Suomen keskiaikaiset linnat Oppimateriaalia iltapäiväkerhoille ja alakouluille. Toukokuu2011

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suomen keskiaikaiset linnat Oppimateriaalia iltapäiväkerhoille ja alakouluille. Toukokuu2011"

Transkriptio

1 Suomen keskiaikaiset linnat Oppimateriaalia iltapäiväkerhoille ja alakouluille Toukokuu2011 Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seura ry v. 2011

2 Inari Grönholm ja Liisa Piironen Visuaalinen suunnittelu Bo Grönholm Kiitokset: Inkoon Merituulen IP-toiminta Esbo svenska församlingens Eftis i Finnå Maskun Askaisten koulun IP-toiminta Hämeenlinnan kaupungin IP-toiminta Lasten liikuntatuen IP-toiminta, Hämeenlinna Mattby svenska Eftis Savonlinnan kaupungin IP-toiminta Savonlinnan 4H IP-toiminta Savonlinnan srkn:n IP-toiminta MLL:n IP-toiminta Suomenlinnan ala-asteen IP Aboa Vetus Ars Nova museo Museovirasto Länsi-Uudenmaan maakuntamuseo Savonlinnan maakuntamuseo Erityinen kiitos: Heidi Kallioinen Reija Rocklin

3 1. Olavinlinna 1840, Väritetty litografia P.A.Kruskopfin laveerauksesta Vanhat linnat Suomen kartalla Miten käytän tätä sivustoa? Aineisto on kohdennettu ensisijaisesti opettajille ja kerhojen ohjaajille, mutta oppilaat ja kerholaiset voivat myös ohjatusti tutustua sivustoon. Aineisto koostuu tehtäväehdotuksista, tehtävien taustatiedoista, kuvista ja teko-ohjeista. Aihekokonaisuuksia on kuusi Tutkiva oppiminen ja linnasalkku Opetuksessa on kaksi tukijalkaa: omakohtaiset kokemukset ja tieto. Tutkivassa oppimisprosessissa oppiminen lähtee elämyksistä ja lapsen tai nuoren luontaisesta halusta etsiä merkityksiä kokemalleen. Omia havaintoja voidaan työstää sanoin, kuvin tai esimerkiksi tanssien ja näytellen. Tärkeintä on ajattelun kehittyminen ja uudet oivallukset Oppimisen kannalta on hyödyksi, että oppilaat tekevät portfolion, joko henkilökohtaisen tai koko ryhmän yhteisen. Portfolioon kerätty materiaali tekee näkyväksi oppimisprosessin. Muodoltaan se voi olla A3- kokoinen piirustuspaperista tehty kansio, viivaton vihko tai iso laatikko. Tekijät valitsevat itse mitä salkkuun kerätään, luonnoksia, valokuvia, piirroksia, esineitä ja omia arviointeja ja tarinoita. 1. Tällaisessa linnassa minä asun 2. Vanhat linnat Suomen kartalla 3. Linnan rakentaminen 4. Arkeologiset kaivaukset 5. Totta ja tarua linnan elämästä 6. Pidot linnassa Aineisto on jaettu kahteen PowerPointohjelmaan Ensimmäinen on Vanhat linnat Suomen kartalla ja toinen Narrin tarinoita. Opettaja tai kerhon ohjaaja voi valita aiheista kulloinkin parhaiten opetukseen soveltuvia osioita. Aihekokonaisuuksia toteutettaessa opetusta voidaan eriyttää siten, että oppilaat tai kerholaiset suorittavat eri tehtäviä, joista kootaan kokonaisuus. Päätöskeskustelussa jokainen kertoo omasta työstään toisille. Osa tehtävistä soveltuu ryhmä- tai parityöskentelyyn. 1.

4 1. Tällaisessa linnassa minä asun 2. Helsingin kuvataidekoulun oppilaiden (7v.) linnoja Narrin tarinoihin. Tehtävä 1 Aloitustehtävänä ja johdatteluna aiheeseen tehdään piirustus tai maalaus: Tällaisessa linnassa minä asun. Työvälineinä voi käyttää liituvärejä, puukyniä tai pehmeitä lyijykyniä (2B-4B) Tehtävään soveltuvat myös peitevärit ja vesivärit. Tehtävän tavoite Omia mielikuvia työstämällä valmistetaan maaperää seuraavien tehtävien tietoaineksen vastaanottamiselle. Turun linnan rekonstruktio 1200 ja 1300-luvun vaihteesta 2.

5 2.1. Vanhat linnat Suomen kartalla, missä linnat sijaitsevat? Tehtävä 2 Suomen kartta, valokuvia ja piirroksia linnoista Tarkastellaan yhdessä Suomen karttaa. Missä linnat sijaitsevat? Tutkitaan kuvia linnoista ja piirretään esimerkiksi pyöreille paperipaloille linnoja kuvaavat merkit, jotka sijoitetaan kartalle. Tehtävä soveltuu ryhmätyöksi. 4. Vanerista kuviosahalla leikattu Suomen kartta. Linnojen sijainnit on merkitty magneettinapeilla. Suomi kuului Ruotsin kuninkaan vallan alle yli kuusisataa vuotta. Tuona aikana rakennettiin Suomeen useita hallinto- ja puolustuslinnoja, joista yhä hyvässä kunnossa ovat Turun linna, Hämeen linna, ja Olavinlinna. Ne ovat nykyisin museoina ja juhlatilaisuuksien pitopaikkoina. Kajaanin linna, Kastelholma ja Raasepori ovat pahoin raunioituneet. Linnat rakennettiin puolustamaan Suomen aluetta ja niissä linnanherrat hallitsivat kuninkaan alamaisia kuten sotilaita, käsityöläisiä ja talonpoikia. Linnan elämä keskiajalla oli miekan kalsketta, tykinjyrinää ja arkisia askareita. Linnan herran ja rouvan lisäksi hoviväkeen kuului hovineitoja, ritareita, pappi ja kirjuri sekä veronkantaja. Alamaisten oli tuotava kuninkaalle veroina viljaa, kalaa, lihaa, ja turkiksia sekä poltto- ja rakennuspuuta. Sotamiehet puolustivat linnaa ja joskus naisetkin joutuivat tarttumaan aseisiin. Sodan aikana lähiseutujen asukkaat hakivat suojaa linnan muurien sisäpuolelta. Väkeä oli paljon rauhan aikanakin arjen elämän pyörittämiseen. Linnassa tarvittiin leipomoa, kokkeja, puuseppiä, seppiä, hevosmiehiä, kankureita ja kivityömiehiä. Ohje Tunnustellaan vanerista tai pahvista tehtyä karttaa silmät kiinni ja verrataan tunnustelukarttaa oikeaan Suomen karttaan ja tarkastellaan ympärillä olevia meriä ja naapurimaita sekä sijoitetaan Ahvenanmaa saarineen paikoilleen. Vanerikartalle liimataan magneetit linnojen kohdalle, samoin jos kartta on tehty tukevasta pahvista. Pahvipaloille piirretyt linnat varustetaan myös magneeteilla jolloin ne voidaan sijoittaa kiinni oikeisiin maantieteellisiin paikkoihinsa. Tavoite Tavoitteena on hahmottaa Suomen kartan ääriviivat tunnustelemalla ja ymmärtää keskiaikaisten linnojen rakennuspaikkojen valinta maan puolustuksen ja Ruotsin vallan laajenemisen näkökulmasta. 3.

6 2.2. Vanhat linnat Suomen kartalla Ohjeita kuvien katseluun Minkälaisia rakennusmateriaaleja käytettiin linnojen muureissa, kattorakenteissa ja sisäseinissä, tarkastele miten tiilien ja kivien väri vaihtelee? 6. Olavinlinna 7. Raasepori Minkä muotoisia ovat tornit ja muurien reunat? Minkälaisia portit ovat? Minkälaisia ampuma-aukot ovat? Onko linnoissa laskusiltoja? Ympäröikö linnoja vallihauta tai vesistö? 8. Kastelholma 9. Kajaanin rauniolinna Millaisia asioita on vanhoissa piirroksissa tai maalauksissa kuvattu sekä linnan muurien sisäpuolella että linnan pihalla ja mitä näkemäsi kertoo elämästä ennen aikaan? 10. Hämeen linnan tiiliseinää 11. Turun linna 12. Perspektiivipiirros Olavinlinnasta nykyasussa 4.

7 2.3. Vanhat linnat Suomen kartalla Tehtävä 3 Tutki kuvia linnoista. Piirrä erilaisin piirtimin tai peitevärein linnojen torneja, portteja, ikkunaaukkoja, laskusiltoja, eläimiä, ihmisiä, esineitä ja luontoa. Tavoite Tavoitteena on havaintojen teon harjoittelu ja havainnoista kertominen sanallisesti sekä saattaminen kuvalliseen muotoon. 13. Hämeen linna 14. Aatelisneito puolusti linnaa miesten ollessa sodassa. Kuvia tarkastellessa keskustellaan aiheesta, miten vanhoista linnoista pidetään huolta. Osa niistä on jo rappeutunut pahasti huonon hoidon takia. Osasta on pidetty huolta vuosien varrella. Nykyisin Museovirasto tutkii, korjaa ja kunnostaa linnoja, jotta ne säilyisivät vielä satoja vuosia tuleville sukupolville. 15. Elämää ja vilskettä Turun linnassa. Linnan kirkossa on kauniit tähtiholvit. 16. Hattulan Pyhän Ristin Kirkon ja Hämeen linnan tiilet valmistettiin läheisessä tiilitehtaassa. 17. Pienoismalli Raaseporin linnasta ja kylästä. Nykyisin merenlahti on vetäytynyt kauas linnasta. 5.

8 3.1 Linnan rakentaminen Tehtävä 4 Ryhmätyö: Linnan muurien suunnittelu puolustustorneineen 18 a. Pienoismallia rakentamassa 18 b. Pienoismalli aaltopahvista Puolustustarkoitusta varten linnat rakennettiin vahvoiksi. Muurit rakennettiin paksuiksi ja niissä oli puolustustorneja ampumaaukkoineen. Linnan rakennuksien ja sisäpihan ympärille rakennettiin vielä muurit vihollisen pääsyn estämiseksi linna-alueelle. Jos linnaa ei ympäröinyt vesi, rakennettiin vallihauta linnan ympärille. Asuminen linnoissa ei ollut kovin mukavaa, koska paksujen muurien takia ne olivat kylmiä sekä talvella että kesällä. Siksi asuintiloissa oli taljoja, ryijyjä ja uuneja. Raikasta juomavettä saatiin linnan muurien sisäpuolella olevasta kaivosta, mikä oli tärkeää erityisesti silloin kun linnaa piiritettiin. 19. Pienoismalli selluvillasta Ohessa on Olavinlinnan pohjakaava, jonka voi suurentaa isolle paperille. Halutessa pohjakaavaan voi myös maalata kankaalle tekstiilivärein ohjeen mukaan. Sopikaa työnjaosta, kuka rakentaa linnarakennuksen, kuka tornit, kuka torneja yhdistävät muurit portteineen, viirit, laskusillan ja kaivon, eläimet, hevoset, lehmät ja lampaat. Sijoittakaa valmiit rakennuksen osat pohjakaavaan. Linnan rakennusmateriaalina voidaan käyttää pahvia, savea, muovailuvahaa tai paperimassaa ja pintamateriaalina pieniä kiviä. Laskusilta voidaan tehdä puusta. Tavoite Tavoitteena on keskustelun ja oman työskentelyn avulla tutustua keskiaikaisen linnan alkuperäiseen tehtävään puolustus- ja asuinlinnana sekä linnan rakentamiseen. Pohditaan myös miksi ne sijoitettiin eri puolille maata. Tavoitteena on hyödyntää työskentelyssä lasten ja nuorten mahdollisia omakohtaisia kokemuksia linnavierailuista. 6.

9 3.2 Linnan rakentaminen/työohje Linnan rakennusohje Linna rakennetaan kolmiulotteisista kappaleista kuten kuutioista, lieriöistä, kartioista ja pyramideista. Materiaalina voi käyttää kartonkia tai aaltopahvia. Kerää monen kokoisia kenkälaatikoita, pahvirasioita, purkkeja ja maitotölkkejä. Avaa ne ja käytä avattuja koteloita malleina ja muotteina kun leikkaat esimerkiksi aaltopahvista kuvan osoittamia arkkitehtonisia kappaleita. Voit suurentaa ja pienentää mittakaavaa. Muista varustaa kappaleet kiinnitysläpillä. Niiden avulla voit vaivattomasti liimata kolmiulotteiset kappaleet linnan rakentamista varten. Voit käyttää apuna myös maalarinteippiä. Niitit ja kuumaliima soveltuvat myös työskentelyyn. Linnan maalaamiseen soveltuvat peitevärit. Pintaan voi liimata myös vaikka hiekkaa ja pieniä kiviä. Darwi- massasta saa hyvää muurauspintaa. Linnan pihalle ja ympäristöön voit tehdä puita piirtämällä tai maalaamalla tai keräämällä varpuja ja sammalta rakennusmateriaaliksi. Keskiajalla oli linnoissa kotieläiminä lehmiä, lampaita ja sikoja. Hevonen oli tärkeä työjuhta ja ratsu. 20 b 7.

10 4.1. Arkeologiset kaivaukset 21. Arkeologinen kaivaus Raaseporin linnan muurien ulkopuolella. (Koeoja) 22. Linnan sisäpihalla on ollut keittiö ja varastoja. 23. Kaivausalue on ruudutettu käyttäen tikkuja ja lankoja. Arkeologit ovat taitavia selvittämään rikkoutuneista esineistä niiden alkuperän. Saviruukun palasista saadaan selville esimerkiksi mistä kaukaa ruukku on peräisin. Kaivauksilla työskentelevät poistavat maata kerroksittain varovasti pienin erin, jotta mikään ei jäisi huomaamatta. Työvälineinä käytetään pieniä lapioita, harjoja, rikkalapiolta ja ämpäreitä sekä esineiden erottamiseksi hiekasta ohutsilmäistä verkkoa. Työvälineet ovat joka kodin arkipäivän tavaroita. Maakerroksen väristä voidaan tehdä päätelmiä esimerkiksi onko paikalla ollut tulipesä. Alimmissa maakerroksissa olevat esineet ovat yleensä vanhimpia. 25. Kaivaukselta löytynyt rautanaula. 24. Pienet tutkijat työssään. Arkeologi jatkaa tutkimuksiaan työhuoneessaan, jossa uudet löydöt ajoitetaan aiemmin löydettyjen esineiden ja kirjoista saatavien tietojen pohjalta. Esineet luetteloidaan, piirretään ja valokuvataan. Jokaisen esineen löytöpaikka merkitään kaivausalueesta tehtyyn karttaan tarkasti. Narrin kirjavinkki: Helsinki Helsingin kaupungin alla Kaupunkiarkeologisia sarjakuvia. Helsingin kaupunginmuseo

11 4.2. Arkeologiset kaivaukset 28. Hämeen linnan koristeellinen tiiliseinä on ainutlaatuinen koko Pohjolassa 32. Kultasormus 31. Lasipikari 33. Punasaviruukun palanen Linnoissa vietetystä elämästä ja siellä eläneistä ihmisistä saadaan tietoa vanhoista asiakirjoista kuten kuninkaan käskykirjeistä, veronkantokirjoista tai aikalaisten kuvauksista. Myös maalaukset ja piirrokset ovat historiallisen tiedon lähteitä. Arkeologiset kaivaukset ovat erinomainen tietolähde tutkittaessa menneiden aikojen elämää. Kaivauksissa löydetyt arkisen elämän jäänteet kuten työkalut, saviruukun palaset, lasipikarin sirpaleet, kankaanpalaset, nahkakengän pohjat, hevosenkengät ja naulat kertovat työtavoista, ruokailusta ja vaatetuksesta. Eläinten luista ja kasvien siemenistä voidaan tehdä päätelmiä paikalla asuneiden ihmisten ruokavaliosta. Pelinopat kertovat miten linnoissa on kulutettu aikaa pelaamalla ja leikkimällä. Entiseen aikaan aikuisetkin leikkivät. 30. Kalan suomuja ja nikamia Tehtävä Turun Aboa Vetusmuseon kaivauksissa löydetty sian kallo. Tutki kuvassa olevia esinelöytöjä, esineiden muotoja ja yksityiskohtia. Kuvittele olevasi arkeologi, joka on juuri löytänyt erilaisia vanhoja esineitä ja esineiden sirpaleita. Maakerroksista voi paljastua ruukun palasia, pikarin sirpaleita, koruja, kenkiä, nappeja, pelinoppia tai rautaisia avaimia. Muovaile savesta, muovailuvahasta tai mehiläisvahasta esinelöytöjäsi. Laadi yhdessä ryhmäsi kanssa kaivausalueesta kartta, jonka ruudutatte noin viiden sentin ruutuihin. Asettakaa ruutuihin kaikki arkeologiset löytönne. Teoksen äärellä keskustellaan minkälaista on arkeologin työ, mistä hän saa tietoja ja mitä esineet kertovat elämästä menneinä aikoina. Tavoite Tavoitteena on tutustua arkeologin työhön eläytymisleikin avulla ja harjoitella aikakäsitettä. 9.

12 5.1 Totta ja tarua linnan elämästä/asukkaat Tutkitaan linnojen arkisesta elämästä säilynyttä historiallista aineistoa. Linnan elämä oli monipuolista. Tarvittiin kaikenlaista osaamista ja erilaista ammattitaitoa kuten: 34. Linnanherra Linnan emäntä Piika - Leipureita - Kokkeja - Kankureita - Hevosmiehiä - Fatabuurin vartioita, Fatabuuri oli varastoaitta, Kuninkaan kammari - Sotilaita - Ritareita - Linnanneitoja - Narri Vaatteista, asusteista ja koruista saattoi päätellä kantajansa arvoaseman linnassa. Nuori aatelismies Linnoissa uskottiin asustavan myös koko joukko taruolentoja kuten vetehisiä, haamuja ja tonttuukkoja. Näillä asukeilla oli omat tärkeät tehtävänsä, joista kerrotaan vanhoissa tarinoissa. 10.

13 5.2 Totta ja tarua linnan elämästä/heraldiikka 35. Tott-suvun vaakunoita Tehtävä 6 Suunnitellaan oma vaakuna lippuun, viiriin tai kilpeen. Tukeva paperi ja pahvi ovat sopivia materiaaleja työskentelyyn. Ennen työhön ryhtymistä jokainen pohtii millainen kuva-aihe kertoo omista harrastuksista tai suvun juurista. Vaakunoihin yksinkertaistetaan aina kuva-aiheet ja niissä käytetään heraldisia vaakunan pintajakoja ja heraldisia värejä. 37. Tott-suvun viiri Heraldinen vaakunan pinnan jako Vaakunakilpi jaetaan tavallisesti kahtia pystysuoraan tai vaakasuoraan. Vaakuna voidaan jakaa myös neljään osaan kuten viereisessä Tott- suvun vaakunassa. Vaakunan pinnan jako tarkoittaa yleensä, että kaksi tai useampi suku on ottanut käyttöön yhteisen vaakunan. Jos pintoja halutaan kolme käytetään esimerkiksi kolmiota ja jos pintoja halutaan viisi niin neljään jaetun kilven keskelle asetetaan viides pinta neliön muotoisena. 36. Ritari ja keppihevonen. 38. Vaakunakilpiä. Heraldiset värit Heraldiikassa käytetään seuraavia värejä: punainen, sininen, vihreä, musta sekä metallivärit: valkoinen/hopea ja kulta/keltainen. Värisääntönä on, että väripinnat asetetaan niin, että väripinta ja metalliväri vuorottelevat, eivät siis pääsäännön mukaan ole vierekkäin. 11.

14 5.3. Totta ja tarua linnan elämästä/linnan puolustus Keskiaikaisia taisteluvarusteita ja käsiaseita ennen ampuma-aseiden aikakautta. Miekkailu ja jousiammunta ovat nykyisin urheilulajeja. 39. Varsijousta käytetään yhä metsästyksessä. 12.

15 5.4. Totta ja tarua linnan elämästä /miekkailua a. 41b. 42a. Tehtävä 7 Miekkailu on nykyisin urheilulaji, mutta keskiajalla miekkoja käytettiin taistelussa. Miekkailussa on tarkat säännöt ja askelkuviot. Tehkää ohjeen mukaan sanomalehtipaperista miekkoja ja harjoitelkaa askelkuvioita. 42b. Tarvitset sanomalehtipaperia ja maalarinteippiä. Ota päivälehdestä 8-10 aukeamaa ja levitä ne auottuna päällekkäin. Aloita yhdestä kulmasta rullaamaan paperinippua tiukalle rullalle suunnaten vastakkaista kulmaa kohden. Kun olet rullannut nipun kokonaan, kiinnitä se kiertämällä maalarinteippiä keskikohdalle ja sen molemmin puolin. Tee sen jälkeen kädensija taittamalla nippu kaksin kerroin ja kiinnitä taite maalarinteipillä. Miekka on valmis. Voit maalata miekkasi vaikka peiteväreillä. 13.

16 5.5. Totta ja tarua /soittoa ja piiritanssia 43. Keskiajalla tanssittiin piirissä suuntia vaihdellen tai ketjussa laulaen ja soittaen. 44. Ulkona tanssittiin toreilla ja pihoilla. Tehtävä 8 Harjoittele tanssiaskelkuvioita ja suunnittele omia pieniä tansseja. Voit käyttää myös keskiajalta peräisin olevia soittimia, kuten tamburiineja, kulkusia, rumpuja, nokkahuiluja ja helistimiä. (Wikipediasta löydät hakusanalla: keskiaikaisten tanssien askelkuvioita) Arkinen elämä linnoissa oli usein ankeaa ja työnteko raskasta. Kuitenkin linnoissa myös juhlittiin, kun linnanherra sai vieraita tai oli jokin vuotuinen juhlapäivä. Tuolloin linnan juhlasali koristeltiin, musisoitiin, laulettiin sekä nautittiin hyvää ruokaa. Tehtävä 9 Tee oma soitin. Soittimen voi koristella nauhoin ja helmin ja maalata värilliseksi. Keskiajalla oli soittimien tekijöitä, mutta yksinkertaisia soittimia saatettiin tehdä itsekin. Jätemateriaalit soveltuvat erilaisten soittimien kuten marakassien ja sadekeppien tekoon. Eri paksuisten puukeppien sointi vaihtelee korkeasta matalaan. Kumisevat astiat ovat hyviä rumpuja. Marakassin voi valmistaa pääsiäismunan muovisesta kuoresta, tyhjistä muovipulloista tai säilykepurkeista. Ne täytetään hiekalla, kivillä, kuivilla herneillä tai ohranjyvillä. Ääni vaihtelee kuoren materiaalin ja sisällön mukaan. Sadekeppi, vanha intiaanien soittoväline, valmistetaan täyttämällä muovi- tai kartonkiputki herneillä ja hiekalla. Putken päät suljetaan kankaalla, jonka ympärille kiinnitetään koristeellinen nyöri. Putken läpi työnnetään spiraalin muotoisesti rautanauloja. Putkea hitaasti liikuttelemalla saadaan sadetta muistuttavaa ääntä. Kirjastojen musiikkiosastoilta on lainattavissa keskiaikaista musiikkia. 14.

17 5.6 Totta ja tarua/ryijy ja tapetti 45. Tapettimalli 1800-luvulta 46. Ryijymalli 1750-luvulta 47. Turun linnasta 1500-luvulta löydetyt ryijyt olivat luonnonvärisiä. Langat olivat luonnonväreillä värjättyjä. Ryijyjä käytettiin peitteinä nukkapuoli alaspäin. Tehtävä 10 Suunnittele oma tapettimalli. Piirrä kuvio pahville tai tukevalle kalvolle. Leikkaa auki kuvio-osa niin saat shabloonan jonka avulla voit monistaa kuvion joko paperille tai kankaalle. Kivilinnat olivat kylmiä asua. Lattiat ja penkit olivat puuta, mutta kivisistä seinistä hohkasi kylmyys. Linnan Fatabuurissa, linnanherran varastossa säilytettiin ryijy- ja höyhenpeitot, tyynyt ja lakanat sekä muut arvokkaat tekstiilit ja esineet. Fatabuurissa työskentelivät emännän johdolla kehrääjät ja kutojat. Hienot vieraat saivat nukkua höyhenpatjoilla ja tyynyillä ja joko pellavaisilla tai nahkaisilla lakanoilla. Tavallinen väki nukkui oljilla, joiden päälle oli levitetty pistelyä estämään villainen alusvaippa. Ryijyjen villasta ja hampusta tehty nukka lämmitti nukkuessa, penkillä istujaa tai lattialla jalkojen alla. Ryijyn voi tehdä kutomalla, solmimalla tai ompelemalla nukka valmiiseen kangaspohjaan. Todella lämpimäksi kudotuissa ryijyissä oli nukka molemmilla puolilla. Täkänä on kaksinkertaiseksi kudottu kangas. Täkänää käytettiin myös peitteenä jo keskiajalla. Suomen linnoissa tehtiin hienoja ryijyjä, joita toimitettiin myös kuninkaanlinnaan Tukholmaan. Linnoissa oli myös seinävaatteita, kudonnaisia ja tapetteja, penkkityynyjä sekä värillisiä ja yksivärisiä pöytäliinoja. Tehtävä 11 Tehtävänä on valmistaa ryijy ja eläytyä Fatabuurin tunnelmaan. Taustalla voi soida keskiaikaista musiikkia, jota saa kirjastosta. 17.

18 5.7. Tarua ja totta/ ryijyn valmistusohje Tarvikkeet: Tukeva pahvinpala, noin postikortin kokoinen tai pieni kudontakehys, sakset, harva kampa tai haarukka, kalalankaa loimeksi, villalankoja nukkaan, paksua lankaa välikuteeksi, suurisilmäinen tylppä neula. Nukkalankojen valmistus: Kierrä yhtä tai useampaa väriä yhdessä n. 5 cm korkean pahvin ympärille. Nukan pituus on 2x haluttu korkeus plus 1,5 cm. Leikkaa langat pahvin toisesta reunasta poikki. Ota aina yhteen nippuun 3-5 lankaa. Tehtävä 11 Ryijyn valmistus: Leikkaa noin postikortin kokoiseen pahviin vastakkaisiin päihin vajaan sentin viillot toisiaan vastaan kohtisuoraan. Kierrä kalalankaa loimeksi pahvin ympäri edeten pahvin toisesta reunasta toiseen. Solmi aloitus- ja lopetuskohdat tiukasti yhteen pahvin takapuolelle. Ota noin yhden metrin pätkä välikudetta ja pujota neulan silmään. Aloita kutominen pujottamalla välikudetta joka toisen langan alta ja takaisin tullessa päinvastoin. Toista muutaman kerran. Tee yhden nukkakerroksen jälkeen välikuteella kolme kerrosta, toista nukkakerros, lopeta työsi useampaan välikudekerrokseen. Leikkaa pahvin takaa keskeltä langat poikki. Irrota työ varovasti. Solmi molemmista päissä aina vierekkäiset kaksi lankaa yhteen,. Tasoita tupsut leikkaamalla. Ryijysi on valmis. 16.

19 5.8. Totta ja tarua/tehdään teatteria Tehtävä 12 Suunnitellaan ryhmässä kummitustarina. Tarinaan äänitetään mielikuvitusta kutkuttavia ääniä kuten aukeavia, narisevia ovia, rahinaa, maukumista, suden ulvontaa, tuulen kohinaa, ukkosen jyrinää, huokauksia, koputuksia jne. Äänimaailman voi äänittää etukäteen. Sateen ropinaa saadaan tiputtamalla hiekkaa pellille, ukkosen jyrinää paukuttamalla peltiä, oven narina on pelottavaa. Miten saada aikaan huuhkajan huhuilua tai koiran haukuntaa, kissan naukumista, suden ulvontaa ja tuulen kohinaa? Narrin tarinoista voi tehdä pieniä draama- tai nukketeatteriesityksiä. Voi myös itse keksiä aiheita elämästä linnoissa keskiaikana. Kun aihe on valittu osallistujat pohtivat pareittain seuraavia asioita: Mikä Narrin tarina valitaan esitykseen? Juonen kulku? Millaiseen ympäristöön tarina sijoitetaan? Vaihtuuko ympäristö (näyttämö) esityksen aikana? Mikä vuorokauden aika on? Millainen valaistus on, muuttuuko se esityksen aikana? Millaisia äänitehosteita tarvitaan ja miten ne saadaan aikaan? Muuta tärkeää? Kaikkien parien ehdotukset luetaan yhteisesti ja valitaan sopivimmat toteutettaviksi. Eri ehdotuksia voidaan myös yhdistellä. Sovitaan mitä kukin tekee, esimerkiksi näyttelevät, tekevät puvut ja nuket tai näyttämön kulissit. 17.

20 Tehtävä Totta vai tarua/ näin tehdään teatteria 50. Käsinukke puukauhasta tai haarukasta Tarvitset: Käytettyjä tai uusia puuhaarukoita, lusikoita, kauhoja, talousfoliota ja rautalankaa, kangaspaloja, askartelupunosta, tusseja, liimaa, villaa, vesivärit, tuikkujen kuoria, ritareille säilykepurkin kansi kilveksi, isoja klemmareita päällystettyinä miekoiksi. Maalaa puu sopivasti ja piirrä kasvot tussilla. Liimaa hiukset, hattu, huntu, paikalleen tai taivuta kypärä muotoon. Taivuta askartelupunosta käsiksi puuvarren ympäri. Liimaa mekko tai päällystä varsi foliolla. Tee tarvittavia lisävarusteita: Kilpi, miekka, kruunu. Varjokuvanukke Tarvitset: Tukevaa kartonkia, eri värejä, maalarinteippiä, sakset, lyijykyniä, puutikkuja esim. Saslik- tikkuja tai luonnonoksia. Piirrä tukevalle kartongille haluamasi hahmo. Muista, että hahmosta näkyy vain ääriviivojen muoto, varjokuva. Leikkaa hahmo ääriviivoja pitkin irti pahvista. Teippaa tikku hahmon taakse ja esitys voi alkaa. Sorminukke Tarvitset: Yksivärisiä kankaita, esim. askarteluhuopaa tai vanhoja sormikkaita, lankaa tai huovutusvillaa hiuksiin, tusseja askarteluliimaa, sakset, ompelulankaa ja neuloja. Leikkaa kaksi kahden sormen levyistä ja sormesi paksuista kappaletta kankaasta tai jos käytät sormikkaita, leikkaa sormet irti. Huomaa että teet riittävän suuren, jotta nukke mahtuu liimauksen jälkeen sormeen. Levitä liimaa toisen osan reunoille, ei alareunaan ja paina osat yhteen. Anna kuivua ennen sovitusta. Leikkaa nukeille kädet, haarniskat, hatut, hameet, essut, housut tai mitä haluat kankaalle ja liimaa kiinni nuken vartaloon. 18.

21 5.10. Totta ja tarua/ tehdään eläimiä 51. Tehtävä 14 Lehmä, lammas, koira ja hevonen Tarvitset: Tukevia suorakaiteen muotoisia kartongin paloja, värikynät, sakset, liimaa ja eläinten turkkien värisiä kangastilkkuja. 1. Taita pahvi keskeltä kahtia. 2. Piirrä eläimen sivukuva. Selkä taitteen kohdalla! 3. Pidä pahvi edelleen 2-kertaisena ja leikkaa irti. Älä leikkaa selkää! 4. Taita pahvi auki, levitä liimaa niihin kohtiin joihin tulee turkki. Paina kangas liiman päälle. Leikkaa nurjalta liika kangas pois. 5. Piirrä lopuksi eläimelle silmät, suu, kaviot ja liimaa häntä. Narri suosittelee: Kokeilkaapa myös mummin ja isomummin lapsuudessa tekemien käpyeläinten valmistusta!

22 6.1. Pidot linnassa/päätösjuhlat Tehtävä 15 Leikkaa värillisistä papereista ja maalaa linnan herkkuja. Rakentakaa yhdessä seinälle juhlapöytä linnojen herkuista. Linnan ruokapöydässä 1500-luvulla Suomen linnoissa ylipäällikkönä oli tavallisesti ruotsalaismies. Linnoissa asui vouteja, alivouteja ja huovien lisäksi suuri joukko palkollisia ja muuta väkeä. Hämeen linnassa ruokakuntaan kuului päivittäin linnanväen lisäksi asemiehet, ratsumiehet ja pyssymiehet, talonvouti, linnan keittäjä, kellarimestari, juomanpanija, leipuri, tynnyrintekijä, kattilaseppä, härkärenki, navetta-, sika- ja hanhipiiat, tiilenlyöjä, kengittäjä ja koko muu palveluskunta. Herttuan pöydässä ruokaili Juhana Herttua vieraineen. Pöydässä juotiin herrainolutta, syötiin vehnäleipää, vehnäsämpylöitä, lestyä leipää, herneitä, kananmunia, voita, juustoa, kinkkua, kylkisilavaa, naudanselkiä ja kieliä. Lisäksi Jäniksiä, riistalintuja, hirvenlihaa ja yksi metsäkauris. Väenpöydässä juotiin mietoa laivaolutta ja renkiolutta. Leipä oli leseleipää. Suolakalana oli lohta, siikaa ja mätiä. Liharuoka valmistettiin naudasta ja lampaasta. Tehtävä 16 Millaista väkeä linnan pöydässä oli? Piirrä ja maalaa Juhana Herttuan ja Katarina Jagellonica- herttuattaren seurue tai väenpöydän väkeä. 20.

23 6.2. Pidot linnassa/päätösjuhlat 52a. 52b. 52c. 52d. Päätösjuhla Fasaani ja juottoporsas olivat keskiajan juhlaruokia. Leipä leivottiin ja juustot valmistettiin kauniisiin muotteihin linnan keittiössä. Juomahaarikat olivat lasista tai tinasta valmistettuja. Juhlakousat ja lusikat olivat usein hopeisia. 52e. 52f. Linnanrouva ja hovineito Päätösjuhla voi olla vaikka nyyttikestit vanhemmille, isoäideille, vaareille ja muille vieraille. Rakennetaan yhdessä näyttely ja kerrotaan vieraille mitä olemme oppineet Suomen vanhoja linnoja tutkiessamme. Kulttuuriperintö siirtyy näin sukupolvelta toiselle. Yhdessä koottu linnasalkku tuodaan vieraiden katseltavaksi. 21.

24 Kuvat Kuvat: 29, 30, 31, 32, 33, Aboa Vetus Ars Nova museo, Turku Kansikuva, 2, 4, 5, 10, 13, 20, 28, 45, 46, 48a, Grönholm, Bo 52, Grönholm, Inari 41a, ja b Luostarinen, Hannu Nimiölehti Mikko Sairanen 1, 6, 7, 8, 9, 11, 28, Museovirasto, kuva-arkisto 48b Opetushallituksen opetusohjelmat 17, 18a, 23, 36, 38 Päivinen. Elise 18b, 19, 38, 41a, 42a Savonlinnan iltapäiväkerhot 21, 25, 24, Wasström Eveliina 16 Wikipedia (otettu ) Piirrokset: 20a, 37 Grönholm, Bo 3, 15 Inbar, Maarit 47 Ingå, Fagervik, Degerby en västnyländsk bygdekrönika, första delen sammanställt av Alf Brenner, Ekenäs Tryckeri Järventaus, Esko 35 J.R. Aspelin teoksesta Olofsborg , 20, 20b, 34, 39, 42b, 50, 51, 52, 53, 54,55, Manninen- Björkmann, Erja ja Valkama, Henna 49 Opetushallituksen opetusohjelmat 16 Wikipedia (otettu ) Pienoismalli 17 Miniatyyrimalli, Pailos, Taina, Länsi-Uudenmaan maakuntamuseo, Raasepori Vanhat linnat 1. Olavinlinna. Pyhitetty ritareiden suojeluspyhimykselle Olaville. Väritetty litografia P.A. Kruskopfin laveerauksen mukaan 1840-luvulta. 6. Olavinlinna 1690-luvulla. Kuparipiirros, yksityiskohta kartasta v:lta D Pyhän neitsyen torni, B. Pyhän Olavin torni (kirkkotorni), C Pyhän Eerikin torni, E, Kijlin torni ja F, Paksutorni. 7. Raaseporin linnan rauniot Akvarelli, M.N. Vorobjev. Valokuva Markku Haverinen. 8. Kastelholman linna Ahvenanmaalla. Kuparipiirroksen on Erik Dahlberg luultavammin tehnyt 1860-luvulla. Piirros on painettu Dahlbergin Svecia antigua et hodierna teokseen. 9. Kajaanin linnan rauniot, Valokuva H. Rehnfors. 57. Hämeenlinna. Akvarelli, Alexander Amatus Thesleff 1808, postikortti päivätty

Yhden illan jutut. Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi

Yhden illan jutut. Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi Yhden illan jutut Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi Säilytyspussukka ompelemalla Tarvikkeet: kaksi eriväristä kangastilkkua esim 22 x 42 cm. Ohje: 1. Leikkaa kangaskappaleet

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET RUDOLF KOIVU NÄYTTELYYN LIITTYVÄ NUKKETEATTERI NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET Itsekseen tekeville Nukketeatterissa voi leikkiä teatteriesitystä kokeilemalla nukeilla näyttelemistä erilaisissa lavasteissa.

Lisätiedot

91275 HEVOSKUVIOINEN PEITTO JA TYYNYNPÄÄLLINEN Peitto: LANGAT Raggi (70% villaa Superwash, 30% polyamidia. Kerässä noin 100 g = 150 m) NEULETIHEYS

91275 HEVOSKUVIOINEN PEITTO JA TYYNYNPÄÄLLINEN Peitto: LANGAT Raggi (70% villaa Superwash, 30% polyamidia. Kerässä noin 100 g = 150 m) NEULETIHEYS 91275 RAGGI Versio 4 91275 HEVOSKUVIOINEN PEITTO JA TYYNYNPÄÄLLINEN Peitto: LANGAT Raggi (% villaa Superwash, % polyamidia. Kerässä noin g = 1 m) NEULETIHEYS Noin 17 s x 23 krs sileääneuletta puikoilla

Lisätiedot

Liite 3. Kuvasarjat veistoksiin käytetyistä otteista ja veistosten synty välivaihein kuvattuna.

