Sansan radiotyö Indonesiassa (otsikkodia, anna tämän olla valmiina näkyvissä jo ennen esitystä, jos mahdollista)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sansan radiotyö Indonesiassa (otsikkodia, anna tämän olla valmiina näkyvissä jo ennen esitystä, jos mahdollista)"

Transkriptio

1 1 / 7 Sansan radiotyö Indonesiassa Powerpoint-esitys johon sisältyy 11 diaa ja video Indonesialaisen muslimimiehen kertomus (4:50) Ohjeeksi kun käytät Powerpoint-ohjelmaa: Kopioi powerpoint-esitys (jossa on video sisällä) muistitikulta sille koneelle, jolta aiot sen näyttää. Videon kanssa esityksen kesto tällaisenaan on n minuuttia. Diassa 9 on video ja se käynnistyy klikkaamalla Jos käytät pdf-versiota, kopioi ainakin video koneesi työpöydälle ja avaa se ja paina heti Pause. Dian 9 kohdalla siirry (Alt-Tab) videoruutuun ja paina Play. Jos tilaisuuden muun ohjelman puolesta on mahdollista, laita DIA 1 valkokankaalle näkyviin valmiiksi odottamaan vuoroasi. Kun aloitat, vaihda näkyviin DIA 2. Voit aloittaa esityksesi esim. lukemalla suoraan paperista alun katsojakertomuksen. DIA 1 DIA 2 Sansan radiotyö Indonesiassa (otsikkodia, anna tämän olla valmiina näkyvissä jo ennen esitystä, jos mahdollista) Sansan radiotyö Indonesiassa pähkinänkuoressa (tekstidia, jossa ehkä joku pieni kuvakin) Tästä puhutaan tänään: Naiset toivon lähteellä indonesia jaava Sansa tukee kahdeksalla kielellä tehtäviä Naiset toivon lähteellä -ohjelmia. Kaksi niistä kuuluvat Indonesiassa TWR:n kautta, indonesian ja jaavan kieliset. (Toinen klikkaus) Paikallisradiotyö FEBC:n kautta bali madura Lisäksi Sansa tukee FEBC-nimisen järjestön kautta paikallisradiotyötä balin ja maduran kielillä. (Kolmas klikkaus) FEBC ja TWR ovat Sansan suurimmat yhteistyökumppanit Nuo kirjainlyhenteet FEBC ja TWR tarkoittavat kahta maailman suurinta kristillistä mediajärjestöä. Ne ovat myös Sansan suurimmat yhteistyökumppanit. (Neljäs klikkaus) Kriisiradiotyö on nimenomaan Indonesian-työn erikoisuus. Kaikista näistä vähän lisää tässä esityksessä. Lisäksi katsomme vähän ajan päästä lyhyen videon, jossa muslimista kristityksi kääntynyt mies kertoo elämästään. (Lisätieto: muut Sansan tukemat Hanna-työn kielet ovat Intiassa gujarat, hindi, odija ja tamil, Kambodžassa khmer sekä turkin kieli. Järjestöjen koko nimet ovat Far East Broadcasting Company ja Trans World Radio.) DIA 3 Kuva (nainen Yogyakartan torilla, palaute Naiset toivon lähteellä -ohjelmaan) Näin kirjoittaa indonesialainen nainen:

2 2 / 7 Kuuntelin mielenkiinnolla ohjelmanne sisäisestä kauneudesta. Luulin ennen, että kauneus tarkoitti kauniita kasvoja, sileää ja valkoista ihoa. Käytin paljon rahaa kalliiseen kosmetiikkaan tullakseni kauniiksi. Halusin ihmisten ihailevan ja kunnioittavan minua, koska olin kaunis. Ohjelmastanne ymmärsin, että Jumalan edessä ulkonainen kauneus ei merkitse mitään. Herra katsoo ihmisen sisälle. Opin, että sisäinen kauneus tarkoittaa sydäntä. Tajusin, että minulla ei ole sisäistä kauneutta, koska en pysty rakastamaan toisia. Oli vaikea antaa anteeksi ja helppo vihata. Ymmärsin, että Jumala ei ollut tyytyväinen sydämeni tilaan. Nyt opettelen antamaan anteeksi ja huolehtimaan toisista. Haluan näyttää Herralle, että olen sisäisesti kaunis. Kun puhutaan medialähetystyöstä, niin puhutaan siitä, että radion kuuntelija tai television katsoja saa kuulla omalla äidinkielellään puhetta kristinuskon Jumalasta. Monesti kristinusko on kuuntelijalle uusi asia. Tämän palautteen kirjoittaja on jo kristitty, mutta hän saa ohjelmien kautta sellaista opetusta, jota ei muuten voisi saada. Indonesiassa nimittäin kristityt ovat pieni vähemmistö. Nyt seuraa vähän prosentteja ja miljoonia. DIA 4 Indonesian kartta o maailman suurin muslimiväestö, noin 215 milj. o kristittyjä yli 10 milj. o maailman suurin saarivaltio paljon paikallisradioasemia o suuri alttius luonnonkatastrofeille, esim. 150 toimivaa tulivuorta Kokonaisväestö 250 miljoonaa, joista muslimeja noin 215 miljoonaa. Pieni osa on hinduja, erityisesti Balin saarella. Kristittyjä on noin 23 miljoonaa eli vajaa 10 %, luterilaisiakin on enemmän kuin Suomessa. Yli saarta. (Väkiluku täältä: Kartassa viivalla merkityn alueen sisällä ovat Jaavan ja Balin saaret, sekä Maduran saari, joka on niin pieni, että sitä ei ole erikseen merkitty. (Esittäjälle tiedoksi: Se on Surabaya-nimen alla.) Yli puolet Indonesian väestöstä asuu näillä saarilla, Madurallakin lähes 4 miljoonaa. Kristittyjen suurimmat keskittymät taas ovat muilla saarilla. Siksi Sansa on keskittynyt tukemaan juuri tälle alueelle suunnattua radiotyötä. Balin, jaavan ja maduran puhujat asuvat juuri tuolla alueella. Jaavan saari on muuten maailman tiheimmin asuttu saari. Indonesian kielellä lähetettäviä Naiset toivon lähteellä -ohjelmia ymmärretään laajalti koko maassa. Koska se on maan virallinen kieli, sitä puhuu toisena kielenään n. 150 miljoonaa ihmistä.

3 3 / 7 Luonnonkatastrofit on mainittu tuossa siksi, että Indonesia kuuluu niihin maihin maailmassa, joissa luonnonkatastrofeja tapahtuu toistuvasti. Tähän palaamme myöhemmin tässä esityksessä, kun puhumme Kriisiradiotyöstä. Nyt lopetamme puhumisen miljoonista ja prosenteista! DIA 5 Hanna-työ Indonesiassa Maailmanlaaja Hanna-työ on aiemmin mainitun TWR:n yksi työmuoto, englanniksi Project Hannah. Työn peruspilarit ovat rukous ja radio. Rukouksen toteuttamisessa auttaa joka kuukausi ilmestyvä rukouskalenteri, jossa on jokaiselle päivälle yksi naisiin liittyvä aihe jostain päin maailmaa. Kalenteria tehdään myös suomeksi, ja sitä on saatavana tilaisuuden jälkeen. Hanna-työn radio-ohjelmia radioidaan noin 70 kielellä. Ne kohtaavat naisen useassa maassa, myös Indonesiassa, usein hyvin karussa arjessa. Ohjelmien nimi, Naiset toivon lähteellä, kertoo siitä, mihin ne tähtäävät. Kristinusko tarjoaa ainutlaatuisen toivon Jeesuksessa kaikille maailman ihmisille. Kristillinen lähetystyö levittää tätä toivoa siellä missä sitä tehdään. Monissa paikoissa ei voi välittää toivon sanomaa mitenkään muuten kuin sähköisesti. Maailmassa on satoja miljoonia nimenomaan naisia, joilla ei ole mahdollisuutta kuulla Jeesuksesta muutoin kuin joko radion tai television kautta. Arki on täynnä kovaa työtä. Toisaalta ympäristö ja kulttuuri saattavat sulkea naisen perinteiden mukaisesti kotiin mutta se ei estä radio- tai televisio-ohjelmia kuulumasta ja näkymästä. Naiset toivon lähteellä -ohjelmissa annetaan kristillisen opetuksen lisäksi perustietoa naisen arkeen liittyvistä asioista. Seuraavaksi mennään Balin saarelle, jossa moni suomalainenkin on käynyt lomallaan. DIA 6 Paikallisradiotyö Heartline FM Perheen parhaaksi - bali kuuntelijat enimmäkseen hinduja valmistaa tietä kristillisten ohjelmien kuuntelemiseen (toinen klikkaus) terveys- ja perhetietoutta hyviä asiantuntijoita saa soittaa suoraan lähetykseen paljon kuuntelijoiden yhteydenottoja -> kontakteja

4 4 / 7 Indonesiassa kristityt ovat vähemmistö, kuten totesin aiemmin. Suuri enemmistö on muslimeja, mutta Balin saarella enemmistö ihmisistä kasvaa hindulaisuuteen. Tässä kuvassakin on kadulla oleva hindu-uskonnon alttari. FEBC on toivonut Indonesian radiotyöhönsä tukea myös ohjelmille, jotka eivät ole suoraan kristillisiä vaan ovat kuuntelijoille hyvin hyödyllisiä asiaohjelmia. Sansa tukee ohjelmaa nimeltä Perheen parhaaksi. Se on suora lähetys kristilliseltä Heartline FM:ltä. Kun kristilliseltä radioasemalta tulee kuuntelijoille erittäin hyödyllistä asiaohjelmaa, valmistaa se heitä kuuntelemaan myös iltaisin lähetettävää kristillistä sisältöä. Nimittäin valtio on määritellyt eri uskontokuntien uskonnollisille ohjelmille tietyt kellonajat paikallisradioissa. Kristillisten ohjelmien aika on illalla klo (Toinen klikkaus) Viranomaistahot tietävät, että Heartline FM:llä on paljon kuuntelijoita. Niinpä he lähettävät mielellään asiantuntijoitaan studioon haastateltaviksi ja vastaamaan kuuntelijoiden kysymyksiin. Näin moni, jolla olisi sama kysymys, saa vastauksen. Aiheet vaihtelevat allergioista munuaisongelmiin, käsihygieniasta oikeaan jätteiden käsittelyyn, raskaus- ja synnytysasioista murrosikäisen kanssa toimimiseen. Perinteinen lääketiede, oikea ja väärä ravitsemus, ja esim. perheen raha-asiat ovat myös aihepiirien joukossa. Nimenomaan terveys-, perhe- ja raha-asioiden hoitamisesta tarvitaan eniten tietoa. Radioasema pitää jälkikäteen yhteyttä jokaiseen soittajaan tai sähköpostin lähettäjään. Jos henkilöllä on esim. vakava terveysongelma tai perhetilanne, häneltä kysytään, saako hänen puolestaan rukoilla. Vaikka kuuntelijat ovat hinduja, yleensä he ilahtuvat tästä ehdotuksesta. Hyvin tehty yleishyödyllinen radio-ohjelma herättää luottamusta ja saa kuuntelijat sekä kuuntelemaan aina uudelleen että ottamaan yhteyttä. Sitä kautta siis syntyy kontakteja ei-kristittyihin. Heartline FM:n työntekijät jatkavat yhteydenpitoa kuuntelijoiden kanssa ja luottamus lujittuu. Sitä kautta kuuntelija on usein valmis kuuntelemaan myös ilta-aikaan lähetettäviä selkeästi kristillisiä ohjelmia. Ohjelmissa käytetään myös paikallista balilaista musiikkia, josta kuuntelijat pitävät. DIA 7 Madurankielinen työ (kuva Bali pääkaupungista Denpasarista) Radiotyötä tehdään madurankielisellä alueella, mutta siitä ei voi juurikaan puhua. Ohjelmat tukevat lähityötä, jota tekevät islamista salaa kristityksi kääntyneet paikalliset henkilöt usein henkensä kaupalla. Ohjelmien kuuntelija sanoi ohjelmien tekijöille: En ole ylpeä menneisyydestäni, mutta tänään olen muuttunut mies. Jumala käytti näitä ohjelmia auttaakseen minua ymmärtämään, missä kulkee suora tie. Nyt opiskelen Jumalan pyhiä kirjoituksia. Kiitos, että julistatte totuuden sanomaa.

