Raportointijärjestelmän käyttöohje: Projektiraportit

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Raportointijärjestelmän käyttöohje: Projektiraportit"

Transkriptio

1 Tietohallinto Raportointijärjestelmäprojekti Raportointijärjestelmän käyttöohje: Projektiraportit 1/11 Raportointijärjestelmän käyttöohje: Projektiraportit versiohistoria versio Käytön aloittaminen ja raportointiympäristöön kirjautuminen Raportointijärjestelmä on käytettävissä osoitteessa Käyttöoikeus järjestelmään haetaan erikseen annettavien ohjeiden mukaisesti. Järjestelmään on pääsy Aalto-yliopiston sisäverkkoon kytketyistä koneista sekä yliopiston ulkopuolelta suojatun VPN-yhteyden yli (käytettävissä usein kannettavissa työkoneissa). Järjestelmään kirjautuminen edellyttää voimassa olevaa Aalto-käyttäjätunnusta ja salasanaa. Ohjeet Aalto-käyttäjätunnuksesta ja sen hankkimisesta löytyvät osoitteesta: Internet Explorerissa käyttäjätunnus annetaan muodossa AALTO\kayttäjätunnus. Access Point näkymä: Kirjautumisen jälkeen näytölle avautuu Access Point (aloitus-) näkymä, jossa käyttäjän käyttöoikeuksista riippuen näkyy yksi tai useampi raporttitiedosto. Valittuun raporttikokonaisuuteen siirrytään klikkaamalla auki sitä vastaava raporttitiedosto. Back-painike: Access Point -näkymään voidaan palata myöhemmin selaimen Back-painikkeella.

2 2/11 Raporttimuoto valitaan Access Point näkymän oikeasta yläkulmasta kohdasta My preferred client. Raportit ovat käytettävissä Ajax- ja IE-plugin muodoissa. IEplugin on näistä suositeltavin vaihtoehto, mutta toimii ainoastaan Internet Explorerissa ja edellyttää lisäosan asentamista selaimeen. Ajax-muotoiset raportit puolestaan toimivat lähes kaikissa moderneissa selaimissa, mutta ovat hitaampia. Järjestelmän käyttöön liittyvissä ongelmatilanteissa apua saa sähköpostiosoitteesta raportointi (at) aalto.fi. Qlikview IE-plugin lisäosan asentaminen ja käyttöönottaminen Qlikview IE-plugin lisäosan asentaminen edellyttää asennusoikeuksia käytössä olevalle koneelle. Tarvittaessa ota siis yhteys IT-ylläpitäjääsi. IT-palvelukeskuksen ylläpitämille henkilökuntakoneille lisäosa tullaan asentamaan myöhemmin automaattisesti. Kiireellisissä tapauksissa IT-palvelukeskukselle (helpdesk (at) hse.fi, servicedesk (at) taik.fi / tkk.fi) osoitetuissa palvelupyynnöissä pyydetään ilmoittamaan koneen (johon lisäosa asennettaan) nimi, sijainti, henkilön nimi ja henkilön yhteystiedot. Mikäli lisäosan käytössä ilmenee ongelmia, kannattaa käyttää Ajax-muotoisia raportteja, kunnes ongelma on selvitetty. Mikäli sinulla on asennusoikeudet koneelle, saat lisäosan käyttöösi seuraavasti: 1. Lataa lisäosa osoitteesta (vaatii Aalto-tunnuksen ja salasanan), ja asenna se koneellesi. 2. Sammuta Internet Explorer-selain, ja käynnistä se uudelleen. 3. Seuraavan kerran kirjautuessasi Access Point näkymään, valitse näkymän oikeasta yläkulmasta kohdasta My prefered client IE Plugin. 4. Jos raporttitiedostoon siirryttäessä näytölle ilmestyy kysymys: Do you want to display nonsecure items?, valitse Yes. Jos raporttitiedosto ei lisäosan asentamisen jälkeen edelleenkään avaudu normaalisti, kokeile lisäksi seuraavaa: 1. Internet Explorerissa valitse oikeasta yläkulmasta Tools -> Internet Options -> Security -> Local intranet -> Sites -> Advanced. 2. Kohtaan "Add this website to the zone" kirjoita: 3. Paina Add. 4. Paina Close tai Ok kaikissa lopuissa ikkunoissa. Huomattava. Tietoturvasyistä on toivottavaa, että järjestelmää käytetään vain henkilökohtaiselta työkoneelta käsin. Mikäli käytetään jotain muuta konetta, on käytön jälkeen suositeltavaa tyhjentää selaimen välimuisti sekä sammuttaa selain.

3 3/11 Projektiraportit Projektiraportit mahdollistavat kirjanpitotietojen seurannan projekti-, kustannuspaikka-, laitos-/osastoyms. tasoilla. Projektiraportit löytyvät aalto_talous.qvw tiedoston Raportit-välilehdeltä. Avautuva raporttinäkymä näyttää seuraavalta: Tarkastelujakson alku- ja loppupäivämäärän voit valita tästä. Tästä valitset raportin. Työkalurivi. Tästä voit tarkistaa, milloin tiedot on viimeksi ladattu tietovarastosta sekä aikavälin, jolta dataa löytyy. Raportin parametrit voit valita tältä valintalistalta. Tästä tulostat raportin pdf-muodossa. Voit tulostaa raportin myös esim. työkaluriviltä kohdasta Select Report (Ajax) tai Reports (IEplugin). Lisää tulostusvinkkejä sivulla 10. Nykyiset valinnat: näyttää tekemäsi valinnat. Tapahtumaraporteilla näet tässä saldoyhteenvedon, joka sisältää ennen raportointijaksoa (esim ) kertyneet tilisaldot tilikauden alusta lähtien ( ). Huomattava. Käytössä olevat projektiraportit eivät sisällä ostovelkoja tai myyntisaamisia. Rahoittajalta laskutettujen saatavien seurantaa varten tullaan jatkossa ottamaan käyttöön erillinen raportti.

