RYHMÄYTTÄMISEN HYÖDYT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RYHMÄYTTÄMISEN HYÖDYT"

Transkriptio

1 RYHMÄYTTÄMISEN HYÖDYT Ehkäisee kiusaamista Työrauha paranee Opettaminen helpottuu Työskentely tehostuu Osallisuuden kokemus ryhmässä - yksinäisyyden tunteiden väheneminen Syrjäytymisen ehkäiseminen Opettajien ja oppilaiden välien paraneminen Kouluun meneminen ja koulussa oleminen koetaan miellyttäväksi (Lähde: Ryhmäilmiö ryhmän ohjaajan käsikirja)

2 JOKIRANNAN KOULUN RYHMÄYTYS- & JATKORYHMÄYTYSMALLI 1/3 Syyskuu: 7-leirit Törmälässä Syys-lokakuu: Nuorisotyö koulussa - kokous, jossa käydään läpi myös 7- leirejä ja jatkoryhmäytystä Paikalla (7-leirit + jatkoryhmäytys): nuorisotyöntekijät (nuorisopalvelut, seurakunnan nuorisotyö), apulaisrehtori/nuorisotyövastaava, 7.luokkien luokanvalvojat Miten leirit menivät? Mikä onnistui? Oliko haasteita? Kartoitetaan, ketkä luokat tarvitsevat jatkoryhmäytystä Sovitaan ensimmäisten jatkoryhmäytystuntien ajankohdat (päivä ja oppitunti) marraskuulle Sovitaan jatkoryhmäytyspalaverin ajankohta tammikuulle

3 JOKIRANNAN KOULUN RYHMÄYTYS- & JATKORYHMÄYTYSMALLI 2/3 Marraskuu: Ensimmäiset jatkoryhmäytykset (nuorisopalvelut, seurakunnan nuorisotyö) Tammikuu: Jatkoryhmäytyspalaveri Paikalla: nuorisotyöntekijät (nuorisopalvelut, seurakunnan nuorisotyö), apulaisrehtori/nuorisotyövastaava, 7.luokkien luokanvalvojat Miten on mennyt 7-leirien ja marraskuun jatkoryhmäytyksen jälkeen? Sovitaan tulevat jatkoryhmäytykset

4 JOKIRANNAN KOULUN RYHMÄYTYS- & JATKORYHMÄYTYSMALLI 3/3 Joulu-maaliskuu: Opettajan/luokanvalvojan pitämä jatkoryhmäytystunti (jos mahdollista) Huhti- tai toukokuu: Jatkoryhmäytystunnit (nuorisopalvelut, seurakunnan nuorisotyö)

5 ESIMERKKI JATKO- RYHMÄYTYSTUNNISTA HARJOITE 1 Esimerkiksi Tavarat puhuvat -harjoite (3) HARJOITE 2 Esimerkiksi Samassa veneessä -harjoite (14) HARJOITE 3 Esimerkiksi Zip Zap -harjoite (21) HARJOITE 4 Esimerkiksi Äänetön tehtävä -harjoite (23) VARALLE PARI HARJOITETTA Esimerkiksi Tyynyralli - ja "Aaltoilu" - harjoitteet (5 ja 26)

6 HARJOITE 3: TAVARAT PUHUVAT Leikin ohjaaja ohjeistaa ryhmän jäseniä valitsemaan jonkun heillä mukana oleva tavaran. Se voi löytyä repusta, taskusta, tai olla puettuna päälle esim. koru. Jokainen saa vuorollaan kertoa tavaran kautta jotain itsestään, kuulumisistaan tai jostain lähiaikoina sattuneesta asiasta. Esimerkiksi Sain tämän korun lahjaksi viime jouluna mummilta tai Minulla on mukana kuitti, jossa näkee, että olen ostanut karkkia tai Minulla on päällä sininen paita, sillä se on lempivärini. Ohjaaja näyttää esimerkkiä ja aloittaa. (Idea: Ryhmäilmiö Ryhmänohjaajan käsikirja)

7 HARJOITE 14: SAMASSA VENEESSÄ Maahan lattiaan merkitään maalarinteipillä vene. Tämän jälkeen ryhmän pitäisi mahtua samaan veneeseen. Ohjaaja voi tehdä veneestä pienemmän muutaman kerran, jolloin ryhmän on ratkaistava ongelma, miten koko ryhmä saadaan mahtumaan pienenevään veneeseen. (Idea: Ryhmäyttämisopas)

8 HARJOITE 21: ZIP ZAP Istutaan tuoleilla piirissä. Tuoleja on yksi vähemmän kuin leikkijöitä. Piirin keskellä on yksi, joka osoittaa jotakuta piirissä olevaa henkilöä ja sanoo joko zip tai zap. Jos hän sanoo zip, piirissä istuvan pitää sanoa oikealla puolella olevan henkilön nimi. Jos hän sanoo zap, niin vasemmalla puolella olevan henkilön nimi. Jos osoitettu henkilö ei muista nimeä tai sanoo nimen väärästä suunnasta, joutuu hän keskelle. Jos keskellä oleva sanoo zip zap kaikki vaih-tavat paikkaa. Se, joka jää ilman paikkaa, pääsee keskelle. (Idea: Onnistunut opetus menetelmien kartoitus)

9 HARJOITE 23: ÄÄNETÖN TEHTÄVÄ Oppilaiden tehtävä on muodostaa ääneti ja puhumatta jono ikäjärjestyksessä. Jonon toisessa päässä on siis lopulta ensimmäisenä syntynyt ja toisessa päässä viimeiseksi syntynyt. (Idea: Kuulun! Välineitä ryhmän toiminnan tukemiseen)

10 HARJOITE 12: TYYNYRALLI Istutaan lattialla piirissä. Leikissä tulee olla parillinen määrä osallistujia. Jaetaan ryhmä ykkösiin ja kakkosiin. Joka toinen piirissä istuva on ykkönen ja joka toinen kakkonen. Molemmille joukkueille annetaan eri väriset tyynyt, esim. ykkösille punainen ja kakkosille sininen. Molempien joukkueiden edustajille annetaan tyyny, mutta niin, että tyynyt ovat vastakkaisilla puolilla rinkiä. Peli alkaa merkistä. Tyynyt alkavat jahdata toisiaan niin, että tyynyä annetaan (huom. ei saa heittää) eteenpäin omalle joukkueelaiselle, eli joka toiselle pelaajalle. Vastajoukkueen tyynyn etenemistä ei saa estää. Se joukkue voittaa, joka saa toisen joukkueen tyynyn kiinni. Leikkiin tuo lisähaastetta, jos sovitaan, että tyynyt vaihtavat suuntaa, kun leikin ohjaaja puhaltaa pilliin.

