KEVENNYS. Nokian Ratsastajat Ry:n jäsenlehti 2/2013 Seura perustettu vuonna 1989.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KEVENNYS. Nokian Ratsastajat Ry:n jäsenlehti 2/2013 Seura perustettu vuonna 1989."

Transkriptio

1 KEVENNYS Nokian Ratsastajat Ry:n jäsenlehti 2/2013 Seura perustettu vuonna 1989.

2 Nokian Ratsastajat Ry Jäsenmaksut vuonna 2013 Seniori Juniori (alle 18-v) Perheenjäsen juniori Perheenjäsen seniori Kannatusjäsen ,50 20 Jos haluat liittyä Nokian Ratsastajat Ry:n jäseneksi, täytä yhteystietolappu ja jätä se NoRan postilaatikkoon, tai ota yhteyttä jäsensihteeriin Jenni Saarivirtaan, puh Perhejäsen saa muutoin samat edut kuin varsinainen jäsen, mutta perheeseen tulee vain yksi Hippos-lehti ja Kevennys Kannattajajäsen saa kotiinsa Kevennyksen. Kuuluessasi ratsastusseuraan saat automaattisesti mm. oheiset edut: Nokian Ratsastajien oma jäsenlehti Kevennys Suomen Ratsastajainliiton Hippos-lehti 8 numero/vuosi Urheiluvakuutus ratsastusta harrastettaessa ja kilpailuissa (Tapiola) Oikeus lunastaa alue- ja kansallinen kilpailulupa, oikeus suorittaa SRL:n ratsastusmerkkejä Tapiola-yhtiöiden hevosvakuutuksista 10 % alennus Ratsastusseuraan kuuluminen on edellytys myös seurakilpailuihin osallistumiselle. Kansikuvassa Lotte. Kuvaaja Milla Kouhia.

3 TERVEHDYS! Kaverini tippui viime torstaina koulutunnilla, kun hänen hevosensa kompastui ravissa ja putosi etupolvillensa. Tästä seurasi terveyskeskuskeikka, kun muisti pätki ja aivotärähdyshän se sitten oli: lääkäri määräsi lepoa viikonlopun yli ja sitten maanantaina töihin ihan normaalisti. Lääkäri oli vain tokaissut, että mitäs se haittaa, jos kerran kymmenessä vuodessa käy näin. Toistaiseksi kaverini ei aio hevosen selkään enää mennä, sen verran järkyttävää oli, kun tasaisella kentälläkin aitojen sisällä voi tapahtua näin. Hän oli kuvitellut, ettei mitään voi tapahtua niin turvallisessa ja valvotussa ympäristössä. Ja kun se kaikki tapahtui täysin kenestäkään riippumatta, ei ollut siis oma vika, eikä hevonenkaan tehnyt mitään. Ainahan sitä yrittää järkeillä syitä, mutta joskus hevosellekin vain käy vahinko. Yhtä hyvin voisi kuitenkin kaatua pyörällä tai kompastua portaissa ja kolauttaa päänsä. Varmasti olisi vähän aikaa epävarma olo pyöräillessä tai aina portaissa muistaisi, kuinka silloin mukkasi. Sama juttu satulasta tippumisen jälkeen. Kyllähän se jännittää taas nousta satulaan, mutta silloin pitää puntaroida, onko halu ratsastaa suurempi, kuin pelko putoamisesta. Kukaan ei voi pakottaa ratsastamaan ja kohtaamaan pelkoaan, mutta jos lajista oikeasti pitää, niin kannattaa vaikka yhdessä opettajan kanssa puhua tippumispelosta ja miettiä miten siitä voi päästä eroon. Totuus kuitenkin on, että se kaikki on oman pään sisällä ja pelosta kramppaava ratsastaja hermostuttaa usein myös hevosensa. Pitäisi vain purra hammasta ja pakottaa itsensä unohtamaan pelkonsa. Mitä kauemmin ratsastaa, sitä enemmän saa keinoja ennalta ehkäistä tippumista ja kokemuksen karttuessa myös oppii tippumaan oikein. Kun ratsastuksen aloittaa, tekee hyvää tippua muutama kerta, niin siitä ylimääräisestä jännityksestä yleensä pääsee helpommin yli. Kuitenkin niin harvoin tapahtuu mitään todella vakavaa, kun hevosen selästä putoaa. Putoaminen kuuluu ratsastukseen, vaikkei se tietysti ole lajin parhain puoli. Luulen, että olen tippunut yli 20 kertaa, kuitenkin alle 30 (tämä on suhteellisen vähän!). Silloin on varmaan hyvä ja terve tilanne, kun ei enää pysty/välitä laskea! :) Tippumisiin, Sanna-Mari Kuusela, NoRan pj. P.S. Muistakaa tuoda kakkua tallille, kun putoatte, sellainen on ollut tapana!

4 NOKIAN RATSASTAJAT RY:N SYYSKOKOUS su Klo ylätallin keittiössä 1. Kokouksen avaus 2. Valitaan kokoukselle a. puheenjohtaja b. sihteeri c. kaksi pöytäkirjan tarkastajaa d. ääntenlaskijat 3. Todetaan a. läsnäolijat b. äänioikeutetut jäsenet 4. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 5. Päätetään mitkä urheilumuodot ovat seuran ohjelmassa tulevana toimikautena 6. Vahvistetaan tulevaksi toimintakaudeksi a. toimintasuunnitelma b. talousarvio 7. Valitaan seuraavaksi toimintavuodeksi täysi-ikäisten jäsenten keskuudesta johtokunnan puheenjohtaja (seuran pj) 8. Valitaan kahdeksi seuraavaksi vuodeksi täysi-ikäisten jäsenten keskuudesta johtokuntaan 3 jäsentä erovuorossa olevien tilalle. Erovuorossa ovat Tuuli Tolvanen (sihteeri), Jenni Saarivirta (jäsensihteeri) ja Kikka Kalliomäki (hallituksen jäsen). Valitaan puheenjohtaja ja jäsenet kutakin seuran ohjelmassa olevaa urheilumuotoa edustavaan jaostoon sekä muut tarvittavat toimihenkilöt 9. Valitaan kaksi tilintarkastajaa ja heille varatilintarkastajat 10. Vahvistetaan liittymis-, jäsen- ja kannattajajäsenmaksujen suuruus 11. Edustajien valinta SRL:n kokouksiin 12. Muut asiat 13. Kokouksen päättäminen Tervetuloa kokoukseen, seura tarjoaa kahvit ja pullat!

5 NoRa harjoituskoulukilpailu TULOKSET Luokka 1, Helppo C, Tutustumisluokan kouluohjelma 2009 (rata B) Tuomarit: C Heidi Salonen, H Marika Peuraniemi sijoittui 3 C H yhteensä 1. Enni Rautanen Klockas Emir Trs 120, p 62,92% 2. Laura Välimäki Liisan Myrsky RvR p 62,22% 3. Marjaana Lehtimäki Koto-Unelma NoRa 118, ,5p 60,42% 4. Riina Maja Hapuan Tähti Trs p 59,44% 5. Heidi Aulin Bonny Urat p 58,61% 6. Annu Saarinen Kotimäen Showpiece NoRa 112, ,5p 58,19 % 7. Riina Maja Ynding Engel Trs 108, ,5p 58,19% 8. Johanna Peltonen Tatachille Hill NoRa p 55,83% 9. Päivi Pirilä Hapuan Tähti Trs 104, ,5p 54,58% 10. Anna Knuutila Kristoffer NoRa p 54,44% 11. Kati Leppänen Puuha-Pete NoRa p 52,22%

6 Luokka 2, B-merkin kouluohjelma 2010 Tuomarit: C Heidi Salonen, H Marika Peuraniemi sijoittui 3 C H yhteensä 1. Roosa Peuraniemi Liisan Myrsky NoRa ,5 291,5p 63,37% 2. Heta Harju Gotika NoRa 145, ,5p 62,50% 3. Milla Kukkonen Aatomik Srs p 62,39% 4. Birgitta Enqvist Skumppa Ilari Trs ,5 275,5p 59,89% 5. Milla Kukkonen Kristel Ks Srs 139, ,5p 58,37% 6. Kiira Kruuti Lord Cavall NoRa 133, ,5p 57,28% 7. Satumaija Mäki Le Corbusier Trs p 57,17% 8. Merja Hanhisuo Galland Trs 128,5 133,5 262p 56,96% 9. Milja Seppälä Lazzaroni TaVa 128,5 132,5 261p 56,74% Kiitos kilpailijoille ja toimihenkilöille mukavista kisoista!

