Pasi Hujasen lähetysrengas



Samankaltaiset tiedostot
Majakka-ilta

Tämän leirivihon omistaa:

VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus

Me katoamme kuin uni aamun tullen, kuin ruoho, joka hetken kukoistaa, joka vielä aamulla viheriöi mutta illaksi kuivuu ja kuihtuu pois.

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen,

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat.

MIKSI JEESUS KUOLI RISTILLÄ?

Pasi Hujasen lähetysrengas

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) VIINITARHAAN TÖIHIN

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Elena haluaa uuden auton

Pietari ja rukouksen voima

SAARNA JÄRVENPÄÄN KIRKOSSA JEESUS PARANTAJAMME

Pasi Hujasen lähetysrengas

Pasi Hujasen lähetysrengas

Hyvä Sisärengaslainen,

Jeremia, kyynelten mies

Pasi Hujasen lähetysrengas

Tartu Raamattuun anna Raamatun tarttua! Kyösti F

Pasi Hujasen lähetysrengas

JEESUS ARMAHTAA AVIONRIKKOJANAISEN

9.1. Mikä sinulla on?

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

NÄKY, JOHTAJUUS, RAKENTAJAT ESRAN KIRJAN 1-7 KAUTTA TÄHÄN PÄIVÄÄN / VARIKKO

JOKA -pronomini. joka ja mikä

Me lähdemme Herran huoneeseen

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Ristiäiset. Lapsen kaste

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Viisas kuningas Salomo

Heittäkää kaikki murheenne

JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa. Saarna Ari Puonti

Ensimmäinen Johanneksen kirje 4. osa

Lähetysnäkymme Lähetystyö raikkaassa Pyhän Hengen johdatuksessa

USKOONTULON ABC. almondy.suntuubi.com

Matt. 5: Reino Saarelma

PERKELE KIUSAA JEESUSTA

SAARA SYNNYTTÄÄ POJAN

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

AIKAMUODOT. Perfekti

tahdotteko yhdessä seurakunnan kanssa huolehtia siitä, että NN saa kristillisen kasvatuksen? Vastaus: Tahdon.

Apologia-forum

Pietari ja rukouksen voima

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

Pasi Hujasen lähetysrengas

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Hyviä ja huonoja kuninkaita

PÄÄSIÄISAAMUNA. 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui: Jerusalemissa

Evankeliumitekstissä Jeesus kertoo, että Isä herättää kuolleet, ja että myös hänellä, Pojalla on valtaa antaa elämä kenelle tahtoo.

Pasi Hujasen lähetysrengas

Kouluun lähtevien siunaaminen

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu lapsille. Jeremia, kyynelten mies

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

+ SEURAKUNTAAN TUTUSTUMISTEHTÄVÄT JA ULKOA OPETELTAVAT ASIAT + PERUSOHJEET:

Löydätkö tien. taivaaseen?

Pasi Hujasen lähetysrengas

Preesens, imperfekti ja perfekti

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

Leirikirjan omistajan muotokuva:

Pasi Hujasen lähetysrengas

PASTORI HARRI SAMUEL HUOVISEN VIRKAAN ASETTAMINEN Lahti

Suruja ja iloja. Susanna ja Ville Melasen lähettikirje 5/2013

Viisas kuningas Salomo

Miten minä voisin ansaita rahaa

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

Pasi Hujasen lähetysrengas

4.1 Samirin uusi puhelin

Prinssistä paimeneksi

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Matt. 17: 1-13 Pirkko Valkama

KANAANILAISEN NAISEN USKO JA RUKOUS

Matt. 11: Väsyneille ja stressaantuneille

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

JEESUS PARANTAA SOKEAN

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla

Pasi Hujasen lähetysrengas

Pasi Hujasen lähetysrengas

Kolehtisuunnitelma

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo

Elämä Jumalan lapsena

Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu. lapsille. Joosua johtaa kansaa

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu lapsille. Tyttö, joka eli kahdesti

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

Näiden tapahtumien jälkeen tuli keskustelua seurannut lainopettaja Jeesuksen luo kysyen Jeesukselta, mikä käsky on kaikkein tärkein.

Jumalan lupaus Abrahamille

Ehtoopalvelus lauantai ja aattoiltana maallikon laulamana

Transkriptio:

Pasi Hujasen lähetysrengas Kirje 10/2014, 16.12.2014 c/o Pasi Hujanen, SLEY, PL 184, 00181 Helsinki Tämän renkaan yhdyshenkilönä toimii Pasi Hujanen, osoite: Sley, PL 184, 00181 Helsinki. Hänelle tulee ilmoittaa osoitteenmuutokset jne. Pankkisiirron viitenumero pysyy koko ajan samana, eli voit käyttää samaa pankkisiirtoa useamman kerran, jos maksat esimerkiksi automaatilla tai internetin kautta. Mikäli tarvitset viitenumeroa, ota yhteys Anna Poukkaan, puh. 09-251 390. Uudenmallisten yhteiseurooppalaisten tilinumeroiden mukaan Sleyn lahjoitustilin muoto on: IBAN: FI13 8000 1500 7791 95 BIC:DABAFIHH Lähetyskannatus Pasi Hujasen työn tukemiseksi Sleyn tilille IBAN: FI13 8000 1500 7791 95 - tiedonannolla Pasi Hujasen lähetysrengas ja oma seurakuntasi tai - Pasi Hujasen yleisviitenumerolla 10078 89200 30001 01518 tai - henkilökohtaisella viitenumerolla, jolloin kannatuksesi näkyy automaattisesti myös seurakuntasi lähetyskannatuksena. Henkilökohtaisen viitenumeron saat Sleyn toimistosta Anna Poukalta puh. 09 251 39 220 tai sähköpostitse anna.poukka@sley.fi Mikäli haluat renkaan jäseneksi, ota yhteys Pasi Hujaseen, tiedot yllä. Mikäli taas haluat avustaa diakoniatyötä, on vuonna 2014:kin koko vuoden kestävä keräys diakonia-avun saamiseksi Inkerin kirkon seurakuntiin. Jos haluat antaa lahjasi tähän tarkoitukseen, käytä tiliä: IBAN: FI13 8000 1500 7791 95 viite 10078 89200 30010 04517 Keräyslupa 2020/2010/3611 Poliisihallitus on 26.11.2012 myöntänyt keräysluvan 2020/2012/361 Suomen Luterilaiselle Evankeliumiyhdistykselle kerätä varoja 1.1.2013-31.12.2014 koko Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta julistus-, opetus- ja diakoniatyöhön kotimaassa sekä yhdistyksen lähetyskohteissa ulkomailla. Käytä viitettä, se takaa, että raha menee oikeaan kohteeseen, lisäksi se vähentää työtä ja kuluja Sleyn Keskustoimistolla. Terveisin Pasi Hujanen Edellisen kirjeen jälkeen tapahtunutta 1. Pitkään rajalla Rajalla ei ole viime aikoina ollut ruuhkia. Mutta kerran en meinannut päästä eteenpäin. Tullimiehen kysymys oli yllättävä: Tuleeko sota? Kuljettamistani tavaroista hän ei ollut kiinnostunut. Tunsin, että hän itse ajatteli, että sota tulee. Hän olisi halunnut jutella pitkään. Kai hän ajatteli, että kun papilla on paremmat yhteydet ylös, niin voisi olla tieto sodastakin. 2. Voi syödä vähemmän huonommin Olin käymässä ystävälläni, joka on loistava kokki. Ikävä kyllä hänellä on tapana lastata itse lautanen täyteen ja voi todeta, että syömisen jälkeen voi pyöriä autolle. Viime kerralla hän kertoi, että oli tehnyt miehensä kanssa päätöksen, että marras- ja joulukuun palkoilla ja eläkkeillä ostetaan pelkästään lääkkeitä. Emme tule toimeen ilman lääkkeitä. Syödä

voi vähemmän huonommin Hän kertoi ostavansa kaiken mahdollisen tarjouksesta. Inflaatio on nostanut erityisesti ruoan hintaa. On arvioitu, että jopa 40 % venäläisten tuloista menee ruoan ostamiseen. Katsoin eräässä supermarketissa yhtä tavaraa, joka vuosi sitten maksoi noin 55 ruplaa nyt se oli 78 ruplaa. 3. Miten pääsit tänne? Vanhan autoni viimeisessä huollossa paljastui, että auton toinen vetonivel oli aivan loppu. Olin sanonut siitä jo varmaan vuosi sitten: kun ajaa pientä ympyrää eteen- ja taaksepäin oikealle ja vasemmalle, viallisen vetonivelen naputus kuuluu. Huollossa oli moneen kertaan sanottu, että vetonivel on ihan kunnossa. Mutta nyt se oli ihan muussina, kuten työnjohtaja sanoi ja kysyi: Miten sinä oikein pääsit tänne? Jumalan varjeluksella varmaan. 4. Ei edes leipää Finnairilla kuten monella muullakaan lentoyhtiöllä ei mene hyvin. Viime Lontoon-lennollani ei tarjottu edes täytettyjä leipiä, kuten aikaisemmin, vaan tarjolla oli vain kahvia, teetä ja mustikkakeittoa. Kun ei ole tarjoiltavaa, ei tarvita lentoemäntiäkään yhtä paljon kuin aiemmin. Minulle oleellista on päästä perille, syödä voi kotonakin. 5. Jehovan todistajat kielletään? Venäjän duuma hyväksyi lakialoitteen, jonka päämääränä on kieltää Jehovan todistajien toiminta Venäjällä. Se tuomittiin ekstremistiseksi liikkeeksi. Saa nähdä, miten tiukasti uutta lakia tullaan tulkitseman. Ja laajeneeko kielto muihinkin uskonnollisiin ryhmiin. Uusi avioliittokäsitys Ortodoksikirkon taholta on jo kyselty, mitä arkkipiispa Mäkisen lausunto oikein tarkoittaa. Mäkinenhän kävi äskettäin Venäjällä ja vierailun aikana tuli esiin se, että homokysymyksen takia ortodoksikirkko ei voi käydä oppikeskusteluja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kanssa. Voi olla, että jatkossa Inkerin kirkon on pakko ottaa etäisyyttä Suomen kirkkoon ja niihin lähetysjärjestöihin, jotka kannattavat tasa-arvoista avioliittolakia. Keskustelu avioliitosta toi mieleeni erään Puškinin seurakuntalaisen kysymyksen: Olenko minä tehnyt syntiä, kun en ole mennyt kommunistien siunattavaksi, vaan olen elänyt emännän kanssa omin luvin? En kokenut tarvitsevani heidän siunaustaan! Minusta Suomessa pitäisi jatkossa tehdä kuten aikanaan Neuvostoliitossa. Oli valtion avioliittopalatsit ja kuka halusi, voi mennä niihin ja toimittaa valtiolliset seremoniat. Tai vain rekisteröidä liittonsa ilman suuria seremonioita. Suomeen tulisi luoda järjestelmä, jossa valtio pitäisi yllä suhderekisteriä. Parisuhderekisteri se ei voi olla, koska jo nyt lehdissä on ollut ylistäviä kirjoituksia siitä kuinka Mirkku, Markku ja serkku haluavat olla kolmistaan. Seuraavaksi tulee esiin avioliittoikärajan alentaminen sehän oli Saksan vihreiden vaaliohjelmassa sukupolvi sitten. On selvää, että tämän päivän 12-vuotias tietää seksiasioista paljon enemmän kuin 1930- luvun kaksikymppinen. Miksi ei siis hän voisi mennä lailliseen suhteeseen? Ja aikaa myöten tulee tietysti myös Matin ja Mansikin suhde rekisteröitäväksi sitä olen miettinyt, miten Mansikilta saadaan selville, tahtooko hän/se vai ei Turha kuvitella, että liberaalit ovat nyt tyytyväisiä eivätkä enää vaadi mitään lisää. Siis valtio rekisteröi suhteen. Merkitään, että kyseessä on luterilainen avioliitto, ortodoksinen avioliitto (joka on heillä sakramentti), musmiliavioliitto tai liberaali kolmen kimppa. Näin valtion ei tarvitse tehdä lakia siitä, ketä ja miten kirkko vihkii avioliittoon, vaan kirkko päättää sen itse. Idea on vapaasti kaikkien poliitikkojen lainattavissa. Yhtenäiskulttuurin aika on ohitse eikä kirkon pidä liittoutua valtion kanssa vaan toimia omien periaatteidensa mukaan. Ikävä kyllä Suomessa käyty keskustelu on tehnyt kynnyksen luterilaisuuteen Venäjällä entistä korkeammaksi.

Hautajaisviikko Varsin harvoin pääsen seurakuntalaisten hautajaisiin. Syy on se, että yleensä hautajaiset ovat kolmantena päivänä kuolemasta ja olen usein ollut pois Venäjältä hautajaispäivänä. Joulukuun puolivälissä minulla oli kahdet hautajaiset yhdellä viikolla. Ensimmäiset olivat maanantaina ja niissä kohtasin yllätyksen. Vainajaksi luulemani sokea seurakuntalainen oli elossa ja hänen reilu 60-vuotias tyttärensä oli kuollut. Kun katsoin sokean äidin surua tyttärensä avoimen arkun äärellä kotitalon pihalla, totesin, että hautajaiset ovat eläviä varten. Kuolleen osa ei enää muutu, mutta hautajaisissa saamme olla todistamassa Kristuksen voitosta kuolemasta ja lohduttamassa surevia. Hautausmaalle äiti enää voinut lähteä vaan hän jätti jäähyväiset tyttärelleen kotitalon pihalla. Toiset hautajaiset olivat saman viikon perjantaina. Hatsinan kirkkoherra Viktor Vorontsov sanoi, että hän voi hoitaa hautauksen venäjäksi, saattoväestä vain yksi eli vainajan poika osaa suomea. Sanoin, että olen käynyt katsomassa mummoa kohta kymmenen vuoden ajan ja tietysti tulen hautajaisiin, kun se on mahdollista. Lisäksi paljastui, että vainajan sisar oli juuri ennen siskonsa kuolemaa tullut Helsingistä siskoaan tapaamaan ja oli saattoväessä muutama muukin suomentaitoinen. Toki hautaus oli pääosin venäjäksi, mutta muutamat kohdat otin myös suomeksi. Evp Eversti evp tarkoittaa upseeria, joka on siirtynyt eläkkeelle eikä ole enää aktiivipalveluksessa. Mutta on lyhenteelle toinenkin selitys: Elää vaimonsa palkalla. Joulukuun alussa sain kesällä tilaamani uuden auton jonka Riitta oli luvannut maksaa. Merkki vaihtui Citroënistä saman eli PSA-yhtymän toiseen merkkiin eli Peugeotiin. Malli on 3008. Auto on aiempaa pienempi, mutta maavara on korkea ja autoon on mukava käydä sisälle ja sieltä näkee paremmin, kun istuu vähän korkeammalla. Kävin katsomassa myös korealaista Huyndaita, jonka etu on pitkä takuu, 5 vuotta. Kun kysyin, kattaako takuu pyöränlaakerin, sain kuulla, ettei kata, koska se on kuluva osa. Totesin, että en osta autoa, jonka takuusta tulee ilman muuta riitaa. Keksin vain yhden osan, joka ei ole autossa kuluva osa: sisäpeili. Maalipintakin kuluu, moottori kuluu jne. Tapasin hieman myöhemmin asentajan, joka oli aikaisemmin ollut Huyndain huollossa töissä. Hän sanoi, että takuu kattoi käytännössä moottorin ja vaihteiston jotka eivät juuri koskaan hajoa ennen kuin autolla on ajettu useita satoja tuhansia kilometrejä. Uusi auto on kovempi huomaan ajavani noin 20 kilometriä aikaisempaa hitaammin. Vaikka vanhan auton jousitus oli jo kovia kokenut olihan sillä ajettu jo yli 320000 kilometriä eli kuutisen kertaa maapallon ympäri niin silti se oli paljon parempi kuin uuden auton jousitus. Mutta varmaan hieman pompottavampaankin kyytiin tottuu ajan kanssa. Yksi ongelma auton valinnassa oli väri. Halusin punaisen kuten tarinan mukaan kuuluisa Oulun piispa Hannes Leinonenkin, joka halusi myös Pösön eikä valtion tarjoamaa Volvoa mutta monilla merkeillä värit olivat käytännössä: valkoinen, musta ja harmaa. Lapset voivat estää pitkästymistä pitkillä automatkoilla laskemalla, kuinka moni sadasta vastaantulevasta autosta ei ole harmaa, musta tai valkoinen. Katsopa autoja ison marketin parkkipaikalla! Punainen ei ole aatteen väri vaan väri, joka näkyy hyvin sekä kesällä että talvella. Keväällä saamme laskun asunnon putkiremontista. Sitten olemme Riitan kanssa sijoittaneet lähes satatuhatta euroa Euroopan talouden parantamiseen putkiremontin tekijöistä suurin osa tuli Virosta eli Viro ja Ranska saivat suurimman hyödyn.

Korruptio kuriin Sain pitkästä aikaa sakon. Ja ihan syystä. En huomannut, että eräällä bussipysäkillä oli pysähtyminen kielletty. Poliisi kovisteli minua ja valitti, kuinka Suomessa saa jopa 300 euron sakkoja. Kun hän huomasi minut pastoriksi, näin, kuinka hän mietti, miten voisi olla kirjoittamatta sakkoa. Lopulta hän kysyi minulta: Paljonko sinä maksat sakkoa? Sanoin, että eihän se ole minun päätettävissäni. Lopulta hän sanoi, että antaa minimisakon eli 500 ruplaa (noin 7 euroa). Hän sanoi, että kuin on videointi, on pakko antaa sakko. Kun hän oli kirjoittanut sakon, hän käynnisti autossa olleen videokameran ja sanoi siihen sakon suuruuden, sakotettavan nimen jne. Hieman aikaisemmin radiopuhelimella oli jo kyselty, kuinka asia etenee. Eli vaikuttaa siltä, että poliisiautojen videokameroihin on lopultakin saatu yhteys poliisiasemalle ja sakko varmennetaan vielä auton sisätiloja kuvaavalla kameralla. Ja poliisiasemalle menee tieto, millaisia rikkeitä poliisiauton videokamera on kuvannut. Ei se kauhea rahanmeno, mutta se häpeä. Minulta pyydettiin paimenia seimiasetelmaa varten. Etsin niitä, mutta ei edes Lontoossa olevasta Joulu-kaupasta löytynyt sopivia. Niinpä päätin tehdä niitä itse. Tuutarin pyhäkoulunopettaja sanoi, että pullosta voisi tehdä nuken, jonka voisi pukea paimeneksi. Ostin neljä erikokoista pulloa. Mikään niistä ei oikein miellyttänyt minua. Lopulta päätin turvautua raamatulliseen ammattiin eli ostin lankun, josta sähköhöylän, sahan ja hiomakoneen avulla tein paimenelle ruumiin, johon liimasin askartelukaupasta ostamani pään ja niturilla niittasin puvun (vanhoista kangastilkuista). Pyhäkoulunopettaja piirsi paimenille kasvot. Kun näytin lopputulosta Tuutarin kanttori Nikolaille, hän sanoi, että tuohan on nunna. Sanoin, että asia korjautuu, kun teen nukelle parran. Kaikkeen saa varautua lähetin työssä. Tilaaja oli tyytyväinen lopputulokseen, mutta pyysi tekemään myös Joosefin ja Marian. Sanoin, että he voivat vaihtaa yhdelle nukelle sinisen puvun (sininen on neitsyt Marian väri, vertaa EU:n lippu) ja virittää yhden nuken Joosefiksi. Joulun jälkeen näen lopputuloksen. Jouluaskareita Joulu Suomessa Lähden vielä joulun alla käymään Venäjällä, josta menen Viroon, jossa näen Viron lähettimme Kari Tynkkysen uuden seurakunnan eli Paiden ja sieltä jatkan matkaa Vladimir Batuhtinin kanssa neljäntenä adventtina Riikaan, joka on Puškinin ystävyysseurakunta ja jossa olemme käyneet kerran vuodessa.

Jouluksi tulen Helsinkiin. Tapaninpäivänä saarnaan Pyhän Sydämen kappelissa ja tapaninpäiväiltana lähden Riitan ja hänen äitinsä kanssa Tallinnaan, josta jatkan lauantaiaamuna Narvaan, jossa on vähän jälkijättöinen suomenkielinen joulujumalanpalvelus. 28.12. minulla on jumalanpalvelukset Skuoritsassa ja Tuutarissa. Sitten palaan Tallinnaan ja vuoden lopulla tulemme Helsinkiin. Ikävä kyllä vaikuttaa siltä, että asunnon putkiremontti ei valmistu jouluksi. Ilmeisesti vessa ja yksi lavuaari saadaan toimimaan, mutta joulusaunaa ei tänä vuonna taida olla. Hyvää joulua ja siunattua armon vuotta 2015! Joulukorttien lähettäminen jäi tänäkin vuonna. Niinpä joulutervehdykseni vain näin lähettikirjeen kautta. Joulupakettikeräys Keräämme perinteiseen tyyliin varoja joulupaketteihin, joita jaamme Inkerin seurakunnissa. Se tuo pienen lisän jouluvalmisteluihin. Toinen tärkeä puoli on se, että tammikuussa katsomme, kuka seurakuntalaisista ei ole käynyt hakemassa pakettiaan. Käyn sitten katsomassa seurakuntalaista. Joskus paljastuu, että hän kuollut, mutta kukaan ei ole muistanut ilmoittaa seurakuntaan. Joskus taas paljastuu, että terveys on huonontunut niin, että kirkolle ei enää pääse. Niinpä saan joka tammikuu muutaman uuden kotikäyntipaikan. Voit antaa lahjasi seuraavilla tiedoilla: IBAN: FI13 8000 1500 7791 95 viite 10078 89200 30010 04517 Poliisihallitus on 26.11.2012 myöntänyt keräysluvan 2020/2012/361 Suomen Luterilaiselle Evankeliumiyhdistykselle kerätä varoja 1.1.2013-31.12.2014 koko Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta julistus-, opetus- ja diakoniatyöhön kotimaassa sekä yhdistyksen lähetyskohteissa ulkomailla. Huumori on välttämätöntä Sain eräältä seurakuntalaiselta lääkettä, jonka pitäisi parantaa muistia venäläiset rakastavat erilaisia ruohoja, luonnonlääkkeitä. Vähän ajan kuluttua ihmettelin, mikä lääke minulla oikein on kaapissa. Kysyin paremmin venäjää osaavalta, mikä lääke on. Se parantaa muistia! Joko lääke ei toimi, kun en edes muistanut, mikä se on, tai sitten lähtötaso oli luvattoman heikko. Erityisiä toiveita ei nyt ole. Tavaraa kaivataan Venäläisiä erikoisuuksia Venäläisissä kaupoissa myydään monia erikokoisia limsapulloja. Olen nähnyt ainakin seuraavia kokoja: 0.18 litraa, 0.2 litraa, 0,25 litraa, 0.3 litraa, 0.33 litraa, 0.4 litraa, 0.5 litraa, 0.6 litraa, 0.7 litraa, 0.9 litraa, 1.0 litraa, 1.25 litraa, 1.5 litraa, 1.75 litraa, 2.0 litraa, 2.25 litraa, 2.5 litraa.

Kun Venäjällä ei tarvitse merkitä hyllynreunaan litrahintaa, joskus on todella vaikea laskea, mikä tarjous on edullisin. Ja usein luulee ostaneensa 1.5 litran pullon, mutta saikin 1.75 litran pullon tai päinvastoin. Pieni opetuksen sana Pelätkää siis Herraa ja palvelkaa häntä nuhteettomasti ja uskollisesti. Hylätkää ja hävittäkää ne jumalat, joita esi-isänne palvelivat Eufratin toisella puolen ja Egyptissä, ja palvelkaa Herraa. Mutta jos te ette tahdo palvella Herraa, niin valitkaa tänä päivänä, ketä palvelette: haluatteko palvella niitä jumalia, joita esi-isänne palvelivat Eufratin toisella puolen, vai amorilaisten jumalia, näiden amorilaisten, joiden maassa te nyt asutte. Minä ja minun perheeni palvelemme Herraa." Silloin kansa vastasi: "Mekö hylkäisimme Herran ja ryhtyisimme palvelemaan muita jumalia! Onhan Herra, meidän Jumalamme, tuonut meidät ja isämme tänne Egyptistä, orjuuden pesästä. Saimme omin silmin nähdä kaikki suuret tunnusteot, jotka hän teki. Hän varjeli meitä matkalla, kun kuljimme toisten kansojen maiden halki. Herra karkotti meidän tieltämme kaikki tässä maassa asuneet kansat, myös amorilaiset. Me tahdomme palvella Herraa, sillä hän on myös meidän Jumalamme." Mutta Joosua sanoi kansalle: "Ette te pysty palvelemaan Herraa! Herra on pyhä Jumala, hän on kiivas Jumala, joka ei anna anteeksi teidän rikkomuksianne eikä syntejänne. Jos te hylkäätte Herran ja alatte palvella vieraita jumalia, hän kääntyy teitä vastaan ja kurittaa teitä, ja viimein hän tekee teistä lopun, vaikka onkin ennen osoittanut teille hyvyyttään." Kansa vastasi Joosualle: "Me tahdomme palvella Herraa!" Silloin Joosua sanoi kansalle: "Te olette nyt valinneet Herran ja tahdotte palvella häntä. Te olette itse tämän todistajia." Israelilaiset vastasivat: "Niin olemme." Joosua sanoi: "Hylätkää ja hävittäkää siis vieraat jumalanne ja antakaa sydämenne kääntyä Herran, Israelin Jumalan puoleen." Kansa sanoi Joosualle: "Me tahdomme palvella Herraa, Jumalaamme. Häntä me tahdomme totella." Joosua vahvisti Sikemissä kansan päätöksen palvella Herraa ja julisti kansalle tämän liiton lait ja säädökset. Joosua kirjoitti ne kaikki Jumalan lain kirjaan ja pystytti suuren kiven Herran pyhässä paikassa kasvavan suuren puun juurelle. Sitten Joosua sanoi kansalle: "Katsokaa, tämä kivi on oleva todistajana, sillä se on kuullut ne sanat, jotka Herra on puhunut teidän kanssanne. Se on todistava teitä vastaan, jos kiellätte Jumalanne." (Joos 24:14-27) Varsinkin Vanhassa testamentissa piirretään eteemme kaksi tietä: Jumalan tahdon noudattamisen tie, jossa saamme Jumalan siunauksen ja Jumalan tahdon kieltämisen tie, jossa päällemme lankeaa kirous. Liberalismi uskoo, että ihmisellä on oikeus päättää kaikesta, mikään ei saa rajoittaa hänen valtaansa. Mutta ei maan vetovoima lakkaa vaikuttamasta, vaikka kaikki maailman eduskunnat ja parlamentit niin päättäisivät. On olemassa luonnonlakeja, joita emme voi muuttaa. Niitä vastaan eläminen tuo onnettomuuden esimerkiksi jos kuvittelee voivansa olla vapaa maan vetovoimasta ja lähtee lentämään kaksikymmenkerroksisen talon katolta. Jumala on asettanut lakinsa elämäämme. Jonkin aikaa voi elää ristiriidassa niiden kanssa, mutta enemmin tai myöhemmin tulee ongelmia. Venäjällä sanotaan, että länsi vetää päällensä kirouksen luopumalla Jumalan tahdosta. Vaikea sitä vastaan on kristittynä väittää. Rukousaiheita: - Ukrainan kriisin rauhanomaista ratkaisua. - Putkiremontin päättymistä Helsingin asunnolla. Toivottavasti joskus tammikuussa kaikki on valmista. - Työlupien järjestymistä läheteille. - Jouluajan tilaisuudet: että ihmiset oppisivat tuntemaan maailmaan syntyneen Vapahtajan. - Terveyttä ja turvallisuutta liikenteessä ettei ensilumi yllättäisi. Vaihdoin talvirenkaat muutamien lumisateiden jälkeen, mutta sen jälkeen lunta tai pakkasia ei ole ollut pitkään aikaan. Kiitosaihe: - uusi viisumi. Nyt minulla on vuoden viisumi 3.12.2015 asti.