11 HARJOITE 26: AALTOILU Seistään piirissä. Leikin aloittaja kääntyy oikealle niin, että hän seisoo oikealla puolella olevaa leikkijää kohti. Seuraava leikkijä kääntyy myös oikealle seuraavaa leikkijää kohti. Samoin kolmas leikkijä ja seuraavat siitä eteenpäin. Kaikki ringissä olevat tekevät saman liikkeen. Heti kun leikin aloittaja huomaa, että liike on kulkenut ringin ympäri, hän aloittaa uuden liikkeen, esimerkiksi nostaa käden ylös ja "aalto" toteutuu taas. Kun liike on taas kulkenut ringin ympäri, aloittaja keksii taas uuden liikkeen (hyppii, niiaa, kumartuu tai muuta sellaista). (Idea: Leikkipankki, Mannerheimin lastensuojeluliitto)

12 HARJOITE 1: LIIKE JA NIMI Seistään piirissä. Leikin aloittaja sanoo nimensä ja tekee jonkin liikkeen, kuten heilauttaa kättä, hyppää, menee kyykkyyn tai näyttää peukkua. Esimerkiksi: Hei minä ole Anni ja liikkeeni on (hyppää). Muut ja sanovat yhteen ääneen Hei Anni ja hyppäävät. Käydään vuo-rotellen jokaisen nimi ja liike läpi. (Idea: Let s move it)

13 HARJOITE 2: KAIKKI, JOTKA Seistään piirissä. Leikin ohjaaja ohjeistaa leikkijöitä esim. Kaikki, jotka pitävät jäätelöstä, vaihtavat keskenään paikkaa, Kaikki, jotka pitävät musiikin kuuntelusta, hyppäävät 3 kertaa ilmaan. Kaikki, jotka pitävät tietokoneella pelaamisesta taputtavat nyt 4 kertaa käsiään. Samalla leikkijät näkevät, ketkä muut ryhmässä pitävät samanlaisista asioista. (Idea: Koko Suomi leikkii Terhokerho käsikirja)

14 HARJOITE 4: NIMIBINGO Leikin ohjaaja käskee osallistujien piirtämään paperille ruudukon, jossa on esimerkiksi 4x5 tai 5x5 ruutuja. Ruudukossa tulisi olla ruutuja sen verran kuin on osallistujia, tai vähemmän. Tämän jälkeen kisaajat lähtevät hakemaan muilta osallistujilta nimikirjoituksia paperiinsa, niin että jokaiseen ruutuun tulee yksi nimi. Kun kaikki ovat saaneet nimikirjoitukset kerättyä, alkaa bingo. Leikinohjaaja sanoo ryhmän jäsenten nimiä sattumanvaraisessa järjestyksessä. Osallistujat rastivat omasta lapustaan nimiä ja koittavat saada suoran joko vaakaan, pystyyn tai vinoon. Se, joka saa ensimmäisenä suoran, voittaa bingon.

15 HARJOITE 5: MIKÄ MEITÄ YHDISTÄÄ Ryhmässä muodostetaan pieniä ryhmiä, kuten kolmen hengen ryhmiä. Ryhmät koittavat keksiä seuraavat asiat. Keskusteluiden jälkeen pienryhmät saavat esitellä keksimänsä vastaukset muullekin ryhmälle. - Mikä meitä kaikkia yhdistää? - Missä asiassa olemme kaikki erilaisia?

16 HARJOITE 6: KUVAKORTIT Erilaisia kuvakortteja voi hyödyntää ryhmäyttämisessä. Ohjaaja voi levittää kivoja kuvia pöydälle, joista jokainen osallistuja saa valita yhden, joka kuvastaa annettua aihetta. Tutustumisvaiheessa aihe voi olla se, että tulee valita kuva, joka jollain lailla kuvastaa itseä. Tai sitten aiheeksi voi antaa valita kuvan, joka kuvastaa tämän hetken kuulumisia. Kun jokainen on valinnut kortin, mennään piiriin istumaan ja jokainen saa vuorollaan näyttää valitsemansa kortin ja lyhyesti kertoa, miksi valitse juuri sen. Purkuharjoitteena voidaan leikkijöitä ohjeistaa valitsemaan päivän fiilistä kuvaava kortti.

17 HARJOITE 7: LANKAKERÄN HEITTO Istutaan piirissä. Leikin aloittajalla on käsissään lankakerä. Hän sanoo oman nimensä Minä olen ja laittaa langanpään sormeensa, jonka jälkeen heittää kerän seuraavalle. Huomioi, että leikin aloittaja siis edelleen pitää langasta kiinni, vaikka lopun lankakerästä hän heittääkin seuraavalle. Seuraava leikkijä ottaa langasta kiinni, esittelee itsensä ja heittää kerän edelleen jollekin leikkijälle. Kerää heitellään, kunnes lanka on kulkenut kaikilla leikkijöillä. Leikkijöiden välille on muodostunut verkko. Lanka keritään takaisin käymällä heittelykierros takaperin nimien kanssa. Leikki vaatii ryhmältä yhteistoimintaa, jottei lanka sotkeudu ja kerä pysyy koossa. Nimen lisäksi voidaan pyytää sanomaan itsestään jotain muutakin, esim. lempiruoka. (Idea: Koko Suomi leikkii Terhokerho käsikirja)

18 HARJOITE 8: TUTUSTU MINUUN Istutaan piirissä. Taustalle laitetaan soimaan musiikkia. Kun musiikki soi, jokin esine kiertää ringissä. Kun musiikki loppuu, oppilas, jonka kädessä esine on, kertoo nimensä ja jonkin oh-jaaman kysymän tiedon itsestään, kuten lempiruokansa tai mitä harrastusta haluaisi joskus kokeille, minne haluaisi tulevaisuudessa matkustaa. Katso myös seuraavan leikin kohdalta aihevinkkejä! Sen jälkeen musiikki jatkaa soimistaan ja esine lähtee jälleen kiertämään ringissä. (Idea: Ryhmäyttämisopas)

19 HARJOITE 9: JUTTUJONO Leikkijät muodostavat kaksi vastakkaista jonoa niin, että jokaiselle on pari. Leikin ohjaaja antaa aiheen, josta parin kanssa keskustellaan pari minuuttia. Merkin jälkeen pari vaihtuu niin, että toinen jono pysyy paikallaan ja toinen jono liikkuu eteenpäin (jonossa ensimmäi-senä ollut siirtyy viimeiseksi). Tällä harjoitteella saadaan myös sellaiset ryhmän jäsenet, jotka eivät muuten vaihtaisi ajatuksia keskenään, juttelemaan ja tutustumaan. Aihevinkkejä: - Mitä tekee lauantai-iltaisin? - Mikä lempiurheilulaji, -bändi, -kirja, -ruoka, -karkki, -elokuva? - Lempisovellus kännykässä? - Millainen olisi unelmien koti? jne. (Idea: Kuulun! Välineitä ryhmän toiminnan tukemiseen)

20 HARJOITE 10: MEKSIKON PIKAJUNA Katso tarkempi ohjeistus "Yhteishengestä voimaa!" -oppaasta!

21 HARJOITE 11: ONGELMASOLMU Ongelmasolmuun tarvitaan noin 10 metriä pitkä köysi ja noin 10 osallistujaa. Osallistujat tarttuvat molemmilla käsillä köydestä tasaisin välimatkoin. Keskelle köyttä leikkijöiden väliin jätetään hieman pidemmälti köyttä. Tehtävänä on tehdä solmu köyden keskelle niin, että leikkijät eivät saa päästää irti köydestä. Tehtävä toimii hauskana toiminnallisena ongelmanratkaisutehtävänä. Vinkki: Tehtävän ratkaisu on se, että kaikki osallistujat menevät köydestä muodostetun silmukan läpi. (Idea: Onnistunut opetus menetelmien kartoitus)