4 4/11 2. Parametrien valitseminen Valintojen tekeminen valintalistoilta Raporttien parametrit voidaan valita valintalistojen pudotusvalikoista. Valintalistoissa on käytössä seuraavat värikoodit: (vihreä) (valkoinen) (harmaa) (sininen) Valittu: Arvo on valittu, ja siihen liittyvät tiedot näytetään raporteilla. - Valinnat ovat voimassa kaikilla raporteilla, kunnes valinnat poistetaan tai selainistunto katkeaa. Yksittäisen valinnan voi poistaa klikkaamalla arvoa uudelleen. - Kaikki valinnat voi poistaa painamalla Tyhjennä valinnat painiketta tai klikkaamalla yläreunan työkalurivistä -kuvaketta. (Myös Access Point näkymään siirtyminen selaimen Back-painikkeella tyhjentää valinnat.) - Edellisen valinnan voi peruuttaa painamalla Peruuta edellinen valinta painiketta tai klikkaamalla yläreunan työkalurivistä - kuvaketta. Peruutettu valinta voidaan palauttaa klikkaamalla työkalurivin -kuvaketta. Aktiivinen: Arvo on validi suhteessa valittuihin arvoihin, ja siihen liittyvät tiedot näytetään raporteilla. Jos käyttäjä on esimerkiksi valinnut Koulu-pudotusvalikosta arvon T1 Teknillinen korkeakoulu, ovat Laitos-pudotusvalikossa kaikki Teknillisen korkeakoulun laitokset aktiivisia. Passiivinen: Arvo on ristiriidassa valittuihin arvoihin, eikä siihen liittyviä tietoja näytetä raporteilla. Jos käyttäjä on esimerkiksi valinnut Koulu-pudotusvalikosta arvon T1 Teknillinen korkeakoulu, ovat Laitos-pudotusvalikossa kaikki Taideteollisen korkeakoulun laitokset passiivisia. - Passiivisen arvon valitseminen johtaa siihen, että kaikki aiemmin tehdyt valinnat, jotka ovat ristiriidassa uuden valitun arvon kanssa muuttuvat passiivisiksi. - Tämä voidaan estää lukitsemalla aiemmat valinnat. Lukittu: Arvo on valittu pysyvästi. Mitään arvoa, joka on ristiriidassa lukittujen arvojen kanssa, ei voida valita. - Tehdyt valinnat voidaan lukita klikkaamalla yläreunan työkalurivistä -kuvaketta. - Lukitus voidaan poistaa klikkaamalla yläreunan työkalurivistä - kuvaketta.

5 5/11 1. Klikkaa nuolta avataksesi pudotusvalikon. Tässä näet tehdyt valinnat: Pudotusvalikosta valittu vain yksi arvo. Pudotusvalikosta valittu useita arvoja. Pudotusvalikossa aktiivisena vain yksi arvo (yllä olevassa tapauksessa tyhjä-arvo). Pudotusvalikossa aktiivisena useita arvoja. Pudotusvalikko: Pudotusvalikon kaikki arvot passiivisia. 2. Valitse arvo klikkaamalla. 3. Valitse useita arvoja pitämällä Ctrl-näppäin alas painettuna. Valintojen tekeminen hakuehtojen avulla Pudotusvalikoista voidaan hakea nopeasti arvoja syöttämällä hakuehtoja. 1. Klikkaa parametrin nimeä, jolloin pudotusvalikko avautuu. 2. Aloita näppäilemään hakuehtoa, esim. eu (kirjaimet voi syöttää ilman tähtimerkkejä). Pudotusvalikossa näkyvät vain ko. hakuehtoon täsmäävät arvot. Esimerkkejä hakuehdoista: 3. Valitse kaikki hakuehtoon täsmänneet arvot painamalla Enter, tai poimi halutut arvot pudotusvalikosta normaaliin tapaan. *eu* Arvo sisältää merkkijonon eu. 12* Arvo alkaa merkkijonolla 12. > 10 Arvo on suurempi kuin 10 (hakuehto voidaan kohdistaa vain lukuarvoihin). Huomattava. Jos valintalista ei hakuehdon syöttämisen jälkeen päivity, syötä hakuehdon loppuun ylimääräinen merkki, ja poista se poisto- ( )-näppäimellä.

6 6/11 Valintojen tekeminen sarakeotsakkeista Valintalistojen ohella valinnat voidaan useilla raporteilla tehdä myös klikkaamalla sarakeotsakkeiden -kuvakkeita, minkä seurauksena näytölle avautuu vastaava pudotusvalikko kuin edellä. Saat pudotusvalikon esiin klikkaamalla nuolikuvaketta. Suurennuslasilla voit tehdä valintoja klikkaamalla -kuvaketta, syöttämällä hakuehdon ja painamalla Enter. Kuvake on näkyvissä vain rivimuodossa (ks. s. 10). Myös suoraan raporteilta voidaan tehdä valintoja klikkaamalla tilin nimen, eurosumman tms. tiedon sisältävää raporttisolua. Tehtyjen valintojen tarkastelu Tehdyt valinnat näkyvät Nykyiset valinnat laatikossa. Tässä näet niiden parametrien nimet, joihin kohdistuu valintoja. Tässä näet valitut arvot. Tästä voit poistaa valinnan.

7 7/11 Valintojen tallentaminen kirjanmerkiksi Usein käytettyjä valintoja on suositeltavaa tallentaa kirjainmerkeiksi. Kirjanmerkit tallentavat kaikki raporteilla tehdyt valinnat (mukaan lukien valitut päivämäärät). Uuden kirjanmerkin voit lisätä klikkaamalla yläreunan työkalurivin -kuvaketta. Tästä lisäät uuden kirjanmerkin. Projektiraporttien käyttö Tästä voit poistaa valitun kirjanmerkin. Tästä voit valita aiemmin tallentamasi kirjanmerkin. 3. Projektiraporttien käyttö Kirjanpitotapahtumien ja tilisaldojen seuranta (raportit P1, P2 ja P3) Projektien, yksiköiden ja niiden alaisten kustannuspaikkojen kirjanpitotapahtumia voidaan seurata muun muassa raporteilla P1 Projektin tapahtumat tiliryhmittäin ja P3 Projektin tapahtumat aikajärjestyksessä. Tiivistetyt saldotiedot saadaan raportilta P2 Projektin saldot tiliryhmittäin. Tyypillinen käyttöskenaario etenee seuraavasti: 1. Tarvittaessa poista nykyiset valinnat valitsemalla Tyhjennä valinnat. 2. Valitse raportti P1, P2 tai P3. 3. Valitse tarkasteluvälin alku- ja loppupäivämäärät. 4. Jos haluat tarkastella vain tietyn projektin tai tiettyjen projektien toteumatietoja, valitse kyseiset projektit valintalistasta esimerkiksi seuraavasti: 4.1. Klikkaa auki Projekti-pudotusvalikko Syötä muutama alkukirjain projektin nimestä tai muutama numero projektinumerosta Valitse projekti pudotusvalikosta klikkaamalla sen nimeä Lisää projekteja voit valita samalla tavalla. Pidä kuitenkin kohdassa 4.3. Ctrlpainike alas painettuna, jotta uudet valinnat lisätään aiempiin valintoihin. 5. Jos haluat tarkastella vain tietyn kustannuspaikan tietoja, valitse Vastuualue/Kustannuspaikkavalikosta haluttu kustannuspaikka.

