Suomen keskiaikaiset linnat Oppimateriaalia iltapäiväkerhoille ja alakouluille. Toukokuu2011

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suomen keskiaikaiset linnat Oppimateriaalia iltapäiväkerhoille ja alakouluille. Toukokuu2011"

Transkriptio

1 Suomen keskiaikaiset linnat Oppimateriaalia iltapäiväkerhoille ja alakouluille Toukokuu2011 Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seura ry v. 2011

2 Inari Grönholm ja Liisa Piironen Visuaalinen suunnittelu Bo Grönholm Kiitokset: Inkoon Merituulen IP-toiminta Esbo svenska församlingens Eftis i Finnå Maskun Askaisten koulun IP-toiminta Hämeenlinnan kaupungin IP-toiminta Lasten liikuntatuen IP-toiminta, Hämeenlinna Mattby svenska Eftis Savonlinnan kaupungin IP-toiminta Savonlinnan 4H IP-toiminta Savonlinnan srkn:n IP-toiminta MLL:n IP-toiminta Suomenlinnan ala-asteen IP Aboa Vetus Ars Nova museo Museovirasto Länsi-Uudenmaan maakuntamuseo Savonlinnan maakuntamuseo Erityinen kiitos: Heidi Kallioinen Reija Rocklin

3 1. Olavinlinna 1840, Väritetty litografia P.A.Kruskopfin laveerauksesta Vanhat linnat Suomen kartalla Miten käytän tätä sivustoa? Aineisto on kohdennettu ensisijaisesti opettajille ja kerhojen ohjaajille, mutta oppilaat ja kerholaiset voivat myös ohjatusti tutustua sivustoon. Aineisto koostuu tehtäväehdotuksista, tehtävien taustatiedoista, kuvista ja teko-ohjeista. Aihekokonaisuuksia on kuusi Tutkiva oppiminen ja linnasalkku Opetuksessa on kaksi tukijalkaa: omakohtaiset kokemukset ja tieto. Tutkivassa oppimisprosessissa oppiminen lähtee elämyksistä ja lapsen tai nuoren luontaisesta halusta etsiä merkityksiä kokemalleen. Omia havaintoja voidaan työstää sanoin, kuvin tai esimerkiksi tanssien ja näytellen. Tärkeintä on ajattelun kehittyminen ja uudet oivallukset Oppimisen kannalta on hyödyksi, että oppilaat tekevät portfolion, joko henkilökohtaisen tai koko ryhmän yhteisen. Portfolioon kerätty materiaali tekee näkyväksi oppimisprosessin. Muodoltaan se voi olla A3- kokoinen piirustuspaperista tehty kansio, viivaton vihko tai iso laatikko. Tekijät valitsevat itse mitä salkkuun kerätään, luonnoksia, valokuvia, piirroksia, esineitä ja omia arviointeja ja tarinoita. 1. Tällaisessa linnassa minä asun 2. Vanhat linnat Suomen kartalla 3. Linnan rakentaminen 4. Arkeologiset kaivaukset 5. Totta ja tarua linnan elämästä 6. Pidot linnassa Aineisto on jaettu kahteen PowerPointohjelmaan Ensimmäinen on Vanhat linnat Suomen kartalla ja toinen Narrin tarinoita. Opettaja tai kerhon ohjaaja voi valita aiheista kulloinkin parhaiten opetukseen soveltuvia osioita. Aihekokonaisuuksia toteutettaessa opetusta voidaan eriyttää siten, että oppilaat tai kerholaiset suorittavat eri tehtäviä, joista kootaan kokonaisuus. Päätöskeskustelussa jokainen kertoo omasta työstään toisille. Osa tehtävistä soveltuu ryhmä- tai parityöskentelyyn. 1.

4 1. Tällaisessa linnassa minä asun 2. Helsingin kuvataidekoulun oppilaiden (7v.) linnoja Narrin tarinoihin. Tehtävä 1 Aloitustehtävänä ja johdatteluna aiheeseen tehdään piirustus tai maalaus: Tällaisessa linnassa minä asun. Työvälineinä voi käyttää liituvärejä, puukyniä tai pehmeitä lyijykyniä (2B-4B) Tehtävään soveltuvat myös peitevärit ja vesivärit. Tehtävän tavoite Omia mielikuvia työstämällä valmistetaan maaperää seuraavien tehtävien tietoaineksen vastaanottamiselle. Turun linnan rekonstruktio 1200 ja 1300-luvun vaihteesta 2.

5 2.1. Vanhat linnat Suomen kartalla, missä linnat sijaitsevat? Tehtävä 2 Suomen kartta, valokuvia ja piirroksia linnoista Tarkastellaan yhdessä Suomen karttaa. Missä linnat sijaitsevat? Tutkitaan kuvia linnoista ja piirretään esimerkiksi pyöreille paperipaloille linnoja kuvaavat merkit, jotka sijoitetaan kartalle. Tehtävä soveltuu ryhmätyöksi. 4. Vanerista kuviosahalla leikattu Suomen kartta. Linnojen sijainnit on merkitty magneettinapeilla. Suomi kuului Ruotsin kuninkaan vallan alle yli kuusisataa vuotta. Tuona aikana rakennettiin Suomeen useita hallinto- ja puolustuslinnoja, joista yhä hyvässä kunnossa ovat Turun linna, Hämeen linna, ja Olavinlinna. Ne ovat nykyisin museoina ja juhlatilaisuuksien pitopaikkoina. Kajaanin linna, Kastelholma ja Raasepori ovat pahoin raunioituneet. Linnat rakennettiin puolustamaan Suomen aluetta ja niissä linnanherrat hallitsivat kuninkaan alamaisia kuten sotilaita, käsityöläisiä ja talonpoikia. Linnan elämä keskiajalla oli miekan kalsketta, tykinjyrinää ja arkisia askareita. Linnan herran ja rouvan lisäksi hoviväkeen kuului hovineitoja, ritareita, pappi ja kirjuri sekä veronkantaja. Alamaisten oli tuotava kuninkaalle veroina viljaa, kalaa, lihaa, ja turkiksia sekä poltto- ja rakennuspuuta. Sotamiehet puolustivat linnaa ja joskus naisetkin joutuivat tarttumaan aseisiin. Sodan aikana lähiseutujen asukkaat hakivat suojaa linnan muurien sisäpuolelta. Väkeä oli paljon rauhan aikanakin arjen elämän pyörittämiseen. Linnassa tarvittiin leipomoa, kokkeja, puuseppiä, seppiä, hevosmiehiä, kankureita ja kivityömiehiä. Ohje Tunnustellaan vanerista tai pahvista tehtyä karttaa silmät kiinni ja verrataan tunnustelukarttaa oikeaan Suomen karttaan ja tarkastellaan ympärillä olevia meriä ja naapurimaita sekä sijoitetaan Ahvenanmaa saarineen paikoilleen. Vanerikartalle liimataan magneetit linnojen kohdalle, samoin jos kartta on tehty tukevasta pahvista. Pahvipaloille piirretyt linnat varustetaan myös magneeteilla jolloin ne voidaan sijoittaa kiinni oikeisiin maantieteellisiin paikkoihinsa. Tavoite Tavoitteena on hahmottaa Suomen kartan ääriviivat tunnustelemalla ja ymmärtää keskiaikaisten linnojen rakennuspaikkojen valinta maan puolustuksen ja Ruotsin vallan laajenemisen näkökulmasta. 3.

6 2.2. Vanhat linnat Suomen kartalla Ohjeita kuvien katseluun Minkälaisia rakennusmateriaaleja käytettiin linnojen muureissa, kattorakenteissa ja sisäseinissä, tarkastele miten tiilien ja kivien väri vaihtelee? 6. Olavinlinna 7. Raasepori Minkä muotoisia ovat tornit ja muurien reunat? Minkälaisia portit ovat? Minkälaisia ampuma-aukot ovat? Onko linnoissa laskusiltoja? Ympäröikö linnoja vallihauta tai vesistö? 8. Kastelholma 9. Kajaanin rauniolinna Millaisia asioita on vanhoissa piirroksissa tai maalauksissa kuvattu sekä linnan muurien sisäpuolella että linnan pihalla ja mitä näkemäsi kertoo elämästä ennen aikaan? 10. Hämeen linnan tiiliseinää 11. Turun linna 12. Perspektiivipiirros Olavinlinnasta nykyasussa 4.

7 2.3. Vanhat linnat Suomen kartalla Tehtävä 3 Tutki kuvia linnoista. Piirrä erilaisin piirtimin tai peitevärein linnojen torneja, portteja, ikkunaaukkoja, laskusiltoja, eläimiä, ihmisiä, esineitä ja luontoa. Tavoite Tavoitteena on havaintojen teon harjoittelu ja havainnoista kertominen sanallisesti sekä saattaminen kuvalliseen muotoon. 13. Hämeen linna 14. Aatelisneito puolusti linnaa miesten ollessa sodassa. Kuvia tarkastellessa keskustellaan aiheesta, miten vanhoista linnoista pidetään huolta. Osa niistä on jo rappeutunut pahasti huonon hoidon takia. Osasta on pidetty huolta vuosien varrella. Nykyisin Museovirasto tutkii, korjaa ja kunnostaa linnoja, jotta ne säilyisivät vielä satoja vuosia tuleville sukupolville. 15. Elämää ja vilskettä Turun linnassa. Linnan kirkossa on kauniit tähtiholvit. 16. Hattulan Pyhän Ristin Kirkon ja Hämeen linnan tiilet valmistettiin läheisessä tiilitehtaassa. 17. Pienoismalli Raaseporin linnasta ja kylästä. Nykyisin merenlahti on vetäytynyt kauas linnasta. 5.

