OPEL Insignia Infotainment-ohjekirja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OPEL Insignia Infotainment-ohjekirja"

Transkriptio

1 OPEL Insignia Infotainment-ohjekirja

2

3 Sisältö Touch R700 / Navi R300 Color / R400 Color

4

5 Touch R700 / Navi 900 Johdanto... 6 Perustoiminnot Radio CD-soitin Ulkoiset laitteet Navigointi Puheentunnistus Puhelin Usein kysytyt kysymykset Hakemisto... 98

6 6 Johdanto Johdanto Yleistä tietoa... 6 Varkaudenestotoiminto... 7 Käyttösäätimet, yleiskuva... 8 Käyttö Yleistä tietoa Infotainment-järjestelmä tarjoaa sinulle viimeisimmän teknologian mukaisia infotainment-palveluita. FM-, AM- tai DAB-radiotoiminnolla voit rekisteröidä suuren määrän asemia eri suosikkisivuille. Voit myös rekisteröidä suosikkisivuille musiikkikappaleita, puhelinnumeroita, kohdeosoitteita tai äänensävyn asetuksia. Voit kytkeä ulkoisia tallennuslähteitä, esim. ipod, USB-laitteita tai muita lisälaitteita voidaan kytkeä Infotainment-järjestelmään lisäaudiolähteinä; joko kaapelin tai Bluetoothin välityksellä. Dynaamisella reittisuunnittelulla varustettu navigointijärjestelmä opastaa sinut turvallisesti kohteeseen ja kiertää toivomuksesta automaattisesti ruuhkat tai muut liikenne-esteet. Lisäksi Infotainment-järjestelmä on varustettu puhelinportaalilla, jonka avulla matkapuhelinta voi käyttää helposti ja turvallisesti autossa. Vaihtoehtoisesti Infotainment-järjestelmää voidaan käyttää ohjauspyörän säätimillä, etuistuimien välissä olevalla kosketuslevyllä tai puheentunnistusjärjestelmällä. Käyttösäätimien tarkkaan harkitun muotoilun, kosketusnäytön ja selkeiden näyttöjen ansiosta järjestelmän käyttö on helppoa ja intuitiivista. Tässä käyttöohjekirjassa kuvataan kaikki eri infotainment-järjestelmissä käytettävissä olevat vaihtoehdot ja ominaisuudet. Kaikki kuvaukset, mukaan lukien näyttö- ja valikkotoimintoja koskevat, eivät ehkä koske autoasi malliversiosta, maakohtaisista erittelyistä, erikoisvarusteista tai lisävarusteista riippuen.

7 Johdanto 7 Tärkeää tietoa käytöstä ja liikenneturvallisuudesta 9 Varoitus Aja aina turvallisesti käyttäessäsi Infotainment-järjestelmää. Jos olet epävarma, pysäytä auto ennen Infotainment-järjestelmän käyttöä. 9 Varoitus Navigointijärjestelmän käyttö ei vapauta kuljettajaa vastuusta ajaa liikenteessä oikealla ja tarkkaavaisella tavalla. Liikennesääntöjä on aina noudatettava. Lisää järjestelmään tietoja (esim. osoitteita) vain auton ollessa paikallaan. Jos navigointijärjestelmän antama ohje on ristiriitainen liikennesääntöjen kanssa, liikennesääntöjä on aina noudatettava. 9 Varoitus Joillakin alueilla karttaan on merkitty yksisuuntaiset tiet ja alueet (esim. kävelyalueet), joille et saa kääntyä. Tällaisilla alueilla Infotainment-järjestelmä voi antaa varoituksen, jota tulee noudattaa. Täällä sinun tulee kiinnittää erityistä huomiota yksisuuntaisiin teihin ja alueisiin, joille ei saa ajaa. Radion vastaanotto Radiovastaanotossa voi esiintyä sihinää, kohinaa, säröilyä ja vastaanoton katkeilua seuraavista syistä: etäisyyden muutokset lähettimeen nähden, monitievastaanotto heijastumista johtuen, katvealueet. Varkaudenestotoiminto Infotainment-järjestelmässä on elektroninen turvajärjestelmä varkaudenestoa varten. Infotainment-järjestelmä toimii siksi vain tietyssä autossa ja on siten varkaalle arvoton.

8 8 Johdanto Käyttösäätimet, yleiskuva Keskinäyttö säätimillä

9 Johdanto 9 1 X-säädin Jos pois päältä: lyhyt painallus: virta päälle Jos päällä: lyhyt painallus: järjestelmän mykistys; pitkä painallus: virta pois päältä Kääntäminen: äänenvoimakkuuden säätö 2 Näyttö/kosketusnäyttö Kotinäyttö (räätälöitävä) MENU-säädin Kierrä: näytön painikkeiden tai valikonkohtien merkintä; numeroarvojen asetus Painallus: merkityn näyttöpainikkeen tai valikkokohdan valinta/ aktivointi; asetetun arvon vahvistaminen; siirtyminen eri asetusvalintaan; sovelluskohtaisen valikon avaus (jos käytettävissä) 5 ;-painike Painallus: siirtyminen kotinäyttöön 6 BACK-painike Painallus: paluu edelliseen näyttöön/valikkoon 7 v-painike Radio: lyhyt painallus: siirtyminen seuraavalle asemalle; pitkä painallus: haku ylös CD-soitin / ulkoiset laitteet: lyhyt painallus: siirtyminen seuraavaan kappaleeseen; pitkä painallus: siirtyminen nopeasti eteenpäin d-painike (jos CD-soitin kuuluu varustukseen) Painallus: levyn poisto TONE-painike (jos CDsoitin ei kuulu varustukseen) Painallus: äänensävyn asetusvalikon näyttäminen t-painike Radio: lyhyt painallus: siirtyminen edelliselle asemalle; pitkä painallus: haku alas CD-soitin / ulkoiset laitteet: lyhyt painallus: siirtyminen edelliseen kappaleeseen; pitkä painallus: siirtyminen nopeasti taaksepäin MEDIA-painike Painallus: CD-soittimen tai ulkoisen laitteen aktivointi 11 RADIO-painike Painallus: radion aktivointi tai aaltoalueen vaihto 12 CD-aukko... 52

10 10 Johdanto Kosketuslevy Vasemmanpuoleiset ohjauspyörän säätimet tai ääniohjauksen poistaminen käytöstä tai mykistystoiminnon kytkentä päälle/pois Kosketusherkkä alue Käytä keskinäytön valikoita yksi- ja monikosketusliikkeiden avulla h-painike Painallus: merkintunnistuksen kytkentä päälle/pois BACK-painike Painallus: paluu edelliseen näyttöön/valikkoon Pitkä painallus: paluu kotinäyttöön 1 s-painike Painallus: puheluun vastaaminen tai ääniohjauksen ottaminen käyttöön tai kehotteen keskeyttäminen ja puhuminen heti n-painike Painallus: puhelun lopetus/hylkääminen... 89

11 Johdanto 11 Katso kaikkien muiden säätimien kuvaus ohjekirjasta. Oikeanpuoleiset ohjauspyörän säätimet 1 Viisisuuntainen säädin Painikkeiden painaminen: kuljettajan tietokeskuksen valikoiden käyttö (katso kuvat alla) N-painike - sovellusten valintavalikon näyttäminen; paluu seuraavaksi ylemmälle valikkotasolle j-painike - sovelluskohtaisen päävalikon näyttäminen P / Q -painikkeet - valikkokohdan valinta 9-painike - valinnan vahvistus 2! / # -näppäin Painallus ylös: äänenvoimakkuuden lisääminen Painallus alas: äänenvoimakkuuden alentaminen 3 k / l-painikkeet Radio: paina valitaksesi seuraavan / edellisen suosikin Media: paina valitaksesi seuraavan / edellisen kappaleen Kuljettajan tietokeskus (ylemmän tason) Ylemmän tason kuljettajan tietokeskuksessa voidaan vaihtaa kahden eri näyttötilan (teeman) välillä, Maantieajo ja Urheilu. Yllä olevassa kuvassa näkyy Maantieajo-teema (katso näyttöteeman vaihto-ohjeita ohjekirjasta). Kuljettajan tietokeskuksen valikoita käytetään ohjauspyörän oikean puolen viisisuuntaisella säätimellä.

12 12 Johdanto Kuljettajan tietokeskuksessa on kolme erillistä vyöhykettä: Vasen vyöhyke - näyttää valikon sovellusten valintaa varten Keskivyöhyke - näyttää infotainment-tiedot ja autokohtaiset tiedot (katso ohjekirja) Oikea vyöhyke - näyttää sovelluskohtaiset valikot. Kuljettajan tietokeskus (keskitason) Kuljettajan tietokeskuksessa näkyvät infotainment-järjestelmään liittyvät tiedot ja valikot. Kuljettajan tietokeskuksen valikoita käytetään ohjauspyörän oikean puolen viisisuuntaisella säätimellä. Käyttö Infotainment-järjestelmän kytkeminen päälle/pois Paina X-painiketta lyhyesti. Päälle kytkennän jälkeen viimeksi käytössä ollut infotainment-lähde aktivoituu. Automaattinen poiskytkentä Jos Infotainment-järjestelmä kytketään päälle X-painikkeella sytytysvirran ollessa poiskytkettynä, se kytkeytyy automaattisesti pois päältä 1 tunnin kuluttua. Äänenvoimakkuuden säätö Käännä säädintä X. Kulloinenkin asetus näkyy näytössä. Kun Infotainment-järjestelmä kytketään päälle, viimeksi valittu äänenvoimakkuus on käytössä, jos se on alhaisempi kuin äänenvoimakkuuden maksimiasetus käynnistettäessä Automaattinen äänenvoimakkuus Kun automaattinen äänenvoimakkuus on käytössä, 3 41 äänenvoimakkuus säätyy automaattisesti tiemelun ja tuulen suhinan mukaan ajon aikana. Mykistys Paina lyhyesti X-säädintä audiolähteiden mykistämiseksi. Peruuta mykistys uudelleen: käännä nuppia X tai paina sitä lyhyesti. Käyttötavat Radio Aktivoi radiotila tai vaihda eri aaltoalueiden välillä painamalla toistuvasti RADIO-painiketta. Katso radiotoimintojen yksityiskohtainen selostus sivulta CD-soitin Paina toistuvasti MEDIA-painiketta CD-soittimen aktivoimiseksi. Katso CD-soittimen toimintojen yksityiskohtainen selostus, 3 51.

13 Johdanto 13 Ulkoiset laitteet Paina MEDIA-painiketta toistuvasti aktivoidaksesi toistotoiminnon ulkoista laitetta varten (esim. USB-laite, ipod tai älypuhelin). Katso yksityiskohtaiset ohjeet ulkoisten laitteiden kytkemisestä ja käytöstä, Navigointi Paina ;-painiketta siirtyäksesi kotinäyttöön. Kosketa NAV-kuvaketta näyttääksesi navigointikartan, jolla näkyy alue nykyisen sijainnin ympärillä. Katso navigointitoimintojen yksityiskohtainen selostus, Katso yksityiskohtainen kuvaus matkapuhelimen käytöstä infotainmentjärjestelmän kautta sivulta Jos yhteyttä ei voida luoda, näytetään vastaava viesti. Katso yksityiskohtainen kuvaus Bluetooth-yhteyden valmistelusta ja luomisesta infotainment-järjestelmän ja matkapuhelimen välille, Puhelin Paina ;-painiketta siirtyäksesi kotinäyttöön. Valitse PUHELIN-kuvake. Jos yhteys voidaan muodostaa pariliitettyyn matkapuhelimeen, puhelintilan päävalikko näkyy näytössä.

14 14 Perustoiminnot Perustoiminnot Näytöt Säätimet Valikoiden käyttö Näppäimistöt Suosikit Yhteystiedot Käyttö kosketuksella, yleiskuva Äänensävyn asetukset Äänenvoimakkuusasetukset Järjestelmäasetukset Näytöt Infotainmentin ja auton tietoja näytetään kahdessa eri näytössä. Keskinäyttö Kuljettajan tietokeskus Ylempi taso, Maantieajo teema: Ylempi taso, Urheilu teema: Keskinäyttö sijaitsee kojelaudan keskellä. Se on Infotainment-järjestelmän pääasiallinen tieto- ja ohjauskeskus. Tietoja voidaan syöttää kojelaudan painikkeiden, kosketusnäytön tai kosketuslevyn avulla. Katso yksityiskohtaisia selostuksia luvuista "Käyttösäätimet, yleiskuva" 3 8 ja "Käyttölaitteet" 3 15.

15 Perustoiminnot 15 Keskitaso: Kuljettajan tietokeskus on osa mittaristoa ja siinä näkyy sekä infotainment-tietoja että autokohtaisia tietoja (katso ohjekirja). Kuljettajan tietokeskus toimii toisena tieto- ja ohjauskeskuksena joidenkin tärkeiden infotainment-toimintojen osalta. Tietoja syötetään ohjauspyörän oikean puolen viisisuuntaisella säätimellä. Katso yksityiskohtaisia selostuksia luvuista "Käyttösäätimet, yleiskuva" 3 8 ja "Käyttölaitteet" Säätimet Kojelauta Katso kaikkien kojelaudan säätimien yleiskuva kohdasta "Käyttösäätimet, yleiskuva" 3 8. MENU-painike MENU-säädin on yksi valikoiden keskeisistä ohjauselementeistä. Käännä: Näyttöpainikkeen tai valikkokohdan valitsemiseksi. Selataksesi valikkokohtalistaa. Asetusarvon muuttamiseksi. Valittu kohta näkyy korostettuna punaisessa laatikossa. Paina: Valitun näyttöpainikkeen tai valikkokohdan aktivoimiseksi. Muutetun asetusarvon vahvistamiseksi. Eri asetusvaihtoehtoon vaihtamiseksi. Sovelluskohtaisen alavalikon näyttämiseksi.

16 16 Perustoiminnot Kaikissa muissa paitsi AUDIO-sovelluksessa, kun olet näytössä, jossa MENU-säätimen kääntäminen ei suorita sovellukseen liittyvää toimintoa, MENU-säädintä voidaan käyttää taajuuden säätämiseen (AM- tai FM-aaltoalue) tai siirtymiseen edelliselle tai seuraavalle asemalle (DAB-aaltoalue). Kotipainike Paina ;-painiketta kojelaudassa siirtyäksesi kotinäyttöön. BACK-painike Käyttäessäsi valikkoja voit palata seuraavaksi ylemmälle valikkotasolle painamalla BACK-painiketta. Kosketusnäyttö Keskinäytössä on kosketuspinta, jolla järjestelmää voi ohjata. m -näyttönäppäin Palaa seuraavaksi ylemmälle valikkotasolle valitsemalla m-näyttöpainike. Poistu-näyttöpainike Poistu aktiivisesta valikosta valitsemalla Tak.-näyttöpainike. Näyttöpainikkeen tai valikkokohdan valinta tai aktivointi Kosketa näyttöpainiketta tai valikkokohtaa. Vastaava järjestelmätoiminto aktivoituu, näytössä näkyy viesti tai siihen avautuu alavalikko, jossa on lisää valintamahdollisuuksia. Seuraavissa luvuissa toimintavaiheet näyttöpainikkeen tai valikkokohdan valitsemiseksi tai aktivoimiseksi kosketusnäytön kautta kuvataan muodossa "...valitse...näyttöpainike..." tai "...valitse...valikkokohta...". Kohtien siirtäminen Kosketa siirrettävää elementtiä ja pidä sitä painettuna, kunnes kuvakkeiden ympärillä näkyvät kehysmerkinnät. Siirrä sormesi haluttuun kohtaan ja vapauta elementti.

17 Perustoiminnot 17 Näyttöä tulee painaa tasaisesti ja sormea tulee liikuttaa tasaisella nopeudella. Kaikki muut kohdat järjestetään uudelleen. Paina jotakin kojelaudan painikkeista poistuaksesi muokkaustilasta. Seuraavissa luvuissa näyttöelementin siirtämisvaiheita kosketusnäytön avulla kuvataan seuraavasti: "...vedä...kuvake kohtaan..." tai "...vedä valikkokohta kohtaan...". Listojen vieritys Jos valittavana on enemmän kohtia kuin näyttöön mahtuu, luetteloa täytyy vierittää. Voit vierittää valikkokohtien luetteloa seuraavilla tavoilla: Aseta sormesi näytölle ja liikuta sitä ylös tai alas. Näyttöä tulee painaa tasaisesti ja sormea tulee liikuttaa tasaisella nopeudella. Kosketa näyttöpainiketta o tai n vierityspalkin ylä- tai alaosassa. Liikuta vierityspalkin liukuelementtiä sormella ylös tai alas. Kosketa aakkosten mukaan järjestetyissä luetteloissa haluttua kirjainta pystysuuntaisessa näppäimistössä. Näyttö siirtyy vastaavaan luettelon kohtaan. Palaa luettelon yläosaan koskettamalla luettelon otsikkoa. Seuraavissa luvuissa listojen vieritys kosketusnäytön avulla kuvataan seuraavasti: "... vieritä...luettelokohtaan...". Sivujen selaaminen Jos valittavana olevat kohdat on järjestetty useammalle kuin yhdelle sivulle, esim. kotinäytössä, sivuja täytyy selata. Sivut ovat selattavissa vain, jos määritettyjä sivuja on useampi kuin yksi.

18 18 Perustoiminnot Selaaminen sivulta toiselle: Aseta sormesi näytölle ja liikuta sitä vasemmalle siirtyäksesi edelliselle sivulle tai oikealle siirtyäksesi seuraavalle sivulle. Näyttöä tulee painaa tasaisesti ja sormea tulee liikuttaa tasaisella nopeudella. Jos ne ovat valittavissa, kosketa näyttöpainiketta q tai p näytön vasemmassa tai oikeassa reunassa. Seuraavissa luvuissa sivujen selaus kosketusnäytön avulla kuvataan seuraavasti: "... selaa...sivulle...". Kosketuslevy Kosketuslevyssä on kosketusherkkä pinta, jonka avulla voidaan ohjata keskinäytön valikoita. Se sijaitsee vaihdevivun takana. Kosketuslevy antaa käytön aikana haptisen (tunto) palautteen. BACK-painike Paina BACK-painiketta palataksesi edelliseen näyttöön. Pidä painiketta BACK painettuna palataksesi kotinäyttöön. h-painike Paina h-painiketta siirtyäksesi merkintunnistustoimintoon tai pois siitä Näyttöpainikkeen tai valikkokohdan valinta Aseta sormesi kosketuslevylle. Näytössä näkyy käsikohdistin. Sormesi sijainnista riippuen järjestelmä saattaa korostaa elementin näytössä. Kohdistin poistuu näytöstä määrätyn ajan kuluttua.

19 Perustoiminnot 19 Listojen vieritys Sivujen selaaminen Jos valittavana olevat kohdat on järjestetty useammalle kuin yhdelle sivulle, esim. kotinäytössä, sivuja täytyy selata. Sivut ovat selattavissa vain, jos määritettyjä sivuja on useampi kuin yksi. Kotinäytön sivujen selaaminen Liikuta sormea sen elementin kohdalle, jonka haluat valita. Käsikohdistin liikkuu yhden valittavan näyttöelementin kohdalta seuraavaan. Kun haluttu elementti näkyy korostettuna, pysäytä liike. Paina kosketuslevyä kyseisen elementin valitsemiseksi. Seuraavissa luvuissa toimintavaiheet näyttöpainikkeen tai valikkokohdan valitsemiseksi tai aktivoimiseksi kosketuslevyn kautta kuvataan muodossa "...valitse...näyttöpainike..." tai "...valitse...valikkokohta...". Jos valittavana on enemmän kohtia kuin näyttöön mahtuu, luetteloa täytyy vierittää. Selataksesi valikkokohtalistaa: Aseta kaksi sormea kosketuslevylle ja liikuta niitä samanaikaisesti ylös- tai alaspäin. Seuraavissa luvuissa listojen vieritys kosketuslevyn avulla kuvataan seuraavasti: "... vieritä...luettelokohtaan...". Selaaminen sivulta toiselle:

20 20 Perustoiminnot Aseta kaksi sormea kosketuslevylle ja liikuta niitä samanaikaisesti vasemmalle siirtyäksesi seuraavalle sivulle tai oikealle siirtyäksesi edelliselle sivulle. Suosikkisivujen selaaminen Selaaminen suosikkisivulta toiselle: Aseta kolme sormea kosketuslevylle ja liikuta niitä samanaikaisesti vasemmalle siirtyäksesi seuraavalle sivulle tai oikealle siirtyäksesi edelliselle sivulle. Seuraavissa luvuissa sivujen selaus kosketuslevyn avulla kuvataan seuraavasti: "... selaa...sivulle...". Ohjauspyörän kauko-ohjaimet Katso kaikkien soveltuvien ohjauspyörän säätimien yleiskuva kohdasta "Käyttösäätimet, yleiskuva" 3 8. Viisisuuntainen säädin Viisisuuntaista säädintä käytetään kuljettajan tietokeskuksen valikoiden ohjaukseen. Viisisuuntaisessa säätimessä on neljä suuntapainiketta ja vahvistuspainike (9). i-painike (paluu) Käytettäessä kuljettajan tietokeskuksen alavalikoita i-painike toimii paluupainikkeena. Paina i-painiketta palataksesi seuraavaksi ylemmälle valikkotasolle. Sovelluksen valinta Näytä sovellusten valintavalikko painamalla painiketta i. Paina toistuvasti painiketta P tai Q valikkokohdan valitsemiseksi. Paina painiketta 9 valinnan vahvistamiseksi. Kyseinen sovellus aktivoidaan. Sovelluskohtaisen toiminnon valinta Näytä aktiivisen sovelluksen päävalikko painamalla painiketta j. Paina toistuvasti painiketta P tai Q valikkokohdan valitsemiseksi. Paina painiketta 9 valinnan vahvistamiseksi. Näytössä näkyy lisävalintoja sisältävä alavalikko tai valittu toiminto aktivoidaan.

21 Perustoiminnot 21 Jos sinua pyydetään vahvistamaan toiminto tai viesti kuljettajan tietokeskuksessa painamalla SEL (valinta), paina painiketta 9. Puheentunnistusjärjestelmä Yksityiskohtainen selostus puheentunnistusjärjestelmästä on kohdassa "Puheentunnistus" Valikoiden käyttö Kotinäyttö Kaikkia asennettuja sovelluksia voi käyttää kotinäytöstä. Kotinäyttö sisältää enintään viisi sivua ja kullakin sivulla voi olla enintään kahdeksan sovellusta. Kotipainike Paina ;-painiketta kojelaudassa siirtyäksesi kotinäyttöön. Jos painat painiketta ; ollessasi jo kotinäytössä, palaat ensimmäiselle sivulle. Sovelluksen aktivointi Valitse kyseisen sovelluksen kuvake käynnistääksesi sovelluksen ja siirtyäksesi sovelluksen päävalikkoon. Radio- ja mediatoiminnot valitaan niitä varten tarkoitetuilla painikkeilla. Jos sovellukset eivät ole käytettävissä, niiden kuvakkeet näkyvät harmaina. Sivujen selaaminen Selaaminen sivulta toiselle: Aseta sormesi näytölle ja liikuta sitä vasemmalle siirtyäksesi edelliselle sivulle tai oikealle siirtyäksesi seuraavalle sivulle. Kosketa näyttöpainiketta p tai q näytön vasemmassa tai oikeassa reunassa. Aseta kaksi sormea kosketuslevylle ja liikuta niitä vasemmalle siirtyäksesi edelliselle sivulle tai oikealle siirtyäksesi seuraavalle sivulle. Katso tarkka kuvaus sivulta Näytön oikeassa alareunassa olevat merkinnät ilmaisevat, kuinka monta kotinäytön sivua on käytettävissä ja mikä sivu kulloinkin näkyy näytössä. Kotinäyttö näkyy keskinäytössä.

22 22 Perustoiminnot Kotinäytön räätälöinti Muokkaustilaan siirtyminen Kosketa sovelluskuvaketta muutaman sekunnin ajan. Näyttö muuttuu kun siirryt muokkaustilaan: Kehysmerkinnät näkyvät sovelluskuvakkeiden ympärillä osoituksena siitä, että ne voidaan siirtää uuteen paikkaan. Sovellustarjotin (katso alla) näkyy näytössä. Selattaessa tyhjä kotinäytön sivu näkyy oikeanpuolimmaisella sivulla uutta järjestettävää sivua varten. Poistuminen muokkaustilasta Järjestelmä poistuu muokkaustilasta automaattisesti, kun mitään toimintoja ei ole käytetty muutamaan sekuntiin. Poistuaksesi muokkaustilasta välittömästi paina ;-painiketta kojelaudassa. Kuvakkeiden siirtäminen Katso ohjeita muokkaustilaan siirtymiseksi kohdasta "Muokkaustilaan siirtyminen" yllä. Vedä uuteen paikkaan kuvake, jonka haluat siirtää. Vapauta kuvake asettaaksesi sen kyseiseen kohtaan. Sovellustarjotin Sovellustarjotin sijaitsee näytön yläosassa keskellä ja sitä voidaan käyttää kaikista päävalikoista. Sovellustarjottimelle voidaan tallentaa kolmesta viiteen sovelluskuvaketta. Jotkut sovelluskuvakkeet mukautuvat dynaamisesti nykyiseen tilanteeseen ilmaisten esim. vastaamatta jääneen puhelun.

23 Perustoiminnot 23 Sovelluksen aktivointi Valitse kyseisen sovelluksen kuvake käynnistääksesi sovelluksen ja siirtyäksesi sovelluksen päävalikkoon. Jos sovellukset eivät ole käytettävissä, niiden kuvakkeet näkyvät harmaina. Sovellustarjottimen räätälöinti Kuvakkeiden lisääminen sovellustarjottimeen Katso ohjeita muokkaustilaan siirtymiseksi kohdasta "Muokkaustilaan siirtyminen" yllä. Vedä halutun sovelluksen kuvake sovellustarjottimeen. Kotinäytön kuvake muuttuu pieneksi sovellustarjotinkuvakkeeksi. Vapauta kuvake asettaaksesi sen kyseiseen kohtaan. Jos sovellustarjottimella on jo viisi kuvaketta ja uusi kuvake lisätään, jokin nykyisistä kuvakkeista korvataan uudella. Vedä uusi kuvake sen kuvakkeen kohdalle, jonka haluat korvata uudella kuvakkeella. Nykyinen kuvake näkyy harmaana osoituksena siitä, että se on poistettu. Vapauta uusi kuvake tallentaaksesi sen kyseiseen kohtaan. Kuvakkeiden poistaminen sovellustarjottimelta Katso ohjeita muokkaustilaan siirtymiseksi kohdasta "Muokkaustilaan siirtyminen" yllä. Vedä kyseinen sovelluskuvake pois sovellustarjottimelta ja vapauta se missä tahansa kohdassa näytössä. Sovellus poistetaan sovellustarjottimelta. Valintapalkki Valintapalkki sijaitsee näytön alaosassa ja sitä voidaan käyttää kaikista päävalikoista. Valintapalkista voit vaihtaa näkymiä sovelluksessa tai tehdä sovelluskohtaisia toimenpiteitä, esim. käynnistää puheentunnistusjakson. Toisen välilehden aktivointi Valitse vastaava näyttöpainike valintapalkissa vaihtaaksesi toiseen näkymään tai aktivoidaksesi toiminnon.

24 24 Perustoiminnot Jos toiminto ei ole valittavissa valikossa, kyseinen kuvake valintapalkissa näkyy harmaana. Valintapalkin näyttäminen Valintapalkki näkyy usein pienennettynä, kun järjestelmää käytetään päävalikon näyttöpainikkeilla. Näytä valintapalkki valitsemalla n- näyttöpainike näytön alaosasta. Viestit Voit saada viestin järjestelmän tapahtuman yhteydessä, ennen järjestelmän toiminnon suorittamista tai ulkoisen syyn, esim. tulevan puhelun, johdosta. Valitse jokin käytettävissä olevista vaihtoehdoista. Useimmat viestit poistuvat näytöstä automaattisesti määrätyn ajan kuluessa, jos niille ei tehdä mitään. Hälytykset eivät poistu automaattisesti vaan ne pysyvät näytössä, kunnes ne kuitataan tai niiden syy poistuu. Näppäimistöt Näppäimistö Kirjainnäppäimistö: Symbolinäppäimistö: Näppäimistövalikko näkyy eri tavalla riippuen aktiivisesta sovelluksesta tai toiminnosta. Vaihda symbolinäppäimistöön valitsemalla Sym-näyttöpainike. Vaihda kirjainnäppäimistöön valitsemalla ABC-näyttöpainike. Merkkien syöttäminen Syötä merkki koskettamalla vastaavaa näyttöpainiketta. Merkki syötetään, kun näyttöpainike vapautetaan. Jos kosketat vahingossa väärää näyttöpainiketta, liu'uta kosketus näytössä halutun merkin kohdalle ja vapauta.

25 Perustoiminnot 25 Kosketa näyttöpainiketta ja pidä sitä painettuna näyttääksesi kyseisen kirjaimen ponnahdusvalikossa. Liu'uta kosketus halutun merkin kohdalle ja vapauta. Vahvista syötetyt tiedot valitsemalla vastaava vahvistuspainike. Automaattitäydennys Jos merkkisarja on syötetty kerran, se on tallennettu järjestelmään ja se voidaan ottaa käyttöön automaattitäydennyksen avulla. Automaattitäydennys aktivoituu heti, kun merkki (kirjain tai numero) on syötetty. Järjestelmä ottaa sovitusprosessissa huomioon jokaisen syötetyn merkin, jolloin soveltuvien täydennysvaihtoehtojen määrä pienenee. Valitse o-näyttöpainike syötettyjen merkkien vieressä näyttääksesi listan kaikista soveltuvista täydennysvaihtoehdoista. o-näyttöpainikkeen yläpuolella näkyy valittavien vaihtoehtojen määrä. Se vaihtuu haussa löytyneiden vastaavien kohtien mukaan. Valitse luettelosta soveltuva kohta. Näppäimistö näkyy uudelleen näytössä ja kyseinen listan kohta näkyy syöttökentässä. Tekstin muokkaus Aseta kohdistin koskettamalla haluamaasi kohtaa tekstissä. Syötä muutokset. Valitse sovelluksesta riippuen näyttöpainike yhden syötetyn merkin poistamiseksi. Kosketa näyttöpainiketta ja pidä sitä painettuna kaikkien merkkien poistamiseksi. Valitse vastaava vahvistusnäyttöpainike syötettyjen tietojen vahvistamiseksi. Pienet ja isot kirjaimet Useimmissa tapauksissa voidaan syöttää vain isoja kirjaimia. Jos isojen ja pienten kirjainten tunnistus on käytettävissä, ylimääräiset Caps ja Shift-näyttöpainikkeet näkyvät näytössä. Aktivoi caps lock -toiminto ja kirjoita kaikki kirjaimet isoina kirjaimina valitsemalla Caps-näyttöpainike. Kytke caps lock -toiminto pois päältä valitsemalla Caps-näyttöpainike uudelleen. Aktivoi vaihtonäppäin vain yhden kirjaimen kirjoittamiseksi isona kirjaimena valitsemalla Shift-näyttöpainike. Toiminto kytkeytyy automaattisesti pois päältä, kun yksi kirjain on syötetty.

26 26 Perustoiminnot Numeronäppäimistö Jos täytyy syöttää vain numero tai PIN-koodi, näytössä näkyy numeronäppäimistö. Numeronäppäimistövalikko näkyy eri tavalla riippuen aktiivisesta sovelluksesta tai toiminnosta. Jos olet jo näppäimistövalikossa, valitse s-näyttöpainike. Merkkien syöttäminen Piirrä haluttu merkki (numero tai iso kirjain) kosketuslevylle. Se näkyy merkintunnistuspaneelissa. Katso yllä olevaa tarkempaa kuvausta merkkien syöttämisestä ja syötetyn tekstin muokkauksesta. Merkkien tunnistus Merkkien tunnistuksen aktivointi Paina kosketuspaneelin h-painiketta. Järjestelmä yrittää arvata, minkä merkin haluat syöttää, ja näyttää sen arvaukset listassa, jossa paras arvaus näkyy ensin. Järjestelmä lukee parhaan arvauksen ääneen. Valitse haluttu merkki. Selataksesi listaa (jos tarpeen) voit vaihtoehtoisesti: Kosketuslevyssä: Asettaa kaksi sormea kosketuslevylle ja liikuttaa niitä samanaikaisesti ylös- tai alaspäin. Kosketusnäytössä: Koskettaa näyttöpainiketta o tai n vierityspalkin ylä- ja alareunassa, liikuttaa selauspalkin liukusäädintä sormella ylös ja alas tai asettaa sormen näytölle ja liikuttaa sitä ylös tai alas.

27 Perustoiminnot 27 Valittu merkki syötetään muokkauskenttään. Jos järjestelmän paras arvaus oli oikein, uuden merkin piirtäminen toimii myös vahvistuksena. Sulje merkintunnistusvalikko painamalla kosketuslevyä kahdella sormella. Merkkien määritteet Piirrä merkkien määritteet seuraavilla ohjausliikkeillä. Piste ilmaisee liikkeen alkukohdan. Väli Pyyhkäise vasemmalta oikealle: Poista Pyyhkäise oikealta vasemmalle: Valikkoasetukset Kosketa t-näyttöpainiketta näyttääksesi merkintunnistuksen asetusvalikon. Tässä valikossa voit määrittää merkintunnistuksen nopeuden (Kirjoitusnopeus ja Merkkien valintanopeus). Aseta vastaavaksi nopeudeksi Oletus, Nopeammin tai Hitaammin. Aseta kohdan Äänipalaute valinnaksi joko PÄÄLLE tai POISSA. Suosikit Eri tietoja voidaan tallentaa suosikkeina, esim.: Radioasemat Musiikkikappaleet Albumit tai artistit Puhelinnumerot Kohteet ja reitit Erikoiskohteet Yhteystiedot Äänensävyn asetukset Kotinäytön sovellukset.

28 28 Perustoiminnot Käytettävissä on 60 yksittäistä suosikkipaikkaa, niitä näkyy viisi joka rivillä. Ne voidaan näyttää yhden tai kolmen rivin näkymässä. Jos suosikkipaikka on käytössä, suosikki-näyttöpainikkeessa näkyy kyseisen suosikin teksti. Jos suosikkipaikka on tyhjä, suosikkipaikan numero (1-60) näkyy. Suosikkien näyttäminen Suosikkilista on käytettävissä kaikissa valikoissa. Yhden suosikkirivin näyttäminen, kun n-näyttöpainike näkyy näytössä: Valitse n-näyttöpainike. Kolmen suosikkirivin näyttäminen, katso ohjeet alta. Yhden suosikkirivin näyttäminen, kun valintapalkki näkyy näytössä: Kosketusnäytössä: Aseta sormesi valintapalkkiin ja liikuta sitä ylöspäin, kunnes yksi rivi suosikkeja näkyy. Näyttöä tulee painaa tasaisesti ja sormea tulee liikuttaa tasaisella nopeudella. Kosketuslevyssä: Aseta kolme sormea kosketuslevylle ja liikuta niitä ylöspäin, kunnes yksi rivi suosikkeja näkyy. Näytä kaikki kolme suosikkiriviä käyttämällä yhtä tai kolmea sormea ja vetämällä suosikkiluetteloa ylöspäin.

29 Perustoiminnot 29 Suosikkisivujen selaaminen Suosikkisivu näkyy yhden tai kolmen rivin näkymässä. Voit selata suosikkisivuja seuraavilla tavoilla: Kosketusnäytössä: Aseta sormesi johonkin suosikkisivun kohtaan ja liikuta sitä vasemmalle tai oikealle. Seuraava tai edellinen suosikkisivu näytetään. Näyttöä tulee painaa tasaisesti ja sormea tulee liikuttaa tasaisella nopeudella. Kosketuslevyssä: Aseta kolme sormea kosketuslevylle ja liikuta niitä vasemmalle tai oikealle. Seuraava tai edellinen suosikkisivu näytetään. Kun saavutat suosikkisivujen alun tai lopun, koko lista on käyty läpi. Näytön alareunassa olevat merkinnät ilmaisevat, kuinka monta suosikkisivua on käytettävissä ja mikä sivu kulloinkin näkyy näytössä. Ilmaisinmerkkien määrä mukautuu valittuun näkymään (enemmän sivuja yhden rivin näkymässä, vähemmän sivuja kolmen rivin näkymässä). Suosikkien tallennus Suosikkisivuja voidaan tallentaa kotinäytöstä, audiosovelluksesta, navigointisovelluksesta tai puhelinsovelluksesta. Perustilanteita on kaksi: vain yksi tallennettava kohta näytössä useampi kuin yksi tallennettava kohta näytössä. Näytä suosikkiluettelo ja selaa kyseisen suosikkisivun kohdalle. Kosketa vastaavaa näyttöpainiketta ja pidä sitä painettuna. Jos näytössä on vain yksi tallennettava kohta, kuuluu piippaus ja asema tallennetaan kyseiseen näyttöpainikkeeseen. Jos näytössä on useampia tallennettavia kohtia, suosikkisivu pienennetään ja edellinen valikko näkyy uudestaan. Valitse kohta, jonka haluat tallentaa suosikiksi. Kuuluu piippaus ja asema tallennetaan kyseiseen näyttöpainikkeeseen. Alla on muutamia esimerkkejä suosikkien tallentamisesta. Esimerkki: Radioasema Paina toistuvasti RADIO-painiketta aktivoidaksesi radiotoiminnon ja halutun aaltoalueen. Etsi asema, jonka haluat tallentaa suosikiksi Tallenna tämä asema suosikiksi näyttämällä suosikkiluettelo ja selaamalla halutulle suosikkisivulle. Kosketa vastaavaa suosikki-näyttöpainiketta ja pidä sitä painettuna, kunnes kuuluu piippaus. Asema tallennetaan suosikiksi. Esimerkki: Albumi Paina toistuvasti MEDIA-painiketta ja valitse haluttu audiolähde. Valitse SELAA-näyttöpainike aktivoidaksesi selausvalikon ja valitse ALBUMIT-välilehti 3 56.

30 30 Perustoiminnot Tallenna jokin albumeista suosikiksi näyttämällä suosikkiluettelo ja selaamalla halutulle suosikkisivulle. Kosketa vastaavaa näyttöpainiketta ja pidä sitä painettuna. Suosikkisivu näkyy pienennettynä ja albumilista näkyy uudelleen näytössä. Valitse albumi, jonka haluat tallentaa suosikiksi. Valittu albumi tallennetaan suosikiksi. Esimerkki: Kohde Paina painiketta ; näyttääksesi kotinäytön ja valitse sitten NAV-kuvake. Valitse MÄÄRÄNPÄÄ valintapalkista ja valitse sitten VIIMEISET-välilehti Tallenna jokin edellisten kohteiden luettelon osoitteista suosikiksi näyttämällä suosikkiluettelo ja selaamalla halutulle suosikkisivulle. Kosketa vastaavaa näyttöpainiketta ja pidä sitä painettuna. Suosikkisivu näkyy pienennettynä ja edellisten kohteiden valikko näkyy uudelleen näytössä. Valitse osoite, jonka haluat tallentaa suosikiksi. Valittu osoite tallennetaan suosikiksi. Esimerkki: Puhelinnumero Paina painiketta ; näyttääksesi kotinäytön ja valitse sitten PUHELIN-kuvake. Valitse NÄPPÄIMISTÖ-välilehti ja syötä numero, johon haluat soittaa Tallenna tämä numero suosikiksi näyttämällä suosikkiluettelo ja selaamalla halutulle suosikkisivulle. Kosketa vastaavaa näyttöpainiketta ja pidä sitä painettuna. Numero tallennetaan suosikiksi. Suosikkien haku Näytä suosikkisivu (katso yllä) ja selaa halutulle suosikkisivulle (jos tarpeen). Suosikit, jotka eivät ole saatavana, näkyvät harmaina. Valitse haluttu suosikkinäyttöpainike. Valitun suosikin tyypistä riippuen järjestelmä siirtyy radioasemalle tai toistaa kappaleen, soittaa puhelun, laskee reitin tai käynnistää sovelluksen. Aktiivinen suosikki näkyy korostettuna. Ohjauspyörän oikeanpuoleisten säätimien käyttö Paina toistuvasti painiketta k tai l valitaksesi halutun audiosuosikin. Vaihtoehtoisesti voit käyttää viisisuuntaista säädintä: Paina i-painiketta näyttääksesi sovellusten valintavalikon. Valitse Audio-luettelokohta ja sitten Suosikit. Valitse haluttu suosikki. Suosikkien muokkaus Valitse ASETUKSET-kuvake kotinäytössä, Radio-luettelokohta ja sitten Suosikkien hallinta. Näytössä näkyy kolmirivinen suosikkiluettelonäkymä ja muokkausvalinnat näkyvät valintapalkissa.

31 Perustoiminnot 31 Suosikkien nimeäminen uudelleen Selaa tarvittaessa halutun suosikkisivun kohdalle. Valitse suosikki, jota haluat muokata. Valitse NIM. UUD.-näyttöpainike. Näyttöön avautuu näppäimistö ja suosikin nykyinen nimiketeksti näkyy syöttökentässä ja esikatselualueella. Syötä uusi nimiketeksti ja valitse Nimi-näyttöpainike. Palaat suosikkisivulle. Valitse H-näyttöpainike näytön alaosasta näyttääksesi valintapalkin ja valitse sitten VALMIS-näyttöpainike palataksesi asetusvalikkoon. Suosikkien poistaminen Selaa tarvittaessa halutun suosikkisivun kohdalle. Valitse suosikki, jonka haluat poistaa. Valitse POISTA-näyttöpainike. Suosikki ja kaikki siihen liittyvät tiedot poistetaan. Valitse VALMIS-näyttöpainike palataksesi asetusvalikkoon. Suosikkien siirtäminen Selaa tarvittaessa halutun suosikkisivun kohdalle. Vedä uuteen paikkaan suosikki, jonka haluat siirtää. Tallentaaksesi suosikin muuhun kuin nyt näkyvällä suosikkisivulla olevaan paikkaan, vedä se symbolin p tai q kohdalle suosikkisivun yläreunassa. Luettelon vieritys alkaa. Lopeta vieritys siirtymällä takaisin suosikkisivualueelle. Valitse VALMIS-näyttöpainike toiminnon vahvistamiseksi ja palataksesi asetusvalikkoon. Näytettävien suosikkien määrän valinta Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASETUKSET-kuvake. Valitse Radiovalikkokohta ja sitten Näytettävien suosikkien lkm. Aktivoi haluttu määrä näytettäviä suosikkeja.

32 32 Perustoiminnot Jos tallennettujen suosikkien määrä ylittää asetusvalikossa aktivoitujen suosikkien määrän, tallennettuja lisäsuosikkeja ei poisteta vaan ne piilotetaan näkyvistä. Ne voidaan aktivoida lisäämällä näytettävien suosikkien määrää. Yhteystiedot Infotainment-järjestelmän kautta voi käyttää kahden tyyppisiä yhteystietoluetteloita: Bluetooth-laitteista tai muista ulkoisista lähteistä ladattuja yhteystietoluetteloita. Auton yhteystietoluetteloa. Auton yhteystietoluetteloon voi tallentaa enintään 1000 yhteystietoa. Ladattavien yhteystietoluetteloiden osalta rajoituksia ei ole. Yhteystietojen lähteen valinta Ensimmäisenä näytettävä yhteystietoluettelo riippuu aktiivisesta sovelluksesta ja kytketyistä laitteista. Lähteen vaihtaminen Valitse Vaihda kontaktilistaa-näyttöpainike näytön oikeasta reunasta. Näytössä näkyy luettelo käytettävissä olevista yhteystietolähteistä. Aktiivinen yhteystietoluettelo ilmaistaan merkinnällä 9. Valitse haluttu yhteystietoluettelo. Kyseinen luettelo näkyy näytössä. Järjestelmä muistaa sovelluksessa valitun listan. Palattaessa tämän sovelluksen yhteystietoluetteloon viimeksi valittu luettelo näkyy näytössä. Auton yhteystietojen poistaminen Valitse Vaihda kontaktilistaa-näyttöpainike näytön oikeasta reunasta. Näytössä näkyy luettelo käytettävissä olevista yhteystietolähteistä. Aktiivinen yhteystietoluettelo ilmaistaan merkinnällä 9. Valitse -näyttöpainike kohdan Ajoneuvo vierestä. Näytössä näkyy vahvistusviesti. Vahvista viesti luettelon poistamiseksi. Yhteystietoluetteloiden lajittelu Lähtöasetuksena luettelot järjestetään aakkosjärjestykseen etunimen mukaan. Jos etunimeä ei ole saatavana, käytetään sukunimeä. Jos etutai sukunimeä ei ole saatavana, jotakin ensimmäisistä syötetyistä merkeistä käytetään lajittelukriteerinä. Lajittelujärjestystä voidaan muuttaa, jos etunimi ja sukunimi on tallennettu kahteen eri kenttään. Muuta lajittelujärjestystä valitsemalla Lajitt.-näyttöpainike. Valitse haluttu lajittelujärjestys. Luettelo järjestetään valitulla tavalla.

33 Perustoiminnot 33 Yhteystietoluettelon käyttö Näytä yhteystietoluettelo valitsemalla KONTAKTIT-välilehti kyseisessä sovelluksessa. Navigointisovellus: Puhelinsovellus: Siirry yksityiskohtaiseen yhteystietonäkymään valitsemalla jokin aktiivisen yhteystietoluettelon kohta. Yhteystietonäkymässä voi olla seuraavia tietoja: Etunimi ja sukunimi Useita puhelinnumeroita Useita sähköpostiosoitteita Useita osoitteita (esim. koti ja työ) Auton yhteystietoluettelossa: kategoriamerkintä Auton yhteystietoluettelossa: muistiinpanokenttä Erikoiskohdetiedot: tietoja aukioloajoista, menusta (esim. ravintola), hinnoista jne. Tietojen järjestys riippuu aktiivisesta sovelluksesta, esim. puhelinsovelluksessa puhelinnumerot näytetään ensin. Navigoinnin aloittaminen Aloita reittiopastus kohteeseen valitsemalla jokin valittua yhteystietoa varten tallennetuista osoitteista tai kyseisen yhteystiedon vieressä yhteystietoluettelossa oleva pikatoimintokuvake. Kohteen tiedot näkyvät näytössä Puhelun soittaminen Soita puhelu valitsemalla jokin yhteystietoa varten tallennetuista puhelinnumeroista tai kyseisen yhteystiedon vieressä yhteystietoluettelossa oleva pikatoimintokuvake. Soitettujen puheluiden valikko näkyy näytössä 3 86.

34 34 Perustoiminnot Uusien yhteystietojen lisääminen Avaa sovellus lisätäksesi tietoja kyseisen sovelluksen valikoista auton yhteystietoluetteloon. Navigointisovellus Valitse tai syötä kohde Kohteen tiedot näkyvät näytössä. Valitse Tall.-näyttöpainike. Näytössä näkyy valikko. Puhelinsovellus Valitse VIIMEISET-välilehti. Valitse w -näyttöpainike sen puhelinnumeron vierestä, jonka haluat lisätä yhteystietoluetteloon. Näytössä näkyy valikko. Valitse jokin vaihtoehdoista. Luo uusi kontakti Näytössä näkyy tietokategorian valintavalikko. Valitse haluttu kategoria tallennettavia tietoja varten, esim. työosoite tai matkapuhelin. Yhteystietonäkymä näkyy näytössä. Uudessa valikossa näytettävät tietokategoriat vastaavat tietoja, jotka haluat tallentaa, esim. jos tallennetaan vain osoite, listassa näkyy vain osoitetyyppejä. Täydennä tiedot ja valitse Tall.-näyttöpainike yhteystiedon tallentamiseksi. Lisää olem. olevaan kontaktiin Auton yhteystietoluettelo näkyy näytössä. Valitse haluttu yhteystieto. Yhteystietonäkymä näkyy näytössä ja lisättävät tiedot näkyvät erikseen näytön oikeassa reunassa. Valitse haluttu kategoria tallennettavia tietoja varten, esim. työosoite tai matkapuhelin. Jos valitset olemassa olevan tietokategorian, nykyiset tiedot korvataan uusilla. Valitse Tall.-näyttöpainike tallentaaksesi uudet tiedot. Yhteystietojen muokkaus Muokkaa yhteystietoja valitsemalla haluttu yhteystietokohta auton yhteystietoluettelosta. Kosketa Muokkaa kontaktia-näyttöpainiketta näytön oikeassa reunassa.

35 Perustoiminnot 35 Näytössä näkyy muokkausnäkymä. Tietojen muokkaus Valitse muokattava kenttä. Valitusta kentästä riippuen näytössä näkyy näppäimistö tai numeronäppäimistö. Syötä muutokset Valitse Tall.-näyttöpainike yhteystietonäkymässä muutosten tallentamiseksi. Uusien tietojen lisääminen Valitse kenttä, johon haluat syöttää uusia tietoja. Jos haluat luoda uuden kentän jo olemassa olevaan tietokategoriaan, esim. toisen matkapuhelinnumeron, valitse w -näyttöpainike kyseisessä tietokentässä. w-näyttöpainike näytetään vain, jos tähän tietokategoriaan voi lisätä tietoja. Valitusta kentästä riippuen näytössä näkyy näppäimistö tai numeronäppäimistö Syötä uudet tiedot ja valitse syöttökohdan edessä oleva näyttöpainike. Valitse Tall.-näyttöpainike yhteystietonäkymässä muutosten tallentamiseksi. Yhteystiedon poistaminen Poista yhteystieto ja kaikki siihen liittyvät tiedot valitsemalla Poista-näyttöpainike. Näytössä näkyy vahvistusviesti. Vahvista viesti. Tiedot on poistettu.

36 36 Perustoiminnot Käyttö kosketuksella, yleiskuva Alla olevassa taulukossa on yhteenveto kaikista kosketusnäytön ja kosketuslevyn ohjausliikkeistä, joita sinun täytyy tehdä yhdellä, kahdella tai kolmella sormella määrättyjen toimintojen käynnistämiseksi valikoissa. Valikko Toiminto Kosketusnäyttö Kosketuslevy Kaikki valikot Suosikit Siirry näyttöelementin kohdalle 1 sormi, liikuta kosketuslevyn poikki Valitse/aktivoi elementti 1 sormi, kosketa elementtiä kerran 1 sormi, paina kosketuslevyä Listojen vieritys 1 sormi, liikuta ylös tai alas 2 sormea, liikuta ylös tai alas 1 sormi, liikuta vierityspalkin liukusäädintä 1 sormi, kosketa toistuvasti tai kosketa ja pidä painettuna painiketta n tai o vierityspalkin ylä-tai alaosassa Tekstin vieritys 1 sormi, liikuta ylös tai alas 2 sormea, liikuta ylös tai alas Suosikkirivien nostaminen/ laskeminen Siirtyminen edelliselle/ seuraavalle suosikkisivulle Suosikkien tallennus 1 sormi, kosketa valintapalkkia ja vedä sitä ylös tai alas 3 sormea, liikuta ylös tai alas 1 sormi, liikuta vasemmalle tai oikealle 3 sormea, liikuta vasemmalle tai oikealle 1 sormi, kosketa suosikkipainiketta ja pidä sitä painettuna 1 sormi, paina suosikkipainiketta ja pidä sitä painettuna

37 Perustoiminnot 37 Valikko Toiminto Kosketusnäyttö Kosketuslevy Radio-valikko Nykyisten audiotietojen lähettäminen kuljettajan tietokeskukseen Radioasemien haku Aaltoalueen vaihtaminen Selaaminen 1 sormi, liikuta kuljettajan tietokeskuksen suuntaan 2 sormea, liikuta vasemmalle tai oikealle hakeaksesi ylös tai alas 2 sormea, liikuta ylös tai alas siirtyäksesi edelliselle tai seuraavalle radion aaltoalueelle 2 sormea, paina kosketuslevyä ja pidä sitä painettuna

38 38 Perustoiminnot Valikko Toiminto Kosketusnäyttö Kosketuslevy Mediavalikko Nykyisten audiotietojen lähettäminen kuljettajan tietokeskukseen Kappaleen vaihtaminen Medialähteen vaihtaminen Selaaminen Pikatoiston aktivointi 1 sormi, liikuta kuljettajan tietokeskuksen suuntaan 2 sormea, liikuta vasemmalle tai oikealle siirtyäksesi edelliseen tai seuraavaan kappaleeseen 2 sormea, liikuta ylös tai alas siirtyäksesi edelliseen tai seuraavaan medialähteeseen 2 sormea, paina kosketuslevyä ja pidä sitä painettuna 1 sormi, kosketa kyseistä valikkokohtaa ja pidä sitä painettuna

39 Perustoiminnot 39 Valikko Toiminto Kosketusnäyttö Kosketuslevy Navigointivalikko Puhelinvalikko Merkintunnistustoiminto Nykyisten audiotietojen lähettäminen kuljettajan tietokeskukseen 1 sormi, liikuta kuljettajan tietokeskuksen suuntaan Kartan vaakavieritys 1 sormi, liikuta näytön poikki 2 sormea, liikuta ylös, alas, vasemmalle tai oikealle Kartan keskittäminen 1 sormi, kosketa kartalla sijaintia, johon haluat keskittää kartan Zoomaus kartalla w -näyttönäppäin 2 sormea, liikuta erillään (levitä) Kartan loitonnus -näyttönäppäin 2 sormea, liikuta yhteen (purista) Nykyisten audiotietojen lähettäminen kuljettajan tietokeskukseen 1 sormi, liikuta kuljettajan tietokeskuksen suuntaan Piirrä merkki 1 sormi, liikuta näytön poikki 1 sormi, liikuta kosketuslevyn poikki Aloita kohdehaku Sulkutoiminto 2 sormea, paina kosketuslevyä ja pidä sitä painettuna 2 sormea, paina kosketuslevyä

40 40 Perustoiminnot Äänensävyn asetukset Äänensävyasetus voidaan tehdä äänensävyn asetusvalikossa. Yhdessä päävalikossa tehdyt äänensävyn asetukset ovat käytössä kaikissa lähdetiloissa. Valikkoon pääsee kustakin erillisestä audiopäävalikosta. Räätälöidyt äänensävyn asetukset voi tallentaa suosikkina. Katso yksityiskohtainen kuvaus kohdasta Avaa äänensävyn asetusvalikko valitsemalla VALIKKO-näyttöpainike kyseisessä audiopäävalikossa. Valitse Ääniasetukset. Diskantti Käytä tätä asetusta audiolähteiden korkeiden taajuuksien korostamiseen tai vaimentamiseen. Säädä asetusta näyttöpainikkeilla ja w. Keskiäänet Käytä tätä asetusta audiolähteen keskialueen taajuuksien korostamiseen tai vaimentamiseen. Säädä asetuksia näyttöpainikkeilla ja w. Basso Käytä tätä asetusta audiolähteiden matalien taajuuksien korostamiseen tai vaimentamiseen. Säädä asetuksia näyttöpainikkeilla ja w. Vasen/oikea- ja etu/takasäätö Määritä kuvassa valikon oikealla puolella kohta, jossa matkustamossa on paras äänentoisto. Säädä asetuksia näyttöpainikkeilla n, o, p ja q. Vaihda nopeasti etu- ja takakaiuttimien välillä valitsemalla näyttöpainike Etu tai Taka autokaavion ala- ja yläosasta. Surround (jos surround-järjestelmä kuuluu varustukseen) Käytä tätä asetusta surround-efektin korostamiseen tai vaimentamiseen. Säädä asetuksia näyttöpainikkeilla ja w.

41 Perustoiminnot 41 Taajuuskorjausasetukset (jos surround-järjestelmä ei kuulu varustukseen) Valitse jokin näyttöpainike valintapalkista optimoidaksesi äänensävyn määrättyä musiikkityyliä varten. Valitse Oma profiili-näyttöpainike, jos haluat määrittää äänensävyn asetukset itse. Surround-tilat (jos surround-järjestelmä kuuluu varustukseen) Valitse jokin näyttöpainike valintapalkista optimoidaksesi äänensävyn eri istuinpaikkoja varten. Valitse Normaali-näyttöpainike, jos haluat tarjota parasta äänenlaatua kaikille istuinpaikoille. Äänenvoimakkuusasetukset Käynnistyksen enimmäisäänenvoimakkuus Paina ;-näyttöpainiketta ja valitse sitten ASETUKSET-kuvake kotinäytössä. Selaa luetteloa ja valitse Radio ja sitten Maks. aloitusäänenvoimakk.. Kosketa näyttöpainiketta tai w halutun äänenvoimakkuuden asettamiseksi. Automaattinen äänenvoimakkuuden säätö Äänenvoimakkuus voidaan säätää automaattisesti auton nopeuden mukaan. Auton varustelusta riippuen jokin seuraavista vaihtoehdoista on valittavissa. Automaattinen äänenvoimakkuus Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASETUKSET-kuvake. Selaa luetteloa ja valitse Radio ja sitten Autom. äänenvoim. säätö. Säädä äänenvoimakkuuden mukautusalue asettamalla Autom. äänenvoim. säätö johonkin käytettävissä olevista vaihtoehdoista. Pois: äänenvoimakkuus ei nouse auton nopeuden kasvaessa. Voimakas: maksimi äänenvoimakkuuden nousu auton nopeuden kasvaessa. Järjestelmäasetukset Infotainment-järjestelmän eri asetuksia ja mukautuksia voi tehdä ASETUKSET-sovelluksen kautta.

42 42 Perustoiminnot Aika ja päivämäärä Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASETUKSET-kuvake. Valitse Aika ja päiväys-valikkokohta. Aseta aika Valitse Kellonajan asetus-valikkokohta siirtyäksesi kyseiseen alavalikkoon. Valitse Aut. aset.-näyttöpainike näytön alaosassa. Aktivoi joko Päälle - RDS tai Pois - manuaal.. Jos Pois - manuaal. on valittuna, säädä tunnit ja minuutit näyttöpainikkeella n tai o. Kosketa h-näyttöpainiketta näytön oikeassa reunassa aikatilan valitsemiseksi. Jos 12 tunnin tila valitaan, näytössä näkyy kolmas sarake AM- ja PM-asetuksia varten. Valitse haluamasi vaihtoehto. Aseta päivämäärä Valitse Päiväyksen asetus-valikkokohta siirtyäksesi kyseiseen alavalikkoon. Jos päivämäärätiedot annetaan automaattisesti, tämä valikkokohta ei ole käytettävissä. Valitse Aut. aset.-näyttöpainike näytön alaosassa. Aktivoi joko Päälle - RDS tai Pois - manuaal.. Jos Pois - manuaal. on valittuna, säädä päivämäärä näyttöpainikkeella n tai o. Kellonäyttö Valitse Kellonajan näyttö-valikkokohta siirtyäksesi kyseiseen alavalikkoon. Kytke digitaalinen kellonäyttö valikoissa pois päältä valitsemalla Poisvalikkokohta. Kieli Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASETUKSET-kuvake. Selaa luetteloa ja valitse Kieli -valikkokohta. Aktiivinen kieli ilmaistaan merkinnällä 9. Selaa listaa ja valitse haluamasi kieli. Valet-tila Jos Valet-tila on aktivoituna, kaikki auton näytöt ovat lukittuina eikä järjestelmään voi tehdä muutoksia. Autoon liittyvät viestit ja takakamera pysyvät toiminnassa. Järjestelmän lukitseminen Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASETUKSET-kuvake. Selaa luetteloa ja valitse Estotila -valikkokohta. Näytössä näkyy numeronäppäimistö.

43 Perustoiminnot 43 Syötä nelinumeroinen koodi ja valitse Enter-näyttöpainike. Numeronäppäimistö näkyy uudelleen näytössä. Vahvista ensin syötetyt tiedot syöttämällä nelinumeroinen koodi uudelleen ja valitsemalla Esto-näyttöpainike. Järjestelmä on lukittu. Järjestelmän lukituksen avaaminen Kytke Infotainment-järjestelmä päälle. Näytössä näkyy numeronäppäimistö. Syötä vastaava nelinumeroinen koodi ja valitse -näyttöpainike Eston poisto. Järjestelmän lukitus on avattu. Unohtunut PIN-koodi Ota yhteys Opel Service Partneriin PIN-koodin palauttamiseksi lähtöasetukseen. Näyttö Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASETUKSET-kuvake. Selaa luetteloa ja valitse Näyttö -valikkokohta. Tila Valitse Päivä/yö-valikkokohta siirtyäksesi kyseiseen alavalikkoon. Valitse Päivä tai Yö ulkovalaistuksesta riippuen. Jos valitset Autom., järjestelmä säätää näyttöä automaattisesti. Kosketusnäytön kalibrointi Valitse Kosketusnäytön kalibrointivalikkokohta siirtyäksesi kyseiseen alavalikkoon.

44 44 Perustoiminnot Noudata näyttöön tulevia ohjeita ja kosketa osoitettuja kohtia. Kosketusnäyttö on kalibroitu. Näytön kytkeminen pois päältä Valitse Näyttö pois-valikkokohta näytön kytkemiseksi pois päältä. Kytke näyttö takaisin päälle koskettamalla kosketusnäyttöä tai painamalla kojelaudan painiketta. Palauta tehdasasetukset Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASETUKSET-kuvake. Selaa luetteloa ja valitse Palauta tehdasasetukset -valikkokohta. Auton asetusten palautus Valitse Palauta ajoneuvoasetukset auton kaikkien räätälöintiasetusten palauttamiseksi. Näytössä näkyy varoitusviesti. Valitse Palauta-näyttöpainike. Asetukset on palautettu. Poista kaikki yksityiset tiedot Valitse Poista kaikki yksityiset tiedot seuraavien tietojen poistamiseksi: Pariliitetyt Bluetooth-laitteet Tallennetut puhelinmuistiot Auton yhteystietoluettelo Kohdeluettelot Suosikit Näytössä näkyy varoitusviesti. Valitse Poista-näyttöpainike. Tiedot on poistettu. Palauta radioasetukset Valitse Palauta radioasetukset seuraavien tietojen palauttamiseksi lähtöasetuksiin: Äänensävyn asetukset Äänenvoimakkuusasetukset Puheasetukset Sovellustarjotin Yhteystiedot. Näytössä näkyy varoitusviesti. Valitse Palauta-näyttöpainike. Asetukset on palautettu. Ohjelmistotiedot Paina ;-painiketta ja valitse ASETUKSET-kuvake. Selaa luetteloa ja valitse Ohjelmiston tiedot -valikkokohta. Näytössä näkyy lista kaikkien järjestelmään ladattujen ohjelmien versionumeroista.

45 Perustoiminnot 45 Järjestelmän päivitys Ota yhteyttä Opel Service Partneriin järjestelmän ohjelmiston päivitystä varten. Kosketuslevy Tässä valikossa voit määrittää vierityssuunnan kosketuslevyä käytettäessä. Jos valitset asetukseksi Invertoitu, vierityssuunta on käänteinen, ts. jos liikutat sormia ylöspäin, näyttöä vieritetään alaspäin. Paina ;-painiketta ja valitse ASETUKSET-kuvake. Selaa luetteloa ja valitse TouchPad - valikkokohta. Näytä kyseinen alavalikko valitsemalla Invertoitu ylh. / alh. tai Invertoitu vasen / oikea. Valitse Oletus tai Invertoitu.

46 46 Radio Radio Käyttö Asemahaku Aaltoaluevalikot Radio data system (RDS)...48 Digitaalinen radiolähetys Käyttö Radiotoiminto on osa AUDIO-sovellusta. Radiotoiminnon aktivointi Paina RADIO-painiketta. Aaltoalueen valinta Paina toistuvasti RADIO-painiketta kojelaudassa vaihtaaksesi eri aaltoalueiden välillä. Asemahaku Automaattinen asemahaku Paina painiketta t tai v kuunnellaksesi edellistä tai seuraavaa asemaa. Manuaalinen asemanhaku Paina näyttöpainiketta t tai v ja pidä sitä painettuna. Vapauta painike, kun olet lähes halutun taajuuden kohdalla. Asemaluettelot Asemaluetteloissa ovat valittavana kaikki nykyisellä vastaanottoalueella vastaanotettavat radioasemat. Voit näyttää aktiivisen aaltoalueen asemaluettelon seuraavilla tavoilla: Kosketa näyttöä mistä tahansa kohdasta. Valitse SELAA-näyttöpainike näytön vasemmassa reunassa. Käännä säädintä MENU. Asemaluettelo tulee näyttöön.

47 Radio 47 Vastaanotettava asema näkyy korostettuna. Selaa listaa ja valitse haluamasi kohta. Kategoriat Näytä aktiivisen aaltoalueen kategorialuettelo valitsemalla Kat-näyttöpainike näytön vasemmassa yläkulmassa. Valitse jokin kategoria. Selaa luetteloa (tarvittaessa) ja valitse haluttu asema. Kaikki taajuudet Kaikki AM-taajuudet-, Kaikki FMtaajuudet- ja Kaikki DAB-taajuudetluettelo sallivat manuaalisen asemien virityksen kyseisellä aaltoalueella. Näytä aktiivisen aaltoalueen kaikki saatavilla olevat taajuudet valitsemalla Näyttö-näyttöpainike näytön oikeassa yläkulmassa. Viritä halutulle taajuudelle selaamalla luetteloa ja valitsemalla haluttu kohta. Suosikit Katso tarkka kuvaus sivulta Aaltoaluevalikot Aaltoaluevalikoista pääsee käyttämään eri asetusvalintoja. Seuraavat valinnat ovat valittavissa kaikilla aaltoalueilla. Katso yksityiskohtaiset selostukset FM- ja DAB-taajuusalueiden asetusvaihtoehdoista seuraavista luvuista. Avaa taajuusaluekohtainen valikko aktivoimalla radiotoiminto ja valitsemalla haluttu taajuusalue. Valitse VALIKKO-näyttöpainike valintapalkissa.

48 48 Radio Äänensävyn asetukset Katso tarkka kuvaus sivulta Automaattinen äänenvoimakkuus Katso tarkka kuvaus sivulta Asemaluettelon päivitys Jos aaltoaluekohtaiseen asemaluetteloon tallennettuja asemia ei voida enää vastaanottaa, valitse Päivitä asemaluettelo. Jos aaltoaluekohtainen asemaluettelo päivitetään, vastaava kategorialuettelo (jos saatavana) päivitetään myös. As.luett. päivitetään näkyy näytössä, kunnes haku on valmis. Liikennetiedotusohjelma (TP) (Ei saatavana AM-aaltoalueella) Vastaanottaaksesi jatkuvasti liikenneuutisia aseta Traffic Program (TP) - Päälle. Katso tarkka kuvaus sivulta Radio data system (RDS) RDS on FM-asemapalvelu, joka parantaa huomattavasti halutun aseman löytymistä ja sen häiriötöntä vastaanottoa. RDS:n edut Näytössä näkyy aseman ohjelman nimi sen taajuuden sijasta. Asemahaun aikana Infotainmentjärjestelmä virittää vain RDS-asemia. Infotainment-järjestelmä virittäytyy aina parhaalle määritetyn aseman vastaanottotaajuudelle AF:ää (vaihtoehtoinen taajuus) käyttäen. Kuunneltavasta asemasta riippuen infotainment-järjestelmä näyttää radiotekstejä, jotka voivat sisältää esimerkiksi tietoa kulloisestakin ohjelmasta. FM-valikko Aktivoi radiotoiminto ja valitse FMaaltoalue määrittääksesi RDS-asetukset. Valitse VALIKKO-näyttöpainike valintapalkissa näyttääksesi FMvalikon. RDS Aseta RDS - Päälle tai RDS - Pois. Liikennetiedotusohjelma (TP) Radion liikennetiedotusasemat ovat liikennetiedotuksia lähettäviä RDSasemia. Jos liikennetiedotuspalvelu on käytössä, kulloinkin käytettävä toiminto keskeytetään liikennetiedotuksen ajaksi. Jos radion liikennetiedotuspalvelu aktivoidaan, kaikkien päävalikoiden ylärivillä näkyy [TP]. Jos valitulla asemalla tai toistettavalla medialla ei lähetetä liikennetiedotuksia, [ ] näkyy näytössä ja seuraavaa

49 Radio 49 liikennetiedotusasemaa aletaan hakea automaattisesti. Heti kun liikennetiedotuksia lähettävä asema löytyy, [TP] näkyy korostettuna. Jos liikennetiedotuksia lähettävää asemaa ei löydy, näytössä näkyy [ ]. Jos kyseisellä radioasemalla lähetetään liikennetiedotus, viesti näytetään. Keskeytä tiedotus ja palaa aiemmin aktiivisena olleeseen toimintoon poistamalla hälytys. Alue Joskus RDS-asemat lähettävät alueittain eri ohjelmia eri taajuuksilla. Aseta Alue - Päälle tai Alue - Pois. Jos aluetoiminto on käytössä, tarvittaessa valitaan vaihtoehtoisia taajuuksia, joilla on samoja alueellisia ohjelmia. Jos alueellisten asemien kuuntelu on pois käytöstä, asemien vaihtoehtoiset taajuudet valitaan huomioimatta alueellisia ohjelmia. Digitaalinen radiolähetys Digitaalinen radiolähetys (DAB) on innovatiivinen ja universaali lähetysjärjestelmä. DAB-toiminnon edut DAB-asemat on merkitty ohjelmanimillä lähetystaajuuden sijasta. DAB-toiminnolla useita radio-ohjelmia (palveluja) voidaan lähettää yhdellä taajuudella (kokonaisuus). Korkealaatuisten digitaalisten audiopalveluiden lisäksi DAB pystyy myös lähettämään ohjelmaan liittyvää tietoa ja monia muita datapalveluja, mm. matkailu- ja liikennetietoja. Niin kauan kuin tietty DAB-vastaanotin voi poimia lähetysaseman lähettämän signaalin (vaikka se olisi hyvin heikko), äänentoisto on taattu. Ääni ei heikkene (samalla tavalla kuin AM- ja FM-lähetyksissä). DABsignaali toisinnetaan tasaisella äänenvoimakkuudella. Jos DAB-signaali on liian heikko, jotta vastaanotin voisi poimia sen, vastaanotto keskeytetään kokonaan. Tämä voidaan välttää aktivoimalla DAB-to-DAB-linkitys ja/tai DAB-to-FM-linkitys DAB-asetusvalikossa (katso alla). Läheisillä taajuuksilla olevien asemien aiheuttamia häiriöitä (AM- tai FM-vastaanotolle tyypillinen ilmiö) ei esiinny DAB:tä käytettäessä. Jos DAB-signaali heijastuu luonnonesteistä tai rakennuksista, DAB:n vastaanoton laatu paranee, kun taas AM- tai FM-vastaanotto huononee huomattavasti tällaisissa tapauksissa. Kun DAB-vastaanotto on kytkettynä päälle, Infotainment-järjestelmän FM-viritin pysyy aktiivisena taustalla ja etsii jatkuvasti parhaiten vastaanotettavia FM-asemia. Jos TP 3 48 aktivoidaan, liikennetiedotukset kuullaan parhaiten vastaanotettavalta FM-asemalta. Kytke TP pois päältä, jos et halua FM-liikennetiedotusten keskeyttävän DABvastaanottoa.

50 50 Radio DAB-valikko Aktivoi radiotoiminto ja valitse DABaaltoalue määrittääksesi DAB-asetukset. Valitse VALIKKO-näyttöpainike valintapalkissa näyttääksesi DAB-valikon. DAB-ilmoitukset Musiikkiohjelmien lisäksi monet DABasemat lähettävät myös eri kategorioihin kuuluvia tiedotuksia. Jos aktivoit jonkin tai kaikki kategoriat, kuunneltava DAB-palvelu keskeytyy, kun annetaan johonkin näistä kategorioista kuuluva tiedotus. Valitse DAB-ilmoitukset näyttääksesi DAB-kategorialuettelon. Valitse halutut kategoriat. Valituissa kategorioissa on merkintä 9. DAB-tiedotuksia voidaan vastaanottaa vain, jos DAB-taajuusalue on aktivoitu. DAB-DAB-linkitys Jos tämä toiminto on aktivoitu, laite vaihtaa samaan palveluun (ohjelma) toisessa DAB-kokonaisuudessa (taajuus, jos saatavilla), kun DAB-signaali on liian heikko vastaanottoa varten. Aseta kohdan DAB-to-DAB-linkitys valinnaksi joko Päälle tai Pois. DAB-FM-linkitys Jos tämä toiminto on aktivoitu, laite vaihtaa aktiivisen DAB-palvelun (jos saatavilla) vastaavaan FM-asemaan, kun DAB-signaali on liian heikko vastaanottoa varten. Aseta kohdan DAB-to-FM-linkitys valinnaksi joko Päälle tai Pois. L-aaltoalue Jos L-kaista on aktivoitu, Infotainment-järjestelmä vastaanottaa lisätaajuusaluetta. L-aaltoalueen taajuudet ovat maa- ja satelliittiradiotaajuuksia ( MHz). Aseta kohdan L-kaista valinnaksi joko Päälle tai Pois. Intellitext Intellitext -toiminnolla voidaan vastaanottaa lisätietoja, kuten tiedotuksia, taloustietoja, urheilua, uutisia jne. Näytä yksityiskohtaiset tiedot valitsemalla jokin kategorioista ja jokin tietty kohta siinä.

51 CD-soitin 51 CD-soitin Yleistä tietoa Käyttö Yleistä tietoa Infotainment-järjestelmän CD-soittimella voidaan toistaa CD-audiolevyjä ja MP3/WMA-CD-levyjä. Huomio Audiosoittimeen ei saa missään olosuhteissa laittaa DVD-levyjä, 8 cm CD-levyjä tai muotoiltuja CDlevyjä. CD-levyihin ei saa laittaa tarroja. Levyt voisivat juuttua CDsoittimeen ja pilata sen. Laite olisi tällöin vaihdettava uuteen, mistä aiheutuisi suuret kustannukset. Tärkeää tietoa CD-äänilevyistä ja MP3/WMA-CD-levyistä Seuraavia CD-formaatteja voidaan käyttää: CD, CD-R ja CD-RW. Seuraavia tiedostomuotoja voidaan käyttää: ISO9660 Level 1, Level 2 (Romeo, Joliet). Muussa kuin jossakin yllä luetelluista muodoista tallennettuja MP3- ja WMA-tiedostoja ei ehkä toisteta oikein eikä niiden tiedosto- ja kansionimiä ehkä näytetä oikein. Kopiointisuojauksella varustettuja CD-äänilevyjä, jotka eivät ole CDäänilevystandardin mukaisia, ei voida ehkä toistaa oikein tai ollenkaan. Itseäänitetyt CD-R- ja CD-RW-levyt ovat alttiimpia vääränlaiselle käytölle kuin valmiina ostetut CD-levyt. Oikea käsittely on varmistettava etenkin tällaisten itse äänitettyjen levyjen kohdalla. Itse äänitettyjä CD-R- ja CD-RWlevyjä ei voida ehkä toistaa oikein tai ollenkaan. Erityyppistä dataa sisältävien CDlevyjen (audion ja datan yhdistelmät, esim. MP3) tapauksessa vain audioraitoja voidaan havaita ja toistaa. CD-levyihin ei saa jäädä sormenjälkiä niitä vaihdettaessa.

52 52 CD-soitin Palauta CD-levyt koteloihinsa heti soittimesta poistamisen jälkeen suojataksesi niitä vaurioilta ja likaantumiselta. CD-levyillä oleva lika ja nesteet voivat tahria soittimen sisällä olevan linssin ja aiheuttaa vikoja. Suojaa CD-levyt kuumuudelta ja suoralta auringonvalolta. Seuraavat rajoitukset koskevat MP3/WMA-CD-levylle tallennettuja tietoja: Maksimi tiedosto-/kappalemäärä: 800. Kansioiden maksimimäärä syvyyshierarkiassa: 8. Internetin musiikkikaupoista hankittuja Digital Rights Management (DRM) WMA-tiedostoja ei voida toistaa. WMA-tiedostoja voidaan toistaa turvallisesti vain jos ne on luotu Windows Media Playerin versiolla 9 tai myöhäisemmällä. Soveltuvat soittolistan päätteet:.m3u,.pls. Soittolistamerkintöjen täytyy olla asetettuina relatiivisina polkuina. Tässä luvussa käsitellään vain MP3- tiedostojen toistoa, koska MP3- ja WMA-tiedostojen toiminta on identtistä. Kun laitteeseen on laitettu WMA-tiedostoja sisältävä CD-levy, se näyttää MP3-valikkoja. Käyttö CD:n toiston aloitus Työnnä audio- tai MP3-CD-levy etikettipuoli ylöspäin CD-aukkoon, kunnes se vedetään sisään laitteeseen. Paina toistuvasti MEDIA-painiketta CD-toiminnon aktivoimiseksi. CD-levyn poistaminen Paina R-painiketta. CD-levy työnnetään ulos CD-aukosta. Jos ulos työnnettyä CD-levyä ei poisteta, se vedetään muutaman sekunnin kuluttua takaisin laitteeseen. Toimintopainikkeet CD-toiston keskeytys Valitse näyttöpainike = toiston keskeyttämiseksi. Valitse näyttöpainike l toiston jatkamiseksi.

53 CD-soitin 53 Siirtyminen edelliseen tai seuraavaan kappaleeseen Valitse painike t tai v toistaaksesi edellisen tai seuraavan kappaleen. Vaihtoehtoisesti käännä MENU-säädintä siirtyäksesi edelliseen tai seuraavaan kappaleeseen. Pikakelaus eteen- tai taaksepäin Paina painiketta t tai v ja pidä sitä painettuna siirtyäksesi nopeasti eteen- tai taaksepäin. Kappalelista Voit näyttää kappalelistan seuraavilla tavoilla: Kosketa näyttöä mistä tahansa kohdasta Valitse SELAA-näyttöpainike näytön vasemmassa reunassa Käännä säädintä MENU. Kappalelista tulee näyttöön. Kulloinkin toistettava kappale näkyy korostettuna. Selaa listaa ja valitse haluamasi kohta. Katso yksityiskohtainen selostus MP3 CD:n selaamisesta CD-valikko Näytä CD-valikko valitsemalla VALIKKO-näyttöpainike valintapalkista. Äänensävyn asetukset Katso tarkka kuvaus sivulta Shuffle (Sekoita) Jos Satunnaissoitto-asetus on Päälle, kaikki aktiivisen CD:n kappaleet toistetaan satunnaisessa järjestyksessä. Aseta kohdan Satunnaissoitto valinnaksi joko Päälle tai Pois. Automaattinen äänenvoimakkuus Katso tarkka kuvaus sivulta 3 41.

54 54 Ulkoiset laitteet Ulkoiset laitteet Yleistä tietoa Äänentoisto Elokuvien toistaminen Yleistä tietoa AUX-, USB- ja SD-korttiliitäntä ulkoisten laitteiden kytkentää varten sijaitsee kyynärnorjan alla keskikonsolissa. Katso yksityiskohtaisia ohjeita kyynärnojan nostamiseen ohjekirjasta. Pistorasiat täytyy aina pitää puhtaina ja kuivina. AUX-tulo AUX-liitäntään voidaan liittää esim. ipod tai muu lisälaite. Kun lisälaite on liitetty AUX-liitäntään, sen audiosignaali lähetetään infotainment-järjestelmän kaiuttimien kautta. Äänenvoimakkuuden ja äänensävyn asetuksia voidaan säätää infotainment-järjestelmän kautta. Kaikkia muita ohjaustoimintoja on käytettävä lisälaitteen kautta. Laitteen liittäminen Liitä lisälaite infotainment-järjestelmän AUX-liitäntään käyttäen seuraavaa johtoa: 3-napainen audiolähdettä varten. Irrota AUX-laite valitsemalla toinen toiminto ja irrottamalla AUX-laite. AUX-audiotoiminto Infotainment-järjestelmä voi toistaa lisälaitteissa, esim. ipodissa tai älypuhelimessa olevia musiikkitiedostoja. USB-liitäntä USB-liitäntään voidaan yhdistää MP3-soitin, USB-asema, ipod tai älypuhelin.

55 Ulkoiset laitteet 55 Kun laite on kytkettynä USB-liitäntään, yllä mainittuja laitteita voidaan käyttää Infotainment-järjestelmän säätimien ja valikoiden avulla. Infotainment-järjestelmä ei tue kaikkia MP3-soittimia, USB-asemia tai ipod- ja älypuhelinmalleja. Laitteen liittäminen/irrottaminen Liitä USB-laite tai ipod USB-liitäntään. Käytä ipodia varten oikeaa liitäntäjohtoa. Liitettäessä lukukelvoton USB-laite tai ipod näyttöön tulee vastaava virheilmoitus ja Infotainment-järjestelmä vaihtaa automaattisesti edelliseen toimintoon. Irrota USB-laite tai ipod valitsemalla toinen toiminto ja irrottamalla sen jälkeen USB-tallennuslaite. Huomio Älä kytke laitetta irti toiston aikana. Tällöin laite tai Infotainment-järjestelmä saattaisi vaurioitua. USB-audiotoiminto Infotainment-järjestelmä voi toistaa lisälaitteissa, kuten USB-tallennuslaitteissa tai ipod-/iphone-laitteissa, olevia musiikkitiedostoja. USB-elokuvatoiminto Infotainment-järjestelmä voi toistaa USB-tallennuslaitteissa olevia elokuvia. SD-kortti SD-kortin voi asettaa SD-korttipaikkaan. Kun SD-kortti on korttipaikassa, sitä voidaan käyttää Infotainment-järjestelmän säätimien ja valikoiden avulla. Infotainment-järjestelmä ei tue kaikkia SD-korttityyppejä. SD-kortin syöttäminen/poistaminen Huomio Älä yritä koskaan käyttää SD-korttia, joka on haljennut, muuttanut muotoaan tai korjattu teipillä. Laite voi tällöin vaurioitua. Syötä SD-kortti SD-korttipaikkaan alla olevan mukaisesti. Musiikkitoiminto käynnistyy automaattisesti.

56 56 Ulkoiset laitteet Liitettäessä lukukelvoton SD-kortti näyttöön tulee vastaava virheilmoitus ja Infotainment-järjestelmä vaihtaa automaattisesti edelliseen toimintoon. Poistaaksesi SD-kortin, aktivoi ensin toinen toiminto. Paina sitten SD-kortti varovasti syvemmälle korttipaikkaan. SD-kortti työntyy ulos korttipaikasta ja sen voidaan poistaa. Huomio Älä kytke laitetta irti toiston aikana. Tällöin laite tai Infotainment-järjestelmä saattaisi vaurioitua. SD-audiotoiminto Infotainment-järjestelmä voi toistaa SD-kortille tallennettuja musiikkitiedostoja. SD-elokuvatoiminto Infotainment-järjestelmä voi toistaa SD-kortille tallennettuja elokuvia. Bluetooth Bluetoothilla varustettuja audiolähteitä (esim. musiikkipuhelimet, Bluetoothilla varustetut MP3-soittimet jne.), jotka tukevat Bluetooth-musiikkiprofiileja A2DP ja AVRCP, voidaan kytkeä langattomasti Infotainmentjärjestelmään. Laitteen liittäminen Katso Bluetooth-yhteyden yksityiskohtainen kuvaus sivulla Bluetooth-audiotoiminto Infotainment-järjestelmä voi toistaa Bluetooth-laitteissa, kuten ipodissa tai älypuhelimessa olevia musiikkitiedostoja. Tiedostomuodot Vain tiedostojärjestelmiin FAT32, NTFS ja HFS+ formatoituja laitteita tuetaan. Joitakin tiedostoja ei ehkä toisteta oikein. Tämä saattaa johtua erilaisesta tallennusmuodosta tai tiedoston kunnosta. Verkkokaupoista ostettuja tiedostoja, joissa on käytetty digitaalista oikeuksien hallintatekniikkaa (Digital Rights Management, DRM), ei voida toistaa. Infotainment-järjestelmä voi toistaa seuraavia ulkoisten laitteiden ääni- ja elokuvatiedostoja. Äänitiedostot Toistokelpoiset äänitiedostomuodot ovat.mp3,.wma,.aac,.m4a ja.aif. Toistettaessa ID3-tagilla varustettua tiedostoa infotainment-järjestelmä voi näyttää tietoja esim. kappaleen nimestä ja esittäjästä. Elokuvatiedostot Toistokelpoiset elokuvatiedostot ovat.avi,.mpg,.mp4,.xvid ja.wmv. Yleisiä mobiililaitteiden audio- ja videoyhdistelmiä tuetaan. Äänentoisto Toiston aloitus Jos laitetta ei ole yhdistetty, yhdistä se 3 54.

57 Ulkoiset laitteet 57 Paina toistuvasti MEDIA-painiketta aktivoidaksesi halutun medialähteen. Esimerkki: USB-päävalikko. Toimintopainikkeet AUX-toiston aikana toimintopainikkeet eivät ole käytettävissä. Toiston keskeytys Valitse näyttöpainike = toiston keskeyttämiseksi. Valitse näyttöpainike l toiston jatkamiseksi. Siirtyminen edelliseen tai seuraavaan kappaleeseen Valitse painike t tai v toistaaksesi edellisen tai seuraavan kappaleen. Vaihtoehtoisesti käännä MENU-säädintä siirtyäksesi edelliseen tai seuraavaan kappaleeseen. Pikakelaus eteen- tai taaksepäin Paina painiketta t tai v ja pidä sitä painettuna siirtyäksesi nopeasti eteen- tai taaksepäin. Selaustoiminto Selaustoiminto ei ole käytettävissä AUX- ja Bluetooth-medialähteiden kohdalla. Voit näyttää selausnäytön seuraavilla tavoilla: Kosketa näyttöä mistä tahansa kohdasta Valitse SELAA-näyttöpainike näytön vasemmassa reunassa Käännä säädintä MENU. Valitse SOITTOLISTAT, ARTISTIT, ALBUMIT, KAPPALEET, TYYLILAJIT tai LISÄÄ. LISÄÄ sisältää lisäkategoriat: Podcasts, Äänikirjat, Videot ja Säveltäjät. Selaa kategorioita, kunnes löydät halutun kappaleen. Valitse kappale toiston aloittamiseksi. Audiovalikot Näytä kyseinen audiovalikko valitsemalla VALIKKO-näyttöpainike valintapalkista. Kaikissa audiovalikoissa ei ole kaikkia valikkokohtia.

58 58 Ulkoiset laitteet Äänensävyn asetukset Katso tarkka kuvaus sivulta Shuffle (Sekoita) Jos Satunnaissoitto on aktivoituna, aktiivisen laitteen kappaleet toistetaan satunnaisessa järjestyksessä. USB-, SD- tai ipod-toiston aikana satunnaissoittotoiminto on riippuvainen kappaleiden toistoa varten valitusta suodatustilasta, esim. albumi, artisti, lajityyppi. Aseta kohdan Satunnaissoitto valinnaksi joko Päälle tai Pois. Automaattinen äänenvoimakkuus Katso tarkka kuvaus sivulta Bluetooth-laitteiden hallinta (käytettävissä vain Bluetooth-musiikkivalikossa) Valitse Bluetooth-laitteiden hallinta näyttääksesi laiteluettelon. Katso tarkka kuvaus sivulta Liikennetiedotusohjelma (TP) Vastaanottaaksesi jatkuvasti liikenneuutisia aseta Traffic Program (TP) - Päälle. Katso tarkka kuvaus sivulta Elokuvien toistaminen Videotoiston aloitus Kytke laite Paina toistuvasti MEDIA-painiketta aktivoidaksesi halutun medialähteen. Valitse SELAA-näyttöpainike ja sitten LISÄÄ-välilehti. Valitse Videot-luettelokohta ja sitten haluttu elokuva. Videotoisto käynnistyy. Videoita voidaan toistaa vain seisontajarrun ollessa kytkettynä. Toimintopainikkeet Toiston keskeytys Valitse näyttöpainike = toiston keskeyttämiseksi. Valitse näyttöpainike l toiston jatkamiseksi. Siirtyminen edelliseen tai seuraavaan tiedostoon Valitse painike t tai v toistaaksesi edellisen tai seuraavan elokuvatiedoston.

59 Ulkoiset laitteet 59 Vaihtoehtoisesti käännä MENU-säädintä siirtyäksesi edelliseen tai seuraavaan elokuvatiedostoon. Pikakelaus eteen- tai taaksepäin Paina painiketta t tai v ja pidä sitä painettuna siirtyäksesi nopeasti eteen- tai taaksepäin. Videovalikko Näytä videovalikko valitsemalla VALIKKO-näyttöpainike valintapalkista. Katso yksityiskohtainen kuvaus valikosta 3 56.

60 60 Navigointi Navigointi Yleistä tietoa Käyttö Kohteen syöttäminen Opastus Yleistä tietoa Navigointijärjestelmä opastaa sinut luotettavasti kohteeseen. Karttojen lukemiseen ei ole tarvetta, vaikka et tuntisi paikallista aluetta lainkaan. Nykyinen liikennetilanne otetaan huomioon reitinlaskennassa. Tätä tarkoitusta varten Infotainment-järjestelmä vastaanottaa liikennetiedotuksia kulloisellakin vastaanottoalueella RDS- TMC:n kautta. Navigointijärjestelmä ei voi kuitenkaan huomioida liikenneongelmia, lyhyellä varoitusajalla muutettuja liikennejärjestelyjä tai äkillisiä vaaratilanteita ja ongelmia (esim. tietöitä). Huomio Navigointijärjestelmän käyttö ei vapauta kuljettajaa vastuusta ajaa liikenteessä oikealla ja tarkkaavaisella tavalla. Soveltuvia liikennesääntöjä tulee aina noudattaa. Mikäli ohjaus kohteeseen on liikennesääntöjen vastainen, liikennesäännöt ovat aina voimassa. Navigointijärjestelmän toiminta Navigointijärjestelmä tunnistaa auton sijainnin ja liikkeen anturien avulla. Kuljettu etäisyys määritetään auton nopeusmittarin signaalin avulla, kääntymisliikkeet tai mutkat havaitaan gyroskooppianturin avulla. Sijainti määritellään GPS-satelliitteja käyttäen (Global Positioning System). Kun anturin signaaleja verrataan kartta-sd-kortin digitaalisiin karttoihin, on mahdollista määrittää sijainti noin 10 metrin tarkkuudella. Järjestelmä toimii myös GPS-vastaanoton ollessa heikko. Sijainnin määrityksen tarkkuus kuitenkin heikkenee. Kohteen osoitteen tai erikoiskohteen (lähin huoltoasema, hotelli tai vastaava) syöttämisen jälkeen lasketaan reitti nykyisestä sijainnista valittuun kohteeseen. Reittiopastus annetaan ääniohjeina ja nuolen muodossa sekä monivärisen karttanäytön avulla.

61 Navigointi 61 Tärkeää tietoa Kohdeosoitteiden syöttämisjärjestys Osoitteen osien syöttämisjärjestys riippuu siitä, missä maassa kohde sijaitsee. Albania, Andorra: <katu> <talon numero> <kaupunki> <maa> Itävalta, Valko-Venäjä, Belgia, Bosnia-Hertsegovina, Bulgaria, Kroatia, Tshekin tasavalta, Tanska, Viro, Suomi, Kreikka, Unkari, Italia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Makedonia, Moldova, Monaco, Alankomaat, Norja, Puola, Portugali, Romania, Venäjä, San Marino, Serbia, Slovakia, Slovenia, Espanja, Ruotsi, Sveitsi, Turkki, Vatikaani: <katu> <talon numero> <postinumero> <kaupunki> <maa> Ranska: <talon numero> <katu> <postinumero> <kaupunki> <maa> Saksa: <katu> <talon numero> <postinumero> <kaupunki> <maa> tai <kaupunki> <katu> <talon numero> <maa> Gibraltar, Irlanti: <talon numero> <katu> <kaupunki> <maa> Iso-Britannia: <talon numero> <katu> <kaupunki> <maa> tai <postinumero> <maa> Latvia, Ukraina: <katu> <talon numero> <kaupunki> <postinumero> <maa> Montenegro: <katu> <talon numero> <postinumero> <alue> <maa> TMC liikennetiedotusjärjestelmän ja dynaaminen reittiopastus TMC-liikennetiedotusjärjestelmä vastaanottaa kaikki TMC-radioasemien lähetettävät liikennetiedotteet. Nämä tiedot sisältyvät kokonaisreitin laskentaan. Tämän prosessin aikana reitti suunnitellaan siten, että ennalta valittujen kriteerien mukaiset liikenneongelmat voidaan välttää. Jos aktiivisen reittiopastuksen aikana havaitaan liikenneongelma, esiasetuksista riippuen näyttöön tulee viesti siitä, onko reittiä muutettava. TMC-liikennetiedotukset näytetään karttanäytössä symboleina tai TMCviestivalikossa yksityiskohtaisina teksteinä. Voidakseen käyttää TMC-liikennetietoja järjestelmän täytyy vastaanottaa kyseisen alueen TMC-asemia. TMC-liikenneasemat voidaan valita navigointivalikosta 3 62.

62 62 Navigointi Karttatiedot Kaikki tarvittavat karttatiedot on tallennettu Infotainment-järjestelmään. Ota yhteyttä Opel Service Partneriin päivittääksesi karttaohjelmiston SDkortin avulla. Käyttö Karttanäytössä annetut tiedot Näytä navigointikartta painamalla painiketta ; ja valitsemalla sitten NAV-kuvake. Reittiopastus ei käytössä Nykyinen sijainti ilmaistaan autokuvakkeella. Noin 15 sekunnin kuluttua sovellustarjotin ja valintapalkki poistuvat näytöstä ja kartta näkyy koko näytön tilassa. Näytä sovellustarjotin ja valintapalkki uudelleen koskettamalla näyttöä mistä tahansa kohdasta. Reittiopastus käytössä Keskinäyttö: Näytössä näkyy karttanäkymä. Värillinen viiva ilmaisee aktiivisen reitin. Ympyrä ilmaisee liikkuvan auton. Seuraava käännös ilmaistaan nuolisymbolilla näytön oikeassa reunassa. Kaistaopastus näkyy näytön vasemmassa reunassa. Saapumisaika näkyy nuolisymbolin yläpuolella. Etäisyys seuraavaan käännökseen näkyy nuolisymbolin alapuolella. Kuljettajan tietokeskus, Urheiluteema:

63 Navigointi 63 Nyt ajettavan reitin nimi näkyy näytössä. Seuraava käännös ilmaistaan nuolisymbolilla. Etäisyys seuraavaan käännökseen näkyy näytössä. Kartan käyttö Vieritys Voit vierittää karttaa seuraavilla tavoilla: Aseta sormesi mihin tahansa kohtaan näytöllä ja liikuta sitä ylös, alas, vasemmalle tai oikealle sen mukaan, mihin suuntaan haluat vierittää karttaa. Aseta kaksi sormea kosketuslevylle ja liikuta niitä ylös, alas, vasemmalle tai oikealle sen mukaan, mihin suuntaan haluat vierittää karttaa. Karttanäkymä liikkuu näytössä ja uusi osio tulee näkyviin. Palaa aiempaan sijaintiin valitsemalla RESET-näyttöpainike valintapalkissa. Keskitys Kosketa haluttua sijaintia näytössä. Kartta keskitetään tämän sijainnin ympärille. Punainen v-symboli näkyy kyseisessä kohdassa ja vastaava osoitemerkintä näkyy näytössä. Palaa aiempaan sijaintiin valitsemalla RESET-näyttöpainike valintapalkissa. Zoomaus Lähennä karttaa valittuun sijaintiin valitsemalla ZOOM IN-näyttöpainike. Loitonna karttaa ja näytä suurempi alue valitun sijainnin ympärillä valitsemalla ZOOM OUT-näyttöpainike. Yleiskuvapainike Aktiivisen reittiopastuksen aikana YLEISNÄKYMÄ-näyttöpainike näkyy valintapalkissa.

64 64 Navigointi Näytä kartalla yleiskuva aktiivisesta reitistä valitsemalla YLEISNÄKYMÄnäyttöpainike. Näyttöpainikkeeksi muuttuu RESET. Palaa normaalinäkymään valitsemalla RESET-näyttöpainike. Karttanäkymän vaihtaminen Vaihda eri karttanäkymien välillä (3Dnäkymä, Näyttö ajosuunnassa, Pohjoinen) valitsemalla toistuvasti x- näyttöpainike sovellustarjottimelta. Karttanäkymää voidaan mukauttaa myös navigointivalikon kautta (katso alla). Tiedot nykyisestä sijainnista Valitse VALIKKO-näyttöpainike valintapalkissa näyttääksesi navigointivalikon. Valitse Nykyinen sijainti-luettelokohta näyttääksesi kyseisen alavalikon, jossa näkyvät tiedot lähimmästä osoitteesta, koordinaateista ja erikoiskohteista (3 68) nykyisen sijainnin lähellä. Lähin osoite Tässä alavalikossa voit tallentaa lähimmän osoitteen järjestelmään. Valitse Lähin osoite-näyttöpainike näyttääksesi kohteen tietonäkymän. Katso yksityiskohtainen kuvaus osoitteen tallentamisesta yhteystietona tai yhteystietoon suosikiksi Erikoiskohteet Tässä alavalikossa voit aloittaa reittiopastuksen johonkin lähellä olevaan erikoiskohteeseen.

65 Navigointi 65 Valitse haluamasi erikoiskohde. Kohteen tiedot näkyvät näytössä. Valitse Käynnistä-näyttöpainike. Katso yksityiskohtainen kuvaus kohteen syöttämisestä Karttanäkymä Näkymä Valitse VALIKKO-näyttöpainike valintapalkissa ja valitse sitten Karttanäkymä-luettelokohta näyttääksesi kyseisen alavalikon. Valitse haluttu karttanäkymä (3Dnäkymä, Näyttö ajosuunnassa, Pohjoinen). Äänitiedot Jos Äänitiedot on aktivoituna, audiotoimintojen näyttöpainikkeet näkyvät karttanäkymän valintapalkissa. Valitse VALIKKO-näyttöpainike valintapalkissa ja valitse sitten Karttanäkymä-luettelokohta näyttääksesi kyseisen alavalikon. Aseta kohdan Äänitiedot valinnaksi joko Päälle tai Pois. Näyttötila Valitse VALIKKO-näyttöpainike valintapalkissa ja valitse sitten Karttanäkymä-luettelokohta näyttääksesi kyseisen alavalikon. Näytä kyseinen alavalikko valitsemalla Päivä- / yönäyttö. Aktivoi Päivä tai Yö ulkovalaistuksesta riippuen. Jos haluat, että näyttö säätyy automaattisesti, aktivoi Autom.-valikkokohta. POI-kuvakkeet Valitse VALIKKO-näyttöpainike valintapalkissa ja valitse sitten Näytä POIsymbolit-luettelokohta näyttääksesi kyseisen alavalikon. Jos POI-symbolit on aktivoituna, nykyisen sijainnin lähellä tai reitin varrella olevat erikoiskohteet näytetään kartalla. Aseta kohdan POI-symbolit valinnaksi joko Päälle tai Pois. Jos POI-symbolit asetus on Päälle, valitse näytettävät erikoiskohteiden kategoriat. Valitse Poista kaikki poistaaksesi kaikkien kategorioiden valinnan. Navigointitietojen hallinta Valitse VALIKKO-näyttöpainike valintapalkissa ja valitse sitten Henkilökohtaiset tiedot-luettelokohta. Näytössä näkyy luettelo navigointisovelluksen tietojen tallennuspaikoista. Yhteystietoluettelot Näytä kyseinen alavalikko valitsemalla Osoitekirja. Kaikkien kohtien poistaminen Poista yhteystietoluettelon kaikki kohdat valitsemalla Poista kaikki merkinnät-luettelokohta. Saat kehoteviestin. Vahvista viesti poistaaksesi koko yhteystietoluettelon. Yhteystietoluettelon muokkaus Valitse Muokkaa osoitekirjaa näyttääksesi yhteystietoluettelon. Katso yksityiskohtainen kuvaus yhteystietoluettelon muokkauksesta 3 32.