8 8/11 Huomattava. Oletuksena (ks. kohdat yllä) raporteilla otetaan huomioon kaikki valittujen projektien kirjanpitotapahtumat riippumatta siitä, mille kustannuspaikoille ne on kirjattu. (Tämä edellyttää tietysti, että käyttäjällä on käyttöoikeus kaikkien kyseeseen tulevien yksiköiden taloustietoihin tai kyseisen projektin kaikkiin taloustietoihin.) Rajattaessa kustannuspaikka (ks. kohta 5. yllä) tai yksikkö otetaan kunkin projektin osalta huomioon vain ne tapahtumat, jotka on kirjattu valitulle kustannuspaikalle tai valitun yksikön alaisille kustannuspaikoille. Henkilön palkkojen ja matkakustannusten seuranta (raportit P4 ja P5) Maksettuja palkkoja ja matkakuluja henkilöittäin voidaan seurata muun muassa raporteilla P4 Projektin tapahtumat henkilöittäin ja P5 Henkilön tapahtumat projekteittain. Tyypillinen käyttöskenaario etenee seuraavasti: 1. Tarvittaessa poista nykyiset valinnat valitsemalla Tyhjennä valinnat. 2. Valitse raportti P4 tai P5. 3. Valitse tarkasteluvälin alku- ja loppupäivämäärät. 4. Jos haluat tarkastella vain tietyn henkilön tai tiettyjen henkilöiden palkkoja tai matkakustannuksia, valitse kyseiset henkilöt valintalistasta esimerkiksi seuraavasti: 4.1. Klikkaa auki Henkilö-pudotusvalikko Syötä muutama alkukirjain henkilön nimestä tai muutama numero hänen henkilönumerostaan Valitse henkilö pudotusvalikosta klikkaamalla tämän nimeä Lisää henkilöitä voit valita samalla tavalla. Pidä kuitenkin kohdassa 4.3. Ctrlpainike alas painettuna, jotta uudet valinnat lisätään aiempiin valintoihin. 5. Jos haluat tarkastella vain tietyn projektin tai tiettyjen projektien maksamia palkkoja tai matkakustannuksia, valitse kyseiset projektit valintalistasta. 6. Valitse tarkasteltavat tiliryhmät ja/tai tilit. Mahdollisia valintoja ovat esimerkiksi: - Henkilöstökustannukset: valitse Tiliryhmä 2- valikosta tiliryhmä 400 Henkilöstökustannukset. - Matkakulut: valitse valintalistasta Tiliryhmä-valikosta tiliryhmä 4450 Matkakulut.

9 9/11 Kohteiden seuranta EU-puiteohjelmaprojekteissa (raportit P6 ja P7) Kohdenumeroita käytetään EU-puiteohjelmaprojekteissa aktiviteettien (esim. RTD, Demonstration jne.) seurantaan. Yksityiskohtaiset tapahtumatiedot kohteittain eriteltyinä ja summattuina saadaan raportilta P6 Projektin tapahtumat kohteittain. Raportti P7 Projektin saldot kohteittain sisältää kohteille kirjattujen tapahtumien euromäärien summat. Huomattava. Raportilla P7 kohteille summataan oletuksena kaikki kirjanpidosta löytyvät tapahtumat: myös tasetileille kirjatut, mikäli sellaisia poikkeustapauksissa on. Jos halutaan varmistua, että saldoissa on summattuina vain tulo- ja menokirjauksia, pitää tasetilit jättää valintojen ulkopuolelle. Tämä voidaan tehdä valitsemalla Tiliryhmä 2 valikosta muut kuin 1 - ja 2 -alkuiset tiliryhmät. Yhteenvedot yksikön projekteista (raportit P8 ja P9) Raportteja P8 Yksikön projektien yhteenveto ja P9 Yksikön projektit rahoituslähteittäin voidaan käyttää yhteenvetona seurattaessa yksikön projektien tuloja, menoja ja investointeja. Raporteilla näkyviin eurosummiin voidaan porautua seuraavasti: 1. Klikkaa eurosummaa hiiren vasemmalla näppäimellä. 2. Siirry raportille P1 tai jollekin muulle tapahtumatietoja näyttävälle raportille. Raportilla näkyvät vain valittuun eurosummaan sisältyvät tapahtumat. 3. Rajaukset voi poistaa normaaliin tapaan poistamalla valinnat (esim. Tyhjennä valinnat-painikkeella). 4. Tulostaminen, Excel-siirto ja muut toiminnot Raportin tulostaminen ja pdf-konversio Huomattava. Teknisten ongelmien vuoksi Tulosta raportti-painike on toistaiseksi poistettu käytöstä. Useimmissa tapauksissa raportti voidaan kuitenkin edelleen tulostaa jollain alla esitetyistä vaihtoehtoisista tavoista. Raportti tulostetaan ja/tai muunnetaan pdf-muotoon Tulosta raportti painikkeella. Riippuen selaimen asetuksista selain lataa pdf-muotoisen raportin normaalin tiedoston tapaan tai avaa sen suoraan oletuksena olevaan pdf-tiedostojen lukuohjelmaan (useimmiten Acrobat Reader). Paperille tulostus tapahtuu tämän jälkeen käyttäen ko. ohjelman omaa tulostustoimintoa. Varsinkin Internet Explorerissa on syytä sallia ponnahdusikkunat sivustolta.

