Muutoksenhakulautakuntiin saapuneiden asioiden määrä on kääntynyt kasvuun

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Muutoksenhakulautakuntiin saapuneiden asioiden määrä on kääntynyt kasvuun"

Transkriptio

1 Tilastokatsaus Lisätietoja: Terhi Rautesalo, puh , Muutoksenhakulautakuntiin saapuneiden asioiden määrä on kääntynyt kasvuun Muutoksenhakulautakuntiin saapui vuonna 2014 yhteensä valitus- ja poistoasiaa. Kasvua edellisvuoteen verrattuna oli lähes 15 prosenttia. Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakuntaan saapui asiaa, työttömyysturvan muutoksenhakulautakuntaan asiaa ja opintotuen muutoksenhakulautakuntaan asiaa. Eniten saapuneiden asioiden määrä kasvoi työttömyysturvan muutoksenhakulautakunnassa, johon lähetettiin 17,2 prosenttia enemmän valitus- ja poistoasioita kuin vuonna Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnassa kasvua oli 14,7 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Opintotuen muutoksenhakulautakunnassa kasvu oli maltillisinta ja sinne saapui 8 prosenttia enemmän valitus- ja poistoasioita kuin vuonna Kuvio 1. Muutoksenhakulautakuntiin saapuneet asiat Lkm Sosiaaliturvan Työttömyysturvan Opintotuen (6)

2 Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnassa saapuneiden asioiden määrä lisääntyi erityisesti loppuvuodesta. Eniten asioita saapui lokakuussa, kappaletta, mikä oli 43 prosenttia enemmän kuin vuoden 2013 lokakuussa. Asioita saapui runsaasti myös syys-, marras- ja joulukuussa. Kuvio 2. Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakuntaan saapuneet asiat kuukausittain vuosina 2013 ja 2014 Lkm tammi maalis touko heinä syys marras Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnassa asioiden käsittelyaika lyheni edelleen vuonna Viime vuonna lautakunta käsitteli asiat keskimäärin 213 vuorokaudessa, mikä oli lähes 17 prosenttia nopeammin kuin edellisvuonna. Opintotuen muutoksenhakulautakunnassa käsittelyaika lyheni noin 7 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Käsittelyaika oli keskimäärin 221 vuorokautta vuonna Työttömyysturvan muutoksenhakulautakunta käsitteli asiat 212 vuorokaudessa. Käsittelyaika säilyi viime vuoden tasolla. Kuvio 3. Muutoksenhakulautakuntiin saapuneiden asioiden keskimääräinen käsittelyaika Vuorokautta Sosiaaliturvan Opintotuen Työttömyysturvan (6)

3 Lautakunnat muuttivat 7 prosenttia valituksen alaisista Kelan päätöksistä Muutoksenhakulautakunnissa ratkaistiin vuonna 2014 yhteensä Kelan päätöstä koskevaa valitusasiaa. Lautakunnat hylkäsivät valituksen 80,0 prosentissa tapauksista. Valitusasioista jätettiin tutkimatta asiaa, palautettiin takaisin asiaa ja asia raukesi 430 tapauksessa. Muutoksenhakulautakunnat muuttivat valituksen alaisen päätöksen 7,2 prosentissa tapauksista. Etuuksien välillä oli kuitenkin selviä eroja. Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunta muutti työterveyshuoltoa koskevia päätöksiä noin viidenneksessä tapauksista. Tämä oli selvästi useammin kuin muissa etuuksissa. Erityishoitorahaa koskevia päätöksiä muutettiin noin 15 prosentissa tapauksista. Kuntoutuspsykoterapiaa sekä sosiaaliturvan soveltamista koskevia päätöksiä muutettiin puolestaan noin 14 prosentissa tapauksista. Työkyvyttömyyseläkkeestä tehtiin edelleen eniten valituksia Kelan asiakkaat hakevat muutosta päätöksiin hyvin harvoin suhteessa koko Kelan päätösmäärään nähden. Valitusten osuus kaikista tehdyistä päätöksistä oli vuonna 2014 vain noin 0,2 %. Joissakin etuuksissa valitusten osuus tehdyistä päätöksistä on kuitenkin suurempi. Esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeessä valitusten osuus tehdyistä päätöksistä oli 6,2 prosenttia vuonna Työkyvyttömyyseläkkeestä valitettiin suhteellisesti eniten tehtyihin päätöksiin nähden myös vuosina 2013 (4,7 %) ja 2012 (6,4 %). Määrällisesti eniten valituksia tehtiin vuonna 2014 yleisestä asumistuesta (4 542), sairauspäivärahapäätöksistä (3 644) ja työmarkkinatuesta (3 116). Kelassa tehtiin viime vuonna yleisen asumistuen päätöstä ja sairauspäivärahapäätöstä. Valitusten osuus Kelassa tehdyistä yleisen asumistuen päätöksistä oli näin ollen 0,8 prosenttia ja sairauspäivärahapäätöksistä 0,6 prosenttia. Työmarkkinatuen valitusprosentti jäi vain 0,3 prosenttiin, sillä Kelassa tehtiin vuonna 2014 jopa työmarkkinatukipäätöstä. 3 (6)

