OPPIMISPORTFOLIO. Aapo Hintsala Ranuan kr. kansanopiston kuvataidelinja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OPPIMISPORTFOLIO. Aapo Hintsala Ranuan kr. kansanopiston kuvataidelinja"

Transkriptio

1 OPPIMISPORTFOLIO Aapo Hintsala Ranuan kr. kansanopiston kuvataidelinja

2 Synnyin vuonna 1995 perheen kuuentena lapsena. Meiän perheeseen kuuluu minun lisäksi 6 poikaa, 4 tyttöä ja isi ja äiti. Me asutaan Ranualla Ranuanjärven rannalla. Koulussa mulla on menny ihan hyvin. Oon myös aina harrastanu urheilua. Kesällä oltiin paljon ulukona, käytiin uimassa ja retkillä, marjastettiin ja pelattiin jalakapalloa ja sählyä. Lapsuuteni Mieluista mulle on ollu myös piirtäminen ja muu käsillä tekeminen. Jossaki vaiheessa innostuin valokuvauksesta. Nämä kiinnostuksen kohteet saivat minut valitsemaan opistossa kuvataidelinjan.

3 12-vuotiaana opiston taidekurssilla olin eka kerran Ösen opissa. Kurssilla oli myös isoveli Otto. Sen muistan, että tehtiin hiilipiirroksia.

4 Kuvia taidetuntien töistä

5 Piirtäminen on ollu aina mukavaa. Pienenä tykkäsin piirtää paljon ja piirsinki joka päivä. Yläasteella piirtäminen vähän jäi, ja tästäki syystä tulin taidelinjalle, että innostuisin taas piirtämisestä. Täällä oon saanu hyviä neuvoja ja innostusta. Alkusyksyn yhtenä työnä oli piirtää lyijykynällä oma käsi. Oon vasenkätinen ni siksi piirsin oikean käden.

6 Käsipiirroksen jälkeen Öse anto kotitehtäväksi piirtää oma jalka. Laitoin jalan pöyälle ja lehtiö oli sylissä. Ope anto ihan hyvää palautetta työstä vaikka joku viiva siinä onki vähän turhan terävä.

7 Öse laitto palikan pöyälle ja meiän piti piirtää se. Tavotteena oli saaha kolmiulotteinen kuvaus palikasta käyttämällä erivahvusia varjoja. Tämmösiä harjotuksia on ihan mukava tehä ko niissä kehittyy piirtäjänä. Ja onha näitä sitte hauska löytää laatikosta joskus isona.

8 Valööri Ensimmäinen värinsekoittamis harjoitus: valittiin väri vesiväreistä ja tehtiin liukuva ja portaittainen valööriharjotus ja sitte tehtiin pieni valöörimaalaus samalla värillä.

9 Toinen väriharjoitus, spektrinauha eli puhtaiden värien kirjo Kolmas väriharjoitus. Vastaväreistä piti saaha vastavärillä murtaen asteittain harmaata. Joillaki väreillä se onnistu ja joillaki ei.

10 Maalattiin pöyälle tehty asetelma vesiväreillä. En oo koskaa oikeen tykänny vesiväreillä maalaamisesta ja työn tekemiseen minulla oli aika huono motivaatio. Pitäs vaan harjotella paljon. Parasta tuossa on että sain lasin näyttämään lasilta.

11 Opintoretki Posion Lohirantaan sekä Pentikin myymälään Kuvataidelinja teki syksyllä retken Posiolle. Ranuan ja Posion välillä nähtiin tiellä auton alle jääny kituva ukkometto. Me pysähyttiin ja Öse tappo linnun ja suolisti sen ja laitto autoon ja me otettiin samalla kuvia siitä. Tämä oli matkassa varmaan hauskinta, mutta oli se Lohirannan museoki ihan kiinnostava paikka. Otettiin valokuvia vanhoista rakennuksista ja esineistä ja piirrettiin pirtissä lyijykynäpiirroksia jostain ite valitusta kohteesta. Opistolla sitte jatkettiin piirtämistä valokuvatuista esineistä. Tulomatkalla poikettiin Pentikillä. Ihhailtiin keramiikkaa ja jotku osti tuliaisia ja jotku leivoksia kahviossa.