22 HARJOITE 13: MINÄ PIDÄN SILLISALAATISTA Istutaan tuoleilla piirissä. Tuoleja on yksi vähemmän kuin osallistujia. Yksi osallistujista on piirin keskellä. Keskellä oleva sanoo asian, josta pitää, esimerkiksi minä pidän jäätelöstä. Kaikki, jotka pitävät samasta asiasta, vaihtavat paikkaa. Paikkaa ei saa vaihtaa viereiseen tuoliin. Se, joka ei ehdi löytää paikkaa, jää keskelle. Jos keskellä oleva sanoo: minä pidän sillisalaatista! Kaikkien tulee vaihtaa paikkaa. (Idea: Onnistunut opetus menetelmien kartoitus)

23 HARJOITE 16: HEDELMÄSALAATTI Istutaan tuoleilla piirissä. Jokaiselle leikkijälle annetaan lapulla tai korvaan kuiskaamalla yksi hedelmän nimi kuten omena, banaani tai appelsiini. Yksi menee keskelle seisomaan. Keskel-lä olija huutaa jonkun ryhmän nimen esim. omenat, jolloin kaikki omenat vaihtavat nope-asti paikkaa. Myös keskellä ollut yrittää löytää paikan itselleen. Ilman tuolia jäänyt siirtyy keskelle uudeksi huutajaksi. Jos keskellä oleva sanoo hedelmäsalaatti, kaikkien pitää vaihtaa paikkaa. Viereiselle paikalle ei saa vaihtaa paikkaa. (Idea: Partiowiki, leikit)

24 HARJOITE 18: NOPEUSSANAPELI Ryhmälle annetaan jokin sana, jossa on esimerkiksi 5-9 kirjainta. Ryhmän tehtävä on muodostaa sanan kirjaimista mahdollisimman monta uutta sanaa. Tästä voi tehdä myös kilpailu-version, kun osallistujat jaetaan pienryhmiin, ja eniten uusia sanoja keksinyt ryhmä voittaa. (Idea: Ryhmäyttämisopas)

25 HARJOITE 17: SILLIT PURKISSA Leikkijät muodostavat pareja tai pieniä porukoita. Yksi pari menee muilta piiloon. Hetken kuluttua muut alkavat etsiä piiloon menneitä pareittain tai pienissä porukoissa. Kun he löytävät piiloon menneet, he menevät samaan piiloon. Peli loppuu, kun kaikki ovat löytäneet samaan piiloon. Pelissä voi myös kulkea yksin, mutta ryhmäytymisen kannalta pienryhmissä toimiminen on parempi.

26 HARJOITE 19: SANOMALEHTIEN LEIKKELY Pelaajista muodostetaan saman suuruisia joukkueita. Joukkueet saavat sanomalehden ja saksia. Joukkueiden tehtävä on leikata lehdistä kirjaimia, joista kootaan joukkueen jäsenten etunimet ja ne liimataan paperille. Joukkue, joka saa ensimmäisenä jokaisen joukkueen jä-senen etunimen koottua leikaten ja liimaten paperille, voittaa. Hyvä palkinto sekä lohdutuspalkinnot motivoivat osallistumaan. (Idea: Ryhmäyttämisopas)

27 HARJOITE 20: HERNEKILPAILU Lattialle laitetaan herneitä. Luokan tehtävänä on kerätä herneet ämpäriin mahdollisimman nopeasti käyttäen pyykkipoikia. Luokalle voi antaa eri palkintoluokkia. Jos haaste onnistuu 5 minuutissa, voi palkinto olla 3 karkkia/hlö. Jos taas haaste onnistuu 10 minuutissa, saavat kaikki 2 karkkia/hlö.

28 HARJOITE 22: PAPERITORNI Ryhmille annetaan 20 A4-paperiarkkia. Tehtävänä on ryhmässä rakentaa mahdollisimman korkea torni annetussa ajassa. Se joukkue, joka rakentaa korkeimman pystyssä pysyvän tornin, voittaa. (Idea: Onnistunut opetus menetelmien kartoitus)

29 HARJOITE 24: TELEPATIAA Leikkijät jaetaan kahteen ryhmään. Ryhmät menevät eri puolille luokkaa. Lattialle ryhmien väliin laitetaan 6 hanskaa. Ensin ryhmä 1 kääntyy poispäin ja ryhmä 2 valitsee yhden hanskan, jonka alle piilottaa kolikon. Kun kolikko on piilotettu, saa ryhmä 1 alkaa pohtia, minkä hanskan alla kolikko on. Keskustelua saa käydä. Ilmeiden ja puolusteluiden perusteella ryhmä koittaa selvittää, minkä hanskan alle kolikko on piilotettu. Jos ryhmä arvaa väärin, se ei saa pistettä. Jos ryhmä arvaa oikein, se saa pisteen. Yhden kerran pelin aikana saa käyttää armonpullan eli koittaa arvata uudestaan pieleen menneen veikkauksen jälkeen. Kun ryhmä 1 on joko saanut pisteen tai epäonnistunut arvauksessaan, vaihdetaan osia. Se ryhmä, joka saa ensin 3 pistettä, voittaa.

YHTEIS- HENGESTÄ VOIMAA!

YHTEIS- HENGESTÄ VOIMAA! YHTEIS- HENGESTÄ VOIMAA! RYHMÄYTTÄMISEN HYÖDYT Ehkäisee kiusaamista Työrauha paranee Opettaminen helpottuu Työskentely tehostuu Osallisuuden kokemus ryhmässä - yksinäisyyden tunteiden väheneminen Syrjäytymisen

Lisätiedot

YHTEIS- HENGESTÄ VOIMAA!

YHTEIS- HENGESTÄ VOIMAA! YHTEIS- HENGESTÄ VOIMAA! Jatkoryhmäytysmalli YHTEISHENGESTÄ VOIMAA! Tekijä: Jonna Heikkilä/OSAVA-hanke Graafinen suunnittelu: Janne Heikkilä Jatkoryhmäytyspaketti on tehty Jokirannan koululle ja Ylivieskan

Lisätiedot

LANKAKERÄ NEULOMINEN

LANKAKERÄ NEULOMINEN LANKAKERÄ NEULOMINEN LANKAKERÄLEIKKI Oppilaat seisovat luokassa ja heittelevät lankakerää ristiin rastiin. Ensimmäinen heittäjä sitoo langanpään sormeensa, heittää kerän seuraavalle. Tämä ottaa langasta

Lisätiedot

LEIKKEJÄ JA PELEJÄ. 1.Tutustuminen: Hauska tutustumiskilpailu. Lankakeräleikki. Syntymäpäivä. Ihminen ihmiseen. Hassua anatomiaa

LEIKKEJÄ JA PELEJÄ. 1.Tutustuminen: Hauska tutustumiskilpailu. Lankakeräleikki. Syntymäpäivä. Ihminen ihmiseen. Hassua anatomiaa LEIKKEJÄ JA PELEJÄ 1.Tutustuminen: Hauska tutustumiskilpailu Leikkijät muodostavat noin viiden hengen ryhmiä. Ryhmäläiset seisovat rivissä. Leikinjohtaja määrää, millaiseen järjestykseen he rivissä asettautuvat:

Lisätiedot

LUKUKORTIT Lukukorteista on moneksi Toiminnallista matematiikkaa 1.-6. luokille. Riikka Lyytikäinen Liikkuva koulu Helsinki 2016