66 66 Navigointi Edellisten kohteiden luettelo Näytä kyseinen alavalikko valitsemalla Viim. määränpäät. Kaikkien kohteiden poistaminen Poista edellisten kohteiden luettelon kaikki kohdat valitsemalla Poista kaikki määränpäät-luettelokohta. Saat kehoteviestin. Vahvista viesti poistaaksesi koko edellisten kohteiden luettelon. Yksittäisten kohteiden poistaminen Valitse Poista yksitt. määränpää näyttääksesi edellisten kohteiden luettelon. Poista kohde valitsemalla -kuvake kyseisen kohteen vieressä. Saat kehoteviestin. Vahvista viesti kohteen poistamiseksi. Ladatut erikoiskohteet Näytä kyseinen alavalikko valitsemalla Omat erikoiskohteet. Aikaisemmin järjestelmään ladatut erikoiskohteet voidaan poistaa. Muut erikoiskohteet säilyvät järjestelmässä. Kaikkien ladattujen erikoiskohteiden poistaminen Poista yhteystietoluettelon kaikki kohdat valitsemalla Poista kaikki omat erikoiskohteet-luettelokohta. Saat kehoteviestin. Vahvista viesti poistaaksesi koko erikoiskohdeluettelon. Kategorioiden poistaminen Valitse Poista omat luokat näyttääksesi listan POI-kategorioista. Poista kategoria valitsemalla -kuvake kyseisen kategorian vieressä. Saat kehoteviestin. Vahvista viesti kategorian poistamiseksi. Kohdetietojen lataaminen USBlaitteeseen Myöhempää käyttöä varten esim. toisissa autoissa voit tallentaa auton yhteystietoluettelon ja aiemmin ladatut erikoiskohteet (katso "Käyttäjän määrittämien erikoiskohteiden luominen ja lataaminen" alla) USB-laitteeseen: Valitse Siirrä tallennetut paikkatiedot. Yhteystietoluettelo ja POI-tiedot tallennetaan yhdistettyyn USB-laitteeseen kansioihin "F:\myContacts" ja "F:\myPOIs", missä "F:\" on USB-laitteen juurikansio. Tämä toiminto on käytettävissä vain, jos järjestelmään on yhdistetty riittävällä muistikapasiteetilla varustettu USB-laite. Yhteystietojen lataaminen Voit vaihtaa auton yhteystietoluettelon tietoja muiden autojen Infotainment-järjestelmien tietojen kanssa: Katso ohjeita tietojen lataamisesta USB-laitteeseen yllä olevasta kohdasta "Navigointitietojen lataaminen USB-laitteeseen". Yhdistä USB-laite jonkin toisen auton Infotainment-järjestelmään Näytössä näkyy viesti, joka kehottaa vahvistamaan latauksen. Vahvistuksen jälkeen yhteystiedot ladataan Infotainment-järjestelmään. Ladatut tiedot ovat tämän jälkeen valittavissa KONTAKTIT-valikossa 3 32.

67 Navigointi 67 Käyttäjän määrittämien erikoiskohteiden luominen ja lataaminen (Omat erikoiskohteet) Infotainment-järjestelmään valmiiksi tallennettujen, etukäteen määritettyjen erikoiskohteiden lisäksi voit luoda käyttäjän määrittämiä erikoiskohteita henkilökohtaisten tarpeidesi mukaisesti. Luomisen jälkeen tällaiset POIkohteet voidaan ladata Infotainmentjärjestelmään. Kutakin erikoiskohdetta varten sinun tulee määrittää sen GPS-koordinaatit (pituus- ja leveysaste) ja kuvausnimi. Kun erikoiskohdetiedot on ladattu Infotainment-järjestelmään, kyseiset erikoiskohteet löytyvät valittavina kohteina Omat erikoiskohteet-valikossa, katso "Erikoiskohteen valinta" luvussa "Kohteen syöttäminen" Tekstitiedoston luonti POI-tiedoista Luo tekstitiedosto (esim. käyttämällä tekstinmuokkausohjelmaa) valinnaisella nimellä ja tiedostopäätteellä.poi, esim. "TomsPOIs.poi". Merkkien koodaus UTF-8 (Unicode) on valittava, kun tekstitiedosto tallennetaan. Muuten erikoiskohdetietoja ei ehkä tuoda oikein järjestelmään. Syötä erikoiskohteen tiedot tekstitiedostoon seuraavassa muodossa: Pituuskoordinaatti, leveyskoordinaatti, "Erikoiskohteen nimi", "Lisätiedot", "Puhelinnumero" Esimerkki: , , "Michaels Home", "Bonn, Hellweg 6", " ", katso yllä oleva kuva. GPS-koordinaatit tulee ilmaista desimaaliasteina ja ne voi ottaa esim. topografisesta kartasta. Lisätiedot ja puhelinnumero ovat valinnaisia. Jos, esim., mitään lisätietoja ei vaadita, on syötettävä "" vastaavaan kohtaan. Esimerkki: , , "Michaels Home", "", " ". Erikoiskohteen nimi ja lisätiedot eivät saa ylittää 60 merkkiä. Puhelinnumero ei saa ylittää 30 merkkiä. Kunkin kohteen erikoiskohdetiedot on syötettävä yhdelle omalle rivilleen, katso esimerkkiä yllä olevasta kuvasta. Erikoiskohdetietojen tallennus USBasemalle Luo USB-aseman juurihakemistossa kansio nimeltä "mypois", esim. "F:\myPOIs", missä "F:\" on USBaseman juurihakemisto. Tallenna "mypois"-kansioon erikoiskohteet sisältävä tekstitiedosto, esim. "F:\myPOIs\TomsPOIs.poi".

68 68 Navigointi Erikoiskohdetietojen järjestely useisiin alikansioihin Vaihtoehtoisesti voit järjestää tekstitiedostot useisiin satunnaisesti nimettyihin alikansioihin (alikansiorakenteen maks. syvyys: 2). Esimerkiksi: F:\myPOIs\AnnsPOIs tai F:\myPOIs\MyJourney\London, jossa F:\ on USB-aseman juurihakemisto. Kansioon voidaan tallentaa vai alikansioita tai vain erikoiskohdetiedostoja. Jos molempia sekoitetaan, niitä ei tuoda oikein järjestelmään. Kun erikoiskohdetiedot on ladattu näin järjestettynä Infotainment-järjestelmään (katso selostus latauksesta alta), valikossa Omat erikoiskohteet näkyy luettelo valittavista alivalikoista. Kun alivalikko on valittu, näyttöön tulee lisää alivalikoita tai luettelo tuoduista erikoiskohdekategorioista. Erikoiskohdetietojen lataaminen Infotainment-järjestelmään Kytke käyttäjän määrittämät erikoiskohteet sisältävä USB-laite Infotainment-järjestelmän USB-liitäntään Näytössä näkyy viesti, joka kehottaa vahvistamaan latauksen. Vahvistuksen jälkeen erikoiskohdetiedot ladataan Infotainment-järjestelmään. Ladatut erikoiskohteet löytyvät valittavina kohteina Omat erikoiskohteetvalikosta, katso "Erikoiskohteen valinta" luvusta "Kohteen syöttäminen" Kohteen syöttäminen Navigointisovellus tarjoaa eri vaihtoehtoja kohteen asettamiseksi reittiopastusta varten. Paina ;-painiketta ja valitse sitten NAV-kuvake näyttääksesi navigointikartan. Osoitteen syöttäminen näppäimistöllä Valitse MÄÄRÄNPÄÄ-näyttöpainike valintapalkissa ja valitse sitten OSOITE-välilehti. Voit syöttää osoitteen, risteyksen tai tien nimen. Katso yksityiskohtainen kuvaus näppäimistöistä Katso tärkeitä tietoja kohdeosoitteiden maakohtaisista syöttöjärjestyksistä 3 60.

69 Navigointi 69 Jos käytetään kyseistä maata varten määritetystä syöttöjärjestyksestä poikkeavaa järjestystä, järjestelmä ei ehkä löydä haluttua kohdetta. Syötä kohdeosoite käyttäen maasi oikeata postiosoitejärjestystä. Esimerkki: Thomas Lewis Way Southampton. Navigointijärjestelmä hyväksyy jossakin määrin epätäydellisiä syötetietoja. Esimerkki: Lewis Way Southampton. Lisää ulkomailla sijaitseviin kohteisiin maan nimi tai kolmikirjaiminen maakoodi syötteen jälkeen. Esimerkki: Megisserie Paris FRA. Vahvista syötetyt tiedot valitsemalla Käynnistä-näyttöpainike näytön vasemmassa yläkulmassa. Jos useampi kuin yksi kohde on mahdollinen syötettyjen tietojen perusteella, näytössä näkyy kaikkien vastaavien kohteiden luettelo. Valitse haluttu osoite. Kohteen tiedot näkyvät näytössä. Aloita reittiopastus valitsemalla Käynnistä-näyttöpainike. Osoitteen valinta edellisten kohteiden luettelosta Valitse MÄÄRÄNPÄÄ-näyttöpainike valintapalkissa ja valitse sitten VIIMEISET-välilehti. Äsken syötettyjen kohteiden lista näkyy näytössä. Valitse jokin kohdista. Kohteen tiedot näkyvät näytössä. Aloita reittiopastus valitsemalla Käynnistä-näyttöpainike. Osoitteen valinta yhteystietoluettelosta Valitse MÄÄRÄNPÄÄ-näyttöpainike valintapalkissa ja valitse sitten KONTAKTIT-välilehti. Yhteystietoluettelo näkyy näytössä.

70 70 Navigointi Pikatoimintokuvake Jos yhteystietoa varten on tallennettu vain yksi osoite, kyseisen yhteystiedon vieressä yhteystietoluettelossa näkyy pikareittikuvake. Valitse y-näyttöpainike näyttääksesi suoraan kohdetietonäkymän. Aloita reittiopastus valitsemalla Käynnistä-näyttöpainike. Yhteystietonäkymä Jos yhteystietoa varten on tallennettu useampia osoitteita, valitse haluttu yhteystietokohta. Yhteystietonäkymä näkyy näytössä. Valitse jokin yhteystietoa varten tallennetuista osoitteista. Kohteen tiedot näkyvät näytössä. Aloita reittiopastus valitsemalla Käynnistä-näyttöpainike. Erikoiskohteen valinta Erikoiskohde (POI) on esim. huoltoasema, pysäköintialue tai ravintola. Navigointijärjestelmään tallennetut tiedot sisältävät suuren määrän etukäteen määritettyjä erikoiskohteita, jotka osoitetaan kartalla (jos toiminto on aktivoitu, 3 62). Voit myös tallentaa omia erikoiskohteita järjestelmään, katso "Käyttäjän määrittämien erikoiskohteiden luominen ja lataaminen" luvusta "Käyttö" Nämä erikoiskohteet ovat valittavissa kohteiksi erikoiskohteiden pääkategorioiden luettelosta Omat erikoiskohteet. Valitse erikoiskohde kohteeksi reittiopastusta varten valitsemalla MÄÄRÄNPÄÄ-näyttöpainike valintapalkista ja sitten POIT-välilehti. Näytössä näkyy erikoiskohteiden pääkategorioiden luettelo. Hakusijainnin asettaminen Hakusijainti määritetään valitun karttaosion perusteella. Jos vierität, lähennät tai loitonnat karttaa, luettelon erikoiskohteet muuttuvat tämän mukaisesti. Aseta yleinen hakusijainti valitsemalla Hakualue-näyttöpainike kartalta. Luettelo mahdollisista hakusijainneista näkyy näytössä. Jos reittiopastus on aktiivinen, lisävaihtoehtoja on valittavana. Valitse haluamasi vaihtoehto. Erikoiskohteiden haku kategorian mukaan Valitse jokin luettelon pääkategorioista. Näytössä näkyy luettelo alakategorioista. Näytä kaikki kyseisessä pääkategoriassa valittavana olevat erikoiskohteet valitsemalla Näytä kaikki-valikkokohta. Selaa listaa ja valitse haluamasi erikoiskohde.

71 Navigointi 71 Näytä kaikki yhden alakategorian erikoiskohteet valitsemalla kyseinen alakategoria. Selaa listaa ja valitse haluamasi erikoiskohde. Kohteen tiedot näkyvät näytössä. Erikoiskohteiden haku näppäimistöllä Hae määrättyä erikoiskohdetta, kategoriaa tai määrättyä sijaintia valitsemalla Hae-valikkokohta erikoiskohteiden pääkategorioiden luettelosta tai jostakin alakategorialuettelosta. Näytössä näkyy näppäimistö. Valitse Käynnistä-näyttöpainike vahvistaaksesi syötetyt tiedot. Kohteen tiedot näkyvät näytössä. Aloita reittiopastus valitsemalla Käynnistä-näyttöpainike. Osoitteen valinta kartalta Kosketa haluttua sijaintia kartalla. Kartta keskitetään tämän sijainnin ympärille. Punainen v-symboli näkyy kyseisessä kohdassa ja vastaava osoitemerkintä näkyy näytössä. Aloita reittiopastus valitsemalla Käynnistä-näyttöpainike. Välietappireitin luominen ja tallentaminen Välietappi on reitin varrella sijaitseva kohde, joka otetaan huomioon reitin laskennassa lopulliseen kohteeseen. Voit luoda välietappireitin lisäämällä yhden tai useita välietappeja. Syötä tai valitse välietappireitin lopullinen kohde ja aloita reittiopastus. Syötä haluttu nimi, kategoria tai sijainti. Katso yksityiskohtainen kuvaus näppäimistöistä Kosketa merkintää. Kohteen tiedot näkyvät näytössä. Kun reittiopastus on aktiivinen, valitse MÄÄRÄNPÄÄ-näyttöpainike karttanäkymän valintapalkissa.

72 72 Navigointi Kosketa vaihtoehtoisesti seuraavan käännöksen ilmaisevaa nuolisymbolia näytön oikeassa reunassa näyttääksesi reittiopastusvalikon. Valitse MÄÄRÄNPÄÄ-näyttöpainike reittiopastusvalikon valintapalkissa. Syötä tai valitse uusi osoite. Valitse Käynnistä-näyttöpainike. Saat kehoteviestin. Valitse Lisää välietapiksi-näyttöpainike. Reitti lasketaan uudelleen ja uusi kohde lisätään välietapiksi nykyiselle reitille. Syötä halutessasi lisää välietappeja yllä kuvatun mukaan. Tallenna koko reitin välietapit valitsemalla Tall.-näyttöpainike. Välietappi tallennetaan yhteystietoluetteloon Tallennetut reitit -kansiossa ja se nimetään lopullisen kohteen mukaan. Tallennettu välietappi voidaan hakea esille yhteystietoluettelosta milloin tahansa. Katso yksityiskohtainen selostus välietappireitin muokkaamisesta Puhelu kohteeseen Kohdetietonäkymä näkyy kohteen syöttämien jälkeen ja ennen reittiopastuksen aloittamista.

73 Navigointi 73 Soita puhelu valittuun sijaintiin valitsemalla Soita-näyttöpainike. Soita-näyttöpainike on valittavissa vain, jos kyseiseen sijaintiin on tallennettu puhelinnumero. Kohteiden tallentaminen Yhteystietokohta Kohdetietonäkymä näkyy kohteen syöttämien jälkeen ja ennen reittiopastuksen aloittamista. Tallenna kyseinen kohde yhteystietoluetteloon valitsemalla Tall.-näyttöpainike. Katso yksityiskohtainen kuvaus osoitteen tallentamisesta yhteystietoluetteloon Tall.-näyttöpainike on käytettävissä vain, jos osoitetta ei ole jo tallennettu järjestelmään. Suosikki Suosikkeja voidaan tallentaa lähes kaikista näytön näkymistä. Katso yksityiskohtainen selostus kohdesuosikkien tallentamisesta Opastus Yleisiä tietoja Navigointijärjestelmässä on reittiopastus, joka opastaa visuaalisilla ohjeilla ja äänikehotteilla (ääniopastus). Visuaaliset ohjeet Visuaaliset ohjeet näkyvät näytöissä. Navigoinnin äänikehotteet Navigoinnin äänikehotteet kertovat, mihin suuntaan tulee ajaa ja milloin lähestytään risteystä, jossa tulee kääntyä. Katso "Navigoinnin ääniasetukset" alla aktivoidaksesi äänikehotetoiminnon ja asettaaksesi äänenvoimakkuuden. Reittiopastuksen aloittaminen ja peruuttaminen Reittiopastuksen aloitus Aloita reittiopastus uuteen valittuun kohteeseen valitsemalla Käynnistänäyttöpainike kohdetietonäkymässä. Aloita reittiopastus suoraan viimeksi valittuun kohteeseen valitsemalla VALIKKO-näyttöpainike valintapalkista ja valitsemalla sitten Jatka opastusta-valikkokohta. Reittiopastus aloitetaan viimeksi valittuun kohteeseen. Reittiopastuksen peruuttaminen Peruuta reittiopastus valitsemalla VALIKKO-näyttöpainike valintapalkissa ja valitsemalla sitten Poista reitti-valikkokohta.

74 74 Navigointi Kosketa vaihtoehtoisesti seuraavan käännöksen ilmaisevaa nuolisymbolia näytön oikeassa reunassa näyttääksesi reittiopastusvalikon (katso "Reittiopastusvalikko" alla). Valitse LOPETA-näyttöpainike reittiopastusvalikon valintapalkissa. Reitinlaskennan ja opastuksen asetukset Navigoinnin ääniasetukset Valitse VALIKKO-näyttöpainike valintapalkissa ja valitse sitten Navigointiäänen asetukset-luettelokohta näyttääksesi kyseisen alavalikon. Jos Ääniohjeet on aktivoitu, järjestelmä lukee navigoinnin äänikehotteet aktiivisen reittiopastuksen aikana. Aseta kohdan Ääniohjeet valinnaksi joko Päälle tai Pois. Jos asetat valinnaksi Pois, vain piippaus kuuluu. Jos Navigointiohj. puh. Aikana on aktivoitu, navigoinnin äänikehotteet luetaan myös puheluiden aikana. Aseta kohdan Navigointiohj. puh. Aikana valinnaksi joko Päälle tai Pois. Säädä äänikehotteiden äänenvoimakkuutta valitsemalla - tai w-näyttöpainike. Reittiasetukset Valitse VALIKKO-näyttöpainike valintapalkissa ja valitse sitten Reittiasetukset-luettelokohta näyttääksesi kyseisen alavalikon. Reitin tyyli Valitse Reittityyppi-valikkokohta määrittääksesi, mitä kriteereitä käytetään reitinlaskennassa. Valitse listasta Nopea, Ympäristöystävällinen tai Lyhyt. Jos Ympäristöystävällinen on valittuna, ympäristöystävällinen reittityyli voidaan mukauttaa auton kuormaan. Valitse Ekoprofiilin muokkaus-valikkokohta näyttääksesi kyseisen alavalikon. Valitse toistuvasti Kattokuorma ja Perävaunu vaihtaaksesi valittavissa olevien kuormausvaihtoehtojen välillä. Määritä asetukset soveltuvalla tavalla. Tien valinta Valitse listasta, minkä tyyppisiä teitä otetaan mukaan reitinlaskennassa. Liikenneongelmat Valitse VALIKKO-näyttöpainike valintapalkissa ja valitse sitten Liikenneluettelokohta näyttääksesi kyseisen alavalikon. Läheiset liikenneongelmat Näytä lista nykyisen sijainnin lähellä olevista liikenneongelmista valitsemalla Näytä lähistön liikennetapahtumat-valikkokohta. Valitse näyttöpainike Reitin varrella tai Kaikki näytön alareunassa sen mukaan, mitä liikenneongelmia haluat näyttää. Näytä yksityiskohtaisia tietoja liikenneongelmasta valitsemalla kyseinen liikenneongelma listasta. Liikennekuvakkeet kartalla Jos Näytä symbolit kartalla on aktivoituna, nykyisen sijainnin lähellä ja reitin varrella olevat liikenneongelmat näytetään kartalla.

75 Navigointi 75 Aseta kohdan Näytä symbolit kartalla valinnaksi joko Päälle tai Pois. Liikenteen huomiointi reitin valinnassa Tässä alavalikossa on asetuksia siitä, miten järjestelmä voi ottaa huomioon liikenneongelmat ennen reittiopastuksen aloittamista ja sen aikana. Valitse Ruuhkankierron asetuksetvalikkokohta näyttääksesi kyseisen alavalikon. Jos haluat välttää ruuhkaliikennettä, aseta Jonout.liik. Välttäminen valintaan Päälle. Valitse Kierrä liikennetapaht. autom. tai Kysy ennen kiertoa. Liikenneongelmien tyypit Näytä kyseinen alavalikko valitsemalla Liikennetapahtumat. Valitse vältettävien liikenneongelmien tyypit. TMC-asemat TMC-radioasemat lähettävät tietoja nykyisestä liikennetilanteesta ja nämä tiedot huomioidaan reitinlaskennassa. Näytä kyseinen alavalikko valitsemalla TMC-asema. Lähtöasetus on Autom. ja huomioon otetaan useita TMC-asemia. Jos haluat tarkkailla erityistä TMCasemaa, valitse kyseinen asema listasta. Jos tätä asemaa ei enää vastaanoteta, järjestelmä vaihtaa takaisin Autom.-toimintoon. Reittiopastusvalikko Reittiopastusvalikko voidaan näyttää vain, jos reittiopastus on aktiivinen. Reittiopastusvalikossa on lisävalintoja reittiasetusten muuttamiseen aktiivisen reittiopastuksen aikana. Näytä reittiopastusvalikko koskettamalla seuraavan käännöksen ilmaisevaa nuolisymbolia näytön oikeassa reunassa. Reittiopastusvalikko tulee näyttöön. Reittiasetusvalikko näkyy eri tavalla riippuen nykyisen reitin tyypistä. Normaali reitti (yksi kohde) Välietappireitti (useita kohteita)

76 76 Navigointi Reitin vaihtaminen Kun reittiopastus on aloitettu, kosketa nuolipainiketta näyttääksesi reittiopastusvalikon. Välietapin lisääminen Valitse MÄÄRÄNPÄÄ-näyttöpainike valintapalkissa ja syötä tai valitse uusi osoite. Saat kehoteviestin. Valitse Lisää välietapiksi-näyttöpainike. Reitti lasketaan uudelleen ja uusi kohde lisätään välietapiksi nykyiselle reitille. Kohteen vaihtaminen Valitse MÄÄRÄNPÄÄ-näyttöpainike valintapalkissa ja syötä tai valitse uusi osoite. Saat kehoteviestin. Valitse Aseta uusi määränpää-näyttöpainike. Reitti lasketaan uudelleen uuteen kohteeseen. Reittiopastuksen lopettaminen Kun reittiopastus on aloitettu, kosketa nuolipainiketta näyttääksesi reittiopastusvalikon. Peruuta reittiopastus valitsemalla LOPETA-näyttöpainike. Katujen poistaminen opastuksesta Kun reittiopastus on aloitettu, voit poistaa katuja aiemmin lasketulta reitiltä. Reitti lasketaan sitten uudelleen siten, että poistetut kadut ohitetaan. Kosketa nuolipainiketta näyttääksesi reittiopastusvalikon ja valitse VÄLTÄvälilehti. Käännösluettelo näkyy näytössä (katso "Käännösluettelon näyttäminen" alla). Valitse katu, moottoritie tai moottoritien risteys, jota haluat välttää. Saat kehoteviestin. Valitse haluamasi etäisyysvaihtoehto. Kyseinen katu tai moottoritie näkyy Vältettävät alueet-kohdassa käännösluettelon yläosassa ja sen merkkinä on punainen 9. Vältettävät alueet-osio sisältää myös järjestelmän liikenneongelmien takia automaattisesti välttämät tiet. Ottaaksesi vältettävän kadun tai moottoritien takaisin reitille poista kyseisen kohdan valinta listasta. Käännösluettelon näyttäminen Käännösluettelossa näkyvät kaikki lasketun reitin kadut, alkaen nykyisestä sijainnista. Kosketa nuolipainiketta näyttääksesi reittiopastusvalikon ja valitse REITTILISTA-välilehti. Käännösluettelo näkyy näytössä ja järjestelmä lukee seuraavan käännöksen.

77 Navigointi 77 Kukin luettelokohta voi sisältää seuraavat tiedot: Kadun, moottoritien tai moottoritien liittymän nimi. Suuntanuoli. Etäisyys seuraavalle reitin kadulle. Arvioitu saapumisaika seuraavalle kadulle. Näyttääksesi määrätyn listan kohdan kaikki saatavilla olevat tiedot, valitse kyseinen kohta ja valitse sitten Infonäyttöpainike näytön yläriviltä. Välietappiluettelon näyttäminen Välietappiluettelossa näkyvät kaikki lasketun välietappireitin välietapit, alkaen seuraavasta välietapista. Kosketa nuolipainiketta näyttääksesi reittiopastusvalikon ja valitse VÄLIETAPIT-välilehti. Välietappiluettelo tulee näyttöön. Kukin luettelokohta voi sisältää seuraavat tiedot: Välietapin nimi tai osoite. Etäisyys seuraavaan välietappiin. Arvioitu saapumisaika seuraavaan välietappiin. Välietappireitin optimointi Jos reitille on lisätty useita välietappeja ja välietappireittiä on muokattu useita kertoja, saatat haluta järjestää välietapit tehokkaimpaan mahdolliseen järjestykseen. Valitse OPTIMOINTI-välilehti. Odota, kunnes välietappiluettelo on päivitetty. Valitse Tall.-näyttöpainike näytön yläosassa muutosten tallentamiseksi. Välietappireitin muokkaus Järjestä välietapit haluamallasi tavalla koskettamalla nuolipainiketta, jolloin näyttöön tulee reittiopastusvalikko, ja valitse MUOKKAA-välilehti. Välietappiluettelo tulee näyttöön. Vaihda välietappien paikkoja listalla valitsemalla symboli tai kyseisten listakohtien vierestä. Poista välietappi listalta valitsemalla -symboli. Katso tarkat ohjeet uusien välietappien lisäämisestä kohdasta "Välietapin lisääminen" yllä.

78 78 Navigointi Valitse Tall.-näyttöpainike näytön yläosassa muutosten tallentamiseksi.

79 Puheentunnistus 79 Puheentunnistus Yleistä tietoa Käyttö Yleistä tietoa Sisäänrakennettu puheentunnistus Infotainment-järjestelmän sisäänrakennetun puheentunnistustoiminnon avulla voit käyttää useita Infotainment-järjestelmän toimintoja äänikomennoilla. Se havaitsee käskyt ja numerosarjat puhujasta riippumatta. Käskyt ja numerosarjat voidaan lausua pitämättä taukoa yksittäisten sanojen välillä. Virheellisen käytön tai virheellisten komentojen tapauksessa ääniohjaustoiminto antaa visuaalista ja/tai akustista palautetta ja pyytää antamaan halutun käskyn uudelleen. Tämän lisäksi ääniohjaus kuittaa tärkeät käskyt ja kysyy tarvittaessa selvennyksiä. Yleensä on eri tapoja sanoa komentoja halutun toiminnon suorittamiseksi. Useimpia niistä, lukuun ottamatta kohteen syöttämistä ja äänikomennoilla käytettävää numeronäppäimistöä, voidaan käyttää yhdellä komennolla. Jos toimintoa varten tarvitaan useampi kuin yksi komento, toimi seuraavasti: Ensimmäisessä komennossa ilmaiset suoritettavan toiminnon tyypin, kuten "Navigation destination entry" (navigointikohteen syöttäminen). Järjestelmä vastaa kehotteilla, jotka johdattavat sinut dialogiin tarpeellisten tietojen antamiseksi. Jos esimerkiksi tarvitaan kohde reittiopastusta varten, sano "Navigation" (navigointi) tai "Destination entry" (kohteen syöttäminen). Jotta auton sisällä puhutut puhelut eivät aktivoi järjestelmän toimintoja vahingossa, puheentunnistus käynnistyy vasta aktivoinnin jälkeen. Tärkeää tietoa Tuetut kielet Kaikki Infotainment-järjestelmän näyttöä varten saatavissa olevat kielet eivät ole käytettävissä ääniohjausta varten. Jos puheentunnistus ei tue valittuna olevaa näyttökieltä, puheentunnistus ei ole käytettävissä.

80 80 Puheentunnistus Tässä tapauksessa sinun täytyy valita näyttöä varten toinen kieli halutessasi ohjata Infotainment-järjestelmää äänikomennoilla. Katso ohjeita näyttökielen vaihtamiseksi kohdasta "Kieli" luvusta "Järjestelmäasetukset" Osoitteen syöttäminen vieraissa maissa oleville kohteille Jos haluat syöttää äänikomennoilla ulkomailla sijaitsevan osoitteen tai kohteen, sinun täytyy vaihtaa Infotainment-näytön kieliasetus näyttämään kyseisen maan kieltä. Jos näytön kieliasetus on englanti ja haluat syöttää Ranskassa sijaitsevan kaupungin nimen, sinun täytyy vaihtaa näyttökieleksi ranska. Poikkeukset: Jos haluat syöttää osoitteita Belgiassa, voit vaihtoehtoisesti vaihtaa näyttökieleksi ranskan tai hollannin. Sveitsissä sijaitsevia osoitteita varten voit vaihtoehtoisesti vaihtaa näyttökieleksi ranskan, saksan tai italian. Katso ohjeita näyttökielen vaihtamiseksi kohdasta "Kieli" luvusta "Järjestelmäasetukset" Kohdeosoitteiden syöttämisjärjestys Osoitteen osien syöttämisjärjestys puheentunnistusta käytettäessä riippuu siitä, missä maassa kohde sijaitsee. Itävalta, Saksa: <kaupunki> <katu> <talon numero> Belgia, Ranska, Iso-Britannia: <talon numero> <katu> <kaupunki> Italia, Alankomaat, Portugali, Venäjä, Espanja, Sveitsi: <katu> <talon numero> <kaupunki> Puheentunnistuksen asetukset Infotainment-järjestelmän sisäänrakennetulle puheentunnistustoiminnolle voidaan tehdä useita asetuksia ja säätöjä. Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASETUKSET-kuvake. Valitse Puhe-valikkokohta siirtyäksesi kyseiseen alavalikkoon. Puheentunnistuksen herkkyys Riippuen kyseisessä alavalikossa valitusta vaihtoehdosta, puheentunnistus vaikuttaa enemmän tai vähemmän "varmalta" komentojesi ymmärtämisessä. Varmista useammin: jos tämä on valittuna, järjestelmä pyytää sinua melko usein vahvistamaan komentosi. Tästä johtuen järjestelmä suorittaa useimmissa tapauksissa oikean toiminnon.

81 Puheentunnistus 81 Varmista harvemmin: jos tämä on valittuna, järjestelmä pyytää harvemmin vahvistamaan komentosi. Tästä johtuen järjestelmä saattaa joskus tulkita komentosi väärin ja suorittaa muun kuin tarkoittamasi toiminnon. Puheentunnistuksen käyttöä aloitettaessa voi olla hyödyllistä käyttää Varmista useammin-asetusta. Kun saat enemmän kokemusta, ts. opit lausumaan komennot siten, että järjestelmä ymmärtää ne oikein, voi olla hyödyllistä käyttää Varmista harvemmin -asetusta. Ohjeiden pituus Puheentunnistusjärjestelmän kysymysten ja ilmoitusten pituutta ja yksityiskohtaisuutta voidaan säätää vastaavassa alavalikossa. Äänipalautteen nopeus Nopeutta, jolla puheentunnistusjärjestelmä kysyy kysymyksiä tai antaa ilmoituksia, voidaan säätää vastaavassa alavalikossa. Jos Keski on valittuna, järjestelmä puhenopeus vastaa luonnollista puhetta. Puheentunnistuksen käyttöä aloitettaessa voi olla hyödyllistä käyttää Pitkä-asetusta. Kun saat enemmän kokemusta, saattaa olla hyödyllistä käyttää Lyhyt-asetusta. Puheentunnistuksen käyttö laitteen kautta Infotainment-järjestelmän puheentunnistuksen käyttö laitteen kautta - sovelluksella puheentunnistuskomentoja voidaan käyttää älypuhelimessa. Katso älypuhelimesi valmistajan käyttöohjetta selvittääksesi, tukeeko älypuhelimesi tätä toimintoa. Käyttö Sisäänrakennettu puheentunnistus Ääniohjauksen aktivointi Ääniohjaus ei ole käytettävissä aktiivisen puhelun aikana. Aktivointi ohjauspyörän painikkeella w Paina painiketta w ohjauspyörän vasemmalla puolella. Audiojärjestelmä mykistyy, ääniviesti kehottaa sinua sanomaan komennon ja tärkeimmät käytettävissä olevat komennot sisältävä ohjevalikko näkyy kuljettajan tietokeskuksessa. Heti kun puheentunnistus on valmiina äänikomentoa varten, kuuluu piippaus. Puheentunnistussymboli ohjevalikon vasemmassa yläkulmassa muuttuu valkoisesta punaiseksi.

82 82 Puheentunnistus Voit nyt sanoa äänikomennon käynnistääksesi suoraan järjestelmän toiminnon (esim. esivalitun radioaseman kuuntelu) tai aloittaa dialogijakson, jossa on useita vaiheita (esim. kohdeosoitteen syöttäminen), katso "Käyttö äänikomennoilla" jäljempänä. Kun dialogijakso on päättynyt, ääniohjaus kytkeytyy automaattisesti pois. Aloittaaksesi dialogijakson uudelleen sinun tulee aktivoida ääniohjaus uudestaan. Aktivointi keskinäytön PUHE-näyttöpainikkeella Valitse PUHE-näyttöpainike keskinäytön päävalikon valintapalkista. Audiojärjestelmä mykistyy, ääniviesti kehottaa sinua sanomaan komennon ja tärkeimmät käytettävissä olevat komennot sisältävä ohjevalikko näkyy keskinäytössä. Heti kun puheentunnistus on valmiina äänikomentoa varten, kuuluu piippaus. Puheentunnistussymboli ohjevalikon oikeassa reunassa muuttuu mustasta punaiseksi. Voit nyt sanoa äänikomennon, katso kuvaus yllä. Äänikehotteiden äänenvoimakkuuden säätö Paina ohjauspyörän oikean puolen painiketta! / # ylös (äänenvoimakkuuden lisääminen) tai alas (äänenvoimakkuuden alentaminen). Äänikehotteen keskeyttäminen Kokeneena käyttäjänä voit keskeyttää äänikehotteen painamalla hetkellisesti ohjauspyörän painiketta w. Piippaus kuuluu välittömästi, puheentunnistussymboli muuttuu punaiseksi ja komento voidaan sanoa ilman odotusaikaa. Dialogijakson peruuttaminen Dialogijakson voi peruuttaa ja puheentunnistuksen voi kytkeä pois päältä usealla tavalla: Sano "Cancel" (peruuta) tai "Exit" (poistu). Paina painiketta n ohjauspyörän vasemmalla puolella. Jos puheentunnistusjakso oli käynnistetty keskinäytön näyttöpainikkeella PUHE, voit vaihtoehtoisesti: Painaa kojelaudan painiketta ;. Valita näyttöpainikkeen m tai Tak. ohjevalikossa.

83 Puheentunnistus 83 Seuraavissa tilanteissa dialogijakso keskeytyy automaattisesti: Jos et määrätyn ajan kuluessa sano mitään komentoa (lähtöasetuksena saat kolme kehotetta sanoa komennon). Jos järjestelmä ei tunnista sanomaasi komentoa (lähtöasetuksena saat kolme kehotetta sanoa oikean komennon). Käyttö äänikomennoilla Puheentunnistus voi ymmärtää komentoja, jotka ilmaistaan joko luonnollisesti lausemuodossa tai suorina komentoina, jotka sisältävät sovelluksen ja toiminnon. Parasta tulosta varten: Kuuntele äänikehote ja odota piippausta, ennen kuin sanot komennon tai vastaat. Sano "Help" (ohje) tai lue näytön esimerkkikomennot. Äänikehote voidaan keskeyttää painamalla painiketta w uudelleen. Odota piippausta ja sano komento luonnollisesti, ei liian nopeasti, ei liian hitaasti. Käytä lyhyitä ja suoria komentoja. Yleensä puhelin- ja audiokomennot voidaan antaa yhtenä komentona. Esimerkiksi "Call David Smith at work" (soita David Smithille töihin), "Play" (toista) ja sen jälkeen artistin tai kappaleen nimi, tai "Tune to" (viritä) ja sen jälkeen radiotaajuus ja aaltoalue. Navigointikohteet ovat kuitenkin liian monimutkaisia yhtä komentoa varten. Sano ensin komento, joka selittää tarvittavan kohteen tyypin, kuten "Directions to an Address" (ohjeet osoitteeseen), "Navigate to an intersection" (navigoi risteykseen), "Find a Place of Interest" (etsi erikoiskohde) tai "Directions to a contact" (ohjeet yhteystiedon sijaintiin). Järjestelmä vastaa pyytämällä lisätietoja. Kun haet erikoiskohdetta ("Place of Interest"), vain isoja ketjuja voidaan valita nimellä. Ketjut ovat liikkeitä, joilla on ainakin 20 toimipaikkaa. Sano muita erikoiskohteita varten kategorian nimi kuten "Restaurants" (ravintolat), "Shopping centres" (ostoskeskukset) tai "Hospitals" (sairaalat). Järjestelmä ymmärtää suorat komennot helpommin, esim. "Call " (soita ). Esimerkkejä näistä suorista komennoista näkyy useimmissa näytöissä puheentunnistusjakson ollessa aktiivinen. Jos sanot "Phone" (puhelin) tai "Phone commands" (puhelinkomennot), järjestelmä ymmärtää, että haluat soittaa puhelun ja vastaa lisäkysymyksillä, kunnes riittävät tiedot ovat selvillä. Jos puhelinnumero on tallennettu nimi- ja paikkatiedon kanssa, suoran komennon tulee sisältää molemmat, esimerkiksi "Call David Smith at work" (soita David Smithille töihin). Luettelokohtien valinta Kun luettelo näkyy näytössä, äänikehote pyytää vahvistamaan tai valitsemaan kohdan tästä luettelosta. Luettelokohdan voi valita manuaalisesti tai sanomalla kohdan rivinumeron.

84 84 Puheentunnistus Puheentunnistusnäytön luettelo toimii samalla tavalla kuin luettelot muissa näytöissä. Luettelon vieritys manuaalisesti puheentunnistusjakson aikana keskeyttää käynnissä olevan puheentunnistustoiminnon ja järjestelmä antaa kehotteen kuten "Make your selection from the list using the manual controls, press the back button on the faceplate, or press the back screen button to try again" (valitse luettelosta manuaalisesti säätimillä, paina etulevyn paluu-painiketta tai paina paluu-näyttöpainiketta ja yritä uudelleen). Jos manuaalista valintaa ei tehdä 15 sekunnin sisällä, puheentunnistusjakso keskeytyy ja järjestelmä antaa kehoteviestin ja siirtyy edelliseen näyttöön. "Back"-komento (paluu) Palaa edelliseen valikkoon joko sanomalla: "Back" (paluu), painamalla painiketta k BACK kojetaulussa tai painamalla m-näyttöpainiketta. "Help"-komento (ohje) Kun olet sanonut "Help" (ohje), nykyisen näytön ohjekehote luetaan ääneen. Lisäksi kehote näkyy näytössä. Riippuen siitä, miten puheentunnistus käynnistettiin, ohjekehote näkyy joko kuljettajan tietokeskuksessa tai keskinäytössä. Keskeytä ohjekehote painamalla painiketta w. Kuuluu piippaus. Voit sanoa komennon. Puheentunnistuksen käyttö laitteen kautta Ääniohjauksen aktivointi Valitse PUHELIN-kuvake (mikrofonisymbolilla) kotinäytössä. Laitteen kautta käytettävän puheentunnistuksen sovellusvalikko näkyy näytössä. Valitse Aloitus-näyttöpainike aktivoidaksesi puheentunnistusjakson. Voit sanoa komennon heti, kun kuuluu piippaus. Katso tuettavien komentojen luetteloa älypuhelimen valmistajan käyttöohjeesta. Infotainment-järjestelmän näyttö ei muutu puheentunnistusjakson aikana. Poikkeus: Jos soitat puhelun äänikomennolla, Infotainment-järjestelmän puhelinvalikko näkyy näytössä ja se on käytettävissä manuaalista ohjausta varten puhelun ollessa aktiivinen.

85 Puheentunnistus 85 Äänikehotteen keskeyttäminen Kokeneena käyttäjänä voit keskeyttää äänikehotteen valitsemalla Stopnäyttöpainikkeen. Puheentunnistuksen poiskytkentä Valitse Tak.-näyttöpainike. Infotainment-järjestelmän kotinäyttö näkyy uudestaan.

86 86 Puhelin Puhelin Yleistä tietoa Bluetooth-yhteys Hätäpuhelu Käyttö Matkapuhelimet ja CBradiolaitteet Yleistä tietoa Puhelinportaalin avulla voit puhua matkapuhelimeen auton mikrofonin ja kaiuttimien avulla ja käyttää tärkeimpiä matkapuhelintoimintoja auton infotainment-järjestelmän kautta. Puhelinportaalin käyttämiseksi matkapuhelin täytyy kytkeä Infotainmentjärjestelmään Bluetoothin kautta. Kaikki matkapuhelimet eivät tue kaikkia puhelintoimintoja. Käyttökelpoiset puhelintoiminnot riippuvat kulloisestakin matkapuhelimesta ja verkkooperaattorista. Lisätietoa asiasta saat matkapuhelimesi käyttöohjeista tai kysymällä verkko-operaattoriltasi. Tärkeää tietoa käytöstä ja liikenneturvallisuudesta 9 Varoitus Matkapuhelimet vaikuttavat ympäristöösi. Tästä syystä on valmisteltu turvallisuusmääräyksiä ja - ohjeita. Sinun tulee tuntea soveltuvat ohjeet ennen puhelintoiminnon käyttämistä. 9 Varoitus Hands-free-toiminnon käyttäminen ajon aikana saattaa olla vaarallista, koska keskittymisesi häiriintyy puhelun aikana. Pysäköi auto ennen kuin käytät handsfree-toimintoa. Noudata kussakin maassa voimassa olevia säädöksiä. Älä unohda noudattaa tietyillä alueilla voimassa olevia erityismääräyksiä ja kytke matkapuhelin aina pois päältä, jos matkapuhelimien käyttö on kielletty, matkapuhelin aiheuttaa häiriöitä tai vaarallisia tilanteita voi syntyä. Bluetooth Puhelinportaalin on sertifioinut Bluetooth Special Interest Group (SIG). Lisätietoja on saatavana Internetistä osoitteesta

87 Puhelin 87 Bluetooth-yhteys Bluetooth on radiostandardi esim. matkapuhelimien, ipod-/iphone-mallien tai muiden laitteiden langatonta yhteyttä varten. Bluetooth-laitteen Bluetooth-toiminnon tulee olla aktivoituna, jotta Infotainment-järjestelmään voidaan muodostaa Bluetooth-yhteys. Katso lisätietoja Bluetooth-laitteen käyttöohjeesta. Bluetooth-laitteiden pariliitoksen muodostaminen (PIN-koodien vaihto Bluetooth-laitteen ja Infotainment-järjestelmän välillä) ja kytkentä Infotainment-järjestelmään tehdään Bluetooth-asetusvalikon kautta. Bluetooth-asetusvalikko Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASETUKSET-kuvake. Näytä kyseinen alavalikko valitsemalla Bluetooth. Laitteen pariliitoksen muodostaminen Tärkeää tietoa Järjestelmään voidaan yhdistää enintään viisi laitetta. Vain yksi yhdistetty laite voidaan kerrallaan kytkeä Infotainment-järjestelmään. Yhdistäminen täytyy normaalisti tehdä vain kerran, ellei laitetta poisteta yhdistettyjen laitteiden listasta. Jos laite on ollut aiemmin yhdistettynä, Infotainment-järjestelmä muodostaa yhteyden automaattisesti. Bluetoothin käyttö kuluttaa huomattavasti laitteen akkua. Kytke tästä syystä laite pistorasiaan latausta varten. Pariliitoksen muodostaminen asetukset-sovelluksella 1. Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASETUKSET-kuvake. Näytä kyseinen alavalikko valitsemalla Bluetooth. 2. Valitse Yhdistä laite. Vaihtoehtoisesti voit valita Laitehallinta näyttääksesi laiteluettelon ja valita sitten Yhdistä laite-näyttöpainikkeen. 3. Infotainment-järjestelmässä näkyy viesti, joka sisältää Infotainment-järjestelmän nimen ja PINkoodin. 4. Käynnistä Bluetooth-haku pariliitettävästä Bluetooth-laitteesta. 5. Vahvista pariliitoksen muodostamismenettely: Jos SSP (Secure Simple Pairing, turvallinen pariliitäntä) on tuettu: Vertaa PIN-koodia (jos tätä vaaditaan) ja vahvista viestit Infotainment-järjestelmässä ja Bluetooth-laitteessa. Jos SSP (Secure Simple Pairing, turvallinen pariliitäntä) ei ole tuettu: Haluttaessa valitse Aseta PIN Infotainment-järjestelmän PINkoodin vaihtamiseksi. Näytössä näkyy numeronäppäimistö.

88 88 Puhelin Syötä uusi PIN-koodi ja vahvista syötetyt tiedot. Syötä Infotainment-järjestelmän PIN-koodi Bluetooth-laitteeseen ja vahvista syötetyt tiedot. 6. Infotainment-järjestelmä ja laite on nyt pariliitetty ja laiteluettelo näkyy näytössä. Jos Bluetooth-yhteyttä ei saada, Infotainment-järjestelmän näyttöön tulee virheilmoitus. 7. Puhelinmuisto ja puheluluettelot ladataan Infotainment-järjestelmään, jos ne ovat saatavana Bluetooth-laitteessa. Vahvista tarvittaessa vastaava viesti älypuhelimessa. Jotta Infotainment-järjestelmä voi lukea yhteystiedot, niiden tulee olla tallennettuina matkapuhelimen muistiin. Jos Bluetooth-laite ei tue tätä toimintoa, näytetään asiaa koskeva viesti Infotainment-järjestelmässä. Pariliitoksen muodostaminen puhelinsovelluksella 1. Paina ;-painiketta ja valitse sitten PUHELIN-kuvake. 2. Valitse Yhdistä laite-näyttöpainike. 3. Etene kohdan "Pariliitoksen muodostaminen asetukset-sovelluksella" vaiheesta 3 (katso yllä). 4. Jos laitteen pariliitäntä on onnistunut, puhelinvalikko avautuu. Jos Bluetooth-yhteyttä ei saada, Infotainment-järjestelmän näyttöön tulee virheilmoitus. Pariliitetyn laitteen yhdistäminen 1. Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASETUKSET-kuvake. Näytä kyseinen alavalikko valitsemalla Bluetooth. 2. Valitse Laitehallinta näyttääksesi laiteluettelon. 3. Valitse Bluetooth-laite, jonka haluat yhdistää. 4. Laite on yhdistetty ja se näkyy laiteluettelon kentässä Kytketty. Laitteen kytkeminen irti 1. Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASETUKSET-kuvake. Näytä kyseinen alavalikko valitsemalla Bluetooth. 2. Valitse Laitehallinta näyttääksesi laiteluettelon. 3. Valitse -näyttöpainike kytkettynä olevan Bluetooth-laitteen vieressä. Saat kehoteviestin. 4. Kytke laite irti koskettamalla Kyllä-näyttönäppäintä. Laitteen poistaminen 1. Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASETUKSET-kuvake. Näytä kyseinen alavalikko valitsemalla Bluetooth. 2. Valitse Laitehallinta näyttääksesi laiteluettelon.

89 Puhelin Valitse -näyttöpainike poistettavan Bluetooth-laitteen vieressä. Saat kehoteviestin. 4. Poista laite koskettamalla Kyllä - näyttönäppäintä. Hätäpuhelu 9 Varoitus Yhteyden muodostumista ei voida taata kaikissa tilanteissa. Tästä syystä ei pidä luottaa yksinomaan matkapuhelimeen, kun on välitettävä erittäin tärkeäitä tietoja (esim. tarvittaessa lääkärinhoitoa). Joissakin verkoissa matkapuhelimessa täytyy olla oikein asennettu asianmukainen SIM-kortti. 9 Varoitus Muista, että voit soittaa ja vastaanottaa puheluita matkapuhelimella, jos alueen signaali on riittävän voimakas. Tietyissä olosuhteissa hätäpuheluita ei voida soittaa kaikissa matkapuhelinverkoissa; niitä ei ehkä voida soittaa kun tietyt verkkopalvelut ja/tai puhelintoiminnot ovat käytössä. Voit tiedustella tästä paikallisilta verkkooperaattoreilta. Hätänumero vaihtelee alue- ja maakohtaisesti. Selvitä etukäteen kyseessä olevan alueen hätänumero. Hätäpuhelun soittaminen Soita hätänumeroon (esimerkiksi112). Hätäkeskukseen muodostetaan puhelinyhteys. Vastaa hätäkeskuksen hätätilannetta koskeviin kysymyksiin. 9 Varoitus Älä lopeta puhelua, ennen kuin saat siihen kehotuksen hätäkeskuksesta. Käyttö Heti kun matkapuhelimen ja infotainment-järjestelmän välille on muodostettu Bluetooth-yhteys, voit käyttää monia matkapuhelimen toimintoja infotainment-järjestelmän kautta. Kaikki matkapuhelimet eivät tue kaikkia puhelinportaalin toimintoja. Tästä syystä käytettävissä olevat toiminnot saattavat yksittäisen matkapuhelimen kohdalla poiketa tässä esitetystä. Puhelinsovellus Paina painiketta ; ja valitse sitten PUHELIN-kuvake (puhelinsymbolilla) näyttääksesi kyseisen valikon. Puhelinportaalissa on eri näkymiä, joita käytetään välilehtien kautta. Valitse haluttu välilehti. PUHELIN-päävalikko on käytettävissä vain, jos matkapuhelin on liitetty Infotainment-järjestelmään Bluetooth-yhteyden kautta. Katso yksityiskohtainen kuvaus kohdasta 3 87.

90 90 Puhelin Puhelun soittaminen Numeronäppäimistö Paina ;-painiketta ja valitse sitten PUHELIN-kuvake näyttääksesi kyseisen valikon. Valitse tarvittaessa NÄPPÄIMISTÖvälilehti valintapalkista. Numeronäppäimistö näkyy näytössä. Syötä haluttu numero ja valitse Soitanäyttöpainike. Numeroon soitetaan. Soita pikavalintanumeroon syöttämällä numero ja koskettamalla viimeistä numeroa ja pitämällä sitä painettuna. Numeroon soitetaan. Yhteystiedot Paina ;-painiketta ja valitse sitten PUHELIN-kuvake näyttääksesi kyseisen valikon. Valitse tarvittaessa KONTAKTIT-välilehti valintapalkista. Yhteystietoluettelo näkyy näytössä. Katso yksityiskohtainen kuvaus yhteystietoluetteloista Vieritä haluamasi yhteystiedon kohdalle. Pikatoimintokuvake Jos yhteystietoa varten on tallennettu vain yksi numero, kyseisen yhteystiedon vieressä yhteystietoluettelossa näkyy pikavalintakuvake. Valitse z-näyttöpainike soittaaksesi puhelun suoraan. Yhteystietonäkymä Jos yhteystietoa varten on tallennettu useampi kuin yksi numero, valitse kyseinen yhteystieto. Yhteystietonäkymä näkyy näytössä. Valitse jokin yhteystietoa varten tallennetuista puhelinnumeroista. Numeroon soitetaan. Puheluluettelot Paina ;-painiketta ja valitse sitten PUHELIN-kuvake näyttääksesi kyseisen valikon. Valitse tarvittaessa VIIMEISET-välilehti valintapalkista. Edellisten puheluiden luettelo näkyy näytössä.

91 Puhelin 91 Vastaamatta jääneet puhelut näkyvät edellisten puheluiden luettelossa korostettuina punaisella ja ne ilmaistaan 9 -symbolilla puhelinkuvakkeen vieressä sovellustarjottimessa. Valitse jokin edellisten puheluiden luettelon numero. Numeroon soitetaan. Suosikit Näytä suosikkisivu. Selaa sivuja tarvittaessa. Valitse haluttu suosikkinäyttöpainike. Katso tarkka kuvaus sivulta Tuleva puhelu Puheluun vastaaminen Jos radio- tai medialähde on aktiivinen kun puhelu vastaanotetaan, audiolähde mykistetään puhelun ajaksi. Näytön alareunassa näkyy soittajan nimen tai numeron sisältävä viesti. Vastaa puheluun valitsemalla Vastaa-näyttöpainike viestissä. Puhelun hylkääminen Hylkää puhelu valitsemalla Hylkäänäyttöpainike viestissä. Soittoäänen vaihtaminen Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASETUKSET-kuvake. Valitse Bluetooth näyttääksesi kyseisen alavalikon ja valitse sitten Soittoäänet-luettelokohta. Näytössä näkyy lista kaikista Infotainment-järjestelmään pariliitetyistä puhelimista. Valitse haluttu puhelin. Lista kaikista kyseistä puhelinta varten saatavissa olevista soittoäänistä näkyy näytössä. Valitse haluamasi soittoääni. Toiminnot puhelun aikana Puhelun aikana näytössä näkyy puhelunäkymä.

92 92 Puhelin Puhelun lopettaminen Päätä puhelu koskettamalla Lopeta - näyttönäppäintä. Mikrofonin poiskytkentä Valitse Mykistä-näyttöpainike kytkeäksesi mikrofonin väliaikaisesti pois päältä. Näyttöpainikkeeksi muuttuu Myk. pois. Kytke mikrofoni takaisin päälle valitsemalla Myk. pois-näyttöpainike. Handsfree-toiminnon poiskytkentä Jos haluat jatkaa keskustelua matkapuhelimessa, valitse Luuri-näyttöpainike. Näyttöpainikkeeksi muuttuu Handsfree. Kytke handsfree-toiminto takaisin päälle valitsemalla Handsfree-näyttöpainike. Toinen puhelu Toisen puhelun soittaminen Soita toinen puhelu valitsemalla Uusi-näyttöpainike puhelunäkymässä. Puhelinvalikko näkyy näytössä. Soita toinen puhelu. Katso tarkempi kuvaus yllä. Peruuta toisen puhelun soittaminen ja palaa puhelunäkymään valitsemalla Akt. puhelu-näyttöpainike. Molemmat puhelut näkyvät puhelunäkymässä. Toinen tuleva puhelu Puhelunäkymän alareunassa näkyy soittajan nimen tai numeron sisältävä viesti. Valitse näyttöpainike Vastaa tai Hylkää viestissä. Puheluiden lopettaminen Lopeta molemmat puhelut valitsemalla Lopeta-näyttöpainike näytön alareunasta. Lopeta vain toinen puhelu valitsemalla A-näyttöpainike kyseisen puhelun vierestä.

93 Puhelin 93 Puhelinneuvottelu Valitse B-näyttöpainike yhdistääksesi molemmat puhelut. Molemmat puhelut muuttuvat aktiivisiksi. B-näyttöpainike vaihtuu C-painikkeeksi. Erota puhelut toisistaan valitsemalla C-näyttöpainike. Puhelimet Valitse PUHELIMET-välilehti näyttääksesi laiteluettelon. Katso tarkka kuvaus sivulta Matkapuhelimet ja CBradiolaitteet Asennusohjeet ja käyttöohjeet Autokohtaisia asennusohjeita sekä matkapuhelimen ja handsfree-laitteen valmistajan käyttöohjeita on noudatettava, kun matkapuhelin asennetaan ja sitä käytetään. Muussa tapauksessa auton tyyppihyväksyntä (EU-direktiivi 95/54/EY) saattaa mitätöityä. Suosituksia ongelmatonta toimintaa varten: Ammattimaisesti asennettu ulkoinen antenni mahdollisimman laajan kuuluvuuden tuottamiseksi, Suurin lähetysteho 10 wattia, Puhelimen asennus soveltuvaan kohtaan, huomioi ohjekirjan huomautus kohdassa Turvatyynyjärjestelmä. Alan liikkeet antavat neuvoja ulkoantennin ja puhelimen telineen asennuksesta sekä lähetysteholtaan yli 10 W:n laitteiden käytön mahdollisuuksista. Ulkoisella antennilla varustamatonta matkapuhelinta saa käyttää handsfree-laitteiston kanssa matkapuhelinstandardien GSM 900/1800/1900 ja UMTS yhteydessä vain silloin, kun matkapuhelimen maksimilähetysteho ei GSM 900:lla ylitä 2 wattia eikä muussa tapauksessa 1 wattia. Turvallisuuden vuoksi kuljettaja ei saa käyttää puhelinta ajon aikana. Jopa handsfree-laitteen käyttäminen voi häiritä ajamista.

94 94 Puhelin 9 Varoitus Matkapuhelimien, jotka eivät täytä yllä mainittuja matkapuhelinstandardeja, ja radiolaitteiden käyttö on sallittua vain auton ulkopuolisella antennilla varustettuina. Huomio Ulkoisella antennilla varustamattomat matkapuhelimet ja radiolaitteet voivat aiheuttaa auton elektroniikkaan häiriöitä, jos yllä mainittuja määräyksiä ei noudateta.

95 Usein kysytyt kysymykset 95 Usein kysytyt kysymykset Usein kysytyt kysymykset Usein kysytyt kysymykset Puhelin?Miten voin muodostaa pariliitoksen puhelimeni ja Infotainment-järjestelmän välille?! Muodosta pariliitos puhelinta varten painamalla painiketta ;, valitsemalla PUHELIN-kuvake ja valitsemalla sitten Yhdistä laite-näyttöpainike. Noudata laitteessa näkyviä ohjeita ja varmista, että Bluetooth on toiminnassa. Yksityiskohtainen kuvaus 3 87.?Miten voin käyttää puhelinmuistion yhteystietoja ja edellisiä puheluita?! Paina painiketta ;, valitse PUHELIN-kuvake ja valitse sitten KONTAKTIT tai VIIMEISET käyttääksesi yhteystietoja tai puheluluetteloa. Varmista, että pääsy puhelinmuistioon ja edellisten puheluiden luetteloon on sallittu puhelimessa. Puhelinmuistion ja edellisten puheluiden luettelon lataaminen saattaa kestää joitakin minuutteja puhelimesta riippuen. Yksityiskohtainen kuvaus Kosketuslevy?Miten voin valita painikkeen kosketuslevyllä? Mitään ei tapahdu, kun kosketan kosketuslevyä.! Paina kosketuslevyä alas. Koskettaminen ei aktivoi toimintoa. Yksityiskohtainen kuvaus 3 15.?Mitä monen sormen ohjausliikkeitä kosketuslevy tukee?! Kosketuslevy tukee useita monen sormen ohjausliikkeitä, kuten 3 sormen liikuttamista ylös/alas suosikkirivin nostamiseksi/laskemiseksi. Yksityiskohtainen kuvaus 3 36.?Miten voin tehostaa monen sormen ohjausliikkeiden tunnistusta?! Yritä asettaa kaksi sormea kosketuslevylle samanaikaisesti ja tehdä ohjausliike. Älä paina kosketuslevyä alas tehdessäsi ohjausliikettä.

96 96 Usein kysytyt kysymykset Yksityiskohtainen kuvaus 3 15.?Miten voin parantaa kosketuslevyn merkintunnistusta?! Kokeile eri piirtonopeusasetuksia (Oletus, Nopeammin tai Hitaammin). Voit käyttää tätä asetusta merkintunnistusnäytössä. Piirrä navigointikohteen syöttämistä varten vain isoja kirjaimia. Yksityiskohtainen kuvaus Suosikit?Mitä voidaan tallentaa suosikiksi?! Enintään 60 suosikkipaikkaan voidaan tallentaa lähes kaikkia elementtejä, esim. kohteita, puhelinnumeroita, soittolistoja, radioasemia jne. Yksityiskohtainen kuvaus 3 27.?Miten tallennan uuden suosikin?! Aktivoi kyseinen sovellus ja kosketa suosikkinäyttöpainiketta ja pidä sitä painettuna uuden suosikin tallentamiseksi tähän sijaintiin. Lyhyt piippaus vahvistaa tallennuksen. Joissakin tapauksissa täytyy valita tietty kohta. Yksityiskohtainen kuvaus 3 27.?Miten nimeän suosikkeja uudelleen tai poistan tai siirrän niitä?! Paina painiketta ;, valitse ASETUKSET-kuvake kotinäytössä, Radio-luettelokohta asetusluettelossa ja sitten Suosikkien hallinta nimetäksesi suosikkeja uudelleen tai poistaaksesi tai siirtääksesi niitä. Yksityiskohtainen kuvaus 3 27.?Mihin suosikit tallennetaan ja miten haen niitä käyttöä varten?! Suosikit tallennetaan suosikkiluetteloon. Hae suosikki valitsemalla kyseinen näyttöpainike näytettävältä suosikkiriviltä. Määrätyissä näytöissä suosikkiluettelo on piilotettu päänäkymän laajentamiseksi. Valitse tällaisissa näytöissä n-näyttöpainike näytön oikeasta alakulmasta tai vedä valintapalkkia ylös sormella. Yksityiskohtainen kuvaus Navigointi?Kun kohdeosoite on syötetty, näkyy virheilmoitus. Mitä teen väärin?! Koko osoite tulee syöttää navigointijärjestelmään määrätyssä järjestyksessä. Eri syöttöjärjestys saattaa olla tarpeen osoitteen sijaintimaasta riippuen. Lisää maan nimi syötettyjen tietojen perään, jos olet syöttänyt toisessa maassa olevan kohteen. Yksityiskohtainen kuvaus 3 68.?Miten voin peruuttaa aktiivisen reittiopastuksen?! Peruuta reittiopastus valitsemalla VALIKKO-näyttöpainike valintapalkissa ja valitsemalla sitten Poista reitti-valikkokohta. Yksityiskohtainen kuvaus Audio?Miten voin vaihtaa audiolähdettä?! Painamalla painiketta RADIO toistuvasti voit selata valittavissa olevia radiolähteitä (AM/FM/DAB).

97 Usein kysytyt kysymykset 97 Painamalla painiketta MEDIA toistuvasti voit selata kaikkia valittavissa olevia medialähteitä (USB, SD-kortti, ipod, Bluetooth audio, CD, AUX). Yksityiskohtainen selostus, radio 3 46, CD 3 51, ulkoiset laitteet 3 54.?Miten voin selata radioasemia tai mediamusiikkia?! Selaa radioasemia tai mediamusiikkia kuten soittolistoja tai albumeita valitsemalla SELAA-näyttöpainike audionäytössä. Yksityiskohtainen selostus, radio 3 46, CD 3 52, ulkoiset laitteet Muu?Miten voin parantaa äänentunnistuksen suorituskykyä?! Äänentunnistus on suunniteltu ymmärtämään luonnollisesti lausutut äänikomennot. Odota äänimerkkiä ja puhu sen jälkeen. Yritä puhua luonnollisesti, ei liian nopeasti tai liian kovalla äänellä. Yksityiskohtainen kuvaus 3 79.?Miten voin parantaa kosketusnäytön suorituskykyä?! Kosketusnäyttö on paineherkkä. Kokeile painaa sormella voimakkaammin erityisesti vetoliikkeiden kohdalla. Yksityiskohtainen kuvaus 3 15.

98 98 Hakemisto A Aaltoalueen valinta Aaltoaluevalikot Aika Alue Aluetoiminto Asemahaku Asemaluettelo Automaattiasetus Automaattinen äänenvoimakkuuden säätö Automaattinen äänenvoimakkuus Automaattinen äänenvoimakkuus 41 AUX AUX-liitännän aktivointi B BACK-näppäin Basso Bluetooth-musiikin aktivointi Bluetooth musiikki Bluetooth-yhteys C CD-soitin CD-soittimen kytkeminen päälle D DAB DAB-linkitys Digitaalinen radiolähetys Diskantti E Elokuvat Elokuvatiedostot Elokuvien toistaminen EQ Erikoiskohteet Etu/taka-säätö H Hätäpuhelu I Infotainment-järjestelmän aktivointi Infotainment-järjestelmän käynnistäminen Infotainment-järjestelmän käyttösäätimet... 8 Infotainment-järjestelmän säätimet Intellitext... 49

99 99 J Järjestelmäasetukset Järjestelmän asetukset Aika ja päivämäärä Kieli Kosketuslevy Näyttö Palauta tehdasasetukset Valet-tila K Kartat Kategorialuettelo Kellonäyttö Keskiäänet Kieli Kohdeopastus Kohteen syöttäminen Kosketuslevy... 15, 41 Vieritys Kosketusliikkeen äänipalaute Kosketusnäyttö Kosketusnäytön kalibrointi Kotinäyttö Kotipainike... 15, 21 Käynnistyksen enimmäisäänenvoimakkuus Käyttö... 12, 46, 52, 62, 81, 89 AUX Bluetooth musiikki Bluetooth-musiikki CD Infotainment-järjestelmä Infotainment-järjestelmän säätimet Navigointijärjestelmä Näppäimistöt Näytöt Puhelin Radio SD-kortti Suosikit USB... 56, 58 Yhteystiedot Käyttö kosketuksella, yleiskuva Käyttösäätimet Infotainment-järjestelmä... 8 Ohjauspyörä... 8 Käyttösäätimet, yleiskuva... 8 Käännösluettelo L L-aaltoalue Liikenneongelmat Listojen vieritys M Matkapuhelimet ja CBradiolaitteet MENU-painike Merkintunnistuspaneeli Merkkien määritteet Mykistys N Navigointi Edelliset kohteet Kartan käyttö Kartan päivitys Karttaosio Kohdeopastus Kohteen syöttäminen Kohteen tietonäkymä Käännösluettelo Liikenneongelmat Nykyinen sijainti Osoitekirja... 32, 68 Reittiopastusvalikot Suosikit TMC-asemat... 60, 73 Välietappiluettelo Välietappireitti Yhteystiedot Yksittäiset erikoiskohteet... 62

100 100 YLEISKUVA-näyttöpainike Äänikehotteet Navigointijärjestelmän aktivointi...62 NOLLAUS-näyttöpainike Numeronäppäimistö Näppäimistö Kirjainnäppäimistö Symbolinäppäimistö Näppäimistöt Näyttöpainikkeen aktivointi Näyttötila Näytöt Keskinäyttö Kuljettajan tietokeskus O Ohjauspyörän kauko-ohjaimet Opastus Osoitekirja... 32, 68 P Palauta tehdasasetukset Pariliitoksen muodostaminen Perustoiminnot Hallintalaitteet Kojelauta Kosketuslevy Kosketusnäyttö Kotinäyttö Merkintunnistuspaneeli Numeronäppäimistö Näppäimistö Näytöt Ohjauspyörän kauko-ohjaimet..15 Sovellustarjotin Suosikit... 27, 36 Valikot Valintapalkki Viisisuuntainen säädin Yhteystiedot Puhelin Bluetooth Bluetooth-yhteys Edelliset puhelut Handsfree-tila Hätäpuhelut Puhelinmuistio... 32, 89 Soittoääni Suosikit Yhteystiedot Puhelinmuistio... 32, 89 Puhelinportaalin aktivointi Puhelu Hylkääminen Soittaminen Vastaaminen Päivämäärä R Radio Aaltoalue Aaltoaluevalikko Alue Aluetoiminto Asemahaku Asemaluettelo DAB DAB valikko DAB-ilmoitukset Digitaalinen radiolähetys FM-valikko Intellitext Kategorialuettelo L-aaltoalue Radio Data System RDS Suosikit Taajuusluettelo TP Traffic Program Radio data system (RDS) Radion aktivoiminen Reitin tyyli S SD-kortin aktivointi SD-kortti... 54

101 101 Sivujen selaaminen... 15, 21 Soittoääni Sovelluksen aktivointi Sovellustarjotin Suosikit Haku Mittaristonäyttö Nimeäminen uudelleen Näyttö Poistaminen Tallennus Suosikkien haku Suosikkien näyttäminen Suosikkien tallennus Surround Surround-järjestelmä Säätimet T TA Taajuuskorjain Taajuusluettelo Tiedostomuodot Elokuvatiedostot Äänitiedostot TMC-asemat TP Traffic Program U Unohtunut PIN USB USB:n aktivointi... 56, 58 Usein kysytyt kysymykset V Valet-tila Lukitseminen Lukituksen avaus Valikoiden käyttö... 21, 36 Valintapalkki Varkaudenestotoiminto... 7 Vasen/oikea-säätö Viestit Viisisuuntainen säädin Välietappiluettelo Välietappireitti Väärä vierityssuunta Y Yhteystiedot Haku Muuttaminen Tallennus Yksittäiset erikoiskohteet Yleisiä tietoja AUX Bluetooth musiikki CD Infotainment-järjestelmä... 6 Navigointi Puhelinportaali Radio SD USB YLEISKUVA-näyttöpainike Yleistä tietoa... 6, 51, 54, 60, 79, 86 Ä Äänensävyn asetukset Äänentoisto Äänenvoimakkuus Automaattinen äänenvoimakkuus Kosketusliikkeen äänipalaute Käynnistyksen enimmäisäänenvoimakkuus Mykistystoiminto Äänenvoimakkuuden säätö Äänimerkin voimakkuus Äänenvoimakkuusasetukset Äänimerkin voimakkuus Ääniohjaus Äänitiedostot... 54

102 102

103 R300 Color / R400 Color Johdanto Perustoiminnot Radio CD-soitin Ulkoiset laitteet Puhelin Hakemisto

104 104 Johdanto Johdanto Yleistä tietoa Varkaudenestotoiminto Käyttösäätimet, yleiskuva Käyttö Yleistä tietoa Infotainment-järjestelmä tarjoaa sinulle viimeisimmän teknologian mukaisia infotainment-palveluita. FM-, AM- tai DAB-radiotoiminnolla voit rekisteröidä suuren määrän asemia eri suosikkisivuille. Voit kytkeä ulkoisia tallennuslähteitä, esim. ipod, USB-laitteita tai muita lisälaitteita voidaan kytkeä Infotainment-järjestelmään lisäaudiolähteinä; joko kaapelin tai Bluetoothin välityksellä. Digitaalinen ääniprosessori tarjoaa käyttöösi useita esimääritettyjä taajuuskorjaintiloja äänen laadun optimoimiseksi. Lisäksi Infotainment-järjestelmä on varustettu puhelinportaalilla, jonka avulla matkapuhelinta voi käyttää helposti ja turvallisesti autossa. Vaihtoehtoisesti Infotainment-järjestelmää voidaan käyttää ohjauspaneelilla tai ohjauspyörän säätimillä. Tässä käyttöohjekirjassa kuvataan kaikki eri infotainment-järjestelmissä käytettävissä olevat vaihtoehdot ja ominaisuudet. Kaikki kuvaukset, mukaan lukien näyttö- ja valikkotoimintoja koskevat, eivät ehkä koske autoasi malliversiosta, maakohtaisista erittelyistä, erikoisvarusteista tai lisävarusteista riippuen. Tärkeää tietoa käytöstä ja liikenneturvallisuudesta 9 Varoitus Aja aina turvallisesti käyttäessäsi Infotainment-järjestelmää. Jos olet epävarma, pysäytä auto ennen Infotainment-järjestelmän käyttöä. 9 Varoitus Joillakin alueilla karttaan on merkitty yksisuuntaiset tiet ja alueet (esim. kävelyalueet), joille et saa

105 Johdanto 105 kääntyä. Tällaisilla alueilla Infotainment-järjestelmä voi antaa varoituksen, jota tulee noudattaa. Täällä sinun tulee kiinnittää erityistä huomiota yksisuuntaisiin teihin ja alueisiin, joille ei saa ajaa. Radion vastaanotto Radiovastaanotossa voi esiintyä sihinää, kohinaa, säröilyä ja vastaanoton katkeilua seuraavista syistä: etäisyyden muutokset lähettimeen nähden, monitievastaanotto heijastumista johtuen, katvealueet. Varkaudenestotoiminto Infotainment-järjestelmässä on elektroninen turvajärjestelmä varkaudenestoa varten. Infotainment-järjestelmä toimii siksi vain tietyssä autossa ja on siten varkaalle arvoton.

106 106 Johdanto Käyttösäätimet, yleiskuva Käyttösäätimet

107 Johdanto X-säädin Jos pois päältä: lyhyt painallus: virta päälle Jos päällä: lyhyt painallus: järjestelmän mykistys; pitkä painallus: virta pois päältä Kääntäminen: äänenvoimakkuuden säätö 2 N-painike Painaminen: siirtyminen edelliselle suosikkisivulle 3 Näyttö 4 Ohjelmanäppäimet Suosikit: painaminen: suosikkien valinta; painaminen ja pitäminen painettuna: radioasemien tallentaminen suosikeiksi Valintapalkki: painaminen: kyseisen näyttöpainikkeen valinta O-painike Painaminen: siirtyminen seuraavalle suosikkisivulle 6 MENU-säädin Keskuskäyttöelementti valintoihin ja navigointiin valikoissa ;-painike Painallus: siirtyminen kotinäyttöön BACK-painike Valikko: yksi taso taaksepäin Syöttö: viimeisen merkin tai kaikkien syötettyjen tietojen poisto v-painike Radio: lyhyt painallus: siirtyminen seuraavalle asemalle; painaminen ja pitäminen painettuna: haku ylös Ulkoiset laitteet: lyhyt painallus: siirtyminen seuraavaan kappaleeseen; painaminen ja pitäminen painettuna: siirtyminen nopeasti eteenpäin d-painike (jos CD-soitin kuuluu varustukseen) Painallus: levyn poisto TONE-painike (jos CDsoitin ei kuulu varustukseen) Painallus: äänensävyn asetusvalikon näyttäminen. 124

108 108 Johdanto 11 t-painike Radio: lyhyt painallus: siirtyminen edelliselle asemalle; painaminen ja pitäminen painettuna: haku alas Ulkoiset laitteet: lyhyt painallus: siirtyminen edelliseen kappaleeseen; painaminen ja pitäminen painettuna: siirtyminen nopeasti taaksepäin MEDIA-painike Median aktivoiminen tai medialähteen vaihtaminen RADIO-painike Radion käynnistys tai aaltoalueen vaihto CD-aukko (jos CD-soitin kuuluu varustukseen) Vasemmanpuoleiset ohjauspyörän säätimet 1 s-painike Painallus: puheluun vastaaminen n-painike Painallus: puhelun lopetus/hylkääminen tai mykistystoiminnon kytkentä päälle/pois Katso kaikkien muiden säätimien kuvaus ohjekirjasta. Oikeanpuoleiset ohjauspyörän säätimet 1 Viisisuuntainen säädin Painikkeiden painaminen: kuljettajan tietokeskuksen valikoiden käyttö (katso kuvat alla)

109 Johdanto 109 i-painike - sovellusten valintavalikon näyttäminen; paluu seuraavaksi ylemmälle valikkotasolle j-painike - sovelluskohtaisen päävalikon näyttäminen P / Q -painikkeet - valikkokohdan valinta 9-painike - valinnan vahvistus 2! / # -näppäin Painallus ylös: äänenvoimakkuuden lisääminen Painallus alas: äänenvoimakkuuden alentaminen 3 k / l-painikkeet Jos radio on aktiivinen: paina valitaksesi seuraavan / edellisen suosikin Jos medialähde on aktiivinen: paina valitaksesi seuraavan / edellisen kappaleen Kuljettajan tietokeskus Kuljettajan tietokeskuksessa näkyvät infotainment-järjestelmään liittyvät tiedot ja valikot. Kuljettajan tietokeskuksen valikoita käytetään ohjauspyörän oikean puolen viisisuuntaisella säätimellä. Käyttö Käyttösäätimet Infotainment-järjestelmää käytetään toimintopainikkeilla, MENU -nupilla ja näytössä näkyvien valikoiden avulla.

110 110 Johdanto Käskyt annetaan: infotainment-järjestelmän käyttösäätimillä ohjauspyörän audiosäätimillä Infotainment-järjestelmän kytkeminen päälle tai pois Paina säädintä X lyhyesti. Päälle kytkennän jälkeen viimeksi käytössä ollut infotainment-lähde aktivoituu. Kytke järjestelmä pois toiminnasta painamalla X-säädintä uudelleen ja pitämällä sitä painettuna. Automaattinen poiskytkentä Jos Infotainment-järjestelmä kytketään päälle X-painikkeella sytytysvirran ollessa poiskytkettynä, se kytkeytyy automaattisesti pois päältä 1 tunnin kuluttua. Äänenvoimakkuuden säätö Käännä säädintä m. Kulloinenkin asetus näkyy näytössä. Kun Infotainment-järjestelmä kytketään päälle, viimeksi valittu äänenvoimakkuus on käytössä, jos se on alhaisempi kuin äänenvoimakkuuden maksimiasetus käynnistettäessä Ajonopeuden mukaan säätyvä äänenvoimakkuus Kun automaattinen äänenvoimakkuus on käytössä 3 114, äänenvoimakkuus säätyy automaattisesti tiemelun ja tuulensuhinan mukaan ajon aikana. Mykistystoiminto Paina m-säädintä audiolähteiden mykistämiseksi. Mykistyksen peruuttaminen: käännä m-säädintä. Käyttötavat Radio Avaa radion päävalikko tai vaihda eri aaltoalueiden välillä painamalla RADIO-painiketta. Katso radiotoimintojen yksityiskohtainen selostus sivulta CD-soitin Paina MEDIA-painiketta toistuvasti CD-soittimen aktivoimiseksi. Katso CD-soittimen toimintojen yksityiskohtainen selostus, Ulkoiset laitteet Paina MEDIA-painiketta toistuvasti aktivoidaksesi toistotoiminnon ulkoista laitetta varten (esim. USB-laite, ipod tai älypuhelin). Katso yksityiskohtaiset ohjeet ulkoisten laitteiden kytkemisestä ja käytöstä Puhelin Paina ;-painiketta siirtyäksesi kotinäyttöön. Luo Bluetooth-yhteys infotainmentjärjestelmän ja matkapuhelimen välille koskettamalla PUH. -näyttönäppäintä. Jos yhteys voidaan luoda, puhelintilan päävalikko näytetään. Katso yksityiskohtainen kuvaus matkapuhelimen käytöstä infotainmentjärjestelmän kautta sivulta

111 Jos yhteyttä ei voida luoda, näytetään vastaava viesti. Katso yksityiskohtainen kuvaus Bluetooth-yhteyden valmistelusta ja luomisesta infotainment-järjestelmän ja matkapuhelimen välille sivulta Johdanto 111

112 112 Perustoiminnot Perustoiminnot Perustoiminnot Äänensävyn asetukset Äänenvoimakkuusasetukset Järjestelmäasetukset Perustoiminnot Kojelauta MENU-painike MENU-säädin on yksi valikkotoimintojen keskeisistä käyttösäätimistä. Käännä: Näyttöpainikkeen tai valikkokohdan valitsemiseksi. Selataksesi valikkokohtalistaa. Asetusarvon muuttamiseksi. Valittu kohta näkyy korostettuna. Paina: Valitun näyttöpainikkeen tai valikkokohdan aktivoimiseksi. Muutetun asetusarvon vahvistamiseksi. Eri asetusvaihtoehtoon vaihtamiseksi. Sovelluskohtaisen alavalikon näyttämiseksi. Seuraavissa luvuissa toimintavaiheet näyttöpainikkeen tai valikkokohdan valitsemiseksi tai aktivoimiseksi kautta kuvataan muodossa "...valitse...näyttöpainike..." tai "...valitse...valikkokohta...". Kotipainike Paina ;-painiketta kojelaudassa siirtyäksesi kotinäyttöön. BACK-painike Käyttäessäsi valikkoja voit palata seuraavaksi ylemmälle valikkotasolle painamalla BACK-painiketta.

113 Perustoiminnot 113 Ohjelmanäppäimet Paina jotakin ohjelmanäppäintä aktivoidaksesi suosikin tai toimintonäyttöpainikkeen, joka näkyy heti kyseisen ohjelmanäppäimen yläpuolella. Seuraavissa luvuissa toimintavaiheet näyttöpainikkeen tai valikkokohdan valitsemiseksi tai aktivoimiseksi kautta kuvataan muodossa "...valitse...näyttöpainike..." tai "...valitse...valikkokohta...". Ohjauspyörän kauko-ohjaimet Katso kaikkien soveltuvien ohjauspyörän säätimien yleiskuva kohdasta "Käyttösäätimet, yleiskuva" Viisisuuntainen säädin Viisisuuntaista säädintä käytetään kuljettajan tietokeskuksen valikoiden ohjaukseen. Viisisuuntaisessa säätimessä on neljä suuntapainiketta ja vahvistuspainike (9). i-painike (paluu) Kuljettajan tietokeskuksen alavalikoissa i-painike toimii paluupainikkeena. Paina i-painiketta palataksesi seuraavaksi ylemmälle valikkotasolle. Sovelluksen valinta Näytä sovellusten valintavalikko painamalla painiketta i. Paina toistuvasti painiketta P tai Q siirtyäksesi valikkokohtaan. Paina painiketta 9 valinnan vahvistamiseksi. Kyseinen sovellus aktivoidaan. Sovelluskohtaisen toiminnon valinta Näytä aktiivisen sovelluksen päävalikko painamalla painiketta j. Paina toistuvasti painiketta P tai Q valikkokohdan valitsemiseksi. Paina painiketta 9 valinnan vahvistamiseksi. Näytössä näkyy lisävalintoja sisältävä alavalikko tai valittu toiminto aktivoidaan. Jos sinua pyydetään vahvistamaan toiminto tai viesti kuljettajan tietokeskuksessa painamalla SEL (valinta), paina painiketta 9. Äänensävyn asetukset Äänensävyasetus voidaan tehdä äänensävyn asetusvalikossa. Yhdessä valikossa tehdyt äänensävyn asetukset ovat käytössä kaikissa lähdetiloissa. Valikkoon pääsee kustakin erillisestä audiopäävalikosta.

114 114 Perustoiminnot Paina MENU-säädintä, vieritä listaa ja valitse Äänensävyasetukset. Basson, keskiäänien ja diskantin asetus Vieritä listaa ja aktivoi Basso, Kes.ään tai Disk. painamalla MENUsäädintä. Käännä MENU-säädintä säätääksesi asetuksen halutulla tavalla. Vahvista asetus painamalla MENU - nuppia. Äänenvoimakkuuden jakaminen etu- ja takaosan välillä Vieritä listaa ja aktivoi Fader painamalla MENU-säädintä. Käännä MENU-säädintä säätääksesi asetuksen halutulla tavalla. Vahvista asetus painamalla MENU - nuppia. Äänenvoimakkuuden jakaminen oikean ja vasemman puolen välillä Vieritä listaa ja aktivoi Balanssi painamalla MENU-säädintä. Käännä MENU-säädintä säätääksesi asetuksen halutulla tavalla. Vahvista asetus painamalla MENU - nuppia. Tyylilajin valitseminen Vieritä listaa ja aktivoi EQ (taajuuskorjain) painamalla MENU-säädintä. Valinnat tarjoavat valmiiksi optimoidut basso-, keskiääni- ja diskanttiasetukset kulloistakin musiikkityyliä varten. Käännä MENU-säädintä selataksesi eri vaihtoehtoja. Paina MENU-säädintä valinnan vahvistamiseksi. Jos EQ-asetus on Yksilöity, Basso, Kes.ään ja Disk. voidaan säätää manuaalisesti. Äänenvoimakkuusasetukset Maksimi käynnistysäänenvoimakkuus Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASET.-kuvake. Selaa luetteloa ja valitse Radio ja sitten Max. käynnistysäänenv.. Käännä MENU-säädintä säätääksesi äänenvoimakkuuden halutulle tasolle. Automaattinen äänenvoimakkuuden säätö Äänenvoimakkuus voidaan säätää automaattisesti auton nopeuden mukaan.

115 Perustoiminnot 115 Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASET.-kuvake. Selaa luetteloa ja valitse Radio ja sitten Autom. äänenv.. Siirry asetuksiin audiopäävalikosta painamalla MENU-säädintä, vierittämällä listaa ja valitsemalla Autom. äänenv.. Säädä äänenvoimakkuuden mukautusalue asettamalla Autom. äänenv. johonkin käytettävissä olevista vaihtoehdoista. Pois päältä: äänenvoimakkuus ei nouse auton nopeuden kasvaessa. Korkea: maksimi äänenvoimakkuuden nousu auton nopeuden kasvaessa. Järjestelmäasetukset Infotainment-järjestelmän eri asetuksia ja mukautuksia voi tehdä ASET.- sovelluksen kautta. Aika Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASET.-kuvake. Valitse Aika-valikkokohta. Aseta aika Valitse Aseta aika-valikkokohta siirtyäksesi kyseiseen alavalikkoon. Valitse AUTO. AS-näyttöpainike näytön alaosassa. Aktivoi joko Päällä - RDS tai Pois - manuaalinen. Jos Pois - manuaalinen on valittuna, säädä tunnit ja minuutit. Valitse toistuvasti h-näyttöpainike näytön alareunassa aikatilan valitsemiseksi. Jos 12 tunnin tila valitaan, näytössä näkyy kolmas sarake AM- ja PM-valintaa varten. Valitse haluamasi vaihtoehto. Kellonäyttö Valitse Kellon näyttö-valikkokohta siirtyäksesi kyseiseen alavalikkoon. Kytke digitaalinen kellonäyttö valikoissa pois päältä valitsemalla Pois päältä-valikkokohta. Kieli Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASET.-kuvake. Valitse Kieli-valikkokohta. Selaa listaa ja valitse haluamasi kieli. Valet-tila Jos Valet-tila on aktivoituna, kaikki auton näytöt ovat lukittuina eikä järjestelmään voi tehdä muutoksia. Autoon liittyvät viestit pysyvät toiminnassa.

116 116 Perustoiminnot Järjestelmän lukitseminen Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASET.-kuvake. Selaa luetteloa ja valitse Pysäköintipalvelu-tila-valikkokohta. Näytössä näkyy numeronäppäimistö. Syötä nelinumeroinen koodi ja valitse SYÖTÄ-näyttöpainike. Numeronäppäimistö näkyy uudelleen näytössä. Vahvista ensin syötetyt tiedot syöttämällä nelinumeroinen koodi uudelleen ja valitsemalla LUKKO.-näyttöpainike. Järjestelmä on lukittu. Järjestelmän lukituksen avaaminen Kytke Infotainment-järjestelmä päälle. Näytössä näkyy numeronäppäimistö. Syötä vastaava nelinumeroinen koodi ja valitse -näyttöpainike AVAA. Järjestelmän lukitus on avattu. Unohtunut PIN-koodi Ota yhteys Opel Service Partneriin PIN-koodin palauttamiseksi lähtöasetukseen. Näyttö Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASET.-kuvake. Selaa luetteloa ja valitse Näyttö-valikkokohta. Valitse Sammuta näyttö-valikkokohta näytön kytkemiseksi pois päältä. Kytke näyttö takaisin päälle painamalla kojelaudan painiketta. Palauta tehdasasetukset Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASET.-kuvake. Selaa luetteloa ja valitse Palaa tehdasasetuksiin-valikkokohta. Auton asetusten palautus Valitse Palauta auton asetukset auton kaikkien räätälöintiasetusten palauttamiseksi. Näytössä näkyy varoitusviesti. Valitse Palauta-näyttöpainike. Asetukset on palautettu. Poista kaikki yksityiset tiedot Valitse Poista kaikki yksityiset tiedot poistaaksesi esim. pariliitettyjä Bluetooth-laitteita, tallennettuja puhelinmuistioita tai suosikkeja. Näytössä näkyy varoitusviesti.

117 Perustoiminnot 117 Valitse POISTA-näyttöpainike. Tiedot on poistettu. Palauta radioasetukset Valitse Palauta radion asetukset asettaaksesi alkutilaan infotainmentasetuksia, esim. äänensävyn asetuksia. Näytössä näkyy varoitusviesti. Valitse Palauta-näyttöpainike. Asetukset on palautettu. Ohjelmistotiedot Paina ;-painiketta ja valitse ASET.- kuvake. Selaa luetteloa ja valitse Ohjelmistotiedot-valikkokohta. Tämä valikko sisältää tietoja ohjelmistosta.

118 118 Radio Radio Käyttö Asemahaku Suosikkiluettelot Radio data system (RDS) Digitaalinen radiolähetys Käyttö Radiotoiminto on osa ÄÄNI-sovellusta. Radiotoiminnon aktivointi Paina RADIO-painiketta. Aaltoalueen valinta Paina toistuvasti RADIO-painiketta kojelaudassa vaihtaaksesi eri aaltoalueiden välillä. Asemahaku Automaattinen asemahaku Paina painiketta t tai v kuunnellaksesi edellistä tai seuraavaa asemaa. Manuaalinen asemanhaku Paina näyttöpainiketta t tai v ja pidä sitä painettuna. Vapauta painike, kun olet lähes halutun taajuuden kohdalla. Manuaalinen viritys FM- ja DAB-aaltoalue Paina MENU-säädintä avataksesi aaltoaluevalikon ja valitse sitten Manuaalinen viritys-luettelokohta. Valitusta aaltoalueesta riippuen näytössä näkyy lista kaikista FM- tai DAB-taajuuksista. Valitse haluttu taajuus. AM-aaltoalue Käännä MENU-säädintä ja aseta optimaalinen vastaanottotaajuus.

119 Radio 119 Asemaluettelot FM- tai DAB-aaltoalue Käännä MENU-säädintä näyttääksesi listan kaikista vastaanotettavista asemista. Selaa listaa ja valitse haluamasi asema. AM-aaltoalue Paina MENU-säädintä avataksesi aaltoaluevalikon ja valitse sitten Asemaluokka-luettelokohta. Valitse Kaikki vahvat asemat näyttääksesi listan kaikista vastaanotettavista asemista. Selaa listaa ja valitse haluamasi asema. Kategorialuettelot Monet RDS ja DAB asemat lähettävät PTY-koodia, joka määrittää lähetettävän ohjelman tyypin (esim. uutiset). Jotkut asemat myös vaihtavat PTY-koodia kulloinkin lähetettävän ohjelman sisällöstä riippuen. Infotainment-järjestelmä tallentaa nämä ohjelmatyypin mukaan lajitellut asemat vastaavaan kategorialuetteloon. Luokat-luettelokohta on käytettävissä vain FM- ja DAB-aaltoalueilla. Paina MENU-säädintä näyttääksesi kyseisen aaltoaluevalikon ja valitse Luokat-luettelokohta. Näytössä näkyy luettelo saatavina olevista ohjelmatyyppikategorioista. Valitse haluttu luokka. Näyttöön tulee luettelo asemista, jotka lähettävät valitun tyyppistä ohjelmaa. Valitse haluamasi asema. Asemaluetteloiden päivitys FM- ja DAB-aaltoalue Paina MENU-säädintä avataksesi aaltoaluevalikon ja valitse Päivitä asemalista-valikkokohta. Kyseinen asemaluettelo päivitetään. Jos taajuusaluekohtainen asemaluettelo päivitetään, vastaava kategorialuettelo (jos saatavana) päivitetään myös. AM-aaltoalue Paina MENU-säädintä avataksesi aaltoaluevalikon ja valitse Asemaluokka-valikkokohta. Valitse Päivitä asemalista. Asemaluettelo päivitetään. Suosikkiluettelot Kaikkien aaltoalueiden asemat voidaan tallentaa käsin suosikkiluetteloihin.

120 120 Radio Käytettävissä on 25 yksittäistä suosikkipaikkaa, niitä näkyy viisi joka suosikkisivulla. Aaltoalueen päävalikossa suosikkisivu näkyy lähtöasetuksena näytön alareunassa. Näytä suosikkiluettelo kaikissa muissa valikoissa valitsemalla jokin ohjelmanäppäimistä. Jos suosikkipaikka on käytössä, suosikki-näyttöpainikkeessa näkyy kyseisen suosikin teksti. Jos suosikkipaikka on tyhjä, suosikkipaikan numero (1-25) näkyy. Aseman tallentaminen Aseta tallennettava asema. Paina kyseistä näyttöpainiketta, kunnes kuuluu piippaus ja aseman nimi näkyy kyseisessä näyttöpainikkeessa. Asema tallennetaan suosikiksi. Aseman hakeminen Paina tarvittaessa painiketta N tai O selataksesi haluamallesi suosikkisivulle. Valitse haluttu suosikkinäyttöpainike. Radio toistaa kyseistä asemaa. Aktiivinen suosikki näkyy korostettuna. Ohjauspyörän oikeanpuoleisten säätimien käyttö Paina toistuvasti painiketta k tai l valitaksesi halutun aseman. Vaihtoehtoisesti voit käyttää viisisuuntaista säädintä: Paina i-painiketta näyttääksesi sovellusten valintavalikon. Valitse ÄÄNI-luettelokohta ja sitten Favorites. Valitse haluttu suosikki. Suosikkien muokkaus Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASET.-kuvake. Valitse Radio-valikkokohta ja sitten Hallinnoi suosikkeja. Kaikki suosikit näkyvät näytössä. Suosikkien poistaminen Valitse suosikki, jonka haluat poistaa. Valitse POISTA-näyttöpainike. Suosikki ja kaikki siihen liittyvät tiedot poistetaan. Suosikkien siirtäminen Valitse suosikki, jonka haluat siirtää ja valitse sitten SIIRRÄ-näyttöpainike.

121 Radio 121 Valitse suosikkipaikka, johon kyseinen suosikki siirretään ja valitse SIJOITA-näyttöpainike. Suosikki siirretään uuteen paikkaan. Näytettävien suosikkien määrän valinta Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASET.-kuvake. Valitse Radio-valikkokohta ja sitten Näytettävien suosikkien määrä. Valitse haluamasi vaihtoehto. Jos tallennettujen suosikkien määrä ylittää asetusvalikossa aktivoitujen suosikkien määrän, tallennettuja lisäsuosikkeja ei poisteta vaan ne piilotetaan näkyvistä. Ne voidaan aktivoida lisäämällä näytettävien suosikkien määrää. Radio data system (RDS) RDS on FM-asemapalvelu, joka parantaa huomattavasti halutun aseman löytymistä ja sen häiriötöntä vastaanottoa. RDS:n edut Näytössä näkyy aseman ohjelman nimi sen taajuuden sijasta. Asemahaun aikana Infotainmentjärjestelmä virittää vain RDS-asemia. Infotainment-järjestelmä virittäytyy aina parhaalle määritetyn aseman vastaanottotaajuudelle AF:ää (vaihtoehtoinen taajuus) käyttäen. Kuunneltavasta asemasta riippuen Infotainment-järjestelmä näyttää radiotekstejä, jotka voivat sisältää esimerkiksi tietoa kulloisestakin ohjelmasta. FM-valikko Aktivoi radiotoiminto ja valitse FMaaltoalue määrittääksesi RDS-asetukset. Paina MENU-säädintä näyttääksesi FM-valikon. RDS Aseta RDS tilaan Päällä tai Pois päältä. Liikennetiedotusohjelma (TP) Radion liikennetiedotusasemat ovat liikennetiedotuksia lähettäviä RDSasemia. Jos liikennetiedotuspalvelu on käytössä, kulloinkin käytettävä toiminto keskeytetään liikennetiedotuksen ajaksi. Jos radion liikennetiedotuspalvelu aktivoidaan, kaikkien päävalikoiden ylärivillä näkyy [TP]. Jos valitulla asemalla tai toistettavalla medialla ei lähetetä liikennetiedotuksia, [ ] näkyy

122 122 Radio näytössä ja seuraavaa liikennetiedotusasemaa aletaan hakea automaattisesti. Heti kun liikennetiedotuksia lähettävä asema löytyy, [TP] näkyy korostettuna. Jos liikennetiedotuksia lähettävää asemaa ei löydy, näytössä näkyy [ ]. Jos kyseisellä radioasemalla lähetetään liikennetiedotus, viesti näytetään. Keskeytä tiedotus ja palaa aiemmin aktiivisena olleeseen toimintoon poistamalla hälytys. Alue Joskus RDS-asemat lähettävät alueittain eri ohjelmia eri taajuuksilla. Aseta kohdan Alue valinnaksi joko Päällä tai Pois päältä. Jos aluetoiminto on käytössä, tarvittaessa valitaan vaihtoehtoisia taajuuksia, joilla on samoja alueellisia ohjelmia. Jos alueellisten asemien kuuntelu on pois käytöstä, asemien vaihtoehtoiset taajuudet valitaan huomioimatta alueellisia ohjelmia. Digitaalinen radiolähetys Digitaalinen radiolähetys (DAB) on innovatiivinen ja universaali lähetysjärjestelmä. DAB-toiminnon edut DAB-asemat on merkitty ohjelmanimillä lähetystaajuuden sijasta. DAB-toiminnolla useita radio-ohjelmia (palveluja) voidaan lähettää yhdellä taajuudella (kokonaisuus). Korkealaatuisten digitaalisten audiopalveluiden lisäksi DAB pystyy myös lähettämään ohjelmaan liittyvää tietoa ja monia muita datapalveluja, mm. matkailu- ja liikennetietoja. Niin kauan kuin tietty DAB-vastaanotin voi poimia lähetysaseman lähettämän signaalin (vaikka se olisi hyvin heikko), äänentoisto on taattu. Ääni ei heikkene (samalla tavalla kuin AM- ja FM-lähetyksissä). DABsignaali toisinnetaan tasaisella äänenvoimakkuudella. Jos DAB-signaali on liian heikko, jotta vastaanotin voisi poimia sen, vastaanotto keskeytetään kokonaan. Tämä voidaan välttää aktivoimalla DAB-DAB-linkitys ja/tai DAB-FM-linkitys DAB-asetusvalikossa (katso alla). Läheisillä taajuuksilla olevien asemien aiheuttamia häiriöitä (AM- tai FM-vastaanotolle tyypillinen ilmiö) ei esiinny DAB:tä käytettäessä. Jos DAB-signaali heijastuu luonnonesteistä tai rakennuksista, DAB:n vastaanoton laatu paranee, kun taas AM- tai FM-vastaanotto huononee huomattavasti tällaisissa tapauksissa. Kun DAB-vastaanotto on kytkettynä päälle, Infotainment-järjestelmän FM-viritin pysyy aktiivisena taustalla ja etsii jatkuvasti parhaiten vastaanotettavia FM-asemia. Jos TP aktivoidaan, liikennetiedotukset kuullaan parhaiten vastaanotettavalta FM-asemalta. Kytke TP pois päältä, jos et halua FM-liikennetiedotusten keskeyttävän DAB-vastaanottoa.

123 Radio 123 DAB valikko Aktivoi radiotoiminto ja valitse DABaaltoalue määrittääksesi DAB-asetukset. Paina MENU-säädintä näyttääksesi DAB-valikon. DAB-ilmoitukset Musiikkiohjelmien lisäksi monet DABasemat lähettävät myös eri kategorioihin kuuluvia tiedotuksia. Jos aktivoit jonkun tai kaikki kategoriat, kuunneltava DAB-palvelu keskeytyy annettaessa johonkin näistä kategorioista kuuluva tiedotus. Valitse DAB-viestit -- näyttääksesi DAB-kategorialuettelon. Valitse halutut kategoriat. Valituissa kategorioissa on merkintä 9. DAB-tiedotuksia voidaan vastaanottaa vain, jos DAB-taajuusalue on aktivoitu. DAB-DAB-linkitys Jos tämä toiminto on aktivoitu, laite vaihtaa samaan palveluun (ohjelma) toisessa DAB-kokonaisuudessa (taajuus, jos saatavilla), kun DAB-signaali on liian heikko vastaanottoa varten. Aseta kohdan DAB-DAB-linkitys valinnaksi joko Päällä tai Pois päältä. DAB-FM-linkitys Jos tämä toiminto on aktivoitu, laite vaihtaa aktiivisen DAB-palvelun (jos saatavilla) vastaavaan FM-asemaan, kun DAB-signaali on liian heikko vastaanottoa varten. Aseta DAB-FM-linkitys valintaan Päällä tai Pois päältä. L-aaltoalue Jos L-aaltoalue on aktivoitu, Infotainment-järjestelmä vastaanottaa lisätaajuusaluetta ( MHz). Aseta L-aaltoalue valintaan Päällä tai Pois päältä. Intellitext Intellitext -toiminnolla voidaan vastaanottaa lisätietoja, kuten tiedotuksia, taloustietoja, urheilua, uutisia jne. Näytä yksityiskohtaiset tiedot valitsemalla jokin kategorioista ja jokin tietty kohta listasta.

124 124 CD-soitin CD-soitin Yleistä tietoa Käyttö Yleistä tietoa Infotainment-järjestelmän CD-soittimella voidaan toistaa CD-audiolevyjä ja MP3/WMA-CD-levyjä. Huomio Audiosoittimeen ei saa missään olosuhteissa laittaa DVD-levyjä, 8 cm CD-levyjä tai muotoiltuja CDlevyjä. CD-levyihin ei saa laittaa tarroja. Levyt voisivat juuttua CDsoittimeen ja pilata sen. Laite olisi tällöin vaihdettava uuteen, mistä aiheutuisi suuret kustannukset. Tärkeää tietoa CD-äänilevyistä ja MP3/WMA-CD-levyistä Seuraavia CD-formaatteja voidaan käyttää: CD, CD-R ja CD-RW. Seuraavia tiedostomuotoja voidaan käyttää: ISO9660 Level 1, Level 2 (Romeo, Joliet). Muussa kuin jossakin yllä luetelluista muodoista tallennettuja MP3- ja WMA-tiedostoja ei ehkä toisteta oikein eikä niiden tiedosto- ja kansionimiä ehkä näytetä oikein. Kopiointisuojauksella varustettuja CD-äänilevyjä, jotka eivät ole CDäänilevystandardin mukaisia, ei voida ehkä toistaa oikein tai ollenkaan. Itseäänitetyt CD-R- ja CD-RW-levyt ovat alttiimpia vääränlaiselle käytölle kuin valmiina ostetut CD-levyt. Oikea käsittely on varmistettava etenkin tällaisten itse äänitettyjen levyjen kohdalla. Itse äänitettyjä CD-R- ja CD-RWlevyjä ei voida ehkä toistaa oikein tai ollenkaan. Erityyppistä dataa sisältävien CDlevyjen (audion ja datan yhdistelmät, esim. MP3) tapauksessa vain audioraitoja voidaan havaita ja toistaa. CD-levyihin ei saa jäädä sormenjälkiä niitä vaihdettaessa.

