Aikaero: Lontoossa kello on 2 tuntia vähemmän kuin Suomessa. Aikavyöhyke on GMT.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aikaero: Lontoossa kello on 2 tuntia vähemmän kuin Suomessa. Aikavyöhyke on GMT."

Transkriptio

1 Lontoo-tietoja: Lontoo on kansainvälinen miljoonakaupunki, Euroopan suurin ja Euroopan unionin väestöltään tihein kaupunki suhteessa kaupungin pinta-alaan. Lontoossa asuu taustaltaan hyvinkin monenlaista väestöä, ja siksi kaupungissa puhutaan yli 300 kieltä! Tunnelma on kuitenkin vieraanvarainen ja ystävällinen. Viihtyisään katukuvaan kuuluvat oleellisina perinteiset punaiset bussit, mustat Austin-merkkiset taksit ja kuninkaallisten palatsien edessä vartioivat sotilaat. Lukuisat puistot, puutarhat ja matalat rakennukset antavat oman leimansa kaupunkikuvaan. Lontoo on suuri turistikohde ja kaupungissa on mm. neljä maailmanperintökohdetta. Englantilaiset ovat kohteliaita. Heidän tapoihinsa kuuluvat tervehdykset, kuten how are you - kuinka voitte? Tärkeimmät kaikista sanoista ovat kuitenkin please - olkaa hyvä, tai thank you - kiitos, joita on kohteliasta käyttää aina, oli sitten kyse teatterilipun ostamisesta tai ruuan tilaamisesta ravintolassa. Aikaero: Lontoossa kello on 2 tuntia vähemmän kuin Suomessa. Aikavyöhyke on GMT. Sähkölaitteet: Jännite on 220 V. Pistorasiat ovat erilaisia kuin Suomessa. Suomalaisten sähkölaitteiden pistokkeet eivät sovi Lontoon pistorasioihin ilman 3-piikkistä välikappaletta. Välikappaleita (adapter) myydään kaupoissa, n. 6 /kpl. Hintataso: Englanti on kallis matkailumaa. Jo yksistään matkustamiseen paikasta toiseen saattaa päivässä kulua ainakin 40 puntaa. Maksaminen: Ison-Britannian valuutta on punta (GBP). Setelit ovat arvoltaan 5, 10, 20 ja 50 puntaa. Isossa-Britanniassa valuutanvaihto on kallista, joten punnat on hyvä hankkia ennen matkaa Suomesta. Lontoon liikkeissä ja ravintoloissa käyvät kaikki yleisimmät luottokortit. Keskustassa on paljon pankkiautomaatteja, joista voi nostaa rahaa Visalla, Visa Electronilla, American Expressillä ja MasterCardilla; Dinersilla ei voi nostaa rahaa. Visa Electron käy osassa liikkeitä ja ravintoloita. Suurin osa pankeista ottaa pankkiautomaattinostoista komission, kun nostaa rahaa suomalaisella Visa Electron tai Visa- ja MasterCard -korteilla. Luottokortilla tai sirukortilla maksettaessa vaaditaan aina kortin tunnusluku. Matkasekit ovat turvallinen tapa kuljettaa rahaa. Valuuttaa ja matkasekkejä vaihdetaan pankeissa, posteissa, rahanvaihtopisteissä ja joissakin hotelleissa. Valvottuja rahanvaihtotoimistoja ovat Bureaux de Change toimistot. Parhaimmat kurssit ovat pankeissa ja posteissa. Matkasekkejä vaihdettaessa passi tulee olla mukana. Pankit ovat avoinna ma pe klo Puhelut: Matkapuhelimen lisäksi Suomeen voi soittaa puhelinautomaateista, joista osa toimii puhelinkortilla ja osa kolikoilla. Automaatit ovat usein edullisin tapa soittaa. Puhelinkortteja voi ostaa lehtikioskeista. Kaukopuhelun minimimaksu on 1,80. Suomeen soittaminen: valitaan ensin Suomen suuntanumero suuntanumero ilman nollaa - vastaanottajan numero.

2 Metro Metro on nopein ja kätevin tapa liikkua Lontoossa varsinkin pitkillä matkoilla. Sen verkosto kattaa koko kaupungin alueen, ja jokaisella linjalla on oma nimi ja linjaa kuvaava väri. Asemilla on selkeät opasteet, ja laitureilla olevista tauluista näkee seuraavat pysäkit. Lipun hinta määräytyy matkan pituuden mukaan. Samalla lipulla voi vaihtaa linjaa useaan kertaan. Metroliikenne kulkee klo , joskin ajoista saattaa olla pieniä poikkeuksia linjoista riippuen. Ruuhka-ajat ovat sekä Metroverkosto jakaantuu 6 eri vyöhykkeeseen, mutta suurin osa museoista, nähtävyyksistä ja ostoskaduista on 1-2 vyöhykkeen alueella. Bussi Punaisia kaksikerroksisia busseja, "double decker" on kahta mallia: vanhassa perinteisessä mallissa on avoin takasilta ja uudessa sisäänkäynti on edestä. Bussilippu ostetaan pysäkillä olevasta automaatista, hinta 2,50 GBP/aikuinen ja vuotiaat lapset 1,50 GBP. Alle 11- vuotiaat saavat matkustaa bussissa ilmaiseksi maksavan aikuisen seurassa muina aikoina paitsi klo Koko päivän voimassa olevia bussipasseja voi ostaa automaatista, hinta 3,80 GBP/24 t. Bussit pysähtyvät yleensä kaikilla pysäkeillä. Request Stop -kyltein merkityillä pysäkeillä bussi tulee pysäyttää viittaamalla. Kaukoliikenteen bussit Lontoon ulkopuolelle lähtevät Victoria Coach Stationilta läheltä Victorian rautatieasemaa. Ruuhkaisimpina aikoina maanpäällinen liikenne on hyvinkin hidasta, jolloin nopeampi vaihtoehto on usein metro tai lyhyemmillä matkoilla kävely. Lontoossa on yli 5000 bussia, jotka kulkevat klo Tämän jälkeen kulkee läpi yön yöbusseja, joita tosin menee harvemmin kuin tavallisia busseja päivällä. Yöbussit tunnistaa numeron edessa olevasta n-kirjaimesta. Lontoon kaikki yöbussit ajavat Trafalgar Squaren kautta. Bussiliikenne jakaantuu vain yhdelle vyöhykkeelle ydinkeskustassa. Taksit Mustan virallisen taksin voi pysäyttää, kun siinä palaa Taxi-valo. Taksien hintataso on jonkin verran edullisempi kuin Suomessa. Taksinkuljettajalle on tapana antaa palvelurahaa n. 10 % matkan hinnasta. Mikäli haluat matkustaa kaupungin ulkopuolelle, kysy hotellista minicabtaksia, sillä Black Cab -taksien kuljettajat saattavat lisäksi kieltäytyä lähtemästä keskustan ulkopuolelle. Sovi hinta etukäteen. Varo pimeitä takseja, jotka ottavat ylihintaa ja ovat vakuuttamattomia. Tunnettuja nähtävyyksiä: Britain at War Experience, museossa näkee toisen maailmansodan tunnelmia kotirintaman näkökulmasta. Avoinna päivittäin 10-17, pääsymaksullinen. Metroasema: London Bridge. Buckingham Palace, Buckingham Palace Road, SW1, Buckinghamin talo rakennettiin alunperin vuonna Se on ollut kuninkaallisen perheen Lontoon asuntona vuodesta Itse Buckinghamin palatsi rakennettiin Avoinna elo syyskuussa ( ) klo Pääsymaksu aikuisilta 17 GBP, lapsilta 9,75. Metro: Victoria. Vahdin vaihto toukoheinäkuussa on päivittäin klo

