Exhange palvelua käyttävillä on määritelty henkilökohtainen postilaatikko jossa on rajoitettu levytilan määrä.

Lisätiedot

NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS

NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS 1 NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS YLEISTÄ NAVIGAATTORIN KÄYTÖSSÄ... 2 NAVIGAATTORIN HAKEMINEN... 3 NAVIGAATTORIN KOPIOINTI OMALLE SAP-TUNNUKSELLE... 6 NAVIGAATTORIN MUOKKAUS ENNEN KÄYTTÖÖNOTTOA... 7

Lisätiedot

Kyvyt.fi eportfolion luominen

Kyvyt.fi eportfolion luominen Kyvyt.fi eportfolion luominen Portfolion tekeminen koostuu kolmesta vaiheesta: 1 Yksittäisten portfolio-sivujen luominen 2 Sivujen liittäminen yhteen sivustoksi - eportfolioksi 3 Katseluoikeuksien antaminen

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE TEKNINEN OHJE OSAAJAPLUS- JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN OsaajaPlus -järjestelmä on luotu siten, että sen käyttöön tarvittavat ohjelmat ovat maksutta ladattavissa internetistä.

Lisätiedot

Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Oppitunti - Oppitunti rakentuu yleensä peräkkäisistä teksti- ja kysymyssivuista siten, että opiskelija tekstin luettuaan vastaa sitä koskevaan kysymykseen ja käy siten oppitunnin sivu sivulta läpi opettajan

Lisätiedot

Tentti erilaiset kysymystyypit

Tentti erilaiset kysymystyypit Tentti erilaiset kysymystyypit Monivalinta Monivalintatehtävässä opiskelija valitsee vastauksen valmiiden vastausvaihtoehtojen joukosta. Tehtävään voi olla yksi tai useampi oikea vastaus. Varmista, että

Lisätiedot

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Käyttöohje ARFM- hankkeessa jatkokehitetylle SoftGIS-työkalulle Dokumentti sisältää ohjeistuksen osallistavan suunnittelun työkalun käyttöön. Työkalu on käytettävissä

Lisätiedot

Pikaohjeet A&O oppimisympäristön käytön aloittamiseen

Pikaohjeet A&O oppimisympäristön käytön aloittamiseen Pikaohjeet A&O oppimisympäristön käytön aloittamiseen 1. Kirjaudu A&O-ympäristöön Verkkopalvelun sisällöntuotanto kurssilla käytettävä A&O alusta löytyy verkko-osoitteesta: http://ao4.ee.tut.fi/hypermedia/

Lisätiedot

Ryhmät. Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto/ Tietohallinto 2014

Ryhmät. Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto/ Tietohallinto 2014 1 Ryhmät Moodlessa voi jakaa opiskelijoita pienempiin alaryhmiin, joilla toimitaan esim. keskustelualueella tai työskennellään wikissä. Ryhmätoiminto on hyödyllinen, jos kurssilla on paljon osallistujia

Lisätiedot

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Prologi Blogi voidaan määritellä verkkosivustoksi, johon yksi ihminen tai tietty ryhmä tuottaa ajankohtaista sisältöä. Blogi mahdollistaa omien ajatusten

Lisätiedot

Luo uusi palvelu valitsemalla Asetukset ja Palvelut.

Luo uusi palvelu valitsemalla Asetukset ja Palvelut. Käyttöopas Luo uusi palvelu valitsemalla Asetukset ja Palvelut. 2 3 4 1 Lisää uusi palvelu: 1. Aloita seuraavasti: Valitse Asetukset ja sen jälkeen palvelut. Valitse luo uusi palvelu. 2. Nimi ja palvelun

Lisätiedot

OPAS VERKKOLASKUTUKSEEN

OPAS VERKKOLASKUTUKSEEN OPAS VERKKOLASKUTUKSEEN 1 Sisällysluettelo Sisällysluettelo. 2 1. Passeliin kirjautuminen. 3 2. Luo uusi asiakas asiakaskortistoon.. 3 3. Uuden laskun tekeminen.. 5 4. Laskun lähettäminen verkkolaskuna...