7 Ponikerho syyskausi 2013 Ponikerhossa syyskaudella 2013 tähdätään perushoitomerkin suoritukseen. Jos kerholainen on paikalla kaikkina kerhokertoina ja näyttää tällöin osaamisensa kussakin osa-alueessa, ei varsinaista merkkikoetta tarvitse suorittaa. Kertauskerralla on mahdollista opiskella väliin jääneet asiat. Kerhoon voi toki osallistua myös vain haluamilleen kerroille. Erillistä ilmoittautumista ei tarvita. Kerho on tarkoitettu yli 7-vuotiaille lapsille. Toki innokkaat aikuisetkin ovat tervetulleita paikalle! Kerho kokoontuu lauantaisin klo 16:30 alkaen. Kerho-ohjelma syksy Tallikäyttäytyminen Taluttaminen ja hevosen sitominen Esteratsastus, säännöt ja radan rakennus Hevosen hoitaminen ja puhdistus Satulointi ja suitsinta Suojat Kertaus Huom! Tämä kerta pidetään mikäli kertaajia löytyy. Ilmoittaudu Jennille viimeistään perjantaina! Ponikerhon pikkujoulut Seuraathan kuitenkin nettisivuja ja tarkistat ettei kerhoa ole peruttu! Lisätietoja voit kysyä Jenniltä p tai

8 KESÄKUULUMISET! Moikka kaikki NoRa:laiset! Täälä kirjoittelee Nora täältä kesälaitumeltani Vesilahdesta. Jos kaikki eivät tiedä kuka olen, asun alatallissa Väiski hevosen vieressä ja tarhasin juuri ennen tuloani valkoisen Blanco ponin kanssa. Kesäkuun alussa olin omistajani kanssa hänen rippileirillään viihdyttämässä muita ihmisiä ja hevosia pukki show:llani. Meillä meni sielä alku tosi hyvin, kehityimme Hetan kanssa parina paljon, mutta kahtena viimeisenä päiväni olin vain tarhailemassa, koska etujalkani rupesi taas arastamaan. Koko kesäni olen laitummella vaan syöpötellyt ja kerjännyt katseita ohi kulkevilta autoilijoilta. Kun käymme Hetan kanssa ratsastamassa, pelto on lempipaikkani. Matkalla sinne joudun kuitenkin ohittamaan hirmuiset viisi lammasta, jotka tekisivät mielellään tuttavuutta, mutta minun rohkeuteni ei riitä siihen! Onneksi pellolta näkee ja kuulee kaiken, ja on tilaa riehua. Minun mahanikin on kohta niin suuri, etten mahdu enään traileriin. Viettäkääpä kaikki muutkin rento syksy ja terveisiä Annulle! Terveisin: Nora ja Heta jr.

9 Kaverukset Anna mä avaan sun riimus, vaikka en oo tässä mikään priimus. Lähdetään niitylle laukkailemaan ja vihreää ruohoa haukkailemaan. Jospa tää nyt irtois, niin kaverikin varmaan virkois. Näyttäisin sulle pari pukkia ja samalla katseltais kauniita kukkia. Niistä kauneimman sulle taittaisin ja sen pörröiseen harjaasi laittaisin. Johan se nyt vihdoin aukes ja sähkölangan taikakin raukes. Tule, nyt mennään lujaa, pitkin kuraista kujaa. Ihanasti rapa roiskuu ja vesi kavioiden alla loiskuu. Katsos, kivenkolossa pilkottaa tallikoiran luu ja taivaalla taitaa loistaa jo kuu. Käännytään tästä jo takas, oot mulle tosi rakas! -Anette Karimäki Runo voitti Villivarsan runokilpailun ja Anette sai palkinnoksi ratsastusleirin Fenix tallille. Onnea!

10 Rakas leiripäiväkirja Sunnuntai Saavuin Fenixille iltapäivällä. Pitkän matkan vuoksi sain luvan tulla leirille jo sunnuntaina, vaikka leiri alkoikin vasta maanantaiaamuna. Kun avasin auton oven pihassa, innokkaat koirat Lexi ja Pojo tulivat heti tekemään tuttavuutta. Leiriavustajat Tiia ja Ella olivat myös minua vastassa. Leiriläisten huoneet olivat kahden hengen huoneita ja ne oli nimetty tallin hevosten mukaan ja seinillä oli niiden kuvia. Sain majoittautua Wiwan huoneeseen. Pedin petaamisen ja tavaroiden laittamisen jälkeen lähdin Tiian ja Ellan kanssa katsomaan paikkoja ja tutustumaan tilan muihin asukkeihin. Hepat olivat laitumella. Ensimmäiseltä illalta mieleen jäivät hauska Peppi Pitkätossun hevonen, eli knabstrupper Tipsu (Tia-Maria), sekä tallin maskotti, pikkuruinen Musu-miniatyyrihevonen. Tipsu (c) Anette Karimäki

11 Maanantai Muut leiriläiset saapuivat aamulla ja meille jaettiin leirihoitsut. Sain huonekaverikseni Marjan ja hoitohepakseni Tipsun! Ratsastin ensimmäisellä tunnilla Wiwalla. Laukkasimme tosi paljon. Wiwalla on ihana laukka. Fenixillä kaikki ratsastustunnit pidettiin uudessa hienossa maneesissa, joka oli todella iso ja valoisa. Se oli kiva kokemus, sillä ratsastan yleensä ulkokentällä. Toisella tunnilla pääsin ratsastamaan hoitsullani, Tipsulla. Tunnin päätehtävänä oli ratsastaa puoli kenttää ravia ja puoli kenttää laukkaa, ensimmäinen laukan nosto tuotti vähän hankaluuksia, sillä Tipsu oli hiukan itsepäinen. Sitten yhteistyö alkoi sujua. Tiistai Aamupalan jälkeen haimme hevoset sisälle laitumelta, ne olivat olleet siellä yön yli. Ensimmäisellä ratsastustunnilla ratsastin ihanalla kimolla connemara-ruunalla, Armanilla. Keksimme sille lempinimeksi Artsi-pappa, vaikka se ei olekaan vanha. Toisella tunnilla ratsastin taas Tipsulla <3 Menimme tällä kertaa ilman satulaa ja tipuin jaloilleni naistensatulasta Tipsun päätettyä yhtäkkiä lähteä ravaamaan nauroimme tälle liukumäelleni! Iltapäivällä osallistuimme tallitöihin putsaamalla karsinoita ja laitumia. Sitten vuorossa oli LEIRIKASTE! Ensin meidän silmämme sidottiin pinteleillä. Pintelini oli ihan hiekkainen ja hiekkaa meni nenään ja suuhunkin. No, ei siinä vielä mitään. Meidät voideltiin mudalla ja hiekalla ja vietiin maneesiin. Meidän piti rutistaa viinirypäle sormilla rikki. Se tuntui ällöttävältä, kun ei nähnyt, mitä se oli. Meidän piti myös arvata esineitä tunnustelemalla. Jos arvasi väärin, sai raa an kananmunan päähänsä. Onneksi arvasin kärpäsotsapannan oikein! Sitten meille syötettiin vedessä liotettuja vaahtokarkkeja, kuivia makaroneja ja todella kirpeitä karkkeja. Narunvedon jälkeen ylitimme ja alitimme puomeja, edelleen silmät sidottuina. Sitten kaste oli valmis. Illalla oli mukava päästä suihkuun, sinne olikin pitkä jono. Sissi, Musu ja Lexi-koira (c) Anette Karimäki

12 Keskiviikko Ratsastelin taas Tipsulla ja touhuiltiin tallilla kaikenlaista mukavaa. Tehtiin iltapäivällä uintiretki läheiselle järvelle. Vesi oli tosi lämmintä. Uinnin jälkeen tallilla suunnistettiin. Kuvasuunnistuskohteissa oli kysymyksiä ja kuva seuraavasta kohteesta. Yksi kohde oli lantalassa Feniksin leirit ovat usein kaksikielisiä, kuten nytkin. Niinpä opetimme leiriläisten kanssa toisillemme sanoja suomeksi ja ruotsiksi, se oli hauskaa. Opin muutamia ruotsinkielisiä sanoja. Torstai Harjoittelimme ensimmäisellä tunnilla käynnistä laukan nostoja opettaja-annikan ohjauksessa. Armani osasi sen hyvin. Toisella tunnilla sain mennä Blondilla, jolla on hassu ravi ja laukka, sillä niitä ei meinaa erottaa kun ratsastaa. Meillä oli heppojen kauneuskisat. Jokainen koristeli oman leirihoitsunsa. Tipsulla on pystyharja, joten en voinut letittää sitä. Laitoin otsaharjaan letin, harjan laitoin pienille ponnareille ja häntään kampauksen. Kun olimme vieneet hepat talliin ja purimme kampauksia, huomasimme pienen Musu-ponin karanneen. Se oli mennyt katsomaan kavereita laitumen viereen. Pienestä kiviämpärin rapistelusta se kuitenkin kiinnostui ja antoi ottaa itsensä kiinni. Illalla juoksentelimme vielä leiriläisten kanssa viimeisen illan kunniaksi maneesissa iltamyöhään. Tipsu ja Anette (c) Anette Karimäki