12 Tässä kulhoja joita oli museossa Posiolla. Piirrettiin valkosella liidulla mustalle alustalle. Ihan mukavasti sain kuvattua pyöreitä muotoja valolla ja varjolla.

13 Piirrettiin valkosella ja mustalla liidulla harmaalle paperille. Aluksi tekeminen oli vähän takkusta, mutta ku pääsin kiinni työhön, ni valmista tuli nopeasti. Tämä on ensimmäinen työ, jonka joku on halunnu ostaa minulta.

14 Kuvanveistoa Muotoiltiin savesta ihmisen pää. Tämmöstä työtä on mukava tehä ko siinä tuntee käsillä sen materiaalin ja sitä pystyy hyvin muokkaamaan. Sitte tehtiin kipsimuotti savipään ympärille, poistettiin savipää ja kaadettiin kipsivelli muottiin. Lopuksi poistettiin muotti ja viimesteltiin valmis kipsipää.

15 Bad painting or good art? Tehtävänä oli maalata omasta mielestä mahollisimman huonosti. Maalaaminen oli mukavaa ko sai tehä vappaasti välittämättä mistää säännöistä. Aihekki muotoutu maalatessa. Työ tehtiin peiteväreillä.

16 Ö l j y v ä r i m a a l a u s Tässä on elämäni ensimmäinen öljyvärityö. Tärkeintä työssä oli oppia käyttämään sivellintä ja sekoittamaan öljyvärejä. Maalauksen aiheen sain Ferdinand von Wrightin maalauksesta Vanha Haminanlahti talvella.

17 Vuojen loppupuolella tehtiin liitupiirros kipsipatsaasta. Patsaaseen suunnattiin punasta valoa joka loi siihen vihertävät varjot. Tämänki työn tekemiseen minun oli aluksi vaikea päästä kiinni mutta sitte ku työ oli muilla valmis ni minun piti tehä äkkiä se loppuun. Lopputulokseen oon silti tyytyväinen.

18 Kalliohaudassa Maalattiin pääsiäisaiheesta abstraktio. Öse opetti uuen tyylin maalata. Eka piti peiteväreillä maalata kaikki paikat mitkä ei tuu mustalla ja sitte musteella vettää koko maalauksen päältä. Sitte otin märän sienen ja sillä pyyhin musteen pois peitevärin päältä. Muuten työ onnistu hyvin, mutta värit vaan liukeni pois veen mukana. Ehkä tämä on kuitenki mustavalkosena parempi, koska työ pelkistyi.

19 Kevätpuolella piirrettiin hiilellä elävästä mallista. Tärkeää oli hahmottaa vartalon mittasuhteet. Aiemmin oli jo harjoteltu ihmishahmoja nopeissa croquispiirroksissa (kuva alla). Hiilipiirros tehtiin isolle paperille maalaustelineellä. Seisaaltaan tekeminen oli yllättävän rankkaa.

20 Grafiikkaa Grafiikkatyö tehtiin vuojen lopussa. Grafiikan tekeminen oli mukavaa ko siinä oli erilaisia vaiheita ja yhellä kuparilevyllä pystyy tekemään monta valamista työtä. Kuvan pohjana on näkymä Gotlannista jossa kävin muutama vuosi sitte.

21 Ja mitä vielä! Kuviksen lisäksi opiskelin opistossa paljon muutaki, mm. muotoilua. Niillä tunneilla tein päätyönä kylpytynnyrin. Aikaa meinasi olla vähän ko ehin alottamaan vasta hiihtoloman jälkeen. Sain kuitenki tynnyrin viimestelyä vaille valamiiksi ja ehittiin vielä kylypemäänki siihen ennen opiston loppua. Kaikenkaikkiaan opistosta jäi mukavat muistot ja joukko hyviä ystäviä.