5 5 / 7 Totesin aiemmin, että Indonesia on erittäin altis luonnonkatastrofeille. Saarivaltiossa on esim. n. 150 toimivaa tulivuorta. Ennen videon katsomista kerron vielä vähän kriisiradiotyöstä. DIA 8 Kriisiradiotyö (kahden klikkauksen dia) maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset, hirmumyrskyt tarvitaan tietoa siitä, mistä on saatavilla apua vettä, ruokaa, huopia, ensipua jne. toimimaan 72 tunnin sisällä ihmisiä koulutetaan etukäteen Sansan toinen suuri yhteistyökumppani FEBC toimii erityisesti Aasiassa. Mannerlaattojen liikkeiden vuoksi alueella on toistuvasti esim. maanjäristyksiä ja tulivuorenpurkauksia. Niistä voi aiheutua muta- ja laavavyöryjä ja tsunameja. Lisäksi Tyynellä valtamerellä syntyy hirmumyrskyjä, jotka tuottavat tuhoa. Kun tapahtuu luonnonmullistus, se koskettaa usein kymmeniä- tai satojatuhansia ihmisiä, ehkä miljoonia ihmisiä tietyllä alueella. Silloin apua tarvitaan nopeasti. Olennainen osa avustustyötä on tiedon jakaminen. Usein sähköyhteydet ovat poikki ja radioasematkin toimintakyvyttömiä. (toinen klikkaus) Sansan yhteistyökumppani FEBC on kehittänyt radioaseman ja siihen liittyvän studion, jotka sopivat kahteen matkalaukkuun. Niihin liittyy generaattori, jolla tuotetaan laitteiden tarvitsema virta. Sansan tuella on hankittu Indonesiaan kaksi kriisiradiopakettia. Samoin Sansan tuella on koulutettu useita tiimejä. Kun katastrofi iskee, ei ole aikaa alkaa kouluttaa. Koulutus on sisältänyt sekä laitteiden asentamisen että teknisen käytön. Lisäksi on opetettu suoran lähetyksen tekemistä, koska siitä suurimmaksi osaksi on kysymys. Tärkeää on myös ollut opettaa sitä, miten kriisiradiotyöntekijät voivat verkostoitua eri tahojen kanssa. Tärkeimpiä ovat viranomaiset sekä paikalle tulleet avustusjärjestöt. Apu on tarjolla heillä, tieto avun lajista ja sijainnista saadaan leviämään radion kautta. Kriisiradiopakettiin kuuluu myös veiviradioita, joita toimitetaan kyliin. Veiviradio ei tarvitse verkkovirtaa eivätkä sen paristot kulu loppuun, koska ne ladataan veivillä. Tämä oli lyhyt esitys siitä, mitä Sansa tekee Indonesiassa. Ja nyt siirrymme vajaan 5 minuutin videoon. DIA 9 Video: Indonesialaisen miehen kertomus (Diassa on valkoinen videoruutu, jonka aikana voit puhua seuraavat rivit) Tällä videolla muslimiksi syntynyt ja muslimina elänyt aikuinen indonesialainen mies kertoo jotain siitä, miten ja miksi hän on nyt kristitty. Ja mikä osuus radiolla oli.

6 6 / 7 Hän on sellaiselta alueelta, jossa islamin hylkäämisestä voi olla todella vakavia seurauksia. Siksi emme näe hänen kasvojaan selvästi. Emme myöskään muiden, jotka ovat hänen vieressään. Kun katsotte tätä videota, ajatelkaa, mikä ihmeellinen voima on pelkästään radion kautta kuullulla Jumalan sanalla. Tämä video vie meidät aivan medialähetystyön ytimeen. NÄYTÄ VIDEO (Liikuta hiirtä vähän, niin näet vasemmalla Play-painikkeen, josta saat videon käyntiin. JOS käytät pdf-versiota, siirry erilliseen videotiedostoon esim. painamalla Alt+Tab. Videon loputtua paina taas Alt+Tab ja olet PPesityksessä.) (Videon loputtua jää näkyviin musta ruutu. Voit puhua sen aikana seuraavan koosteen videon sanomasta.) Hän selasi radiokanavia. Yksi kuulosti hyvältä. Siinä luettiin Jumalan sanaa. Hän piti siitä. Tässä juuri on medialähetystyön ydin. Joku kuulee radiosta tai televisiosta Jumalan sanaa. Se sana koskettaa ihmistä kysymättä häneltä siihen lupaa. Tämä mies oli ollut ihan tosissaan muslimi. Radiossa kuultu Raamatun sana vaivasi häntä niin paljon, että hän soitti radioasemalle. Siellä osattiin puhua hänelle kristinuskon vaikeista kohdista sellaisella tavalla, jota hän kykeni ymmärtämään. Hän jatkoi saman radioaseman kuuntelemista. Hän totesi siitä: Se oli kuin perhe olisi ollut koolla. Ja pian tuo mies oli valmis kertomaan kristinuskon totuuksista muillekin. Jopa opettamaan. Hänelle se on suuri ilo. DIA 10 Pidetään lähetys käynnissä (kuvassa indonesialainen nainen ja radio) - rukous - Ristiaalloilla-tiedote, maksuton - kannattajajäsenyys (45 e/kk, opisk./eläk. 30e) - kuukausilahjoittajakiitos tuestasi! Tällaisia yksilöitä varten Sansa tekee medialähetystyötä kuin tuon videon mies tai tämän kuvan nainen. Jotta mahdollisimman moni olisi kerran taivaassa ylistämässä Jumalaa. (Toinen klikkaus) rukous Rukous on oikeasti tärkeää. Jos haluat rukoilla työn puolesta, voit pyytää Jumalan läsnäoloa vaikkapa erityisesti kaikille niille kuuntelijoille, jotka ovat vaihtaneet toisesta uskonnosta kristinuskoon. Heidän elämässään on sen vuoksi monenlaisia vaikeuksia. Joka päivä jotkut kuulevat medialähetystyön kautta sanoman Jeesuksesta sillä tavalla, että se koskettaa sydäntä.

7 7 / 7 Jos haluat rukouskohteen lähempää, voit rukoilla Sanansaattajien hallituksen ja työntekijöiden puolesta. Maailma muuttuu kovaa vauhtia. Siis se ympäristö muuttuu, jossa teemme työtä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Työssä tarvitaan viisautta pysyä muutoksissa mukana ja samalla säilyttää se, mikä ei muutu: Jumalan sanan eli evankeliumin välittäminen kirkkaasti. (Kolmas klikkaus) Ristiaalloilla -tiedote, ilmainen Aivan ilmaiseksi voit tilata sähköpostiisi tai paperina kotiisi Ristiaalloilla - tiedotteen. Se ilmestyy 5 kertaa vuodessa. (Neljäs klikkaus) - kannattajajäsenyys (45 e/kk, opisk./eläk. 30e) Jotta lähetys sekä lähetystyö että radio- ja tv-lähetykset pysyvät käynnissä, voit liittyä tukijoiden joukkoon. Yksi mahdollisuus on kannattajajäsenyys. Se maksaa 45 euroa vuodessa ja jäsenetuna saat Lähde-lehden vuosikerran eli 6 kertaa vuodessa. Opiskelijoille ja eläkeläisille maksu on 30 euroa vuodessa. (Viides klikkaus) kuukausilahjoittaja Kiitos tuestasi! Tai voi tulla kuukausilahjoittajaksi. Eri vaihtoehdoista saa tietoa kotisivuiltamme. DIA 11 Kiitos! (kuvassa indonesialainen perhe) * * * * Esitys päättyi tähän. Jos mahdollista, jätä viimeinen dia näkyviin esim. kysymysten tai keskustelun ajaksi. Lisätietoja ja tapahtumia: Ilmaismateriaalia on saatavana tuolla pöydällä... Lähde-lehtiä, Hanna-rukouskalenteria, Sansan rukouskalenteria, Sansa nyt, Ristiaalloilla jne. Hanna-työn Uskomaton nainen -konferenssit ja samalla Hanna-työ Suomessa 15 v -juhlat järjestetään Turussa (Varissuon kirkko) ja Jyväskylässä (Kuokkalan Pyhä kirkko). Lisätietoa Medialähetyspäivät 2016 järjestetään Lappeenrannassa Sansa-videoita löytyy osoitteesta Tai kirjoittamalla YouTuben omaan hakukenttään sanat Sansa tv. Sivulla on myös linkki Sansan arkisto sekä Medialähetyspäivät.

Sanansaattajien radiotyö Kambodžassa toukokuu 2015 PowerPoint-esitys, johon sisältyy video Kambodžalaisen Lidan kertomus (3:40)

Sanansaattajien radiotyö Kambodžassa toukokuu 2015 PowerPoint-esitys, johon sisältyy video Kambodžalaisen Lidan kertomus (3:40) 1 / 7 Sanansaattajien radiotyö Kambodžassa toukokuu 2015 PowerPoint-esitys, johon sisältyy video Kambodžalaisen Lidan kertomus (3:40) Ohjeeksi: Jos näytät esityksen Powerpoint-ohjelmasta (tiedostotunnus.pptx),

Lisätiedot

Toimintatehtävä: Mene puhelimellasi osoitteeseen

Toimintatehtävä: Mene puhelimellasi osoitteeseen Missio Rasti 1. Kirkon uusi lähetyksen peruslinjaus on nimeltään Yhteinen todistus. Kuinka monta lähetysjärjestöä kirkossamme toimii? A. Kaksi B. seitsemän C. yhdeksän Mene puhelimellasi osoitteeseen www.sakasti.evl.fi/yhteinentodistus

Lisätiedot

Sanansaattajien radiotyö Intiassa

Sanansaattajien radiotyö Intiassa 1 / 7 Sanansaattajien radiotyö Intiassa (Tv-työstä on erillinen esitys.) PowerPoint-esitys, johon sisältyy video Kolme kuuntelijakertomusta Intiasta (4:50) Ohjeeksi: Kopioi powerpoint-esitys ja video tikulta

Lisätiedot

Medialähetystyöstä riparilla

Medialähetystyöstä riparilla 1 / 8 Medialähetystyöstä riparilla Powerpoint-esitys johon sisältyy 16 diaa sekä videot Medialla on merkitystä ja First Response Radio (suomeksi), mutta esitys toimii hyvin myös ilman videoita. Jos käytät

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Sanansaattajat Pohjois-Afrikassa - Ezzinet helmikuu 2015 PowerPoint-esitys, jonka lopussa voi näyttää videon Ezzineistä (3:11)

Sanansaattajat Pohjois-Afrikassa - Ezzinet helmikuu 2015 PowerPoint-esitys, jonka lopussa voi näyttää videon Ezzineistä (3:11) Sanansaattajat Pohjois-Afrikassa - Ezzinet helmikuu 2015 PowerPoint-esitys, jonka lopussa voi näyttää videon Ezzineistä (3:11) Ohjeeksi: Kopioi powerpoint-esitys ja video tikulta sille koneelle, jolta

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten

Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulutyö 2018 Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Rippikoulun opetus painottuu intensiivijaksolle,

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Doodle helppoa aikatauluttamista

Doodle helppoa aikatauluttamista Doodle helppoa aikatauluttamista Kuinka käytän Doodlea? -vaiheittainen opas käyttöön ja aikataulukyselyn luomiseen http://www.doodle.com/ Doodle on ohjelma joka auttaa sinua aikatauluttamaan kokouksia

Lisätiedot

RIPPIKOULUTEHTÄVÄ 2019

RIPPIKOULUTEHTÄVÄ 2019 RIPPIKOULUTEHTÄVÄ 2019 Espoon tuomiokirkkoseurakunta Kirkkokatu 10 09 80501 Mistä ponnistan? oman elämän ja taustojen selvittämistä rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Rippikoulun opetus painottuu

Lisätiedot

Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulun Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustoja rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua.

Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulun Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustoja rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Espoon tuomiokirkkoseurakunta Rippikoulun Ennakkotehtävä Mistä ponnistan? oman elämän ja taustoja rippikoulua varten Käyt parhaillaan rippikoulua. Rippikoulun opetus painottuu intensiivijaksolle, leirillemme

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain Sanat SISÄLTÖ Puhuminen ja kuunteleminen tie läheisyyteen Mitä on viestintä? Puhumisen tasoja Miten puhun? Keskustelu itsensä kanssa Puhumisen esteitä Kuuntelemisen tasoja Tahdo kuunnella Kehitä kuuntelutaitojasi

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

PAASTOHARTAUDET 2017

PAASTOHARTAUDET 2017 1 PAASTOHARTAUDET 2017 Tervetuloa valmistautumaan pääsiäiseen sanan ja rukouksen äärellä, missä ja milloin sinulle sopii. Siunattua paastonaikaa sinulle! Jumala, kohotkoon kunniasi yli taivaitten, kirkkautesi

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean

Nettiraamattu lapsille. Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for

Lisätiedot

Sansan suunta 2016 2020

Sansan suunta 2016 2020 Strategia, hyväksytty syyskokouksessa 14.11.2015 Sansan suunta 2016 2020 LÄHETYKSEN LAAJAKAISTA Evankeliumilla on maailmassa ennennäkemätön tilaus. Media vie evankeliumin perille perinteisiä keinoja nopeammin,

Lisätiedot

ARVIOINTIASTEIKOT VUOSILUOKALLE 6. UO

ARVIOINTIASTEIKOT VUOSILUOKALLE 6. UO ARVIOINTIASTEIKOT VUOSILUOKALLE 6. UO TAKSONOMIATAULUKKO 6.lk. UO 6. luokka arvioitavat tavoitteet Etiikka T4, T8, T9, T10, T11 arvosanalle 5 Muistan yksittäisen kristillisen eettisen periaatteen. minulla

Lisätiedot

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2007 KYSELYYN

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2007 KYSELYYN 1 (5) KYSYMYKSET JA VASTAUKSET HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2007 KYSELYYN 1. Lähetysjärjestö kirkon lähetystyön toteuttajana 1a. Miten järjestönne ymmärtää asemansa kirkon virallisena lähetysjärjestönä?

Lisätiedot

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Me juhlimme tänään Jeesuksen taivaaseen astumista. Miksi Jeesus meni pois? Eikö olisi ollut parempi, että hän olisi jäänyt tänne. Helposti ajattelemme,

Lisätiedot

Jumalan Sana: TOIMEKSIANNON Neljän Ohjelman Kautta TOIMEKSIANTONA SIUNATA KOKO

Jumalan Sana: TOIMEKSIANNON Neljän Ohjelman Kautta TOIMEKSIANTONA SIUNATA KOKO TOIMEKSIANTONA SIUNATA KOKO Meidän päivinämme Jumalan Sana on levittäytymässä maailmaan suurella nopeudella. Yhä useammat ihmiset ovat saamassa rajoittamattoman pääsyn Jumalan Sanan rikkaisiin opetuksiin

Lisätiedot

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry

Outi Rossi JIPPII. Matkaan Jeesuksen kanssa. Kuvittanut Susanna Sinivirta. Fida International ry Outi Rossi JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa Kuvittanut Susanna Sinivirta Fida International ry JIPPII Matkaan Jeesuksen kanssa, 4. painos C Outi Rossi Kuvitus Susanna Sinivirta Fida International ry Kirjapaino

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Usko. Elämä. Yhteys.

Usko. Elämä. Yhteys. Usko. Elämä. Yhteys. Aina kun kokoonnumme yhteen seurakuntana, haluamme, että usko, elämä ja yhteys näkyvät keskellämme. Me uskomme Jumalan yliluonnolliseen voimaan. Jumalalle ei ole mikään mahdotonta!

Lisätiedot

Kristillinen tv-työ Intiassa

Kristillinen tv-työ Intiassa Kristillinen tv-työ Intiassa PowerPoint -esitys (15 diaa) toukokuu 2014 Tutustuthan tekstiin ja powerpoint-dioihin hyvin ennen esityksen pitämistä. Ilman muuta voit muokata tekstiä paremmin omaan suuhun

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

Keskikesä 2015. Rakas esirukoilijani. Maanjäristyksen jäljet

Keskikesä 2015. Rakas esirukoilijani. Maanjäristyksen jäljet Rakas esirukoilijani Keskikesä 2015 Maanjäristyksen jäljet Nepalin 25.4. alkaneet maanjäristykset ovat jatkuneet tähän päivään saakka. Voit seurata maanjäristyksiä USA:n hallituksen sivuilta http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/map

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Vainoajan tie saarnaajaksi

Vainoajan tie saarnaajaksi Nettiraamattu lapsille Vainoajan tie saarnaajaksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Lisätiedot

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Podcast, podcast. Tutkimus podcastien kuuntelusta

Podcast, podcast. Tutkimus podcastien kuuntelusta Podcast, podcast Tutkimus podcastien kuuntelusta Podcast, podcast RadioMedia selvitti syksyllä 2018 podcastien kuuntelua. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, kuinka paljon podcasteja kuunnellaan, ketkä

Lisätiedot

Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona?

Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona? Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona? Kyselyä koskevia ohjeita Lähettäjä. Tämän kyselyn tekevät Ruotsinsuomalaisten Keskusliitto ja Ruotsinsuomalaisten Naisten Foorumi. Rahoittajana

Lisätiedot

Aamun uusinta Taivas TV7 - Viikon 41 ohjelmat -

Aamun uusinta Taivas TV7 - Viikon 41 ohjelmat - Aamun uusinta Taivas TV7 - Viikon 41 ohjelmat - www.tv7.fi 08:00 Koputus: Vieraana Pertti Salmen 08:30 Raamattu puhuu sinulle: Apt. 14-15 08:40 Armon kalliolla: Jumala on rakkaus 09:00 Tule Jeesuksen luo!:

Lisätiedot

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA

JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS RUKOILEE GETSEMANESSA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Getsemane-niminen puutarha, yrttitarha Öljymäellä. b) Ajallinen yhteys

Lisätiedot

Jeremia, kyynelten mies

Jeremia, kyynelten mies Nettiraamattu lapsille Jeremia, kyynelten mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Jonathan Hay Sovittaja: Mary-Anne S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2014 Bible

Lisätiedot

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET TAMPEREEN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2007 KYSELYYN

KYSYMYKSET JA VASTAUKSET TAMPEREEN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2007 KYSELYYN KYSYMYKSET JA VASTAUKSET TAMPEREEN SEURAKUNTAYHTYMÄN VUODEN 2007 KYSELYYN Mikä on järjestönne visio ja toiminta-ajatus? Radiolähetysjärjestö Sanansaattajien (SANSA) tehtävä on viedä evankeliumi median

Lisätiedot

Haastattelututkimus: (2009) Miten lastentarhanopettaja ja koulunopettaja kohtaavat muslimilapsen ja hänen perheensä päiväkoti- ja kouluympäristössä?

Haastattelututkimus: (2009) Miten lastentarhanopettaja ja koulunopettaja kohtaavat muslimilapsen ja hänen perheensä päiväkoti- ja kouluympäristössä? Haastattelututkimus: (2009) Miten lastentarhanopettaja ja koulunopettaja kohtaavat muslimilapsen ja hänen perheensä päiväkoti- ja kouluympäristössä? Hannele Karikoski, KT, yliopistonlehtori Oulun yliopisto

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi.

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi. Kaija Grundell Kaohsiung, Taiwan 29.04.2016 Terveiset kesäisen kuumasta Kaohsiungista! Päivälämpötila jo yli +30! Kielenopiskeluni päättyi helmikuun lopussa. Alla kuvassa opettajiani ja takarivissä opiskelutovereita,

Lisätiedot

08:00 Kohtasin Messiaani: Brian Robbins 08:10 Kulmakivi: Henkinen ja. hengellinen Sivu hyvinvointi 1/5

08:00 Kohtasin Messiaani: Brian Robbins 08:10 Kulmakivi: Henkinen ja. hengellinen Sivu hyvinvointi 1/5 Aamun uusinta Taivas TV7 - Viikon 38 ohjelmat - www.tv7.fi 08:00 Ajankohtaista Lähi-idästä: Kovaa peliä Lähi-idässä 08:30 Raamattu puhuu sinulle: Psalmit 83-87 08:40 Armon kalliolla: Uskon vahvat perusteet

Lisätiedot

JEESUS JA TURKULAINEN NAINEN. Jaakko Kujala Urban Light

JEESUS JA TURKULAINEN NAINEN. Jaakko Kujala Urban Light JEESUS JA TURKULAINEN NAINEN Jaakko Kujala Urban Light 17.3.2016 JOH. 4:3-30 (OMA KÄÄNNÖS ) Jeesus lähti Jyväskylästä ja oli taas menossa Ahvenanmaalle. Hänen oli kuljettava Turun kautta. Niin hän saapui

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesus, suuri Opettaja

Nettiraamattu lapsille. Jeesus, suuri Opettaja Nettiraamattu lapsille Jeesus, suuri Opettaja Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

VIP Mobile Android. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Android. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile ndroid Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet tarvitsee

Lisätiedot

Kuntarekry.fi. 100-prosenttisesti suositeltu. KL-Kuntarekry Oy / Tuula Nurminen

Kuntarekry.fi. 100-prosenttisesti suositeltu. KL-Kuntarekry Oy / Tuula Nurminen 100-prosenttisesti suositeltu KL-Kuntarekry Oy / Tuula Nurminen 1 www.kuntarekry.fi Kunta-alan työpaikkailmoitukset www.kuntarekry.fi Joka puolelta Suomea Organisaatiomuodosta riippumatta Eri asematasoilta

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

1. Oletko uudestisyntynyt kristitty, jolla on henkilökohtainen suhde Jeesukseen??

1. Oletko uudestisyntynyt kristitty, jolla on henkilökohtainen suhde Jeesukseen?? 1. Oletko uudestisyntynyt kristitty, jolla on henkilökohtainen suhde Jeesukseen?? Vuosi KYLLÄ EN EN OSAA SANO A 1994 10 % 64 % 26 % 2002 8 % 69 % 23 % 2008 9 % 72 % 19 % 2018 9 % 79 % 12 % Lähde: gallup-tutkimukset

Lisätiedot

Kuinka aloitat Instagramin käytön?

Kuinka aloitat Instagramin käytön? Kuinka aloitat Instagramin käytön? Instagramin toiminnot lyhyesti Perusperiaate: ota kuva, muokkaa se ja tägää. Kuvan ottaminen onnistuu alareunan + -kuvakkeesta. Tägääminen tarkoittaa aiheen merkitsemistä

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu. lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for Children,

Lisätiedot

JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA

JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS OPETTAA JA PARANTAA GALILEASSA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja a) Missä kertomus tapahtui Kapernaumissa, synagoogassa

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla

Nettiraamattu lapsille. Nainen kaivolla Nettiraamattu lapsille Nainen kaivolla Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Lisätiedot

JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa. Saarna 12.10.2008 Ari Puonti

JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa. Saarna 12.10.2008 Ari Puonti JUMALAN VALTAKUNTA ALKAA MURTAUTUA ESIIN Jeesus voitti kiusaukset erämaassa Saarna 12.10.2008 Ari Puonti Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään (abad) ja varjelemaan (shamar) sitä.

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN SEUDUN. 1. Sisältö * * Tähdellä merkityt kohdat ovat pakollisia. Sivun oikeassa yläkulmasta löytyy Lisää oma tapahtumasi.

JYVÄSKYLÄN SEUDUN. 1. Sisältö * * Tähdellä merkityt kohdat ovat pakollisia. Sivun oikeassa yläkulmasta löytyy Lisää oma tapahtumasi. JYVÄSKYLÄN SEUDUN Sivun oikeassa yläkulmasta löytyy Lisää oma tapahtumasi. Lomakkeella voit lisätä tapahtuman tapahtumiin, harrasteisiin tai molempiin. 1. Sisältö * * Tähdellä merkityt kohdat ovat pakollisia.

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

Robertin tarina - opettajan materiaali

Robertin tarina - opettajan materiaali Robertin tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalin joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

Jakkara ja neljä jalkaa

Jakkara ja neljä jalkaa Jakkara ja neljä jalkaa Sanna Piirainen 1 Tunti 1 Jakkaran rakentamisen perusteet Eli mitä ihmettä varten pitäisi tulla uskoon 2 Mitähän se Jumala oikein hommaa? Jakkaran rakentamisen perusteet voi löytää

Lisätiedot

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset

Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset Itsenäisen työskentelyn tehtävät: vastaukset 1. Missä Burundi on? Tutustu Google-karttapalveluun seuraavilta sivulta: www.google.fi/maps (voit vaihtaa näkymän satelliittitilaan) Etsi koulunne kartalta.

Lisätiedot

MUSIIKKI. Lämmittely. Sanastoa

MUSIIKKI. Lämmittely. Sanastoa Lämmittely Millaista musiikkia vanhassa kotimaassasi kuunnellaan paljon? Nimeä lempiartistisi ja kerro, millaista hänen musiikkinsa on. Missä tilanteessa vanhassa kotimaassasi kuunnellaan musiikkia (kotona,

Lisätiedot

Apologia-forum 25.-27.4.2014

Apologia-forum 25.-27.4.2014 Mikä on kristinuskolle luovuttamatonta? Kuvat: sxc.hu Apologia-forum 25.-27.4.2014 Ryttylän Kansanlähetysopisto Pääpuhujana prof. John Lennox (oxfordin yliopisto) Tiede usko luominen evoluutio www.kansanlahetysopisto.fi/apologiaforum

Lisätiedot

Jeesus, suuri Opettaja

Jeesus, suuri Opettaja Nettiraamattu lapsille Jeesus, suuri Opettaja Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR

ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR Kristinuskon mukaan niin sanottu kristillinen etiikka on yleispätevä etiikka. Tämä ei tarkoita sitä, että olisi olemassa joku tietty kristinuskoon pohjautuva etiikka. Kristillisen

Lisätiedot

Ristiäiset. Lapsen kaste

Ristiäiset. Lapsen kaste Ristiäiset Lapsen kaste Ilo palvella! Loimaan seurakunta OHJELMA Alkuvirsi Ristinmerkki Raamatunluku Mark. 10: 13 16 Puhe Uskontunnustus Kaste Virsi Yhteinen esirukous ja Isä Meidän rukous Siunaus Päätösvirsi

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista 1 Otteita vetäjän ohjeista ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A Tarkista että o aikataulut on sovittu ja koulutustila on varattu o osallistujat ovat saaneet kutsun ajoissa o sinulla on nimilista, jonka avulla sijoitat

Lisätiedot

MONIKULTTUURISEN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN HAASTEET. Selkokielen käyttö opetuksessa. Suvi Lehto-Lavikainen, Koulutuskeskus Salpaus

MONIKULTTUURISEN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN HAASTEET. Selkokielen käyttö opetuksessa. Suvi Lehto-Lavikainen, Koulutuskeskus Salpaus MONIKULTTUURISEN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN HAASTEET Selkokielen käyttö opetuksessa Suvi Lehto-Lavikainen, Koulutuskeskus Salpaus Ihmisten viestinnän epätarkkuus johtaa usein virheellisiin tulkintoihin keskusteluissa!

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä.

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä. DENNIKSEN tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalia joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

WhatsApp-ryhmien luominen ja ylläpitäminen Windows Phone -laitteilla

WhatsApp-ryhmien luominen ja ylläpitäminen Windows Phone -laitteilla WhatsApp-ryhmien luominen ja ylläpitäminen Windows Phone -laitteilla WhatsApp-ryhmän luomiseksi sinulla tulee olla asennettuna WhatsApp-ohjelma puhelimeesi ja sen täytyy olla aktivoitu. Sovelluksen löytää

Lisätiedot

Keminmaan seurakunnan lähetystyön nimikkokohteet

Keminmaan seurakunnan lähetystyön nimikkokohteet Keminmaan seurakunnan lähetystyön nimikkokohteet Sopimus yhteydestä, esirukouksesta ja taloudellisesta tuesta Keminmaan seurakunnalla on maailman lähetyskentillä omia nimikkokohteita. Seurakunta on tehnyt

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Uudistuva kylä kaupungissa

Uudistuva kylä kaupungissa Uudistuva kylä kaupungissa Uudistuva kylä kaupungissa hankkeessa etsitään uusia tapoja lasten ja nuorten palveluiden kehittämiseen käyttäjälähtöisesti ja perinteisiä sektorirajoja rohkeasti ylittäen. Pilottialueina

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat?

YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian. Minkä osia oksat ovat? GENETIIVI yksikkö -N KENEN? MINKÄ? monikko -DEN, -TTEN, -TEN, -EN YKSIKKÖ Pääte on aina -N. Se liittyy sanan taipuneeseen vartaloon. Kenen auto tuo on? - Aleksanterin - Liian Minkä osia oksat ovat? puu

Lisätiedot

Allaahin, Armeliaimman Armahtajan Nimeen. 1. Luku. Kuka Allaah on? Allaah on Ar-Rabb (Hän, joka luo, pyörittää asioita ja omistaa kaiken.

Allaahin, Armeliaimman Armahtajan Nimeen. 1. Luku. Kuka Allaah on? Allaah on Ar-Rabb (Hän, joka luo, pyörittää asioita ja omistaa kaiken. Allaahin, Armeliaimman Armahtajan Nimeen. 1. Luku Kuka Allaah on? Allaah on Ar-Rabb (Hän, joka luo, pyörittää asioita ja omistaa kaiken.) Todistan, että ei ole mitään todellista palvomisen arvoista jumalaa

Lisätiedot

Koneen käyttöön tarvitaan erillinen kortti, jonka voi lunastaa joko aikuisten infotiskiltä tai palvelupisteestä.

Koneen käyttöön tarvitaan erillinen kortti, jonka voi lunastaa joko aikuisten infotiskiltä tai palvelupisteestä. Kopiointi Koneen käyttöön tarvitaan erillinen kortti, jonka voi lunastaa joko aikuisten infotiskiltä tai palvelupisteestä. Hinnat Kortin panttimaksu on 2. Pantin saa takaisin jos kortin palauttaa. Kortille

Lisätiedot

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä.

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä. OHJEET TUOKION TOTEUTTAMISTA VARTEN Tarvitset - tarinan ja kuvan - joko seinälle kiinnitettävät rastitehtävät ja niihin liittyvät materiaalit tai jokaiselle lapselle oman tehtäväpaperin - piirustuspaperia

Lisätiedot

S E U R A K U N N A N P Ä I V Ä K E R H O O N. leikin lumoa ja hiljaisuutta

S E U R A K U N N A N P Ä I V Ä K E R H O O N. leikin lumoa ja hiljaisuutta S E U R A K U N N A N P Ä I V Ä K E R H O O N leikin lumoa ja hiljaisuutta Kerhorepussa on tossut. Minulla on kiva kerhoreppu. Minä olen ihme Lapsi on seurakunnan päiväkerhossa aikuisten silmäterä. Päiväkerho

Lisätiedot

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Kun pienen lapsen äiti ja isä ottavat lapsen syliin ja painavat häntä lähelle sydäntään, he antavat hänelle rakkautta ja huolenpitoa. Tällä

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN

KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN Sisällysluettelo I Usko Vakaumus Uskonto... 2 Käsitteiden määrittely... 2 Käsitteiden soveltaminen... 2 Kappalekohtaiset pienet esseetehtävät... 2 Laajemmat,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies Nettiraamattu lapsille Jumalan lähettämä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Yhtäläisyydet abrahamilaisten uskontojen kesken. Wednesday, August 19, 15

Yhtäläisyydet abrahamilaisten uskontojen kesken. Wednesday, August 19, 15 Yhtäläisyydet abrahamilaisten uskontojen kesken Abrahamilaisia uskontoja Juutalaisuus Kristinusko Islam Jumala Kaikilla kolmella on yksi jumala Jumala Kaikkivaltias Luojajumala Juutalaisuus ja islam Juutalaisilla

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

SAARNA JÄRVENPÄÄN KIRKOSSA 7.9.2014 JEESUS PARANTAJAMME

SAARNA JÄRVENPÄÄN KIRKOSSA 7.9.2014 JEESUS PARANTAJAMME SAARNA JÄRVENPÄÄN KIRKOSSA 7.9.2014 JEESUS PARANTAJAMME Evankeliumi Matteuksen mukaan (Matt.12:33-37) Jeesus sanoi: Jos puu on hyvä, sen hedelmäkin on hyvä, mutta jos puu on huono, sen hedelmäkin on huono.

Lisätiedot

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Oikeus (laki sanoo, että saa tehdä jotakin) Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan 1.3.2000. Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat

Lisätiedot

Haluaisin, että kirkko johon kuulun on

Haluaisin, että kirkko johon kuulun on VIRITTÄYTYMINEN AIHEESEEN Haluaisin, että kirkko johon kuulun on LEIKIN TAVOITE Johdatella ajatuksia illan aiheeseen. Herätellä miettimään mitä minä ajattelen kirkosta, sekä tuoda esiin myös toisten ajatuksia,

Lisätiedot

ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY

ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Ensin Pietari selostaa Jerusalemissa oleville veljille, että armo

Lisätiedot

Tehtävän lisääminen ja tärkeimmät asetukset

Tehtävän lisääminen ja tärkeimmät asetukset Tehtävä Moodlen Tehtävä-aktiviteetti on tarkoitettu erilaisten tehtävien antamiseen verkossa. Tehtävä-aktiviteettia ei ole tarkoitettu ainoastaan tehtävien palautukseen, kuten moni sen sellaiseksi mieltää,

Lisätiedot

Me lähdemme Herran huoneeseen

Me lähdemme Herran huoneeseen Me lähdemme l Herran huoneeseen "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta Ilo valtasi minut, kun

Lisätiedot

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009

epostia Jyväskylän Versojen koteihin 2.12.2009 . (tulostettava pdf-versio) sivu 1(5) Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus Su 6.12. klo 16 Partiolaisten harjoitukset alkavat jo klo 15.15 Olethan silloin paikalla! Jyväskylän vapaaseurakunnassa (Puutarhakatu

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot