Navigointiohjelman käyttäjän käsikirja - 1 -

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Navigointiohjelman käyttäjän käsikirja - 1 -"

Transkriptio

1 Navigointiohjelman käyttäjän käsikirja - 1 -

2 - 2 - Sisällysluettelo 1 Käyttöönotto Tärkeitä tietoja Navigointiohjelman asentaminen Navigointiohjelman uudelleenasennus Asennustiedostojen siirtäminen Navigointikarttojen asentaminen Laitteen asetukset Näytön kalibrointi Kirkkauden säätö Energia-asetukset Äänenvoimakkuus Energiatila Navigointiohjelman käyttö Kohteen määrittäminen Osoitteen määrittäminen Hakuluokka Suosikit Edelliset paikat Reitin laskenta Reittiasetukset Lisää suosikkeihin Näytä paikka kartalla Laske reitti Reitin suunnittelu Reitin määritys Karttanäkymä Nuolinäkymä Reitin kuvaus Kompassi Tallenna nykyinen Siirry kohtaan Aluehaku Liikennetilanne...17

3 Asetukset Esitys Äänenvoimakkuus Aikavyöhyke Näppäimistön valinta Kieli TMC-kanava Tiedot Valitse navigointialue Lisäohjeita Vastuu Tuki Tavaramerkit... 21

4 - 4-1 Käyttöönotto Tämä luku sisältää tietoja seuraavista aiheista: 1.1 Tärkeitä tietoja 1.2 Navigointiohjelman asentaminen 1.3 Karttatietojen asentaminen 1.4 Laitteen asetukset

5 Tärkeitä tietoja Turvallisuussyistä ajaja ei saa syöttää tietoja ohjelmaan ajon aikana. Navigointijärjestelmän ohjeet ovat suosituksia. Joka tapauksessa on noudatettava liikennesääntöjä. Lämpölasista valmistetut auton ikkunat tai metallilla höyrystetyt ikkunat rajoittavat merkittävästä GPS-vastaanottoa. Useimmiten tähän metallointiin jää erityinen aukko, jonka taakse navigointilaite voidaan sijoittaa. Jos näin ei ole, ulkopuolelle, esim. Ajoneuvon katolle, on asennettava yleisesti saatavilla oleva GPS-antenni. 1.2 Navigointiohjelman asentaminen Jos laite tai muistikortti on siinä tilassa, jossa se toimitettiin, ohjelman asentamiseen riittää, kun laite kytketään päälle. Varmista, että laitteessa on sitä päälle kytkettäessä navigointiohjelman sisältävä muistikortti. Noudata laitteen käsikirjan ohjeita muistikortin oikeanlaiseen ja huolelliseen asentamiseen. Navigointiohjelman asentaminen tapahtuu laitteen päälle kytkemisen jälkeen automaattisesti. Sivuhuomautus Huomaa, että ohjelman asennuksen jälkeen on vastaanotettava kelvollinen GPS-signaali ja määritettävä aikavyöhyke, jota tulevissa reittilaskelmissa pystytään selvittämään todellinen saapumisaika Navigointiohjelman uudelleenasennus Laitteiston uudelleenkäynnistyksen jälkeen tai laitteen akun oltua pidempään tyhjänä navigointiohjelma on asennettava laitteeseen uudelleen. a) Tarkista, ovatko asennustiedostot muistikortilla. Jos muistikortilla ei ole tiedostoja, asennustiedostot on siirrettävä muistikortille kohdan ohjeiden mukaisesti. b) Aseta muistikortti navigointilaitteeseen. c) Käynnistä laite. Nyt navigointiohjelma asennetaan automaattisesti. d) Uudelleenasennuksen jälkeen voit valita, otetaanko vanhat asetukset (esim. Viimeisimmät kohteet, suosikit), jotka ovat vielä laitteella, käyttöön.

6 Asennustiedostojen siirtäminen Voit siirtää navigointiohjelmat uudelleen muistikortille ja lopuksi asentaa ohjelman navigointijärjestelmään. Se onnistuu seuraavasti: ActiveSync -toiminnolla a) Kytke navigointijärjestelmä ActiveSync -toiminnolla tietokoneeseen. b) Aseta muistikortti navigointijärjestelmään. c) ActiveSync -toiminnolla voit käyttää navigointijärjestelmän tietoja valitsemalla valikkokohdan Etsi. d) Valitse nyt Resurssienhallinnassa CD:n kansio Installation. e) Siirry alakansioon valitaksesi kielivaihtoehdot (esim. DE_FR_IT, jos vaihtoehdoiksi halutaan saksa/ranska/italia). f) Kopioi tämän kansion kaikki tiedostot muistikortin pääkansioon ( Storage Card ). g) Tarkista, onko muistikortilla kansio MapRegions tai onko karttatietoja tallennettu siihen. Voit joutua määrittämään kansion uudelleen ja siirtämään haluamasi karttatiedot vastaavalta CD:ltä. Kortinlukulaitteen avulla Jos tietokoneellasi voi myös kirjoittaa suoraan muistikortille, voit toimia seuraavasti: a) Valitse nyt Resurssienhallinnassa CD:n kansio Installation. b) Siirry alakansioon valitaksesi kielivaihtoehdot (esim. DE_FR_IT, jos vaihtoehdoiksi halutaan saksa/ranska/italia). c) Kopioi tämän kansion kaikki tiedostot muistikortin pääkansioon. Näin kuluu vähemmän aikaa kuin ActiveSync -toiminnolla tehtävään synkronointiin. Sivuhuomautus Huomaa, että tiettyjen laitteiden toimitukseen ei sisälly muistikortteja. Silloin asennus- ja karttatiedostot ovat laitteissa valmiina. Asennus tapahtuu tällöin automaattisesti.

7 Navigointikarttojen asentaminen a) Kopioi ".map"-päätteinen tiedosto CD:llä olevasta hakemistosta "MapRegions" muistikortille kansioon "MapRegions". b) Jos tietokoneellasi voi kirjoittaa suoraan muistikortille, voit kopioida vastaavan tiedoston suoraan muistikortille. Näin kuluu vähemmän aikaa kuin ActiveSync - toiminnolla tehtävään synkronointiin. Tästä on tarkempia tietoja laitteen käsikirjassa. c) Muistikortille voi siirtää useita karttamateriaalia sisältäviä tiedostoja, muistikortin koosta riippuen. d) Jos MapRegions -kansiossa on vain yksi tiedosto, navigointiohjelma valitsee tämän karttamateriaalin oletusarvoisesti. Jos kansiossa MapRegions on useita tiedostoja, saat navigointiohjelmaa käynnistettäessä kehotteen valita haluamasi karttamateriaali. Sivuhuomautus Jos 256 Mt:n muistikortilla on navigointiohjelman asennusversio, joka sisältää usempia kuin kolme kieltä, voi käydä niin, että erittäin suuret karttatiedostot eivät enää mahdu muistikortille. Siksi navigointiohjelman asennuksen jälkeen kannattaa poistaa muistikortilta asennustiedostot ja kopioida vasta sitten karttatiedosto kansioon MapRegions.

