Suomenkielisten koulutusohjelmien päiväopiskelijat ja HOTEM-koulutusohjelman suomenkieliset opiskelijat Esitys löytyy

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suomenkielisten koulutusohjelmien päiväopiskelijat ja HOTEM-koulutusohjelman suomenkieliset opiskelijat Esitys löytyy"

Transkriptio

1 Suomenkielisten koulutusohjelmien päiväopiskelijat ja HOTEM-koulutusohjelman suomenkieliset opiskelijat Esitys löytyy / Koulutusohjelmakohtaiset materiaalit /opiskelujen aloituspäivät MyNet Moodlen Oma Polku

2 Englanti Ruotsi Espanja Kiina Ranska Saksa Venäjä Kristiina Huff Arja Aktan-Helminen Anna Sarajas-Zino Pekka Savinainen Hai Guo Catherine Metivier Sirpa Kajarinne Inara Shakirova Sähköpostit HH:n puhelinvaihde

3 Mitä kieliä Haagan kampuksella voi opiskella? Ketkä kieliä opettavat? Mitä kieliä minun pitää opiskella? Koska toteutukset ovat tarjolla? Kuinka monta opintopistettä pitää opiskella? Millä tasolla?

4 - Englannissa ei suurempia huomioitavia asioita - Ruotsin tasotesti ja tulokset - Mikä on minun 2. vieras kieleni ja milloin se on?

5 Restonomitutkinto 210 op, kielten osuus 16/19 op 1. vieras kieli englanti MATKA 5 op (+osa opinnoista englanniksi), HOTRA ja RUOKA 8 op 2. kotimainen kieli ruotsi * kaikilla 5 op 2. vieras kieli ** MATKA ja HOTRA 6 op, RUOKA 3 op Yhteensä MATKA ja RUOKA 16 op, HOTRA 19 op + lisäksi vapaasti valittavat kieliopinnot * Ruotsin voi korvata muulla kielellä, jos ei aikaisempia ruotsin opintoja (esim. lukion oppimäärä opiskeltu ulkomailla). ** Poikkeus: Jos opiskelija suorittaa 2. vierasta kieltä toisella kampuksella 5 op, hänen on suoritettava vapaasti valittavia opintoja 16 op (15 op sijaan).

6 Restonomitutkinto 210 op, Communication studies 23 op Suomen kieli 6 op (kirjallinen viestintä 3 op + suullinen viestintä 3 op) Ruotsin kielen opinnot 5 op Englannin kielen opinnot 6 op (Personal communication 3 op + Business English 3 op) 6 op jää esim. 2. vieraan kielen opintohin (tai muihin kielen ja viestinnän opintoihin)

7 Muutama tarkennus Opiskelijat, jotka eivät osaa suomen kieltä äidinkielen omaisesti: 11 op suomea Pakollisten 23 op:n kieliopintojen lisäksi sinulla on 24 op "kelluvaa opintopistettä, jotka voivat hyvin olla myös kieliopintoja. Erityisesti vaihtoon lähteville niitä suositellaan

8 Kristiina Huff

9 HOTRA ja RUOKA: Hospitality and Tourism Business English, 5 op Managerial English, 3 op MATKA: Hospitality and Tourism Business English, 5 op Managerial English, 3 op (vapaasti valittava) HOTEM: Personal Communication Skills, 3 op English for Business Situations, 3 op Ei lähtötasotestiä, ei tasokursseja! Näyttömahdollisuus (kirjallinen koe) klo lk G31X

10 Kristiina Huff p työhuone A408 Wallace Reynolds p make an appointment in advance via

11 Arja Aktan-Helminen ja Anna Sarajas-Zino

12 Opiskelijoilla on yksi pakollinen ruotsin kielen opintojakso Svenska i hotell-, restaurang- och turismbranschen (5 op), jonka he suorittavat ryhmänsä lukujärjestyksen mukaisesti (1. tai 2. vuonna).

13 Mikäli opiskelija saa ruotsin tasotestistä heikon tuloksen, suositellaan hänelle vapaasti valittavan Träna svenska opintojakson (2 op) suorittamista. Träna svenskan suorittaminen edesauttaa varsinaisen ruotsin opintojakson läpäisyä ja tavoitteiden saavuttamista. Träna svenska opintojaksoja on tarjolla: - 1. periodissa 2019, suositusryhmät HOTEM ja HOTRA - 2. periodissa 2019, suositusryhmät MATKA - 3. periodissa 2020, suositusryhmä RUOKA

14 - ruotsia äidinkielenään puhuvat tai koulusivistyksensä ruotsin kielellä saaneet. - opiskelijat, jotka eivät ole koskaan opiskelleet ruotsia.

15 Ruotsia äidinkielenään puhuvat tai koulusivistyksensä ruotsin kielellä saaneet opiskelijat suorittavat näytöllä ruotsin pakollisen opintojakson Svenska i hotell-, restaurang- och turismbranschen (5 op). Ilmoittaudu heti tämän tilaisuuden jälkeen Anna Sarajas-Zinolle Ison auditorion ulkopuolella.

16 1. Tarjolla on oma ruotsin alkeista lähtevä väylä Swedish 1, Pasilan kampuksella. 2. Ruotsin pakollisen opintojakson voi korvata toisella vieraalla kielellä (ei kuitenkaan englannin kielellä). Ota tässä tapauksessa yhteys omaan koulutusohjelmajohtajaasi.

17 Arja Aktan-Helminen p , työhuone A408 Anna Sarajas-Zino p , työhuone A411

18 Valinnan mukaan espanja, kiina, ranska, saksa, venäjä

19 Kerro vieruskaverillesi, mitä 2. vierasta kieltä haluaisit opiskella?

20 - Kuuluuko minun koulutusohjelmaani 2. vieras kieli? - Milloin minun suositellaan opiskelevan se? - Mitä kieliä Haagassa on silloin tarjolla?

21 RUOKA Pakollinen opintojakso Ravintolaranska 3 op (lukujärjestyksessä toisena opiskeluvuonna, ei edellytä aiempia ranskan opintoja) Ei muuta pakollista 2. vierasta kieltä Vapaasti valittavana saa tietenkin opiskella

22 MATKA, HOTRA, suositus myös HOTEM 6 op Kaksi 3 op:n opintojaksoa samassa kielessä

23 Espanjaa / Ranskaa / Saksaa / Venäjää hotelli-, ravintola- ja matkailualalle 1-6 Chinese for Beginners op / opintojakso - Ne etenevät numerojärjestyksessä vaikeustason kasvaessa ja muodostavat jatkumon - Aloitusopintojaksot ovat 1, 3 tai 5 - Paras suorittaa opintojaksot 1-2, 3-4 tai Kaikkia tasoja ei ole tarjolla joka vuosi - Valinta tehdään ilmoittautumalla kyseisen kielen opintojaksolle - HUOM! Näillä Haagan campuksella tarjottavilla kursseilla keskitytään restonomille hyödylliseen alan sanastoon

24 Jos suunnittelet lähteväsi vaihtoon, on eduksi, jos olet opiskellut 2. vierasta kieltä aiemmin tai opiskelet sitä täällä. Opiskele niitä kieliä, joita puhutaan suunnitellussa vaihto-opintojen maassa. Joillain korkeakouluilla on vaatimuksia kielitaidon suhteen: - aina opintoja ei ole riittävästi tarjolla englanniksi - on korkeakouluja, joissa opinnot ovat ainoastaan paikallisella kielellä

25 Haluanko jatkaa aiemmin opiskelemaani kieltä? taso 3-4 (helpompi) tai 5-6 (vaativampi) Haluanko aloittaa uuden kielen opinnot? alkeistaso 1-2

26 Jos sinulla ei ole aikaisempia opintoja lainkaan, valitse alkava taso 1-2. Jos olet jo peruskoulussa tai toisella asteella opiskellut kieltä, valitse taso 3-4 tai 5-6. Saksassa ja espanjassa sinulla on mahdollisuus vapaaehtoiseen, suuntaa antavaan lähtötasotestiin.

