#kybersää marraskuu 2017

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "#kybersää marraskuu 2017"

Transkriptio

1 #kybersää marraskuu 2017 #kybersää kertoo kuukauden merkittävistä tietoturvapoikkeamista ja -ilmiöistä. Tarkoituksena on antaa lukijalle nopea kokonaiskuva siitä, mitä kyberturvallisuuskentällä on kauden aikana tapahtunut. Tilanne voi olla: rauhallinen huolestuttava vakava

2 #kybersää 11/2017 Palvelunestot Suomessa muutamia tapauksia, joissa palvelunestoilla uhkailtiin. Muuten melko rauhallista. Vakoilu NCSC-UK julkaisi raportin, jossa kerrotaan Turlaryhmän käyttämistä haittaohjelmatyökaluista. Wikileaks julkaisi lisää tietoa CIA:n käyttämistä haittaohjelmista. Haittaohjelmat & haavoittuvuudet Microsoft Office Equation Editor -apuohjelmasta on korjattu kriittinen haavoittuvuus, jonka avulla verkkorikollinen voi ujuttaa omaa koodiaan uhrinsa koneelle Office-tiedoston avaamisen yhteydessä. Verkkojen toimivuus Puhelut, internet ja muut viestintäpalvelut ovat toimineet suhteellisen hyvin. Marraskuussa 10 merkittävää häiriötä; edellisen vuoden keskiarvo oli noin 15. Huijaukset & kalastelut Eri tuotemerkkien nimissä kalastellaan pankkitunnuksia ja maksukorttitietoja. Toimitusjohtajahuijaukset yhä yleisiä. Rikolliset kalastelleet Office 365 tunnuksia, joita käyttävät mm. laskutushuijauksiin. IoT ENISAn raportti "Minimum security recommendations for IoT" - Hyvää luettavaa niin valmistajille kuin käyttäjillekin. Yhdysvaltain DHS:n asiantuntijat murtautuivat radioteitse Boeing 757 -lentokoneeseen.

3 Marraskuussa 2017 satoi ja paistoi Palvelunestohyökkäyksiä ei juurikaan nähty muutamaa uhkausta lukuunottamatta. Puhelut ja internet toimivat tavalliseen tapaan. Kun ENISA julkaisi raportin IoT:n parhaista käytännöistä, esineiden internetkin sai aurinkoa. Sen sijaan Microsoftin ja Applen tuotteiden vakavat haavoittuvuudet synkensivät kyberkelejä. Myös erilaiset tuotemerkkihuijaukset ja varastettujen Office 365 tunnusten hyödyntäminen mm. laskutushuijauksissa vähensivät poutapäiviä.

4 Palvelunestot

5 Palvelunestohyökkäystilastot Palvelunestohyökkäysten kuvaajat kerätään suoraan teleyrityksiltä, koska Viestintävirastoon ilmoitetaan vain murto-osa tapahtuneista palvelunestohyökkäyksistä.» Tilastoja kannattaa hyödyntää riskienhallinnassa. Lyhyet alle 15 min hyökkäykset ovat yleisimpiä (72 %), ja niitä on tuhansia vuodessa.» Booter- ja stresser-palveluiden ilmaishyökkäykset todennäköisin syy.» Onko teidän organisaatiossanne palveluita, jotka eivät saisi kaatua tai olla alhaalla edes lyhyitä aikoja? 60 % kaikista hyökkäyksistä ovat yli 1 Gbit/s. Viikoittain havaitaan myös yli 10 Gbit/s hyökkäyksiä Suomessa.» Kestääkö organisaationne infrastruktuuri volyymiltään yli 1 Gbt/s palvelunestohyökkäyksen? Suomeen kohdistuneiden palvelunestohyökkäysten volyymit ja kestot 2017/Q3. Keräämme tilaston suoraan teleyrityksiltä. Lähde: Telia. Seuraava tilasto: tammikuussa 2018

6 Palvelunestohyökkäykset ja niillä uhkailu Ahvenanmaata syys- ja lokakuussa piinanneet hyökkäykset ovat rauhoittuneet. Osa julkishallintoa kärsi marraskuussa palvelunestohyökkäyksistä, mutta näillä ei ollut vaikutuksia hallinnon palveluihin. Suomessa uhkailtiin palvelunestohyökkäyksillä Fancy Bearin ja Armada Collectiven nimissä. Uhkailujen yhteydessä tehtiin pieniä näytehyökkäyksiä, mutta varsinaista uhkausta ei toteutettu vaikka kiristysmaksun jätti maksamatta. Euroopassa on nähty isojakin hyökkäyksiä uhkailujen yhteydessä (volyymit n. 30 Gbit/s) Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltiin mm. palvelunestohyökkäyksiä pankkeja ja Viestintävirastoa vastaan vuosina Toinen miehistä tuomittiin vuoden ja 4 kuukauden pituiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä maksamaan asianomistajille yhteensä euron kustannukset. Toinen mies sai kolmen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Tuomiot eivät kirjoitushetkellä ole vielä lainvoimaisia. Suurimpia Suomessa lähiaikoina havaittuja palvelunestohyökkäyksiä: 2017/Q4: n. 57 Gbit/s (kesto alle 10 min) Hyökkäys jatkui 20 Gbit/s volyymillä n. 2 tuntia 2016: n. 280 Gbit/s (kesto 42 min)

7 Haittaohjelmat & haavoittuvuudet

8 Tietoturvapoikkeamat suomalaisissa verkoissa 2016 Havainnot kpl Alankomaat 0,55 % Tanska 0,37 % Puola 0,77 % Saksa 0,43 % Norja 0,35 % Ruotsi 0,35 % Suomi 0,29 % Viro 0,92 % Liettua 1,30 % Latvia 1,30 % 2017 Havainnot tammimarraskuu kpl Valko-Venäjä 2,31 % Venäjä 1,48 % Havaintojen määrä on keskimäärin vuoden 2015 tasolla. Mirai-botin leviäminen marrasjoulukuussa 2016 nosti lukemaa selvästi.

9 Haittaohjelmat ja haavoittuvuudet MacOS High Sierra käyttöjärjestelmän haavoittuvuus: käyttövaltuuksia on mahdollista korottaa suoraan koneelta ja tietyissä tapauksissa myös etänä. Microsoft Office toimisto-ohjelmiston Equation Editor -apuohjelmasta on korjattu kriittinen haavoittuvuus, jonka avulla hyökkääjä voi suorittaa omaa ohjelmakoodiaan kohteenaan olevalla koneella Officetiedoston avaamisen yhteydessä.» Haavoittuvuutta on jo käytetty hyökkäyksissä, mutta se on paikattu Microsoftin marraskuun päivityspaketissa. Haittaohjelmien levitys Microsoftin Office-ohjelmistojen ja sähköpostin DDE-toimintoa hyödyntämällä jatkuu. Aiemmin sama tehtiin makroilla.

10 Huijaukset & kalastelut

11 Huijaukset marraskuussa Kalasteltuja Office 365-tunnuksia on käytetty rikoksiin ja niiden valmisteluun» Tunnukset päätyvät rikollisten haltuun tietojenkalastelulla.» Tunnusten avulla rikollinen asentaa uhrinsa sähköpostiin uudelleenlähetyssäännön, jonka kautta saatuja tietoja hän voi käyttää esimerkiksi laskutushuijauksissa seuraavasti: 1. Yritys lähettää asiakkaalle laskun sähköpostiin. 2. Rikollinen seuraa laskuttavan yrityksen sähköpostia ja näkee laskuliikenteen. 3. Rikollinen lähettää saman laskun muutettuna omille tilitiedoilleen ja pahoittelee aiempaa virhettä. Vilpilliset verkkokaupat harhauttavat kuluttajia» Edes ylätason verkkotunnus ".fi" ei ole kotimaisuuden tai luotettavuuden tae. Huijausviestejä ja linkkejä tilausansoihin levitetty tekstiviesteitse Tietoja yritetään kalastella tunnettujen pankkien nimissä» Nordea, Danske Bank, OP ja S-pankki ovat edelleen yleisiä teemoja.» Myös Apple ID - ja PayPal-tunnuksia yritetään kalastella. Toimitusjohtajahuijaukset ovat edelleen yleisiä Tilausansat käyttivät luvatta tunnettuja tuotemerkkejä, esimerkiksi Prismaa, Giganttia, Netflixiä, HBO:ta, Postia ja Finnairia