8 Laitteen asetukset Käynnistettyäsi laitteen voit määrittää laitteen asetukset kohdasta Asetukset tai Settings tai käynnistää navigointiohjelman valitsemalla Navigation. Laitteessa voidaan tehdä seuraavat asetukset: Näytön kalibrointi Tässä asetusikkunassa voit kalibroida (järjestää) kosketusnäytön uudelleen, jos se reagoi kosketuksiin epätarkasti. Kalibrointia varten näytön keskelle tulee rasti. Kun painat tätä rastia, se alkaa liikkua näytöllä. Painele rastia uudelleen, kunnes se on jälleen näytön keskellä. Kalibrointi suoritetaan painamalla kosketusnäyttöä uudelleen. Jos et vahvista kalibrointia, näyttö palaa ennalleen asetetun ajan kuluttua, ellei siihen tehdä muutoksia Kirkkauden säätö Tästä voit säätää näytön kirkkautta Energia-asetukset Sähkön säästämiseksi voit tästä ikkunasta valita verkkovirta- ja akkukäyttöä varten ajat, joiden kuluttua laitteesta katkeaa virta Äänenvoimakkuus Tästä voit säätää laitteen äänenvoimakkuuden (esim. näppäinten painalluksen äänen voimakkuuden) Energiatila Tässä ikkunassa näkyy laitteen akun lataustila tai onko akun lataus juuri käynnissä.

9 - 9-2 Navigointiohjelman käyttö Tämä luku sisältää tietoja seuraavista aiheista: 2.1 Kohteen määrittäminen 2.2 Reitin laskenta 2.3 Reittisuunnittelu 2.4 Reitin määritys 2.5 Asetukset

10 Kohteen määrittäminen Navigointiohjelman käynnistettyäsi voit kohteen määrittäminen aloittaa heti reitin suunnittelun ja ajamisen. Maan valinta Kadun merkintä 2 Hakuluokan valinta (kadut tai tietyt paikat) Postinumeron merkintä 1 Kaupungin merkintä 1 Talon numeron merkintä 2 Kohdepaikan valinta suosikeista Kohdepaikan valinta viimeisimmistä paikoista 1 ) Jotta reitin määritys onnistuisi, on määritettävä vähintään kaupunki tai postinumero. 2 ) Jos hakuluokasta on valittu tietty paikka (esim. Hotelli), kentät Katu ja Talon numero korvataan kentällä Nimi. Sivuhuomautus Voit etsiä paikkaa postinumeron ja/tai kaupungin nimen avulla. Voit tarkentaa hakua ilmoittamalla kadun ja talon numeron. Jos talon numero voidaan ottaa huomioon reitin laskennassa, se näkyy ikkunassa Yksityiskohtaiset tiedot. Tietyn paikan (esim. Huoltoasemien) haussa nimen ilmoittaminen mahdollistaa tarkemman haun.

11 Osoitteen määrittäminen Kirjoita kohdeosoite näppäimistön avulla. Tällöin riittää usein vain yhden osoitteen osan näppäileminen, jolloin on syötettävä vähintään 4 merkkiä sanaa kohden. Navigointiohjelma täydentää osoitteen automaattisesti kohdepaikkaa etsittäessä. Jos mahdollisuuksia on useita, voit valita haluamasi osoitteen kätevästi luettelosta. Jos etsimääsi paikkaa ei ole luettelossa, tarvitaan osoitekenttään kenties tarkempia tietoja Hakuluokka Hakuluokassa voit määrittää kohteen laadun. Yleensä ilmoitetaan etsityn osoitteen katu. Lisäksi voit valitsemalla toisen luokan etsiä tietystä kaupungista tarkempia paikkoja, kuten hotelleja, lentokenttiä tai huoltoasemia Suosikit Tässä luettelossa ovat tallentamasi kohteet, joihin ajat usein Edelliset paikat Viimeksi käytetyt, edelliset, paikat tallennetaan aikajärjestyksessä ja voidaan tästä valita uudelleen kohteiksi. Sivuhuomautus Päävalikossa voit nimetä uudelleen tai poistaa omia suosikkejasi, poistaa viimeisimmän kohteen tai kaikki viimeisimmät kohteet toiminnolla Kohdemuistin hallinta.

12 Reitin laskenta Kohteen määrittämisen jälkeen lasketaan reitti nykyisestä sijainnistasi kohteeseen Reittiasetukset Ennen kuin reitti voidaan laskea, voit määrittää kohteen yksityiskohtaisista tiedoista reittiasetukset. Reittivaihtoehdoilla voit vaikuttaa tapaan, jolla sinut opastetaan kohteeseen. Moottoriajoneuvoille optimoitu reittilaskenta ja reitin määrittäminen (vakioasetus) Moottoripyöräilijöille optimoitu reitin laskenta ja määritys. Pyöräilijöille optimoitu reittilaskenta ja reitin määrittäminen (mahdollinen 50 km:n säteellä) Jalankulkijoille optimoitu reittilaskenta ja reitin määrittäminen (mahdollinen 50 km:n säteellä) Laskettu reitti optimoidaan matka-ajan mukaan (vakioasetus). Laskettu reitti optimoidaan reitin pituuden mukaan. Taloudellinen reitti: lyhyen ja nopean reitin yhdistelmä Maksulliset tiet otetaan huomioon reitin laskennassa (vakioasetus). Maksullisia teitä vältetään reitin laskennassa. Moottoritiet otetaan huomioon reitin laskennassa (vakioasetus). Moottoriteitä vältetään reitin laskennassa. Lautat otetaan huomioon reitin laskennassa (vakioasetus). Lauttoja vältetään reitin laskennassa.

13 Lisää suosikkeihin Tämän vaihtoehdon voit valita yksityiskohtaisista tiedoista tallentaaksesi näytöllä näkyvän paikan suosikkeihin Näytä paikka kartalla Valitsemalla tämän vaihtoehdon voit tuoda yksityiskohtaisissa tiedoissa näkyvän paikan etukäteen kartalle Laske reitti Jos olet tarkistanut kohteen tiedot ja reittiasetukset on tehty omien asetustesi mukaan, voit aloittaa reitin laskemisen. Laskenta onnistuu vain, jos laite toimii ongelmitta. Häiriöt on merkitty seuraavasti: Ei GPS-signaalia. Odota, kunnes sijainti voidaan määrittää! 2.3 Reitin suunnittelu Tällä toiminnolla voit suunnitella reitin etukäteen (esim. Lomamatkaa edeltävänä iltana) määrittämällä haluamasi lähtöpaikan ja määränpään myös silloin, kun GPS-vastaanotin ei ole päällä. Toiminnolla Aloita opastus kohteeseen voit reittisuunnittelun jälkeen kutsua päävalikosta esiin suunnitellun reitin. Tätä varten GPSvastaanottimen on saatava signaali.