10 10/11 Vaihtoehtoiset tulostustavat: IE-plugin: 4. Tulostus suoraan paperille. Klikkaa ensin sitä raportti-ikkunaa, jonka haluat tulostaa. 2. Tulostus suoraan paperille. 1. Tulostus pdf-muodossa. Tulostettavan raportin pitää olla sama kuin, mikä on näytöllä. Muuten raportti tulostuu tyhjänä. Ajax: 3. Siirto Exceliin ja tulostus sieltä (ks. ohjeet alla). 2. Tulostus html-muodossa. Raportin siirtäminen Exceliin ja esitysmuodon valitseminen Raportti siirretään Exceliin käyttäen raportin oikeassa yläkulmassa olevaa -kuvaketta. Send to Excel. Tästä siirrät raportin Exceliin. Fast Change. Tästä voit vaihtaa raportin esitysmuotoa summamuodon ja rivi sarake muodon välillä. Useilla raporteilla on mahdollista valita raportin esitysmuodoksi joko summamuoto (oletus) tai rivimuoto. Excel-siirto kannattaa tehdä rivimuodossa, jos raportille laskettuja summarivejä ei haluta mukaan.

11 11/11 Summamuoto Rivimuoto Tietojen järjestäminen sarakkeiden mukaan Rivimuodossa (ks. edellinen kappale) voidaan tiedot järjestää kunkin sarakkeen mukaan nousevaan tai laskevaan järjestykseen kaksoisklikkaamalla sarakkeen otsaketta. Sarakeotsakkeen - tai -kuvake osoittaa sarakkeen, jonka mukaan tiedot on järjestetty. Summamuodossa tietojen järjestys määräytyy yksinomaan sarakkeiden järjestyksen perusteella (vasemmanpuoleisin sarake on ensisijaisen järjestämiskriteeri, toiseksi vasemmanpuoleisin toissijaisen järjestämiskiriteeri jne.). Sarakkeiden järjestyksen muuttaminen Jos selaimeen on asennettu IE-plugin lisäosa, voidaan sarakkeiden järjestystä raportilla muuttaa dynaamisesti, mikäli tämä on raportin asetuksissa sallittu. Sarakkeiden oletusjärjestys palautuu, kun selainistunto keskeytyy tai käyttäjä palaa Access Point näkymään. 1. Klikkaa siirrettävän sarakkeen otsaketta, ja pidä hiiren vasen painike alas painettuna. 3. Vapauta hiiren vasen painike. 2. Raahaa hiiren kohdistinta, kunnes sininen nuoli on halutussa kohdassa.

Tietohallinto Raportointijärjestelmäprojekti Raportointijärjestelmän käyttöohje: Projektiraportit

Tietohallinto Raportointijärjestelmäprojekti Raportointijärjestelmän käyttöohje: Projektiraportit Tietohallinto Raportointijärjestelmäprojekti Raportointijärjestelmän käyttöohje: Projektiraportit 1/10 Raportointijärjestelmän käyttöohje: Projektiraportit versiohistoria 26.1.2010 versio 1.2 1. Käytön

Lisätiedot

Raportointijärjestelmän käyttöohje: Projektiraportit

Raportointijärjestelmän käyttöohje: Projektiraportit Tietohallinto Raportointijärjestelmäprojekti Raportointijärjestelmän käyttöohje: Projektiraportit 1/9 Raportointijärjestelmän käyttöohje: Projektiraportit versiohistoria 19.3.2010 versio 1.3 1. Käytön

Lisätiedot

Omien raporttien tekeminen Qlikviewissä

Omien raporttien tekeminen Qlikviewissä IT/Tietohallinto Raportointijärjestelmäprojekti Raportointijärjestelmän käyttöohje: Omien raporttien tekeminen Qlikviewissä 1/11 Omien raporttien tekeminen Qlikviewissä versiohistoria 11.5.2010 versio

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

F10-Lavalaput Versio 1.1. F10-Lavalaput ohjelmiston käyttöohjeet. 1 Yleistä. 2 Ohjelmiston pikaohje. 3 Ohjelmiston laajempi ohje

F10-Lavalaput Versio 1.1. F10-Lavalaput ohjelmiston käyttöohjeet. 1 Yleistä. 2 Ohjelmiston pikaohje. 3 Ohjelmiston laajempi ohje F10-Lavalaput ohjelmiston käyttöohjeet 1 Yleistä 2 Ohjelmiston pikaohje 3 Ohjelmiston laajempi ohje 3.1 Ohjelmiston käynnistäminen 3.2 Kirjautuminen palveluun 3.3 Tuotteen valinta ja muiden tietojen syöttö

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Internet Explorer 7 & 8 pop-up asetukset

Internet Explorer 7 & 8 pop-up asetukset Sivu 1(8) Internet Explorer 7 & 8 pop-up asetukset www.procountor.com Internet Explorer 7 ja 8 sisältää pop-up ikkunoiden esto toiminnon. ProCountor -Taloushallintoohjelmistossa voidaan raportit tulostaa

Lisätiedot

raportointipalvelun käyttöohjeet

raportointipalvelun käyttöohjeet raportointipalvelun käyttöohjeet 3.10.2013 Käyttöohje 2(12) SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 1 Kerttu -raportointipalveluun rekisteröityminen... 3 2 Raportointipalvelun aloitusnäkymä... 4 3 Käytön

Lisätiedot

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile Windows Phone Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet

Lisätiedot

Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet Ohjeet

Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet Ohjeet Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet Ohjeet 15.11.2012 1.0 Vastuutaho TRAFI Sisällys Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet 1 1. Johdanto 3 1.1. Esitiedot 3 1.2. Käyttöoikeudet 3 1.3. Sisäänkirjautuminen

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Selaimen asetukset. Toukokuu 2014 1 (7) Selaimen asetukset. 1994-2014 Tikon Oy. All rights reserved.

Selaimen asetukset. Toukokuu 2014 1 (7) Selaimen asetukset. 1994-2014 Tikon Oy. All rights reserved. Toukokuu 2014 1 (7) Selaimen asetukset Toukokuu 2014 2 (7) 1 Johdanto... 3 2 Windows... 3 3 Selaimet... 3 3.1 Yleiset asetukset (kaikki selaimet)... 3 3.1.1 Zoom-asetus... 3 3.1.2 Pop-up Blocker... 3 3.2

Lisätiedot

Tikon Web-sovellukset

Tikon Web-sovellukset Marraskuu 2014 1 (9) Tikon Web-sovellukset Marraskuu 2014 2 (9) 1 Johdanto... 3 2 Windows... 3 2.1 Microsoft Silverlight... 3 3 Tablet-laitteet... 4 4 Selaimet... 5 4.1 Yleiset asetukset (kaikki selaimet)...

Lisätiedot

OPISKELIJAN PIKAOPAS

OPISKELIJAN PIKAOPAS SISÄLTÖ Työvälineet 3 Kirjautuminen ejollakseen 4 Salasana unohtui 5 Aloitusnäkymä 6 Toiminnot aloitusnäkymässä 7-8 Opiskelu 9 Omien suoritusten seuranta 10 Helppari auttaa 11 2 TYÖVÄLINEET ejollas-opintojasi

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

OPISKELIJAN PIKAOPAS

OPISKELIJAN PIKAOPAS SISÄLTÖ Työvälineet 3 Kirjautuminen ejollakseen 4 Salasana unohtui 5 Aloitusnäkymä 6 Toiminnot aloitusnäkymässä 7-8 Oma sähköpostiosoitteesi 9 Opiskelu 10 Omien suoritusten seuranta 11 Helppari auttaa

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Aimo-ohjauspaneelin käyttöohje Sisällys

Aimo-ohjauspaneelin käyttöohje Sisällys Aimo-ohjauspaneelin käyttöohje Sisällys Tunnusten tilaaminen... 2 Sisäänkirjautuminen... 3 Käyttöliittymä... 4 Ryhmätekstiviestien lähettäminen... 5 Ryhmät... 7 Push-viestien lähettäminen... 12 Mobiilipalvelun

Lisätiedot

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Asennuksessa on kaksi vaihetta. Ensin asennetaan ohjelma tietokoneelle (vaiheet 1-3). Sen jälkeen asennetaan lisenssi (vaiheet 4-12). 1. Aseta Mathcad 14 CD-levy

Lisätiedot

Avautuvasta ponnahdusvalikosta valitse kohta Always allow Pop-ups from This Site / Salli aina tämän sivun ponnahdusikkunat

Avautuvasta ponnahdusvalikosta valitse kohta Always allow Pop-ups from This Site / Salli aina tämän sivun ponnahdusikkunat 1. JOS SISÄÄNKIRJATUMINEN EI ONNISTU Verkkometsäsuunnitelman jokaisella käyttäjällä on henkilökohtainen tunnus. Jotta tunnus pystytään lukemaan täytyy selaimen sallia tiedon lähettäminen internetissä.

Lisätiedot

VIP Mobile Android. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Android. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile ndroid Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet tarvitsee

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun.

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun. ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista

Lisätiedot

VIP Softphone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Softphone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Softphone Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP Softphonen asentamiseksi tietokoneellesi. lla olevat yksinkertaiset

Lisätiedot

Tikon Web-sovellukset

Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 1 (11) Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 2 (11) 1 Johdanto... 3 2 Silverlight sovellukset... 3 2.1 Windows... 3 2.1.1 Microsoft Silverlight... 3 2.1.2 Tablet-laitteet... 4 2.1.3 Selaimet...

Lisätiedot

Kaislanet-käyttöohjeet

Kaislanet-käyttöohjeet päivitetty 25.10.2013 Kaislanet-käyttöohjeet Rekisteröityminen Sisällysluettelo 1. Yleistä Kaislanetistä... 3 1.1 Tekniset vaatimukset Kaislanetin käyttöön... 3 1.2 Kaislanet-helpdesk... 3 2. Rekisteröityminen...

Lisätiedot

Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje

Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje 05/2015 Vaihda tämän ohjeen mukaisesti VSP Nettiturva TURVAPAKETTI-palveluun 14.6.2015 mennessä, jotta tietoturvapalvelusi säilyy voimassa! Kirjautuminen Palveluun

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

5. Klikkaa avautuvan ikkunan oikeasta yläkulmasta käyttäjätunnustasi ja valitse Luo pikakuvake

5. Klikkaa avautuvan ikkunan oikeasta yläkulmasta käyttäjätunnustasi ja valitse Luo pikakuvake 1 Sisällysluettelo 1. Accuna-pikakuvakkeen asentaminen työpöydälle... 2 2. Työasemakäyttö... 3 2.1 Käynnistäminen... 3 2.2 Raportin valinta... 4 2.3 Laskentakohteiden valinta... 4 2.4 Kauden vaihto...

Lisätiedot

Kylätietojen täyttöohje. Sisällys

Kylätietojen täyttöohje. Sisällys Kylätietojen täyttöohje Sisällys KIRJAUTUMINEN... 2 KYLÄTIETOJEN MUOKKAUS JA TÄYDENNYS... 4 TIEDOSTOPANKKI... 11 SALASANAN VAIHTO... 12 YHTEENVEDOT TIEDOISTA (kylien posti- ja sähköpostilistat)... 13 PIKAHAKU

Lisätiedot

Asiointipalvelun ohje

Asiointipalvelun ohje Asiointipalvelun ohje Yleistä 1. Kirjautuminen 2. Yhteystiedot 3. Vastaustavan valinta 1. Yleistä 2. Palkkatietojen lataaminen tiedostosta 4. Lomake 1. Yleistä 2. Linkit ja vastaajan tiedot 3. Lomakekäsittely

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

4 Google. Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17

4 Google. Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17 4 Google Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17 Googleen siirtyminen Avaa Firefox- tai Google Crome selain Siirry näkymättömään tilaan Google Cromessa näppäinyhdistelmällä (Ctrl + Shift + N) ja Firefoxissa

Lisätiedot

Tämä ohje on laadittu Mozilla Firefoxin asetuksille versiossa 27.0.1

Tämä ohje on laadittu Mozilla Firefoxin asetuksille versiossa 27.0.1 Mozilla Firefox 17.2.2014 Tämä ohje on laadittu Mozilla Firefoxin asetuksille versiossa 27.0.1 Mac- käyttäjille suunnattuja erityishuomioita ohjeen lopussa. Selaimesta on aina suositeltavaa käyttää uusinta

Lisätiedot

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Teams-ohjelman asentaminen... 3 Kokousten järjestäminen ja omaan kokoukseen liittyminen... 5 Kokouskutsun

Lisätiedot

Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET

Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET Lemonsoft SaaS -pilvipalvelu OHJEET Lemonsoft-käyttäjätunnukset Käyttäjätunnukset voit tilata suoraan omalta Lemonsoft-myyjältäsi tai Lemonsoftin asiakaspalvelun kautta. Käyttäjätunnusta tilatessasi ilmoitathan

Lisätiedot

SOPIMUSPRO - VERKKOPALVELUNOHJE. Työpaikkakouluttajan ohje SopimusPro verkkopalveluun. Pikaohje arvioinnin kirjaamiseen SopimusPro -verkkopalveluun

SOPIMUSPRO - VERKKOPALVELUNOHJE. Työpaikkakouluttajan ohje SopimusPro verkkopalveluun. Pikaohje arvioinnin kirjaamiseen SopimusPro -verkkopalveluun Työpaikkakouluttajan ohje SopimusPro verkkopalveluun Pikaohje arvioinnin kirjaamiseen SopimusPro -verkkopalveluun 1. Saat sähköpostiin ilmoituksen arvioinnista ja linkin arviointisivulle (sivu 1). 2. Työpaikkakouluttaja

Lisätiedot

VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE

VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE VERKKOKIRJOJEN JA DIGILEHDEN KÄYTTÖOHJE Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja digilehtiä: Joka kodin huoltovihko, Osakkaan remontit taloyhtiössä, Suomen Kiinteistölehti, Taloyhtiön vastuunjakotaulukko

Lisätiedot

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Jos käytät verkkopankkia kotikoneeltasi, toimi tämän ohjeen mukaan. Jos käytät verkkopankkia työpaikkasi tietokoneelta, anna tämä ohje työpaikan

Lisätiedot

Konfiguraatiotyökalun päivitys

Konfiguraatiotyökalun päivitys Konfiguraatiotyökalun päivitys Kuinka aloitan? Konfiguraatiotyökalu avataan niin kuin aiemminkin suoraan Tenstar clientin käyttöliittymästä, tai harjoituksen ollessa käynnissä. Kuinka aloitan konfiguraatiotyökalun

Lisätiedot

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat:

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat: NAPPULA-VARMENTEEN ASENNUSOHJE 1/17 Suosittelemme käyttämään Nappulaa uusimmalla versiolla Firefox- tai Chrome- tai Applen laitteissa Safariselaimesta. Tästä dokumentista löydät varmenteen asennusohjeet

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus...

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus... 1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2 1.1 Kirjautuminen... 2 1.2 Käyttöliittymä... 2 2 Uuden varauksen tekeminen... 3 2.1 Normaali varaus... 3 2.2 Alustava Varaus... 5 2.2.1 Alustavan varauksen muuttaminen

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa)

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa) Ilmoittautumis järjestelmän otsikko alue Jokaisella tapahtumalla on otsikko-osa joka on samanlainen joka puolella sovellusta. Tämä Judokilpailuissa käytetty otsikko-osa koostuu viidestä linkistä, joita

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTA SOPIMUKSEN TOTEUTUNEET MÄÄRÄT-SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. KÄYTTÖOHJE SIVU 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

TENNISVARAUSJÄRJESTELMÄ. OHJEKIRJA v.1.0

TENNISVARAUSJÄRJESTELMÄ. OHJEKIRJA v.1.0 1 TENNISVARAUSJÄRJESTELMÄ OHJEKIRJA v.1.0 2 KÄYTTÄJÄTUNNUKSEN REKISTERÖIMINEN 3 KIRJAUTUMINEN TUNNUKSILLA 5 OMIEN TIETOJEN MUOKKAAMINEN 5 KALENTERIN SELAAMINEN 8 VUORON VARAAMINEN 9 VARAUKSEN PERUUTTAMINEN

Lisätiedot

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen

EU Login. EU Login kirjautuminen. EU Login tilin luominen EU Login EU Login kirjautuminen EU Login järjestelmä mahdollistaa keskitetyn pääsyn useisiin eri Euroopan Komission verkkosovelluksiin yhdellä käyttäjätunnuksella ja salasanalla. EU login varmistaa identiteettisi

Lisätiedot

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan -osoitteen kautta.

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan  -osoitteen kautta. Sisällysluettelo ST-Akatemia Online -palvelun käyttöohjeet... 2 1. Kirjautuminen... 2 1.1 Sisäänkirjautuminen... 2 1.2 Uloskirjautuminen... 2 2. Julkaisujen lukeminen... 2 2.1 Julkaisuista palaaminen palvelun

Lisätiedot

Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi

Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi Katri Laaksonen 14.3.2011 Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi Ohjeen sisältö: Yleistä Oppaaseen liittyvien opintokohteiden käsittely Opintokohteen tila Vastuuopettajatietojen lisäys Kuvaustekstien

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Ennakkotehtävä

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Ennakkotehtävä AJONEUVOHALLINTOKESKUS Ennakkotehtävä 1 AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Kirjautuminen REKI järjestelmään...3 ATJ Aloitussivu...4 Rekisteröinnin päävalikko...5 Ensirekisteröinti...6 Rekisteritietojen haku...6

Lisätiedot

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään edupori.fi/office 365 3.10.2013 Porin kaupunki ATK Tuki Sisällys Johdanto... 2 Edupori.fi sähköpostin määrittäminen Office 365:n Outlook-ohjelmaan

Lisätiedot

Etusivu Etusivulta valitaan haluttu toiminto klikkaamalla sitä joko yläreunan otsikosta tai oikeanpuoleisesta valikosta.

Etusivu Etusivulta valitaan haluttu toiminto klikkaamalla sitä joko yläreunan otsikosta tai oikeanpuoleisesta valikosta. Korpelan Voiman Online-palvelun käyttöohje Etusivu Etusivulta valitaan haluttu toiminto klikkaamalla sitä joko yläreunan otsikosta tai oikeanpuoleisesta valikosta. Käyttäjätunnuksen takaa asiakas voi hallinnoida

Lisätiedot

Turvapaketti Asennusohje

Turvapaketti Asennusohje Turvapaketti Asennusohje 09/2014 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://www.omahallinta.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

Bisnode-luottotietopalvelu, käyttöohje YLEISIÄ ASIOITA PALVELUN KÄYTÖSTÄ

Bisnode-luottotietopalvelu, käyttöohje YLEISIÄ ASIOITA PALVELUN KÄYTÖSTÄ HELMIKUU 2015 Bisnode-luottotietopalvelu, käyttöohje YLEISIÄ ASIOITA PALVELUN KÄYTÖSTÄ Bisnode Finland Oy Kumpulantie 3, 00520 HELSINKI Puh 09-7511 9100 www.bisnode.fi Sisällysluettelo Tervetuloa käyttämään

Lisätiedot

Uusi raporttityökalu emolehmätarkkailuun Petri Saarinen

Uusi raporttityökalu emolehmätarkkailuun Petri Saarinen Uusi raporttityökalu emolehmätarkkailuun 19.2.2015 Petri Saarinen Yleistä Emolehmätarkkailuun kuuluville WinPihvi käyttäjille avataan 28.2. tehtävän indeksilaskennan jälkeen uusi raportti Web-ympäristöön.

Lisätiedot

Visma Business AddOn Tuotetarrat. Käsikirja

Visma Business AddOn Tuotetarrat. Käsikirja Visma Business AddOn Tuotetarrat Käsikirja Oppaan päiväys: 30.8.2012. Asiakaspalvelu: Helpdesk: www.visma.fi Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin tässä

Lisätiedot

Windows 10 -käyttöohje

Windows 10 -käyttöohje Windows 10 -käyttöohje Sisällys 1. Aloitus 3 1.1. Painikkeet 3 1.2. Haku 4 1.3. Aloitusvalikko ja ohjelmien kiinnitys 4 1.4. Tämä tietokone 5 1.5. Resurssienhallinta 5 2. Asetukset ja mukautus 6 2.1. Windowsin

Lisätiedot

Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje

Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje Sähköinen kuljetuspalveluhakemus - Käyttöohje Tuetut selaimet Internet Explorer 11 tai uudempi. Microsoft on päättänyt Internet Explorerin (IE) versioiden 8, 9 ja 10 tuen. Firefox 3.5 eteenpäin Opera 10.5

Lisätiedot

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto Tämä ohje on otos oikeusministeriön julkaisusta OpenOffice.org versio 2. Asennuskäsikirja. Se on ilmestynyt sarjassa Oikeusministeriön toiminta ja hallinto numerolla 2006:27. Koko julkaisun verkkoversio

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO KÄYTTÖOHJE TIETOVARASTON KUUTIOT

TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO KÄYTTÖOHJE TIETOVARASTON KUUTIOT TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO KÄYTTÖOHJE TIETOVARASTON KUUTIOT 14.11.2011 Sisältö Perustietoa tietovarastosta... 2 Perustietoa kuutioista... 2 Dimensioiden valinta... 2 Uuden dimension lisääminen aikaisemman

Lisätiedot

Postimaksukonepalvelun käyttöohje

Postimaksukonepalvelun käyttöohje 1 (11) Julkinen - Public Postimaksukonepalvelun käyttöohje 2 (11) Julkinen - Public POSTIMAKSUKONEPALVELUT KÄYTTÖVARAN MAKSAMINEN POSTIMAKSUKONEELLE 1 Yleistä Postimaksukonepalvelu on postimaksukoneita

Lisätiedot

Tervetuloa OmaLounea-palveluun! KÄYTTÄJÄN OPAS

Tervetuloa OmaLounea-palveluun! KÄYTTÄJÄN OPAS Tervetuloa OmaLounea-palveluun! KÄYTTÄJÄN OPAS LOUNEA PALVELUT OY TEHDASKATU 6, 24100 SALO Sisällys Sisällys... 1 Tervetuloa OmaLounea-palveluun!... 2 OmaLounea - Käytön aloittaminen... 2 OmaLounea Kirjaudu

Lisätiedot

Visma Business AddOn Konsernikäsittely. Käsikirja

Visma Business AddOn Konsernikäsittely. Käsikirja Visma Business AddOn Konsernikäsittely Käsikirja Oppaan päiväys: 9.9.2013. Asiakaspalvelu: Helpdesk: www.visma.fi Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Koneen käyttöön tarvitaan erillinen kortti, jonka voi lunastaa joko aikuisten infotiskiltä tai palvelupisteestä.

Koneen käyttöön tarvitaan erillinen kortti, jonka voi lunastaa joko aikuisten infotiskiltä tai palvelupisteestä. Kopiointi Koneen käyttöön tarvitaan erillinen kortti, jonka voi lunastaa joko aikuisten infotiskiltä tai palvelupisteestä. Hinnat Kortin panttimaksu on 2. Pantin saa takaisin jos kortin palauttaa. Kortille

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukon tekeminen Sisällysluettelo TAULUKON TEKEMINEN TAULUKON TEKEMINEN... 1 Tietotyypit... 1 Tiedon syöttäminen taulukkoon... 1 Kirjoitusvirheiden korjaaminen... 2 Alueen sisällön tyhjentäminen...

Lisätiedot

Sonera Microsoft Office 365 -palvelun käyttöönotto-opas pääkäyttäjälle. Microsoft Office 365:n käytön aloittaminen

Sonera Microsoft Office 365 -palvelun käyttöönotto-opas pääkäyttäjälle. Microsoft Office 365:n käytön aloittaminen käyttöönotto-opas pääkäyttäjälle Microsoft Office 365:n käytön aloittaminen OHJE Pääkäyttäjän käyttöönotto-opas Microsoft Office 365:n käytön aloittaminen Johdanto 3 1. Sonera Omat Sivut -tilin luominen

Lisätiedot

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET...

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 2010 SISÄLLYS WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 3 MS OUTLOOK OHJE HTTP://OFFICE.MICROSOFT.COM/FI-FI/OUTLOOK-HELP/... 3 LAAJENNETTU VALINTANAUHA... 3 ASETUKSET... 4 LISÄÄ TILAA

Lisätiedot

Coolselector Asennusohje

Coolselector Asennusohje MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Coolselector Asennusohje Täydellinen valinta on vain muutaman klikkauksen päässä www.danfoss.fi/kylma Yleiset vaatimukset Windows XP asennus Windows 7 asennus Asennuksen poisto

Lisätiedot

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE!

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! 1 TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! Hämeenlinnan kaupunginkirjaston käytössä on Chromebox-työasemia. Työasemat ovat pääsääntöisesti aina käynnissä, mutta tarvittaessa laite käynnistyy virtapainikkeesta. Laitteet

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN...2 JÄLKITOIMITUSKÄSITTELY...8 TUOTTEEN ETSIMINEN TILAUSTA TEHDESSÄ...9

KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN...2 JÄLKITOIMITUSKÄSITTELY...8 TUOTTEEN ETSIMINEN TILAUSTA TEHDESSÄ...9 1 / 18 KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN...2 JÄLKITOIMITUSKÄSITTELY...8 TUOTTEEN ETSIMINEN TILAUSTA TEHDESSÄ...9 ETSIMINEN TUOTTEEN LYHENTEEN AVULLA...9 ETSIMINEN TUOTEKOODIN OSAN

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

OPPIMISSOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJEET

OPPIMISSOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJEET OPPIMISSOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJEET Käyttöohjeen sisältö Tästä käyttöohjeesta löydät seuraavat ohjeet ja tiedot: Salasanan luominen Sovelluksen lataaminen ja kirjautuminen Profiilikuvan asettaminen Muumi-hahmon

Lisätiedot

Samk Exam ohjeistus opiskelijalle

Samk Exam ohjeistus opiskelijalle Samk Exam ohjeistus opiskelijalle Mikäli opintojaksolla käytetään tenttiakvaariotenttiä, avoinna olevat tenttiperiodit löytyvät SoleOPSista opintojaksoselosteelta. Kaikilla opintojaksoilla ei käytetä tenttiakvaariota.

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Savalanche käyttöohje

Savalanche käyttöohje Savalanche käyttöohje Ansaitse lisätuloja riskittömästi ja helposti 1. Savalancheen rekisteröityminen Savalanche-palvelun (www.savalanche.com) avulla voit ansaita rahaa riskittömästi ja helposti. Jos sinulla

Lisätiedot

-palvelun pikaopas oma-aloitteiset verot

-palvelun pikaopas oma-aloitteiset verot -palvelun pikaopas oma-aloitteiset verot SISÄLTÖ 1 Kirjautuminen OmaVeroon... 2 2 Ilmoituksen antaminen... 2 3 Verolajin tietojen tarkastelu... 2 4 Maksaminen... 3 5 Viitenumero... 4 6 Saldoerittely ja

Lisätiedot

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE 2007 Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S SISÄLLYS 1 Projektorin käyttö... 3 2 Projektien julkinen haku ja selailu... 4 2.1 Hakuvaihtoehdot... 4 2.2 Tarkennettu haku... 5 3 Rekisteröityminen

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Lehden ennakkotilaus Valtakunnallinen jakelupalvelu osoitteellinen lehti

Lehden ennakkotilaus Valtakunnallinen jakelupalvelu osoitteellinen lehti Lehden ennakkotilaus Valtakunnallinen jakelupalvelu osoitteellinen lehti Postittamisen työpöytä Käyttöohje Sisältö Valitse lehti jolle ennakkotilaus tehdään dia Tarkista lehden yhteyshenkilö ja aloita

Lisätiedot

AGA ONLINE SHOP-OHJEET

AGA ONLINE SHOP-OHJEET AGA ONLINE SHOP-OHJEET Tervetuloa käyttämään AGA online shop-verkkokauppaa! Oheisissa ohjeissa kerrotaan verkkokaupan perustoiminnoista. Mikäli verkkokaupan käytöstä tulee kysyttävää, voitte aina olla

Lisätiedot

RES - REAL ESTATE SYSTEM

RES - REAL ESTATE SYSTEM HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 1/13 HELPPO KIINTEISTÖNHOITAJILLE RES - REAL ESTATE SYSTEM OUKA/ RES HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 2/13 Ohjelmaan kirjaudutaan osoitteesta https://www.haahtela.fi Vinkki: luo pikakuvake

Lisätiedot

Elisa Vastaussarja Hallintakäyttöliittymä Käyttöohjeet v. 1.1

Elisa Vastaussarja Hallintakäyttöliittymä Käyttöohjeet v. 1.1 Elisa Vastaussarja Hallintakäyttöliittymä Käyttöohjeet v. 1.1 Elisa Oyj 2 (11) Hallintakäyttöliittymä ohjeet 1 Yleistä Yritysten ylläpitäjät Hallinnoivat tiettyjä yrityksen palvelunumeroita Hallinnoivat

Lisätiedot

RATKI 1.0 Talousraportin käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Talousraportin käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Talousraportin käyttäjän ohje Ohje 21.01.2008 0.1 Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta...

Lisätiedot

Näin tilaat tuotteita Kuulotarvikkeen verkkokaupasta

Näin tilaat tuotteita Kuulotarvikkeen verkkokaupasta Näin tilaat tuotteita Kuulotarvikkeen verkkokaupasta 1 Sisällysluettelo 1. Kun tilaat ensimmäisen kerran ja rekisteröidyt asiakkaaksemme....2 Rekisteröidy palveluun...2 Kirjautuminen...4 Salasanan vaihtaminen...5

Lisätiedot

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö Moodle opiskelijan opas Verkko oppimisympäristön käyttö Marko Jarva 21.1.2009 Sisällysluettelo 1 Aloitusnäkymä... 3 1.1 Kirjautuminen... 3 2 Kurssin sivu... 4 2.1 Aiheet ja näkymä... 4 3 Omat tiedot...

Lisätiedot

YLEISIÄ ASIOITA PALVELUN KÄYTÖSTÄ

YLEISIÄ ASIOITA PALVELUN KÄYTÖSTÄ MAALISKUU 2016 Bisnode-luottotietopalvelu YLEISIÄ ASIOITA PALVELUN KÄYTÖSTÄ Bisnode Finland Oy Asiakaspalvelu, puh 09 2727 02333, asiakaspalvelu@bisnode.fi www.bisnode.fi 1 Sisällysluettelo Tervetuloa

Lisätiedot

Työryhmän jäsenen käyttöohje - RUMA-mobiilisovellus. 1. Sisäänkirjautuminen ja uloskirjautuminen

Työryhmän jäsenen käyttöohje - RUMA-mobiilisovellus. 1. Sisäänkirjautuminen ja uloskirjautuminen Työryhmän jäsenen käyttöohje - RUMA-mobiilisovellus Sisällys 1. Sisäänkirjautuminen ja uloskirjautuminen... 1 2. Päävalikko... 2 3. Työkartta-näkymä... 3 4. Liittyminen työryhmään... 4 5. Poistuminen työryhmästä...

Lisätiedot

Ohje erillisvalintojen toteuttamiseen

Ohje erillisvalintojen toteuttamiseen Ohje erillisvalintojen toteuttamiseen 1 Valintaperusteiden mallinnus Tämä osio koskee sekä tilanteita, joissa haku Opintopolun kautta tai korkeakoulun omalla tavalla. Jos erillishaussa on useampia hakukohteita,

Lisätiedot