SUOMEN RALLY-TOKOLIITTO RY RALLY-TOKOKILPAILUN SÄÄNNÖT JA OHJEET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SUOMEN RALLY-TOKOLIITTO RY RALLY-TOKOKILPAILUN SÄÄNNÖT JA OHJEET"

Transkriptio

1 SUOMEN RALLY-TOKOLIITTO RY RALLY-TOKOKILPAILUN SÄÄNNÖT JA OHJEET

2 2 RALLY-TOKO SÄÄNNÖT JA KILPAILUOHJEET Sisällysluettelo 2 A. Rally-Tokokilpailun säännöt 4 1. Rally-Tokokilpailujen tarkoitus 4 2. Rally-Tokokilpailu 4 3. Osallistumisoikeus ja sen rajoittaminen Koiran osallistumisoikeus Ohjaajan osallistumisoikeus 4 4. Jääviyssääntö 5 5. Järjestämisluvan myöntäminen 5 6. Kilpailun ilmoittaminen Ilmoituksen sisältö Kilpailusta ilmoittaminen ja tiedottaminen 5 7. Kilpailun siirto tai peruutus 5 8. Kilpailun järjestäminen 5 9. Kilpailun tuomari Vastaava kilpailutoimitsija, sihteeri ja muut kilpailun toimitsijat Ilmoittautuminen kilpailuun ja siitä pois jääminen Ilmoittautuminen Jälki-ilmoittautuminen Ilmoittautuminen kilpailupaikalla Poisjääminen Kilpailun tulokset Tulosten merkitseminen Tulosten tarkastaminen Tulosten lähettäminen Rally-Tokokilpailun liikkeet Kylttiselitteet Liikkeen suorittaminen kylttiin nähden Rally-Tokokilpailun arvostelu ja pisteytys Yleisiä arvosteluohjeita Virhepisteet Kilpailuluokat, palkinnot ja saavutukset Alokasluokka (ALO) Avoin luokka (AVO) Voittajaluokka (VOI) Mestariluokka (MAL) Tuomarinpalkinto Koulutustunnukset Rally-Tokomestarinarvo ja Rally-Tokovalionarvo Tarvikkeet ja apuvälineet Kilpailun kulku ja erityismääräyksiä kilpailusta Kilpailun ja kilpailusuorituksen alkaminen sekä päättyminen Kilpailusuorituksen keskeyttäminen tai hylkääminen Käyttäytyminen kilpailupaikalla Ohjaajan velvollisuudet Koiran aggressiivinen käyttäytyminen kilpailupaikalla Erityismääräykset ja ohjeet 12

3 3 18. Kohtuuton häiriö kilpailun aikana Valitukset ja erimielisyydet Muutokset sääntöihin ja ohjeisiin 12 B. Rally-Tokokilpailun kilpailuohjeet Rally-Tokokilpailun järjestämisohje Rally-Tokokilpailun ilmoittaminen Kilpailuorganisaatio Tuomarit Luvat Tiedotus Koiramäärät Sijoitukset ja tuomarinpalkinto Kilpailutarvikkeet ja välineet Arvostelukehä Kyltit ja merkit Esteet Rataantutustuminen Osallistumisnumerot Koirakon osallistuminen samanaikaiseen näyttelyyn 15 Näiden sääntöjen lisäksi noudatetaan Kennelliiton yleisiä kokeita ja kilpailuja koskevia sääntöjä ja ohjeita, jotka on julkaistu erillisessä liitevihkossa ja jotka löytyvät myös Kennelliiton www-sivuilta. Tietoa muusta RALLY-TOKOon liittyvästä koulutus- ja kurssitoiminnasta löytyvät Suomen Rally-Tokoliiton www-sivuilla. Liite 1 Arvostelulomake Liite 2 Alokasluokan kylttiselitteet Liite 3 Avoimenluokan kylttiselitteet Liite 4 Voittajaluokan kylttiselitteet Liite 5 Mestariluokan kylttiselitteet

4 4 A. RALLY-TOKOKILPAILUN SÄÄNNÖT Säännöt on hyväksytty Suomen Rally-Tokoliiton hallituksessa ja ne ovat voimassa alkaen. Näitä sääntöjä täydentävät Rally-Tokokilpailun ohjeet. 1 RALLY-TOKOKILPAILUJEN TARKOITUS Koulutuksen tarkoitus on opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa. Rally-Tokokilpailulla testataan koulutuksen tulosta eli koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä sekä koiralle opetetun käyttäytymisen tasoa. Harrastustoiminnan tavoitteena on myös lisätä tietoa koiran oppimiskyvystä sekä koulutuksen mahdollisuuksista koiran yhteiskuntakelpoisuuden parantamisessa. Lisäksi tavoitteena on eläinystävällisen ja terveen kilpailuhengen luominen sekä koiraharrastuksen lisääminen. 2 RALLY-TOKOKILPAILU Rally-Tokokilpailut ovat yleisiä tai yhdistysten jäsenten välisiä kilpailuja, rotukohtaisia kilpailuja tai kansainvälisiä kilpailuja. 3 OSALLISTUMISOIKEUS JA SEN RAJOITTAMINEN 3.1 Koiran osallistumisoikeus Kokeisiin saavat osallistua 10 kuukautta täyttäneet koirat alla mainituin rajoituksin. Osallistuminen mestariluokkaan edellyttää, että koira on vähintään 15 kk ikäinen. Koiralla on oikeus osallistua saman kilpailun aikana vain yhteen luokkaan. Koiran ohjaajaa ei saa vaihtaa kilpailun aikana. Kilpailuihin ei saa osallistua: sairas koira narttu 30 vrk ennen odotettua synnytystä ja alle 42 vrk synnytyksen jälkeen koira, jota ei ole tunnistusmerkitty koira, joka ei täytä Kennelliiton voimassa olevia rokotusmääräyksiä ja typistämiskieltoa koskevia määräyksiä koira, joka ei täytä Kennelliiton voimassaolevia antidopingmääräyksiä koira, joka on vihainen ihmisille. Rally-Tokokilpailuun saa osallistua juoksuisen nartun kanssa. Koirakko kilpailee tällöin luokkansa viimeisenä, eikä koiraa saa tuoda arvostelukehän läheisyyteen ennen omaa suoritustaan. Alkavasta juoksusta on ilmoitettava viipymättä vastaavalle kilpailutoimitsijalle. Jos kilpailija laiminlyö ilmoitusvelvollisuutensa tai liikkuu juoksuisen nartun kanssa kilpailualueella tarpeettomasti, hänet voidaan sulkea pois kilpailusta. 3.2 Ohjaajan osallistumisoikeus Kilpailussa toimivat toimihenkilöt voivat osallistua luokkaan, jossa eivät itse toimi tai heidän perheenjäsenensä eivät toimi toimihenkilöinä. Päihtynyt tai päihtyneeksi epäilty ohjaaja ei saa osallistua kilpailuun. Epäurheilijamainen käytös, kuten aggressiivinen käytös muita paikallaolijoita kohtaan, johtaa kilpailusta pois sulkemiseen, samoin koiran epäasiallinen tai aggressiivinen käsittely.

5 5 4 JÄÄVIYSSÄÄNTÖ Noudatetaan Kennelliiton kulloinkin voimassa olevaa yleistä jääviyssääntöä. 5 JÄRJESTÄMISLUVAN MYÖNTÄMINEN Suomen Rally-Tokoliitolle tulee ilmoittaa yleiset ja jäsenten väliset viralliset kilpailut. 6 KILPAILUN ILMOITTAMINEN 6.1 Ilmoituksen sisältö Kilpailuilmoituksessa on mainittava järjestävä yhdistys kilpailun nimi ja luonne osanottorajoitukset kilpailun ajankohta ja -paikka kilpailuluokat osanottomaksun suuruus kenelle ja mihin mennessä ilmoittautuminen ja osanottomaksu suoritetaan tehtävään suostunut tuomari, varatuomari sekä sihteeri vastaava kilpailutoimitsija Ilmoittautuneille tulee ilmoittaa kilpailuun pääsystä. 6.2 Kilpailusta ilmoittaminen ja tiedottaminen Kilpailun järjestäjä voi omatoimisesti tiedottaa kilpailusta. 7 KILPAILUN SIIRTO TAI PERUUTUS Kilpailujen ajankohdan siirrosta tai peruuttamisesta on ilmoitettava Suomen Rally- Tokoliiton www-sivuilla mahdollisimman ajoissa. Lisäksi kilpailijoille, joiden kilpailuun pääsy on jo varmistettu, tulee tiedottaa henkilökohtaisesti. 8 KILPAILUN JÄRJESTÄMINEN Kilpailun järjestämisessä noudatetaan Rally-Tokokilpailun kilpailuohjetta. 9 KILPAILUN TUOMARI Rally-Tokokilpailun tuomarin tulee olla Suomen Rally-Tokoliiton pätevöimä Rally- Tokokilpailun tuomari. Suomen Rally-Tokoliitto voi kutsua ulkomaalaisen Rally- Tokokilpailun tuomarin. Suomen Rally-Tokoliitto varmistaa ulkomaalaisen tuomarin tuomarioikeudet. Tuomarin työskentelyaika on korkeintaan noin 6 tuntia / päivä. 10 VASTAAVA KILPAILUTOIMITSIJA, SIHTEERI JA MUUT KILPAILUN TOIMITSIJAT Vastaavan kilpailutoimitsijan tulee olla Suomen Rally-Tokoliiton jäsen, ja hän vastaa kilpailun sääntöjen mukaisista järjestelyistä. Sihteerin sekä muiden kilpailutoimitsijoiden tulee olla perehtyneitä kilpailusääntöihin ja liikkeiden suorittamisohjeisiin.

6 6 11 ILMOITTAUTUMINEN KILPAILUUN JA SIITÄ POIS JÄÄMINEN 11.1 Ilmoittautuminen Ilmoittautuminen kilpailuun tulee tapahtua kilpailun järjestäjän ilmoittamalla tavalla ja ilmoittamana määräaikana. Osallistumismaksu on maksettava kilpailujärjestäjän ilmoittamaan määräaikaan mennessä, muutoin kilpailija menettää kilpailupaikkansa. Kilpailujärjestäjä voi velvoittaa osallistujat osoittamaan maksun suorittamisen kuitilla tai sen jäljennöksellä Jälki-ilmoittautuminen Mikäli kilpailussa on ilmoittautumisen määräajan umpeuduttua vielä tilaa voi järjestäjä halutessaan ottaa jälki-ilmoittautumisia vastaan, ei kuitenkaan sen jälkeen kun osallistujaluettelo on julkaistu tai aikataulut on lähetetty. Järjestäjä voi periä jälkiilmoittautumisesta kaksinkertaisen ilmoittautumismaksun Ilmoittautuminen kilpailupaikalla Osallistujan on ilmoittauduttava kilpailupaikalla Rally-Tokokilpailun järjestäjälle viimeistään 15 minuuttia ennen ilmoitettua rataantutustumista. Ilmoittautumisen yhteydessä on esitettävä koiran rokotustodistus ja kisakirja luovutetaan kilpailun järjestäjälle. Osanottaja, joka ei ajoissa ole ilmoittautunut kilpailutoimitsijalle, voidaan sulkea pois kokeesta, ja järjestäjä saa ottaa hänen tilalleen toisen osanottomaksun maksavan kilpailijan Poisjääminen Osanottomaksua ei palauteta ilman pätevää syytä. Kilpailun järjestäjälle tulee ilmoittaa poisjäämisestä heti, kun syy on ilmennyt. Mikäli osallistumismaksu halutaan palautettavan, tulee poisjäämisen syy ilmoittaa sekä lähettää tarvittavat dokumentit määräpäivään mennessä kilpailun järjestäjälle ja kilpailutoimikunnalle. Osallistumismaksu palautetaan takaisin vain seuraavissa tapauksissa: Koe joudutaan peruuttamaan tai kilpailu siirretään, eikä koirakko pysty osallistumaan kilpailuun uutena ajankohtana. Ohjaaja on sairastunut tai loukkaantunut. Lääkärintodistus tulee esittää. Koira on sairastunut tai kuollut. Eläinlääkärintodistus tulee esittää. Rajoitettuna anotun kokeen ylimääräisten ilmoittautujien maksut. Peruuttaneen koirakon tilalle voidaan ottaa toinen, osanottomaksun maksava koirakko. 12 KILPAILUN TULOKSET 12.1 Tulosten merkitseminen Koiran kilpailukirjaan merkitään koiran jokainen viralliseen Rally-Tokokilpailuun osallistuminen sekä siitä saatu tulos. Myös keskeyttäminen ja hylkääminen merkitään kilpailukirjaan. Arvosteleva tuomari vahvistaa merkinnän nimikirjoituksellaan. Kaikki kilpailun tulokset, myös keskeyttämiset ja hylkäämiset, merkitään Suomen Rally-Tokoliiton kokoomalomakkeelle sekä koirakohtaisille arvostelulomakkeille. Tuomarin keskeyttäessä tai hylätessä suorituksen merkitään myös syy Tulosten tarkastaminen Sihteeri tarkastaa kaikki laskelmat ja huolehtii, että kaikki tulokset on merkitty Suomen Rally-Tokoliiton kokoomalomakkeelle sekä koirakohtaisille arvostelulomakkeille. Tuomari vahvistaa kokoomalomakkeet ja koirakohtaiset arvostelulomakkeet nimikirjoituksellaan.