14 Reitin määritys Onnistuneen reitin laskennan jälkeen sinut opastetaan puhuttujen ja optisten kulkuohjeiden avulla määritettyyn kohteeseen Karttanäkymä Karttanäkymä sisältää seuraavat tiedot: Nykyinen sijaintisi Suunta ja etäisyys seuraavaan ohjausliikkeeseen Katu, jolla tällä hetkellä olet 1 Mittakaava GPS-vastaanoton laadun näyttö/kompassi Akun tilan näyttö Jäljellä oleva ajoaika Jäljellä oleva matka kohteeseen Arvioitu saapumisaika Päävalikko / automaattinen zoomaus 2 Vaihtoehdot Zoomaus TMC-vastaanoton laadun näyttö 1 ) Kun ohjausliike on valittuna, näytöllä näkyy seuraavan kadun nimi. 2 ) Lähentämisen tai loitontamisen jälkeen tällä valitsimella voidaan jälleen aktivoida automaattinen zoomaus. Painamalla kosketusnäyttöä sormella tai kynällä voit liikuttaa karttaa vapaasti.

15 TMC-moduulin avulla voidaan vastaanottaa ajankohtaisia liikennetietoja, jotka näkyvät kartalla vastaavalla liikennesymbolilla varustettuina. Lähimmistä reitin varrella olevista liikennehäiriöistä, jotka voivat vaikuttaa matka-aikaan, ilmoitetaan varoitusmerkillä kartalla sekä äänimarkillä. Varoitusmerkistä pääsee liikennevaroitusnäkymään (katso 2.4.8). Jos liikennehäiriöt eivät ole ennalta lasketun reitin varrella, merkit näkyvät harmaina. Reitin laskennan jälkeen siirrytään automaattisesti karttanäkymään. Valikkokohdasta Vaihtoehdot voidaan siirtyä navigointivalikkoon, jossa on käytettävissä seuraavat toiminnot Nuolinäkymä Nuolinäkymä sisältää seuraavat tiedot: Seuraava ohjausliike Katu, jolla olet tällä hetkellä Katu, jolle siirryt seuraavalla ohjausliikkeellä Seuraavan jälkeisen ohjausliikkeen esikatselu Matka seuraavaan ohjausliikkeeseen Akun tilan tai GPS-vastaanoton laadun näyttö Jäljellä oleva matka kohteeseen Arvioitu saapumisaika Jäljellä oleva ajoaika

16 Reitin kuvaus Reitin kuvauksesta saat selville, mitä teitä on käytettävä kohteeseen pääsemiseksi. Lisäksi on merkitty rajanylitykset muihin maihin. Reitin kuvaus on käytettävissä vain, kun olet laskenut reitin Kompassi Kompassista voit tarkistaa nopeuden, nykyisen pituus- ja leveysasteen sekä GPSvastaanoton laadun (HDOP-arvon). Ajosuunta näytetään luotettavasti noin 5 km/h nopeudesta lähtien. Lisäksi kun GPS-signaali on vastaanotettu kerran, näytölle tulee GPSaika Greenwich Mean Time:n (GMT) muodossa Tallenna nykyinen Tällä toiminnolla voit tallentaa nykyisen sijainnin suosikiksi. Se edellyttää, että vastaanotat navigointilaitteella GPS-signaalin Siirry kohtaan... Reitin määrityksen aikana tai reitin suunnittelun jälkeen voit siirtyä tässä reitin yleiskuvaan, kohdealueelle tai takaisin nykyiseen sijaintiisi. Reitin suunnittelun aikana antamasi aloituspiste vastaa sijaintipaikkaa Aluehaku Tästä voit valita tarkkoja paikkoja nykyisen sijaintipaikkasi läheltä. Samalla näytetään matka löydettyihin paikkoihin linnuntietä. Sivuhuomautus Navigointiohjelma etsii ensin pienemmältä alueelta. Jos näin ei löydy tuloksia, laajennetaan hakua laajemmalle alueelle. Tällöin haku voi kestää jonkin aikaa.

17 Liikennetilanne Tämän toiminnon avulla saat ajankohtaiset liikennetiedot näkymään luettelona. Siinä näkyvät ensin reitin varrelle annetut liikennettä koskevat ilmoitukset (etäisyyden mukaan lajiteltuina) ja sitten tapahtumat, jotka eivät ole reitin varrella (aakkosjärjestyksessä). Jos avaat jonkin luettelon merkinnöistä, näytölle avautuu tähän liikennettä koskevaan ilmoitukseen liittyvä yksityiskohtainen näkymä. Vain lähimmän reitillä olevan liikennehäiriön (eli ruuhka, tukkoinen liikenne tai tie tukossa) sattuessa siirrytään liikennevaroitusnäkymään. Liikennevaroitusnäkymässä näkyy reitillä olevan liikennehäiriön etäisyyden ja todennäköisen matka-ajan menetyksen lisäksi painike, jolla voit laskea vaihtoehtoisen reitin. Jos et halua laskea vaihtoehtoista reittiä, voit kieltäytyä laskennasta, jolloin kartalla oleva varoitusmerkki häviää. Jos lasket vaihtoehtoisen reitin, navigointiohjelma laskee reitin, joka mahdollistaa liikennehäiriön kiertämisen. Jos vaihtoehtoisen reitin laskenta ei ole mahdollista, varoitusmerkki häviää kartalla, mutta voit kuitenkin valita reitillä olevan liikennehäiriön uudelleen luettelonäkymästä ja laskea vaihtoehtoisen reitin uudelleen liikennevaroitusnäkymässä.

18 Asetukset Navigointiohjelmaan voidaan määrittää yksilöllisesti erilaisia asetuksia Esitys Voit muokata näyttöä seuraavasti: Kartta esitetään kartan mittakaavasta riippuen pohjoiseen tai ajosuuntaan suunnattuna (2D-karttanäkymä). Kartta kääntyy aina ajosuuntaan (2D-karttanäkymä). Kartta näytetään aina pohjoiseen suunnattuna (2D-karttanäkymä). 3D-kartta näytetään aina ajosuunnassa. Zoomaustoiminto on 3D-kartassa edelleen käytössä, mutta kartan siirtäminen ei kuitenkaan ole enää mahdollista. Karttanäkymän esittäminen päivänvaloon optimoituna Karttanäkymän esittäminen pimeään optimoituna Kartta näytetään kellonajasta riippuen joko päivänvaloon tai pimeyteen sovitettuna. Ohjausliikkeen aikana siirrytään automaattisesti kartasta nuolinäkymään. Ohjausliikkeen jälkeen siirrytään takaisin karttanäkymään. Kartta näkyy myös ohjausliikkeen aikana. Ohjausliikettä näyttävä nuoli näytetään kartalla Äänenvoimakkuus Tästä voit säätää navigointiohjelmassa käytettyjen puhuttujen ohjeiden äänenvoimakkuutta. Järjestelmän äänenvoimakkuutta muokataan laitteen asetuksista kohdasta Asetukset tai Settings.