4 Taulukko 1. Muutoksenhakulautakuntien käsittelemät Kelan päätöstä koskevat valitusasiat etuuksittain 1) vuonna 2014 Etuus Saapuneet Ratkaisut Päätös Yhteensä 5) Ei muutosta Muutettu Tutkimatta Palautus Rauennut muutettu % Yhteensä ,2 Eläketurva Työkyvyttömyyseläke ,8 Perhe-eläke Muut kansaneläkeasiat 2) ,7 Takuueläke ,3 Vammaisetuudet ja -palvelut Vammaistukiasiat 3) ,2 Alle 16-vuotiaan vammaistuki ,4 Eläkkeensaajan hoitotuki ,8 Vammaisten tulkkauspalvelut Sairausvakuutus Sairauspäiväraha ,4 Vanhempainpäiväraha ,8 Erityishoitoraha ,8 Lääkekorvaus ,2 Matkakorvaus ,0 Lääkärinpalkkiot, tutkimusja hoito 7) ,5 Työterveyshuolto Työterveyshuolto ,4 Asumisen tuet Yleinen asumistuki ,5 Kuntoutus Kuntoutuspalvelut ,2 Kuntoutusraha ,3 Kuntoutuspsykoterapia ,1 Lapsiperheen etuudet Äitiysavustus Lapsilisä ,7 Lastenhoidon tuki 4) ,6 Elatustuki ,7 Työttömyysturva Peruspäiväraha ,8 Työmarkkinatuki ,2 Opiskelijoiden etuudet Opintotuki ) ,7 Koulumatkatuki ) ,5 Muut etuudet Sotilasavustus ,7 Maahanmuuttajan erityistuki Muut Sosiaaliturvan soveltaminen ,5 1) Etuusluokitus perustuu muutoksenhakulautakuntien tekemään jaotteluun. 2) Sisältää myös eläkkeensaajan asumistuet sekä takaisinperintää koskevat muutoksenhaut. 3) 16 vuotta täyttäneen vammaistuki. Sisältää myös ruokavaliokorvausta koskevat muutoksenhaut. 4) Sisältää kotihoidon tuen, yksityisen hoidon tuen ja osittaisen hoitorahan muutoksenhaut. 5) Sisältää myös ratkaisut, joista puuttuu ratkaisumerkintä. 6) Sisältää myös palautukset. 7) Sisältää muutoksenhaut koskien korvauksia lääkärinpalkkiosta ja hammaslääkärinpalkkioista sekä korvauksia tutkimuksesta ja hoidosta. 4 (6)

