Työttömyysetuushakemuksen täyttöohje

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Työttömyysetuushakemuksen täyttöohje"

Transkriptio

1 Työttömyysetuushakemuksen täyttöohje Työttömyysetuuden saaminen edellyttää, että olet ilmoittautunut työ- ja elinkeinotoimistoon (TE-toimisto) työttömäksi työnhakijaksi. Näin täytät sähköisen työttömyysetuushakemuksen Hakemuksen teko etenee vaiheittain näyttö kerrallaan. Pääset seuraavalle näytölle painamalla Jatka-painiketta. Vasemmassa reunassa näet näyttöjen otsikot. Voit palata edellisille näytöille valitsemalla näytön otsikon vasemmasta reunasta ja muuttaa antamiasi tietoja. Tyhjennä-painike poistaa kyseisellä näytöllä annetut tiedot. Keskeytä-painikkeella voit lopettaa tai pääset tallentamaan hakemuksen keskeneräisenä. Saat lopuksi yhteenvedon aiemmilla näytöillä antamistasi tiedoista. Yhteenveto on hakemus, joka lähetetään painamalla Hyväksy ja lähetä painiketta. Lähettämistä ei voi perua. Hakemus kannattaa lähettää Kelaan vasta, kun olet ollut työttömänä omavastuuajan. Omavastuuaika täyttyy, kun olet ollut TE-toimistossa työttömänä työnhakijana yhteensä viisi tai seitsemän arkipäivää (ma-pe). Omavastuuaika on seitsemän arkipäivää, jos työttömyys alkaa tai sen jälkeen. Omavastuuajan ei tarvitse olla yhtäjaksoinen, vaan mukaan voi laskea työttömyyspäivät enintään 8 peräkkäisen kalenteriviikon ajalta. Työttömyysetuus maksetaan etuusoikeuden alkamisesta lukien maksukausittain jälkikäteen. Ensimmäiseltä maksukaudelta suoritettavan etuuden maksamisen edellytyksenä on, että hakija on esittänyt selvityksen työttömyysajasta, joka sisältää omavastuuajan lisäksi kahden viikon tai osa-aikatyön tekijöillä kuukauden tai neljän viikon työttömyysajan. Työttömyysetuuden tulee olla saajan nostettavissa viikon kuluessa maksukauden päättymisestä. Soviteltu työttömyysetuus maksetaan etuusoikeuden alkamisesta lukien jälkikäteen vähintään kerran kuukaudessa. Työttömyysetuuksien takautuva hakuaika on 3 kuukautta. Etuutta ei myönnetä ilman erityistä syytä takautuvasti pidemmältä kuin kolmen kuukauden ajalta ennen sen hakemista. Voit toimittaa myös liitteet sähköisesti verkkopalvelussa. Voit myös lähettää ne Kelaan postitse. Hakemus Työllistämistä edistäviä palveluita ovat työvoimakoulutus, omaehtoinen opiskelu, työkokeilu, työelämäkokeilu ja koulutuskokeilu, työnhakuvalmennus ja uravalmennus sekä kuntouttava työtoiminta.

2 Työllistämistä edistävän palvelun aikana omat pääomatulosi tai vanhempien tulot eivät vaikuta työmarkkinatuen määrään. Omat palkkatulot ja yritystulot vähentävät aina tuen määrää. Työllistämistä edistävän palvelun ajalta sinulle voidaan maksaa kulukorvausta tai korotettua kulukorvausta. Työssäkäyntialueella järjestettävän palvelun ajalta maksetaan korotettua kulukorvausta, jos toiminta järjestetään kotikunnan ulkopuolella ja siihen osallistumisesta aiheutuu majoituskustannuksia. Liitä hakemukseen vuokrasopimus tai kuitit. Palvelun ajalta voit saada myös peruspäivärahan tai työmarkkinatuen korotusosaa enintään 200 päivältä. Kela saa TE-toimistosta tiedon työllistymistä edistävään palveluun osallistumisesta. Jos sinulla ei ole ammatillista koulutusta, voit saada työmarkkinatukea/ vasta 5 kuukauden (21 viikon) odotusajan jälkeen. Odotusajan asettamisen tutkii Kela ja odotusaika voidaan asettaa, vaikka olisit saanut TE-toimistosta myönteisen työvoimapoliittisen lausunnon. Odotusaikaa ei aseteta, jos saat työmarkkinatukea välittömästi työttömyyspäivärahan (perus- tai ansiopäivärahan) enimmäisajan jatkoksi. Odotusaika alkaa 2 kun ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon kun ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi ja kun päätoimiset opintosi ovat päättyneet tai korvaukseton määräaika päättyy kun työssäolovelvoite täyttyy. Jos olet alle 25-vuotias, eikä sinulla ole ammatillista koulutusta ja olet menettänyt oikeutesi työttömyysetuuteen sen takia, että et ole hakenut koulutukseen tai ottanut opintopaikkaa vastaan ja saanut tämän takia 21 viikon velvoitteen, odotusaika asetetaan tuon velvoitteen täytyttyä. Jos olet velvoitteen täyttyessä työllistämistä edistävässä palvelussa, odotusaika asetetaan vasta palvelun päätyttyä. Odotusajasta vähennetään tietyin edellytyksin sellaiset täydet kalenteriviikot, kun olet ollut työssä, joka voidaan lukea työssäoloehtoon työllistynyt yrittäjänä, ja työ voidaan lukea yrittäjän työssäoloehtoon saanut työttömyysetuutta edellisen 2 vuoden aikana. Odotusajasta vähennetään myös se aika, jolloin et ole saanut työttömyysetuutta odotusajan, tarveharkinnan tulojen tai omavastuuajan takia edellisten 2 vuoden aikana. Työttömyyskassan jäsenyys Jos olet työttömyyskassan jäsen, sinulla voi olla oikeus ansiopäivärahaan. Jos et ole ollut työssä tai työttömyyskassan jäsenenä riittävän pitkää aikaa, voit saada työmarkkinatukea.

3 Ansiopäivärahan enimmäismaksuajan jälkeen voit saada työmarkkinatukea. Työmarkkinatukeen sovelletaan tarveharkintaa ja tarveharkinnassa huomioidaan kaikki omat tulosi. Omia tarveharkinnan tuloja ovat pääomatulot. Jos sinulla on työttömyysaikana pääomatuloja Toimita todistukset/tositteet kaikista omista tuloista Toimita tositteet talletusten ja sijoitusten korkotuloista ja osinkotuloista. Toimita vuokratuloista selvitys: kopio vuokrasopimuksesta, kuitti maksetusta vuokrasta. Vuokratuloista voidaan vähentää vuokraamisesta aiheutuvat kulut esim. lämpö-, sähkö-, vesi- ja vakuutusmaksut, kunnossapitokustannukset. Toimita kuitit vuokraamisesta aiheutuneista kuluista. Myös kuolinpesästä saatu tulo on selvitettävä. Metsätalouden tulona otetaan huomioon verotuksesta annetussa laissa vahvistettu kuntakohtainen metsän keskimääräinen vuotuinen tuotto kerrottuna omistetun metsän pinta-alalla. Kela saa tiedot verottajalta. Tarveharkintaa ei sovelleta TE -toimiston kanssa sovitun toiminnan ajalla. Jos olet työttömyyskassan jäsen, ilmoita joko kassaan liittymispäivä tai vuosi ja kassan nimi. Tällä näytöllä voit myös muuttaa aiemmin antamiasi tietoja työttömyyskassan jäsenyydestä. 3 Työttömyys Lomautus voi olla kokoaikainen tai osa-aikainen. Jos sinut on lomautettu kokoaikaisesti, sinulla on oikeus täyteen työttömyysetuuteen. Jos lomautuksesi on osa-aikaista, voit saada soviteltua työttömyysetuutta tai kokonaisilta työttömiltä päiviltä täyttä etuutta. Jos saat työsuhteen päättyessä irtisanomisajan palkkaa tai vuosiloma-ajan palkkaa, siltä ajalta sinulla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen. Jos sinulle on työsuhteen päättyessä maksettu taloudellista etuutta, esim. kultainen kädenpuristus, se estää työttömyysetuuden maksamisen siltä ajalta, jolle taloudellinen etuus jaksotetaan. Jaksotusajan pituus lasketaan päiväpalkan ja taloudellisen etuuden määrän perusteella. Ilmoita myös, jos olet saanut tai hakenut palkkaturvaa. Palkkaturvajärjestelmä turvaa työntekijän työsuhteesta johtuvien saatavien maksamisen työnantajan konkurssin ja muun maksukyvyttömyystilanteen varalta. Lisätietoja löytyy verkkosivuilta Hakemusta edeltävä aika Valitse sopivat vaihtoehdot valikosta. Ilmoita vaihtoehdot, mitä olet tehnyt 28 kuukautta taaksepäin ennen työttömyysetuuden hakemista. Jos olet ollut palkkatyössä, toimita hakemuksen liitteeksi viimeisin palkkatodistus tai muu selvitys, josta käy ilmi työsuhteen pituus, palkka sekä viikoittainen työaika.