19 Aikavyöhyke Tästä valikosta määritetään aikavyöhyke, jolla kulloinkin olet. Oletusasetuksena on Keski- Euroopan aika. Kesä- ja talviaikaan siirtyminen tapahtuu automaattisesti. Sivuhuomautus Huomaa, että aikavyöhykkeen vaihtuessa se on vaihdettava manuaalisesti! Näppäimistön valinta Tässä voit valita vakionäppäimistön ja puhelinnäppäimistön välillä Kieli Jos navigointilaitteeseen on esiasetettu useita kieliä, voit valita tästä toisen kielen. Valinnan jälkeen laite käynnistetään uudelleen, ja käytössä on valitsemasi kieli TMC-kanava Tässä voit etsiä TMC-lähetintä. Jos radiolähetin on määritetty ja automaattinen haku aktiivinen, vastaanoton laadun heikentyessä etsitään uusi lähetin, jolla TMC-tietojen vastaanottoa voidaan jatkaa. Jos käytössä on manuaalinen haku, TMC-tietojen vastaanotto ei enää onnistu vastaanoton laadun heikennyttyä, vaan uusi radiolähetin on määritettävä manuaalisesti. Jos reitin varrella on tapahtunut jotain, mikä vaikuttaa matkan kestoon (reittiä koskevat liikennehäiriöt), kartalla ilmoitetaan lähimmästä tapahtumasta varoitusmerkillä. Tämä ohje voidaan poistaa käytöstä TMC-lähettimen asetuksista Tiedot Tässä esitetään tietoja ohjelma- ja karttaversiosta Valitse navigointialue Jos olet asentanut muistikortille useamman kuin yhden kartta-alueen, voit valita tästä haluamasi alueen.

20 Lisäohjeita Tämä luku sisältää tietoja seuraavista aiheista: 3.1 Vastuu 3.2 Tuki 3.3 Tavaramerkit

21 Vastuu Pidätämme oikeuden muuttaa dokumentoinnin sisältöä sekä ohjelmistoa ilman ennakkoilmoitusta. MEDION AG ei vastaa ohjekirjan virheettömyydestä eikä vahingoista, jotka seuraavat sen käytöstä. Mikäli sinulla on parannusehdotuksia tai vihjeitä virheistä olemme kiitollisia, siten voimme tarjota sinulle tulevaisuudessa vieläkin suorituskykyisempiä tuotteita. 3.2 Tuki MEDION Service Center Jousitie 2 FIN Piispanristi, Turku Huoltomme henkilökunta on puhelimitse tavoitettavissa Maanantaista perjantaihin kello 9:30 22:00 Asiakastuki: Fax: finland@compare-support.dk 3.3 Tavaramerkit Kaikki ohjekirjassa mainitut ja annetuissa tapauksissa kolmannen osapuolen kautta suojatut tavara- ja tuotemerkit ovat rajoituksetta voimassaolevan tavara- ja tuotemerkkilain sekä omistajiensa suhteen omistusoikeuden alaisia. Kaikki tässä nimetyt tavaramerkit, kauppanimet tai yhtiönnimet ovat tai voivat olla omistajiensa tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Kaikki oikeudet, joita ei tässä nimenomaisesti taata, pidätetään. Tässä ohjekirjassa käytetyn tavaramerkin nimenomaisesta merkinnästä puuttuen ei voi päätellä, että nimi on vapaa kolmannen osapuolen oikeudesta. Windows ja ActiveSync ovat Microsoft Corporationin tuotemerkkejä.

Käyttäjän käsikirja Navigointiohjelman

Käyttäjän käsikirja Navigointiohjelman Käyttäjän käsikirja Navigointiohjelman - 2 - Sisällys 1 Käyttöönotto... 4 1.1 Tärkeitä tietoja... 5 1.2 Lisänavigointiohjelman asentaminen muistikortilta... 5 1.3 Lisää karttamateriaalia... 5 1.4 Karttamateriaalin

Lisätiedot

Käyttäjän käsikirja Navigointiohjelman

Käyttäjän käsikirja Navigointiohjelman Käyttäjän käsikirja Navigointiohjelman - 2 - Sisällys 1 Käyttöönotto... 4 1.1 Tärkeitä tietoja... 5 1.2 Lisänavigointiohjelman asentaminen muistikortilta... 5 1.3 Karttamateriaalin siirtäminen muistikortille...

Lisätiedot

Käyttäjän käsikirja Navigointiohjelman

Käyttäjän käsikirja Navigointiohjelman Käyttäjän käsikirja Navigointiohjelman - 2 - Sisällys 1 Käyttöönotto... 4 1.1 Tärkeitä tietoja... 5 1.2 Lisänavigointiohjelman asentaminen muistikortilta... 5 1.3 Lisää karttamateriaalia... 5 1.4 Karttamateriaalin

Lisätiedot

Käyttäjän käsikirja Navigointiohjelman

Käyttäjän käsikirja Navigointiohjelman Käyttäjän käsikirja Navigointiohjelman - 2 - Sisällys 1 Käyttöönotto... 4 1.1 Tärkeitä tietoja... 5 1.2 Lisänavigointiohjelman asentaminen muistikortilta... 5 1.3 Karttamateriaalin siirtäminen muistikortille...

Lisätiedot

Nokia Navigointi 3.0 -käyttöohje

Nokia Navigointi 3.0 -käyttöohje Nokia Navigointi 3.0 -käyttöohje 1.0. painos 2 Sisältö Sisältö Tietoja Nokia Navigointi - sovelluksesta 3 Aja kohteeseen 3 Tallenna paikka tai tarkastele sitä 4 Ääniopastuksen käyttäminen 4 Lataa tai poista

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.3. Nokia 8310 -puhelimelle. Copyright Nokia Mobile Phones 2001. Kaikki oikeudet pidätetään Issue 6

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.3. Nokia 8310 -puhelimelle. Copyright Nokia Mobile Phones 2001. Kaikki oikeudet pidätetään Issue 6 PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.3 Nokia 8310 -puhelimelle Copyright Nokia Mobile Phones 2001. Kaikki oikeudet pidätetään Issue 6 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET...1 3. PC SUITE -OHJELMISTON

Lisätiedot

PRIME/ESSENTIAL NAVIGATION QUICK START GUIDE

PRIME/ESSENTIAL NAVIGATION QUICK START GUIDE PRIME/ESSENTIAL NAVIGATION QUICK START GUIDE FI Alkuasetukset 1. Valitse haluamasi kieli ja vahvista valinta napauttamalla. Voit vaihtaa sen myöhemmin Vyöhykeasetuksissa. 2. Lue loppukäyttäjän käyttöoikeussopimus

Lisätiedot

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen PIKAOPAS Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen Sisällysluettelo 1. Johdanto...1 2. Mitä tarvitaan...1 3. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen...2 3.1 Ennen asennusta...2

Lisätiedot

Käyttöohje HERE Drive

Käyttöohje HERE Drive Käyttöohje HERE Drive 1.0. painos FI HERE Drive HERE Drive ohjaa sinut haluamaasi paikkaan ääniopastettujen reittiohjeiden avulla. Voit löytää kotimaassasi tai -alueellasi perille tarkkojen reittiohjeiden

Lisätiedot

Nokia autosarja CK-100 9210123/1

Nokia autosarja CK-100 9210123/1 Nokia autosarja CK-100 9210123/1 2008 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Navi ja Nokia Original Accessories -logo ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä.

