Tuotantoprosessi Torniossa ja Kemin kaivoksella



Samankaltaiset tiedostot
Ympäristöraportti. Ympäristökuormitus vähenee vaihtoehtoisilla polttoaineilla sekä prosesseja ja tuotteita jatkuvasti kehittämällä.

Jätteiden hyödyntäminen. Taustamateriaali Jäteselviytyjät 2013 kilpailuun

Ilma-ilmalämpöpumppu on lisälämmityslaite, mutta laitteita löytyy myös päälämmittäjiksi. Ilma-vesilämpöpumppu ja poistoilmalämpöpumppu

Ruostumattoman teräksen peittaus ja passivointi

Mitä hiilidioksidin (CO ) 2 geologinen varastointi tarkoittaa?

Sisältö. Jäteyhteiskuntamme. Muhvilliset muoviviemärit. Jätevesi ja sen puhdistus. Muhviton valurautaviemäri. Kompostointi.

nousu, lattialämmityksen yleistyminen kuin pumppujen kehittyminen. Lämmön keräämiseen tarvitaan sähköä.

Maalämpöpumpun ja maalämmön valinta

KOMPOSTOINTI- OPAS. Teksti: Tiina Ikonen, Pohjois-Savon Martat ry

Ovakon terästen hitsaus

Berit Kurtén-Finnäs, Kemididaktiskt Resurscentrum, Åbo Akademi. Päivitetty:

Asennus- ja käyttöohje. Keskuslämmitysliesi ALFA TERM 20. Ennen lieden asennusta lukekaa tämä ohje huolellisesti! - 1 -

SYNTEETTINEN KUMIMAALI

Käsikirja - Ruostumattomien terästen käyttö kantavissa rakenteissa

Sähkö ja vene. Ohjeita veneilijöille sähkölaitteista, akuista, korroosiosta, häiriöistä ja ukkossuojauksesta

intran tarina MUOTOILUA YLI 500 VUODEN AJAN

Mikäpä sen hienompaa kuin uusilla suksilla sujuttelu. Niitä on vielä tehtaan jäljiltä vielä tuunattu

LISÄMODULI. PAL Alumiinit ja niiden hitsaus

Ydinvoimalaitosyksikkö Olkiluoto 3

tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti

LÄMMINTÄ VETTÄ KOHTEESEEN KUIN KOHTEESEEN SÄILIÖILLÄ. vuoden takuu

Suojakaasukäsikirja.

YHDYSKUNTAJÄTTEEN KÄSITTELYN JÄÄNNÖSJAKEIDEN KESTÄVÄ LOPPUSIJOITUS TULEVAISUUDEN KAATOPAIKOILLE

Johdin. Asiakaslehti musiikkitalo vaatii luovuutta myös sähköurakointiin. lahden rengasverkko vahvistuu

Ympäristöenergia aurinkokeräimet SF DE / SF DS

Sisällysluettelo. Johdanto Käyttöohjeessa käytetyt symbolit Suluissa olevat kirjaimet Ongelmat ja korjaustoimenpiteet...

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78)

Helsinki No YS 1292

Xcellerex XDM Quad Single-Use Mikseri

OY HEMPEL (FINLAND) AB

Transkriptio:

Tuotantoprosessi Torniossa ja Kemin kaivoksella

1 KEMIN KAIVOS Kemin kaivoksen koko malmintuotanto tuotetaan maan alta. Louhittavat tunnelit eli perät tuetaan kalliopulteilla ja tarvittaessa verkotuksella sekä ruiskubetonoinnilla, jotta työt kaivoksessa ovat turvallisia. Malmiin ajettavista louhintaperistä porataan louhintareiät. Panostetut reiät räjäytetään. Malmi lastataan louhoksista ja kuljetetaan kaatonousuille, joiden kautta se toimitetaan esimurskaamoon. Murskattu malmi nostetaan maan pinnalle nostokuilun kautta 600 metrin syvyydestä. Avoimet louhokset täytetään sivukivellä ja louhintaa jatketaan täytettyjen louhosten päältä ylöspäin. Maan pinnalla kromimalmi murskataan uudelleen ja rikastetaan pala- ja hienorikasteiksi. Ensimmäisessä vaiheessa tuotetaan palarikastetta raskasväliaineerotuksella, jossa ominaispainoltaan suurimmat eli eniten kromiittia sisältävät malmipalat erotetaan muusta malmista palarikasteeksi. Seuraavaksi hienorikastamolla murskattu malmi sekä palarikastuksen välituote jauhetaan hienoksi tankomyllyssä veden kanssa, ja kromiitti erotetaan lietteestä spiraalierottimilla painovoiman avulla. Tämän jälkeen pala- ja hienorikaste kuljetetaan Tornion ferrokromitehtaalle.

2 FERROKROMITEHDAS Kemin kaivokselta saapuva hienorikaste sekoitetaan bentoniittiin ja koksiin - ja syötetään pelletointirumpuun. Sitten pelletit syötetään sintrausuuniin. Sintrauksen jälkeen kromipelletit ovat käyttövalmiita. Annostelujärjestelmä syöttää sulatusuuneihin kromipellettejä, kvartsiittia, koksia ja palarikastetta. Sula ferrokromi siirretään kiskoilla vieressä sijaitsevalle terässulatolle. Sula ferrokromi, jota ei tarvita sulatolla, kaadetaan valukouruihin, joissa se jäähdytetään ja murskataan. Kiinteä ferrokromi varastoidaan myöhempää käyttöä varten tai myydään kansainvälisille markkinoille. Sulatusuunista tuleva ferrokromi lasketaan senkkaan ja kuona poistetaan. Sulatusprosessissa syntynyt häkäkaasu hyödynnetään polttoenergiana ferrokromitehtaalla sekä kylmä- ja kuumavalssaamolla.

3 TERÄSSULATTO Kierrätysteräs, jonka osuus on jopa 90 prosenttia Outokummun ruostumattoman teräksen valmistuksessa käytetystä raaka-aineesta, kuivatetaan ennen sulattamista. Sula ferrokromi, joka saapuu suoraan ferrokromitehtaalta kaadetaan ferrokromikonvertteriin, jossa sulasta poistetaan pii ja osa hiilestä. Sulan ferrokromin käyttö säästää huomattavasti energiaa ja parantaa tuotantokapasiteettia. Terässulatolla valokaariuuniin panostetaan kierrätysterästä ja muita raaka-aineita nikkeliä, molybdeenia, ferrokromia ja koksia. Kun panos on sulanut ja kuona poistettu, sula sekoitetaan ferrokromisulaan ja siirretään senkassa AODkonvertteriin. AOD-konvertterissa hiili ja rikki poistetaan, ja sulaan lisätään seosaineita, jotta saavutetaan haluttu ruostumattoman teräksen koostumus. Sula kaadetaan senkkaan ja siirretään senkka-asemalle, jossa tehdään lopulliset käsittelyt ennen valua. Tämän jälkeen sula siirretään jatkuvavalukoneelle, jossa teräs valun aikana jäähdytetään ja katkaistaan ruostumattomiksi teräsaihioiksi. Aihiot ovat noin 14 metriä pitkiä ja painavat 20 26 tonnia. Jokainen aihio on merkitty yksilöllisellä asiakastilauskoodilla. Tämän jälkeen aihiot siirretään kuumavalssaamolle.

4 KUUMAVALSSAUS Ensin aihiot siirretään askelpalkkiuuniin, jossa teräksen lämpötila nostetaan yli 1 200 asteeseen. Sen jälkeen aihiota valssataan edestakaisin etuvalssaimessa. Aihio ohenee ja sen pituus kasvaa, jolloin se muuttuu esinauhaksi. Osa rullista siirretään kupu-uuneihin, joissa teräksen mikrorakenne homogenisoidaan. Tämän jälkeen rullat kuljetetaan kylmävalssaamolle. Esinauhaa ohennetaan entisestään valssaamalla sitä Steckel- ja Tandem-valssaimilla. Tämän jälkeen nauha kelataan rullaksi ja siirretään jäähdytysaltaaseen. Jäähdytyksen jälkeen useimmat rullat kuljetetaan kylmävalssaamolle tai myydään mustana nauhana.

5 KYLMÄVALSSAUS Kuumavalssauksen jälkeen teräsnauha on mustan hilseen peitossa. Kylmävalssaamolla nauha prosessoidaan hehkutus- ja peittauslinjalla, jossa palautetaan teräksen mekaaniset ominaisuudet, poistetaan hilse ja teräksen pinta muuttuu samean mustasta hopeanharmaaksi. Peittauksessa käytetyt hapot otetaan talteen ja kierrätetään. Tämän jälkeen teräsnauha kylmävalssataan haluttuun paksuuteen, jolloin nauha voi ohentua vielä yli 80 prosenttia lähtöpaksuudesta. Sitten nauha kiillotetaan viimeistelyvalssaimella sen pinnan parantamiseksi. Näin saadaan tasomaisia ja kiiltäviä ruostumattomia terästuotteita. Seuraavaksi ruostumaton teräsnauha siirretään halkaisuja katkaisulinjoille, joissa teräs leikataan asiakkaan tilaamiin mittoihin, joko nauhoiksi tai levyiksi. Leikkauslinjoilta tuotteet siirretään vihivaunulla automaattiselle pakkausalueelle. Teräksen mekaanisten ominaisuuksien palauttamiseksi kylmävalssattu teräsnauha hehkutetaan ja peitataan uudelleen.

6 RAP-LINJA Jatkuvatoiminen valssaus-, hehkutus- ja peittauslinja eli RAP-linja sijaitsee tehtaan kolmessa kerroksessa. Teräsnauha kulkee RAP-linjan läpi kahdesti. Ensimmäisellä kierroksella musta kuumanauha hehkutetaan ja peitataan kirkkaaksi kuumanauhaksi. Toisella kierroksella nauha kylmävalssataan, jolloin se ohenee entisestään. Lopputuotteena saadaan kylmävalssattua ruostumatonta teräsnauhaa.

7 LOGISTIIKKA Suurin osa Outokummun ruostumattoman teräksen tuotannossa käytetystä kierrätysteräksestä saapuu meriteitse. Muita raaka-aineita ja tarvikkeita saapuu tehtaalle myös maa- ja rautatiekuljetuksina. Kemin kaivoksen ja Tornion terästehtaan sijainti mahdollistaa sujuvat ja monipuoliset logistiikkaratkaisut. Tornion satama on auki ympäri vuoden, ja sekä itäiset että läntiset raideleveydet ja E4-tieverkko ovat lähellä. Puolivalmista ruostumatonta terästä kuljetetaan Terneuzeniin säännöllisellä laivayhteydellä. Valmiita tuotteita toimitetaan Torniosta ja Terneuzenista asiakkaille eri puolille maailmaa kaikilla kuljetustavoilla.