5 Taulukko 2. Kelassa tehtyjen etuuspäätösten ja muutoksenhakulautakuntiin tehtyjen valitusten osuudet yleisimpien valitusten kohdalla vuonna 2014 Tehdyt päätökset Valitukset muutoksenhaku- Valitusten Kelassa lautakuntiin osuus % Yleinen asumistuki ,8 % Sairauspäiväraha ,6 % Työmarkkinatuki ,3 % Työkyvyttömyyseläke ,2 % Muutoksenhaun reitit Asiakas voi hakea muutosta Kelan päätökseen valittamalla. Kela tarkistaa tekemänsä päätöksen ja oikaisee sen itse, jos päätös on virheellinen. Jos päätöstä ei Kelan mielestä voida oikaista asiakkaan haluamalla tavalla, se lähettää valituksen edelleen muutoksenhakulautakuntaan. Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunta toimii ensimmäisenä muutoksenhakuasteena valitettaessa Kelan ja työpaikkakassan päätöksestä, joka koskee eläke-etuutta, vammaisetuutta, sairausvakuutusetuutta (ml. työterveyshuolto), kuntoutuspalvelua ja -rahaa, lapsiperhe-etuutta, asumisen tukia, sotilasavustusta, vammaisten tulkkauspalvelua tai sosiaaliturvan soveltamista. Opintotuen muutoksenhakulautakunta toimii ensimmäisenä muutoksenhakuasteena valitettaessa Kelan ja korkeakoulujen opintotukilautakuntien päätöksestä, joka koskee opintotukea tai koulumatkatukea. Työttömyysturvan muutoksenhakulautakunta toimii ensimmäisenä muutoksenhakuasteena valitettaessa Kelan, työttömyyskassan, Koulutusrahaston tai työvoima- ja elinkeinokeskuksen antamasta päätöksestä, joka koskee peruspäivärahaa, työmarkkinatukea, koulutuspäivärahaa, koulutustukea tai vuorottelukorvausta. Lautakunnat ovat Kelasta riippumattomia, itsenäisiä muutoksenhakuelimiä. Lautakuntien päätökseen voi hakea muutosta vakuutusoikeudelta, joka toimii kaikissa etuuksissa ylimpänä muutoksenhakuasteena. Valitus- ja poistoasioiden käsittely Valitusasiat. Muutoksenhakulautakunta voi tehdä Kelan päätökseen muutoksen tai hylätä valituksen (ei muutosta). Lisäksi tapaus voidaan jättää tutkimatta esimerkiksi, jos muutoksenhaku tehdään myöhässä tai tapaus ei kuulu lautakunnan toimivaltaan. Rauenneiksi tilastoidaan tapaukset, joissa valituksen tekijä 5 (6)

6 peruttaa valituksen tai hakija poistohakemuksen. Palautuksia ovat puolestaan tapaukset, joista lautakunta ei anna asiaratkaisua vaan palauttaa tapauksen Kelalle lisäselvityksen hankkimista varten tai uudelleen ratkaistavaksi. Poistoasiat. Päätös on lainvoimainen, kun siitä ei voida enää valittaa eli kun valitusaika on kulunut umpeen tai kun ylin valitusaste on antanut päätöksensä. Lainvoimaisuus ei kuitenkaan estä asian uudelleen käsittelyä ja oikaisemista. Jos Kelan antama lainvoimainen päätös perustuu virheelliseen tai puutteelliseen selvitykseen taikka on ilmeisesti lain vastainen, muutoksenhakulautakunta voi asianosaisen tai Kelan vaatimuksesta poistaa päätöksen ja määrätä asian uudelleen käsiteltäväksi. Lainvoimaisen päätöksen poistohakemuksen lautakunta joko hyväksyy tai hylkää. Hyväksyessään poistohakemuksen asia palautetaan Kelalle kokonaisuudessaan uudelleen käsiteltäväksi. Katsauksen aineisto Katsauksen tiedot perustuvat muutoksenhakulautakuntien tuottamiin tilastoihin. Lautakunnat tilastoivat saapuneiksi rekisteröityjen valitus- ja poistoasioiden lukumäärän, tilastointijakson lopussa vireillä olevien asioiden määrän sekä tehtyjen ratkaisujen määrän, laadun sekä niiden keskimääräisen läpimenoajan. Katsauksessa käytetty etuusluokitus perustuu muutoksenhakulautakunnissa tehtyihin jaotteluihin. Muutoksenhakuasia luokitellaan etuuden mukaan rekisteröintivaiheessa (diariointi). Takaisinperintäasiat kirjataan muutoksenhakulautakunnissa siihen etuuteen, mitä ollaan takaisinperimässä. Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnan tilastoissa poistoasioita ei ole luokiteltu etuuskohtaisesti vaan ne on kirjattu kaikki samaan luokkaan. 6 (6)

Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille Miten pääset Suomen sosiaaliturvaan ja mitä tapahtuu kun muutat ulkomaille? Lyhyesti ja selkeästi 2011

Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille Miten pääset Suomen sosiaaliturvaan ja mitä tapahtuu kun muutat ulkomaille? Lyhyesti ja selkeästi 2011 Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille Miten pääset Suomen sosiaaliturvaan ja mitä tapahtuu kun muutat ulkomaille? Lyhyesti ja selkeästi 2011 Sisällys Kun muutat Suomeen ja Suomesta 1 Kun muutat Suomeen

Lisätiedot

Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille. Miten pääset Suomen sosiaaliturvaan ja mitä tapahtuu kun muutat ulkomaille? Lyhyesti ja selkeästi

Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille. Miten pääset Suomen sosiaaliturvaan ja mitä tapahtuu kun muutat ulkomaille? Lyhyesti ja selkeästi Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille Miten pääset Suomen sosiaaliturvaan ja mitä tapahtuu kun muutat ulkomaille? Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Kun muutat Suomeen tai Suomesta Kun muutat Suomeen tai

Lisätiedot

JOS SINULLE SATTUU TYÖTAPATURMA

JOS SINULLE SATTUU TYÖTAPATURMA JOS SINULLE SATTUU TYÖTAPATURMA 2 SISÄLLYSLUETTELO: Yleistä 3 Mikä on työtapaturma 4 Mikä on ammattitauti 5 Toimenpiteet työtapaturman sattuessa 5 Tapaturmailmoitus 7 Tapaturma- ja ammattitautikorvaukset

Lisätiedot

tutkijalle Työskentelyn ehdot, sosiaaliturva ja verotus

tutkijalle Työskentelyn ehdot, sosiaaliturva ja verotus Apurahatietoa tutkijalle Työskentelyn ehdot, sosiaaliturva ja verotus Elina Katainen Elina Katainen, Tieteentekijöiden liitto Taitto: Tuomo Tamminen/Päälause Paino: Unigrafia Oy, Helsinki 2013 ISBN 978-952-67153-6-0

Lisätiedot

Mietintöjä ja lausuntoja. Tuomioistuinmaksulaki

Mietintöjä ja lausuntoja. Tuomioistuinmaksulaki Mietintöjä ja lausuntoja BETÄNKANDEN OCH UTLÅTANDEN 4 2015 Tuomioistuinmaksulaki MIETINTÖJÄ JA LAUSUNTOJA BETÄNKANDEN OCH UTLÅTANDEN 4 2015 Tuomioistuinmaksulaki Oikeusministeriö, Helsinki 2015 KUVAILULEHTI

Lisätiedot

PITKÄAIKAISTYÖTTÖMIEN ELÄKETUEN TAI VANHUUSELÄKKEEN HAKEMINEN

PITKÄAIKAISTYÖTTÖMIEN ELÄKETUEN TAI VANHUUSELÄKKEEN HAKEMINEN Kela/Työeläkejärjestelmä Toukokuu 2008 ET/VE PITKÄAIKAISTYÖTTÖMIEN ELÄKETUEN TAI VANHUUSELÄKKEEN HAKEMINEN Miten tukea haetaan? Voitte hakea pitkäaikaistyöttömien eläketukea ja samoin edellytyksin myönnettävää

Lisätiedot

Toimeentulotuen hakeminen ja sen myöntäminen (päivitetty 2015)