Lisätiedot

Käyttöohje HERE Maps. 1.0. painos FI

Käyttöohje HERE Maps. 1.0. painos FI Käyttöohje HERE Maps 1.0. painos FI HERE Maps HERE Maps näyttää lähellä olevat kohteet ja opastaa sinut perille. Voit etsiä kaupunkeja, katuja ja palveluja löytää perille tarkkojen reittiohjeiden avulla

Lisätiedot

Online karttapäivitys

Online karttapäivitys Online karttapäivitys Online karttapäivitystä koskevia yleisiät tietoja Karttatietoja päivitetään jatkuvasti, koska ne vanhenevat. Multimediajärjestelmässä päivittämisen voi tehdä seuraavilla tavoilla:

Lisätiedot

DumpDbox-ohjelmiston asennus- ja käyttöohjeet Sisällys

DumpDbox-ohjelmiston asennus- ja käyttöohjeet Sisällys DumpDbox-ohjelmiston asennus- ja käyttöohjeet Sisällys 1. Esittely... 2 2. Asennusohjeet... 2 3. Yleiskuva ohjelmistosta... 3 4. Tietojen siirtäminen D-Boxin avulla... 4 4.1. Piirturitiedostojen siirtäminen...

Lisätiedot

Nokia Drive 2.0 -käyttöohje

Nokia Drive 2.0 -käyttöohje Nokia Drive 2.0 -käyttöohje 1. painos 2 Sisältö Sisältö Tietoja Nokia Navigointi - sovelluksesta 3 Aja kohteeseen 3 Ääniopastuksen käyttäminen 4 Lataa tai poista karttoja 4 Navigoi offline-tilassa 5 Muuta

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. PIONEER AVIC-S1 http://fi.yourpdfguides.com/dref/1236045

Käyttöoppaasi. PIONEER AVIC-S1 http://fi.yourpdfguides.com/dref/1236045 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle PIONEER AVIC-S1. Löydät kysymyksiisi vastaukset PIONEER AVIC-S1 käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet,

Lisätiedot

GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL

GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL FINNISH Aloitusopas Käytettäessä suunnistusohjelmaa ensimmäistä kertaa, alkuasetusten määritys käynnistyy automaattisesti Toimi seuraavasti: Valitse Ohjelman

Lisätiedot

Nokia Kartat -käyttöohje

Nokia Kartat -käyttöohje Nokia Kartat -käyttöohje 1.0. painos 2 Sisältö Sisältö Tietoja Nokia Kartat -palvelusta 3 Tarkastele sijaintiasi ja selaa karttaa 3 Etsi paikka 4 Etsi lähialueen paikkoja 4 Lisää paikkaan valokuva 5 Tallenna

Lisätiedot

Garmin GPSmap 60CSx -laite

Garmin GPSmap 60CSx -laite Garmin GPSmap 60CSx -laite GPS koulutus 20.6.2007 PAIKKATIETOPAJA -hanke Näppäimet ja laitteen osat Power - virta päälle/pois, taustavalon säätö Keinunäppäin valitse vaihtoehtoja / kenttiä, syötä tietoja,

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

"PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas

PLEXTALK Pocket -verkkosoittimen pikaopas "PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas PLEXTALK Pocketin asetukset 1. Käännä PLEXTALK Pocket ympäri. Varmista, että kaksi pientä uloketta ovat ylhäällä. Paina PLEXTALK Pocketin pohjassa olevaa suorakulmaista

Lisätiedot

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero AG Sivu 1 Tietoja tekijänoikeudesta ja tavaramerkistä Tämä opaskirjanen ja sen sisältö on Nero AG:n omaisuutta ja suojattu tekijänoikeudella. Kaikki oikeudet pidätetään.

Lisätiedot

Käyttöopas kahden kameran väliseen tiedostojen siirtoon

Käyttöopas kahden kameran väliseen tiedostojen siirtoon Canon-digitaalikamera Käyttöopas kahden kameran väliseen tiedostojen siirtoon Sisällysluettelo Johdanto....................................... 1 Kuvien siirtäminen langattomassa yhteydessä........ 2 Kameran

Lisätiedot

Windows. Valmistelut. Windows

Windows. Valmistelut. Windows Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

MPCC-työkalua voidaan käyttää yhden laitteen valvontaan ja yhden tai useamman laitteen konfigurointiin (Modbus broadcast, osoite 0).

MPCC-työkalua voidaan käyttää yhden laitteen valvontaan ja yhden tai useamman laitteen konfigurointiin (Modbus broadcast, osoite 0). V1.0.0 (14.10.2015) 1 (7) KYTKENTÄ HUOM: toimii Modbus-masterina. Tämän vuoksi toinen mahdollinen Modbus-master on irrotettava verkosta, kun kytketään valmiiseen Modbus-verkkoon. Produalin Modbus-laitteiden

Lisätiedot

TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje

TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje 1.02 Version 1.8.2011 Uusin versio tästä käsirkirjasta löytyy internet-osoitteesta: http://www.microdata.fi/pdf/tuta/tuta-q2_kasikirja.pdf Copyright 2011 Microdata

Lisätiedot

Motorola Phone Tools. Pikaopas

Motorola Phone Tools. Pikaopas Motorola Phone Tools Pikaopas Sisältö Vähimmäisvaatimukset... 2 Ennen asennusta Motorola Phone Tools... 3 Asentaminen Motorola Phone Tools... 4 Matkapuhelimen asennus ja määritys... 5 Online-rekisteröinti...

Lisätiedot

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen PIKAOPAS Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen Sisällysluettelo 1. Johdanto...1 2. Mitä tarvitaan...1 3. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen...2 3.1 Ennen asennusta...2

Lisätiedot

Asentaminen Android-laitteeseen

Asentaminen Android-laitteeseen Asentaminen Android-laitteeseen Huomaa! Tarkempia tietoja ohjelmien asentamisesta saat tarvittaessa puhelimesi käyttöoppaasta. MyMMX mobile -sovelluksen asentaminen Android-laitteeseen: 1. Avaa laitteesi

Lisätiedot

Nokia C110/C111-langattoman lähiverkon kortti. Asennusopas

Nokia C110/C111-langattoman lähiverkon kortti. Asennusopas Nokia C110/C111-langattoman lähiverkon kortti Asennusopas VAATIMUSTENMUKAISUUSILMOITUS NOKIA MOBILE PHONES Ltd ilmoittaa vastaavansa siitä, että tuotteet DTN-10 ja DTN-11 noudattavat Euroopan neuvoston

Lisätiedot

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Mini-Lexia-opas 2012 MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Sisältö Yleistä Lexiasta ja Mini-Lexiasta... 2 Ohjeet Lexian ammattikäyttäjälle: Harjoitusten siirtäminen... 2 Harjoitusten siirtäminen muistitikulla...