Liite 3. Kuvasarjat veistoksiin käytetyistä otteista ja veistosten synty välivaihein kuvattuna. Steinerkasvatuslehden Nettiliite 1/2012 22 Liite 3. Kuvasarjat veistoksiin käytetyistä otteista ja veistosten synty välivaihein kuvattuna. a) Viittaan kietoutunut nainen Pallosta pötköksi eli lieriön muotoiseksi.

Lisätiedot

Kerabit Dual - asennusohjeet

Kerabit Dual - asennusohjeet Kerabit Dual - asennusohjeet Lue ohjeet huolellisesti ennen asennusta. Yleistä Alustaksi sopii raakaponttilaudoitus tai tarkoitukseen soveltuva rakennuslevy, esim. Kerabit OSB-kattolevy. Katon kaltevuus

Lisätiedot

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali

Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Sulkakansa-kokonaisuus 2012 6. luokat Opettajan oheismateriaali Kullervo ja Korppi Kuvataide: 2x45 minuuttia Kuvat osoitteesta: http://www.ateneum.fi/kalevalataidettakouluille/index.html Tarvikkeet: Kalevala

Lisätiedot

Askarrellaan lorukortteja

Askarrellaan lorukortteja Askarrellaan lorukortteja Valitse lapsen kanssa mieluisimmat lorut liitteestä tai muistelkaa omia lempilorujanne. Kirjoita tai leikkaa ja liimaa loru kartongille. Kortista tulee lapselle entistä kiinnostavampi,

Lisätiedot

Kenguru 2011 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2011 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos et halua

Lisätiedot

KODU. Lumijoen peruskoulu

KODU. Lumijoen peruskoulu KODU Lumijoen peruskoulu Sisällysluettelo 1. Aloitus... 2 1.1 Pelin tallennuspaikka... 2 1.2 Kodu Game lab... 3 2 Maan luominen... 4 2.1. Seinän tekeminen... 5 2.2. Vesialueen tekeminen peliin... 6 2.3.

Lisätiedot

Opettajan tehtävänä on lukea tehtävänannot ja kirjata lasten vastaukset ylös näyttelyyn tutustumisen ohessa

Opettajan tehtävänä on lukea tehtävänannot ja kirjata lasten vastaukset ylös näyttelyyn tutustumisen ohessa ETELÄ-KARJALAN MUSEO Opetusmateriaalia näyttelyyn Kolme karjalaista kaupunkia Kolme karjalaista kaupunkia kertoo Lappeenrannan, Viipurin ja Käkisalmen keskeisistä vaiheista. Lappeenranta sopii näiden kaupunkien

Lisätiedot

Päättötehtävä Teema: Muinaiskylä

Päättötehtävä Teema: Muinaiskylä Päättötehtävä Teema: Muinaiskylä 1 vaihe. Suunnittelu Projektin tarkoitus on rakentaa oppilaiden kanssa muinaiskylän pienoismalli. Projektin opetukselliset tavoitteet ovat aikamatka menneisyyteen ja omien

Lisätiedot

Tekninen työ. Aihepiirityöskentely: KASETTITELINE. Helsingin yliopisto opettajankoulutuslaitos syksy 1994 Jukka Kasurinen

Tekninen työ. Aihepiirityöskentely: KASETTITELINE. Helsingin yliopisto opettajankoulutuslaitos syksy 1994 Jukka Kasurinen Tekninen työ Aihepiirityöskentely: KASETTITELINE Helsingin yliopisto opettajankoulutuslaitos syksy 1994 Jukka Kasurinen 1. MOTIVOINTI Aluksi keskustellaan oppilaiden kanssa, mitä erilaisia kasetteja he

Lisätiedot

Tarvitset: Vaaleata kartonkia Värillistä kartonkia Vesivärit Villalankaa Kullanväristä koristenauhaa tai keltaista kartonkia Tussi Liimaa Sakset

Tarvitset: Vaaleata kartonkia Värillistä kartonkia Vesivärit Villalankaa Kullanväristä koristenauhaa tai keltaista kartonkia Tussi Liimaa Sakset Tamburiini Afrikassa jumalanpalveluksissa käytetään usein erilaisia rytmisoittimia laulun säestämiseksi. Askartele afrikkalainen tamburiini, ja mieti millaisia lauluja sillä voisi säestää täällä Suomessa.

Lisätiedot

Toteutus Vaakasuuntaiselle A3-piirustuspaperille kuulakärkikynällä tai huopakynällä.

Toteutus Vaakasuuntaiselle A3-piirustuspaperille kuulakärkikynällä tai huopakynällä. Toistuva kuvio 1 Ideoi yksinkertainen (n. 2x2cm) kuvio. Piirrä piirustuspaperi reunojaan myöten täyteen toistamalla kuviota. Synnytä piirrokseesi kolmiulotteista syvyyttä vaihtelemalla kuvion kokoa. Kuviot

Lisätiedot

Hifitalo 2010. Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT. Kasausohje YHTEYSTIEDOT

Hifitalo 2010. Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT. Kasausohje YHTEYSTIEDOT Hifitalo 2010 Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT Kasausohje YHTEYSTIEDOT Myymälä: info@hifitalo tel.044 055 3595 Asentamo: asentamo@hifitalo.fi tel.040 588 4680 Onnittelut, olette ostaneet itsellenne laatutuotteen

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 0-1 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! VilliHelmi Oy 1 Yhteen rannekoruun tarvitset: 50 70 kpl n. 4-10 mm erilaisia tsekkiläisiä lasihelmiä, metallihelmiä ja lamppuhelmiä. 5g 10/0 tsekkiläisiä siemenhelmiä n. 100 kpl 4 mm tsekkiläisiä kristallibiconeja kuparinväristä

Lisätiedot

Kukkaronkehyksellisen kukkaron valmistus

Kukkaronkehyksellisen kukkaron valmistus Kukkaronkehyksellisen kukkaron valmistus TARVIKEET JA TYÖVÄLINEET lukkokehys (kukkarolukkokehys) kangasta (+ mahdollinen vuorikangas) ohutta nyöriä, kapeaa nauhaa tms. liimaa (kontaktiliima) pihdit, esim.

Lisätiedot

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille TEHTÄVÄEHDOTUKSIA Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. 2. Kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle. 3. Tee kartta kirjan tapahtumapaikoista. 4. Piirrä

Lisätiedot

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU Honkajoen kunta Sivistystoimi Varhaiskasvatus KIS KIS KISSANPOIKA KISSA TANSSII JÄÄLLÄ SUKAT KENGÄT KAINALOSSA HIENO PAITA PÄÄLLÄ VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU 3-5 VUOTIAAT Lapsen nimi Syntymäaika Päivähoitopaikka

Lisätiedot

TEHTÄVÄPAKETTI (ESIKOULU, 1. 3. LK): LEIKKISÄ LUURANKO

TEHTÄVÄPAKETTI (ESIKOULU, 1. 3. LK): LEIKKISÄ LUURANKO TEHTÄVÄPAKETTI (ESIKOULU, 1. 3. LK): LEIKKISÄ LUURANKO Tiina Hautala: Leikkisä luuranko seikkailu saaristossa (Haamu 2015) Kuvitus Suvi Kari Kirja on käännetty myös ruotsiksi: Den stammande dödskallen

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävävihko Tämän vihkon omistaa: Luokka: Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi opettajan kanssa minkä tehtävän

Lisätiedot

Kenguru 2013 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2013 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

TAIDETEOKSEN SISÄLLÄ. Kuvittele itsesi teoksen sisään noin 5 cm:n pituisena ja piirrä eteesi aukeava näkymä. Pystysuuntaiselle A3-arkille piirtämällä.

TAIDETEOKSEN SISÄLLÄ. Kuvittele itsesi teoksen sisään noin 5 cm:n pituisena ja piirrä eteesi aukeava näkymä. Pystysuuntaiselle A3-arkille piirtämällä. PIIRUSTUS- JA SUUNNITTELUKOE ARKKITEHTUURIN JA MAISEMA-ARKKITEHTUURIN HAKUKOHTEET MAANANTAI 7.6.2010 KLO 10.00-12.00 1 TAIDETEOKSEN SISÄLLÄ Oheinen kuva esittää Richard Longin veistosta A Line in Scotland

Lisätiedot

Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6

Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6 Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat arvioivat mitä kukin näkee eri tilanteessa. Käytännön toiminnassa: rohkaise jokaista kertomaan tarinaansa

Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat arvioivat mitä kukin näkee eri tilanteessa. Käytännön toiminnassa: rohkaise jokaista kertomaan tarinaansa Harjoite 9: TÄHYSTÄJÄ Tavoiteltava toiminta: Materiaalit: Eteneminen: Kognitiivinen taso: P (spatiaalinen hahmottaminen): IR: suhteet Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat arvioivat mitä kukin näkee eri

Lisätiedot

Kenguru Benjamin, ratkaisut (1 / 6) luokka

Kenguru Benjamin, ratkaisut (1 / 6) luokka Kenguru Benjamin, ratkaisut (1 / 6) 3 pisteen tehtävät 1. Kuinka monta kokonaislukua on lukujen 19,03 ja,009 välissä? (A) 14 (B) 15 (C) 16 (D) 17 (E) enemmän kuin 17 Luvut 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11,

Lisätiedot

LINNALA NEWS GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA UUTISIA LINNALASTA. Perjantaina 21.lokakuuta 2011. Sivu 2

LINNALA NEWS GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA UUTISIA LINNALASTA. Perjantaina 21.lokakuuta 2011. Sivu 2 LINNALA NEWS UUTISIA LINNALASTA GALLUP: PARAS LAJI LIIKUNTATUNNEILLA Sivu 2 Perjantaina 21. lokakuuta 2011 PÄÄKIRJOITUS OTA KANTAA Linnala News nettisivut on nyt avattu Kysely loi nettisivut Otso H., Casimir