13 Perjantai Ratsastin viimeisen leiritunnin Tipsulla. Tipsu oli tooooosi kiltti. Tunnin jälkeen oli ohjelmassa vikellystä Blondi-suokilla. Se oli hauskaa, sillä en ole ennen vikeltänyt. Leirin päätteeksi meillä oli leirikisat, yleisönä olivat vanhemmat, sisarukset yms. Kahdessa joukkueessa suoritimme tehtäväradat, jonka lopuksi piti pyydystää vesivadista omena ja karkki leseistä suulla. Märkiin kasvoihin leseet tarttuivat kivasti kiinni. Veimme hepat vielä viimeisen kerran laitumelle ja menimme kakkukahveille. Kakku oli tosi hyvää, kuten koko viikon ruoatkin, jotka Hannele teki meille. Tiia ja Ella antoivat jokaiselle pienet muistolahjat, diplomit ja ruusukkeet. Hyvästelin uudet kaverini ja lähdin kotimatkalle, juhannuksen viettoon. Viikko oli hauska ja siitä jäi mukavia muistoja. Teksti ja kuvat: Anette Karimäki Loppuvuoden jäsenmaksualennus Suomen Ratsastajainliitto vähentää omia jäsenhintojaan -50 % syyskuun alusta ratsastusseuraan liittyville jäsenille. NoRan jäsenhinnat ovat 1.9. alkaen seuraavat: o Senioritäysjäsenet 27,50, junioritäysjäsenet 25 o Senioriperhejäsenet 16,25, junioriperhejäsenet 15 Voit kysellä lisää jäsenasioista seuramme jäsensihteeriltä Jenni Saarivirralta. jenni.saarivirta@gmail.com tai puh

14 Retki Luomajärven Hevoskievariin Sunnuntaina NoRa järjesti retken Ikaalisiin Luomajärven Hevoskievariin. Tilaa retkelle olisi ollut vielä useammallekin mutta loppujen lopuksi lähdettiin seitsemän iloisen ratsastajan kanssa matkaan. Keli ei retkeä suosinut, mutta onneksi vesisade unohtui lännensatulaan kiivetessä. Kentällä nopea testaus että hallintalaitteet olivat kunnossa ja ei kun matkaan! Matkaa taitettiin vaihtelevassa maastossa välillä reippaasti laukaten ja välillä metsässä samoillen. Reippaat suomenhevoset tekivä matkasta mukavan ja ikimuistoisen. Retken loppupuolella oli evästauko Vaarin Laavulla. Halsterileipää, makkaraa ja pikipannukahvia nautiskeltiin nuotion ääressä hevosten syödessä heiniä metsänreunassa. Reilujen eväiden jälkeen kukin kipusi vielä hetkeksi takaisin ratsunsa selkään. Rauhallisesti kävellen ehdittiin vielä sulatella ruokia ennen retken päättymistä. Kievarin pihassa saatiin ohjeet löysätä satulavyötä kravattisolmua avaten. Hetken etsinnän jälkeen solmu löytyi kuin löytyikin jokaisen hevosen satulasta. Ennen kkotiin lähtöä jokainen huolsi ratsunsa ja varusteet, sekä palautti hevoset laitumille. Hevoset ansaitsivatkin rauhallisen laidunnuksen meidän reippaan retken päätteeksi. Jokaisella ratsastajalla oli hymy huulessa autolle siirtyessä ja uutta retkeäkin jo suunniteltiin! Jenni Ennen hevosten jakoa käytiin jokaisen hevosen ja ratsastajan taidot yhdessä läpi.

15 Tarja, Anita, Airi, Sannis, Pauliina ja Merja Lepotauko laavulla

16 Suomenratsujen kuninkaalliset Ypäjällä - mitali liukui niukasti ohi! ~ Perjantai 30. elokuuta Menin tallille aamukahdeksalta viemään hevosia ulos yms, sitten laitoin tavarat autoon ja täytin heinäverkkoja mukaan. Hepat hain sisälle 10 jälkeen syömään ja harjasin pikaisesti. Lähdimme 11 jälkeen ja Ypäjällä oltiin yhden aikaan. Vietiin hepat talliin, ja kun olin itse valmis laitoin Vertille hokit ja varusteet ennen kisa-alueelle siirtymistä. Hepat majoittuivat siis Jukka Rantasella, Opiston vieressä ihanassa ja superhienossa tallissa. Hepat saivat vielä pihanpuoleiset karsinatkin, mistä ne pystyivät katsomaan ulos ovelta. Vertin kanssa menin perjantaina siis metrin, joka oli A2.0 eli "aikaluokka". Halusin silti varman ja hyvän radan kun viime kisoissa heppa oli niin omituinen ja kielsi, kaikenlisäksi derbykenttä on aina ollut Vertille vähän iso paikka. Nyt verkka sujui hyvin ja radalla Vertti oli superhyvä vaikka meni välillä niin tarmolla eteen että meinasi livetä jalat. Saimme kivan ja varman nollaradan mutta koska varmistelin niin aika ei riittänyt ihan sijoille, olimme viidensiä ja neljä sijoittui. Hyvä Vertti! :) Tallissa otin hokit pois, ratsastin kevyesti Vekun läpi maneesilla ja hyppäsin muutamia hyppyjä Chandralla kentällä Jukan valvovan silmän alla. Hepoille ruuat naaman eteen ja sitten menin auttamaan kaveriani Petraa heidän hevosten hoidossa. ~ Lauantai 31. elokuuta Lauantaina heräsin 7 laittaakseni kaurat hepoille, heinät ne saivat jo kuudelta kun hevostenhoitaja ruokki muutkin silloin. Menin kahdeksan jälkeen Chandralla kentälle ja siitä maastoon mutta menomme keskeytyi kun ravihevonen hölkötteli vastaan kärryineen. Chandra esitti upeaa passagea ja piaffia takaisinpäin :D Menin silti samaa reittiä takaisin koska en halunnut reissun jäävän siihen vaan koska tuli raviheppa vastaan. Menimme Can kanssa kiertelemään kunkkareiden expoa ja löysin Horzelta alennuksesta tosi kivat ratsastushousut! Maksoivat vaan 20 kun normihinta oli about 80. Sitten menimme syömään ja yhden aikaan ruuvailin hokkeja heppojen jalkaan, sitten menimme Can kanssa ratsastaen hepoilla kisa-alueelle.

17 Lauantai oli siis eka mestaruuspäivä, Estemestaruuksien I-osakilpailu, jossa hyppäsin molemmilla. Se oli 110cm, arvostelulla AM5 eli uusinta olisi ollut cm. Lähdin Vertillä ekana ja se tuntui todella hyvältä! Hypyt olivat teräviä ja sopivan etevää menoa. Joku este tipahti puolessavälissä, en muista mikä mutta 4vrp saimme. Vekku oli verkassa menossa mutta radalla hyytyi ykkösen jälkeen vähän, ja saadessani yhä neloseteellä huonon hypyn päätin vähän rohkaista Vekkua antamalla kevyen herätteen raipalla. Johan tuli parempaa hyppyä ja loppurata meni paremmin, tosin viimeisellä esteellä tuli a-osalla pudotus, olimme vähän juuressa ja Vekku ei ennättänyt nostaa jalkoja enää ylemmäs. Molemmilla siis 4vrp ja siten uusinta jäi menemättä koska nollaratoja oli kolme. Sijotuin sislti Vekulla neljänneksi nopeimmalla 4vrp-radalla, ja Vertti oli seitsemäs! :) Päätin ottaa Vekun sunnuntaille mestiksiin ja Vertti hyppäisi metrin. Molemmat olivat tosi hyviä mutta koska halusin mitalitaistelun otin tietysti paremmalla sijalla olleen eli Vekun. Illalla söimme Petran ja Merjan luona. ~ Sunnuntai 1. syyskuuta Taas kerran aamuratsastus maneesissa Chandralla, otin itsekseni pari ristikkohyppyä ja kerran vähän isomman pystyn kun se oli siinä valmiina. Sitten kävimme pikaiseen expolla taas, sillä aikaa hepat ulkoilivat tihkusateessa. Ostin meille Horzelta taas alesta vettäpitävän "showloimen", sellainen harmaa jossa viininpunainen reuna ja hopeinen punos. Kävin Petran äitillä brodeeraamassa siihen nimikirjaimeni ;) Loimi pääsi heti Vekun mukaan kun ratsatsin derbylle. Nyt oli siis mestaruuksien II-osakilpailu, ja sekin oli 110cm. Siitä pääsisi finaaliin 10 parasta, ja finaalirata oli 120cm. Jouni oli verkassa auttamassa meitä ja pakko sanoa että sitä tarvittiin! Vekku oli hyvä mutta itse vähän sähelsin paikkojen suhteen. Eka kierros oli PITKÄ - 11 estettä ja 13 hyppyä sillä radan loppupäässä oli kolmoissarja. Lupasin itselleni että alan itkeä jos pääsemme maaliin..no.. Vekku meni ihan äijänä areenalle ja NOLLASI tuon pitkän esteradan! Wou, en