3 Handel House Museum: G.F.Händelin koti, jossa hän asui kuolemaansa asti ja sävelsi monet tunnetut teoksensa. Avoinna ti-la Pääsymaksullinen. Meroasema: Bond Street, Oxford Circus. HMS Belfast, laiva oli osallisena toisessa maailmansodassa ja mm. Normandian maihinnousussa. Avoinna päivittäin Pääsymaksullinen. Metroasema: London Bridge. Imperial war Museum, Ilmainen. Avoinna päivittäin Metroasema: Lambeth North, Elephant&Castle. Houses of Parliament Westminster, SW1. Parlamenttitalon suurenmoinen goottilainen rakennus syrjäytti alkuperäisen Westminsterin palatsin, joka tuhoutui tulipalossa Palatsin vieressä on kuuluisa kellotorni Big Ben. Metro: Westminster. Greenwich Kuuluisa nollameridiaani ja merimuseo. Esillä meriaiheisia tauluja, kuninkaallisia jokiveneitä ja amiraali Nelsonin osasto. Kylän keskustassa on historiallinen teeklipperi, Cutty Sark, jota restauroidaan parhaillaan (maaliskuu 10). Museo on avoinna ma su klo Ilmainen sisäänpääsy. Greenwichissä järjestetään myös erilaisia tapahtumia ja festivaaleja, kuten olut- ja jazz - festivaalit toukokuussa. Lontoon planetaario sijaitsee Greenwichissä. Kensington Palace State Apartments Kensington Gardens, W8. Kuninkaallisia pukuja 1700-luvulta sekä huonekaluja Stuartien ja Hannoverin sukujen aikakaudelta. Avoinna päivittäin klo Pääsymaksu aikuisilta 12,50 GBP, 5 15-vuotiailta 6,25 GBP. Metro: Queensway tai High Street Kensington. London Eye Jubilee Gardens, South Bank, SE1. Maailman suurin maailmanpyörä, joka nousee 135 metriä Thamesjoen yläpuolelle ja on nykyään Lontoon kolmen suosituimman nähtävyyden joukossa. Upeat näköalat yli Lontoon. Kierros kestää puoli tuntia, avoinna klo Hinta 17,50 GBP. Madame Tussaudin vahakabinetti Marylebone Road, NW1. Esillä kuuluisien henkilöiden hahmoja luonnollisessa koossa. Avoinna ma pe ja su klo , la klo Pääsymaksu aikuisilta 21 GBP, vuotiailta 17 GBP, alle 5-vuotiaat maksutta. Pääsymaksu sisältää myös kauhukammion. Paikanpäällä ruuhka-aikoina lippu saattaa maksaa aikuisille jopa yli 20 GBP. Metro: Baker Street.

4 London Dungeon Tooley Street, SE1. Kosteisiin viiniholveihin rakennettu jännittävä museo, jossa käynti omalla vastuulla. Kosteita käytäviä kävellessä ainoana valaistuksena ovat soihdut. Haju- ja äänitehosteet ovat aidontuntuisia. Täällä käydään läpi Lontoon ja Englannin veristä historiaa. Museo ei sovi herkille ihmisille! Avoinna: klo Pääsymaksullinen. Metro: London Bridge. London Zoo Regent's Park, NW1. Yksi maailman upeimpia eläintarhoja, jossa on noin eläintä eri puolilta maailmaa. Avoinna päivittäin klo Pääsymaksu aikuisilta 19 GBP, vuotiailta 15,50 GBP. Metro: Lancastergate. Bussi: Shakespeare's Exhibition and Globe Theatre Tour New Globe Walk, Bankside, SE1. Ainutlaatuinen näyttely Shakespearen maailmasta. Tarkista aukioloajat etukäteen. Pääsymaksu 10,50 GBP, lapset GBP 6,50. Metro: London Bridge. Tower Bridge 1894 valmistunut Lontoon kansainvälinen symboli. Sillalta on upeat näkymät Thamesille ja yli Lontoon. Tower Bridge Experience -näyttelyssä kuvataan sillan yli satavuotista historiaa. Avoinna päivittäin klo (viimeinen sisäänpääsy klo 17). Pääsymaksu aikuisilta 7 GBP, lapsilta 3 GBP. Metro: Tower Hill. Tower of London Royal Armouries, Tower of London. Vuonna 1078 rakennettu puolustuslinna on toiminut niin vankilana, rahapajana kuin eläintarhana. Nähtävillä mm. kruununjalokivet. Pääsymaksu aikuisilta 17 GBP, 5 15-vuotiailta 9,50 GBP London Aquarium County Hall, Riverside Building, Westminster Bridge Road, London SE1. Akvaariossa on noin 350 lajia mereneläviä ja kasveja, mm. tiikerihaita ja rauskuja. Avoinna päivittäin klo (viimeinen sisäänpääsy klo 17). Pääsymaksu aikuisilta 17,50 GBP, 3 14-vuotiailta 12,50 GBP. Metro: Waterloo. Pollock s Toy Museum, lelumuseo. Pääsymaksullinen. Avoinna ma-la Metroasema: Goodge Street.

5 Taidegalleriat Saatchi Gallery Duke of York s HQ, King s Road, Chelsea. Modernin taiteen museo promotoi nuoria brittiläisiä taiteilijoita. Näytteillä mm. Tracey Emin, Damien Hirstin ja Sarah Lucasin töitä. Saatchi Gallery tulee myös isännöimään kansainvälisten museoiden näyttelyitä. Ilmainen sisäänpääsy. National Gallery Trafalgar Square, WC2. Avoinna ma su klo 10 18, pe klo Maailman parhaisiin lukeutuva galleria, esillä yli teosta. Vapaa pääsy. Erikoisnäyttelyihin pääsymaksu. Metro: Charing Cross. Royal Academy of Arts Burlington House, Piccadilly, W1. Pääsymaksut vaihtelevat näyttelyittäin. Usein vaihtuvia erikoisnäyttelyjä. Avoinna la to klo 10 18, pe klo Tate Britain Millbank. Maailman laajin kokoelma brittiläistä taidetta 1500-luvulta tähän päivään. Avoinna ma la klo Joka kuukauden ensimmäinen pe avoinna klo Vapaa pääsy. Metro: Pimlico. Tate Modern Bankside. Avoinna ma to, su klo 10 18, pe, la klo Vapaa pääsy. Näytteillä mm. Dalin, Picasson, Matissen ja Warholin tuotantoa. Myös erikoisnäyttelyjä. Metro: Southwark ja Blackfriars. Museot Sherlock Holmes Museum 221 b Baker Street, NW1. Avoinna päivittäin klo Pääsymaksu aikuisilta 6 GBP, alle 16-vuotiailta 4 GBP. Sherlock Holmes ja tohtori Watson asuivat täällä Sir Arthur Conan Doylen kertomusten mukaan. Metro: Baker Street. Theatre Museum, Russell Street, Covent Garden, WC2. Avoinna ti su klo Ilmainen sisäänpääsy. Esillä brittiläisen baletti-, ooppera-, rock- ja poptaiteen pukuja ja kulisseja. Myös elävää teatteria. Metro: Covent Garden. Victoria and Albert Museum, Cromwell Road, WS7. Käsityö- ja taidemuseo. Avoinna päivittäin klo , pe Ilmainen sisäänpääsy. Metro: South Kensington.

