Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut"

Transkriptio

1 2015 Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut

2 Sisällysluettelo Terveydenhuollon asiakasmaksut... 3 Kotihoidon asiakasmaksut... 8 Ikääntyneiden palvelut Muut maksut Ikääntyneiden palvelut Tukipalvelumaksut Palveluasumisen maksut Ikääntyneiden palvelut Tehostetun palveluasumisen maksut Ikääntyneiden palvelut Laitoshoidon asiakasmaksut Erityisryhmien asiakasmaksut Päivähoitomaksujen määräytymisperusteet alkaen Lapsiperheiden kotipalvelun maksut Lastensuojelun asiakasmaksut alkaen

3 Terveydenhuollon asiakasmaksut alkaen Terveydenhuollon asiakasmaksuista on säädetty sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetussa laissa (734/1992) ja asetuksessa (912/1992). Lainsäädännöllä määrätyt asiakasmaksut ovat enimmäismaksuja, joita ei voi kunnassa tehtävin päätöksin ylittää. Terveydenhuollon maksut ja tulosidonnaisten maksujen tulorajat on sidottu indekseihin. Indeksikorotus tehdään seuraavan kerran Valtioneuvosto on antanut 23. lokakuuta 2014 asetuksen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen muuttamisesta. Uudet maksut tulevat voimaan 1. tammikuuta Asetusmuutoksen taustalla on hallituksen päätös julkisen talouden suunnitelmasta vuosille Sen mukaan kunnan peruspalvelujen valtionosuutta alennetaan. Terveydenhuollon maksukattoon kuulumattomien palvelujen maksuja ei koroteta lausunto- ja sakkomaksuja lukuun ottamatta. Kouvolassa otetaan käyttöön uusi asiakasmaksu. Terveysasemien hoitajakäynneistä peritään maksu kolmelta sairaanhoidolliselta käynniltä kalenterivuoden aikana alkaen. Kouvolan kaupungissa terveyskeskuksen lääkäripalvelun käyntimaksua ja erikoissairaanhoidon poliklinikkamaksua ei peritä henkilöltä, jolla on rintamasotilastunnus, rintamapalvelustunnus, rintamatunnus tai veteraanitunnus. Avoterveydenhuolto Maksun nimi Maksu Terveyskeskusmaksu 16,10 Peruste Käyntimaksu lääkärivastanotolla. Käyntimaksu peritään kolmelta käynniltä samassa terveyskeskuksessa kalenterivuoden aikana. Yle-päivystyskäynnit (PoKS päivystyksessä) arkisin ,80 16,10 8,80 Käyntimaksu hoitajavastaanotolla. Käyntimaksu peritään kolmelta käynniltä samassa terveyskeskuksessa kalenterivuoden aikana. Käyntimaksu lääkärivastanotolla Käyntimaksu hoitajavastaanotolla Yle-päivystys klo 20-8 arkisin, 32,10 viikonloppuisin ja arkipyhinä 21,80 Kotikäyntimaksu 14,70 9,30 Päivystyskäynnistä perittyä maksua ei oteta huomioon terveyskeskusmaksujen kertymään. Käyntimaksu lääkärivastaanotolla Käyntimaksu hoitajavastaanotolla Lääkärin kotikäynti Muun henkilön kotikäynti Yksilökohtainen fysioterapia Sarjassa annettava yksilökohtainen hoito 8,80 Tilapäisestä kotisairaanhoidosta perittävä maksu. Maksua ei saa periä erikseen jatkuvaa kotihoitoa saavalta henkilöltä. 8,80 Sarjassa annettavat hoidot, kuten lääkinnällinen kuntoutus. Maksu saadaan kuitenkin periä enintään 45 hoitokerralta kalenterivuodessa. Maksua ei saa periä alle 18-vuotiaalta annetusta hoidosta eikä terveyskeskuksessa annetusta hyposensibilisaatio-, puhe- ja äänihäiriö-, säde- ja sytostaattihoidosta tai muusta vastaavasta hoidosta.

4

5

6 Maksun nimi Maksu Peruste Jos potilas annettujen käyttöohjeiden vastaisen menettelyn tai ilmeisen huolimattomuuden vuoksi on aiheuttanut oikomislaitteen häviämisen tai vahingoittumisen, voidaan häneltä periä uuden oikomislaitteen hankkimisesta tai vahingoittuneen laitteen korjaamisesta aiheutuneet hammastekniset kulut enintään todellisten kustannusten mukaisina. Suun ja leukojen erikoissairaanhoito 29,30 ja 96,40 Terveyskeskuksessa annetusta suun ja leukojen erikoissairaanhoidosta voidaan periä 9 :ssä säädetyn maksun sijasta enintään 8 :n 1 momentissa tai 8 a :ssä säädetty maksu silloin kun tutkimuksen ja hoidon perusteena on: a) hampaiston, leukojen ja kasvojen kehityshäiriö b) vaikea, toimintaa haittaava laaja-alainen synnynnäinen ham-paistopuutos tai kehityshäiriö c) pään ja leukojen alueen kiputila d) kaulan ja pään alueen säteilytys tai sytostaattihoito taikka e) muun kuin hammassairauden takia välttämätön suun hoito Päiväkirurgisesta toimenpiteestä voidaan periä 96,40. Näille maksuille ei ole säädetty ikärajaa. Lääkärintodistus 39,60 Hammaslääkärin todistukset ja lausunnot Muulta kuin Suomessa asuvalta perittävä maksu Maksuton hoito eräissä tilanteissa Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä palvelusta perittävä maksu Palvelun tuottamisesta aiheutuvien kustannusten suuruinen maksu Muulta kuin Suomessa asuvalta voidaan periä enintään palvelun tuottamisesta aiheutuvien kustannusten suuruinen maksu, jollei Suomea sitovasta kansainvälisestä sopimuksesta muuta johdu Henkilöltä, jolla on rintamasotilastunnus, rintamapalvelustunnus, rin-tamatunnus, veteraanitunnus tai jolla on eräisiin Suomen sotiin liitty-neissä tehtävissä palvelleiden kuntoutuksesta annetun lain(1039/1997) 2 :ssä tarkoitettu todistus lain 1 :n 1 momentin 3 kohdassa tarkoitettuihin miinanraivaustehtäviin osallistumisesta, ei saa periä maksua hampaiden tarkastuksesta, ehkäisevästä hoidosta eikä protetiikkaan liittyvästä kliinisestä työstä. Koska kysymyksessä on maksuton hoito, ei tältä käynniltä peritä myöskään käyntimaksua. 39,60 Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä, asiakkaan varaamasta suun ja hampaiden tutkimuksen ja hoidon tai kalliin kuvantamistutkimuksen vastaanottoajasta voidaan periä 15 vuotta täyttäneeltä maksu. Maksua ei saa kuitenkaan periä silloin, kun varatun ajan peruuttamatta jäämiseen on hyväksyttävä syy.

7 Laitoshoito (erikoissairaanhoito, terveyskeskussairaala) Maksun nimi Maksu Peruste Laitoshoitona annettava 13,20 Vammaiselle henkilölle terveydenhuoltolain (1326/2010) kuntoutushoito 29 :n 1 momentin 7 kohdassa tarkoitettu laitoshoitona Lyhytaikaisen laitoshoidon hoitopäivämaksu annettu kuntoutushoito. 38,10 Maksuja peritään terveyskeskuksessa, sairaalassa tai sen toimintayksikössä alle 18-vuotiaalta siltä osin kuin hoitopäiviä on kalenterivuodessa kertynyt yli seitsemän. Hoitopäivämaksu maksukaton ylittymisen jälkeen 17,60 Päivä- ja yöhoidon maksu 17,60 Jos hoidollisista syistä on tarkoituksenmukaista, että henkilö on terveyskeskuksessa, sairaalassa tai sen toimenpideyksikössä taikka sosiaalihuollon laitoksessa tai muussa toimintayksikössä hoidettavana vain joko päivällä (päivähoito) tai yöllä (yöhoito) häneltä peritään hoidon ajalta maksu. Erikoissairaanhoidon avopalvelut Maksun nimi Maksu Peruste Poliklinikkamaksu 32,10 Hoitajakäynnin maksu 21,80 Sairaanhoitajan/terveydenhoitajan itsenäinen vastaanottokäynti. Päiväkirurgian maksu 105,50 Päiväkirurgisesta toimenpiteestä, joka tehdään leikkaussalissa ja joka edellyttää yleisanestesiaa, laajaa Sarjassa annettava yksilökohtainen hoito puudutusta tai suonensisäisesti annettavaa lääkitystä. 8,80 Sarjassa annettavasta hoidosta kuten jatkuvasta dialyysihoidosta, lääkinnällisestä kuntoutuksesta, hyposensibilisaatio-, puhe- ja äänihäiriö-, säde- ja sytostaattihoidosta tai muusta vastaavasta hoidosta. Maksu saadaan kuitenkin periä enintään 45 hoitokerralta kalenterivuodessa. Sarjahoidon käyntimaksu, ensimmäinen 29,30 Maksua ei saa periä alle 18-vuotiaalta annetusta hoidosta. kerta Ryhmässä annettavan hoidon maksu 21,00 Ryhmäkertoja on yleensä 10 Lääkärintodistus 39,60 Maksua ei peritä potilaan hoitoon liittyvästä todistuksesta tai lausunnosta. Lääkärintodistus on potilaan hoitoon liittyvä, kun se annetaan sairaalassa tai poliklinikalla hoidettavana tai tutkittavana olevalle potilaalle työnantajalta haettavaa sairauslomaa varten toiseen sairaanhoitolaitokseen pääsemistä varten sairauden hoidon vuoksi tarpeellisen toimenpiteen suorittamista varten (esim. raskauden keskeyttäminen tai steriloiminen) Ajokorttia varten tarvittavan lääkärintodistus Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä palvelusta perittävä maksu 47,70 Tieliikennelaissa (267/1981) säädetyn ajo-oikeuden saamiseksi tai säilyttämiseksi tarvittava lääkärintodistus. 39,60 Käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä, asiakkaan varaamasta erikoissairaanhoidon avohoidon tai kalliin kuvantamistutkimuksen vastaanottoajasta peritään 15 vuotta täyttäneeltä maksu. Maksua ei saa kuitenkaan periä silloin, kun varatun ajan peruuttamatta jäämiseen on hyväksyttävä syy.

8 Ikääntyneiden palvelut Kotihoidon asiakasmaksut Kotihoitoon kuuluvan kotipalvelun järjestäminen perustuu sosiaalihuoltolain (710/1982) 17 :ään ja -asetuksen (67/1983) 9 :ään ja kotisairaanhoidon järjestäminen kansanterveyslain kunnan järjestämisvelvollisuuden mukaisiin tehtäviin. Kotihoidon järjestämisen lähtökohtana on asiakkaan kotona asumisen turvaaminen kotihoidon palvelujen avulla. Asiakkaan palvelutarve vaatii sosiaali- ja/tai terveydenhuollon henkilöstön ammatillista osaamista. Asiakkailta perittävistä maksuista säädetään sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulaissa (734/1992) ja asetuksessa (912/1992). Säännöllisestä kotihoidosta (palvelu määrä vähintään kerran viikossa) peritään palvelun määrän ja asiakkaan maksukyvyn mukainen kuukausimaksu. Kuukausimaksu saa olla enintään asiakasmaksuasetuksessa säädetyn maksuprosentin osoittama määrä tulorajan ylittävistä kuukausituloista. Kunta määrittelee palvelun määrän ja maksuprosentin eri maksuryhmissä. Mikäli asiakkaan palvelun tarve muuttuu siten, että se vaikuttaa kuukausimaksun suuruuteen, maksun muutos otetaan huomioon seuraavan kuukauden alusta. Asiakkaan tulotiedoissa tapahtuvista muutoksista tulee ilmoittaa kotihoidon laskutusyksikköön (tiedot laskussa) tai vastuuhoitajalle mahdollisimman pian. Mikäli tulojen muutos aiheuttaa asiakasmaksun korotuksen tehdään asiakasmaksun korjaus siltä ajalta kun muutos on ollut voimassa. Vähintään 20 %:n ( alkaen vähintään 15 %:n) sotainvalideille korvataan kunnan järjestämät sosiaali- ja terveydenhuollon avopalvelut. Jatkuvan ja säännöllisen kotihoidon maksutaulukko Perheen koko henkilöä Tuloraja /kk bruttotulot 1. ryhmä avustava 2. ryhmä mahdollistava 3-10,99 tuntia/kk 3. ryhmä tuettu 4. ryhmä valvottu 5. ryhmä tehostettu 1-2,99 tuntia/kk 11-20,99 tuntia/kk 21-35,99 tuntia/kk % % % % % tuntia -/kk Säännöllisen kotihoidon asiakasmaksu määräytyy perheen koon mukaisen tulorajan ylittävästä bruttotulosta laskettavalla prosentilla. Kotihoidon asiakasmaksujen tarkistus toteutetaan lukien (ns. vanhat asiakkaat). Kotihoidon asiakasmaksuja määrättäessä huomioon otettavat tulot: Kotihoidon asiakasmaksua määrättäessä otetaan huomioon bruttotulot. Asiakasmaksua määrättäessä voidaan ottaa huomioon kaikki muut tulot, paitsi asiakasmaksuasetuksen 29 :ssä määritellyt tulot. 8