Toimitus Projektivastaava Ari Jokinen

Toimitus Projektivastaava Ari Jokinen Toimitus Projektivastaava Ari Jokinen Toimitussihteerit Johannes Eret Teemu Toivanen Tommi Lauslehto Toimittajat Anna Granqvist Marikki Mattila Telma Tähkiö Ulkoasu Teemu Toivanen Kannet Johannes Eret

Lisätiedot

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille

Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Ero- opas nuorilta vanhemmille Ero-opas nuorilta vanhemmille Onni löytyy arjesta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osasto ry:llä käynnistyi vuonna 2012 kolmivuotinen Lapsi ja ero -kehittämishanke,

Lisätiedot

Koko ajan... tälläkin hetkellä. - Nuorten tarinoita työpajoilta

Koko ajan... tälläkin hetkellä. - Nuorten tarinoita työpajoilta Koko ajan... tälläkin hetkellä - Nuorten tarinoita työpajoilta Valtakunnalinen työpajayhdistys ry haluaa tarjota työpajoilla valmentautujina oleville nuorille mahdollisuuden päästä omalla äänellään kertomaan

Lisätiedot

ANNEN KERTOMUS ENSIMMÄISESTÄ YHDYNNÄSTÄ

ANNEN KERTOMUS ENSIMMÄISESTÄ YHDYNNÄSTÄ ANNEN KERTOMUS ENSIMMÄISESTÄ YHDYNNÄSTÄ Annen äiti oli kuollut ja hän kasvoi isänsä kanssa. Anne oli tapaillut tätä poikaa noin kolme kuukautta ennen kuin he menivät koulun järjestämälle hiihtolomalle.

Lisätiedot

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan Lönnblad Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan

Lisätiedot

Arvaa mitä! ITE-taidetta kaakon kulmilta Stockforsin ruukilla 21.6. 31.8.2012. Näyttelyn osallistujat:

Arvaa mitä! ITE-taidetta kaakon kulmilta Stockforsin ruukilla 21.6. 31.8.2012. Näyttelyn osallistujat: Arvaa mitä! ITE-taidetta kaakon kulmilta Stockforsin ruukilla 21.6. 31.8.2012 Näyttelyn osallistujat: Lasse Partanen aloitti moottorisahaveiston 80-luvulla vastapainoksi yksityisyrittäjän raskaalle työlle.

Lisätiedot

Pos.25. Käsittely "Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee" v.2000 25.3.5 Todistaja Heikki Metsäpuro

Pos.25. Käsittely Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee v.2000 25.3.5 Todistaja Heikki Metsäpuro Pos.25. Käsittely "Raastupa ratkaisee, oikeus oikaisee" v.2000 25.3.5 Todistaja Heikki Metsäpuro Heikki Metsäpuron todistukseen liittyy oleellisesti hänen kokemuksensa poliisikuulustelussa. Turun Hovioikeudessa

Lisätiedot

ELÄMÄNI PAAVO JORDMAN

ELÄMÄNI PAAVO JORDMAN ELÄMÄNI PAAVO JORDMAN Sisällysluettelo Esittely 2 Tärkeimmät ihmiset 3 Kun tulin maailmaan 0-3v 4 Päiväkodissa 3-6v 5 Reppu selkään 6-9v 6 Viimeisimmät vaiheet 9-12v 7 Liitteet Ajatuskartta Tämän työn

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

Perhehoito on lahja arjelle

Perhehoito on lahja arjelle Perhehoito on lahja arjelle Päivi Soikkeli osaa olla oma itsensä kehitysvammaisten kanssa. Hän ei ole koskaan joutunut luopumaan mistään sen takia, että hänellä on suuri perhe. Perhehoitajana toimiminen

Lisätiedot

lastakin. Hoitanut kotiamme ja lapsiamme, joskus jopa yli voimiesi. Silti valittamatta siitä. En olisi koskaan voinut löytää itselleni parempaa ja

lastakin. Hoitanut kotiamme ja lapsiamme, joskus jopa yli voimiesi. Silti valittamatta siitä. En olisi koskaan voinut löytää itselleni parempaa ja ARTSI ALKUSANAT Yöllä sitä ehtii ajattelemaan kaikenlaista, silloin kun uni ei meinaa tulla silmään. Ennen kaikkea tätä omaa elämää ja kuinka nopeasti se aika onkaan täällä mennyt. Nuorin lapsistamme,