125 CD-soitin 125 Palauta CD-levyt koteloihinsa heti soittimesta poistamisen jälkeen suojataksesi niitä vaurioilta ja likaantumiselta. CD-levyillä oleva lika ja nesteet voivat tahria soittimen sisällä olevan linssin ja aiheuttaa vikoja. Suojaa CD-levyt kuumuudelta ja suoralta auringonvalolta. Seuraavat rajoitukset koskevat MP3/WMA-CD-levylle tallennettuja tietoja: Maksimi tiedosto-/kappalemäärä: 800. Kansioita syvyyshierarkiassa: 8. Internetin musiikkikaupoista hankittuja Digital Rights Management (DRM) WMA-tiedostoja ei voida toistaa. WMA-tiedostoja voidaan toistaa turvallisesti vain jos ne on luotu Windows Media Playerin versiolla 9 tai myöhäisemmällä. Soveltuvat soittolistan päätteet:.m3u,.pls. Soittolistamerkintöjen täytyy olla asetettuina relatiivisina polkuina. Tässä luvussa käsitellään vain MP3-tiedostojen soittamista, koska MP3- ja WMA-tiedostojen toiminta on identtistä. Kun WMA-tiedostoja sisältävä CD ladataan, MP3-valikot näkyvät näytössä. Käyttö CD:n toiston aloitus Työnnä audio- tai MP3-CD-levy etikettipuoli ylöspäin CD-aukkoon, kunnes se vedetään sisään laitteeseen. Paina toistuvasti MEDIA-painiketta CD-toiminnon aktivoimiseksi. CD-levyn poistaminen Paina R-painiketta. CD-levy työnnetään ulos CD-aukosta. Jos ulos työnnettyä CD-levyä ei poisteta, se vedetään muutaman sekunnin kuluttua takaisin laitteeseen. Toimintopainikkeet CD-toiston keskeytys Valitse /-näyttöpainike toiston keskeyttämiseksi. Valitse 6-näyttöpainike toiston jatkamiseksi.

126 126 CD-soitin Siirtyminen edelliseen tai seuraavaan kappaleeseen Valitse painike d tai c toistaaksesi edellisen tai seuraavan kappaleen. Vaihtoehtoisesti käännä MENU-säädintä siirtyäksesi edelliseen tai seuraavaan kappaleeseen. Pikakelaus eteen- tai taaksepäin Paina painiketta d tai c ja pidä sitä painettuna siirtyäksesi nopeasti eteen- tai taaksepäin. Toistojärjestys Toista CD:n kappaleet satunnaisessa järjestyksessä valitsemalla 9-näyttöpainike. Jos satunnaistoistotoiminto on aktivoituna, 9 näkyy korostettuna punaisena. Kytke satunnaissoitto pois päältä valitsemalla 9-näyttöpainike uudelleen. Kappalelista Paina MENU-säädintä näyttääksesi CD-valikon ja valitse sitten Selaa CDmediaa-luettelokohta. Kappalelista tulee näyttöön. Kulloinkin toistettava kappale näkyy korostettuna. Selaa listaa ja valitse haluamasi kohta. Katso yksityiskohtainen selostus MP3 CD:n selaamisesta

127 Ulkoiset laitteet 127 Ulkoiset laitteet Yleistä tietoa Äänentoisto Yleistä tietoa AUX-, USB- ja SD-korttiliitäntä ulkoisten laitteiden kytkentää varten sijaitsee kyynärnorjan alla keskikonsolissa. Katso yksityiskohtaisia ohjeita kyynärnojan nostamiseen ohjekirjasta. Pistorasiat täytyy aina pitää puhtaina ja kuivina. AUX-tulo AUX-liitäntään voidaan liittää esim. ipod, älypuhelin tai muu lisälaite. Kun lisälaite on liitetty AUX-liitäntään, sen audiosignaali lähetetään infotainment-järjestelmän kaiuttimien kautta. Äänenvoimakkuuden ja äänensävyn asetuksia voidaan säätää infotainment-järjestelmän kautta. Kaikkia muita ohjaustoimintoja on käytettävä lisälaitteen kautta. Laitteen liittäminen/irrottaminen Liitä lisälaite infotainment-järjestelmän AUX-liitäntään käyttäen seuraavaa johtoa: 3-napainen audiolähdettä varten. Irrota AUX-laite valitsemalla toinen toiminto ja irrottamalla AUX-laite. AUX-audiotoiminto Infotainment-järjestelmä voi toistaa lisälaitteissa, esim. ipodissa tai älypuhelimessa olevia musiikkitiedostoja. USB-liitäntä USB-liitäntään voidaan yhdistää MP3-soitin, USB-asema, ipod tai älypuhelin.

128 128 Ulkoiset laitteet Kun laite on kytkettynä USB-liitäntään, yllä mainittuja laitteita voidaan käyttää Infotainment-järjestelmän säätimien ja valikoiden avulla. Infotainment-järjestelmä ei tue kaikkia MP3-soitin-, USB-asema- ja ipod- tai älypuhelinmalleja. Laitteen liittäminen/irrottaminen Liitä USB-laite tai ipod USB-liitäntään. Käytä ipodia varten oikeaa liitäntäjohtoa. Musiikkitoiminto käynnistyy automaattisesti. Liitettäessä lukukelvoton USB-laite tai ipod näyttöön tulee vastaava virheilmoitus ja Infotainment-järjestelmä vaihtaa automaattisesti edelliseen toimintoon. Irrota USB-laite tai ipod valitsemalla toinen toiminto ja irrottamalla sen jälkeen USB-tallennuslaite. Huomio Älä kytke laitetta irti toiston aikana. Tällöin laite tai Infotainment-järjestelmä saattaisi vaurioitua. USB-audiotoiminto Infotainment-järjestelmä voi toistaa lisälaitteissa, kuten USB-tallennuslaitteissa tai ipod-/iphone-laitteissa, olevia musiikkitiedostoja. SD-kortti SD-kortin voi asettaa SD-korttipaikkaan. Kun SD-kortti on korttipaikassa, sitä voidaan käyttää Infotainment-järjestelmän säätimien ja valikoiden avulla. Infotainment-järjestelmä ei tue kaikkia SD-korttityyppejä. SD-kortin syöttäminen/poistaminen Huomio Älä yritä koskaan käyttää SD-korttia, joka on haljennut, muuttanut muotoaan tai korjattu teipillä. Laite voi tällöin vaurioitua. Syötä SD-kortti SD-korttipaikkaan alla olevan mukaisesti. Musiikkitoiminto käynnistyy automaattisesti.

129 Ulkoiset laitteet 129 Liitettäessä lukukelvoton SD-kortti näyttöön tulee vastaava virheilmoitus ja Infotainment-järjestelmä vaihtaa automaattisesti edelliseen toimintoon. Poistaaksesi SD-kortin, aktivoi ensin toinen toiminto. Paina sitten SD-kortti varovasti syvemmälle korttipaikkaan. SD-kortti työntyy ulos korttipaikasta ja sen voidaan poistaa. Huomio Älä kytke laitetta irti toiston aikana. Tällöin laite tai Infotainment-järjestelmä saattaisi vaurioitua. SD-audiotoiminto Infotainment-järjestelmä voi toistaa SD-kortille tallennettuja musiikkitiedostoja. Bluetooth Bluetoothilla varustettuja audiolähteitä (esim. musiikkipuhelimet, Bluetoothilla varustetut MP3-soittimet jne.), jotka tukevat Bluetooth-musiikkiprofiileja A2DP ja AVRCP, voidaan kytkeä langattomasti Infotainmentjärjestelmään. Laitteen liittäminen Katso Bluetooth-yhteyden yksityiskohtainen kuvaus sivulla Bluetooth-audiotoiminto Infotainment-järjestelmä voi toistaa Bluetooth-laitteissa, kuten ipodissa tai älypuhelimessa olevia musiikkitiedostoja. Tiedostomuodot Vain tiedostojärjestelmiin FAT32, NTFS ja HFS+ formatoituja laitteita tuetaan. Joitakin tiedostoja ei ehkä toisteta oikein. Tämä saattaa johtua erilaisesta tallennusmuodosta tai tiedoston kunnosta. Verkkokaupoista ostettuja tiedostoja, joissa on käytetty digitaalista oikeuksien hallintatekniikkaa (Digital Rights Management, DRM), ei voida toistaa. Infotainment-järjestelmä voi toistaa seuraavia ulkoisten laitteiden audiotiedostoja. Äänitiedostot Toistokelpoiset äänitiedostomuodot ovat.mp3,.wma,.aac,.m4a ja.aif. Toistettaessa ID3-tagilla varustettua tiedostoa infotainment-järjestelmä voi näyttää tietoja esim. kappaleen nimestä ja esittäjästä. Äänentoisto Toiston aloitus Kytke laite Paina toistuvasti MEDIA-painiketta aktivoidaksesi halutun medialähteen. Esimerkki: USB-päävalikko.

130 130 Ulkoiset laitteet Toimintopainikkeet AUX-toiston aikana toimintopainikkeet eivät ole käytettävissä. Toiston keskeytys Valitse /-näyttöpainike toiston keskeyttämiseksi. Valitse 6-näyttöpainike toiston jatkamiseksi. Siirtyminen edelliseen tai seuraavaan tiedostoon Valitse painike d tai c toistaaksesi edellisen tai seuraavan kappaleen. Vaihtoehtoisesti käännä MENU-säädintä siirtyäksesi edelliseen tai seuraavaan kappaleeseen. Pikakelaus eteen- tai taaksepäin Paina painiketta d tai c ja pidä sitä painettuna siirtyäksesi nopeasti eteen- tai taaksepäin. Toistojärjestys Toista kappaleet satunnaisessa järjestyksessä valitsemalla 9-näyttöpainike. USB-, SD- tai ipod-toiston aikana satunnaissoittotoiminto on riippuvainen kappaleiden toistoa varten valitusta suodatustilasta, esim. albumi, artisti, lajityyppi. Kytke satunnaissoitto pois päältä valitsemalla 9-näyttöpainike uudelleen. Jos satunnaistoistotoiminto on aktivoituna, 9 näkyy korostettuna punaisena. Selaustoiminto Selaustoiminto ei ole käytettävissä AUX- ja Bluetooth-medialähteiden kohdalla. Kansiot (käytettävissä vain, jos kansiorakenne on tallennettu laitteeseen) Paina MENU-säädintä ja valitse sitten Kansionäkymä-luettelokohta. Näytössä näkyy kyseisen laitteen kansiorakenne. Navigoi tarvittaessa kansiorakenteessa ja valitse haluttu kappale. Mediakategoriat Paina MENU-säädintä ja valitse sitten Selaa-luettelokohta. Näytössä näkyy lista eri selauskategorioista, esim. Soittolistat, Artistit tai Albumit. Selaa listaa ja valitse haluamasi kohta. Navigoi tarvittaessa alakategorioissa ja valitse haluttu kappale.

131 Puhelin 131 Puhelin Yleistä tietoa Bluetooth-yhteys Hätäpuhelu Käyttö Matkapuhelimet ja CBradiolaitteet Yleistä tietoa Puhelinportaalin avulla voit puhua matkapuhelimeen auton mikrofonin ja kaiuttimien avulla ja käyttää tärkeimpiä matkapuhelintoimintoja auton infotainment-järjestelmän kautta. Puhelinportaalin käyttämiseksi matkapuhelin täytyy kytkeä Infotainmentjärjestelmään Bluetoothin kautta. Kaikki matkapuhelimet eivät tue kaikkia puhelintoimintoja. Käyttökelpoiset puhelintoiminnot riippuvat kulloisestakin matkapuhelimesta ja verkkooperaattorista. Lisätietoa asiasta saat matkapuhelimesi käyttöohjeista tai kysymällä verkko-operaattoriltasi. Tärkeää tietoa käytöstä ja liikenneturvallisuudesta 9 Varoitus Matkapuhelimet vaikuttavat ympäristöösi. Tästä syystä on valmisteltu turvallisuusmääräyksiä ja - ohjeita. Sinun tulee tuntea soveltuvat ohjeet ennen puhelintoiminnon käyttämistä. 9 Varoitus Hands-free-toiminnon käyttäminen ajon aikana saattaa olla vaarallista, koska keskittymisesi häiriintyy puhelun aikana. Pysäköi auto ennen kuin käytät handsfree-toimintoa. Noudata kussakin maassa voimassa olevia säädöksiä. Älä unohda noudattaa tietyillä alueilla voimassa olevia erityismääräyksiä ja kytke matkapuhelin aina pois päältä, jos matkapuhelimien käyttö on kielletty, matkapuhelin aiheuttaa häiriöitä tai vaarallisia tilanteita voi syntyä. Bluetooth Puhelinportaalin on sertifioinut Bluetooth Special Interest Group (SIG). Lisätietoja on saatavana Internetistä osoitteesta

132 132 Puhelin Bluetooth-yhteys Bluetooth on radiostandardi esim. matkapuhelimien, ipod-/iphone-mallien tai muiden laitteiden langatonta yhteyttä varten. Bluetooth-laitteen Bluetooth-toiminnon tulee olla aktivoituna, jotta Infotainment-järjestelmään voidaan muodostaa Bluetooth-yhteys. Katso lisätietoja Bluetooth-laitteen käyttöohjeesta. Bluetooth-laitteiden pariliitoksen muodostaminen (PIN-koodien vaihto Bluetooth-laitteen ja Infotainment-järjestelmän välillä) ja kytkentä Infotainment-järjestelmään tehdään Bluetooth-asetusvalikon kautta. Bluetooth-asetusvalikko Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASET.-kuvake. Näytä kyseinen alavalikko valitsemalla Bluetooth. Laitteen pariliitoksen muodostaminen Tärkeää tietoa Järjestelmään voidaan yhdistää enintään viisi laitetta. Vain yksi yhdistetty laite voidaan kerrallaan kytkeä Infotainment-järjestelmään. Yhdistäminen täytyy normaalisti tehdä vain kerran, ellei laitetta poisteta yhdistettyjen laitteiden listasta. Jos laite on ollut aiemmin liitettynä, infotainment-järjestelmä luo yhteyden automaattisesti. Bluetoothin käyttö kuluttaa huomattavasti laitteen akkua. Kytke tästä syystä laite pistorasiaan latausta varten. Pariliitoksen muodostaminen asetukset-sovelluksella 1. Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASET.-kuvake. Näytä kyseinen alavalikko valitsemalla Bluetooth. 2. Valitse Parita laite tai valitse Laitehallinta näyttääksesi laiteluettelon ja valitse sitten PARITAnäyttöpainike. 3. Infotainment-järjestelmässä näkyy viesti, joka sisältää Infotainment-järjestelmän nimen ja PINkoodin. 4. Käynnistä Bluetooth-haku pariliitettävästä Bluetooth-laitteesta. 5. Vahvista pariliitoksen muodostaminen: Jos SSP (Secure Simple Pairing, turvallinen pariliitäntä) on tuettu: Vertaa PIN-koodia (jos tätä vaaditaan) ja vahvista viestit Infotainment-järjestelmässä ja Bluetooth-laitteessa. Jos SSP (Secure Simple Pairing, turvallinen pariliitäntä) ei ole tuettu:

133 Puhelin 133 Syötä Infotainment-järjestelmän PIN-koodi Bluetooth-laitteeseen ja vahvista syötetyt tiedot. 6. Infotainment-järjestelmä ja laite liitetään pariksi. 7. Puhelinmuisto ja puheluluettelot ladataan Infotainment-järjestelmään, jos ne ovat saatavana Bluetooth-laitteessa. Vahvista tarvittaessa vastaava viesti älypuhelimessa. Jotta Infotainment-järjestelmä voi lukea yhteystiedot, niiden tulee olla tallennettuina matkapuhelimen muistiin. Jos Bluetooth-laite ei tue tätä toimintoa, näytetään asiaa koskeva viesti Infotainment-järjestelmässä. 8. Jos laite on pariliitetty onnistuneesti, laiteluettelo näkyy uudelleen näytössä. Jos Bluetooth-yhteyttä ei saada, Infotainment-järjestelmän näyttöön tulee virheilmoitus. Pariliitoksen muodostaminen puhelinsovelluksella 1. Paina ;-painiketta ja valitse sitten PUH.-kuvake. Puhelimen päävalikko avautuu näyttöön. 2. Valitse Bluetooth-laitteet -luettelokohta näyttääksesi laiteluettelon. 3. Valitse PARITA-näyttöpainike. 4. Etene kohdan "Pariliitoksen muodostaminen asetukset-sovelluksella" vaiheesta 3 (katso yllä). 5. Jos laitteen pariliitäntä on onnistunut, puhelinvalikko avautuu. Jos Bluetooth-yhteyttä ei saada, Infotainment-järjestelmän näyttöön tulee virheilmoitus. Pariliitoksen muodostaminen audiosovelluksella Bluetooth-audion päävalikko on käytettävissä vain, jos Infotainment-järjestelmään on jo pariliitetty Bluetooth-musiikkilaite. 1. Paina toistuvasti painiketta MEDIA näyttääksesi Bluetoothmusiikkipäävalikon ja paina sitten MENU-säädintä. 2. Valitse Bluetooth-laitteet -luettelokohta näyttääksesi laiteluettelon. 3. Muodosta pariliitos uuden laitteen kanssa valitsemalla PARITAnäyttöpainike. 4. Etene kohdan "Pariliitoksen muodostaminen asetukset-sovelluksella" vaiheesta 3 (katso yllä). 5. Jos laite on pariliitetty onnistuneesti, laiteluettelo näkyy uudelleen näytössä. Jos Bluetooth-yhteyttä ei saada, Infotainment-järjestelmän näyttöön tulee virheilmoitus.

134 134 Puhelin Pariliitetyn laitteen yhdistäminen 1. Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASET.-kuvake. Näytä kyseinen alavalikko valitsemalla Bluetooth. 2. Valitse Laitehallinta näyttääksesi laiteluettelon. 3. Valitse Bluetooth-laite, jonka haluat yhdistää ja valitse sitten YHD.-näyttöpainike. Saat kehoteviestin. 4. Vahvista viesti. Laite on yhdistetty ja se näkyy laiteluettelon kentässä Yhdistetty. Laitteen kytkeminen irti 1. Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASET.-kuvake. Näytä kyseinen alavalikko valitsemalla Bluetooth. 2. Valitse Laitehallinta näyttääksesi laiteluettelon. 3. Valitse Bluetooth-laite, jonka haluat kytkeä irti ja valitse sitten SIJOITA-näyttöpainike. Saat kehoteviestin. 4. Vahvista viesti. Laite on kytketty irti ja se näkyy laiteluettelon kentässä Ei yhdistetty. Laitteen poistaminen 1. Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASET.-kuvake. Näytä kyseinen alavalikko valitsemalla Bluetooth. 2. Valitse Laitehallinta näyttääksesi laiteluettelon. 3. Valitse Bluetooth-laite, jonka haluat poistaa ja valitse sitten POISTA-näyttöpainike. Saat kehoteviestin. 4. Vahvista viesti. Laite poistetaan luettelosta. Hätäpuhelu 9 Varoitus Yhteyden muodostumista ei voida taata kaikissa tilanteissa. Tästä syystä ei pidä luottaa yksinomaan matkapuhelimeen, kun on välitettävä erittäin tärkeäitä tietoja (esim. tarvittaessa lääkärinhoitoa). Joissakin verkoissa matkapuhelimessa täytyy olla oikein asennettu asianmukainen SIM-kortti. 9 Varoitus Muista, että voit soittaa ja vastaanottaa puheluita matkapuhelimella, jos alueen signaali on riittävän voimakas. Tietyissä olosuhteissa hätäpuheluita ei voida soittaa kaikissa matkapuhelinverkoissa; niitä ei ehkä voida soittaa kun tietyt

135 Puhelin 135 verkkopalvelut ja/tai puhelintoiminnot ovat käytössä. Voit tiedustella tästä paikallisilta verkkooperaattoreilta. Hätänumero vaihtelee alue- ja maakohtaisesti. Selvitä etukäteen kyseessä olevan alueen hätänumero. Hätäpuhelun soittaminen Soita hätänumeroon (esimerkiksi 112). Hätäkeskukseen muodostetaan puhelinyhteys. Vastaa hätäkeskuksen hätätilannetta koskeviin kysymyksiin. 9 Varoitus Älä lopeta puhelua, ennen kuin saat siihen kehotuksen hätäkeskuksesta. Käyttö Heti kun matkapuhelimen ja infotainment-järjestelmän välille on muodostettu Bluetooth-yhteys, voit käyttää monia matkapuhelimen toimintoja infotainment-järjestelmän kautta. Kaikki matkapuhelimet eivät tue kaikkia puhelinportaalin toimintoja. Tästä syystä käytettävissä olevat toiminnot saattavat yksittäisen matkapuhelimen kohdalla poiketa tässä esitetystä. Puhelinsovellus Paina painiketta ; ja valitse sitten PUH.-kuvake näyttääksesi puhelimen päävalikon. Jos puhelu on aktiivinen siirryttäessä puhelimen päävalikkoon, näytössä näkyy lisävalikkokohta. Valitse Aktiivinen puhelu näyttääksesi puhelunäkymän. Puhelun soittaminen Numeronäppäimistö Paina painiketta ; ja valitse sitten PUH.-kuvake näyttääksesi puhelimen päävalikon. Valitse Näppäimistö-luettelokohta. Numeronäppäimistö näkyy näytössä.

136 136 Puhelin Käännä MENU-säädintä korostaaksesi numeron, jonka haluat syöttää, ja paina sitten MENU-säädintä valitaksesi kyseisen numeron. Syötä haluttu numero. Automaattitäydennystoiminto vertaa syötettyjä numeroita järjestelmään tallennettuihin numeroihin. Näytä lista kaikista löytyneistä syötteistä valitsemalla OSUMAT-näyttöpainike. Valitse haluttu numero. Valitse PUH.-näyttöpainike soittaaksesi puhelun. Yhteystiedot Paina painiketta ; ja valitse sitten PUH.-kuvake näyttääksesi puhelimen päävalikon. Valitse Yhteystiedot-valikkokohta. Yhteystietoluettelo näkyy näytössä. Selaa listaa ja valitse haluamasi yhteystieto. Yhteystietonäkymä näkyy näytössä. Valitse jokin tätä yhteystietoa varten tallennetuista puhelinnumeroista. Numeroon soitetaan. Puheluluettelot Paina painiketta ; ja valitse sitten PUH.-kuvake näyttääksesi puhelimen päävalikon. Valitse Viime puhelut-luettelokohta. Edellisten puheluiden luettelo näkyy näytössä. Näytössä näkyy kulloinkin yhdistetyn matkapuhelimen edellisten puheluiden luettelo. Valitse jokin edellisten puheluiden luettelon numero. Numeroon soitetaan. Tuleva puhelu Puheluun vastaaminen Jos radio- tai medialähde on aktiivinen kun puhelu vastaanotetaan, audiolähde mykistetään puhelun ajaksi. Näytössä näkyy viesti, jossa on soittajan nimi tai numero. Vastaa puheluun valitsemalla VAST.- näyttöpainike viestissä. Puhelun hylkääminen Hylkää puhelu valitsemalla HYLK.- näyttöpainike viestissä.

137 Puhelin 137 Soittoäänen vaihtaminen Paina ;-painiketta ja valitse sitten ASET.-kuvake. Valitse Bluetooth näyttääksesi kyseisen alavalikon ja valitse sitten Soittoäänet-luettelokohta. Näytössä näkyy lista kaikista Infotainment-järjestelmään pariliitetyistä puhelimista ja kyseisiä puhelimia varten valituista soittoäänistä. Valitse haluttu puhelin. Lista kaikista kyseistä puhelinta varten saatavissa olevista soittoäänistä näkyy näytössä. Valitse haluamasi soittoääni. Toiminnot puhelun aikana Puhelun aikana näytössä näkyy puhelunäkymä. Puhelun lopettaminen Päätä puhelu koskettamalla LOPETA-näyttönäppäintä. Mikrofonin poiskytkentä Valitse MYK.-näyttöpainike kytkeäksesi mikrofonin väliaikaisesti pois päältä. Näyttöpainikkeeksi muuttuu POI. MYK. Kytke mikrofoni takaisin päälle valitsemalla POI. MYK-näyttöpainike. Handsfree-toiminnon poiskytkentä Jos haluat jatkaa keskustelua matkapuhelimessa, valitse LUURI-näyttöpainike. Näyttöpainikkeeksi muuttuu HNDFREE. Kytke handsfree-toiminto takaisin päälle valitsemalla HNDFREE-näyttöpainike. Toinen puhelu Toisen puhelun soittaminen Soita toinen puhelu valitsemalla PITO-näyttöpainike puhelunäkymässä. Aktiivinen puhelu laitetaan pitoon. Soita toinen puhelu. Jos haluat käyttää numeronäppäimistöä, valitse NÄPP.-näyttöpainike puhelunäkymässä. Katso tarkempi kuvaus yllä. Molemmat puhelut näkyvät puhelunäkymässä.

138 138 Puhelin Toinen tuleva puhelu Näytössä näkyy viesti, jossa on soittajan nimi tai numero. Valitse VAIHDA-näyttöpainike vastataksesi toiseen puheluun ja laittaaksesi ensimmäisen puhelun pitoon. Valitse HYLK.-näyttöpainike hylätäksesi toisen tulevan puhelun. Puheluiden lopettaminen Puhelut voidaan lopettaa yksi kerrallaan. Valitse LOPETA-näyttöpainike. Aktiivinen puhelu lopetetaan. Vaihtaminen puheluiden välillä Käännä MENU-säädintä korostaaksesi puhelun, jonka haluat aktivoida. Valitse VAIHDA-näyttöpainike. Aktiivinen puhelu laitetaan pitoon ja valittu puhelu aktivoituu. Matkapuhelimet ja CBradiolaitteet Asennusohjeet ja käyttöohjeet Autokohtaisia asennusohjeita sekä matkapuhelimen ja handsfree-laitteen valmistajan käyttöohjeita on noudatettava, kun matkapuhelin asennetaan ja sitä käytetään. Muussa tapauksessa auton tyyppihyväksyntä (EU-direktiivi 95/54/EY) saattaa mitätöityä. Suosituksia ongelmatonta toimintaa varten: Ammattimaisesti asennettu ulkoinen antenni mahdollisimman laajan kuuluvuuden tuottamiseksi, Suurin lähetysteho 10 wattia, Puhelimen asennus soveltuvaan kohtaan, huomioi ohjekirjan huomautus kohdassa Turvatyynyjärjestelmä. Alan liikkeet antavat neuvoja ulkoantennin ja puhelimen telineen asennuksesta sekä lähetysteholtaan yli 10 W:n laitteiden käytön mahdollisuuksista. Ulkoisella antennilla varustamatonta matkapuhelinta saa käyttää handsfree-laitteiston kanssa matkapuhelinstandardien GSM 900/1800/1900 ja UMTS yhteydessä vain silloin, kun matkapuhelimen maksimilähetysteho ei GSM 900:lla ylitä 2 wattia eikä muussa tapauksessa 1 wattia. Turvallisuuden vuoksi kuljettaja ei saa käyttää puhelinta ajon aikana. Jopa handsfree-laitteen käyttäminen voi häiritä ajamista.

OPEL ASTRA Infotainment-ohjekirja

OPEL ASTRA Infotainment-ohjekirja OPEL ASTRA Infotainment-ohjekirja Sisältö Navi 900 IntelliLink... 5 R 4.0 IntelliLink... 85 R300 BT... 125 Puhelimen teline... 157 Navi 900 IntelliLink Johdanto... 6 Perustoiminnot... 13 Radio... 30

Lisätiedot

OPEL INSIGNIA Infotainment-ohjekirja

OPEL INSIGNIA Infotainment-ohjekirja OPEL INSIGNIA Infotainment-ohjekirja Sisältö Touch R700 / Navi 900... 5 R300 Color / R400 Color... 103 Touch R700 / Navi 900 Johdanto... 6 Perustoiminnot... 14 Radio... 45 CD-soitin... 50 Ulkoiset laitteet...

Lisätiedot

1.1 1.2 2.1 2.2 2.3 3.1 3.2 PUHELIMESI ESITTELY Opi puhelimesi painikkeista, näytöstä ja sen kuvakkeista. Puhelimen näppäimet Puhelimen etupuolta katsoessasi näet seuraavat elementit: (Katso 1.1 Sivu 3)

Lisätiedot

P6SLite ohjaus- ja zoom komennot

P6SLite ohjaus- ja zoom komennot 1, Ohjaus zoom -toiminnot P6SLite ohjaus- ja zoom komennot Osa 1 pikanäppäintoiminnon Valitse APP-käyttöliittymää ja APP ilmestyy toimintopainikkeeseen. Paina + = ZOOM +, paina - = ZOOM-. 2, Manuaalinen

Lisätiedot

Tervetuloa. Pikaopas. Asennus. Kytkeminen. Instalace

Tervetuloa. Pikaopas. Asennus. Kytkeminen. Instalace Tervetuloa FI Pikaopas 1 2 3 Asennus Kytkeminen Instalace Mitä laatikko sisältää Luuri Tukiasema Tukiaseman verkkosovitin Puhelinjohto 2 AAA ladattavat akut Akkutilan kansi Käyttöopas Pika-aloitus opas

Lisätiedot

Pikaopas. Multimedia / Multimedia Navi Pro. Räätälöinti

Pikaopas. Multimedia / Multimedia Navi Pro. Räätälöinti Pikaopas Multimedia / Multimedia Navi Pro Päävalikosta on helppo pääsy kaikkiin sovelluksiin. Alapalkista pääsee nopeasti seuraaviin: Räätälöinti Koskee Multimedia Navi Pro -järjestelmää. Kun Infotainment-järjestelmä

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

"PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas

PLEXTALK Pocket -verkkosoittimen pikaopas "PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas PLEXTALK Pocketin asetukset 1. Käännä PLEXTALK Pocket ympäri. Varmista, että kaksi pientä uloketta ovat ylhäällä. Paina PLEXTALK Pocketin pohjassa olevaa suorakulmaista

Lisätiedot

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto

HDS Gen3 Pikaopas. Yleiskuvaus. Nro Näppäin Toiminto HDS Gen3 Pikaopas FI Yleiskuvaus 1 4 6 5 7 2 3 8 9 10 11 Nro Näppäin Toiminto 1 Kosketusnäyttö 2 Sivut-näppäin Aktivoi aloitussivun Kohdistin- Siirtää kohdistinta, siirtyy valikkokohteissa ja säätää arvoja

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

Käyttöpaneelin käyttäminen

Käyttöpaneelin käyttäminen Tässä jaksossa on tietoja käyttöpaneelin käytöstä, tulostimen asetusten muuttamisesta ja käyttöpaneelin valikoiden sisällöstä. 1 Useimpia tulostimen asetuksia voi muuttaa sovellusohjelmasta tai tulostinajurista.

Lisätiedot

Pikaopas. Painikkeet. Luuri. Digitaalinen johdoton puhelin. Malli KX-TCD300NE. Lue käyttöohjeesta tarkemmat tiedot seuraavista:

Pikaopas. Painikkeet. Luuri. Digitaalinen johdoton puhelin. Malli KX-TCD300NE. Lue käyttöohjeesta tarkemmat tiedot seuraavista: TCD300NE_QG(fi-fi).fm Page 1 Friday, November 12, 2004 2:01 PM Pikaopas Digitaalinen johdoton puhelin Malli KX-TCD300NE Lue käyttöohjeesta tarkemmat tiedot seuraavista: Painikkeet Luuri A B C D E F G H

Lisätiedot

OPEL MOKKA. Infotainment System

OPEL MOKKA. Infotainment System OPEL MOKKA Infotainment System Sisältö Navi 950 / CD 600... 5 CD 400... 79 Navi 950 / CD 600 Johdanto... 6 Perustoiminnot... 17 Radio... 25 CD-soitin... 31 Ulkoiset laitteet... 34 Navigointi... 40 Puheentunnistus...

