LAUKAAN SEURAKUNTA. Laukaan hautausmaa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LAUKAAN SEURAKUNTA. Laukaan hautausmaa"

Transkriptio

1 LAUKAAN SEURAKUNTA Laukaan hautausmaa

2 Kristillinen hautaaminen rakentuu ylösnousemususkon varaan. Paavali kirjoittaa, että Jumalan rakkaudesta ei voi erottaa kuolema eikä elämä (Room. 8:38-39). Myös kuolemansa jälkeen seurakunnan jäsenet kuuluvat pyhien yhteyteen, sillä Jumala on elävien ja kuolleiden Jumala. Niinpä kristityt eivät murehdi niiden tavoin, joilla ei toivoa ole (1. Tess. 4:13). 1 historia 2 rakennukset ja rakenteet 3 hauta-alueet 4 hautausmaan julkiset muistomerkit 5 hautamuistomerkkejä ja henkilöitä 6 ympäristö ja sen hoito 7 kartta

3 1 historia Laukaan seurakunta ja sen ensimmäinen kirkko hautausmaineen on perustettu 1595 Tarvalaan, Hartikan kirkkomaalle. Toinen kirkko rakennettiin sata vuotta myöhemmin 1685 uuteen paikkaan kolmen vesireitin risteykseen, nykyisen hautausmaan sisäpuolelle. Tästä lähtien vainajia haudattiin uudelle kirkkomaalle. Seuraavan sadan vuoden jakson aikana vainajia haudattiin kirkon lattian alle ja sen ympärille. Vuonna 1786 valitettiin kirkkomaalla vallitsevaa ahtautta. Ratkaisuksi esitettiin uuden kirkon rakentamista hautausmaan ulkopuolelle, koska sata vuotta vanha kirkko oli jo pahasti ränsistynyt. Kolmas kirkko päätettiin kuitenkin tehdä vanhalle paikalle ja se valmistui Se ehti palvella kirkkokansaa 33 vuotta, kunnes tulipalo tuhosi sen Nyt toteutui ajatus kirkon paikan siirrosta ja uusi kirkko päätettiin rakentaa hautausmaan ulkopuolelle läheiselle Sysmäläisen mäelle. Kirkko valmistui 1835 ja on järjestyksessään seurakunnan neljäs kirkko. Hautausmaa sai lopulta lisätilaa kirkon siirtymisen myötä. Seuraavan kerran hautausmaa kävi ahtaaksi 1860-luvun alussa ja sitä laajennettiin 1866 vanhan kirkon paikasta pohjoiseen ja länteen päin. Seuraavina vuosikymmeninä hautausmaa on laajentunut rinnettä alaspäin kohti Saravettä. Vuonna 1966 hautausmaalle tehtiin kokonaissuunnitelma. Viimeisin laajennus toteutettiin vuonna Vuonna 2013 uusittiin vanhat käytävät, sadevesiviemärit, sähköt, vesijohdot ja valaistus. Nykyisin käytössä oleva alue on kooltaan viisi hehtaaria.

4 2 rakennukset ja rakenteet 1 Laukaan kirkko sijaitsee kirkonkylän keskustassa. Kirkko on arkkitehti J.C.L. Engelin suunnittelema empiretyylinen kirkko ja se valmistui vuonna Kirkkoon mahtuu 800 ihmistä. Kirkon alttaritaulun on maalannut hovimaalari R.W. Ekman. Alttaritaulu esittää Kristusta kirkastusvuorella. Laukaan kirkon urut ovat 36-äänikertaiset ja ne on valmistanut Kangasalan urkutehdas vuonna Viimeisin peruskorjaus kirkkoon tehtiin vuonna Kirkko maalattiin sisä- ja ulkopuolelta. Katto uusittiin ja kirkkoon asennettiin sammutusjärjestelmä. Sakasti uudistettiin ja eteistiloihin rakennettiin morsiushuone. 2 Hautausmaan vieressä sijaitsee yhdistetty kellotapuli- ja kappelirakennus. Se on rakennettu vuonna 1823 kirkonrakentaja Heikki Kuorikosken johdolla. Aluksi rakennus toimi perinteisenä kellotapulina tapulin alakertaan lisättiin siunauskappeli ja ruumiskellari. Kappeliin mahtuu 80 ihmistä ja siellä järjestetään siunaustilaisuuksia, vihkimisiä ja musiikkitilaisuuksia. Kappelin alttaritauluna on jäljennös B. E. Murillon Mariaa ja Jeesus-lasta esittävästä maalauksesta. 3 Hautausmaata kiertää kaunis kiviaita, joka on valmistunut sodan kynnyksellä Se alkaa kellotapulin edestä ja kiertää hautausmaan länsi- ja eteläreunaa pitkin päätyen hautausmaan toiselle pääsisäänkäynnille.

5 3 hauta-alueet Laukaan hautausmaa jakaantuu erityyppisiin hauta-alueisiin. Arkkualueet ovat perinteisiä arkkuhautaukseen tarkoitettuja alueita. Polttohautauksen lisäännyttyä tuhkauurnille on suunniteltu erityinen uurnasukuhauta-alue, johon voi pystyttää oman muistomerkin. Muistolehto on puolestaan tarkoitettu yksittäisille uurnille ilman omaa muistomerkkiä, jossa vainajan nimi merkitään yhteismuistomerkkiin. Sankarihauta-alue on perustettu talvija jatkosodassa rintamalla kaatuneille vainajille. 4 5 Arkkuhauta-alue Uurnasukuhauta-alue 6 7 Muistolehto Sankarihauta-alue

6 4 hautausmaan julkiset muistomerkit 8 Kirkon vieressä sijaitsee sankarihautaalue. Sen yhteydessä on Lauri Leppäsen tekemä enkeliä ja lasta esittävä muistomerkki Kirkon pihassa on Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki. Kahden edellisen kirkon muistomerkki, joka on pystytetty kirkkojen sijaintipaikalle.

7 11 Hautausmaan nurkassa sijaitseva vuoden 1918 sodan muistomerkki. 12 Muualle haudattujen muistomerkki on kappelin vieressä. Läheisen hautapaikan ollessa kaukana toisella paikkakunnalla häntä voidaan muistella tämän muistomerkin juurella. 13 Adolf Ivar Arwidsson syntyi Hän opiskeli Turun akatemiassa ja liittyi radikaaliin opiskelijapolveen, joka pyrki uudistamaan kirjallista ajattelua romanttiseen suuntaan (muutti nimensä kirjoitusasun muotoon Arwidsson). Opiskellessaan Uppsalassa hän kiinnostui kansallisromantiikasta ja perusti Suomeen palattuaan Åbo Morgonblad -nimisen lehden vaalimaan kansallista herätystyötä. Lehden kritiikki valtiollista johtoa vastaan johti sen lakkauttamiseen keisarin päätöksellä 30. syyskuuta Arwidsson karkotettiin Turun akatemiasta ja hän muutti Ruotsiin Vuonna 1843 hänestä tuli Tukholman kuninkaallisen kirjaston johtaja. Arwidsson kuoli 1858 matkalla kotipitäjäänsä Laukaaseen. Hänet on haudattu Savonlinnaan. (Lähde: Wikipedia)

8 5 hautamuistomerkkejä ja henkilöitä 14 Hautausmaalla sijainneiden kahden kirkon ympärille on muodostunut vanhojen muistomerkkien alue. Puuristit, joita käytettiin menneinä aikoina paljon, ovat lahonneet pois. Jäljellä ovat valuraudasta ja kivestä valmistetut muistomerkit. Uuden ajan pelkistetyt hautakivet erottuvat joukosta selkeästi. 15 Arvid Adolf Arvidsson oli Laukaan kirkkoherrana Suku oli kotoisin Taalainmaalta. Arvid syntyi Porissa 1762 ja alkoi käyttää sukunimeä Arvidsson (aikaisemmin Werre). Arvidin ja Annan avioliitosta syntyi viisi lasta, joista tunnetuin suomalaiskansallisen ajattelun herättäjä Adolf Ivar Arwidsson. Karl Isak Wallenius oli Laukaan kirkkoherrana Wallenius tunnetaan aktiivisena kirkkoherrana, joka toimi myös lääninrovastina ja koulutarkastajana.