LUKUKORTIT Lukukorteista on moneksi Toiminnallista matematiikkaa 1.-6. luokille. Riikka Lyytikäinen Liikkuva koulu Helsinki 2016 LUKUKORTIT Lukukorteista on moneksi Toiminnallista matematiikkaa 1.-6. luokille Riikka Lyytikäinen Liikkuva koulu Helsinki 2016 Lukujonot Tarvikkeet: siniset ja vihreät lukukortit Toteutus: yksin, pareittain,

Lisätiedot

HARJOITE 15: MATON KÄÄNTÖ

HARJOITE 15: MATON KÄÄNTÖ HARJOITE 15: MATON KÄÄNTÖ Ryhmä seisoo maton päällä. Tehtävänä on kääntää matto ryhmän alla niin, ettei kukaan nouse pois matolta. (Idea: Onnistunut opetus - menetelmien kartoitus) HARJOITE 25: KARKKIKAVERI

Lisätiedot

PUU PALAA PAKKO VAIHTAA HUHUU-LEIKKI

PUU PALAA PAKKO VAIHTAA HUHUU-LEIKKI PUU PALAA PAKKO VAIHTAA HUHUU-LEIKKI PUU PALAA PAKKO VAIHTAA Keskellä on yksi leikkijä ilman omaa pesää. Ilman omaa pesää oleva leikkijä huutaa: Puu palaa, pakko vaihtaa!. Pesissä olevat leikkijät vaihtavat

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

Tutustumisleikkejä tuutoreille!

Tutustumisleikkejä tuutoreille! Tutustumisleikkejä tuutoreille! 1. Jonoon Leikkijät jaetaan ryhmiin. Ohjaajan komennon mukaan ryhmät asettuvat jonoon jonkin tietyn ominaisuuden mukaan, esimerkiksi pituusjärjestyksessä, kengän numeron

Lisätiedot

Vinkkejä toiminnalliseen oppimiseen ja taukoliikuntaan

Vinkkejä toiminnalliseen oppimiseen ja taukoliikuntaan Vinkkejä toiminnalliseen oppimiseen ja taukoliikuntaan Juli Hovi ja Kaisa Björn Hämeen Liikunta ja Urheilu ry 1 Teoria (poimintoja LIKES, OPH, Liikkuva koulu) Yhtäjaksoinen istuminen heikentää oppilaan

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU-SEMINAARIN LQ-OHJELMAN WORKSHOP (45 min) 13.4.2016

LIIKKUVA KOULU-SEMINAARIN LQ-OHJELMAN WORKSHOP (45 min) 13.4.2016 LIIKKUVA KOULU-SEMINAARIN LQ-OHJELMAN WORKSHOP (45 min) 13.4.2016 Lions Quest elämisentaitoja-ohjelman pääkouluttaja Ulla Sirviö-Hyttinen TAVOITE: Jokainen meistä tarvitsee tunteen siitä, että kuulumme

Lisätiedot

Tutustumis-, vuorovaikutus- ja nimileikit

Tutustumis-, vuorovaikutus- ja nimileikit Tutustumis-, vuorovaikutus- ja nimileikit Tutustumis-, vuorovaikutus- ja nimileikkien tarkoituksena on saada ryhmän jäsenet tutustumaan toisiinsa. Näiden leikkien avulla voidaan lähestyä uusia asioita,

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

1-2 Tuomelan pihalla. Areena)

1-2 Tuomelan pihalla. Areena) 1-2 Tuomelan pihalla 1. 6A Ikiliikkuja 2. 6B Sanaselitys rokeja poke 3. 7B Eläinjuoksu (kartiot) 4. 7C Kanatortilla 5. 8A Monen pallon futis (useampi jalkapallo, Areena) 6. 7F Pallojen heittely (paljon

Lisätiedot

Pupu Painokkaan pihapuuhakirja

Pupu Painokkaan pihapuuhakirja Pupu Painokkaan pihapuuhakirja Turun Kaupungin Terveystoimi Tartuthan käpälään! --hei, näin me lähdetään! --pihapoluille leikkimään! --pupun loikkia hyppimään! Nurkkajussia Yksi leikkijöistä on nurkkajussi,

Lisätiedot

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta Art. Nr. 22421 Move & Twist Iloinen toimintapeli, jossa pienet leppäkertut yrittävät kiivetä kukan vartta pitkin ylös päästäkseen kauniin kukan luo. Tehtävästä suoriutumiseen leppäkertut tarvitsevat kuitenkin

Lisätiedot

Prosenttikäsite-pelin ohje

Prosenttikäsite-pelin ohje 1(5) Prosenttikäsite-pelin ohje Yksi neljäsosa kakkua Tässä pelissä opitaan yhdistämään * murtoluvun kuva ja sanallinen kuvaus sekä murtolukumerkintä * murto- ja desimaali- sekä %-luvun merkinnät. 0,25

Lisätiedot

Ryhmien ideoimia harjoitteita Kepeli-ohjaajakoulutuksessa

Ryhmien ideoimia harjoitteita Kepeli-ohjaajakoulutuksessa Ryhmien ideoimia harjoitteita Kepeli-ohjaajakoulutuksessa 7.11.2017 Rytmirinkula rullaa (1 chili) Tarvikkeet: rytmirinkula Ryhmä (noin 4-7 hlöä) menee rytmirinkulan sisään. Yksi saa vuorollaan olla rinkulan

Lisätiedot

SOSIAALISET TAIDOT. Tukioppilaskoulutus /OSAVA-hanke

SOSIAALISET TAIDOT. Tukioppilaskoulutus /OSAVA-hanke SOSIAALISET TAIDOT Tukioppilaskoulutus 12.12.2016/OSAVA-hanke Nimen vaihto kättelyllä Kuljetaan ympäri luokkatilaa Kun kohtaat jonkun, kättelet ja sanot oman nimesi. Toinen tekee samoin. Henkilön, jota

Lisätiedot

Trafficars - Ruuhkaara

Trafficars - Ruuhkaara 760104 Trafficars - Ruuhkaara 2 5 pelaajaa Ikäsuositus 5+, 8+ Peliaika 10 15 minuuttia Pelipaketin sisältö 50 autokorttia 12 erikoiskorttia ohjevihko Pelissä: Opitaan liikkumaan lukualueella 0 50. Harjoitellaan

Lisätiedot

SEIKKAILU PEIKKOMETSÄSSÄ TAIDETEOS

SEIKKAILU PEIKKOMETSÄSSÄ TAIDETEOS SEIKKAILU PEIKKOMETSÄSSÄ TAIDETEOS SEIKKAILU PEIKKOMETSÄSSÄ 1. Peikot ovat taitavia ylittämään metsän esteitä. Miten voitte ylittää kiven, ison oksan tai kaatuneen puun? 2. Peikot tykkäävät tasapainotella

Lisätiedot

VIRUSKAAPPARI-PELI - KURKISTUS OHJELMOINNILLISEEN AJATTELUUN

VIRUSKAAPPARI-PELI - KURKISTUS OHJELMOINNILLISEEN AJATTELUUN VIRUSKAAPPARI-PELI - KURKISTUS OHJELMOINNILLISEEN AJATTELUUN Tämä teos on lisensoitu Creative Commons CC BY 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla. Tarkastele käyttölupaa osoitteessa http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/.

Lisätiedot

Liikkuminen eri tyyleillä (onnistuu yksin) Pujottelurata (onnistuu yksin) Kaverikuva (kaveri tai ryhmä) Pyykkipojat karkuteillä (kaveri ta ryhmä)

Liikkuminen eri tyyleillä (onnistuu yksin) Pujottelurata (onnistuu yksin) Kaverikuva (kaveri tai ryhmä) Pyykkipojat karkuteillä (kaveri ta ryhmä) Kattikierros on toiminnallinen rata noin alakouluikäisille. Voit ottaa kaikki pisteet tai valita sopivimmat ryhmällesi. Alla on kuvattu pisteet ja niihin tarvittavat välineet. Pisteet Liikkuminen eri tyyleillä

Lisätiedot

Piha: Nurmikko, muutamia puita, hiekkainen kävelytie. - Annika, Katja, Marika, Paula, Pia, Raman, Sirpa (Tomi, Jarno)

Piha: Nurmikko, muutamia puita, hiekkainen kävelytie. - Annika, Katja, Marika, Paula, Pia, Raman, Sirpa (Tomi, Jarno) Sivu 1 / 6 Tapahtuma: Paikka: Mänttä-Vilppulan vastaanottokeskuksen grilli-ilta Puistokatu 31, Mänttä (asuntojen takapiha) Piha: Nurmikko, muutamia puita, hiekkainen kävelytie. Aika: Keskiviikko 08.05.2013

Lisätiedot

SEURAA JOHTAJAA. Tarvikkeet: Halutessa eri tempoista musiikkia

SEURAA JOHTAJAA. Tarvikkeet: Halutessa eri tempoista musiikkia SEURAA JOHTAJAA Tarvikkeet: Halutessa eri tempoista musiikkia Aikuinen tai lapsi toimii johtajana, jonka liikkumistapaa perässä tuleva matkii. Johtaja kulkee eri tyyleillä; jättiläisenä, pienenä hiirenä,

Lisätiedot

52999 Aktiivinen matematiikka

52999 Aktiivinen matematiikka 52999 Aktiivinen matematiikka Laske kymmeneen Oppilaiden määrä: vähintään 10 oppilasta. Numeroidut kartiot 1-10 (käytä 0-kartion päällä kartionpäällistä ja kirjoita lapulle numero 10). Numeroidut hernepussit

Lisätiedot

- pallon tarkkuusheitto ( esim. sulkapallon heittäminen yläkautta korilevyyn tai esteen yli)

- pallon tarkkuusheitto ( esim. sulkapallon heittäminen yläkautta korilevyyn tai esteen yli) Jonot mataliksi pesäpallo 3-6 lk. PELI 1. Pesishippa Välineet: räpylöitä, palloja, mailoja ja kartioita Leikitään pesishippaa, jossa hipan tehtävänä on saada mahdollisimman monta ryhmäläistä kiinni. Kenttäalue

Lisätiedot

Välkkäri-koulutus 2017

Välkkäri-koulutus 2017 Tervapata Välineet: keppi tai vastaava (puoluenauha, sulkapallo) Oppilaat muodostavat piirin (voidaan piirtää rinkula maahan sekä/tai merkata oma paikkansa). Yksi lähtee kiertämään piiriä kädessään esim.

Lisätiedot

75289 Laskuvarjo. Ideoita LASKUVARJO leikkeihin

75289 Laskuvarjo. Ideoita LASKUVARJO leikkeihin 75289 Laskuvarjo Ideoita LASKUVARJO leikkeihin LASKUVARJO leikit, tuotenumero 75289 Leikkivarjon käyttö: - hauskaa, jännittävää, erilaista ja motivoivaa toimintaa Leikin valmisteluissa ja opettelemisessa

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Juhlitaan yhdessä lapsen oikeuksien sopimusta!

Juhlitaan yhdessä lapsen oikeuksien sopimusta! Juhlitaan yhdessä lapsen oikeuksien sopimusta! Tänä vuonna YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää 25 vuotta, joten Liikkuva koulu -ohjelma kutsuu kaikki koulut tekemään tunnetuksi ja juhlimaan yhdessä

Lisätiedot

IHMINEN: kehonosat ja elimet

IHMINEN: kehonosat ja elimet IHMINEN: kehonosat ja elimet AIHE: S1: Kasvu ja kehitys (OPS 2014) IKÄLUOKKA: alkuopetus TAVOITTEET: Opetuskokonaisuudelle asetettuja käsitteellisenä tavoitteena on ihmisen kehonosien mieleen palauttaminen

Lisätiedot

Erilaisia osallisuusmenetelmiä

Erilaisia osallisuusmenetelmiä Erilaisia osallisuusmenetelmiä Rauna Nerelli, Suomen Lasten Parlamentti Tässä on muutamia menetelmiä, joita voi käyttää lasten kanssa ryhmässä toimittaessa, kun halutaan vahvistaa lasten osallisuutta ja

Lisätiedot

Yksinkertaista, museopedagoginen kulttuurikasvatuskokonaisuus Opettajan oheismateriaali esiopetukselle. ja 1. luokille

Yksinkertaista, museopedagoginen kulttuurikasvatuskokonaisuus Opettajan oheismateriaali esiopetukselle. ja 1. luokille Yksinkertaista, museopedagoginen kulttuurikasvatuskokonaisuus Opettajan oheismateriaali esiopetukselle. ja 1. luokille Satutunti tuntisuunnitelma Aihe: Esimerkiksi äidinkieli, kuvataide Kesto 45 min Tarvikkeet:

Lisätiedot

Säännöt. Pelivalmistelut

Säännöt. Pelivalmistelut Haasteet Haasteet 1. Lusikka kuppiin 2. Posse Pong 3. Räkäpallo 4. Syömäpuikkohaaste 5. hamsteriposket 6. Lattian kautta kuppiin 7. Korttipalapeli 8. Lajitteluhaaste 9. Pingis ristinolla 10. Lusikkaflipperi

Lisätiedot

Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15)

Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia   Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15) Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15) Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia www.papunet.fi Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 2(15) OHJEET K-ÄÄNTEEN HARJOITTELUUN K-äänne:

Lisätiedot

1. Sananselitys. 2. Ohjelmointi. 3. Keskustelu. 4. Medialukutaito

1. Sananselitys. 2. Ohjelmointi. 3. Keskustelu. 4. Medialukutaito OpETuKsELliNeN S I s Ä L T ö 1. Sananselitys 2. Ohjelmointi 3. Keskustelu 4. Medialukutaito Vinkkejä opettajille Linnanmäki -päivän opetukselliseen puoleen. 2 0 1 7 1. Helsinki-sanaselityspeli TAIDOT:

Lisätiedot

Oppilaat jaetaan kahteen ryhmään jako kahteen -menetelmällä. Toinen ryhmistä on Nikotiiniryhmä ja toinen Ilman nikotiinia -ryhmä.

Oppilaat jaetaan kahteen ryhmään jako kahteen -menetelmällä. Toinen ryhmistä on Nikotiiniryhmä ja toinen Ilman nikotiinia -ryhmä. HARJOITUS: Nuuskarastit 4.-5. luokkaisille 2-3 rastia Tarvitset: - 4-6 pöytää/pulpettia - maalarinteippiä - Mitä sinulle tulee mieleen sanasta nuuska? -kysymyspaperit - Kolme väittämää nuuskasta -paperit

Lisätiedot

Levitä käsivartesi ja sano: Aaah, minä olen ihana. Piirrä silmät kiinni vasemmalla kädellä oma muoto kuvasi ja esittele itsesi muille. Halaa itseäsi.

Levitä käsivartesi ja sano: Aaah, minä olen ihana. Piirrä silmät kiinni vasemmalla kädellä oma muoto kuvasi ja esittele itsesi muille. Halaa itseäsi. Mistä kuva kertoo? Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista. Levitä käsivartesi ja sano: Aaah, minä olen ihana. Katso ympärillesi ja kerro viisi kaunista asiaa, jotka näet. Piirrä silmät kiinni vasemmalla

Lisätiedot

Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista.

Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista. tekstit tehtävä sidor_layout 1 019-01-09 14:06 Sida 1 tekstit tehtävä sidor_layout 1 019-01-09 14:06 Sida tekstit tehtävä sidor_layout 1 019-01-09 14:06 Sida 3 Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista.

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa Harjoituskerran tavoitteena on

Lisätiedot

1. Helppo ja hauska pöytäteatteri

1. Helppo ja hauska pöytäteatteri 1. Helppo ja hauska pöytäteatteri Nukketeatteri inspiroi ja rikastuttaa niin lasten kuin aikuisten mielikuvitusta. Pöytäteatteri on yksi nukketeatterin muoto. Pöytäteatteria esitetään sananmukaisesti pöydän

Lisätiedot

Avainsanat: peli, matematiikka, polynomi, yhteen- ja vähennyslasku, kertolasku

Avainsanat: peli, matematiikka, polynomi, yhteen- ja vähennyslasku, kertolasku Pasi Leppäniemi OuLUMA, sivu 1 POLYNOMIPELI Avainsanat: peli, matematiikka, polynomi, yhteen- ja vähennyslasku, kertolasku Luokkataso: 8-9 lk Välineet: pelilauta, polynomikortit, monomikortit, tuloskortit,

Lisätiedot

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä.

Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. Ma Tänään rapistelemme ja mittailemme sanomalehteä. 3. Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2. Kumpaan suuntaan sanomalehti repeää paremmin, alhaalta ylös vai sivulta sivulle? Laita rasti oikean

Lisätiedot

2. Mikä on eniten kalastettu kala Saaristomerellä? 3. Mitä kaloja ihminen pystyy kasvattamaan kalanviljelylaitoksissa?

2. Mikä on eniten kalastettu kala Saaristomerellä? 3. Mitä kaloja ihminen pystyy kasvattamaan kalanviljelylaitoksissa? 36- leikin ohjeet 36- leikki on versio ulkoleikistä, jonka on kehittänyt Saara Susiluoma Jyväskylän luontokoulusta. Nimi tulee 36 kysymyksestä, jotka on kirjoitettu erillisille paperilapuille. Kuhunkin

Lisätiedot

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus   Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival. OMAN VUORON ODOTTAMINEN Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus www.viitotturakkaus.fi Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.com OMAN VUORON ODOTTAMINEN OMAN VUORON ODOTTAMINEN Oman vuoron odottaminen

Lisätiedot

Kenguru 2012 Ecolier sivu 1 / 7 (4. ja 5. luokka) yhteistyössä Pakilan ala-asteen kanssa

Kenguru 2012 Ecolier sivu 1 / 7 (4. ja 5. luokka) yhteistyössä Pakilan ala-asteen kanssa Kenguru 2012 Ecolier sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

Kenguru 2011 Ecolier (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2011 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos et halua

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN A) Sisältökysymykset: 1. Miksi pojan nimeksi tuli Peukaloinen? 2. Millainen Peukaloinen oli lapsena? 3. Miten Peukaloinen ohjasi hevosta oikeaan paikkaan? 4. Mitä vastaan

Lisätiedot

metsämatikkaa Sata käpyä Lukuja metsästä Laskutarina Mittaaminen punaisella narulla Päin mäntyä (metsän yleisin puu)

metsämatikkaa Sata käpyä Lukuja metsästä Laskutarina Mittaaminen punaisella narulla Päin mäntyä (metsän yleisin puu) metsämatikkaa Sata käpyä Lukuja metsästä Laskutarina Mittaaminen punaisella narulla Päin mäntyä (metsän yleisin puu) Vinkki! MAPPAsta www.mappa.fi löytyy haulla matematiikkaa ulkona valmiita tuntisuunnitelmia

Lisätiedot

Valmis - Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Varsinais-Suomessa

Valmis - Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Varsinais-Suomessa YHTEISPELI-kortit ryhmäyttämisen tueksi Tutustuminen Suomen kartta Ohje: Piirretään lattiaan/maahan Suomen tai paikkakunnan kartan ääriviivat, johon opiskelijat sijoittuvat seisomaan asuinpaikkansa kohdalle.

Lisätiedot

1) Alkulämpö 12 min. Alkulämpö ulkona. Lämmittely 4 min, viimeinen pari uunista ulos. Koordinaatiot 3 min, hölkkäpalautus.

1) Alkulämpö 12 min. Alkulämpö ulkona. Lämmittely 4 min, viimeinen pari uunista ulos. Koordinaatiot 3 min, hölkkäpalautus. 1) Alkulämpö 12 min Lämmittely 4 min, viimeinen pari uunista ulos Parijono ja 1-2 hippaa. Parijonossa ollaan kokoajan pienessä liikkeessä 1) 1 min Paikallaan juoksu 2) 30 sek Pikkuvuorohyppely 3) 30 sek

Lisätiedot

http://www.iihce.fi/desktopmodules/iihcemodules/print.aspx?listid=626

http://www.iihce.fi/desktopmodules/iihcemodules/print.aspx?listid=626 1 / 9 2.10.2010 15:37 Kirjainten tekeminen [ref# 1379] Harjoitteen tavoite: Kiekonkäsittelyn alkeiden harjoittelu Osallistujien määrä ja ryhmäjako: Kaikki mukana (halutessa pienryhmät) Tarvittavat välineet

Lisätiedot

Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 (lukion 1. vuosi)

Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 (lukion 1. vuosi) Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 Nimi Ryhmä Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet Miksi lapset tarvitsevat liikuntaa? Selviytyäkseen jokapäiväisen elämän tarpeista ja vaatimuksista Päivittäisen hyvinvoinnin tueksi Saavuttaakseen uusien asioiden oppimiseen vaadittavia edellytyksiä Terveyden

Lisätiedot

Laulu- ja lorujumppia:

Laulu- ja lorujumppia: Laulu- ja lorujumppia: Vedetään nuottaa Vedetään nuottaa, saadaan kaloja (istutaan vastakkain käsistä kiinni pitäen) Kissalle kiisket, koiralle kuoreet (vedetään vuoroin eteen ja taakse) Isot kalat syödään

Lisätiedot

Opettaja näyttelee muutamien esineiden ja kuvien avulla hyvin yksinkertaisen näytelmän ja saa opiskelijat osallistumaan

Opettaja näyttelee muutamien esineiden ja kuvien avulla hyvin yksinkertaisen näytelmän ja saa opiskelijat osallistumaan Opettaja näyttelee muutamien esineiden ja kuvien avulla hyvin yksinkertaisen näytelmän ja saa opiskelijat osallistumaan siihen. Opettaja tuo ensimmäiselle tunnille sanomalehden, aikakauslehden, kirjeen

Lisätiedot

metsän kieli Luonnon aakkoset Adjektiivijahti Vastakohtien etsintä Sanakäärme Sana-arvoitus Narujuoksu Tiedän ja näen

metsän kieli Luonnon aakkoset Adjektiivijahti Vastakohtien etsintä Sanakäärme Sana-arvoitus Narujuoksu Tiedän ja näen metsän kieli Luonnon aakkoset Adjektiivijahti Vastakohtien etsintä Sanakäärme Sana-arvoitus Narujuoksu Tiedän ja näen Luonnon aakkoset YM, AI, kielet pareittain tai pienissä ryhmissä aakkoskortit, pyykkipojat

Lisätiedot

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi MÄMMI Videovihko Mämmi on noin 10-vuotias ihan tavallinen koululainen, vaikka ulkomuodoltaan hän voi jonkun mielestä näyttääkin oranssilta läjältä. Mämmi pohtii kaikkien alakoululaisten tavoin elämän iloja

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I

Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerran

Lisätiedot

Klassikkotuotekortit. Maistuva muistipeli. Muistipelistä helppo tai vaikea. Klassikkoherkkupäivä. Makumuistelua

Klassikkotuotekortit. Maistuva muistipeli. Muistipelistä helppo tai vaikea. Klassikkoherkkupäivä. Makumuistelua Klassikkotuotekortit RyhmäRenki Kirsi Alastalo 2018 Maistuva muistipeli Ryhmä jakautuu kahteen joukkueeseen. Ensimmäinen joukkue istuu pöydän toisella puolella ja toinen joukkue vastapäätä. Jaa korttiparit

Lisätiedot

Kenguru 2017 Student lukio

Kenguru 2017 Student lukio sivu 1 / 9 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saa 3, 4 tai 5 pistettä.

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 2 Pallo tutuksi II

Harjoitussuunnitelma viikko 2 Pallo tutuksi II Harjoitussuunnitelma viikko 2 Pallo tutuksi II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

SEMINAARIN KOULUN OPPILAIDEN

SEMINAARIN KOULUN OPPILAIDEN SEMINAARIN KOULUN OPPILAIDEN TUTUSTUMISPÄIVÄ KE 30.5.2012 KLO 09.00-12.00 PULLERIN KENTTÄ JTi 20120318 TOIMINTA Ojoisten oppilaat koululle klo 08.30 09.00 taksit suoraan Pullerilleja taksit kotiin klo

Lisätiedot

KURR KURR. Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19)

KURR KURR. Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia   Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19) Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19) KURR KURR Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia www.papunet.fi Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 2(19) OHJEET R-ÄÄNTEEN HARJOITTELUUN

Lisätiedot

MEDIA Nuorisotyön koordinaattori Suvi Dunder

MEDIA Nuorisotyön koordinaattori Suvi Dunder MEDIA Nuorisotyön koordinaattori Suvi Dunder Media on muutakin kun vain tutut televisio ja sanomalehti. Mediakasvatuksessa tulisi ottaa huomioon myös tietokonepelit, mainonta monissa eri muodoissa, keskustelupalstat

Lisätiedot

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin.

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. 3. 4. Mitä sanomalehteä luet? Etsi lehdestä seuraavat perustiedot: a) lehden nimi b) ilmestymisnumero c) irtonumeron hinta d) päätoimittaja e)

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II

Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerralla

Lisätiedot

Lauletaan useita kertoja siten, että nostellaan vuoroin oikeaa ja vasenta jalkaa.

Lauletaan useita kertoja siten, että nostellaan vuoroin oikeaa ja vasenta jalkaa. Tammikuun liikuntavinkit lähde: suunnittelen liikuntaa palvelu (www.nuorisuomi.fi) SUKSITANSSI: Tuttu laululeikki sukset jalassa. Harjoitellaan tasapainotaitoa. Leikitään tasaisella alueella, jossa kaikille

Lisätiedot

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti Aihe 3. luokan koulupäivä metsässä Tavoitteet englanti: verbit, luontosanasto, värit matematiikka: mittayksiköt ja geometria ympäristötieto: jokamiehenoikeudet käytetään kaikkia aisteja luonnon havainnoimisessa

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

LIPPUPALLODEMO 90min 1

LIPPUPALLODEMO 90min 1 LIPPUPALLODEMO 90min 1 1.TUTUSTUMINEN PALLOON pareittain heittoharjoittelua kahdessa rivissä huomioi turvallisuusseikat - rauhallisia, tarkkoja heittoja 2 2.OPETUSKESKUSTELU a) OTE PALLOSTA HEITOSSA etusormi

Lisätiedot

Mittalaite ja puhelin on laitettu toimimaan automaattisesti yhdessä, sinun tulee seurata puhelimen antamia ohjeita mittauksen suorittamiseen.

Mittalaite ja puhelin on laitettu toimimaan automaattisesti yhdessä, sinun tulee seurata puhelimen antamia ohjeita mittauksen suorittamiseen. TIETOA MITTAUKSESTA VERENPAINE Olet saanut käyttöösi Beurer-mittalaitteen ja puhelimen. Mittalaitteella mitataan verenpaine ja syke. Mittauksen jälkeen puhelin lähettää mitatut arvot hoitajalle. Käsittele

Lisätiedot

Task list Submit code Submissions Messages Scoreboard View queue Edit contest

Task list Submit code Submissions Messages Scoreboard View queue Edit contest Jäätelö Edit task Translate 1.00 s Uolevi aikoo ostaa kaksi jäätelötötteröä: yhden Maijalle ja yhden itselleen. Tiedossasi on jokaisen myynnissä olevan jäätelötötterön hinta ja paino sekä suurin summa,

Lisätiedot

ARVAA MIKÄ AMMATTI -sanaselityspeli. AMMATTIPELI kysymysnopalla. puutarhuri. poliisi

ARVAA MIKÄ AMMATTI -sanaselityspeli. AMMATTIPELI kysymysnopalla. puutarhuri. poliisi ARVAA MIKÄ AMMATTI -sanaselityspeli Arvaa mikä ammatti -pelin korteissa on 60 suomalaisille tuttua ammattia. Tulosta sopiva määrä kortteja. Kortteja on runsaasti, ja alussa on helpompia sanoja. Lopussa

Lisätiedot

Kenguru 2010 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 5

Kenguru 2010 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 5 Kenguru 2010 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 5 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

Tehtäviä ja vinkkejä koulun tutustumispäivään

Tehtäviä ja vinkkejä koulun tutustumispäivään Tehtäviä ja vinkkejä koulun tutustumispäivään Koulun tutustumispäivä Vinkkejä opettajalle Varaa oppilaille lyijykynät, kumit ja puuvärit (keltainen, sininen, punainen, ruskea). Kouluun ja omaan uuteen

Lisätiedot

Talven kasvit. LUMASUOMI Koulutuksesta kouluun hanke. AIHE: Tutkin ja toimin ympäristössäni (EOPS 2014)

Talven kasvit. LUMASUOMI Koulutuksesta kouluun hanke. AIHE: Tutkin ja toimin ympäristössäni (EOPS 2014) Talven kasvit AIHE: Tutkin ja toimin ympäristössäni (EOPS 2014) IKÄLUOKKA: esiopetusikäiset, sopii myös 1. vuosiluokalle TAVOITTEET: Opetuskokonaisuuden käsitteellisiin tavoitteisiin kuuluu metrin käsitteeseen

Lisätiedot

Liikuntaläksy; ohjeet, kirje kotiin, päiväkirja LIIKUNTALÄKSY 15.9. 19.9. 2008 / 3A-LUOKKA

Liikuntaläksy; ohjeet, kirje kotiin, päiväkirja LIIKUNTALÄKSY 15.9. 19.9. 2008 / 3A-LUOKKA Liikuntaläksy; ohjeet, kirje kotiin, päiväkirja LIIKUNTALÄKSY 15.9. 19.9. 2008 / 3A-LUOKKA Tälle viikolle tulee meidän luokkalaisille liikuntaläksyä. Se koskee koulumatkoja. A) Oppilas merkitsee rastin

Lisätiedot

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2012 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 17 Kärkipotku I

Harjoitussuunnitelma viikko 17 Kärkipotku I Harjoitussuunnitelma viikko 17 Kärkipotku I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerran

Lisätiedot

Muistathan, että löytämiäsi aarteita ei saa ottaa mukaan, vaan ne pitää jättää omille paikoilleen muita löytöretkeilijöitä varten.