6 Museum of London, London Wall, EC2. Avoinna ma su klo Ilmainen sisäänpääsy. Maailman suurin ja monipuolisin kaupunkimuseo, joka kuvaa Lontoota esihistorialliselta ajalta nykypäivään. Metro: St. Paul's. Natural History Museum, luonnontieteenmuseo. Cromwell Road. Yksi maailman parhaista luonnontieteen museoista, mm. dinosauruksia. Avoinna ma su klo Ilmainen sisäänpääsy. Metro: South Kensington.

Ylöjärven seniorit ry:n KULTTUURIMATKA LONTOOSEEN 9. 13.4.2015

Ylöjärven seniorit ry:n KULTTUURIMATKA LONTOOSEEN 9. 13.4.2015 30.9.2014 Ylöjärven seniorit ry:n KULTTUURIMATKA LONTOOSEEN 9. 13.4.2015 Lontoo, yksi maailman kiehtovimmista metropoleista, tarjoaa elämyksiä laidasta laitaan. Kaupungin kiihkeä elämänrytmi ei hiljene

Lisätiedot

Tiedeopintomatka Lontooseen

Tiedeopintomatka Lontooseen Tiedeopintomatka Lontooseen 23.4. - 27.4.2018 Maanantai 23.4. 04.30 Kokoontuminen Oulunsalon lentokentällä, lähtöselvitys. Katso liite Ennen matkaa 05.55 AY450 Oulu Helsinki 05.55-06.55 Vantaan lentokentällä

Lisätiedot

HOS / Lontoon pubit Perjantai 1 (10)

HOS / Lontoon pubit Perjantai 1 (10) HOS / Lontoon pubit Perjantai 1 (10) Nimi: The Old Bank of England Osoite 194 Fleet Street, Temple, City of Puhelin 020 7430 2255 11:00 23:00 (ma pe) Tube: Temple Viktoria Embankment (A3211) itään suuntaan

Lisätiedot

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Rooma Noin 61 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisia 90%, muslimeja 2%, muita uskontoja

Lisätiedot

Helsingin kansallisen senioripiirin matka LONTOOSEEN 21. 25.9.2016

Helsingin kansallisen senioripiirin matka LONTOOSEEN 21. 25.9.2016 Helsingin kansallisen senioripiirin matka LONTOOSEEN 21. 25.9.2016 Joka on kyllästynyt Lontooseen, on kyllästynyt elämään sanotaan. Lausahdus kuvaa hyvin sitä, että Lontoo on yksi maailmanmonipuolisimmista

Lisätiedot

Hyvä tietää. Rostock Helsinki. Tallink Superfast Helsinki Rostock

Hyvä tietää. Rostock Helsinki. Tallink Superfast Helsinki Rostock Tallink Superfast Helsinki Rostock Rostock Helsinki Hyvä tietää YLEISTÄ: Passi/viisumi: Jokaisen Saksaan matkustavan on oman turvallisuutensa takia pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä tarvittaessa

Lisätiedot

Hyvä tietää. Puola. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Puola. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Puola Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Puolasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Varsova 38,5 milj. Puola Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolisuus Zloty 312.000 km2 Tällä sivulla on tärkeää

Lisätiedot

Hyvä tietää. Espanja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Espanja. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Espanja Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Espanjasta Pääkaupunki Kieli Asukasluku Madrid Katolilaisia noin 94%, muita uskontoja noin 6% Espanja (pääkieli), katalaani (català), galicia

Lisätiedot

Hyvä tietää. Brasilia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Brasilia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Brasilia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Brasiliasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Brasilia 201 milj. Portugali Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolinen ja lukuisia muita uskontoryhmiä

Lisätiedot

Hyvä tietää. Guatemala. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Guatemala. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Guatemala Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Guatemalasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Guatemala City 14,6 milj. Espanja ja maassa puhutaan useita intiaanikieliä Uskonto Valuutta

Lisätiedot

Hyvä tietää. Chile. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Chile. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Chile Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Pääkaupunki Asukasluku Kieli Santiago 17,2 milj. Espanja Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisuus Chilen peso 736.905 km2 Tällä sivulla on

Lisätiedot

OHJELMA FINLANDIAN" HUVIMATKALLE LONTOOSEEN. 1 p. HUHTIKUUTA 1908. Helsinki 1908 Lindberg'in Kirjapaino Osakeyhtiö.

OHJELMA FINLANDIAN HUVIMATKALLE LONTOOSEEN. 1 p. HUHTIKUUTA 1908. Helsinki 1908 Lindberg'in Kirjapaino Osakeyhtiö. OHJELMA FINLANDIAN" HUVIMATKALLE LONTOOSEEN 1 p. HUHTIKUUTA 1908 Helsinki 1908 Lindberg'in Kirjapaino Osakeyhtiö. OHJELMA Finlandian" huvimatkalle Lontooseen 1 p. Huhtikuuta 1908. 2Y2 Matka N:o J. päivää

Lisätiedot

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R NEXT STOP LONTOO

BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R NEXT STOP LONTOO BOXEN KAN ÆNDRES I HØJDEN, MEN VINKLERNE SKAL ALTID VÆRE DE SAMME 5 GRADE R AD 10 2 GR ER NEXT STOP LONTOO ESITTELY KILROYn ryhmämatkat on erikoistunut opinto- ja ryhmämatkoihin ja tärkeimmät kohderyhmämme

Lisätiedot

Rademacherin pajat. Elävää käsityötaitoa kulttuurihistoriallisesti merkittävässä ympäristössä

Rademacherin pajat. Elävää käsityötaitoa kulttuurihistoriallisesti merkittävässä ympäristössä Rademacherin pajat Elävää käsityötaitoa kulttuurihistoriallisesti merkittävässä ympäristössä Rademacherin pajoissa Eskilstunassa on jo satojen vuosien ajan valmistettu veitsiä, saksia, silmäneuloja, nuppineuloja,

Lisätiedot

KINGI ON TÄÄLLÄ! TERVETULOA HELSINGIN HAUSKIMPAAN KAUPUNGINOSAAN.