9 16 Anders Gustaf Indren oli Laukaan kirkkoherrana Indrenin aikana toteutettiin seurakunnan ja kunnan ero. Indrenin ansiota lienee kunnankirjaston perustaminen paikkakunnalle. Häntä voidaan pitää myös Laukaan kansakoulun isänä oltuaan puheenjohtajana kokouksessa, jossa päätettiin kirkonkylän kansakoulun perustamisesta. Rovasti Indren lahjoitti Laukaan kirkkoon alttaritaulun, joka esittää Kristusta kirkastusvuorella. 6 ympäristö ja sen hoito Hoidossa pyritään toteuttamaan kestävän kehityksen periaatetta, jossa ympäristö, ihminen ja talous otetaan tasavertaisesti huomioon päätöksenteossa ja toiminnassa. Suurin osa hautausmaasta on hoidettuja nurmikoita ja niittyjä. Puista esiintyy runsaimmin koivuja, mäntyjä, pihlajia ja kuusia. Merkittävimmät pensasistutukset ovat uurnalehto ja hautausmaan raja-aidat. Perennaistutuksia on vähän, lähinnä kappelin pihassa ja ylärinteen käytävän reunassa. Luonnontilaisia alueita esiintyy Saraveden rantavyöhykkeellä. Kaatopaikalle menevän jätteen määrää vähennetään lajittelemalla jätteet Seurakunta vastaa hautausmaan, kirkon, pappilan ja seurakuntatalon pihaalueiden hoidosta. Hoidettavia viheralueita on seitsemän hehtaaria. Tämän lisäksi huolehdittavana ovat viheralueisiin rajautuvat puistometsät.

10 mahdollisimman hyvin. Hautausmaalla on useita jätepisteitä, joissa on astiat biojätteelle, kuivajätteelle ja energiajätteelle. Lisäksi hautausmaan sisäänkäyntien jätepisteillä on astiat metallille. Kaikki alueella syntyvä biojäte kompostoidaan mullaksi ja kierrätetään takaisin nurmikoiksi ja istutuksiin. Kuivajäte kuljetetaan kaatopaikalle ja energiajäte (muovikynttilät) kerätään lämpölaitokselle polttoon. Muovikynttilöiden seassa ei saa olla lasia. Energiajätteen erilliskeräyksen haasteena on lasisten hautakynttilöiden sekoittuminen muovikynttilöiden sekaan. Olisikin parempi suosia pelkästään muovikynttilöitä, jolloin sekoittumista ei tapahtuisi. Perinteistä hautakynttilää muistuttavat paristokäyttöiset led-kynttilät ovat ongelmajätettä. Niitä ei suositella hautausmaalle, koska ne sekoittuvat kaatopaikkajätteen ja energiajätteen sekaan. Paras ekoteko onkin lajitella jätteet oikein. Asenne kaiken, minkä tuon haudalle, vien käytön jälkeen pois auttaa meitä kaikkia. Kaiken hoidon pohjana on tarpeen mukainen hoito mahdollisimman luonnonmukaisin menetelmin. Esimerkiksi hiekkakäytävien rikkaruohottumista torjutaan ensisijaisesti mekaanisin menetelmin lanaamalla ja haraamalla. Mikäli tämä ei riitä, voidaan ruiskuttaa etikkahapolla taikka liekittää kaasulla. Viimeisenä keinona käytetään torjunta-aineruiskutusta tiukasti rajatulla alueella. Kaikkia alueita ei tarvitse myöskään hoitaa samalla tavalla. Osa avoimista nurmialueista hoidetaan niittymäisenä korkean heinän alueina ja vain keskeisimmät nurmialueet leikataan joka viikko. Tarkimmin hoidetut alueet ovatkin hautausmaan hoitosopimushaudat, joiden hoitoon kuuluvat hautakukkien kastelu, lannoitus, siistiminen ja hautaalueen nurmikonleikkaus. Vähiten hoitoa tarvitsevat taas reunaalueiden puistometsät. Hoidoksi riittää muutaman vuoden välein tehtävät harvennukset, joilla huolehditaan puuston ikä- ja lajirakenteen monipuolisuudesta sekä avoimien maisemakäytävien säilymisestä.

11 Muovikynttilät Kuivajäte Biojäte Metalli

12 7 hautausmaan kartta 1. Laukaan kirkko 2. Kellotapuli 3. Hautausmaan kiviaita 4. Arkkuhauta-alue 5. Uurnasukuhauta-alue 6. Muistolehto 7. Sankarihauta-alue 8. Enkeliä ja lasta esittävä muistomerkki 9. Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki 10. Kahden edellisen kirkon muistomerkki 11. Vuoden 1918 sodan muistomerkki 12. Muualle haudattujen muistomerkki 13. Adof Ivar Arwidssonin muistomerkki 14. Arvid Adolf Arvidssonin hautamuistomerkki 15. Karl Isak Walleniuksen hautamuistomerkki 16. Anders Gustaf Indrenin hautamuistomerkki 17. Kompostointi 18. Hautausmaan uusi laajennus Laukaan seurakunta Saravedentie LAUKAA puh laukaan.seurakunta@evl.fi

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko Valmistunut 1921 Vihitty käyttöön 3.7.1921 Arkkitehti Ilmari Launis Urut Kirkon kellot Kangasalan Urkutehdas 16-äänikertaiset (1972) Bachumin

Lisätiedot

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko Valmistunut 1921 Vihitty käyttöön 3.7.1921 Arkkitehti Ilmari Launis Urut Kirkon kellot Alttaritaulu Uuno Alanko 1937 Koristemaalaukset Kangasalan

Lisätiedot

Nastolan Hautausmaa 1

Nastolan Hautausmaa 1 Nastolan Hautausmaa 1 NASTOLAN HAUT UTAUSMAA USMAA Nastolan hautausmaa Ylimmäistenmäellä on otettu käyttöön 1848. Kenraali Gustaf Adolf Ehrnrooth oli jo 1831 pitäjänkokouksessa vaatinut tilaa holvihaudalleen,

Lisätiedot

Terijoen hautausmaat. Jaakko Mäkelä

Terijoen hautausmaat. Jaakko Mäkelä Terijoen hautausmaat Jaakko Mäkelä 12.3.2016 Terijoen hautausmaat Perustettu Nykyinen käyttö Muistomerkki Vanha hautausmaa 1905 metsittynyt 2002 Kuokkalan hautausmaa 1912 hautausmaana 2005 Uusi hautausmaa

Lisätiedot

Tervetuloa Lapinlahden kirkkoon! Kirkon suunnitteli arkkitehti Frans Anatolius Sjöström vuonna 1877.

Tervetuloa Lapinlahden kirkkoon! Kirkon suunnitteli arkkitehti Frans Anatolius Sjöström vuonna 1877. LAPINLAHDEN KIRKKO Tervetuloa Lapinlahden kirkkoon! Kirkon suunnitteli arkkitehti Frans Anatolius Sjöström vuonna 1877. Kirkkoa rakennettiin vuosina 1877-1880. Kirkon rakennusmestarina toimi Johannes Store

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Kotka-Kymin seurakuntayhtymän hautausmaat ja siunauskappelit 2011-2012

Sisällysluettelo. Kotka-Kymin seurakuntayhtymän hautausmaat ja siunauskappelit 2011-2012 Kotka-Kymin seurakuntayhtymän hautausmaat ja siunauskappelit 2011-2012 2 Sisällysluettelo Kotkan siunauskappelien sijainti (kartta) 3 Yleistä hautaamisesta 4 Hautauspaikat 4 Siunauspaikat ja hautojen hoitosopimukset

Lisätiedot

Hautausmaan katselmus

Hautausmaan katselmus Hautausmaan katselmus Kirkkoneuvosto huolehtii siitä, että hautausmaan ja sillä olevien rakennusten katselmus suoritetaan vuosittain. Katselmuksessa päätetään toimenpiteistä, joihin hautausmaan hoidosta

Lisätiedot

Ilmajoen seurakunta. Hautausmaan käyttösuunnitelmaehdotus. Janne Haapala

Ilmajoen seurakunta. Hautausmaan käyttösuunnitelmaehdotus. Janne Haapala Ilmajoen seurakunta Hautausmaan käyttösuunnitelmaehdotus Janne Haapala Sisällysluettelo Perustiedot... 1 Rakennukset... 1 Tekniikka ja kasvillisuus... 2 Kulkuyhteydet ja autojen paikoitusalueet... 2 Kasteluvesi...

Lisätiedot

EVIJÄRVEN SEURAKUNTA HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA

EVIJÄRVEN SEURAKUNTA HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA EVIJÄRVEN SEURAKUNTA HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA Hyväksytty kirkkovaltuustossa toukokuun 14. päivänä 2013 ja vahvistettu Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulissa kuun. päivänä 2013. 2 YLEISTÄ Evijärven

Lisätiedot

VIROLAHDEN KAPPELISEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2017 Kappelineuvosto

VIROLAHDEN KAPPELISEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2017 Kappelineuvosto 1 KAPPELINEUVOSTON KOKOUS Aika torstai klo 17.00 18.30 Paikka Virojoen seurakuntatalo, Riihitie 2, Virojoki läsnä/poissa Osallistujat Koivunen Anne kappalainen, puheenjohtaja (x) Hanski Liisa kappelineuvoston

Lisätiedot

Puumalan seurakunnan HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ. Hyväksytty kirkkovaltuustossa 5.7.2004 ja vahvistettu Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulissa 29.9.

Puumalan seurakunnan HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ. Hyväksytty kirkkovaltuustossa 5.7.2004 ja vahvistettu Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulissa 29.9. Puumalan seurakunnan HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty kirkkovaltuustossa 5.7.2004 ja vahvistettu Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulissa 29.9.2004 1 Hautaustointa koskevat säännökset Seurakunnan hautaustoimessa

Lisätiedot

korttelit 7-11, 25, 28 32, 34, 35, 37 39, 41, 42, 44 46, 52A, 52B, 52C,52D,52E, 53 56, 58 60, 65A, 66 70, 72, 73

korttelit 7-11, 25, 28 32, 34, 35, 37 39, 41, 42, 44 46, 52A, 52B, 52C,52D,52E, 53 56, 58 60, 65A, 66 70, 72, 73 Korttelit Hautakorttelit: korttelit 7-11, 25, 28 32, 34, 35, 37 39, 41, 42, 44 46, 52A, 52B, 52C,52D,52E, 53 56, 58 60, 65A, 66 70, 72, 73 Korttelit on tarkoitettu arkkuhautaukseen ja niissä on yhtenäinen

Lisätiedot

Hautausmaalla voi olla myös tuhkan sirottelualue.

Hautausmaalla voi olla myös tuhkan sirottelualue. KEMINMAAN SEURAKUNTA HAUTATOIMEN OHJESÄÄNTÖ 1 1 Hautaustointa koskevat säännökset Seurakunnan hautaustoimessa on noudatettava hautaustoimilaissa, kirkkolaissa, kirkkojärjestyksessä sekä muissa laeissa

Lisätiedot

Saarnatuolin on rakentanut puuseppä ja kuvanveistäjä Mikael Sigfridsson Balt 1600- luvun loppupuolella.

Saarnatuolin on rakentanut puuseppä ja kuvanveistäjä Mikael Sigfridsson Balt 1600- luvun loppupuolella. Muhoksen luterilainen puukirkko Kirkkotie 3, 91500 Muhos Puh.(08) 533 1174 tai 533 1284 Seurakunnan vuonna 1634 vihitty kirkko on Suomen vanhin ympärivuotisessa käytössä oleva puukirkko ja järjestyksessään

Lisätiedot

Opas hautajaisten järjestämiseen. Huittisten ev.lut.seurakunta

Opas hautajaisten järjestämiseen. Huittisten ev.lut.seurakunta Opas hautajaisten järjestämiseen Huittisten ev.lut.seurakunta Sivu 2 Otamme osaa suruusi Suru on voimakas tunne, joka vaikuttaa ihmiseen hyvin kokonaisvaltaisesti. Hautajaisten järjestäminen on tärkeä

Lisätiedot

VETERAANI- PERINNETTÄ LUOMASSA

VETERAANI- PERINNETTÄ LUOMASSA VAPAAEHTOINEN VETERAANITYÖ VETERAANI- PERINNETTÄ LUOMASSA 1939-1945 Talvi- ja jatkosota 1967-2017 Pukkilan Sotaveteraanit 50 vuotta PUKKILAN SOTAVETERAANIT RY Jaakko Karjalainen, 92 vuotta, on Uudenmaan

Lisätiedot

Julkaisija: Hollolan seurakunta 2008. Teksti: Marja Maunuksela, Juhana Säde. Kuvat: Juhani Viitanen, Juhana Säde, Suomen ilmakuva.

Julkaisija: Hollolan seurakunta 2008. Teksti: Marja Maunuksela, Juhana Säde. Kuvat: Juhani Viitanen, Juhana Säde, Suomen ilmakuva. Hollolan kirkko Julkaisija: Hollolan seurakunta 2008. Teksti: Marja Maunuksela, Juhana Säde. Kuvat: Juhani Viitanen, Juhana Säde, Suomen ilmakuva. www.hollolanseurakunta.fi KIRKON RAKENTAMINEN Hollolan

Lisätiedot

HAUTAINHOITORAHASTOJEN. HINNASTO 1.1.2016 alkaen

HAUTAINHOITORAHASTOJEN. HINNASTO 1.1.2016 alkaen HAUTAINHOITORAHASTOJEN HINNASTO 1.1.2016 alkaen Yhteystiedot Laskutukseen ja hoitosopimuksiin liittyvät asiat: Lahti 044 719 4659 Nastola 040 801 3624 Hoitoon liittyvät asiat: Levon hautausmaa 044 719

Lisätiedot

Kirkkovuosi. Kuva: Seppo Sirkka

Kirkkovuosi. Kuva: Seppo Sirkka Kirkkovuosi Adventti aloittaa kirkkovuoden. Ensimmäisenä adventtina lauletaan Hoosianna ja sytytetään ensimmäinen kynttilä, toisena toinen, kolmantena kolmas ja neljäntenä neljäs kynttilä. Adventti, Adventus

Lisätiedot

P y h ä j ä r v e n K i r k o n k y l ä n. Teksti ja kuvat Jorma Tulkku Toteutus 2018 Tieto & Taitto Anitta Oertel

P y h ä j ä r v e n K i r k o n k y l ä n. Teksti ja kuvat Jorma Tulkku Toteutus 2018 Tieto & Taitto Anitta Oertel P y h ä j ä r v e n K i r k o n k y l ä n Teksti ja kuvat Jorma Tulkku Toteutus 2018 Tieto & Taitto Anitta Oertel Pyhäjärven kaupunki kulttuuritoimi Jonas Castrénin muistokivi Pyhäjärven pappiloitten muistokivi

Lisätiedot

Pudasjärven seurakunta

Pudasjärven seurakunta Kn. 13.5.2014 asia nro 7 62 Kv. 21.5.2014 asia nro 10 10 Oulun hiippakunnan tuomiokapituli 27.8.2014/nro 398 Pudasjärven seurakunta Sarakylän hautausmaan käyttösuunnitelma Pudasjärven seurakunnan Sarakylän

Lisätiedot

HAUTAUSJÄRJESTELYNI 10. TAMMIKUUTA HAUTAUSPALVELU RUUSU Laurinkatu 28, Lohja

HAUTAUSJÄRJESTELYNI 10. TAMMIKUUTA HAUTAUSPALVELU RUUSU Laurinkatu 28, Lohja HAUTAUSJÄRJESTELYNI 10. TAMMIKUUTA 2017 HAUTAUSPALVELU RUUSU Laurinkatu 28, 08100 Lohja 1 HAUTAUSJÄRJESTELYNI Omaisten toimien helpottamiseksi Läheisen ihmisen kuoleman jälkeen omaisten on surustaan huolimatta

Lisätiedot

Haudalle sijoitettua muistomerkkiä ei saa poistaa ilman hautausmaan ylläpitäjän suostumusta.

Haudalle sijoitettua muistomerkkiä ei saa poistaa ilman hautausmaan ylläpitäjän suostumusta. LIEKSAN SEURAKUNTA HAUTAMUISTOMERKKIOHJE Kirkkoneuvosto Hyväksytty 28.4.2006 62 Astuu voimaan 1.6.2006 Kumoaa 16.4.2003 hyväksytyn ohjeen MUISTOMERKKI Tätä Lieksan seurakunnan hautaustoimen ohjesääntöön

Lisätiedot

Tehtävät laatinut Harjun kotiseutukasvatuksen työryhmä (2003-2004)

Tehtävät laatinut Harjun kotiseutukasvatuksen työryhmä (2003-2004) PATSASKÄVELY PIEKSÄMÄELLÄ Tehtävät laatinut Harjun kotiseutukasvatuksen työryhmä (2003-2004) Taustatietoa 1. Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki, Vesitorninmäki Patsaassa on teksti: Vakaumuksensa

Lisätiedot

Miten järjestän hautauksen?

Miten järjestän hautauksen? Miten järjestän hautauksen? Miten järjestän hautauksen? Kirkkoherranvirastossa sovitaan vainajan siunaamiseen ja hautaamiseen liittyvistä asioista: siunausajasta, kappelin tai kirkon varauksesta, siunauksen

Lisätiedot

Vainajan ruumis on ilman aiheetonta viivytystä haudattava tai tuhkattava.

Vainajan ruumis on ilman aiheetonta viivytystä haudattava tai tuhkattava. Hautaustoimilaki 6.6.2003/457 Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku Yleiset säännökset 1 Soveltamisala Tässä laissa säädetään ihmisen ruumiin hautaamisesta ja tuhkaamisesta, tuhkan käsittelystä

Lisätiedot

HISTORIASUUNNISTUS KOKKOLASSA

HISTORIASUUNNISTUS KOKKOLASSA HISTORIASUUNNISTUS KOKKOLASSA Etsi karttaan merkityt numeroidut kohteet ja tee niihin liittyvät tehtävät. Jokaisesta kohteesta on vanha kuva ja kysymyksiä. Voit kiertää kohteet haluamassasi järjestyksessä.

Lisätiedot

OSASTOT A-D. Akaan hautausmaa OSASTO A

OSASTOT A-D. Akaan hautausmaa OSASTO A Akaan hautausmaa OSASTOT A-D OSASTO A Osasto A sijaitsee Akaan hautausmaan pohjoissivulla. Osasto muodostaa yhdessä osaston B kanssa vuonna 1890 perustetun hautausmaan vanhimman osan ja hautausmaan alkuperäinen

Lisätiedot

Surun kohdatessa. - Ohjeita hautaukseen - Kangasalan seurakunta

Surun kohdatessa. - Ohjeita hautaukseen - Kangasalan seurakunta Surun kohdatessa - Ohjeita hautaukseen - Kangasalan seurakunta Päivitetty 7.5.2013 Vainajan lähimmät Ei mikään luotu voi erottaa meitä Jumalan rakkaudesta, joka on tullut ilmi Kristuksessa Jeesuksessa,

Lisätiedot

Kuolemajärven kirkko. Koonnut Pentti Loukonen 10.9.2015. Kuolemajärven kirkko 1931

Kuolemajärven kirkko. Koonnut Pentti Loukonen 10.9.2015. Kuolemajärven kirkko 1931 Kuolemajärven kirkko Koonnut Pentti Loukonen 10.9.2015 Kuolemajärven kirkko 1931 2 Kuolemajärven kirkot Varhaisimpina aikoina Äyräpään kihlakunta muodostui Heinjoen, Kanneljärven, Kivennavan, Kuolemajärven

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

Missä asioidaan Hautauslupa

Missä asioidaan Hautauslupa L äheisen kuoltua Läheisen ihmisen kuolema on koskettanut Teitä. Edessänne on monia asioita, jotka on hoidettava surunkin keskellä. Olisi hyvä, jos jaksaisitte itse hoitaa kuoleman tapaukseen liittyviä

Lisätiedot

Opas hautapaikan valintaan

Opas hautapaikan valintaan Opas hautapaikan valintaan Pyhän Martin kirkko vanhan hautausmaan keskellä. Arkkitehti Bey Hengin suunnittelema kiviristi Tien pää kohoaa maamerkkinä pohjoisen portin vieressä. Julkaisija Raision seurakunta

Lisätiedot

Haudan hoitaminen. Hautauksen jälkeen. Hauta omaisten hoidossa. Hauta seurakunnan hoidossa

Haudan hoitaminen. Hautauksen jälkeen. Hauta omaisten hoidossa. Hauta seurakunnan hoidossa 1 Haudan hoitaminen Haudan hoidosta vastaa hautaoikeuden haltija. Haudat on pidettävä hautausmaan arvoa vastaavasti hoidettuina. Seurakunta huolehtii muistolehdon hoidosta. Hautauksen jälkeen Omaisten

Lisätiedot

Pyhän Ristin hautausmaa

Pyhän Ristin hautausmaa Karjalohja Pyhän Ristin hautausmaa Toivo Haatio Sisällys Esipuhe 1 Yleistä 2 Hautaaminen vanhaan hautausmaahan...2 Hautausmaa nykyisin...2 Haudat 4 Lähteet 11 Karjalohja Pyhän Ristin hautausmaa Sisällys

Lisätiedot

Missä asioidaan Hautauslupa

Missä asioidaan Hautauslupa L äheisen kuoltua Läheisen ihmisen kuolema on koskettanut Teitä. Edessänne on monia asioita, jotka on hoidettava surunkin keskellä. Olisi hyvä, jos jaksaisitte itse hoitaa kuoleman tapaukseen liittyviä

Lisätiedot

Kuvia Kurkijoen luterilaisesta kirkosta

Kuvia Kurkijoen luterilaisesta kirkosta Kuvia Kurkijoen luterilaisesta kirkosta Kurkijoen luterilainen kirkko rakennettiin vuosina 1878-1880 arkkitehti F. Sjöströmin piirustusten mukaan. Kirkko sijaitsi kalliolla kolmen tien risteyksessä ja

Lisätiedot

KOKOUSPÖYTÄKIRJAN NUMERO 1/2012. keskiviikko 18.päivänä tammikuuta.2012. Tuula Kaitila-Juntunen Tuula Karppinen Ellen Kellberg

KOKOUSPÖYTÄKIRJAN NUMERO 1/2012. keskiviikko 18.päivänä tammikuuta.2012. Tuula Kaitila-Juntunen Tuula Karppinen Ellen Kellberg 2 KOKOUSPÖYTÄKIRJAN NUMERO 1/2012 KOKOUSAIKA KOKOUSPAIKKA keskiviikko 18.päivänä tammikuuta.2012 seurakuntatalo, takasali JÄSENET VARAJÄSENET Markku Huttunen Tuula Kaitila-Juntunen Tuula Karppinen Ellen

Lisätiedot

Sääntökokoelma E 9 IV Ykn Ykv Tkli TAPIOLAN KIRKKOTARHAN KÄYTTÖSUUNNITELMA JA HAUTAUSMAAKAAVA

Sääntökokoelma E 9 IV Ykn Ykv Tkli TAPIOLAN KIRKKOTARHAN KÄYTTÖSUUNNITELMA JA HAUTAUSMAAKAAVA Sääntökokoelma E 9 IV - 2005 Ykn 16.12.2002 Ykv 22.1.2003 Tkli 20.3.2003 TAPIOLAN KIRKKOTARHAN KÄYTTÖSUUNNITELMA JA HAUTAUSMAAKAAVA 2 Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1 Hautausmaan nimi ja perustaminen...

Lisätiedot

Kun suru kohtaa. Opas hautajaisia järjestäville

Kun suru kohtaa. Opas hautajaisia järjestäville Kun suru kohtaa Opas hautajaisia järjestäville Läheisen kuollessa Kun läheinen ihminen kuolee, mielen valtaavat monet ahdistavat tunteet: kaipaus, hämmennys, neuvottomuus. Suru kietoo ihmisen kuin usvaan,

Lisätiedot

Läheisen kuoltua. Hautajaisten valmistelu

Läheisen kuoltua. Hautajaisten valmistelu Läheisen kuoltua Hautajaisten valmistelu Kuolema aiheuttaa surua ja hämmennystä. Luopumisen hetkellä voimme jättää läheisen elämää suurempiin käsiin. Kristillinen usko antaa hautajaisiin ja kuoleman kohtaamisen

Lisätiedot

KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 7/2016 KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA (1) HAUTAUSMAAKATSELMUS

KOTKA-KYMIN SEURAKUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 7/2016 KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JOHTOKUNTA (1) HAUTAUSMAAKATSELMUS KIINTEISTÖ- JA HAUTAUSTOIMEN JTOKUNTA (1) HAUTAUSMAAKATSELMUS Aika: Keskiviikko 14.9.2016 klo 9.00 11.20 Paikka: Kokoontuminen Helilän seurakuntatalon kahvioon. Katselmuskierrokselle ei ole järjestetty

Lisätiedot

Tapio Nikkari Elisenvaara nykyisin

Tapio Nikkari Elisenvaara nykyisin Tapio Nikkari Elisenvaara nykyisin Vietin elämäni ensimmäisen vuosikymmenen Elisenvaaran asemanseudulla. Ensimmäisessä osassa kerroin Elisenvaaran kylästä ja lapsuuteni maisemista ennen sotia. Toisessa

Lisätiedot

SIMON SEURAKUNNAN HAUTAUKSESTA PERITTÄVÄT MAKSUT SEKÄ KIINTEISTÖJEN KÄYTTÖOHJEET JA MAKSUT LUKIEN

SIMON SEURAKUNNAN HAUTAUKSESTA PERITTÄVÄT MAKSUT SEKÄ KIINTEISTÖJEN KÄYTTÖOHJEET JA MAKSUT LUKIEN Kirkkoneuvosto 02.05.2019 45 Kirkkovaltuusto 22.05.2019 17 SIMON SEURAKUNNAN HAUTAUKSESTA PERITTÄVÄT MAKSUT SEKÄ KIINTEISTÖJEN KÄYTTÖOHJEET JA MAKSUT 1.7.2019 LUKIEN 1 HAUTAAMISEEN LIITTYVÄT MAKSUT Hautapaikkamaksut

Lisätiedot

KOSKELAN KIRKKO JA KOSKELAN SAIRAALAN KAPPELI (12.6.2007) Päivitetty 23.2.2015

KOSKELAN KIRKKO JA KOSKELAN SAIRAALAN KAPPELI (12.6.2007) Päivitetty 23.2.2015 KOSKELAN KIRKKO JA KOSKELAN SAIRAALAN KAPPELI (12.6.2007) Päivitetty 23.2.2015 Helsingin kaupungin Koskelan sairaala-aluetta alettiin rakentaa vuosina 1912 1914. Opastaulusta näkyy, että siellä on monenlaisia

Lisätiedot

LAPUAN tuomiokirkkoseurakunta. Pyhänä ja arkena

LAPUAN tuomiokirkkoseurakunta. Pyhänä ja arkena LAPUAN tuomiokirkkoseurakunta Pyhänä ja arkena Seurakunnan historiaa 1550-luvulla Lapua oli vielä Isonkyrön kappeliseurakunta. Asukkaita oli noin 500. Lapuasta tuli itsenäinen seurakunta v. 1581. Lapua

Lisätiedot

Ksenia Pietarilainen -keppinuket

Ksenia Pietarilainen -keppinuket Ksenia Pietarilainen -keppinuket - Leikkaa hahmot ja lavasteet irti. - Liimaa hahmon peilikuvat yhteen pohjapaloistaan. - Taita hahmot pystyyn siten, että valkoinen pala jää pöytää vasten. - Liimaa hahmo

Lisätiedot

HAUTAUSHINNASTO. HAUTAPAIKKAMAKSUT JA HAUTAUSMAKSUT alkaen

HAUTAUSHINNASTO. HAUTAPAIKKAMAKSUT JA HAUTAUSMAKSUT alkaen HAUTAUSHINNASTO HAUTAPAIKKAMAKSUT JA HAUTAUSMAKSUT 1.1.2018 alkaen Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa 27.9.2017 (4/2017, 31 ) HAUTAPAIKKAMAKSUT 1.1.2018 ALKAEN ARKKUHAUTA lahtelaiset ulkopaikkakuntalaiset

Lisätiedot

Hautausmaa julkisena ja toiminnallisena tilana

Hautausmaa julkisena ja toiminnallisena tilana Siikaniemi 26. 27.10. 2010 Hautausmaa julkisena ja toiminnallisena tilana Salpausselän haasteet ja mahdollisuudet Mari Aartolahti http://fi.wikipedia.org/wiki/salpaussel%c3%a4t Salpausselät Salpausselät

Lisätiedot

Jyväskylän seurakunnan. Opas hautajaisjärjestelyihin

Jyväskylän seurakunnan. Opas hautajaisjärjestelyihin Jyväskylän seurakunnan Opas hautajaisjärjestelyihin Läheisen kuollessa T ieto läheisen kuolemasta pysäyttää. Kuolema aiheuttaa aina surua ja hämmennystä. Samalla on kuitenkin hoidettava monia käytännön

Lisätiedot

HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA

HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA 1 VAASAN SEURAKUNTAYHTYMÄ HAUTAUSMAAN KÄYTTÖSUUNNITELMA Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa maaliskuun 11. päivänä 2004 ja vahvistettu Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulissa marraskuun 3. päivänä 2004.

Lisätiedot

HAUTAUSTOIMEN ASEMA KIRKON JA YHTEISKUNNAN MUUTOKSESSA

HAUTAUSTOIMEN ASEMA KIRKON JA YHTEISKUNNAN MUUTOKSESSA Hautaustoimen koulutus- ja neuvottelupäivät 4.9. 2015 Jyväskylä Kansliapäällikkö Jukka Keskitalo HAUTAUSTOIMEN ASEMA KIRKON JA YHTEISKUNNAN MUUTOKSESSA Merkittävää työtä yhteiskunnalle ja kansalaisille

Lisätiedot

Hautausoikeus, suostumukset, luvat ja muut ongelmatilanteet asiakaspalvelussa

Hautausoikeus, suostumukset, luvat ja muut ongelmatilanteet asiakaspalvelussa Hautausoikeus, suostumukset, luvat ja muut ongelmatilanteet asiakaspalvelussa 17.3.2010 Mia Fager www.turunseurakunnat.fi 1 Hautasoikeus Hautaoikeus ~ oikeus tulla haudatuksi Jokaisella on oikeus saada

Lisätiedot

Lääninrovasti Pertti Ruotsalo vihki hautausmaan 16.9.2007.

Lääninrovasti Pertti Ruotsalo vihki hautausmaan 16.9.2007. Naantalin seurakunnan uusi Nunnalahden uurnahautausmaa sijaitsee aivan vanhan Kirkon hautausmaan tuntumassa Naantalin kirkkomaan pohjoisosassa ja Nunnalahden ranta-alueella. Alueelle mahtuu noin 550 yksityistä

Lisätiedot

https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/sa/sa_kohde_tiedoteraportti.aspx?kohde_id=206442 Page 1 of 3 Rauman Lyseo, 684-2-203-1 Kuvausaika: 26.3.2013 Kuvausaika: 26.3.2013 Kuvausaika: 26.3.2013 https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/sa/sa_kohde_tiedoteraportti.aspx?kohde_id=206442

Lisätiedot

LAPUAN tuomiokirkkoseurakunta. Pyhänä ja arkena

LAPUAN tuomiokirkkoseurakunta. Pyhänä ja arkena LAPUAN tuomiokirkkoseurakunta Pyhänä ja arkena Seurakunnan historiaa 1550-luvulla Lapua oli vielä Isonkyrön kappeliseurakunta. Asukkaita oli noin 500. Lapuasta tuli itsenäinen seurakunta v. 1581. Lapua

Lisätiedot

https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/kk/kk_alue_raportti.aspx?alue_id=20...

https://www.kulttuuriymparisto.fi/netsovellus/kk/kk_alue_raportti.aspx?alue_id=20... Pohjois-Pohjanmaan liitto alueraportti Sivu 1/2 alueraportti Pohjois-Pohjanmaan liitto Pohjois-Pohjanmaan kulttuurihistoriallisesti merkittävät kohteet 1993 OLLILA VANHA TIE KIRKOLTA VIHILUOTOON pohjakartta

Lisätiedot

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio A1 Suomen valtio 1917 2017 1 Kuinka suuri Suomi oli? Mikä oli Suomen pinta-ala? km 2 2 Mikä oli Suomen 4. suurin kaupunki? 3 Kuinka paljon Suomessa oli asukkaita? 4 Kuinka monta ihmistä asui neliökilometrin

Lisätiedot

YLÖJÄRVEN SEURAKUNNAN MUISTOMERKKIOHJEET

YLÖJÄRVEN SEURAKUNNAN MUISTOMERKKIOHJEET YLÖJÄRVEN SEURAKUNNAN MUISTOMERKKIOHJEET MUISTOMERKKIOHJEET Hyväksytty kirkkoneuvostossa 18.11.2014 Ohjeet ovat voimassa 5.12.2014 alkaen. Muistomerkkiohjeilla Ylöjärven seurakunnan kirkkoneuvosto määrittelee

Lisätiedot

Hautajaisjärjestelyt Isonkyrön seurakunnassa

Hautajaisjärjestelyt Isonkyrön seurakunnassa Hautajaisjärjestelyt Isonkyrön seurakunnassa Hyvät omaiset! Osanottomme. Isonkyrön seurakunnan puolesta tahdomme olla tukenanne, kun Teitä on kohdannut suru menetettyänne läheisen ihmisen. Tässä oppaassa

Lisätiedot

HINNASTO 2016. Työmuotojen puitteissa järjestettävät seurakunnan alueen ulkopuolelle järjestettävät retket ja leirit hinnoitellaan tapauskohtaisesti

HINNASTO 2016. Työmuotojen puitteissa järjestettävät seurakunnan alueen ulkopuolelle järjestettävät retket ja leirit hinnoitellaan tapauskohtaisesti HINNASTO 2016 2 Seurakuntatyön maksut Työmuotojen puitteissa järjestettävät seurakunnan alueen ulkopuolelle järjestettävät retket ja leirit hinnoitellaan tapauskohtaisesti 2.1 Päiväkerho Päiväkerhomaksuista

Lisätiedot

- lasiset hautamuistomerkit -

- lasiset hautamuistomerkit - - lasiset hautamuistomerkit - SADEA OY Sadea Oy on vuonna 2011 perustettu suomalainen yritys, joka valmistuttaa uudenlaisia lasista ja kuvista rakentuvia hautamuistomerkkejä. Kaikki muistomerkit valmistetaan

Lisätiedot

Vaasan seurakuntayhtymän strategia 2016 2020

Vaasan seurakuntayhtymän strategia 2016 2020 Vaasan seurakuntayhtymän strategia 2016 2020 Hautausmaat ja hautaustoimi Talous Henkilöstö Kiinteistöt Sairaalasielunhoito Perheneuvonta Visio Seurakuntayhtymän visiona on olla ihmiskasvoinen uskon yhteisö,

Lisätiedot

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 I N N O L I N K R E S E A R C H O Y T A M P E L L A N E S P L A N A D I 2, 4. k r s, 3 3 1 0 0 T A M P E R E F

Lisätiedot

Kirkon 14 metriä korkea sali jakaantuu kolmeen laivaan kahdella jyhkeällä pilaririvillä.

Kirkon 14 metriä korkea sali jakaantuu kolmeen laivaan kahdella jyhkeällä pilaririvillä. Rautalammin kirkko Kirkko kylän keskellä Rautalammin ensimmäisen kirkon sijainnista ei olla täysin varmoja. Emäkirkon paikkana on pidetty Talliniemen kärkeä, minne on pystytetty muistomerkkikin. Toinen

Lisätiedot

MAUNULAN UURNALEHTO. puhelin tsto. (09) 2340 2950, fax (09) 2340 2955

MAUNULAN UURNALEHTO. puhelin tsto. (09) 2340 2950, fax (09) 2340 2955 MAUNULAN UURNALEHTO Pirkkolantie 22, 00630 Hki puhelin tsto. (09) 2340 2950, fax (09) 2340 2955 toimisto auki ma - pe klo 9-12, puhelintiedustelut ma - ke 7.30-15.00 ja to - pe 7.30-14.30 Maunulan uurnalehto

Lisätiedot

KORPILAHTI RAKENTAMISTAPAOHJE. KIRKKOLAHDEN ETELÄPUOLI AO ja AO-1 tontit YLEISTÄ

KORPILAHTI RAKENTAMISTAPAOHJE. KIRKKOLAHDEN ETELÄPUOLI AO ja AO-1 tontit YLEISTÄ YLEISTÄ Alue rakentuu pientaloryhmien muodostamista ketjuista. Pientalot ja niihin liittyvät autotallit ja katokset sijoittuvat lähelle tontin kadunpuoleista reunaa muodostaen rajattua katutilaa. Yksityiset

Lisätiedot

KRUUNUNHAAN YLÄ-ASTEEN KOULU Teknisen käsityön ja musiikin opetustilojen perusparannus, kosteusvauriokorjaus

KRUUNUNHAAN YLÄ-ASTEEN KOULU Teknisen käsityön ja musiikin opetustilojen perusparannus, kosteusvauriokorjaus ARKKITEHTI- JA INSINÖÖRIOSUUSKUNTA KAARI / ANITTA TUHKANEN 040 582 5351 anitta.tuhkanen@kaari.fi KRUUNUNHAAN YLÄ-ASTEEN KOULU Teknisen käsityön ja musiikin opetustilojen perusparannus, kosteusvauriokorjaus

Lisätiedot

KAUNIAISTEN KAUPUNGIN HAUTAUSMAAN SÄÄNTÖ

KAUNIAISTEN KAUPUNGIN HAUTAUSMAAN SÄÄNTÖ y:\kanslia\säännöt\hautausm.sää Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 17.6.1991 65 astuu voimaan 1.8.1991 Kaupunginvaltuusto muuttanut 16.6.1997 48 1.7.1997 lukien KAUNIAISTEN KAUPUNGIN HAUTAUSMAAN SÄÄNTÖ I Hallinto

Lisätiedot

MUISTOLEHTO 208. Hautaustilaisuuden kukkalaitteita ei saa viedä muistolehtoon.

MUISTOLEHTO 208. Hautaustilaisuuden kukkalaitteita ei saa viedä muistolehtoon. MUISTOLEHDOT Muistolehto: Yhteinen hauta-alue, jonne vainajan tuhka voidaan haudata tai sirotella. Tuhka voidaan haudata joko uurnassa tai ilman uurnaa. Omaiset eivät osallistu hautaamiseen. Hautasijaa

Lisätiedot

NAANTALIN SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ. Sovelletaan Naantalin, Velkuan, Rymättylän ja Merimaskun hautausmailla

NAANTALIN SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ. Sovelletaan Naantalin, Velkuan, Rymättylän ja Merimaskun hautausmailla NAANTALIN SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Sovelletaan Naantalin, Velkuan, Rymättylän ja Merimaskun hautausmailla 1 NAANTALIN SEURAKUNTAYHTYMÄN HAUTAUSTOIMEN OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä

Lisätiedot

Pitäjänmäen seurakunta

Pitäjänmäen seurakunta Pitäjänmäen seurakunta PITÄJÄNMÄEN SEURAKUNTA Pitäjänmäen seurakunta sijaitsee Länsi-Helsingissä. Naapureina ovat Vihdintien itäpuolella Haagan ja Kannelmäen seurakunnat. Länsi-puolella alkaa Espoo. Seurakuntaan

Lisätiedot

Eero Pajula Rovaniemi-Napapiiri rotaryklubi Presidentti 2010-2011 SAKSALAISTEN SOTILAIDEN HAUTAUSMAA NORVAJÄRVELLÄ

Eero Pajula Rovaniemi-Napapiiri rotaryklubi Presidentti 2010-2011 SAKSALAISTEN SOTILAIDEN HAUTAUSMAA NORVAJÄRVELLÄ 1(6) Eero Pajula Rovaniemi-Napapiiri rotaryklubi Presidentti 2010-2011 SAKSALAISTEN SOTILAIDEN HAUTAUSMAA NORVAJÄRVELLÄ Rovaniemi-Napapiirin Rotaryklubilla on alueellisesti merkittävä ja kunnialla hoidettuja

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN HAUTAUSMAA VUODESTA 1957

JÄRVENPÄÄN HAUTAUSMAA VUODESTA 1957 1 JÄRVENPÄÄN HAUTAUSMAA VUODESTA 1957 Hautausmaa on kuvaus vireästä paikkakunnasta. Kirjailija Jarkko Laineen ajatus nousee mieleen, kun kulkee Järvenpään hautausmaalla. Nuoren paikkakunnan hautausmaa

Lisätiedot

SYSMÄN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1 ( 9 ) KIRKKONEUVOSTO 3/

SYSMÄN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1 ( 9 ) KIRKKONEUVOSTO 3/ SYSMÄN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1 ( 9 ) Aika Keskiviikko 19.3.2014 klo 18.30 19.55 Paikka Olavin toimintakeskus, Kokoustila Katiska, Uotintie 7 Läsnä Petri Virkkunen vs. kirkkoherra, puheenjohtaja Jarmo Heinonen

Lisätiedot

Miten järjestän hautauksen?

Miten järjestän hautauksen? Miten järjestän hautauksen? Miten järjestän hautauksen? Kirkkoherranvirastossa sovitaan vainajan siunaamiseen ja hautaamiseen liittyvistä asioista. Osoite: Kirkkopuistokatu 11, 94100 Kemi, seurakuntakeskuksen

Lisätiedot

Kalannin kappelineuvosto /7. Haukharjan leirikeskus, Lavikontie 456, Uusikaupunki.

Kalannin kappelineuvosto /7. Haukharjan leirikeskus, Lavikontie 456, Uusikaupunki. Kalannin kappelineuvosto 29.8.2019 1/7 KALANNIN KAPPELINEUVOSTO PÖYTÄKIRJA 3/2019 Aika: Torstai 29.8.2019 klo 18 Paikka: Haukharjan leirikeskus, Lavikontie 456, Uusikaupunki. OSALLISTUJAT: Päätöksentekijät:

Lisätiedot

Hautaamisesta ja hautausmaasta on lisäksi voimassa, mitä terveydensuojelulaissa (763/1994) ja sen nojalla säädetään.

Hautaamisesta ja hautausmaasta on lisäksi voimassa, mitä terveydensuojelulaissa (763/1994) ja sen nojalla säädetään. Annettu Helsingissä 6 päivänä kesäkuuta 2003 Hautaustoimilaki Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku Yleiset säännökset 1 Soveltamisala Tässä laissa säädetään ihmisen ruumiin hautaamisesta ja

Lisätiedot

EUROOPAN RAKENNUSPERINTÖPÄIVÄT 2009 Teemana kunnan- ja kaupungintalot Kankaanpää. äätöksenteon paikat

EUROOPAN RAKENNUSPERINTÖPÄIVÄT 2009 Teemana kunnan- ja kaupungintalot Kankaanpää. äätöksenteon paikat EUROOPAN RAKENNUSPERINTÖPÄIVÄT 2009 Teemana kunnan- ja kaupungintalot Kankaanpää ään n pääp äätöksenteon paikat Näyttelyn kokosi Maija Anttila avustajinaan Teija Kaarnametsä, Marjo Lahtinen ja Margit Mantila

Lisätiedot

KOTISEURAKUNTANI - kiinteistöstrategia. Kontiolahden seurakunnan kiinteistöstrategia

KOTISEURAKUNTANI - kiinteistöstrategia. Kontiolahden seurakunnan kiinteistöstrategia KOTISEURAKUNTANI - kiinteistöstrategia Kontiolahden seurakunnan kiinteistöstrategia 2017-2020 ARVOMME Usko Yhteys armolliseen Jumalaan on kristityn elämän perusta. Messu hengellisen elämän keskiönä Vapaaehtoisten

Lisätiedot

Vanhan hautausmaan muistomerkit Alahärmän kirkon ympärillä

Vanhan hautausmaan muistomerkit Alahärmän kirkon ympärillä Vanhan hautausmaan muistomerkit Alahärmän kirkon ympärillä Tervetuloa tutustumaan Alahärmän kauniiseen kirkkoon ja hautausmaahan. Tähän vihkoon on koottu vanhalla hautausmaalla olevia muistomerkkejä ja

Lisätiedot

Toimitus nro (12) Dnro MMLm/16390/33/2012

Toimitus nro (12) Dnro MMLm/16390/33/2012 Toimitus nro 2012-425396 1 (12) HALTUUNOTTOKATSELMUKSEN PÖYTÄKIRJA Kohde: Kantatien nro 68 liikenneturvallisuuden parantaminen, liittymäjärjestelyt välillä Vieresjoki - Kivipuro, Lappajärvi Lyhennykset:

Lisätiedot

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Anne Silver Jäteneuvoja Porin kaupungin ympäristövirasto Jätehuollon etusijajärjestys (kuluttajalle) Vähennä syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta Korjaa, tuunaa,