18 itkenyt mutta olin häkeltynyt ja hymyilin koko ajan radan jälkeen. Hieno,hieno Vekku. Kuudennella esteellä meinas käydä hassusti mutta Vekku pelasti. Upea rata :-) No, kymmenen parasta siis pääsi finaaliin ja ennen tokan osakilpailun ekaa kierrosta olin sijalla 4. Kun kuulin kuulutuksen finaaliin pääsevistä, menin ihan kananlihalle. Finaalin lähtöjärjestys oli käänteinen paremmuusjärjestys ekalta kierrokselta, ja arvatkaa kuka lähti vikana?? MINÄ JA VEKTOR. Me johdettiin II osakilpailun ekan kierroksen jäljiltä koko Estemestaruutta! Se oli ehkä yks tän hetken erikoisimmista ja hienoimmista fiiliksistä. Siis mitä, johtopaikka?? Rata oli suht helppo pitkiä teitä tosin ja mielestäni vaan vika linja 5-6 näytti olevan lähemmäs 120, muut olivat vähän alle. En kokenut painetta radasta tai korkeuksista, niitä on reenattu kotona ;) Otin vaan pari hyppyä ja sitten radalle - viimeisenä ja johtopaikalta. "Voittaakseen kultaa Janinalla ei ole varaa virheisiin" antoi kuuluttajalta mulle lisäpuhtia. Ykköseste meni hyvin, sitten oli pitkä kaareva tie kakkoselle, ja kun otin kontrollia tajusin ettei ollut kunnon ponnistuspaikkaa. Vekku oli joko pysähtymässä, tai sitten jarruttamassa saadakseen pikkuaskeleen esteelle - mutta jokatapauksessa takapää lähti vauhdilla liukumaan alta ja Vekku lensi istualleen esteen sekaan ja minä roikuin mukana. En olisi päässyt enään takas satulaan joten tulin jaloilleni alas ihan älyttömän hämmästyneenä ja pettyneenä. Kulta meni sivu suun mutta tajuatteko kuinka lähellä olimme mitalisijoja?! Vaikka olisin yhden-kaksi puomia pudottanutkin olisimme olleet mitaleilla. Mutta tälläistä sattuu, sateiden jäljiltä ei ole paljoa varaa jarrutella nurmipohjalla ilman tuollaista jälkeä. Vekku oli myös jotenkin pettyneen näköinen mikä sai mut vaan hymyileen. Vekku oli selkeesti meno päällä ja voittajavireessä! Fiilis siitä kuinka lähellä mentiin riittää pitään mut innokkaana, Vekku sai haleja ja rapsutuksia kovasta tsempistään ja mitalistit saivat multa onnittelut. En ole katkera, vaan pirun ylpeä siitä missä nyt mennään! Mitalistit kastuivat ihan kunnolla palkintojenjaossa kun ukkosmyräkkä iski juuri Ypäjänkylän ylle, peruutin Vertin lähdön metrissä sillä sen kanssa olisi ollut vaarallista lähteä liukastelemaan derbykentälle jos jopa varmajalkainen Vekku siellä lipsui. Sateesta kastuneina lähdimme kotiin päin, ja nyt on katse kohti aluemestaruuksia 22.9! Siellä kirkastetaan toivon mukaan viime vuoden suokki- ja junnupronssit, pitäkää peukkuja! ; Erityiskiitokset Jounille, joka meitä on valmentanut ja antanut vinkkejä suokkien treenailuun sekä Calle, joka tarjoaa mahdollisuuden pärjätä näillä hevosilla! -Janski Pettynyt radalta poistuminen mutta henkisesti voittajia! Kuvat Kim Olin

19 1. Hepan vaate 2. Hepan puhdistus 3. Tunninpitäjän työ on ratsastuksen 4. Suojaa päätä 5. Tunnin lopussa tehdään kentän keskelle 6. Tunninpitoaitaus 7. Estetunnilla ratsastajan istunta on -istunta 8. Tarkoittaa hevosen pään kääntämistä 9. Hevosen kisakampauksen teko 10. Näiden avulla ratsastaja kääntää ja jarruttaa hevosta 11. Esteen maassa seisova osa 12. Kannattimilla lepäävä esteen osa

20 ULKOLEIKKEJÄ HEPPAHULLUILLE TAIKOMINEN Tarvittavat välineet: taikasauvaksi raippa tms. ja pallo Yksi leikkijöistä valitaan taikuriksi ja hänellä on taikasauva (= raippa) toisessa kädessä ja toisessa pallo. Muut leikkijät seisovat, makaavat tai istuvat leikkialueeksi rajatulla alueella. Taikuri heilauttaa taikasauvaansa ja huutaa "te olette villihevosia", jolloin muut leikkijät alkavat liikkua ja laukkailla villihevosten tavoin. Tämän jälkeen taikuri yrittää osua pallolla leikkijöihin ja se johon pallo ensimmäisenä osuu, on seuraava taikuri. POLLET KARKAAVAT Osa kerholaisista muodostaa aitauksen menemällä piiriin ja ottamalla toisiaan käsistä kiinni. Loput kerholaiset menevät polleiksi piirin keskelle. Nämä pollet yrittävät karata pois aitauksestaan, jota piirissä olijat koettavat estää käsiään laskemalla ja nostamalla. Kaikkien pollejen päästyä karkaamaan aitauksestaan vaihdetaan osia ja leikki jatkuu. PONIT JA POLLET Leikkialueelle vedetään kolme samansuuntaista viivaa noin metrin päähän toisistaan. Leikkijät jaetaan kahteen ryhmään: poneihin ja polleihin ja kummallekin ryhmälle annetaan oma kotiviiva. Leikki alkaa siten, että ponit seisovat keskiviivan vieressä oman kotiviivansa puolella ja vastaavasti pollet keskiviivan toisella puolella. Leikinjohtaja huutaa joko ppooooonit tai ppooooollet, jolloin huudettu ryhmä lähtee juoksemaan kotiviivansa taakse turvaan toisen ryhmän yrittäessä ottaa heitä kiinni. Kiinnisaadut siirtyvät vastakkaisen ryhmän puolelle. Leikki jatkuu uudestaan keskiviivalta ja jatkuu samalla tavalla kunnes jommankumman ryhmän kaikki leikkijät on saatu kiinni. VARO HEPPA HÄNTÄÄSI Tarvittavat välineet: narunpätkiä, paalinnaruja tai esimerkiksi sukkahousuja yksi jokaiselle leikkijälle Aluksi sovitaan leikkialue ja -aika, jonka jälkeen jokaisen leikkijän housun selkämykseen laitetaan häntä esimerkiksi pätkästä paalinarua. Leikin tarkoituksena on yrittää pyydystää muilta leikkijöiltä heidän häntiä ja samalla suojella omaa häntää. Jos leikkijältä napataan häntä, hän joutuu pois leikistä, paitsi silloin jos hänellä on kädessään muilta pyydystetty häntä, jolloin leikkijä laittaa varastetun tilalle. Leikin voittaja on se, joka on määräajassa onnistunut pyydystämään eniten häntiä muilta. TALLINOMISTAJA KÄSKEE Yksi leikkijöistä valitaan "tallinomistajaksi". Hän näyttää erilaisia tehtäviä, jotka aloittaa joko lauseella "Tallinomistaja käskee " tai "Käsken ". Kun tallinomistaja käskee, muiden leikkijöiden on toimittava kuten tallinomistaja käskee. Kun vain käsketään leikkijöiden ei tule tehdä mitään. Jos joku leikkijä jättää tekemättä tai tekee väärään aikaan jonkin tehtävän, hän joutuu pois leikistä / saa rastin ja kolmannen rastin jälkeen poistuu leikistä tai hänestä tulee uusi tallinomistaja. POLLE KARKUTEILLÄ Vastaava kuin kissa ja hiiri -leikki. Yksi leikkijöistä valitaan polleksi ja yksi ratsastajaksi, loput leikkijät seisovat väljässä piirissä käsi kädessä. Polle on päässyt ratsastajaltaan karkuun ja nyt ratsastaja yrittää saada sen takaisin kiinni. Piirissä olijat kuitenkin auttavat pollea sen juostessa piirin sisä- ja ulkopuolella nostamalla käsiään ja vastaavasti yrittävät estää ratsastajan liikkumista laskemalla käsiään. Ratsastajan onnistuessa koskettamaan pollea, leikki loppuu ja valitaan piiristä uusi polle ja ratsastaja. KUKA PELKÄÄ LÄNNENMIESTÄ Vastaava kuin Kuka pelkää villiä miestä -leikki. Leikkialueelle vedetään kaksi samansuuntaista viivaa, jotka ovat noin 20 metrin päässä toisistaan. Yksi leikkijöistä valitaan lännenmieheksi ja hän jää seisomaan viivojen puoliväliin. Loput leikkijät menevät toisen viivan taakse. Leikki alkaa lännenmiehen huutaessa "Kuka pelkää lännenmiestä?", johon leikkijät vastaavat "En ainakaan minä" ja lähtevät juoksemaan kohti vastakkaista viivaa varoen kuitenkin lännenmiestä, joka yrittää ottaa kiinni muita leikkijöitä. Jos lännenmies koskettaa jotakin leikkijää, jää hän lännenmiehen avuksi ottamaan kiinni muita leikkijöitä. Voidaan myös sopia, että kiinniotetut leikkijät jäävät seisomaan kiinniottopaikalleen ja voivat ottaa muita kiinni ainoastaan käsillään kurottamalla. Toisen viivan taakse päässeet leikkijät ovat turvassa, kunnes lännenmies apureineen huutaa taas "kuka pelkää lännenmiestä" ja leikkijät vastaavat ja lähtevät