12 Huijausyritykset 2017/ Toimitusjohtajahuijaus Tilausansa Kalastelu kesä heinä elo syys loka marras

13 Vakoilu

14 Verkkovakoilutilanteessa ajankohtaista Turla Iso-Britannian kyberturvallisuuskeskus NCSC-UK julkaisi kattavan teknisen raportin Turla-ryhmän käyttämistä työkaluista. NCSC-UK - Syyttää Venäjää kyberhyökkäyksistä. - Kehottaa kriittistä infrastruktuuria olemaan käyttämättä venäläisiä ohjelmistoja Vault 8 Wikileaks julkaisi lisää CIA:n käyttämiä kybervakoilutyökaluja. Tällä kertaa julkaistiin myös ohjemistojen lähdekoodeja. Viro Viro pidätti venäläisen miehen epäiltynä Viron valtionhallintoa vastaan suunnatun kyberhyökkäyksen valmistelusta.

15 Havainnointi- ja varoitusjärjestelmän (HAVARO) havainnot Vuosi 2016 Vuosi 2017 (tammi-marraskuu) Vakavuus Lukumäärä Punainen 395 Keltainen Vihreä Yhteensä Vakavuus Lukumäärä Punainen 563 Keltainen 1069 Vihreä Yhteensä Syyskuussa verkkoja skannattiin erittäin aktiivisesti.

16 Verkkojen toimivuus

17 Viestintäverkkojen toimivuus Vuosi 2016 A-luokka: 20 kpl B-luokka: 24 kpl C-luokka: 107 kpl Kaikki häiriöt: kpl Vuosi 2017 (tammi marraskuu) A-luokka: 8 kpl B-luokka: 17 kpl C-luokka: 51 kpl Kaikki häiriöt: (Q1 Q3) Teleyritysten ilmoittamat merkittävien häiriöiden määrät ovat selvästi pienemmät kuin vuonna Pienten häiriöiden määrä sen sijaan on lisääntynyt huomattavasti.

18 Viestintäverkkojen toimivuus Satojatuhansia käyttäjiä (A) Kymmeniätuhansia käyttäjiä (B) Tuhansia käyttäjiä (C) Tässä tilastossa on esitetty ainoastaan A-, B- ja C-vakavuusluokan toimivuushäiriöt. Niitä on vuosittain Pienempiä toimivuushäiriöitä teleyritykset korjaavat satoja päivittäin. Kaikkien häiriötilanteiden määrä on vuodessa.

19 IoT

20 Esineiden internetin (IoT) marraskuun yhteenveto EU:n verkko- ja tietoturvavirasto ENISA:n asiantuntijaryhmä julkaisi IoT-laitteiden tietoturvaraportin, joka sisältää ehdotuksen laitteiden tietoturvan vähimmäisvaatimuksista. Raportti ei ole velvoittava, mutta se kuvaa hyvin IoT-maailman tämänhetkisiä ongelmia. Yhdysvaltain kotimaan turvallisuuden virasto DHS:n asiantuntijat tekivät hallitun kokeen murtautua lentokentällä olevan Boeing 757 -lentokoneen tietojärjestelmiin radioteitse ja onnistuivat. Murtautuminen vaati ilmeisesti paljon aikaa, välineitä ja taitoa. Yksityiskohdat murtautumiskeinoista ovat salassa pidettäviä.

21 Tietoturva-alan kehitys

22 Ajankohtaiset lakiasiat NIS-direktiivin täytäntöönpanon valmistelu jatkuu kotimaassa ja EU:ssa» HE laeiksi Euroopan Unionin verkko- ja tietoturvadirektiivin täytäntöönpanoon liittyvien lakien muuttamisesta (LVM/1616/03/2016) oli kuulemisella asti» EU:n komissio valmistelee täytäntöönpanoasetusta digitaalisten palveluiden tietoturva- ja ilmoitusvaatimuksista» Jäsenvaltioiden yhteistyötä kehitetään muun muassa CSIRT-verkostossa Tunnistus- ja luottamuspalvelulain (617/2009) vahvan sähköisen tunnistuspalvelun tarjoajia koskeva luottamusverkostosääntely tuli voimaan » Lainmukaisen luottamusverkoston toimeenpano jatkuu» Tunnistuslakiin ehdotetut muutokset tulevat voimaan Ensitunnistamisen ketjuttamiselle enimmäishinnan asettaminen ja käytettävä menetelmä enimmäishinnan asettamiseksi Korjaus valvontamaksusäännökseen» Ensitunnistamisen ketjuttamisen enimmäishinnan asettamisen valmistelut aloitetaan jälkeen

23 Kyberasioihin liittyvää uutisointia maailmalta Tietoturva huolestuttaa laivojen konttien lastaussuunnitelmissa. Koska viestejä ei ole autentikoitu, lastattavan rahdin manipuloiminen on mahdollista esimerkiksi terroristisessa tai salakuljetustarkoituksessa. OVH-palveluntarjoajalla oli suurhäiriö Ranskassa miljoonaa www-sivustoa oli tavoittamattomissa.

