Hyvinvointia lukioihin tukea ehkäisevään päihdetyöhön ja päihdesuunnitelman laatimiseen

Samankaltaiset tiedostot
MITÄ ON NUORISOALAN EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ? Laadukkaan päihdekasvatuksen tukimateriaali

Päihdeohjelman malliteksti

Alkoholi jokaisen oma asia? Tehtäviä ja näkökulmia nuorten alkoholikasvatukseen

Perusopetuksen oppilashuolto ja turvallisuuden edistäminen Huittisten perusopetuksen opetussuunnitelman luku 5.4

4.4 Oppilashuollon yhteisöllinen ja yksilöllinen tuki

KUNINKAANHAAN KOULU OPETUSSUUNNITELMA

LAPINLAHDEN LUKION JA KUVATAIDELUKION OPISKELUHUOLTOSUUNNITELMA

OPPIMISEN, KOULUNKÄYNNIN TUEN JA OPPILASHUOLLON KÄSIKIRJA ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

LAHDEN KAUPUNGIN OPETUSSUUNNITELMA Oppilashuolto. Johdanto

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS

Laatua kodin ja koulun yhteistyöhön. Opetushallitus

MONIKULTTUURINEN KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ

KOULUN KONSTIT II. Oppilashuollon strategia ja toimintatavat VARKAUDEN. Esi- ja perusopetus / v > Oppijan polku Eskarista eteenpäin KAUPUNKI

Tulevaisuusverstas. Toiminnallinen tehtävä

Keravan perusopetuksen opetussuunnitelma Yleinen osa

Nuorille tarkoitetun lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteet

YHDESSÄ TOIMIEN LASTEN JA PERHEIDEN TUEKSI

OPS osa 2 6. OPISKELUN YLEINEN TUKI 6.1. KODIN JA KOULUN VÄLINEN YHTEISTYÖ

TEE SE NÄIN ohjeita päihdeohjelman kehittäjälle

Oma Oppilaskunta osaa

Hakala Heidi & Huttunen Marika Moniammatillinen yhteistyö lapsen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukena

Moniammatillinen ja poikkihallinnollinen yhteistyö peruskoulussa

Lastensuojelusuunnitelma Lastensuojelulaki (417/2007) 12 Reisjärven kunta

SELVITYS SUPERILAISISTA VAMMAISPALVELUISSA

Varhainen avoin yhteistyö Nurmijärven kunnassa

Miten lastensuojelun kustannukset kertyvät? Hanna Heinonen, Antti Väisänen ja Tiia Hipp. Armfeltintie 1, Helsinki puh.

Kouluyhteisön terveyden edistämiseen liittyviä säädöksiä ja suosituksia

Se toimii sittenkin. kuinka päihdevalistuksesta saa selvää. youth research network. Markku Soikkeli & Mikko Salasuo & Anne Puuronen & Matti Piispa

Hyvä käytös sallittu. epäasiallinen kohtelu kielletty

Transkriptio:

Hyvinvointia lukioihin tukea ehkäisevään päihdetyöhön ja päihdesuunnitelman laatimiseen Mitä on ehkäisevä päihdetyö? Ehkäisevä päihdetyö edistää päihteettömiä elintapoja, vähentää ja ehkäisee päihdehaittoja ja pyrkii ymmärtämään ja hallitsemaan päihdeilmiöitä. Päihteiksi luetaan alkoholi, huumeet ja tupakka. Lääkkeet, liuottimet ja muut aineet luetaan päihteiksi, jos niitä käytetään päihtymistarkoituksessa. Myös toiminnalliset riippuvuudet kuten peliriippuvuus kuuluvat ehkäisevään päihdetyöhön. Ehkäisevällä päihdetyöllä vaikutetaan: päihteitä koskeviin tietoihin, asenteisiin ja oikeuksiin, päihdehaitoilta suojaaviin tekijöihin ja riskitekijöihin sekä päihteiden käyttötapoihin, saatavuuteen, tarjontaan ja haittoihin. (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) Miksi lukiossa pitäisi tehdä ehkäisevää päihdetyötä? Ehkäisevä päihdetyö on mitä suurimmassa määrin terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä. Toisen asteen opiskelijat ovat siinä elämänvaiheessa, jolloin oma suhde päihteidenkäyttöön on ajankohtainen ja pohdinnan alla. Haastavistakin aiheista on uskallettava puhua. Päihteidenkäyttö koskettaa tavalla tai toisella kaikkien meidän arkipäivää, oli se sitten erilaisten sosiaalisten tilanteiden ja vapaa-ajan vieton, läheisen päihdeongelman tai esimerkiksi passiivisen tupakoinnin kautta. Ehkäisevällä työllä ei olekaan tarkoitus vaikuttaa vain päihteitä käyttäviin, vaan kaikkiin yhteisön jäseniin.

Mikä päihdesuunnitelma? Lukioita ei ole toistaiseksi velvoitettu laatimaan päihdesuunnitelmaa, mutta tällaiseen suuntaan ollaan hyvin todennäköisesti menossa uuden opetussuunnitelman myötä. Päihdesuunnitelman tavoitteena on helpottaa yksittäisen työyhteisön jäsenen toimintaa tarjoamalla yhteiset puitteet ja tehdä koulun ehkäisevästä päihdetyöstä järjestelmällistä ja näkyvää. Päihdesuunnitelman on oltava jokaisen työyhteisön jäsenen tiedossa. Myös opiskelijat esimerkiksi opiskelijakunta on hyvä ottaa mukaan laatimaan suunnitelmaa; he ovat oman elämänsä ja nuorisokulttuurin asiantuntijoita ja lisäksi sitoutuvat paremmin sääntöihin, joiden laatimiseen ovat itse osallistuneet. Hyvä päihdesuunnitelma ei sisällä vain toimintakaavioita ongelmatilanteita varten vaan myös laajempia linjauksia arkiseen toimintaan. Ehkäisevän työn käytäntöjen kautta voidaan tarkastella hyvinvointia laajempana ilmiönä ja kiinnittää huomiota asenteiden muokkaamiseen. Kuka voi tehdä ja mitä? Ehkäisevä päihdetyö ei ole vain alan ammattilaisten asia. Jokainen vaikuttaa oman yhteisönsä päihdekulttuurin muotoutumiseen. Päihdekasvatukseen voi osallistua koko koulun henkilökunta, opettajien lisäksi esimerkiksi kuraattori, terveydenhoitaja, opintoohjaaja, koulupsykologi, mutta myös keittäjät, vahtimestarit ja siistijät. Avainasemassa on kuitenkin opiskelijahuoltoryhmä. Aktiivinen mukana olo edellyttää henkilökunnalta tietojen ylläpitoa, perehtymistä alan materiaaliin ja niiden hyödyntämistä opetuksessa. Kouluyhteisön jäsenet voivat tehdä ehkäisevää päihdetyötä esimerkiksi: - toimimalla esimerkkinä käyttäytymisen ja asenteiden tasolla - keskustelemalla nuorten kanssa päihteistä - havaitsemalla ja puuttumalla nuorten vaikeuksiin - osallistumalla koulun päihdesuunnitelman laatimiseen niin, että kaikki opettajat ja opiskelijat ovat siitä tietoisia - sopimalla yhdessä opiskelijoiden kanssa toimintatavoista ja pelisäännöistä, joilla päihteisiin kiinnitetään huomiota ja mahdolliseen käyttöön voidaan puuttua - järjestämällä aiheesta teemapäiviä, tempauksia, aamunavauksia jne. - suunnittelemalla opiskelijoille päihdeteemaisia projekteja/tehtäviä - hankkimalla lisätietoa esimerkiksi osallistumalla koulutuksiin ja tutustumalla saatavilla oleviin materiaaleihin (Nuorten Akatemia)

Päihdesuunnitelma vuodelle oma päihdesuunnitelma Koulumme päihdekasvatuksessa keskeistä on Yhteinen aika opettajanhuoneen keskustelulle koulun päihdelinjauksista Toimintatavat juhlissa, joihin voi liittyä päihteiden käyttöä lukion aloitus vanhojen tanssit penkkarit muut Muistilistana juhlapäiviin Hyvät juhlat lukiossa -juliste.

Kuka keskusteluttaa opiskelijoita em. juhlien pelisäännöistä ja kirjaa ylös yhteiset näkemykset? Miten toimitaan, jos opiskelijan päihteiden käyttö aiheuttaa huolta? Miten toimitaan, jos opiskelija on päihtyneenä koulussa? Tätä suunnitelmaa vuosittain ylläpitävät henkilöt Opiskelijoiden edustaja tänä vuonna on Ulkopuoliset vierailijat päihdeasioiden tiimoilta ovat ja he vierailevat koululla Eri oppiaineissa teemaa käsitellään Henkilökunnan lisäkoulutuksen tarve päihdeasioissa Kouluttautumismahdollisuuksien selvittämisestä ja niistä tiedottamisesta vastaa(vat)