Lisätiedot

Johdanto. 1 Johdanto Elite-3x. Aloitus. Painikkeet ja säätimet

Johdanto. 1 Johdanto Elite-3x. Aloitus. Painikkeet ja säätimet Johdanto Painikkeet ja säätimet VIRTA, TAUSTAVALO: Virta päälle/ pois ja taustavalon taso Nuolinäppäin: Tällä ohjataan kohdistinta ja valitaan valikoiden vaihtoehtoja Taajuus: Tällä painikkeella valitaan

Lisätiedot

Netsor Webmailin käyttöohje

Netsor Webmailin käyttöohje Netsor Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen

Lisätiedot

OPEL ASTRA Infotainment-ohjekirja

OPEL ASTRA Infotainment-ohjekirja OPEL ASTRA Infotainment-ohjekirja Sisältö Navi 900 IntelliLink... 5 R 4.0 IntelliLink... 87 R300 BT... 129 Puhelimen teline... 161 Navi 900 IntelliLink Johdanto... 6 Perustoiminnot... 13 Radio... 30

Lisätiedot

Sangean PR-D4 Käyttöohjeet

Sangean PR-D4 Käyttöohjeet Sangean PR-D4 Käyttöohjeet Kytkimet 1. Taajuuden valintanäppäimet 2. Radioasemien selailun ja kellonajan asetus 3. Muistipaikan valintanäppäimet 4. Äänenvoimakkuuden säätö 5. LCD-näyttö 6. Herätyksen asetus

Lisätiedot

Radio R 4.0 IntelliLink Usein kysytyt kysymykset

Radio R 4.0 IntelliLink Usein kysytyt kysymykset Sisältö 1. Audio... 1 2. Puhelin... 2 3. Apple CarPlay... 2 4. Android Auto... 5 5. Galleria... 7 6. Muuta... 7 1. Audio K: Miten vaihdan äänilähdettä, esimerkiksi FM-radiosta USB:lle? V: Vaihtaaksesi

Lisätiedot

Vehicle Security System VSS3 - Alarm system remote

Vehicle Security System VSS3 - Alarm system remote Vehicle Security System VSS3 - Alarm system remote Hälytysjärjestelmän kauko-ohjain Asetusopas - Finnish Arvoisa asiakas Tässä oppaassa on tietoja ja ohjeita siitä, miten eräitä toimintoja otetaan käyttöön

Lisätiedot

Käyttöohje EMT757 / 3567 Ohjelmoitava digitaalinen kellokytkin

Käyttöohje EMT757 / 3567 Ohjelmoitava digitaalinen kellokytkin Käyttöohje EMT757 / 3567 Ohjelmoitava digitaalinen kellokytkin A. Toiminnot 1. Käytetään päällä/pois -aikojen asettamiseen, säätämään erilaisia aikajaksoja virran päälläololle. Toimii erilaisten laitteiden

Lisätiedot

LIITÄNTÄSOVITIN ipodille KS-PD100 Ennen tämän sovittimen käyttöä

LIITÄNTÄSOVITIN ipodille KS-PD100 Ennen tämän sovittimen käyttöä LIITÄNTÄSOVITIN ipodille KS-PD100 Ennen tämän sovittimen käyttöä Viimeisin päivitys: 1. maaliskuuta 2006 1 Tuetut JVC:n autovastaanottimet Tämä sovitin tukee seuraavia JVC:n autovastaanottimia* 1 : Vuonna

Lisätiedot

Vehicle Security System VSS3 - Vehicle original remote

Vehicle Security System VSS3 - Vehicle original remote Vehicle Security System VSS3 - Vehicle original remote Ajoneuvon alkuperäinen kaukosäädinavain Asetusopas - Finnish Arvoisa asiakas Tässä oppaassa on tietoja ja ohjeita siitä, miten eräitä toimintoja otetaan

Lisätiedot

President Randy II. Ohjekirjan versio: 3.5

President Randy II. Ohjekirjan versio: 3.5 President Randy II Ohjekirjan versio: 3.5 Sisältö 1 Käyttöönotto 2 1.1 Radion asennus.................................... 2 2 Toiminnot 3 2.1 Näyttö.......................................... 4 2.2 Toimintokuvaukset...................................

Lisätiedot

Asentaminen Android-laitteeseen

Asentaminen Android-laitteeseen Asentaminen Android-laitteeseen Huomaa! Tarkempia tietoja ohjelmien asentamisesta saat tarvittaessa puhelimesi käyttöoppaasta. MyMMX mobile -sovelluksen asentaminen Android-laitteeseen: 1. Avaa laitteesi

Lisätiedot

HDS Live Pikaopas. Näppäimet I J

HDS Live Pikaopas. Näppäimet I J Näppäimet D FG MOB B C E H I J *Ei saatavilla 7 ja 9 tuuman yksiköihin B C D E F G H I J HDS Live Pikaopas Sivut Reittipiste Nuolet Poistu Enter Zoomaus Valikko Virta Nopea pääsy* Kortinlukija ktivoi aloitussivu

Lisätiedot

Yale Doorman -käyttöohje Sector Alarm -hälytysjärjestelmään yhdistetyn Yale Doorman -älylukon käyttöohje

Yale Doorman -käyttöohje Sector Alarm -hälytysjärjestelmään yhdistetyn Yale Doorman -älylukon käyttöohje Yale Doorman -käyttöohje Sector Alarm -hälytysjärjestelmään yhdistetyn Yale Doorman -älylukon käyttöohje Valo- ja äänimerkit koodinäppäimistöllä, kun älylukkoa käytetään ulkopuolelta Lukittaessa näppäimistön

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Antenni Käytä FM-antennia parhaiden mahdollisten vastaanotto-olosuhteiden saavuttamiseksi.

Antenni Käytä FM-antennia parhaiden mahdollisten vastaanotto-olosuhteiden saavuttamiseksi. 1. Toimintovalitsin : Valinta radion tai CD-soittimen välillä 2. Taajuusaluevalitsin : FM/FM ST-alueiden valinta 3. FM antenni : Saadaksesi parhaan mahdollisen vastaanoton vedä tämä ulos 4. CD kansi :

Lisätiedot

OPEL MOKKA Infotainment-ohjekirja

OPEL MOKKA Infotainment-ohjekirja OPEL MOKKA Infotainment-ohjekirja Sisältö Navi 950 / CD 600... 5 CD 450 / 400... 79 Navi 950 / CD 600 Johdanto... 6 Perustoiminnot... 16 Radio... 23 CD-soitin... 29 Ulkoiset laitteet... 31 Navigointi...

Lisätiedot

Infotainment-ohjekirja

Infotainment-ohjekirja Infotainment-ohjekirja Sisältö Navi 900 IntelliLink... 5 R 4.0 IntelliLink... 85 Navi 900 IntelliLink Johdanto... 6 Perustoiminnot... 14 Radio... 31 Ulkoiset laitteet... 36 Navigointi... 42 Puheentunnistus...

Lisätiedot

5 ] ollessasi käyttäjätilassa

5 ] ollessasi käyttäjätilassa 7.3 Käyttäjäkoodien ohjelmointi. Näppäile [ [ 5 ollessasi käyttäjätilassa. Näppäile käyttäjänumero jonka haluat vaihtaa [ 0 - [ numero 4) 5, esim. 04 (käyttäjä 3. Näppäile uusi käyttäjäkoodi (XXXX,X,X)

Lisätiedot

Doro Secure 580IUP. Käyttöopas. Suomi

Doro Secure 580IUP. Käyttöopas. Suomi Doro Secure 580IUP Käyttöopas Suomi 3 2 1 4 5 6 7 8 9 14 13 12 11 10 15 16 Huomaa! Kaikki kuvat ovat vain viitteellisiä, eivätkä ne välttämättä täysin vastaa todellista tuotetta. Suomi 1. Virta päälle/pois

Lisätiedot

OPEL MOKKA Infotainment-ohjekirja

OPEL MOKKA Infotainment-ohjekirja OPEL MOKKA Infotainment-ohjekirja Sisältö Navi 950 / CD 600... 5 CD 450 / 400... 83 Navi 950 / CD 600 Johdanto... 6 Perustoiminnot... 17 Radio... 24 CD-soitin... 30 Ulkoiset laitteet... 33 Navigointi...

Lisätiedot

Meeting Plannerin käyttöohje

Meeting Plannerin käyttöohje Meeting Plannerin käyttöohje Näytteilleasettaja & Yhteistyökumppani Sisällysluettelo Näytteilleasettajat ja yhteistyökumppanit... 2 Sisään kirjautuminen... 2 Järjestelmän etusivu... 2 Peruskäyttäjien näkymät...

Lisätiedot

Käyttöohje. Aura Remote App v1.6.0

Käyttöohje. Aura Remote App v1.6.0 Käyttöohje Aura Remote App v0 Kirjautuminen Applikaation version numero Mahdollisuus testata sovelluksen Demo versiota. Tähän voit syöttää koodin, jonka löydät Aura Remoten keskusyksikön takaa. Valitse

Lisätiedot

Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot

Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot Kaikki ZoomTextin asetukset voidaan tallentaa ja palauttaa käyttämällä mallitiedostoja. Mallitiedostot kontrolloivat kaikkia ZoomTextin toimintoja mukaan lukien suurennustasot,

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

ASTRA Infotainment-ohjekirja

ASTRA Infotainment-ohjekirja ASTRA Infotainment-ohjekirja Sisältö Navi 900 IntelliLink... 5 R 4.0 IntelliLink... 89 R300 BT... 131 Puhelimen teline... 161 Navi 900 IntelliLink Johdanto... 6 Perustoiminnot... 15 Radio... 32 CD-soitin...

Lisätiedot

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa.

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa. Projektit Pikaopas Seuraa tehtäviä SharePoint-tehtäväluettelon avulla voit kätevästi seurata projektiin liittyviä tehtäviä. Voit lisätä aloituspäivät ja määräpäivät, määrittää tehtäviä eri henkilöille

Lisätiedot

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU

SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU SIMO MOBILOG ONGELMIEN RATKAISU Yleisimmät ongelmat CGI (Mukana) sovellus Sovelluksen päivittäminen Lataaminen ja asennus Kielen vaihtaminen Ympäristön vaihtaminen (tuotanto-testi) Uudelleenasennus Pakotettu

Lisätiedot

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile Windows Phone Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet

Lisätiedot

OPEL MERIVA. Infotainment System

OPEL MERIVA. Infotainment System OPEL MERIVA Infotainment System Sisältö Johdanto... 4 Radio... 29 CD-soitin... 45 AUX-liitäntä... 51 USB-liitäntä... 53 Digitaalinen kuvakehys... 57 Navigointi... 60 Puheentunnistus... 105 Puhelin...

Lisätiedot

Hook2 Series. Quick Guide. 5 HDI, 5 TS, 7X GPS TS, 7 HDI, 7 TS, 9 TS, 9 HDI, and 12 TS DE, ES, FI, FR, IT, NL, NO, PT, SV, ZH

Hook2 Series. Quick Guide.  5 HDI, 5 TS, 7X GPS TS, 7 HDI, 7 TS, 9 TS, 9 HDI, and 12 TS DE, ES, FI, FR, IT, NL, NO, PT, SV, ZH Hook2 Series Quick Guide 5 HDI, 5 TS, 7X GPS TS, 7 HDI, 7 TS, 9 TS, 9 HDI, and 12 TS DE, ES, FI, FR, IT, NL, NO, PT, SV, ZH www.lowrance.com HOOK2 Aloittaminen 5 HDI, 5 TS, 7x GPS TS, 7 HDI, 7 TS, 9 HDI,

Lisätiedot

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet Luku 6 Pikanäppäimet Pikanäppäimet ovat näppäinyhdistelmiä, jotka mahdollistavt ZoomTextin komennot ilman ZoomTextin käyttäjäliittymän aktivointia. Pikanäppäin komentoja on melkein jokaisella ZoomTextin

Lisätiedot

Käyttöpaneelin käyttäminen

Käyttöpaneelin käyttäminen Tässä luvussa on tietoja käyttöpaneelista, tulostinasetusten muuttamisesta ja käyttöpaneelin valikoista. Useimmat tulostinasetukset voidaan muuttaa sovellusohjelmalla tai tulostinajurilla. Sovellusohjelmalla

Lisätiedot

Ascotel Voice Mail System AVS 5150 Käyttöohje. Ascotel IntelliGate Telekommunikaatio Järjestelmä

Ascotel Voice Mail System AVS 5150 Käyttöohje. Ascotel IntelliGate Telekommunikaatio Järjestelmä Ascotel Voice Mail System AVS 5150 Käyttöohje Ascotel IntelliGate Telekommunikaatio Järjestelmä Sisällysluettelo Pikaohje.......................................... 2 Käytön periaatteet.................................

Lisätiedot

Opel Insignia Infotainment System

Opel Insignia Infotainment System Opel Insignia Infotainment System Sisältö Johdanto... 4 Radio... 30 CD-soitin... 46 AUX-liitäntä... 52 USB-liitäntä... 54 Digitaalinen kuvakehys... 58 Navigointi... 61 Puheentunnistus... 106 Puhelin...

Lisätiedot

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty.

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty. 1(6) MAKSURYHMÄN HALLINTA Maksuryhmäkohtaiselle sivulle pääset klikkaamalla yksittäisen maksuryhmän nimeä verkkopalvelun etusivulla tai valitsemalla ryhmän Maksuryhmät - osion listalta. Sivun tiedot ja

Lisätiedot

TELIA VIESTINTÄPALVELU VIP

TELIA VIESTINTÄPALVELU VIP TELIA VIESTINTÄPALVELU VIP Loma- ja Poissaoloviestitoiminnallisuuden käyttöopas v. 2.0 TELIA VIESTINTÄPALVELU VIP 1 Toiminnallisuuden kuvaus Loma- / Poissaoloviestin aktivoit päälle suorittamalla seuraavat

Lisätiedot

Tärkeää: Nähdäksesi täydentäviä ohjeita, katso yksityiskohtaisempi käyttöohje (97711) osoitteessa www.fermax.com.

Tärkeää: Nähdäksesi täydentäviä ohjeita, katso yksityiskohtaisempi käyttöohje (97711) osoitteessa www.fermax.com. SMILE PERUSNÄYTTÖ Tärkeää: Nähdäksesi täydentäviä ohjeita, katso yksityiskohtaisempi käyttöohje (97711) osoitteessa www.fermax.com. Näppäimet Audio ja lopetusnäppäin Vastaanota puhelu tällä näppäimellä

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

OPEL Movano / Vivaro Infotainment-ohjekirja

OPEL Movano / Vivaro Infotainment-ohjekirja OPEL Movano / Vivaro Infotainment-ohjekirja Sisältö Johdanto... 4 Radio... 29 CD-soitin... 37 AUX-liitäntä... 42 USB-liitäntä... 44 Bluetooth musiikki... 47 Navigointi... 53 Ääniohjaus... 70 Puhelin...

Lisätiedot

VIP Softphone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Softphone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Softphone Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP Softphonen asentamiseksi tietokoneellesi. lla olevat yksinkertaiset

Lisätiedot

Opel Astra Infotainment System

Opel Astra Infotainment System Opel Astra Infotainment System Sisältö Johdanto... 4 Radio... 29 CD-soitin... 45 AUX-liitäntä... 51 USB-liitäntä... 53 Digitaalinen kuvakehys... 57 Navigointi... 60 Ääniohjaus... 105 Puhelin... 120 Hakemisto...

Lisätiedot

Käyttöohje Digitaaliseen ulkoajastimeen

Käyttöohje Digitaaliseen ulkoajastimeen Käyttöohje Digitaaliseen ulkoajastimeen Tuotenumero: 8030 EMT449ETR A. Toiminnot 1. Ohjelmoitavaa ajastinta voidaan käyttää virran katkaisimeksi automaattisesti, esimerkiksi sähkölaitteille kotona. Ajastin

Lisätiedot

Garmin GPSmap 60CSx -laite

Garmin GPSmap 60CSx -laite Garmin GPSmap 60CSx -laite GPS koulutus 20.6.2007 PAIKKATIETOPAJA -hanke Näppäimet ja laitteen osat Power - virta päälle/pois, taustavalon säätö Keinunäppäin valitse vaihtoehtoja / kenttiä, syötä tietoja,

Lisätiedot

17 BUDJETOINTI. Asiakaskohtainen Budjetti. 17.1 Ylläpito-ohjelma. Dafo Versio 10 BUDJETOINTI. Käyttöohje. BudgCust. 17.1.1 Yleistä

17 BUDJETOINTI. Asiakaskohtainen Budjetti. 17.1 Ylläpito-ohjelma. Dafo Versio 10 BUDJETOINTI. Käyttöohje. BudgCust. 17.1.1 Yleistä 17 Asiakaskohtainen Budjetti 17.1 Ylläpito-ohjelma 17.1.1 Yleistä BudgCust Ohjelmalla avataan järjestelmään asiakaskohtaisia budjetteja, jotka annetaan kuukausitasolla (oletus). 17.1.2 Parametrit Ohjelmaa

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

Rekisteröi tuote ja hae tukitietoja osoitteessa CD250 CD255 SE250 SE255. Pikaopas. Kytke. Asenna. Nauti

Rekisteröi tuote ja hae tukitietoja osoitteessa  CD250 CD255 SE250 SE255. Pikaopas. Kytke. Asenna. Nauti Rekisteröi tuote ja hae tukitietoja osoitteessa www.philips.com/welcome CD250 CD255 SE250 SE255 Pikaopas 1 Kytke 2 Asenna 3 Nauti Mitä laatikko sisältää? Tukiasema TAI Luuri Akkutilan kansi Tukiasema ja

Lisätiedot

Operator's Panel Välityspöytä

Operator's Panel Välityspöytä Sisällys Operator's Panel Välityspöytä 1. Yleistä...2 1.1 Välityspöydän käynnistäminen...2 1.1.1 VoIP-puhelin...2 1.1.2 Kirjautuminen...2 1.2 Välityspöydän sulkeminen...3 1.3 Käyttöliittymä...4 1.3.1 Puhelut...4

Lisätiedot

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto:

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Ennen vanhan puhelimesi käytöstä poistoa, pidäthän huolen, että olet synkronisoinut yhteystietosi Exchange palvelimelle! iphone 4 yhdellä silmäyksellä Purettuasi

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Käyttöohje. Painikkeet:

Käyttöohje. Painikkeet: Käyttöohje Painikkeet: 1. PLAY: Päällä/pois päältä Toisto/Pysäytys 2. M: Valinta/Vahvistus 3. ON/OFF: Virtapainike soittimen päällä 4 Vol+: Äänenvoimakkuuden lisäys 5 Vol-: Äänenvoimakkuuden vähennys :

Lisätiedot

TDC Skaala. PIKAKÄYTTÖOHJE SPA9x2 PUHELIMILLE

TDC Skaala. PIKAKÄYTTÖOHJE SPA9x2 PUHELIMILLE TDC Skaala PIKAKÄYTTÖOHJE SPA9x2 PUHELIMILLE 1 PUHELIMEN PAINIKKEET JA TOIMINNOT HUOM: Voit käyttää vain yhtä laitetta kerrallaan: luuria, sankaluuria tai kaiutinta. Vaihtaaksesi näiden välillä puhelun

Lisätiedot

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4 1. ASIAKKAAN OHJEET... 2 1.1 Varauksen tekeminen... 2 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4 1.3 Varauksen peruminen... 4 1.4 Omien tietojen muokkaaminen... 5 1.5 Salasanan muuttaminen... 5 2. TYÖNTEKIJÄN

Lisätiedot

PhotoPC 650-kameran poistaminen pakkauksesta. Varmista, että olet saanut kaikki alla olevat osat. PhotoPC 650 -kamera. kantohihna videokaapeli

PhotoPC 650-kameran poistaminen pakkauksesta. Varmista, että olet saanut kaikki alla olevat osat. PhotoPC 650 -kamera. kantohihna videokaapeli EPSON R Aluksi -kameran poistaminen pakkauksesta Varmista, että olet saanut kaikki alla olevat osat. -kamera Mac-sovitinkaapeli ohjelmisto (tyyppi ja määrä vaihtelevat maakohtaisesti) kantohihna videokaapeli

Lisätiedot

- 4 - - 5 - kytkemisestä päälle (eikä 30 sekunnin kuluessa, jolloin se etsii GSMsignaalia).

- 4 - - 5 - kytkemisestä päälle (eikä 30 sekunnin kuluessa, jolloin se etsii GSMsignaalia). kytkemisestä päälle (eikä 30 sekunnin kuluessa, jolloin se etsii GSMsignaalia). 4.4 Merkkivalojen tila A. GSM merkkivalo (Sininen): Tietoliikennesignaalin merkkivalo. Kun laite on yhdistetty GSM verkkoon,

Lisätiedot

MOKKA X Infotainment-ohjekirja

MOKKA X Infotainment-ohjekirja MOKKA X Infotainment-ohjekirja Sisältö Navi 900 IntelliLink... 5 R 4.0 IntelliLink... 83 R300 BT... 125 Navi 900 IntelliLink Johdanto... 6 Perustoiminnot... 12 Radio... 29 Ulkoiset laitteet... 34 Navigointi...

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

SoundGate. Bernafon SoundGate. Näppäinlukko. Äänenvoimakkuuden ja ohjelman vaihtaminen. Puhelu. Musiikki/audio-painike. Bluetooth -painike

SoundGate. Bernafon SoundGate. Näppäinlukko. Äänenvoimakkuuden ja ohjelman vaihtaminen. Puhelu. Musiikki/audio-painike. Bluetooth -painike Bernafon SoundGate SoundGate PIKAOHJE Näppäinlukko Äänenvoimakkuuden ja ohjelman vaihtaminen Puhelu Musiikki/audio-painike Bluetooth -painike Akun merkkivalo Tämä ohje on vain lyhyt tiivistelmä. Tärkeä

Lisätiedot

Digitaalinen langaton puhelin SE 240 Digitaalinen langaton puhelin ja puhelinvastaaja SE 245

Digitaalinen langaton puhelin SE 240 Digitaalinen langaton puhelin ja puhelinvastaaja SE 245 Digitaalinen langaton puhelin SE 240 Digitaalinen langaton puhelin ja puhelinvastaaja SE 245 TERVETULOA Pikaopas 1 2 3 Liitä Asenna Nauti Pakkauksen sisältö SE240/SE245 luuri SE240 tai SE245 tukiasema

Lisätiedot

VIP Mobile Android. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Android. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile ndroid Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet tarvitsee

Lisätiedot

Käänny auton käyttöohjekirjan puoleen ongelmatilanteissa tai saadaksesi lisätietoja erilaisista ominaisuuksista.

Käänny auton käyttöohjekirjan puoleen ongelmatilanteissa tai saadaksesi lisätietoja erilaisista ominaisuuksista. F I A T 5 0 0 P I K A O P A S Käänny auton käyttöohjekirjan puoleen ongelmatilanteissa tai saadaksesi lisätietoja erilaisista ominaisuuksista. KOJELAUTA 1 Ohjauspyörän vasen vipu: ulkovalojen hallinta

Lisätiedot

Käyttöohje CRL Ennen tämän tuotteen käyttöä lue tämä käyttöohje huolellisesti ja kokonaan.

Käyttöohje CRL Ennen tämän tuotteen käyttöä lue tämä käyttöohje huolellisesti ja kokonaan. Käyttöohje Kelloradio CRL-340 www.denver-electronics.com Ennen tämän tuotteen käyttöä lue tämä käyttöohje huolellisesti ja kokonaan. 1. Toiminto 1.1 LED-aikanäyttö 12 tuntia tai 24 tuntia 1.2 Valkoinen

Lisätiedot

VDS iloft- NÄYTTÖ OSD- VALIKOLLA KÄYTTÖOHJE

VDS iloft- NÄYTTÖ OSD- VALIKOLLA KÄYTTÖOHJE VDS iloft- NÄYTTÖ OSD- VALIKOLLA KÄYTTÖOHJE Käyttöohje Onneksi olkoon, olet hankkinut ensiluokkaisen näytön! iloft VDS- laitteessa on handsfree- toiminto, sen värinäytön avulla voit kommunikoida ovipuhelimen

Lisätiedot

Sisällysluettelo. v.0.9 2

Sisällysluettelo. v.0.9 2 Käyttöopas Sisällysluettelo DYNAROAD HENKILÖKUNTA... 3 TIEPROJEKTIN LUOMINEN... 4 DYNAROAD KÄYTTÄJÄ... 5 TIEPROJEKTIN MUOKKAUS... 6 Työkohdetyyppien lisääminen... 7 Työkohteen lisääminen... 8 Urakoitsijoiden

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP

Sonera Viestintäpalvelu VIP Sonera Viestintäpalvelu VIP Loma- ja Poissaoloviestitoiminnallisuuden käyttöopas v 1.2 Toiminnallisuuden kuvaus Poissaoloviestin aktivoit päälle suorittamalla seuraavat toimenpiteet: Valitse aktiviteetiksesi

Lisätiedot

Käyttöohje HERE Maps. 1.0. painos FI

Käyttöohje HERE Maps. 1.0. painos FI Käyttöohje HERE Maps 1.0. painos FI HERE Maps HERE Maps näyttää lähellä olevat kohteet ja opastaa sinut perille. Voit etsiä kaupunkeja, katuja ja palveluja löytää perille tarkkojen reittiohjeiden avulla

Lisätiedot

Elisa Vastaussarja Hallintakäyttöliittymä Käyttöohjeet v. 1.1

Elisa Vastaussarja Hallintakäyttöliittymä Käyttöohjeet v. 1.1 Elisa Vastaussarja Hallintakäyttöliittymä Käyttöohjeet v. 1.1 Elisa Oyj 2 (11) Hallintakäyttöliittymä ohjeet 1 Yleistä Yritysten ylläpitäjät Hallinnoivat tiettyjä yrityksen palvelunumeroita Hallinnoivat

Lisätiedot

Käyttöohje HERE Drive

Käyttöohje HERE Drive Käyttöohje HERE Drive 1.0. painos FI HERE Drive HERE Drive ohjaa sinut haluamaasi paikkaan ääniopastettujen reittiohjeiden avulla. Voit löytää kotimaassasi tai -alueellasi perille tarkkojen reittiohjeiden

Lisätiedot

OHJEITA POP AVAIN. -tunnuslukusovelluksen käyttöön LATAA OMASI SOVELLUSKAUPASTA!

OHJEITA POP AVAIN. -tunnuslukusovelluksen käyttöön LATAA OMASI SOVELLUSKAUPASTA! OHJEITA POP AVAIN -tunnuslukusovelluksen käyttöön LATAA OMASI SOVELLUSKAUPASTA! REKISTERÖINTIPROSESSI VAIHE 1. VAIHE 2. VAIHE 3. VAIHE 4. Syötä POP Pankin verkkopankin käyttäjätunnus ja salasana. Paina

Lisätiedot

UTIFLEET-VARAUSJÄRJESTELMÄ KÄYTTÄJÄN OHJE. Gospel Flight ry

UTIFLEET-VARAUSJÄRJESTELMÄ KÄYTTÄJÄN OHJE. Gospel Flight ry UTIFLEET-VARAUSJÄRJESTELMÄ Gospel Flight ry Versio 1.0 Hyväksytty Tekijä 1.11.2005 Tarkastanut 1.11.2005 Hyväksynyt Juha Huttunen 3.11.2005 Helia UTIFLEET-TIETOJÄRJESTELMÄ 2 SISÄLLYS 1 SOVELLUKSEN KÄYTTÖOIKEUDET

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Uusi Same Deutz-Fahr i-monitor on helppo käyttää ja siinä on looginen valikkorakenne jonka avulla kuljettaja saa käyttöönsä tärkeitä tietoja.

Uusi Same Deutz-Fahr i-monitor on helppo käyttää ja siinä on looginen valikkorakenne jonka avulla kuljettaja saa käyttöönsä tärkeitä tietoja. KÄYTTÖ Uusi Same Deutz-Fahr i-monitor on helppo käyttää ja siinä on looginen valikkorakenne jonka avulla kuljettaja saa käyttöönsä tärkeitä tietoja. Näyttö Hallintapaneeli PÄÄNÄYTTÖ Päänäyttö ilmestyy

Lisätiedot

Digitaalinen langaton puhelin Digitaalinen langaton puhelin ja puhelinvastaaja TERVETULOA. Pikaopas. Liitä. Asenna. Nauti

Digitaalinen langaton puhelin Digitaalinen langaton puhelin ja puhelinvastaaja TERVETULOA. Pikaopas. Liitä. Asenna. Nauti Digitaalinen langaton puhelin Digitaalinen langaton puhelin ja puhelinvastaaja SE140 SE145 TERVETULOA Pikaopas 1 2 3 Liitä Asenna Nauti Pakkauksen sisältö SE140/SE145 luuri SE140 tai SE145 tukiasema Verkkolaite

Lisätiedot

Tervetuloa. Pikaopas. philips. Liitä. Asenna. Nauti

Tervetuloa. Pikaopas. philips. Liitä. Asenna. Nauti Tervetuloa Pikaopas 1 2 3 Liitä Asenna Nauti philips + Pakkauksen sisältö CD640 tukiasema TAI - Connect Install Enjoy CD640/CD645 luuri CD645 tukiasema Tukiaseman verkkolaite Welcome Quick start guide

Lisätiedot

Nokia N76-1. Käytön aloittaminen. 9254306 2. painos FI

Nokia N76-1. Käytön aloittaminen. 9254306 2. painos FI Nokia N76-1 Käytön aloittaminen 9254306 2. painos FI Näppäimet ja osat (kansi / kansi auki) Jatkossa käytetään nimeä Nokia N76. 1 Oikea kannen näppäin 2 Keskimmäinen näppäin 3 Vasen kannen näppäin 4 Kakkoskamera,

Lisätiedot

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta.

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta. 1 (14) MOBILOGI-ET Tässä dokumentissa on ohjeita Moodlen Logi-työkalun mobiililaajennuksen (Mobilogi) käyttöön. Dokumentin pohjana on käytetty HAMK:n Teemu Tuurin kirjoittamaa ohjeistusta ja sen sisältö

Lisätiedot

DENVER CR-918BLACK FINNISH TOIMINNOT JA OHJAIMET

DENVER CR-918BLACK FINNISH TOIMINNOT JA OHJAIMET DENVER CR-918BLACK FINNISH TOIMINNOT JA OHJAIMET 14 15 1. /VIRITÄ - 2. AJAN ASETTAMINEN MUISTI/MUISTI+ 3. TORKKU /LEPO 4. PÄÄLLE/POIS 5. / VIRITÄ + 6. ÄÄNENVOIMAKKUUS PIENENNÄ - /HERÄTYS 1 PÄÄLLE/POIS

Lisätiedot

Tervetuloa. Pikaopas. Kytke. Asenna. Nauti

Tervetuloa. Pikaopas. Kytke. Asenna. Nauti Tervetuloa Pikaopas 1 2 3 Kytke Asenna Nauti Mitä laatikko sisältää? CD140-tukiasema TAI CD140/CD145 luuri CD145-tukiasema Tukiaseman verkkosovitin Puhelinjohto CD140 2 ladattavaa AAA akkua Pikaopas CD140

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS CR-421 Lue tämä käyttöopas huolellisesti ennen tuotteen käyttämistä.

KÄYTTÖOPAS CR-421  Lue tämä käyttöopas huolellisesti ennen tuotteen käyttämistä. KÄYTTÖOPAS CR-421 WWW.DENVER-ELECTRONICS.COM Lue tämä käyttöopas huolellisesti ennen tuotteen käyttämistä. SÄÄTIMET JA MERKKIVALOT Näkymä takaa 1. SNOOZE/DIM/SLEEP -painike 2. ON/OFF/NAP -painike 3. P-

Lisätiedot

Numero hakasuluissa kuvaa sivua, jossa aiheesta kerrotaan enemmän.

Numero hakasuluissa kuvaa sivua, jossa aiheesta kerrotaan enemmän. Pikaopas SUOMI Yleisohje Numero hakasuluissa kuvaa sivua, jossa aiheesta kerrotaan enemmän. Kamera Edestä Takaa 1 Zoom-säädin 2 Laukaisin 3 Salama 4 [ON/OFF] (Virta) 5 Etuvalo 6 Linssi 7 Mikrofoni 8 [

Lisätiedot

Ohjelmoitava magneettivastuksellinen kuntopyörä. LCD-Näyttö BC-81295

Ohjelmoitava magneettivastuksellinen kuntopyörä. LCD-Näyttö BC-81295 Ohjelmoitava magneettivastuksellinen kuntopyörä LCD-Näyttö BC-81295 Yhteenveto Tämä on tarkoitettu ainoastaan ohjelmoitavaan magneettivastukselliseen kuntopyörään. Järjestelmään kuuluu kolme (3) osaa:

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Tero Mononen / Kumppanuuskampus

Tero Mononen / Kumppanuuskampus Yksi tili kaikkiin Googlen palveluihin. Ne joilla on GOOGLE TILI, tutkikaa ja testatkaa sivun 19 valikosta löytyvää GOOGLE DRIVE -palvelua https://accounts.google.com/signup 1 Yksityisille ilmainen palvelu

Lisätiedot

Lyhytohje Neuvottelupuhelin Konftel 60W

Lyhytohje Neuvottelupuhelin Konftel 60W Lyhytohje Neuvottelupuhelin Konftel 60W Suomi Conference phones for every situation Oheiselta CD levyltä löydät kattavan käsikirjan josta saat lisätietoja Yleiskuva Kolme merkkivaloa Kolme kaiutinta Sininen

Lisätiedot

Motorola Phone Tools. Pikaopas

Motorola Phone Tools. Pikaopas Motorola Phone Tools Pikaopas Sisältö Vähimmäisvaatimukset... 2 Ennen asennusta Motorola Phone Tools... 3 Asentaminen Motorola Phone Tools... 4 Matkapuhelimen asennus ja määritys... 5 Online-rekisteröinti...

Lisätiedot

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset Luku 5 Suositukset Suositukset ovat asetuksia jotka määräävät kuinka ZoomText käynnistyy, lopettaa ja esiintyy Windows työpöydällä käytön aikana. Aktivoimalla Automaattiset Päivitykset, aina ZoomTextin

Lisätiedot

TG7200_7220NE(fi-fi)_QG.fm Page 1 Wednesday, July 25, 2007 4:57 PM. Koukku (220 240 V, 50 Hz) (KX-TG7202/KX-TG7203/KX-TG7222) Koukut

TG7200_7220NE(fi-fi)_QG.fm Page 1 Wednesday, July 25, 2007 4:57 PM. Koukku (220 240 V, 50 Hz) (KX-TG7202/KX-TG7203/KX-TG7222) Koukut TG7200_7220NE(fi-fi)_QG.fm Page 1 Wednesday, July 25, 2007 4:57 PM Pikaopas Digitaalinen langaton puhelin Malli KX-TG7200NE/KX-TG7202NE KX-TG7203NE Digitaalinen langaton vastaajapuhelin Malli KX-TG7222NE

Lisätiedot

YLEISTÄ ALOITUS. Laitteen kuvaus. Näytön kuvaus. Laitteen käynnistäminen ja sammuttaminen UP = YLÖS DOWN = ALAS BACK = TAKAISIN

YLEISTÄ ALOITUS. Laitteen kuvaus. Näytön kuvaus. Laitteen käynnistäminen ja sammuttaminen UP = YLÖS DOWN = ALAS BACK = TAKAISIN WT6 Pikaopas YLEISTÄ Laitteen kuvaus UP = YLÖS DOWN = ALAS BACK = TAKAISIN Näytön kuvaus 1. Väylän numero 2. Vasen/oikea greeninäkymä 3. Väylän Par-luku 4. Matka greenin taakse 5. Matka greenin eteen 6.

Lisätiedot