Lisätiedot

Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App OneNote Web App Excel Kysely Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro

Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App OneNote Web App Excel Kysely Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro 1 Sisällys Word Wep App... 3 Excel Web App... 7 Powerpoint Web App... 11 OneNote Web App... 17 Excel Kysely... 20 Valmiin tiedoston tuonti Skydrive Pro ohjelmaan... 25 Blogi... 27 Kansiot... 28 Skydrive

Lisätiedot

Putteri Käyttöliittymä ja ulkoasu

Putteri Käyttöliittymä ja ulkoasu Putteri Käyttöliittymä ja ulkoasu Jukka Värri 15.10.2007 Versio: 1.0 Yleistä järjestelmästä Järjestelmän merkistö on UTF-8 (Unicode). Käyttöliittymä tulee järjestelmän mukaan. Uusia käyttöliittymiä ei

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2015

Pauliina Munter/Suvi Junes Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2015 Ryhmät Moodlessa voi jakaa opiskelijoita pienempiin alaryhmiin, joilla toimitaan esim. keskustelualueella tai työskennellään wikissä. Ryhmätoiminto on hyödyllinen, jos kurssilla on paljon osallistujia

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

Uuden etusivun ja toiminnallisuuksien esittelymateriaali Aloittava yritys. Päivämäärä:

Uuden etusivun ja toiminnallisuuksien esittelymateriaali Aloittava yritys. Päivämäärä: Uuden etusivun ja toiminnallisuuksien esittelymateriaali Aloittava yritys Päivämäärä: 9.0.0 SISÄLLYSLUETTELO TERMISTÖ JOHDANTO YHTEENVETO MUUTOKSET USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET . TERMISTÖ Termi Etusivu Sisältölaatikko

Lisätiedot

Oppimateriaalin lisääminen

Oppimateriaalin lisääminen Helsingin yliopisto 1 Oppimateriaalin lisääminen Tässä ohjeessa käsitellään oppimateriaalilinkin lisäämistä sekä opintokohteelle, että opetustapahtumalle. WebOodiin on mahdollista syöttää oppikirjojen

Lisätiedot

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille:

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Tämän pikaohjeen avulla pääsette alkuun sivujenne tekemisessä, mutta suosittelemme täydellisten Lappi.fi -ohjeiden lukemista ennen sivujenne tekemistä. Ohjeet löytyvät

Lisätiedot

Ohje Jämsän Tapahtumakalenterin päivitykseen

Ohje Jämsän Tapahtumakalenterin päivitykseen Ohje Jämsän Tapahtumakalenterin päivitykseen Tapahtumien ilmoittaminen Jämsän kaupungin tapahtumakalenteriin on tapahtumajärjestäjien vastuulla. Jämsän kaupunki ei syötä tapahtumatietoja yrittäjien ja

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014 Keskustelualue Keskustelualue soveltuu eriaikaisen viestinnän välineeksi. Keskustelualueelle voidaan lähettää viestejä toisten luettavaksi, ja sitä voidaan käyttää alueena myös ryhmätöiden tekemiseen,

Lisätiedot

Tiedonlähteille NELLIn kautta -

Tiedonlähteille NELLIn kautta - 28.8.2009 1 Tiedonlähteille NELLIn kautta - www.nelliportaali.fi/jy NELLI-portaali on tiedonhakujärjestelmä, joka tarjoaa pääsyn Jyväskylän yliopistossa käytettävissä oleviin sähköisiin aineistoihin kuten

Lisätiedot

Aiemmin vasemmassa reunassa ollut valikko on siirretty yläreunaan. Näin oikeaan reunaan jää enemmän tilaa ohjelman käyttöä varten.

Aiemmin vasemmassa reunassa ollut valikko on siirretty yläreunaan. Näin oikeaan reunaan jää enemmän tilaa ohjelman käyttöä varten. 1 (5) epalkat versio 2017 MUUTOKSET ULKOASUSSA epalkkojen ulkoasua on uudistettu ja tiivistetty, jotta ohjelma toimii luontevammin myös mobiililaitteilla. Lisäksi ulkoasua on yhdenmukaistettu muita Heeros-tuotteita

Lisätiedot

Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje

Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje Kansalliskirjasto / Digitointi- ja konservointikeskus Uusittu 14.9.2016 Digi.kansalliskirjasto.fi - Pääsivu Etusivu Sivustokartta

Lisätiedot

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje www.360optimi.com/kiinteistopassi Bionova Consulting, luottamuksellinen Viimeksi päivitetty 9. syyskuuta 2014 Käyttöohjeen sisällysluettelo Luo

Lisätiedot