Toimeentulotuen hakeminen ja sen myöntäminen (päivitetty 2015) Toimeentulotuen hakeminen ja sen myöntäminen (päivitetty 2015) Toimeentulotuki on lakisääteinen, viimesijainen etuus, jonka tarkoituksena on turvata välttämätön toimeentulo. Jokaisella on ensisijainen

Lisätiedot

Tässä esitteessä kerromme lyhyesti yrittäjän

Tässä esitteessä kerromme lyhyesti yrittäjän YRITTÄJÄN eläke Yrittäjän YEL-eläke turvaa toimeentuloa silloin, kun yrittäjä täyttää eläkkeeseen oikeuttavan iän, yritystoiminta vähenee tai yrittäjätoiminta päättyy sairauden tai kuoleman vuoksi. Jos

Lisätiedot

TOIMEENTULOTUEN SOVELTAMISOHJEET

TOIMEENTULOTUEN SOVELTAMISOHJEET SASTAMALAN SEUDUN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUT TOIMEENTULOTUEN SOVELTAMISOHJEET Hyväksytty yhteistoiminta-alueen sosiaali-ja terveyslautakunnassa 17.12.2014 149 1 1. YLEISTÄ... 3 1.1. SÄÄNNÖKSET... 3

Lisätiedot

Työttömyyspäivärahan vaikutus työsuhteen perusteettomasta päättämisestä maksettavaan korvaukseen Sanna Kujala Heikki Pohja

Työttömyyspäivärahan vaikutus työsuhteen perusteettomasta päättämisestä maksettavaan korvaukseen Sanna Kujala Heikki Pohja Työttömyyspäivärahan vaikutus työsuhteen perusteettomasta päättämisestä maksettavaan korvaukseen Sanna Kujala Heikki Pohja Artikkeli on julkaistu Työoikeudellisen Yhdistyksen vuosikirjassa 2003 2004 (Helsinki

Lisätiedot

Vuorotteluvapaa. te-palvelut.fi

Vuorotteluvapaa. te-palvelut.fi Vuorotteluvapaa te-palvelut.fi Työnhakijan ja työnantajan vuorotteluvapaa Vuorotteluvapaa on järjestely, jossa työntekijä työnantajansa kanssa tekemänsä vuorottelu sopimuksen mukaisesti vapautuu määräajaksi

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN HALLINTO-OIKEUS VUOSIKERTOMUS

HÄMEENLINNAN HALLINTO-OIKEUS VUOSIKERTOMUS HÄMEENLINNAN HALLINTO-OIKEUS VUOSIKERTOMUS 2012 Sisältö Saatteeksi... 1 Hallinto-oikeus ja sen toimintaympäristö... 3 Lainkäyttö lyhyesti lukuina... 4 Esimerkkejä vuoden 2012 ratkaisuista... 6 Henkilökunta...

Lisätiedot

Terveys ja köyhyys -työryhmä SOSIAALITURVA PÄHKINÄNKUORESSA

Terveys ja köyhyys -työryhmä SOSIAALITURVA PÄHKINÄNKUORESSA SOSIAALITURVA PÄHKINÄNKUORESSA Marja Eronen, Suomen Nivelyhdistys Pirkko Jantunen, Mielenterveyden keskusliitto Pirkko Justander, Invalidiliitto Marjaana Kirjavainen, Suomen Sydänliitto Anu Korhonen, Aivovammaliitto

Lisätiedot

Sosiaalivakuutus. Juoksutusta koko rahalla s. 10. Köyhät kyykkyyn vai ylös? s. 16. Asiointi Kelassa ei ole aina vaivatonta s. 35

Sosiaalivakuutus. Juoksutusta koko rahalla s. 10. Köyhät kyykkyyn vai ylös? s. 16. Asiointi Kelassa ei ole aina vaivatonta s. 35 kel an sid osryhmälehti 4 2010 Sosiaalivakuutus Juoksutusta koko rahalla s. 10 teema: PERUSTURVAN VARASSA Köyhät kyykkyyn vai ylös? s. 16 Tutkijalta Asiointi Kelassa ei ole aina vaivatonta s. 35 Tulottomien

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 328/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 13 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kuntouttavasta

Lisätiedot

Tulonjaon kokonaistilasto 2013, tuloerot

Tulonjaon kokonaistilasto 2013, tuloerot Tulot ja kulutus 2014 Tulonjaon kokonaistilasto 2013, tuloerot Tuloerot kasvoivat vuonna 2013 Tuloerot kasvoivat vuonna 2013 edellisvuoteen verrattuna, ilmenee Tilastokeskuksen tulonjaon kokonaistilastosta.