8 3.1 Linnan rakentaminen Tehtävä 4 Ryhmätyö: Linnan muurien suunnittelu puolustustorneineen 18 a. Pienoismallia rakentamassa 18 b. Pienoismalli aaltopahvista Puolustustarkoitusta varten linnat rakennettiin vahvoiksi. Muurit rakennettiin paksuiksi ja niissä oli puolustustorneja ampumaaukkoineen. Linnan rakennuksien ja sisäpihan ympärille rakennettiin vielä muurit vihollisen pääsyn estämiseksi linna-alueelle. Jos linnaa ei ympäröinyt vesi, rakennettiin vallihauta linnan ympärille. Asuminen linnoissa ei ollut kovin mukavaa, koska paksujen muurien takia ne olivat kylmiä sekä talvella että kesällä. Siksi asuintiloissa oli taljoja, ryijyjä ja uuneja. Raikasta juomavettä saatiin linnan muurien sisäpuolella olevasta kaivosta, mikä oli tärkeää erityisesti silloin kun linnaa piiritettiin. 19. Pienoismalli selluvillasta Ohessa on Olavinlinnan pohjakaava, jonka voi suurentaa isolle paperille. Halutessa pohjakaavaan voi myös maalata kankaalle tekstiilivärein ohjeen mukaan. Sopikaa työnjaosta, kuka rakentaa linnarakennuksen, kuka tornit, kuka torneja yhdistävät muurit portteineen, viirit, laskusillan ja kaivon, eläimet, hevoset, lehmät ja lampaat. Sijoittakaa valmiit rakennuksen osat pohjakaavaan. Linnan rakennusmateriaalina voidaan käyttää pahvia, savea, muovailuvahaa tai paperimassaa ja pintamateriaalina pieniä kiviä. Laskusilta voidaan tehdä puusta. Tavoite Tavoitteena on keskustelun ja oman työskentelyn avulla tutustua keskiaikaisen linnan alkuperäiseen tehtävään puolustus- ja asuinlinnana sekä linnan rakentamiseen. Pohditaan myös miksi ne sijoitettiin eri puolille maata. Tavoitteena on hyödyntää työskentelyssä lasten ja nuorten mahdollisia omakohtaisia kokemuksia linnavierailuista. 6.

9 3.2 Linnan rakentaminen/työohje Linnan rakennusohje Linna rakennetaan kolmiulotteisista kappaleista kuten kuutioista, lieriöistä, kartioista ja pyramideista. Materiaalina voi käyttää kartonkia tai aaltopahvia. Kerää monen kokoisia kenkälaatikoita, pahvirasioita, purkkeja ja maitotölkkejä. Avaa ne ja käytä avattuja koteloita malleina ja muotteina kun leikkaat esimerkiksi aaltopahvista kuvan osoittamia arkkitehtonisia kappaleita. Voit suurentaa ja pienentää mittakaavaa. Muista varustaa kappaleet kiinnitysläpillä. Niiden avulla voit vaivattomasti liimata kolmiulotteiset kappaleet linnan rakentamista varten. Voit käyttää apuna myös maalarinteippiä. Niitit ja kuumaliima soveltuvat myös työskentelyyn. Linnan maalaamiseen soveltuvat peitevärit. Pintaan voi liimata myös vaikka hiekkaa ja pieniä kiviä. Darwi- massasta saa hyvää muurauspintaa. Linnan pihalle ja ympäristöön voit tehdä puita piirtämällä tai maalaamalla tai keräämällä varpuja ja sammalta rakennusmateriaaliksi. Keskiajalla oli linnoissa kotieläiminä lehmiä, lampaita ja sikoja. Hevonen oli tärkeä työjuhta ja ratsu. 20 b 7.

10 4.1. Arkeologiset kaivaukset 21. Arkeologinen kaivaus Raaseporin linnan muurien ulkopuolella. (Koeoja) 22. Linnan sisäpihalla on ollut keittiö ja varastoja. 23. Kaivausalue on ruudutettu käyttäen tikkuja ja lankoja. Arkeologit ovat taitavia selvittämään rikkoutuneista esineistä niiden alkuperän. Saviruukun palasista saadaan selville esimerkiksi mistä kaukaa ruukku on peräisin. Kaivauksilla työskentelevät poistavat maata kerroksittain varovasti pienin erin, jotta mikään ei jäisi huomaamatta. Työvälineinä käytetään pieniä lapioita, harjoja, rikkalapiolta ja ämpäreitä sekä esineiden erottamiseksi hiekasta ohutsilmäistä verkkoa. Työvälineet ovat joka kodin arkipäivän tavaroita. Maakerroksen väristä voidaan tehdä päätelmiä esimerkiksi onko paikalla ollut tulipesä. Alimmissa maakerroksissa olevat esineet ovat yleensä vanhimpia. 25. Kaivaukselta löytynyt rautanaula. 24. Pienet tutkijat työssään. Arkeologi jatkaa tutkimuksiaan työhuoneessaan, jossa uudet löydöt ajoitetaan aiemmin löydettyjen esineiden ja kirjoista saatavien tietojen pohjalta. Esineet luetteloidaan, piirretään ja valokuvataan. Jokaisen esineen löytöpaikka merkitään kaivausalueesta tehtyyn karttaan tarkasti. Narrin kirjavinkki: Helsinki Helsingin kaupungin alla Kaupunkiarkeologisia sarjakuvia. Helsingin kaupunginmuseo

11 4.2. Arkeologiset kaivaukset 28. Hämeen linnan koristeellinen tiiliseinä on ainutlaatuinen koko Pohjolassa 32. Kultasormus 31. Lasipikari 33. Punasaviruukun palanen Linnoissa vietetystä elämästä ja siellä eläneistä ihmisistä saadaan tietoa vanhoista asiakirjoista kuten kuninkaan käskykirjeistä, veronkantokirjoista tai aikalaisten kuvauksista. Myös maalaukset ja piirrokset ovat historiallisen tiedon lähteitä. Arkeologiset kaivaukset ovat erinomainen tietolähde tutkittaessa menneiden aikojen elämää. Kaivauksissa löydetyt arkisen elämän jäänteet kuten työkalut, saviruukun palaset, lasipikarin sirpaleet, kankaanpalaset, nahkakengän pohjat, hevosenkengät ja naulat kertovat työtavoista, ruokailusta ja vaatetuksesta. Eläinten luista ja kasvien siemenistä voidaan tehdä päätelmiä paikalla asuneiden ihmisten ruokavaliosta. Pelinopat kertovat miten linnoissa on kulutettu aikaa pelaamalla ja leikkimällä. Entiseen aikaan aikuisetkin leikkivät. 30. Kalan suomuja ja nikamia Tehtävä Turun Aboa Vetusmuseon kaivauksissa löydetty sian kallo. Tutki kuvassa olevia esinelöytöjä, esineiden muotoja ja yksityiskohtia. Kuvittele olevasi arkeologi, joka on juuri löytänyt erilaisia vanhoja esineitä ja esineiden sirpaleita. Maakerroksista voi paljastua ruukun palasia, pikarin sirpaleita, koruja, kenkiä, nappeja, pelinoppia tai rautaisia avaimia. Muovaile savesta, muovailuvahasta tai mehiläisvahasta esinelöytöjäsi. Laadi yhdessä ryhmäsi kanssa kaivausalueesta kartta, jonka ruudutatte noin viiden sentin ruutuihin. Asettakaa ruutuihin kaikki arkeologiset löytönne. Teoksen äärellä keskustellaan minkälaista on arkeologin työ, mistä hän saa tietoja ja mitä esineet kertovat elämästä menneinä aikoina. Tavoite Tavoitteena on tutustua arkeologin työhön eläytymisleikin avulla ja harjoitella aikakäsitettä. 9.

12 5.1 Totta ja tarua linnan elämästä/asukkaat Tutkitaan linnojen arkisesta elämästä säilynyttä historiallista aineistoa. Linnan elämä oli monipuolista. Tarvittiin kaikenlaista osaamista ja erilaista ammattitaitoa kuten: 34. Linnanherra Linnan emäntä Piika - Leipureita - Kokkeja - Kankureita - Hevosmiehiä - Fatabuurin vartioita, Fatabuuri oli varastoaitta, Kuninkaan kammari - Sotilaita - Ritareita - Linnanneitoja - Narri Vaatteista, asusteista ja koruista saattoi päätellä kantajansa arvoaseman linnassa. Nuori aatelismies Linnoissa uskottiin asustavan myös koko joukko taruolentoja kuten vetehisiä, haamuja ja tonttuukkoja. Näillä asukeilla oli omat tärkeät tehtävänsä, joista kerrotaan vanhoissa tarinoissa. 10.

13 5.2 Totta ja tarua linnan elämästä/heraldiikka 35. Tott-suvun vaakunoita Tehtävä 6 Suunnitellaan oma vaakuna lippuun, viiriin tai kilpeen. Tukeva paperi ja pahvi ovat sopivia materiaaleja työskentelyyn. Ennen työhön ryhtymistä jokainen pohtii millainen kuva-aihe kertoo omista harrastuksista tai suvun juurista. Vaakunoihin yksinkertaistetaan aina kuva-aiheet ja niissä käytetään heraldisia vaakunan pintajakoja ja heraldisia värejä. 37. Tott-suvun viiri Heraldinen vaakunan pinnan jako Vaakunakilpi jaetaan tavallisesti kahtia pystysuoraan tai vaakasuoraan. Vaakuna voidaan jakaa myös neljään osaan kuten viereisessä Tott- suvun vaakunassa. Vaakunan pinnan jako tarkoittaa yleensä, että kaksi tai useampi suku on ottanut käyttöön yhteisen vaakunan. Jos pintoja halutaan kolme käytetään esimerkiksi kolmiota ja jos pintoja halutaan viisi niin neljään jaetun kilven keskelle asetetaan viides pinta neliön muotoisena. 36. Ritari ja keppihevonen. 38. Vaakunakilpiä. Heraldiset värit Heraldiikassa käytetään seuraavia värejä: punainen, sininen, vihreä, musta sekä metallivärit: valkoinen/hopea ja kulta/keltainen. Värisääntönä on, että väripinnat asetetaan niin, että väripinta ja metalliväri vuorottelevat, eivät siis pääsäännön mukaan ole vierekkäin. 11.