21 juoksemaan taas kohti vastakkaista viivaa. Leikkiä jatketaan, kunnes kaikki ovat jääneet kiinni. Viimeiseksi jäänyt on voittaja. HEPPA HUKASSA Leikkiin tarvitaan maasto, jossa on paljon piilopaikkoja. Ennen leikin alkua on sovittava tarkkaan leikkialue. Yksi leikkijöistä valitaan hepaksi (hepalle voi antaa myös nimen). Heppa piiloutuu sopivaan paikkaan. Muut leikkijät lähtevät etsimään heppaa äänen perusteella. Heppa hirnuu aluksi harvakseen ja hiljaisella äänellä, mutta jos leikkijöiden on vaikea löytää heppaa, sen pitää hirnua useammin ja kovempaa. Kun joku leikkijä löytää hepan, hänen on piilouduttava hepan kaveriksi samaan paikkaan. Leikki päättyy kun kaikki leikkijät on samassa piilossa. Leikissä voi olla sovittaessa samaan aikaan useampiakin heppoja. Leikkiä voidaan leikkiä myös siten, ettei käytetä ääntä ollenkaan, vaan se joka löytää hepan menee hänen kanssa vain samaan piiloon. VALJAKKO Leikkijät ovat jonossa pitäen toisiaan vyötäröltä kiinni. Jonon ensimmäinen heppa yrittää saada kiinni jonon viimeistä heppaa. Jonossa olevien pitää yrittää pysyä mukana valjakkojonon kiemurrellessa puoleen ja toiseen. Kun ensimmäinen heppa sitten saa kiinni viimeisen joutuu viimeinen hevonen nyt ensimmäiseksi ja leikki jatkuu samalla tavalla. Jos valjakkojono katkeaa leikin aikana, on katkos liitettävä yhteen ennen kuin leikki saa jatkua. KAURANKULJETUS Tarvittavat välineet: 4 kuppia, joista kaksi samankokoisia, lusikka sekä kauraa Kerholaiset jaetaan kahteen joukkueeseen. Joukkueet järjestäytyvät riveihin, ja rivien ensimmäisille annetaan lusikat ja kupit, jotka ovat täynnä kauraa, viimeisenä istuville annetaan tyhjät kupit, jotka ovat keskenään samankokoiset. Merkin saatuaan rivien ensimmäiset ottavat kupista kauraa, antavat lusikan seuraavalle, ja taas seuraavalle. Viimeisenä rivissä oleva kaataa lusikan sisällön tyhjään kuppiin ja käy viemässä lusikan rivin ensimmäiselle. Leikin voittaa se joukkue kumpi saa ensimmäiseksi täytettyä tyhjän kuppinsa kauralla. ************************************************************ Juorut: 17.5 Loving Touch = Riiviö jouduttiin lopettamaan ja viikon sisällä myös vanha vaari Pimpe päästettiin Riiviön seuraksi vihreille laitumille Viholan vanhat = vanhat hevostenhoitajat/työntekijät kävivät ratsastamassa, jonka jälkeen jatkoivat vanhojen muistelua Jennyllä Koronalle syntyi kuollut orivarsa Vekku & Janski voittivat 110 cm alueluokan Aulangolla Poniohjaaja Hetan koulu jatkui Ypäjällä 22.8.Pate-poni saapui tallille 30.8.Alatalliin saapui uusi asukas Sweet Jumper 2.9. Vera myytiin Alajärvelle

22 Viholan Ratsastuskoulu tarjoaa: Eritasoisia ratsastustunteja hevosilla & poneilla Talutusratsastusta MINI-kurssit lauantaisin Yksityistunteja Pienryhmätunteja tilauksesta päivisin (min. 3 hlö) Karsinapaikkoja Polttari- ym. ratsastusta Soita ja kysy lisää Ca Kysy syysloma-kursseista poneilla Hoito- & Ratsastuskursseja

23 Hallitus 2013 Puheenjohtaja Sanna-Mari Kuusela Sihteeri Tuuli Tolvanen Rahastonhoitaja Eveliina McCarthy Jäsensihteeri Jenni Saarivirta Valmennusvastaava Carina Roehr Heta Harju Kikka Kalliomäki Ristikon vastaukset: 1. loimi, 2. harjaus, 3. opetus, 4. kypärä, 5. kaarto, 6. kenttä, 7. kevyt, 8. asetus 9. letitys, 10. ohjat, 11. tolppa, 12. puomi

24 Kevennys 2/2013 NoRan jäsenlehti Kevennys ilmestyy 3 kertaa vuodessa. Seuraava Kevennys ilmestyy joulukuussa Lehteen tulevat jutut, kuvat, piirustukset, kilpailut, runot yms. voi jättää Kevennyksen laatikkoon. Tai toimittaa sähköpostilla toimitukselle. Toimitus: Ranja Paltomo ranja.paltomo@gmail.com Kirsi Järvinen jarvinen.kirsi@tpnet.fi Ilmoitushinnat: koko sivu ½ sivua Painopaikka: Anki Design Painomäärä: 130 kpl 40 euroa 25 euroa

KEVENNYS. Nokian Ratsastajat Ry:n jäsenlehti 3/2015 Seura perustettu 1989

KEVENNYS. Nokian Ratsastajat Ry:n jäsenlehti 3/2015 Seura perustettu 1989 KEVENNYS Nokian Ratsastajat Ry:n jäsenlehti 3/2015 Seura perustettu 1989 HYVÄÄ JOULUA JA ONNELISTA UUTTA VUOTTA TOIVOTTAA NOKIAN RATSASTAJAT SEKÄ VIHOLAN RATSASTUSKOULU. Nokian Ratsastajat Ry Jäsenmaksut

Lisätiedot

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina Tästä se alkoi Tiinan talli 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina 2 Tässä se kauan odotettu kirjoitus, mitä joskus vuosia sitten lupasin ja itse asiassa jo aloitinkin. Eli mistä kaikki alkoi. Vuosi -85

Lisätiedot

PIENI HEVOSTAITO-OPAS SUOMEN RATSASTAJAINLIITTO RY 3

PIENI HEVOSTAITO-OPAS SUOMEN RATSASTAJAINLIITTO RY 3 PIENI HEVOSTAITO-OPAS SUOMEN RATSASTAJAINLIITTO RY 3 TÄMÄN HEVOSTAITO-OPPAAN OMISTAA TALLI Hevoset asuvat tallissa. Jokaisella hevosella on tallissa oma karsinansa. Hevoset ovat päivisin ulkona tarhassa.

Lisätiedot

PIENI HEVOSTAITO-OPAS

PIENI HEVOSTAITO-OPAS PIENI HEVOSTAITO-OPAS HEVONEN Hevosia on erikokoisia, erinäköisiä ja erivärisiä. TALLI Hevoset asuvat tallissa. Jokaisella hevosella on tallissa oma karsinansa. Hevoset ovat päivisin ulkona tarhassa. Tallialueeseen

Lisätiedot

NIIHAMA RIDING KESÄKAUDEN RATSASTUS- JA HOITOKURSSIT 2016

NIIHAMA RIDING KESÄKAUDEN RATSASTUS- JA HOITOKURSSIT 2016 NIIHAMA RIDING KESÄKAUDEN RATSASTUS- JA HOITOKURSSIT 2016 Ratsastuskurssit Vko 26 alkeiskurssi 27.6-1.7.2016 Opettaja Heidi Kivi HINTA 195 Tehoalkeet: Onko nyt aika nousta ratsaille? Hyvä startti esimerkiksi

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

JA KOIVUESTE LAUKASSA

JA KOIVUESTE LAUKASSA Tehtävä 1. PORTAAT A YLÖS KENTÄLTÄ JA KOIVUESTE LAUKASSA Ratsukko kiipeää portaiden tasot I ja II käynnissä, kääntyy ja palaa käynnissä kentälle (A). Ratsukko hyppää portaat ylös kentältä laukassa ja kiertää

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2014

Toimintasuunnitelma 2014 Seura- ja aluejärjestö Pohjois-Suomen Pyöräily ry Toimintasuunnitelma 2014 Pohjois-Suomen Pyöräily ry:n toiminta perustuu vahvoihin ja elinvoimaisiin Pohjois-Suomalaisiin seuroihin, sekä niiden aktiivisiin

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

OHJEITA RATSASTAJILLE

OHJEITA RATSASTAJILLE OHJEITA RATSASTAJILLE TALLILLE SAAPUMINEN Saavuthan tallille viimeistään 30 minuuttia ennen tunnin alkua. Maneesin vieressä on parkkipaikka, minne jätetään autot. Pihaan ei ajeta autoilla! Polkupyörän

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

- JUHLAVUOSI 2014 PRS 30v. - Tervetuloa!