KINGI ON TÄÄLLÄ! TERVETULOA HELSINGIN HAUSKIMPAAN KAUPUNGINOSAAN. KINGI ON TÄÄLLÄ! TERVETULOA HELSINGIN HAUSKIMPAAN KAUPUNGINOSAAN. Pohjoismaiden laajin laitevalikoima on saanut uuden odotetun hurjimuksen. Uskallatko kokea kesän uutuuslaitteen KINGIn ja 75 metrin vapaapudotuksen?

Lisätiedot

Ravintolasuositukset. (Sijainti merkitty karttaliitteeseen) Von Krahli Aed Tarjolla virolaista lähiruokaa, myös kasvisannoksia, edulliset hinnat

Ravintolasuositukset. (Sijainti merkitty karttaliitteeseen) Von Krahli Aed Tarjolla virolaista lähiruokaa, myös kasvisannoksia, edulliset hinnat Kuljetus Oy Håkan Eriksson Ab (+358400596227) M/S Superstar (TALLINK GRUPP) (EST +3726409800) (FIN +358918041) Majoitus Tallinn Spa & Conference Hotel (SADAMA 11A, TALLINN 10111 VIRO) (EST +3726301000)

Lisätiedot

1 4 teksteistä yksi ja lue se ääneen englanniksi. A aloittaa. Kuuntele ja auta tarvittaessa. B: Tämä on Linda. Hän on minun siskoni. B: Mitä kuuluu?

1 4 teksteistä yksi ja lue se ääneen englanniksi. A aloittaa. Kuuntele ja auta tarvittaessa. B: Tämä on Linda. Hän on minun siskoni. B: Mitä kuuluu? High five! 3 Chapter 4 Rattingham Palace LIITE 5a Työpistetyöskentely Piste 1 1. Valitse parisi kanssa kappaleiden 1 4 teksteistä yksi ja lue se ääneen englanniksi. 2. Tee alla oleva tehtävä parisi kanssa.

Lisätiedot

King s Cross Redevelopment

King s Cross Redevelopment King s Cross Redevelopment Tärkeä rautatieasema pohjoiseen meneville junille (62 milj. matkustajaa v. 2010) alueen koko n. 27 ha aluetehokkuus pääalueella (Main Site) 718 275 k m 2 /25 800 m 2 = e a =

Lisätiedot

5 th edition. Hyviä käytänteitä ja TVT-opetusta Englannissa -koulutus" 9-14.1.2012 (Lontoo) + 10.2. (Helsinki)

5 th edition. Hyviä käytänteitä ja TVT-opetusta Englannissa -koulutus 9-14.1.2012 (Lontoo) + 10.2. (Helsinki) 5 th edition Hyviä käytänteitä ja TVT-opetusta Englannissa -koulutus" 9-14.1.2012 (Lontoo) + 10.2. (Helsinki) Opintomatka on koulutuskokonaisuus, joka saa ensimmäistä kertaa OPH-koulutustukea! A Study

Lisätiedot

Helsingin seudun liikenne

Helsingin seudun liikenne Helsingin seudun liikenne Tervetuloa asukasiltaan! 2 29.11.2017 HSL:n yhteistyöalue 7 kuntaa: Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kerava, Kirkkonummi, Sipoo. 1.1.2018 Siuntio ja Tuusula Perussopimuksen

Lisätiedot

Taidetta Turun taidemuseossa

Taidetta Turun taidemuseossa Taidetta Turun taidemuseossa Turun taidemuseon toimintaa ylläpitää Konstföreningen i Åbo - Turun Taideyhdistys ry. Vuonna 1891 toimintansa aloittanut Taideyhdistys on perustettu edistämään taiteen harrastusta,

Lisätiedot

Vaihtovuosi Lontoossa Ari Puolimatka 2007-2008

Vaihtovuosi Lontoossa Ari Puolimatka 2007-2008 Vaihtovuosi Lontoossa Ari Puolimatka 2007-2008 Idea vaihtoon lähdöstä oli pyörinyt mielessä jo pitkään ja päätin lopulta lähteä Lontooseen vaikka sen kalliit hinnat arveluttivatkin aluksi pitkään. Halusin

Lisätiedot

Hyvä tietää. Japani. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Japani. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Japani Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Japanista Pääkaupunki Kielet Asukasluku Tokio Japani 130 milj. Uskonto Valuutta Pinta-ala Shintolaisuus ja buddhalaisuus Yen Tällä sivulla

Lisätiedot

Matkaraportti. Keep calm and get international

Matkaraportti. Keep calm and get international Sähköpostilla yli rajojen Matkaraportti Keep calm and get international Lippukuntamme matkasuunnitelmat alkoivat jo useampi vuosi sitten, mutta intensiivisempi varainkeruu alkoi vasta syksyllä 2013. Edellisestä

Lisätiedot

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS Alla on kuvattu keskustelutilanteita. Ennen tilannetta sinulla on aikaa tutustua siihen. Näet sulkeissa vihjeen, mitä sinun pitää sanoa suomeksi. Kuulet keskustelun toisen

Lisätiedot

SALON TAIDEMUSEO VETURITALLI

SALON TAIDEMUSEO VETURITALLI Vapaa-ajan lautakunta 44 14.12.2017 44 Salon museopalvelujen hinnasto 1.1.2018 alkaen 2711/02.05.00.01/2017 Vapaa-ajan lautakunta Valmistelijat: museopalveluiden esimies, Laura Luostarinen, laura.luostarinen@salo.fi,

Lisätiedot

Kansainvälinen harjoittelu. Jukka Inget TTE8SN2 Jaakko Hartikka TTE9SNL

Kansainvälinen harjoittelu. Jukka Inget TTE8SN2 Jaakko Hartikka TTE9SNL Kansainvälinen harjoittelu Jaakko Hartikka TTE9SNL Vaihtoon hakeminen ja alkujärjestelyt Minulla oli kauan ollut sellainen etäinen haave vaihdosta ja usein ajattelin, että olisi mukava lähteä mutta se

Lisätiedot

IT2010 Korkeakoulujen IT-päivät Joensuussa 12. 13.10.2010

IT2010 Korkeakoulujen IT-päivät Joensuussa 12. 13.10.2010 IT2010 Korkeakoulujen IT-päivät Joensuussa 12. 13.10.2010 TIETOA KÄYTÄNNÖN JÄRJESTELYISTÄ Järjestäjä Korkeakoulujen vuoden 2010 valtakunnalliset IT-päivät toteutetaan Itä-Suomen yliopiston, Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

Hyvä tietää. Portugali. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Portugali. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Portugali Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Portugalista Pääkaupunki Asukasluku Kieli Lissabon 10,7 miljoonaa Pääosa väestöstä puhuu portugalia Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisia

Lisätiedot

ma 24.5.2010 Euroopan suurimmassa luonnontieteiden museossa Deutsches Museum (http://www.deutschesmuseum.de/

ma 24.5.2010 Euroopan suurimmassa luonnontieteiden museossa Deutsches Museum (http://www.deutschesmuseum.de/ MATKAOHJELMA su 23.5.2010 saapuminen Müncheniin yhteinen ilallinen ma 24.5.2010 Euroopan suurimmassa luonnontieteiden museossa Deutsches Museum (http://www.deutschesmuseum.de/ ) 8.25 Tapaaminen pihalla

Lisätiedot

LEN European Short Course Swimming Championships Copenhagen, 13/

LEN European Short Course Swimming Championships Copenhagen, 13/ LEN European Short Course Swimming Championships Copenhagen, 13/15.-17.12.2017 KOE VAIVATON FANIMATKA UINNIN EM- KISOIHIN! Viiden tai kolmen päivän fanimatka, jonka aikana näet kaikki tapahtumat ja myös

Lisätiedot

Tähän kaupunkiin haluat aina uudestaan!