14 5.3. Totta ja tarua linnan elämästä/linnan puolustus Keskiaikaisia taisteluvarusteita ja käsiaseita ennen ampuma-aseiden aikakautta. Miekkailu ja jousiammunta ovat nykyisin urheilulajeja. 39. Varsijousta käytetään yhä metsästyksessä. 12.

15 5.4. Totta ja tarua linnan elämästä /miekkailua a. 41b. 42a. Tehtävä 7 Miekkailu on nykyisin urheilulaji, mutta keskiajalla miekkoja käytettiin taistelussa. Miekkailussa on tarkat säännöt ja askelkuviot. Tehkää ohjeen mukaan sanomalehtipaperista miekkoja ja harjoitelkaa askelkuvioita. 42b. Tarvitset sanomalehtipaperia ja maalarinteippiä. Ota päivälehdestä 8-10 aukeamaa ja levitä ne auottuna päällekkäin. Aloita yhdestä kulmasta rullaamaan paperinippua tiukalle rullalle suunnaten vastakkaista kulmaa kohden. Kun olet rullannut nipun kokonaan, kiinnitä se kiertämällä maalarinteippiä keskikohdalle ja sen molemmin puolin. Tee sen jälkeen kädensija taittamalla nippu kaksin kerroin ja kiinnitä taite maalarinteipillä. Miekka on valmis. Voit maalata miekkasi vaikka peiteväreillä. 13.

16 5.5. Totta ja tarua /soittoa ja piiritanssia 43. Keskiajalla tanssittiin piirissä suuntia vaihdellen tai ketjussa laulaen ja soittaen. 44. Ulkona tanssittiin toreilla ja pihoilla. Tehtävä 8 Harjoittele tanssiaskelkuvioita ja suunnittele omia pieniä tansseja. Voit käyttää myös keskiajalta peräisin olevia soittimia, kuten tamburiineja, kulkusia, rumpuja, nokkahuiluja ja helistimiä. (Wikipediasta löydät hakusanalla: keskiaikaisten tanssien askelkuvioita) Arkinen elämä linnoissa oli usein ankeaa ja työnteko raskasta. Kuitenkin linnoissa myös juhlittiin, kun linnanherra sai vieraita tai oli jokin vuotuinen juhlapäivä. Tuolloin linnan juhlasali koristeltiin, musisoitiin, laulettiin sekä nautittiin hyvää ruokaa. Tehtävä 9 Tee oma soitin. Soittimen voi koristella nauhoin ja helmin ja maalata värilliseksi. Keskiajalla oli soittimien tekijöitä, mutta yksinkertaisia soittimia saatettiin tehdä itsekin. Jätemateriaalit soveltuvat erilaisten soittimien kuten marakassien ja sadekeppien tekoon. Eri paksuisten puukeppien sointi vaihtelee korkeasta matalaan. Kumisevat astiat ovat hyviä rumpuja. Marakassin voi valmistaa pääsiäismunan muovisesta kuoresta, tyhjistä muovipulloista tai säilykepurkeista. Ne täytetään hiekalla, kivillä, kuivilla herneillä tai ohranjyvillä. Ääni vaihtelee kuoren materiaalin ja sisällön mukaan. Sadekeppi, vanha intiaanien soittoväline, valmistetaan täyttämällä muovi- tai kartonkiputki herneillä ja hiekalla. Putken päät suljetaan kankaalla, jonka ympärille kiinnitetään koristeellinen nyöri. Putken läpi työnnetään spiraalin muotoisesti rautanauloja. Putkea hitaasti liikuttelemalla saadaan sadetta muistuttavaa ääntä. Kirjastojen musiikkiosastoilta on lainattavissa keskiaikaista musiikkia. 14.

17 5.6 Totta ja tarua/ryijy ja tapetti 45. Tapettimalli 1800-luvulta 46. Ryijymalli 1750-luvulta 47. Turun linnasta 1500-luvulta löydetyt ryijyt olivat luonnonvärisiä. Langat olivat luonnonväreillä värjättyjä. Ryijyjä käytettiin peitteinä nukkapuoli alaspäin. Tehtävä 10 Suunnittele oma tapettimalli. Piirrä kuvio pahville tai tukevalle kalvolle. Leikkaa auki kuvio-osa niin saat shabloonan jonka avulla voit monistaa kuvion joko paperille tai kankaalle. Kivilinnat olivat kylmiä asua. Lattiat ja penkit olivat puuta, mutta kivisistä seinistä hohkasi kylmyys. Linnan Fatabuurissa, linnanherran varastossa säilytettiin ryijy- ja höyhenpeitot, tyynyt ja lakanat sekä muut arvokkaat tekstiilit ja esineet. Fatabuurissa työskentelivät emännän johdolla kehrääjät ja kutojat. Hienot vieraat saivat nukkua höyhenpatjoilla ja tyynyillä ja joko pellavaisilla tai nahkaisilla lakanoilla. Tavallinen väki nukkui oljilla, joiden päälle oli levitetty pistelyä estämään villainen alusvaippa. Ryijyjen villasta ja hampusta tehty nukka lämmitti nukkuessa, penkillä istujaa tai lattialla jalkojen alla. Ryijyn voi tehdä kutomalla, solmimalla tai ompelemalla nukka valmiiseen kangaspohjaan. Todella lämpimäksi kudotuissa ryijyissä oli nukka molemmilla puolilla. Täkänä on kaksinkertaiseksi kudottu kangas. Täkänää käytettiin myös peitteenä jo keskiajalla. Suomen linnoissa tehtiin hienoja ryijyjä, joita toimitettiin myös kuninkaanlinnaan Tukholmaan. Linnoissa oli myös seinävaatteita, kudonnaisia ja tapetteja, penkkityynyjä sekä värillisiä ja yksivärisiä pöytäliinoja. Tehtävä 11 Tehtävänä on valmistaa ryijy ja eläytyä Fatabuurin tunnelmaan. Taustalla voi soida keskiaikaista musiikkia, jota saa kirjastosta. 17.

18 5.7. Tarua ja totta/ ryijyn valmistusohje Tarvikkeet: Tukeva pahvinpala, noin postikortin kokoinen tai pieni kudontakehys, sakset, harva kampa tai haarukka, kalalankaa loimeksi, villalankoja nukkaan, paksua lankaa välikuteeksi, suurisilmäinen tylppä neula. Nukkalankojen valmistus: Kierrä yhtä tai useampaa väriä yhdessä n. 5 cm korkean pahvin ympärille. Nukan pituus on 2x haluttu korkeus plus 1,5 cm. Leikkaa langat pahvin toisesta reunasta poikki. Ota aina yhteen nippuun 3-5 lankaa. Tehtävä 11 Ryijyn valmistus: Leikkaa noin postikortin kokoiseen pahviin vastakkaisiin päihin vajaan sentin viillot toisiaan vastaan kohtisuoraan. Kierrä kalalankaa loimeksi pahvin ympäri edeten pahvin toisesta reunasta toiseen. Solmi aloitus- ja lopetuskohdat tiukasti yhteen pahvin takapuolelle. Ota noin yhden metrin pätkä välikudetta ja pujota neulan silmään. Aloita kutominen pujottamalla välikudetta joka toisen langan alta ja takaisin tullessa päinvastoin. Toista muutaman kerran. Tee yhden nukkakerroksen jälkeen välikuteella kolme kerrosta, toista nukkakerros, lopeta työsi useampaan välikudekerrokseen. Leikkaa pahvin takaa keskeltä langat poikki. Irrota työ varovasti. Solmi molemmista päissä aina vierekkäiset kaksi lankaa yhteen,. Tasoita tupsut leikkaamalla. Ryijysi on valmis. 16.

19 5.8. Totta ja tarua/tehdään teatteria Tehtävä 12 Suunnitellaan ryhmässä kummitustarina. Tarinaan äänitetään mielikuvitusta kutkuttavia ääniä kuten aukeavia, narisevia ovia, rahinaa, maukumista, suden ulvontaa, tuulen kohinaa, ukkosen jyrinää, huokauksia, koputuksia jne. Äänimaailman voi äänittää etukäteen. Sateen ropinaa saadaan tiputtamalla hiekkaa pellille, ukkosen jyrinää paukuttamalla peltiä, oven narina on pelottavaa. Miten saada aikaan huuhkajan huhuilua tai koiran haukuntaa, kissan naukumista, suden ulvontaa ja tuulen kohinaa? Narrin tarinoista voi tehdä pieniä draama- tai nukketeatteriesityksiä. Voi myös itse keksiä aiheita elämästä linnoissa keskiaikana. Kun aihe on valittu osallistujat pohtivat pareittain seuraavia asioita: Mikä Narrin tarina valitaan esitykseen? Juonen kulku? Millaiseen ympäristöön tarina sijoitetaan? Vaihtuuko ympäristö (näyttämö) esityksen aikana? Mikä vuorokauden aika on? Millainen valaistus on, muuttuuko se esityksen aikana? Millaisia äänitehosteita tarvitaan ja miten ne saadaan aikaan? Muuta tärkeää? Kaikkien parien ehdotukset luetaan yhteisesti ja valitaan sopivimmat toteutettaviksi. Eri ehdotuksia voidaan myös yhdistellä. Sovitaan mitä kukin tekee, esimerkiksi näyttelevät, tekevät puvut ja nuket tai näyttämön kulissit. 17.