Lisätiedot

PIKAOPAS MODEM SETUP FOR NOKIA 6310. Copyright Nokia Oyj 2002. Kaikki oikeudet pidätetään.

PIKAOPAS MODEM SETUP FOR NOKIA 6310. Copyright Nokia Oyj 2002. Kaikki oikeudet pidätetään. PIKAOPAS MODEM SETUP FOR NOKIA 6310 Copyright Nokia Oyj 2002. Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. MODEM SETUP FOR NOKIA 6310 -OHJELMAN ASENTAMINEN...1 3. PUHELIMEN VALITSEMINEN

Lisätiedot

KSENIA GEMINO 4 GSM/GPRS-modeemi. Pikaohjelmointiohje

KSENIA GEMINO 4 GSM/GPRS-modeemi. Pikaohjelmointiohje KSENIA GEMINO 4 GSM/GPRS-modeemi Pikaohjelmointiohje Basis-ohjelman asennus Hae basis-ohjelma www.kseniasecurity.com osoitteesta (SOLUTIONS - SOFTWARE) ja avaa asennustiedosto. Hyväksy painamalla I agree.

Lisätiedot

WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen

WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tässä opaskirjassa kerrotaan, miten WR-R10- langattoman kaukoohjaimen laiteohjelma päivitetään. Jos

Lisätiedot

Z-E3756 NAVIGATION PIKAOPAS FI

Z-E3756 NAVIGATION PIKAOPAS FI Z-E3756 NAVIGATION PIKAOPAS FI Alkuasetukset 1. Valitse haluamasi kieli ja vahvista valinta napauttamalla. Voit vaihtaa sen myöhemmin kohdassa Alueelliset asetukset. 2. Lue loppukäyttäjän käyttöoikeussopimus

Lisätiedot

Usein kysyttyä Transformer TF201:stä

Usein kysyttyä Transformer TF201:stä FI7211 Usein kysyttyä Transformer TF201:stä Tiedostojen hallinta... 2 Kuinka pääsen käyttämään microsd-kortille, SD-kortille ja USB-laitteelle tallennettuja tietojani?... 2 Kuinka siirrän valitun tiedoston

Lisätiedot

Ohjelmistopäivitykset

Ohjelmistopäivitykset Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua

Lisätiedot

Usein kysyttyä Eee Pad TF201:stä FI6915

Usein kysyttyä Eee Pad TF201:stä FI6915 Usein kysyttyä Eee Pad TF201:stä FI6915 Tiedostojen hallinta... 2 Kuinka pääsen käyttämään microsd-kortille, SD-kortille ja USB-laitteelle tallennettuja tietojani?... 2 Kuinka siirrän valitun tiedoston

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat

Lisätiedot

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö Versio 1.0 Tiedostonsiirto FTP -menetelmällä Lahden Väriasemoinnilla on käytössä suurempien tiedostojen siirtoa varten oma FTP -yhteys. Tällä menetelmällä saadaan

Lisätiedot

PIKAOPAS MODEM SETUP

PIKAOPAS MODEM SETUP PIKAOPAS MODEM SETUP Copyright Nokia Oyj 2003. Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. MODEM SETUP FOR NOKIA 6310i -OHJELMAN ASENTAMINEN...1 3. PUHELIMEN VALITSEMINEN MODEEMIKSI...2

Lisätiedot

F-Secure Mobile Security. Android

F-Secure Mobile Security. Android F-Secure Mobile Security Android F-Secure Mobile Security Sisällysluettelo 3 Sisällys Luku 1:Asennus...5 Asentaminen...6 Aktivointi...7 Luku 2:Luottamuksellisten tietojen suojaaminen...9 Anti-Theftin

Lisätiedot

Paikantaminen Nokia N76-1

Paikantaminen Nokia N76-1 Paikantaminen Nokia N76-1 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N76 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa

Lisätiedot

FullHD herätyskello-valvontakamera

FullHD herätyskello-valvontakamera FullHD herätyskello-valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, näytöllä näkyy nyt vuosi aseta oikea aika UP ja DOWNnäppäimillä ja paina SET uudelleen. Aset kuukausi, päivä,

Lisätiedot

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sisältö 1/14 Sonera Yrityssähköpostin käyttöönotto Outlook 2013 -sovelluksella SISÄLLYS Outlook 2013 asennuspaketin lataus... 2 Outlook 2013 asennus...

Lisätiedot

P6SLite ohjaus- ja zoom komennot

P6SLite ohjaus- ja zoom komennot 1, Ohjaus zoom -toiminnot P6SLite ohjaus- ja zoom komennot Osa 1 pikanäppäintoiminnon Valitse APP-käyttöliittymää ja APP ilmestyy toimintopainikkeeseen. Paina + = ZOOM +, paina - = ZOOM-. 2, Manuaalinen

Lisätiedot

NOOX xperio herätyskello valvontakamera

NOOX xperio herätyskello valvontakamera NOOX xperio herätyskello valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, ruudulla lukee nyt "2010" Aseta oikea aika UP ja DOWN näppäimillä ja paina SET uudelleen vahvistaakseni

Lisätiedot

ROUTE 66 Navigaattoreiden yleisimmät ongelmat ja usein kysytyt kysymykset (26.3.2008)

ROUTE 66 Navigaattoreiden yleisimmät ongelmat ja usein kysytyt kysymykset (26.3.2008) ROUTE 66 Navigaattoreiden yleisimmät ongelmat ja usein kysytyt kysymykset (26.3.2008) ROUTE 66 MINI & MAXI Testaa laite päivitetyllä ohjelma, kartta ja GPS versiolla ennen huoltoon lähettämistä. Jos mitkään

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

Karttapalvelun käyttöohjeet

Karttapalvelun käyttöohjeet Karttapalvelun käyttöohjeet 1 Yleistä... 2 2 Aloitusnäkymä... 2 3 Liikkuminen kartalla... 3 4 Vasemman laidan valikko... 3 4.1 Kaavayhdistelmä... 3 4.2 Valmistelussa olevat kaavat... 3 4.3 Kaavamerkinnät...

Lisätiedot

Ohjelmistokäsikirja GoPal Navigator -versio 4

Ohjelmistokäsikirja GoPal Navigator -versio 4 Ohjelmistokäsikirja GoPal Navigator -versio 4 - 2 - Sisällys 1 Johdanto... 3 1.1 Tervehdys... 4 1.2 CD/DVD-levyn sisältö... 4 1.3 Järjestelmävaatimukset... 6 1.4 Käytännöt tässä käsikirjassa... 7 1.5 Vinkkejä

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Ohjelmistokäsikirja GoPal Navigator -versio 4

Ohjelmistokäsikirja GoPal Navigator -versio 4 Ohjelmistokäsikirja GoPal Navigator -versio 4 - 2 - Sisällys 1 Johdanto... 3 1.1 Tervehdys... 4 1.2 CD/DVD-levyn sisältö... 4 1.3 Järjestelmävaatimukset... 6 1.4 Käytännöt tässä käsikirjassa... 7 1.5 Vinkkejä

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ aaro.leikari@hotmail.com TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 25.01.2016 SISÄLLYS 1. Käyttöjärjestelmän asentaminen... 1 1.1 Windowsin asettamia laitteistovaatimuksia... 1 1.2 Windowsin asentaminen...

Lisätiedot

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut

Turvallinen veneily -näyttö. VesselView-ohjelmiston päivittäminen. Automaattinen WiFi-haku. Micro SD -kortin käyttäminen. Osa 1 - Alkuvalmistelut Turvallinen veneily -näyttö Kun VesselView käynnistetään sen oltua sammutettuna vähintään 30 sekuntia, näyttöön tulee turvalliseen veneilyyn liittyviä ohjeita sisältävä ikkuna. Jatka painamalla Accept

Lisätiedot

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas

Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Varmuuskopiointi ja palauttaminen Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

mobile PhoneTools Käyttöopas

mobile PhoneTools Käyttöopas mobile PhoneTools Käyttöopas Sisältö Vaatimukset...2 Ennen asennusta...3 Asentaminen - mobile PhoneTools...4 Matkapuhelimen asennus ja määritys...5 Online-rekisteröinti...7 Asennuksen poistaminen - mobile

Lisätiedot

HP Mobile -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas

HP Mobile -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas HP Mobile -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

MultiBoot. Käyttöopas

MultiBoot. Käyttöopas MultiBoot Käyttöopas Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan erikseen

Lisätiedot

Maventa Connector Käyttöohje

Maventa Connector Käyttöohje Maventa Connector Käyttöohje 17.4.2015 Sisällys 1. Esittely... 2 1.1. Käytön edellytykset... 2 1.2. Tuetut aineistomuodot... 2 2. Asennustiedosto... 3 2.1. Sisäänkirjautuminen... 7 3. Asetuksien määrittäminen...

Lisätiedot

Copyright 2017 HP Development Company, L.P.

Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Käyttöopas Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita ja palveluja koskevat takuut mainitaan erikseen kyseisten tuotteiden

Lisätiedot

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Asennuksessa on kaksi vaihetta. Ensin asennetaan ohjelma tietokoneelle (vaiheet 1-3). Sen jälkeen asennetaan lisenssi (vaiheet 4-12). 1. Aseta Mathcad 14 CD-levy

Lisätiedot

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People ja Nseries ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä.

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People ja Nseries ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People ja Nseries ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa mainitut tuotteiden ja yritysten

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet

Asennus- ja käyttöohjeet Asennus- ja käyttöohjeet V1.10+Lokakuu 2011 Sisällysluettelo digicentral Authenticate ohjelmiston asennus Windows iin 4 digicentral Authenticaten asetuksien määrittäminen 5-6 Yrityskortin lisääminen ohjelmistoon

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE DENVER MPG-4054 NR Mediasoitin

KÄYTTÖOHJE DENVER MPG-4054 NR Mediasoitin KÄYTTÖOHJE DENVER MPG-4054 NR Mediasoitin Tämä MP4-videosoitin on varustettu täysillä multimediaominaisuuksilla. Laite sopii valokuvien katseluun, e-kirjojen lukemiseen, äänen tallentamiseen ja toistamiseen

Lisätiedot

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n asennus ja päivitys Päivitä BIOS, sovellukset ja ohjaimet ja suorita Windows Update Valitse asennustyyppi Asenna Windows 8.1 Käy Samsungin päivitystukisivust

Lisätiedot

Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje

Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje 9234594 2. painos Nokia, Nokia Connecting People ja Pop-Port ovat Nokia Oyj:n rekisteröityjä tavaramerkkejä. Copyright 2005 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Johdanto

Lisätiedot

Windows Phone. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Windows Phone 8 -puhelimessa.

Windows Phone. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Windows Phone 8 -puhelimessa. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Windows Phone Sähköpostin määritys Määrittämällä sähköpostitilisi Windows-puhelimeesi,

Lisätiedot

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.51a NOKIA 6510 -PUHELIMELLE

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.51a NOKIA 6510 -PUHELIMELLE PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.51a NOKIA 6510 -PUHELIMELLE Copyright Nokia Oyj 2002. Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET...1 3. PC SUITE -OHJELMISTON ASENTAMINEN...2

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. F-SECURE MOBILE SECURITY 6 FOR ANDROID http://fi.yourpdfguides.com/dref/2859496

Käyttöoppaasi. F-SECURE MOBILE SECURITY 6 FOR ANDROID http://fi.yourpdfguides.com/dref/2859496 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle F-SECURE MOBILE SECURITY 6 FOR ANDROID. Löydät kysymyksiisi vastaukset F-SECURE MOBILE SECURITY 6 FOR ANDROID

Lisätiedot

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. LC2002 Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitin 200 Mbps

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. LC2002 Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitin 200 Mbps LC2002 Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitin 200 Mbps Johdanto Älä altista Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitinta 200 Mbps äärilämpötiloille. Älä aseta tuotetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä.

Lisätiedot

DENVER CR-918BLACK FINNISH TOIMINNOT JA OHJAIMET

DENVER CR-918BLACK FINNISH TOIMINNOT JA OHJAIMET DENVER CR-918BLACK FINNISH TOIMINNOT JA OHJAIMET 14 15 1. /VIRITÄ - 2. AJAN ASETTAMINEN MUISTI/MUISTI+ 3. TORKKU /LEPO 4. PÄÄLLE/POIS 5. / VIRITÄ + 6. ÄÄNENVOIMAKKUUS PIENENNÄ - /HERÄTYS 1 PÄÄLLE/POIS

Lisätiedot

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Android )

Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Android ) Mobiilitulostus-/- skannausopas Brother iprint&scanille (Android ) Sisällysluettelo Ennen Brother-laitteen käyttöä... Kuvakkeiden selitykset... Tavaramerkit... Johdanto... Lataa Brother iprint&scan Google

Lisätiedot

24.3.2005 Versio 1.0. BLUETOOTH DONGLE, GS-301 GPS JA NAVICORE PERSONAL Asennusohje Windows 2000/XP ja Nokia Series 60 älypuhelimille

24.3.2005 Versio 1.0. BLUETOOTH DONGLE, GS-301 GPS JA NAVICORE PERSONAL Asennusohje Windows 2000/XP ja Nokia Series 60 älypuhelimille BLUETOOTH DONGLE, GS-301 GPS JA NAVICORE PERSONAL Asennusohje Windows 2000/XP ja Nokia Series 60 älypuhelimille 1 SISÄLLYLUETTELO 24.3.2005 1. Asennus...3 1.1 Bluetooth Dongle...3 1.2 Bluetooth GPS...3

Lisätiedot

STELLARIUM KÄYTTÖOHJE

STELLARIUM KÄYTTÖOHJE Järjestelmävaatimukset: Windows (XP, Vista, 7) DirectX 9.x ja uusin ServicePack tai MacOS X 10.3.x (tai suurempi), 3D-grafi ikkkortti ja OpenGL-tuki, min. 512 MB RAM, 1 GB vapaata levytilaa. ASENNUS Asennus

Lisätiedot

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla.