Tähän kaupunkiin haluat aina uudestaan! Euroopan mielenkiintoisimpia kaupunkikohteita! Venäjän toiseksi suurin kaupunki, entinen Venäjän keisarikunnan pääkaupunki 1712-1918 Dramaattinen historia kolme maailmansotaa ja kolme vallankumousta UNESCON

Lisätiedot

Kanaria nyt Info Uutisia Uimarannat Politiikka Autoilu Passi Bussit Koirat Gastronomia Hotellit Lomaosake Kiinteistöt

Kanaria nyt Info Uutisia Uimarannat Politiikka Autoilu Passi Bussit Koirat Gastronomia Hotellit Lomaosake Kiinteistöt Kirjaudu sisään Hae Tykkäämällä sivuistamme saat uutiset heti Sää 22 17 Keskiviikko Kanaria nyt Info Uutisia Uimarannat Politiikka Autoilu Passi Bussit Koirat Gastronomia Hotellit Lomaosake Kiinteistöt

Lisätiedot

Go for it! ja OPS 2016

Go for it! ja OPS 2016 OPS 2016 Go for it! ja OPS 2016 1. Ajattelu ja oppimaan oppiminen 2. Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu 7. Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen Laaja-alainen

Lisätiedot

Mikko Niemelä & Jonne Roppola

Mikko Niemelä & Jonne Roppola Mikko Niemelä & Jonne Roppola Tietoa Japanin vaihtokohteista Kv- toimistosta. Kumamoto National College Of Technologyyn voi hakea Tietotekniikan, Automaatiotekniikan ja Hyvinvointitekniikan opiskelijat.

Lisätiedot

Itsenäiseen elämään LINJA-AUTOLLA MATKUSTAMINEN. Ruotonen Leena & Joona- Vuorenmaa Eeva-M aija

Itsenäiseen elämään LINJA-AUTOLLA MATKUSTAMINEN. Ruotonen Leena & Joona- Vuorenmaa Eeva-M aija Itsenäiseen elämään 4 LINJA-AUTOLLA MATKUSTAMINEN Ruotonen Leena & Joona- Vuorenmaa Eeva-M aija Sisällys 1. LINJA-AUTOMATKALLA....... 3 2. PAIKALLISLIIKENTEESSÄ LIIKKUMINEN..... 4 3. LINJA-AUTOLLA KAUKOLIIKENTEESSÄ.....

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

Hyvä tietää. Etelä-Korea. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Etelä-Korea. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Korea Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Etelä-Koreasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Soul 49 miljoonaa korea Uskonto Valuutta Pinta-ala Buddhismi, kristinusko won 100 210 km²

Lisätiedot

Uusi lippu- ja informaatiojärjestelmä

Uusi lippu- ja informaatiojärjestelmä Uusi lippu- ja informaatiojärjestelmä Kaikille helppo matkanteko -seminaari 25.5.2016 Mirva Ilmoniemi, HSL Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Lippujärjestelmän uudistus Arvioitu aikataulu Uudet kortinlukijat

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

VARKAUDEN PAIKALLISLIIKENNE 11.8.2015-4.6.2016. Lataa aikataulu mukaasi tästä!

VARKAUDEN PAIKALLISLIIKENNE 11.8.2015-4.6.2016. Lataa aikataulu mukaasi tästä! VARKAUDEN PAIKALLISLIIKENNE.8. - 4.6.16 Lataa aikataulu mukaasi tästä! Mestarintie 3 780 Varkaus puh. 41 90 fax 0 741 91 email: soisalonliikenne@soisalonliikenne.com www.soisalonliikenne.com EDULLISET

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

BUSINESS TO BUSINESS MEDIAT OY DUBLIN 03.-06.05.2007

BUSINESS TO BUSINESS MEDIAT OY DUBLIN 03.-06.05.2007 BUSINESS TO BUSINESS MEDIAT OY DUBLIN 03.-06.05.2007 tourwiseireland 1 Hotelli Dublinissa: Academy Hotel * * * Academy hotelli on mukava kolmen tähden hotelli aivan Dublinin keskustassa O Connell Street

Lisätiedot

ALPHA-PROJEKTI Instruments for Assessing Levels of Physical Activity and fitness

ALPHA-PROJEKTI Instruments for Assessing Levels of Physical Activity and fitness ALPHA-PROJEKTI Instruments for Assessing Levels of Physical Activity and fitness Lähiympäristö ja siinä liikkuminen (pitkä kyselylomake) Tässä lomakkeessa kysytään käsityksiänne asuntonne lähiympäristöstä

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

Ostosmatka Keskisen kyläkauppaan Tuuriin La 23.2.2013

Ostosmatka Keskisen kyläkauppaan Tuuriin La 23.2.2013 Ostosmatka Keskisen kyläkauppaan Tuuriin La 23.2.2013 Lähtöpaikat: Lapinlahti Siilinjärvi Kuopio Hinta: 32 / henkilö (edellyttää 30 lähtijää) Sitovat ilmoittautumiset 9.2 mennessä: Jaana Neuvonen p.044-5640

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin. Ohjeet on tehty viimeisten tietojen mukaan,

Lisätiedot

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta.

Poikilo-museot koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan taidemuseosta ja kaupunginmuseosta, Kouta-galleriasta ja Poikilo-galleriasta. Kouvolan taidemuseo aloitti toimintansa 1.8.1987 Kouvola-talon toisen osan valmistuttua. Taidemuseo keskittyy moderniin ja uuteen suomalaiseen taiteeseen. koostuvat Kouvola-talossa sijaitsevista Kouvolan

Lisätiedot

Nurmijärven palveluliikenteen aikataulut. Kivenkyyti. - ajaisihan sillä myös Aleksis. 3.6.2013 alkaen

Nurmijärven palveluliikenteen aikataulut. Kivenkyyti. - ajaisihan sillä myös Aleksis. 3.6.2013 alkaen Nurmijärven palveluliikenteen aikataulut Kivenkyyti ajaisihan sillä myös Aleksis. 3.6.2013 alkaen Sisällysluettelo Matkan hinta ja maksaminen...4 Lipputuotteet...5 Palveluliikennereitit 2... 6 3 Järvikierros...