20 Tehtävä Totta vai tarua/ näin tehdään teatteria 50. Käsinukke puukauhasta tai haarukasta Tarvitset: Käytettyjä tai uusia puuhaarukoita, lusikoita, kauhoja, talousfoliota ja rautalankaa, kangaspaloja, askartelupunosta, tusseja, liimaa, villaa, vesivärit, tuikkujen kuoria, ritareille säilykepurkin kansi kilveksi, isoja klemmareita päällystettyinä miekoiksi. Maalaa puu sopivasti ja piirrä kasvot tussilla. Liimaa hiukset, hattu, huntu, paikalleen tai taivuta kypärä muotoon. Taivuta askartelupunosta käsiksi puuvarren ympäri. Liimaa mekko tai päällystä varsi foliolla. Tee tarvittavia lisävarusteita: Kilpi, miekka, kruunu. Varjokuvanukke Tarvitset: Tukevaa kartonkia, eri värejä, maalarinteippiä, sakset, lyijykyniä, puutikkuja esim. Saslik- tikkuja tai luonnonoksia. Piirrä tukevalle kartongille haluamasi hahmo. Muista, että hahmosta näkyy vain ääriviivojen muoto, varjokuva. Leikkaa hahmo ääriviivoja pitkin irti pahvista. Teippaa tikku hahmon taakse ja esitys voi alkaa. Sorminukke Tarvitset: Yksivärisiä kankaita, esim. askarteluhuopaa tai vanhoja sormikkaita, lankaa tai huovutusvillaa hiuksiin, tusseja askarteluliimaa, sakset, ompelulankaa ja neuloja. Leikkaa kaksi kahden sormen levyistä ja sormesi paksuista kappaletta kankaasta tai jos käytät sormikkaita, leikkaa sormet irti. Huomaa että teet riittävän suuren, jotta nukke mahtuu liimauksen jälkeen sormeen. Levitä liimaa toisen osan reunoille, ei alareunaan ja paina osat yhteen. Anna kuivua ennen sovitusta. Leikkaa nukeille kädet, haarniskat, hatut, hameet, essut, housut tai mitä haluat kankaalle ja liimaa kiinni nuken vartaloon. 18.

21 5.10. Totta ja tarua/ tehdään eläimiä 51. Tehtävä 14 Lehmä, lammas, koira ja hevonen Tarvitset: Tukevia suorakaiteen muotoisia kartongin paloja, värikynät, sakset, liimaa ja eläinten turkkien värisiä kangastilkkuja. 1. Taita pahvi keskeltä kahtia. 2. Piirrä eläimen sivukuva. Selkä taitteen kohdalla! 3. Pidä pahvi edelleen 2-kertaisena ja leikkaa irti. Älä leikkaa selkää! 4. Taita pahvi auki, levitä liimaa niihin kohtiin joihin tulee turkki. Paina kangas liiman päälle. Leikkaa nurjalta liika kangas pois. 5. Piirrä lopuksi eläimelle silmät, suu, kaviot ja liimaa häntä. Narri suosittelee: Kokeilkaapa myös mummin ja isomummin lapsuudessa tekemien käpyeläinten valmistusta!

22 6.1. Pidot linnassa/päätösjuhlat Tehtävä 15 Leikkaa värillisistä papereista ja maalaa linnan herkkuja. Rakentakaa yhdessä seinälle juhlapöytä linnojen herkuista. Linnan ruokapöydässä 1500-luvulla Suomen linnoissa ylipäällikkönä oli tavallisesti ruotsalaismies. Linnoissa asui vouteja, alivouteja ja huovien lisäksi suuri joukko palkollisia ja muuta väkeä. Hämeen linnassa ruokakuntaan kuului päivittäin linnanväen lisäksi asemiehet, ratsumiehet ja pyssymiehet, talonvouti, linnan keittäjä, kellarimestari, juomanpanija, leipuri, tynnyrintekijä, kattilaseppä, härkärenki, navetta-, sika- ja hanhipiiat, tiilenlyöjä, kengittäjä ja koko muu palveluskunta. Herttuan pöydässä ruokaili Juhana Herttua vieraineen. Pöydässä juotiin herrainolutta, syötiin vehnäleipää, vehnäsämpylöitä, lestyä leipää, herneitä, kananmunia, voita, juustoa, kinkkua, kylkisilavaa, naudanselkiä ja kieliä. Lisäksi Jäniksiä, riistalintuja, hirvenlihaa ja yksi metsäkauris. Väenpöydässä juotiin mietoa laivaolutta ja renkiolutta. Leipä oli leseleipää. Suolakalana oli lohta, siikaa ja mätiä. Liharuoka valmistettiin naudasta ja lampaasta. Tehtävä 16 Millaista väkeä linnan pöydässä oli? Piirrä ja maalaa Juhana Herttuan ja Katarina Jagellonica- herttuattaren seurue tai väenpöydän väkeä. 20.

23 6.2. Pidot linnassa/päätösjuhlat 52a. 52b. 52c. 52d. Päätösjuhla Fasaani ja juottoporsas olivat keskiajan juhlaruokia. Leipä leivottiin ja juustot valmistettiin kauniisiin muotteihin linnan keittiössä. Juomahaarikat olivat lasista tai tinasta valmistettuja. Juhlakousat ja lusikat olivat usein hopeisia. 52e. 52f. Linnanrouva ja hovineito Päätösjuhla voi olla vaikka nyyttikestit vanhemmille, isoäideille, vaareille ja muille vieraille. Rakennetaan yhdessä näyttely ja kerrotaan vieraille mitä olemme oppineet Suomen vanhoja linnoja tutkiessamme. Kulttuuriperintö siirtyy näin sukupolvelta toiselle. Yhdessä koottu linnasalkku tuodaan vieraiden katseltavaksi. 21.

24 Kuvat Kuvat: 29, 30, 31, 32, 33, Aboa Vetus Ars Nova museo, Turku Kansikuva, 2, 4, 5, 10, 13, 20, 28, 45, 46, 48a, Grönholm, Bo 52, Grönholm, Inari 41a, ja b Luostarinen, Hannu Nimiölehti Mikko Sairanen 1, 6, 7, 8, 9, 11, 28, Museovirasto, kuva-arkisto 48b Opetushallituksen opetusohjelmat 17, 18a, 23, 36, 38 Päivinen. Elise 18b, 19, 38, 41a, 42a Savonlinnan iltapäiväkerhot 21, 25, 24, Wasström Eveliina 16 Wikipedia (otettu ) Piirrokset: 20a, 37 Grönholm, Bo 3, 15 Inbar, Maarit 47 Ingå, Fagervik, Degerby en västnyländsk bygdekrönika, första delen sammanställt av Alf Brenner, Ekenäs Tryckeri Järventaus, Esko 35 J.R. Aspelin teoksesta Olofsborg , 20, 20b, 34, 39, 42b, 50, 51, 52, 53, 54,55, Manninen- Björkmann, Erja ja Valkama, Henna 49 Opetushallituksen opetusohjelmat 16 Wikipedia (otettu ) Pienoismalli 17 Miniatyyrimalli, Pailos, Taina, Länsi-Uudenmaan maakuntamuseo, Raasepori Vanhat linnat 1. Olavinlinna. Pyhitetty ritareiden suojeluspyhimykselle Olaville. Väritetty litografia P.A. Kruskopfin laveerauksen mukaan 1840-luvulta. 6. Olavinlinna 1690-luvulla. Kuparipiirros, yksityiskohta kartasta v:lta D Pyhän neitsyen torni, B. Pyhän Olavin torni (kirkkotorni), C Pyhän Eerikin torni, E, Kijlin torni ja F, Paksutorni. 7. Raaseporin linnan rauniot Akvarelli, M.N. Vorobjev. Valokuva Markku Haverinen. 8. Kastelholman linna Ahvenanmaalla. Kuparipiirroksen on Erik Dahlberg luultavammin tehnyt 1860-luvulla. Piirros on painettu Dahlbergin Svecia antigua et hodierna teokseen. 9. Kajaanin linnan rauniot, Valokuva H. Rehnfors. 57. Hämeenlinna. Akvarelli, Alexander Amatus Thesleff 1808, postikortti päivätty

1. Helppo ja hauska pöytäteatteri

1. Helppo ja hauska pöytäteatteri 1. Helppo ja hauska pöytäteatteri Nukketeatteri inspiroi ja rikastuttaa niin lasten kuin aikuisten mielikuvitusta. Pöytäteatteri on yksi nukketeatterin muoto. Pöytäteatteria esitetään sananmukaisesti pöydän

Lisätiedot

Kurkistus keskiaikaan

Kurkistus keskiaikaan Kurkistus keskiaikaan Suomen Partion hyväksymän Historiantutkijan taitomerkin suoritusohjeet Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Tervetuloa tutkimaan historiaa! Historian tutkiminen ja opiskelu on todella

Lisätiedot

Yhden illan jutut. Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi

Yhden illan jutut. Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi Yhden illan jutut Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi Säilytyspussukka ompelemalla Tarvikkeet: kaksi eriväristä kangastilkkua esim 22 x 42 cm. Ohje: 1. Leikkaa kangaskappaleet

Lisätiedot

Tee itse. 5 helppoa jouluvinkkiä

Tee itse. 5 helppoa jouluvinkkiä Tee itse 5 helppoa jouluvinkkiä Askartele lautasliinarenkaita Onko sinulla vanhoja kuluneita farkkuja, joita et enää käytä? Voit askarrella niistä lautasliinarenkaita ja kattaa pöydän koreasti joulun alla.

Lisätiedot

Tietokoneen osien tekovaiheet

Tietokoneen osien tekovaiheet Tietokoneen osien tekovaiheet Näyttö pahvia muovitasku paperia liimaa (erikeepperiä tai kuumaliimaa) sakset villalankaa taikataikinaa käynnistysnappiin 1. Leikkaa pahvista näytön takaosa 2. Liimaa musta

Lisätiedot

Tankataulu Perunaliisterillä ja kirjan sivuilla päälystetty runotaulu

Tankataulu Perunaliisterillä ja kirjan sivuilla päälystetty runotaulu Tankataulu Perunaliisterillä ja kirjan sivuilla päälystetty runotaulu kirjan sivuja hiekkapaperia kehykset perunaliisteriä lankaa naulat/ruuvit TARVIKKEET (edellisellä sivulla oleellisimmat) - Taulun kehykset

Lisätiedot

jjjj marjo nygård mervi nygård hannu pettinen

jjjj marjo nygård mervi nygård hannu pettinen jjjj marjo nygård mervi nygård hannu pettinen marjo nygård mervi nygård hannu pettinen werner söderström osakeyhtiö 3 8 maalatut rintarossit 10 Pöllöhelmet 12 tikkarikoru 14 Huoparintakoru 16 Huovutettu

Lisätiedot

TUOTTEIDEMME KÄYTTÖ-OHJEITA

TUOTTEIDEMME KÄYTTÖ-OHJEITA TUOTTEIDEMME KÄYTTÖ-OHJEITA LILJOJEN VALMISTAMINEN SOKERIMASSASTA TAI MARSIPAANISTA Ota muotilla kuvio kaulitusta sokerimassasta. Pyöritä myös kukalle keskusta ja laita siihen koristeeksi heteitä ja emejä.