9 Palvelun käyttäjän sekä hänen kanssaan yhteistaloudessa avioliitossa tai avioliiton omaisissa olosuhteissa elävän henkilön veronalaiset ansio- ja pääomatulot sekä verosta vapaat tulot (asetus 27 ). Palkkatulojen lisäksi otetaan huomioon eläkkeet (kansaneläke, perhe-eläke, työeläke, yksityisten eläkevakuutusten perusteella maksettavat eläkkeet, huoltoeläke, takuueläke, muihin kuin Kansaneläkkeeseen kuuluvat huollettavista aiheutuvat korotukset), eläkettä saavan hoitotuki, hoitotuen veteraanilisä, ylimääräinen rintamalisä, Kelan sairauspäiväraha, äitiyspäiväraha, Kelan kotihoidon tuki, ruokavaliokorvaus, vuokratulot, korkotulot, pääomatulot elinkorko, syytinki, säästöhenkivakuutuksen tuotto vähennettynä tuottoa pienentävillä menoilla sekä muut sivuansiot. Metsätulot otetaan huomioon asetuksen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 28 mukaisesti Tulot joita ei huomioida kotihoidon asiakasmaksua määrättäessä: Asiakasmaksuasetuksen 29 :ssä määritellään ne tulot, joita ei kotihoidon asiakasmaksua määrättäessä oteta huomioon. Tuloina ei oteta: lapsilisä lapsen hoitotuki kansaneläkelain mukainen lapsikorotus asumistuki vammaistuki tapaturmavakuutuksen perusteella suoritettavia sairaanhoito- ja tutkimuskuluja sotilasavustus rintamalisä opintoraha aikuisopintoraha opintotuen asumislisä toimeentulotukena maksettavaa toimintarahaa ja matkakorvausta kuntoutusrahalain mukaista ylläpitokorvausta työvoimapoliittisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain mukaista ylläpitokorvausta opintojen johdosta suoritettavia apurahoja ja muita vastaavia avustuksia perhehoidon kustannusten korvauksia lasten kotihoidon tukea Lisäksi, kunnan maksamaa omaishoidon tuen palkkiota ei huomioida asiakasmaksua määrättäessä. Kotihoidon asiakasmaksua määriteltäessä tuloista tehtävät vähennykset: Tulojen vähennyksenä otetaan huomioon suoritetut elatusavut, tosiasiallisista perhesuhteista johtuvat muut vastaavat kustannukset sekä kiinteistön luovutuksen yhteydessä määräajaksi tai elinkaudeksi pidätetty rahana suoritettava etuus (syytinki). (Asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 6 luku 30) 9

10 Tilapäisen kotihoidon maksut Maksuperuste Käynti (asetus luku 2 3) - alle yhden tunnin kestävä käynti - vähintään yhden tunnin kestävä käynti - yli kolme tuntia kestävä käynti Käynti (asetus luku 2 3) - lääkärin käynti - muu henkilö (esim. sairaanhoitaja) Tilapäinen kotihoito ja kotiutustiimi Kotihoidon arviointijakso - arviointijakso kestää kaksi viikkoa, asiakkaalle tehdään tilapäisen kotihoidon palvelu- ja maksupäätös Maksu Palvelu 9,30 Tilapäinen kotihoito (kotipalvelu, hoivakäynti) 18,00 31,00 14,70 9,30 9,30 9,30 Asiakkaalta laskutetaan enintään 2 käyntiä/vrk eli 18,60 /vrk. Mikäli asiakkaalla on entuudestaan säännöllisen kotihoidon palvelut, käynnit sisältyvät kuukausimaksuun. Asiakkaalta laskutetaan arviointijakson ajalta yksi käynti vuorokaudessa riippumatta vuorokautisten käyntien määrästä tai niiden kestosta 10

11 Ikääntyneiden palvelut Muut maksut Omaishoidon lakisääteinen vapaa Omaishoidon virkistysvapaa Maksu ei maksua alle 4 h 8,80 4h tai yli 14,30 Muistikoordinaattorin käyntimaksu 9,30 Perhehoito vuorokausi (muu kuin omaishoidon lakisääteinen vapaa) 38,10 Perhehoito osa-vuorokausi (muu kuin omaishoidon lakisääteinen vapaa) 19,05 11

12 Ikääntyneiden palvelut Tukipalvelumaksut Tukipalveluiden järjestäminen perustuu sosiaalihuoltolain (1982/710) 17 ja -asetuksen (1983/67) 9, jonka mukaan kotipalveluna järjestetään myös tukipalveluja, kuten ateria-, vaatehuolto-, kylvetys-, kuljetus-, saattaja- sekä sosiaalista kanssakäymistä edistäviä palveluita. Asiakkailta perittävistä maksuista säädetään sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulaissa (1992/734) ja asetuksessa (1992/912). Tukipalveluiden maksuista ei ole asiakasmaksulainsäädännössä yksityiskohtaista ohjeistusta eikä määräystä. Kunnan tulee kuitenkin ottaa maksuja määritellessään huomioon lainsäädännössä olevat maksuja koskevat yleissäännökset. Palvelu Kauppapalvelu Maksu - aamupala/iltapala 3,10 - lounas 6,50 - kotiin kuljetettu ateria 9,40 - kahvi + kahvileipä 2,50 - päivällinen 4,95 Kauppapalvelu - kauppapalvelu/kerta (sisältää päivittäistavaraostokset) Kuljetuspalvelu 6,70 - yhdensuuntainen matka 4,40 Saunapalvelu - sisältää avustamisen/kerta 7,30 Pyykkipalvelu - kone/kerta 9,68 Turvapalvelut - perusmaksu/kk 12,70 - hälytyskäynti 12,70 - turvapuhelinvuokra/kk 12,70 - ovihälytin 12,70 Päiväkeskuspalvelut - sisältää palvelun ja ateriat - kokopäivä - osapäivä Ryhmiin osallistuminen - fyysistä toimintakykyä tukevat ryhmät - psykososiaalisen tuen ryhmät/15 kertaa ryhmämaksu/asiakas Kuntosalin käyttömaksu Kuntosalin käyttömaksu/tunti (vuokra peritään tilaa vuokraavilta yhdistyksiltä ja järjestöiltä) 15,95 13,75 19,40 14,05 12

13 Ikääntyneiden palvelut Palveluasumisen maksut Asumispalveluiden järjestäminen perustuu sosiaalihuoltolain (1982/710) 17 ja -asetuksen (1983/607) 10 säädöksiin, joiden mukaan kunnan on huolehdittava asumispalveluiden järjestämisestä. Sosiaalihuoltolain mukaisia asumispalveluja järjestetään henkilöille, jotka erityisestä syystä tarvitsevat apua ja tukea asunnon ja asumisensa järjestämisessä. Vanhusten osalta palveluasumista järjestetään pääasiassa palveluasunnoissa. Sosiaalihuoltolain mukaisten asumispalvelujen maksuista ei ole erikseen säädetty asiakasmaksulaissa tai -asetuksessa, joten kunta voi periä niistä päättämänsä maksun. Kunnan tulee kuitenkin ottaa huomioon maksuja koskevat yleissäännökset. Tavallisen palveluasumisen maksujen määräämisessä kunnat ovat pääasiassa käyttäneet kotihoidon ja tukipalveluiden maksuja. Palveluasuminen/palvelumaksu Maksu määräytyy asukkaan tarvitseman/annetun palvelun määrän mukaisesti alle 11 h/kk Maksu 164 /kk h/kk 274 /kk yli 36 h/kk 373 /kk Tilapäinen palveluasuminen Palvelu sisältää ateriat, asumisen ja hoivan. Lääkkeet ja henkilökohtaiset tarvikkeet kuuluvat asiakkaan itse kustannettaviksi 27,35 /pv Ateriamaksut Ateriapäivämaksu sisältää aamiaisen, lounaan, päiväkahvin, päivällisen ja iltapalan ½ ateriapäivämaksu sisältää aamiaisen ja lounaan 14,00 /pv 9,40 /pv Muut maksut Asiakkaan käyttäessä muita palveluita, niistä peritään tukipalvelutaulukon mukaiset maksut Mikäli kunta ostaa tilapäistä palveluasumista yksityiseltä palveluntuottajalta, asiakasmaksu peritään tilapäisen palveluasumisen mukaisesti. Vanhojen asiakkaiden tulotarkistukset ja maksupäätökset tehdään lukien, muutoin näitä ohjeita noudatetaan lukien. 13

14 Ikääntyneiden palvelut Tehostetun palveluasumisen maksut Asumispalveluiden järjestäminen perustuu sosiaalihuoltolain (1982/710) 17 ja -asetuksen (1983/607) 10 säädöksiin, joiden mukaan kunnan on huolehdittava asumispalveluiden järjestämisestä. Sosiaalihuoltolain mukaisia asumispalveluja järjestetään henkilöille, jotka erityisestä syystä tarvitsevat apua ja tukea asunnon ja asumisensa järjestämisessä. Ikääntyneiden palveluissa tehostettu palveluasuminen kohdentuu pääasiassa vanhuksiin. Palveluasunnoissa asuvat vuokraavat asuntonsa itse ja myös maksavat ateriansa. Asukkaiden tarvitsemien palveluiden tarve on suuri. Hoivapalvelu on sisällöltään ympärivuorokautista ja korvaa laitoshoitoa. Kustannusvastuiden osalta ero laitoshoidon palveluihin ovat terveydenhuolto ja lääkemenot, jotka asiakas palveluasumisessa kustantaa itse, laitoshoidossa ne kuuluvat palveluun. Palvelu toteutetaan joko omana toimintana tai ostopalveluna yksityisiltä palvelun tuottajilta. Asiakkailta perittävistä maksuista säädetään sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulaissa (1992/734) ja -asetuksessa (1992/912). Asumispalveluiden maksuista ei ole asiakasmaksulainsäädännössä yksityiskohtaista ohjeistusta eikä määräystä. Kunnan tulee kuitenkin ottaa maksuja määritellessään huomioon lainsäädännössä olevat maksuja koskevat yleissäännökset. MAKSUN MÄÄRÄYTYMINEN Huomioon otettavat tulot Eläkkeet ja niihin rinnastettavat jatkuvat etuudet, elinkorot, rahana maksettavaksi määrätty syytinki Pääomatulot, kuten korkotulot, vuokratuotot ja vastaavat (mikäli nettotulo ylittää 10 /kk tai enemmän) Metsätulo (asetus 28 ) Kelan hoitotuet Tulot otetaan huomioon nettomääräisenä. Tuloista tehtävät vähennykset Vuokra, mikäli asukas saa asumistukea, vuokrana otetaan huomioon oma osuus. Muut asumiseen liittyvät kulut, joita ovat sähkö- ja vesimaksut sekä niihin rinnastettavat maksut (ei vakuutusmaksuja). Oman asunnon ylläpitokuluina huomioidaan 3 kk:n ajalta 120 /kk (vain uusien asukkaiden osalta). Vuokra-asunnon osalta huomioidaan yhden kuukauden vuokrakulut. Mikäli asiakkaan on talletusten kokonaismäärä tai enemmän, em. harkinnanvaraista asumiskulujen huomiointia ei tehdä. Ateriamaksut Kunnan omassa tuotannossa ateriapäivämaksu on 14 /vrk eli 426 /kk, ostopalveluissa otetaan huomioon asukkaan maksamat todelliset ateriamaksut Asiakasmaksua alentavina lääkemenoina huomioidaan vain säännölliset terveydenhoidon kannalta välttämättömät lääkemenot, joihin asiakkaalla ei ole oikeutta saada Kelan lääkekorvausta (asiakkaan omavastuu 20 /kk). Maistraatin määräämän edunvalvojan palkkio, enintään 50 /kk ja holhoustilin tarkistuspalkkio minimimääräisenä. 14

15 Käyttövarat - 18 % edellisessä kohdassa mainittujen vähennysten jälkeisistä nettotuloista, kuitenkin vähintään 170 /kk. Muuta huomioitavaa - Asiakasmaksua määrättäessä otetaan huomioon asiakasmaksulain 7 c pitkäaikaista laitoshoidon maksua koskeva säädös ja sitä sovelletaan samoin tehostetussa palveluasumisessa. - Asiakkaan ensisijaiset etuudet, kuten asumistuki ja hoitotuet, edellytetään haettavaksi. Asia on ensisijaisesti asiakkaiden ja omaisten vastuulla. Heitä ohjataan ja neuvotaan tarpeen mukaan, samoin yksityisiä palveluntuottajia. - Mikäli asiakkaalla on kertaluonteisia terveydenhuoltoon liittyviä menoja, esim. hammashoitokulut, silmälasit, sairaalamaksut, asumispalvelumaksua alennetaan määräajaksi yksilökohtaisella harkinnalla (harkinnanvaraista alennusta ei myönnetä, mikäli asiakkaan talletusten kokonaismäärä on tai enemmän). - Asiakkailta peritään asiakasmaksu läsnäolopäiviltä. Mahdolliselta sairaalassaolojaksolta ei peritä asiakasmaksua (mukaan lukien lähtö- ja tulopäivä). Etukäteen sovittujen lomien ajalta ei peritä asiakasmaksua yli 7 vrk ylittävältä ajalta. - Palvelujen käyttäjän tai perheen maksukyvyn olennaisena muutoksena pidetään vähintään 5 %:n muutosta asiakkaan tuloissa ja tällöin tehdään uusi päätös. Tämä koskee kaikkia sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden maksukyvyn mukaisia asiakasmaksuja. - Vanhojen asiakkaiden tulotarkistukset ja maksupäätökset tehdään oman tuotannon yksiköissä lukien ja ostopalvelun yksiköissä lukien, muutoin näitä ohjeita noudatetaan lukien. 15