Lisätiedot

Kyytineuvo puh. 015 194 6000

Kyytineuvo puh. 015 194 6000 MIKKELIN KAUPUNGIN MATKOJENYHDISTELYKESKUS KYYTINEUVO KULJETUSPALVELUOHJE VAMMAISPALVELULAIN TAI SOSIAALIHUOLTOLAIN MUKAISEN KULJETUSPALVELUN KÄYTTÄJÄLLE Kyytineuvo puh. 015 194 6000 2 Hyvä kuljetuspalveluasiakas!

Lisätiedot

Hyvä tietää. Namibia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Namibia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Namibia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Namibiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Windhoek 2,4 milj. Englanti Uskonto Valuutta Pinta-ala Kristinusko Namibian dollari Tällä sivulla

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Koulutusmatka Kööpenhaminaan keväällä 2010

Koulutusmatka Kööpenhaminaan keväällä 2010 Koulutusmatka Kööpenhaminaan keväällä 2010 Tervetuloa mukaan koulutusmatkalle Kööpenhaminaan. Matka on räätälöity Scienceverkoston opettajia varten. Ohjelma on mielenkiintoista sekä monipuolista tarjoten

Lisätiedot

St.Petersburg. Sami Julkunen, Leila Jokelainen, Anni Pöllänen, Emmi Vainikainen ja Marianne Honkonen. Savon ammattiopisto

St.Petersburg. Sami Julkunen, Leila Jokelainen, Anni Pöllänen, Emmi Vainikainen ja Marianne Honkonen. Savon ammattiopisto St.Petersburg Sami Julkunen, Leila Jokelainen, Anni Pöllänen, Emmi Vainikainen ja Marianne Honkonen Savon ammattiopisto Mitä, Missä ja Milloin? Kävimme vierailemassa Venäjällä, Pietarissa. Tarkoituksena

Lisätiedot

KARIN WIDNÄS CV. Syntynyt Helsingissä 1946. Opinnot. 1970 1976 Taideteollinen korkeakoulu/keramiikkasuunnittelu. Studio. 1978 1994 Helsinki

KARIN WIDNÄS CV. Syntynyt Helsingissä 1946. Opinnot. 1970 1976 Taideteollinen korkeakoulu/keramiikkasuunnittelu. Studio. 1978 1994 Helsinki KARIN WIDNÄS CV Syntynyt Helsingissä 1946 Opinnot 1970 1976 Taideteollinen korkeakoulu/keramiikkasuunnittelu Studio 1978 1994 Helsinki 1994 - Fiskars Opetus 1976- Suomi, Ruotsi, USA, Venezuela, Etelä-Korea

Lisätiedot

VUORIKATU 20. Kaisaniemen klassikko

VUORIKATU 20. Kaisaniemen klassikko SUOJAISAT TILAT SOPIVASSA PAIKASSA Monien yritysten sekä yliopiston ja poliisihallinnon tiloina toiminut Vuorikatu 20:n kiinteistö lukeutuu Helsingin keskustan klassikko-osoitteisiin. Kaisaniemessä Vuorikadun

Lisätiedot

EDINBURGH JANNE STELLBERG

EDINBURGH JANNE STELLBERG EDINBURGH JANNE STELLBERG EDINBURGH PALETTE Edinburgh Palette on tuo vieressä näkyvä rakennus. Se tarjoaa työskentelytiloja taiteilijoille ja pienille yrityksille. Kolmannessa kerroksessa sijaitsee ei

Lisätiedot

Oikeudet muutoksiin pidetään.

Oikeudet muutoksiin pidetään. Oikeudet muutoksiin pidetään. LIPUNMYYNTI Kilpailuihin myydään pääsylippuja, joiden hinnat ovat aikuisilta 20 /päivä ja lapsilta 7-15 v. 5 /päivä. Kahden päivän pääsylippu maksaa aikuisilta 30 ja lapsilta

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

Historiallinen museo. Säästöpankkimuseo

Historiallinen museo. Säästöpankkimuseo HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN 1912 2012 Historiallinen museo Säästöpankkimuseo Vankilamuseo Palanderin talo Sibeliuksen syntymäkoti HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN 1912 2012 Vuonna 2012 on tullut

Lisätiedot

Hyvä tietää. Ecuador. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Ecuador. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Ecuador Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Ecuadorista Pääkaupunki Asukasluku Kielet Quito 15,4 milj. Espanja ja quechua Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolilaisuus Yhdysvaltain

Lisätiedot

HAM on Helsingin kokoinen taidemuseo

HAM on Helsingin kokoinen taidemuseo Tiedote 19.5.2015 Helsingin taidemuseo uudistuu HAM on Helsingin kokoinen taidemuseo Helsingin taidemuseo HAM avaa uudistuneet tilansa Tennispalatsissa 25.9.2015. Avajaisnäyttelyt sisältävät helsinkiläisten

Lisätiedot

Historiallinen museo

Historiallinen museo HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN HISTORIALLINEN MUSEO Historiallinen museo Säästöpankkimuseo Vankilamuseo Palanderin talo Sibeliuksen syntymäkoti Näyttelyt ja tapahtumat 2013 VAIHTUVAT NÄYTTELYT Historiallisessa

Lisätiedot

Hyvä tietää. Australia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Australia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Australia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyva tietää Australiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Canberra 23 miljoonaa Englanti Uskonto Valuutta Pinta-ala Kristinusko Australian dollari Tällä

Lisätiedot

Viron pääkaupunki Tallinna sijaitsee Pohjois-Euroopassa Itämeren rannalla. Tallinnassa on asukkaita

Viron pääkaupunki Tallinna sijaitsee Pohjois-Euroopassa Itämeren rannalla. Tallinnassa on asukkaita Sivu 1 / 7 Esittely Hotellimatka Tallinna / Viking Line Tallinnan hotellimatkallamme ehdit tutustua nähtävyyksiin, shoppailla, nauttia kulttuurista ja hemmotella itseäsi. Lukuisat kansainväliset ravintolat

Lisätiedot

Rhododendron-kerhon ryhmämatka Etelä-Englantiin keväällä 2012

Rhododendron-kerhon ryhmämatka Etelä-Englantiin keväällä 2012 Rhododendronkerho järjestää jäsenilleen ryhmämatkan Etelä-Englannin alppiruusupuistoihin huhtikuun viimeisellä viikolla 2012. Ajankohta 22.4 29.4.2012. Matkaa suunnitteleva työryhmä K. Theqvist, O. Jussila,

Lisätiedot

AIKATAULUYHDISTELMÄ LAHDEN SEUDUN LIIKENNE ORIMATTILA - HENNA LAHTI - HENNA - HELSINKI

AIKATAULUYHDISTELMÄ LAHDEN SEUDUN LIIKENNE ORIMATTILA - HENNA LAHTI - HENNA - HELSINKI AIKATAULUYHDISTELMÄ LAHDEN SEUDUN LIIKENNE 10.12.2017-3.6.2018 ORIMATTILA - HENNA LAHTI - HENNA - HELSINKI 10.12.2017-24.3.2018 REITTIKARTTA Hennan asema E75 Helsingintie Orimattila Orionaukio BUSSILIPUT

Lisätiedot

Matkaraportti: Italia

Matkaraportti: Italia Matkaraportti: Italia Noora Heikkonen Vietimme Italiassa neljä viikkoa ja viisi päivää. Tässä ajassa ehdimme tutustua sekä asuinkaupunkiimme Padovaan että muihinkin Pohjois- Italian tunnetuimpiin kaupunkeihin.