27 Ei edellytetä sujuvaa kielen taitoa! Perusrakenteiden ja sanaston tuntemus ja motivaatio riittävät kurssien suorittamiseen. Kommunikaatio ei kielioppi on tärkeintä! Vaihtoon lähtiessä kielen opiskelusta on iloa ja hyötyä Kannattaa edetä aiemmin opiskelluissa kielissä eikä valita alkeita uudestaan Varmista oikea taso kyseisen kielen opettajalta.

28 Kielten kurssit ovat (syksyllä) ns vapaavalintaisten kurssien kohdalla lukujärjestyksessä lukujärjestyksessä (silloin harvemmin oman ryhmän pakollisia opintoja). (Paitsi keväällä Saksa 3 ja 4.) Useimmiten kielten kurssi on kerran viikossa. Kevään lukujärjestykset tehdään myöhemmin. tiistaisin klo 14 torstaisin klo 14 perjantaisin klo 8-11

29 Espanja SYKSY kurssit 1-2 (2 eri toteutusta samaan aikaan, to klo 14 ) kurssit 3-4 (to klo ) KEVÄT 5-6 Kiina / Chinese SYKSY 1-2 (pe klo 8 ) Ranska SYKSY 1-2 (pe klo 8 ) KEVÄT Ravintolaranska 1. periodissa (vain 2. vuoden opiskelijoille) Saksa SYKSY KEVÄT 1-2, (2 eri toteutusta eri aikoihin 1. ryhmä ti klo 14, 2. ryhmä pe klo 8 ), 5-6 (to klo 14 ) Venäjä SYKSY 1-2 (to klo 14 ) Saksan ja venäjän kurssien apukielenä suomen lisäksi tarvittaessa myös englanti

30 Espanja SPA1HA001 (toteutuu useimmiten kurssit 1-6) Saksa GER1HA001 (toteutuu useimmiten kurssit 1-6) Kiina CHI1HA001 (toteutuu useimmiten kurssit 1-2) Ranska FRE1HA001 (toteutuu useimmiten kurssit 1-2) Venäjä RUS1HA001 (toteutuu useimmiten kurssit 1-2) Kurssikoodia voi käyttää hakusanana Lukkarikoneessa.

31 MyNet (tarvitaan tunnukset) Lukujärjestykset, tarjonta, opinto-opas Lukkarikone LUKKARIKONE Lukkarikoneessa on monta tapaa etsiä kursseja - kirjoita hakusana (nimi tai tunnus), esim. espanja tai SPA, GER, CHI, RUS, FRA tai osa kurssin koodista GER1HA - kirjoita opettajan nimi - kirjoita 02haagaVV (= tuo näyttöön kaikki Haagan vapaasti valittavat kurssit) Kun kurssit ovat näkyvissä, klikkaa plussaa ja sitten sivun alalaidassa olevaa Lukujärjestykseen painiketta. Kurssikuvaukset Haaga-helia.fi, opinto-opas, hae oma koulutusohjelma, opintojaksoluettelo, 2. vieras kieli

32

33 Myös video-ohje

34 Kurssikoodin jälkeen on toteutusnumero. Ole erityisen tarkkana Espanjan ja Saksan opintojaksolle (1 ja 2) ilmoittautumisessa (2 eri toteutusta alkaa syksyllä 2019). Saksassa yksi toteutus on ti ip ja toinen toteutus pe ap. Espanjassa molemmat toteutukset ovat samaan aikaan to ip. Ole tarkkana toteutusnumeroiden kanssa ja ilmoittaudu oikein! Ilmoittautuminen on tärkeää, jotta - saat paikan kurssilta - kurssi toteutuu (min. 15 opiskelijaa / ryhmä). Muista myös perua ilmoittautuminen, jos et ole osallistumassa opintojaksolle.

35 Vaihtoon haluavat: Toisen vieraan kielen opinnot suoritetaan mieluiten ensimmäisen opiskeluvuoden syyslukukaudella (kevätlukukaudella on harjoittelu). Vaihtoon lähdetään toisen opintovuoden keväällä. Ei-vaihtoon haluavat: Toisen vieraan kielen opinnot suoritetaan mieluiten ensimmäisen opiskeluvuoden syyslukukaudella (kevätlukukaudella on harjoittelu). Mutta opintokokonaisuudessa kieliopinnot mahtuvat myös 2. lukuvuoden kevääseen. Kaikki MATKAn opiskelijat: 2. opiskeluvuoden syyslukukauden opintoihin kieliopintojen mahduttamien on haasteellista. Suunnittele kieliopintosi jo nyt!

36 Opintojaksot suositellaan valitsemaan ensimmäisen lukuvuoden aikana. Vaihtoon lähdetään toisen opintovuoden syksyllä. Suunnittele kieliopintosi jo nyt!

37 Ravintolaranska, 3 op lukujärjestyksessä 2. vuoden syksyllä Vaihtoon lähdetään 3. opintovuoden syksyllä. Institut Paul Bocuse vaihtoon (touko-elokuu) hakevilla oltava ranskan kielen perustaidot. Suunnittele kieliopintosi jo nyt!

38 EI PAKOLLISTA 2. vierasta kieltä! Opiskelija voi valita opintojaksot opintojensa aikana itse valitsemanaan lukukautena. Vaihtoa suositellaan toisen opintovuoden aikana (syksyllä tai keväällä). Suunnittele kieliopintosi jo nyt!

39 Info AHOT-osaamisen tunnistamisesta to klo Isossa auditoriossa Aikaisemmat kielten korkeakouluopinnot korvaavat suoraan joitakin Haagan kursseja. (Todistus/todistusten kopiot oltava mukana). Korvaavuuksia haetaan klo alkaen (joustavasti) klo 16 asti luokassa G318 Muuta osaamista voidaan osoittaa näytöillä. Englannin näyttömahdollisuus pe klo alkaen G31X. Lisätietoja muista kielten näyttömahdollisuuksista ko kielen opettajalta - -> ota yhteyttä ennen opintojakson alkua! Kampuksen yhteiset näyttötilaisuudet 26.8., , ja 6.4., aina maanantaisin ja klo Lisätietoja opinto-ohjaajalta.