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

Harjoitustehtävä 1. Kiviä ja muita

Harjoitustehtävä 1. Kiviä ja muita Tehtävä 1. Jos kivet voisivat puhua 1 a. Etsi sellainen kivi, josta pidät. - Mistä löysit kivet? - Milloin löysit kiven? - Miksi valitsit juuri tämän kiven? 1 b. Esittele Esittele kivesi. Käyttäkää luovuutta

Lisätiedot

Piirrä ja/tai maalaa vapaalla tekniikalla ihminen/ihmisiä ja puu/puita.

Piirrä ja/tai maalaa vapaalla tekniikalla ihminen/ihmisiä ja puu/puita. Ihminen ja puu 1 Piirrä ja/tai maalaa vapaalla tekniikalla ihminen/ihmisiä ja puu/puita. toteutetaan vaakasuuntaiselle A3-arkille. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota esitys- ja sommittelutaitoon. Viestilappu-parkour*

Lisätiedot

Verkko ja kala (ts+tn)

Verkko ja kala (ts+tn) Verkko ja kala (ts+tn) Verkon kutominen on ikivanha taito. Aluksi verkkoja kudottiin kalaverkoiksi, kasseiksi ja riippumatoiksi. Myöhemmin keskiajalla Euroopassa ruvettiin kutomaan ohuemmalla langalla

Lisätiedot

Tee taulu Ryhdy taiteilijaksi ja tee taulu vanhoista lehdistä ja kuviopapereista. Casco-liimapuikko. Helppo levittää Helppo pestä pois Kiinnittää heti

Tee taulu Ryhdy taiteilijaksi ja tee taulu vanhoista lehdistä ja kuviopapereista. Casco-liimapuikko. Helppo levittää Helppo pestä pois Kiinnittää heti Tee taulu Ryhdy taiteilijaksi ja tee taulu vanhoista lehdistä ja kuviopapereista. Casco-liimapuikko Helppo levittää Helppo pestä pois Kiinnittää heti Tee taulu Nämä tarvitset Aikakauslehtiä tai kuviopaperia,

Lisätiedot

Avaruuslävistäjää etsimässä

Avaruuslävistäjää etsimässä Avaruuslävistäjää etsimässä Avainsanat: avaruusgeometria, mittaaminen Luokkataso: 6.-9. lk, lukio Välineet: lankaa, särmiön muotoisia kartonkisia pakkauksia(esim. maitotölkki tms.), sakset, piirtokolmio,

Lisätiedot

Ohjeet puukon lestallisen tupen tekemiseen. Varaa aikaa riittävästi. Saatat tarvita opettajan ohjeita lisäksi. Kuvien kohdalla mainittu, mistä

Ohjeet puukon lestallisen tupen tekemiseen. Varaa aikaa riittävästi. Saatat tarvita opettajan ohjeita lisäksi. Kuvien kohdalla mainittu, mistä Ohjeet puukon lestallisen tupen tekemiseen. Varaa aikaa riittävästi. Saatat tarvita opettajan ohjeita lisäksi. Kuvien kohdalla mainittu, mistä lähteestä ne on lainattu. Viitaniemen koulu / Hintsa 2017

Lisätiedot

91275 HEVOSKUVIOINEN PEITTO JA TYYNYNPÄÄLLINEN Peitto: LANGAT Raggi (70% villaa Superwash, 30% polyamidia. Kerässä noin 100 g = 150 m) NEULETIHEYS

91275 HEVOSKUVIOINEN PEITTO JA TYYNYNPÄÄLLINEN Peitto: LANGAT Raggi (70% villaa Superwash, 30% polyamidia. Kerässä noin 100 g = 150 m) NEULETIHEYS 91275 RAGGI Versio 4 91275 HEVOSKUVIOINEN PEITTO JA TYYNYNPÄÄLLINEN Peitto: LANGAT Raggi (% villaa Superwash, % polyamidia. Kerässä noin g = 1 m) NEULETIHEYS Noin 17 s x 23 krs sileääneuletta puikoilla

Lisätiedot

Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5

Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 Kenguru 2010 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

Liite 3. Kuvasarjat veistoksiin käytetyistä otteista ja veistosten synty välivaihein kuvattuna.

Liite 3. Kuvasarjat veistoksiin käytetyistä otteista ja veistosten synty välivaihein kuvattuna. Steinerkasvatuslehden Nettiliite 1/2012 22 Liite 3. Kuvasarjat veistoksiin käytetyistä otteista ja veistosten synty välivaihein kuvattuna. a) Viittaan kietoutunut nainen Pallosta pötköksi eli lieriön muotoiseksi.

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

ELÄVÄ VEISTOS -TAIDEPAJA OPETTAJAN OPAS

ELÄVÄ VEISTOS -TAIDEPAJA OPETTAJAN OPAS ELÄVÄ VEISTOS -TAIDEPAJA OPETTAJAN OPAS Elävä veistos -taidepaja Elävä veistos -taidepajan teemoina ovat ihmiskeho, liike ja roolit. Työskentelymuodot ovat leikillisiä ja pajan sisältö suhteutetaan lasten

Lisätiedot

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET RUDOLF KOIVU NÄYTTELYYN LIITTYVÄ NUKKETEATTERI NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET Itsekseen tekeville Nukketeatterissa voi leikkiä teatteriesitystä kokeilemalla nukeilla näyttelemistä erilaisissa lavasteissa.

Lisätiedot

Decoupagea. monella eri tavalla. www.slojd-detaljer.fi

Decoupagea. monella eri tavalla. www.slojd-detaljer.fi Decoupagea monella eri tavalla www.slojd-detaljer.fi Decoupage on vanha tekniikka, tunnettu jo 1700-luvulla Italiassa, esineiden koristelemiseen kauniilla paperikuvilla ja kuvioilla. Sana découper on ranskaa

Lisätiedot

Satuhenkilön uudet vaatteet

Satuhenkilön uudet vaatteet Kulttuuritalo Valve, Taiteilija koulussa -hanke Marianne Sotti Satuhenkilön uudet vaatteet Pukusuunnittelu -työpaja Kesto: 1x3h. Tiiviimpänä pakettina sopii kestoksi 1x2h. Työpajan sisällöt: Työpajassa

Lisätiedot

Avaimenperä kivestä. Helmikuu

Avaimenperä kivestä. Helmikuu Avaimenperä kivestä Kaikilla meillä on paikkoja, joihin tarvitsee avaimen. Tässä nopea vinkki miten kauniista kivistä voi tehdä avaimenperän, joko jokapäiväiseen käyttöön tai vaikka mökin avaimeen. - voimaa

Lisätiedot

Kerabit Dual - asennusohjeet

Kerabit Dual - asennusohjeet Kerabit Dual - asennusohjeet Lue ohjeet huolellisesti ennen asennusta. Yleistä Alustaksi sopii raakaponttilaudoitus tai tarkoitukseen soveltuva rakennuslevy, esim. Kerabit OSB-kattolevy. Katon kaltevuus

Lisätiedot

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus

Tehtävä 1 2 3 4 5 6 7 Vastaus Kenguru Ecolier, vastauslomake Nimi Luokka/Ryhmä Pisteet Kenguruloikka Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos

Lisätiedot

Harjoitustehtävä 1. Kiviä ja muita

Harjoitustehtävä 1. Kiviä ja muita Harjoitus 1. Kiviä ja muita Tehtävä 1. Jos kivet voisivat puhua Oppilaat saavat etsiä mieleisensä kiven. Tehtävä voidaan myös toteuttaa kotinä, jolloin oppilaat ottavat mukaan kiven kotoaan. - Mistä löysit

Lisätiedot

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Kullervo ja Korppi Kuvataide: 2x45 minuuttia Kuvat osoitteesta: http://www.ateneum.fi/kalevalataidettakouluille/index.html Tarvikkeet: Kalevala

Lisätiedot

Kenguru 2011 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2011 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos et halua

Lisätiedot

LENNU liito-orava. työohjeet ja kaavat

LENNU liito-orava. työohjeet ja kaavat LENNU liito-orava työohjeet ja kaavat LENNU liito-orava Käsinukke ja pehmolelu Tarvikkeet ja työvälineet kaavat päällikangas: tekoturkis, teddy, fleece, villakangas, sametti, loimusametti ym. vuorikangas:

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy 1 Yhteen kaulakoruun tarvitset: 40 cm makeanvedenhelminauha TAI vastaava/haluttu määrä irtohelmiä 2 m valmiiksi neuloitettu helmisilkki 0,6 0,65 mm TAI paksuutta, joka mahtuu kerran helmien läpi helmilukko,

Lisätiedot

Puutarhan betonityöt. Toukokuu

Puutarhan betonityöt. Toukokuu Puutarhan betonityöt Betoni on edullinen ja hauska materiaali kaikenlaisten puutarhakoristeiden tekemiseen. Betonista voi valaa ruukkuja, penkkejä, laattoja, lintualtaita - lähes mitä vaan! - vaatii fyysistä

Lisätiedot

Tekninen työ. Aihepiirityöskentely: KASETTITELINE. Helsingin yliopisto opettajankoulutuslaitos syksy 1994 Jukka Kasurinen

