-kokonaisuuden alla tehtävät toimet tähtäävät luonnonresurssien kestävään hyödyntämiseen korkealaatuisella ja turvallisella tavalla.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "-kokonaisuuden alla tehtävät toimet tähtäävät luonnonresurssien kestävään hyödyntämiseen korkealaatuisella ja turvallisella tavalla."

Transkriptio

1 Muistio 1 (6) Sisällys 1. Johdanto Elintarviketurva -hakuteeman pääpainotukset Sininen kasvu -hakuteeman pääpainotukset Yleisen haun pääpainotukset Muu toiminta Johdanto Tähän muistioon on koottu Horisontti 2020-ohjelman yhteiskunnalliset haasteet -pilarin 2. kokonaisuuden, eli Euroopan biotalouden haasteet: elintarviketurva, kestävä maatalous, merien ja merenkulun ja sisävesien tutkimus -pääteeman työohjelmaluonnoksen keskeisimmät aiheet. Työohjelmaluonnoksiin on syksyn mittaan odotettavissa vielä jonkin verran muutoksia, mutta luonnoksien perusteella EU:n suorista rahoitusinstrumenteista kiinnostuneiden kannattaa jo aloittaa hakuihin valmistautuminen. Tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma Horisontti 2020 käynnistyy virallisesti , mutta ensimmäisten hakujen odotetaan aukeavan joulukuussa Taulukossa 1 on avattu koko Horisontti ohjelman rakenne. Euroopan biotalouden haasteet: elintarviketurva, kestävä maatalous, merien ja merenkulun ja sisävesien tutkimus -kokonaisuuden alla tehtävät toimet tähtäävät luonnonresurssien kestävään hyödyntämiseen korkealaatuisella ja turvallisella tavalla. Työohjelmaluonnos vuosille sisältää kolmen haun sisällöt: pääteemoina on elintarviketurva ja sininen kasvu, joista molemmista järjestetään yksi haku. Lisäksi tulee yksi haku yleisesti muihin yhteiskunnalliset haasteet -pilarin 2. kokonaisuuden pääteemoihin.

2 Muistio 2 (6) Taulukko 1: Horisontti ohjelman tavoitteet Horisontti 2020 I Huipputason tiede II Teollisuuden johtoasema III Yhteiskunnalliset haasteet 1) Euroopan tutkimus -neuvosto (ERC): tutkimus tieteen eturintamassa 2) Tulevat ja kehittyvät teknologiat (FET). a) avoimet b) ennakoivat c) lippulaivatoimet 3) Marie Skłodowska-Curie (MSCA) -toimet: tutkijaliikkuvuus 4) Tutkimusinfrastruktuuri 1) Johtoasema mahdollistavilla ja teollisuusteknologioilla a) tieto- ja viestintäteknologia b) nanoteknologiat c) kehittyneet materiaalit d) bioteknologia e) kehittynyt valmistus ja prosessointi f) avaruus 2) Riskirahoituksen saatavuus: laina & pääoma 3) Innovointi pk-yrityksissä 1) Terveys, väestönmuutos ja hyvinvointi 2) Elintarviketurva, kestävä maatalous, merien tutkimus ja biotalous 3) Turvallinen, puhdas ja tehokasenergia 4) Älykäs, ympäristöystävällinen ja yhdentynyt liikenne 5) Ilmastotoimet, resurssitehokkuus ja raaka-aineet 6) Eurooppa muuttuvassa maailmassa: osallistavat, innovatiiviset ja pohtivat yhteiskunnat 7) Turvalliset yhteiskunnat: Euroopan ja sen kansalaisten vapauden ja turvallisuuden suojeleminen 2. Elintarviketurva -hakuteeman pääpainotukset Elintarviketurva -teeman hakupainotuksilla on tavoitteena turvata sekä nyt että tulevaisuudessa turvallisten, terveellisten ja kohtuuhintaisten elintarvikkeiden saatavuus eurooppalaisille kuluttajille. Samalla on kuitenkin huolehdittava siitä, ettei hyödykkeiden kuluttamisesta tai elintarvikkeiden ja rehun tuotannosta aiheudu terveyshaittoja ihmisille tai vahinkoa ekosysteemille. Euroopan ruoka- ja juomateollisuus on EU:n suurin yksittäinen tuotantoteollisuuden osa, työllistäen suoraan yli neljä miljoonaa ihmistä. Tutkimus- ja kehitystyöllä voi olla siis valtavat vaikutukset tehokkuuteen niin Euroopassa kun lopulta globaalin ruokaturvan toteutumiseen. Kestävän ruokatuotannon takaamiseksi, vuonna 2014 pääpainotus kohdistuu satotappioiden minimoimiseen, maaperän merkityksen tutkimukseen ja tiedottamiseen sekä maatalouden monimuotoisuuden ja alueellisen tuotannon tukemiseen. Vuonna 2015 keskitytään enemmän kotieläintuotannon ja satojen tuottavuuteen sekä maatalouden genetiikkaan. (11 hakulohkoa) o Maatalouden monimuotoisuuden ja alueellisen tuotannon tukeminen o Geneettiset voimavarat turvaamassa nykyistä ja tulevaa maa- ja metsätaloutta (2015)

3 Muistio 3 (6) o Maaperän hallinta ja sen laadun merkitys satoon o Satotuotannon tuottavuuskuilujen ratkaiseminen (2015) o Kotieläintuotannon tuottavuuskasvun lisääminen ravinnon, genetiikan ja vaihtoehtoisten ravintolähteiden kautta (2015) o Ulkoisten lisäravinteiden optimointi suurtuotannossa (2015) o Eläintaudeista koituvien vahinkojen vähentäminen o Käytännön ratkaisuja maa- ja metsätalouden tuholaisia, rikkakasveja ja tulokaslajeja vastaan o Euroopan Conservation Agriculture (CA) -strategia o Elintarviketuotannon resurssitehokkuuden kehittäminen (2015) o Innovatiivisten uuselintarvikkeiden prosessointitekniikoiden tuominen markkinoille (2015) Turvallisia ja terveellisiä ruokailutottumuksia pyritään tukemaan asettamalla vuonna 2014 painopiste turvalliselle ruoantuotannolle ja vuonna 2015 painotetaan kestävää ja kilpailukykyistä ruoantuotantoa. (3 hakulohkoa) o Viljelykasvien biologisesta saastumisesta koituvien haasteiden selvittäminen (2015) o Uudenlaiset kestävät proteiininlähteet o Parannetaan epidemioiden kontrolloitavuutta kehittämällä taudinaiheuttajien nopeampaa tunnistamista Maailmanlaajuisen ruokaturvan kehittämiseksi pyritään vuonna 2014 integroimaan ruokaturvanäkökulma pientuotannosta aina globaaliin hallintoon saakka keskitytään lisäämään ymmärrystä ruokaturvan rakenteita kohtaan. (3 hakulohkoa) o Pienet maatilat mutta globaalit markkinat: pienten ja perhetilojen merkitys ruokaturvaan o Kohti maailmanlaajuista kestävän elintarviketuotannon hallintoa o Sosioekonomiset haasteet, hintashokit, ruokailutottumukset (2015) Elintarviketurva -hakuteema vaatii poikkileikkaavaa yhteistyötä useilta yhteiskunnalliset haasteet -pilarin osapuolilta, niin kokonaisuuksista 1, 2 kuin 6 (Taulukko 1). 3. Sininen kasvu -hakuteeman pääpainotukset Toinen pääpainopiste keskittyy merien ja vesistöjen entistä tehokkaampaan hyödyntämiseen viiden yksityiskohtaisemman teeman kautta. Esimerkiksi vesistöistä saatava bioenergia, sininen bioteknologia ja vesistöjen mineraalivarantojen hyödyntäminen omaavat valtavan kasvupotentiaalin. EU:n siniseen kasvuun liittyvän taloudellisen toiminnan arvioidaan työllistävän 7 miljoonaa ihmistä vuoteen 2020 mennessä. Pääaihealueita on viisi: Meriympäristön monimuotoisuuden hyödyntäminen painottaa Atlantin valtameren ekosysteemin kestävää hyödyksikäyttöä vuonna 2014, kun 2015 keskitytään merien biodiversiteetin arvioimiseen ja läpikäymiseen. (4 hakulohkoa)

4 Muistio 4 (6) o Atlantin valtameren ekosysteemin säilyttäminen ja kestävä hyödyntäminen o Merien biodiversiteetin tutkiminen (2015) o Uudenlaiset merijohdannaiset biomolekyylit ja teollisuuden biomateriaalit (2015) o Parannetaan teollisuuden mahdollisuuksia hyödyntää merijohdannaisia entsyymejä (2015) Uusiin avomeren haasteisiin keskitytään valmistelemalla suuria teknologiahankkeita vuonna 2014 ja 2015 käynnistyy aloite suuren mittakaavan hankkeeseen, joka pureutuu öljyntorjuntaan ja saasteisiin. (4 hakulohkoa) o Tulevaisuuden avomeritalouden valmistelu o Merenalaisten tekniikoiden kehittäminen meripalveluita varten (2015) o Rakentamista luonnon kanssa älykästä ja kestävää ruoppaamista o Valmiuksien parantaminen öljytuhoja ja valtamerisaasteita vastaan (2015) Suuren mittakaavan hankkeita valmistellaan vuonna 2014 koskien merenpohjan kaivannaistoimintaa. (1 hakulohko) o Merenpohjan kaivannaistoiminta seuraavan askeleen valmistelu 2014 tuetaan merien tarkkailuun liittyvää teknologiakehitystä. (2 hakulohkoa) o Kehitetään Atlantin valtameren tarkkailuasemia valtameriresurssien parempaa hyödyntämistä varten o Ääni- ja kuvateknologian kehittäminen (2015) Lopuksi pyritään kehittämään teeman sosioekonomista ulottuvuutta lisäämällä meriin ja vesistöihin liittyvää tietoisuutta vuosina 2014 ja (6 hakulohkoa) o Meritutkimusten seuranta ja tutkimustulosten levittäminen o Pk-yritysten tukeminen siniseen kasvuun liittyvien innovatiivisten ratkaisujen kehittämiseksi ja markkinoille tuomiseksi o Mereen liittyvä tietoisuus linkittäminen yhteiskuntaan sosiaaliset innovaatiot o Meritutkimukseen liittyvän kansainvälisen yhteistyön vahvistaminen o Eurooppalaisen tutkimusalueen (ERA) vahvistaminen meritutkimukseen liittyen o Napa-alueisiin liittyvä tutkimusyhteistyö Sininen kasvu -linja leikkautuu lähes kaikkien yhteiskunnalliset haasteet -pilarin teemojen (1-6) yli. 4. Yleisen haun pääpainotukset Yhteiskunnalliset haasteet -pilarin 2. kokonaisuuden yleinen haku tukee EU:n avainlinjauksia ja tukee kahden aikaisemman pääteeman sisältöjä. Kestävä maa- ja metsätalous -toimintalinja keskittyy vuonna 2014 turvaamaan EU:n kotieläintuotannon jatkuvuuden ja monitoroimaan kestävää metsätaloutta painotetaan erityisesti maaseutuun kohdistuvaa innovaatiotoimintaa ja kestävämmän metsänhoidon edistämistä. (5 hakulohkoa) o Tutkimuksen ja innovoinnin välisen kuilun sulkeminen: innovaatioiden välittämisen ja tiedonvaihdon keskeinen rooli

5 Muistio 5 (6) o EU:n kotieläintuotannon kestävyyden arviointi (2015) o Maaseutualueiden kasvupotentiaalin hyödyntäminen tehostamalla hallintoa ja sosiaalisia innovaatioita (2015) o Tiedonkeruun ja seurannan yhdenmukaistaminen kestävän metsänhoidon takaamiseksi o Muuttuvan ympäristön metsänhoidon mallit ja joustavat ekosysteemit (2015) Toimenpiteet, joilla lisätään kestävyyttä ja kilpailukykyä turvallisiin ja terveelliset ruokailutottumuksiin keskittyvät vuonna 2014 ruokavalioon ja henkiseen terveyteen, kun 2015 pääteemoina ovat ruokavalio, terveellinen ja turvallinen ruoka. (4 hakulohkoa) o Ruokavalion vaikutus impulsiivisuuteen ja kompulsiivisuuteen o Vanhusväestön aliravitsemuksen torjunta (2015) o Ruokaan liittyvien myrkyllisten aineiden terveysriskien arviointi (2015) o Ruokaöljyt ja rasvat (2015) Vesistöjen resursseja pyritään hyödyntämään keskittymällä 2014 kalojen viljelytuotannon parantamiseen ja hukkakalastuksen vähentämiseen. Vuonna 2015 painopiste on ilmastonmuutoksen vaikutuksissa kalastukseen ja tukimuodoissa kalamarkkinoihin ja -politiikkaan. (5 hakulohkoa) o Eurooppalaisen hukkakalastuksen lopettaminen o Kamppailu vesieläinten viljelytuotantoon liittyviä tauteja ja uhkia vastaan o EU:n ja Latinalaisen Amerikan välisen keskustelufoorumin rakentaminen vesiviljelyyn liittyvissä asioissa o Ekosysteemiin perustuvan lähestymistavan käyttöönotto eurooppalaisessa vesiviljelyssä (2015) o Eurooppalaisen kalastuksen ja vesiviljelyn taloudellisen toiminnan kestävyyden ja kilpailukyvyn varmistaminen merenelävätuotemarkkinoilla (INCO-ulottuvuus) (2015) Toimenpiteet kestävä ja kilpailukykyinen bioteollisuus -alateemassa keskittyy vuonna 2014 innovaatioihin ja seuraavan sukupolven biojalostamoihin keskitytään tukemaan bio-pohjaisten markkinoiden kehittymistä. (6 hakulohkoa) o Tuetaan biojalostamoiden kehitystä laajentamalla ja optimoimalla käytettävissä olevia biomassasatoja o Laajennetaan bioaktiivisten luonnollisten yhdisteiden käytettävyyttä teollisiin sovelluksiin o Vastataan uusiutuvien öljykasvien kysyntään biopohjaisten tuotteiden lähteenä o "Vihreät tehtaat": Innovatiivisia lähestymistapoja kasvimolekyylien kasvatukseen (2015) o Hiilidioksidin muuntaminen kemikaaleiksi (2015) o Innovatiivisten biopohjaisten tuotteiden julkiset tuotantoverkostot (2015) Edellisten lisäksi on yksityiskohtaisia aloitteita Eurooppalaisen tutkimusalueen (ERA) vahvistamiseksi (6 hakulohkoa) o EU:n ja Kiinan välisen elintarviketeollisuuden keskustelufoorumin rakentaminen (2015) o Yhteiskunnan aktivointi, loppukäyttäjien tavoittaminen ja politiikkapäättäjien linkittäminen osallistavaan biotalouden hallinnointiin o Koko Horisontti ohjelman elintarvikkeiden turvallisuus -, kestävä maatalous -, merien ja merenkulun - ja biotalouden tutkimus ja innovaatiohankkeiden linkittäminen o ERA-NET -ohjelman biotalousteemojen verkostointi o ERA-NET -ohjelma kestävässä ja joustavassa elintarvikkeiden ja muiden tuotteiden biotalousjärjestelmässä