Lisätiedot

se näkyy jollakin paikkakunnalla ja miten se vaikuttaa lajin harrastajiin? Mikä on

se näkyy jollakin paikkakunnalla ja miten se vaikuttaa lajin harrastajiin? Mikä on ,I 6. JALKAPALLO; ME, MINÄ JA NE Miten jonkun lajin harrastaminen vaikuttaa ihmiseen? Mikä on yksilön näkökulma kavereihin, peliin, urheiluorganisaatioihin? Minkälainen on jonkun lajin alakulttuuri, miten

Lisätiedot

Ja se oli kylymä! kokkipuolella".

Ja se oli kylymä! kokkipuolella. Sergei Ja se oli kylymä!...se autotalli nimittäin, jossa Lassen-Metalli aloitti toimintansa vuonna 1980, ihan aluksi yhden suomalaisen miehen ja yhden venäläisen koneen voimin. Tänään toinen heistä on

Lisätiedot

Pentti Nuikan muistot sota- ajasta, evakkomatkasta ja Merijärveltä

Pentti Nuikan muistot sota- ajasta, evakkomatkasta ja Merijärveltä Pentti Nuikan muistot sota- ajasta, evakkomatkasta ja Merijärveltä Talvisota päättyi maaliskuun alussa aselepoon. Vihollinen jatkoi vielä aselevon jälkeen vuorokauden. Suomalaisilla oli ampumakielto mutta

Lisätiedot

Ei ihan suorinta tietä miten ymmärtää nuorten koulutuspolkuja ja poikkeamia? Tyttö- ja poikatyön seminaari Tampere, 25.10.2013

Ei ihan suorinta tietä miten ymmärtää nuorten koulutuspolkuja ja poikkeamia? Tyttö- ja poikatyön seminaari Tampere, 25.10.2013 Ei ihan suorinta tietä miten ymmärtää nuorten koulutuspolkuja ja poikkeamia? Tyttö- ja poikatyön Tampere, 25.10.2013 Sanna Aaltonen VTT, Erikoistutkija Nuorisotutkimusseura ry / Nuorisotutkimusverkosto

Lisätiedot

Olen niin onnekas, että mulla on sut. Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta

Olen niin onnekas, että mulla on sut. Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta Olen niin onnekas, että mulla on sut Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta 1 Aluksi Pelastakaa Lapset -järjestön lastensuojelutyö perustuu haluun turvata lapsen oikeus perheeseen

Lisätiedot

Kala joka halusi siivet - beniniläislasten tarinoita sanoista kuviksi

Kala joka halusi siivet - beniniläislasten tarinoita sanoista kuviksi Kala joka halusi siivet - beniniläislasten tarinoita sanoista kuviksi Ateneumin taidekasvatusprojekti Beninissä Beninissä Länsi-Afrikassa, Grand Popon kylässä sijaitsee suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus

Lisätiedot

Työssäoppimassa Kiinassa: Ville Varjonen

Työssäoppimassa Kiinassa: Ville Varjonen Työssäoppimassa Kiinassa: Ville Varjonen 4.4.-5.4. Lentokone laskeutui Shanghain kentälle. Sumu ympäröi lentokoneen. Katselin sivuille, ei näkynyt 30 metriä pidemmälle. Terminaaliin astuttuani en ollut

Lisätiedot

SAKUstars2013. Ennakkosarjoissa sijoittuneiden tekstit

SAKUstars2013. Ennakkosarjoissa sijoittuneiden tekstit 1 SAKUstars2013 Ennakkosarjoissa sijoittuneiden tekstit 2 Sisällysluettelo Kirjoitelmat Sivu 1.sija Tiia Makkonen... 3 2.sija Ina Eskelinen 5 3.sija Elisa Katiska.. 7 Runot 1.sija Heidi Toivanen... 12

Lisätiedot

Mutta puhutaan taas perheestä. Meille italialaisille perhe on todella tärkeä. Minkälainen perhe sinulla on? Minkälainen on sinun perheesi?

Mutta puhutaan taas perheestä. Meille italialaisille perhe on todella tärkeä. Minkälainen perhe sinulla on? Minkälainen on sinun perheesi? Poslech z http://www.yle.fi/opinportti/supisuomea/ (5. Tv-sarja) Hei!/Ciao! Minä olen Giuseppe La Grassa. Olen italialainen. Olen asunut Suomessa 26 vuotta. Suomi on pohjoinen maa - ja hyvin kaukana minun

Lisätiedot

TURUN POLIISIASEMA AMANDA 7.12.2006 (POLIISIVIDEO)

TURUN POLIISIASEMA AMANDA 7.12.2006 (POLIISIVIDEO) TURUN POLIISIASEMA AMANDA 7.12.2006 (POLIISIVIDEO) Amanda Auer 9v. istuu tuolilla pienessä huoneessa. Vastapäätä on poliisi, joka ei näy kuvassa. Amandalla on suklaapatukka kädessään. Poliisi haastattelee

Lisätiedot

NIIN KAUAN KUIN ON ELÄMÄÄ, ON MYÖS TOIVOA - Neljä Astetta Oy:n syntytarina

NIIN KAUAN KUIN ON ELÄMÄÄ, ON MYÖS TOIVOA - Neljä Astetta Oy:n syntytarina NIIN KAUAN KUIN ON ELÄMÄÄ, ON MYÖS TOIVOA - Neljä Astetta Oy:n syntytarina Mikko ja Petri tapaavat toisensa ensimmäistä kertaa futistreeneissä tai nappuladiscossa, jossain päin Lahtea 80-luvun loppupuolella.

Lisätiedot

Muistot näkyviksi! Muistelumenetelmäkansio. Laura Karttunen ja Suvi Tahvanainen. Humanistinen ammattikorkeakoulu

Muistot näkyviksi! Muistelumenetelmäkansio. Laura Karttunen ja Suvi Tahvanainen. Humanistinen ammattikorkeakoulu Muistot näkyviksi! Muistelumenetelmäkansio Laura Karttunen ja Suvi Tahvanainen Humanistinen ammattikorkeakoulu 2011 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO 4 2 HUOMIOON OTETTAVIA ASIOITA 5 3 TEEMOIHIN HERÄTTELY 7 Musiikki

Lisätiedot

Mun mielestä tää pitäis julkasta jonnekin

Mun mielestä tää pitäis julkasta jonnekin ehyt katsauksia 5/2013 Mun mielestä tää pitäis julkasta jonnekin Ammattiin opiskelevien ryhmäkeskusteluja osallisuudesta ja vaikuttamisesta Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, EHYT-katsauksia 5/2013 AMIS Arjen

Lisätiedot

Roope Lipasti Esitys Aurajokisäätiön seminaarissa Aurajoen monet kasvot 25.9.2011 Liedossa AJATUSTEN AURAJOKI - MUISTOJA JOESTA

Roope Lipasti Esitys Aurajokisäätiön seminaarissa Aurajoen monet kasvot 25.9.2011 Liedossa AJATUSTEN AURAJOKI - MUISTOJA JOESTA Roope Lipasti Esitys Aurajokisäätiön seminaarissa Aurajoen monet kasvot 25.9.2011 Liedossa AJATUSTEN AURAJOKI - MUISTOJA JOESTA Arvoisat kuulijat ja Aurajoen ystävät ja tuttavat, Asuin lapsuuteni aina

Lisätiedot

Väitöskirjan synty elämää kahden tutkimuskulttuurin välissä

Väitöskirjan synty elämää kahden tutkimuskulttuurin välissä lektiot Väitöskirjan synty elämää kahden tutkimuskulttuurin välissä HELI HARRIKARI Väitöksenalkajaisesitelmä Helsingin yliopistossa 18. marraskuuta 2000 Tämä väitöstilaisuus on väärässä kontekstissa. Väitöksen

Lisätiedot

mut hei siitä kirjallisesta.

mut hei siitä kirjallisesta. mut hei siitä kirjallisesta. Maisterin tutkinnon opinnäyte Kirjallinen osuus Ville Hyvönen Aalto-yliopisto Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitos Elokuvaohjauksen

Lisätiedot