PURKUTYÖSELOSTUS HATTULAN VANHAN KUNNANVIRASTON ALUE: VANHA KUNNANVIRASTO, RIVITALO A, PÄIVÄHOITOTOIMISTO

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PURKUTYÖSELOSTUS HATTULAN VANHAN KUNNANVIRASTON ALUE: VANHA KUNNANVIRASTO, RIVITALO A, PÄIVÄHOITOTOIMISTO"

Transkriptio

1 PURKUTYÖSELOSTUS HATTULAN VANHAN KUNNANVIRASTON ALUE: VANHA KUNNANVIRASTO, RIVITALO A, PÄIVÄHOITOTOIMISTO Y-tunnus Business ID

2 Purkutyöselostus 2 (25) Sisällys 1 YLEISTIEDOT Kohde Tilaaja Suunnittelija TYÖKOHTEEN KUVAUS Yleistä Sijainti Laajuus Rakenteet Purkutyössä esiintyvät haitalliset aineet PURKUTYÖN VALMISTELEVAT TYÖT Yleistä Ilmoitukset, hyväksyttämiset ja luvat Purkutyösuunnitelma Työmaa-en järjestelyt Asbesti-, vaarallinen jäte- ja haitta-ainepitoisten materiaalien purku TYÖN SUORITUS Yleistä Väliaikaiset rakennelmat ja purkuen suojaus Työn suoritukseen kohdistuvat rajoitukset Purkutyössä käytettävät koneet ja laitteet Työssä noudatettavat ohjeet Kaivutyöt Purkutyöt Yleistä Purkujärjestys Purku-urakan aloitusvaihe Kevyt- eli käsipurkuvaihe Raskas eli kantavien rakenteiden purkuvaihe Purkujäte Yleistä Purkujätteen käsittely Täyttötyöt Vaatimukset työn lopputulokselle Liitteet 1. Asemapiirrosote ja periaatepiirros lämpöputkien purkamisesta 2. Valokuvaliite 3. Rakenteet 4. Jätemääräarvio 5. Otteita alkuperäisistä piirustuksista (piirustusluettelon mukaisesti) 6. Haitta-ainetutkimus Vahanen Rakennusfysiikka Oy (päivitetty )

3 Purkutyöselostus 3 (25) 1 YLEISTIEDOT 1.1 Kohde en rakennukset: Rakennus nro 7: Rakennus nro 1: Vanha kunnanvirastotalo Rivitalo A Parolantie 42 Parolantie Parola Parola Rakennus nro 6: Päivähoitotoimisto Parolantie Parola Purku-urakan kohteena on osoitteen Parolantie 42 tontilla sijaitsevat kolme rakennusta: Vanha kunnanvirastotalo, Rivitalo A, Päivähoitotoimisto. Tontilla sijaitsevat kolme rakennusta ja niiden liittyvät rakenteet ja rakennelmat puretaan koko en käytön uudelleen järjestämisen takia. Tontilla sijaitsevat muut neljä rakennusta (terveyskeskus, rivitalo B, puutalo C ja lämpökeskus) säilytetään, eli rajataan purkuen ulkopuolelle. Terveyskeskusrakennus ja rivitalo B ovat käytössä/asuttuna purku-urakan ajan, joten kyseisiin rakennuksiin ei saa aiheutua häiriöitä purku-urakan johdosta. 1.2 Tilaaja Hattulan kunta / Tekninen yksikkö Pappilanniementie Hattula Yhteyshenkilö: Juhani Järvinen juhani.järvinen@hattula.fi Suunnittelija Vahanen Rakennusfysiikka Oy Linnoitustie Espoo Anna-Maria Nieminen, DI puh: sähköposti: anna-maria.nieminen@vahanen.com

4 Purkutyöselostus 4 (25) 2 TYÖKOHTEEN KUVAUS 2.1 Yleistä 2.2 Sijainti Purku-urakan kohteena on Hattulassa, osoitteessa Parolantie 42 sijaitsevat kolme rakennusta: kunnanvirastotalo, rivitalo A ja Päivähoitotoimisto sekä niihin liittyvät rakenteet ja rakennelmat perustuksineen. Tontilla sijaitsevat purettavat rakennukset, niiden liittyvät rakenteet sekä rakennelmat puretaan koko en käytön uudelleen järjestämisen takia. Kunnanvirastotalossa (rakennus nro 7) on kaksi maanpäällistä kerrosta ja kellarikerros, jossa on väestösuojat. Kunnanvirastotalon vanha osa on valmistunut 1960-luvun alussa ja laajennusosa ja 1980-luvun vaihteessa. Kunnanvirastotalon vanhan osan kantavana rakenteena on betonirunko. Kunnanvirastotalon laajennusosan kantavana runkona toimivat teräspilarit ja liimapuupalkit. Rivitalo A (rakennus nro 1) on 1-kerroksinen rivitalorakennus, joka on valmistunut 1960-luvulla. Rivitalo A:n kantava rakenteena toimivat betoniset perustukset, tiilimuuratut seinät sekä yläpohjan teräsbetoninen palkkilaatta. Päivähoitotoimisto (rakennus nro 6) on valmistunut 1960-luvulla ja siinä on yksi asuinkerros, puolilämmin ullakko sekä pieni kellariosa. Rakennus on puurakenteinen. Alueella sijaitseva päiväkoti Myllytonttu (rakennus nro 5) on 1-kerroksinen rakennus, joka on purettu kesän 2017 aikana. Purettavat rakennukset ja niiden rakenteet sekä purkamisessa erityisesti huomioitavat asiat on esitetty tämän purkutyöselostuksen lisäksi liitteissä: asemapiirustus ja periaatepiirustus purettavista ja säilytettävistä lämpökanaaleista (liite 1) valokuvaliite (liite 2) rakennetyypit (liite 3) alkuperäiset piirustukset (liite 5) Purkutyöselostuksessa esitetyt korkomerkinnät ovat alkuperäisiä rakennusajankohdan koordinaatistossa esitettyjä korkoja. Purku-urakan kohteena on Hattulan kunnan omistamalla tontilla osoitteessa Parolantie 42 sijaitsevat purettavat kolme rakennusta: kunnanvirastotalo, rivitalo A, Päivähoitotoimisto (kuva 1). Tontilla on purettavien rakennusten lisäksi neljä muuta käytössä olevaa rakennusta: terveyskeskus, rivitalo B, puutalo C ja lämpökeskus, jotka säilytetään eli on rajattu purkuen ulkopuolelle. Tontin elta on aiemmin purettu päiväkotirakennus (Myllytonttu).

5 Purkutyöselostus 5 (25) Päiväkoti Myllytonttu purettu kesän 2017 aikana Päivähoitotoimisto Kunnanvirastotalo Rivitalo A Kuva 1. Asemakuva tontin esta. Purettavat rakennukset merkattu kuvaan punaisella. Säilytettävät rakennukset merkattu kuvaa sinisellä. Aiemmin purettu rakennus merkattu kuvaan oranssilla. Purku-urakan kohteet: Rakennus nro 7: Rakennus nro 1: Vanha kunnanvirastotalo Rivitalo A Parolantie 42 Parolantie Parola Parola Rakennus nro 6: Päivähoitotoimisto Parolantie Parola Kaupunginosa 416 Mierola Kortteli 9 Tontti 86 Purku-urakka- rajautuu kaakkoispuolella säilytettävään ja käytössä olevaan terveyskeskusrakennukseen ja pohjoispuolella Myllytiehen. Purku-urakka-en lounaispuolella ja luoteispuolella on säilytettäviä rakennuksia (terveyskeskus ja rivitalo), jotka ovat käytössä/asuttuina purku-urakan aikana. Purku-urakka- on esitetty liitteen 1 asemakaavaotteessa.

6 Purkutyöselostus 6 (25) 2.3 Laajuus Rakennus 7 Kunnanvirastotalo Vanhan osan pitkien seinien (koillinen ja lounas) pituus on noin 40 m (1.krs) ja 14 m (2.krs). Vanhan osan lyhyiden päätyseinien (kaakko ja luode) pituus on noin 12 m (1.krs) ja 15,5 m (2.krs). Laajennusosan itä- ja länsisivujen pituus on noin 34,5 m (1.krs). Laajennusosan eteläsivun pituus on noin 25 m (1.krs). Laajennusosa liittyy pohjoispuolella vanhaan osaan. Laajennusosan pohjoisjulkisivun pituus on noin 10 m. Kellarikerros Alkuperäisiin piirustuksiin perustuvista mitoista laskettu rakennuksen kellarikerroksen ala laajennusosassa on noin 220 m 2 (24,730 m x 8,840 m). 1. kerros Alkuperäisiin piirustuksiin perustuvista mitoista laskettu rakennuksen 1. kerroksen ala vanhassa osassa on noin 440 m 2. Alkuperäisiin piirustuksiin perustuvista mitoista laskettu rakennuksen 1. ja 1½. kerroksen yhteenlaskettu ala laajennusosassa on noin 735 m kerros 2.4 Rakenteet Alkuperäisiin piirustuksiin perustuvista mitoista laskettu rakennuksen 2. kerroksen ala vanhassa osassa on noin 220 m 2. Rakennus 1 Rivitalo A Koillis- ja lounaispuolen pitkien seinien pituus on noin 34,5 m. Kaakkois- ja luoteispuolen päätyseinien pituus on noin 15 m. Alkuperäisiin piirustuksiin perustuvista mitoista laskettu rakennuksen rivitalon ala on noin 380 m 2. Rakennus 6 Päivähoitotoimisto Koillis- ja lounaispuolen pitkien seinien pituus on noin 32 m. Kaakkois- ja luoteispuolen päätyseinien pituus on noin 12 m. Alkuperäisiin piirustuksiin perustuvista mitoista laskettu rakennuksen rivitalon ala on noin 380 m 2. Purettavien rakennusten ja niihin liittyvien rakennelmien rakenteet on kuvattu erillisessä liitteessä (liite 3).

7 Purkutyöselostus 7 (25) 2.5 Purkutyössä esiintyvät haitalliset aineet Haitta-ainetutkimuksessa ( _päivitetty , Vahanen Rakennusfysiikka Oy, liite 6) havaitut haitta-aineet: Haitta-ainepitoiset materiaalit purkutöiden ja jätteenkäsittelyn kannalta Seuraavien materiaalien purkutyö ja poisto, ellei toisin ole mainittu, tulee tehdä haittaainepurkutyönä tai asbestipurkutyönä, kuten Valtioneuvoston asetuksessa 205/2009 on asetettu: Kaikkien rakennusten julkisivuissa on asbestipitoisia kuitusementtilevyjä, ne kuuluvat jäteluokkaan * (asbestia sisältävät rakennusaineet) ja ne ovat vaarallista jätettä. Vanhassa kunnantalossa ja vapaa-ajan rakennuksessa on asbestipitoisia vinyylilaatoituksia. Osa laatoituksista on kiinnitetty asbestipitoisella mustalla liimalla. Asbestipitoiset vinyylilaatoitukset sekä asbestipitoinen kiinnitysliima kuuluvat jäteluokkaan * (asbestia sisältävät rakennusaineet) ja ne ovat vaarallista jätettä. Jo aiemmin puretussa Myllytontussa esiintyi märkätilojen lattiarakenteessa asbestipitoinen vedeneristekermi. Mahdollisesti muissakin rakennuksissa esiintyy märkätilojen lattiarakenteessa asbestipitoinen vedeneristekermi, se kuuluu jäteluokkaan * (asbestia sisältävät rakennusaineet) ja se on vaarallista jätettä. Rivitalo A:ssa (ja mahdollisesti muissakin rakennuksissa) on lattiarakenteen sisällä asbestipitoisia tervapahvisia putkieristeitä, ne kuuluvat jäteluokkaan * (asbestia sisältävät eristysaineet) ja ne ovat vaarallista jätettä. Rivitalo A:ssa on ulkoseinärakenteessa, sokkelin päällä asbestipitoinen bitumikermi, se kuuluu jäteluokkaan * (asbestia sisältävät rakennusaineet) ja se on vaarallista jätettä. Vesikaton bitumikermin mahdolliset haitta-aineet tutkitaan urakkalaskentavaiheessa. Urakoitsijan tulee huomioida kyseiset päivitykset haitta-ainepurkutyön määrässä ja toteutuksessa.