24

Mitkä ovat vuoden 2017 keskeisimpiä tietoturvauhkia?

Mitkä ovat vuoden 2017 keskeisimpiä tietoturvauhkia? Mitkä ovat vuoden 2017 keskeisimpiä tietoturvauhkia? ja kuinka niiltä tulisi suojautua? 2.10.2017 Julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden teemaviikko Tietoturva- ja kyberturvallisuusluennot Turvaamme

Lisätiedot

#kybersää tammikuu 2018

#kybersää tammikuu 2018 #kybersää tammikuu 2018 #kybersää kertoo kuukauden merkittävistä tietoturvapoikkeamista ja -ilmiöistä. Tarkoituksena on antaa lukijalle nopea kokonaiskuva siitä, mitä kyberturvallisuuskentällä on kauden

Lisätiedot

#kybersää helmikuu 2018

#kybersää helmikuu 2018 #kybersää helmikuu 2018 #kybersää kertoo kuukauden merkittävistä tietoturvapoikkeamista ja -ilmiöistä. Tarkoituksena on antaa lukijalle nopea kokonaiskuva siitä, mitä kyberturvallisuuskentällä on kauden

Lisätiedot

#kybersää 05/2018 #kybersää

#kybersää 05/2018 #kybersää #kybersää 05/2018 #kybersää kertoo kuukauden merkittävistä tietoturvapoikkeamista ja -ilmiöistä. Lukija saa nopean kokonaiskuvan siitä, mitä kyberturvallisuuskentällä on kauden aikana tapahtunut. Tilanne

Lisätiedot

#kybersää maaliskuu 2018

#kybersää maaliskuu 2018 #kybersää maaliskuu 2018 #kybersää kertoo kuukauden merkittävistä tietoturvapoikkeamista ja -ilmiöistä. Tarkoituksena on antaa lukijalle nopea kokonaiskuva siitä, mitä kyberturvallisuuskentällä on kauden

Lisätiedot

#kybersää 04/2018 #kybersää

#kybersää 04/2018 #kybersää #kybersää 04/2018 #kybersää kertoo kuukauden merkittävistä tietoturvapoikkeamista ja -ilmiöistä. Lukija saa nopean kokonaiskuvan siitä, mitä kyberturvallisuuskentällä on kauden aikana tapahtunut. Tilanne

Lisätiedot

Kyberturvallisuus yritysten arkipäivää

Kyberturvallisuus yritysten arkipäivää Kyberturvallisuus yritysten arkipäivää Enterprise 2017 buustia, bittejä ja bisnestä Kauto Huopio Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus 2 Tietoturvapalvelut huoltovarmuuskriittisille yrityksille Tietoturvaloukkausten

Lisätiedot

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen palvelut tietoturvaloukkaustilanteissa. Kauto Huopio

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen palvelut tietoturvaloukkaustilanteissa. Kauto Huopio Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen palvelut tietoturvaloukkaustilanteissa Kauto Huopio Mikä on Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus? Kyberturvallisuuskeskus on Kansallinen tietoturvaviranomainen,

Lisätiedot

#kybersää 06/2018 #kybersää

#kybersää 06/2018 #kybersää #kybersää 06/2018 #kybersää kertoo kuukauden merkittävistä tietoturvapoikkeamista ja -ilmiöistä. Lukija saa nopean kokonaiskuvan siitä, mitä kyberturvallisuuskentällä on kauden aikana tapahtunut. Tilanne

Lisätiedot

Ajankohtaista kyberturvallisuudesta. Johtaja Jarkko Saarimäki

Ajankohtaista kyberturvallisuudesta. Johtaja Jarkko Saarimäki Ajankohtaista kyberturvallisuudesta Johtaja Jarkko Saarimäki Jarkko Saarimäki 8.5.2017 2 Jarkko Saarimäki 8.5.2017 3 http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/towards-5g Useita limittäisiä verkkoja, erilaisia