Lisätiedot

HOIVA JA HUOLENPITO 1

HOIVA JA HUOLENPITO 1 HOIVA JA HUOLENPITO 1 SISÄLLYS HOIVA JA HUOLENPITO...1 1 SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PERUSTEET...3 1.1 SOSIAALIHUOLTOLAKI...4 1.2 KUNTA...7 1.3 SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTOJÄRJESTELMÄ...8 1.4 SOSIAALI-

Lisätiedot

"Hyvä hallintotapa" on suositus Espoon kaupungin päätöksentekoprosessissa ja kokousmenettelyssä noudatettavista periaatteista.

Hyvä hallintotapa on suositus Espoon kaupungin päätöksentekoprosessissa ja kokousmenettelyssä noudatettavista periaatteista. HYVÄ HALLINTOTAPA "Hyvä hallintotapa" on suositus Espoon kaupungin päätöksentekoprosessissa ja kokousmenettelyssä noudatettavista periaatteista. KAUPUNGINHALLITUS, SEN JAOSTOT SEKÄ LAUTAKUNNAT JA JOHTOKUNNAT

Lisätiedot

Virolainen perheenisä Sulev Saar tekee töitä Suomessa Sosiaaliturva kulkee yli rajojen

Virolainen perheenisä Sulev Saar tekee töitä Suomessa Sosiaaliturva kulkee yli rajojen Virolainen perheenisä Sulev Saar tekee töitä Suomessa Sosiaaliturva kulkee yli rajojen pääkirjoitus 10.6.2007 Lapsilisä yllätyksenä n Suomen lapsilisät tulivat virolaiselle Sulev Saarelle täytenä yllätyksenä.

Lisätiedot

Naisten suuri osuus hallituksissa ei nosta naisten määrää johtoryhmissä

Naisten suuri osuus hallituksissa ei nosta naisten määrää johtoryhmissä Eron suuruusluokka prosenttiyksikköinä Keskuskauppakamarin selvitys 6.3.2014 Naisten suuri osuus hallituksissa ei nosta naisten määrää johtoryhmissä Keskuskauppakamari julkaisi viime marraskuussa selvityksensä

Lisätiedot

Maahanmuutot ja Suomen julkinen talous Osa I: Toteutuneet julkisen talouden tulot ja menot

Maahanmuutot ja Suomen julkinen talous Osa I: Toteutuneet julkisen talouden tulot ja menot Maahanmuutot ja Suomen julkinen talous Osa I: Toteutuneet julkisen talouden tulot ja menot Samuli Salminen Haluan kiittää tämän tutkimuksen tekijänä erityisesti Reijo Tossavaista ja Simo Grönroosia Suomen

Lisätiedot

Euroopan. Ihmisoikeussopimus

Euroopan. Ihmisoikeussopimus Euroopan Ihmisoikeussopimus EUROOPAN IHMISOIKEUS- SOPIMUS sellaisena kuin se on muutettuna 11. ja 14. pöytäkirjalla sekä 1., 4., 6., 7., 12. ja 13. pöytäkirja Yleissopimusteksti on aikaisemmin muutettu