Tekninen työ. Aihepiirityöskentely: KASETTITELINE. Helsingin yliopisto opettajankoulutuslaitos syksy 1994 Jukka Kasurinen Tekninen työ Aihepiirityöskentely: KASETTITELINE Helsingin yliopisto opettajankoulutuslaitos syksy 1994 Jukka Kasurinen 1. MOTIVOINTI Aluksi keskustellaan oppilaiden kanssa, mitä erilaisia kasetteja he

Lisätiedot

Askarrellaan lorukortteja

Askarrellaan lorukortteja Askarrellaan lorukortteja Valitse lapsen kanssa mieluisimmat lorut liitteestä tai muistelkaa omia lempilorujanne. Kirjoita tai leikkaa ja liimaa loru kartongille. Kortista tulee lapselle entistä kiinnostavampi,

Lisätiedot

SUOMEN ESIHISTORIA. Esihistoria

SUOMEN ESIHISTORIA. Esihistoria Suomen esihistoria / Ulla-Riitta Mikkonen 1 SUOMEN ESIHISTORIA Suomen historia jaetaan esihistoriaan ja historiaan. Esihistoria tarkoittaa sitä aikaa, kun Suomessa ei vielä ollut kristinuskoa. Esihistorian

Lisätiedot

Kenguru 2014 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2014 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

3M All rights reserved. 3M Deutschland GmbH Carl-Schurz-Straße Neuss

3M All rights reserved. 3M Deutschland GmbH Carl-Schurz-Straße Neuss 3M 2008. All rights reserved. 3M Deutschland GmbH Carl-Schurz-Straße 1 41453 Neuss www.scotchbecreative.de www.scotchprodukte.de Käsillään tekeminen suo mahdollisuuden luomisprosessiin osallistumiseen,

Lisätiedot

Opettajan tehtävänä on lukea tehtävänannot ja kirjata lasten vastaukset ylös näyttelyyn tutustumisen ohessa

Opettajan tehtävänä on lukea tehtävänannot ja kirjata lasten vastaukset ylös näyttelyyn tutustumisen ohessa ETELÄ-KARJALAN MUSEO Opetusmateriaalia näyttelyyn Kolme karjalaista kaupunkia Kolme karjalaista kaupunkia kertoo Lappeenrannan, Viipurin ja Käkisalmen keskeisistä vaiheista. Lappeenranta sopii näiden kaupunkien

Lisätiedot

5-26 SOFT COTTON & TINDRA

5-26 SOFT COTTON & TINDRA SOFT COTTON & TINDRA Virkatut pehmoeläimet Heppa 200 g + musta 50 g + jäännöslankoja Possu, roosa n. 200 g + jäännöslankoja Lehmä, valkoinen n. 200 g + musta 50 g Lammas, valkoinen, n. 100 g Soft Cotton

Lisätiedot

Tarvitset: Vaaleata kartonkia Värillistä kartonkia Vesivärit Villalankaa Kullanväristä koristenauhaa tai keltaista kartonkia Tussi Liimaa Sakset

Tarvitset: Vaaleata kartonkia Värillistä kartonkia Vesivärit Villalankaa Kullanväristä koristenauhaa tai keltaista kartonkia Tussi Liimaa Sakset Tamburiini Afrikassa jumalanpalveluksissa käytetään usein erilaisia rytmisoittimia laulun säestämiseksi. Askartele afrikkalainen tamburiini, ja mieti millaisia lauluja sillä voisi säestää täällä Suomessa.

Lisätiedot

KODU. Lumijoen peruskoulu

KODU. Lumijoen peruskoulu KODU Lumijoen peruskoulu Sisällysluettelo 1. Aloitus... 2 1.1 Pelin tallennuspaikka... 2 1.2 Kodu Game lab... 3 2 Maan luominen... 4 2.1. Seinän tekeminen... 5 2.2. Vesialueen tekeminen peliin... 6 2.3.

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy 1 Yhteen (avain)kaulakoruun tarvitset: 1-2 m 0,6 tai 0,8 mm metallilankaa (valitse paksuus helmien reikäkoon mukaan) erilaisia ja kokoisia helmiä, riipuksia, korunosia, renkaita kalotteja, mikäli käytät

Lisätiedot

UUTUUSUOTTEET ja TAPAHTUMAT

UUTUUSUOTTEET ja TAPAHTUMAT UUTUUSUOTTEET ja TAPAHTUMAT Upeaa Uudeltamaalta Olemme luoneet Sinua varten taas uuden, herkullisen ja moni-ilmeisen kevätmalliston. Sen tuotteet tarjoavat tekemistä tä moneen makuun. Tule viihtymään kanssamme

Lisätiedot

Kurkistus keskiaikaan

Kurkistus keskiaikaan Kurkistus keskiaikaan Suomen Partion hyväksymän Historiantutkijan taitomerkin suoritusohjeet Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Tervetuloa tutkimaan historiaa! Historian tutkiminen ja opiskelu on todella

Lisätiedot

OLKAINHAMEET MALLI III SUORAHAME 1(9)

OLKAINHAMEET MALLI III SUORAHAME 1(9) MALLI III SUORAHAME 1(9) MALLI III SUORAHAME 2(9) Suorista kappaleista ommeltu olkainhame on pitkä ja edestä sileä. Takana on yläreunassa tiheä laskostus. Hameessa on kapeat olkaimet ja vasemmassa etusivussa

Lisätiedot

PIIRUSTUS JA SUUNNITTELUKOE ARKKITEHTUURIN JA MAISEMA ARKKITEHTUURIN HAKUKOHTEET MAANANTAI 3.6.2013

PIIRUSTUS JA SUUNNITTELUKOE ARKKITEHTUURIN JA MAISEMA ARKKITEHTUURIN HAKUKOHTEET MAANANTAI 3.6.2013 PIIRUSTUS JA SUUNNITTELUKOE ARKKITEHTUURIN JA MAISEMA ARKKITEHTUURIN HAKUKOHTEET MAANANTAI 3.6.2013 1 TULEVAISUUDEN TONNIN SETELI Suunni ele neliön muotoinen 1000 euron seteli. Kuva-aiheena voit käy ää

Lisätiedot

Toteutus Vaakasuuntaiselle A3-piirustuspaperille kuulakärkikynällä tai huopakynällä.

Toteutus Vaakasuuntaiselle A3-piirustuspaperille kuulakärkikynällä tai huopakynällä. Toistuva kuvio 1 Ideoi yksinkertainen (n. 2x2cm) kuvio. Piirrä piirustuspaperi reunojaan myöten täyteen toistamalla kuviota. Synnytä piirrokseesi kolmiulotteista syvyyttä vaihtelemalla kuvion kokoa. Kuviot

Lisätiedot

Hifitalo 2010. Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT. Kasausohje YHTEYSTIEDOT

Hifitalo 2010. Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT. Kasausohje YHTEYSTIEDOT Hifitalo 2010 Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT Kasausohje YHTEYSTIEDOT Myymälä: info@hifitalo tel.044 055 3595 Asentamo: asentamo@hifitalo.fi tel.040 588 4680 Onnittelut, olette ostaneet itsellenne laatutuotteen

Lisätiedot

www.slojd-detaljer.fi Mikä SnapPap on ja mitä materiaali tarkemmin sisältää? SnapPap on uusi materiaali joka on mullistanut ompelu- ja DIY-projektit täydellisesti. Se on ainutlaatuinen paperi joka näyttää

Lisätiedot

MAAILMAN PARAS KOULU TULEVAISUUDEN KOULU OPPIMATERIAALI LAPSILLE

MAAILMAN PARAS KOULU TULEVAISUUDEN KOULU OPPIMATERIAALI LAPSILLE MAAILMAN PARAS KOULU TULEVAISUUDEN KOULU OPPIMATERIAALI LAPSILLE Opetuspaketin ovat suunnitelleet Arkkitehtuurikoulu Arkin pedagogit Niina Hummelin, arkkitehti ja Pihla Meskanen, arkkitehti. Tehtävät laadittiin

Lisätiedot

8 9 Kopionti ehdottomasti kielletty.

8 9 Kopionti ehdottomasti kielletty. Nä-mä jo o-saam-me. Kir-joi-ta sa-nat so-pi-van ku-van al-le. Li-sää puut-tu-vat ta-vut. Piir-rä ju-tus-ta ku-va. Kek-si pen-nuil-le ni-met.... 8 9 Kirjoita ku-vaan: Piir-rä ku-vaan: Lu-mi-u-kol-le hat-tu

Lisätiedot

Kukkaronkehyksellisen kukkaron valmistus

Kukkaronkehyksellisen kukkaron valmistus Kukkaronkehyksellisen kukkaron valmistus TARVIKEET JA TYÖVÄLINEET lukkokehys (kukkarolukkokehys) kangasta (+ mahdollinen vuorikangas) ohutta nyöriä, kapeaa nauhaa tms. liimaa (kontaktiliima) pihdit, esim.