Lisätiedot

Saavutettava museo. Case: Turun taidemuseo

Saavutettava museo. Case: Turun taidemuseo Saavutettava museo Case: Turun taidemuseo Hele Reunanen / Kulttuurin ketju -hanke, Turku Touring 6.5.2010 Museon saavutettavuus Saavutettavassa museossa näyttelyt ja oheispalvelut ovat fyysisesti, henkisesti

Lisätiedot

Leirintäalueella majoittuva seurue kuluttaa vierailupaikkakunnallaan päivittäin reilu 180 euroa

Leirintäalueella majoittuva seurue kuluttaa vierailupaikkakunnallaan päivittäin reilu 180 euroa 1 Tiedotusvälineille Julkaisuvapaa 6.7.2007 klo 11:00 Leirintäalueella majoittuva seurue kuluttaa vierailupaikkakunnallaan päivittäin reilu 180 euroa Keskimääräinen seurue käyttää leirintäaluepaikkakunnilla

Lisätiedot

ESSCA Budapest Kevät 2011

ESSCA Budapest Kevät 2011 1.8.2011 ESSCA Budapest Kevät 2011 Teuvo Heikkinen TUTA Sisältö 1 JOHDANTO... 3 2 UNKARI, BUDAPEST & ESSCA... 4 3 OPISKELU... 5 4 YHTEENVETO... 6 1 JOHDANTO Lähdin opiskelijavaihtoon aikaisemman vaihtokokemukseni

Lisätiedot

HOTELLIVARAUKSET MAJOITUSALA TUTUKSI

HOTELLIVARAUKSET MAJOITUSALA TUTUKSI Mirja Rautiainen, Mika Siiskonen: HOTELLIVARAUKSET MAJOITUSALA TUTUKSI HARJOITUSTEHTÄVIÄ: VASTAANOTON MAKSUVÄLINEET 1. Milloin ensimmäiset luottokortit ovat tulleet markkinoille maailmassa ja Suomessa?

Lisätiedot

Hyvä tietää. Uusi-Seelanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Uusi-Seelanti. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Uusi-Seelanti Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Uudesta-Seelannista Pääkaupunki Kielet Asukasluku Wellington Englanti ja maori Kristinusko ja Uudenuseita Seelannin pienempiä dollari

Lisätiedot

Hyvinkään-Riihimäen aikuiskouluttajien seminaarimatka Tarttoon 13.-14.6.2015

Hyvinkään-Riihimäen aikuiskouluttajien seminaarimatka Tarttoon 13.-14.6.2015 Hyvinkään-Riihimäen aikuiskouluttajien seminaarimatka Tarttoon 13.-14.6.2015 Aikataulu 13.6.2015 Ohjelma 7:30-8:00 Kokoontuminen Länsiterminaalissa Helsingissä, lippujen jako 8:30 Laiva lähtee satamasta

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

Matka Sortavala - Valamo Käkisalmi Viipuri. 01. päivä 23.8.

Matka Sortavala - Valamo Käkisalmi Viipuri. 01. päivä 23.8. 23. 25.8.2018 Matka Sortavala - Valamo Käkisalmi Viipuri 01. päivä 23.8. Matkamme alkaa torstaina klo 7.30 Marolankadun pysäkiltä. Lappeenrannan tienoilla pidämme pienen kahvi- ja jaloittelutauon. Täältä

Lisätiedot

Reykjavikin kaupunkiloma, 4pv. Esittely. Reykjavikin kaupunkiloma, 4pv. Kohdetietoa. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 7

Reykjavikin kaupunkiloma, 4pv. Esittely. Reykjavikin kaupunkiloma, 4pv. Kohdetietoa. Miksi valita tämä matka? Sivu 1 / 7 Sivu 1 / 7 Esittely Reykjavikin kaupunkiloma, 4pv Huikeiden vastakohtien Islanti on kuumien lähteiden, jäätiköiden, tulivuorien ja mahtavien putousten maa. Islannista löytyy niin satojen vuosien historiaa

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN JOUKKOLIIKENNE KESÄAIKATAULUT

HÄMEENLINNAN JOUKKOLIIKENNE KESÄAIKATAULUT HÄMEENLINNAN JOUKKOLIIKENNE KESÄAIKATAULUT 4.6.-9.8.2017 Merkkien selitykset: PE = ajetaan vain perjantaisin z = ajaa pysäkin kautta Bussilinjat muuttuvat 4.6.2017 Kädessäsi on Hämeenlinnan kaupunkilinjojen

Lisätiedot

Karavaanariseurue kuluttaa vierailupaikkakunnallaan päivittäin lähes 120 euroa

Karavaanariseurue kuluttaa vierailupaikkakunnallaan päivittäin lähes 120 euroa 1 Tiedotusvälineille Julkaisuvapaa 7.7.2006 klo 11:00 Karavaanariseurue kuluttaa vierailupaikkakunnallaan päivittäin lähes 120 euroa Keskimääräinen karavaanariseurue käyttää leirintäaluepaikkakunnilla

Lisätiedot

JOENSUUN ASEMANSEUDUN KEHITTÄMINEN KÄYTTÄJÄKYSELYN TULOKSET

JOENSUUN ASEMANSEUDUN KEHITTÄMINEN KÄYTTÄJÄKYSELYN TULOKSET Kuva: Juha-Pekka Vartiainen JOENSUUN ASEMANSEUDUN KEHITTÄMINEN KÄYTTÄJÄKYSELYN TULOKSET Lisätietoja: Hanna Herkkola, hanna.herkkola@ramboll.fi, 5 51 55 VASTAAJIEN TAUSTATIEDOT 1. Sukupuolenne?. Ikäryhmänne

Lisätiedot

Lahden kaupungin lukiokoulutuksen kulttuuriohjelma

Lahden kaupungin lukiokoulutuksen kulttuuriohjelma Lahden kaupungin lukiokoulutuksen kulttuuriohjelma Ohjeet opiskelijoille elokuussa 2017 (lv. 2017 2018) Lisätiedot: susanna.koponen@lahti.fi ja p. 050 398 5775 www.lahti.fi/palvelut/koulutus/lukiokoulutus/lukiokoulutuksen-kulttuuriohjelma

Lisätiedot

Kansainvälisyyttä Schildtin lukiossa lv

Kansainvälisyyttä Schildtin lukiossa lv Kansainvälisyyttä Schildtin lukiossa lv 2016-2017 Opiskelijavaihdot ystävyyskoulujen kanssa 1. Johannes Kepler Gymnasium, Garbsen, Deutschland Vastavuoroinen opiskelijavaihto: saksalaiset tulossa vieraiksemme

Lisätiedot

Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy.

Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy. Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy. 1 1874 perustettu Hangon kaupunki on pikkukaupunki sanan kaikkein parhaimmassa merkityksessä. Rennosti ylellinen Suomen Etelä tarjoaa kiehtovan historian,

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Hyvä tietää. Peru. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Peru. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Peru Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Perusta Pääkaupunki Asukasluku Kielet Lima 29,8 milj. Quechua ja espanja Uskonto Valuutta Pinta-ala Roomalaiskatolinen Sol Tällä sivulla on

Lisätiedot

https://www.sokoshotels.fi/en/st-petersburg/sokos-hotel-olympia-garden

https://www.sokoshotels.fi/en/st-petersburg/sokos-hotel-olympia-garden 03.05.2018 10:00-14:30 Allegro juna lähtee Helsinki-Pietari 3,5 tuntia 14:30-17:00 Saapuminen Pietariin, Pietari kiertoajelu bussilla 17:00-18:30 Pietari-Paavalin linnoitukseen Neva-joen Jänissaarelle

Lisätiedot

6 th edition. Tikas-opintomatka Lontooseen 20-24.1.2014 ja 18.2. Opintomatka on koulutuskokonaisuus, joka saa ensimmäistä kertaa OPHkoulutustukea!

6 th edition. Tikas-opintomatka Lontooseen 20-24.1.2014 ja 18.2. Opintomatka on koulutuskokonaisuus, joka saa ensimmäistä kertaa OPHkoulutustukea! 6 th edition Tikas-opintomatka Lontooseen 20-24.1.2014 ja 18.2. Opintomatka on koulutuskokonaisuus, joka saa ensimmäistä kertaa OPHkoulutustukea! A Study Trip to London Haluatko uusia ideoita ja täydennystä

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

Tervetuloa Yrittäjänaispäiville Kotkaan!

Tervetuloa Yrittäjänaispäiville Kotkaan! Tervetuloa Yrittäjänaispäiville Kotkaan! Saapuminen Kotkaan ja majoittuminen Majoitumme Kotkan Original Sokos Hotel Seurahuoneella (Keskuskatu 21, 48100 Kotka, puh: +358 10 7821 000, kotka.seurahuone@sokoshotels.fi)

Lisätiedot

VIERAILULLE TURUN APTEEKKIMUSEO JA QWENSELIN TALOON SOSIAALINEN KUVATARINA

VIERAILULLE TURUN APTEEKKIMUSEO JA QWENSELIN TALOON SOSIAALINEN KUVATARINA VIERAILULLE TURUN APTEEKKIMUSEO JA QWENSELIN TALOON SOSIAALINEN KUVATARINA Tervetuloa! Apteekkimuseo ja Qwenselin talon sisäänkäynti on siirtynyt sisäpihalle. Sisäpihalle kuljetaan Läntiseltä Rantakadulta

Lisätiedot

Aulanko. Matkailija rautatieasemalta Aulankoon. Tuukka Virtanen

Aulanko. Matkailija rautatieasemalta Aulankoon. Tuukka Virtanen Aulanko Matkailija rautatieasemalta Aulankoon Tuukka Virtanen Hämeenlinnan rautatieasema Hämeenlinnan rautatieasemalla pysähtyy päivittäin noin parisenkymmentä Helsingin ja Tampereen välillä kulkevaa lähi-

Lisätiedot

Käpylän elävä keskipiste

Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskus Amerin talona tunnettu Mäkelänkatu 91 uudistuu. Siitä tulee viihtyisä ja inhimillisen kokoinen kaupunginosan keskus. Kiinteistössä on tilaa erilaisille toimijoille:

Lisätiedot

MATKAN TÄRKEÄT OSOITTEET JA KARTAT Liikkuminen Münchenissä:

MATKAN TÄRKEÄT OSOITTEET JA KARTAT Liikkuminen Münchenissä: MATKAN TÄRKEÄT OSOITTEET JA KARTAT Liikkuminen Münchenissä: Münchenissä on todella hyvä julkisenliikenteen verkosto. Metrolla ja junilla pääsee melkein minne vain! Lippu kannattaa ostaa automaatista. Joukkoliikenteellä

Lisätiedot

1898-1929 Suomen luotsi- ja majakkalaitos (1918-1929 Merenkulkuhallitus) Alus palveli Viipurin luotsipiirin Pitkäpaaden luotsiaseman luotsikutterina.

1898-1929 Suomen luotsi- ja majakkalaitos (1918-1929 Merenkulkuhallitus) Alus palveli Viipurin luotsipiirin Pitkäpaaden luotsiaseman luotsikutterina. Luotsikutteri Pitkäpaasi Legendaarisen Colin Archerin suunnittelema luotsikutteri Pitkäpaasi palasi Suomeen 4. syyskuuta 2000 purjehdittuaan maailman merillä 66 vuotta. Suomen merimuseon tuki ry osti aluksen

Lisätiedot

TOIMISTO HEIKKILÄNTIE 7 3. KERROS JAETTU. 543,5 m2 610,5 m2

TOIMISTO HEIKKILÄNTIE 7 3. KERROS JAETTU. 543,5 m2 610,5 m2 TOIMISTO HEIKKILÄNTIE 7 3. KERROS JAETTU 543,5 m2 610,5 m2 RAKENNUS Rakennus on valmistunut 1988 Nokia Oyj:n tutkimuskeskuksen käyttöön Tällä hetkellä kohteessa toimii usean kansainvälisen ja kotimaisen

Lisätiedot

Mainiot matkailukysymykset

Mainiot matkailukysymykset Mainiot matkailukysymykset Tulosta, leikkaa suikaleiksi, valitse parhaat, keksi uusia ja pyydä osallistujia nappaamaan Mainio matkailukysymys. Kannusta keskustelemaan matkailuaiheesta ja aiheen vierestä.

Lisätiedot

Hyvä tietää. Kanada. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Kanada. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kanada Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Kanadasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Ottawa Väestöstä 71 prosenttia kuuluu kristillisiin kirkkoihin. 34,5 miljoonaa Kanada on kaksikielinen

Lisätiedot

KUN TARVITSET APUA. Hätätilanne. Yleiset paikat

KUN TARVITSET APUA. Hätätilanne. Yleiset paikat KUN TARVITSET APUA Hätätilanne Kun tarvitset apua, soita hätäkeskuksen hätänumeroon 112. Kun soitat hätänumeroon, et tarvitse suuntanumeroa. Yleisestä puhelimesta voit soittaa hätänumeroon ilman rahaa

Lisätiedot

SUOMI. Lippujen hinnat

SUOMI. Lippujen hinnat SUOMI Lippujen hinnat Kausiliput HSL-kuntien asukkaille HSL-sovelluksella liput aikuisille ja opiskelijoille B B C D B C C D B C D B C D 30 vrk kertaosto 59,70 107,50 98,00 115,80 156,40 30 vrk jatkuva

Lisätiedot