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy 1 Yhteen rannekoruun tarvitset: Erilaisia tsekkiläisiä lasihelmiä 30-60g tai 80-120 kpl siemenhelmiä (jos teet pitkiä, varrellisia kukkalinkkejä) isolenkkistä ketjua tasapäisiä korupiikkejä (pituus helmien

Lisätiedot

Puzzle-SM 2000. Loppukilpailu 18.6.2000 Oulu

Puzzle-SM 2000. Loppukilpailu 18.6.2000 Oulu Puzzle-SM Loppukilpailu 8.6. Oulu Puzzle Ratkontaaikaa tunti Ratkontaaikaa tunti tsi palat 6 Varjokuva 7 Parinmuodostus 7 Paikallista 7 Metris 7 ominopalapeli Kerrostalot Pisteestä toiseen Heinäsirkka

Lisätiedot

Pienoismallien rakentaminen Linnanmäen laitteista

Pienoismallien rakentaminen Linnanmäen laitteista Pienoismallien rakentaminen Linnanmäen laitteista Suunnittelu ja ohjeet: Hannele Ikäheimo ja Leena Kokko Valokuvat: Leena Kokko Pienoismallien rakentaminen Linnanmäen laitteista Suunnittelu ja ohjeet:

Lisätiedot

AURINKOUUNI. Tarvittavat taidot: Senttimetrien mittaus, askartelutaidot ja taulukoiden käyttö.

AURINKOUUNI. Tarvittavat taidot: Senttimetrien mittaus, askartelutaidot ja taulukoiden käyttö. AURINKOUUNI Tavoite: Tutustutaan aurinkoon uusiutuvana energianlähteenä askartelemalla yksinkertainen aurinkouuni. Havainnollistetaan oppilaille kasvihuoneilmiötä. Tehtävä: Oppilaat jaetaan useaan ryhmään

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

Radio-ohjattavan F2007:n runko

Radio-ohjattavan F2007:n runko ASENNUS Radio-ohjattavan F2007:n runko Lehden nro 7 liitteenä on ominaisuuksiltaan ja mitoiltaan tärkeä osa. Se on pienoismallisi pohjalevy eli runko. Runko on suorakaiteen muotoinen, kärjestään kapeneva

Lisätiedot

Virkatut pöllöt. HJERTEGARN Tilbehør 49

Virkatut pöllöt. HJERTEGARN Tilbehør 49 Virkatut pöllöt HJERTEGARN Tilbehør 49 SUURI PÖLLÖ Korkeus: n. 23 cm Langanmenekki: Turkoosia 60 g, oranssia 20 g, lilaa 20 g, vaaleansinistä 25 g, valkoista 10 g, mustaa 10 g, vaalean lilaa 10 g Muut

Lisätiedot

Suomi. turvallisuus. lihamylly. lihamyllyn kokoaminen

Suomi. turvallisuus. lihamylly. lihamyllyn kokoaminen AX950 Suomi Ennen ohjeiden lukemista taita etusivu auki kuvien esiinsaamiseksi ennen Kenwood-lisälaitteen käyttämistä Lue nämä ohjeet huolella ja säilytä ne myöhempää tarvetta varten. Poista pakkauksen

Lisätiedot

y Vanhustyön keskusliiton Vahvikeaineistopankista

y Vanhustyön keskusliiton Vahvikeaineistopankista -kuvalotto 3x3 Suomen eläimiä -kuvalottoon kuuluu y 2 sivua värillisiä lottokortteja y 10 erilaista lottoalustaa y arvoituskortteja palkinnoksi. Tulosta mustavalkoisia lottoalustoja jokaiselle osallistujalle

Lisätiedot

Tehtävä 1 Maanantai klo

Tehtävä 1 Maanantai klo Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelman opiskelijavalinta 2013 Tehtävä 1 Maanantai 10.6.2013 klo 9.00-13.00 perushakijat Valitse yksi karttaan merkityistä kaupungin julkisista taideteoksista (ks. liitteenä

Lisätiedot

Kenguru 2015 Benjamin (6. ja 7. luokka)

Kenguru 2015 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Kenguru 2016 Student lukiosarja

Kenguru 2016 Student lukiosarja sivu 1 / 9 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

KEURUU Kuntataiteilijat

KEURUU Kuntataiteilijat KEURUU Kuntataiteilijat Johanna Juvonen & Biagio Rosa 2015 projekti KUVATAIDE 1. Tuulensylin päiväkoti 1-5 -vuotiaat 2 "Tuulensyli 2015 sekatekniikka vanerille 80 x 120 cm & 160 x 120 cm julkinen teos

Lisätiedot

MATEMATIIKKA JA TAIDE II

MATEMATIIKKA JA TAIDE II 1 MATEMATIIKKA JA TAIDE II Aihepiirejä: Hienomotoriikkaa harjoittavia kaksi- ja kolmiulotteisia väritys-, piirtämis- ja askartelutehtäviä, myös sellaisia, joissa kuvio jatkuu loputtomasti, ja sellaisia,

Lisätiedot

Vinkit & jekut! Vinkkejä fiksun kissan omistajalle

Vinkit & jekut! Vinkkejä fiksun kissan omistajalle Vinkit & jekut! Vinkkejä fiksun kissan omistajalle Hei kaveri! Fiksut kissat tarvitsevat hyvää ruokaa, rakkautta ja hauskaa tekemistä, kuten salaisten herkkukätköjen etsimistä ja kaiken liikkuvan jahtaamista.

Lisätiedot

Huomioitavaa...4 Tarvittavat materiaalit...5 Seinäelementtien kokoaminen...6 Rungon kokoaminen...8 Viimeistelytyöt...10 Kompostointi voi alkaa!...

Huomioitavaa...4 Tarvittavat materiaalit...5 Seinäelementtien kokoaminen...6 Rungon kokoaminen...8 Viimeistelytyöt...10 Kompostointi voi alkaa!... Tammikuu 2015 Huomioitavaa...4 Tarvittavat materiaalit......5 Seinäelementtien kokoaminen...6 Rungon kokoaminen...8 Viimeistelytyöt...10 Kompostointi voi alkaa!...11 2 Onneksi olkoon, olet päättänyt aloittaa

Lisätiedot

OLIPA KERRAN T-PAITA. Pieni opas tekstiilin uusiokäyttöön

OLIPA KERRAN T-PAITA. Pieni opas tekstiilin uusiokäyttöön OLIPA KERRAN T-PAITA Pieni opas tekstiilin uusiokäyttöön 1 Tästä kaikki alkaa: Lähtökohtaisesti kaikissa tämän oppaan töissä käytetään materiaalina vanhoja trikoo t-paitoja, mutta myös muut vastaavat materiaalit

Lisätiedot

LUMATE-tiedekerhokerta, suunnitelma AIHE: PELIT JA TAKTIIKAT

LUMATE-tiedekerhokerta, suunnitelma AIHE: PELIT JA TAKTIIKAT LUMATE-tiedekerhokerta, suunnitelma AIHE: PELIT JA TAKTIIKAT 1. Alkupohdintaa Mitä lempipelejä oppilailla on? Ovatko ne pohjimmiltaan matemaattisia? (laskeminen, todennäköisyys ) Mitä taktiikoita esimerkiksi

Lisätiedot

Säännöt. useamman tunnin kokonaisuus 5.-6.-luokkalaisille

Säännöt. useamman tunnin kokonaisuus 5.-6.-luokkalaisille ET, monialaiset, opetusideoita Säännöt useamman tunnin kokonaisuus 5.-6.-luokkalaisille Johdattelua sääntöihin - lautapeli: oppilaille annetaan pelilauta ja heidän tulee kehittää peliin omat säännöt koonta:

Lisätiedot

Oppitunti 6 - Kynät ja kumit - Osa 1. kynä Tämä on kynä. Kynä on keltainen. pyyhekumi = kumi Tämä on pyyhekumi. Kumi on punainen.

Oppitunti 6 - Kynät ja kumit - Osa 1. kynä Tämä on kynä. Kynä on keltainen. pyyhekumi = kumi Tämä on pyyhekumi. Kumi on punainen. Oppitunti 6 - Kynät ja kumit - Osa 1 kynä Tämä on kynä. Kynä on keltainen. 1 pyyhekumi = kumi Tämä on pyyhekumi. Kumi on punainen. Kynän päässä on kumi. Kynän päässä on punainen pyyhekumi. Tämän kynän

Lisätiedot

KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT

KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT TYÖPAJAT 2016-2017 KOKKOLAN LASTEN JA NUORTEN KUVATAIDEKOULUN TYÖPAJAOPINNOT Työpajaopinnot ovat opetussuunnitelman mukaisia syventäviä opintoja. Työpajaopinnot on tarkoitettu ensisijaisesti perusopinnot

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN A) Sisältökysymykset: 1. Miksi pojan nimeksi tuli Peukaloinen? 2. Millainen Peukaloinen oli lapsena? 3. Miten Peukaloinen ohjasi hevosta oikeaan paikkaan? 4. Mitä vastaan

Lisätiedot

Opettajalle RAKENTAMINEN TAVOITE TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ

Opettajalle RAKENTAMINEN TAVOITE TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ Opettajalle TAVOITE Harjoitellaan yhdessä rakentamista sekä uusia tapoja rakentaa yksinkertaisia rakennelmia. Oppilas ymmärtää tasapainon ja vipuvarren periaatteet. RAKENTAMINEN TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ

Lisätiedot

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa PIENTEN KIELIREPPU SUOMEN KIELEN OPPIMISEN SEURANTA VARHAISKASVATUKSESSA JA ALKUOPETUKSESSA (sovellus eurooppalaisesta viitekehyksestä) Lapsen nimi : Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: PUHUMINEN Harjoit-

Lisätiedot

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma

Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? ruma Mitä mieltä olet paikasta, jossa nyt olet? kaunis pimeä viileä rauhallinen raikas virkistävä ikävä Viihdyn täällä. ruma valoisa lämmin levoton tunkkainen unettava kiinnostava Haluan pois täältä! CC Kirsi

Lisätiedot

Selkokartat Pohjoismaat ja Baltia

Selkokartat Pohjoismaat ja Baltia Selkokartat ohjoismaat ja Baltia Selkokartat - ohjoismaat ja Baltia Tekijä:... Tuija iili-jokinen Kuvitus:...Jussi Koskela Asiantuntijakonsultointi:...Ilkka skola Taitto ja kansikuva:...jussi Koskela Kustantaja:...Valteri-koulu

Lisätiedot

Sukat. kuin puhdas villa mutta saman tuntuista. !!!!!!! Mitan otto sukkaa varten

Sukat. kuin puhdas villa mutta saman tuntuista. !!!!!!! Mitan otto sukkaa varten Sukat Sukat ovat vanhimpia vaatekappaleita, joihin neulontaa on käytetty. Säärtä myötäilevät sukat olivat ennen pitkien housujen yleistymistä miehille vielä tärkeämmät kuin naisille, joiden sukat jäivät

Lisätiedot

AALTO-passi. Oma nimi:

AALTO-passi. Oma nimi: AALTO-passi Oma nimi: Kiertele Aalto-keskuksessa ulkona ja niissä sisätiloissa, jotka ovat avoinna. Etsi kuvista näkyvät kohdat. Kun löydät kohteen ja keksit vastauksen kysymyksiin, piirrä rasti kuvan

Lisätiedot

Kerhomalli. Marjo Rautio & Teija Karisaari

Kerhomalli. Marjo Rautio & Teija Karisaari Kerhomalli Marjo Rautio & Teija Karisaari 1. KERHON KOHDERYHMÄ... 3 2. KERHON TAVOITTEET JA SISÄLTÖ... 3 3. MUUTA MIETITTÄVÄÄ... 4 4. VINKKEJÄ KERHON VETÄJÄLLE... 5 5. LIIKUNNALLISIA HARJOITTEITA... 6

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo!

Tutustu. Innostu. Luo! 1 Kristallirondelliriipukseen tarvitset: 14 kpl 6 mm pyöreää kristallia (mallikoruissa punaisia intialaisia kristalleja ja särmikkäitä tsekkiläisiä lasihelmiä) 1 kpl 7-8 mm pyöreä helmi 9 kpl 10/0 tsekkiläisiä

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2014 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2014 VilliHelmi Oy 1 Säihkyvän kaulakorun teet näistä: Lajitelma erilaisia helmiä makusi mukaan 5 g 8/0 tai 6/0 siemenhelmiä lasihelmien väriin sopien 0,45 mm koruvaijeria haluttu pituus + 15 cm korupiikkejä kolmionmuotoisia,

Lisätiedot

10. Kerto- ja jakolaskuja

10. Kerto- ja jakolaskuja 10. Kerto- ja jakolaskuja * Kerto- ja jakolaskun käsitteistä * Multiplikare * Kertolaatikot * Lyhyet kertotaulut * Laskujärjestys Aiheesta muualla: Luku 14: Algoritmien konkretisointia s. 87 Luku 15: Ajan

Lisätiedot

Cadets Sivu 1

Cadets Sivu 1 Cadets 2004 - Sivu 1 3 pistettä 1/ Laske 2004 4 200 A 400800 B 400000 C 1204 1200 E 2804 2/ Tasasivuista kolmiota AC kierretään vastapäivään pisteen A ympäri. Kuinka monta astetta sitä on kierrettävä kunnes

Lisätiedot

Noin 18 (20) cm LEVEYS

Noin 18 (20) cm LEVEYS 91755 SOFT COTTON Versio 1 91755 PUNAHILKKA-SADUN KÄSINUKET LANGAT Soft Cotton (100 % puuvillaa. Noin 50 g = 80 m) SILMUKKATIHEYS Noin 18 s x 18 krs virkkuukoukulla 4 mm = 10 x 10 cm LANKAVAIHTOEHTO Lankaryhmä

Lisätiedot

Portfolio / Santtu Rantanen

Portfolio / Santtu Rantanen Portfolio / Santtu Rantanen 2 Santtu Rantanen Muotoilija Puuseppä Luovahulluus@gmail.com Luovahulluus.googlepages.com +358 40 7262 262 Pohjoinen Liipolankatu 13 A15 15500 Lahti 4 Ennen muotolijaksi ryhtymistä

Lisätiedot

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 Verbityypin 4 tuntomerkit: - perusmuodon lopussa on -ata/ätä, joskus -ota, -ötä, -uta, -ytä: luvata: lupaan, pelätä: pelkäät, tuhota: tuhoaa, haluta: haluamme, älytä: älyää

Lisätiedot

LAAVU portfolio 21.4.-25.4.2008. Tekijä: Henna Kangas TEVA 0710 Opettaja: Merja Heikkinen. Saamelaisalueen koulutuskeskus

LAAVU portfolio 21.4.-25.4.2008. Tekijä: Henna Kangas TEVA 0710 Opettaja: Merja Heikkinen. Saamelaisalueen koulutuskeskus LAAVU portfolio 21.4.-25.4.2008 Tekijä: Henna Kangas TEVA 0710 Opettaja: Merja Heikkinen Saamelaisalueen koulutuskeskus Aluksi Halusin alkaa tekemään laavua, koska sen tekemään oppiminen on hyödyllistä

Lisätiedot

INDUKTIIVISEN PÄÄTTELYN HARJOITUSPAKETTI ESIOPETUKSEEN

INDUKTIIVISEN PÄÄTTELYN HARJOITUSPAKETTI ESIOPETUKSEEN INDUKTIIVISEN PÄÄTTELYN HARJOITUSPAKETTI ESIOPETUKSEEN Induktiivisen päättelyn opetuskuvat Tehtävät 1 ja 2 Ryhmän muodostaminen ja ryhmän laajentaminen 1. Jaa palikat kahteen ryhmään. Ryhmän muodostaminen

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

Murtolukujen peruslaskutoimitukset Cuisenairen lukusauvoilla

Murtolukujen peruslaskutoimitukset Cuisenairen lukusauvoilla Murtolukujen peruslaskutoimitukset Cuisenairen lukusauvoilla 1. Tehtävänanto Pohdi kuinka opettaisit yläasteen oppilaille murtolukujen peruslaskutoimitukset { +, -, *, / } Cuisenairen lukusauvoja apuna

Lisätiedot

JAKSO MITEN MATKA ALKAA?

JAKSO MITEN MATKA ALKAA? Otavan asiakaspalvelu Puh. 0800 17117 asiakaspalvelu@otava.fi Tilaukset Kirjavälitys Oy Puh. 010 345 1520 Faksi 010 345 1454 kvtilaus@kirjavalitys.fi 1. painos 2015 Kati Aavikko, Satu Arjanne, Sanna Halivaara

Lisätiedot

LUKUKORTIT Lukukorteista on moneksi Toiminnallista matematiikkaa 1.-6. luokille. Riikka Lyytikäinen Liikkuva koulu Helsinki 2016

LUKUKORTIT Lukukorteista on moneksi Toiminnallista matematiikkaa 1.-6. luokille. Riikka Lyytikäinen Liikkuva koulu Helsinki 2016 LUKUKORTIT Lukukorteista on moneksi Toiminnallista matematiikkaa 1.-6. luokille Riikka Lyytikäinen Liikkuva koulu Helsinki 2016 Lukujonot Tarvikkeet: siniset ja vihreät lukukortit Toteutus: yksin, pareittain,

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 1-2 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Evantia 360 Junior Hybrid

Evantia 360 Junior Hybrid Evantia 360 Junior Hybrid Evantia 360 Junior Hybrid -kommunikointikansio laaja, lausetasoinen kommunikointikansio, joka on suunniteltu lapsikäyttäjille. Evantia 360 -kommunikoinnin tuote- ja palvelukokonaisuus

Lisätiedot

INDUKTIIVISEN PÄÄTTELYN HARJOITUSPAKETTI TOISELLE LUOKALLE

INDUKTIIVISEN PÄÄTTELYN HARJOITUSPAKETTI TOISELLE LUOKALLE INDUKTIIVISEN PÄÄTTELYN HARJOITUSPAKETTI TOISELLE LUOKALLE Induktiivisen päättelyn tehtävät Tehtävät 1 5 Suhteet: Vastaavuus eli analogia Mikä kuvio sopii tyhjään ruutuun? 1. VASTAAVUUSTAULUKKO? 2. VASTAAVUUSTAULUKKO?

Lisätiedot

AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE

AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE AURINKO VALON JA VARJON LÄHDE Tavoite: Tarkkaillaan auringon vaikutusta valon lähteenä ja sen vaihtelua vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Oppilaat voivat tutustua myös aurinkoenergian käsitteeseen.

Lisätiedot

15-04 SOFT COTTON AMIGURUMI HALLOWEENNUKET A. VAMPYYRI, B. NOITA JA LUUTA,. C. KUMMITUS, D. KURPITSA

15-04 SOFT COTTON AMIGURUMI HALLOWEENNUKET A. VAMPYYRI, B. NOITA JA LUUTA,. C. KUMMITUS, D. KURPITSA 15-04 SOFT COTTON AMIGURUMI HALLOWEENNUKET A. VAMPYYRI, B. NOITA JA LUUTA,. C. KUMMITUS, D. KURPITSA A B C D 15-04.A,B,C,D AMIGURUMI HALOWEENNUKET LANGAT Soft Cotton (100% puuvillaa. Kerässä n. 50 g =

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT sivu 1 / 10 3 pistettä 1. Kuinka monta pilkkua kuvan leppäkertuilla on yhteensä? (A) 17 (B) 18 (C) 19 (D) 20 (E) 21 Ratkaisu: Pilkkuja on 1 + 1 + 1 + 2 + 2 + 1 + 3 + 2 + 3 + 3 = 19. 2. Miltä kuvan pyöreä

Lisätiedot

e t BLÄUER - NURMI 2003 versio 1.05

e t BLÄUER - NURMI 2003 versio 1.05 e t BLÄUER - NURMI 2003 versio 1.05 WWW.KASITYO.COM ONNISTUNUT JAKKARA 1. Listat ovat tasaisin välein ja naulat suorassa rivissä. Naulojen päät ovat puun sisässä, eikä yhtään naulaa vinossa. Naulauksessa

Lisätiedot

TUKEVASTI ALKUUN, VAHVASTI KASVUUN -HANKE Paula Jaatinen ja Tuulikki Leinonen, opiskelijat Metropolia ammattikorkeakoulu

TUKEVASTI ALKUUN, VAHVASTI KASVUUN -HANKE Paula Jaatinen ja Tuulikki Leinonen, opiskelijat Metropolia ammattikorkeakoulu 61 TUKEVASTI ALKUUN, VAHVASTI KASVUUN -HANKE Paula Jaatinen ja Tuulikki Leinonen, opiskelijat Metropolia ammattikorkeakoulu Kvartti-malli LAPSEN TUKEMINEN SIIRTYMÄVAIHEESSA Malli koostuu kahdesta osasta:

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo!

Tutustu. Innostu. Luo! 1 Yhteen rannekoruun tarvitset: 15-40 kpl n. 4 10 mm erilaisia tsekkiläisiä pyöreitä, särmikkäitä ja kuviolasihelmiä 5-10 kpl kristalleja, pyöreitä/biconeja yms. hopeavärisiä rondellihelmiä tai metallirondelleja

Lisätiedot

Bangkok Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle

Bangkok Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle Bangkok 2.-6.2.2015 Jokilaivalla Wat Phra Kaeolle Vajaan puolen kilometrin päässä hotellistamme oli venelaituri, jossa kaikki jokilaivat pysähtyivät. Olimme hokanneet, että klo 9.30 alkaen siitä lähtisi

Lisätiedot

Mitä jos netti ei toimisi?

Mitä jos netti ei toimisi? Mitä jos netti ei toimisi? SELVIYTYMISPAKKAUS POIKKEUSTILAN VARALLE Tehtäviä 6-12-vuotiaiden mediakasvatukseen Co-funded by the European Union Internet on lyhyessä ajassa korvannut useita iäkkäämpiä medioita

Lisätiedot

Rakenna oma puukuivuri

Rakenna oma puukuivuri Rakenna oma puukuivuri Sauno puutavarankuivuri Rakennusohje Kuivaimen osat ruuvataan yhteen erikoisruuveja käyttämällä. Tämän ohjeen avulla voit rakentaa omia tarpeitasi vastaavan kuivaimen. Katso ohjeen

Lisätiedot

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5

Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5 Kenguru Écolier (4. ja 5. luokka) ratkaisut sivu 1/5 3 pisteen tehtävät 1) Miettisen perhe syö 3 ateriaa päivässä. Kuinka monta ateriaa he syövät viikon aikana? A) 7 B) 18 C) 21 D) 28 E) 37 2) Aikuisten

Lisätiedot

Fiskars ShapeCutter Plusmuotoleikkuri

Fiskars ShapeCutter Plusmuotoleikkuri Fiskars ShapeCutter Plusmuotoleikkuri Fiskarsin ShapeCutter Plus-muotoleikkurilla leikkaat helposti erilaisia muotoja joko muotosabluunoiden avulla tai vapaalla kädellä. Muotoleikkuri sopii erilaisille

Lisätiedot

Asuinalue (ruskea tausta) Kalatori Viljatori

Asuinalue (ruskea tausta) Kalatori Viljatori Carcassonne Die Stadt Pelin osat: 70 muuria 2 lyhyttä muuria (käytetään portin vieressä silloin kun tavallinen muuri olisi liian pitkä) 12 tornia 1 portti 32 asukasta - 4 eri väriä 2 kangaspussia kaupunkilaattojen

Lisätiedot

Lapin yliopisto Taiteiden tiedekunta Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelman opiskelijavalinta 2016

Lapin yliopisto Taiteiden tiedekunta Kuvataidekasvatuksen koulutusohjelman opiskelijavalinta 2016 Tehtävä 1 Aika maanantai 13.6.2016 klo 9 13.00 Maalaustehtävä Valitse itsellesi mielenkiintoinen ja haastava näkymä yliopiston sisätiloista. Kiinnitä huomio tilan tuntuun ja perspektiiviin. Yhdistä työssäsi

Lisätiedot

INDUKTIIVISEN PÄÄTTELYN HARJOITUSPAKETTI ENSIMMÄISELLE LUOKALLE

INDUKTIIVISEN PÄÄTTELYN HARJOITUSPAKETTI ENSIMMÄISELLE LUOKALLE INDUKTIIVISEN PÄÄTTELYN HARJOITUSPAKETTI ENSIMMÄISELLE LUOKALLE Induktiivisen päättelyn opetuskuvakortit Tehtävät 1 ja 2 Ryhmän muodostaminen ja ryhmän laajentaminen 1. Jaa palikat kahteen ryhmään. Ryhmän

Lisätiedot

VIRKATTU MUSTEKALA. Tämä työ virkataan ylösalaisin eli aloitetaan mustekalan päästä.

VIRKATTU MUSTEKALA. Tämä työ virkataan ylösalaisin eli aloitetaan mustekalan päästä. VIRKATTU MUSTEKALA Tämä työ virkataan ylösalaisin eli aloitetaan mustekalan päästä. PÄÄ: Virkkaa 5 ketjusilmukkaa (kjs). Jatka kiinteillä silmukoilla (ks), kunnes pään korkeus on n. 3 cm. Tee lonkerot.

Lisätiedot

Avainsanat: salaus, ympyrä, pyörästö, motivaatio, toiminnallisuus, eriyttäminen, geometria

Avainsanat: salaus, ympyrä, pyörästö, motivaatio, toiminnallisuus, eriyttäminen, geometria Timo Perälä OuLUMA, sivu 1 SEIKKAILU PULMIEN MAAILMASSA Avainsanat: salaus, ympyrä, pyörästö, motivaatio, toiminnallisuus, eriyttäminen, geometria Luokkataso: 6-9 Välineet: A4 kokoisia paperi- tai kartonkiliuskoja,

Lisätiedot

Leica LINO TM L2. Täydellinen linjaustyökalu. SWISS Technology by Leica Geosystems

Leica LINO TM L2. Täydellinen linjaustyökalu. SWISS Technology by Leica Geosystems Leica LINO TM L2 Täydellinen linjaustyökalu SWISS Technology by Leica Geosystems 959290_fi_Lino-Folder.indd 1 2.4.2007 13:54:19 Uhr Yksinkertaisesti täydellinen kaikissa vaiheissa! Leica LINO L2:n avulla

Lisätiedot

Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 4. - 5. luokka

Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 4. - 5. luokka 3 pisteen tehtävät Kenguru Ecolier, ratkaisut (1 / 5) 1. Missä kenguru on? (A) Ympyrässä ja kolmiossa, mutta ei neliössä. (B) Ympyrässä ja neliössä, mutta ei kolmiossa. (C) Kolmiossa ja neliössä, mutta

Lisätiedot

Imatran kaupunki. Varhaiskasvatuksen kulttuuri- ja liikuntapolku

Imatran kaupunki. Varhaiskasvatuksen kulttuuri- ja liikuntapolku Imatran kaupunki Varhaiskasvatuksen kulttuuri- ja liikuntapolku Kulttuuri- ja liikuntapolku Kulttuuri- ja liikuntapolku on kulttuuri, taide- ja liikuntakasvatussuunnitelma joka sisältyy Imatran kaupungin

Lisätiedot

Svartholman linnoitus

Svartholman linnoitus Svartholman linnoitus Kaivauslöydöt Luetteloinut Eeva Pettaý 2009 Saatteeksi Svartholman linnoitusta on kunnostettu useaan otteeseen. Viimeisimmän restaurointihankeen Museovirasto aloitti vuonna 1994 ja

Lisätiedot

Sosiaalinen taso: Kertominen ja tarinan rakentaminen yhdessä

Sosiaalinen taso: Kertominen ja tarinan rakentaminen yhdessä Harjoite 5: AARRESAARI Tavoiteltava toiminta: Kognitiivinen taso: P: aikajärjestys, IR: suhteet, sarjan järjestäminen Toiminnan tavoite ja kuvaus: Lapset käyttävät kuvia hyväksi muodostaessaan tarinan

Lisätiedot

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet HYDROCORK Pressfit asennusohjeet Lue nämä asennusohjeet tarkasti ennen asennuksen aloittamista. Asennuksessa tulee myös noudattaa SisäRYL 2013 ohjeistuksia. KULJETUS, VARASTOINTI JA SOPEUTTAMINEN OLOSUHTEISIIN

Lisätiedot

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA

PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Helsingin terveyskeskus poliklinikka Puheterapeutit: K. Laaksonen, E. Nykänen, R. Osara, L. Piirto, K. Pirkola, A. Suvela, T. Tauriainen ja T. Vaara PUHU MINULLE KUUNTELE MINUA Lapsi oppii puheen tavallisissa

Lisätiedot