40 Jatkavan espanjan ja saksan (kurssien 3-4 ja 5-6) opiskelijoilla on mahdollisuus tehdä lähtötasotesti, jos haluat varmistaa, riittääkö osaaminen jatkavan tason opintoihin vai aloittaako alkeistasolta. Lähtötasotestiin ei tarvitse osallistua, jos sinulla ei ole aikaisempia espanjan tai saksan kielen opintoja Kokeen tai molemmat kokeet voi tulla tekemään to klo > lähtien (paikalle voi tulla joustavasti). Luokka G315.

41 Parhaan edun vaihtokokemuksestasi saat irti tutustumalla kulttuuriin. Kulttuuriin tutustut parhaiten kielen kautta. Osaamalla vaihtokohteen kieltä ymmärrät myös bisnestä paremmin.

42 Espanjan ja saksan tulokset ovat valmiit illalla ja ne lähetetään opiskelijoille sähköpostiin Tulokset ohjaavat opiskelijan jatkavan tason opintojaksolle 3-4 jatkavan tason opintojaksolle 5-6 tai alkeistasolle 1-2

43 Tule keskustelemaan Haagan toimipisteen kieliopinnoista Sirpa Kajarinteen kanssa esim. to klo lk G315, pistäydy työhuoneeseeni A411 tai soita / viestitä (p ).

44 HOTEMn (heillä, joilla Specialization: Tourism Experience Management) ja MATKAn opiskelijoilla mahdollisuus hakea seuraaviin: - kaksoistutkintoon (3. lukuvuosi) Tourism and Leisure Management, IMC Fachhochschule, Krems, Itävalta - ilmailualan opintoihin (3. lukuvuoden kevät) International University of Applied Sciences, Bad Honnef, Saksa Molempiin oppilaitoksiin vaatimuksena erinomaisen englanninkielen taidon lisäksi saksan kielen opintoja. Hakeminen (ml. haastattelut) Haagassa toisen lukuvuoden syksyllä ja valituille sitten vielä vaihdon kautta haku keväällä.

45 Haaga-Helian muiden koulutusohjelmien kielikurssit: opetus Pasilassa, Malmilla tai Porvoossa 3amk-opinnot (Metropolia, Laurea) Campus Online (kansallinen amkvirtuaaliopetuksen portaali) Muiden ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen avoimen väylän kurssit (maksullisia) Kesäyliopisto (tarjontaa ympäri vuoden) Hyväksiluku todistuskopion kanssa Tulevat rekisteriin automaattisesti Tuo suoritustodistus opintoohjaajalle

46 nta/kielitarjonta 3amk: Haaga-Helia, Metropolia, Laurea Campus Online: Suomen ammattikorkeakoulujen yhteinen verkko-opetustarjonta (siis ainoastaan verkkokursseja)

47 Haagan kampuksella vietämme iloista Euroopan kielipäivää ke klo

48 Menestystä kieliopintojen parissa ja pirteää syksyä!

49 Pekka Savinainen (Espanja 1, 2, 3, 5 -kurssit) pekka.savinainen@haaga-helia.fi p koticampus Pasila (vastaanotto Haagassa sopimuksen mukaan) Pedro Beltrán Herrera (Espanja 1, 2, 4, 6 -kurssit) pedro.beltran@haaga-helia.fi p koticampus Pasila (vastaanotto Haagassa sopimuksen mukaan)

50 Hai Guo p koticampus Pasila (vastaanotto Haagassa sopimuksen mukaan)

51 Catherine Metivier koticampus Pasila (vastaanotto Haagassa sopimuksen mukaan) p Marjaana Mäkelä (Ravintolaranska) työhuone Haagassa G437 p

52 Sirpa Kajarinne p työhuone A411 vastaanotto sopimuksen mukaan

53 Inara Shakirova p vastaanotto Haagassa tai Pasilassa sopimuksen mukaan

Suomenkielisten koulutusohjelmien päiväopiskelijat ja HOTEM-koulutusohjelman suomenkieliset opiskelijat Esitys on MyNetissä / Haaga-Helian

Suomenkielisten koulutusohjelmien päiväopiskelijat ja HOTEM-koulutusohjelman suomenkieliset opiskelijat Esitys on MyNetissä / Haaga-Helian Suomenkielisten koulutusohjelmien päiväopiskelijat ja HOTEM-koulutusohjelman suomenkieliset opiskelijat Esitys on MyNetissä / Haaga-Helian nettisivuilla (mm. Moodlen Omasta Polusta löytyy linkki) sekä

Lisätiedot

Hallintotieteellisen alan kieliopinnot

Hallintotieteellisen alan kieliopinnot Hallintotieteellisen alan kieliopinnot 26.8.2015 Susanna Mäenpää Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille Suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten ja vieraiden kielten opinnot

Lisätiedot

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja!

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Akateemiselta asiantuntijalta edellytetään monipuolista viestintä-osaamista. Kansainvälinen

Lisätiedot

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö Teknillistieteellisen alan kieliopinnot 31.8.2017 Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat

Lisätiedot

Kielikeskuksen järjestämät tutkintoihin kuuluvat viestintä- ja kieliopinnot. Marja Vettenranta

Kielikeskuksen järjestämät tutkintoihin kuuluvat viestintä- ja kieliopinnot. Marja Vettenranta Kielikeskuksen järjestämät tutkintoihin kuuluvat viestintä- ja kieliopinnot Marja Vettenranta 29.8.2018 Kandidaatin tutkinnon viestintäja kieliopinnot 15 op I Äidinkieli 5 op: suomi: KSUO6000 Akateemiset

Lisätiedot

Tekniikan alan kieliopinnot

Tekniikan alan kieliopinnot Tekniikan alan kieliopinnot 29.8.2019 HANNA SNELLMAN / OPINTOASIAT KIELIKESKUS Kielikeskus Linginno KIELTEN OPETUSTA KAIKILLE AKATEEMISILLE YKSIKÖILLE suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten

Lisätiedot

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Teknillistieteellisen alan kieliopinnot 30.8.2018 HANNA SNELLMAN / OPINTOASIAT KIELIKESKUS Kielikeskus Linginno KIELTEN OPETUSTA KAIKILLE AKATEEMISILLE YKSIKÖILLE suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat

Lisätiedot

Kieliopinnot KTM-tutkinnossa Hanna Snellman/Opintoasiat Kielipalvelut-yksikkö

Kieliopinnot KTM-tutkinnossa Hanna Snellman/Opintoasiat Kielipalvelut-yksikkö Kieliopinnot KTM-tutkinnossa 4.9.2017 Hanna Snellman/Opintoasiat Kielipalvelut-yksikkö Kielipalvelut: kielten opetusta kaikille tiedekunnille suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten

Lisätiedot

LAULUMUSIIKIN PÄÄAINE I

LAULUMUSIIKIN PÄÄAINE I MUUT KIELIOPINNOT 3la71 Saksan kieli 1 (4 op) 3la31 Italian kieli 1 (4 op) 3la72 Saksan kieli 2 (5 op) 3la32 Italian kieli 2 (5 op) k0-9123 Englannin kielen valmentava opintojakso (3 op) k0-9122 Ruotsin

Lisätiedot

Kieli- ja viestintäkoulutus Languages and communication. Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta

Kieli- ja viestintäkoulutus Languages and communication. Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta Kieli- ja viestintäkoulutus Languages and communication Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta 4.9.2019 Yleistä kieliopinnoista Suomen kieli ja viestintä Sisällys Toinen kotimainen kieli Englanti Muut vieraat

Lisätiedot

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset 3 TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT Kielipalvelut-yksikkö Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset Valtioneuvoston asetuksessa yliopistojen tutkinnoista (794/2004) 6 määrätään kielitaidosta, että opiskelijan

Lisätiedot

Kauppatieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Kielipalvelut-yksikkö

Kauppatieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Kielipalvelut-yksikkö Kauppatieteellisen alan kieliopinnot 1.9.2017 Hanna Snellman Kielipalvelut-yksikkö Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten ja vieraiden

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne Hanna Korpela

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne Hanna Korpela Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 25.8.2016 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi

Lisätiedot

Haaga-Helia. Suuri, elinkeinoelämään vahvasti kytkeytyvä, kansainvälinen, yksityinen ammattikorkeakoulu. Opiskelijoita

Haaga-Helia. Suuri, elinkeinoelämään vahvasti kytkeytyvä, kansainvälinen, yksityinen ammattikorkeakoulu. Opiskelijoita Haaga-Helia Suuri, elinkeinoelämään vahvasti kytkeytyvä, kansainvälinen, yksityinen ammattikorkeakoulu Opiskelijoita 10 500 Henkilökuntaa 700 2 AMK-OPINNOT Käytännönläheinen korkeakouluvaihtoehto, joka

Lisätiedot

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset 3 TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT Kielipalvelut-yksikkö Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset Valtioneuvoston asetuksessa yliopistojen tutkinnoista (794/2004) 6 määrätään kielitaidosta, että opiskelijan

Lisätiedot

Tieto- ja palvelujohtamisen erikoistumisalue opintojen suunnittelu

Tieto- ja palvelujohtamisen erikoistumisalue opintojen suunnittelu Tieto- ja palvelujohtamisen erikoistumisalue opintojen suunnittelu 2019-2020 Tästä löydät ohjeita opintojen ajoittamiseen ja suunnitteluun kandidaattiopintojen 2. ja 3. lukuvuodelle. Tutkinnon suorittamiseksi

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne - 27.8.2015 Hanna Korpela

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne - 27.8.2015 Hanna Korpela Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 27.8.2015 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi

Lisätiedot

Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma. sisältö ja rakenne Eija Heinonen-Özdemir

Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma. sisältö ja rakenne Eija Heinonen-Özdemir Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma sisältö ja rakenne 26.8.2016 Eija Heinonen-Özdemir Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi korkeakoulututkinto,

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 17.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Kieli ei ole vain kieli. Oheistuotteena kulttuurien tuntemusta ja yleissivistystä.

Lisätiedot

Korkea-asteen kieliopinnot. Kielitaidon kartuttaminen kuuluu kaikkeen opiskeluun

Korkea-asteen kieliopinnot. Kielitaidon kartuttaminen kuuluu kaikkeen opiskeluun 1 Kielitaidon kartuttaminen kuuluu kaikkeen opiskeluun Korkea-asteen Kaikkiin korkeakoulututkintoihin kuuluu kieliopintoja 2 3 Kaikkiin korkeakoulututkintoihin kuuluu kieliopintoja Työelämän kielitaito

Lisätiedot

Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA. Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus

Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA. Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus Kansainvälisty opintojen aikana HAAGA-HELIA Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sonja Valjus Kansainväliset taidot osana ammattitaitoa Monipuolinen kielitaito Kulttuurienvälinen viestintä Epävarmuudensietokyky

Lisätiedot

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad Info

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad Info Vaihto-opinnot ulkomailla Mari Trinidad Info 20.4.2017 Vaihto-opinnoista yleisesti Vaihdossa suoritetut opinnot hyväksytään joko kandidaatin tai maisterin tutkintoihin (ainakin vähintään vapaasti valittaviin

Lisätiedot

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS Toisen asteen koulutukseen kuuluu lukio ja ammatillinen koulutus. Toisen asteen koulutukseen voi hakea vain kaksi kertaa vuodessa eli keväällä ja

Lisätiedot

Tervetuloa johtamiskorkeakouluun! Tilaisuus erillisvalinnassa hyväksytyille ma 2.9. kello Opintokoordinaattori Heli Tontti

Tervetuloa johtamiskorkeakouluun! Tilaisuus erillisvalinnassa hyväksytyille ma 2.9. kello Opintokoordinaattori Heli Tontti Tervetuloa johtamiskorkeakouluun! Tilaisuus erillisvalinnassa hyväksytyille ma 2.9. kello 11-12 Opintokoordinaattori Heli Tontti KTM, tutkinnon rakenne laajuus 120 op tutkinnon suorittamisaika tavoiteaika

Lisätiedot

Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma. sisältö ja rakenne. 27.8.2015 Eija Heinonen-Özdemir

Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma. sisältö ja rakenne. 27.8.2015 Eija Heinonen-Özdemir Kielikylpykoulutuksen koulutusohjelma sisältö ja rakenne 27.8.2015 Eija Heinonen-Özdemir Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi korkeakoulututkinto,

Lisätiedot

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad & opintojen ohjaajat Info

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad & opintojen ohjaajat Info Vaihto-opinnot ulkomailla Mari Trinidad & opintojen ohjaajat Info 10.4.2019 Vaihto-opinnoista yleisesti Vaihdossa suoritetut opinnot hyväksytään joko kandidaatin tai maisterin tutkintoihin (ainakin vähintään

Lisätiedot

YRITYSJURIDIIKAN ERIKOISTUMISALUE

YRITYSJURIDIIKAN ERIKOISTUMISALUE Esimerkkilukujärjestys Yritysjuridiikka 2019-2020 YRITYSJURIDIIKAN ERIKOISTUMISALUE Tästä löydät ohjeita opintojen ajoittamiseen ja suunnitteluun kandidaattiopintojen 2. ja 3. lukuvuonna. Tutkinnon suorittamiseksi

Lisätiedot

Kieliohjelma Atalan koulussa

Kieliohjelma Atalan koulussa Kieliohjelma Atalan koulussa Vaihtoehto 1, A1-kieli englanti, B1- kieli ruotsi 6.luokalla 1 lk - 2 lk - 3 lk englanti 2h/vko 4 lk englanti 2h/vko 5 lk englanti 2-3h/vko 6 lk englanti 2-3h/vko, ruotsi 2h/vko

Lisätiedot

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan yleistä 2. vuositason opiskelijoista yo-tutkinto abivuosi opinto-ohjaus ja jatko-opintoihin pyrkiminen mahdollisuus tutustua sähköisiin kokeisiin luokassa 2O Missä mennään?

Lisätiedot

LUKUJÄRJESTYS 1. VUOSI METSÄEKONOMIA JA MARKKINOINTI LUKUJÄRJESTYKSET LUKUVUODELLE , MEM-FUKSIEN 1. OPINTOVUOSI

LUKUJÄRJESTYS 1. VUOSI METSÄEKONOMIA JA MARKKINOINTI LUKUJÄRJESTYKSET LUKUVUODELLE , MEM-FUKSIEN 1. OPINTOVUOSI LUKUJÄRJESTYKSET LUKUVUODELLE 2012-2013, MEM-FUKSIEN 1. OPINTOVUOSI Lukujärjestykseen on kirjattu sekä pakollisia että ensimmäiselle vuodelle suositeltuja opintojaksoja metsäekonomian ja markkinoinnin

Lisätiedot

Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016

Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016 2 Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016 Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu 3 Miksi kieliä? Opiskelu on kansainvälistä.

Lisätiedot

OPISKELU TIETOJENKÄSITTELYN MONIMUOTOKOULUTUKSESSA

OPISKELU TIETOJENKÄSITTELYN MONIMUOTOKOULUTUKSESSA OPISKELU TIETOJENKÄSITTELYN MONIMUOTOKOULUTUKSESSA ALOITUSRYHMÄT JA OHJAAJAT HETI19KIP1 Immo, HETI19KIP2 Niina, HETI19KIP3 Sirpa, TA1PA ja TA1PB Opintojen ohjaajat: Immo Hatola, Niina Kinnunen, Sirpa Marttila

Lisätiedot

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Kandidatprogrammet för de inhemska språken Filosofinen tiedekunta Hanna Snellman

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Kandidatprogrammet för de inhemska språken Filosofinen tiedekunta Hanna Snellman Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Kandidatprogrammet för de inhemska språken 25.8.2016 Filosofinen tiedekunta Hanna Snellman Koulutusohjelman opinnot Amanuenssi Hanna Snellman (Fabriikki F3428B) puh.

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Nykypäivänä englannin osaaminen on lähtökohta mitä kieliä valitaan sen

Lisätiedot

Tavoitteena on tarjota syksystä 2018 alkaen Omnian ammatillisille opiskelijoille mahdollisuus suorittaa ü ü

Tavoitteena on tarjota syksystä 2018 alkaen Omnian ammatillisille opiskelijoille mahdollisuus suorittaa ü ü 2 AMMATTILUKIO Entinen lukiopolku-nimitys Syksystä 2018 alkaen Ammattilukiolla tarkoitetaan lukioopintoja ammatillisten opintojen rinnalla. Visio: päivälukiolaisilla mahdollisuus sisällyttää lukion oppimäärään

Lisätiedot

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne Hanna Korpela

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne Hanna Korpela Viestintätieteiden kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 31.8.2017 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi korkeakoulututkinto,

Lisätiedot

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013

1 Hyväksytty kauppatieteen akateemisen komitean kokouksessa 31.5.2013 1 SIIRTYMÄSÄÄNNÖT AALTO-YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULUN KTK- JA KTM-TUTKINTOJA SUORITTAVILLE Nämä siirtymäsäännöt sisältävät periaatteet, joita sovelletaan, kun ennen 1.8.2013 opintooikeuden saanut opiskelija

Lisätiedot

Pitkä matematiikka, laaja fysiikka ja kemia

Pitkä matematiikka, laaja fysiikka ja kemia Espoon aikuislukio Aineopiskelijan opas Pitkä matematiikka, laaja fysiikka ja kemia Sisällysluettelo Yleistä. 2 Pitkä matematiikka.3 Laaja fysiikka.5 Laaja kemia.6 Lääketieteelliseen pyrkimässä?...7 Kurssien

Lisätiedot

Ammattilukio-opinnot Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio

Ammattilukio-opinnot Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Ammattilukio-opinnot 2018 Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Ammattilukio OSAO järjestää lukio-opinnot yhteistyössä Oulun aikuislukion kanssa. Opetusta antavat pääasiallisesti Oulun aikuislukion opettajat.

Lisätiedot

Kielitaidosta on iloa ja hyötyä

Kielitaidosta on iloa ja hyötyä Kielitaidosta on iloa ja hyötyä Kielivalintamateriaalia Tampereen kaupunki Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten Kieli ei ole vain kieli. Oheistuotteena kulttuurien tuntemusta ja yleissivistystä.

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi Lukuvuosi 2017-2018 Kahden tutkinnon suorittaminen: ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa lukion tavoitteiden mukaisia opintoja

Lisätiedot

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio 1 Tampereen yliopiston organisaatio 2 Tieteenalayksiköt (9 kpl) Biolääketieteellisen teknologian yksikkö Informaatiotieteiden yksikkö Johtamiskorkeakoulu Kasvatustieteiden yksikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden

Lisätiedot

ILMOITTAUTUMINEN OPINNOILLE

ILMOITTAUTUMINEN OPINNOILLE 1 (8) ILMOITTAUTUMINEN OPINNOILLE Opintojen toteutuksille tulee ilmoittautua SoleOPSissa niiden ilmoittautumisaikana joko HOPSilta tai toteutussuunnitelmalta. Ilmoittautumisajat - syksyn opinnoille 15.4.

Lisätiedot

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma Viestintätieteiden kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 30.8.2018 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi korkeakoulututkinto,

Lisätiedot

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan!

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan! Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan! yleistä 2. vuositason opiskelijoista yo-tutkinto ensi lukuvuoden kurssivalinnat opinto-ohjaus ja jatko-opintoihin pyrkiminen Missä mennään? Nyt arvioituna 9 jaksoa

Lisätiedot

ABI-INFO I. Älä muuta perustyylidiaa. Kevään 2018 tutkintoon Tampereen aikuislukio

ABI-INFO I. Älä muuta perustyylidiaa. Kevään 2018 tutkintoon Tampereen aikuislukio ABI-INFO I Älä muuta perustyylidiaa Kevään 2018 tutkintoon Tampereen aikuislukio vs. rehtori Elina Karapalo puh. 040 8697 416 elina.karapalo@tampere.fi opinto-ohjaajat: Ritva Lintonen puh. 050 3257 409

Lisätiedot

ESPOON AIKUISLUKIO OPINTO-OPAS MATEMAATTIS-LUONNONTIETEET

ESPOON AIKUISLUKIO OPINTO-OPAS MATEMAATTIS-LUONNONTIETEET ESPOON AIKUISLUKIO OPINTO-OPAS MATEMAATTIS-LUONNONTIETEET LUKUVUOSI 2017 2018 SISÄLLYSLUETTELO Yleistä...3 Pitkä matematiikka...4 Laaja fysiikka...5 Laaja kemia...6 Lääketieteelliseen pyrkimässä?...7 Verkkokurssit...8

Lisätiedot

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Abi- info YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Käytännön vinkkejä Ajoissa paikalle Ongelmatilanteissa yhteys rehtoriin ja kouluun YTL:n www-sivuihin on linkki

Lisätiedot

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Info

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Info YLIOPPILASKIRJOITUKSET Info 14.11.2017 RAKENNE Tutkintoon kuuluu neljä koetta. Äidinkielen koe pakollinen kaikille Lisäksi kolme seuraavista neljästä: * Toinen kotimainen kieli * Matematiikka * Yksi vieras

Lisätiedot

Mitä 1. vuoden jälkeen? 20A00510 Opinnot haltuun Marja Elonheimo & Salla Mäkinen

Mitä 1. vuoden jälkeen? 20A00510 Opinnot haltuun Marja Elonheimo & Salla Mäkinen Mitä 1. vuoden jälkeen? 20A00510 Opinnot haltuun Marja Elonheimo & Salla Mäkinen opintotutor-biz@aalto.fi 21.4.2017 Sisältö Kandiopinnot Maisterin tutkinto Mitä on muistettava kesällä ennen syyslukukauden

Lisätiedot

ILMOITTAUTUMINEN OPINNOILLE

ILMOITTAUTUMINEN OPINNOILLE 1 (5) ILMOITTAUTUMINEN OPINNOILLE Opintojen toteutuksille tulee ilmoittautua SoleOPSissa niiden ilmoittautumisaikana joko HOPSilta tai toteutussuunnitelmalta. Ilmoittautumisajat - syksyn opinnoille 15.4.

Lisätiedot

Ulkomaan vaihto-opinnot

Ulkomaan vaihto-opinnot Info 20.4.2017 Ulkomaan vaihto-opinnot LUT School of Business and Management Kauppatieteiden koulutusohjelma Kaija Huotari Opintojen ohjaaja Vaihto-opinnot kauppatieteiden koulutusohjelmassa Suosittelemme

Lisätiedot

Aiemmin tehdyt opinnot Miten eteenpäin?

Aiemmin tehdyt opinnot Miten eteenpäin? Aiemmin tehdyt opinnot Miten eteenpäin? Opintotutorit Marja Elonheimo ja Salla Mäkinen Opintotutor-biz@aalto.fi Vastaanotto tiistaisin klo 12-13 BIZ Opiskelijapalvelut, U-249 Tiistai 6.9.2016 Oletko muistanut

Lisätiedot

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Info

YLIOPPILASKIRJOITUKSET. Info YLIOPPILASKIRJOITUKSET Info 15.11.2018 RAKENNE Tutkintoon kuuluu neljä koetta. Äidinkielen koe pakollinen kaikille Lisäksi kolme seuraavista neljästä: * Toinen kotimainen kieli * Matematiikka * Yksi vieras

Lisätiedot

Info Ulkomaan vaihto-opinnot. LUT School of Business and Management Kauppatieteiden koulutusohjelma

Info Ulkomaan vaihto-opinnot. LUT School of Business and Management Kauppatieteiden koulutusohjelma Info 18.4.2018 Ulkomaan vaihto-opinnot LUT School of Business and Management Kauppatieteiden koulutusohjelma Kaija Huotari Opintojen ohjaaja, maisteriopiskelijat Kirsti Tiainen Opintojen ohjaaja, kandidaattiopiskelijat

Lisätiedot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot yhteishaku 2015 Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Opiskelijan polku 2 Mitä hyötyä? Opiskelemalla lukioaineita parannat mahdollisuuksiasi menestyä jatko-opintojen

Lisätiedot

Tunnus: HOT2RH006 Laajuus: 9 op Ajoitus: 1. lukuvuosi Kieli: suomi Opintojakson taso: ammattiopinnot Opintojakson tyyppi: pakollinen

Tunnus: HOT2RH006 Laajuus: 9 op Ajoitus: 1. lukuvuosi Kieli: suomi Opintojakson taso: ammattiopinnot Opintojakson tyyppi: pakollinen Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutusohjelma opintojaksokuvaukset 2015-2016 Opetussuunnitelma 2015 Majoitus- ja ravintola-alan liiketoimintaympäristö Tunnus: HOT2RH006 Laajuus: 9 op Ajoitus:

Lisätiedot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio OSAOn ammattilukio Yli 500 opiskelee vuosittain lukio-opintoja Voi opiskella kaikissa koulutusohjelmissa (ei Kaukovainion

Lisätiedot

Savonian suomen opinnot

Savonian suomen opinnot Savonian suomen opinnot Mavasuomi B1.2 Muut suomen kurssit suomi Työelämän suomi B1.1 Suullinen suomi suomi B1.2 Pääsykoevalmennus suomi B2 Työkokeilu Suullinen suomi B2 suomi C1 Sairaanhoitajan suomi

Lisätiedot

KOULUTUSTA, TUTKIMUSTA JA KEHITTÄMISTÄ

KOULUTUSTA, TUTKIMUSTA JA KEHITTÄMISTÄ KOULUTUSTA, TUTKIMUSTA JA KEHITTÄMISTÄ 1 Ammattikorkeakoulututkintoja ja ylempiä AMK-tutkintoja. EDELLÄKÄVIJÖIDEN HAAGA-HELIA! 2 Haaga-Helia ammattikorkeakoulu kouluttaa liikeelämän ja palveluelinkeinojen

Lisätiedot

Matemaattisluonnontieteelliset. aineet

Matemaattisluonnontieteelliset. aineet Espoon aikuislukio Aineopiskelijan opas Lukuvuosi 2016-2017 Matemaattisluonnontieteelliset aineet Sisällysluettelo Yleistä. 2 Pitkä matematiikka.3 Laaja fysiikka.5 Laaja kemia.6 Lääketieteelliseen pyrkimässä?...7

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot. Lukuvuosi

Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot. Lukuvuosi Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot Lukuvuosi 2016-2017 Kahden tutkinnon suorittaminen - ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa

Lisätiedot

KIEPO-projektin kieliohjelmavaihtoehdot (suomenkieliset koulut, yksikielinen opetus)

KIEPO-projektin kieliohjelmavaihtoehdot (suomenkieliset koulut, yksikielinen opetus) Tekijä: Pakkoruotsi.net. Mahdolliset oikaisut: info@pakkoruotsi.net KIEPO-projektin kieliohjelmavaihtoehdot (suomenkieliset koulut, yksikielinen opetus) KIEPO-projektin keskeiset suositukset, sivut 50

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot. Lukuvuosi 2015-2016

Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot. Lukuvuosi 2015-2016 Esedun kahden tutkinnon opinnot / lukio-opinnot Lukuvuosi 2015-2016 Kahden tutkinnon suorittaminen - ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa

Lisätiedot

Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen

Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen Sitova ilmoittautuminen syksyn 2017 tutkintoon ti 2.5. - ma 29.5. Wilmassa. Ilmoittautumisen allekirjoittaminen kansliassa viim. ma 29.5. Kevään tutkintoon ilmoittautuminen

Lisätiedot

AMMATTILUKIOTOIMINTA TORNIOSSA Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa

AMMATTILUKIOTOIMINTA TORNIOSSA Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa Toisen asteen koulutuksen yhteistyö Torniossa Mikä on ammattilukiotoiminta Torniossa? Mitä tahansa ammatillista perustutkintoa opiskeleva opiskelija voi opiskella perustutkinnon rinnalle myös ylioppilastutkinnon

Lisätiedot

ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO

ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO kaikille englannin opiskelijoille to 21.4.2016 klo 16.00 Paikalla englannin oppiaineen pääedustaja professori Paula Kalaja, yliopistonopettaja Jaana Toomar ja amanuenssi Anna-Maria

Lisätiedot

Kieli- ja viestintäopinnot ja valmentavat kieliopinnot Karelia ammattikorkeakoulussa Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu

Kieli- ja viestintäopinnot ja valmentavat kieliopinnot Karelia ammattikorkeakoulussa Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu 1 Kieli- ja viestintäopinnot ja valmentavat kieliopinnot Karelia ammattikorkeakoulussa 2019 Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu 2 Sisältö - Miksi opiskella kieliä? - Miksi opiskelisin

Lisätiedot

Kieliä? Kyllä, kiitos!

Kieliä? Kyllä, kiitos! Kieliä? Kyllä, kiitos! Kieliä? Kyllä, kiitos! Kielitaito on pääomaa, josta on hyötyä koko elämän ajan. Työelämässä kieli- ja viestintätaidot muodostavat olennaisen osan ammattitaitoa. Erilaisissa työelämän

Lisätiedot

VALINNAISTEN KIELTEN OPINTO-OPAS

VALINNAISTEN KIELTEN OPINTO-OPAS ESPOON AIKUISLUKIO VALINNAISTEN KIELTEN OPINTO-OPAS LUKUVUOSI 2017 2018 SISÄLLYSLUETTELO Yleistä... 3 Aineopiskelijamaksu... 4 Ilmoittautuminen... 5 Espanja... 6 Italia... 8 Ranska... 10 Saksa... 12 Venäjä...

Lisätiedot

Elinikäinen oppiminen AIKAISEMMIN HANKITUN OSAAMISEN TUNNUSTAMINEN

Elinikäinen oppiminen AIKAISEMMIN HANKITUN OSAAMISEN TUNNUSTAMINEN Elinikäinen oppiminen AIKAISEMMIN HANKITUN OSAAMISEN TUNNUSTAMINEN Mitä? Osaamisen tunnistamisella on tarkoitus tehdä opiskelusta mielekkäämpää. Niitä asioita, joita opiskelija jo osaa, ei tarvitse enää

Lisätiedot

VAIHTOON KTK

VAIHTOON KTK VAIHTOON 2016-2017 KTK 17.11.2015 Päivi Martin, International Coordinator paivi.martin@ulapland.fi MISTÄ ALOITAN? Tutustu tutkintorakenteeseesi ja opinto-oppaaseen Tarkista opintosuoritusotteesi: mitä

Lisätiedot

v OPINTONSA ALOITTANEIDEN HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto 180 op

v OPINTONSA ALOITTANEIDEN HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto 180 op Tampereen yliopisto Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Venäjän kielen, kulttuurin ja kääntämisen tutkinto-ohjelma v. 201 OPINTONSA ALOITTANEIDEN HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA Humanististen

Lisätiedot

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi

Esedun kahden tutkinnon opinnot. Lukuvuosi Esedun kahden tutkinnon opinnot Lukuvuosi 2019 2020 Kahden tutkinnon suorittaminen: ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto Opiskelijalla on mahdollisuus sisällyttää ammatilliseen perustutkintoonsa lukion

Lisätiedot

KAKSOISTUTKINTO

KAKSOISTUTKINTO Sedu Lapua KAKSOISTUTKINTO 2019 2020 (ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto) Sedu Lapua puh. 020 124 6000 opo Maarit Tupamäki puh. 040 830 0471 opo Minna Pesonen puh. 040 868 2068 www.sedu.fi Lapuan

Lisätiedot

AMMATTILUKIO

AMMATTILUKIO 2 AMMATTILUKIO 3 AMMATTILUKIO: KAKSI TUTKINTOA Ammatillinen tutkinto + lukio-opintoja ja yo-tutkinto (joko 4 pakollista koetta S2021 alkaen TAI 5 koetta K2022 alkaen). 4 MITÄ HYÖDYT Lukio-opinnot kehittävät

Lisätiedot

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Minna Daniel 15.6.2016 1 Opinnot Joka vuosi aloittaa 85 aikuisopetukseen suuntautuvaa opiskelijaa, joista puolet tutkintoopiskelijoita

Lisätiedot

Espoon aikuislukio. Matemaattisluonnontieteellisten. opinto-opas

Espoon aikuislukio. Matemaattisluonnontieteellisten. opinto-opas Espoon aikuislukio Matemaattisluonnontieteellisten aineiden opinto-opas 2017-2018 1 Sisällysluettelo Yhteystiedot... 3 Yleistä... 3 Pitkä matematiikka... 4 Laaja fysiikka... 5 Laaja kemia... 5 Lääketieteelliseen

Lisätiedot

Kahden tutkinnon suorittaminen Joensuussa

Kahden tutkinnon suorittaminen Joensuussa Kahden tutkinnon suorittaminen Joensuussa info-tilaisuus TI 14.8.2018 Tervetuloa! Ammatillinen tutkinto + yo-tutkinto > Ammatillista perustutkintoa opiskeleva voi suorittaa osan perustutkintoon kuuluvista

Lisätiedot

ehops-opastus 2015-2016 Sisältö Opintosuunnitelman luominen askeleittain Opintosuunnitelman muokkaus Opintojen aikatauluttaminen

ehops-opastus 2015-2016 Sisältö Opintosuunnitelman luominen askeleittain Opintosuunnitelman muokkaus Opintojen aikatauluttaminen ehops-opastus 2015-2016 Sisältö Opintosuunnitelman luominen askeleittain Opintosuunnitelman muokkaus Opintojen aikatauluttaminen Perustelujen lisäys Kyselyt: kv- ja oppiainetason kysely Opintosuunnitelman

Lisätiedot

Esivalinnat. Kevät 2013

Esivalinnat. Kevät 2013 Esivalinnat Kevät 2013 Esivalintojen tarkoitus Valinnoillaan opiskelijat päättävät lukuvuonna 2013 2014 tarjottavista kursseista Valinnan tekemisessä kaksi apuvälinettä Esivalintaopas 2013-2014 Kurssikuvaukset,

Lisätiedot

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio

Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot. Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio Oulun seudun ammattiopisto Ammattilukio-opinnot Tarja Mäkipaaso, Oulun aikuislukio OSAOn ammattilukio Noin 600 opiskelee vuosittain lukio-opintoja Voi opiskella kaikissa koulutusohjelmissa (ei Kaukovainion

Lisätiedot

Kielenopiskelu vaatii pitkäjänteistä sitoutumista ja työntekoa. Toisaalta alakouluikäisten kielenoppimisen herkkyyskausi, rohkeus ja uteliaisuus

Kielenopiskelu vaatii pitkäjänteistä sitoutumista ja työntekoa. Toisaalta alakouluikäisten kielenoppimisen herkkyyskausi, rohkeus ja uteliaisuus Kielivalinta Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Kieli ei ole vain kieli. Oheistuotteena kulttuurien tuntemusta ja yleissivistystä. Mahdollisuus valita useita kieliä on kädenojennus,

Lisätiedot

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen. Hämeenllinnan lyseon lukio

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen. Hämeenllinnan lyseon lukio YLIOPPILASTUTKINTO -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen TUTKINNON RAKENNE (1) Neljä pakollista ainetta, äidinkieli ja kolme seuraavista: Ruotsi Matematiikka Yksi reaaliaine Vieras kieli

Lisätiedot

Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen

Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen Ilmoittautuminen kevään 2017 tutkintoon alkaa pe 4.11. ja päättyy pe 18.11. Mikäli osallistuit syksyn yo-kirjoituksiin, voit odottaa niiden lopulliset tulokset ja ilmoittautua

Lisätiedot

Kaksoistutkinto - merkonomi ja ylioppilas

Kaksoistutkinto - merkonomi ja ylioppilas Kaksoistutkinto - merkonomi ja ylioppilas MERCURIA Kauppiaitten Kauppaoppilaitoksen ja Vantaan aikuislukion yhteistyöprojekti Ylioppilastutkintoon voi osallistua paitsi lukion oppimäärän, myös ammatillisen

Lisätiedot

KAKSOISTUTKINTO (ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto)

KAKSOISTUTKINTO (ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto) Koulutuskeskus Sedu, Lapua KAKSOISTUTKINTO 2017 2018 (ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto) Koulutuskeskus Sedu, Lapua Vesipalontie 2 62100 Lapua puh. 020 124 6000 opo Maarit Tupamäki puh. 040 830

Lisätiedot

Kielten opetuksen haasteet korkeakouluissa

Kielten opetuksen haasteet korkeakouluissa Kielten opetuksen haasteet korkeakouluissa Taina Juurakko Paavola Tutkijayliopettaja, dosentti Hämeen ammattikorkeakoulu Ammatillisen osaamisen tutkimusyksikkö Opiskelijat, korkeakoulut ja työelämä korkeakoulutuksen

Lisätiedot

LUT Highway. Avoimen yliopiston väyläopintojen mukaiset opinnot mennessä. Elokuu 2018 LUT Highway 2

LUT Highway. Avoimen yliopiston väyläopintojen mukaiset opinnot mennessä. Elokuu 2018 LUT Highway 2 Avoimen yliopiston väyläopintojen mukaiset opinnot 31.5.2019 mennessä 2 väyläohjelma Ohjelmassa aloittaa opiskelijoita Kauppatiede 39 Tuotantotalous 26 Tietotekniikka 14 Energiatekniikka 3 Ympäristötekniikka

Lisätiedot

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma ssa opiskellaan suomea ja ruotsia aidosti kaksikielisessä ympäristössä. Ohjelmaan sisältyy kolme pääainetta: suomenkieliset opiskelevat pääaineenaan ruotsia, ruotsinkieliset joko ruotsia äidinkielenä tai

Lisätiedot

YO-info [Alatunnisteteksti]

YO-info [Alatunnisteteksti] YO-info 7.5.2019 [pvm] [Alatunnisteteksti] Yleistä YO-tutkinnosta suoritettava enintään kolmen perättäisen tutkintokerran aikana esim. S2019, K2020, S2020 tutkintoon kuuluu vähintään neljä koetta: äidinkieli

Lisätiedot

Ohjeita valintojen tekemiseen tarjottimesta

Ohjeita valintojen tekemiseen tarjottimesta Ohjeita valintojen tekemiseen tarjottimesta Paljonko on tehty ykkösellä kuinka paljon pitää tehdä kakkosella yhteensä vähintään 60! Arvioi myös sitä, kuinka paljon kolmannelle vuodelle jää minimi 75 yht.

Lisätiedot

Valintoja ja optioita! Valinnaisten opintojen info

Valintoja ja optioita! Valinnaisten opintojen info Valintoja ja optioita! Valinnaisten opintojen info www.helsinki.fi/yliopisto 8.11.2018 1 Tilaisuuden sisältö Miksi valinnaisia pitäisi / voi suorittaa ja minkä verran? Eli tietoa tutkintorakenteista ja

Lisätiedot

KAKSOISTUTKINTO

KAKSOISTUTKINTO Sedu Lapua KAKSOISTUTKINTO 2018 2019 (ammatillinen perustutkinto ja yo-tutkinto) Sedu Lapua Vesipalontie 2 62100 Lapua puh. 020 124 6000 opo Maarit Tupamäki puh. 040 830 0471 opo Minna Pesonen puh. 040

Lisätiedot

2015-2016. Kirjoittajainfo KYL 11.5.2015. Kouvolan Yhteislyseo

2015-2016. Kirjoittajainfo KYL 11.5.2015. Kouvolan Yhteislyseo Kirjoittajainfo KYL 11.5.2015 Lukio-opinnoista Lukion päättötodistus Minimi 75 kurssia Pakolliset kurssit ja vähintään 10 valtakunnallista syventävää kurssia suoritettuina Lukiokoulutuksen päätteeksi ylioppilastutkinto

Lisätiedot

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen YLIOPPILASTUTKINTO -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen TUTKINNON RAKENNE (1) Neljä pakollista ainetta, äidinkieli ja kolme seuraavista: Ruotsi Matematiikka Yksi reaaliaine Vieras kieli

Lisätiedot

CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC

CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC CHEM-A1000 Korkeakouluopiskelijan ABC Kemian tekniikan korkeakoulu 6.9.2016 Pia Lahti Työpajan tavoite Työpajan jälkeen opiskelija: Tietää mikä on Into, mistä sen löytää ja mitä hyötyä siitä on Tietää

Lisätiedot

LUKIO-OPINNOT. Viherlaakson lukion opinto-ohjaajat Riina Laasonen & Salla Purho

LUKIO-OPINNOT. Viherlaakson lukion opinto-ohjaajat Riina Laasonen & Salla Purho LUKIO-OPINNOT Viherlaakson lukion opinto-ohjaajat Riina Laasonen & Salla Purho Opinto-ohjaajat Riina Laasonen 1 D, E, F Salla Purho - 1 A, B, C MITÄ LUKIOSTA ON HYVÄ TIETÄÄ? Oppimateriaalit hankittava

Lisätiedot

TUTKINNON RAKENNE. Kaikille pakollinen koe: Äidinkieli

TUTKINNON RAKENNE. Kaikille pakollinen koe: Äidinkieli TUTKINNON RAKENNE Kaikille pakollinen koe: Äidin TUTKINNON RAKENNE Kaikille pakollinen koe: Äidin Näistä valittava kolme pakollista koetta: Ruotsi Vieras Matematiikka Reaalikoe TUTKINNON RAKENNE Kaikille

Lisätiedot

YO-info Sotungin lukio ja etälukio

YO-info Sotungin lukio ja etälukio YO-info Sotungin lukio ja etälukio TI 22.1.2019 Opinto-ohjaaja Elina Korkea-aho Osallistumisoikeus yo-tutkintoon - Osallistumisoikeus kevään ylioppilaskokeisiin edellyttää, että tutkintoaineesta on saatu

Lisätiedot