16 Ikääntyneiden palvelut Laitoshoidon asiakasmaksut Laitoshoidon järjestäminen perustuu sosiaalihuoltolain (1982/710) 17 ja 24 sekä sosiaalihuoltoasetuksen (1983/607) 11. Laitoshuoltoa järjestetään henkilölle, joka tarvitsee apua, hoitoa ja huolenpitoa, jota ei voida tai ei ole tarkoituksenmukaista järjestää hänen omassa kodissaan muita sosiaalipalveluita hyväksikäyttäen. Asetus määrittelee myös laitoshoidon sisällöllisiä ja laadullisia tavoitteita. Lisäksi hoidon järjestämistä ja sisältöä linjaa voimaan tullut vanhuspalvelulaki (980/2012) sekä Laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi (STM 2013:11). Asiakkailta perittävistä maksuista säädetään sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulaissa (1992/734) ja -asetuksessa (1992/912). Laitoshoidon osalta lainsäädännössä on säädökset mm. huomioon otettavista tuloista, mahdollisista vähennyksistä, käyttövarojen vähimmäismäärästä, lyhytaikaisen hoidon osalta maksujen enimmäismääristä ja maksukatosta. Pitkäaikaisessa laitoshoidossa asiakasmaksu määräytyy asiakkaan maksukyvyn mukaan nettotulojen perusteella. Lisäksi kunnan tulee ottaa luonnollisesti huomioon lainsäädännössä olevat, maksuja koskevat yleissäännökset. PITKÄAIKAISEN LAITOSHOIDON MAKSUN MÄÄRÄYTYMINEN Huomioon otettavat tulot Eläkkeet ja niihin rinnastettavat jatkuvat etuudet, elinkorot, rahana maksettava syytinki Pääomatulot, kuten korkotulot, vuokratulot ja vastaavat (mikäli nettotulo 10 /kk tai enemmän) Metsätulo (asetus 28 ) Kelan hoitotuet, ravintolisä, veteraanilisä Ylimääräinen rintamalisä Tuloista tehtävät vähennykset Maksettavaksi määrätyt elatusavut, muut perhesuhteista johtuvat vastaavat kustannukset, maksettavaksi määrätty syytinki Maistraatin määräämän edunvalvojan palkkio, enintään 50 /kk ja holhoustilin tarkistuspalkkio minimimääräisenä Oman asunnon ylläpitokuluina huomioidaan 3 kk:n ajalta 120 /kk (vain uusien asukkaiden osalta) Vuokra-asunnon osalta huomioidaan yhden kuukauden vuokrakulut Mikäli asiakkaan on talletusten kokonaismäärä tai enemmän, em. harkinnanvaraista asumiskulujen huomiointia ei tehdä. Käyttövarat 15 % edellisessä kohdassa mainittujen vähennysten jälkeisistä nettotuloista, kuitenkin vähintään 105 /kk. Palvelujen käyttäjän tai perheen maksukyvyn olennaisena muutoksena pidetään vähintään 5 %:n muutosta asiakkaan tuloissa ja tällöin tehdään uusi päätös. Tämä koskee kaikkia sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden maksukyvyn mukaisia asiakasmaksuja. Vanhojen asiakkaiden tulotarkistukset ja maksupäätökset tehdään lukien (ei koske Anjalakodin asiakkaita), muutoin näitä ohjeita noudatetaan lukien. 16

17 Erityisryhmien asiakasmaksut Päihde- ja mielenterveyskuntoutus Palvelumaksu Ateriat Muuta huomioitavaa Palveluasuminen ja tehostettu palveluasuminen Asiakkaan nettotulojen ja hyväksyttävien menojen erotus 1 Kaupungin yksiköissä peritään kaupungin tuotantokustannusten mukainen hinta aterioittain. Muu palveluntuottaja perii puitesopimuksen tai muun sopimuksen mukaisen ateriamaksun Avo- tai avioliitossa eläneellä asiakkaalla puolison tulot huomioon 2 Tilapäinen palveluasuminen ja tehostettu palveluasuminen. 12,70 /vrk Omaishoidon virkistysvapaana myönnetyn tilapäisen palveluasumisen maksuissa noudatetaan ikäihmisten lautakunnan määrittelemiä omaishoidon maksuja. Kaupungin yksiköissä peritään kaupungin tuotantokustannusten mukainen hinta aterioittain. Muu palveluntuottaja perii puitesopimuksen tai muun sopimuksen mukaisen ateriamaksun Tuettu asuminen Kaupungin yksiköissä peritään kaupungin tuotantokustannusten mukainen hinta aterioittain. Muu palveluntuottaja perii puitesopimuksen tai muun sopimuksen mukaisen ateriamaksun Asiakasmaksulain perusteella palvelumaksuton sosiaalityön tukitoimi Tukihenkilötoiminta kts. yllä Päivä-/työtoiminta Kaupungin yksiköissä peritään kaupungin tuotantokustannusten mukainen hinta aterioittain. Muu palveluntuottaja perii puitesopimuksen tai muun sopimuksen mukaisen ateriamaksun kts. yllä Päihdehuollon laitosmaksut 38,10 palvelutuottaja perii Ateriat sisältyvät palvelumaksuun Lyhytaikaisen laitoshoidon maksu 17

18 Kehitysvammapalvelut 3 Ylläpitomaksu 4 Ylläpitomaksu ateriasta Palveluasuminen 51,80 /kk Kaupungin yksiköissä peritään kaupungin raakaainekustannusten mukainen hinta aterioittain. Muu palveluntuottaja perii ateriapalvelun raaka-aineita vastaavan maksun. Tehostettu palveluasuminen 56,80 /kk Kaupungin yksiköissä peritään kaupungin raakaainekustannusten mukainen hinta aterioittain. Muu palveluntuottaja perii ateriapalvelun raaka-aineita vastaavan maksun. Ateriapalvelu Kaupungin yksiköissä peritään kaupungin tuotantokustannusten mukainen hinta aterioittain. Muu palveluntuottaja perii puitesopimuksen tai muun sopimuksen mukaisen ateriamaksun. Kaupungin yksiköissä peritään kaupungin tuotantokustannusten mukainen hinta aterioittain. Muu palveluntuottaja perii puitesopimuksen tai muun sopimuksen mukaisen ateriamaksun. Muuta huomioitavaa Tilapäinen palveluasuminen ja tehostettu palveluasuminen 12,70 /vrk Omaishoidon virkistysvapaana myönnetyn tilapäisen palveluasumisen maksuissa noudatetaan ikäihmisten lautakunnan määrittelemiä omaishoidon maksuja. Kaupungin yksiköissä peritään kaupungin raakaainekustannusten mukainen hinta aterioittain. Muu palveluntuottaja perii ateriapalvelun raaka-aineita vastaavan maksun. Kaupungin yksiköissä peritään kaupungin tuotantokustannusten mukainen hinta aterioittain. Muu palveluntuottaja perii puitesopimuksen tai muun sopimuksen mukaisen ateriamaksun. Ylläpitomaksu sisältää vuokraa korvaavan asumismaksun Osavuorokautinen hoito 1,80 /kerta Kaupungin yksiköissä peritään kaupungin raakaainekustannusten mukainen hinta aterioittain. Muu palveluntuottaja perii ateriapalvelun raaka-aineita vastaavan maksun. Hoitoaika alle 6 h 18

19 Kehitysvammapalvelut 3 Ylläpitomaksu 4 Ylläpitomaksu ateriasta Ateriapalvelu Muuta huomioitavaa Tuettu asuminen Perhehoito (toimeksiantosopimus Perhekotihoito (ammatillinen) Pitkäaikaisen laitoshoidon maksun mukaisesti Kaupungin yksiköissä peritään kaupungin tuotantokustannusten mukainen hinta aterioittain. Muu palveluntuottaja perii puitesopimuksen tai muun sopimuksen mukaisen ateriamaksun. Tilapäinen perhehoito 16,00 /vrk Maksu peritään sekä tulo- että lähtöpäivältä Alle 16 v. osittaisesta ylläpidosta ei peritä maksua aterioita lukuun ottamatta. Sisältää ateriat. Päivä- ja työtoiminta Kaupungin yksiköissä peritään kaupungin raaka-ainekustannusten mukainen hinta aterioittain. Muu palveluntuottaja perii ateriapalvelun raaka-aineita vastaavan maksun. Kaupungin yksiköissä peritään kaupungin tuotantokustannusten mukainen hinta aterioittain. Muu palveluntuottaja perii puitesopimuksen tai muun sopimuksen mukaisen ateriamaksun. 1) Tuloina huomioidaan eläkkeet, hoitotuki, vakuutuskorvaukset, nettokorkotulot, vuokratulot, maatilatalouden tulot sekä muut henkilökohtaiset tulot. Tuloina ei huomioida kuntouttavan työtoiminnan toimintarahaa eikä kehitysvammalain/sosiaalihuoltolain mukaista työosuusrahaa. Menoina huomioidaan käyttövara, vuokra (josta vähennetään asumistuki), sähkö, kohtuulliset vesi, sauna- ja pesutupamaksut, asiakkaan asumisyksikölle maksamat ateriamaksut ja/tai kunnan määrittelemät kohtuulliset ravintomenot, elatusmaksut ja edunvalvojan maksut sekä maistraatin palkkio holhoustilin tarkastamisesta minimimääräisinä Asiakkaan asumisyksiköille maksamien ateriamaksujen tai/ja kunnan määrittelemien kohtuullisten ravintomenojen osalta noudatetaan seuraavaa käytäntöä: a) jos asiakas syö kaikki asumisyksikön tarjoamat ateriat, huomioidaan vain ateriamaksut, ei muuta ruokarahaa, b )jos asiakas tekee kaikki ruuat itse, huomioidaan ruokarahana 11 /pv eli 334,62 /kk. c )jos asiakas syö vain osan aterioista asumisyksikössä, huomioidaan ateriamaksut + rahaa myös muihin ruokamenoihin (aamupalaan 30 /kk, toiseen lämpimään ruokaan 137 /kk ja iltapalaan 30 /kk) 19

20 2)Jos palveluasumisessa olevan henkilön kuukausitulot ovat suuremmat kuin puolison tulot, maksu määräytyy puolisoiden yhteenlaskettujen kuukausitulojen perusteella. Perittävä maksu voi olla enintään 40 % yhteenlasketuista kuukausituloista. Henkilökohtaiseen käyttöön tulee kuitenkin jäädä vähintään 280 /kk. Jos asiakkaan tulot ovat kotiin jäävän puolison tuloja pienemmät tai molemmat puolisot ovat palveluasumisessa tai laitoshoidossa, maksu määräytyy pelkästään palveluasumisessa olevan puolison omien tulojen mukaan. Asiakkaalle laskettavan käyttövaran määrä on 20 % nettotuloista, kuitenkin vähintään 280 ja enintään 330. Käyttövara sisältää mm. puhelinkulut, harrastemenot, vaatemenot ja lääkekulut, lääkärikulut, silmälasit ym. henkilökohtaiset lyhytaikaiset tai muuttuvat menot. 3) Laki kehitysvammaisten erityishuollosta 519/ mom. ja 43 Erityishuoltoon kuuluvia palveluja ovat tutkimukset, terveydenhuolto, tarpeellinen ohjaus, kuntoutus, toiminnallinen valmennus, työtoiminta, apuneuvojen ja apuvälineiden järjestäminen, yksilöllinen hoito, huolenpito, huoltajien- perheenjäsenten ohjaus ja neuvonta, tiedotustoiminnan harjoittaminen, kehityshäiriöiden ehkäisy ja muu vastaava erityishuollon toteuttamiseksi tarpeellinen toiminta. Palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia ja asiakas osallistuu vain ylläpitokustannuksiin. Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas maksuista 734/ , 5 mom 4)Ylläpitomaksun määräytyminen kehitysvammaisten asumispalveluissa Asumispalveluissa voidaan asukkaalta periä ylläpitomaksu. Ylläpidon käsitettä ei ole määritelty asiakasmaksusäädöksissä. Asumispalveluissa ylläpitona voidaan pitää kaikkia tavanomaisia henkilölle vammaisuudesta riippumatta aiheutuvia asumis- ja ruokakuluja sekä muita vastaavia menoja. Ylläpitomaksuun voi sisältyä informaatiokulut (yhteisissä tiloissa käytössä olevien informaatiolähteiden osalta esim. sanomalehti, TV-lupa ja kaapeli TV, ATK ja puhelin), yhteiset harrastus- ja viriketarvikkeet, yleiseen viihtyvyyteen liittyvät kulut (sisustustarvikkeet), siivousvälineet ja puhdistusaineet, vaatehuolto (pyykkikone) ja pesuaineet, kodin pientarvikkeet (WC-tarvikkeet, energiansäästölamput, biopussit ym.). Maksua ei voi periä henkilökunnan antamasta hoivasta ja tuesta. 5) Lain kehitysvammaisten erityishuollosta 519/ mukaisessa työ- ja päivätoiminnassa ateriakulut ainoa perittävä maksu. Kuljetukset toimintapaikoille ovat asiakkaille maksuttomia. Sosiaalihuoltolain 27d ja 27e mukaisessa työtoiminnassa olevilta henkilöiltä peritään ateriamaksu. Vanhojen asiakkaiden tuloselvitykset ja uudet maksupäätökset tehdään alkaen. Alle 5 euron suuruista asumispalvelumaksua ei peritä. Asiakkaan ensisijaiset etuudet, kuten asumistuki ja hoitotuet, edellytetään haettavaksi. Asiakkaita, omaisia ja yksityisiä palveluntuottajia ohjataan ja neuvotaan tarpeen mukaan. MAKSUN PERIMÄTTÄ JÄTTÄMINEN TAI ALENTAMINEN Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain 11 mukaan maksu on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava, jos maksun periminen vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteuttamista. Asiasta tehdään erillinen päätös. MAKSUKYVYN MUUTTUMINEN Palvelun käyttäjän maksukyvyn olennaisena muutoksena pidetään vähintään 5 %:n muutosta asiakkaan tuloissa tai menoissa ja tällöin tehdään tarvittaessa uusi päätös asiakasmaksuun. 20