Lisätiedot

KIINTEISTÖSTRATEGIAN TAVOITTEET

KIINTEISTÖSTRATEGIAN TAVOITTEET KIINTEISTÖSTRATEGIA JOHDANTO Kirkko kutsuu ihmisiä Jumalan yhteyteen sekä rohkaisee välittämään lähimmäisistä ja luomakunnasta. Kirkon perustehtävä on pysyvä, kukin aikakausi ja ympäristö vaikuttavat niihin

Lisätiedot

Vesilahden hautausmaa. Mirjami Päivärinta Hannu Päivärinta

Vesilahden hautausmaa. Mirjami Päivärinta Hannu Päivärinta Vesilahden hautausmaa Mirjami Päivärinta Hannu Päivärinta 1 Kirkko, keskiaikainen kivisakasti, tapuli, siunauskappeli ja hautausmaa muodostavat kokonaisuuden. Niiden kanssa maastoa myötäilevä maantie ja

Lisätiedot

Hautausten palvelupolku Seinäjoella

Hautausten palvelupolku Seinäjoella Hautausten palvelupolku Seinäjoella Johdanto Läheisen kuolema ja hautajaisiin liittyvät järjestelyt ovat herkkä ja vaativa tilanne niin omaisille kuin järjestelyissä mukana olevien toimijoiden työntekijöillekin.

Lisätiedot

Arkkuhautaus vai tuhkaus HAUTAUSTOIVEENI

Arkkuhautaus vai tuhkaus HAUTAUSTOIVEENI HAUTAUSTOIVEENI Låiheisten toimien helpottamiseksi Låiheisen ihmisen kuoleman jälkeen omaisten on surustaan huolimatta jaksettava ryhtyäkäyteinnön toimiin vainajan hautaamiseksi. Heidåin tehtiivåiiinsä

Lisätiedot

LAPINLAHDEN TAIDEKATU

LAPINLAHDEN TAIDEKATU LAPINLAHDEN TAIDEKATU Lapinlahden taidekatua ryhdyttiin rakentamaan 1990- luvun alussa, esiin haluttiin tuoda Lapinlahden vahvuus taide- ja kulttuuripitäjänä. Taidekatu alkaa valtatie 5:n ylikulusta ja

Lisätiedot

HAUTAMUISTOMERKKEJÄ KOSKEVAT OHJEET

HAUTAMUISTOMERKKEJÄ KOSKEVAT OHJEET Hautaustoimi 1/6 HAUTAMUISTOMERKKEJÄ KOSKEVAT OHJEET Hyväksytty yhteisessä kirkkoneuvostossa 19.3.2009. Ohjeet ovat voimassa 1.5.2009 alkaen. 1 Muistomerkkisuunnitelman hyväksyminen 2 Materiaali 3 Koko

Lisätiedot

Pedagogio eli lastenkoulu aloittaa toimintansa Raatihuoneen alakerran tiloissa viimeistään vuoteen 1653 mennessä.

Pedagogio eli lastenkoulu aloittaa toimintansa Raatihuoneen alakerran tiloissa viimeistään vuoteen 1653 mennessä. Miska Eilola Raahen kouluhistorian ABC Kouluhistoriaa vuoden 1921 oppivelvollisuuteen asti 1600-luku 1620 Koko valtakuntaa koskeva koululaki. Laki vahvistetaan vuonna 1649 ja tunnetaan Kristiinakuningattaren

Lisätiedot

SANKARIHAUTA- ALUEEN KORJAUSTYÖSELITYS. Kempeleen Seurakunta, Sankarihauta-alue. Vihiluodontie 590. Kempele

SANKARIHAUTA- ALUEEN KORJAUSTYÖSELITYS. Kempeleen Seurakunta, Sankarihauta-alue. Vihiluodontie 590. Kempele SANKARIHAUTA- ALUEEN KORJAUSTYÖSELITYS Kempeleen Seurakunta, Sankarihauta-alue Vihiluodontie 590 Kempele ISS Proko Oy KIRKONMÄENHANKKEET SANKARIHAUTA-ALUE Tavoitteet... 1 Toimeksianto... 2 1. Kohteen perustiedot...2

Lisätiedot

Karjalan kylien sanitaation kehittäminen 2008-2010. Maastotöiden tuloksia Projektikoordinaattori Susanna Pakula 25.2.

Karjalan kylien sanitaation kehittäminen 2008-2010. Maastotöiden tuloksia Projektikoordinaattori Susanna Pakula 25.2. Karjalan kylien sanitaation kehittäminen 2008-2010 Maastotöiden tuloksia Projektikoordinaattori Susanna Pakula 25.2.2010 Petroskoi Vuoden 2008 tulokset Selvitettiin kiinteistöjen vedenhankintaa, käymälöiden

Lisätiedot

Rakennusavustukset 2017

Rakennusavustukset 2017 Rakennusavustukset 2017 TURUN ARKKIHIIPPAKUNTA Marttilan srk Marttilan kirkon ulkomaalaus 37 400 Säkylä-Köyliön srk Köyliön kirkonkellojen automatiikka 1 150 Mynämäen srk Mynämäen kirkon paanukaton uusimishanke,

Lisätiedot

Opas hautausjärjestelyihin

Opas hautausjärjestelyihin Opas hautausjärjestelyihin KUOLEMAN TAPAHDUTTUA Kuoleman tapahduttua ja vainajaa noudettaessa voidaan pitää rukoushetki kappelissa tai kotona. Joku läsnäolijoista voi lausua jäähyväissanat. YHTEYDEN OTTAMINEN

Lisätiedot

Herra, kenen luo me menisimme?

Herra, kenen luo me menisimme? Herra, kenen luo me menisimme? Sinulla on ikuisen elämän sanat. (Joh. 6:68) Olette menettänyt läheisenne. Otamme osaa suruunne. Läheisen kuolema hämmentää ja tuo myös monia käytännön kysymyksiä. Toivomme

Lisätiedot

Tehdashistorian elementtejä

Tehdashistorian elementtejä Tehdashistorian elementtejä Vanhaa paperitehtaan esineistöä otetaan talteen ja säilytetään tulevaa käyttöä varten. Esineet voidaan käyttää osana ympäristörakentamista tai paperitehtaan uutta sisustusta.

Lisätiedot

PERTUNMAAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 8/2015 KIRKKONEUVOSTO Sivu 1/5 Markunkuja 2 19430 Pertunmaa 24.8.2015

PERTUNMAAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 8/2015 KIRKKONEUVOSTO Sivu 1/5 Markunkuja 2 19430 Pertunmaa 24.8.2015 KIRKKONEUVOSTO Sivu 1/5 KIRKKONEUVOSTON KOKOUS Pöytäkirja on tarkastettu ja allekirjoitettu. KOKOUSTIEDOT OSALLISTUJAT Päätöksentekijät Aika Paikka Maanantai 24.8.2015 klo 14.00 Hautausmaat ja seurakuntakoti

Lisätiedot

SAARIJÄRVEN KAUPUNKI RAKENTAMISTAPAOHJE 24.3.2014 KORTTELI 603 TONTIT 2-4

SAARIJÄRVEN KAUPUNKI RAKENTAMISTAPAOHJE 24.3.2014 KORTTELI 603 TONTIT 2-4 Rakentamistapaohje on asemakaavakarttaa (KV..2014 ) täydentävä, se on ohjeellinen ja se koskee uudisrakentamista. Alue on osa valtakunnallisesti arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä, Saarijärven vanhaa

Lisätiedot

Opas hautajaisia järjestäville

Opas hautajaisia järjestäville Opas hautajaisia järjestäville Läheisen kuollessa Kun läheinen ihminen kuolee, mielen valtaavat monet ahdistavat tunteet: kaipaus, hämmennys, neuvottomuus. Suru kietoo ihmisen kuin usvaan, jossa on vaikea

Lisätiedot