- JUHLAVUOSI 2014 PRS 30v. - Tervetuloa! - JUHLAVUOSI 2014 PRS 30v. - Tervetuloa! TOIMINTASUUNNITELMA 2014 JÄSENTALLIT: 1) Talli Satumaa ; Satu Koivisto 0400-878739 http://www.freewebs.com/tallisatumaa 2) Kotalan Tila ; Annika Mattila 050-5742630

Lisätiedot

PUU PALAA PAKKO VAIHTAA HUHUU-LEIKKI

PUU PALAA PAKKO VAIHTAA HUHUU-LEIKKI PUU PALAA PAKKO VAIHTAA HUHUU-LEIKKI PUU PALAA PAKKO VAIHTAA Keskellä on yksi leikkijä ilman omaa pesää. Ilman omaa pesää oleva leikkijä huutaa: Puu palaa, pakko vaihtaa!. Pesissä olevat leikkijät vaihtavat

Lisätiedot

Pupu Painokkaan pihapuuhakirja

Pupu Painokkaan pihapuuhakirja Pupu Painokkaan pihapuuhakirja Turun Kaupungin Terveystoimi Tartuthan käpälään! --hei, näin me lähdetään! --pihapoluille leikkimään! --pupun loikkia hyppimään! Nurkkajussia Yksi leikkijöistä on nurkkajussi,

Lisätiedot

Sisältö 1 ALUEKILPAILUT... 2 1.1 Määritelmä... 2 1.2 Kilpailujen järjestäminen, osanottajat, säännöt... 2 1.3 Kilpailulupa ja mittaustodistukset...

Sisältö 1 ALUEKILPAILUT... 2 1.1 Määritelmä... 2 1.2 Kilpailujen järjestäminen, osanottajat, säännöt... 2 1.3 Kilpailulupa ja mittaustodistukset... Sisältö 1 ALUEKILPAILUT... 2 1.1 Määritelmä... 2 1.2 Kilpailujen järjestäminen, osanottajat, säännöt... 2 1.3 Kilpailulupa ja mittaustodistukset... 2 1.4 Kilpailukalenteri ja kutsu... 2 1.5 Palkinnot ja

Lisätiedot

Tallilehti Kavionkopse nro. 1

Tallilehti Kavionkopse nro. 1 Tallilehti Kavionkopse nro. 1 Sisällys: A osa Tallin säännöt. B osa Haluatko hoitajaksi? Kuvia tallin hevosista. C osa Hevosaiheisia tehtäviä ja kysymyksiä (hoitajille ja henkilökunnan jäsenille). D osa

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015

Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Jyväskylä Debrecen ystävyyskaupunkivaihto 2015 Eötvös-Cup 16.8.-22.8.2015 7.12.2015 7.12.2015 2 1 Jyväskylän ystävyyskaupunkijoukkue Korpilahden Pyrintö Korpilahden yhtenäiskoulu Korpilahden Pyrintö Joukkueen

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

Kilpailujen tulokset:

Kilpailujen tulokset: Kilpailujen tulokset: 40-50cm: 1. Rousku, Keeps Gettiing Better 9.15 s. 2. Anu, Sipuli 9,56 3. Petra, Deko King 9.59 4. Emmi, Emilja 9.71 5. Ida, Alway's Mine 10.10 6. Omppu, Kehäkukan Desiree 10.11 7.

Lisätiedot

Lounais-Suomen Aluemestaruussäännöt 2015. (päivitetty 13.4.2015)

Lounais-Suomen Aluemestaruussäännöt 2015. (päivitetty 13.4.2015) Lounais-Suomen Aluemestaruussäännöt 2015 (päivitetty 13.4.2015) 1 10 Yleinen osa Lounais-Suomen alueen mestaruuskilpailut ovat avoimia Lounais-Suomen alueen seuroja sekä Lounais-Suomen alueella asuville

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

SEIKKAILU PEIKKOMETSÄSSÄ TAIDETEOS

SEIKKAILU PEIKKOMETSÄSSÄ TAIDETEOS SEIKKAILU PEIKKOMETSÄSSÄ TAIDETEOS SEIKKAILU PEIKKOMETSÄSSÄ 1. Peikot ovat taitavia ylittämään metsän esteitä. Miten voitte ylittää kiven, ison oksan tai kaatuneen puun? 2. Peikot tykkäävät tasapainotella

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

KILPAILUKUTSU Takkula 31.7 2.8.2015

KILPAILUKUTSU Takkula 31.7 2.8.2015 KILPAILUKUTSU Takkula 31.7 2.8.2015 RATSASTUSKOULUJEN OPPILAIDEN MESTARUUSKILPAILUT OPETUSHEVOSILLA Lahden Ratsastajat ry järjestää yhdessä Suomen Ratsastuksenopettajainyhdistys ry:n kanssa 31.7. 2.8.2015

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

OHJEITA SUOMENHEVOSTEN LAATUARVOSTELUN FINAALIIN 2018 TULEVILLE HEVOSILLE

OHJEITA SUOMENHEVOSTEN LAATUARVOSTELUN FINAALIIN 2018 TULEVILLE HEVOSILLE OHJEITA SUOMENHEVOSTEN LAATUARVOSTELUN FINAALIIN 2018 TULEVILLE HEVOSILLE RAKENNE & ASKELLAJIARVOSTELU 3-vuotiaat 3-vuotiaiden rakenne- ja askellajiarvostelu suoritetaan samanaikaisesti. Hevoselle annetaan

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

OMPELUKONEAJOKORTTI H A R J O I T U K S I A O M P E L U K O N E E N H A L L I N T A A N. Piirrä oma ajorata

OMPELUKONEAJOKORTTI H A R J O I T U K S I A O M P E L U K O N E E N H A L L I N T A A N. Piirrä oma ajorata H A R J O I T U K S I A O M P E L U K O N E E N H A L L I N T A A N Piirrä oma ajorata Anna oppilaan piirtää oma ajorata itse: - Ohjaa aloittamaan kulmasta ja pitämään kynä kiinni paperissa koko ajan.

Lisätiedot

Kisan päivämäärä & kellonaika:

Kisan päivämäärä & kellonaika: ESTEKISA Kisan päivämäärä & kellonaika: Ilmoittautumisohjeet: Kisaan voivat osallistua kaikki korkeintaan 18-vuotiaat ratsastajat, joilla ei ole sijoituksia aluetason este- tai kenttäratsastuskisoista.

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

JÄÄPALLO-OHJAAJAN OPAS 2014-2015

JÄÄPALLO-OHJAAJAN OPAS 2014-2015 JÄÄPALLO-OHJAAJAN OPAS 2014-2015 Leikkejä, luisteluharjoitteita ja lajiharjoitteita lapsille ja nuorille Toteutettu yhteistyössä Ruotsin jääpalloliiton kanssa Harjoitusten rakenne esimerkki 60 min: Huomioi

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA 12. 16.8.2013 Olipa tosi mukava kurssi. Sopivan rauhallinen tempoltaan ja kuitenkin tarpeeksi jokaiselle sopivia aktiviteetteja ja paikka mitä loistavin! Lähdimme

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

Tervetuloa. ratsastamaan!

Tervetuloa. ratsastamaan! Tervetuloa ratsastamaan! Miksi ratsastus? Hevoset ovat ihania. Siihen kiteytyy, miksi 170 000 suomalaista ratsastaa. Ratsastus tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia harrastaa monin eri tavoin. Hevosen kanssa

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 4 Pallonkäsittely II

Harjoitussuunnitelma viikko 4 Pallonkäsittely II Harjoitussuunnitelma viikko 4 Pallonkäsittely II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II

Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerralla

Lisätiedot

LUMIUKKOPOLKU LEIKKEJÄ TAPAHTUMAN ALKUUN TAI LOPPUUN:

LUMIUKKOPOLKU LEIKKEJÄ TAPAHTUMAN ALKUUN TAI LOPPUUN: LUMIUKKOPOLKU Lumiukkopolku leikkeineen toimii kivana koko perheen talvitapahtumana. Kaikkia leikkejä ja polkutauluja ei tarvitse käyttää samassa tapahtumassa, jo 4-5 taulua voi riittää. Tauluja ei ole

Lisätiedot

PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI

PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI UUDENVUODEN YMPÄRISTÖLUPAUS-KILPAILU KEVÄT 2010 PYYKÖSJÄRVEN PÄIVÄKOTI YMPÄRISTÖKERHO NEULASET PIENESTÄ PITÄEN-HUOMISEN HYVÄKSI Pyykösjärven päiväkoti on mukana kansainvälisessä

Lisätiedot

Helsinki International Horse Show karsintajärjestelmä 2015

Helsinki International Horse Show karsintajärjestelmä 2015 päivitetty 2.6.. Helsinki International Horse Show karsintajärjestelmä 2015 Suomen Ratsastajainliitto ja BCM Scanhorse ovat sopineet seuraavista kansallisista kilpailuluokista ja SRL:n kiintiöpaikoista

Lisätiedot

Moi! 8.7.2011 Perjantai

Moi! 8.7.2011 Perjantai 8.7.2011 Perjantai Moi! Se on kuulkaa viimeinen leiripäivä nyt! Tänään kurssit kokoontuvat viimeistä kertaa ja tavarat laitetaan kasaan. Muistakaa kiittää kouluttajia ja etenkin keittäjiä muita toimihenkilöitä

Lisätiedot

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä!

Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Terveisiä Imatralta Poutapilvestä! Nyt on jo kevät. Halusimme kertoa, kuinka kulunut talvi meillä sujui. Sää on ollut vaihteleva koko talven. Tällä hetkellä meidän pihalla on aika paljon lunta. Sää oli

Lisätiedot

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata LIIKUNTA Lämmittely Harrastatko liikuntaa? Miksi / miksi et? Millainen liikunta sopii sinulle? Mitkä asiat ovat tärkeitä, kun valitset kuntosalin / liikuntakeskuksen? Mitä liikuntapaikkoja tiedät sinun

Lisätiedot

Säännöt. Pelivalmistelut

Säännöt. Pelivalmistelut Haasteet Haasteet 1. Lusikka kuppiin 2. Posse Pong 3. Räkäpallo 4. Syömäpuikkohaaste 5. hamsteriposket 6. Lattian kautta kuppiin 7. Korttipalapeli 8. Lajitteluhaaste 9. Pingis ristinolla 10. Lusikkaflipperi

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

KEVENNYS. Nokian Ratsastajat Ry:n jäsenlehti 3/2014 NoRan 25v. Juhlavuosi seura perustettu 1989

KEVENNYS. Nokian Ratsastajat Ry:n jäsenlehti 3/2014 NoRan 25v. Juhlavuosi seura perustettu 1989 KEVENNYS Nokian Ratsastajat Ry:n jäsenlehti 3/2014 NoRan 25v. Juhlavuosi seura perustettu 1989 Simo ja muut tallin asukit toivottavat kaikille Hyvää Joulua ja Ratsastuksellista Uutta Vuotta 2015! Nokian

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi MÄMMI Videovihko Mämmi on noin 10-vuotias ihan tavallinen koululainen, vaikka ulkomuodoltaan hän voi jonkun mielestä näyttääkin oranssilta läjältä. Mämmi pohtii kaikkien alakoululaisten tavoin elämän iloja

Lisätiedot

kouluratsastus: Vähintään 3-tason kilpailussa järjestettävä vähintään helppo A (ei kuitenkaan Helppo A Kenttäkilpailuohjelma n:o 6)

kouluratsastus: Vähintään 3-tason kilpailussa järjestettävä vähintään helppo A (ei kuitenkaan Helppo A Kenttäkilpailuohjelma n:o 6) Prix de Suomen Hippos luokilla pyritään edistämään suomenhevosten ratsastuskäyttöä monipuolisesti. Jaettavien luokkien määrä vaihtelee vuosittain ja luokat jakaa Suomenratsut ry. hakemuksiin perustuen.

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8

KAKKOS SANOMAT. Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 2# lokakuu 2010 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Tapahtumia: luistelu 2 liikunta 2 Metsäpaja 3 Laavuretki 3 syysloma 4 Mosaiikkia 7 Merimuseo 8 Koulumme 2 4lk:n oppilaista

Lisätiedot

KARSINTAJÄRJESTELMÄ 2018

KARSINTAJÄRJESTELMÄ 2018 HELSINKI INTERNATIONAL HORSE SHOW KARSINTAJÄRJESTELMÄ 2018 Tervetuloa mukaan kilpailemaan Helsinki International Horse Show hun 17.-21.10.2018 kiehtovaan kansainväliseen ympäristöön Helsingin Jäähalliin.

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

Lehti sisältää: Pääkirjoitus, oppilaskunta ja Iinan esittely 2. Opettajan haastattelu 3. Tutustumispäivä Lypsyniemessä 5. Tervetuloa ykköset!

Lehti sisältää: Pääkirjoitus, oppilaskunta ja Iinan esittely 2. Opettajan haastattelu 3. Tutustumispäivä Lypsyniemessä 5. Tervetuloa ykköset! Vilu Syksy 2016 Lehti sisältää: Pääkirjoitus, oppilaskunta ja Iinan esittely 2 Opettajan haastattelu 3 Tutustumispäivä Lypsyniemessä 5 Tervetuloa ykköset! 8 Kuvarunoja 9 Pääkirjoitus On alkanut uusi lukuvuosi

Lisätiedot

Jos mestaruusluokan korkeus on 95 cm tai 115 cm, riittää kvaaliksi 5 cm matalampi korkeus.

Jos mestaruusluokan korkeus on 95 cm tai 115 cm, riittää kvaaliksi 5 cm matalampi korkeus. 1/ 23.1.2014 HÄMEEN ALUEMESTARUUSSÄÄNNÖT LAJEITTAIN 2014 1. Este sivut 1-2 2. Koulu sivut 3-4 3. Kenttä sivu 5 4. Valjakko sivu 6 ESTERATSASTUS 1. Osallistumisoikeus ja kvaalit edustaneet jotain Hämeen

Lisätiedot

LUMILAJIKOULU SISÄKERRAN OHJELMA (V4) Laatinut Antton Lämsä

LUMILAJIKOULU SISÄKERRAN OHJELMA (V4) Laatinut Antton Lämsä LUMILAJIKOULU SISÄKERRAN OHJELMA (V4) 08.04.2019-29.04.2019 Laatinut Antton Lämsä Aika & Paikka Maanantai klo 18:30-19:30 Liikuntahallin yleisurheilutila Pääohjaaja Antton Lämsä 040 148 5527 Apuohjaajat

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää

KADUILLA, PUISTOISSA. 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää KADUILLA, PUISTOISSA 1. Kaduilla, puistoissa Kallion porukkaa jos jonkinlaista: sydämellistä ja vähemmän sellaista huolten painamaa ja kepeää 2. Omissa, vieraissa kämpissä yksin tai ystävän kanssa aamuun

Lisätiedot

LOUNAIS-SUOMEN NUORISOTIIMI

LOUNAIS-SUOMEN NUORISOTIIMI LOUNAIS-SUOMEN NUORISOTIIMI Lounais-Suomen alueella toimii iloinen ja aktiivinen Nuorisotiimi, joka koostuu seitsemästä nuoresta ympäri aluetta. Tiimin vastaavana on Jenna Tammi. Jenna lisäksi tiimiin

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I

Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerran

Lisätiedot

Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry

Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry Jokkarin Sanomat on Lopen Joentaan koulun 5.-6.-luokkalaisten tekemä koululehti. Kuvat: Curly ry Sisällysluettelo 3 Mikä on Jokkarin Sanomat? 4 Opettajanhuoneessa suuria muutoksia 5 Kisakuume nousee -

Lisätiedot

RAUTAVAARAN KUNTA PÖYTÄKIRJA 9/2018 1

RAUTAVAARAN KUNTA PÖYTÄKIRJA 9/2018 1 RAUTAVAARAN KUNTA PÖYTÄKIRJA 9/2018 1 22.10.2018 AIKA 22.10.2018 klo 15:30 PAIKKA Nuorisotila KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 18 Kokouksen avaaminen 3 19 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 4 20 Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

Seuran kevätkokous pidettiin ja syyskokous Lisäksi hallitus piti ylimääräisen

Seuran kevätkokous pidettiin ja syyskokous Lisäksi hallitus piti ylimääräisen Myllyn Ratsukot ry TOIMINTAKERTOMUS 2014 Vuosi 2014 oli seuran ensimmäinen kokonainen toimintavuosi. Seuran toiminnan tavoitteena on edistää ratsastusurheilua ja muuta siihen liittyvää toimintaa siten,

Lisätiedot

Naapurin kasveja + 1 ulkoistutus

Naapurin kasveja + 1 ulkoistutus Naapurin kasveja + 1 ulkoistutus Naapurin kasveja: ihmepensas, kiinanruusu ja orkidea Codiaeum variegatum ihmepensas Kävin naapurin luona katsomassa hänen kasvejaan ja hän pyysi katsomaan ihmepensastaan,

Lisätiedot

PÄIVÄKIRJA. HYVÄÄ JA AURINKOISTA KESÄÄ JA KIITOS KAUDESTA! terveisin Terhi 27.4.2008

PÄIVÄKIRJA. HYVÄÄ JA AURINKOISTA KESÄÄ JA KIITOS KAUDESTA! terveisin Terhi 27.4.2008 PÄIVÄKIRJA 26.5.2008 Tyttöjen kausi päättyi muutaman viikon takaisiin harrastesarjojen SM-kisoihin Jyväskylässä. Sijoitus oli hienosti neljäs, tosin harmittavasti 0.05 pisteen päässä pronssi mitalista.

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Kenguru 2018 Benjamin (6. ja 7. luokka)

Kenguru 2018 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 0 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saat 3, 4 tai 5 pistettä.

Lisätiedot

Hevonen saa osallistua yhteen enintään 100 cm tai helppo B-tasoiseen luokkaan päivässä sinä kalenterivuonna, jona se täyttää 4 vuotta.

Hevonen saa osallistua yhteen enintään 100 cm tai helppo B-tasoiseen luokkaan päivässä sinä kalenterivuonna, jona se täyttää 4 vuotta. .Aluekilpailuissa noudatetaan SRL:n kilpailusääntöjä ja kilpailuiden järjestämismääräyksiä ja ohjeita tässä ohjeessa mainituin poikkeuksin. Lajisäännöissä voidaan tarkentaa tätä ohjetta lajikohtaisesti.

Lisätiedot

Kuuloaisti: Kävijät saivat kuunnella pieniä Peppi-tarinoita tabletilta.

Kuuloaisti: Kävijät saivat kuunnella pieniä Peppi-tarinoita tabletilta. Valmistelu: Peppi Pitkätossun aistihuone toteutettiin Tuusulassa Mattilan päiväkodissa satuhuoneena, jonka tarkoituksena oli luoda siellä kävijöille rento ja miellyttävä olo sekä rikastuttaa mielikuvitusta

Lisätiedot

1) Alkulämpö 12 min. Alkulämpö ulkona. Lämmittely 4 min, viimeinen pari uunista ulos. Koordinaatiot 3 min, hölkkäpalautus.

1) Alkulämpö 12 min. Alkulämpö ulkona. Lämmittely 4 min, viimeinen pari uunista ulos. Koordinaatiot 3 min, hölkkäpalautus. 1) Alkulämpö 12 min Lämmittely 4 min, viimeinen pari uunista ulos Parijono ja 1-2 hippaa. Parijonossa ollaan kokoajan pienessä liikkeessä 1) 1 min Paikallaan juoksu 2) 30 sek Pikkuvuorohyppely 3) 30 sek

Lisätiedot

Ratsastus. - koko elämän harrastus

Ratsastus. - koko elämän harrastus Ratsastus - koko elämän harrastus Nouse ratsaille! Ratsastus on luonnonläheinen, tasa-arvoinen ja monipuolinen liikuntamuoto, joka sopii lähes kaikille ikään, kokoon ja sukupuoleen katsomatta. Ratsastusta

Lisätiedot

TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 Eeva Iisakka Haapaniemen päiväkoti, Auli Siltanen Vaajakosken päiväkoti, Sanna Leppänen Linnan päiväkoti

TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 Eeva Iisakka Haapaniemen päiväkoti, Auli Siltanen Vaajakosken päiväkoti, Sanna Leppänen Linnan päiväkoti TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 Eeva Iisakka Haapaniemen päiväkoti, Auli Siltanen Vaajakosken päiväkoti, Sanna Leppänen Linnan päiväkoti Lopputyö: sosiodraama Tekijät: Auli Siltanen, Vaajakosken päiväkoti,

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

KENTTÄRATSASTUKSEN SARJAKILPAILUT 2019

KENTTÄRATSASTUKSEN SARJAKILPAILUT 2019 Suomen Ratsastajainliitto ry KENTTÄRATSASTUKSEN SARJAKILPAILUT 2019 SISÄLTÖ: Kenttäcup 2019 Nuorten hevosten kenttäratsastuksen sarjakilpailu, Avant Trophy 2019 Taitoluokka juniori- ja poniratsukoille,

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Helsinki International UB Horse Show karsintajärjestelmä 2014

Helsinki International UB Horse Show karsintajärjestelmä 2014 Helsinki International UB Horse Show karsintajärjestelmä 2014 Suomen Ratsastajainliitto ja BCM Scanhorse ovat sopineet seuraavista kansallisista kilpailuluokista ja SRL:n kiintiöpaikoista Helsinki International

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

1) kokouksen avaus Johtokunnan puheenjohtaja Jarkko Koivula toivotti läsnäolijat tervetulleiksi ja avasi kokouksen kello

1) kokouksen avaus Johtokunnan puheenjohtaja Jarkko Koivula toivotti läsnäolijat tervetulleiksi ja avasi kokouksen kello PÖYTÄKIRJA TAMMELAN RYSKE RY:N VUOSIKOKOUS Aika 20.11.2014 klo 18.30 19:35 Paikka Kunnantalon valtuustosali, Tammela 1) kokouksen avaus Johtokunnan puheenjohtaja Jarkko Koivula toivotti läsnäolijat tervetulleiksi

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 18 Kärkipotku II

Harjoitussuunnitelma viikko 18 Kärkipotku II Harjoitussuunnitelma viikko 18 Kärkipotku II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerralla

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

Avoin päiväkoti SoPeVa Laurintie 31 p. 044 7829247 (tiedustelut, ilmoittautumiset ja varaukset) Facebook -> Avoin päiväkoti Sopeva

Avoin päiväkoti SoPeVa Laurintie 31 p. 044 7829247 (tiedustelut, ilmoittautumiset ja varaukset) Facebook -> Avoin päiväkoti Sopeva Avoin päiväkoti SoPeVa Laurintie 31 p. 044 7829247 (tiedustelut, ilmoittautumiset ja varaukset) Facebook -> Avoin päiväkoti Sopeva Syyskuun 2015 ohjelma Viikko 37 Maanantai 7.9 8.30 16.00 *Perhekerhoon

Lisätiedot

Menninkäisen majatalo

Menninkäisen majatalo Ari Ruokola Menninkäisen majatalo runoja Menninkäisen majatalo Ari Ruokola Ulkoasu: R. Penttinen Kustantaja: Mediapinta, 2010 ISBN 978-952-235-224-8 Menninkäisen majatalohon, ovi auki aina on. Pääsee sinne

Lisätiedot

8. luokkalaisten ajatuksia talviliikuntapäivästä

8. luokkalaisten ajatuksia talviliikuntapäivästä 8. luokkalaisten ajatuksia talviliikuntapäivästä Tunnelmia Kupittaan luistelumadolta ja keilauksesta Tulin madolle vähän ennen klo 9. Odotimme, että muut laittoivat luistimensa ja tekivät tilaa. Kun pääsimme

Lisätiedot

HUHTIKUU Kilpailupäivät

HUHTIKUU Kilpailupäivät HUHTIKUU Kilpailupäivät 1 Perjantai Jyväskylä Oulu 17 Sunnuntai Joensuu Tornio 2 Lauantai Toto76 FORSSA 18 Maanantai Oulu 3 Sunnuntai Seinäjoki Kouvola 19 Tiistai Tampere 4 Maanantai Kaustinen 20 Keskiviikko

Lisätiedot

Halloween kouluratsastuskilpailu

Halloween kouluratsastuskilpailu Oulunsalon Ratsastajat ry. OUSA Cup 2017 koulu, 4. osakilpailu 1.tason harjoitustasonkouluratsastuskilpailut Tuomari: Petri Lopakka Kilpailujen johtaja: Jaana Karjalainen, Linda Ervasti ja Tuija Halloween

Lisätiedot

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö Merisuo & Storm 2 Sisältö Opettajalle.................................... 3 Leijona ja hiiri (kansansatua mukaellen).............. 5 Kyyhkynen ja muurahainen (La Fontainea mukaellen).. 8 Korppi ja muurahainen

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

IKILapsi-jumppa. Ikiliikkeen ja lasten voimistelun yhteistyön tulos

IKILapsi-jumppa. Ikiliikkeen ja lasten voimistelun yhteistyön tulos IKILapsi-jumppa Ikiliikkeen ja lasten voimistelun yhteistyön tulos IKILapsi-jumpissa matkustetaan muun muassa yhdessä maailman ympäri tunneleita alittaen ja yläilmoissa lentäen. Matkalla kokeillaan niin

Lisätiedot