8 Purkutyöselostus 8 (25) 3 PURKUTYÖN VALMISTELEVAT TYÖT 3.1 Yleistä Urakoitsijan on ennen purkutöiden aloitusta (jo tarjousvaiheessa) tutustuttava paikan päällä kohteeseen sekä purettavista rakennuksista löytyviin asiakirjoihin. 3.2 Ilmoitukset, hyväksyttämiset ja luvat Purku-urakoitsijan on tehtävä ilmoitus purkutyön aloittamisesta sekä toimitettava tarkentamansa purkutyön jätehuoltoselvitys rakennusvalvontaviranomaiselle ja kopio siitä purkutyön valvojalle. Purku-urakoitsijan on tehtävä ilmoitus purkutyön aloittamisesta Etelä-Suomen hallintovirastoon. Purku- Purku-urakoitsijan on vastattava vesijohto-, viemäri-, kaukolämpö-, puhelin-, sähköyms. verkostojen sekä hälytysjärjestelmien irtikytkennöistä ja siirroista sekä ilmoituksista purkutyön aloittamisesta ao. laitoksiin. Purku-urakoitsijan on hyväksytettävä purkutyön vastaava työnjohtaja Hattulan kunnan rakennusvalvonnassa sekä rakennuttajalla ja tilaajalla. Purku-urakoitsija tekee ja hyväksyttää viranomaisten vaatimat ja purkuluvan ehdoissa määritetyt purkutekniset tuenta- ja muut suunnitelmat. Purku-urakoitsija on velvollinen hankkimaan omalla kustannuksellaan työn suorittamiseen tarvittavat luvat sekä järjestää tarvittavat viranomaiskatselmukset. Purku-urakoitsija hankkii luvan tarvitsemansa katuen käyttämiseen. Purku-urakoitsija hakee tarvitessaan luvan betonin murskausta varten. 3.3 Purkutyösuunnitelma Purku-urakoitsijan on laadittava purkutyöstä yksityiskohtainen, käytettävät työmenetelmät huomioon ottava purkutyösuunnitelma ja hyväksytettävä se purkusuunnittelijalla ja tilaajalla (Ratu-ohje S-1221). Purkutyösuunnitelmaa laadittaessa on huomioitava velvoitteet ja säädökset ja muut eri viranomaisten määräykset. Purku-urakoitsijan tulee esittää alustava tekninen purkutyösuunnitelma urakkatarjouksen liitteenä. Lopullinen tekninen purkusuunnitelma tulee esittää rakennusvalvonnan aloituskokouksessa. Purku-urakoitsija laatii työsuunnitelmat kaivu-, tuenta-, nosto ja purkutöistä ennen ko. työvaiheen aloittamista. Työsuunnitelmat toimitetaan rakennuttajalle tiedoksi ja tarvittaessa rakennusvalvontaviranomaisille hyväksyttäväksi. Työsuunnitelmissa tulee esittää ja erityisesti ottaa huomioon: Asbesti- ja haitta-ainepitoisten materiaalien purkaminen, purkujätteen käsittely ja poisto purkukohteesta ennen purkutyön aloittamista.

9 Purkutyöselostus 9 (25) Rakennuksen teknisten järjestelmien irtikytkeminen ja/tai tulppaaminen ennen varsinaisten purkutöiden aloittamista, aikataulutus (huomioitava tontilla olevat säilytettävät rakennukset). o Säilytettävät lämpökanaalit on merkitty liitteen 1 periaatepiirustukseen. Säilytettävät lämpökanaalit on oltava käyttökunnossa purkamisen ajan, joten niitä on varottava. o Käyttämättömät lämpökanaalit (liitteen 1 periaatepiirustuksen mukaisesti) puretaan putkistoineen tähän purku-urakkaan kuuluvana. A-rivitalon lämpöputkien purkamisen yhteydessä lämpöputket tulpataan B- rivitalon kohdalla niin, että B-rivitalon lämmitys jää toimimaan. o Purettavien rakennusten viemärien tulppaaminen ao. laitoksen osoittamasta paikasta, yleensä liitoskohdasta tai urakka-en rajalla, kuuluu purku-urakkaan. o Teknisten järjestelmien irtikytkentä- ja tulppauskohtien esiin kaivu ja ennallistaminen myös tonttien ulkopuolella kuuluvat tähän purku-urakkaan ja tulee ottaa huomioon työsuunnitelmissa. Rivitalo B:n jätevesiviemärin ja vesijohdon sekä sähkön toimivuus varmistetaan (liitoskaivo ja viemäröinti pysäköintiella). o Tilaaja vastaa säilytettävän rakennuksen teknisistä järjestelmistä sekä siitä, että rakennuksella on uudet tekniset järjestelmät purku-urakan alkaessa, jolloin alkuperäiset tekniset järjestelmät ovat purettavissa. o Teknisten järjestelmien purku urakka-en rajalle saakka. Rakenteiden purun yhteydessä mahdollisesti tarvittavat kaivannot o Purkukaivantojen tuennat, kaivantojen työnaikainen putoamissuojaus o Pohjavedenpinnan alapuolella veden pumppaustarve ja laitteet/menetelmät (minne pumpattu vesi johdetaan, veden suodatus ja/tai puhdistus jne.) Purkukohteen jäte- ja sadevesikaivojen tyhjennys ja puhdistus asianmukaisesti on huomioitava ennen niiden irtikytkemistä ja purkamista, huom. aikataulutus. Vettä tms. nesteitä sisältävien säiliöiden tms. tyhjentäminen asianmukaisesti on huomioitava ennen niiden irtikytkemistä tai purkamista, huom. aikataulutus. Kierrätykseen ja/tai kaatopaikalle menevän purkujätteen lajittelutapa ja uudelleen käytettävien rakennusosien osalta säästävä purku- ja lajittelutapa. Työturvallisuusmääräykset, erityisesti on huomioitava purkutyötä tekevien henkilöiden putoamissuojaus ja purkukappaleiden putoamisen estäminen alas purkutyötä tekevien tai ulkopuolisten päälle. Purkutyöstä työsuoritukselle ja lähiympäristölle aiheutuvat haitat tai ongelmat o Melu- ja pölysuojaus o Tärinän minimointi o Telineet

10 Purkutyöselostus 10 (25) 3.4 Työmaa-en järjestelyt Naapurirakennusten tai rakenteiden suojaaminen vaurioitumista vastaan sekä naapurirakennuksissa asuvien ja asioivien henkilöiden turvallisuuden varmistaminen. Purku-urakoitsijan tulee laatia suunnitelma työmaa-en järjestelyistä ja hyväksytettävä se rakennuttajalla ja viranomaisilla viimeistään rakennusvalvonnan aloituskokouksessa. Työmaa-en järjestelysuunnitelmassa tulee olla vähintään: Yleinen osuus o Purkutyömaan en sijainti o Purkuen ja naapuritonttien kaavamerkinnät o Purkuhankkeen aikataulu o Purkutyömaan perustamisaikataulu Työmaan yleiskuvaus o Purkutyömaan organisaatio o Purkutyömaan henkilövahvuus o Purkutyömaan yhteystiedot Työmaajärjestelyt o Purku-urakka-en aitaaminen, lukittavien ajoporttien paikat o Aitaaminen purku-urakka-en sisällä o Työnaikaisten rakennusten sijoittelu o Purkutyömaan ensiapupisteen ja sammutuskaluston sijainti o Purku-urakka-en puuston suojaaminen o Purkukoneiden ja nosturien toimintasäde, koneiden sijoittelu o Varastointiet o Purkujätteen käsittely-, lajittelu-, läjitys ja välivarastointipaikat o Selvitys ja suunnitelma niistä toimenpiteistä, jotka tehdään työmaa-en ulkopuolelta Liikennejärjestelyt o Purkutyömaan liittymien paikat ja liikennejärjestelyt purkutyömaalla ja sen lähiympäristössä o Tilapäisen liikennejärjestelyn luvat o Työmaaliittymien mitoitus o Kevyen liikenteen sujuvuus ja turvallisuus o Pysäköintijärjestelyt ja työkoneiden sijoittelu o Erityistilanteiden liikenne- ja turvallisuusjärjestelyt Ympäristövaikutusten minimointi o Ympäristökatselmukset o Purkujätemassojen käsittely ja kuljetus o Purkujätemassojen läjitys o Purku, betonipurkujätteen murskaus ja seulonta

11 Purkutyöselostus 11 (25) o Pölyämisen estäminen ja hallinta o Kaivu- ja maamassojen kuljetukset o Kaivu- ja läjitys o Pohjaveden ja pintavesien hallinta o Likaantumisen estäminen o Melun hallinta o Polttonesteet ja niiden sijoitus Purkutyömaan työnaikaiset liittymät o Sähkö o Viemäri o Vesijohto o Puhelin, Data Mahdolliset muut asiat o Rakennuksen purkamista rajoittavat tekijät o Purkutyömaataulu o Purkutyömaa-en kunnossapito o Purkutyömaan työnaikainen paloturvallisuus o Vartiointi Purku-urakoitsijan on sovitettava työmaajärjestelyt siten, että hätätapauksessa pelastusajoneuvot pääsevät esteettömästi purkuelle ja purkuen ohi. 3.5 Asbesti-, vaarallinen jäte- ja haitta-ainepitoisten materiaalien purku Asbesti- ja haitta-ainepitoisten sekä vaarallista jätettä olevien materiaalien ja/tai irtaimiston purkaminen kuuluu kokonaisuudessaan tähän purku-urakkaan. Purku-urakoitsijan tulee poistaa rakennuksista kaikki todetut tai etukäteen todettavissa olevat materiaalit, jotka sisältävät asbestia, haitallisia aineita tai ovat vaarallista jätettä, työsuojeluviranomaisten ja rakennuttajan hyväksymillä purkumenetelmillä ennen varsinaisen purkutyön aloittamista. Asbestipurkutyöt on tehtävä uuden asbestilainsäädännön mukaisesti: 684/2015 laki eräistä asbestipurkutyötä koskevista vaatimuksista 798/2015 valtioneuvoston asetus asbestityön turvallisuudesta. Kaikki tämän työselostuksen kohdassa 2.5 sekä liitteen 6 tutkimusselostuksessa tai tässä työselostuksessa ja muissa purkutyötä koskevissa suunnitelmissa todettu sekä purettavasta rakennuksesta paikalta tai sen rakenteista todettavissa oleva ja purkutöiden aikana havaittu asbestipitoinen, vaarallinen jäte ja haitta-ainepitoinen materiaali puretaan tähän purku-urakkaan kuuluvana ennen varsinaista purkutyön aloittamista. Materiaalien, jotka sisältävät haitallisia aineita tai ovat vaarallista jätettä, poistaminen on suoritettava erityistä varovaisuutta noudattaen siten, että purkutyötä suorittaville työntekijöille ja ympäristölle ei aiheuteta tarpeetonta vaaraa.

12 Purkutyöselostus 12 (25) Asbestipitoisia materiaaleja sisältävien rakennusosien purkutyöt on tehtävä asbestityönä. Tähän purku-urakkaan kuuluva asbestipurku tulee teettää valtuutetulla asbestipurkuun erikoistuneella yrityksellä sekä käyttää Työsuojeluhallituksen hyväksymiä asbestipurkumenetelmiä. Asbestipurkutyöt on tehtävä uuden asbestilainsäädännön mukaisesti: 684/2015 laki eräistä asbestipurkutyötä koskevista vaatimuksista 798/2015 valtioneuvoston asetus asbestityön turvallisuudesta. Purku-urakoitsijan tulee varautua mahdollisesti vaarallista jätettä olevan purkujätteen näytteen otosta ja tutkimisesta aiheutuviin ajoittaisiin työn katkoksiin tai odotusaikoihin. Rakennuksessa jäljellä olevan asbestipitoisten, haitta-ainepitoisten tai vaarallista jätettä olevien materiaalien poistaminen, asiallinen pakkaaminen, niiden merkitseminen ja kuljettaminen ao. käsittelylaitokseen sekä ko. materiaalien jäte- ja käsittelymaksut kuuluvat kokonaisuudessaan tähän purku-urakkaan. Vaarallinen jäte ja haitta-ainepitoinen purkujätemateriaali tulee toimittaa jatkokäsittelyä varten luvan omaavaan vaarallisen jätteen käsittelylaitokseen. Asbestipitoisten, haitta-ainepitoisten ja vaarallisten jätemateriaalikuormien siirto-asiakirjoista urakoitsijan tulee toimittaa kopiot ja yhteenveto ennen purku-urakan vastaanottotarkastusta. Tehty asbestipitoisten, haitta-ainepitoisten ja vaarallisten jätemateriaalien purkutyö tulee hyväksyttää purkutyön valvojalla. Purkutyön valvoja tekee tehdystä asbesti-, haittaaine- tai vaarallisen jätteen purkutyöstä allekirjoituksellaan varmistetun merkinnän työmaapöytäkirjaan ennen kuin purkutöitä voidaan jatkaa. Jos myöhemmin rakenteiden purkutyön yhteydessä havaitaan muuta kuin jo tiedossa olevaa asbestipitoista, haitta-ainepitoista tai vaarallista jätettä, ei purkutyötä ko. kohdassa saa jatkaa ennen kuin asbestipitoinen tai haitta-ainepitoinen materiaali on poistettu työsuojelu- ja ympäristöviranomaisten hyväksymällä tavalla voimassaolevan lainsäädännön mukaisesti. 4 TYÖN SUORITUS 4.1 Yleistä Purettavista rakenneosista ei ole tehty erillisiä purkupiirustuksia. Tämän purku-työselostuksen liitteenä on alkuperäisiä piirustuksia rakennuksista. Purku-urakan kohteena olevat rakennukset ja niihin liittyvät rakennelmat tulee purkaa kokonaan perustusten (anturat) alapinnan tasoon saakka sekä mahdolliset putkistot, kaivot ja vastaavat, jotka sijaitsevat perustustasoa syvemmällä. Tontilla olevat neljä säilytettävää rakennusta on rajattu purku-urakan ulkopuolelle, koska ne säilytetään. Säilytettävät rakennukset ovat käytössä purkutyön ajan, joten purkutyöstä ei saa aiheutua kohtuutonta haittaa viereisissä rakennuksissa asuville ja asioiville.