Lisätiedot

Kenguru 2012 Benjamin sivu 1 / 8 (6. ja 7. luokka) yhteistyössä Pakilan ala-asteen kanssa

Kenguru 2012 Benjamin sivu 1 / 8 (6. ja 7. luokka) yhteistyössä Pakilan ala-asteen kanssa Kenguru 2012 Benjamin sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

Tilbehør 52 Eläinmobile

Tilbehør 52 Eläinmobile Tilbehør 52 Eläinmobile Lanka: Hjertegarn Blend Bamboo Langanmenekki: Eläimiin: seuraavia värejä 1 kerä kutakin: vaaleanpunaista, pinkkiä, ruskeaa, beigeä, mustaa, valkoista Kaariin: seuraavia värejä 1

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 0-1 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

3. Oppimiseni Vastaa asteikolla 1-3. Kolme on täysin samaa mieltä, yksi on täysin eri mieltä.

3. Oppimiseni Vastaa asteikolla 1-3. Kolme on täysin samaa mieltä, yksi on täysin eri mieltä. VIRVATULIKYSELY 7-8-VUOTIAILLE, kevät 2013 1. Monettako vuotta olet kuvataidekoulussa? 1. vuotta 32 % 9 2. vuotta 25 % 7 3. vuotta 11 % 3 4. vuotta 21 % 6 5. vuotta 11 % 3 2. Ilomittarit eli hymynaamat

Lisätiedot

Siipiratasalus. Petri Sinivuori 92

Siipiratasalus. Petri Sinivuori 92 Siipiratasalus Petri Sinivuori 92 Tehtävänä on tehdä annettujen ohjeiden mukaan siipiratasalus, joka sopivalla moottorilla toimii myös sähkövoimalana. Silloin voima voidaan ottaa esim. vesihanasta ja patteri

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! VilliHelmi Oy 1 Yhteen rannekoruun tarvitset: 50 70 kpl n. 4-10 mm erilaisia tsekkiläisiä lasihelmiä, metallihelmiä ja lamppuhelmiä. 5g 10/0 tsekkiläisiä siemenhelmiä n. 100 kpl 4 mm tsekkiläisiä kristallibiconeja kuparinväristä

Lisätiedot

Entisajan vaatteissa. Tehtävät koululle

Entisajan vaatteissa. Tehtävät koululle Entisajan vaatteissa Tehtävät koululle Työpajassa tutustutaan arkipukeutumiseen 1900-luvun alussa. Keski-Suomi sijaitsee itäisen ja läntisen kulttuurialueen rajalla, mikä on johtanut kulttuuripiirteiden

Lisätiedot

Tehnyt 9B Tarkistanut 9A

Tehnyt 9B Tarkistanut 9A Tehnyt 9B Tarkistanut 9A Kuitinmäen koulu Syksy 2006 Avaruusgeometrian soveltavia tehtäviä... 3 1. Päästäänkö uimaan?... 3 2. Mummon kahvipaketti... 3 3. Tiiliseinä... 4 4. SISUSTUSTA... 5 5. Kirkon torni...

Lisätiedot

Möbiuksen nauha. Välineet: paperisuikaleita, paperiristejä (liitteenä) lyijykynä, teippiä, sakset, värikyniä, liimaa ja värillistä paperia

Möbiuksen nauha. Välineet: paperisuikaleita, paperiristejä (liitteenä) lyijykynä, teippiä, sakset, värikyniä, liimaa ja värillistä paperia Möbiuksen nauha Avainsanat: yksipuolinen paperi, kaksiulotteinen pinta, topologia Luokkataso: 1.-2. luokka, 3.-5. luokka, 6.-9. luokka, lukio Välineet: paperisuikaleita, paperiristejä (liitteenä) lyijykynä,

Lisätiedot

1 Laske ympyrän kehän pituus, kun

1 Laske ympyrän kehän pituus, kun Ympyrään liittyviä harjoituksia 1 Laske ympyrän kehän pituus, kun a) ympyrän halkaisijan pituus on 17 cm b) ympyrän säteen pituus on 1 33 cm 3 2 Kuinka pitkä on ympyrän säde, jos sen kehä on yhden metrin

Lisätiedot

LAHJAT JUMALALTA SISÄLTÄÄ: JOHDANTO + ASKARTELUTEHTÄVIÄ TEEMA: BÁB JA BAHÁ U LLÁH IKÄSUOSITUS: 7-8 JOHDANTO

LAHJAT JUMALALTA SISÄLTÄÄ: JOHDANTO + ASKARTELUTEHTÄVIÄ TEEMA: BÁB JA BAHÁ U LLÁH IKÄSUOSITUS: 7-8 JOHDANTO SISÄLTÄÄ: JOHDANTO + ASKARTELUTEHTÄVIÄ TEEMA: BÁB JA BAHÁ U LLÁH IKÄSUOSITUS: 7-8 LAHJAT JUMALALTA JOHDANTO Syksyllä on kaksi tärkeää päivää jokaiselle bahá ílle - pyhäpäiviä, Bábin ja Bahá'u'lláhin syntymäpäivät!

Lisätiedot

TEHTÄVÄPAKETTI (ESIKOULU, 1. 3. LK): LEIKKISÄ LUURANKO

TEHTÄVÄPAKETTI (ESIKOULU, 1. 3. LK): LEIKKISÄ LUURANKO TEHTÄVÄPAKETTI (ESIKOULU, 1. 3. LK): LEIKKISÄ LUURANKO Tiina Hautala: Leikkisä luuranko seikkailu saaristossa (Haamu 2015) Kuvitus Suvi Kari Kirja on käännetty myös ruotsiksi: Den stammande dödskallen

Lisätiedot

Päättötehtävä Teema: Muinaiskylä

Päättötehtävä Teema: Muinaiskylä Päättötehtävä Teema: Muinaiskylä 1 vaihe. Suunnittelu Projektin tarkoitus on rakentaa oppilaiden kanssa muinaiskylän pienoismalli. Projektin opetukselliset tavoitteet ovat aikamatka menneisyyteen ja omien

Lisätiedot

MATEMATIIKKA JA TAIDE I

MATEMATIIKKA JA TAIDE I 1 MATEMATIIKKA JA TAIDE I Tehtävät sopivat peruskoulun alaluokille. Ne on koostettu Matematiikkalehti Solmun Matematiikkadiplomeista I VI. Sivunumerot viittaavat näiden diplomitehtävien sivuihin. Aihepiirejä:

Lisätiedot

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Vertaile itseäsi ja kirjan päähenkilöä. Mitä teissä on samaa, mitä erilaista? 2. Kirjoita kirje valitsemallesi kirjan henkilölle. 3. Kuvittele,

Lisätiedot

perustelu Noudatetaan sääntöjä. Opetuskortit (tehtävät 16 28), palikoita, supermarketin pohjapiirustus, nuppineuloja, tangram-palat

perustelu Noudatetaan sääntöjä. Opetuskortit (tehtävät 16 28), palikoita, supermarketin pohjapiirustus, nuppineuloja, tangram-palat Harjoitus 12: INDUKTIIVISEN PÄÄTTELYN KERTAUS Tavoiteltava toiminta: Kognitiivinen taso: Ominaisuuksien ja suhteiden kertaus Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat ratkaisevat paperi- ja palikkatehtäviä

Lisätiedot

Heinäsirkka. Näin pääset helpommalla:

Heinäsirkka. Näin pääset helpommalla: Heinäsirkka vartaloon paidan hiha tai sukkahousut täytteeksi kangassilppua n. 20 cm puutikku jalkoihin 2 kpl piippurasseja (ja silkkipaperia tai ohutta kangasta) siipiin askarteluhuopaa tai kangastilkkuja,

Lisätiedot

Tee itse: Kangashuppu Serla Talousarkki -pakkaukselle

Tee itse: Kangashuppu Serla Talousarkki -pakkaukselle Nopea apu arjen tilanteisiin, yhden käden käänteessä. Tee itse: Kangashuppu Tarvikkeet 25 cm tukevaa, joustamatonta kangasta (leveys vähintään 130 cm) 18 cm ohutta kuminauhaa 2 nappia (halkaisija 1,5 2,5

Lisätiedot

Pingviini. Anu Koski. Tämän amigurumi-ohjeen toteutti iloksesi. the ageing young rebel http://theageingyoungrebel.com

Pingviini. Anu Koski. Tämän amigurumi-ohjeen toteutti iloksesi. the ageing young rebel http://theageingyoungrebel.com Pingviini Tämän amigurumi-ohjeen toteutti iloksesi Anu Koski the ageing young rebel http://theageingyoungrebel.com Huomaa: tämä ohje ei sisällä perusohjeita esim. virkkaus- tai neulomistekniikoihin, ompeluun

Lisätiedot

Työpajassa tutustutaan rouheaan ja hienostuneempaan katutaiteesseen, erilaisiin tekemisen tekniikoihin ja jalostetaan kokeilumielellä

Työpajassa tutustutaan rouheaan ja hienostuneempaan katutaiteesseen, erilaisiin tekemisen tekniikoihin ja jalostetaan kokeilumielellä TYÖPAJAT 2014-2015 Sinulla on käsissäsi lyhyt selostus niistä kaikista työpajoista, joita voit valita ensi lukuvuodeksi. Kokeile eri mahdollisuuksia ja valitse rohkeasti uusia työpajoja. KATUTAIDE KERAMIIKKA

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy 1 Yhteen rannekoruun tarvitset: Erilaisia tsekkiläisiä lasihelmiä 30-60g tai 80-120 kpl siemenhelmiä (jos teet pitkiä, varrellisia kukkalinkkejä) isolenkkistä ketjua tasapäisiä korupiikkejä (pituus helmien

Lisätiedot

KEURUU Kuntataiteilijat

KEURUU Kuntataiteilijat KEURUU Kuntataiteilijat Johanna Juvonen & Biagio Rosa 2015 projekti KUVATAIDE 1. Tuulensylin päiväkoti 1-5 -vuotiaat 2 "Tuulensyli 2015 sekatekniikka vanerille 80 x 120 cm & 160 x 120 cm julkinen teos

Lisätiedot

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille TEHTÄVÄEHDOTUKSIA Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. 2. Kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle. 3. Tee kartta kirjan tapahtumapaikoista. 4. Piirrä

Lisätiedot

Pienoismallien rakentaminen Linnanmäen laitteista

Pienoismallien rakentaminen Linnanmäen laitteista Pienoismallien rakentaminen Linnanmäen laitteista Suunnittelu ja ohjeet: Hannele Ikäheimo ja Leena Kokko Valokuvat: Leena Kokko Pienoismallien rakentaminen Linnanmäen laitteista Suunnittelu ja ohjeet:

Lisätiedot

Akaa Toijala Sampolantie Kiinteistön 20-407-6-11 muinaisjäännösinventointi 2012 Hannu Poutiainen Timo Sepänmaa

Akaa Toijala Sampolantie Kiinteistön 20-407-6-11 muinaisjäännösinventointi 2012 Hannu Poutiainen Timo Sepänmaa 1 Akaa Toijala Sampolantie Kiinteistön 20-407-6-11 muinaisjäännösinventointi 2012 Hannu Poutiainen Timo Sepänmaa Kustantaja: Akaan Seudun OP-Kiinteistökeskus Oy LKV 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot...

Lisätiedot

OPISKELIJAN MUISTILISTA

OPISKELIJAN MUISTILISTA OPISKELIJAN MUISTILISTA Käsityön lukiodiplomi muodostuu käsityötuotteesta tai -teoksesta ja sen syntyä esittävästä portfoliosta. Käsityön lukiodiplomi on yhden lukiokurssin laajuinen kokonaisuus. Ennen

Lisätiedot

Säännöt. useamman tunnin kokonaisuus 5.-6.-luokkalaisille

Säännöt. useamman tunnin kokonaisuus 5.-6.-luokkalaisille ET, monialaiset, opetusideoita Säännöt useamman tunnin kokonaisuus 5.-6.-luokkalaisille Johdattelua sääntöihin - lautapeli: oppilaille annetaan pelilauta ja heidän tulee kehittää peliin omat säännöt koonta:

Lisätiedot

Virkatut pöllöt. HJERTEGARN Tilbehør 49

Virkatut pöllöt. HJERTEGARN Tilbehør 49 Virkatut pöllöt HJERTEGARN Tilbehør 49 SUURI PÖLLÖ Korkeus: n. 23 cm Langanmenekki: Turkoosia 60 g, oranssia 20 g, lilaa 20 g, vaaleansinistä 25 g, valkoista 10 g, mustaa 10 g, vaalean lilaa 10 g Muut

Lisätiedot

Maatilalla. Opettajan ohjeet: Kysymyksiä tokaluokkalaisille: Bingo:

Maatilalla. Opettajan ohjeet: Kysymyksiä tokaluokkalaisille: Bingo: Maatilalla Opettajan ohjeet: Yhteystiedot: Tilastokeskus tilastokoulu@tilastokeskus.fi Luokka-aste: 1. 2. lk. Oppiaine: matematiikka Tarvikkeet: lyijykynä, värikynät, tehtäväpaperit monistettuna. Oppitunnin

Lisätiedot

Ääni yhteiskunnan ulkopuolisille Opas kuvataidemenetelmien käyttöön

Ääni yhteiskunnan ulkopuolisille Opas kuvataidemenetelmien käyttöön Ääni yhteiskunnan ulkopuolisille Opas kuvataidemenetelmien käyttöön Kirsi Ekström Elisabeth Maimanen Taitto: Tuija Laurikainen Sisällys Esipuhe 1 Periaatteita 2 Välineet 3 Maailman rumin työ 4 Minän kolme

Lisätiedot

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

TAIDETEOKSEN SISÄLLÄ. Kuvittele itsesi teoksen sisään noin 5 cm:n pituisena ja piirrä eteesi aukeava näkymä. Pystysuuntaiselle A3-arkille piirtämällä.

TAIDETEOKSEN SISÄLLÄ. Kuvittele itsesi teoksen sisään noin 5 cm:n pituisena ja piirrä eteesi aukeava näkymä. Pystysuuntaiselle A3-arkille piirtämällä. PIIRUSTUS- JA SUUNNITTELUKOE ARKKITEHTUURIN JA MAISEMA-ARKKITEHTUURIN HAKUKOHTEET MAANANTAI 7.6.2010 KLO 10.00-12.00 1 TAIDETEOKSEN SISÄLLÄ Oheinen kuva esittää Richard Longin veistosta A Line in Scotland

Lisätiedot

Piirrä kuvasi tauluun.

Piirrä kuvasi tauluun. Linus ja Ismenia haluaisivat tutustua sinuun. Piirrä kuvasi tauluun. Artikla 7. Jokaisella lapsella on oikeus nimeen ja kansalaisuuteen. Mikä on sinun nimesi ja kansalaisuutesi? On hauska tutustua uusiin

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe Ilolan perhe 1 Pentti ja Liisa ovat Reinon, Jaanan ja Veeran isä ja äiti. Heidän lapsiaan ovat Reino, Jaana ja Veera. 'Pikku-Veera' on perheen nuorin. Hän on vielä vauva. Henry-vaari on perheen vanhin.

Lisätiedot

AURINKOUUNI. Tarvittavat taidot: Senttimetrien mittaus, askartelutaidot ja taulukoiden käyttö.

AURINKOUUNI. Tarvittavat taidot: Senttimetrien mittaus, askartelutaidot ja taulukoiden käyttö. AURINKOUUNI Tavoite: Tutustutaan aurinkoon uusiutuvana energianlähteenä askartelemalla yksinkertainen aurinkouuni. Havainnollistetaan oppilaille kasvihuoneilmiötä. Tehtävä: Oppilaat jaetaan useaan ryhmään

Lisätiedot

Tehtävä Kuvittele, että kävelet yöllä alimmalla tasolla kuvan esittämässä risteyksessä Los Angelesissa. Piirrä näkymä kun katsot yläviistoon.

Tehtävä Kuvittele, että kävelet yöllä alimmalla tasolla kuvan esittämässä risteyksessä Los Angelesissa. Piirrä näkymä kun katsot yläviistoon. Öinen Los Angeles 1 Kuvittele, että kävelet yöllä alimmalla tasolla kuvan esittämässä risteyksessä Los Angelesissa. Piirrä näkymä kun katsot yläviistoon. Värillinen piirustus ja/tai maalaus pystysuuntaiselle

Lisätiedot

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6 Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6 3 pisteen tehtävät 1) Mikä on pienin? A) 2 + 0 + 0 + 8 B) 200 : 8 C) 2 0 0 8 D) 200 8 E) 8 + 0 + 0 2 2) Millä voidaan korvata, jotta seuraava yhtälö

Lisätiedot

Kenguru Benjamin, ratkaisut (1 / 6) luokka

Kenguru Benjamin, ratkaisut (1 / 6) luokka Kenguru Benjamin, ratkaisut (1 / 6) 3 pisteen tehtävät 1. Kuinka monta kokonaislukua on lukujen 19,03 ja,009 välissä? (A) 14 (B) 15 (C) 16 (D) 17 (E) enemmän kuin 17 Luvut 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11,

Lisätiedot

Teknisen työn didaktiikka/aihepiirisuunnittelu Tiina Pyhälahti Syksy 1996 Ohjaaja: Ossi Autio

Teknisen työn didaktiikka/aihepiirisuunnittelu Tiina Pyhälahti Syksy 1996 Ohjaaja: Ossi Autio Teknisen työn didaktiikka/aihepiirisuunnittelu Tiina Pyhälahti Syksy 1996 Ohjaaja: Ossi Autio 1.JOHDANTO Aihepiirin tavoitteena on valmistaa esine, joka liittyy ilmaan ja entämiseen ja jossa on jokin pienen

Lisätiedot

SOFT COTTON MINI BOMULL MOA

SOFT COTTON MINI BOMULL MOA 91296 SOFT COTTON MINI BOMULL MOA Versio 1 91296 TYTTÖHIIRI, POIKAHIIRI, TYTTÖKISSA, POIKAKOIRA & LAMMAS LANGAT Soft Cotton (100% puuvillaa. Kerässä noin 50 g = 80 m) Mini Bomull (100% puuvillaa. Kerässä

Lisätiedot

Antaudu. Osa työpajoistamme sopii pidettäväksi myös teidän omissa tiloissanne.

Antaudu. Osa työpajoistamme sopii pidettäväksi myös teidän omissa tiloissanne. Ota hetki vapaata päästä kiireestä irti Antaudu tee tilaa ajatuksille Luovuus saa meistä kaikista enemmän irti. Luova käsillä tekeminen piristää pitkän kokouspäivän tai tuo pikkujouluihin mukavaa yhdessä

Lisätiedot

Kivipolku Lappeenrannan linnoituksessa

Kivipolku Lappeenrannan linnoituksessa Kivipolku Lappeenrannan linnoituksessa Aloitetaan matkamme yllä olevan kuvan osoittaman muistomerkin luota. Pohditaan ensin hetki Lappeenrannan ja linnoituksen historiaa: Lappeenrannan kaupungin historia

Lisätiedot

Puzzle-SM 2000. Loppukilpailu 18.6.2000 Oulu

Puzzle-SM 2000. Loppukilpailu 18.6.2000 Oulu Puzzle-SM Loppukilpailu 8.6. Oulu Puzzle Ratkontaaikaa tunti Ratkontaaikaa tunti tsi palat 6 Varjokuva 7 Parinmuodostus 7 Paikallista 7 Metris 7 ominopalapeli Kerrostalot Pisteestä toiseen Heinäsirkka

Lisätiedot

LINNALA NEWS GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA UUTISIA LINNALASTA. Perjantaina 21.lokakuuta 2011. Sivu 2

LINNALA NEWS GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA UUTISIA LINNALASTA. Perjantaina 21.lokakuuta 2011. Sivu 2 LINNALA NEWS UUTISIA LINNALASTA GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA Sivu 2 Perjantaina 21. lokakuuta 2011 PÄÄKIRJOITUS OTA KANTAA Linnala News nettisivut on nyt avattu Kysely loi nettisivut Otso H., Casimir

Lisätiedot

LAPPUTEHTÄVÄT. Annan oppilaiden ottaa sattumanvaraisesti kummastakin pinkasta yhdet laput.

LAPPUTEHTÄVÄT. Annan oppilaiden ottaa sattumanvaraisesti kummastakin pinkasta yhdet laput. LAPPUTEHTÄVÄT LAPPUHAHMO Tee lappuja kahdelle eriväriselle paperille, niin että kirjoitat toisen väriseen lappunippuun vain adjektiiveja ja toisen värisiin lappuihin objekteja. Annan oppilaiden ottaa sattumanvaraisesti

Lisätiedot

Tehtävä 1 Maanantai klo

Tehtävä 1 Maanantai klo Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelman opiskelijavalinta 2013 Tehtävä 1 Maanantai 10.6.2013 klo 9.00-13.00 perushakijat Valitse yksi karttaan merkityistä kaupungin julkisista taideteoksista (ks. liitteenä

Lisätiedot