Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen

Samankaltaiset tiedostot
MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen,

1Moos. 2:16-17 Herra Jumala sanoi ihmiselle: "Saat vapaasti syödä puutarhan kaikista puista. Vain siitä puusta, joka antaa tiedon hyvästä ja pahasta,

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen

Jalo Einola. Eläimet. Raamatunkohtia, joissa suoraan tai epäsuoraan mainitaan eläimiä ja niiden käyttöön, kohteluun ja huolenpitoon liittyviä asioita.

SYNTIINLANKEEMUS JA LUPAUS VAPAHTAJASTA

LUOMINEN. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin (Kolmiyhteinen) Jumala loi maailman n vuotta sitten.

Nettiraamattu lapsille. Jumala loi kaiken

Tule sellaisena kuin olet

EEVA JA AADAM EDENISSÄ

Nettiraamattu. lapsille. Jumala loi kaiken

Ihmisen toivottomuuden alku

Jeesus on vastaus! Kaikki profeetat ja laki ovat Johannekseen asti olleet ennustusta. - Matt. 11:13. Raamatun metanarratiivi

Genesis LUKU 1. LUKU 2. Ensimmäinen Mooseksen kirja. Luominen Alussa loi Jumala taivaan ja maan.

TYÖ JA LEPO NÄKÖKULMA LUOMISKERTOMUKSEEN. raamattutunti kirkkoherra Pekka Tuovinen, Rautalammin seurakunta

ARKKI PYSÄHTYY. b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin Tietysti vedenpaisumuksen jälkeen.

Tuomas-messun saarna klo 18 Järvenpään kirkossa. 1.paastonajan sunnuntai 3.vuosikerta. Messun aihe: ÄLÄKÄ SAATA MEITÄ KIUSAUKSEEN

Jalo Einola ELÄINTIETEEN HISTORIAA LYHYESTI

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla

Apu, joka on häntä vastaava Edellä on jo ollut puhetta siitä, että Raamattu ei ole luonnontieteellisesti tarkkaa kuvasta.

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla

PUUTARHAT RAAMATUSSA. Raamattutunti khra Pekka Tuovinen Rautalammin seurakunta

Nettiraamattu lapsille. Nooa ja vedenpaisumus

Gen. 3:1. Gen. 3:2. oli ה י ה

Nettiraamattu lapsille. 40 vuotta

היה qal.perf.yks.3.f. autio ת הו

Nettiraamattu. lapsille. 40 vuotta

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat.

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Nettiraamattu lapsille. Daniel vankeudessa

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

USKON, TOIVON JA RAKKAUDEN LÄHTEELLE!


Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen

Luominen ja lankeemus Joh. 1:1-5

YKSI JUMALA KOLME PERSOONAA. TV7 raamattukoulu Reijo Telaranta

Sukupuolen ja ihmisarvon teologiaa

Allaahin, Armeliaimman Armahtajan Nimeen. 1. Luku. Kuka Allaah on? Allaah on Ar-Rabb (Hän, joka luo, pyörittää asioita ja omistaa kaiken.

Raamatun pikakurssi. Raimo ja Eeva Auvinen

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen

VANHA TESTAMENTTI. 1. Jumala ja ensimmäiset ihmiset

Jumalan lapsina, miehinä ja naisina

Viisas kuningas Salomo

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Jehovan todistajien. Tämän kaavion kuvat: Pixabay ja JW.ORG. Kerubit. Kerubi. Jehova Jumala. Kerubit. Serafit. Sana, Logos, Mikael. Demonit.

Nooa ja vedenpaisumus

Jesaja näkee tulevaisuuteen

*** J.Kuhnau: Tristis est anima mea

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Nettiraamattu lapsille. Viisas kuningas Salomo

Syntyikö maa luomalla vai räjähtämällä?

Nettiraamattu. lapsille. Daniel vankeudessa

Olet arvokas! Jokainen ihminen on arvokas ja siihen on syy.

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen

Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Jeesus valitsee kaksitoista avustajaa