6 Muistio 6 (6) o Julkisen sektorin kumppanuudet biotaloudessa (2015) 5. Muu toiminta Yhteiskunnalliset haasteet -pilari keskittyy edellisten aihealueiden lisäksi myös jäteteemaan kolmella hakulohkolla, sekä yhdellä hakulohkolla alateemaan terveyden ja hoidon henkilökohtaistuminen. o Maatalouden jätteiden ja sivutuotteiden kestävän hyödyntämisen varmistaminen (2015) o Järjestelmien suhtautuminen ruokajätteen vähentämiseen, kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön o Biohajoavan jätteen muuntaminen biojalostamoissa uutta lisäarvoa tuoviksi tuotteiksi (2015) o Elintarvikkeiden terveysvaikutusten osoittamisen edellytykset Lisätietoa: Komission Horisontti 2020-ohjelman viralliset sivut: Kyselyt komission työohjelmaluonnoksen yksityiskohtaisemmasta sisällöstä kuten hakulohkojen tarkemmasta kuvauksesta voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen info@eastnorth.fi

Sisällys. 1. Johdanto. Muistio 1 (5) Eerikki Willman

Sisällys. 1. Johdanto. Muistio 1 (5) Eerikki Willman Muistio 1 (5) Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Energiatehokkuus -haun pääpainotukset... 2 3. Vähähiilinen energia -haun pääpainotukset... 4 4. Älykkäät kaupungit ja yhteisöt -haun pääpainotukset... 4 1. Johdanto

Lisätiedot

Yritysten EU-rahoitusmahdollisuudet Elina Holmberg, Tekes

Yritysten EU-rahoitusmahdollisuudet Elina Holmberg, Tekes Yritysten EU-rahoitusmahdollisuudet Elina Holmberg, Tekes 8.11.2017 Miten EU toimii? EU:n budjetti Hallinnoidaan Suomesta: mm. rakennerahastot, maatalouden tuki ym. Hallinnoidaan Euroopan komissiosta:

Lisätiedot

Sisällys. 1. Johdanto. Muistio 1 (5) Eerikki Willman

Sisällys. 1. Johdanto. Muistio 1 (5) Eerikki Willman Muistio 1 (5) Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Tieto- ja viestintäteknologia -hakuteeman pääpainotukset... 2 3. Tulevaisuuden tehtaat: Euroopan tuotantomahdollisuuksien modernisointi... 4 4. EU:n ja Brasilian

Lisätiedot

Eerikki Willman

Eerikki Willman Muistio 1 (5) Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Energiatehokkuus -haun pääpainotukset... 2 3. Vähähiilinen energia -haun pääpainotukset... 3 4. Älykkäät kaupungit ja yhteisöt -haun pääpainotukset... 4 1. Johdanto

Lisätiedot

EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma

EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma 2014 2020 Miten EU toimii? EU:n budjetti Hallinnoidaan Suomesta: mm. rakennerahastot, maatalouden tuki ym. Hallinnoidaan Euroopan komissiosta: mm. Horisontti

Lisätiedot

Business Finland. EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma

Business Finland. EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma 09-2018 Business Finland EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma 2014 2020 Miten EU toimii? EU:n budjetti Hallinnoidaan Suomesta: mm. rakennerahastot, maatalouden tuki ym. Hallinnoidaan Euroopan komissiosta:

Lisätiedot

Euroopan tutkimus FP7 ja Horisontti 2020 Yhteyshenkilöt

Euroopan tutkimus FP7 ja Horisontti 2020 Yhteyshenkilöt Euroopan tutkimus FP7 ja Horisontti 2020 Yhteyshenkilöt Timo Taskinen 22.8.2013 Tutkimuspalvelupäivät EU National contact point (NCP) Kansallinen yhteyshenkilö tutkimuksen ohjelmissa NCP:n rooli ja tehtävät

Lisätiedot

Matchmaking-tapahtumia, EU-rahoituksia ja Horisontti 2020 partnerihakuja

Matchmaking-tapahtumia, EU-rahoituksia ja Horisontti 2020 partnerihakuja Matchmaking-tapahtumia, EU-rahoituksia ja Horisontti 2020 partnerihakuja Enterprise Europe Network maksuttomia kansainvälistymispalveluja PK-yrityksille: kontakteja, tietoa ja neuvontaa Yli 50 maata Yli

Lisätiedot

Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma EU-rahoitusta pk-yrityksille Turku Outi Kauppinen

Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma EU-rahoitusta pk-yrityksille Turku Outi Kauppinen Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma 2014-2020 EU-rahoitusta pk-yrityksille Turku 9.4.2014 Outi Kauppinen Rahoitusta tutkimukseen ja innovointiin Horisontti 2020 ohjelma on Euroopan

Lisätiedot

Mitä siintää Horisontissa? Mikä Horisontti? Osallistumissäännöt Työohjelma Apua ja tietoa tarjolla

Mitä siintää Horisontissa? Mikä Horisontti? Osallistumissäännöt Työohjelma Apua ja tietoa tarjolla Mitä siintää Horisontissa? Mikä Horisontti? Osallistumissäännöt Työohjelma Apua ja tietoa tarjolla Horisontti 2020 Roadshow Seinäjoki, 23.4.2013 Eija Auranen DM # 1114915 Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen

Lisätiedot

T&k-yhteistyö tuottaa tuloksia EU yhdistää tieteen ja tarpeen

T&k-yhteistyö tuottaa tuloksia EU yhdistää tieteen ja tarpeen T&k-yhteistyö tuottaa tuloksia EU yhdistää tieteen ja tarpeen #H2020tiedejatarve Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma 2014-2020 12:30 Kevyt lounas 13:00 Tilaisuuden avaus Jarmo

Lisätiedot

Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vv. 2014-2020. Horisontti 2020 Roadshow Lahti, 14.5.2013 Elina Holmberg EUTI, Tekes

Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vv. 2014-2020. Horisontti 2020 Roadshow Lahti, 14.5.2013 Elina Holmberg EUTI, Tekes Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vv. 2014-2020 Horisontti 2020 Roadshow Lahti, 14.5.2013 Elina Holmberg EUTI, Tekes 1 Rahoitusta tutkimukseen ja innovointiin EU:lta rahoitusta

Lisätiedot

Horizon roadshow. Kiertue Juha Saarnio, Head of Innovation Networks Teknologiateollisuus ry

Horizon roadshow. Kiertue Juha Saarnio, Head of Innovation Networks Teknologiateollisuus ry Horizon 2020 -roadshow Kiertue 14.1. 4.2.2014 Juha Saarnio, Head of Innovation Networks Teknologiateollisuus ry Kehitettävää edellisestä puiteohjelmasta on! Suomi lipeämässä nettomaksajaksi Saantoa lisättävä

Lisätiedot

EU:n Horisontti 2020 rahoitusmahdollisuuksia energiaalalle

EU:n Horisontti 2020 rahoitusmahdollisuuksia energiaalalle EU:n Horisontti 2020 rahoitusmahdollisuuksia energiaalalle Sähkötutkimuspoolin tutkimusseminaari 1.2.2017 Clarion Hotel Helsinki Airport, Vantaa Sini Uuttu, Tekes Miksi mukaan? Verkostoja, merkittävää

Lisätiedot

Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma 2014-2020

Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma 2014-2020 Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma 2014-2020 EUTI, Tekes 9/2014 DM #1326337 EU-rahoituksesta Hallinnoidaan Suomesta: mm. Rakennerahastot EAKR, maatalouden tuki EU:n budjetti Hallinnoidaan

Lisätiedot

Neljä askelta Horisonttiin

Neljä askelta Horisonttiin Neljä askelta Horisonttiin Startti 2020 Kuopio 27.3.2014 EU-rahoitusmahdollisuudet Pohjois-Savossa Heini Günther, H2020 SME NCP www.tekes.eu Horisontti2020@tekes.fi Horisontti 2020 (2014 2020) - rahoitusta

Lisätiedot

Horisontti 2020 ohjelma ja Teollisuuden johtoasema vv. 2014-2020 Avainteknologiat ja älykäs erikoistuminen seminaari Lahti, Fellmannia, 20.5.

Horisontti 2020 ohjelma ja Teollisuuden johtoasema vv. 2014-2020 Avainteknologiat ja älykäs erikoistuminen seminaari Lahti, Fellmannia, 20.5. Horisontti 2020 ohjelma ja Teollisuuden johtoasema vv. 2014-2020 Avainteknologiat ja älykäs erikoistuminen seminaari Lahti, Fellmannia, 20.5.2015 Jarmo Raittila - Teknologia-asiantuntija, Tekes - Kansallinen

Lisätiedot

EU:n suorat rahoitusohjelmat

EU:n suorat rahoitusohjelmat EU:n suorat rahoitusohjelmat Mistä massia hyville ideoille? 27.3.2015 Kotkan Höyrypanimo Marja Holopainen Marja Holopainen, Cursor Oy, 27.3.2015 1 Horisontti 2020 tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma

Lisätiedot

Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma 2014-2020

Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma 2014-2020 Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma 2014-2020 Ammattikorkeakoulujen mahdollisuudet Hanna Vuorinen 14.5.2014 Ammattikorkeakoulujen osallistuminen EU:n 7. puiteohjelmassa 2007-2013

Lisätiedot

Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vv. 2014-2020. Mai Tolonen TEM/Tekes

Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vv. 2014-2020. Mai Tolonen TEM/Tekes Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vv. 2014-2020 Mai Tolonen TEM/Tekes 1 H2020:n uusi luonne ja uudet tavoitteet Tutkimuksen laaja yhdistäminen innovaatiotoimintaan; kohteena

Lisätiedot

Ajankohtaisia KBBE -ohjelmasta Raimo Pakkanen Tekes

Ajankohtaisia KBBE -ohjelmasta Raimo Pakkanen Tekes Ajankohtaisia KBBE -ohjelmasta 4.9.2012 Raimo Pakkanen Tekes Sisältö EU 7 PO KBBE -ohjelman v. 2013 haku (WP 2013) Suomalaisten menestyminen KBBE -ohjelmassa EU:n Biotalousstrategia Horisontti 2020:n 3

Lisätiedot

Horisontti 2020 Meriteollisuudelle sopivat hakuaiheet 2015

Horisontti 2020 Meriteollisuudelle sopivat hakuaiheet 2015 Horisontti 2020 Meriteollisuudelle sopivat hakuaiheet 2015 Elina Holmberg EUTI, Tekes 11.12.2014 DM # Jaossa lähes 80 mrd I Huipputason tiede II Teollisuuden johtoasema III Yhteiskunnalliset haasteet 1.

Lisätiedot

Horisontti 2020 paikkatietoalan yrityksille

Horisontti 2020 paikkatietoalan yrityksille Horisontti 2020 paikkatietoalan yrityksille Anna Hedenborg & Pertti Woitsch, Geowise Oy FLIC klusteritapaaminen 21.5.2014 Yleisesti puiteohjelmasta Horisontti 2020 puiteohjelmalla rahoitetaan eurooppalaisia

Lisätiedot

Mineral raw materials Public R&D&I funding in Finland and Europe, 2015. Kari Keskinen

Mineral raw materials Public R&D&I funding in Finland and Europe, 2015. Kari Keskinen Mineral raw materials Public R&D&I funding in Finland and Europe, 2015 Kari Keskinen DM1369699 DM1369699 Green Mining (2011-2016) 81 projects started (39 company projects and 42 research projects) 117

Lisätiedot

HYVÄ HANKE koulutus. Horisontti 2020 ja pk-yritykset 10.09.2014. Jukka Kohonen, H2020 SME NCP www.tekes.eu Horisontti2020@tekes.fi

HYVÄ HANKE koulutus. Horisontti 2020 ja pk-yritykset 10.09.2014. Jukka Kohonen, H2020 SME NCP www.tekes.eu Horisontti2020@tekes.fi HYVÄ HANKE koulutus Horisontti 2020 ja pk-yritykset 10.09.2014 Jukka Kohonen, H2020 SME NCP www.tekes.eu Horisontti2020@tekes.fi Mitä aiheita rahoitetaan? 7 suurta teemaa: 1. Terveys, väestönmuutos, hyvinvointi

Lisätiedot

Horisontti 2020 & COSME pk-yrityksille

Horisontti 2020 & COSME pk-yrityksille Horisontti 2020 & COSME pk-yrityksille Horisontti 2020 - Rakenne I Huipputason tiede II Teollisuuden johtoasema III Yhteiskunnalliset haasteet 1. Euroopan tutkimus-neuvosto (ERC): tutkimus tieteen eturintamassa

Lisätiedot

DM # Suomen H2020- tunnusluvut

DM # Suomen H2020- tunnusluvut 01-2017 DM # 1768853 Suomen H2020- tunnusluvut 10.1.2017 EUTI - EU:n tutkimus- ja innovaatio-ohjelmat Eija Auranen Sari Federley Heini Günther Elina Holmberg Hanna Vuorinen Horisontti 2020 -ohjelman kansallinen

Lisätiedot

Kestävää kasvua biotaloudesta. Suomen biotalousstrategia

Kestävää kasvua biotaloudesta. Suomen biotalousstrategia Kestävää kasvua biotaloudesta Suomen biotalousstrategia 8.5.2014 Biotalous on talouden seuraava aalto BKT ja Hyvinvointi Fossiilitalous Luontaistalous 1900 2014 2030 Biotalous on talouden seuraava aalto,

Lisätiedot

Business Finland. Lyhyt perehdytys Horisontti 2020 osallistumiseen Webinaari,

Business Finland. Lyhyt perehdytys Horisontti 2020 osallistumiseen Webinaari, 05-2019 Business Finland Lyhyt perehdytys Horisontti 2020 osallistumiseen Webinaari, 27.5.2019 EU:n Horisontti 2020 ohjelma 80 mrd vv. 2014-2020 Tukee: Huipppututkimusta ja tutkijaliikkuvuutta, esim. työskentelyä

Lisätiedot

Starttipaketti EU biotalousstrategiaan pohjautuvaan työpajaan. Mirva Naatula

Starttipaketti EU biotalousstrategiaan pohjautuvaan työpajaan. Mirva Naatula Starttipaketti EU biotalousstrategiaan pohjautuvaan työpajaan Mirva Naatula EU biotalousstrategia Euroopan biotalousstrategia 2012, Innovating for Sustainable Growth: A Bioeconomy for Europe Päätavoitteet:

Lisätiedot

EU:n rahoitusinstrumentit. Elina Holmberg, Tekes EU:n Horisontti 2020 -rahoitusmahdollisuudet meriteollisuudelle 21.8.2015

EU:n rahoitusinstrumentit. Elina Holmberg, Tekes EU:n Horisontti 2020 -rahoitusmahdollisuudet meriteollisuudelle 21.8.2015 EU:n rahoitusinstrumentit Elina Holmberg, Tekes EU:n Horisontti 2020 -rahoitusmahdollisuudet meriteollisuudelle 21.8.2015 Rahoitusta tutkimukseen ja innovointiin Rahoitus perustuu kilpailuun: vain parhaat

Lisätiedot

Mistä bensaa, pk? Horisontin pk-rahoitus. Elina Holmberg & Heini Günther Hanat auki Horisonttiin

Mistä bensaa, pk? Horisontin pk-rahoitus. Elina Holmberg & Heini Günther Hanat auki Horisonttiin Mistä bensaa, pk? Horisontin pk-rahoitus Elina Holmberg & Heini Günther Hanat auki Horisonttiin 9.9.2015 Miten EU toimii? EU:n budjetti Hallinnoidaan Suomesta: mm. rakennerahastot, maatalouden tuki ym.

Lisätiedot

Horisontti 2020: mitä tarjolla yrityksille?

Horisontti 2020: mitä tarjolla yrityksille? Horisontti 2020: mitä tarjolla yrityksille? Jarmo Raittila, NCP Tekes 17.9.2014 DM # EU-rahoituksesta Hallinnoidaan Suomesta: mm. Rakennerahastot EAKR, maatalouden tuki EU:n budjetti Hallinnoidaan Euroopan

Lisätiedot

Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vv. 2014-2020

Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vv. 2014-2020 Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vv. 2014-2020 Jouko Hautamäki ICT NCP Satakunnan ELY-keskus ja Tekes Satakunnan EU-rahoitusinfo 5.6.2014 Rahoitusta tutkimukseen ja innovointiin

Lisätiedot

Mikä ihmeen EU-rahoitus? Heini Günther Näin onnistut Horisontti 2020 Smart City -hauissa! -tilaisuus

Mikä ihmeen EU-rahoitus? Heini Günther Näin onnistut Horisontti 2020 Smart City -hauissa! -tilaisuus Mikä ihmeen EU-rahoitus? Heini Günther 10.11.2016 Näin onnistut Horisontti 2020 Smart City -hauissa! -tilaisuus Miten EU toimii? EU:n budjetti Hallinnoidaan Suomesta: mm. rakennerahastot, maatalouden tuki

Lisätiedot

EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma

EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma Mikä? Kenelle? Horisontti 2020 Kohti innovaatiounionia Horisontti 2020 on EU:n tutkimuksen ja innovoinnin vuoteen 2020 ulottuva puiteohjelma. Sen avulla kehitetään

Lisätiedot

Maata näkyvissä - yritysten rahoitusmahdollisuuksia Horisontissa Heini Günther & Elina Holmberg

Maata näkyvissä - yritysten rahoitusmahdollisuuksia Horisontissa Heini Günther & Elina Holmberg Maata näkyvissä - yritysten rahoitusmahdollisuuksia Horisontissa Heini Günther & Elina Holmberg 3.10.2017 Miten EU toimii? EU:n budjetti Hallinnoidaan Suomesta: mm. rakennerahastot, maatalouden tuki ym.

Lisätiedot

Biotalouden mahdollisuudet. Jouko Niinimäki & Antti Haapala Oulun yliopisto

Biotalouden mahdollisuudet. Jouko Niinimäki & Antti Haapala Oulun yliopisto Biotalouden mahdollisuudet EU:n energiaomavaraisuus ja -turvallisuus EU:n raaka-aineomavaraisuus ja turvallisuus EU:n kestävän kehityksen tavoitteet Metsäteollisuuden rakennemuutos Suomen metsäala on merkittävässä

Lisätiedot

Valaistu Fiksusta Valosta seminaari Tekes rahoitusmahdollisuudet ja Fiksu kaupunki ohjelma palvelut

Valaistu Fiksusta Valosta seminaari Tekes rahoitusmahdollisuudet ja Fiksu kaupunki ohjelma palvelut Valaistu Fiksusta Valosta seminaari Tekes rahoitusmahdollisuudet ja Fiksu kaupunki ohjelma palvelut Jukka Huikari, asiantuntija Tekes jukka.huikari@tekes.fi p. 050-5577 939 3.10.2016 DM 450969 05-2013

Lisätiedot

* Maria Oksa 4.11.2014

* Maria Oksa 4.11.2014 Maria Oksa 4.11.2014 Horisontti 2020 *EU:n tähänastisesti suurin tutkimuksen ja innovoinnin ohjelma, budjetti 79 mrd. euroa *Kolme pääpilaria: 1. Huipputason tiede 2. Teollisuuden johtoasema 3. Yhteiskunnalliset

Lisätiedot

Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vv. 2014-2020. Elina Holmberg EUTI, Tekes 20.5.2014

Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vv. 2014-2020. Elina Holmberg EUTI, Tekes 20.5.2014 Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vv. 2014-2020 Elina Holmberg EUTI, Tekes 20.5.2014 EU-rahoituksesta Hallinnoidaan Suomesta: mm. rakennerahastot, maatalouden tuki ym. EU:n budjetti

Lisätiedot

EUTI ja kansallinen tukijärjestelmä näkökulmia yliopistoyhteistyöhön

EUTI ja kansallinen tukijärjestelmä näkökulmia yliopistoyhteistyöhön EUTI ja kansallinen tukijärjestelmä näkökulmia yliopistoyhteistyöhön Tutkimuspalvelupäivät Vaasa, 22.8.2013 Eija Auranen Asiantuntija, EUTI DM # 1163125 Tekes EU:n T&I-asioiden hallinnointi Suomessa Hallitus

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI B8-0360/1. Tarkistus. Paolo De Castro, Ulrike Rodust, Isabelle Thomas S&D-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI B8-0360/1. Tarkistus. Paolo De Castro, Ulrike Rodust, Isabelle Thomas S&D-ryhmän puolesta 27.4.2015 B8-0360/1 1 Johdanto-osan C a kappale (uusi) C a. toteaa, että pääasiassa elintarvikkeita koskevat vuoden 2015 Milanon maailmannäyttelyn teemat sisältävät myös kalastuksen, joka maatalouden tavoin

Lisätiedot

EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma

EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma 2014 2020 Miten EU toimii? EU:n budjetti Hallinnoidaan Suomesta: mm. rakennerahastot, maatalouden tuki Hallinnoidaan Euroopan komissiosta: mm. Horisontti 2020

Lisätiedot

Horisontti 2020 ja pk-yritykset

Horisontti 2020 ja pk-yritykset Horisontti 2020 ja pk-yritykset 24.03.2015 Jukka Kohonen, H2020 SME NCP www.tekes.eu Horisontti2020@tekes.fi Mitä aiheita rahoitetaan? 7 suurta teemaa: 1. Terveys, väestönmuutos, hyvinvointi 2. Biotalous

Lisätiedot

Pk-instrumentti. Elina Holmberg Innovation Thursday

Pk-instrumentti. Elina Holmberg Innovation Thursday Pk-instrumentti Elina Holmberg Innovation Thursday 26.5.2016 Horisontti 2020 - Rakenne I Huipputason tiede II Teollisuuden johtoasema III Yhteiskunnalliset haasteet 1. Euroopan tutkimus-neuvosto (ERC):

Lisätiedot

Biotalousstrategiabiotaloudella. kehittymään

Biotalousstrategiabiotaloudella. kehittymään Biotalousstrategiabiotaloudella maaseutu kehittymään Birgitta Vainio-Mattila Maa- ja metsätalousministeriö 18.3.2015 24.3.2015 1 MMM:n hallinnonalan strategiset päämäärät Pellot, metsät, vedet, kotieläimet

Lisätiedot

30 vuotta maaseudun yritysrahoitusta Maaseudun yritysrahoituksen tulevaisuus Juhlaseminaari Lahden Sibelius-talolla

30 vuotta maaseudun yritysrahoitusta Maaseudun yritysrahoituksen tulevaisuus Juhlaseminaari Lahden Sibelius-talolla 30 vuotta maaseudun yritysrahoitusta Maaseudun yritysrahoituksen tulevaisuus Juhlaseminaari Lahden Sibelius-talolla 13.11.2018 Johtava asiantuntija Juuso Kalliokoski Maa- ja metsätalousministeriö Menestystarinoita

Lisätiedot

Maaseutuohjelman tulevaisuus

Maaseutuohjelman tulevaisuus Maaseutuohjelman tulevaisuus Hämeessä on hyvät eväät Ruokaketjun kehittämisseminaari 12.1.2018 Minna-Mari Kaila MMM MAASEUTUALUEET TUOVAT SUOMELLE TULOJA EU:STA 95 % SUOMESTA MAASEUTUA EU-osarahoitteista

Lisätiedot

Horisontti kohti seuraavaa puiteohjelmaa Mitä Horisontti 2020 merkitsee?

Horisontti kohti seuraavaa puiteohjelmaa Mitä Horisontti 2020 merkitsee? Horisontti 2020 - kohti seuraavaa puiteohjelmaa Mitä Horisontti 2020 merkitsee? Johtaja Ari Pouttu Centre for Wireless Communications Oulun yliopisto Esityksen taustoitukseksi: Kolme kokoavaa otsikkoa

Lisätiedot

Tutkimuksen tavoitteena kilpailukykyinen ja kestävä ruokaketju

Tutkimuksen tavoitteena kilpailukykyinen ja kestävä ruokaketju Tutkimuksen tavoitteena kilpailukykyinen ja kestävä ruokaketju Kehitysjohtaja Ilkka P. Laurila Luonnonvarakeskus ilkka.p.laurila@luke.fi Salaojituksen Tukisäätiö 13.5.2015 Luke 133 pv (tai 117 v) Toiminta

Lisätiedot

Horisontin pk-rahoitus. Heini Günther

Horisontin pk-rahoitus. Heini Günther Horisontin pk-rahoitus Heini Günther 24.8.2016 Miten EU toimii? EU:n budjetti Hallinnoidaan Suomesta: mm. rakennerahastot, maatalouden tuki ym. Hallinnoidaan Euroopan komissiosta: mm. Horisontti 2020 Rahoitusta

Lisätiedot

Liikenne -haaste Horisontti 2020:ssa

Liikenne -haaste Horisontti 2020:ssa Liikenne -haaste Horisontti 2020:ssa Tom Warras, Tekes Ari-Pekka Manninen, LVM EU-rahoituksesta Hallinnoidaan Suomesta: mm. rakennerahastot, maatalouden tuki ym. EU:n budjetti Hallinnoidaan Euroopan komissiosta:

Lisätiedot

Mitä teollinen biotekniikka oikein on?

Mitä teollinen biotekniikka oikein on? 1 Mitä teollinen biotekniikka oikein on? Seminaari 17.8.2006 Biotekniikan neuvottelukunta 2 Bioteknologia! Bioteknologia on eliöiden, solujen, solujen osien tai solussa esiintyvien molekyylien toimintojen

Lisätiedot

Eurooppa strategia. Merja Niemi Alueiden kehittämisen ja rakennerahastotehtävien tulosalue

Eurooppa strategia. Merja Niemi Alueiden kehittämisen ja rakennerahastotehtävien tulosalue Eurooppa 2020 -strategia Merja Niemi Alueiden kehittämisen ja rakennerahastotehtävien tulosalue Eurooppa 2020 Älykkään, kestävän ja osallistavan kasvun strategia= visio 3 temaattista prioriteettia 5 EU-tason

Lisätiedot

EU-politiikan tavoitteet maaseuturahastossa MMM/maaseudun kehittämisyksikkö Sanna Sihvola Maaseutu-työryhmän kokous 5.11.

EU-politiikan tavoitteet maaseuturahastossa MMM/maaseudun kehittämisyksikkö Sanna Sihvola Maaseutu-työryhmän kokous 5.11. EU-politiikan tavoitteet maaseuturahastossa 2021- MMM/maaseudun kehittämisyksikkö Sanna Sihvola Maaseutu-työryhmän kokous 5.11.2018 Yhteisen maatalouspolitiikan yleis- ja erityistavoitteet Toimenpiteet

Lisätiedot

KILPA2020. Suomalaisen kotieläintuotannon kokonaisvaltaisen kilpailukyvyn vahvistaminen. Mistä kokonaisvaltaisessa kilpailukyvyssä on kysymys?

KILPA2020. Suomalaisen kotieläintuotannon kokonaisvaltaisen kilpailukyvyn vahvistaminen. Mistä kokonaisvaltaisessa kilpailukyvyssä on kysymys? KILPA2020 Suomalaisen kotieläintuotannon kokonaisvaltaisen kilpailukyvyn vahvistaminen Mistä kokonaisvaltaisessa kilpailukyvyssä on kysymys? Sidosryhmäseminaari 27.8.2019 Merja Saarinen, erikoistutkija

Lisätiedot

EU:n meripolitiikka: Blue Growth

EU:n meripolitiikka: Blue Growth EU:n meripolitiikka: Blue Growth Jussi Soramäki Valtioneuvoston kanslia Blue Growth työpaja Espoo 22.3.2017 EU:n meripolitiikka Uusi ja kehittyvä politiikkasektori Meripolitiikka kattaa seuraavat horisontaaliset

Lisätiedot

R U K A. ratkaisijana

R U K A. ratkaisijana R U K A ratkaisijana Ruoka globaalien haasteiden ratkaisijana Ruokaturvan ja kestävien ruokajärjestelmien tulee nousta kehitys poliittiseksi paino pisteeksi ja näkyä kehitysyhteistyön rahoituksessa. MAAPALLOLLA

Lisätiedot

- Potentiaalia innovaatioiksi

- Potentiaalia innovaatioiksi - Potentiaalia innovaatioiksi Asmo Honkanen Luonnonvarakeskus 9.9.2016, Ruokaa lähelle ja kauas, Tervo Mitä on biotalous? Biotaloudella tarkoitetaan taloutta, joka käyttää uusiutuvia luonnonvaroja ravinnon,

Lisätiedot

Kansallisia ja kansainvälisiä rahoitusmahdollisuuksia

Kansallisia ja kansainvälisiä rahoitusmahdollisuuksia Kansallisia ja kansainvälisiä rahoitusmahdollisuuksia MAL-verkoston tulevaisuustyöpaja 17.4.2018 Suvi Häkämies Green Net Finland EU:n kehitysrahoitus Yleiskatsaus rahoitusohjelmiin Yleistä EU:n rahoituksesta

Lisätiedot

Horisontti 2020: mitä tarjolla oppimisratkaisuja kehittäville yrityksille? Elina Holmberg, NCP Tekes

Horisontti 2020: mitä tarjolla oppimisratkaisuja kehittäville yrityksille? Elina Holmberg, NCP Tekes Horisontti 2020: mitä tarjolla oppimisratkaisuja kehittäville yrityksille? Elina Holmberg, NCP Tekes 26.9.2014 EU-rahoituksesta Hallinnoidaan Suomesta: mm. Rakennerahastot EAKR, maatalouden tuki EU:n budjetti

Lisätiedot

Uusi ohjelmakausi

Uusi ohjelmakausi Uusi ohjelmakausi 2014-2020 Maaseutufoorumi 21.2.2012 Rovaniemi Sivu 1 22.2.2012 Eurooppa 2020-strategia = talous- ja työllisyysstrategia, joka perustuu kolmeen toisiaan täydentävään prioriteettiin 1.

Lisätiedot

OULU Technopolis Business Breakfast: EU- ja INKA-rahoitus yrityksille

OULU Technopolis Business Breakfast: EU- ja INKA-rahoitus yrityksille OULU Technopolis Business Breakfast: EU- ja INKA-rahoitus yrityksille Horisontti 2020 ja pk-yritykset Oulu 22.8.2014 Jukka Kohonen, H2020 SME NCP www.tekes.eu Horisontti2020@tekes.fi Mitä aiheita rahoitetaan?

Lisätiedot

YRITYSPALVELUJA VAKKASUOMALAISILLE MONIALAYRITTÄJYYDEN UUDET TRENDIT MAASEUDULLA GREEN CARE BIOTALOUS LUONNON- JA MAISEMANHOITO HYÖTYHAMPPU SITRA

YRITYSPALVELUJA VAKKASUOMALAISILLE MONIALAYRITTÄJYYDEN UUDET TRENDIT MAASEUDULLA GREEN CARE BIOTALOUS LUONNON- JA MAISEMANHOITO HYÖTYHAMPPU SITRA MONIALAYRITTÄJYYDEN UUDET TRENDIT MAASEUDULLA GREEN CARE BIOTALOUS LUONNON- JA MAISEMANHOITO HYÖTYHAMPPU SITRA Ulla Kallio GREEN CARE LÄHDE: http://www.gcfinland.fi Green Care on luontoon ja maaseutuympäristöön

Lisätiedot

Vihreä, keltainen, sininen ja punainen biotalous

Vihreä, keltainen, sininen ja punainen biotalous Vihreä, keltainen, sininen ja punainen biotalous MMM:n tiekartta biotalouteen 2020 1 MMM:n hallinnonalan strategiset päämäärät Pellot, metsät, vedet, kotieläimet sekä kala- ja riistakannat ovat elinvoimaisia

Lisätiedot

Kumppanuus ja maaseutu 2014-2020

Kumppanuus ja maaseutu 2014-2020 Kumppanuus ja maaseutu 2014-2020 Nvm Sirpa Karjalainen Maa- ja metsätalousministeriö CAP valmistelut vuonna 2013 Irlannin puheenjohtajuuskauden tavoiteaikataulu 24. 25.6. Maatalouden ministerineuvosto,

Lisätiedot

Suomen Itämeren alueen strategia

Suomen Itämeren alueen strategia Suomen Itämeren alueen strategia 1 Itämeren alue 2 Itämeren alueen vahvuudet vakaus, pienet hyvinvointierot koulutustaso keskinäisen yhteistyön perinne innovatiivisuus, ketteryys uuden teknologian käyttöönotossa

Lisätiedot

H2020-vaikutteet 7.puiteohjelman ensi syksyn hauissa

H2020-vaikutteet 7.puiteohjelman ensi syksyn hauissa Silta kohti Horisonttia: H2020-vaikutteet 7.puiteohjelman ensi syksyn hauissa Maija Hakkarainen Tekes, EU:n tutkimus- ja innovaatio-ohjelmat (EUTI) sähköposti: maija.hakkarainen(at)tekes.fi; p. 010 605

Lisätiedot

Mitä tuleva maaseudun ohjelmakausi tuo mukanaan? Yhdistysten erityistuki-info 21.5.2013 Ulla Mehto-Hämäläinen

Mitä tuleva maaseudun ohjelmakausi tuo mukanaan? Yhdistysten erityistuki-info 21.5.2013 Ulla Mehto-Hämäläinen Mitä tuleva maaseudun ohjelmakausi tuo mukanaan? Yhdistysten erityistuki-info 21.5.2013 Ulla Mehto-Hämäläinen Ohjelmakausi 2014-2020 EU:n kaikkia rahastoja koskevat strategiset tavoitteet: älykäs, kestävä

Lisätiedot

Tekesin lausunto Valtioneuvoston selonteosta keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta vuoteen 2030

Tekesin lausunto Valtioneuvoston selonteosta keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta vuoteen 2030 Tekesin lausunto Valtioneuvoston selonteosta keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta vuoteen 2030 Teija Lahti-Nuuttila, Jarmo Heinonen Tekes Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelma

Lisätiedot

ja sen mahdollisuudet Suomelle

ja sen mahdollisuudet Suomelle ja sen mahdollisuudet Suomelle Asmo Honkanen, Luonnonvarakeskus 29.9.2015 Kuopio Biotalous on seuraava talouden aalto Biotalous on osa talouden uutta aaltoa, jossa resurssiviisaus ja luonnonvarojen kestävän

Lisätiedot

EU-politiikan tavoitteet maaseuturahastossa MMM/maaseudun kehittämisyksikkö Sanna Sihvola

EU-politiikan tavoitteet maaseuturahastossa MMM/maaseudun kehittämisyksikkö Sanna Sihvola EU-politiikan tavoitteet maaseuturahastossa 2021- MMM/maaseudun kehittämisyksikkö Sanna Sihvola 8.11.2018 Yhteisen maatalouspolitiikan yleis- ja erityistavoitteet Toimenpidetyypit ja kehittämisen välineet

Lisätiedot

Satakunta Koordinaattori Sari Uoti

Satakunta Koordinaattori Sari Uoti Satakunta 13.11.2018 Koordinaattori Sari Uoti Maakuntaohjelma 2018-2021 Kehittämisteemat Toimintalinja 1 KANNUSTAVAA YHTEISÖLLISYYTTÄ Yrittäjyys Työllisyys ja sosiaalinen osallisuus Teollisuuden uudistuminen

Lisätiedot

Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma pk-yrityksille. Elina Holmberg EUTI, Tekes

Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma pk-yrityksille. Elina Holmberg EUTI, Tekes Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma pk-yrityksille Elina Holmberg EUTI, Tekes 31.10.2014 EU-rahoituksesta Hallinnoidaan Suomesta: mm. Rakennerahastot EAKR, maatalouden tuki EU:n

Lisätiedot

Puhtaiden luonnonvarojen energinen maakunta Pohjois-Karjalan maaseudun kehittämissuunnitelma vuosille 2014-2020 Sivu 12 1.10.2013 Puhtaiden luonnonvarojen energinen maakunta Pohjois-Karjalan maaseudun

Lisätiedot

Venäjän pakotteiden vaikutus kalatalouteen

Venäjän pakotteiden vaikutus kalatalouteen Venäjän pakotteiden vaikutus kalatalouteen Kalafoorumi 11.9.2014 Kalatalousneuvos Risto Lampinen Maa- ja metsätalousministeriö Venäjän pakotteiden vaikutukset kalatalouteen Suorat vaikutukset Kalan vientikiellolla

Lisätiedot

Sinisen Biotalouden mahdollisuudet

Sinisen Biotalouden mahdollisuudet Sinisen Biotalouden mahdollisuudet MAAILMAN VESIPÄIVÄN SEMINAARI VESI JA KESTÄVÄ KEHITYS 19.3.2015 Säätytalo Asmo Honkanen, LUKE Timo Halonen, MMM Biotalous on seuraava talouden aalto Biotalous on osa

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelma

Maaseudun kehittämisohjelma Maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Tilannekatsaus joulukuu 2014 Sivu 1 5.12.2014 Jyrki Pitkänen Aikataulu (1) Valtioneuvosto hyväksyi Manner-Suomen maaseutuohjelman huhtikuussa EU:n komission käsittely:

Lisätiedot

- KASVAVA MAHDOLLISUUS

- KASVAVA MAHDOLLISUUS - KASVAVA MAHDOLLISUUS Asmo Honkanen Luonnonvarakeskus 9.9.2016, Ruokaa lähelle ja kauas, Tervo Mitä on biotalous? Biotaloudella tarkoitetaan taloutta, joka käyttää uusiutuvia luonnonvaroja ravinnon, energian,

Lisätiedot

Kansainvälinen yhteistyö Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa. Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö

Kansainvälinen yhteistyö Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa. Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö Kansainvälinen yhteistyö Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö Sivu 1 17.11.2015 Kansainvälinen Leader-yhteistyö ohjelmakaudella 2007-2013 Missä onnistuttiin?

Lisätiedot

Keski-Suomen maaseudun näkymiä

Keski-Suomen maaseudun näkymiä Keski-Suomen maaseudun näkymiä Nurmesta biokaasua, ravinteet viljelykiertoon seminaari 26.3.2013 Ulla Mehto-Hämäläinen Maaseudun näkymät ovat varsin haasteelliset Palvelut etääntyvät, kuntien talousvaikeudet

Lisätiedot

Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vv

Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vv Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma vv. 2014-2020 Eija Auranen, Tekes 10.12.2013 DM #1215312 Tekes EU-rahoituksesta Hallinnoidaan Suomesta: mm. Rakennerahastot EAKR, maatalouden

Lisätiedot

Asiakkaan ääni kuuluu Lukessa - Luonnonvarakeskuksen asiakaskysely 2014

Asiakkaan ääni kuuluu Lukessa - Luonnonvarakeskuksen asiakaskysely 2014 Asiakkaan ääni kuuluu Lukessa - Luonnonvarakeskuksen asiakaskysely 2014 Asmo Honkanen Sidosryhmäfoorumi, 10.6.2014 Asiakkuus ja palvelut -projekti Kyselyn toteutus Asiakkuus- ja palvelut projektiryhmä

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön STRATEGIA 2030

Maa- ja metsätalousministeriön STRATEGIA 2030 Maa- ja metsätalousministeriön STRATEGIA 2030 Uusiutuva Suomi mahdollisuuksien maailma Monet nyt itsestään selvinä pitämämme asiat ovat ainutlaatuisia. Puhdas ruoka ja vesi ovat tulevaisuudessa elintärkeintä

Lisätiedot

LISÄTALOUSARVIOESITYS NRO 2 VARAINHOITOVUODEN 2019 YLEISEEN TALOUSARVIOON

LISÄTALOUSARVIOESITYS NRO 2 VARAINHOITOVUODEN 2019 YLEISEEN TALOUSARVIOON EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.5.2019 COM(2019) 320 final LISÄTALOUSARVIOESITYS NRO 2 VARAINHOITOVUODEN 2019 YLEISEEN TALOUSARVIOON Määrärahojen lisääminen EU:n kilpailukyvyn kannalta keskeisissä ohjelmissa:

Lisätiedot

Ajankohtaista H2020-ohjelmasta ja pk-instrumentista. Elina Holmberg, Tekes 16.9.2015

Ajankohtaista H2020-ohjelmasta ja pk-instrumentista. Elina Holmberg, Tekes 16.9.2015 Ajankohtaista H2020-ohjelmasta ja pk-instrumentista Elina Holmberg, Tekes 16.9.2015 Miten EU toimii? EU:n budjetti Hallinnoidaan Suomesta: mm. rakennerahastot, maatalouden tuki ym. Hallinnoidaan Euroopan

Lisätiedot

EKTR toteutuminen 2009 2014 ja uusi Euroopan meri- ja kalatalousrahasto 2015-2020. Jouni Hiltunen Lapin ELY-keskus

EKTR toteutuminen 2009 2014 ja uusi Euroopan meri- ja kalatalousrahasto 2015-2020. Jouni Hiltunen Lapin ELY-keskus EKTR toteutuminen 2009 2014 ja uusi Euroopan meri- ja kalatalousrahasto 2015-2020 Jouni Hiltunen Lapin ELY-keskus EKTR 2009-2014 Hankkeiden lukumäärä hylätty 22 keskeytetty 6 kesken 36 hyljesietopalkkiot

Lisätiedot

Biotalous-INKA

Biotalous-INKA Biotalous-INKA 2014-2020 INKA Innovatiiviset kaupungit ohjelma 2014-2020 Toiminta-ajatus: Haastaa kaupunkiseudut hyödyntämään kasvupotentiaalinsa kansantalouden vetureina Tavoite: Tukea kaupunkiseutujen

Lisätiedot

Kalatalouden innovaatiopäivät , Vantaa

Kalatalouden innovaatiopäivät , Vantaa Kalatalouden innovaatiopäivät 8.11.2018, Vantaa Innovaatio-ohjelmien tavoitteet ja jatko Risto Lampinen, MMM/LVO 1 Perusidea: Innovaatio-ohjelma kasvun edistäjänä Tavoitteena päämäärätietoinen, verkostomainen,

Lisätiedot

MMM:n toimenpiteet biotalousstrategian toimeenpanossa

MMM:n toimenpiteet biotalousstrategian toimeenpanossa MMM:n toimenpiteet biotalousstrategian toimeenpanossa Liisa Saarenmaa 19.3.2015 24.3.2015 1 MMM:n hallinnonalan strategiset päämäärät Pellot, metsät, vedet, kotieläimet sekä kala- ja riistakannat ovat

Lisätiedot

Horisontti 2020 mistä on kyse? Marja Nykänen 19.11.2014

Horisontti 2020 mistä on kyse? Marja Nykänen 19.11.2014 Horisontti 2020 mistä on kyse? Marja Nykänen 19.11.2014 Seuraavaksi aiheena: Mikä? Puiteohjelmien kunniakas historia Miksi? Kenelle Horisontti 2020 sopii? Mitä? Horisontin hankerahoituksen filosofia ja

Lisätiedot

Vähähiilinen yhteiskunta globaalina tavoitteena Päättäjien metsäakatemia 15.IX 2010

Vähähiilinen yhteiskunta globaalina tavoitteena Päättäjien metsäakatemia 15.IX 2010 Vähähiilinen yhteiskunta globaalina tavoitteena Päättäjien metsäakatemia 15.IX 2010 Aleksi Neuvonen Demos Helsinki www.demos.fi Ilmastonmuutos = ongelma, uhka Ilmastonmuutos = ongelma, uhka Vähähiilinen

Lisätiedot

Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma. pk-yrityksille. Elina Holmberg EUTI, Tekes 16.4.2015

Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma. pk-yrityksille. Elina Holmberg EUTI, Tekes 16.4.2015 Horisontti 2020 EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma pk-yrityksille Elina Holmberg EUTI, Tekes 16.4.2015 Mitä Horisontista rahoitetaan? Tutkimusta ja innovointia kehitetään uutta tietoa ja uusia

Lisätiedot

Metsäbiotalouden uudet mahdollisuudet. Sixten Sunabacka Strateginen johtaja Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma

Metsäbiotalouden uudet mahdollisuudet. Sixten Sunabacka Strateginen johtaja Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma Metsäbiotalouden uudet mahdollisuudet Sixten Sunabacka Strateginen johtaja Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma Esityksen sisältö Metsäalan nykytilanne Globaalit trendit sekä metsäbiotalouden

Lisätiedot

Energia- ja ympäristötutkimuksen rahoitusmahdollisuudet tiukentuvan talouden Euroopassa

Energia- ja ympäristötutkimuksen rahoitusmahdollisuudet tiukentuvan talouden Euroopassa Energia- ja ympäristötutkimuksen rahoitusmahdollisuudet tiukentuvan talouden Euroopassa Eikka Kosonen Euroopan komission Suomen-edustuston päällikkö 7.2.2012 Eurooppa tarvitsee tutkimusta ja innovointia

Lisätiedot

Kestävää kasvua biotaloudesta Suomen biotalousstrategia. Mika Aalto Kehittämispäällikkö Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma

Kestävää kasvua biotaloudesta Suomen biotalousstrategia. Mika Aalto Kehittämispäällikkö Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma Kestävää kasvua biotaloudesta Suomen biotalousstrategia Mika Aalto Kehittämispäällikkö Työ- ja elinkeinoministeriö Metsäalan strateginen ohjelma Sisältö 1. Biotalous on talouden seuraava aalto 2. Biotalouden

Lisätiedot

Kainuun kehittämisen näkymiä Pentti Malinen Kainuun liitto

Kainuun kehittämisen näkymiä Pentti Malinen Kainuun liitto Kainuun kehittämisen näkymiä 2018-2021 Pentti Malinen 28.11.2017 Kainuun liitto Keskeiset tulevaisuuden haasteet ja mahdollisuudet 2035 1. Kainuun aluetalouden kestävä kasvu 2. Työvoiman kysynnän ja tarjonnan

Lisätiedot

Tekesin lausunto Valtioneuvoston selonteosta kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 eduskunnalle

Tekesin lausunto Valtioneuvoston selonteosta kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 eduskunnalle Tekesin lausunto Valtioneuvoston selonteosta kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 eduskunnalle Jarmo Heinonen Kehitysjohtaja Biotalous ja Cleantech Keskeiset toimenpiteet tavoitteiden

Lisätiedot

sihteeristö Maakunnan yhteistyöryhmä Etelä-Suomen seuraava EAKR-hankehaku MYRS

sihteeristö Maakunnan yhteistyöryhmä Etelä-Suomen seuraava EAKR-hankehaku MYRS Maakunnan yhteistyöryhmän 57 07.10.2015 sihteeristö Maakunnan yhteistyöryhmä 50 19.10.2015 Etelä-Suomen seuraava EAKR-hankehaku MYRS 07.10.2015 57 Etelä-Suomen maakunnan liittojen vuoden 2016 EAKR-haku

Lisätiedot