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. HUOM! TÄMÄ OHJE ON COMET LAITTEEN ENSIMMÄISTÄ ASENNUSKERTAA VARTEN. Ladataksesi rahaa Comet pysäköintimittariisi

Lisätiedot

P-touch Transfer Managerin käyttäminen

P-touch Transfer Managerin käyttäminen P-touch Transfer Managerin käyttäminen Versio 0 FIN Johdanto Tärkeä huomautus Tämän käyttöoppaan sisältöä ja tuotteen teknisiä tietoja voidaan muuttaa ilman ennakkoilmoitusta. Brother pidättää oikeuden

Lisätiedot

Langattomien kauko-ohjainten WR-1/WR-R10 laiteohjelman päivittäminen

Langattomien kauko-ohjainten WR-1/WR-R10 laiteohjelman päivittäminen Langattomien kauko-ohjainten WR-1/WR-R10 laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tässä oppaassa kerrotaan, kuinka päivitetään laiteohjelma langattomiin kauko-ohjaimiin WR-1 ja

Lisätiedot

PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650

PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650 PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650 Copyright 2002 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään 9354501 Issue 2 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. MODEM OPTIONS FOR NOKIA 7650:N ASENTAMINEN...1 3. PUHELIMEN VALITSEMINEN

Lisätiedot

Home Media Server. Home Media Server -sovelluksen asentaminen tietokoneeseen. Mediatiedostojen hallinta. Home Media Server

Home Media Server. Home Media Server -sovelluksen asentaminen tietokoneeseen. Mediatiedostojen hallinta. Home Media Server 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People ja Nseries ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa mainitut tuotteiden ja yritysten

Lisätiedot

Asennusohje PDA. KaupunkiKartta 4.0 Helsingin Kaupunki

Asennusohje PDA. KaupunkiKartta 4.0 Helsingin Kaupunki Asennusohje PDA KaupunkiKartta 4.0 Helsingin Kaupunki Helsingin kaupunki, Kiinteistövirasto GISnet Solutions Finland Oy Kaupunkimittausosasto Viipurinkatu 2, PL 2205 Strömberginkuja2 00099 HELSINGN KAUPUNKI

Lisätiedot

ATI REMOTE WONDER Asennusopas

ATI REMOTE WONDER Asennusopas ATI REMOTE WONDER Asennusopas i Vastuuvapautuslauseke Vaikka tämän asiakirjan laatimisessa on pyritty äärimmäiseen huolellisuuteen, ATI Technologies Inc. ei vastaa ATI-laitteen tai - ohjelmiston, muun

Lisätiedot

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion 2020 Fusion What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of 17 2020 Fusion Uusi 2020 Fusion 6 nopeuttaa ja helpottaa työskentelyäsi: Täysin uudistettu renderöinti Useiden tuotteiden muokkaus samalla

Lisätiedot

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä Nokia Lifeblog 2.5 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa mainitut

Lisätiedot

HP Mobile -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas

HP Mobile -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas HP Mobile -kaukosäädin (vain tietyt mallit) Käyttöopas Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ja Windows Vista ovat Microsoft Corporationin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä

Lisätiedot

TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB

TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB V2 Copyright Pikaohje Pakkauksen sisältö. 1 USB-sovittimen asennus Windows Xp.... 2 Windows Vista..... 6 Mac OS X..... 10 Wlan-tukiasemaan yhdistäminen Windows XP / Vista...

Lisätiedot

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto:

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Ennen vanhan puhelimesi käytöstä poistoa, pidäthän huolen, että olet synkronisoinut yhteystietosi Exchange palvelimelle! iphone 4 yhdellä silmäyksellä Purettuasi

Lisätiedot

Peilittömien kameroiden, NIKKOR Z-objektiivien ja yhteensopivien lisävarusteiden laiteohjelmiston päivitys

Peilittömien kameroiden, NIKKOR Z-objektiivien ja yhteensopivien lisävarusteiden laiteohjelmiston päivitys Peilittömien kameroiden, NIKKOR Z-objektiivien ja yhteensopivien lisävarusteiden laiteohjelmiston päivitys Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tässä oppaassa kuvataan kuinka päivitetään Nikonin peilittömien

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0 Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 2.0 Sivu 1 / 10 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.1 Tietojen

Lisätiedot

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys

Lisätiedot

CipherLab CPT-8001L -tiedonkeruupäätteen käyttö Ecomin kanssa

CipherLab CPT-8001L -tiedonkeruupäätteen käyttö Ecomin kanssa CipherLab CPT-8001L -tiedonkeruupäätteen käyttö Ecomin kanssa Sisällys Laitteen käyttöönotto...3 Latauskehdon asennus...3 Tiedonsiirto-ohjelman asennus...4 Keräilylaitteen käyttö...5 Viivakoodien luku...5

Lisätiedot

Puhelinnumeroiden lataaminen laitteesta tietokoneelle

Puhelinnumeroiden lataaminen laitteesta tietokoneelle OHJE 1/9 Yleistä Saunalahti on lähettänyt asiakkaillemme uuden SIM kortin. Kaikki Saunalahden SIM kortit tulevat vaihtumaan jollakin aikajaksolla Saunalahden siirryttyä palveluoperaattorista virtuaalioperaattoriksi.

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Web Services -toiminnon käyttö skannaukseen verkossa (Windows Vista SP2 tai uudempi, Windows 7 ja Windows 8)

Web Services -toiminnon käyttö skannaukseen verkossa (Windows Vista SP2 tai uudempi, Windows 7 ja Windows 8) Web Services -toiminnon käyttö skannaukseen verkossa (Windows Vista SP2 tai uudempi, Windows 7 ja Windows 8) Web Services -protokollan avulla Windows Vista (SP2 tai uudempi)-, Windows 7- ja Windows 8 -

Lisätiedot

TRUST SIGHT FIGHTER VIBRATION FEEDBACK & PREDATOR QZ 500

TRUST SIGHT FIGHTER VIBRATION FEEDBACK & PREDATOR QZ 500 TRUST SIGHT FIGHTER VIBRATION FEEDBACK & PREDATOR QZ 500 Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu Trust Sight Fighter Vibration Feedback - ja Predator QZ 500 - tuotteiden

Lisätiedot

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.8 NOKIA 6310i -PUHELIMELLE

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.8 NOKIA 6310i -PUHELIMELLE PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.8 NOKIA 6310i -PUHELIMELLE Copyright Nokia Oyj 2002. Kaikki oikeudet pidätetään Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET...1 3. PC SUITE -OHJELMISTON ASENTAMINEN...2

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot