Pese oikein! Pikkuvinkkejä ympäristön, vaatteiden ja lompakon parhaaksi.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pese oikein! Pikkuvinkkejä ympäristön, vaatteiden ja lompakon parhaaksi."

Transkriptio

1 Pese oikein! Pikkuvinkkejä ympäristön, vaatteiden ja lompakon parhaaksi.

2 Pese ympäristölle ystävällisemmin! Noudattamalla muutamaa yksinkertaista neuvoa toimit ympäristön puolesta ja säästät samalla rahaa. Raikastaminen Joskus pesemme lähes puhtaita vaatteita vain sen vuoksi, että ne tuntuisivat raikkailta. Kokeile tämän sijaan vaatteiden tuulettamista raikkaassa ulkoilmassa tai ripustamista kosteaan kylpyhuoneeseen. Käytä alhaisinta suositeltua lämpötilaa Useimmat pesuaineet pesevät puhtaaksi jo 30 ja 40 asteessa. Korkeamman lämpötilan käyttö on useimmiten tarpeetonta ja energian tuhlausta. Täytä pyykinpesukone oikein Pesemällä aina täysiä koneellisia säästät vettä, energiaa ja pesuainetta. Jos sinun täytyy pestä yksittäisiä vaatteita, jotka eivät ole kovin likaisia, niin on parempi valita käsin pesu ja nestemäinen pesuaine. Näin kuormitat ympäristöä vähemmän. Ota huomioon pyykin likaisuus ja veden kovuusaste. Tarvittava pesuaine annostellaan näiden mukaan. Onneksi useimmissa pohjoismaisissa kodeissa vesi on pehmeää, minkä vuoksi voidaan käyttää pienempiä pesuaineannoksia. Lue pesuainepakkauksesta tarkat annosteluohjeet. Käytä ympäristömerkittyjä pesuaineita Käytössä on useita virallisia ympäristömerkkejä, kuten Joutsenmerkki. Valitse mieluiten täyttöpakkaus, koska näin syntyy vähemmän jätettä. Tiivistepesuaineet tuottavat myös vähemmän jätettä kuin standardijauheet ja niiden käyttö johtaa välillisesti pienempiin päästöihin jakelukuljetuksissa.

3 Veden lämmittämiseen yhden pesukerran aikana kuluu lähes neljä kertaa enemmän energiaa kuin mitä tarvitaan pesuaineen valmistukseen ja kuljetukseen. Lajittele fiksusti ennen pesua Lajittele ensin likapyykki värin mukaan valkoisiin, vaaleisiin ja tummiin. Jaa tämän jälkeen eri pinot pesulämpötilan mukaan. Jos koneellisia tulee mielestäsi liikaa, voit järkeistää jaottelua. Jätä pois värinmukainen jako jossain kohdin ja käytä sen sijaan pesulämpötilan mukaista lajittelua. Kun yhdistät useita pinoja, niin valitse huolellisesti pesuohjelma arimman materiaalin mukaan. Enintään 2-kymmentä Rationaalisuudellakin on tietysti rajansa. Tekstiilejä, jotka edellyttävät pesua 90 asteessa, ei voi laittaa 30 asteen ohjelmaan. Sitä paitsi pesuohjelmat ottavat huomioon materiaalin lämmönsietokyvyn lisäksi kuitujen eri ominaisuudet. Yksinkertaisen peukalosäännön mukaan samaan koneelliseen voi yhdistää vaatteita, joiden pesulämpötilan ero on enintään 20 astetta, esim. 60 C ja 40 C. Täyteen mutta ei liian täyteen Ympäristön kannalta on suurta eroa sillä, pestäänkö vajaita vai vain täysiä koneellisia. Mutta liian suuri määrä pyykkiä koneessa voi huonontaa pesutulosta, vahingoittaa vaatteitasi tai jopa pesukonettasi. Useimpia materiaaleja (paitsi villatuotteita*) voi laittaa koneeseen niin paljon, että rumpuun mahtuu pesupallo pyykin päälle. *Konepestäviä villatuotteita voi pestä yhdellä kertaa kaksi tai kolme.

4 Annostele oikein Veden kovuus vaikuttaa tarvitsemasi pesuaineen määrään (tutustu annostelutaulukkoon pesuainepakkauksessasi). Jos pyykki on vain vähän likaista, voidaan annostelua vähentää jonkin verran (10 20 ml). Jos pyykki on todella likaista, annostelua pitää lisätä ml. Ole tarkka oikean annostelun kanssa. Jos laitat pesuainetta liian vähän, pyykistäsi ei tule riittävän puhdasta. Lisäksi jäljelle jäänyt lika ja kalkki voivat vahingoittaa pesukonettasi. Jos käytät liian paljon pesuainetta, vaahtoa muodostuu liikaa ja pesukoneen on vaikea huuhdella pyykkiä kunnolla.

5 Kuinka pesuaine toimii? Tärkeimmät pesevät aineet pyykinpesuaineissa ovat ns. pintaaktiiviset aineet eli tensidit. Ne vähentävät veden pintajännitystä, jolloin vesi tunkeutuu helpommin tekstiilikuituihin. Saippua on esimerkiksi yksi pinta-aktiivinen aine. Yhdessä muiden aineiden kanssa pinta-aktiiviset aineet poistavat rasvaisia tahroja, irrottavat likaa ja estävät uudelleenlikaantumista. Vedenpehmentäjät estävät veden kovuustekijöitä, kuten tiettyjä mineraaleja, häiritsemästä pesutapahtumaa. Fosfaatit ja zeoliitit ovat tavallisimmin käytetyt vedenpehmentäjät. Muita pesuaineiden usein sisältämiä aineita ovat hajuste, valkaisuaine, vaahdonsäätelijät, väriensuoja-aine ja nestemäisissä pesuaineissa myös säilöntäaine. Monet pesuaineet sisältävät myös entsyymejä, jotka ovat kaikissa elävissä organismeissa esiintyviä proteiineja ja jotka hajottavat tietyntyyppistä likaa ja tietyntyyppisiä tahroja.

6 Kuinka huuhteluaine toimii? Huuhteluaine on kuin balsamia kankaan kuiduille. Kuidut tulevat kestävämmiksi ja kulumisen riski vaatteen tietyissä kohdissa, kuten kyynärpäissä, polvissa ja kauluksissa, vähenee. Myös vaatteen värit säilyvät pitempään. Onko sinulla tapana saada pieniä sähköiskuja ottaessasi vaatteita pois kuivausrummusta? Liimautuvatko vaatteet toisiinsa tai ihoosi? Käyttämällä huuhteluainetta vältyt staattisen sähkön aiheuttamilta ongelmilta. Vaatteet vetävät puoleensa myös vähemmän likaa ja niiden silittäminen on helpompaa. Huuhteluaine auttaa myös vähentämään energiankulutusta noin 10 % rumpukuivauksen aikana, sillä se nopeuttaa vaatteiden kuivumista. Huuhteluaine auttaa vaatteita myös hengittämään. Kesällä kehon lämmön muodostama kosteus haihtuu helpommin vaatteista. Talvella taas kehon lämpö säilyy ilmataskuissa, joita on vaatteiden kuitujen välissä. Herkkä iho Hajusteettomat ja väriaineettomat pyykinpesu- ja huuhteluaineet, joita myös Allergia- ja Astmaliitto suosittelee, voivat olla sopivampi vaihtoehto pienille lapsille ja herkkäihoisille ihmisille.

7

8 Tahrojen käsittely Onko vaatteissasi pulmallisia tahroja? Kokeile joitakin vanhoja hyviksi koettuja kikkoja. Veri Laita tahrallinen vaate mahdollisimman nopeasti likoamaan kylmään veteen, käytä nestemäistä pesuainetta (ei villa- ja silkkivaatteita). Jos vaatteissa on paljon verta, vaihda vesi pari kertaa. Pese tämän jälkeen vaate normaalisti pesuaineella, jossa ei ole valkaisuainetta (esim. kirjopesuaineella). Suklaa Rapsuta irtoava suklaa pois. Pese sen jälkeen valkaisuainetta ja entsyymejä sisältävällä pesuaineella (esim. tiivistepesujauhe). Ruoho Pese ensin normaaliin tapaan. Jos tahra ei ole lähtenyt pois, kostuta tahraa etanolilla, hiero siihen saippuaa ja huuhtele. Toista käsittely niin moneen kertaan kuin on tarpeen. Kahvi/Tee Pese valkaisuainetta sisältävällä pesuaineella, pesulämpötila mieluiten 60 C. Huulipuna Esikäsittele tahroja hieman nestemäisellä pesuaineella. Pese tämän jälkeen normaalisti valkaisuainetta sisältävällä pesuaineella. Jos tahrat eivät lähde pois, käsittele mineraalitärpätillä. Meikki Esikäsittele tahroja nestemäisellä pesuaineella. Pese tämän jälkeen tavalliseen tapaan. Hiki Hiero hikitahroja saippualla ja vedellä. Huuhtele saippua pois. Pese. Jos tahrat eivät häviä, sekoita tasasuhteessa sitruunahappoa (jauheena) ja astianpesuainetta, jota käytetään käsin tiskauksessa.

9 Levitä seos tahran päälle ja anna hautua yön yli. Hiero ja huuhtele huolellisesti. Pese. (Huom! Ole varovainen voimakkaiden värien kanssa.) Käsittely ei sovi aroille materiaaleille, kuten villalle ja silkille. Kastike Jos tahra on värillinen, kokeile ensin pesua valkaisuainetta ja entsyymejä sisältävällä pesuaineella. Täysin valkoisten vaatteiden kanssa voi käyttää myös valkaisuainetta erikseen. Jos tahra on rasvainen, yritä poistaa sitä jollain rasvaa irrottavalla aineella, esim. mineraalitärpätillä, ja pese tämän jälkeen tavalliseen tapaan. Purukumi Laita vaate pussissa pakastimeen tunnin ajaksi. Purukumin pitäisi olla kovaa ottaessasi vaatteen pakastimesta. Tämän jälkeen purukumi voidaan irrottaa. Käytä mineraalitärpättiä mahdollisten rippeiden poistamisessa. Pese tämän jälkeen tavalliseen tapaan. Viini Estääksesi tahraa jäämästä pysyvästi vaatteeseen laita tahran päälle suolaa tai kivennäisvettä niin nopeasti kuin mahdollista. Pese tämän jälkeen valkaisuainetta sisältävällä pesuaineella tavalliseen tapaan. Pesun jälkeen Kun koneen pesuohjelma on päättynyt, on aika ryhtyä pitämään huolta vaatteistasi. Sinun pitää ensimmäiseksi valita, millä tavoin kuivaat vaatteesi. Myös tässä tilanteessa kannattaa noudattaa vaatteiden pesuohjeita. On hyvä muistaa, että rumpukuivaus kuluttaa eniten energiaa. Pyykkinarulla tai telineessä kuivaaminen ei kuluta energiaa lainkaan. Silitys Noudata myös silityksessä vaatteen pesumerkintöjä. Lajittele pyykkisi ennen silityksen aloittamista esim. puuvillaisiin ja synteettisiin, niin vältyt silitysraudan lämpötilan muuttamiselta vähän väliä. Vältä silittämästä vetoketjujen, nappien tai muiden vaatteessa olevien esineiden päällä. Varmista, että silitysraudan lämpötila on aina oikea. Muista myös puhdistaa silitysrautasi säännöllisesti.

10 Vaatteiden säilytys Monet pikkukeinot auttavat pitämään vaatteesi uudennäköisinä pidempään. Tapasi säilyttää vaatteita vaatekaapissa on yksi niistä. Paidat Jos mahdollista, niin säilytä paitojasi aina henkariin ripustettuna. Mikäli viikkaat paitasi, niin toimi näin: napita paita ja aseta se tasaiselle pinnalle etuosa alaspäin. Taita sivut sisään ja tämän jälkeen hihat selkälinjan mukaisesti. Taita noin kymmenen senttiä helmasta ylöspäin ja sen jälkeen viikkaa paita keskeltä siten, että kaulus sekä puolet nappirivistä jäävät kauniisti päällepäin. Neuleet Neuleita ei ripusteta henkariin, koska ne voivat venyä ja henkari voi jättää hassut kohoumat olkapäihin. Viikkaa neuleet samaan tapaan kuin paidat. Housut Housuja säilytetään mieluiten ripustettuna. Jos housuissa on prässit, laita lahkeet yhteen prässien mukaisesti ja viikkaa housut keskeltä henkarin välipuulle. Hameet Myös hameet säilytetään mielellään ripustettuina. Hameen vyötäröön on usein ommeltu pienet lenkit ripustusta varten. Mekot Vuorilliset mekot ripustetaan mielellään sisäpuoli ulospäin. Vuori, joka on usein synteettinen, suojaa hyvin pölyltä, lialta ja rypistymiseltä.

11

12 Pesumerkinnät Vesipesu e g b a Normaali pesuohjelma tai käsinpesu annetussa lämpötilassa. Kuivaus o o o n k l m Puolitäysi kone, varovainen ohjelma ja lyhyt linkous. Vain käsinpesu max. 40 asteessa. Lyhyt linkous. Vesipesu kielletty. Rumpukuivaus sallittu. Varovainen rumpukuivaus, alhainen lämpötila. Normaali rumpukuivaus. Rumpukuivaus kielletty. Kuivataan ripustettuna. Kuivataan märkänä. Kuivataan vaakatasossa Kemiallinen pesu u v w y t Valkaisu ä å Silitys q r s p Kemiallinen pesu sallittu. Kemiallinen pesu hiilivedyllä. Kemiallinen pesu tetrakloorieteenillä. Kemiallinen pesu, jossa esim. veden määrään ja kuivauslämpötilaan liittyy rajoituksia. Pesumerkinnän alla on viiva. Kemiallinen pesu kielletty. Valkaisu sallittu. Valkaisu kielletty. Alhainen lämpötila. Keskilämpötila. Korkea lämpötila. Silitys tai mankelointi kielletty.

PESUMERKINTÖJEN ABC. Vaatteen hoito- ohjeiden lisäksi on muistettava pesuaineen annosteluohjeet sekä pyykin lajittelu.

PESUMERKINTÖJEN ABC. Vaatteen hoito- ohjeiden lisäksi on muistettava pesuaineen annosteluohjeet sekä pyykin lajittelu. PESUMERKINTÖJEN ABC Jokaisesta vaatteesta löytyvä pesumerkintä kertoo, miten voi parhaiten välttää vaatteen kutistumisen, venymisen, nyppyyntymisen ja värien lähdön. Ennen pyykinpesua kannattaa siis uhrata

Lisätiedot

(hienopesu on pesu alhaisella linkouksella puolitäydessä koneessa) Anna levätä

(hienopesu on pesu alhaisella linkouksella puolitäydessä koneessa) Anna levätä Vaatehuolto Tässä jaamme vaatehuoltotietouttamme. Kerromme, mitä eri pesumerkit tarkoittavat ja annamme vinkkejä, kuinka erilaisia tahroja poistetaan. Saat myös yleisohjeita, kuinka pidät vaatteesi pitkään

Lisätiedot

PESE OIKEIN. Opas siitä, miten hoidat vaatteitasi kestävämmin

PESE OIKEIN. Opas siitä, miten hoidat vaatteitasi kestävämmin PESE OIKEIN Opas siitä, miten hoidat vaatteitasi kestävämmin HUOLEHDI VAATTEISTASI JA YMPÄRISTÖSTÄ Tiesitkö, että pesu, kuivaus ja silitys muodostavat suurimman osan vaatteen kokonaisilmastovaikutuksesta.

Lisätiedot

PESE OIKEIN. Kestävän pesun opas

PESE OIKEIN. Kestävän pesun opas PESE OIKEIN Kestävän pesun opas Käsittele vaatteitasi ja ympäristöä hellävaroen Meidän kaikkien on otettava vastuuta tulevaisuuden ympäristöstämme; pienilläkin teoilla voi olla suuri vaikutus. Voit helposti

Lisätiedot

PYYKKIPÄIVÄ LAPSIPERHEESSÄ Hanna Pikkarainen

PYYKKIPÄIVÄ LAPSIPERHEESSÄ Hanna Pikkarainen PYYKKIPÄIVÄ LAPSIPERHEESSÄ Hanna Pikkarainen LAPSIPERHEESSÄ PESTÄÄN PYYKKIÄ USEIN Esityksestä saat vinkkejä, miten saat vauvan pyykin puhtaaksi voit toimia vastuullisesti ja ekologisesti. HARKITSE Tee

Lisätiedot

Siivoustekstiilien huolto ja lajittelu

Siivoustekstiilien huolto ja lajittelu Siivoustekstiilien huolto ja lajittelu Tuotteiden huolto - merkinnät Tuotteiden hoito-ohjemerkinnät tulee tarkastaa ennen ensimmäistä pesua 60 max.95 Maksimipesulämpötila 95 C (ei suositus) Yleinen merkintä

Lisätiedot

PYYKKISARJA FAMILY WHITE LAUNDRY LIQUID COLOR WASH SILK 30/60 SOFT SWIPE BALL. Löydät meidät myös Facebookista: HomCare Finland Oy

PYYKKISARJA FAMILY WHITE LAUNDRY LIQUID COLOR WASH SILK 30/60 SOFT SWIPE BALL. Löydät meidät myös Facebookista: HomCare Finland Oy PYYKKISARJA FAMILY WHITE LAUNDRY LIQUID COLOR WASH SILK 30/60 SOFT SWIPE BALL Juurikuja 4, 03100 Nummela puhelin (09) 224 8910 Y-tunnus 1106156-2 www.homcare.fi Löydät meidät myös Facebookista: HomCare

Lisätiedot

Tahranpoistoaineet. P = kemialliseen pesuun V = vesipesuun H = hiilivetyliuottimille. 1 US gallona= 3,785 litraa. Esikäsittelyaine SPRAY SPOTTER (PV)

Tahranpoistoaineet. P = kemialliseen pesuun V = vesipesuun H = hiilivetyliuottimille. 1 US gallona= 3,785 litraa. Esikäsittelyaine SPRAY SPOTTER (PV) Tahranpoistoaineet P V H P = kemialliseen pesuun V = vesipesuun H = hiilivetyliuottimille 1 US gallona= 3,785 litraa Esikäsittelyaine SPRAY SPOTTER (PV) suihkutukseen tai harjaukseen poistaa 95 % tahroista

Lisätiedot

LAATUA TYÖPÄIVÄÄSI. Helposti yhdistettävillä ajattomilla asuilla löydät luontevasti sopivan asukokonaisuuden eri tilanteisiin.

LAATUA TYÖPÄIVÄÄSI. Helposti yhdistettävillä ajattomilla asuilla löydät luontevasti sopivan asukokonaisuuden eri tilanteisiin. LOOK BOOK LAATUA TYÖPÄIVÄÄSI Helposti yhdistettävillä ajattomilla asuilla löydät luontevasti sopivan asukokonaisuuden eri tilanteisiin. Panostus korkealaatuisiin materiaaleihin, hyvään istuvuuteen ja

Lisätiedot

Erilliset ohjelmapaketit

Erilliset ohjelmapaketit Erilliset ohjelmapaketit Baby Eco Home XL Hygiene & Kids Medic fi-fi M.-Nr. 09 579 560 Sisällysluettelo Ohjelmien valinta...3 Ohjelmapaketit...4 Linkous...5 Ohjelmanvalintataulukko...6 Ohjelman kulku...10

Lisätiedot

Ekspertti pyykinpesussa ja -kuivauksessa.

Ekspertti pyykinpesussa ja -kuivauksessa. Ekspertti pyykinpesussa ja -kuivauksessa. Näin hyödynnät pesukoneen ja kuivausrummun ominaisuuksia. BSH Kodinkoneet Oy Itälahdenkatu 18 A (PL 123, 00201 Helsinki) 00210 Helsinki Puhelin: 0207 510700 www.bosch-home.fi

Lisätiedot

Käyttö ja hoito. Silestone & ECO Line Colour-sarja

Käyttö ja hoito. Silestone & ECO Line Colour-sarja Käyttö ja hoito Silestone & ECO Line Colour-sarja 9 Käyttö ja hoito Silestone & ECO Line Colour-sarja General Usage Advice Yleisiä käyttöohjeita Alhaisen huokoisuutensa ansiosta Silestonen ja ECO Line

Lisätiedot

LAMINAATIN PUHDISTUSOHJEET

LAMINAATIN PUHDISTUSOHJEET LAMINAATIN PUHDISTUSOHJEET Hoito ja suojaus (Puusepänteollisuus ry:n huonekalujen hoito-ohjeista) Nihkeä- tai kosteapyyhintä neutraalissa pesunesteessä kostutetulla siivouspyyhkeellä. Kosteapyyhinnän jälkeen

Lisätiedot

A W F P. A W F P Hellävarainen kemiallinen pesu. Erittäin hellävarainen konepesu enintään ilmoitetussa lämpötilassa.

A W F P. A W F P Hellävarainen kemiallinen pesu. Erittäin hellävarainen konepesu enintään ilmoitetussa lämpötilassa. 30 40 50 60 70 95 Konepesu enintään ilmoitetussa lämpötilassa. 30 40 50 60 70 95 Erittäin hellävarainen konepesu enintään ilmoitetussa lämpötilassa. 30 40 Erittäin hellävarainen konepesu enintään ilmoitetussa

Lisätiedot

Turvallisemmat vaihtoehdot vaarallisille kotitaloustuotteille

Turvallisemmat vaihtoehdot vaarallisille kotitaloustuotteille Turvallisemmat vaihtoehdot vaarallisille kotitaloustuotteille Turvallisempi vaihtoehto -miksi? Vaarallisten kotitaloustuotteiden riskit (video) Käytä turvallisinta tuotetta Lue tuoteselosteet Käytä hajuttomia

Lisätiedot

Käyttöohje (220035/60-1) Pesukone-kuivausrumpu pesutorni TALPET CS 10 (Centurion)

Käyttöohje (220035/60-1) Pesukone-kuivausrumpu pesutorni TALPET CS 10 (Centurion) Käyttöohje (220035/60-1) Pesukone-kuivausrumpu pesutorni TALPET CS 10 (Centurion) Yleistä Pesukone on sijoitettu pesutornin ala- ja kuivausrumpu yläosaan. Pesutornin etupaneelissa on kaksi käyttöpaneelia,

Lisätiedot

PYYKKISARJA. Pestään pehmeitä materiaaleja (ei kovia pintoja) Pesuaineen on puhdistettava likaa kuitujen välistä

PYYKKISARJA. Pestään pehmeitä materiaaleja (ei kovia pintoja) Pesuaineen on puhdistettava likaa kuitujen välistä PYYKKISARJA Pestään pehmeitä materiaaleja (ei kovia pintoja) Pesuaineen on puhdistettava likaa kuitujen välistä Pesuaineelta vaaditaan enemmän tehokkuutta, sisältää enemmän aineosia kuin kovien pintojen

Lisätiedot

PYYKKISARJA. Pestään pehmeitä materiaaleja (ei kovia pintoja) Pesuaineen on puhdistettava likaa kuitujen välistä

PYYKKISARJA. Pestään pehmeitä materiaaleja (ei kovia pintoja) Pesuaineen on puhdistettava likaa kuitujen välistä PYYKKISARJA Pestään pehmeitä materiaaleja (ei kovia pintoja) Pesuaineen on puhdistettava likaa kuitujen välistä Pesuaineelta vaaditaan enemmän tehokkuutta, sisältää enemmän aineosia kuin kovien pintojen

Lisätiedot

Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset 2013 TAHRANPOISTOVINKKEJÄ ERILAISILLE TAHROILLE

Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset 2013 TAHRANPOISTOVINKKEJÄ ERILAISILLE TAHROILLE TAHRANPOISTOVINKKEJÄ ERILAISILLE TAHROILLE Muista kokeilla tahranpoistoaineen soveltuvuus tekstiilille ennen tahranpoistoa. Kaikki aineet ja menetelmät eivät sovellu kaikille tekstiileille. Joskus tahran

Lisätiedot

VAATTEET - Puhdistaminen

VAATTEET - Puhdistaminen VAATTEET - Puhdistaminen Uuden vaatteen pinnassa on vettähylkivä käsittely, jonka ansiosta vesi valuu pois. Lika ja normaalit pesuaineet tukkivat ajan kuluessa tämän käsittelyn ja vaatteen päällikangas

Lisätiedot

Päivittäinen jalkineiden hoito

Päivittäinen jalkineiden hoito JALKINEIDEN HOITO 1. Perehdy jalkineiden hoidon ohjeisiin. 2. Tunnista jalkineiden materiaali ja puhdista jalkineet ohjeen mukaan. 3. Suojaspray suihkutetaan kengille ulkona. Suihkutusetäisyys kengistä

Lisätiedot

Energiatietäjä-kilpailukysymyksiä

Energiatietäjä-kilpailukysymyksiä Energiatietäjä-kilpailukysymyksiä Lämmitys: Terveellinen ja energiataloudellinen lämpötila on: a) 19 C b) 21 C c) 25 C Suositeltava sisälämpötila koulurakennuksessa on 20-21 C. Tuulettaminen pitämällä

Lisätiedot

Parts of my Pop-in... 7 8a

Parts of my Pop-in... 7 8a A C 5 B Parts of my Pop-in... 5 6 0 D 9 7 8a 8b FI TÄRKEÄÄ! SÄILYTÄ TÄMÄ OHJE VASTAISEN VARALLE How to Pop-in Huomioitavaa Älä koskaan käytä huuhteluaineita Älä koskaan käytä biologisia pesuaineita Älä

Lisätiedot

Hoito-ohjemerkintöjen problematiikkaa. 26.10.2011 Finnclean Auli Pylsy Standardisoimisyhdistys TEVASTA ry/ c/o Finatex

Hoito-ohjemerkintöjen problematiikkaa. 26.10.2011 Finnclean Auli Pylsy Standardisoimisyhdistys TEVASTA ry/ c/o Finatex Hoito-ohjemerkintöjen problematiikkaa 26.10.2011 Finnclean Auli Pylsy Standardisoimisyhdistys TEVASTA ry/ c/o Finatex Miksi problematiikkaa? Ne ovat ohjeita, jotka on tarkoitettu noudatettaviksi jotta

Lisätiedot

Puhtaus mies. Puhtaus edistää terveyttä. Se edistää myös hyvää oloa, koska on kiva olla puhdas. Puhtaana myös tuoksut hyvälle.

Puhtaus mies. Puhtaus edistää terveyttä. Se edistää myös hyvää oloa, koska on kiva olla puhdas. Puhtaana myös tuoksut hyvälle. Puhtaus mies Puhtaus edistää terveyttä. Se edistää myös hyvää oloa, koska on kiva olla puhdas. Puhtaana myös tuoksut hyvälle. Puhtaus ei ole vain oma asiasi. Puhtaus on tärkeää, kun olet tekemisissä muiden

Lisätiedot

Tärkeimmät ominaisuudet Haluatko pestä pyykit 30 minuutissa? Helppoa. Pyykkisi ovat valmiit juuri silloin kuin haluat. Pese vaatteesi puolet nopeammin

Tärkeimmät ominaisuudet Haluatko pestä pyykit 30 minuutissa? Helppoa. Pyykkisi ovat valmiit juuri silloin kuin haluat. Pese vaatteesi puolet nopeammin RUOANVALMISTUS ASTIANPESU KYLMÄSÄILYTYS PYYKINKÄSITTELY Start Tuotteet Pyykinkäsittely Pyykinpesukoneet RTF71663W RTF71663W Vertaile Jälleenmyyjät Yleiskuva Muut tiedot Galleria Asiakastuki A+++ -energialuokka,

Lisätiedot

HOITOTUOTTEET. Urheilu ja fitness

HOITOTUOTTEET. Urheilu ja fitness HOITOTUOTTEET Urheilu ja fitness URHEILUVAATTEIDEN PESUAINE Puhtaat ja raikkaat vaatteet Zebla Urheilupesulla. Miksi vastapestyt urheiluvaatteet alkavat haista niin nopeasti? Hajumolekyylit vaatteissa

Lisätiedot

OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN

OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN 1 7 6 7 2 3 4 5 Kun tiedät mitä kulutat, tiedät mitä voit säästää OPAS JÄRKEVÄÄN VEDEN KÄYTTÖÖN Suomalainen käyttää vettä keskimäärin 160 litraa vuorokaudessa. Tällä kulutuksella vesimaksun pitäisi olla

Lisätiedot

Huolto-opas Kuivausrumpu

Huolto-opas Kuivausrumpu Huolto-opas Kuivausrumpu T5190LE Malli N1190.. Alkuperäiset ohjeet 438 9098-10/FI 2015.09.11 Sisältö Sisältö 1 Merkinnät...5 2 Yleistä...5 3 Huolto...6 3.1 Puhdista nukkasuodattimet...6 3.2 Erikoissuodatin...6

Lisätiedot

Yli 20 vuotta kotimaisia laatutuotteita

Yli 20 vuotta kotimaisia laatutuotteita Yli 20 vuotta kotimaisia laatutuotteita Soft Protector Oy on kotimainen, Espoossa toimiva suoja-, hoito- ja pesuaineiden valmistaja. Olemme keskittyneet sisä- ja ulkokalusteiden ja kodin hoitotuotteisiin.

Lisätiedot

WG 80 Talvipuutarhan liukuosat Talvipuutarhan kiinteät osat ks. sivu 15

WG 80 Talvipuutarhan liukuosat Talvipuutarhan kiinteät osat ks. sivu 15 7992FI WG 80 Talvipuutarhan liukuosat Talvipuutarhan kiinteät osat ks. sivu 15 Willab Garden 2017-03 TÄRKEÄÄ! Lue asennusohje kokonaan ennen kuin aloitat asennuksen! Ellei ohjeita noudateta, osat eivät

Lisätiedot

LUNA 340/500 ASENNUS- JA HOITO-OHJE (20)

LUNA 340/500 ASENNUS- JA HOITO-OHJE (20) LUNA 340/500 ASENNUS- JA HOITO-OHJE (20) Altaiden vastaanotto Tarkista allas vastaanottaessasi sen. Erityisesti mikäli altaan kuljetuslaatikko on ulkopuolelta vahingoittunut, tarkista huolella onko myös

Lisätiedot

Pyykinpesukone, edestä täytettävä WM 16Y792DN

Pyykinpesukone, edestä täytettävä WM 16Y792DN valkoinen 1635* *Suositushinta Tuotteen ominaisuudet Suorituskyky ja kulutus k Täyttömäärä: 8 kg k Energiatehokkuusluokka: A+++ -30% k Vuosittainen energiankulutus 137 kwh, perustuu 220 vakiopesuohjelmaan

Lisätiedot

USEIN KYSYTTYJÄ Nano1 TUOTTEISTA. Nano1 Lasi & Keramiikka Suoja

USEIN KYSYTTYJÄ Nano1 TUOTTEISTA. Nano1 Lasi & Keramiikka Suoja USEIN KYSYTTYJÄ Nano1 TUOTTEISTA Nano1 Lasi & Keramiikka Suoja 1.Kuinka pitkään toiminnallisuus on taattu? Katso kohta 2. Koska pinnoitteet ovat kemikaali- ja UV-kestäviä, toiminnallisuus säilyy erittäin

Lisätiedot

Pyykinpesukone VM 1200-00 F digital AQUA SPRAY FIN

Pyykinpesukone VM 1200-00 F digital AQUA SPRAY FIN Pyykinpesukone VM 1200-00 F digital AQUA SPRAY FIN Käyttöohje 2 SISÄLLYSLUETTELO Yleistä... 4 Tärkeitä turvallisuusohjeita... 5 Pesukoneen asennus... 6 Koodien ilmoitukset vianetsintä... 8 Vaatteissa olevat

Lisätiedot

TEKSTIILIEN HOITOA YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISESTI

TEKSTIILIEN HOITOA YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISESTI TEKSTIILIEN HOITOA YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISESTI KAIKKI LÖYTYY ETIKETISTÄ! OPETTELE HELPOT KONSTIT VÄHENTÄÄKSESI ILMASTOKUORMITUSTA JA HUOLEHTIAKSESI TEKSTIILEISTÄSI NOKKELASTI! Lisää hyviä vinkkejä ja konsteja

Lisätiedot

Alumiinirungon/Eristyskatto

Alumiinirungon/Eristyskatto 7970FI Alumiinirungon/Eristyskatto Kattolipan runko 8 Willab Garden 2016.05 3 2 4 TÄRKEÄÄ! Lue asennusohjeet läpi ennen kuin aloitat asentamisen! Jos ohjeita ei noudateta, elementti ei toimi parhaalla

Lisätiedot

https://www.martat.fi/marttakoulu/kodinhoito/tahranpoisto/ sekoitetaan 1 tl 1 dl:aan haaleaa vettä, saa apteekeista

https://www.martat.fi/marttakoulu/kodinhoito/tahranpoisto/ sekoitetaan 1 tl 1 dl:aan haaleaa vettä, saa apteekeista TAHRANPOISTO https://www.martat.fi/marttakoulu/kodinhoito/tahranpoisto/ Kaikki tahrat eivät lähde pesussa ja siksi ne on poistettava ennen pesua. Mitä nopeammin poistat tahran, sitä parempi on ennuste

Lisätiedot

Brage Euro Fight palopuku

Brage Euro Fight palopuku Brage Euro Fight palopuku Radiotasku ulko- ja sisäpuolella. Pienempi tasku kännykälle Erittäin hyvä hinta- /laatusuhde Valmiit tarrapohjat asemaja yksikkötunnuksille Työterveyslaitoksen hyväksymä Brage

Lisätiedot

Hyviä käytänteitä ja huomioitavia asioita astianpesuprosessissa. Tuottava ja tehokas ammattikeittiö hanke Merja Ylönen/Xamk

Hyviä käytänteitä ja huomioitavia asioita astianpesuprosessissa. Tuottava ja tehokas ammattikeittiö hanke Merja Ylönen/Xamk Hyviä käytänteitä ja huomioitavia asioita astianpesuprosessissa Tuottava ja tehokas ammattikeittiö hanke Merja Ylönen/Xamk Astianpesu Tarkoitus Puhtaat ja kuivat astiat > mikrobimäärä alhainen Tärkeä osa

Lisätiedot

WDL1450-00 F KÄYTTÖOHJE PYYKINPESUKONEET

WDL1450-00 F KÄYTTÖOHJE PYYKINPESUKONEET WDL1450-00 F KÄYTTÖOHJE PYYKINPESUKONEET SISÄLLYSLUETTELO Yleistä 3 Tärkeitä turvallisuusohjeita 4 Pesukoneen asennus 5 Vianetsintäkoodi-ilmoitukset 7 Vaatteissa olevat pesuohjeet 10 Huolto ja puhdistus

Lisätiedot

CarePro-mallisto. Hoiva-alan ammattilaisille

CarePro-mallisto. Hoiva-alan ammattilaisille CarePro-mallisto Hoiva-alan ammattilaisille 2 4 CarePro-mallisto tyylikkyyttä ja mukavuutta CarePro-mallisto on sairaaloiden ja erilaisten hoitolaitosten ammattilaisille tarkoitettu työvaatemallisto. Mallistosta

Lisätiedot

Sisustus- ja käyttötekstiilien lajittelu ym. esityöt, pesu (koneellinen), kuivaus ja jälkikäsittely

Sisustus- ja käyttötekstiilien lajittelu ym. esityöt, pesu (koneellinen), kuivaus ja jälkikäsittely Taitaja2015 306 PUHDISTUSPALVELU Finaalitehtävät Kilpailutehtävien kuvaus Kilpailutehtävissä arvioidaan ateriapalvelu-, tekstiilihuolto-, ylläpito- ja perussiivoustaitoja annetussa toimintaympäristössä

Lisätiedot

KÄYTTÖTARKOITUS PESUKONEEN KÄYTTÖÖNOTTO

KÄYTTÖTARKOITUS PESUKONEEN KÄYTTÖÖNOTTO KÄYTTÖTARKOITUS Tämä pesukone on tarkoitettu ainoastaan kotitalouksissa yleisen pyykkimäärän pesuun ja linkoukseen. Noudata pesukoneen käytössä tämän käyttöohjeen, asennusohjeiden ja ohjelmataulukon ohjeita.

Lisätiedot

SIVU 1. laittaa mikä tahansa geeli tai akryyli. TrendyNailWraps kynsikalvot ovat erittäin kestäviä ja saatavilla 50 erilaisena mallina.

SIVU 1. laittaa mikä tahansa geeli tai akryyli. TrendyNailWraps kynsikalvot ovat erittäin kestäviä ja saatavilla 50 erilaisena mallina. TrendyNailWraps kynsikalvot on valmis- tettu Yhdysvalloissa erityiselle laminoidulle pinnalle, joka on niin kestävä että sen pintaa voidaan karhentaa. TrendyNailWraps kynsikalvojen päälle voidaan laittaa

Lisätiedot

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita.

Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita. Osta ja käytä oikein kotisi koneita ja laitteita. Kalvosarja on tuotettu Motivan ja Työtehoseuran yhteistyönä, osana Euroopan Komission SAVE-ohjelman tukemaa hanketta. Myös kauppa- ja teollisuusministeriö

Lisätiedot

2TEASPON PUKINEIDEN HOITO- OHJEET MATERIAALIEN ESITTELY

2TEASPON PUKINEIDEN HOITO- OHJEET MATERIAALIEN ESITTELY 2 MATERIAALIEN ESITTELY luonnonmateriaalit - PUUVILLA (PV) Pehmeä ja mukava luonnonmateriaali. Se imee hyvin kosteutta ja on hengittävä materi PUKINEIDEN HOITO- OHJEET Lue hoito-ohjeet ennen pesua. Lajittele

Lisätiedot

WK-6 WATER KETTLE BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL

WK-6 WATER KETTLE BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WK-6 WATER KETTLE NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM VEDENKEITIN FIN KÄYTTÖOHJE Lue tämä käyttöohje huolella ennen vedenkeittimen käyttöönottoa

Lisätiedot

Käyttö- ja asennusohje Pesukone PW 5065. fi-fi. Lue ehdottomasti tämä käyttö- ja asennusohje

Käyttö- ja asennusohje Pesukone PW 5065. fi-fi. Lue ehdottomasti tämä käyttö- ja asennusohje Käyttö- ja asennusohje Pesukone PW 5065 Lue ehdottomasti tämä käyttö- ja asennusohje fi-fi ennen pesukoneen asennusta, liittämistä ja käyttöönottoa. Näin vältät mahdolliset vahingot ja koneesi rikkoutumisen.

Lisätiedot

KEMIKAALIT SIIVOUSAINEET

KEMIKAALIT SIIVOUSAINEET Toimitilojen eri pintojen säännölliseen puhdistukseen ja hoitoon. Vahvat tiivisteet lattioiden, ikkunoiden, märkätilojen yms. puhdistukseen. Ikaroksella on täydellinen ja korkealuokkainen sarja puhdistusaineta

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE F26905010109 PESUKONE

KÄYTTÖOHJE F26905010109 PESUKONE KÄYTTÖOHJE F6905010109 PESUKONE I 0 a b c d e II 1.1 1. 1.1.3 1.3 1.4 1.1.1 1..1 1.1. 1.. 1.4.1 1.4..1 1..3 1..4 1.5 1.4.3...1 90.. 100 100 100..3..4..5.3.4 abcd.4.1.4..4.3 III 1h 9h 6h 3h SELECT.4.1.4..4.3.5

Lisätiedot

MULTIFUNCTIONAL BACK FIN. Käyttöohje

MULTIFUNCTIONAL BACK FIN. Käyttöohje MULTIFUNCTIONAL BACK Käyttöohje VAKIOMALLI Multifunctional Back STANDARD KOOT CM INCH 36x45 14½x18 41x45 16½x18 46x45 18½x18 37x54 14¾x21½ 40x54 16x21½ 45x54 18x21½ 50x54 20x21½ * leveys x korkeus Special

Lisätiedot

kemiallisesti puhdas vesi : tislattua vettä käytetään mm. höyrysilitysraudoissa (saostumien ehkäisy)

kemiallisesti puhdas vesi : tislattua vettä käytetään mm. höyrysilitysraudoissa (saostumien ehkäisy) Pesukemian perusteet Veden pesuominaisuudet 1. kostuttaa 2. liuottaa (dipoli) 3. laimentaa 4. liikkuva vesi tekee mekaanista työtä 5. kuljettaa kemiallisesti puhdas vesi : tislattua vettä käytetään mm.

Lisätiedot

Harjoitus 7. Auton päältäpesu, sisäpuhdistus ja vahaus

Harjoitus 7. Auton päältäpesu, sisäpuhdistus ja vahaus Harjoitus 7 Auton päältäpesu, sisäpuhdistus ja vahaus Auton pesu on yksi tärkeimmistä auton säännölliseen huoltoon liittyvistä toimenpiteistä. Säännöllisellä pesulla ja kausivahauksilla auton maalipinta

Lisätiedot

Kodinkoneiden valinta ja energiatehokas käyttö Tarja Marjomaa tutkija

Kodinkoneiden valinta ja energiatehokas käyttö Tarja Marjomaa tutkija Kodinkoneiden valinta ja energiatehokas käyttö Tarja Marjomaa tutkija Kodinkoneiden pakollinen energiamerkki helpottaa valintaa! Kielineutraalia energiamerkkiä käytetään kaikissa EU-maissa. Oltava kiinnitettynä

Lisätiedot

KÄSIHYGIENIAOHJE LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN. KÄSIHYGIENIAOHJE KUNTAYHTYMÄ Infektio- ja sairaalahygieniayksikkö 28.11.2012

KÄSIHYGIENIAOHJE LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN. KÄSIHYGIENIAOHJE KUNTAYHTYMÄ Infektio- ja sairaalahygieniayksikkö 28.11.2012 MITÄ KÄSIHYGIENIALLA TARKOITETAAN? Käsihygienialla tarkoitetaan käsiin kohdistuvia toimenpiteitä, joilla pyritään vähentämään infektioiden ja niitä aiheuttavien mikrobien siirtymistä käsien välityksellä.

Lisätiedot

1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle

1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle 1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle TrendyNailWraps kynsikalvot on valmistettu yhdysvalloissa erityiselle laminoidulle pinnalle joka on niin kestävä että sen päälle voidaan karhentamisen jälkeen

Lisätiedot

PESUUN LÄHETETTÄVIEN TEKSTIILIEN LAJITTELU- / PAKKAUSOHJE. 1. NORMAALIT TEKSTIILIT (valkoiseen pyykkisäkkiin)

PESUUN LÄHETETTÄVIEN TEKSTIILIEN LAJITTELU- / PAKKAUSOHJE. 1. NORMAALIT TEKSTIILIT (valkoiseen pyykkisäkkiin) Rovaniemen Keskuspesula Oy OHJE Lähteentie 18 96400 ROVANIEMI p. 040-7120 340 / 040-7120 341 etunimi.sukunimi@rokepe.fi 1 Lapin Sairaanhoitopiiri Kolpeneen palvelukeskus Rovaniemen Kaupunki PESUUN LÄHETETTÄVIEN

Lisätiedot

Voice Board. Elektroninen puhekortti joka tuottaa puhuttuja viestejä pesukoneille ja kuivausrummuille

Voice Board. Elektroninen puhekortti joka tuottaa puhuttuja viestejä pesukoneille ja kuivausrummuille Voice Board Elektroninen puhekortti joka tuottaa puhuttuja viestejä pesukoneille ja kuivausrummuille Johdanto VOICE BOARD on elektroninen puhekortti joka pystyy tuottamaan puhuttuja viestejä. Se asennetaan

Lisätiedot

VIHTAN OY

VIHTAN OY ASENNUSOHJE AAVA lasiliukuovi VIHTAN OY WWW.VIHTAN.FI SISÄLLYS TYÖKALUT...2 OSAT...2 KIINNITYSPROFIILIN ASENNUS...3 LAAHUSTIIVISTEEN ASENNUS...4 SEINÄN ASENNUS KIINNITYSPROFIILIIIN...5 TELESKOOPIN ASENNUS...6

Lisätiedot

GREENLINE. Foratia Lattianpesukapseli 2. Foratia Kylpyhuoneen pesukapseli 3. Foratia Yleispesukapseli 4. Foratia Rasvanpoistoainetabletti 5

GREENLINE. Foratia Lattianpesukapseli 2. Foratia Kylpyhuoneen pesukapseli 3. Foratia Yleispesukapseli 4. Foratia Rasvanpoistoainetabletti 5 GREENLINE Foratia Lattianpesukapseli 2 Foratia Kylpyhuoneen pesukapseli 3 Foratia Yleispesukapseli 4 Foratia Rasvanpoistoainetabletti 5 Foratia IB Imeytysjauhe 6 Foratia teline IB imeytysjauhesäkeille

Lisätiedot

Lue ehdottomasti tämä käyttöohje ennen koneen asennusta, liittämistä ja käyttöönottoa. Näin vältät mahdolliset vahingot ja koneesi rikkoutumisen.

Lue ehdottomasti tämä käyttöohje ennen koneen asennusta, liittämistä ja käyttöönottoa. Näin vältät mahdolliset vahingot ja koneesi rikkoutumisen. Käyttöohje Pesukone Lue ehdottomasti tämä käyttöohje ennen koneen asennusta, liittämistä ja käyttöönottoa. Näin vältät mahdolliset vahingot ja koneesi rikkoutumisen. fi-fi M.-Nr. 10 252 080 Pidä huolta

Lisätiedot

21,- Moderni klassikko! Helmikuu 2016 Tarjoukset voimassa 29.2.2016 saakka. Somthin Else on nyt entistäkin hellävaraisempi ja tehokkaampi!

21,- Moderni klassikko! Helmikuu 2016 Tarjoukset voimassa 29.2.2016 saakka. Somthin Else on nyt entistäkin hellävaraisempi ja tehokkaampi! Helmikuu 2016 Tarjoukset voimassa 29.2.2016 saakka Moderni klassikko! Somthin Else on nyt entistäkin hellävaraisempi ja tehokkaampi! Somthin Else on entistäkin hellävaraisempaa (ph 5,2) niin käyttäjälle

Lisätiedot

TEKSTIILIEN VESIPESU JA PUHDISTUS

TEKSTIILIEN VESIPESU JA PUHDISTUS TEKSTIILIEN VESIPESU JA PUHDISTUS Hanna-Riitta Kymäläinen Helsingin yliopisto Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta Agroteknologian laitos MIKSI OIKEASTAAN PESEMME PYYKKIÄ? Palauta yksin tai parin kanssa

Lisätiedot

Tahranpoistoaineet ROTONDI TAHRANPOISTO- KAAPPI. Esitahranpoistoaine SPRAY SPOTTER

Tahranpoistoaineet ROTONDI TAHRANPOISTO- KAAPPI. Esitahranpoistoaine SPRAY SPOTTER ROTONDI TAHRANPOISTO- KAAPPI Esitahranpoistoaine SPRAY SPOTTER suihkutukseen tai harjaukseen poistaa 95 % tahroista turvallinen kaikille kuiduille ja useimmille väreille 5046 5047 Esitahranpoistoaine SILK

Lisätiedot

RAHA-AUTOMAATIN KOSKETUSPINNAT

RAHA-AUTOMAATIN KOSKETUSPINNAT RAHA-AUTOMAATIN KOSKETUSPINNAT Puhdistuskohde Raha-automaatin kosketuspinnat: kosketusnäyttö, painikkeet, maksupäätteen näppäimistö, likaantuneet kohdat Raha-automaatin kosketuspinnat, eli kosketusnäyttö,

Lisätiedot

KEMIALLINEN WC KÄYTTÖOHJE

KEMIALLINEN WC KÄYTTÖOHJE KEMIALLINEN WC KÄYTTÖOHJE 1. Ominaisuudet a. valmistettu korkealaatuisesta polyeteenistä b. täysin omavarainen c. ei vaadi ulkoisia liitäntöjä d. varmatoimiset lukot ja saranat e. kaikki osat käyttäjän

Lisätiedot

Siivousalan PEREHDYTTÄMISOPAS

Siivousalan PEREHDYTTÄMISOPAS Siivousalan PEREHDYTTÄMISOPAS SIIVOUSVÄLINEET 1. siivousvaunu 2. sanko (siivoussanko) 3. jätesäkki 4. kuivain - Voit kuivata ikkunat, peilit ja lattiat. 5. lattiamoppi ja pyyhe 6. ikkunanpesin - Voit pestä

Lisätiedot

Metallinen halkovaja. KÄYTTÖOHJE/ asennusohje. Asennukseen tarvitaan kaksi henkilöä ja siihen menee 1 2 tuntia.

Metallinen halkovaja. KÄYTTÖOHJE/ asennusohje. Asennukseen tarvitaan kaksi henkilöä ja siihen menee 1 2 tuntia. Metallinen halkovaja KÄYTTÖOHJE/ asennusohje Asennukseen tarvitaan kaksi henkilöä ja siihen menee 1 2 tuntia. 1 ENNEN TYÖN ALOITTAMISTA Käyttöohje Ennen halkovajan kokoonpanoa tarkista rakennuslaissa säädetyt

Lisätiedot

WDE 1250-00 F KÄYTTÖOHJE PYYKINPESUKONEET

WDE 1250-00 F KÄYTTÖOHJE PYYKINPESUKONEET WDE 1250-00 F KÄYTTÖOHJE PYYKINPESUKONEET SISÄLLYSLUETTELO Yleistä 3 Tärkeitä turvallisuusohjeita 4 Pesukoneen asennus 5 Vianetsintäkoodi-ilmoitukset 7 Vaatteissa olevat pesuohjeet 10 Huolto ja puhdistus

Lisätiedot

KALKINPOISTOAINEET JA IHOMME

KALKINPOISTOAINEET JA IHOMME KALKINPOISTOAINEET JA IHOMME Martta asuu kaupungissa, jossa vesijohtovesi on kovaa 1. Yksi kovan veden Martalle aiheuttama ongelma ovat kalkkisaostumat (kalsiumkarbonaattisaostumat), joita syntyy kylpyhuoneeseen

Lisätiedot

yksilöllisiä ja testattuja laitostekstiilejä Mikrokuituiset toimipaikkapuvut

yksilöllisiä ja testattuja laitostekstiilejä Mikrokuituiset toimipaikkapuvut Mikrokuituiset toimipaikkapuvut 1989-380 MEDI / BRÅDIS OY Mitä puhdastilavaatetus tarkoittaa? Säädetty EU- standardissa EN 13795 Leikkausliinat, leikkaustakit ja puhdasilmapuvut, joita käytetään terveydenhuollon

Lisätiedot

PAPERI JA PESUAINEKUVASTO 2019

PAPERI JA PESUAINEKUVASTO 2019 aperitukkuri.fi PAPERI JA PESUAINEKUVASTO 2019 Pehmeät lambit Lambi wc-paperi 36 rullaa Ylellistä pehmeyttä! Lambi Sensitive on pehmein ja vahvin kaikista Lambi wc-papereista. 4-kerroksinen ja 150 arkkia

Lisätiedot

Kuivausrummut T-sarja

Kuivausrummut T-sarja Kuivausrummut T-sarja Nortec T-sarjan kuivausrummut Nortec tarjoaa laajan tuotevalikoiman laadukkaita kuivausrumpuja. Nortec on tunnettu tyylikkäistä ja korkealaatuisista tuotteistaan. Laitteiden valmistajana

Lisätiedot

SCANCOOL PAKASTIN SFS-55 KÄYTTÖOHJE

SCANCOOL PAKASTIN SFS-55 KÄYTTÖOHJE SCANCOOL PAKASTIN SFS-55 KÄYTTÖOHJE Onnittelemme uuden tuotteen valinnasta. Noudata käytössä näitä ohjeita ja säilytä ohjeet aina tuotteen mukana. Huom! 1.Kytke laite maadoitettuun pistorasiaan, jonka

Lisätiedot

Tulisijan oikea sytytys ja lämmitys, kannattaako roskia polttaa sekä pienpolton päästöt, onko niistä haittaa?

Tulisijan oikea sytytys ja lämmitys, kannattaako roskia polttaa sekä pienpolton päästöt, onko niistä haittaa? Tulisijan oikea sytytys ja lämmitys, kannattaako roskia polttaa sekä pienpolton päästöt, onko niistä haittaa? Esityksen sisältö 1. Oikea tapa sytyttää?!? Mistä on kyse? 2. Hiukkaspäästöjen syntyminen 3.

Lisätiedot

Tuotekuvasto nro 2/2016

Tuotekuvasto nro 2/2016 Supersankarin nimi Tuote-esite syksy 2015 Tuotekuvasto nro 2/2016 Ryhmä Sinä olet Supersankari Tutustuminen tähän tuotekuvastoon kannattaa, sillä Paperitukkurin varainhankinta mahdollistaa vuosittain tuhansien

Lisätiedot

K. A. ALMGREN SILKKIKUTOMO ja MUSEO 08-642 56 16

K. A. ALMGREN SILKKIKUTOMO ja MUSEO 08-642 56 16 K. A. ALMGREN SILKKIKUTOMO ja MUSEO 08-642 56 16 PESUKIRJA OHJEITA JA NEUVOJA MITEN KÄYTETÄÄN ALMGRENIN PESUSAIPPUAA Tukholman Läänin kotiseutuliiton kulttuuripalkinto 1992 Porvarikillan kulttuuristipendi

Lisätiedot

Tekstiilien hoito-ohjeiden ilmoittaminen. Ohjeet TSL 23-901 - symbolien käyttö ja muu annettava tieto

Tekstiilien hoito-ohjeiden ilmoittaminen. Ohjeet TSL 23-901 - symbolien käyttö ja muu annettava tieto Tekstiilien hoito-ohjeiden ilmoittaminen. Ohjeet TSL 23-901 - symbolien käyttö ja muu annettava tieto Skötselmärkning med symboler och andra upplysningar för textiler Care labelling with symbols and other

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

STIHL AP 100, 200, 300. Turvallisuusohjeet

STIHL AP 100, 200, 300. Turvallisuusohjeet { STIHL AP 100, 200, 300 Turvallisuusohjeet suomi Sisällysluettelo Alkuperäisen käyttöohjeen käännös Painettu kloorittomalle paperille. Painovärit sisältävät kasviöljyjä, paperi on kierrätyskelpoista.

Lisätiedot

PYYKINPESUKONE XPM50 KÄYTTÖOHJE

PYYKINPESUKONE XPM50 KÄYTTÖOHJE PYYKINPESUKONE XPM50 KÄYTTÖOHJE LAITTEEN KUVAILU OHJELMAKYTKIN PESUAIKAKYTKIN PYYKKIRUMMUN KANSI SUODATIN SIIPIPYÖRÄ POISVUOTOLETKU KOTELO ALUSTA POISVUOTOKYTKIN LINKOUKSEN AJASTIN LINKOUSRUMMUN KANSI

Lisätiedot

Käyttöohje. Pesuaineen automaattinen annostelulaite AWD 10. fi-fi. Lue ehdottomasti tämä käyttöohje

Käyttöohje. Pesuaineen automaattinen annostelulaite AWD 10. fi-fi. Lue ehdottomasti tämä käyttöohje Käyttöohje Pesuaineen automaattinen annostelulaite AWD 10 Lue ehdottomasti tämä käyttöohje fi-fi ennen laitteen asennusta, liittämistä ja käyttöönottoa. Näin vältät mahdolliset vahingot ja laitteesi rikkoutumisen.

Lisätiedot

Käyttöohje Pesukone ASKO W8844XLW. VAROITUS: Lue käyttöohjeet, ennen kuin aloitat koneen käyttämisen. Hyvä asiakas!

Käyttöohje Pesukone ASKO W8844XLW. VAROITUS: Lue käyttöohjeet, ennen kuin aloitat koneen käyttämisen. Hyvä asiakas! Hyvä asiakas! Kiitos, että olet valinnut tämän ASKO-laatutuotteen. Toivomme, että se vastaa odotuksiasi ja täyttää tarpeesi vuosiksi eteenpäin. Pohjoismainen muotoilu yhdistää puhtaat linjat, arkipäivän

Lisätiedot

COLD BREW RUM N COKE COLD BREW GIN&TONIC. Kylmäuutettua kahvia valkoisen rommin, kolajuoman ja ruskean sokerisiirapin kera.

COLD BREW RUM N COKE COLD BREW GIN&TONIC. Kylmäuutettua kahvia valkoisen rommin, kolajuoman ja ruskean sokerisiirapin kera. RUM N COKE Kylmäuutettua kahvia valkoisen rommin, kolajuoman ja ruskean sokerisiirapin kera. GIN&TONIC Gin&Tonic kylmäuutettun kahvin kera. NAUTI VASTUULLISESTI. -KAHVI ON PEHMEÄ JA KYLMÄ JUOMA, JOKA ON

Lisätiedot

NORDISKE ARBEJDSPAPIRER P OHJOISMAISET T YÖASIAKIRJAT

NORDISKE ARBEJDSPAPIRER P OHJOISMAISET T YÖASIAKIRJAT Ved Stranden 18 DK-1061 København K www.norden.org NORDISKE ARBEJDSPAPIRER P OHJOISMAISET T YÖASIAKIRJAT Kuluttajaopas Käytä vaatteitasi Käytä päätäsi Vaali ympäristöä! Rostra Kommunikation v/ David Zepernick,

Lisätiedot

Tekstiilien hoito-ohjeiden ilmoittaminen. Ohjeet TSL 23-901 - symbolien käyttö ja muu annettava tieto

Tekstiilien hoito-ohjeiden ilmoittaminen. Ohjeet TSL 23-901 - symbolien käyttö ja muu annettava tieto Tekstiilien hoito-ohjeiden ilmoittaminen. Ohjeet TSL 23-901 - symbolien käyttö ja muu annettava tieto Skötselmärkning med symboler och andra upplysningar för textiler Care labelling with symbols and other

Lisätiedot

PYYKINKÄSITTELY 2013 PESUKONEET KUIvaUSrUmmUT KUIvaUSKaaPIT mankeli 3/2013

PYYKINKÄSITTELY 2013 PESUKONEET KUIvaUSrUmmUT KUIvaUSKaaPIT mankeli 3/2013 PYYKINKÄSITTELY 2013 PESUKONEET Kuivausrummut KUIVUSKPIT MNKELI 3/2013 PESUKONEET ITSEPUHDISTUV Puhdas kone. Puhdas pyykki. Ihanteellinen ratkaisu miellyttävän tuoksuisen pyykin saamiseksi. Pyykin peseminen

Lisätiedot

Syksy Johanna K. Design, Hakkenpääntie 589, Taivassalo, Finland ,

Syksy Johanna K. Design, Hakkenpääntie 589, Taivassalo, Finland , Syksy 2016 Johanna K. Design, Hakkenpääntie 589, 23310 Taivassalo, Finland +358 45 652 6981, info@johannakdesign.com, Myssykkä, Kauluri Ja Santtu-Vantut Materiaalina näissä yhden koon asusteissa on 100%

Lisätiedot

MAALILINJA NEUVOO 04. IKKUNAT JA OVET Sisällä

MAALILINJA NEUVOO 04. IKKUNAT JA OVET Sisällä MAALILINJA NEUVOO 04 IKKUNAT JA OVET Sisällä Sisällysluettelo Niksit...3 Uudet maalattavat ikkunat ja ovet... 4 Vanhat maalattavat ikkunat ja ovet... 6 Uudet lakattavat ikkunat ja ovet... 8 Vanhat lakattavat

Lisätiedot

Koneen käyttö. Lisätietoja (sekä vianmääritykseen ja huoltoon liittyvät ohjeet) löytyy kuivausrummun käyttöohjeesta.

Koneen käyttö. Lisätietoja (sekä vianmääritykseen ja huoltoon liittyvät ohjeet) löytyy kuivausrummun käyttöohjeesta. Koneen käyttö Lisätietoja (sekä vianmääritykseen ja huoltoon liittyvät ohjeet) löytyy kuivausrummun käyttöohjeesta. Lajittele pyykki hoito-ohjeen mukaan: Ei rumpukuivausta Sopii rumpukuivaukseen - alhaisella

Lisätiedot

PESUKONEET 2015-2016 OSTOAPU. Tarvitsetko apua? Lisätietoja näistä ja muista palveluista saat henkilökunnalta. SUOMI

PESUKONEET 2015-2016 OSTOAPU. Tarvitsetko apua? Lisätietoja näistä ja muista palveluista saat henkilökunnalta. SUOMI SUOMI OSTOAPU PESUKONEET 2015-2016 Tarvitsetko apua? Lisätietoja näistä ja muista palveluista saat henkilökunnalta. POIMINTAPALVELU Valitse haluamasi tuotteet, anna ostoslistasi henkilö kunnalle ja he

Lisätiedot

Kytke kone pois päältä Aseta ohjelmavalitsin asentoon Pois päältä. Peseminen

Kytke kone pois päältä Aseta ohjelmavalitsin asentoon Pois päältä. Peseminen Pyykinpesukoneesi Onnittelut valintasi on nykyaikainen, laadukas ja korkeatasoinen Smeg-pyykinpesukone. Pyykinpesukoneelle on tunnusomaista säästeliäs veden- ja energiankulutus. Jokaisen tehtaalta lähtevän

Lisätiedot

siirtyy uuteen bioteknologian aikakauteen!

siirtyy uuteen bioteknologian aikakauteen! siirtyy uuteen bioteknologian aikakauteen! Bioteknologia tähtää luonnon ja ihmisen hyvinvoinnin lisäämiseen. HomCare Finland Oy:n ranskalainen yhteistyökumppani on LUONTO ON TULEVAISUUTEMME Bioaktiivisten

Lisätiedot

Valitse luotettava valmistusja lisäainetoimittaja

Valitse luotettava valmistusja lisäainetoimittaja Valmistus- ja lisäaine Uhka / Vaara Kansallinen hyvä toimintatapa Allergeenit, kuten pähkinät, kananmunat, viljat Maitojauhe Kaakaojauhe Väriaineet Aromiaineet Allergeenien esiintyminen voi olla kohtalokasta

Lisätiedot

Mukavuutta, jonka ansaitset

Mukavuutta, jonka ansaitset Viiden, erityisen pehmeän ja ilmavan puuvillaneliön setti. Puuvillaneliöt on valmistettu korkealaatuisesta eurooppalaisesta flanellista ja harsosta (100% puuvillaa). Kevyitä ja ilmavia, valmistettu luonnollisesta

Lisätiedot

Tuotekuvasto nro 1/2016

Tuotekuvasto nro 1/2016 Supersankaririn nimi Tuote-esite syksy 2015 Tuotekuvasto nro 1/2016 Ryhmä Sinä olet Supersankari Tutustuminen tähän tuotekuvastoon kannattaa, sillä Paperitukkurin varainhankinta mahdollistaa vuosittain

Lisätiedot

ASENNUS-, HUOLTO- JA KÄYTTÖOHJEET ARCTIC BUFFET LINE DROP IN KEITTOLÄMMITIN

ASENNUS-, HUOLTO- JA KÄYTTÖOHJEET ARCTIC BUFFET LINE DROP IN KEITTOLÄMMITIN ASENNUS-, HUOLTO- JA KÄYTTÖOHJEET ARCTIC BUFFET LINE DROP IN KEITTOLÄMMITIN MALLIT: BLDISH SISÄLLYSLUETTELO Vastaanotto 3 Asennus ja käyttöönotto 3 Käyttö 4 Puhdistus 4 Huolto 4 Jos laite ei toimi 4 Takuuehdot

Lisätiedot

Pakolliset vaatimukset palosuojavaatteet. Lyhyesti standardeista, jotka koskevat palosuojattuja tuotteitamme ja palosuojattuja huomiotuotteitamme

Pakolliset vaatimukset palosuojavaatteet. Lyhyesti standardeista, jotka koskevat palosuojattuja tuotteitamme ja palosuojattuja huomiotuotteitamme Pakolliset vaatimukset palosuojavaatteet Lyhyesti standardeista, jotka koskevat palosuojattuja tuotteitamme ja palosuojattuja huomiotuotteitamme 26 Pakolliset vaatimukset palosuojavaatteet Noin 40 % kaikista

Lisätiedot

Näiden ohjeiden avulla pystyt värjäämään lankoja kotikonstein ilman kemikaaleja.

Näiden ohjeiden avulla pystyt värjäämään lankoja kotikonstein ilman kemikaaleja. Näiden ohjeiden avulla pystyt värjäämään lankoja kotikonstein ilman kemikaaleja. Saara Norman 2013 Alkuvalmistelut: vyyhteäminen Puretus 1. Elintarvikkeilla värjääminen Kahvi ja tee Sipuli Kurkuma 2. Elintarvikevärit

Lisätiedot