4 4 Palkansaajan työssäoloehto Palkansaajan työssäoloehto täyttyy, kun olet viimeksi kuluneiden 28 kuukauden aikana ollut 26 kalenteriviikkoa työssä siten, että vähintään yksi työviikko on ollut tai sen jälkeisellä ajalla, ja työaika on ollut vähintään 18 tuntia kalenteriviikossa, ja työ on perustunut työ-, toimi- tai virkasuhteeseen ja palkasta on maksettu sosiaaliturvamaksut ja toimitettu ennakonpidätys. työstä maksettava palkka on ollut työehtosopimuksen mukaista. Jos alalla ei ole ollut työehtosopimusta, tulee kokoaikatyön palkan olla vähintään 1189 euroa kuukaudessa (vuonna 2018) tai 1187 euroa kuukaudessa (vuonna 2017). Jos et ole työskennellyt vähintään 18 tuntia työssäoloehdon täyttävässä palkkatyössä alkaen, palkansaajan työssäoloehto täyttyy, kun olet työskennellyt 26 viikon sijasta 34 kalenteriviikkoa ja työ on ollut yllä mainitun kaltaista. Edellytyksenä on lisäksi, että olet työskennellyt vähintään yhden työssäoloehtoon luettavan kalenteriviikon vuonna 2010 tai sen jälkeen. Muussa tapauksessa työssäoloehdon täyttymiseen vaaditaan 43 viikon työssäoloa. Viikoittaisesta työaikaedellytyksestä voidaan poiketa, jos olet työskennellyt opettajana, kotityöntekijänä, urheilijana, taiteilijana tai luovan alan työssä, tai jos olet työskennellyt muussa vastaavassa työaikajärjestelyiltään epätavallisessa työssä. Tällöin työaikaedellytyksen täyttyminen ja toiminnan olennaisuus työttömyysturvan kannalta määritellään työtulojen tai työajan perusteella. Työssäoloehtoon luetaan lukien 60 vuotta täyttäneen henkilön sellaiset täydet kalenteriviikot, jolloin hän on ollut työllistymistä edistävässä palvelussa. Sinun ei tarvitse merkitä sitä mitenkään hakemukseen, jos olet ollut em. palvelussa. Kela saa tästä tiedon suoraan TE-toimistolta. Voit lukea tarvittaessa lisää asiasta tai olla yhteydessä Kelan asiakas- tai puhelinpalveluun tai jälkeen alkaneesta palkkatukityöstä (vähintään 18/vko) voidaan lukea 75 % työssäoloehtoon ja 25 % on työssäoloehdon tarkastelujakson pidentävää aikaa. Esimerkki laskutavasta: Palkkatukityö aika on Ajalta löytyy 19 kalenteriviikkoa, josta 75 % voidaan lukea työssäoloehtoon eli 14,25 viikkoa. Kalenteriviikot pyöristetään lähimpään täyteen viikkoon. Työssäoloehtoon luetaan 14 kalenteriviikkoa ja pidennysajaksi 5 kalenteriviikkoa. Yrittäjän työssäoloehto Yrittäjän työssäoloehto täyttyy, jos yritystoimintasi on päättynyt tai sen jälkeen ja olet lähinnä edellisten 48 kuukauden aikana (tarkastelujakso) työskennellyt vähintään 15 kuukautta yrittäjänä ja YEL-vakuutuksen työtulo on ollut vähintään 710 euroa kuukaudessa, TYELvakuutetun työtulo on ollut vähintään 710 euroa kuukaudessa tai MYEL-vakuutuksen työtulo on ollut vähintään 400 euroa kuukaudessa ennen ja tai sen jälkeen yrittäjän eläkelain tai maatalousyrittäjän eläkelain mukainen työtulosi taikka työntekijän eläkelain mukainen työansiosi on ollut yhteensä vähintään 1048 euroa kuukaudessa (vuonna 2018)/1047 euroa kuukaudessa (vuonna 2017).

5 5 jos yritystoimintasi on päättynyt ennen ja olet 48 edellisen kuukauden aikana työskennellyt yhteensä 18 kuukautta yrittäjänä ja YEL-vakuutuksen työtulo on ollut vähintään 710 euroa kuukaudessa tai MYEL-vakuutuksen työtulo on ollut vähintään 400 euroa kuukaudessa. Mikäli olet ollut TYEL:n mukaan vakuutettu, työansiosi on pitänyt olla vähintään 710 euroa kuukaudessa. Yrittäjän työssäoloehtoon voidaan lukea vain vähintään 4 kuukautta kestäneet YEL-/MYELtai TYEL-vakuutuksen alaiset työskentelyjaksot. Ilmoita myös, oletko työskennellyt Suomessa vai ulkomailla. Suomessa tehty työ luetaan työssäoloehtoon. Palkansaajan työssäoloehtoon voidaan tietyin edellytyksin lukea työskentely palkkatyössä muussa EY-lainsäädäntöä soveltavassa maassa. Muun maan yrittäjäkauden lukeminen Suomessa palkansaajan työssäoloehtoon ei kuitenkaan ole mahdollista. Yleensä muun maan kausien laskeminen työssäoloehtoon edellyttää, että olet välittömästi ennen työttömyyttä työskennellyt Suomessa palkansaajan työssäoloehdon täyttävässä työssä vähintään neljä viikkoa tai yrittäjänä vähintään 4 kuukautta. Lisätietoja saat Kelan puhelinpalvelusta tai Kelan verkkosivuilta tai jälkeen alkaneesta palkkatukityöstä voidaan laskea 75 % palkansaajan työssäoloehtoon ja sitä kautta myös yrittäjän työssäoloehtoon. Laskettaessa työssäoloehtoon luettavia palkkatukityöviikkoja pyöristys täyteen kalenteriviikkoon suoritetaan tarvittaessa alaspäin. Tarkastelujaksoa pidentävä aika Edellä mainittua 28/48 kuukauden aikaa voidaan pidentää alle 3-vuotiaan lapsen hoidon, sairauden, opintojen, asevelvollisuuden tai muun hyväksyttävän syyn vuoksi. Palkansaajan työssäoloehdon tarkastelujakso voi pisimmillään olla 9 vuotta ja 4 kk ja yrittäjän tarkastelujakso 11 vuotta. Tarkastelujakson pidentämiseksi tarvitsemme selvitykset siitä, mitä olet tehnyt ennen työttömäksi jäämistäsi, sekä todistukset työsuhteistasi tai yritystoiminnastasi. Sinun ei tarvitse ilmoittaa aikoja, jolloin olet saanut Kelasta etuutta, kuten opintotukea, vanhempainetuutta tai sairauspäivärahaa. Jos sinulla on useita samankaltaisia pidennysjaksoja, saat uusia ajankohtakenttiä painamalla Lisää rivi -painiketta. Mikäli sinulla ei ole tällaisia aikoja, paina Jatka ja mene hakemuksessa eteenpäin. Työhistoria Peruspäivärahaa voidaan maksaa enintään 400 työttömyysturvapäivältä henkilölle, joka täyttää yli kolmen vuoden työssäoloedellytyksen ja jonka enimmäismaksuaika alkaa tai sen jälkeen. Kela saa pääsääntöisesti työsuhteista tiedot Eläketurvakeskukselta.

6 6 Mikäli yli kolmen vuoden työssäoloedellytys ei täyty, peruspäivärahaa voidaan maksaa enintään 300 työttömyysturvapäivältä. Peruspäivärahaa voidaan maksaa enintään 500 työttömyysturvapäivältä henkilölle, joka on täyttänyt työssäoloehdon 58 vuotta täytettyään ja jolla on työssäoloehdon täyttyessä työssäoloaikaa vähintään viisi vuotta viimeisen 20 vuoden aikana. Selvitys työttömyysajasta Työttömyysetuuden maksaminen edellyttää työttömyysajan ilmoituksen lähettämistä jatkossa Kelaan neljän viikon välein. Voit tehdä tämän asiointipalvelussa tai paperilomakkeella. Jos et halua, että sinulle lähetetään jatkossa paperinen ilmoitus työttömyysajasta, valitse kohta En. Täytän ilmoituksen asiointipalvelussa. Jos haluat, että sinulle lähetetään jatkossa paperinen ilmoitus työttömyysajasta, valitse kohta Kyllä.. Tietoja ei voi ilmoittaa etukäteen tulevilta päiviltä, koska työttömyysetuus maksetaan aina jälkikäteen. Näytöllä on kolme vaihtoehtoa työttömyysajan selvitystä varten. Olen ollut työtön koko yllämainitun ajan Jos olet ollut työtön kaikkina päivinä, joilta selvitys pyydetään, valitse tämä kohta. Älä valitse tätä kohtaa, jos sinun pitäisi merkitä yhdellekään päivälle joku muu tieto, sillä Päiväkohtaiset tiedot -näytöllä et voi enää muuttaa tietoa. Olen ollut koko yllämainitun ajan koulutuksessa/opiskellut, kuntouttavassa työtoiminnassa/te-toimiston kanssa sovitussa toiminnassa. Jos olet ollut ilmoituksen ajan kaikkina arkipäivinä työkokeilussa, työvoimakoulutuksessa, uravalmennuksessa, muussa TE-toimiston kanssa sovitussa toiminnassa tai kuntouttavassa työtoiminnassa, valitse tämä kohta. Valitse myös alasvetovalikosta oikea vaihtoehto. Olen ollut yllä mainittuna aikana yhtenä tai useampana päivänä Jos et ole ollut kaikkina päivinä työtön, vaan lisäksi esimerkiksi työssä tai koulutuksessa valitse tämä kohta. Jos olet työelämäkokeilussa, valitse myös tällöin TE-toimiston kanssa sovittua toimintaa koskeva vaihtoehto. Valitse yksi kohta Työttömyyden jatkuminen -otsikon alta. Jos työttömyys jatkuu ilman muutoksia, valitse Työttömyys jatkuu ja paina Jatkanäppäintä. Jos aloitat työn tai esimerkiksi TE-toimiston kanssa sovitun toiminnan tai kuntouttavan työtoiminnan, valitse sopiva vaihtoehto ja kirjoita kenttään aloittamispäivä. Yli 2 viikkoa kestävästä kokoaikatyöstä ilmoita myös päättymispäivä, jos tiedät työsuhteen kestävän enintään kuukauden. Jos työttömyys päättyy tai keskeytyy muusta syystä, kirjoita lyhyt selvitys kyseiseen kohtaan.

7 7 Jos olet aloittanut päätoimisen yritystoiminnan tai oman työn, valitse kohta Olen aloittanut yli 2 viikkoa kestävän yritystoiminnan/oman työn. Jos useampi valinta sopisi tilanteeseesi, ilmoita se, joka liittyy työttömyyden päättymiseen tai keskeytymiseen tai muutoin kuvaa parhaiten tilannettasi. Päiväkohtaiset tiedot Jos et ole ollut kaikkina päivinä työtön, saat edellisellä näytöllä antamiesi valintojen mukaisen viikkokalenterin. Jokaisen päivän kohdalla on alasvetovalikko, jossa ovat valintavaihtoehdot. Kirjoita työssäolopäiviltä ja kuntouttavan työtoiminnan päiviltä myös tunnit ja minuutit. Jos työpäivän pituus on ollut tasan seitsemän tuntia, kirjoita minuuttien kohdalle 00. Ilmoita myös, jos olet ollut poissa TE-toimiston kanssa sovitusta toiminnasta. Etuus maksetaan poissaolopäiviltä vain, jos poissaololle on hyväksyttävä syy. Ilmoita, jos poissaolo johtuu työhaastattelusta, julkisesta luottamustoimesta, omasta sairaudestasi tai alle 10-vuotiaan lapsesi sairaudesta. Jos sairaudestasi johtuva poissaolo kestää yli 3 peräkkäistä osallistumispäivää, toimita 4. päivästä lukien lääkärin tai terveydenhoitajan todistus. Jos poissaolo johtuu muusta kuin em. syistä, Kela päättää onko sinulla ollut hyväksyttävä syy olla pois palvelusta. Jos olet työelämäkokeilussa, valitse myös tällöin TE-toimiston kanssa sovittua toimintaa koskeva vaihtoehto. Ilmoita myös poissaolot, kuten yllä on kerrottu. Jos olet ilmoituksen ajalla kuntoutuksessa tai laitoshoidossa, valitse vaihtoehto Estynyt vastaanottamasta työtä ja kirjoita lisätietoihin missä olet ja minkä ajan. Jos ilmoituksen ajalla on arkipyhiä ja olet jossakin TE-toimiston kanssa sovitussa toiminnassa, mutta et osallistu siihen arkipyhänä, valitse arkipyhän kohdalle työtön. Tällöin sinulle maksetaan perusetuus ilman kulukorvausta. Tarkista, että työttömyyden jatkumiseen liittyvät tiedot ovat oikein. Jos tietoa pitää muuttaa, valitse sivun vasemmasta reunasta Selvitys työttömyydestä -otsikko ja palaa edelliselle näytölle. Älä käytä selaimen Edellinen tai Back toimintoa. Työskentelyyn liittyvät tiedot Jos olet päiväkohtaisissa tiedoissa ilmoittanut olleesi työssä, on tällä näytöllä annettava lisätietoja työsuhteestasi. Jos esimerkiksi teet keikkatyötä useammalle työnantajalle, ilmoita tekstikenttään kaikkien työnantajien nimet. Sinun on myös annettava päivämäärä, johon mennessä toimitat palkkatiedot Kelaan sovitellun työttömyysetuuden maksamista varten. Vaihtoehtoisesti voit ilmoittaa, että olet jo toimittanut palkkatodistuksen Kelaan.

8 8 Perhesuhteet Työttömyysetuuksiin maksetaan lapsikorotusta alle 18-vuotiaista huollettavista lapsista. Lisäksi lapsikorotusta maksetaan puolison/avopuolison lapsista, jos he asuvat kanssasi samassa taloudessa. Puoliso tarkoittaa avio- tai avopuolisoa tai rekisteröidyn parisuhteen toista osapuolta. Avopuoliso voi alkaen olla myös samaa sukupuolta. Jos sinulla on ulkomailla asuva puoliso, jolla ei ole Suomen henkilötunnusta, voit ilmoittaa hänen syntymäaikansa kohdassa avopuolison henkilötunnus. Ilmoita Lisätiedot -sivulla tarkemmat tiedot. Omat tulot Työttömyysetuuden määrään vaikuttavat aina palkka ja muut työtulot. Voit ansaita alkaen 300 euroa kuukaudessa tai 279 euroa 4 viikossa ilman, että se vähentää työttömyysetuutesi määrää. Työttömyysajan ansiotulot tulee kuitenkin ilmoittaa kaikissa tilanteissa, vaikka tulot jäisivätkin alle 300 e/kk tai 279 e/ 4 vko. Jokainen palkkana maksettu euro ns. suojaosan jälkeen vähentää työmarkkinatukea 50 senttiä. Palkan lisäksi työtuloa ovat esimerkiksi palkkiot, verolliset kulukorvaukset ja luontoisedut. Jos sinulla on satunnaista tai osa-aikaista työtä, toimita Kelaan palkkalaskelma tai vastaava selvitys. Siitä tulee käydä ilmi viikoittainen työaika, maksettu palkka ja muut korvaukset. Jos työnantajan palkkatodistuksen odottaminen viivästyttää kohtuuttomasti työttömyysetuuden maksamista, tukea voidaan maksaa itse ilmoittamiesi tulojen perusteella ennakkomaksuna. Kela päättää ennakkomaksumenettelyn käyttämisestä ja ennakkomaksun suuruudesta. Jos ennakkomaksua maksetaan liikaa, se peritään takaisin. Sivutoimisen yritystoiminnan tuloista otetaan sovittelussa huomioon tulon ansiotulo-osuus. Metsätalouden puhdasta tuloa ei sovitella. Yritystoiminnan ja maatalouden tuloista on toimitettava yritysmuodosta riippuen kopio omasta ja yrityksen veroilmoituksesta viimeisin tilinpäätös (tuloslaskelma ja tase) yhtymäselvitys tai yhtiösopimus palkkatodistus viimeiseltä vuodelta. Jos kyse on alkavasta yrityksestä, toimita oma arvio mahdollisista yritystoiminnan tuloista ja menoista. Myös omasta työstä saatu tulo sovitellaan. Omalla työllä tarkoitetaan sellaista ansiotarkoituksessa harjoitettua toimintaa, jota ei tehdä työsuhteessa, mutta jota ei kuitenkaan harjoiteta myöskään yrittäjäasemassa. Toimita kaikista ansiotuloista ja muista jatkuvista tuloista todistukset /maksutositteet Toimita tekijänoikeuskorvauksista tositteet viimeisiltä maksupäiviltä.

9 9 Työmarkkinatuen tarveharkinnassa otetaan huomioon kaikki omat tulosi. Omia tarveharkinnan tuloja ovat pääomatulot. Jos sinulla on työttömyysaikana pääomatuloja Toimita todistukset/tositteet kaikista omista tuloista Toimita tositteet talletusten ja sijoitusten korkotuloista ja osinkotuloista. Toimita vuokratuloista selvitys: kopio vuokrasopimuksesta, kuitti maksetusta vuokrasta. Vuokratuloista voidaan vähentää vuokraamisesta aiheutuvat kulut esim. lämpö-, sähkö-, vesi- ja vakuutusmaksut, kunnossapitokustannukset. Toimita kuitit vuokraamisesta aiheutuneista kuluista. Myös kuolinpesästä saatu tulo on selvitettävä. Metsätalouden tulona otetaan huomioon verotuksesta annetussa laissa vahvistettu kuntakohtainen metsän keskimääräinen vuotuinen tuotto kerrottuna omistetun metsän pinta-alalla. Kela saa tiedot verottajalta. Tarveharkintaa ei sovelleta TE -toimiston kanssa sovitun toiminnan ajalla. Muut etuudet Osa muista etuuksista estää työttömyysetuuden saamisen ja osa vähentää sen määrää. Oma tai puolison saama lasten kotihoidon tuki vähennetään työttömyysetuudesta. Puolison saamaa kotihoidon tukea ei kuitenkaan vähennetä, jos puoliso hoitaa itse lasta. Lisätietoa: Vanhempien tulot ja etuudet Jos asut vanhempiesi kanssa etkä ole täyttänyt työssäoloehtoa, vanhempiesi tulot vaikuttavat työmarkkinatuen määrään. Vaikka et toimittaisi vanhempien tuloja tai vanhempien tulot ylittävät tulorajat, saat aina kuitenkin vähintään puolet työmarkkinatuestasi. Vain biologisen vanhemman ja adoptiovanhemman tulot otetaan huomioon. Työmarkkinatukeasi alennetaan, jos vanhempiesi yhteenlasketut kuukausitulot ovat yli euroa. Alle 18-vuotiaat samassa taloudessa asuvat sisaruksesi korottavat tulorajaa. Saat listan tarvittavista liitteistä hakemuksen lopussa. Voit toimittaa liitteet sähköisesti asiointipalvelussa. Voit myös postittaa ne Kelaan. Tilinumero Anna tilinumero, jolle haluat työttömyysetuutesi maksettavan tai tarkista valmiiksi näytölle tuotu tilinumero. Voit muuttaa tilinumeron kirjoittamalla uuden tilinumeron vanhan päälle. Jos tilinumero on näytöllä valmiina etkä halua muuttaa tilinumeroa, voit jatkaa eteenpäin Jatka-painikkeella.

10 Ilmoita tilinumero IBAN-muodossa. IBAN-tilinumeron löydät esim. tiliotteeltasi tai verkkopankki-tiedoista. Pankkitunnistetta (BIC) ei tarvitse ilmoittaa, vaan se muodostuu automaattisesti IBAN-tilinumeron perusteella. Lisätietoa tilinumerosta. 10 Lisätiedot Voit halutessasi antaa hakemiseen liittyvää lisätietoa tai jatkaa suoraan eteenpäin Jatkapainikkeella. Myöhästymisselvitys Työttömyysetuuksien takautuva hakuaika on 3 kuukautta. Takautuva hakuaika lasketaan hakemuksen saapumispäivästä 3 kuukautta taaksepäin. Työttömyysetuutta ei voida myöntää takautuvasti pidemmältä ajalta ilman erityisen painavaa syytä. Tiedon puute tai unohtaminen ei yleensä riitä perusteluiksi. Yhteystiedot Yhteystiedoissa näytetään osoite, johon päätös lähetetään. Kela saa osoitetiedot väestötietojärjestelmästä. Jos olet ilmoittanut Kelalle virallisesta osoitteestasi poikkeavan osoitteen, näytetään tämä osoite. Osoitetta ei voi tässä muuttaa. Jos osoitteesi on muuttunut, ilmoita uusi osoite maistraattiin ( josta tieto välittyy Kelaan. Voit halutessasi antaa puhelinnumerosi ja/tai sähköpostiosoitteesi mahdollisia hakemukseen liittyviä yhteydenottoja varten. Yhteenveto Saat yhteenvedon aiemmilla näytöillä antamistasi tiedoista. Yhteenveto on hakemus, jonka lähetät sähköisesti Kelaan. Tarkista tiedot ja klikkaa kohtaa Vakuutan antamani tiedot oikeiksi ja ilmoitan, jos tiedot muuttuvat.. Jos haluat muuttaa tietoja, valitse vasemmasta reunasta sen näytön otsikko, jolle haluat palata. Muutoksen jälkeen etene uudelleen Jatka-painikkeella yhteenvetoon. Lähetä hakemus painamalla Hyväksy ja lähetä painiketta. Lähettämistä ei voi perua. Kun olet painanut Hyväksy ja lähetä painiketta, jää odottamaan. Älä klikkaa hiirellä tai tee uusia valintoja. Saat saapumisvahvistuksen Kelalta, kun hakemuksesi lähetys on onnistunut. Ilmoituksen saaminen voi joskus kestää parikymmentä sekuntia. Saapumisvahvistus

11 Sinun on mahdollista tulostaa itsellesi hakemuksesi yhteenveto painamalla yhteenvedon painiketta. Jos hakemuksesi käsittelyä varten Kela pyytää liitteitä, voit toimittaa pyydetyt liitteet sähköisesti painamalla liiteluettelon painiketta. Painikkeesta avautuvasta liiteluettelosta näet hakemukseesi tarvittavat liitteet. Liitteiden lähettäminen onnistuu sähköisesti liiteluettelon kautta. Jos toimitat pyydetyt liitteet postitse, katso ohjeet liitteiden lähettämiseksi painamalla tulostettavasta liiteluettelosta painiketta. Keskeneräisenä tallennettu hakemus tai ilmoitus Voit jatkaa keskeneräisenä tallennetun hakemuksen tai ilmoituksen täyttämistä kuukauden kuluessa tallentamisesta. Keskeneräisenä tallennetun hakemuksen löydät Aiemmin lähetetyt -sivulta. Tietoturva Palvelussa olet suojatussa yhteydessä. Poistu palvelusta aina Kirjaudu ulos -valinnalla, jotta yhteys katkeaa eikä tietoja saa enää esiin ilman uutta tunnistautumista. Jos käytät palvelua yleisessä käytössä olevalta päätteeltä, tyhjennä selaimen välimuisti ja sulje käyttämäsi selain, kun olet lopettanut sovelluksen käytön. 11 Tietojen käyttäminen Kela voi käyttää tämän etuusasian ratkaisemiseksi saatuja tietoja myös muussa etuusasiassa, jos tiedot on lain mukaan otettava siinä huomioon. Samoin muuta etuutta varten saatuja tietoja voidaan käyttää ratkaistaessa tätä etuutta.

Työttömyysetuushakemuksen täyttöohje

Työttömyysetuushakemuksen täyttöohje Sivu 1/9 Työttömyysetuushakemuksen täyttöohje Työttömyysetuuden saaminen edellyttää, että olet ilmoittautunut työ-ja elinkeinotoimistoon (TE-toimisto) työttömäksi työnhakijaksi. Näin täytät sähköisen työttömyysetuushakemuksen

Lisätiedot

Työttömyysetuushakemuksen täyttöohje

Työttömyysetuushakemuksen täyttöohje Työttömyysetuushakemuksen täyttöohje Työttömyysetuuden saaminen edellyttää, että olet ilmoittautunut työ- ja elinkeinotoimistoon (TE-toimisto) työttömäksi työnhakijaksi. Näin täytät sähköisen työttömyysetuushakemuksen

Lisätiedot

Voit hakea työttömyysetuutta 3 kuukauden ajalta takautuvasti.

Voit hakea työttömyysetuutta 3 kuukauden ajalta takautuvasti. Kela Hakemus Työttömyysturva Peruspäiväraha/työmarkkinatuki TT 1 Voit tehdä tämän hakemuksen myös verkossa ja lähettää sen liitteet Kelaan asiointipalvelussa Viestit-toiminnolla, /asiointi Lisätietoja

Lisätiedot

Sähköisen työttömyysajan ilmoituksen täyttöohjeet

Sähköisen työttömyysajan ilmoituksen täyttöohjeet Sivu 1/6 Sähköisen työttömyysajan ilmoituksen täyttöohjeet Voit lähettää ilmoituksen työttömyysajasta sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperilomaketta ei tarvitse palauttaa, jos lähetät sähköisen ilmoituksen.

Lisätiedot

Sähköisen työttömyysajan ilmoituksen täyttöohjeet

Sähköisen työttömyysajan ilmoituksen täyttöohjeet Sähköisen työttömyysajan ilmoituksen täyttöohjeet Voit lähettää ilmoituksen työttömyysajasta sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperilomaketta ei tarvitse palauttaa, jos lähetät sähköisen ilmoituksen.

Lisätiedot

Näin täytät sähköisen hakemuksen

Näin täytät sähköisen hakemuksen Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Hakemukseen ei voi liittää liitteitä,

Lisätiedot

Sähköisen työttömyysajan ilmoituksen täyttöohjeet

Sähköisen työttömyysajan ilmoituksen täyttöohjeet Versio 19.5.2016 Sähköisen työttömyysajan ilmoituksen täyttöohjeet Voit lähettää ilmoituksen työttömyysajasta sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperilomaketta ei tarvitse palauttaa, jos lähetät sähköisen

Lisätiedot

Näin täytät sähköisen hakemuksen

Näin täytät sähköisen hakemuksen Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Hakemukseen ei voi liittää liitteitä,

Lisätiedot

Lastenhoidon tuen ilmoitus

Lastenhoidon tuen ilmoitus Lastenhoidon tuen ilmoitus Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää ilmoituksen verkkopalvelussamme paperilomakkeen sijaan. Voit toimittaa liitteet asiointipalvelussa tai postittaa ne. Saat ohjeet Saapumisvahvistus-sivulla,

Lisätiedot

Työttömyysturva. Esko Salo

Työttömyysturva. Esko Salo Työttömyysturva Esko Salo 16.9.2015 Työttömyysetuuksien saajat 2014 Työttömyysetuuksia maksettiin yhteensä 4,8 mrd ansioturva: saajia 332 000, etuudet 2,7 miljardia peruspäiväraha: saajia 75 000, etuudet

Lisätiedot

Näin täytät sähköisen hakemuksen

Näin täytät sähköisen hakemuksen Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Hakemukseen ei voi liittää liitteitä,

Lisätiedot

Ä itiysavustuksen hakeminen

Ä itiysavustuksen hakeminen Ä itiysavustuksen hakeminen Ohjeita ka ytta ja lle Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Äitiysavustusta

Lisätiedot

Työttömyysturva ja aktiivimalli omaishoitotilanteessa

Työttömyysturva ja aktiivimalli omaishoitotilanteessa Työttömyysturva ja aktiivimalli omaishoitotilanteessa Kuinka lakia luetaan seminaari 31.10.2018 Tampere Juristi Eeva Vartio Kela Esityksen sisältö Kenelle maksetaan työttömyysetuutta? Kuka päättää työttömyysturvasta?

Lisätiedot

Työttömyysturvailta. Salossa 11.2.2015. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Työttömyysturvailta. Salossa 11.2.2015. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Työttömyysturvailta Salossa 11.2.2015 Ansiopäivärahan edellytykset Voit saada ansiopäivärahaa työttömyyskassasta, jos Olet ilmoittautunut te-toimistoon kokoaikatyönhakijaksi osa-työkyvyttömyyseläkettä

Lisätiedot

Voit toimittaa liitteet asiointipalvelussa tai postittaa ne. Saat ohjeet Saapumisvahvistussivulla, kun olet lähettänyt ilmoituksen.

Voit toimittaa liitteet asiointipalvelussa tai postittaa ne. Saat ohjeet Saapumisvahvistussivulla, kun olet lähettänyt ilmoituksen. Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää ilmoituksen verkkopalvelussamme paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen ilmoituksen. Voit toimittaa liitteet asiointipalvelussa

Lisätiedot

Palkansaajan jäsenyysehto täyttyy, kun henkilö on ollut kassan jäsenenä eli vakuutettuna vähintään 26 edellistä viikkoa.

Palkansaajan jäsenyysehto täyttyy, kun henkilö on ollut kassan jäsenenä eli vakuutettuna vähintään 26 edellistä viikkoa. JATTK-työttömyyskassa tiedottaa Ansiopäiväraha 1.1.2014, keskeisimmät muutokset Ansiopäivärahan saaminen edellyttää, että henkilö on täyttänyt jäsenyys- ja työssäoloehdon sekä maksanut jäsenmaksun kassan

Lisätiedot

Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen.

Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Liitteitä ei voi toistaiseksi lähettää

Lisätiedot

Työttömyysturvan muutokset 2017

Työttömyysturvan muutokset 2017 Työttömyysturvan muutokset 2017 METALLITYÖVÄEN TYÖTTÖMYYSKASSA Sisällys Lainmuutokset 2017 Päivärahakauden enimmäisaika Päivärahan korotusosat Omavastuuaika Päivärahan määrittelyn muutoksia Alle kahden

Lisätiedot

1) Jäsenyysehto. 2) Työssäoloehto

1) Jäsenyysehto. 2) Työssäoloehto Työttömyysturvalaki 31.12.2009 asti 1) Jäsenyysehto - 10 kuukautta 2) Työssäoloehto - alkuehto 43 kalenteriviikkoa 28 kuukauden aikana Työttömyysturvalaki 1.1.2010 alkaen 1) Jäsenyysehto - 34 viikkoa 2)

Lisätiedot

Työnhakijan työttömyysturva

Työnhakijan työttömyysturva Selkoesite Työnhakijan työttömyysturva te-palvelut.fi Työttömyysturva Tämä esite kertoo, mitä palveluja ja tukia työtön saa. Esite kertoo myös, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia työttömällä työnhakijalla

Lisätiedot

Voit lähettää hakemuksen verkossa paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät verkkohakemuksen.

Voit lähettää hakemuksen verkossa paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät verkkohakemuksen. Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen verkossa paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät verkkohakemuksen. Voit toimittaa liitteet asiointipalvelussa

Lisätiedot

Lastenhoidon tuen hakeminen

Lastenhoidon tuen hakeminen Lastenhoidon tuen hakeminen Ohjeita ka ytta ja lle Voit lähettää hakemuksen verkossa paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät verkkohakemuksen. Voit toimittaa

Lisätiedot

Työllistämisvelvoite. Eija Ahava Toimisto Otsikko

Työllistämisvelvoite. Eija Ahava Toimisto Otsikko Työllistämisvelvoite Eija Ahava 26.1.2017 1 Työllistämisvelvoitteen piiriin kuuluminen JTYPL 11 luku 1 Kunnan työllistämisvelvoitteen piiriin kuuluu vuonna 1950 tai sen jälkeen syntynyt henkilö, joka on

Lisätiedot

Työttömyysajan tuet LYHYESTI JA SELKEÄSTI

Työttömyysajan tuet LYHYESTI JA SELKEÄSTI Työttömyysajan tuet LYHYESTI JA SELKEÄSTI Sisällys Kelan tuet työttömälle 2 Kun jäät työttömäksi 2 Työttömyyspäiväraha 2 Työmarkkinatuki 4 Työtulot työttömyysaikana 5 Koulutusajan tuet työttömälle 6 Ikääntyvän

Lisätiedot

TYÖTTÖMYYSPÄIVÄRAHAHAKEMUKSEN TÄYTTÖ- JA TARKISTUSOHJEET

TYÖTTÖMYYSPÄIVÄRAHAHAKEMUKSEN TÄYTTÖ- JA TARKISTUSOHJEET TYÖTTÖMYYSPÄIVÄRAHAHAKEMUKSEN TÄYTTÖ- JA TARKISTUSOHJEET Jos jäät työttömäksi, ilmoittaudu välittömästi työ- ja elinkeinotoimistoon (TEtoimisto). Työttömyyspäivärahaa voidaan maksaa vain siltä ajalta,

Lisätiedot

2. Tilinumero Kirjoita oma tilinumerosi, vaikka tuki maksettaisiinkin hoidon tuottajalle.

2. Tilinumero Kirjoita oma tilinumerosi, vaikka tuki maksettaisiinkin hoidon tuottajalle. Kela Hakemus Lasten kotihoidon tuki Lasten yksityisen hoidon tuki WH 1 Voit tehdä tämän hakemuksen ja lähettää sen liitteet myös verkossa www.kela.fi/asiointi Lisätietoja www.kela.fi/lapsiperheet Voit

Lisätiedot

Työttömyysajan tuet LYHYESTI JA SELKEÄSTI

Työttömyysajan tuet LYHYESTI JA SELKEÄSTI Työttömyysajan tuet LYHYESTI JA SELKEÄSTI Sisällys Työttömyysajan tuet 1 Kelan tuet työttömälle 2 Kun jäät työttömäksi 2 Työttömyyspäiväraha 2 Työmarkkinatuki 4 Työtulot ja työttömyysetuus sovitetaan yhteen

Lisätiedot

Osuuskunnat ja ansioturva

Osuuskunnat ja ansioturva Osuuskunnat ja ansioturva Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö Mäkelänkatu 2 C, 4 krs. 00500 HELSINKI www.tyj.fi Sisältö Yrittäjä määritelmä työttömyysturvalaissa Ansiopäivärahan saamisen edellytykset Yrittäjän

Lisätiedot

Työnantajalta mahdollisesti tarvittavat palkkatietosi työnantaja voi ilmoittaa työnantajan verkkoasiointipalvelun kautta.

Työnantajalta mahdollisesti tarvittavat palkkatietosi työnantaja voi ilmoittaa työnantajan verkkoasiointipalvelun kautta. Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen verkkoasiointipalvelussa paperilomakkeen sijaan. Hakemukseen ei voi liittää liitteitä, mutta voit toimittaa liitteet erikseen verkkoasiointipalvelun kautta

Lisätiedot

Työvoimakoulutus. Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto Koulutuksen aloitus

Työvoimakoulutus. Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto Koulutuksen aloitus Työvoimakoulutus 1 Työvoimakoulutuksen tavoitteet Työllistyminen Koulutuksen tavoitteena olevan tutkinnon saavuttaminen Muut yleiset valmiudet 2 Opiskelijan oikeudet Koulutus on opiskelijalle maksutonta

Lisätiedot

YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSTURVA. OTTY ry

YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSTURVA. OTTY ry YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSTURVA OTTY ry 7.6.2017 TAUSTAA Suomessa 26 palkansaajakassaa ja kaksi vuonna 1995 perustettua yrittäjäkassaa työttömyyskassojen määrä vähentynyt 42lla vuoden 1992 jälkeen työttömyyskassojen

Lisätiedot

15.4.2014 Eija Tuohimaa Jyvässeudun Työttömät ry. Eija Tuohimaa Jyvässeudun Työttömät ry

15.4.2014 Eija Tuohimaa Jyvässeudun Työttömät ry. Eija Tuohimaa Jyvässeudun Työttömät ry Eija Tuohimaa Jyvässeudun Työttömät ry Työmarkkinatuki On taloudellinen tuki, jolla tuetaan työttömän työnhakijan sijoittumista työmarkkinoille. On tarkoitettu työttömälle, joka: tulee ensi kertaa työmarkkinoille

Lisätiedot

PÄIVÄRAHAN HAKIJALLE

PÄIVÄRAHAN HAKIJALLE PÄIVÄRAHAN HAKIJALLE JÄSENYYS Varmista, että Sinulla ei ole maksamattomia jäsenmaksuja. Jos olet itse maksanut jäsenmaksusi, liitä hakemukseesi kopio viimeisestä maksutositteesta. Maksamattomat jäsenmaksut

Lisätiedot

Voit lähettää hakemuksen verkossa paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen.

Voit lähettää hakemuksen verkossa paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen verkossa paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Voit toimittaa liitteet asiointipalvelussa

Lisätiedot

VUOROTTELUKORVAUS. Tampere Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa

VUOROTTELUKORVAUS. Tampere Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa VUOROTTELUKORVAUS Tampere 27.1.2018 Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa Vuorotteluvapaa Vuorotteluvapaa on järjestely, jossa kokoaikatyössä ollut työntekijä

Lisätiedot

Työttömyys Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi

Työttömyys Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi Työttömyys Työttömyysajan tuet Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Työttömyysajan tuet 1 Kelan tuet työttömälle 2 Kun jäät työttömäksi 2 Työttömyyspäiväraha 2 Työmarkkinatuki 4 Työtulot ja työttömyysetuus sovitetaan

Lisätiedot

Laki työttömyysturvan aktiivimallista

Laki työttömyysturvan aktiivimallista Laki työttömyysturvan aktiivimallista voimaan 1.1.2018 työttömän on 65 päivän tarkastelujakson aikana täytettävä aktiivisuusedellytys tarkastelujakso on 65 työttömyysetuuden maksupäivää eli noin kolme

Lisätiedot

Työttömyys. Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi

Työttömyys. Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi Työttömyys Lyhyesti ja selkeästi Sisällys 1 Kelan tuet työttömälle 2 Kun jäät työttömäksi 2 Työttömyyspäiväraha 2 Työmarkkinatuki 3 Työtulot ja työttömyysetuus > yhteensovitus 5 Koulutusajan tuet työttömälle

Lisätiedot

Työttömyysturvan muutokset. Pääluottamusmiestapaaminen

Työttömyysturvan muutokset. Pääluottamusmiestapaaminen Työttömyysturvan muutokset Pääluottamusmiestapaaminen 14.10.2016 Lakimuutokset Osa ehdotuksista on jo valiokuntakäsittelyssä ja ovat olleet tiedossa jo keväästä 2016 SEN LISÄKSI: Hallituksen kokoama työllisyystyöryhmä

Lisätiedot

Työttömyysturvan etuusmenot pienenivät 10 % vuonna 2017

Työttömyysturvan etuusmenot pienenivät 10 % vuonna 2017 Tilastokatsaus Lisätietoja: 7.3.218 Heidi Kemppinen, puh. 2 634 137, etunimi.sukunimi@kela.fi Työttömyysturvan etuusmenot pienenivät 1 % vuonna 217 Työttömyyskassat ja Kela maksoivat työttömyysturvaetuuksia

Lisätiedot

YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2013. Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma

YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2013. Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2013 Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Suomen suurin yrittäjien työttömyyskassa Toiminta alkoi 1.1.1995,

Lisätiedot

Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta

Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta Laki työttömyysturvalain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan työttömyysturvalain (1290/2002) 2 luvun 1 :n 2 momentin johdantokappale, 10 :n 2 momentin 2 4 kohta, 13 :n 1 momentti ja

Lisätiedot

HE 189/2005 vp. 1. Nykytila ja ehdotetut muutokset. maksettu ajalta 1 päivästä huhtikuuta lukien. Sovitellun työttömyysetuuden enimmäisaikaa

HE 189/2005 vp. 1. Nykytila ja ehdotetut muutokset. maksettu ajalta 1 päivästä huhtikuuta lukien. Sovitellun työttömyysetuuden enimmäisaikaa HE 189/2005 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain 15 luvun :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan työttömyysturvalakia muutettavaksi. Esityksessä

Lisätiedot

kevytyrittäjän työttömyysturvaopas

kevytyrittäjän työttömyysturvaopas 2018 kevytyrittäjän työttömyysturvaopas Kun olet työtön tai työskentelet osa-aikaisesti, voit hakea työttömyysetuutta toimeentulosi tueksi. Etuuden maksamisen edellytykset ja rajoitukset riippuvat siitä,

Lisätiedot

Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta

Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta EV 10711996 vp- HE 72/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 7211996 vp laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta.

Lisätiedot

Kelan maksama työttömyysturva

Kelan maksama työttömyysturva Kelan maksama työttömyysturva Anneli Leppänen 1 Työttömyysturva Työtön työnhakija 17 64-vuotias TE-toimisto Työttömyyskassa ansiopäiväraha vuorottelukorvaus Kelan toimisto peruspäiväraha työmarkkinatuki

Lisätiedot

Lakimuutokset 1.1.2014 10.3.2014

Lakimuutokset 1.1.2014 10.3.2014 Lakimuutokset 1.1.2014 10.3.2014 Jäsenyysedellytys Palkansaajan jäsenyysehdon pituus lyheni 34 viikosta 26 viikkoon Uutta lyhyempää jäsenyysehtoa sovelletaan, kun henkilö on 29.12.2013 jälkeen ollut yhden

Lisätiedot

Työttömyys Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi

Työttömyys Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi Työttömyys Työttömyysajan tuet Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Työttömyysajan tuet 1 Kelan tuet työttömälle 2 Kun jäät työttömäksi 2 Työttömyyspäiväraha 2 Työmarkkinatuki 4 Maahanmuuttajan kotoutumistuki

Lisätiedot

Omavastuuaika Tampere Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa

Omavastuuaika Tampere Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa Omavastuuaika 1.1.2018 Tampere 27.1.2018 Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa OMAVASTUUAIKA Päivärahan maksaminen alkaa omavastuuajan jälkeen. Omavastuuajalta

Lisätiedot

Talous kuralla työttömänä? EI KIITOS.

Talous kuralla työttömänä? EI KIITOS. Talous kuralla työttömänä? EI KIITOS. Ammattiliiton ja työttömyyskassan jäsenille maksetaan ansiopäivärahaa Ansiopäiväraha on työttömyyden aikainen etuus, jota maksetaan työttömyyskassan jäsenille. Ansiopäivärahan

Lisätiedot

Työttömyys Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi 2011

Työttömyys Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi 2011 Työttömyys Työttömyysajan tuet Lyhyesti ja selkeästi 2011 Sisällys Työttömyysajan tuet 1 Kelan tuet työttömälle 2 Kun jäät työttömäksi 2 Työttömyyspäiväraha 2 Työmarkkinatuki 4 Maahanmuuttajan kotoutumistuki

Lisätiedot

Ansiopäivärahahakemus

Ansiopäivärahahakemus Ansiopäivärahahakemus Ensimmäinen hakemus Jatkohakemus imita hakemus työttömyyskassaasi 3 kk:n kuluessa ensimmäisestä haettavasta päivästä. Muistathan ilmoittautua TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi.

Lisätiedot

Työttömyysturvan muutokset. Jenni Korkeaoja , Tampere

Työttömyysturvan muutokset. Jenni Korkeaoja , Tampere Työttömyysturvan muutokset Jenni Korkeaoja 21.10.2017, Tampere Työttömyys tänään Työttömyyden trendi laskussa koko Suomessa Suomi pääsemässä kiinni maailmantalouden ja Euroopan talouden kasvuun 202 000

Lisätiedot

TYÖTTÖMÄNÄ ALOITETTU YRITYSOIMINTA. Tampere Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa

TYÖTTÖMÄNÄ ALOITETTU YRITYSOIMINTA. Tampere Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa TYÖTTÖMÄNÄ ALOITETTU YRITYSOIMINTA Tampere 27.1.2018 Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa 4 kk ajan ei vielä tutkita pää- tai sivutoimisuutta Kun aloittaa

Lisätiedot

Infotilaisuus Koskela Helena

Infotilaisuus Koskela Helena Infotilaisuus 26.01.2017 1 26.01.2017 Koskela Helena Työnhakijan haastattelut työttömän työnhakijan haastattelu tulee järjestää työttömyyden jatkuttua yhdenjaksoisesti kolmen kuukauden ajan ja sen jälkeen

Lisätiedot

Muutosturvainfo PIONR

Muutosturvainfo PIONR Muutosturvainfo PIONR 08.05.2012 Jaakko Routavaara Muutosturva-asiantuntija jaakko.routavaara@te-toimisto.fi puh. 050 396 1723 1 FINGERPORI Positiivinen ajattelu Muutosturvan piiriin kuuluvalla työnhakijalla

Lisätiedot

Pyhäjoen kunta tukee työllisyyttä käyttämällä työmarkkinatuen kuntaosuuteen varattua määrärahaa uusien työpaikkojen luomiseen alueelle

Pyhäjoen kunta tukee työllisyyttä käyttämällä työmarkkinatuen kuntaosuuteen varattua määrärahaa uusien työpaikkojen luomiseen alueelle Sivu 1/8 Uusi työ Pyhäjoella Pyhäjoen kunta tukee työllisyyttä käyttämällä työmarkkinatuen kuntaosuuteen varattua määrärahaa uusien työpaikkojen luomiseen alueelle Pyhäjoen kunta haluaa tukea osaltaan

Lisätiedot

Rahoituspohjan muutos - työttömyysetuuksien käyttötarkoituksen laajentaminen

Rahoituspohjan muutos - työttömyysetuuksien käyttötarkoituksen laajentaminen Etelä-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto MUUTOKSET PALKKATUKEEN Rahoituspohjan muutos - työttömyysetuuksien käyttötarkoituksen laajentaminen Välityömarkkinatoimijoille määräkiintiöt - yhdistyksille,

Lisätiedot

HE 222/2004 vp. enimmäismaksuajan täyttymistä. 1. Nykytila ja ehdotetut muutokset

HE 222/2004 vp. enimmäismaksuajan täyttymistä. 1. Nykytila ja ehdotetut muutokset HE 222/2004 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain 15 luvun :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan työttömyysturvalakia muutettavaksi. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi sovitellun

Lisätiedot

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi Selkoesite Kiinni työelämään te-palvelut.fi Kiinni työelämään Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa työpaikkaa? Mietitkö, mitä taitoja sinun pitää opetella, jotta saat kiinnostavan työpaikan? Haluatko perustaa

Lisätiedot

YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2014. Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma

YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2014. Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma YRITTÄJÄN TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENYYS JA TYÖTTÖMYYSTURVA 2014 Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa Teemu Ariluoma Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa SYT Suomen suurin yrittäjien työttömyyskassa Toiminta alkoi

Lisätiedot

Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen.

Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Sulje ikkuna Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen sähköisesti paperilomakkeen sijaan. Paperista hakemuslomaketta ei tarvitse toimittaa, jos lähetät sähköisen hakemuksen. Näin täytät sähköisen hakemuksen

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 41/2006 vp. Hallituksen esitys osasairauspäivärahaa koskevaksi lainsäädännöksi. Asia. Valiokuntakäsittely.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 41/2006 vp. Hallituksen esitys osasairauspäivärahaa koskevaksi lainsäädännöksi. Asia. Valiokuntakäsittely. EDUSKUNNAN VASTAUS 41/2006 vp Hallituksen esitys osasairauspäivärahaa koskevaksi lainsäädännöksi Asia Hallitus on vuoden 2005 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä osasairauspäivärahaa koskevaksi

Lisätiedot

Työnhakijan työttömyysturva

Työnhakijan työttömyysturva - - - Työnhakijan työttömyysturva te-palvelut.fi Työttömän työnhakijan oikeudet ja velvollisuudet Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneella henkilöllä on oikeus fftyö- ja elinkeinotoimiston tarjoamiin

Lisätiedot

Infotilaisuus välityömarkkinatoimijoille

Infotilaisuus välityömarkkinatoimijoille Infotilaisuus välityömarkkinatoimijoille Muutoksia 2018 työttömyysturva, liikkuvuusavustus, aktiivimalli Helena Koskela Alkava yritystoiminta ja työllistyminen omassa työssä Työttömyysturvalaki 2 luku,

Lisätiedot

Työnhakijan työttömyysturva

Työnhakijan työttömyysturva - - - Työnhakijan työttömyysturva te-palvelut.fi Työttömän työnhakijan oikeudet ja velvollisuudet Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneella henkilöllä on oikeus fftyö- ja elinkeinotoimiston tarjoamiin

Lisätiedot

KUN TYÖT LOPPUVAT JA TYÖTTÖMYYS TAI LOMAUTUS ALKAVAT

KUN TYÖT LOPPUVAT JA TYÖTTÖMYYS TAI LOMAUTUS ALKAVAT KUN TYÖT LOPPUVAT JA TYÖTTÖMYYS TAI LOMAUTUS ALKAVAT Kun tietoon tulee yrityksessä tapahtuvia lomautuksia tai irtisanomisia, kannattaa ottaa ajoissa asioista selvää. Neuvoja lomautus- ja työttömyysasioissa

Lisätiedot

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi Selkoesite Kiinni työelämään te-palvelut.fi Kiinni työelämään Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa työpaikkaa? Mietitkö, mitä taitoja sinun pitää opetella, jotta saat kiinnostavan työpaikan? Haluatko perustaa

Lisätiedot

Asumiseen tukea. Yleinen asumistuki. Maarit Frank 16.1.2013

Asumiseen tukea. Yleinen asumistuki. Maarit Frank 16.1.2013 Yleinen asumistuki Maarit Frank 16.1.2013 Kela tukee asumista maksamalla seuraavia tukia: Yleinen asumistuki Opintotuen asumislisä Eläkkeensaajan asumistuki Yleisen asumistuen tarkoitus Tarkoituksena on

Lisätiedot

Selkoesite. Vuorotteluvapaa. te-palvelut.fi

Selkoesite. Vuorotteluvapaa. te-palvelut.fi Selkoesite Vuorotteluvapaa te-palvelut.fi Vuorotteluvapaa Vuorotteluvapaa tarkoittaa, että työntekijä jää pois työstä määräajaksi ja työnantaja palkkaa hänen tilalleen työttömän työnhakijan. Työntekijä

Lisätiedot

Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta

Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta Laki työttömyysturvalain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan työttömyysturvalain (1290/2002) 7 luvun 3, 4 :n 4 momentti ja 12 :n 2 momentti, sellaisina

Lisätiedot

Liikkuvuusavustus

Liikkuvuusavustus Liikkuvuusavustus 30.12.2016 Sisällysluettelo 1 Etuusohje... 1 1.1 Liikkuvuusavustus... 1 1.2 Oikeus liikkuvuusavustukseen... 1 1.3 Liikkuvuusavustuksen määrä ja kesto... 3 1.4 Työttömyysturvalain poikkeava

Lisätiedot

Työttömyysturva 2018 Aktiivimalli ja sen vaikutukset asiakastyöhön

Työttömyysturva 2018 Aktiivimalli ja sen vaikutukset asiakastyöhön Työttömyysturva 2018 Aktiivimalli ja sen vaikutukset asiakastyöhön Aktiivimalli Aktiivimalli Tavoitteena lisätä työllisyyttä kannustamalla työttömiä työnhakijoita aktiivisuuteen ja omatoimisuuteen työttömyyden

Lisätiedot

Työeläketurva. Eläkepalvelut 2014

Työeläketurva. Eläkepalvelut 2014 Työeläketurva Eläkepalvelut 2014 Kokonaiseläketurva 1. Työeläke perustuu työansioihin ei ylärajaa Eläkevakuutusyhtiöt, eläkesäätiöt ja eläkekassat Maatalousyrittäjät, MELA Merimieseläkekassa Keva: julkiset

Lisätiedot

Ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha

Ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha Ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha Edellytykset Hakeminen Päivärahan suuruus Korotettu päiväraha Lomakorvaukset, lomallelähtöraha Vakiintunut tulo Koulutusmahdollisuudet Työllistämisvelvoite Ansiopäivärahan

Lisätiedot

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta (HE 74/2001 vp).

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta (HE 74/2001 vp). Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta (HE 74/2001 vp). Sosiaali- ja terveysvaliokunta on antanut asiasta mietinnön (StVM

Lisätiedot

Aloittavan yrittäjän palvelut. Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto John Forsman

Aloittavan yrittäjän palvelut. Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto John Forsman Aloittavan yrittäjän palvelut Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto John Forsman Palvelut Aloittavat yrittäjät yritysneuvonta starttiraha koulutus työkokeilu (työtön työnhakija) Työnantajat työpaikkailmoitukset

Lisätiedot

Liikkuvuusavustus

Liikkuvuusavustus Liikkuvuusavustus 16.01.2018 Sisällysluettelo 1 Etuusohje... 1 1.1 Liikkuvuusavustus... 1 1.2 Oikeus liikkuvuusavustukseen... 1 1.3 Liikkuvuusavustuksen määrä ja kesto... 4 1.4 Liikkuvuusavustuksen rajoitukset...

Lisätiedot

Tervetuloa easiointipalveluun, Hannu Kalevi Kärkkäinen

Tervetuloa easiointipalveluun, Hannu Kalevi Kärkkäinen Kirjaudu palveluun Paperiliiton etusivulta easiointipalvelu https://www.paperiliitto.fi/www/fi/index.php Etusivu Henkilötiedot Jäsenmaksut Työttömyyskassa Kirjaudu ulos Tervetuloa easiointipalveluun, Hannu

Lisätiedot

Työnantajalta mahdollisesti tarvittavat palkkatietosi työnantaja voi ilmoittaa työnantajan verkkoasiointipalvelun kautta.

Työnantajalta mahdollisesti tarvittavat palkkatietosi työnantaja voi ilmoittaa työnantajan verkkoasiointipalvelun kautta. Ohjeita käyttäjälle Voit lähettää hakemuksen verkkoasiointipalvelussa paperilomakkeen sijaan. Hakemukseen ei voi liittää liitteitä, mutta voit toimittaa liitteet erikseen verkkoasiointipalvelun kautta

Lisätiedot

Työttömyys. Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi

Työttömyys. Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi Työttömyys Työttömyysajan tuet Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Työttömyysajan tuet 1 Kelan tuet työttömälle 2 Kun jäät työttömäksi 2 Työttömyyspäiväraha 2 Työmarkkinatuki 3 Työtulot ja työttömyysetuus sovitetaan

Lisätiedot

infomateriaaliksi S. 1 (5) 24.2.2015

infomateriaaliksi S. 1 (5) 24.2.2015 infomateriaaliksi S. 1 (5) Faktaa ansioturvasta Työttömyyden aikaisen ansioturva parantaa työttömän edellytyksiä palata työhön ja turvaa toimeentulon työttömyyden aikana. Löydät tästä materiaalista keskeisimmät

Lisätiedot

Työvoimakoulutus. Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto Työvoimakoulutuksen aloitus

Työvoimakoulutus. Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto Työvoimakoulutuksen aloitus Työvoimakoulutus 1 Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto Työvoimakoulutuksen aloitus Työvoimakoulutuksen tavoitteet Työllistyminen Koulutuksesta riippuen mahdollisesti tutkinnon/osatutkinnon suorittaminen Ammatillinen

Lisätiedot

HE 123/2007 vp. voitaisiin myöntää 31 päivään joulukuuta 2009 saakka. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2008.

HE 123/2007 vp. voitaisiin myöntää 31 päivään joulukuuta 2009 saakka. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2008. HE 123/2007 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain 15 luvun :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan työttömyysturvalakia muutettavaksi siten, että

Lisätiedot

Etuustärppi. Toimeentulotuki. Katja Heikkilä Suunnittelija Toimeentulotukiryhmä

Etuustärppi. Toimeentulotuki. Katja Heikkilä Suunnittelija Toimeentulotukiryhmä Etuustärppi Toimeentulotuki Katja Heikkilä Suunnittelija Toimeentulotukiryhmä Vankien toimeentulotuki Hakeminen Liitteet: vankilan maksukortin tiliote tai tilikortti, vankilan ansiokortti, siviilitiliotteet

Lisätiedot

Kelan kuntoutusraha - toimeentuloturva kuntoutuksen aikana Anne Flak suunnittelija

Kelan kuntoutusraha - toimeentuloturva kuntoutuksen aikana Anne Flak suunnittelija Kelan kuntoutusraha - toimeentuloturva kuntoutuksen aikana 23.11.2016 Anne Flak suunnittelija Kuntoutusrahan myöntämisedellytykset Kuntoutuksella työelämätavoite Kuntoutuja on 16 67-vuotias Kuntoutus estää

Lisätiedot

Selkoesite. Muutosturva. te-palvelut.fi

Selkoesite. Muutosturva. te-palvelut.fi Selkoesite Muutosturva te-palvelut.fi Muutosturva Tämä esite kertoo muutosturvasta ja TE-toimiston palveluista. Muutosturva koskee sinua, jos sinut on irtisanottu työstäsi tuotannollisista tai taloudellisista

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTO

KESKI-SUOMEN TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTO KESKI-SUOMEN TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTO 15.11.2013 Asiantuntija/Alkukartoitus Jaana Haikarainen 1 Vailla ammatillista koulutusta olevien nuorten 17-24 - vuotiaiden työttömyysetuus oikeuksineen ja velvollisuuksineen.

Lisätiedot

Alkusanat. Helsingissä

Alkusanat. Helsingissä MUUTOSTURVA 2 Alkusanat Muutosturvan tavoitteena on parantaa taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä irtisanotun työntekijän asemaa ja edistää

Lisätiedot

SÄHKÖISEN ASIOINNIN KÄYTTÖOHJE

SÄHKÖISEN ASIOINNIN KÄYTTÖOHJE SÄHKÖISEN ASIOINNIN KÄYTTÖOHJE 2 Sisällysluettelo Yleistä sähköisen asioinnin käyttämisestä Käyttöturvallisuus 3 Yleistä sähköisen asioinnin käyttämisestä 4 Ensihakemuksen täyttäminen sähköisessä asioinnissa

Lisätiedot

OHJEITA HAKEVALLE PUUKASSA TYÖTTÖMYYSETUUTTA

OHJEITA HAKEVALLE PUUKASSA TYÖTTÖMYYSETUUTTA OHJEITA TYÖTTÖMYYSETUUTTA HAKEVALLE 2013 PUUKASSA PUUKASSA Sisällysluettelo Ansiopäivärahan hakeminen 7 Ensimmäinen hakemus työttömyyden alussa 7 Jatkohakemus työttömyyden jatkuessa 7 Lähetä hakemuksesi

Lisätiedot

Asumistuen verkkohakemuksen ta ytto ohje

Asumistuen verkkohakemuksen ta ytto ohje Asumistuen verkkohakemuksen ta ytto ohje Yleisiä ohjeita palvelun käytöstä Tarkistuksen syy Osoitetiedot Hakuaika Maksutiedot Maksutiedot Ulkomaan pankkiyhteys Muut maksutiedot Muut maksutiedot jatko Muut

Lisätiedot

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Työnantajan asiointipalvelu, selainsovellus

Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Työnantajan asiointipalvelu, selainsovellus Näin haet sairauspäivärahaa työnantajalle Työnantajan asiointipalvelu, selainsovellus 2018 Kirjautuminen Kirjaudu Työnantajien asiointipalveluun osoitteessa www.kela.fi/tyonantajat Palvelun käyttö edellyttää

Lisätiedot

TYÖTTÖMYYSTURV A 2013. 105 vuotta

TYÖTTÖMYYSTURV A 2013. 105 vuotta TYÖTTÖMYYSTURV A 2013 Edellytykset Hakeminen Päivärahan suuruus Korotettu päiväraha Muutosturvan ansio-osa Lomakorvauksen jaksotus Vakiintunut tulo Koulutusmahdollisuudet Työllistämisvelvoite Voit saada

Lisätiedot

Päivärahan hakuopas. lomautetuille ja irtisanotuille. Tampereen Insinöörit ry

Päivärahan hakuopas. lomautetuille ja irtisanotuille. Tampereen Insinöörit ry Päivärahan hakuopas lomautetuille ja irtisanotuille Tampereen Insinöörit ry 2 (10) kertymäaikoineen; esimerkiksi tulospalkkiot, ylityökorvaukset, palkattomat vapaat jne. Erittelyn jälkeen kassan pitäisi

Lisätiedot

Selkoesite. Muutosturva. te-palvelut.fi

Selkoesite. Muutosturva. te-palvelut.fi Selkoesite Muutosturva te-palvelut.fi Muutosturva Tämä esite kertoo muutosturvasta ja TE-palveluiden tuesta muutoksessa. Muutosturva koskee sinua, jos sinut on irtisanottu työstäsi tuotannollisista tai

Lisätiedot

Asumistuen verkkohakemuksen ta ytto ohje

Asumistuen verkkohakemuksen ta ytto ohje Asumistuen verkkohakemuksen ta ytto ohje Sisällysluettelo Yleisiä ohjeita palvelun käytöstä Osoitetiedot Hakuaika Maksutiedot Ruokakunta Asuntotiedot Asumismenot vuokra-asunnossa ja osaomistusasunnossa

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 918/2012 Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA. 918/2012 Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 28 päivänä joulukuuta 2012 918/2012 Laki työttömyysturvalain muuttamisesta Annettu Helsingissä 28 päivänä joulukuuta 2012 Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan

Lisätiedot

Työnhakijan työttömyysturva

Työnhakijan työttömyysturva - - - Työnhakijan työttömyysturva te-palvelut.fi Työttömän työnhakijan oikeudet ja velvollisuudet Työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneella henkilöllä on oikeus fftyö- ja elinkeinotoimiston tarjoamiin

Lisätiedot

LIIKKUVUUSAVUSTUS. Tampere Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa

LIIKKUVUUSAVUSTUS. Tampere Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa LIIKKUVUUSAVUSTUS Tampere 27.1.2018 Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa LIIKKUVUUSAVUSTUS uudet säännökset Voidaan myöntää 1.1.2018 alkaen myös sellaiseen

Lisätiedot