Hyvä Sisärengaslainen,

Komea mutta tyhmä kuningas

Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi

Simson, Jumalan vahva mies

Raamatun pikakurssi. Raimo ja Eeva Auvinen

Viisas kuningas Salomo

Ruut: Rakkauskertomus

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen

Matt. 11: Väsyneille ja stressaantuneille

Maailma pysyy olemassa Jumalan kärsivällisyyden vuoksi

Nettiraamattu lapsille. Ruut: Rakkauskertomus

Matt. 19: 1-12 Mikko Haapasaari

Raamatun pikakurssi. Raimo Auvinen

Ilmestyskirja 30. Ilm. 22:1-5

H6R ENSIMMÄINEN MOOSEKSEN KIRJA (1. Moos.) Alkukertomukset ja sukutaulut

NOOA RAKENTAA ARKIN. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui

Nettiraamattu lapsille. Rikas mies, köyhä mies

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

JOOSEF SAA NÄHDÄ BENJAMININ

Nettiraamattu lapsille. Jeesus ja Lasarus

Kristus, kirkon yhdistäjä

Kemi. Juha Taanila, Suomen Lähetysseura

Nettiraamattu lapsille. Seurakunta vaikeuksissa

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen

APOKRYFISET KIRJAT Bel ja Dragon KING JAMES BIBLE Bel ja lohikäärme

Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

/ Our story / Meidän n tarina /

Kuningas Daavid (2. osa)

Simson, Jumalan vahva mies

Gideonin pieni armeija

Nettiraamattu. lapsille. Hyvästi, faarao!

Nettiraamattu. lapsille. Jeesus ja Lasarus

Nettiraamattu lapsille. Gideonin pieni armeija

TÄMÄN JA TULEVAN MAAILMAN LUOMINEN

Nettiraamattu lapsille. Hyvästi, faarao!

Jumalan lupaus Abrahamille

Nettiraamattu lapsille. Paimenpoika Daavid

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille

Transkriptio:

Raamatun pikakurssi Osa 2/24 Luominen ja syntiinlankeemus (1 Moos 1-3) Lähteet: Raamatut RK92 &RK33/38 &RK& KJV, Learn Bible in 24 Hours, julkiset Raamatun selitysteokset ja Internet, joista lainaukset merkitty erikseen Raimo Auvinen 2013-2014

Yhteenveto tämän pikakurssin osien nro 1-24 tavoitteesta ja sisällöstä? Todisteita siitä, että Raamattu alkuperäisessä asussaan on erehtymätön ja ilmoitus Jumalalta ihmiskunnalle sisältäen siitä myös todisteet. Vanha Testamentti pähkinänkuoressa 12 jaksossa, joista yksi lopun aikaa käsittelevä Danielin kirjan perusteella Uusi Testamentti pähkinänkuoressa 12 jaksossa, joista yksi lopun aikaa käsittelevä Ilmestyskirjan perusteella

Vanha Testamentti

Yleisnäkymä historiasta

1. Mooseksen kirja

Kaksi maailmankatsomusta 1) Kaikki on sattuman seurausta (olematon räjähti) 2) Olemme täällä ylivertaisen Suunnittelijan ja Luojan tarkan suunnitelman mukaisesti

Neljä peruskysymystä 1) Kuka olen? 2) Mistä tulen? 3) Miksi olen täällä? 4) Minne joudun kun kuolen? Vain edellisen sivun kohta 2 voi antaa vastauksen kaikkiin näihin kysymyksiin

Peruskysymyksiä Onko maailmankaikkeus todella 15 miljardia (9 nollaa!) vuotta vanha? Luotiinko maailma 6 päivässä (144 tuntia)? Luotiinko valo niin, että se matkusti jostakin tänne saakka vai luotiinko valo niin, että se näyttää vanhalta? Olivatko luomispäivät yksinkertaisesti vain pitkiä ajanjaksoja?

Luomisteorioita 1. Maa ja maailmankaikkeus ovat vanhoja. 2. Maa ja maailmankaikkeus ovat nuoria, mutta näyttävät olevan vanhoja 3. Maa ja maailmankaikkeus ovat nuoria ja myös näyttävät siltä, kun todisteet tulkitaan oikein 4. Maailmankaikkeus on vanha, mutta maapallo nuori

Todisteita nuoren maailmankaikkeuden puolesta Kuun pölykerros Maan magneettikenttä Jokien mereen tuoma muta Merien suolaisuus Meteoriitit ja pyrstötähdet Auringon kutistuminen Ihmisen perimän rapistuminen jne. Lisää tietoja seuraavista linkeistä: http://www.kotipetripaavola.com/evoluutioteoria.html http://www.kp-art.fi/taustaa/ KAIKKEIN PARAS TIETOLÄHDE ON KUITENKIN RAAMATTU!

Luomispäivät 1. Päivä - Valo ja pimeys 2. Päivä - Vesien erottaminen 3. Päivä - Maa, meri, ruoho ja puut 4. Päivä - Aurinko ja kuu sekä tähdet 5. Päivä - Linnut ja kalat 6. Päivä - Maaeläimet ja ihminen 7. Päivä Lepopäivä 1.Moos 2: 1-3. Näin tulivat valmiiksi taivas ja maa ja kaikki mitä niissä on. Jumala oli saanut työnsä päätökseen, ja seitsemäntenä päivänä hän lepäsi kaikesta työstään. Ja Jumala siunasi seitsemännen päivän ja pyhitti sen, koska hän sinä päivänä lepäsi kaikesta luomistyöstään.

Paratiisi 1 Moos 1:27-30. Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät. *) Jumala siunasi heidät ja sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne. Vallitkaa meren kaloja, taivaan lintuja ja kaikkea, mikä maan päällä elää ja liikkuu." Jumala sanoi vielä: "Minä annan teille kaikki siementä tekevät kasvit, joita maan päällä on, ja kaikki puut, joissa on siementä kantavat hedelmät. Olkoot ne teidän ravintonanne. Ja villieläimille ja taivaan linnuille ja kaikelle, mikä maan päällä elää ja liikkuu, minä annan ravinnoksi vihreät kasvit. *) 1 Moos 2:21-25. Silloin Herra Jumala vaivutti ihmisen syvään uneen, otti hänen nukkuessaan yhden hänen kylkiluistaan ja täytti sen kohdan lihalla. Ja Herra Jumala rakensi naisen siitä kylkiluusta, jonka oli ottanut miehestä, ja toi hänet miehen luo. Mies sanoi: "Tämä on nyt luu minun luustani ja liha minun lihastani. Tätä on kutsuttava naiseksi, sillä miehestä hänet on otettu. Siksi mies jättäköön isänsä ja äitinsä ja yhtyköön vaimoonsa, ja heistä tulee yksi liha. He olivat molemmat alasti, mies ja hänen vaimonsa, eivätkä he tunteneet häpeää.

Syntiinlankeemus 1Moos 3:1-6 Käärme oli kavalin kaikista eläimistä, jotka Herra Jumala oli luonut. Se sanoi naiselle: "Onko Jumala todella sanonut: 'Te ette saa syödä mistään puutarhan puusta'?" Nainen vastasi käärmeelle: "Kyllä me saamme syödä puutarhan puiden hedelmiä. Vain siitä puusta, joka on keskellä paratiisia, Jumala on sanonut: 'Älkää syökö sen hedelmiä, älkää edes koskeko niihin, ettette kuolisi.'" Silloin käärme sanoi naiselle: "Ei, ette te kuole. Mutta Jumala tietää, että niin pian kuin te syötte siitä, teidän silmänne avautuvat ja teistä tulee Jumalan kaltaisia, niin että tiedätte kaiken, sekä hyvän että pahan." Nainen näki nyt, että puun hedelmät olivat hyviä syödä ja että se oli kaunis katsella ja houkutteleva, koska se antoi ymmärrystä. Hän otti siitä hedelmän ja söi ja antoi myös miehelleen, joka oli hänen kanssaan, ja mieskin söi.

Seuraukset ihmiselle 1 Moos 3:7 Silloin heidän silmänsä avautuivat, ja he huomasivat olevansa alasti. He sitoivat yhteen viikunanlehtiä ja kietoivat ne vyötärölleen. (Vertaa: Ps 8:6.Sinä teit hänestä lähes kaltaisesi olennon, seppelöit hänet kunnialla ja kirkkaudella.) 1 Moos 3:16-19. Naiselle Jumala sanoi: "Minä teen suuriksi sinun raskautesi vaivat, kivulla sinä synnytät lapsia. Kuitenkin sinä tunnet halua mieheesi, ja hän on hallitseva sinua." Miehelle Jumala sanoi: "Koska kuuntelit vaimoasi ja söit puusta, josta kielsin sinua syömästä, on maa kirottu sinun vuoksesi. Vaivaa nähden saat siitä ruokasi kaikkina elämäsi päivinä. Orjantappuraa ja ohdaketta se kasvaa sinulle, sinun on syötävä kedon ruohoja. Otsasi hiessä sinä syöt leipäsi, kunnes tulet jälleen maaksi, sillä siitä sinut on otettu. Tomua sinä olet, ja tomuun sinun on palattava."

Seuraukset käärmeelle 1 Moos 3:14-15. Herra Jumala sanoi käärmeelle: "Koska tämän teit, sinä olet kirottu kaikkien karjaeläinten ja villieläinten joukossa. Vatsallasi sinun on kuljettava ja tomua syötävä koko elinaikasi. Minä panen vihollisuuden sinun ja naisen välille ja sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille. Hän on murskaava sinun pääsi, ja sinä haavoitat häntä kantapäähän." Naisen siemen on Jeesus Käärmeen siemen on Antikristus

Jatkuu seuraavassa osassa Osa 1/24 - Esittely Osa 2/24 - Luominen - Syntiinlankeemus Osa 3/24 - Kain ja Abel - Nooan sukuluettelo - Vedenpaisumus - Baabelin torni