13 Purkutyöselostus 13 (25) Purku-urakka-elta tulee purkaa purettavien rakennusten alalta kaikki erilliset teräs-, betoni- ja puurakenteet, erilliset perustus-, kaivo- ja muut rakenteet sekä varusteet ja laitteet, ellei niitä erikseen sovita jätettäväksi purkamatta. Kunnanviraston vanhan osan ja rivitalo B:n välissä olevan pysäköintien autopaikkojen lämmitystolppien purkaminen sähkötöineen kuuluu tähän purku-urakkaan. Jos purkamisen yhteydessä ilmaantuu suunnitelmista olennaisesti poikkeavia, purkutyön määrään huomattavasti vaikuttavia rakenteita, on ennen niiden purkamista otettava yhteys rakennuttajaan, joka päättää jatkotoimenpiteistä ko. rakenteiden osalta. 4.2 Väliaikaiset rakennelmat ja purkuen suojaus Purku-urakka- ja purkukohde rajataan asemapiirustuksessa esitetyssä laajuudessa (= urakka-en raja) yhtenäisellä suodatinkankaalla verhotulla vähintään kahden metrin korkuisella teräsverkkorakenteisella työmaa-aidalla työn ajaksi. Työmaaaitaan kiinnitetään työmaa-esta varoittavat kilvet n. 20 metrin välein. Työmaa-aitojen pääasiallinen tehtävä on asiattomien henkilöiden ja liikenteen pääsyn estäminen urakka-elle sekä estää urakka-en muuttuminen tilapäiseksi kaatopaikaksi. Sivullisten pääsyn estäminen urakka-elle on erityisen tärkeä ympäristöja henkilöturvallisuustekijä. Työmaa-aidoilla pyritään myös estämään pölyn ja roskan leviäminen purku-urakka-en ulkopuolelle. Purku-urakoitsijan on huolehdittava, että kaikki pysyvät ja tilapäiset työmaa-aidat ja porttirakenteet ovat ehjiä, yhtenäisiä, käyttökunnossa, lukittuna ja suljettuna sivullisilta koko purku-urakka-ella tapahtuvan purkutyön ajan. Työajan ulkopuolella on purkuurakka-elle johtava kulkutie pidettävä suljettuna ja lukittuna. Urakoitsijalla tulee olla nimettynä yhteyshenkilö, joka vastaa poikkeustilanteiden selvittämisestä työajan ulkopuolella. Purku-urakka-en läheisyydessä olevat liikenneväylät ovat käytössä koko purkutyön keston ajan ja pidettävä esteettömänä koko purkutyön. Purku-urakka-ella on neljä säilytettävää rakennusta, joiden teknisiä järjestelmiä on suojattava. Purku-urakka-ella (sekä kunnanvirastotalon alla) on käytössä olevia kaukolämpöputkia. Purkutyöt on tehtävä varovaisuutta noudattaen siten, ettei käytössä olevat putket rikkoudu. Purku-urakkaan kuuluu teknisten järjestelmien irtikytkentä siten, että käytöstä poistetut lämpöputket poistetaan ja säilytettävät jäävät liitteen 1 periaatepiirroksen mukaisesti käyttöön. Tilaaja huolehtii, että ennen purku-urakan alkamista säilytettävillä rakennuksilla on erilliset lämmitys-, sähkö ja vesiliittymät, jolloin varmistetaan käytöstä poistettujen järjestelmien purettavuus. Urakoitsijan on huolehdittava, että purkutyöt eivät aiheuta vaurioita säilytettäviin rakennuksiin tai niiden teknisiin järjestelmiin. Purku-urakka-ella olevaa puustoa ei tarvitse kaataa purku-urakan yhteydessä. Tontilla olemassa olevaa puustoa ei kuitenkaan tarvitse suojata. Urakoitsija vastaa purkutöihin liittyvistä itse aiheuttamistaan vaurioista myös urakkaen ulkopuolella.

14 Purkutyöselostus 14 (25) Rakenteiden purkamista varten ei ole edellytetty väliaikaisten tuentojen tekemistä. Purku-urakoitsija vastaa tarvittaessa tarvitsemistaan työnaikaisista tuennoista, niiden suunnitelmista ja hyväksyttämistä. 4.3 Työn suoritukseen kohdistuvat rajoitukset Purku-urakka-elta tai tonteilta ei saa kuljettaa mitään materiaalia pois ennen kuin Rakennusvalvonnan aloituskokous (tai työmaan aloituskokous) on pidetty. Räjäyttämällä purkaminen on ehdottomasti kielletty. Purkumenetelmät ja -tavat valitaan siten, että seuraavat ehdot toteutuvat: Purkumenetelmiä valittaessa on huomioitava työn turvallinen toteutus sekä työntekijöiden että ulkopuolisten kannalta. Purkutyö tulee tehdä lajittelevana ja tarvittavin osin säästävänä purkuna. Purkujätteet tulee lajitella vähintään viranomaismääräysten ja -ohjeiden edellyttämällä tavalla. Uusiokäytettävät, kierrätettävät ja seuraavassa luettelossa esitetyt purkujätteet lajitellaan erilleen toisistaan ja muista purkujätteistä: o Kyllästämätön puutavara ja -jäte o Kyllästetty puutavara (vaarallista jätettä) o Keräyskelpoinen pahvijäte o Betoni-, tiili-, kivennäislaatta-, keramiikka- ja kipsijätteet o Metalliromu ja -jätteet o Maa-aines-, kiviaines- ja ruoppausjätteet Rakenteet tulee purkaa riittävän pieniin osiin. Betonista tulee erotella teräkset ja muut metallit. o m x 1,0 m x 0,5 m o Hyötykäyttöön tai muuhun luvan omaavaan vastaanottopaikkaan menevän betonipurkujätteestä paikalla murskattavan betonijätteen maksio Silmämääräisesti ongelmajätettä sisältävä betonipurkujäte tulee lajitella omiin kasoihinsa välivarastoon urakka-elle tai tilaajan osoittamaan paikkaan Tilaaja otattaa tarvittavat näytteet ja toimittaa näytteet laboratorioon sekä vastaa analyysikustannuksista. Tutkimusten perusteella purku-urakoitsija toimittaa puhtaan betonipurkujätteen edelleen murskattavaksi tai vaarallista jätettä sisältävän betonipurkujätteen luvan omaavaan vastaanottopaikkaan urakkaan kuuluvana. Ei-kierrätettävän purkujätteen ja toisaalta kierrätettävän/uusiokäytettävän purkujätemateriaalin määrä ja loppusijoituspaikka ovat luotettavasti osoitettavissa jätekirjanpidolla ja siirtoasiakirjoin.

15 Purkutyöselostus 15 (25) Asbestijäte, vaarallinen jäte ja haitta-ainepitoiset purkujätemateriaalit puretaan viranomaismääräysten ja -ohjeiden edellyttämällä tavalla ja materiaalien määrä ja loppusijoituspaikka ovat luotettavasti osoitettavissa jätekirjanpidolla ja siirtoasiakirjoin. Kaikista purkujätteen siirtoasiakirjoista tulee tehdä yhteenveto, em. yhteenveto sekä siirtoasiakirjat tai kopiot niistä luovutetaan rakennuttajalle viimeistään vastaanottotarkastuksessa. Rakenteiden sallittuja kuormituksia ei ylitetä. Purkujätettä ei saa varastoida kantavien vaakarakenteiden päälle vaan se tulee poistaa niiltä välittömästi. Nostokoneita tms. laitteita käytettäessä on maaperän kantavuus ja olemassa olevien rakenteiden sijainti ja kantavuus varmistettava. Työkohteista ei saa pudota tai irrota purkujätettä tai irrallisia kappaleita hallitsemattomasti työaikana tai työajan ulkopuolella. Purku-urakka-elta ei saa levitä missään vaiheessa pölyä eikä muita haitallisia aineita ympäristöön. Purku-urakassa purkutyöhön käytettävä kalusto on varustettava konekohtaisella pölyntorjuntalaitteistolla. Läjityskasat ja lastaus on varustettava kohdekohtaisella pölyntorjuntalaitteistolla. Purku-urakka-en sisäiset ajoväylät ja toisaalta siirrettävä purkujätemateriaali on pidettävä mahdollisimman pölyämättömänä kastelemalla ja/tai suolaamalla. Pölyäviä kuormia kuljetettaessa purkutyömaan ulkopuolelle on niiden oltava peitettyjä ja/tai kasteltuja. Purku-urakka-en läheisyydessä olevat katuet on pidettävä puhtaina työmaalta kulkeutuvasta maa-aineksista pölyhaittojen estämiseksi. Purkuet, joilla joudutaan suorittamaan pölyäviä työvaiheita, eristetään rakennuksen muusta esta alipaineistamalla tila. Ali-paineistuslaitteet tulee varustaa mikrosuodattimilla. Työn alla olevan tilan ilman on vaihduttava riittävästi, vähintään 10 kertaa tunnissa. Rakennukseen on järjestettävä työkohtaisesti riittävät korvausilma-aukot tai putkistot, joilla varmistetaan ilmankierrolla saavutettava tilan huuhteluvaikutus. Korvausilma-aukot varustetaan suodattimin. 4.4 Purkutyössä käytettävät koneet ja laitteet Käytettävien työvälineiden, koneiden ja apulaitteiden tulee olla tarkoituksenmukaisia ja täyttää tarvikkeiden asiallisuuden ja työturvallisuuden vaatimukset. Koneita valittaessa on huomioitava olosuhdetekijät, kuten työn laajuus, rakenteiden kantavuus, jätteiden siirtomenetelmät, kulku- ja kuljetusreitit, työtilojen pintojen puhdistettavuus, työtilan tuloilman saatavuus, työtilan poistoilman järjestäminen ym.

16 Purkutyöselostus 16 (25) Rakennuksen alipaineistuksen avulla tulee kyetä huuhtelemaan työen ilmaa, jolloin terveys- ja ympäristöriskien pienentymisen lisäksi voidaan pienentää purkuen näkyvyyden parantumisen vuoksi myös mahdollisten työtapaturmien riskiä. Tarvittaessa purkutyön välittömään läheisyyteen tulee voida kohdistaa matalapaineinen kohdepoisto. 4.5 Työssä noudatettavat ohjeet 4.6 Kaivutyöt Työssä noudatetaan rakentamista ja purkamista koskevia lakeja ja asetuksia, valtioneuvoston ja sen ministeriöiden päätöksiä, rakennusjärjestystä sekä muita paikallisia kunnallisia määräyksiä ja ohjeita työn edellyttämässä laajuudessa. Purkutyössä ja jätteiden käsittelyssä on myös noudatettava paikallisen työsuojelupiirin ja Hämeenlinnan kaupungin ympäristöpalvelujen antamia ohjeita. Purkutöissä tulee käyttää vain kunkin tyyppisiin purkutöihin valtuutettuja urakoitsijoita. Purkutyössä noudatettavia ohjeita ovat mm: Ympäristönsuojelulaki 86/2000, 527/2014 Ympäristönsuojeluasetus 169/2000, 713/2014 Jätelaki 646/2011 Valtioneuvoston asetus jätteistä 179/2012 Valtioneuvoston asetus jätteistä annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta 86/2015 Valtioneuvoston asetus kaatopaikoista annetun valtioneuvoston päätöksen muuttamisesta 103/2015 Järjestyslaki 612/2003 Hämeenlinnan kaupungin ympäristönsuojelumääräykset Kiertokapula Oy:n / jätehuoltoviranomaisen toiminta-en kuntien yhteiset jätehuoltomääräykset, Ohjeita purkutyön toteutukseen löytyy Ratu-ohjeista: S-1221, Purkutöiden suunnittelu. Purkusuunnitelma ja purkutöiden tehtäväsuunnittelu , Tavanomaiset purkutyöt, vaaralliset aineet, käsittely ja suojaus S-1225, Pölyntorjunta rakennustyössa , Asbestia sisältävien rakenteiden purku , PCB:tä ja lyijyä sisältävien saumausmassojen purku Kivihiilipikeä sisältävien rakenteiden purku Kosteus- ja mikrobivauriotuneiden rakenteiden purku Urakoitsijan tulee esittää rakennuttajalle tarkastettavaksi suunnitelma kaivutöiden tekemisestä. Suunnitelmassa on huomioitava, miten varmistetaan kaiken purettavaksi edellytetyn materiaalin poistaminen maaperästä.

17 Purkutyöselostus 17 (25) 4.7 Purkutyöt Yleistä Purkutyöhön liittyvät rakennuksen ulko- ja sisäpuoliset kaivutyöt tehdään vain siinä laajuudessa kuin ne ovat aivan välttämättömiä rakennuksen ja sen rakennusosien purkamiseksi. Purkutöiden edellyttämät kaivutyöt tehdään pääsääntöisesti normaaliluiskina niin että purkutyöt pystytään turvallisesti tekemään. Urakoitsijan tulee varautua tarjousta tehdessään mahdollisesti pilaantuneen maan maaperänäytteiden otosta ja -tutkimisesta aiheutuviin ajoittaisiin työn katkoksiin ja odotusaikoihin. Pilaantuneen maan kaivantoon mahdollisesti kertyvästä vedestä otetaan näyte. Näytteistä analysoidaan laboratoriossa tutkimuksissa maaperässä todetut haitta-aineet. Analyysitulosten perusteella päätetään vesien käsittelytavasta. Mahdolliseen viemäröintiin pyydetään lupa HSY Vesihuollolta. Purku-urakan kaivutöiden yhteydessä maan laatua on seurattava. Kaikista poikkeavista (tummat, haisevat jne.) maamassoista on ilmoitettava rakennuttajalle ja ympäristö-asiantuntijalle, ja kaivutyö tulee keskeyttää. Pilaantuneita maamassoja ei saa läjittää tontille. Rakennus-, raivaus- ja purkujätteet katsotaan urakoitsijan omaisuudeksi. Ennen varsinaisia kantavien rakenteiden purkutöitä purku-urakoitsijan tulee varmistaa rakennuksen purettavuus: Kaapeleiden ja putkijohtojen irtikytkennät ja tulppaukset on tehty. Kaikki säiliöt ja putket on tyhjennetty ja purettu. Irtaimisto, romut, koneet ja laitteet on poistettu. Asbesti- ja haitta-ainepurkutyöt on tehty. tehty. Purku-urakoitsijan tulee esittää purku-urakassa käytettävät tuenta-, nosto-, purku- ja suojausmenetelmät sekä työtavat työsuunnitelmassa. Purku-urakka-ella tai sen läheisyydessä olevien säilytettävien rakennusten, rakenteiden, rakennusosien, teknisten järjestelmien sijainnit on varmistettava ja niiden edellyttämistä varotoimenpiteistä on sovittava ennen purkutöiden aloittamista rakennuttajan tai tämän nimeämän edustajan kanssa. Erityisesti purkukohteen en välittömässä läheisyydessä olevia säilytettäviä teknisiä rakenteita tai -järjestelmiä sekä liikenneväyliä ja niiden alla olevia teknisiä järjestelmiä on varottava vaurioittamasta. Tilaaja huolehtii säilytettävien rakennusten teknisten järjestelmien irtikytkennästä ennen purku-urakan alkamista. Säilytettävissä rakennuksissa on ennen purku-urakan alkua erilliset lämmitys-, sähkö- ja vesiliittymät. Näin ollen olemassa olevat järjestelmät puretaan säilytettävän rakennuksen ulkoseinään saakka

18 Purkutyöselostus 18 (25) Purkujärjestys purku-urakkaan kuuluvana. Purku-urakka-ella toiminnassa olevia lämpöputkia ja muita teknisiä järjestelmiä on varottava, jotta ne eivät rikkoudu. Purkaminen tehdään siten, että kohteena oleva voidaan rakentaa voimassa olevan asemakaavan mukaan. Purkukohteena olevat rakennukset, niiden rakenteet ja rakennusosat puretaan kokonaan esitettyihin purkurajoihin saakka. Purku-urakka- täytetään, tiivistetään ja tasataan tiivistyvällä soralla tasatuksi maaston mukaiseksi sorakentäksi. Tonteilla sijaitsevat rakennukset ja niiden rakenteet puretaan seuraavassa viitteellisessä järjestyksessä, ellei rakennuskohtaisesti ole muuta tässä asiakirjassa tai liitteissä esitetty tai erikseen sovittu. 1. Aloitusvaihe Purku-urakka-en tyhjennys ja siivous. Rakennuksen tyhjentäminen irtaimistosta ja siivous. Asbesti- ja haitta-ainepitoisen materiaalin sekä vaarallisen jätteen purku. Teknisten järjestelmien irtikytkennät edellisen vaiheen jälkeen, jos ei ole jo rakennuksen omistajan taholta irtikytketty (varmistetaan, että säilytettävien rakennusten liittymät ovat valmiit ja käytössä ja purettavat tekniset järjestelmät irtikytketty). 2. Kevyt eli käsipurkuvaihe Normaalit kevyeen purkuun kuuluvat sisä- ja ulkorakenteet. Rakennuksen tilojen lasiseinät ja kaiteet Asbesti- ja haitta-ainepitoisen materiaalin sekä vaarallisen jätteen purku siltä osin kuin vaiheessa 1 jäänyt purkamatta. Pakkas- ja kylmävarastojen rakenteet, jääkaapit ja pakastimet. Muut kevyet sisärakenteet (ei-kantavat väliseinät). 3. Ulkovaippa tai siihen liittyvät rakenteet Vesikattorakenteet Julkisivujen ikkunat ja ovet Julkisivuja täydentävät muut rakenneosat Julkisivujen ja vesikattojen kaikki LVIS-laitteet ja IV-säleiköt, lauhduttimet yms. Julkisivuelementit ja muut ulkoseinärakenteet (ei-kantavat) 4. Ulkopuoliset rakenteet Ulkopuoliset rakenteet esim. aidat, kaiteet sekä katokset Purku-urakka-ella oleva asfaltointi tai muu pintarakenne, joka on välttämätöntä purkaa rakennuksen purkamiseksi. 5. Kantavat rakenteet Yläpohjan kantavat teräsbetonilaatat ja palkit tai puurakenteet

19 Purkutyöselostus 19 (25) Rakennuksen rungon kantavat teräsbetonipilarit, -laatat ja -palkit ylhäältä alaspäin ja kantavat tiilimuuratut seinät tai kantavat teräspilarit Alapohja- ja perustusrakenteet sekä niiden alapuoliset rakenteet ja tekniset järjestelmät 6. Ulkopuoliset rakenteet (aiemmin purkamatta jätetyt) Ulkopuolisten teknisten, jo irtikytkettyjen ja/tai tulpattujen, järjestelmien purku urakka-en tai tontin rajalle saakka tai liittymäkohdasta (erillisten LVI- ja sähköpiirustusten mukaisesti). Ulkopuolisten varusteiden purku Muut ulkopuoliset rakenteet, jotka on jätetty aiemmin purkamatta Järjestys on viitteellinen ja sitä joudutaan työteknisistä ja lajittelu-, tms. syistä sekä limittämään että joiltakin osin jopa tekemään eri järjestyksessä. Eri purkuvaiheet etenevät luonnollisesti muun purkamisen etenemisen mukaan limittäin kalusto- ja purkutekniikan rajoitteiden mukaan Purku-urakan aloitusvaihe Urakoitsija tyhjentää purku-urakka-en sekä purkukohteena olevat rakennukset ja niihin liittyvät rakennelmat kaikesta irtaimesta tavarasta ja muusta irtaimesta materiaalista. Asbestipitoisten materiaalien, haitta-ainepitoisten materiaalien sekä vaarallisen jätteen purku toteutetaan tämän työselostuksen kohdan 3.5 sekä ko. materiaalien purkua koskevien lakien ja asetusten mukaisesti. Ennen haitta-ainepurkua saatetaan ko. materiaalien edestä joutua purkamaan puhtaita rakennusmateriaaleja. Ennen varsinaisia purkutöitä haitta-ainepurkutyössä poistetaan kaikki haitta-ainepitoinen materiaali sekä kaikki muut terveydelle tai muuten vaaralliset aineet sekä puhdistetaan rakennukset ja niiden rakenteet jäämistä ennen seuraavaa työvaihetta. Seuraavaa purkuvaihetta ei saa aloittaa ennen kuin rakennuttajan valvoja on tarkastanut ja kuitannut työmaapäiväkirjaan virheettömänä vastaanotetuksi tämän purku-urakan osatyövaiheen. Rakennuksen tekniset järjestelmät irtikytketään ja/tai tulpataan työturvallisuussyistä ennen seuraavan työvaiheen aloittamista. Irtikytkentäkohtien esiin kaivu ja kaivukohtien ennallistaminen kuuluvat tähän purkuurakkaan. Rakennusten tonttivesijohto ja sähkön talojohto sekä telejohto kaivetaan pois vähintään purku-urakka-en rajalle saakka. Johtojen purkurajakohta tarkennetaan työmaalla huomioiden käyttöön jäävät lämpökeskus- ja terveyskeskusrakennukset. Rakennusten sade- ja jätevesiviemärit tulpataan kunnallisen viemärijärjestelmän liitoskohdasta tai tilaajan osoittamasta kohdasta, minkä jälkeen viemärit puretaan vähintään purku-urakka-en tai tontin rajalle saakka. Putkien purkurajakohta tarkennetaan työmaalla huomioiden käyttöön jäävät lämpökeskusja terveyskeskusrakennukset.

20 Purkutyöselostus 20 (25) Kevyt- eli käsipurkuvaihe Rakennusten varsinaisten rakenteiden ja rakennusosien purkutyö aloitetaan kevyt- eli käsipurkuvaiheella syntyvän purkujätteen lajittelu huomioon ottaen. Myös rakennuksen vaipan kaikki ei-kantavat ja täydentävät rakenteet puretaan tässä vaiheessa. Kantavia ja/tai jäykistäviä rakenteita ei pureta tässä vaiheessa. Purkutyövaihe aloitetaan poistamalla rakennuksesta ja sen kaikista osista kiintokalusteet ja kaikki jäljillä oleva irtain materiaali, koneet ja laitteet. Rakennuksen kaikki kiinteästi asennetut LVIS-tekniset järjestelmät kuten: LVIS-laitteet rakennuksen sisäpuolella ja ulkopuolella kylmälaitteet lämmönsiirtimet sähkökeskukset ja sähkölaitteet antennit ja hälytinlaitteet Rakennuksen kaikki kevyet ei-kantavat väliseinät ulkoseinäverhoukset, alakatot ja seinien ja lattioiden pintarakenteet sekä kaikki sisätilojen väliovet puretaan tässä vaiheessa. Kaikki tiiliväliseinät puretaan vasta kantavien rakenteiden yhteydessä. Ulkopuoliset vaippaa täydentävät rakenteet puretaan tässä yhteydessä: Ikkunat ja ulko-ovet Teräsrakenteiset katokset Teräsportaat ja luiskat ja -kaiteet ja muut vaippaan liittyvät varusteet Tässä vaiheessa puretaan rakennuksen eri osien vesikattojen rakenteet omina vaiheinaan. Työvaiheen jälkeen rakennuksista ei saa olla muuta jäljellä kuin kantavat ylä- ja välipohja-, ulko- ja väliseinä- sekä perustusrakenteet. Kantavien rakenteiden purkutyötä ei saa aloittaa ennen kuin rakennuttajan valvoja on tarkastanut ja kuitannut työmaapäiväkirjaan vastaanotetuksi tämän purku-urakan osatyövaiheen Raskas eli kantavien rakenteiden purkuvaihe Kantavien rakenteiden purkutyöt aloitetaan varsinaisen rakennuksen purkamista haittaavien liittyvien ulkopuolisten rakenteiden purkamisella, jos niitä ei ole purettu jo aiemmin. Rakennuksen tai sen purettavana olevan osan kantavat ja jäykistävät rakenteet puretaan viimeisinä rakenteina. Teräsbetonista valetut rakenteet ja tiilirakenteet puretaan paikalla pilkkoen ja pulveroiden ne vastaanottokelpoiseen raekokoon, ellei niitä murskata paikalla.

21 Purkutyöselostus 21 (25) 4.8 Purkujäte Yleistä Käytännössä rakennuksen kantavan alapohjalaattarakenteen sekä perustusrakenteiden purkaminen limittyy saumattomasti rakennuksen varsinaisen rungon purkuun, koska niiden vaiheiden tulee olla synkronoitu eli vaiheistettu rakennusosittain keskenään rakenteiden sortumien ja toisaalta työkoneiden kaatumisten yms. välttämiseksi. Samalla puretaan kaikki kantavan alapohjalaatan alapuolella vielä jäljellä oleva LVIStekniikka. Urakoitsija esittää työsuunnitelmassaan kantavien rakenteiden purkujärjestyksen ja käytettävät työmenetelmät. Purkujäte on purku-urakoitsijan omaisuutta. Purkujätteen tuottajan, tässä tapauksessa purkujätteen omistajan eli purku-urakoitsijan, on noudatettava mahdollisuuksien mukaan ns. etusijajärjestystä: Ensisijaisesti on vähennettävä syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta. Purkujätteen haltijan tulee: o Ensisijaisesti valmistella purkujäte uudelleenkäyttöä varten o Toissijaisesti kierrättää purkujäte o Jos kierrätys ei ole mahdollista, purkujätteen haltijan on hyödynnettävä se muulla tavoin, mukaan lukien hyödyntäminen energiana. Jos hyödyntäminen ei ole mahdollista, jäte on loppukäsiteltävä. Uudelleenkäyttö: Purkujätteen uudelleenkäytöllä tarkoitetaan tuotteen tai sen osan käyttämistä uudelleen samaan tarkoitukseen kuin mihin se on alun perin suunniteltu. Purkujätteen uudelleenkäytön valmistelulla tarkoitetaan jätteen tarkistamiseksi, puhdistamiseksi tai korjaamiseksi toteutettavaa toimintaa, jolla käytöstä poistettu tuote tai sen osa valmistellaan siten, että se voidaan käyttää uudelleen ilman muuta esikäsittelyä. Kierrätys: Purkujätteen kierrätyksellä tarkoitetaan toimintaa, jossa purkujäte valmistetaan tuotteeksi, materiaaliksi tai aineeksi joko alkuperäiseen tai muuhun tarkoitukseen; jätteen kierrätyksenä ei pidetä jätteen hyödyntämistä energiana eikä jätteen valmistamista polttoaineeksi tai maantäyttöön käytettäväksi aineeksi. Hyödyntäminen: Purkujätteen hyödyntämisellä tarkoitetaan toimintaa, jonka ensisijaisena tuloksena jäte käytetään hyödyksi tuotantolaitoksessa tai muualla taloudessa siten, että sillä korvataan kyseiseen tarkoitukseen muutoin käytettäviä aineita tai esineitä, mukaan lukien jätteen valmistelu tällaista tarkoitusta varten.

22 Purkutyöselostus 22 (25) Käsittely: Purkujätteen loppukäsittelyllä tarkoitetaan purkujätteen sijoittamista kaatopaikalle, polttoa ilman energian talteenottoa tai muuta näihin rinnastettavaa toimintaa, joka ei ole jätteen hyödyntämistä, vaikka toiminnan toissijaisena seurauksena on jätteen sisältämän aineen tai energian hyödyntäminen, mukaan lukien jätteen valmistelu loppukäsittelyä varten. Purkujätteen käsittelyllä tarkoitetaan purkujätteen hyödyntämistä tai loppukäsittelyä, mukaan lukien hyödyntämisen tai loppukäsittelyn valmistelu Purkujätteen käsittely Purkutyö tehdään lajittelevana purkuna etusijajärjestyksen noudattamisen mahdollistamiseksi. Purkujätteiden lajittelu tulee tehdä vähintään viranomaismääräyksissä ja niitä täydentävissä ohjeissa vaadittuun tasoon. Purkutyö sisältää purkujätteen alkulajittelun työmaalla ja lajitellun purkujätteen kuljetuksen purkujätteen laadun mukaisesti ao. vastaanottopaikkaan ja ongelmajätteiden osalta tarvittavan luvan omaavalle kaato- tai vastaanottopaikalle. Purkujätteiden jatkokäsittelyssä ja sijoituspaikan valinnassa tulee noudattaa viranomaismääräyksiä ja ohjeita. Uudelleen käytettävän, kierrätettävän ja hyödynnettävän purkujätteen osalta on huolehdittava niiden jatkokäsittelystä (kierrätettävä materiaali, uusiokäyttö) viranomaisten määräysten ja ohjeiden mukaisesti. Käsiteltävät ja loppukäsiteltävät purkujätteet ja -materiaalit on kuljetettava pois urakkaelta ja toimitettava ne tarvittavan vastaanottoluvan omaavalle kaato- tai muulle vastaanottopaikalle. Purku-urakan kohteena olevalle tontille / purku-urakka-elle, purettaviin rakennuksiin, rakennelmiin ja ympäristöön jääneiden aineiden, materiaalien, tarvikkeiden ja laitteiden poistaminen tontilta / purku-urakka-elta kuuluu tähän purku-urakkaan. Varsinaisen purkutyön jälkeen purkuet on siivottava kaikesta roskasta, romusta ja jätteestä. Purkujätteen kuormakirja Purkujätteestä ja sen kuljetuksesta on tehtävä kuormakirja, josta ilmenee: Purkujätteen alkuperä osoitetietoineen Purkujäte-erän määrä tonneissa (t) Purkujätteen vastaanotto- tai käsittelypaikka ja käytettävä käsittely- tai hyödyntämismenetelmä Purkujätteen haltijan, kuljetuksen suorittajan ja vastaanottajan nimi ja yhteystiedot Purkujätteen haltijan vakuutus annettujen tietojen oikeellisuudesta ja allekirjoitus sekä päiväys.

23 Purkutyöselostus 23 (25) Purkujätteen siirtoasiakirja Jätteen haltijan on laadittava siirtoasiakirja vaarallisesta jätteestä, sako- ja umpikaivolietteestä, hiekan- ja rasvanerotuskaivojen lietteestä, rakennus- ja purkujätteestä ja pilaantuneesta maa-aineksesta, joka siirretään ja luovutetaan Jätelain (646/2011) 29 :ssä tarkoitetulle vastaanottajalle. Siirtoasiakirjassa on oltava valvonnan ja seurannan kannalta tarpeelliset tiedot jätteen lajista, laadusta, määrästä, alkuperästä, toimituspaikasta ja -päivämäärästä sekä kuljettajasta. Jätteen haltijan on huolehdittava siitä, että siirtoasiakirja on mukana jätteen siirron aikana ja että se annetaan siirron päätyttyä jätteen vastaanottajalle. Vastaanottajan on vahvistettava jätteen vastaanotto ja vastaanotetun jätteen määrä asiakirjaan tehdyllä allekirjoituksellaan. Siirtoasiakirja voi olla sähköisesti tallennettuna, jos se varustetaan sähköisin allekirjoituksin ja on luettavissa kuljetuksen aikana. Jätteen haltijan ja vastaanottajan on säilytettävä allekirjoittamansa siirtoasiakirja tai sen jäljennös kolmen vuoden ajan allekirjoituksesta. Betoni- ja tiilipurkujäte Betoni- ja tiilipurkujätteestä tulee erotella mahdollisesti niissä olevat kaikki epäpuhtaudet kuten saumausaineet, bitumit ja bitumikermit, puuaines, mineraali- tai lasivillat yms. ennen betoni- ja tiilipurkujätteen pulveroimista tai ennen niiden murskaamista tai toimittamista murskattavaksi. Puhdas betonipurkujäte voidaan hyödyntää betonimurskeena siten, että se murskataan suoraan paikalla siirrettävillä laitteistoilla tai kuljetetaan erillisille vastaanotto- ja käsittelylaitoksille. Urakoitsija vastaa tarvittavista luvista ja betonipurkujätteestä luvanmukaisesta käsittelystä kustannuksineen. Epäpuhdas betoni- ja tiilipurkujäte toimitetaan (purku, pulverointi, kasaus, lastaus, kuljetus, kuorman peittäminen ja kuljetus <100 km) vastaanottomaksuineen luvan omaavalle vastaanottopaikalle tähän purku-urakkaan kuuluvana. Muu purkujäte Muut purkujätteet ja -materiaalit on kuljetettava pois purku-urakka-elta ja toimitettava ne vastaanottoluvan omaavalle kaatopaikalle (ei kierrätettävä materiaali) tai huolehdittava muulla tavoin niiden jatkokäsittelystä (ongelmajätteet, kierrätettävä materiaali, uusiokäyttö) viranomaisten määräysten ja ohjeiden mukaisesti. Purkujätemääräarvio Liitteessä 4 on esitetty teoreettisiin määriin ja aineiden kuivapainoihin perustuva rakenteiden purkujätemääräarvio. Purkujätemääräarvio on ohjeellinen, se ei sido rakennuttajaa, eikä siihen voi urakan aikana vedota. Urakoitsijan tulee tarkistaa purku-urakka-asiakirjoissa esitetyt purkujätemäärät. Urakoitsijan tulee tutustua purkutyökohteeseen ja siellä vallitseviin oloihin ennen purkuurakkatarjouksen tekemistä.

24 Purkutyöselostus 24 (25) 4.9 Täyttötyöt Ennen edes osittaisiin purkualojen tasaus- tai täyttötöihin ryhtymistä on saatava rakennuttajan valvojan lupa. Valvoja tarkastaa ja vastaanottaa ko. purku-urakan osan tai osakokonaisuuden ennen luvan myöntämistä. Kustakin vastaanotetusta osa-esta tehdään merkintä työmaapäiväkirjaan. Täyttöihin ei saa käyttää purkujätettä. Täyttöihin voidaan käyttää kohteen purkamisen takia poiskaivettuja puhtaiksi todettuja maita (esimerkiksi sora). Tähän purku-urakkaan kuuluu purkutyön suorittamiseksi tehtyjen kaivantojen ja purkualojen täyttö puhtailla, luonnonkiviperäisellä materiaalilla, kun tarvittava varsinainen työsuoritus on tehty Vaatimukset työn lopputulokselle Purku-urakka-ella pidetään rakennusvalvonnan lopputarkastuksen jälkeen katselmus, jossa voidaan todeta varsinainen purkutyö suoritetuksi ja josta valvoja tekee merkinnän työmaapöytäkirjaan. Rakennuttajalle luovutettaessa tulee koko urakka-en olla asiakirjojen edellyttämällä tavalla purettuna. Purkukohteen urakka-en, tonttien sekä yleisten katuiden tulee olla siivottuna kaikesta roskasta, romusta ja jätteessä tässä asiakirjassa annettujen ohjeiden mukaisesti. Purku-urakka- täytetään, tiivistetään ja tasataan tiivistyvällä soralla. Purkutyön lopputuloksena urakka-en tulee olla yhtenäinen tasattu maaston mukainen sorakenttä. Alue on luovutettava rakennuttajalle sellaisessa kunnossa, ettei sitä tarvitse aidata miltään osin suoja-aidoilla, ellei toisin ole sovittu. Aluetta luovutettaessa teknisten järjestelmät tulee olla purettuna ja tulpattuna sovitun mukaisesti sekä säilytettävien rakennusten teknisten järjestelmien toiminta tulee olla varmistettu. Ennen työn luovutusta purku-urakoitsija puhdistaa ja korjaa kaikki purkutyön johdosta likaantuneet tai rikkoutuneet purkukohteen urakka-en, tontin ja viereiset yleiset katuet. Tässä purku-urakassa syntyneestä purkujätteestä tulee olla niitä vastaavat siirtoasiakirjat sekä yhteenvedot niistä tilaajalle luovutettuna ennen purku-urakan vastaanottamista. Tässä purku-urakassa edellytetyistä tarke- ja muista mittauksista tulee olla sähköiset sekä paperidokumentit tilaajalle luovutettuna ennen purku-urakan vastaanottamista. Ennen urakan vastaanottamista urakoitsija luovuttaa tilaajalle mittapiirustukset tonteille jätettävistä rakenteista (esim. paalut).

25 Purkutyöselostus 25 (25) Espoossa Vahanen Rakennusfysiikka Oy tarkastanut: Anna-Maria Nieminen, DI suunnittelija purkusuunnittelun palveluvastaava Mika Oikari, DI vanhempi asiantuntija

26

27

28 Liite 2. Valokuvaliite 1 (10) Kuva 1. Kunnanvirastotalon vanha osa julkisivu kaakkoon. Kuva 2. Kunnanvirastotalon laajennusosa julkisivu kaakkoon.

29 Liite 2. Valokuvaliite 2 (10) Kuva 3. Kunnanvirastotalon laajennusosa - julkisivu kaakkoon. Kuva 4. Kunnanvirastotalon laajennusosa julkisivu lounaaseen.

30 Liite 2. Valokuvaliite 3 (10) Kuva 5. Kunnanvirastotalon vanhan ja uuden osa liittymäkohta - julkisivut luode-lounas-suuntaan. Kuva 6. Yleiskuva vesikatolta, jossa on peltikate.

31 Liite 2. Valokuvaliite 4 (10) Kuva 7. Yleiskuva rakennuksen vanhan osan WC-tiloista. Kuva 8. Yleiskuva vanhan osan toimistohuoneesta.

Työmaa on aidattava ennen purkutöiden aloittamista ja ulkopuolisten pääsy purkupaikalle on estettävä luovutukseen asti.

Työmaa on aidattava ennen purkutöiden aloittamista ja ulkopuolisten pääsy purkupaikalle on estettävä luovutukseen asti. 1. YLEISTIEDOT 1.1. Kohde Purku-urakan kohteena on osoitteen Koulutie 12, 34800 Virrat tontilla sijaitsevat Virtain yläkoulun ja lukion kolme rakennusta, niiden liittyvät rakenteet ja rakennelmat. 1.2.

Lisätiedot

1. YLEISTIEDOT Kohde

1. YLEISTIEDOT Kohde Siikalatvan kunta 1 PULKKILAN ALAKOULUN PURKUTYÖ PURKUTYÖSELOSTUS 1. YLEISTIEDOT 1.1. Kohde Purku-urakan kohteena on osoitteen Mäkeläntie 2 92600 Pulkkila tontilla sijaitsevat Pulkkilan alakoulun rakennus

Lisätiedot

PURKUSUUNNITTELU Anna-Maria Nieminen

PURKUSUUNNITTELU Anna-Maria Nieminen PURKUSUUNNITTELU 1.11.2017 Anna-Maria Nieminen PURKAMINEN LISÄÄNTYY Miksi rakennuksia puretaan? Tulevaisuuden näkymät MIKSI RAKENNUKSIA PURETAAN? Peruskorjausiässä olevat rakennukset eivät tekniikaltaan

Lisätiedot

PURKUSUUNNITTELU Anna-Maria Nieminen

PURKUSUUNNITTELU Anna-Maria Nieminen PURKUSUUNNITTELU 24.1.2018 Anna-Maria Nieminen PURKAMINEN LISÄÄNTYY Miksi rakennuksia puretaan? Tulevaisuuden näkymät MIKSI RAKENNUKSIA PURETAAN? Peruskorjausiässä olevat rakennukset eivät tekniikaltaan

Lisätiedot

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE SEINÄJOEN KAUPUNKI TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE 15.2.2016 Tämä asiakirja koskee Seinäjoen Kaupungin Törnävänsaaren sillan rakennustöitä. 1 (5) TYÖTURVALLISUUSLIITE 0. YLEISTÄ 0.1 TURVALLISUUSLIITTEEN

Lisätiedot

Syntypaikkalajittelu Siirtoasiakirjat. Keräysvälineet

Syntypaikkalajittelu Siirtoasiakirjat. Keräysvälineet Syntypaikkalajittelu Siirtoasiakirjat Keräysvälineet Valtioneuvoston asetus jätteistä 179/2012 Rakennus- ja purkujätteen määrän ja haitallisuuden vähentäminen Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava

Lisätiedot

Jokirannan koulu A-rakennus purku-urakka, Turvallisuusasiakirja, kokonaisurakka 1. YLEISTÄ Turvallisuusasiakirjan tarkoitus...

Jokirannan koulu A-rakennus purku-urakka, Turvallisuusasiakirja, kokonaisurakka 1. YLEISTÄ Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... TURVALLISUUSASIAKIRJA 16.10.2018 Sivu 1/5 Tilaaja: Ylivieskan kaupunki Tekninen palvelukeskus Kyöstintie 4, 84100 Ylivieska Hanke: Jokirannan koulu A-rakennus purku-urakka Visalantie 5, 84100 Ylivieska

Lisätiedot

PURKUTYÖSUUNNITELMA Räimiskän purkutyöt

PURKUTYÖSUUNNITELMA Räimiskän purkutyöt PURKUTYÖSUUNNITELMA Räimiskän purkutyöt 19.9.2018 Kauhajoen kaupunki / tekninen osasto PL 500 61801 Kauhajoki Kauhajoen kaupunki Purkutyösuunnitelma 19.9.2018 2/6 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2

Lisätiedot

MRL 153 :n mukainen rakennushankkeeseen ryhtyvän ilmoitus loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto

MRL 153 :n mukainen rakennushankkeeseen ryhtyvän ilmoitus loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto RAKENNUSVALVONTA Rakennuspaikan osoite MRL 153 :n mukainen rakennushankkeeseen ryhtyvän ilmoitus loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto Kiinteistötunnus Rakennuslupatunnus loppukatselmus

Lisätiedot

PURKUTYÖSELITYS PURKUTYÖSELITYS. Iisalmen kaupunki / Tekninen toimiala PL IISALMI Sivu 1/8. Tilaaja:

PURKUTYÖSELITYS PURKUTYÖSELITYS. Iisalmen kaupunki / Tekninen toimiala PL IISALMI Sivu 1/8. Tilaaja: 3.4.2017 Sivu 1/8 Tilaaja: Iisalmen kaupunki / Tekninen toimiala PL 10 74101 IISALMI Hanke: Kauppis-Heikin koulun purku-urakka PURKUTYÖSELITYS Iisalmen kaupungin Toimitilat Pohjolankatu 14, 74100 Iisalmi

Lisätiedot

PURKUSUUNNITELMA. Korjausrakentaminen

PURKUSUUNNITELMA. Korjausrakentaminen Korjausrakentaminen PÄIVÄYS PROJEKTI Purkusuunnitelma TILAAJA Huittisten kaupunki KOHDE, Vesitornintie, 32700 HUITTINEN 2(7) SISÄLTÖ 1. YHTEYSTIEDOT... 3 1.1 Kohde... 3 1.2 Tilaaja... 3 1.3 Suunnitelman

Lisätiedot

KIERTOTALOUDELLA SÄÄSTÖÄ RAKENTAMISEEN

KIERTOTALOUDELLA SÄÄSTÖÄ RAKENTAMISEEN KIERTOTALOUDELLA SÄÄSTÖÄ RAKENTAMISEEN 28.11.2017 INFRA ry 29.11.2017 Juha Laurila Rakennusten purkutöistä kierrätysmateriaaleja - ohjeita tekijöille ja teettäjille INFRA ry 29.11.2017 Juha Laurila Betonimurske

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu 1 TURVALLISUUSASIAKIRJA Mattilankatu JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kaupunkirakennepalvelut Yhdyskuntatekniikka 16.4.2010 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 1.1 1.2 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... 3 Rakennuttaja

Lisätiedot

KOUKKUTIE, KUMPUTIE, KUNNASTIE, LAALAHDENKUJA JA PEKANKATU

KOUKKUTIE, KUMPUTIE, KUNNASTIE, LAALAHDENKUJA JA PEKANKATU TAMPEREEN KAUPUNKI LIITE 5 TURVALLISUUSASIAKIRJA KOUKKUTIE, KUMPUTIE, KUNNASTIE, LAALAHDENKUJA JA PEKANKATU RUOTULA JA TAKAHUHTI Suunnitelmanumerot:14105, 14104, 14103, 14163, 14164 TAMPEREEN KAUPUNKI

Lisätiedot

MÄNTYMÄEN KOULU MÄNTYMÄENTIE 2, KAUNIAINEN

MÄNTYMÄEN KOULU MÄNTYMÄENTIE 2, KAUNIAINEN MÄNTYMÄEN KOULU MÄNTYMÄENTIE 2, 02700 KAUNIAINEN PURKUSELOSTUS KUSTANNUSLASKENTAA VARTEN 27.2.2017 Asiakirja nro 3558.01-102 PONTEK OY MÄNTYMÄEN KOULU 2 (5) 0 RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT 0.1 Rakennushanke

Lisätiedot

MRL 153 :n mukainen rakennushankkeeseen ryhtyvän ilmoitus loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto

MRL 153 :n mukainen rakennushankkeeseen ryhtyvän ilmoitus loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto RAKENNUSVALVONTA Rakennuspaikan osoite MRL 153 :n mukainen rakennushankkeeseen ryhtyvän ilmoitus loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto Kiinteistötunnus Rakennuslupatunnus loppukatselmus

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 80. Rakennuslautakunta 05.06.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 80. Rakennuslautakunta 05.06.2014 Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 05.06.2014 Sivu 1 / 1 2509/10.03.00/2014 80 Purkamislupa-asia, 2014-736, Lippajärventie 44 02940 ESPOO, Espoon kaupunki / Tekninen ja ympäristötoimi Päätöspäivämäärä 05.06.2014 Päätös

Lisätiedot

Asbestipurkutyön turvallisuus ja uudet asbestisäännökset

Asbestipurkutyön turvallisuus ja uudet asbestisäännökset Asbestipurkutyön turvallisuus ja uudet asbestisäännökset 22. 23.3.2017 Jle 24.3.2017 1 Voimassa ollut lainsäädäntö Valtioneuvoston päätös asbestityöstä (1380/1994) (yleiset velvollisuudet, valtuutus, koulutus,

Lisätiedot

KEVÄTLAAKSONKALLION ASE- MAKAAVA-ALUE 481, MASSAS- TABILOINTI

KEVÄTLAAKSONKALLION ASE- MAKAAVA-ALUE 481, MASSAS- TABILOINTI Porvoon kaupunki KEVÄTLAAKSONKALLION ASE- MAKAAVA-ALUE 481, MASSAS- TABILOINTI Turvallisuusasiakirja KEVÄTLAAKSONTIE, NIITTYSYRJÄNTIE, PUISTOKÄYTÄVÄ 2 JA PUISTOKÄYTÄVÄ 6 Viite 1510017110 Versio URAKKALASKENTA

Lisätiedot

Jätelautakunnan tavoittaa tarvittaessa myös sähköpostitse:

Jätelautakunnan tavoittaa tarvittaessa myös sähköpostitse: Tiedote 1 (6) Porvoon alueellinen jätelautakunta Rihkamatori B 06100 Porvoo Kunnan järjestämään jätehuoltoon siirtyminen Porvoon alueellinen jätelautakunta toimii jätelain (646/2011) mukaisena jätehuoltoviranomaisena

Lisätiedot

MÄNTYMÄEN KOULU MÄNTYMÄENTIE 2, KAUNIAINEN

MÄNTYMÄEN KOULU MÄNTYMÄENTIE 2, KAUNIAINEN MÄNTYMÄEN KOULU MÄNTYMÄENTIE 2, 02700 KAUNIAINEN PURKUSELOSTUS VAIN URAKKALASKENTAA VARTEN 13.10.2017 Asiakirja nro 3558.01-102 PONTEK OY MÄNTYMÄEN KOULU 2 (5) 0 RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT 0.1 Rakennushanke

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 11 Lujatalo Oy:n erityisen häiritsevää melua aiheuttava paalutustyö osoitteessa Risupadontie 1-5 HEL 2017-000392 T 11 01 00 02 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen tekijä on

Lisätiedot

KAALISTEN KAUPUNKI. Torin seudun kehittämishanke. Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE

KAALISTEN KAUPUNKI. Torin seudun kehittämishanke. Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE KAALISTEN KAUPUNKI Torin seudun kehittämishanke Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE 28.3.2012 SIsÄLLYSLUETTEL0 1 YLEISTÄ 1.1 Turvallisuusliitteen tarkoitus 1.2 Rakennuttaja,

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA TURVALLISUUSASIAKIRJA 22.2.2019 Tilaaja: SASKY KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ RATAKATU 36 Hanke: TOIMISTOTILOJEN JÄÄHDYTYSJÄRJESTELMÄT Asiakirjan versiopäivitykset 22.2.2019, Pertti Jalonen, Luotu turvallisuusasiakirja

Lisätiedot

KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA

KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA 11.4.2014 Sivu 1/6 Tilaaja: Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230 13101 Hämeenlinna Hanke: Mustiala Uusi Navetta KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230,

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA 3.4.2017 Sivu 1/8 Tilaaja: Iisalmen kaupunki / Tekninen toimiala PL 10 74101 IISALMI Hanke: Kauppis-Heikin koulun purku-urakka TURVALLISUUSASIAKIRJA Iisalmen kaupungin Toimitilat Pohjolankatu 14, 74100

Lisätiedot

RAKENNUTTAJAN TURVALLISUUS- ASIAKIRJA, TURVALLISUUSSÄÄNNÖT JA MENETTELYOHJEET

RAKENNUTTAJAN TURVALLISUUS- ASIAKIRJA, TURVALLISUUSSÄÄNNÖT JA MENETTELYOHJEET RAKENNUTTAJAN TURVALLISUUS- ASIAKIRJA, TURVALLISUUSSÄÄNNÖT JA MENETTELYOHJEET HATTULAN VANHAN KUNNANVIRASTON ALUE PURKU-URAKKA VAHANEN RAKENNUSFYSIIKKA OY Linnoitustie 5, 02600 Espoo 2 (7) Sisällys 1 TURVALLISUUSASIAKIRJA

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA METSÄNHOITOPALVELUT

TURVALLISUUSASIAKIRJA METSÄNHOITOPALVELUT Liite 4 TURVALLISUUSASIAKIRJA METSÄNHOITOPALVELUT 2 (6) SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 1.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... 3 1.2 Päätoteuttaja... 3 1.3 Töiden yhteensovitus... 4 1.4 Yhdyshenkilöt...

Lisätiedot

Purkutöitä sisältävien hankkeiden suunnittelu ja toteutus

Purkutöitä sisältävien hankkeiden suunnittelu ja toteutus Purkutöitä sisältävien hankkeiden suunnittelu ja toteutus Rakennusperinnön ja korjausrakentamisen ajankohtaispäivä 10.4.2019 Ympäristöministeriö, Pankkisali Katja Lehtonen Ytekki Oy Purkuhankkeet Kokonaispurku,

Lisätiedot

TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1. YLEISTÄ. Turun kaupunki. Turun kaupunki, Kiinteistöliikelaitos, Tilapalvelut PL11 20100 TURKU

TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1. YLEISTÄ. Turun kaupunki. Turun kaupunki, Kiinteistöliikelaitos, Tilapalvelut PL11 20100 TURKU Turun kaupunki TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA Sivu 1/5 Tilaaja: Turun kaupunki, Kiinteistöliikelaitos, Tilapalvelut PL11 20100 TURKU TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1. YLEISTÄ 1.1. Turvallisuusasiakirjan tarkoitus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 7 Pohjola Rakennus Oy Uusimaan erityisen häiritsevää melua aiheuttava Kannelmäen ostoskeskuksen purkutyö osoitteessa Vanhaistentie 1-3 HEL 2016-013086 T 11 01 00 02

Lisätiedot

SAKKY MUURUVEDEN KUUSI ASUNTOLARAKENNUSTA PURKUTYÖSELOSTUS

SAKKY MUURUVEDEN KUUSI ASUNTOLARAKENNUSTA PURKUTYÖSELOSTUS SAKKY MUURUVEDEN KUUSI ASUNTOLARAKENNUSTA PURKUTYÖSELOSTUS Sivu 2 / 11 Rakennushanke RAKENNUSHANKKEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuttaja ja käyttäjät Savon koulutuskuntayhtymä Kiinteistöyksikkö PL 87 Microkatu

Lisätiedot

Soidinpuiston ykk, U-6553 Turvallisuusasiakirja

Soidinpuiston ykk, U-6553 Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja Pornaisissa 28.12.2014 Suunnitellut: Ins. (amk) Heikki Väisänen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija Tarkastanut: Ins. Jyrki Hämäläinen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija

Lisätiedot

LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO. Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015

LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO. Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015 LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015 HATTULAN SEURAKUNTA LVI SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ 1 1.1 RAKENNUSKOHDE 1 1.3 SUUNNITTELIJAT 1 1.4 HANKINNAN

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA 9.5.2017 TURVALLISUUSASIAKIRJA KYYHKYSENKATU 10 IMATRA Purku-urakka Laatija:Wise Group Finland Oy, Riitta Honkalammi Sivu 2/7 SISÄLLYSLUETTELO 0 Yleistä 3 0.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus 3 0.2 Päätoteuttajan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 50/ (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 50/ (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 50/2015 1 (5) 193 TeliaSonera Finland Oyj:n erityisen häiritsevää melua aiheuttava louhintatyö, Höyläämötie 4-8 sekä Valimotie 3 ja 5 HEL 2015-009643 T 11 01 00 02 Päätös

Lisätiedot

Jätelaki - pääpiirteitä

Jätelaki - pääpiirteitä Jätelaki - pääpiirteitä Johtava lakimies Satu Lyytikäinen, UUDELY Lain tarkoitus 1 ehkäistä jätteistä ja jätehuollosta aiheutuvaa vaaraa ja haittaa terveydelle ja ympäristölle vähentää jätteen määrää ja

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA Tilaaja: Loimaan Kaupunki Rakennuttamispalvelut 32440 ALASTARO Laatija: Janne Ilmalahti Rakennuttamisinsinööri Hanke: HIRVIKOSKEN KOULUN PURKU Hirvikoskentie 225 32200 LOIMAA Versio Sisältö Vaihe Päiväys

Lisätiedot

RAKENNUSVALVONTA. Juha Järvenpää 27.2.2013

RAKENNUSVALVONTA. Juha Järvenpää 27.2.2013 Juha Järvenpää 27.2.2013 Lähtötilanteen selvitys ja arvon määritys palkataan hankkeelle korjausrakentamiseen pätevöitynyt ammattilainen/pääsuunnittelija toimii rakennuttajan luottohenkilönä huolehtii tarvittavista

Lisätiedot

Työselostus: Purkutyöt. PURKUTYÖT Lopen koulukeskus (7)

Työselostus: Purkutyöt. PURKUTYÖT Lopen koulukeskus (7) 1(7) Työselostus: Purkutyöt PÄIVÄYS PROJEKTI Korjaussuunnittelu ja rakentaminen TILAAJA Lopen kunta KOHDE, Opintie 2-4, 12700 Loppi 2(7) SISÄLLYS 1. YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kohde... 3 1.2 Tilaaja... 3 1.3

Lisätiedot

Komin ylikulkukäytävä, U-6514 Turvallisuusasiakirja

Komin ylikulkukäytävä, U-6514 Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja Pornaisissa 16.1.2015 Suunnitellut: Ins. (amk) Heikki Väisänen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija Tarkastanut: Ins. Jesse Lindholm A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija

Lisätiedot

VESIKATTOKORJAUS 2012

VESIKATTOKORJAUS 2012 KIINTEISTÖ OY AURORANLINNA KYLÄNVANHIMMANTIE 21 KYLÄNVANHIMMANTIE 21 00640 HELSINKI VESIKATTOKORJAUS 2012 RAKENNUTTAJAN TURVALLISUUSASIAKIRJA 1 + 4 SIVUA 14.03.2012 Insinööritoimisto Konstru Oy Ahventie

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 80 Lemminkäinen Talo Oy:n erityisen häiritsevää melua aiheuttava paalutus osoitteessa Capellanaukio 1, Kalasatama HEL 2016-004638 T 11 01 00 02 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen

Lisätiedot

ASBESTIKARTOITUSRAPORTTI

ASBESTIKARTOITUSRAPORTTI ASBESTIKARTOITUSRAPORTTI 21.10.2016 Raudaskosken koulu 1 Aika: 21.9.-21.10.2016 Kartoittaja: Kohde: Laaksojen ilmastointityö Ay Rkm Terho Toivoniemi Rajakatu 20 85800 HAAPAJÄRVI terho.toivoniemi@gmail.com

Lisätiedot

RAKENNUTTAJAN TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA

RAKENNUTTAJAN TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1 ASUIN- JA PIHARAKENNUKSEN PURKU-URAKKA, VILLENTIE 5, NAKKILA RAKENNUTTAJAN TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 15.1.2015 2 0. YLEISTÄ 0.1 Työturvallisuusasiakirjan tarkoitus Tämä turvallisuusliite on rakennustyön

Lisätiedot

Rakentajailta 16.09.2014 Lupapäätös Rakennusvalvonta Juha Vulkko

Rakentajailta 16.09.2014 Lupapäätös Rakennusvalvonta Juha Vulkko Rakentajailta 16.09.2014 Lupapäätös Rakennusvalvonta Juha Vulkko Rakennuslupapäätös Rakennuslupapäätöksen tekee rakennustarkastaja. Rakennuslupapäätös annetaan ns. julkipanon jälkeen ( 14 vrk oikaisuvaatimusaika

Lisätiedot

1/1 UUDENMAAN. Espoon Express. City-Air Oy Espoon [X] 5. [X] 4. [X] 3. [X] 6. [X] 1. [X] Tiiliseinän purku

1/1 UUDENMAAN. Espoon Express. City-Air Oy Espoon [X] 5. [X] 4. [X] 3. [X] 6. [X] 1. [X] Tiiliseinän purku 1/1 TARJOUSTEN VERTAILUTAULUKKO HEL2015-013857 / Purkutyöt, puitesopimus 2016-2017 (Pisteytys kokonaishankinnan mukaan) Saapuneita tarjouksia yhteensä: 10 Kelvollisia tarjouksia yhteensä: 6 Asbrak Oy [X]

Lisätiedot

Ympäristönsuojelumääräysten noudattaminen rakennustyömailla Helsingin kaupungin alueella.

Ympäristönsuojelumääräysten noudattaminen rakennustyömailla Helsingin kaupungin alueella. Ympäristönsuojelumääräysten noudattaminen rakennustyömailla Helsingin kaupungin alueella. Helsingin kaupungin ympäristökeskus, Eeva Summanen 4.2.2013 Selvityksen tarkoitus ja tavoite Selvityksen tarkoituksena

Lisätiedot

YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40

YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40 "s» Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40 Päätös jätehuoltorekisteriin hyväksymisestä LAPE LY/217/07.00/2013 Lappi 19.2.2014 ASIA Päätös jätelain 94 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

MRL 153 :n mukainen ilmoitus 1 (5) loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto

MRL 153 :n mukainen ilmoitus 1 (5) loppukatselmusta varten ja tarkastusasiakirjan yhteenveto MRL 153 :n mukainen ilmoitus 1 (5) Lupatunnus Osoite Postinumero Postitoimipaikka Osa 1. Ilmoitus Ilmoitus loppukatselmusta varten: Olemme yhdessä todenneet, että: Rakennustyö on valmis ja MRL153 2 momentin

Lisätiedot

KIHNIÖN YHTENÄISKOULUN VANHAN OSAN KATON KORJAUS TURVALLISUUSASIAKIRJA

KIHNIÖN YHTENÄISKOULUN VANHAN OSAN KATON KORJAUS TURVALLISUUSASIAKIRJA KIHNIÖN YHTENÄISKOULUN VANHAN OSAN KATON KORJAUS TURVALLISUUSASIAKIRJA 22.2.2017 SUUNNITTELIJAT, ASIANTUNTIJAT 0 RAKENNUSKOHTEEN TIEDOT 0.1 Rakennuskohde ja -paikka Kihniön kunta, Kihniön yhtenäiskoulu

Lisätiedot

KAIVU- JA LOUHINTATOIMENPITEIDEN SUORITTAMINEN SEKÄ KAADETTAVAT PUUT

KAIVU- JA LOUHINTATOIMENPITEIDEN SUORITTAMINEN SEKÄ KAADETTAVAT PUUT 1 (5) KAIVU JA LOUHINTATOIMENPITEIDEN SUORITTAMINEN SEKÄ KAADETTAVAT PUUT 1. Yleistä Tällä ohjeella pyritään selventämään kaivettavien ja louhittavien massojen sekä kaadettavien puiden osalta vuokraehtoja

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: 1. YLEISTÄ... 1 2. VAARAA AIHEUTTAVAT RAKENNUSTYÖT... 3 3. RAKENNUSTYÖN SUORITUSVAATIMUKSIA... 3

SISÄLLYSLUETTELO: 1. YLEISTÄ... 1 2. VAARAA AIHEUTTAVAT RAKENNUSTYÖT... 3 3. RAKENNUSTYÖN SUORITUSVAATIMUKSIA... 3 Mäntyharjun päiväkoti Turvallisuusasiakirja 1 / 5 SISÄLLYSLUETTELO: 1. YLEISTÄ... 1 1.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... 1 1.2 Päätoteuttaja... 2 1.3 Urakoitsijat... 2 1.4 Töiden yhteensovitus ja työsuojelu...

Lisätiedot

Kaivantoturvallisuus. Jutunaihetta turvavarttiin

Kaivantoturvallisuus. Jutunaihetta turvavarttiin Kaivantoturvallisuus Jutunaihetta turvavarttiin Työskentely kaivannoissa Suositaan menetelmiä ja koneita, joita käyttämällä kaivannossa ei tarvitse työskennellä, tai työskentelyaika jää mahdollisimman

Lisätiedot

Muutokset. Sisällysluettelo 2 (8) KÄYTTÖSUUNNITELMA. Opastinportaali 28.7.2014 Dnro 3597/090/2014. Kohta Muutettu (pvm) Kuvaus

Muutokset. Sisällysluettelo 2 (8) KÄYTTÖSUUNNITELMA. Opastinportaali 28.7.2014 Dnro 3597/090/2014. Kohta Muutettu (pvm) Kuvaus 2 (8) Muutokset Kohta Muutettu (pvm) Kuvaus Sisällysluettelo 1 KÄYTTÖTARKOITUS... 3 1.1 Rakennetyyppikohtaiset erityispiirteet... 4 1.2 Käyttö ja sijoittelu... 4 2 OPASTINPORTAALIN KÄYTTÖTURVALLISUUS...

Lisätiedot

2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015

2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015 2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015 2238/752 2 (5) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 3 1.2 Päätoteuttaja...

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 25 Helsingin kaupungin Staran erityisen häiritsevää melua aiheuttava iskuvasaran käyttö Ritokalliontien ja Munkkiniemen puistotien välillä HEL 2016-001522 T 11 01 00

Lisätiedot

Siltojen ja muiden taitorakenteiden purkubetonijätteen hyödyntäminen Väyläviraston tutkimuksia 8/2019

Siltojen ja muiden taitorakenteiden purkubetonijätteen hyödyntäminen Väyläviraston tutkimuksia 8/2019 Siltojen ja muiden taitorakenteiden purkubetonijätteen hyödyntäminen Väyläviraston tutkimuksia 8/2019 Taavi Dettenborn 28.3.2019 Sisällys Tausta ja tavoitteet Purkubetonijätteen purku ja jalostus Betonimurskeen

Lisätiedot

KAIVU- JA LOUHINTATOIMENPITEIDEN SUORITTAMINEN SEKÄ KAADETTAVAT PUUT

KAIVU- JA LOUHINTATOIMENPITEIDEN SUORITTAMINEN SEKÄ KAADETTAVAT PUUT 1 (5) KAIVU JA LOUHINTATOIMENPITEIDEN SUORITTAMINEN SEKÄ KAADETTAVAT PUUT 1. Yleistä Tällä ohjeella pyritään selventämään kaivettavien ja louhittavien massojen sekä kaadettavien puiden osalta vuokraehtoja

Lisätiedot

KAIVU- JA LOUHINTATOIMENPITEIDEN SUORITTAMINEN SEKÄ KAADETTAVAT PUUT

KAIVU- JA LOUHINTATOIMENPITEIDEN SUORITTAMINEN SEKÄ KAADETTAVAT PUUT 1 (5) KAIVU- JA LOUHINTATOIMENPITEIDEN SUORITTAMINEN SEKÄ KAADETTAVAT PUUT 1. Yleistä Tällä ohjeella pyritään selventämään kaivettavien ja louhittavien massojen sekä kaadettavien puiden osalta vuokraehtoja

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 98. Rakennuslautakunta 26.06.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 98. Rakennuslautakunta 26.06.2014 Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 26.06.2014 Sivu 1 / 1 2833/10.03.00/2014 98 Purkamislupa-asia, 2014-828, Länsituulentie 7 02100 ESPOO, Tapiolan Toimitalo Oy c/o Corbel Oy Päätöspäivämäärä 26.06.2014 Päätös annetaan

Lisätiedot

TILAAJAN TURVALLISUUSASIAKIRJA

TILAAJAN TURVALLISUUSASIAKIRJA BERNERIN HALLIN VESIKATTEEN UUSIMINEN TILAAJAN TURVALLISUUSASIAKIRJA Laatija: Osmo Jauhiainen 1 (4) TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1. YLEISTÄ 1.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus Tämä turvallisuusasiakirja on

Lisätiedot

SIJOITTAMISSOPIMUKSEN LUPAOHJEET JA EHDOT KATU JA MUILLE YLEISILLE ALUEILLE SIJOITETTAVILLE PYSYVÄISLUONTEISILLE RAKENTEILLE

SIJOITTAMISSOPIMUKSEN LUPAOHJEET JA EHDOT KATU JA MUILLE YLEISILLE ALUEILLE SIJOITETTAVILLE PYSYVÄISLUONTEISILLE RAKENTEILLE SIJOITTAMISSOPIMUKSEN LUPAOHJEET JA EHDOT KATU JA MUILLE YLEISILLE ALUEILLE SIJOITETTAVILLE PYSYVÄISLUONTEISILLE RAKENTEILLE ( Rovaniemen kaupunki/ Suomen Ilmakuva Oy) SIJOITTAMISSOPIMUS Rovaniemen kaupungin

Lisätiedot

KIINTEISTÖTIETOJEN ILMOITUSLOMAKE - ELINKEINOTOIMINTA.

KIINTEISTÖTIETOJEN ILMOITUSLOMAKE - ELINKEINOTOIMINTA. LAUKAAN KUNTA Rakennusvalvonta K2 KIINTEISTÖTIETOJEN ILMOITUSLOMAKE - ELINKEINOTOIMINTA. KIINTEISTÖN (MAA-ALUEEN) TIEDOT Kiinteistötunnus Kiinteistön osoite Kiinteistön kokonaispinta-ala Kiinteistön maapohja

Lisätiedot

KASAVUOREN KOULU Kasavuorentie Kauniainen

KASAVUOREN KOULU Kasavuorentie Kauniainen Kasavuorentie 1 02700 Kauniainen LIIKUNTASALIN LATTIAN KORJAUS Rakennusselostus 16.2.2017 Vain urakkalaskentaa varten Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Rakennuskohde ja sijainti... 3 1.2 Tilaaja... 3

Lisätiedot

KUUKAUSITIEDOTE MAALISKUU 2015

KUUKAUSITIEDOTE MAALISKUU 2015 18.3.2015 Sivu 1/8 Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut liikelaitos PL 84 13101 Hämeenlinna Hanke: Tuomelan koulun peruskorjaus KUUKAUSITIEDOTE MAALISKUU 2015 Tällä tiedotteella pyrimme kuvaamaan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 115 Skanska Talonrakennus Oy:n erityisen häiritsevää melua aiheuttava louhinta- ja paalutustyö, Alakiventie 9 HEL 2016-006450 T 11 01 00 02 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen

Lisätiedot

KITTILÄN LUKIO JULKISIVUKORJAUS TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA

KITTILÄN LUKIO JULKISIVUKORJAUS TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 28.2.2017 KITTILÄN LUKIO JULKISIVUKORJAUS TYÖ 1894 TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1 SISÄLLYSLUETTELO 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 2 1.2 Päätoteuttaja... 2 1.3 Töiden yhteensovitus ja työsuojelu...

Lisätiedot

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI OHJEITA RAKENTAJILLE 1(3) Rakennusvalvonta 2009

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI OHJEITA RAKENTAJILLE 1(3) Rakennusvalvonta 2009 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI OHJEITA RAKENTAJILLE 1(3) Rakennusvalvonta 2009 YLEISTÄ Nämä asiakirjat piirustuksineen ja liitteineen sisältävät rakennusluvan. Rakennettaessa on noudatettava hyväksyttyjä piirustuksia.

Lisätiedot

3 0, Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna. Asiat:

3 0, Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna. Asiat: Etelä-suomen aluehallintovirasto Yrnpaistölupavaskaiakie Yinpäistaililarkastaja Kai Ratilainen SigerJaarfn katu 15 13100 Hätneenfma Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna 3 0, 05. 2013 DNRO ESAVI/

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 93. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 93. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 20.04.2017 Sivu 1 / 1 1790/2017 10.03.00 93 Purkamislupa-asia, 2017-233, Tontunmäentie 33 02200 ESPOO, Asunto Oy Riihitonttu c/o Talohallinta Oy Martinlaakso Päätöspäivämäärä 20.04.2017

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA 1 TURVALLISUUSASIAKIRJA SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2 1.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus 2 1.2 Päätoteuttaja 2 1.3 Töiden yhteensovitus 2 1.4 Yhdyshenkilöt 3 2. TYÖALUE JA SEN OLOSUHTEET 3 2.1 Ylläpitoalue

Lisätiedot

Purkupilotit - kiertotalous purkuhankkeissa

Purkupilotit - kiertotalous purkuhankkeissa Purkupilotit - kiertotalous purkuhankkeissa Lahden kaupunki 4.2.2019 Katja Lehtonen Ytekki Oy Esityksen sisältö Purkupilotit 2018 Lahden kohteet Yhteenveto purkupilotoinnista (7 kohdetta) Ohjeistukset

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNKI RUUSUKVARTSINKATU, LUMIKVARTSINKATU TYÖTURVALLISUUSLIITE. No 53209 / 10

VANTAAN KAUPUNKI RUUSUKVARTSINKATU, LUMIKVARTSINKATU TYÖTURVALLISUUSLIITE. No 53209 / 10 VANTAAN KAUPUNKI 16UBS0001 1(5) VANTAAN KAUPUNKI TYÖTURVALLISUUSLIITE No 53209 / 10 25.05.2014 VANTAAN KAUPUNKI 16UBS0001 2(5) SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 3

Lisätiedot

HAITTA-AINE JA ASBESTIKARTOITUS- RAPORTTI 4.3.14 Raportin päivitetty painos

HAITTA-AINE JA ASBESTIKARTOITUS- RAPORTTI 4.3.14 Raportin päivitetty painos HAITTA-AINE JA ASBESTIKARTOITUS- RAPORTTI 4.3.14 Raportin päivitetty painos Kotkan keskuskoulu Keskuskatu 28 48100 Kotka Työ nro T13033-05 Kotka 14.4.2014 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE

Lisätiedot

HATTULAN YHTEISKOULU/LUKION VESIKATTEEN UUSIMINEN

HATTULAN YHTEISKOULU/LUKION VESIKATTEEN UUSIMINEN HATTULAN YHTEISKOULU/LUKION VESIKATTEEN UUSIMINEN TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA TYÖTURVALLISUUS JA YMPÄRISTÖASIAT 3.1 Yleistä Työturvallisuuteen liittyvät asiat ja työsuojeluorganisaatio on esitettävä työmaan

Lisätiedot

KMO_011 Kaivuohje kaivajille 1(5) Laati: Pilvi Lötjönen Hyväksyi: Mika Huttu 27.4.2016 KAIVUOHJE KAAPELIVAURIOIDEN ESTÄMISEKSI

KMO_011 Kaivuohje kaivajille 1(5) Laati: Pilvi Lötjönen Hyväksyi: Mika Huttu 27.4.2016 KAIVUOHJE KAAPELIVAURIOIDEN ESTÄMISEKSI KMO_011 Kaivuohje kaivajille 1(5) KAIVUOHJE KAAPELIVAURIOIDEN ESTÄMISEKSI 1 Yleistä Järvi-Suomen Energian (jäljempänä JSE) toimialueella on JSE:n hallinnoimia maahan asennettuja 110 kv maakaapeleita, keskijännite-

Lisätiedot

NOKIAN KAUPUNKI TILAPALVELU

NOKIAN KAUPUNKI TILAPALVELU NOKIAN KAUPUNKI TILAPALVELU KANKAANTAAN PÄIVÄKODIN PURKUTYÖN TURVALLISUUSASIAKIRJA 29.05.2015 Nokian kaupunki TURVALLISUUSASIAKIRJA Tilapalvelu 29.05.2015 2(7) SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 3 1.1 Turvallisuusasiakirjan

Lisätiedot

LUPAHAKEMUS KAIVAMISELLE KATU - TAI YLEISELLÄ ALUEELLA KEMPELEEN KUNTA / YMPÄRISTÖPALVELUT. Sadevesiviemäri

LUPAHAKEMUS KAIVAMISELLE KATU - TAI YLEISELLÄ ALUEELLA KEMPELEEN KUNTA / YMPÄRISTÖPALVELUT. Sadevesiviemäri LUPAHAKEMUS KAIVAMISELLE KATU TAI YLEISELLÄ ALUEELLA Luvan hakija Nimi ja osoite Luvan hakijan vastuuhenkilö KEMPELEEN KUNTA / YMPÄRISTÖPALVELUT Puhelin Vastuuhenkilön sähköpostiosoite Kohteen tiedot Työkohteen

Lisätiedot

Maakaasu- ja kaukolämpölinjat

Maakaasu- ja kaukolämpölinjat Maakaasu- ja kaukolämpölinjat Ohjeet kaivutyömaille joilla sijaitsee Elenia Lämmön maakaasu- ja kaukolämpölinjoja 1 Kaasu- ja kaukolämpölinjat Simo Loisa Elenia Lämpö Oy Rakentaminen kaukolämpölinjan 2

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 50/ (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 50/ (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 50/2014 1 (5) 172 Rakennusliike Lehto Oy:n erityisen häiritsevää melua aiheuttava purkutyö osoitteessa Vattuniemenranta 4 HEL 2014-010952 T 11 01 00 02 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen

Lisätiedot

PALOTALLIN PURKAMINEN. Purkutyön työselostus

PALOTALLIN PURKAMINEN. Purkutyön työselostus PALOTALLIN PURKAMINEN Purkutyön työselostus Sisällysluettelo 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 2 Kohde... 2 Tilaaja... 2 2. HANKKEEN KUVAUS JA KIINTEISTÖN TIEDOT... 2 2.1 Yleistietoja... 2 3. TÄYDENTÄVÄT ASIAKIRJAT...

Lisätiedot

KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMISKOHTEET 2013 TURVALLISUUSASIAKIRJA

KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMISKOHTEET 2013 TURVALLISUUSASIAKIRJA JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI 31.1.2013 KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMISKOHTEET 2013 JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI 2(6) SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 3 1.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus 3 1.2 Päätoteuttaja/päätoteuttajan tehtävät

Lisätiedot

KUUKAUSITIEDOTE HELMIKUU 2015

KUUKAUSITIEDOTE HELMIKUU 2015 13.2.2015 Sivu 1/7 Hämeenlinnan kaupunki Linnan Tilapalvelut liikelaitos PL 84 13101 Hämeenlinna Hanke: Tuomelan koulun peruskorjaus KUUKAUSITIEDOTE HELMIKUU 2015 Tällä tiedotteella pyrimme kuvaamaan rakennuskohteen

Lisätiedot

Rakennusjätteiden kierrätys ja hyötykäyttö valvojan näkökulma

Rakennusjätteiden kierrätys ja hyötykäyttö valvojan näkökulma Rakennusjätteiden kierrätys ja hyötykäyttö valvojan näkökulma KOKOEKO-seminaari 2016 Jätehuollon uudistuvat toimintamallit Itä- Suomessa Lea Koponen, Pohjois-Savon ELY-keskus 22.2.2016 Mielikuva rakennusjätehuollon

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 54 Skanska Talonrakennus Oy:n erityisen häiritsevää melua aiheuttava porapaalutustyö osoitteissa Rionkatu 14 ja Hampurinkuja 1 Länsisatamassa HEL 2016-003679 T 11 01

Lisätiedot

Purkutyöselostus. Arvo Ylpön koulu, liikuntasali. Sontulantie 6, Akaa

Purkutyöselostus. Arvo Ylpön koulu, liikuntasali. Sontulantie 6, Akaa Purkutyöselostus Päiväys Projekti Tilaaja Kohde Akaan kaupunki, Purkutyöselostus 1/11 Sisällys 1 Yhteystiedot... 2 1.1 Kohde... 2 1.2 Tilaaja... 2 1.3 Suunnittelu... 2 2 Kohteen yleistiedot... 3 2.1 Purettavat

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 57/ (6) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 57/ (6) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 57/2015 1 (6) 215 Delete Finland Oy:n erityisen häiritsevää melua aiheuttava rakennuksen purkutyö, Kunnalliskodintie 2 HEL 2015-012091 T 11 01 00 02 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen

Lisätiedot

Uusi asunto-osakeyhtiölaki

Uusi asunto-osakeyhtiölaki OULUN LÄÄNIN KIINTEISTÖYHDISTYS Hyvän asumisen puolesta Uusi asunto-osakeyhtiölaki Osakkeenomistajan remontit Pakkalan Sali 2. 9 2010 Pekka Luoto Uusien määräysten tavoitteita, miksi uudet määräykset ovat

Lisätiedot

Pirkkalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Killonvainiontie

Pirkkalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Killonvainiontie HAKIJA Asianajotoimisto Krogerus Rautatienkatu 21 A 33100 TAMPERE KIINTEISTÖ Pirkkalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 604-402-1-634 osoitteessa Killonvainiontie 1 33960 PIRKKALA VIREILLETULOPERUSTE

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 217. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 217. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 15.12.2016 Sivu 1 / 1 217 Purkamislupa-asia, 2016-1628, Metsänpojankuja 5 02130 ESPOO, Ålandsbanken Tonttirahasto Erikoissijoitusrahasto ym. 5142/2016 10.03.00 Päätöspäivämäärä 15.12.2016

Lisätiedot

Kaavamuutosvaiheen Työmaan ympäristösuunnitelma. Vanhatulli 16 tontit 3,4,5,7 ja 8. Kirkkokatu 49,53, Isokatu 54,56,58-60

Kaavamuutosvaiheen Työmaan ympäristösuunnitelma. Vanhatulli 16 tontit 3,4,5,7 ja 8. Kirkkokatu 49,53, Isokatu 54,56,58-60 Kaavamuutosvaiheen Työmaan ympäristösuunnitelma Vanhatulli 16 tontit 3,4,5,7 ja 8 Kirkkokatu 49,53, Isokatu 54,56,58-60 06.02.2012 2 1. YLEISTÄ Tämä työmaan ympäristösuunnitelma on tehty osaksi Vanhatulli

Lisätiedot

TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA

TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA Päiväys 12.4.2018 Savonlinnan Vuokratalot Oy / Hilkanhaka 7 ja 8 purku-urakka Kuusniementie 17 B ja 19, 57600 Savonlinna Savonlinnan Vuokratalot Oy Puistokatu 13 57100 Savonlinna

Lisätiedot

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 211-462-7-61 osoitteessa Tykkitie, 36240 KANGASALA

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 211-462-7-61 osoitteessa Tykkitie, 36240 KANGASALA HAKIJA Rakennusliike Lapti Mannerheimintie 107 00280 HELSINKI KIINTEISTÖ Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 211-462-7-61 osoitteessa Tykkitie, 36240 KANGASALA VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA 13.5.2015 Sivu 1/5 Tilaaja: Akaan kaupunki Myllytie 3 37800 Akaa Hanke: Arvo Ylpön vanhan kivikoulun lattioiden uusinta. TURVALLISUUSASIAKIRJA VERSIO 1.0 Sivu 2/8 1. YLEISTÄ 1.1 Turvallisuusasiakirjan

Lisätiedot

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA ROMUNKÄSITTELYLAITOS Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA 28.4.2015 Raahen Romu Oy / Seuranta ja tarkkailusuunnitelma 28.4.2014 1/4 1. Laitokselle käsiteltäviksi hyväksyttävät materiaalit Raahen

Lisätiedot

0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue Erillispientalojen korttelialue.

0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue Erillispientalojen korttelialue. Määräysnumero Ulkoasu selitys 0.9 ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: 1.011 Asuinkerrostalojen ja rivitalojen korttelialue. 1.021 Asuinpientalojen, rivitalojen ja kytkettyjen pientalojen korttelialue,

Lisätiedot

Juustolantien ja Pumppurannantien peruskorjaus

Juustolantien ja Pumppurannantien peruskorjaus LAPINLAHDEN KUNTA pvm 4.1.2019 TEKNINEN OSASTO Asematie 4, 2.krs 73100 LAPINLAHTI Rakennuttajan turvallisuusasiakirjat Osa: Menettelyohjeet Juustolantien ja Pumppurannantien peruskorjaus 2 (5) SISÄLTÖ

Lisätiedot

Pöytyän kunta KESKUSKEITTIÖ TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA

Pöytyän kunta KESKUSKEITTIÖ TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA Pöytyän kunta Keskuskeittiö 1 Pöytyän kunta KESKUSKEITTIÖ TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA Insinööritoimisto H. Kiiski Oy 20.12.2017 Pöytyän kunta Keskuskeittiö 2 TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1 YLEISTÄ 1.1 Työturvallisuusasiakirjan

Lisätiedot

VAK-velvollisuudet. Anu Häkkinen, Trafi Trafin VAK-päivä Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

VAK-velvollisuudet. Anu Häkkinen, Trafi Trafin VAK-päivä Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. VAK-velvollisuudet Anu Häkkinen, Trafi Trafin VAK-päivä 2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. www.trafi.fi/vak Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Vaarallisten aineiden kuljetus VAK Kuljetuksella

Lisätiedot