Lisätiedot

TYÖTTÖMYYSKASSOJEN ETUUSOPAS 2015 ANSIOSIDONNAINEN TYÖTTÖMYYSTURVA JA VUOROTTELUKORVAUS. www.tyj.fi

TYÖTTÖMYYSKASSOJEN ETUUSOPAS 2015 ANSIOSIDONNAINEN TYÖTTÖMYYSTURVA JA VUOROTTELUKORVAUS. www.tyj.fi TYÖTTÖMYYSKASSOJEN ETUUSOPAS 2015 ANSIOSIDONNAINEN TYÖTTÖMYYSTURVA JA VUOROTTELUKORVAUS www.tyj.fi Työttömyyskassojen etuusopas 2015 Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön (TYJ) toimittama etuusopas sisältää

Lisätiedot

HEIKKI HELIN. HYVÄ VAI HUONO HALPA VAI KALLIS? Suurten kaupunkien palvelukustannukset 2012 TUTKIMUSKATSAUKSIA 2013

HEIKKI HELIN. HYVÄ VAI HUONO HALPA VAI KALLIS? Suurten kaupunkien palvelukustannukset 2012 TUTKIMUSKATSAUKSIA 2013 HEIKKI HELIN HYVÄ VAI HUONO HALPA VAI KALLIS? Suurten kaupunkien palvelukustannukset 2012 6 TUTKIMUSKATSAUKSIA 2013 TIEDUSTELUT FÖRFÄGNINGAR INQUIRIES Heikki Helin, p. tel. 040 516 5976 sukunimi.etunimi@phnet.fi

Lisätiedot

Vuoden 2012 kysymykset USEIN KYSYTTYÄ KYSYMYSTEN VASTAUKSET

Vuoden 2012 kysymykset USEIN KYSYTTYÄ KYSYMYSTEN VASTAUKSET Vuoden 2012 kysymykset USEIN KYSYTTYÄ KYSYMYSTEN VASTAUKSET Sisällysluettelo 1. Yleiset kysymykset... 4 1.1. Mikä työeläkeote on?... 4 1.2. Kuka saa työeläkeotteen?... 4 1.3. Miksi en ole saanut työeläkeotetta?...

Lisätiedot

Rakentaminen Helsingissä 2014 sekä rakentamisen aikasarjoja

Rakentaminen Helsingissä 2014 sekä rakentamisen aikasarjoja 215:12 Rakentaminen Helsingissä 214 sekä rakentamisen aikasarjoja Kuva: Eija Rauniomaa, 214 Uustuotanto ja laajennukset 214 2 213 (vuosikeskiarvo) Myönnetyt luvat asuinrakentaminen, k-m 2 381 271 291 292

Lisätiedot

2013/14. Kelan opintoetuustilasto. FPA-statistik Studieförmåner. Sosiaaliturva 2014 Socialskydd

2013/14. Kelan opintoetuustilasto. FPA-statistik Studieförmåner. Sosiaaliturva 2014 Socialskydd 2013/14 Kelan opintoetuustilasto FPA-statistik Studieförmåner Sosiaaliturva 2014 Socialskydd Suomen virallinen tilasto Finlands officiella statistik Official Statistics of Finland Kelan opintoetuustilasto

Lisätiedot

MUUTOKSENHAKIJA Poliisimajalaiset ry _PL 93 00241 HELSINKI

MUUTOKSENHAKIJA Poliisimajalaiset ry _PL 93 00241 HELSINKI HELSINGIN HALLINTO-OIKEUS PÄÄTÖS 02/0044/1 PL 120, Ratapihantie 9 00521 HELSINKI p. (09) 173 531, f. (09) 1735 3479 22.1.2002 04930/01/1000 s-posti helsinki.hao@om.fi ASIA Verovalitus MUUTOKSENHAKIJA Poliisimajalaiset

Lisätiedot

TOIMEENTULOTUEN SOVELTAMISOHJEET

TOIMEENTULOTUEN SOVELTAMISOHJEET TOIMEENTULOTUEN SOVELTAMISOHJEET 1.5.2013 lukien Perusturvalautakunta 16.4.2013 36 1 Sisältö 1 TOIMEENTULOTUEN MYÖNTÄMISEN EDELLYTYKSET... 2 1.2 Menettely toimeentulotukiasioissa... 2 1.3 Toimeentulotuen

Lisätiedot