Muistathan, että löytämiäsi aarteita ei saa ottaa mukaan, vaan ne pitää jättää omille paikoilleen muita löytöretkeilijöitä varten. TERVETULOA SATUMAISELLE LÖYTÖRETKELLE! Hyvä Löytöretkeilijä, Olet lähdössä seikkailulle Pukstaavin yläkertaan. Voit ratkaista 1 5 rastia joko yksin tai ryhmässä. Tarvittaessa voit pyytää museokaupasta

Lisätiedot

Tunnin sisältö, mitä harjoitellaan: Liikkumisen taidot, kävely, juoksu, hyppääminen, harppaus, liukuminen, kinkkaaminen

Tunnin sisältö, mitä harjoitellaan: Liikkumisen taidot, kävely, juoksu, hyppääminen, harppaus, liukuminen, kinkkaaminen Läntinen ja Pohjoinen ydinneliö Minna Lehtivuori-Ahonen S2 lto Haaga-Kaarela PHVA Leena Kettukangas-Seiriö Pelimannin ala-aste Valmistava opetus 1.-3. Elina Kaidesoja Maunulan ala-aste Erityisluokanopettaja

Lisätiedot

MUUToS luokassa. Näin aloitat muutoksen luokassa! LAPSEN. viikko

MUUToS luokassa. Näin aloitat muutoksen luokassa! LAPSEN. viikko LAPSEN oikeuksien viikko MUUToS luokassa Harjoituksen tavoitteena on pohtia yhdessä, mitä oppilaat itse haluavat parantaa tai kehittää omassa luokassaan ja toteuttaa muutos tämän jälkeen. Harjoitus voidaan

Lisätiedot

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille

LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT. Ideoita opettajille LUKUDIPLOMIEN TEHTÄVÄT Ideoita opettajille Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. Kirjoita henkilöstä luonnekuvaus. 2. Tee ja kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle.

Lisätiedot

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti Aihe 1. Esikouluryhmä ryhmäytymässä Tavoitteet ryhmäytyminen liikennesääntöjen harjoittelua jokamiehenoikeudet tutuksi elekielen ja geometristen kuvioiden harjoittelua Kohderyhmä Esikouluryhmä, 16 lasta

Lisätiedot

Kenguru 2016 Ecolier (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2016 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

LIIKUNTATUNNILLA! B-TAITOTASO Koreografia: Paula Kettu Musiikin sävellys ja sovitus: J-P Piirainen

LIIKUNTATUNNILLA! B-TAITOTASO Koreografia: Paula Kettu Musiikin sävellys ja sovitus: J-P Piirainen LIIKUNTATUNNILLA! B-TAITOTASO Koreografia: Paula Kettu Musiikin sävellys ja sovitus: J-P Piirainen Tanssit: 1. Liikuntasalin lattialla tapahtuu (jenkka) 2. Kivulias polska Tervetuloa liikuntatunnille!

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 18 Kärkipotku II

Harjoitussuunnitelma viikko 18 Kärkipotku II Harjoitussuunnitelma viikko 18 Kärkipotku II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerralla

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PIENI TULITIKKUTYTTÖ

TEHTÄVIÄ SATUUN PIENI TULITIKKUTYTTÖ 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PIENI TULITIKKUTYTTÖ A) Satuun liittyviä sisältökysymyksiä: 1. Millainen sää oli uudenvuodenaattona? 2. Miten tyttö oli menettänyt puukenkänsä? 3. Millaiset hiukset tulitikkutytöllä oli?

Lisätiedot

Näin käytät GROW-kortteja

Näin käytät GROW-kortteja Mikä on GROW? GROW-korttipeli perustuu Graham Alexanderin, Alan Finen ja John Whitmoren kehittämään GROWmalliin, jossa erilaisia pulmatilanteita ja haasteita käsitellään valmentajan kysymysten avulla ratkaisukeskeisesti.

Lisätiedot

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti

Eväitä elämään lähiluonnosta hanke Toimintatuokiokortti Aihe 3 4. luokkien elämyspäivä Rantokankaalla Tavoitteet edistää ryhmäytymistä yhteistoiminnallisilla aktiviteeteilla luontoelämysten kokeminen Kohderyhmä ja koko 9 10-vuotiaat oppilaat, 36 lasta ja neljä

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Sanomalehtiviikko Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Esiopetukseen, 3. 7.2.2014 ala- ja yläkouluun sekä lukioon ja ammatilliseen oppilaitokseen Sanomalehtiviikko: esiopetus Vastatkaa vuoronperään

Lisätiedot

KUKA PELKÄÄ HAUKKAA?

KUKA PELKÄÄ HAUKKAA? KETTU JA KANA Kettu (aikuinen) yrittää koskettaen ottaa kanoja kiinni, kanat juoksevat karkuun. Kun kettu saa kanan kiinni, menee kana "ketun pesään" sovittuun paikkaan. Toiset kanat tulevat pelastamaan

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Sisäsyrjäpotku I

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Sisäsyrjäpotku I Harjoitussuunnitelma viikko 1 Sisäsyrjäpotku I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa Harjoituskerran tavoitteena on

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

Esimerkkikysymyksiä: Tulitko pyörällä kouluun? Syötkö lähes päivittäin koulussa välipalan? Käytkö päivittäin välitunnilla ulkona?

Esimerkkikysymyksiä: Tulitko pyörällä kouluun? Syötkö lähes päivittäin koulussa välipalan? Käytkö päivittäin välitunnilla ulkona? 1 Idealaboratorio on työpaja, jossa nuoret pääsevät itse ideoimaan koulun toimintakulttuuria. Työpaja on suunniteltu 15-60 hengelle ja ideointi tapahtuu 4-5 oppilaan ryhmissä. 60-90 minuuttia kestävän

Lisätiedot

1. Kentän Kuningas. Pallon hallinta, kuljettaminen ja suojaaminen

1. Kentän Kuningas. Pallon hallinta, kuljettaminen ja suojaaminen 1. Kentän Kuningas Pallon hallinta, kuljettaminen ja suojaaminen Toimintamuoto: Pelit ja leikit Kesto väh: 10 min Liikuntataidot: Juokseminen, kuljettaminen, koukistaminen-ojentaminen, pallonhallinta maassa/ilmassa,

Lisätiedot