7 Tulosten lähettäminen Kilpailun järjestäjän on lähetettävä tuomarin tarkastamat ja vahvistamat kokoomalomakkeet viikon kuluessa kilpailun päättymisestä Suomen Rally- Tokoliitolle. 13 RALLY-TOKOKILPAILUN LIIKKEET 13.1 Kylttiselitteet Alokasluokan kylttiselitteet Liite 2 Avoimen luokan kylttiselitteet Liite 3 Voittajaluokan kylttiselitteet Liite 4 Mestariluokan kylttiselitteet Liite Liikkeen suorittaminen kylttiin nähden Liikkeet suoritetaan enintään 50cm päässä kyltistä, 45 astetta kyltistä takaviistoon vasemmalle. Koiran istuessa tai seistessä ohjaajan edessä, ohjaaja seisoo tehtävänsuorituspaikalla. Suuntaa muuttavat liikkeet suoritetaan kyltin edessä. Liikkeet, joissa on askel oikeaan, suoritetaan heti kyltin jälkeen. 14 RALLY-TOKOKILPAILUN ARVOSTELU JA PISTEYTYS Arvostelulomake Liite Yleisiä arvosteluohjeita Ohjaaja saa käyttää sekä suullisia että käsimerkkejä ja vartalo-ohjausta. Kaikenlainen koiran sanallinen kannustaminen on sallittua. Ohjaaja ei saa koskea koiraan Kontakti koiran ja ohjaajan välillä. Radalla ei vaadita katsekontaktia koirakon suorittaessa rataa Perusasento Ihanteellisessa perusasennossa koira istuu ohjaajan vasemmalla sivulla n. 10cm päässä ohjaajasta, rintamasuunta ohjaajan mukaisesti ja koiran lapa ohjaajan polven kohdalla Koiran palkkiot Koiran palkitsemiseen käytettävien esineiden ja makupalojen tulee olla näkymättömissä kilpailusuorituksen aikana, eikä niitä saa käyttää rata-alueella Ulkopuolinen apu Kilpailusuorituksen aikana toisen ohjaajan käyttäminen tai koiran suoritukseen vaikuttaminen rata-alueen ulkopuolelta on kielletty Arvostelu eri kilpailuluokissa Alokasluokassa suuntaa muuttavilla tehtäväkylteillä 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ja 11 käännöksistä on sallittua tehdä hieman laajempia. Avoimessa, voittaja- ja mestariluokassa ko. käännösten tulee olla mahdollisimman tiiviitä. Vasemmalle kääntävissä liikkeissä on kuitenkin huomioitava koiran käännökseen tarvitseman tilan riippuvan koiran koosta. Alokasluokassa kylteillä 20, 21, 22, 23, 25 ja 30 on sallittu ohjaajan apuaskeleen käyttö. Koiran on sallittua istua ja maata paino toisella lonkalla tai maata ns. lonkkaasennossa kaikissa luokissa. Lisäksi paikalla istuessa tai paikalla maatessa koira saa liikkua, mikäli se kuitenkin pysyy jatkuvasti istumassa tai makuullaan, sijaintinsa ja rintamasuuntansa säilyttäen. Paikalla seistessä koira ei saa ottaa askeleita. Alokas- ja avoimessa luokassa käsien yhteen tai reisiin taputtaminen sekä tömistely ovat sallittuja.

8 8 Arvostelun tason tulee tiukentua ylemmissä luokissa Virhepisteet Virhepisteet suorituksista ovat 1, 3, 10 ja hylätty. Saman tehtäväkyltin kohdalla voi saada vähennyksen samasta virhetyypistä vain kerran Yhden pisteen virheet Ohjaajavirhe Ohjaaja koskee kylttiin, tehtävä suoritetaan vinossa tai väärässä kohdassa kylttiin nähden tai tehtävä suoritetaan epätarkasti. Hidas tempo Koirakko kulkee tai suorittaa liikkeen hitaasti. Hetkellinen, korkeintaan kolmen askeleen ajan. Vastahakoisesti tai hitaasti suoritettu liike Koira suorittaa liikkeen vastahakoisesti tai hitaasti. Hetkellinen, korkeintaan kolmen askeleen ajan. Puutteellinen yhteistyö Koiran huomio on muualla kuin ohjaajassa tai tehtävässä. Hetkellinen, korkeintaan kolmen askeleen ajan. Koira koskettaa tai nuuskii kylttiä, merkkiä, estettä tai henkilöä Hännän koskettaessa em. esineitä virheitä ei tule. Taluttimen kiristyminen Hihnan lukon nouseminen yli 90 astetta ylöspäin. Valjaissa lukon nouseminen irti selästä. Koira estää tai häiritsee ohjaajaa Koira kulkee ohjaajan kulkulinjalle, astuu ohjaajan varpaille, hyppää ohjaajaa vasten tai tönii ohjaajaa. Koira pois asennosta Koira on 1/2m liian edessä, takana tai sivulla ohjaajaan nähden koiran seuratessa, istuessa, seistessä tai maatessa. Koira istuu pelkillä takajaloillaan. Erittäin vino asento, yli 45 Koira istuu, seisoo tai makaa yli 45 astetta vinossa ohjaajan sivulla tai edessä Kolmen pisteen virheet Ohjaajavirhe Ohjaaja kaataa kyltin tai merkin. Koirakon on jatkettava ratasuoritusta kaatuneesta kyltistä tai merkistä huolimatta. Hihnalla ohjaaminen. Avoimessa, voittaja- ja mestariluokassa liioitellut ääni- ja käsimerkit tai vartalo-ohjaus. Voittaja- ja mestariluokassa taputtaminen ja jaloilla tömistely. Hidas tempo Koirakko kulkee tai suorittaa tehtävän hitaasti yhden tehtäväkyltin ajan. Tehtävän uusiminen, enintään 2 kertaa Tehtävän saa uusia radan aikana korkeintaan kaksi kertaa. Uusiminen tulee ilmoittaa tuomarille ennen uusintasuoritusta. Puutteellinen yhteistyö Puutteellinen yhteistyö koko tehtäväkyltin ajan. Kaadettu kyltti tai merkki Koira kaataa kyltin tai merkin. Koiran hännän kaataessa em. esineitä virhettä ei tule. Koirakon on jatkettava ratasuoritusta kaatuneesta kyltistä tai merkistä huolimatta. Kova komentaminen Liian kovaääninen koiran komentaminen tai uhkaavat eleet. Kontrollin puute Koira hyppii tai karkaa hetkellisesti pysyen kehässä. Koira koskee houkutukseen. Liioiteltu tai jatkuva haukkuminen Koira haukkuu koko tehtäväkyltin ajan Kymmenen pisteen virheet Ohjaajavirhe Ohjaaja koskee koiraan, juoksee radalla muulloin kun tehtäväkyltin salliessa tai pudottaa hihnan radan aikana. Ohjaaja koskee hyppyesteeseen tai tunneliin. Hidas tempo Koirakko kulkee tai suorittaa tehtäviä hitaasti koko radan ajan. Väärin suoritettu tehtävä Koira tekee ylimääräisiä liikkeitä tai liikkeitä väärään suuntaan tehtävän aikana. Ohjaaja ottaa virheellisen määrän askeleita. Ohjaaja, koira tai koirakko kulkee kyltin väärältä puolelta tehtävän suorituksen aikana.

9 9 Puutteellinen yhteistyö Pidempiaikainen puutteellinen yhteistyö. Estevirhe Koira pudottaa hyppyesteen riman tai astuu tottelevaisuuskokeissa käytettävälle esteelle. Myös tunnelin päälle tai päin hyppääminen Hylkäämiseen johtavat virheet Ei yllä 70 pisteeseen Koirakko ei saa hyväksyttyä kokonaistulosta. Poistuu kehästä Koira poistuu kehästä tai käytösruudun suorituspaikalta. Ratavirhe Koirakko aloittaa ratasuorituksen ilman tuomarin antamaa lähtölupaa. Koirakko ohittaa tehtävän tai keskeyttää tehtävänsuorittamisen. Koirakko suorittaa tehtäviä väärässä järjestyksessä tai kulkee kylttien väärältä puolelta. Ei suorita käytösruutua Koirakko ei suorita käytösruutua tuomarin määräämällä tavalla. Kaataa esteen tai ylittää väärästä suunnasta Ohjaaja tai koira kaataa esteen, koira ylittää eteen väärästä suunnasta tai alittaa esteen. Talutin jatkuvasti kireällä Lukko ei laskeudu alle 90 asteen useamman kyltin aikana. Kontrollin puute, myös haukkuminen Radan sujuvaa suorittamista häiritsevä kontrollin puute tai jatkuva haukkuminen. Jatkuvasti poissa asennosta Koira seuraa jatkuvasti 1/2m liian edessä, takana tai sivulla ohjaajaan nähden. Tarpeiden tekeminen kehässä Vähennykset kokonaisvaikutelmasta Tuomari arvostelee koirakon yhteistyön ja vähentää iloisuuden puutteesta 0-10 pistettä. 15 KILPAILULUOKAT, PALKINNOT JA SAAVUTUKSET Koiran on siirryttävä seuraavaan kilpailuluokkaan, kun se on saavuttanut kolme kertaa hyväksytyn tuloksen luokassaan vähintään kahdelta eri tuomarilta, poikkeuksena mestariluokka. Koira, joka on kilpaillut ylemmässä luokassa, ei voi palata kilpailemaan alemmassa luokassa. Kilpailun järjestäjä voi halutessaan ottaa järjestämäänsä kilpailuluokkaan jo ylempiin luokkiin siirtyneitä koirakkoja kilpailun ulkopuolisina osallistujina tai ns. 0-koirakkoina. Kilpailun ulkopuoliset koirakot arvostellaan kuten kilpailevatkin koirakot, mutta ne eivät voi sijoittua kilpailussa eikä koirakon tuloksia merkitä kilpailukirjaan Alokasluokka (ALO) Kymmenen kuukautta täyttäneille koirille, jotka eivät ole saavuttaneet kolmea hyväksyttyä tulosta alokasluokassa. Tehtäväkyltit numerot 1 31, joista 1. on Lähtö-kyltti ja 2. on Maali-kyltti. Alokasluokan rata koostuu tehtäväkyltistä lähdön ja maalin lisäksi, joista pysäyttäviä kylttejä voi olla viisi. Alokasluokassa koira on kytkettynä ja hihnan tulee roikkua löysänä Avoin luokka (AVO) Koirille, jotka ovat saaneet kolme hyväksyttyä tulosta alokasluokasta. Tehtäväkyltit avoimessa luokassa ovat Avoimen luokan rata koostuu tehtäväkyltistä lähdön ja maalin lisäksi, joista pysäyttäviä kylttejä voi olla seitsemän ja vähintään viiden tehtäväkyltin tulee olla avoimen luokan kylttejä. Avoimessa luokassa saa olla yksi hyppyeste. Kaikki liikkeet suoritetaan ilman hihnaa, mutta koira tuodaan radalle ja viedään radalta sääntöjen mukaisesti kytkettynä.

10 Voittajaluokka (VOI) Koirille, jotka ovat saaneet kolme hyväksyttyä tulosta avoimessa luokassa. Tehtäväkyltit voittajaluokassa ovat 60 75, joista kyltti numero 60 on Käytösruutu. Voittajaluokan rata koostuu tehtäväkyltistä lähdön ja maalin lisäksi, joista pysäyttäviä kylttejä voi olla seitsemän. Vähintään viiden tehtäväkyltin tulee olla avoimen luokan kylttejä ja vähintään kahden kyltin tulee olla voittajaluokan kylttejä käytösruudun lisäksi. Käytösruudussa koira istuu tai makaa ohjaajan sivulla tai edessä kaksi minuuttia. Tuomari määrää käytösruudun suorittamistavan koko luokalle. Käytösruutu suoritetaan heti ratasuorituksen jälkeen. Ns. 0-koirakko suorittaa käytösruudun ensimmäisen kilpailijan ratasuorituksen aikana ja radan viimeisen kilpailijan käytösruudun aikana. Käytösruudun arvostelee tuomarin valitsema kilpailutoimihenkilö. Voittajaluokassa saa olla kaksi hyppyestettä. Kaikki liikkeet suoritetaan ilman hihnaa, mutta koira tuodaan radalle ja viedään radalta sääntöjen mukaisesti kytkettynä Mestariluokka (MAL) 15 kuukautta täyttäneille koirille, jotka ovat saaneet kolme hyväksyttyä tulosta voittajaluokassa. Mestariluokassa tehtäväkylttejä ovat numerot Mestariluokan rata koostuu tehtäväkyltistä lähdön ja maalin lisäksi, joista pysäyttäviä kylttejä voi olla seitsemän. Vähintään neljän tehtäväkyltin tulee olla avoimen luokan kylttejä, vähintään yhden kyltin tulee olla voittajaluokan kylttejä käytösruudun lisäksi, sekä vähintään viiden tehtäväkyltin tulee olla mestariluokan kylttejä. Käytösruudussa koira seisoo, istuu tai makaa ohjaajan sivulla tai edessä kolme minuuttia. Tuomari määrää käytösruudun suorittamistavan koko luokalle. Käytösruutu suoritetaan heti ratasuorituksen jälkeen. Ns. 0-koirakko suorittaa käytösruudun ensimmäisen kilpailijan ratasuorituksen aikana ja radan viimeisen kilpailijan käytösruudun aikana. Käytösruudun arvostelee tuomarin valitsema kilpailutoimihenkilö. Mestariluokassa saa olla kaksi hyppyestettä sekä yksi sarjahyppy. Kaikki liikkeet suoritetaan ilman hihnaa, mutta koira tuodaan radalle ja viedään radalta sääntöjen mukaisesti kytkettynä Tuomarinpalkinto Tuomari voi halutessaan antaa tuomarinpalkinnon haluamalleen koirakolle koirakon saavuttamista pisteistä huolimatta. Tuomarinpalkinnon perusteet tulee ilmoittaa palkintojenjaossa Koulutustunnukset Koulutustunnukset jaetaan jokaisessa luokassa koiran saavuttaessa kolmannen hyväksytyn tuloksen kyseisessä luokassa. Hyväksytyt tulokset tulee saada vähintään kahdelta eri tuomarilta. Alokasluokassa koulutustunnus on RTK1. Avoimessa luokassa koulutustunnus on RTK2. Voittajaluokassa koulutustunnus on RTK3. Mestariluokassa koulutustunnus on RTK Rally-Tokomestarinarvo ja Rally-Tokovalionarvo Suomen Rally-Tokomestarinarvon saavuttaa koira, joka on kolmesti saavuttanut vähintään 95 pisteen tuloksen mestariluokassa vähintään kahdelta eri tuomarilta. Suomen Rally-Tokovalionarvoa voi hakea koira, jolla on Rally-Tokomestarinarvo, sekä vähintään laatumaininta hyvä näyttelyssä.

11 11 Ulkomainen koira saa Suomen Rally-Tokovalionarvon, kun se on oman maansa Rally-Tokovalio ja saa yhden hyväksytyn tuloksen mestariluokasta Suomessa. 16 TARVIKKEET JA APUVÄLINEET Kilpailun järjestäjän tulee varata kilpailupaikalle voimassaolevat Rally-Tokokilpailujen säännöt ja kilpailuohjeet sekä voimassaolevan Rally-Tokokilpailun kilpailuohjeen mukaiset lomakkeet ja tarvikkeet. 17 KILPAILUN KULKU JA ERITYISMÄÄRÄYKSIÄ KILPAILUSTA 17.1 Kilpailun ja kilpailusuorituksen alkaminen sekä päättyminen Kilpailun katsotaan alkavan 15 minuuttia ennen ensimmäistä arvosteltavaa luokkaa. Kilpailusuoritukset alkavat koiran tullessa kehään. Tuomari antaa kilpailijalle luvan ratasuorituksen aloittamiseen. Kilpailu katsotaan päättyneeksi tunnin kuluttua viimeisen luokan palkintojenjaosta Kilpailusuorituksen keskeyttäminen tai hylkääminen Tuomari voi keskeyttää ja/tai hylätä koiran kilpailusuorituksen. Keskeytyksen syitä voivat olla esimerkiksi osaamattomuus, hallitsematon käyttäytyminen, jatkuva haukkuminen tai koiran tai ohjaajan loukkaantuminen. Hylkäämisen syitä voivat olla esimerkiksi ulkopuolinen apu, lelujen tai makupalojen tuominen kehään, koiran rankaiseminen, annettujen ohjeiden noudattamatta jättäminen, koiran karkaaminen, jatkuva häiritsevä haukkuminen, hallitsematon käyttäytyminen tai selvä haluttomuus. Keskeyttämisen tai hylkäämisen syy on merkittävä arvostelulomakkeeseen sekä kokoomalomakkeelle Käyttäytyminen kilpailupaikalla Kilpailussa on noudatettava tuomarin sekä järjestäjän ohjeita ja määräyksiä sekä esiinnyttävä muutenkin moitteettomasti kilpailun ajan. Mikäli kilpailuun osallistuva henkilö käyttäytyy kilpailussa sopimattomasti esim. päihtyneenä, arvostelee tuomaria, kurittaa omaa tai toisen koiraa tai toimii vilpillisesti, tulee kilpailusta vastaavan tuomarin sulkea ko. henkilö pois kilpailusta. Asiasta on tehtävä merkintä kokoomalomakkeeseen. Kilpailusta pois suljettu osallistuja menettää kaikki kilpailun aikana saavuttamansa tulokset Ohjaajan velvollisuudet Ohjaajan tulee seurata sääntöjä ja annettuja ohjeita. Koiran rankaiseminen kilpailun aikana on kielletty. Jos ohjaaja ei noudata näitä määräyksiä tai käyttäytyy sopimattomasti, tulee tuomarin keskeyttää ja hylätä kilpailusuoritus. Koiralla on oltava tavallinen, sileä, kankainen tai nahkainen kaulain tai valjaat. Vedonestovaljaita tai valjaita, joissa hihna kiinnitetään koiran rintaan, ei saa käyttää. Avoimessa, voittaja- ja mestariluokassa koiralle saa jättää kaulaimen tai valjaat. Alokasluokassa käytettävän hihnan on oltava riittävän pitkä, jotta liikkeet voidaan suorittaa hihnan kiristymättä. Kelataluttimet tai joustavat taluttimet eivät ole sallittuja. Ulkopuolisen avun, makupalojen, lelujen tms. käyttäminen kilpailusuoritusten aikana on kielletty. Koiran ohjaaja vastaa kilpailun aikana koiralle aiheutuneista ja koiran aiheuttamista vahingoista. Eläinsuojelulain ja Kennelliiton ohjeiden vastaiset välineet ja menettelyt ovat kiellettyjä.

12 Koiran aggressiivinen käyttäytyminen kilpailupaikalla Koira, joka yrittää kilpailun aikana purra ihmistä suljetaan pois kilpailusta ja koirakko menettää kaikki saavuttamansa pisteet. Asiasta on tehtävä merkintä kokoomalomakkeeseen Erityismääräykset ja ohjeet Mikäli tuomari katsoo jonkin tehtävän koirakolle fyysisesti mahdottomaksi tai muutoin kohtuuttomaksi, tuomari vaihtaa sen tilalle toisen tehtävän ko. koirakon kilpailusuorituksen ajaksi. Tehtävän suorittamatta jättämisestä tulee tehdä anomus Suomen Rally-Tokoliitolle ja tarvittaessa esittää lääkärintodistus. Hyvin pienikokoiselle tai vanhalle koiralle voi anoa hyppyesteen hyppykorkeuden alentamista. Ohjaajan, joka haluaa käyttää apuvälineitä tai muuten poiketa näistä säännöistä ja ohjeista, on pyydettävä erikoislupa Suomen Rally-Tokoliitolta tai tuomarilta, sekä perusteltava pyyntönsä. Suomen Rally-Tokoliitolta saatu kirjallinen erikoislupa on esitettävä arvostelevalle tuomarille. Pysyvästi vammautunut ohjaaja, joka ei vammansa vuoksi voi ohjata koiraa kilpailuohjeen edellyttämällä tavalla, saa ohjata koiraansa kilpailusäännöistä ja kilpailuohjeista poikkeavalla tavalla. Ohjaustapa on ilmoitettava tuomarille hyväksyttäväksi ennen kilpailun alkua. 18 KOHTUUTON HÄIRIÖ KILPAILUN AIKANA Suoritus voidaan uusia tuomarin harkinnan mukaan vain, mikäli häiriö on kohtuuton. Tuomari voi tällöin muuttaa kilpailujärjestystä, mikäli kokee sen tarpeelliseksi. 19 VALITUKSET JA ERIMIELISYYDET Sääntöjen mukaisesta arvostelusta ei voi valittaa. 20 MUUTOKSET SÄÄNTÖIHIN JA OHJEISIIN Muutokset näihin sääntöihin vahvistaa Suomen Rally-Tokoliiton hallitus.

13 13 B. RALLY-TOKOKILPAILUN KILPAILUOHJEET Rally-Tokokilpailuissa noudatetaan Rally-Tokokilpailuiden sääntöjä (A) sekä kilpailuohjeita (B). Rally-Tokokilpailun säännöt ja kilpailuohjeet on hyväksytty Suomen Rally-Tokoliiton hallituksessa Kilpailuohjeet ovat tällaisina voimassa lähtien. 1. RALLY-TOKOKILPAILUN JÄRJESTÄMISOHJE 1.1 Rally-Tokokilpailun ilmoittaminen Kilpailut voidaan ilmoittaa sähköpostitse Suomen Rally-Tokoliiton hallituksen puheenjohtajalle ja sihteerille. 1.2 Kilpailuorganisaatio Kilpailun järjestäjä vastaa kilpailun toteuttamisesta ja taloudesta. Järjestäjän tulee varata riittävästi päteviä toimihenkilöitä vastaamaan kilpailun järjestelyistä Tuomarit Kilpailupäivän aikana jokaisessa luokassa voi olla oma tuomarinsa tai koiramäärän salliessa voi sama tuomari tuomita kaikki kilpailun luokat. Tuomaria ei voi vaihtaa kesken luokan. 1.3 Luvat Kilpailun järjestäjän tulee tehdä tarvittavat ilmoitukset ja lupa-anomukset. Kilpailun järjestäjällä on oltava tiedossa kilpailupaikalla lähimmän päivystysvuorossa olevan eläinlääkärin yhteystiedot. 1.4 Tiedotus Kilpailun järjestäjä voi tiedottaa kilpailustaan, säännöissä määrätyn menettelyn lisäksi, haluamallaan tavalla esim. internet-sivuilla tai paikallislehdissä. 1.5 Koiramäärät Yhden tuomarin arvioidaan arvostelevan päivän aikana noin 12 koiraa tunnissa. Kohtuullinen työskentelyaika on korkeintaan noin kuusi tuntia päivässä, enintään 60 koiraa päivässä. Luokkien väliin tulee laskea 30 minuuttia aikaa radan vaihtoon ja rataantutustumiseen. Arvostelun aikataulusta ja arvosteltavista koiramääristä tulee sopia tuomarin kanssa. 1.6 Sijoitukset ja tuomarinpalkinto Mikäli kaksi (2) tai useampi koira päätyy tasapisteisiin, aika ratkaisee sijoituksen Tuomari voi antaa tuomarinpalkinnon valitsemalleen koirakolle riippumatta koirakon sijoituksesta. 1.7 Kilpailutarvikkeet ja -välineet Lomakkeet ja kirjat Esitäytetty arvostelulomake jokaiselle kilpailuun osallistuvalle koiralle Muutama tyhjä arvostelulomake jokaiseen kilpailuluokkaan Esitäytetty kokoomalomake (2kpl, joista toinen jää tuomarille) Kilpailukirjoja Sääntökirjoja

14 14 Palkintotarvikkeet Vähintään jokaiselle kolmen parhaan joukkoon sijoittuneelle hyväksytyn tuloksen saaneelle esinepalkinto tai vastaava. Mahdolliset tuomarinpalkinnot. Diplomi koulutustunnuksesta (RTK1, RTK2, RTK3, RTK4). 1.8 Arvostelukehä Arvostelukehän vähimmäiskoko on n. 12,5 m x 15 m, mutta suositeltava koko on 12,5 m x 25 m. Kehä tulee rajata selvästi, kuitenkin siten, ettei kehän laidoista muodostu yhtenäistä estettä ja koiran on mahdollista poistua kehästä. Kehäpohjan tulee olla riittävän tasainen (hiekka, lyhyt nurmi tai vastaava), jotta koirat ja ohjaajat voivat liikkua vaivatta. Tuomari tarkastaa kehän ja suorituksiin liittyvät järjestelyt ennen kilpailun alkua. 1.9 Kyltit ja merkit Kylttien käyttö Kylttejä numero 3, 4, 5, 6, 7, 8, 14, 41 ja 90 saa kilpailuradalla käyttää useamman kerran. Vauhtia muuttavia kylttejä pitää seurata vauhdin takaisin palauttava kyltti tai maali-kyltti Kylttien sijoittelu Kylttien tulee sijaita toisiinsa nähden niin, että koirakon kulku on suoraviivaista. Liikesuorituksen ja seuraavan kyltin välillä on oltava noin 3-5 metriä tilaa. Tuomari arvioi liikesuoritukseen tarvittavan tilan. Kyltit tulee sijoittaa ohjaajan reitin oikealle puolelle. Poikkeuksena ovat suuntaa muuttavat kyltit, jotka sijoitetaan suoraan ohjaajan eteen. Liikkeissä, joissa käytetään merkkejä, hyppyesteitä tai tunnelia, tulee kyltti sijoittaa vähintään 1,5m päähän ensimmäisestä merkistä, esteestä tai tunnelista. Kyltti voidaan myös sijoittaa kiinni ensimmäiseen merkkiin, esteeseen tai tunneliin mikä muuttaa tehtävän suoritustapaa. Samoja merkkejä voidaan käyttää useamman eri tehtävän suorittamiseen (poikkeuksena houkutus), mutta silloin kyltit eivät saa olla kiinni merkeissä Kyltit ja kyltinpidikkeet, merkit Rally-Tokokilpailuissa käytettävien kylttien tulee olla Suomen Rally-Tokoliiton hyväksymiä. Kylttien koko tulee olla 21 cm x 29 cm (A4) tai 35 cm x 50 cm (A3). Kylttien, kyltinpidikkeiden ja merkkien tulee kestää sadetta ja tuulta. Kyltit numeroidaan selkeästi suoritusjärjestyksen mukaisesti. Lähtö- ja maalikylttiä ei numeroida. Merkkien tulee olla muovisia, puisia tai metallisia, alustasta selvästi erottuvia.

15 Esteet Rally-Tokokilpailuissa käytettävien esteiden tulee olla Suomen Agilityliiton agilitykilpailuiden tai Suomen Kennelliiton tottelevaisuuskokeiden sääntöjen mukaisia. Kaikki värit ovat esteissä sallittuja. Rally-Tokokilpailuissa estekorkeuden määrittää säkäkorkeus: Alle 40 cm säkäkorkeus 20 cm estekorkeus cm säkäkorkeus 30 cm estekorkeus Yli 50 cm säkäkorkeus 40 cm estekorkeus Sarjaeste on kahden tai kolmen yksittäisen hyppyesteen sarja. Hyppyjen välinen matka on säkäkorkeudesta riippuen 2, 3 tai 4 metriä. Koira hyppää kaikki sarjaesteeseen kuuluvat esteet suoritusjärjestyksessä. Putki on pituudeltaan 3 6 m ja halkaisijaltaan 60 cm. Putken tulee olla taipuisa, jotta se voi tarvittaessa muodostaa yhden tai useamman mutkan. Putken paikoillaan ja oikeassa muodossa pysyminen tulee varmistaa Rataantutustuminen Ennen kilpailuja tulee varata 15 minuuttia yhteiseen rataantutustumiseen ohjaajille ilman koiraa. Rataantutustumisen alussa on tuomarin puhuttelu sekä rataan tutustuminen tuomarin kanssa. Rataan tutustumassa tulisi olla korkeintaan 20 ohjaajaa kerralla. Radan pohjapiirros tulee asettaa esille ennen rataantutustumista. On myös mahdollista antaa osallistujille pohjapiirroksen kopio, kun he ilmoittautuvat Osallistumisnumerot Mikäli kilpailujen järjestäjä käyttää kilpailussa numerolappuja, osallistujien tulee pitää osallistumisnumeronsa selvästi näkyvillä Koirakon osallistuminen samanaikaiseen näyttelyyn Mikäli Rally-Tokokilpailut on järjestetty samassa tilaisuudessa, jossa koira osallistuu näyttelyyn, tulee tästä ilmoittaa ajoissa vastaavalle kilpailutoimitsijalle sekä sihteerille. Jos näyttelyn aikataulu sallii, tulisi koira ensin viedä Rally-Tokokilpailuun järjestysnumerosta huolimatta (poikkeuksena juoksuiset nartut). Tästä tulee erikseen sopia vastaavan kilpailutoimitsijan ja sihteerin kanssa. Jos kilpailu ja näyttely osuvat samaan ajankohtaan, viedään koira ensin näyttelyyn ja sitten vasta kilpailuun. Koiran tulee siirtyä näyttelystä heti oman arvosteluvuoronsa jälkeen kilpailupaikalle, ei vasta sitten kun rotu on arvosteltu kokonaan. Se kilpailija, joka laiminlyö velvollisuutensa ilmoittaa päällekkäisistä aikatauluista, voidaan sulkea pois kilpailusta.

RALLY-TOKOKILPAILUJEN SÄÄNNÖT

RALLY-TOKOKILPAILUJEN SÄÄNNÖT RALLY-TOKOKILPAILUJEN SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 23.11.2013 Voimassa 1.5.2014 lähtien 1 RALLY-TOKON KILPAILUSÄÄNTÖ A. RALLY-TOKOKILPAILUN SÄÄNNÖT... 2 1. RALLY-TOKOKILPAILUJEN TARKOITUS...

Lisätiedot

RALLY-TOKOKILPAILUJEN KILPAILUOHJEET. Hyväksytty Kennelliitossa. Voimassa 1.1.2016 lähtien.

RALLY-TOKOKILPAILUJEN KILPAILUOHJEET. Hyväksytty Kennelliitossa. Voimassa 1.1.2016 lähtien. RALLY-TOKOKILPAILUJEN KILPAILUOHJEET Hyväksytty Kennelliitossa. Voimassa 1.1.2016 lähtien. Sisällysluettelo 1. RALLY-TOKOKILPAILUN JÄRJESTÄMISOHJE... 4 1.1 Kilpailuorganisaatio... 4 1.1.1 Kilpailun toimihenkilöt...

Lisätiedot

1 /8 KOIRIEN TOTTELEVAISUUSKOKEIDEN SÄÄNNÖT

1 /8 KOIRIEN TOTTELEVAISUUSKOKEIDEN SÄÄNNÖT A KOIRIEN TOTTELEVAISUUSKOKEIDEN SÄÄNNÖT Säännöt on hyväksytty Kennelliiton hallituksessa ja Kennelliiton valtuuston kokouksessa 23.11.2014 ja ovat voimassa 1.8.2015 alkaen. Näitä sääntöjä täydentävät

Lisätiedot

RALLY-TOKON KILPAILUOHJEET

RALLY-TOKON KILPAILUOHJEET RALLY-TOKON KILPAILUOHJEET Hyväksytty Kennelliitossa 9.9.2013 Voimassa 1.5.2014 lähtien 1 B. RALLY-TOKOKILPAILUN KILPAILUOHJEET... 4 1. RALLY-TOKOKILPAILUN JÄRJESTÄMISOHJE... 4 1.1. Kilpailuorganisaatio...

Lisätiedot

B TOTTELEVAISUUSKOKEEN KOEOHJEET

B TOTTELEVAISUUSKOKEEN KOEOHJEET B TOTTELEVAISUUSKOKEEN KOEOHJEET Tottelevaisuuskokeissa (TOKO) noudatetaan tottelevaisuuskokeiden sääntöjä (A) ja koeohjeita (B). Tottelevaisuuskokeen säännöt on hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 23.11.2014

Lisätiedot

Säännöt on hyväksytty Palveluskoiraliiton kokouksessa ja Kennelliiton valtuuston kokouksessa.

Säännöt on hyväksytty Palveluskoiraliiton kokouksessa ja Kennelliiton valtuuston kokouksessa. KOIRIEN TOTTELEVAISUUSKOKEEN (TOKO) SÄÄNNÖT JA KOEOHJEET Tottelevaisuuskokeissa (TOKO) noudatetaan tottelevaisuuskokeiden sääntöjä (A) ja koeohjeita (B). Koeohjeet käsittävät osat B1 järjestämisohjeet

Lisätiedot

RALLY-TOKON KILPAILUOHJEET. Hyväksytty Kennelliitossa Voimassa lähtien

RALLY-TOKON KILPAILUOHJEET. Hyväksytty Kennelliitossa Voimassa lähtien RALLY-TOKON KILPAILUOHJEET Hyväksytty Kennelliitossa 9.9.2013 Voimassa 1.5.2014 lähtien 1 RALLY-TOKON KILPAILUOHJEET 1. RALLY-TOKOKILPAILUN JÄRJESTÄMISOHJE... 4 1.1. Kilpailuorganisaatio... 4 1.1.1. Kilpailun

Lisätiedot

RALLY-TOKON KILPAILUSÄÄNNÖSTÖ

RALLY-TOKON KILPAILUSÄÄNNÖSTÖ RALLY-TOKON KILPAILUSÄÄNNÖSTÖ Voimassa 1.1.2013 alkaen 1 A. RALLY-TOKOKILPAILUN SÄÄNNÖT... 4 1. RALLY-TOKOKILPAILUJEN TARKOITUS... 4 2. RALLY-TOKOKILPAILU... 4 3. OSALLISTUMISOIKEUS JA SEN RAJOITTAMINEN...

Lisätiedot

TOTTELEVAISUUSKOKEEN (TOKO) SUOMENMESTARUUSKILPAILUJEN JÄRJESTÄMISOHJE 2019

TOTTELEVAISUUSKOKEEN (TOKO) SUOMENMESTARUUSKILPAILUJEN JÄRJESTÄMISOHJE 2019 TOTTELEVAISUUSKOKEEN (TOKO) SUOMENMESTARUUSKILPAILUJEN JÄRJESTÄMISOHJE 2019 Hyväksytty Kennelliitossa 29.2.2019. Voimassa 4.4.2019 alkaen. Tokon Suomen mestaruuskilpailussa noudatetaan lisäksi SPKL:n SM-kilpailujen

Lisätiedot

PAIMENNUSKOE JA PAIMENNUSTAIPUMUSKOESÄÄNNÖT (paimentaville roduille FCI:n roturyhmistä 1, 2 ja 5, poissulkien bordercolliet ja kelpiet) Hyväksytty

PAIMENNUSKOE JA PAIMENNUSTAIPUMUSKOESÄÄNNÖT (paimentaville roduille FCI:n roturyhmistä 1, 2 ja 5, poissulkien bordercolliet ja kelpiet) Hyväksytty PAIMENNUSKOE JA PAIMENNUSTAIPUMUSKOESÄÄNNÖT (paimentaville roduille FCI:n roturyhmistä 1, 2 ja 5, poissulkien bordercolliet ja kelpiet) Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 27.11.2011. Voimassa 1.5.2012

Lisätiedot

DREEVERIEN AJOKOKEEN (DRAJ) JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN (DKAJ) SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 00.00.0000 Voimassa 00.00.

DREEVERIEN AJOKOKEEN (DRAJ) JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN (DKAJ) SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 00.00.0000 Voimassa 00.00. DREEVERIEN AJOKOKEEN (DRAJ) JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN (DKAJ) SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 00.00.0000 Voimassa 00.00.0000 alkaen 1. Kokeen tarkoitus Ajokokeiden tarkoituksena on saada

Lisätiedot

Arvostelun aikataulusta ja arvosteltavista koiramääristä tulee sopia tuomarin kanssa.

Arvostelun aikataulusta ja arvosteltavista koiramääristä tulee sopia tuomarin kanssa. B TOTTELEVAISUUSKOKEEN KOEOHJEET Tottelevaisuuskokeissa (TOKO) noudatetaan tottelevaisuuskokeiden sääntöjä (A) ja koeohjeita (B). Tottelevaisuuskokeen säännöt on hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 23.11.2014

Lisätiedot

3.1 Oikeudet. 3.2 Rajoitukset

3.1 Oikeudet. 3.2 Rajoitukset DREEVERIEN AJOKOKEEN JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN SÄÄNNÖT ( DRAJ / DKAJ ) Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 00.00.0000 Voimassa 00.00.0000 alkaen 1. Kokeiden tarkoitus Ajokokeiden tarkoituksena on dreeverin,

Lisätiedot

Sisältö. TOKO säännöt ja koeohjeet voimassa 1.8.2015 lähtien 30.7.2015 1

Sisältö. TOKO säännöt ja koeohjeet voimassa 1.8.2015 lähtien 30.7.2015 1 Sisältö A KOIRIEN TOTTELEVAISUUSKOKEIDEN SÄÄNNÖT... 2 B TOTTELEVAISUUSKOKEEN KOEOHJEET... 11 1. TOTTELEVAISUUSKOKEEN JÄRJESTÄMISOHJE... 11 2. KOKEEN LIIKKEET, SUORITUS- JA ARVOSTELUOHJEET... 19 2.1 TOTTELEVAISUUSKOKEEN

Lisätiedot

KOIRATANSSIKILPAILUJEN SÄÄNNÖT

KOIRATANSSIKILPAILUJEN SÄÄNNÖT KOIRATANSSIKILPAILUJEN SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 25.5.2014. Voimassa 1.1.2015 alkaen. 1. YLEISTÄ Näitä Suomen Kennelliitto - Finska Kennelklubben ry:n (myöhemmin Kennelliiton) Koiratanssikilpailujen

Lisätiedot

KOIRIEN TOTTELEVAISUUSKOKEIDEN SÄÄNNÖT

KOIRIEN TOTTELEVAISUUSKOKEIDEN SÄÄNNÖT SUOMEN KENNELLIITTO - FINSKA KENNELKLUBBEN RY Kamreerintie 8 02770 Espoo Kamrersvägen 8 02770 Esbo 09-887 300 FAX 09-887 30331 KOIRIEN TOTTELEVAISUUSKOKEIDEN SÄÄNNÖT Säännöt on hyväksytty SKL-FKK:n valtuuston

Lisätiedot

PAIMENNUSTAIPUMUSKOKEEN SÄÄNNÖT

PAIMENNUSTAIPUMUSKOKEEN SÄÄNNÖT PAIMENNUSTAIPUMUSKOKEEN SÄÄNNÖT Hyväksytty SCY:n hallituksen kokouksessa 2.6.2011 1. YLEISTÄ Nämä säännöt kattavat lampaiden paimennustaipumuskoetilaisuuksien ohjeet ja järjestelyt. Paimennustaipumuskokeella

Lisätiedot

VUODEN KÄÄPIÖPINSERI KILPAILUT (AGI, TOKO, RALLY-TOKO, MUUT)

VUODEN KÄÄPIÖPINSERI KILPAILUT (AGI, TOKO, RALLY-TOKO, MUUT) VUODEN KÄÄPIÖPINSERI KILPAILUT (AGI, TOKO, RALLY-TOKO, MUUT) Suomen Kääpiöpinserit ry:n hallitus on kokouksessaan 4/2015 hyväksynyt säännöt. Suomen Kääpiöpinserit ry:n yleiskokous on hyväksynyt säännöt

Lisätiedot

MITÄ AGILITY ON 18. tammikuuta 2009 MITÄ AGILITY ON?

MITÄ AGILITY ON 18. tammikuuta 2009 MITÄ AGILITY ON? MITÄ AGILITY ON? Agilityssa koirat pyrkivät ohjaajansa opastuksella selvittämään erilaisista esteistä koostuvan radan ilman virheitä ja mahdollisimman nopeasti. Agilityn tarkoituksena on kehittää koiran

Lisätiedot

Vuoden Coton de Tuléar- kilpailu

Vuoden Coton de Tuléar- kilpailu Vuoden Coton de Tuléar- kilpailu Näyttelykilpailun säännöt Kilpailuun voi osallistua vakituisesti Suomessa asuvan Suomen Coton de Tuléar ry:n jäsenen omistuksessa oleva, Suomessa rekisteröity Coton de

Lisätiedot

Suomen Agilityliitto. Seuratoimija seminaari 2015. Kisatoimisto ajan tasalle

Suomen Agilityliitto. Seuratoimija seminaari 2015. Kisatoimisto ajan tasalle Suomen Agilityliitto Seuratoimija seminaari 2015 Kisatoimisto ajan tasalle Petteri Kerminen Muutoksia ja huomioita Ennen kisoja - Kisa-anomukset - Kisapaikan varmistus - Tuomari(t), varmista ja vahvista:

Lisätiedot

Vuoden Näyttelykoira-kilpailu

Vuoden Näyttelykoira-kilpailu Vuoden Näyttelykoira-kilpailu Säännöt voimassa??.2016 alkaen (edellinen päivitys 01.01.2010). Kilpailu on avoin kaikille. Kilpailun kiertopalkinnoista kilpailevat kuitenkin ainoastaan Suomen Pyreneläiset

Lisätiedot

ALO 1 Paikalla makaaminen 1 minuutti Kerroin 4

ALO 1 Paikalla makaaminen 1 minuutti Kerroin 4 KOELUOKKIEN LIIKEKOHTAISET SUORITUS- JA ARVOSTELUOHJEET ALOKASLUOKKA Käskyt ovat suullisia, jos muuta ei mainita. +KM tarkoittaa käsimerkin olevan sallittu samanaikaisesti suullisen käskyn kanssa. /KM

Lisätiedot

Koiralla tulee olla kilpailukirja, jonka koiraa koskevat tiedot vastaava tuomari varmentaa allekirjoituksellaan, kun kilpailukirja otetaan käyttöön.

Koiralla tulee olla kilpailukirja, jonka koiraa koskevat tiedot vastaava tuomari varmentaa allekirjoituksellaan, kun kilpailukirja otetaan käyttöön. KOIRATANSSIKILPAILUJEN TUOMARIOHJE Hyväksytty Kennelliitossa 22.4.2010. Voimassa 1.5.2010 alkaen. Yleistä Tuomariohjeen tavoitteena on tehdä arvostelusta yhtenäistä ja oikeudenmukaista kaikkia koirakoita

Lisätiedot

Erikoisvoittajaluokassa (3 luokassa) käytetään keltaisia ja punaisia kortteja.

Erikoisvoittajaluokassa (3 luokassa) käytetään keltaisia ja punaisia kortteja. YLEISET SUORITUS- JA ARVOSTELUOHJEET 2.2. SUORITUS- JA ARVOSTELUOHJEET Suoritus- ja arvosteluohjeet käsittävät 2.2.1 yleiset suoritus- ja arvosteluohjeet, jotka koskevat kaikkia liikkeitä sekä 2.2.2 liikekohtaiset

Lisätiedot

RALLY-TOKON KILPAILUOHJEET

RALLY-TOKON KILPAILUOHJEET RALLY-TOKON KILAILUOHJEET alveluskoiraliiton hallituksen vahvistama 20.6.2018. Kennelliiton hallituksen vahvistama 4.10.2018. Voimassa 1.1.2019 lähtien. Suomen alveluskoiraliitto ry Sisällys 1 RALLY-TOKON

Lisätiedot

TUL:N NAISTEN JA TYTTÖJEN JOUKKUEVOIMISTELUN VAPAA- JA VÄLINEOHJELMAN KILPAILUSÄÄNNÖT

TUL:N NAISTEN JA TYTTÖJEN JOUKKUEVOIMISTELUN VAPAA- JA VÄLINEOHJELMAN KILPAILUSÄÄNNÖT 1 TUL:N NAISTEN JA TYTTÖJEN JOUKKUEVOIMISTELUN VAPAA- JA VÄLINEOHJELMAN KILPAILUSÄÄNNÖT Hyväksytty TUL:n voimistelu- ja naisvaliokunnassa 27.02.2010 Näillä säännöillä määritellään TUL:n kilpailujen järjestämistä,

Lisätiedot

CTIF 100 metrin estejuoksu

CTIF 100 metrin estejuoksu CTIF 100 metrin estejuoksu Säännöt (6. painos 2004, keskeisimmät kohdat Suomessa järjestettävää kilpailua varten) Kilpailusarjat (1.2) Kilpailussa on erikseen sarjat vapaaehtoisille palokunnille ja ammattipalokunnille.

Lisätiedot

Hyväksytty TUL:n voimistelu- ja naisvaliokunnassa 27.02.2010 ja päivitetty 28.07.2012.

Hyväksytty TUL:n voimistelu- ja naisvaliokunnassa 27.02.2010 ja päivitetty 28.07.2012. TUL:N NAISTEN JA TYTTÖJEN JOUKKUEVOIMISTELUN VAPAA- JA VÄLINEOHJELMAN KILPAILUSÄÄNNÖT Hyväksytty TUL:n voimistelu- ja naisvaliokunnassa 27.02.2010 ja päivitetty 28.07.2012. Näillä säännöillä määritellään

Lisätiedot

Palauta vuoden agilitykoira ja vuoden näyttelykoira tulokset lomakkeella, joka löytyy VASin wwwsivuilta kohdasta Vuoden koira.

Palauta vuoden agilitykoira ja vuoden näyttelykoira tulokset lomakkeella, joka löytyy VASin wwwsivuilta kohdasta Vuoden koira. Vuoden koira 2014-kilpailu Vuoden koira valintaan voit osallistua toimittamalla ohjeiden mukaan vuoden aikana virallisista kokeista tai näyttelyistä saavutetut tulokset (+kopion kilpailukirjasta) alla

Lisätiedot

VUODEN KARJIS -SÄÄNNÖT

VUODEN KARJIS -SÄÄNNÖT Näyttelykarjis s. 2 Veteraani s. 3 Pentu s. 4 Kasvattaja s. 4-5 PK-karjis s. 6 PEKO-karjis s. 6 VEPE-karjis s. 6 Agility s. 7 TOKO-karjis s. 7 Rally-Toko s. 8 Säännöt on tarkistettu ja hyväksytty 18.10.2015

Lisätiedot

VUODEN KÄÄPIÖPINSERI KILPAILUT (AGI, TOKO, RALLY-TOKO, MUUT) Suomen Kääpiöpinserit ry:n yleiskokous on hyväksynyt säännöt 15.10.2016. Säännöt astuvat voimaan 1.1.2017 alkaen. Kilpailuvuosi on se kalenterivuosi,

Lisätiedot

Kaikissa kilpailuissa kilpailukautena on kalenterivuosi ja tuloksiin huomioidaan vain Suomessa saavutetut tulokset.

Kaikissa kilpailuissa kilpailukautena on kalenterivuosi ja tuloksiin huomioidaan vain Suomessa saavutetut tulokset. Vuoden palkitut kilpailun säännöt ja pistelasku Sisällys Vuoden näyttelykerry ja vuoden näyttelyvehnä -kilpailut... 2 Vuoden näyttelykerry- ja näyttelyvehnäveteraani -kilpailu... Vuoden näyttelykerry-

Lisätiedot

KUTSU HPSH RY VUOSIKOKOUKSEEN

KUTSU HPSH RY VUOSIKOKOUKSEEN KUTSU HPSH RY VUOSIKOKOUKSEEN Harjavallan Palvelus- ja Seurakoiraharrastajat ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidetään torstaina 14.2.2019 klo 18.00 alkaen Harjavallan Palvelus- ja Seurakoiraharrastajat

Lisätiedot

VESIPELASTUSKOKEEN (VEPE) SÄÄNNÖT JA OHJEET

VESIPELASTUSKOKEEN (VEPE) SÄÄNNÖT JA OHJEET VESIPELASTUSKOKEEN (VEPE) SÄÄNNÖT JA OHJEET EHDOTUS UUSIKSI SÄÄNNÖIKSI 1.1.2017 alkaen. VERSIO 25.10.2015, EI HYVÄKSYTTY Hyväksytty Kennelliiton Valtuustossa xx.xx, voimassa xx.xx alkaen. VESIPELASTUSKOKEIDEN

Lisätiedot

HIRVIKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOKEIDEN KOEOHJEET Hyväksytään Kennelliiton hallituksessa 7.10.2004 Voimassa 1.8.2005 alkaen. Muutokset 8.12.2011 alkaen.

HIRVIKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOKEIDEN KOEOHJEET Hyväksytään Kennelliiton hallituksessa 7.10.2004 Voimassa 1.8.2005 alkaen. Muutokset 8.12.2011 alkaen. HIRVIKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOKEIDEN KOEOHJEET Hyväksytty Kennelliiton hallituksessa 7.10.2004 Muutos hyväksytty 8.12.2011 HIRVIKOIRIEN JÄLJESTÄMISKOKEIDEN KOEOHJEET Hyväksytään Kennelliiton hallituksessa

Lisätiedot

Vuoden palkitut kilpailun säännöt ja pistelasku

Vuoden palkitut kilpailun säännöt ja pistelasku Vuoden palkitut kilpailun säännöt ja pistelasku Sisällys Vuoden Kerry ja Vuoden Vehnä -kilpailut... 2 Vuoden Kerry- ja Vehnäveteraani -kilpailu... Vuoden Kerry- ja Vehnäkasvattaja... Vuoden Agilitykoira...

Lisätiedot

Sarjasäännöt. Rallin Suomen Juniorimestaruussarja 2015

Sarjasäännöt. Rallin Suomen Juniorimestaruussarja 2015 Sarjasäännöt Rallin Suomen Juniorimestaruussarja 2015 1. Yleistä Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan (myöhemmin Sarja), kaikki oikeudet ovat AKK- Motorsport ry:n (myöhemmin Liitto) omaisuutta. Sarjassa

Lisätiedot

PALKINTOJEN MÄÄRITTELY:

PALKINTOJEN MÄÄRITTELY: PALKINTOJEN MÄÄRITTELY: * Palkinnot jaetaan vuosittain vuosikokouksessa * Kiertopalkinnot jaetaan jokaisessa lajissa vuoden parhaimmille koirille. Mikäli sama koirakko saa peräkkäin kolmena vuonna esim.

Lisätiedot

DREEVERIEN AJOKOKEEN (DRAJ) JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN (DKAJ) SÄÄNNÖT

DREEVERIEN AJOKOKEEN (DRAJ) JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN (DKAJ) SÄÄNNÖT DREEVERIEN AJOKOKEEN (DRAJ) JA DREEVERIEN KETUNAJOKOKEEN (DKAJ) SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 00.00.0000 Voimassa 00.00.0000 alkaen 1. Kokeen tarkoitus Ajokokeiden tarkoituksena on selvittää

Lisätiedot

Kellokukantie 7 01300 VANTAA. puh. 040 534 9977 henrik.frank@autourheilu.fi. puh. 0500 490 812 jorma.mikkola@hanaa.fi

Kellokukantie 7 01300 VANTAA. puh. 040 534 9977 henrik.frank@autourheilu.fi. puh. 0500 490 812 jorma.mikkola@hanaa.fi Sarjasäännöt F-Rallisarja 2016 1.Yleistä F-rallisarjan (myöhemmin Sarja) järjestää AKK-Motorsport ry (myöhemmin Liitto) ja kaikki sarjan oikeudet (mukaan lukien sähköisen median ja markkinointioikeudet)

Lisätiedot

Pistetaulukko: Pistetaulukko: ryhmä kansallinen kansainvälinen erikois- näyttely näyttely näyttely näyttely

Pistetaulukko: Pistetaulukko: ryhmä kansallinen kansainvälinen erikois- näyttely näyttely näyttely näyttely Astuu voimaan vuonna 2015 Näyttelykilpailujen säännöt Vuoden Coton ja Vuoden VeteraaniCoton-kilpailuihin osallistuu vakituisesti Suomessa asuvan Coton de Tuléar Suomen Coton de Tuléar ry:n jäsenen omistuksessa

Lisätiedot

KARHUNHAUKKUTAIPUMUSKOKEEN (KARH) SÄÄNNÖT JA OHJEET Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 23.11.2014 Voimassa 1.8.2015 alkaen

KARHUNHAUKKUTAIPUMUSKOKEEN (KARH) SÄÄNNÖT JA OHJEET Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 23.11.2014 Voimassa 1.8.2015 alkaen KARHUNHAUKKUTAIPUMUSKOKEEN (KARH) SÄÄNNÖT JA OHJEET Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 23.11.2014 Voimassa 1.8.2015 alkaen 1 Nämä säännöt korvaavat aikaisemmat KARH säännöt. 1. KOKEIDEN TARKOITUS Karhunhaukkutaipumuskokeiden

Lisätiedot

Suomen Snautserikerho ry

Suomen Snautserikerho ry 1 VUODEN SNAUTSERI Vuoden Snautseri kilpailuun saa pisteitä seuraavien kilpailusijoitusten perusteella Vuoden Näyttely-Snautseri tai Vuoden Näyttely-Snautseri, Veteraani (koira voi saada pisteet ainoastaan

Lisätiedot

LEAD-KIIPEILYN KILPAILUSÄÄNNÖT

LEAD-KIIPEILYN KILPAILUSÄÄNNÖT LEAD-KIIPEILYN KILPAILUSÄÄNNÖT Sisältö 1. KIIPEILYAIKA... 3 2. SUORITUS JA TULOS... 3 3. KARSINNAT JA FINAALI... 4 Näissä säännöissä on kerrottu lead-kiipeilykilpailun erityispiirteet ja näitä tulee noudattaa

Lisätiedot

NäyttelyP uli PULIT RY. PALKINTOSÄÄNNÖT

NäyttelyP uli PULIT RY. PALKINTOSÄÄNNÖT PULIT RY. PALKINTOSÄÄNNÖT NäyttelyP uli 1. Kilpailun tarkoitus on kannustaa harrastamaan, ja painotus on osallistumisessa näyttelymenestyksen ja koiramäärien tai näyttelytyyppien sijaan. 2. Näyttelypuli-kilpailussa

Lisätiedot

VEIKON MALJA PALOKUNTANUORTEN SUOMENMESTARUUSKILPAILU

VEIKON MALJA PALOKUNTANUORTEN SUOMENMESTARUUSKILPAILU SÄÄNNÖT 1(7) VEIKON MALJA PALOKUNTANUORTEN SUOMENMESTARUUSKILPAILU Kilpailu VEIKKO NUMMELAN lahjoittamasta VEIKON MALJASTA 1 KILPAILUN TARKOITUS Kilpailun tarkoituksena on kehittää palokuntanuorten henkilökohtaisia

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeetkurssi, Tiistaisin klo 11.00, 4krt.

HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeetkurssi, Tiistaisin klo 11.00, 4krt. HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeetkurssi, Tiistaisin 09.05.2017 klo 11.00, 4krt. KURSSIN SISÄLTÖ: Rallytoko on hauska laji, jossa yhdistyvät tokoliikkeet, koiratanssi ja agility. Tärkeintä on ohjaajan

Lisätiedot

Vuoden 2011 parhaat haussa!

Vuoden 2011 parhaat haussa! Vuoden 2011 parhaat haussa! Pian on taas käsillä se hetki, jolloin PON-kerho voi ylpeänä onnitella menestyneitä jäseniään! Tietoja Paras PON 2011 -pisteistä kerätään heti vuoden alusta ja tulokset julkistetaan

Lisätiedot

Suomen Coton de Tuléar ry:n hallitus. Tiedote. Suomen Coton de Tuléar ry. Vuoden Coton 2015 kilpailun pisteiden lasku. Hei,

Suomen Coton de Tuléar ry:n hallitus. Tiedote. Suomen Coton de Tuléar ry. Vuoden Coton 2015 kilpailun pisteiden lasku. Hei, Vuoden Coton 2015 kilpailun pisteiden lasku Hei, valitettavasti hallituksesta riippumattomista syistä Vuoden Coton kilpailun pisteiden lasku on tänä vuonna viivästynyt. Aikuisten ja veteraanien, sekä kasvattajien

Lisätiedot

VUODEN KOIRA KILPAILUJEN SÄÄNNÖT

VUODEN KOIRA KILPAILUJEN SÄÄNNÖT VUODEN KOIRA KILPAILUJEN SÄÄNNÖT Tämä yleisohje koskee kaikkia Vuoden Koira -kilpailuja. Vuoden Koira -kilpailuun voivat osallistua ne SBCAK ry:n jäsenet, joiden jäsenmaksu on maksettu vuoden 2017 helmikuun

Lisätiedot

MH-LUONNEKUVAUKSEN SÄÄNNÖT

MH-LUONNEKUVAUKSEN SÄÄNNÖT MH-LUONNEKUVAUKSEN SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 25.11.2012 MH-LUONNEKUVAUKSEN SÄÄNNÖT Hyväksytty Kennelliiton valtuustossa 25.11.2012 1 YLEISTÄ Näitä Suomen Kennelliitto Finska Kennelklubben

Lisätiedot

Yleistä. Ponit arvostellaan viidessä eri ryhmässä säkäkorkeuden mukaan:

Yleistä. Ponit arvostellaan viidessä eri ryhmässä säkäkorkeuden mukaan: Yleistä Laatuponikilpailuun ovat oikeutettuja osallistumaan kaikki jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat puhdasrotuiset ponit sekä jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat ratsuponit ja vuonohevoset. Ponin

Lisätiedot

AKK-Motorsport ry, Seuraamusasteikko (13.11.2015)

AKK-Motorsport ry, Seuraamusasteikko (13.11.2015) AKK-Motorsport ry, Seuraamusasteikko (13.11.2015) Seuraamusasteikko on tarkoitettu sääntörikkomuksista johtuvien sanktioiden määrittämiseen työkaluksi tuomaristoille, lajiryhmille ja hallitukselle yhtenäisen

Lisätiedot

SPKL tuomarikoulutusohje

SPKL tuomarikoulutusohje Suomen Palveluskoiraliitto (SPKL) ry TUOMARIKOULUTUS Koulutusohjelma: - peruskurssi - lajikurssi - ylituomarikurssi - koearvostelut - loppuarvostelu tuomarikollegiolle Jäsenyhdistykset anovat tuomarikurssin

Lisätiedot

Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011

Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011 Suomen Curlingliiton alaisten curlingin SMkilpailuiden säännöt kaudella 2010-2011 Näitä sääntöjä sovelletaan kaikissa Suomen Curlingliiton järjestämissä kilpailuissa, joilla on SM-status. Tällaisia kilpailuja

Lisätiedot

Vuoden Dalmatiankoira -kilpailut

Vuoden Dalmatiankoira -kilpailut Vuoden Dalmatiankoira -kilpailut Yleistä Dalmatiankoirat - Dalmatinerna ry:n jäsen. Näyttelyjä koskevissa kilpailuissa pisteitä lasketaan ainoastaan kotimaisista virallisista näyttelyistä sekä yhdistyksen

Lisätiedot

AGILITY KIERTOPALKINTO Lahjoittanut Šaahin kennel

AGILITY KIERTOPALKINTO Lahjoittanut Šaahin kennel AGILITY KIERTOPALKINTO Lahjoittanut Šaahin kennel Kukkian Haukut ry jakaa Agility kiertopalkinnon vuosittain ja kilpailuaika on kalenterivuosi. Kiertopalkinto on ikuisesti kiertävä. Ensimmäinen kilpailuvuosi

Lisätiedot

PINSERIT RY:n VUODEN PINSERI SÄÄNNÖT

PINSERIT RY:n VUODEN PINSERI SÄÄNNÖT PINSERIT RY:n VUODEN PINSERI SÄÄNNÖT Kilpailuihin voi osallistua: - Suomessa vakituisesti asuva ja Pinserit ry:n jäsen. - Pinseri joka on rekisteröity Suomen Kennelliiton FIN, FI, ER tai EJ rekisteriin.

Lisätiedot

KILPAILUKUTSU Sunnuntaina 4.10.2015 CLASSIC MTB SPRINT ENDURO 2X4 SALO, HALIKKO, MÄRYNUMMI

KILPAILUKUTSU Sunnuntaina 4.10.2015 CLASSIC MTB SPRINT ENDURO 2X4 SALO, HALIKKO, MÄRYNUMMI KILPAILUKUTSU Sunnuntaina 4.10.2015 CLASSIC MTB SPRINT ENDURO 2X4 SALO, HALIKKO, MÄRYNUMMI Habanero Mountainbikers (HHCMB) järjestää MTB-endurokisan perinteiseen tyyliin Halikon Märynummen vuoristoalueella.

Lisätiedot

VUODEN KÄÄPIÖPINSERI KILPAILUT NÄYTTELYT

VUODEN KÄÄPIÖPINSERI KILPAILUT NÄYTTELYT VUODEN KÄÄPIÖPINSERI KILPAILUT Suomen Kääpiöpinserit ry:n hallitus on kokouksessaan 7/2013 hyväksynyt vuoden kääpiöpinseri kilpailun säännöt. Suomen Kääpiöpinserit ry:n yleiskokous on hyväksynyt säännöt

Lisätiedot

MH-LUONNEKUVAUKSEN TOIMIHENKILÖ- JA KUVAAJAKOULUTUSOHJE

MH-LUONNEKUVAUKSEN TOIMIHENKILÖ- JA KUVAAJAKOULUTUSOHJE MH-LUONNEKUVAUKSEN TOIMIHENKILÖ- JA KUVAAJAKOULUTUSOHJE Hyväksytty Kennelliitossa 9.4.2014 Voimassa 1.5.2014 alkaen KOULUTUSOHJE MH-TOIMIHENKILÖKOULUTUS Hyväksytty Kennelliitossa 9.4.2014, voimassa 1.5.2014.

Lisätiedot

LAPPEENRANTA GP 27.4.2013. Joulella pisimmälle Kilpailukutsu ja säännöt

LAPPEENRANTA GP 27.4.2013. Joulella pisimmälle Kilpailukutsu ja säännöt LAPPEENRANTA GP 27.4.2013 Joulella pisimmälle Kilpailukutsu ja säännöt KILPAILUKUTSU: Joulella pisimmälle Lappeenranta GP on Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Saimaan ammattikorkeakoulun yhteistyönä

Lisätiedot

Trail Triathlon SÄÄNNÖT KILPAILUOHJE

Trail Triathlon SÄÄNNÖT KILPAILUOHJE Versio 1.1, (julkaistu 17.4.2016) Säännöt ja kilpailuohje päivittyy kevään aikana, lopullinen versio julkaistaan viimeistään viikkoa ennen kilpailupäivää. Trail Triathlon SÄÄNNÖT JA KILPAILUOHJE TRAIL

Lisätiedot

Koiran omistajan on oltava Tampereen Seudun Koirakerho ry:n jäsen koko kilpailuvuoden 1.1. 31.12. Kilpailuvuosi on kalenterivuosi.

Koiran omistajan on oltava Tampereen Seudun Koirakerho ry:n jäsen koko kilpailuvuoden 1.1. 31.12. Kilpailuvuosi on kalenterivuosi. Tampereen Seudun Koirakerho ry VUODEN KOIRA -KILPAILUSÄÄNNÖT kaudelle 1.1.2015 31.12.2015 Koiran omistajan on oltava Tampereen Seudun Koirakerho ry:n jäsen koko kilpailuvuoden 1.1. 31.12. Kilpailuvuosi

Lisätiedot

ROTUMESTARUUSKILPAILUIDEN JÄRJESTÄMISOHJE

ROTUMESTARUUSKILPAILUIDEN JÄRJESTÄMISOHJE ROTUMESTARUUSKILPAILUIDEN JÄRJESTÄMISOHJE 1. Tarkoitus Tämän rotumestaruuskokeiden järjestämisohjeen on laatinut Suomen Belgianpaimenkoirayhdistys ry:n johtokunta. Ohjeiden tarkoituksena on varmistaa,

Lisätiedot

LAHTI: Tokon Alkeet- kurssi, Keskiviikkoisin 06.07.2016 klo 18.00, 3krt.

LAHTI: Tokon Alkeet- kurssi, Keskiviikkoisin 06.07.2016 klo 18.00, 3krt. LAHTI: Tokon Alkeet- kurssi, Keskiviikkoisin 06.07.2016 klo 18.00, 3krt. TÄMÄ EI OLE perustottelevaisuus kurssi! Perustottelevaisuutta haluaville on arkitaitoa tassuihin- kurssi! Alokasluokka- kurssit

Lisätiedot

PINSERIT RY:n VUODEN PINSERI SÄÄNNÖT

PINSERIT RY:n VUODEN PINSERI SÄÄNNÖT PINSERIT RY:n VUODEN PINSERI SÄÄNNÖT Kilpailuihin voi osallistua: - Suomessa vakituisesti asuva ja Pinserit ry:n jäsen. - Pinseri joka on rekisteröity Suomen Kennelliiton FIN, FI, ER tai EJ rekisteriin.

Lisätiedot

Vuoden cairn -voimassa asti

Vuoden cairn -voimassa asti Vuoden cairn -voimassa 31.12.2018 asti Vuoden näyttely cairn -säännöt Vuoden agility cairn säännöt Vuoden toko cairn -säännöt Vuoden rally-toko cairn -säännöt Vuoden koiratanssi cairn -säännöt Tältä sivulta

Lisätiedot

KILPAILUOHJE. Maastopyöräilyn XCO Suomi-cupin osakilpailu. IV Habanero XCO by Merida Sunnuntaina 9.6.2013 Salo, Märynummi YLEISTÄ

KILPAILUOHJE. Maastopyöräilyn XCO Suomi-cupin osakilpailu. IV Habanero XCO by Merida Sunnuntaina 9.6.2013 Salo, Märynummi YLEISTÄ KILPAILUOHJE Maastopyöräilyn XCO Suomi-cupin osakilpailu. IV Habanero XCO by Merida Sunnuntaina 9.6.2013 Salo, Märynummi YLEISTÄ Kilpailussa noudatetaan UCI:n ja SPU:n sääntöjä ja kilpailun järjestäjän

Lisätiedot

Suomen Kettuterrierit ry:n kilpailujen säännöt

Suomen Kettuterrierit ry:n kilpailujen säännöt Suomen Kettuterrierit ry:n kilpailujen säännöt Yleistä Kilpailut Suomen Kettuterrierit ry järjestää vuosittain Vuoden Kettuterrieri-, Vuoden Metsästyskettuterrieri-, Vuoden Näyttelykettuterrieri- (erikseen

Lisätiedot

Tervetuloa KSTK:n järjestämiin agilitykilpailuihin

Tervetuloa KSTK:n järjestämiin agilitykilpailuihin Tervetuloa KSTK:n järjestämiin agilitykilpailuihin 1.-2.9.2018 Kilpailut alkavat molempina päivinä klo 9.00. Seuraavalla sivulla näet arvioidun aikataulun. Ilmoittaudu paikalla viimeistään puoli tuntia

Lisätiedot

mukaisessa kokojärjestyksessä. Pistelaskussa huomioidaan 1 arvostelu / tuomari.

mukaisessa kokojärjestyksessä. Pistelaskussa huomioidaan 1 arvostelu / tuomari. Vuoden cairn Vuoden näyttely cairn -säännöt Vuoden agility cairn säännöt Vuoden toko cairn -säännöt Vuoden rally-toko cairn -säännöt Vuoden koiratanssi cairn -säännöt Tältä sivulta löydät kaikkien vuoden

Lisätiedot

LAATUPONIKILPAILUN SÄÄNNÖT 2011. Yleistä

LAATUPONIKILPAILUN SÄÄNNÖT 2011. Yleistä LAATUPONIKILPAILUN SÄÄNNÖT 2011 Yleistä Laatuponikilpailuun ovat oikeutettuja osallistumaan kaikki jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat puhdasrotuiset ponit sekä jalostusohjesäännön mukaan polveutuvat

Lisätiedot

KILPAILUN SÄÄNNÖT Hyvinkää Karting 2.8.2014 Luokat

KILPAILUN SÄÄNNÖT Hyvinkää Karting 2.8.2014 Luokat KILPAILUN SÄÄNNÖT Hyvinkää Karting 2.8.2014 Luokat Cadett Micro Raket Junior Raket KF6 Junior KF6 Versio 5, 8.7.2014 KILPAILUN SÄÄNNÖT Kilpailun nimi: Hyvinkää Karting Päivämäärä: 2.8.2014 Kansallinen

Lisätiedot

Liiketaitotestit ja tuloskortti

Liiketaitotestit ja tuloskortti Liiketaitotestit ja tuloskortti 1 taso Perus liiketaidot Syväkyykky 1 - integroitu liikkuvuus käsivarret vaakatasossa edessä - suorita kyykkyliike niin alas kuin sujuvasti liike on mahdollista - lantiotason

Lisätiedot

Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry, Finlands Paddling och Roddförbund rf

Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry, Finlands Paddling och Roddförbund rf Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry, Finlands Paddling och Roddförbund rf SUOMEN MELONTA- JA SOUTULIITON KANOOTTIPOOLON LAJIKOHTAISET YLEISET KILPAILUSÄÄNNÖT HYVÄKSYTTY : 12.6.2018 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISET

Lisätiedot

PINSERIT RY:n VUODEN PINSERI 2019 SÄÄNNÖT

PINSERIT RY:n VUODEN PINSERI 2019 SÄÄNNÖT PINSERIT RY:n VUODEN PINSERI 2019 SÄÄNNÖT Kilpailuihin voivat osallistua Suomessa vakituisesti asuvien tai vain tilapäisesti ulkomailla oleskelevien, Pinserit ry:n jäsenten pinserit, jotka on rekisteröity

Lisätiedot

LUOKKA- JA IKÄKAUSIKILPAILUT RYTMINEN VOIMISTELU 2010

LUOKKA- JA IKÄKAUSIKILPAILUT RYTMINEN VOIMISTELU 2010 LUOKKA- JA IKÄKAUSIKILPAILUT RYTMINEN VOIMISTELU 2010 2 (13 ) LUOKKA- JA IKÄKAUSIKILPAILUT (LUOKAT I - M, YKSILÖT JA JOUK- KUEET, IKÄSARJAT 8-V. NAISTEN SARJA) Alla esitetään luokittain ja ikäkausittain

Lisätiedot

Tulokset lähetetään mennessä Piia Heinilälle ensisijaisesti (tai Teerentie 15, Lempäälä).

Tulokset lähetetään mennessä Piia Heinilälle ensisijaisesti (tai Teerentie 15, Lempäälä). Vuoden Koirat 2018 kilpailujen sa a nno t Yleistä Näyttelykoirakilpailussa koiran omistajan on oltava LeVeK ry:n jäsen. Muissa lajeissa koiran ohjaajan on oltava LeVeK ry:n jäsen ja edustanut LeVeK ry:tä.

Lisätiedot

Tottelevaisuuskokeiden KV-säännöt 1 ja 2 luokka 1

Tottelevaisuuskokeiden KV-säännöt 1 ja 2 luokka 1 Tottelevaisuuskokeiden KV-säännöt 1 ja 2 luokka 1 HUOM! NÄMÄ SÄÄNNÖT EIVÄT OLE VOIMASSA TOTTELEVAISUUSKOKEIDEN KV-SÄÄNNÖT 1- JA 2-LUOKKA Tottelevaisuuskokeissa on useassa FCI-maassa otettu käyttöön uudet

Lisätiedot

TERVETULOA AGIPITSIIN 2015!

TERVETULOA AGIPITSIIN 2015! TERVETULOA AGIPITSIIN 2015! Raumalla vietetään Pitsiviikkoa 18.-26.7.2015 - tästä siis teema RKS:n heinäkuun kisoihin. LAUANTAINA JA SUNNUNTAINA JOKA TASOLUOKAN PARAS OHJAAJAN PITSIASU PALKITAAN UPEIN

Lisätiedot

KILPAILEMAAN! ATT:n kilpailutoimikunta 16.2.2014

KILPAILEMAAN! ATT:n kilpailutoimikunta 16.2.2014 KILPAILEMAAN! ATT:n kilpailutoimikunta 16.2.2014 Sisältö ohjaajan ja koiran kisakelpoisuus/valmius rekisteritodistus, rokotukset, tunnistusmerkintä lisenssi ja SAGIn Intranet kisoihin ilmoittautuminen,

Lisätiedot

PALOKUNTIEN SUOMENMESTARUUSKILPAILUT

PALOKUNTIEN SUOMENMESTARUUSKILPAILUT SÄÄNNÖT 1(6) PALOKUNTIEN SUOMENMESTARUUSKILPAILUT 1 Tarkoitus ja järjestäminen 2 Kilpailulautakunta ja järjestelytoimikunta Palokuntien Suomenmestaruuskilpailujen tarkoituksena on kohottaa ja edistää palokuntien

Lisätiedot

Vuoden komondor, Vuoden kuvasz, Vuoden mudi, Vuoden puli (muut värit), Vuoden puli (valkoinen), Vuoden pumi

Vuoden komondor, Vuoden kuvasz, Vuoden mudi, Vuoden puli (muut värit), Vuoden puli (valkoinen), Vuoden pumi Unkarinpaimenkoirat ry Vuoden komondor, Vuoden kuvasz, Vuoden mudi, Vuoden puli (muut värit), Vuoden puli (valkoinen), Vuoden pumi 1. Palkitaan vuosittain kunkin yhdistyksen edustaman rodun (komondor,

Lisätiedot

TOKO. Tottelevaisuuskokeet

TOKO. Tottelevaisuuskokeet TOKO Tottelevaisuuskokeet TOKO:n koulutustunnukset (SKL) TOKO:n säännöt, suoritus- ja arvosteluohjeet muuttuvat 1.4.2004 lähtien. Muutokset eivät ole suuria ja niistä on tietoa SKL:n nettisivuilla. Koiran

Lisätiedot

1.1. R-Rallicup sarjaosakilpailut järjestetään Harrastemoottoriurheilun keskusjärjestö ry:n alaisuudessa (myöhemmin HaMu).

1.1. R-Rallicup sarjaosakilpailut järjestetään Harrastemoottoriurheilun keskusjärjestö ry:n alaisuudessa (myöhemmin HaMu). R-Rallicup 2018 SARJASÄÄNNÖT 2018 Päivitetty 8.10.2017 1. Yleistä 1.1. R-Rallicup sarjaosakilpailut järjestetään Harrastemoottoriurheilun keskusjärjestö ry:n alaisuudessa (myöhemmin HaMu). 1.2. Osakilpailut

Lisätiedot

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE:

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: Harjoittele omatoimikauden aikana omia kehityskohteitasi tavoitteesi mukaisesti ja tee joukkueen omatoimiharjoitukset. Suunnittele viikon harjoittelu

Lisätiedot

Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry, Finlands Paddling och Roddförbund rf KILPAILUSÄÄNNÖT BOATERCROSS

Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry, Finlands Paddling och Roddförbund rf KILPAILUSÄÄNNÖT BOATERCROSS Suomen Melonta- ja Soutuliitto ry, Finlands Paddling och Roddförbund rf KILPAILUSÄÄNNÖT BOATERCROSS Vahvistettu 24.2.2016 2 Sisältö 1. YLEISET MÄÄRÄYKSET... 3 2 KILPAILUSARJAT... 3 3 KILPAILUNAIKAINEN

Lisätiedot

VUODEN HAVANNANKOIRA-KILPAILUN SÄÄNNÖT. Alkaen (Kohtaa 4 tarkennettu, muuten säännöt ovat pysyneet ennallaan)

VUODEN HAVANNANKOIRA-KILPAILUN SÄÄNNÖT. Alkaen (Kohtaa 4 tarkennettu, muuten säännöt ovat pysyneet ennallaan) VUODEN HAVANNANKOIRA-KILPAILUN SÄÄNNÖT Alkaen 1.1.2017 (Kohtaa 4 tarkennettu, muuten säännöt ovat pysyneet ennallaan) 1. Kunkin Vuoden havannankoira kilpailun kilpailukausi käsittää kalenterivuoden aikana

Lisätiedot

Suomen Rotukanayhdistys ry järjestämän kansallisen näyttelyn

Suomen Rotukanayhdistys ry järjestämän kansallisen näyttelyn Suomen Rotukanayhdistys ry järjestämän kansallisen näyttelyn ULKOMUOTOLUOKKIEN NÄYTTELYSÄÄNNÖT POHJOISMAINEN STANDARDI Missä sitä noudatetaan ja ketkä sitä käyttävät Skandinavisk Fjerkrae siipikarjastandardia

Lisätiedot

KANSALLINEN ENDURANCE SALOON SARJA SÄÄNNÖT 2015

KANSALLINEN ENDURANCE SALOON SARJA SÄÄNNÖT 2015 KANSALLINEN ENDURANCE SALOON SARJA SÄÄNNÖT 2015 1. Yleistä 1.1. Kansallisen Endurance Saloon sarjan osakilpailut järjestetään AKK- Motorsport ry:n luvalla Autourheilun Sääntökirjan 2015 ja näiden vuoden

Lisätiedot

Kilpailussa huomioidaan korkeintaan kuusi (6) parasta tulosta pennuilla, aikuisilla ja veteraaneilla.

Kilpailussa huomioidaan korkeintaan kuusi (6) parasta tulosta pennuilla, aikuisilla ja veteraaneilla. Pistelaskusäännöt - NN-kilpailu 2017 Kilpailuun voivat osallistua kaikki Suomessa näyttelyissä käyneet ja pisteitä keränneet norfolkin- ja norwichinterrierit sekä niiden kasvattajat. Ainoastaan Suomen

Lisätiedot

PINSERIT RY:n VUODEN PINSERI SÄÄNNÖT

PINSERIT RY:n VUODEN PINSERI SÄÄNNÖT PINSERIT RY:n VUODEN PINSERI SÄÄNNÖT Kilpailuihin voi osallistua: - Suomessa vakituisesti asuva ja Pinserit ry:n jäsen. - Pinseri joka on rekisteröity Suomen Kennelliiton FIN, FI, ER tai EJ rekisteriin.

Lisätiedot

2014 Luokkajärjestelmäohje

2014 Luokkajärjestelmäohje 2014 Luokkajärjestelmäohje Tyttöjen telinevoimistelun luokkajärjestelmän kaaviokuva, merkkiliikkeet, sarjat ja muut valmiit materiaalit ovat NTV:n internetsivuilla http://www.voimistelu.fi/voimistelutoiminta/lajit/naisten_telinevoimistelu/kilpailujarjestelma/luokkakilpail

Lisätiedot

Vuoden Beauceron -säännöt Yleisiä periaatteita

Vuoden Beauceron -säännöt Yleisiä periaatteita Vuoden Beauceron -säännöt Yleisiä periaatteita Kilpailukausi on kalenterivuosi Yhden suorituksen pisteet muodostuvat peruspisteistä (taulukoissa ilman +-merkkiä) ja mahdollisista arvokisalisäpisteistä

Lisätiedot

KILPAILUKUTSU Sunnuntaina 7.5.2016 G-FORM ENDURO WARMUP, MERITEIJO SKI&ACTION PARK

KILPAILUKUTSU Sunnuntaina 7.5.2016 G-FORM ENDURO WARMUP, MERITEIJO SKI&ACTION PARK KILPAILUKUTSU Sunnuntaina 7.5.2016 G-FORM ENDURO WARMUP, MERITEIJO SKI&ACTION PARK Teijontie 345 25570 TEIJO Habanero Mountainbikers (HHCMB) järjestää MTB-enduro SM-sarjan lämmittelykilpailun Meriteijon

Lisätiedot

VINTTIKOIRIEN AJUEKOKEEN JÄRJESTÄMIS- JA TUOMARIOHJE

VINTTIKOIRIEN AJUEKOKEEN JÄRJESTÄMIS- JA TUOMARIOHJE VINTTIKOIRIEN AJUEKOKEEN JÄRJESTÄMIS- JA TUOMARIOHJE Hyväksytty Suomen Vinttikoiraliitto ry:n (SVKL) yleiskokouksessa 24.3.2013 Hyväksytty Suomen Kennelliitto ry:ssä (Kennelliitto) 30.5.2013 Voimassa alkaen

Lisätiedot

Pidennetty Pentukurssi, Maanantai 4.1.2016, klo. 17.00, 6krt

Pidennetty Pentukurssi, Maanantai 4.1.2016, klo. 17.00, 6krt Pidennetty Pentukurssi, Maanantai 4.1.2016, klo. 17.00, 6krt Pentukurssi on tarkoitettu kaikille 3-6 kuukautta vanhoille pennuille rotuun katsomatta. Kurssi antaa hyvän lähtöpohjan pennun kouluttamiseen,

Lisätiedot

HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeet Kurssi, Maanantai , klo , 4krt

HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeet Kurssi, Maanantai , klo , 4krt HELSINKI, Konala: Rallytokon Alkeet Kurssi, Maanantai 27.11.2017, klo. 19.00, 4krt Rallytokossa tärkeintä on ohjaajan ja koiran yhteistyö ja se sopiikin kaikille nuorille ja aikuisille koirille. Rally-toko

Lisätiedot