21 Päivähoitomaksujen määräytymisperusteet alkaen Päivähoitomaksu perustuu sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annettuun lakiin ja asetukseen. Lasten päivähoidon maksu määritellään kuukausimaksuksi, joka perustuu lapsen hoitoaikaan sekä perheen kokoon ja tuloihin. Maksuun vaikuttavat asiat sovitaan ja kirjataan hoitotarvesopimukseen, joka on voimassa toistaiseksi. Maksun perusteena olevat asiakkaan tulotiedot tarkistetaan vuosittain toimintakauden alkaessa ja uusi maksupäätös on voimassa toimintavuoden loppuun. Maksu peritään enintään yhdeltätoista kalenterikuukaudelta toimintavuoden aikana, jos lapsi on ollut päivähoidossa toimintavuoden kaikkina kuukausina. Jos lapselle haettua ja myönnettyä päivähoitopaikkaa ei oteta vastaan, eikä hoitopaikkaa ole peruttu ennen päätöksen mukaista hoitosuhteen alkamispäivämäärää, peritään puolet kuukausimaksusta. Perheen tulee toimittaa päivähoitomaksun määrittämistä varten perheen tuloselvitys palkka- ym. tulotodistuksineen kuukauden kuluessa hoitosuhteen alkamisesta. Mikäli perhe ei ilmoita tulojaan, päivähoidosta peritään korkein maksu. Perheen toimittaessa tulotiedot kuukausimaksu korjataan tarvittaessa seuraavan kuukauden alusta. Päivähoitopaikka tulee irtisanoa kirjallisesti. Palvelutakuu Päivähoidon palvelutakuu mahdollistaa perheille lasten hoitosuhteen keskeyttämisen silloin, kun vanhemmat jäävät työelämästä kotiin. Palvelutakuu oikeuttaa lapsen palaamaan takaisin entiseen päiväkotiin seuraavan toimintavuoden alkaessa (1.8.). Palvelutakuun ehtona on, että hoitosuhde on ollut voimassa ennen keskeytystä vähintään kolme kuukautta. Palvelutakuusta tehdään vanhempien kanssa erillinen sopimus, joka tulee tehdä kaksi viikkoa ennen hoidon keskeyttämistä. Lapsen hoitopaikasta voi luopua kesälomakautena ( ) yhtäjaksoisesti vähintään kahden kuukauden ajaksi (esimerkiksi ), jonka jälkeen lapsi voi palata samaan hoitopaikkaan takaisin. Kesäajan hoidosta tehdään kaikille perheille erillinen kysely. Lapsella ei ole oikeutta käyttää päivähoitopaikkaa isyysrahakauden aikana. Hänellä säilyy kuitenkin oikeus palata isyysrahakauden jälkeen samaan päivähoitopaikkaan. Ilmoitus lapsen kotiin jäämisestä tulee tehdä hoitopaikkaan kaksi viikkoa ennen isyysrahakauden aloittamista. Päivähoitomaksua ei peritä poissaolopäiviltä, vaan kuukausimaksua alennetaan poissaolopäiviä vastaavasti. Maksun perusteena oleva perhekoko Perheen kokona otetaan huomioon yhteistaloudessa avioliitossa tai avioliitonomaisissa olosuhteissa elävät henkilöt sekä heidän kanssaan samassa taloudessa asuvat molempien alaikäiset lapset. Kokopäivähoidon kuukausimaksu saa olla enintään perheen koon mukaan määräytyvän maksuprosentin osoittama euromäärä vähimmäistulorajan ylittävästä kuukausitulosta. Maksuprosentit ja tulorajat ovat seuraavat: Perheen koko Tuloraja Korkein maksu-% henkilöä /kk , , , , ,9 21

22 Jos perheen koko on suurempi kuin kuusi, lisätään maksun määräämisen perusteena olevaa tulorajaa 133 eurolla kustakin seuraavasta perheen alaikäisestä lapsesta. Kuukausimaksu voi olla enintään 283 perheen nuorimman lapsen osalta. Ikäjärjestyksessä seuraavasta kokopäivähoidossa olevasta lapsesta voidaan määrätä samansuuruinen maksu kuin nuorimmasta lapsesta, kuitenkin enintään 255 /kk. Kustakin seuraavasta lapsesta määrättävä maksu on 20 % nuorimman lapsen maksusta. Alin perittävä kokopäivähoitomaksu on 26. Määrättäessä perheen toisen tai useamman lapsen maksua, käytetään määräytymisen perustana nuorimman lapsen laskennallista kokopäivähoidon maksua. Edellä tarkoitetut tulorajojen euromäärät tullaan valtakunnallisesti tarkistamaan joka toinen vuosi yleisen ansiotasoindeksin muutoksen mukaisesti. Maksun perusteena huomioon otettava tulo Lasten päivähoidossa perheen tuloina otetaan huomioon palvelun käyttäjän ja hänen kanssaan yhteistaloudessa avioliitossa tai avioliitonomaisissa olosuhteissa elävän henkilön veronalaiset ansio- ja pääomatulot sekä verosta vapaat tulot. Jos kuukausittaiset tulot vaihtelevat, kuukausitulona otetaan ensisijaisesti huomioon viimeksi kuluneen 12 kk:n keskimääräinen tulo. Veronalaisena tulona voidaan ottaa huomioon myös viimeksi toimitetussa verotuksessa vahvistetut vastaavat veronalaiset tulot korotettuna niillä prosenttimäärillä, jotka verohallitus vuosittain antamissaan päätöksissä ennakkoperinnän laskemisperusteissa määrää. Palvelun käyttäjäksi katsotaan lapsen ohella hänen kanssaan yhteistaloudessa elävät vanhemmat ja muut huoltajat. Tuloina ei oteta huomioon lapsilisää vammaisetuuksista annetun lain (570/2007) mukaista etuutta kansaneläkelain (568/2007) mukaista lapsikorotusta asumistukea tapaturmavakuutuksen perusteella suoritettavia sairaanhoito- ja tutkimuskuluja sotilasavustusta rintamalisää opintorahaa koulutusrahaston maksamaa aikuiskoulutustukea opintotuen asumislisää toimeentulotukena maksettavaa toimintarahaa ja matkakorvausta Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista annetun lain (566/2005) mukaista ylläpitokorvausta julkisesta työvoimapalvelusta annetun lain (1295/2002) mukaista ylläpitokorvausta opintojen johdosta suoritettavia apurahoja ja muita vastaavia avustuksia perhehoidon kustannusten korvauksia lasten kotihoidon tukea Tulojen vähennyksenä otetaan huomioon suoritetut elatusavut tosiasiallisista perhesuhteista johtuvat muut vastaavat kustannukset kiinteistön luovutuksen yhteydessä määräajaksi tai elinkaudeksi pidätetty rahana suoritettava etuus (syytinki) 22

23 Korkeimman maksun tulorajat Perhekoko Bruttotulot /kk , , , , ,28 Jokaisesta seuraavasta perheen lapsesta lisätään tulorajaan 133 /lapsi. Maksun perusteena oleva lapsen hoitoaika Jos lapsi on osapäivähoidossa tai lapsen hoitoaika on muutoin jatkuvasti päivittäin, viikoittain tai kuukausittain säännönmukaista kokopäivähoidon hoitoaikaa merkittävästi lyhyempi, kunnan tulee päättämiensä perustein periä hoitoaikaan suhteutettu, kokopäivähoidon maksua alempi maksu. Päivähoidon maksua alentavana tekijänä on otettava huomioon myös perusopetuslain (628/1998) mukainen maksuton esiopetus. Lapsen hoidon tarpeesta sovitaan hoidon alkaessa hoitotarvesopimuksessa. Tämä sopimus on voimassa toistaiseksi. Sopimusta tarkistetaan vain, jos perheen hoidon tarpeeseen tulee ennakoimaton muutos. Esimerkiksi vuosilomat eivät ole syy sopimuksen muuttamiseen. Vuorokauden vaihtuminen aiheuttaa uuden hoitopäivän. Vuorohoitoa järjestetään vain vanhempien työstä tai opiskelusta johtuvasta syystä. Vuorohoitoa on hoito, jota annetaan aamulla ennen klo 6.30 ja illalla klo jälkeen sekä viikonloppuisin. Hoitoaikalistat on toimitettava lapsen päivähoitopaikkaan viimeistään hoidon tarvetta edeltävän viikon maanantain aikana. Osapäivähoito (muut kuin esiopetuksessa olevat) Hoidon tarve on enintään 5 tuntia/päivä. Osapäivähoidosta peritään 60 % kokopäivähoidon maksusta. Mikäli osapäivähoidossa oleva lapsi tarvitsee tilapäisesti kokopäivähoitoa, näistä hoitopäivistä peritään tilapäisen hoidon maksu 9 euroa/päivä vuotiaiden päivähoito kerhotoimintana Lapsi on hoidossa enintään 4 tuntia /päivä päiväkodin ilmoittamana kerhoaikana. Päivähoidosta kerhotoimintana peritään 25 % kokopäivähoidon maksusta. Päivähoidon kerhotoimintaa järjestetään alueellisesti, sitä ei järjestetä kaikissa päiväkodeissa. Hoitopäivään sisältyy lounas. Perusopetuslain mukainen esiopetus Maksutonta esiopetusta järjestetään 4 h/pv koulujen toimintapäivinä, lukuun ottamatta lauantaipäiviä. Päivittäinen toiminta-aika määritellään päiväkotikohtaisesti. Koulujen kesäloman ajalta peritään maksu lapsen hoitotarpeen mukaisesti. Mikäli lapsi tarvitsee maksuttoman esiopetuksen lisäksi päivähoitoa, maksu määräytyy varatun pisimmän päivittäisen hoitoajan mukaan. Esiopetuksen ulkopuolelle jäävä päivittäinen hoitoaika on porrastettu kolmeen luokkaan. 23

24 Päivähoitomaksu peritään seuraavien %-osuuksien mukaan kokopäivähoidon maksusta: Hoidon tarve esiopetuksen lisäksi Enintään 2 tuntia/pv Yli 2 tuntia enintään 5 tuntia/pv Yli 5 tuntia Päivähoitomaksu 40 % kokopäivähoidon maksusta 60 % kokopäivähoidon maksusta 80 % kokopäivähoidon maksusta Osaviikkohoito ns. sovitut päivät Ehtona on, että lapsi on säännöllisesti kuukausittain pois päivähoidosta siten, että varattuja päiviä kertyy enintään 16 hoitopäivää kalenterikuukauden aikana. Alle 8 päivän sopimuksia ei tehdä. Hoitotarvesopimuksessa sovittujen päivien määrän voi valita seuraavista sovittujen päivien luokista: enintään 8 hoitopäivää kuukaudessa enintään 12 hoitopäivää kuukaudessa enintään 16 hoitopäivää kuukaudessa Hoitomaksu määräytyy tällöin sovittujen päivien maksimimäärän mukaan (8,12 tai 16), kuukausimaksun jakajana on 21. Hoitopäivät tulee varata viimeistään hoidontarvetta edeltävän viikon maanantain aikana. Tämä varaus on sitova. Hoitopäiviksi luetaan varauksen mukaiset päivät sekä mahdolliset muutokset tai lisäykset tähän varaukseen. Hyvityspäivät lasketaan mukaan hoitopäiviin. Sovittujen hoitopäivien määrää ei voi ylittää. Mikäli hoitopäivien määrä ylittyy, hoitomaksu muuttuu seuraavan kalenterikuukauden alusta ylityksen mukaiseen luokkaan ja muutos on voimassa toistaiseksi. Hoitopaikan käyttämisestä vähemmän kuin on sovittu, ei hyvitetä. Hoitosuhteen alkaminen ja päättyminen kesken kuukauden Jos lapsen päivähoito alkaa tai loppuu kesken kalenterikuukauden, maksu määrätään hoitopäivien lukumäärän mukaan kuukausimaksua alhaisempana. Tilapäishoidon maksu Tilapäishoidon maksu on kokopäivähoidossa 18 e/ pv ja osapäivähoidossa 9 e /pv. Tilapäishoidolla tarkoitetaan satunnaista, ei säännöllisesti toistuvaa, hoidon tarvetta. Tilapäishoitoa järjestetään vain, mikäli päivähoitopaikassa on hoitopaikka vapaana. Tilapäishoito ei vaikuta kotihoidontukeen. Poissaolojen vaikutus päivähoitomaksuun Pääsääntöisesti päivähoitomaksu peritään myös tilapäisten poissaolojen ajalta. Kuitenkin, jos lapsi on sairauden takia pois päivähoidosta yli kymmenen hoitopäivää kalenterikuukauden aikana, maksuna peritään puolet kuukausimaksusta. Maksua ei peritä lainkaan, jos lapsi on sairauden takia pois päivähoidosta koko kalenterikuukauden. Jos lapsi on muusta syystä poissa päivähoidosta koko kalenterikuukauden, peritään puolet kuukausimaksusta. Hyvitettävät hoitopäivät Päiväkoti- ja ryhmäperhepäivähoidossa Kouvolan peruskoulujen syys-, joulu ja talviloman ja päiväkodin / ryhmäperhepäiväkodin suunnittelupäivien aikana perheen itse järjestämät hoitopäivät hyvitetään hoitomaksussa, mikäli perhe järjestää hoidon itse koko kyseisen jakson ja hyvitystä on haettu kirjallisesti etukäteen päiväkodin johtajan tekemän kyselyn yhteydessä. Hyvitys myönnetään vain, jos sitä on haettu määräpäivään mennessä. Vuorohoidossa koulujen lomajaksoilta voi muodostua vain 5 hyvitettävää 24

25 päivää/viikko. Hyvitettävä päivä lasketaan aina mukaan lapsen käytettyihin /varattuihin hoitopäiviin. Perhepäivähoidossa hyvitetään hoitomaksussa perhepäivähoitajan ollessa pois työstä kokopäiväisesti esim. vuosiloman, sairasloman tai muun työloman johdosta, mikäli perhe järjestää koko kyseisen ajan hoidon itse ja tästä on sovittu perhepäivähoitoalueen johtajan kanssa. Kehitysvammaisen lapsen päivähoitomaksu Kun kehitysvammaiselle lapselle myönnetään päivähoitolain mukainen päivähoitopaikka, niin kokopäivähoidosta peritään osapäivähoidon maksu ja osapäivähoito on maksutonta. Maksuton esiopetus vastaa tätä edellä mainittua kuntouttavaa maksutonta päivähoitoa. Jos päivähoito on lapsen erityishuolto-ohjelmaan kirjattua kokopäiväistä kuntoutusta, niin asiakasmaksua ei peritä. Päivähoitomaksun tarkistaminen Maksukyvyn mukaan määräytyvät maksut määrätään toistaiseksi. Maksu on kuitenkin tarkistettava silloin, kun 1. palvelun käyttäjän tai perheen maksukyky on olennaisesti muuttunut (+/- 10 %) 2. maksu osoittautuu virheellisesti lasketuksi. Edellä mainituissa tapauksissa pyydetään ottamaan yhteys varhaiskasvatuksen toimistosihteeriin. 3. kun on ilmeistä, että perheen olosuhteet ovat muuttuneet maksun määräämisen jälkeen 4. hoitotarvesopimusta muutetaan. Edellä mainituissa tapauksissa pyydetään ottamaan yhteys päiväkodin tai perhepäivähoitoalueen johtajaan. Jos maksun määräämistä koskeva päätös on perustunut asiakkaan tai hänen edustajansa antamiin virheellisiin tietoihin, maksu voidaan oikaista takautuvasti enintään vuoden ajalta. Maksujen perusteena olevat asiakkaan tulotiedot tarkistetaan vuosittain ja mahdolliset muutokset otetaan huomioon maksuissa. Kun maksua tarkistetaan, asiakas saa uuden maksupäätöksen. Laskujen eräpäivä Päivähoitomaksujen eräpäivä on laskutettavaa kuukautta seuraavan toisen kuukauden 15. päivä, poikkeuksena tästä on elokuun laskun eräpäivä, joka on Maksun viivästymisen seuraukset Päivähoidosta määrätyn maksun viivästyessä peritään eräpäivästä lukien viivästyskorkoa. Päivähoitomaksut ovat suoraan ulosottokelpoisia ilman oikeudenpäätöstä. Hoitomaksun alentaminen erityisistä syistä Huoltajan anomuksesta voidaan hoitomaksua alentaa tai jättää perimättä erityisistä syistä. Asiakasmaksun alentaminen tai perimättä jättäminen perustuu aina yksilölliseen tilannearvioon. Hakulomakkeita on saatavina mm. päiväkodeista ja osoitteesta 25

26 Lapsiperheiden kotipalvelun maksut Jatkuvan ja säännöllisen kotipalvelun maksut Asiakkailta perittävistä maksuista säädetään sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulaissa (1992/732) ja asetuksessa (1992/912). Mikäli kotipalvelun tarve jatkuu yli kahden kuukauden ajan ja käynnit ovat säännöllisiä (4 kertaa tai enemmän kuukaudessa), pitkäaikaisen kotipalvelun maksujen määrittämisessä käytetään lasten päivähoidosta perittävien maksujen perusteena olevia vähimmäis- ja enimmäisbruttotuloja. Maksu on maksuprosentin osoittama määrä tulorajan ylittävistä kuukausituloista. Perheen kokoa määriteltäessä otetaan huomioon yhteistaloudessa avioliitossa tai avioliiton omaisissa olosuhteissa elävät henkilöt sekä heidän kanssaan samassa taloudessa asuvat molempien alaikäiset lapset. Maksuprosentit ja tulorajat ovat seuraavat: Jatkuvan ja säännöllisen kotipalvelun maksutaulukko Perheen koko Maksuton bruttotuloraja euroa/kk Korkein maksu/ bruttotuloraja /kk 3 12 tuntia/kk % yli tuntia/kk % yli tuntia/kk % , , , , , Jos perheen koko on suurempi kuin kuusi, lisätään maksun määräämisen perusteena olevaa tulorahaa 133 :lla kustakin seuraavasta perheen alaikäisestä lapsesta. Kotipalvelun asiakasmaksuja määrättäessä huomioon otettavat tulot: palvelun käyttäjän sekä hänen kanssaan yhteistaloudessa avioliitossa tai avioliiton omaisissa olosuhteissa elävän henkilön veronalaiset ansio- ja pääomatulot sekä verosta vapaat tulot (asetus 27 ) metsätulo (asetus 28 ) tulot, joita ei oteta huomioon (asetus 29 ) Tilapäisen kotipalvelun maksut Kunta voi periä tilapäisestä kotipalvelusta päättämänsä kohtuullisen maksun (asiakasmaksuasetus 3 ). Lapsiperheiden kotipalvelusta peritään maksua ensimmäiseltä kahdelta kuukaudelta tilapäisten maksujen mukaan ja senkin jälkeen, jos palvelu ei ole säännöllistä. Maksun määrä on 5 /tunti. Jos käynti kestää yli 5 tuntia, peritään maksu enintään viideltä tunnilta 26

27 Lastensuojelun asiakasmaksut alkaen Maksujen periminen lastensuojelusta perustuu asiakasmaksulakiin (7 ) ja asiakasmaksuasetukseen (20 ). Vanhemmat Vanhemmalta peritään lapsilisät sekä vahvistettu elatusapu. Tästä tehdään maksupäätös. Jos vanhempi on työtön, häneltä peritään työttömyyspäivärahan lapsikorotus. Tämä myös silloin, kun vanhemmalle on vahvistettu elatusapu. Tästä tehdään maksupäätös. Mikäli elatusapua ei ole vahvistettu, maksu peritään vanhemman tulojen mukaan. Vanhemmalle on tehtävä maksupäätös, josta käy ilmi riittävän yksityiskohtaisesti, kuinka maksu on määrätty. Päätöksessä mainitaan, mitkä tulot ja menot on otettu huomioon päätöstä tehtäessä. Jos maksuksi päätetään pienempi maksu, kuin mitä laskelma näyttää, päätös tulee perustella huolella. Lapsi tai nuori Lapselta tai nuorelta voidaan periä maksu lapsen tai nuoren tuloista, korvauksista tai saamisista. Näistä tehdään maksupäätös. Menettely Päätöksiin annetaan oikaisuvaatimusosoitus, ja asiakas voi ollessaan tyytymätön päätökseen saattaa sen lasten ja nuorten lautakunnan käsiteltäväksi. Oikaisuvaatimukset valmistellaan ensin alueella kuten muutkin oikaisuvaatimukset. Maksupäätöksen tekee lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä lasten sijaishuollossa. Perintäpäätökset tulee tehdä mahdollisimman pian sijoituksen alkamisesta. Perhettä tavattaessa tulee selvittää myös perheen taloudellinen tilanne. Mikäli perheen taloudellinen tilanne on huono, tehdään heti määräaikainen päätös siitä, että maksua ei peritä, ja päätös perustellaan huolella. Sijoituspäätöstä valmisteltaessa tulee selvittää, maksetaanko lapselle elatusapua tai saako asiakas elatustukea. Mikäli elatustukea ei makseta, tulee selvittää, onko asiakkaalla elatusapupäätös sekä vahvistetun elatusavun suuruus. Mahdollinen elatustuki haetaan Kelalta kunnalle maksettavaksi. Kun lapsi on siirtynyt lasten sijaishuollon asiakkaaksi, maksuja koskevat päätökset tekee lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä. Maksut peritään yleensä sijoitusta seuraavan kuukauden alusta lukien. Maksu peritään myös avohuollon tukitoimena sijoitetusta lapsesta kolmen (3) kuukauden sijoitusajan jälkeen. Lapselle annetaan käyttövaroja lastensuojelulain mukaisesti. 27

28 Käsitelty: Aikuisväestön ltk , 141 Ikäihmisten ltk Lasten ja nuorten ltk , ,

Erityisryhmien asiakasmaksut 1.1.2014 alkaen

Erityisryhmien asiakasmaksut 1.1.2014 alkaen Erityisryhmien asiakasmaksut 1.1.2014 alkaen Päihde- ja mielenterveyskuntoutus Palvelumaksu Ateriat Muuta huomioitavaa Palveluasuminen ja tehostettu palveluasuminen Asiakkaan nettotulojen ja hyväksyttävien

Lisätiedot

Ikääntyneiden palvelut Asiakasmaksut 2016

Ikääntyneiden palvelut Asiakasmaksut 2016 Ikääntyneiden palvelut Asiakasmaksut 2016 Kotihoidon asiakasmaksut Kotihoitoon kuuluvan kotipalvelun järjestäminen perustuu sosiaalihuoltolain (1301/2014) 19 :n ja kotisairaanhoidon järjestäminen terveydenhuoltolain

Lisätiedot

Erityisryhmien asiakasmaksut alkaen

Erityisryhmien asiakasmaksut alkaen Erityisryhmien asiakasmaksut 1.1.2016 alkaen Päihde- ja mielenterveyskuntoutus Palvelumaksu Ateriat ta huomioitavaa Palveluasuminen ja tehostettu Asiakkaan nettotulojen ja hyväksyttävien menojen erotus

Lisätiedot

Vähintään 20 %:n (1.7.2015 alkaen vähintään 15 %:n) sotainvalideille korvataan kunnan järjestämät sosiaali- ja terveydenhuollon avopalvelut.

Vähintään 20 %:n (1.7.2015 alkaen vähintään 15 %:n) sotainvalideille korvataan kunnan järjestämät sosiaali- ja terveydenhuollon avopalvelut. Kouvolan kaupunki, ikääntyneiden palvelut Kotihoidon asiakasmaksut 1.1.2015 alkaen Kotihoitoon kuuluvan kotipalvelun järjestäminen perustuu sosiaalihuoltolain (710/1982) 17 :ään ja -asetuksen (67/1983)

Lisätiedot

Ikääntyneiden palvelut. asiakasmaksut alkaen

Ikääntyneiden palvelut. asiakasmaksut alkaen Liite 2 Ikääntyneiden palvelut asiakasmaksut 1.1.2017 alkaen Ikäihmisten lautakunta 14.12.2016 78 Säännöllinen kotihoito Kotihoitoon kuuluvan kotipalvelun järjestäminen perustuu sosiaalihuoltolain (1301/2014)

Lisätiedot

Erityisryhmien palvelu Palvelumaksu Ateriat Muuta huomioitavaa. Asiakkaan nettotulojen ja hyväksyttävien menojen erotus 1

Erityisryhmien palvelu Palvelumaksu Ateriat Muuta huomioitavaa. Asiakkaan nettotulojen ja hyväksyttävien menojen erotus 1 Kouvolan kaupunki 1 (6) SOSIAALIPALVELUT (ti) Liite nro x Pela 1.1.2009 Erityisryhmien asiakasmaksut 2009 Erityisryhmien asiakasmaksut ovat asumispalvelujen ja niihin liittyvien tukipalvelujen maksuja.

Lisätiedot

PIRKKALAN KUNNAN LASTEN PÄIVÄHOIDOSSA PERITTÄVÄT HOI- TOMAKSUT 1.8.2014 ALKAEN

PIRKKALAN KUNNAN LASTEN PÄIVÄHOIDOSSA PERITTÄVÄT HOI- TOMAKSUT 1.8.2014 ALKAEN Pirkkalan kunta Sivistysosasto Varhaiskasvatus MAKSUTIEDOTE PIRKKALAN KUNNAN LASTEN PÄIVÄHOIDOSSA PERITTÄVÄT HOI- TOMAKSUT 1.8.2014 ALKAEN 1. KOKOPÄIVÄHOITO... 2 2. HOITOMAKSU USEASTA LAPSESTA... 3 3.

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT

VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT Sivltk. 7.3.2017 17, Liite 5 VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUN MÄÄRÄYTYMINEN Varhaiskasvatuksen asiakaspalvelumaksulaki astuu voimaan 1.3.2017. Laissa säädetään mm. varhaiskasvatuksessa

Lisätiedot

Liite nro 3 Kouvolan kaupunki Pela 13.1.2009. Ei säädöksiä Ryhmäkertoja on yleensä 10.

Liite nro 3 Kouvolan kaupunki Pela 13.1.2009. Ei säädöksiä Ryhmäkertoja on yleensä 10. Liite nro 3 Kouvolan kaupunki Pela 13.1.2009 1 (5) Perusturva Terveydenhuollon asiakast 1.1.2009 alkaen Avoterveydenhuolto nimi Terveyskeskuksen lääkäripalvelun Terveyskeskuksen päivystyksen 12,80 1*)

Lisätiedot

MAKSUJEN PERUSTEET 1.8.2014

MAKSUJEN PERUSTEET 1.8.2014 1 MAKSUJEN PERUSTEET 1.8.2014 MAKSUN MÄÄRÄYTYMINEN päiväkoti- tai perhepäivähoidosta voidaan määrätä kuukausimaksu enintään 11 kuukaudelta toimintakauden (1.8. 31.7.) aikana. Heinäkuu on maksuton kuukausi,

Lisätiedot

Maksut määräytyvät sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain ja kasvatus- ja koulutuslautakunnan sen perusteella antamien ohjeiden mukaisesti.

Maksut määräytyvät sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain ja kasvatus- ja koulutuslautakunnan sen perusteella antamien ohjeiden mukaisesti. Kasvatus- ja koulutuslautakunta 22.6.2016 VARHAISKASVATUKSESTA PERITTÄVÄT MAKSUT 1.8.2016-31.7.2017 Maksut määräytyvät sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain ja kasvatus- ja koulutuslautakunnan

Lisätiedot

Varhaiskasvatusmaksut ja perusteet alkaen

Varhaiskasvatusmaksut ja perusteet alkaen Kosken Tl kunta Sivistystoimi Varhaiskasvatus Varhaiskasvatusmaksut ja perusteet 1.8.2018 alkaen (Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaki) Kosken Tl sivistyslautakunta 20.6.2018 Lasten päivähoitomaksut Maksuprosentit

Lisätiedot

LASTEN PÄIVÄHOITOMAKSUT alkaen

LASTEN PÄIVÄHOITOMAKSUT alkaen LASTEN PÄIVÄHOITOMAKSUT 1.8.2018 alkaen Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut Varhaiskasvatuksesta peritään kuukausimaksu, joka määräytyy perheen koon, bruttotulojen ja lapselle valitun palvelun laajuuden mukaan.

Lisätiedot

ASIAKASMAKSUT 2018, SOSIAALIPALVELUT

ASIAKASMAKSUT 2018, SOSIAALIPALVELUT ASIAKASMAKSUT 2018, SOSIAALIPALVELUT SÄÄNNÖLLINEN KOTIHOITO JA LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELU Kotiin annettavalla palvelulla, kotihoito, tarkoitetaan sosiaalihuoltolain (14/2014) 19 :ssä tarkoitettua kotipalvelua

Lisätiedot

Sivistyslautakunta 13.8.2014 47 Liite 5 VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.8.2014 LUKIEN 1. PÄIVÄKOTI- JA PERHEPÄIVÄHOIDON MAKSUT

Sivistyslautakunta 13.8.2014 47 Liite 5 VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.8.2014 LUKIEN 1. PÄIVÄKOTI- JA PERHEPÄIVÄHOIDON MAKSUT Sivistyslautakunta 13.8.2014 47 Liite 5 VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.8.2014 LUKIEN 1. PÄIVÄKOTI- JA PERHEPÄIVÄHOIDON MAKSUT 1.1 KOKOPÄIVÄMAKSU Päivähoitomaksut perustuvat lakiin (734/1992) ja asetukseen

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUJEN TAKSA ALKAEN

VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUJEN TAKSA ALKAEN VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUJEN TAKSA 1.3.2017 ALKAEN VIHDIN KUNNAN VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUJEN TAKSA 2/5 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaki tulee voimaan 1.3.2017. Laissa säädetään kunnan päiväkodissa

Lisätiedot

Osa-aikaisesta hoidosta peritään kunnan päättämin perustein hoitoaikaan suhteutettu kokopäivähoidon maksua alempi maksu. Tulorajat 1.8.

Osa-aikaisesta hoidosta peritään kunnan päättämin perustein hoitoaikaan suhteutettu kokopäivähoidon maksua alempi maksu. Tulorajat 1.8. Sivistyslautakunta 17 15.05.2014 PÄIVÄHOITOMAKSUT 1.8.2014 ALKAEN Sivltk 17 Lasten päivähoidosta perittävä kuukausimaksu perustuu sosiaali- ja terveyden huollon asiakasmaksuista annettuun lakiin ja asetukseen.

Lisätiedot

Sauvon kunta VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT LUKIEN. Vahvistettu koulutuslautakunnassa

Sauvon kunta VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT LUKIEN. Vahvistettu koulutuslautakunnassa Sauvon kunta VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.3.2017 LUKIEN Vahvistettu koulutuslautakunnassa 28.2.2017 15 2 VARHAISKASVATUS Varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen määräytymisperusteet Varhaiskasvatuslaissa

Lisätiedot

Vanhusten asumisen maksut Kuusamossa 1.10.2015 alkaen

Vanhusten asumisen maksut Kuusamossa 1.10.2015 alkaen Vanhusten asumisen maksut Kuusamossa 1.10.2015 alkaen Asumispalveluiden järjestäminen perustuu sosiaalihuoltolain (1982/710) 17 ja asetuksen (1983/607) 10 säädöksiin, joiden mukaan kunnan on huolehdittava

Lisätiedot

11-20 tuntia/kk. 5-10 tuntia/kk

11-20 tuntia/kk. 5-10 tuntia/kk JUUPAJOEN KUNNAN SOSIAALIPALVELUIDEN ASIAKASMAKSUT 1.1.2015 (keltaisella merkityt muutoksia/tarkennuksia) Sosiaalihuoltolain (388/2008) mukaisista palveluista perittäviä maksuja, korvauksia ja vuokria

Lisätiedot

KANGASNIEMEN KUNTA Sivistyslautakunta LASTEN PÄIVÄHOIDOSTA PERITTÄVÄT MAKSUT

KANGASNIEMEN KUNTA Sivistyslautakunta LASTEN PÄIVÄHOIDOSTA PERITTÄVÄT MAKSUT KANGASNIEMEN KUNTA Sivistyslautakunta LASTEN PÄIVÄHOIDOSTA PERITTÄVÄT MAKSUT Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut on sidottu indeksiin asiakasmaksulain (734/1992) 2 :n 2 momentin perusteella. Indeksitarkistukset

Lisätiedot

KAUHAJOEN KAUPUNGIN PÄIVÄHOITOMAKSUA KOSKEVAT OHJEET 1.8.2014 LUKIEN

KAUHAJOEN KAUPUNGIN PÄIVÄHOITOMAKSUA KOSKEVAT OHJEET 1.8.2014 LUKIEN KAUHAJOEN KAUPUNGIN PÄIVÄHOITOMAKSUA KOSKEVAT OHJEET 1.8.2014 LUKIEN Hyväksytty Kauhajoen kaupungin varhaiskasvatusjohtokunnassa 30.1.2014, 2 1. PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUJEN MÄÄRÄYTYMINEN Lasten päivähoidosta

Lisätiedot

PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUTIEDOTE 1.8.2014 1(4) Päivähoitomaksun määräytyminen

PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUTIEDOTE 1.8.2014 1(4) Päivähoitomaksun määräytyminen PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUTIEDOTE 1.8.2014 1(4) Päivähoitomaksun määräytyminen Päivähoitomaksujen määräytyminen perustuu lakiin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista (734/1992). Opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut on sidottu asiakasmaksulain mukaisiin indeksitarkistuksiin, jotka tehdään kahden vuoden välein.

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut on sidottu asiakasmaksulain mukaisiin indeksitarkistuksiin, jotka tehdään kahden vuoden välein. TAMMELAN KUNTA Sivistyspalvelut Varhaiskasvatuksen palvelualue VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 01.01.2018 ALKAEN Sivistyslautakunta 17.1.2018 9 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut on sidottu asiakasmaksulain

Lisätiedot

PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUJEN TOIMINTAOHJE. 1.8.2014 lukien

PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUJEN TOIMINTAOHJE. 1.8.2014 lukien PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUJEN TOIMINTAOHJE 1.8.2014 lukien 1 PERUSTEET Päivähoitomaksut perustuvat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annettuun lakiin ja asetuksiin. Kunnallisen päiväkotihoidon

Lisätiedot

Sauvon kunta VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT LUKIEN. Vahvistettu sivistyslautakunnassa

Sauvon kunta VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT LUKIEN. Vahvistettu sivistyslautakunnassa Sauvon kunta VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.8.2018 LUKIEN Vahvistettu sivistyslautakunnassa 18.1.2018 5 2 VARHAISKASVATUS Varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen määräytymisperusteet Asiakasmaksu määräytyy

Lisätiedot

Kaarinan kaupunki VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT LUKIEN

Kaarinan kaupunki VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT LUKIEN Kaarinan kaupunki VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.3.2018 LUKIEN 1 VARHAISKASVATUS Varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen määräytymisperusteet Varhaiskasvatuslaissa tarkoitetusta päiväkoti- ja perhepäivähoitona

Lisätiedot

SULKAVAN KUNTA Varhaiskasvatus

SULKAVAN KUNTA Varhaiskasvatus SULKAVAN KUNTA Varhaiskasvatus KUNNALLINEN PÄIVÄHOITO Asiakasmaksujen määräytyminen 1.8.2014 alkaen Lasten päivähoitomaksut määräytyvät sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain ja asetuksen

Lisätiedot

PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUT

PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUT ISOJOKI PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUT ISOJOEN KUNNAN PÄIVÄHOITOMAKSUA KOSKEVAT OHJEET 1.1.2018 LUKIEN PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUJEN MÄÄRÄYTYMINEN Lasten päivähoidosta perittävä kuukausimaksu perustuu sosiaali-

Lisätiedot

PÄLKÄNEEN KUNTA Päivämäärä Perusturvalautakunta

PÄLKÄNEEN KUNTA Päivämäärä Perusturvalautakunta PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUJEN TOIMINTAOHJE 01.08.2012-31.07.2013 PERUSTEET Päivähoitomaksut perustuvat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annettuun lakiin ja asetuksiin. KOKOPÄIVÄHOITO Lasten

Lisätiedot

Vanhuspalveluiden maksut alkaen

Vanhuspalveluiden maksut alkaen Vanhuspalveluiden maksut 1.3.2018 alkaen Eurajoki Harjavalta Huittinen Kokemäki Nakkila Säkylä Ympärivuorokautiset palvelut/ Myöntämisperusteet, sisällöt ja maksut 1.3.2018 alkaen Nakkila Kotihoito Jatkuvasti

Lisätiedot

2.1 Yleistä 2.1 Päivähoitomaksujen maksuprosentit ja tulorajat 3. PÄIVÄHOITOMAKSUN PERUSTEENA OLEVAT TULOT JA NIIDEN SELVITTÄMINEN

2.1 Yleistä 2.1 Päivähoitomaksujen maksuprosentit ja tulorajat 3. PÄIVÄHOITOMAKSUN PERUSTEENA OLEVAT TULOT JA NIIDEN SELVITTÄMINEN PÄIVÄHOITOMAKSUN MÄÄRÄÄMINEN JA PERIMINEN PADASJOEN KUNNASSA 01.08.2014 ALKAEN 1. SÄÄDÖKSET 2. PÄIVÄHOITOMAKSUN MÄÄRÄÄMINEN 2.1 Yleistä 2.1 Päivähoitomaksujen maksuprosentit ja tulorajat 3. PÄIVÄHOITOMAKSUN

Lisätiedot

Kunnallisesta varhaiskasvatuksesta perittävät maksut alkaen

Kunnallisesta varhaiskasvatuksesta perittävät maksut alkaen Sivistyslautakunta 23.5.2018 Kunnallisesta varhaiskasvatuksesta perittävät maksut 1.8.2018 alkaen 1. Perheen koko Maksut määräytyvät varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain ja sivistyslautakunnan sen perusteella

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut 1 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut Someron kaupungin määrittelemät maksuperusteet 1.8.2018 alkaen Varhaiskasvatuksesta peritään kuukausimaksu, joka määräytyy varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain (1503/2016)

Lisätiedot

Asiakasmaksujen käsittely ja laskutus

Asiakasmaksujen käsittely ja laskutus Asiakasmaksujen käsittely ja laskutus Nivalan varhaiskasvatuspalvelut Hyväksytty Nivalan kaupungin sivistyslautakunnassa 21.6.2016, 58 Tiedote päivähoitomaksuista 1.8.2016 31.7.2018 Välttyäksenne takautuvilta

Lisätiedot

KUNNALLISESTA VARHAISKASVATUKSESTA PERITTÄVÄT MAKSUT ALKAEN

KUNNALLISESTA VARHAISKASVATUKSESTA PERITTÄVÄT MAKSUT ALKAEN Kasvatus- ja koulutuslautakunta 1.2.2017 4 KUNNALLISESTA VARHAISKASVATUKSESTA PERITTÄVÄT MAKSUT 1.3.2017 ALKAEN Maksut määräytyvät varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain ja kasvatus- ja koulutuslautakunnan

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUJEN PERUSTEET ALKAEN

VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUJEN PERUSTEET ALKAEN VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUJEN PERUSTEET 1.3.2017 ALKAEN Varhaiskasvatuksesta perittäviin maksuihin sovelletaan varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista annettua lakia (1503/2016). Korkein maksu on 290

Lisätiedot

LASTEN VARHAISKASVATUKSESTA PERITTÄVÄT MAKSUT Voimassa alkaen PERHEKOKO TULOT TULOSELVITYS

LASTEN VARHAISKASVATUKSESTA PERITTÄVÄT MAKSUT Voimassa alkaen PERHEKOKO TULOT TULOSELVITYS LASTEN VARHAISKASVATUKSESTA PERITTÄVÄT MAKSUT Voimassa 1.8.2017 alkaen Lasten varhaiskasvatuksesta perittävät maksut perustuvat lakiin varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista (1503/2016). Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

16-23 käyntiä/kuukausi 1 563 15% 20% 25% 35% 5-15 käyntiä/kuukausi 2 1039 13% 16% 19% 22% 3 1628 9% 12% 15% 18% 4 2014 9% 11% 13% 15%

16-23 käyntiä/kuukausi 1 563 15% 20% 25% 35% 5-15 käyntiä/kuukausi 2 1039 13% 16% 19% 22% 3 1628 9% 12% 15% 18% 4 2014 9% 11% 13% 15% VANHUSPALVELUJEN ASIAKASMAKSUT 1.1.2014 ALKAEN KOTIHOITO Säännöllinen kotihoito Kotona annettavalla palvelulla tarkoitetaan sosiaalihuoltoasetuksen ( 607/83) 9 :ssä tarkoitettuja kotipalveluita ja kansanterveyslain

Lisätiedot

PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUT

PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUT ISOJOKI PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUT ISOJOEN KUNNAN PÄIVÄHOITOMAKSUA KOSKEVAT OHJEET 1.8.2016 LUKIEN PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUJEN MÄÄRÄYTYMINEN Lasten päivähoidosta perittävä kuukausimaksu perustuu sosiaali-

Lisätiedot

PÄLKÄNEEN KUNTA Päivämäärä Sivistyslautakunta TIEDOTE VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUISTA Varhaiskasvatuksen uusi asiakasmaksulaki

PÄLKÄNEEN KUNTA Päivämäärä Sivistyslautakunta TIEDOTE VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUISTA Varhaiskasvatuksen uusi asiakasmaksulaki TIEDOTE VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUISTA Varhaiskasvatuksen uusi asiakasmaksulaki alkaen 1.3.2017 1 PERUSTEET Uusi varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaki (1503/2016) tulee voimaan 1.3.2017. Laissa säädetään

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain ja -asetuksen mukaisten maksujen tarkistaminen

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain ja -asetuksen mukaisten maksujen tarkistaminen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 1138/02.05.00/2013 402 Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulain ja -asetuksen mukaisten maksujen tarkistaminen 1.1.2017 Päätöshistoria Sosiaali- ja terveyspalvelujen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveystoimen muuttuneet asiakasmaksut alkaen

Sosiaali- ja terveystoimen muuttuneet asiakasmaksut alkaen 1 (5) 1 MUUT AVOSAIRAANHOIDON ASIAKASMAKSUT 31.12.2017 saakka 1.1.2018 lukien Lääkärintodistus tai - lausunto Lääkärintodistus ja lausunto Maksullisuus riippuu todistuksen / lausunnon laadusta. Ks. tarkemmin

Lisätiedot

PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUT

PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUT Karijoki Liite nro 2 Kasvatus- ja opetusltk 15.05.2012 12 PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUT Karijoen kunnan päivähoitomaksua koskevat ohjeet 1.8.2012 lukien 1. PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUJEN MÄÄRÄYTYMINEN Lasten

Lisätiedot

Hoitomaksu määräytyy sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annettuun lakiin ja asetukseen (734/1992).

Hoitomaksu määräytyy sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annettuun lakiin ja asetukseen (734/1992). Hoitomaksu määräytyy sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annettuun lakiin ja asetukseen (734/1992). Tulotiedot tulee toimittaa päivähoidon johtajalle hakemuksen palautuksen yhteydessä, kuitenkin

Lisätiedot

LAUKAAN KUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUMAKSUT 1.1. 31.12.2014

LAUKAAN KUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUMAKSUT 1.1. 31.12.2014 Kunnanhallitus 9.12.2013 LAUKAAN KUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUMAKSUT 1.1. 31.12.2014 1. Soveltamisala: Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista perittävistä maksuista säädetään sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

SIVISTYSPALVELUT VARHAISKASVATUS TIEDOTE VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUISTA ALKAEN

SIVISTYSPALVELUT VARHAISKASVATUS TIEDOTE VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUISTA ALKAEN SIVISTYSPALVELUT VARHAISKASVATUS TIEDOTE VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUISTA 1.8.2018 ALKAEN 2 PERUSTEET Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista on säädetty lailla 1503/2016. Varhaiskasvatuksen asiakasmaksu

Lisätiedot

Yksilökohtainen fysioterapia hoitokerta 8,80 11,50

Yksilökohtainen fysioterapia hoitokerta 8,80 11,50 LIITE 26 PERUSTURVALAUTAKUNTA 9.12.2015 60 HÄMEENKYRÖN KUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON ASIAKASMAKSUT 1.1.2016 alkaen: Terveyskeskuksen avosairaanhoidon käyntimaksu - lääkärikäynti 16,10 20,90 - sairaanhoitajakäynti

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksutiedote voimassa

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksutiedote voimassa Varhaiskasvatuksen asiakasmaksutiedote voimassa 1.3.2017 - Mihin varhaiskasvatuksen asiakasmaksu perustuu? Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut perustuvat Varhaiskasvatuksesta annettuun asiakasmaksulakiin,

Lisätiedot

Perheen koko Tuloraja Maksuprosentti Korkeimman maksun vähimmäistuloraja

Perheen koko Tuloraja Maksuprosentti Korkeimman maksun vähimmäistuloraja LIITE PÄIVÄHOITOMAKSUPÄÄTÖKSEEN PÄIVÄHOITOMAKSUT 1.8.2014 ALKAEN Kokopäivähoidon tulojen mukainen lapsikohtainen maksu on 26 /kk - 283 /kk. Mikäli tulojen ja perhekoon mukainen kokopäivähoidon maksu alittaa

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut 2014 Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut Sisällysluettelo Terveydenhuollon asiakasmaksut... 3 Kotihoidon maksut... 9 Jatkuvan ja säännöllisen kotihoidon maksutaulukko Tilapäisen kotihoidon maksut

Lisätiedot

Päivähoidon kuukausimaksu määräytyy perheen koon mukaan prosenttiosuutena perheen bruttotuloista.

Päivähoidon kuukausimaksu määräytyy perheen koon mukaan prosenttiosuutena perheen bruttotuloista. PÄIVÄHOITOMAKSUT 1.8.2012 alkaen Päivähoidon kuukausimaksu määräytyy perheen koon mukaan prosenttiosuutena perheen bruttotuloista. Kokopäivähoidon maksu Perheen nuorimmasta lapsesta maksun enimmäismäärä

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut. Sosiaali- ja terveydenhuollon. asiakasmaksut

Hyvinvointipalvelut. Sosiaali- ja terveydenhuollon. asiakasmaksut Hyvinvointipalvelut Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut 2013 Sisällysluettelo Terveydenhuollon asiakasmaksut 1.1.2013 alkaen... 3 Avoterveydenhuolto... 3 Suun terveydenhuolto... 5 Laitoshoito (erikoissairaanhoito,

Lisätiedot

LASTEN PÄIVÄHOITOMAKSUN MÄÄRÄYTYMINEN JA PERIMINEN 1.8.2015 ALKAEN

LASTEN PÄIVÄHOITOMAKSUN MÄÄRÄYTYMINEN JA PERIMINEN 1.8.2015 ALKAEN 1. SÄÄDÖKSET LASTEN PÄIVÄHOITOMAKSUN MÄÄRÄYTYMINEN JA PERIMINEN 1.8.2015 ALKAEN VARHLTK 6/2015 Lasten päivähoidosta perittävä kuukausimaksu perustuu sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annettuun

Lisätiedot

ASIAKASMAKSUT Säännöllinen kotihoito

ASIAKASMAKSUT Säännöllinen kotihoito ASIAKASMAKSUT 2016 Säännöllinen kotihoito Kotona annettavalla palvelulla tarkoitetaan sosiaaliasetuksen (607/83) 9 :ssä tarkoitettuja kotipalveluita ja kansanterveyslain (66/72) 14 :n 1 mom:n 2 kohdan

Lisätiedot

LAUKAAN KUNTA PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUTIEDOTE VOIMASSA 1.8.2014 - Sivistysosasto Päivähoitopalvelut. Mihin päivähoitomaksu perustuu?

LAUKAAN KUNTA PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUTIEDOTE VOIMASSA 1.8.2014 - Sivistysosasto Päivähoitopalvelut. Mihin päivähoitomaksu perustuu? LAUKAAN KUNTA Sivistysosasto Päivähoitopalvelut PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUTIEDOTE VOIMASSA 1.8.2014 - Mihin päivähoitomaksu perustuu? Päivähoitomaksut perustuvat sosiaali- ja terveyshuollon asiakasmaksuista

Lisätiedot

VANHUSPALVELUIDEN ASIAKASMAKSUT 2015. Perusturvalautakunta 17.12.2014 116

VANHUSPALVELUIDEN ASIAKASMAKSUT 2015. Perusturvalautakunta 17.12.2014 116 VANHUSPALVELUIDEN ASIAKASMAKSUT 2015 Perusturvalautakunta 17.12.2014 116 2 (11) PALVELUASUMISEN ASIAKASMAKSUT 1.1.2015 Palveluasuminen/asiakasmaksu Maksun määräytymiseen käytetään säännöllisen kotihoidon

Lisätiedot

Rantasalmen kunta Sivistysosasto/varhaiskasvatus VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT ALKAEN

Rantasalmen kunta Sivistysosasto/varhaiskasvatus VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT ALKAEN VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.3.2017 ALKAEN Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain (1503/2016) mukaan laissa säädetään kunnan järjestämässä päiväkoti- ja perhepäivähoidossa perittävistä maksuista. Rantasalmen

Lisätiedot

Perheen koko, henkilöä Tuloraja, euroa/kuukausi Korkein maksuprosentti , , , , ,9

Perheen koko, henkilöä Tuloraja, euroa/kuukausi Korkein maksuprosentti , , , , ,9 VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.8.2017 LUKIEN 1. PÄIVÄKOTI- JA PERHEPÄIVÄHOIDON MAKSUT 1.1 Kokoaikaisen varhaiskasvatuksen kuukausimaksu. Päivähoitomaksu lasketaan prosenttiosuutena perheen bruttotuloista.

Lisätiedot

LASTEN VARHAISKASVATUKSESTA PERITTÄVÄT MAKSUT Voimassa alkaen PERHEKOKO TULOT TULOSELVITYS

LASTEN VARHAISKASVATUKSESTA PERITTÄVÄT MAKSUT Voimassa alkaen PERHEKOKO TULOT TULOSELVITYS LASTEN VARHAISKASVATUKSESTA PERITTÄVÄT MAKSUT Voimassa 1.3.2017 alkaen Lasten varhaiskasvatuksesta perittävät maksut perustuvat lakiin varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista (1053/2016). Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

TIEDOTE LASTEN PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUISTA 1.8.2015 ALKAEN

TIEDOTE LASTEN PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUISTA 1.8.2015 ALKAEN TIEDOTE LASTEN PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUISTA 1.8.2015 ALKAEN 2 PERUSTEET Päivähoitomaksut perustuvat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annettuun lakiin ja asetukseen. Päivähoitomaksu määräytyy

Lisätiedot

TERVEYSPALVELUJEN MAKSUT. Avoterveydenhoidon maksut

TERVEYSPALVELUJEN MAKSUT. Avoterveydenhoidon maksut Perusturvalautakunta 65 19.12.2013 Sosiaali- ja terveydenhuollon uudet asiakasmaksut 1.1.2014 Ptltk 65 Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuissa noudatetaan sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista

Lisätiedot

Kärsämäen kunta VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.1.2015 ALKAEN

Kärsämäen kunta VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.1.2015 ALKAEN Liite opetustoimen ltk 152 /1,1.12.2014 Kärsämäen kunta VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.1.2015 ALKAEN Lasten päivähoidosta perittävät maksut perustuvat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista

Lisätiedot

Hyväksytty Kauhajoen kaupungin varhaiskasvatusjohtokunnassa 8.3.2016, 6

Hyväksytty Kauhajoen kaupungin varhaiskasvatusjohtokunnassa 8.3.2016, 6 Hyväksytty Kauhajoen kaupungin varhaiskasvatusjohtokunnassa 8.3.2016, 6 1. VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUJEN MÄÄRÄYTYMINEN Varhaiskasvatuksesta perittävä kuukausimaksu perustuu sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT ALKAEN

VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT ALKAEN VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 01.01.2018 ALKAEN Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaissa (1503/2016) säädetään kunnan järjestämässä päiväkoti- ja perhepäivähoidossa perittävistä maksuista. Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

LASTEN VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT ALKAEN

LASTEN VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT ALKAEN PELLON KUNTA Hyvinvointilautakunta/ Varhaiskasvatus LUE JA SÄILYTÄ Elokuu 2017 LASTEN VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.8.2017 ALKAEN Päivähoitomaksuista säädetään sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista

Lisätiedot

Varhaiskasvatus 1(5)

Varhaiskasvatus 1(5) Varhaiskasvatus 1(5) LASTEN PÄIVÄHOIDOSTA PERITTÄVÄT ASIAKASMAKSUT 1.8.2016 31.7.2017 PERUSTEET Päivähoitomaksujen enimmäismäärät sekä pienimmän perittävän maksun euromäärä on tarkistettu sosiaaliala-

Lisätiedot

Asiakasmaksut Paraisten kunnallisessa varhaiskasvatuksessa alkaen

Asiakasmaksut Paraisten kunnallisessa varhaiskasvatuksessa alkaen Asiakasmaksut Paraisten kunnallisessa varhaiskasvatuksessa 1.8.2017 alkaen Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut määräytyvät varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain (1503/2016) ja sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun

Lisätiedot

SIVISTYSPALVELUT VARHAISKASVATUS TIEDOTE VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUISTA ALKAEN

SIVISTYSPALVELUT VARHAISKASVATUS TIEDOTE VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUISTA ALKAEN SIVISTYSPALVELUT VARHAISKASVATUS TIEDOTE VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUISTA 1.10.2019 ALKAEN 2 PERUSTEET Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista on säädetty lailla 1503/2016. Varhaiskasvatuksen asiakasmaksu

Lisätiedot

Päivähoidon asiakasmaksut

Päivähoidon asiakasmaksut Päivähoidon asiakasmaksut Mänttä-Vilppulan sivistyslautakunta Tämä esite on voimassa 1.8.2012 alkaen toistaiseksi. Se on tarkoitettu teille avuksi päivähoidon maksuasioissa. Toivomme, että säilytätte esitteen,

Lisätiedot

122 Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut 1.1.2015 alkaen. Esitys Sosiaali- ja terveysjohtaja Markus Hemmilä:

122 Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut 1.1.2015 alkaen. Esitys Sosiaali- ja terveysjohtaja Markus Hemmilä: ROVANIEMI Perusturvalautakunta KAUPKIRJ: 1160 /2013 PÖYTÄKIRJANOTE Kokouspäivämäärä 25.11.2014 Sivu 1 122 Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut 1.1.2015 alkaen Lain sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT

VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT Oripään kunta, Sosiaalilautakunta Koulutie 2 32500 Oripää puh. 02 7625 300 VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT voimaan 1.8.2014 alkaen Lasten päivähoitomaksut määräytyvät sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista

Lisätiedot

SIVISTYSPALVELUT VARHAISKASVATUS TIEDOTE VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUISTA ALKAEN

SIVISTYSPALVELUT VARHAISKASVATUS TIEDOTE VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUISTA ALKAEN SIVISTYSPALVELUT VARHAISKASVATUS TIEDOTE VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUISTA 1.3.2017 ALKAEN 2 PERUSTEET Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista on säädetty lailla 1503/2016. Varhaiskasvatuksen asiakasmaksu

Lisätiedot

SOSIAALITOIMEN ASIAKASMAKSUT 1.1.2016 ALKAEN

SOSIAALITOIMEN ASIAKASMAKSUT 1.1.2016 ALKAEN SOSIAALITOIMEN ASIAKASMAKSUT 1.1.2016 ALKAEN Petula 15.12.2015 114 SISÄLLYS IKÄÄNTYNEIDEN PALVELUT... 1 Kotihoidon asiakasmaksut... 1 Tilapäisen kotihoidon maksut... 4 Vanhusten tehostetun palveluasumisen

Lisätiedot

1 SÄÄDÖKSET 2 PÄIVÄHOITOMAKSUN MÄÄRÄÄMINEN 2.1 Yleistä 2.2 Päivähoitomaksujen maksuprosentit ja tulorajat

1 SÄÄDÖKSET 2 PÄIVÄHOITOMAKSUN MÄÄRÄÄMINEN 2.1 Yleistä 2.2 Päivähoitomaksujen maksuprosentit ja tulorajat ASIKKALAN KUNTA VARHAISKASVATUS LASTEN PÄIVÄHOITOMAKSUN MÄÄRÄÄMINEN JA PERIMINEN 1 SÄÄDÖKSET 2 PÄIVÄHOITOMAKSUN MÄÄRÄÄMINEN 2.1 Yleistä 2.2 Päivähoitomaksujen maksuprosentit ja tulorajat 3 PÄIVÄHOITOMAKSUN

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT

VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT Oripään kunta, sivistyslautakunta Koulutie 2 puh. 02 7625 300 www.oripaa.fi VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT voimaan 1.8.2016 alkaen Lasten päivähoitomaksut määräytyvät sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista

Lisätiedot

LASTEN PÄIVÄHOIDOSTA PERITTÄVÄT ASIAKASMAKSUT 1.8.2014

LASTEN PÄIVÄHOIDOSTA PERITTÄVÄT ASIAKASMAKSUT 1.8.2014 Ohje 1 (5) LASTEN PÄIVÄHOIDOSTA PERITTÄVÄT ASIAKASMAKSUT 1.8.2014 Lasten päivähoidosta perittävä kuukausimaksu perustuu sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annettuun lakiin ja asetukseen. Päivähoitomaksu

Lisätiedot

Säännöllisen kotihoidon ja lapsiperheiden kotipalvelun kuukausimaksutaulukko: Henkilö -määrä. Valvottu h/kk

Säännöllisen kotihoidon ja lapsiperheiden kotipalvelun kuukausimaksutaulukko: Henkilö -määrä. Valvottu h/kk ASIAKASMAKSUT 2017 Säännöllinen kotihoito Kotona annettavalla palvelulla tarkoitetaan sosiaaliasetuksen (607/83) 9 :ssä tarkoitettuja kotipalveluita ja kansanterveyslain (66/72) 14 :n 1 mom:n 2 kohdan

Lisätiedot

LASTEN PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUTIEDOTE 1.8.2012

LASTEN PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUTIEDOTE 1.8.2012 LASTEN PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUTIEDOTE 1.8.2012 Mikä on päivähoitomaksu? Päivähoitomaksu on kuukausimaksu, joka peritään enintään 11 kalenterikuukaudelta toimintavuoden (1.8 31.7) aikana. Maksuton kuukausi

Lisätiedot

PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUTIEDOT voimassa 1.8.2014- Mihin päivähoitomaksu perustuu? Perheen koko. Perheen tulot. Kuukausimaksu

PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUTIEDOT voimassa 1.8.2014- Mihin päivähoitomaksu perustuu? Perheen koko. Perheen tulot. Kuukausimaksu PÄIVÄHOIDON ASIAKASMAKSUTIEDOT voimassa 1.8.2014- Mihin päivähoitomaksu perustuu? Päivähoitomaksut perustuvat sosiaali- ja terveyshuollon asiakasmaksuista annettuun lakiin. Laissa säädetään mm. lasten

Lisätiedot

Korkein maksuprosentti Korkeimman maksun tuloraja 2 1 403 11,5 3 925 3 1 730 9,4 4 815 4 2 053 7,9 5 724 5 2 191 7,9 5 862 6 2 328 7,9 5 999

Korkein maksuprosentti Korkeimman maksun tuloraja 2 1 403 11,5 3 925 3 1 730 9,4 4 815 4 2 053 7,9 5 724 5 2 191 7,9 5 862 6 2 328 7,9 5 999 NAANTALIN KAUPUNKI 15.6.2016 Sivistysvirasto, varhaiskasvatus MAKSUTIEDOTE PÄIVÄHOITOLASTEN VANHEMMILLE Kunnallisessa kokopäivähoidossa noudatetaan sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulaissa (734/1992,

Lisätiedot

Päivähoitopalvelujen maksut Pöytyällä 1.8.2012 lukien

Päivähoitopalvelujen maksut Pöytyällä 1.8.2012 lukien Päivähoitopalvelujen maksut Pöytyällä 1.8.2012 lukien 2 1. PÄIVÄHOITOMAKSUN MÄÄRÄYTYMINEN... 3 2. MAKSUPROSENTIT JA TULORAJAT... 3 2.1 Osapäivähoito... 3 2.2 Osa-aikahoito... 3 2.3 Poissaolot päivähoidossa:...

Lisätiedot

Sosiaalihuoltolain mukaisten asumispalvelujen maksut

Sosiaalihuoltolain mukaisten asumispalvelujen maksut Sosiaalihuoltolain mukaisten asumispalvelujen maksut 1.1.2014 Tehostettu palveluasuminen on tarkoitettu henkilölle, joka ei selviydy omassa kodissaan tehostetun kotihoidon turvin. Asukkaan maksut koostuvat

Lisätiedot

PÄIVÄHOITOMAKSUN MÄÄRÄÄMINEN JA PERIMINEN ALKAEN

PÄIVÄHOITOMAKSUN MÄÄRÄÄMINEN JA PERIMINEN ALKAEN 1 (6) PÄIVÄHOITOMAKSUN MÄÄRÄÄMINEN JA PERIMINEN 01.08.2016 ALKAEN Säädökset Lasten päivähoidosta perittävä kuukausimaksu perustuu sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annettuun lakiin ja asetukseen.

Lisätiedot

LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN PERUSTEET JA MAKSUT 1.3.2016

LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN PERUSTEET JA MAKSUT 1.3.2016 LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN PERUSTEET JA MAKSUT 1.3.2016 Perusturvalautakunta 25.2.2016 Liite Sivu 2 / 7 Sisällys LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET 1.3.2016 -----------------------------

Lisätiedot

LAUKAAN KUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUMAKSUT 1.1. 31.12.2015

LAUKAAN KUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUMAKSUT 1.1. 31.12.2015 LAUKAAN KUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUMAKSUT 1.1. 31.12.2015 1. Soveltamisala: Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista perittävistä maksuista säädetään sosiaalija terveydenhuollon asiakasmaksuista

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT alkaen

VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT alkaen VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.1.2018 alkaen Asiakasmaksulakia muutettiin 1.1.2018 alkaen tulorajojen ja sisaralennusten osalta. Nyt päätetyt muutokset muuttavat em. lakimuutoksen tulorajoja sekä asiakasmaksuja

Lisätiedot

Tuloraja. Korkeimman maksun tuloraja /kk 2 1 355 11,5 3 816 3 1 671 9,4 4 682 4 1 983 7,9 5 565 5 2 116 7,9 5 698 6 2 248 7,9 5 830.

Tuloraja. Korkeimman maksun tuloraja /kk 2 1 355 11,5 3 816 3 1 671 9,4 4 682 4 1 983 7,9 5 565 5 2 116 7,9 5 698 6 2 248 7,9 5 830. VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.8.2014 alkaen Humppilan kunta/sivistyslautakunta 16/29.4.2014 Mikä on päivähoitomaksu? Päivähoitomaksu on perheen bruttotuloihin perustuva kuukausimaksu, joka peritään

Lisätiedot

LASTEN

LASTEN LASTEN PÄIVÄHOITOMAKSUT 1.3.2017-31.7.2017 Palvelupiste Kastelli Avoinna: Raatihuoneenkatu 11 Ma-pe klo 9-16 www.hameenlinna.fi/kastelli 13100 Hämeenlinna etunimi.sukunimi@hameenlinna.fi Päivähoidon asiakasmaksun

Lisätiedot

Kaarinan kaupunki VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT LUKIEN

Kaarinan kaupunki VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT LUKIEN Kaarinan kaupunki VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.3.2017 LUKIEN 1 VARHAISKASVATUS Varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen määräytymisperusteet Varhaiskasvatuslaissa tarkoitetusta päiväkoti- ja perhepäivähoitona

Lisätiedot

Varhaiskasvatuspalvelut Sivistyspalvelut

Varhaiskasvatuspalvelut Sivistyspalvelut Laukaan kunta 1 (5) VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUTIEDOTE VOIMASSA 1.3.2017 ALKAEN Mihin varhaiskasvatusmaksu perustuu? Varhaiskasvatusmaksut perustuvat varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista annettuun lakiin.

Lisätiedot

PÄIVÄHOIDON MAKSUT 1.8.2014 LUKIEN

PÄIVÄHOIDON MAKSUT 1.8.2014 LUKIEN Kaarinan kaupunki PÄIVÄHOIDON MAKSUT 1.8.2014 LUKIEN Vahvistettu sivistyslautakunnassa 26.3.2014 14 SISÄLLYS 1. Päivähoitomaksun määräytyminen... 1 2. Maksuprosentit ja tulorajat... 1 2.1 Osapäivähoito...

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA Sosiaali- ja terveystoimiala

NURMIJÄRVEN KUNTA Sosiaali- ja terveystoimiala NURMIJÄRVEN KUNTA PITKÄAIKAISESSA LAITOSHOIDOSSA OLEVALTA PERITTÄVÄN MAKSUN PERUSTEET 2.4.2015 LUKIEN Sosiaali - ja terveyslautakunta 18.3.2015 19 NURMIJÄRVEN KUNTA 2 PITKÄAIKAISESSA LAITOSHOIDOSSA OLEVALTA

Lisätiedot

ASIAKASMAKSUT LAITOSHOIDOSSA. Soveltamisohje

ASIAKASMAKSUT LAITOSHOIDOSSA. Soveltamisohje ASIAKASMAKSUT LAITOSHOIDOSSA Soveltamisohje Sotel 21.1.2010 1 ASIAKASMAKSUT LAITOSHOIDOSSA SOVELTAMISOHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä 2. Pitkäaikainen laitoshoito 2.1. Kuka on pitkäaikaisessa laitoshoidossa?

Lisätiedot

Päivähoitomaksut alkaen / Multian kunta

Päivähoitomaksut alkaen / Multian kunta Päivähoitomaksut 1.3.2017 alkaen / Multian kunta Uusi varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaki (1503/2016) tulee voimaan 1.3.2017. Laissa säädetään kunnan järjestämässä päiväkoti- ja perhepäivähoidossa perittävistä

Lisätiedot

LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELU KRITEERIT JA MAKSUT

LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELU KRITEERIT JA MAKSUT LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELU KRITEERIT JA MAKSUT 1.3.2015 Perusturvalautakunta 11.2.2015 Liite Sivu 2 / 6 SISÄLLYS LAPSIPERHEIDEN KOTIPALVELUN MYÖNTÄMISEN KRITEERIT 1.3.2015 ---------- 3 Hakeminen -----------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

REISJÄRVEN KUNTA VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT ALKAEN

REISJÄRVEN KUNTA VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT ALKAEN REISJÄRVEN KUNTA VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 01.08.2017 ALKAEN Laki varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista (1503/2016) säätää kunnan päiväkodissa ja perhepäivähoidossa järjestämästä varhaiskasvatuksesta

Lisätiedot

2 1 355 11,5 3 815,87 3 1 671 9,4 4 681,64 4 1 983 7,9 5 565,28 5 2 116 7,9 5 698,28 6 2 248 7,9 5 830,28

2 1 355 11,5 3 815,87 3 1 671 9,4 4 681,64 4 1 983 7,9 5 565,28 5 2 116 7,9 5 698,28 6 2 248 7,9 5 830,28 Oriveden Kaupunki Kasvatus- ja opetuspalvelut Varhaiskasvatus LASTEN PÄIVÄHOIDOSTA PERITTÄVÄT ASIAKASMAKSUT 1.8.2014 31.7.2015 PERUSTEET Kunnallisen päivähoidon maksut määräytyvät perheen koon ja tulojen

Lisätiedot

9. Sosiaalihuoltolain mukaisen asumispalvelun maksut

9. Sosiaalihuoltolain mukaisen asumispalvelun maksut LAIHIAN KUNTA Sivu 1 / 6 ASIAKASMAKSUT 1.6.2015 LUKIEN Sisällys AVOPALVELUMAKSUT 1. Kotona annettava säännöllinen palvelu 2. Kotona annettava tilapäinen palvelu 3. Vanhusten asumispalvelut a. vuokra b.

Lisätiedot