Lisätiedot

#kybersää 09/2018 #kybersää

#kybersää 09/2018 #kybersää #kybersää 09/2018 #kybersää kertoo kuukauden merkittävistä tietoturvapoikkeamista ja -ilmiöistä. Lukija saa nopean kokonaiskuvan siitä, mitä kyberturvallisuuskentällä on kauden aikana tapahtunut. Tilanne

Lisätiedot

#kybersää 08/2018 #kybersää

#kybersää 08/2018 #kybersää #kybersää 08/2018 #kybersää kertoo kuukauden merkittävistä tietoturvapoikkeamista ja -ilmiöistä. Lukija saa nopean kokonaiskuvan siitä, mitä kyberturvallisuuskentällä on kauden aikana tapahtunut. Tilanne

Lisätiedot

Kyberturvallisuus vuosi 2018, 2019 & #kybersää? VAHTI-päivä Tilannekuvapalveluiden ja yhteistyöverkostojen päällikkö Jarna Hartikainen

Kyberturvallisuus vuosi 2018, 2019 & #kybersää? VAHTI-päivä Tilannekuvapalveluiden ja yhteistyöverkostojen päällikkö Jarna Hartikainen Kyberturvallisuus vuosi 2018, 2019 & #kybersää? VAHTI-päivä 14.12.2018 Tilannekuvapalveluiden ja yhteistyöverkostojen päällikkö Jarna Hartikainen Kyberturvallisuuskeskuksen päätoiminnot Regulaatiotehtävät

Lisätiedot

Kyberturvallisuuden tila Suomessa Jarkko Saarimäki Johtaja

Kyberturvallisuuden tila Suomessa Jarkko Saarimäki Johtaja Kyberturvallisuuden tila Suomessa Jarkko Saarimäki Johtaja Jarkko Saarimäki, johtaja 16.6.2016 1 Jarkko Saarimäki, johtaja 16.6.2016 2 http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/towards-5g Useita limittäisiä

Lisätiedot

#kybersää 07/2018 #kybersää

#kybersää 07/2018 #kybersää #kybersää 07/2018 #kybersää kertoo kuukauden merkittävistä tietoturvapoikkeamista ja -ilmiöistä. Lukija saa nopean kokonaiskuvan siitä, mitä kyberturvallisuuskentällä on kauden aikana tapahtunut. Tilanne

Lisätiedot

Kyberturvallisuuden tila ja sähköinen tunnistaminen. FINAS-päivä

Kyberturvallisuuden tila ja sähköinen tunnistaminen. FINAS-päivä Kyberturvallisuuden tila ja sähköinen tunnistaminen FINAS-päivä 26.1.2017 Vahva sähköinen tunnistaminen ja sähköiset luottamuspalvelut Vahva sähköinen tunnistaminen tarkoittaa tunnistus- ja luottamuspalvelulain

Lisätiedot

#kybersää 11/2018. rauhallinen huolestuttava vakava

#kybersää 11/2018. rauhallinen huolestuttava vakava #kybersää 11/2018 #kybersää kertoo kuukauden merkittävistä tietoturvapoikkeamista ja -ilmiöistä. Lukija saa nopean kokonaiskuvan siitä, mitä kyberturvallisuuskentällä on kauden aikana tapahtunut. Tilanne

Lisätiedot

Missä Suomen kyberturvallisuudessa mennään -Kyberturvallisuuskeskuksen näkökulma

Missä Suomen kyberturvallisuudessa mennään -Kyberturvallisuuskeskuksen näkökulma Missä Suomen kyberturvallisuudessa mennään -Kyberturvallisuuskeskuksen näkökulma Apulaisjohtaja Jarkko Saarimäki 20.11.2015 Jatkuva tavoitettavuus ja läsnäolo verkossa Tieto digitalisoituu Langattomuuden

Lisätiedot

#kybersää 10/2018 #kybersää

#kybersää 10/2018 #kybersää #kybersää 10/2018 #kybersää kertoo kuukauden merkittävistä tietoturvapoikkeamista ja -ilmiöistä. Lukija saa nopean kokonaiskuvan siitä, mitä kyberturvallisuuskentällä on kauden aikana tapahtunut. Tilanne

Lisätiedot

Maaliskuu 2019 #KYBERSÄÄ

Maaliskuu 2019 #KYBERSÄÄ Maaliskuu 2019 #KYBERSÄÄ #kybersää kertoo kuukauden merkittävistä tietoturvapoikkeamista ja -ilmiöistä. Lukija saa nopean kokonaiskuvan siitä, mitä kyberturvallisuuskentällä on kauden aikana tapahtunut.

Lisätiedot

Kyberturvallisuus ja finanssialaan kohdistuvat kyberuhat. Tomi Hasu Kyberturvallisuuskeskus

Kyberturvallisuus ja finanssialaan kohdistuvat kyberuhat. Tomi Hasu Kyberturvallisuuskeskus Kyberturvallisuus ja finanssialaan kohdistuvat kyberuhat Tomi Hasu Kyberturvallisuuskeskus 6.10.2015 1 Kyberturvallisuutta vai tietoturvallisuutta? Tietoturvallisuus koskee tietojärjestelmien ja verkkojen

Lisätiedot

Tammikuu 2019 #KYBERSÄÄ

Tammikuu 2019 #KYBERSÄÄ Tammikuu 2019 #KYBERSÄÄ #kybersää kertoo kuukauden merkittävistä tietoturvapoikkeamista ja -ilmiöistä. Lukija saa nopean kokonaiskuvan siitä, mitä kyberturvallisuuskentällä on kauden aikana tapahtunut.

Lisätiedot

Huhtikuu 2019 #KYBERSÄÄ

Huhtikuu 2019 #KYBERSÄÄ Huhtikuu 2019 #KYBERSÄÄ #kybersää kertoo kuukauden merkittävistä tietoturvapoikkeamista ja -ilmiöistä. Lukija saa nopean kokonaiskuvan siitä, mitä kyberturvallisuuskentällä on kauden aikana tapahtunut.

Lisätiedot

Kybersää. Syyskuu

Kybersää. Syyskuu Kybersää Syyskuu 2019 1 #kybersää kertoo kuukauden merkittävistä tietoturvapoikkeamista ja -ilmiöistä. Lukija saa nopean kokonaiskuvan siitä, mitä kyberturvallisuuskentällä on kauden aikana tapahtunut.

Lisätiedot

Tieto ja turvallisuus SOTE:n ytimessä. 3T-tapahtuma, Jyväskylä, Perttu Halonen

Tieto ja turvallisuus SOTE:n ytimessä. 3T-tapahtuma, Jyväskylä, Perttu Halonen Tieto ja turvallisuus SOTE:n ytimessä 3T-tapahtuma, Jyväskylä, 2.11.2017 Perttu Halonen Vapaus, tasa-arvo, luottamus Viestintävirasto takaa toimivan tietoyhteiskunnan tietoturva-asiantuntija Perttu Halonen

Lisätiedot

Kyberturvallisuus. Jarkko Saarimäki Turvallisuussääntelyryhmän päällikkö

Kyberturvallisuus. Jarkko Saarimäki Turvallisuussääntelyryhmän päällikkö Kyberturvallisuus Jarkko Saarimäki Turvallisuussääntelyryhmän päällikkö Kyberturvallisuuskeskuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuuus Kansallinen CERT-toiminto; ohjeet, tiedotteet, haavoittuvuuskoordinaatio

Lisätiedot

Fi-verkkotunnus yksilöllinen ja suomalainen

Fi-verkkotunnus yksilöllinen ja suomalainen Fi-verkkotunnus yksilöllinen ja suomalainen Fi-verkkotunnus yksilöllinen ja suomalainen 2 Fi-verkkotunnus on yhtä supisuomalainen asia kuin sauna ja joulupukki. Se on merkki turvallisuudesta ja luotettavuudesta.

Lisätiedot

Kybersää. Heinäkuu

Kybersää. Heinäkuu Kybersää Heinäkuu 2019 1 #kybersää kertoo kuukauden merkittävistä tietoturvapoikkeamista ja -ilmiöistä. Lukija saa nopean kokonaiskuvan siitä, mitä kyberturvallisuuskentällä on kauden aikana tapahtunut.

Lisätiedot

Tietoturvailmiöt 2014

Tietoturvailmiöt 2014 Tietoturvailmiöt 2014 1 Tietoturvailmiöt 2014 Heikkouksia internetin rakenteissa, nettihuijauksia ja kohdistettuja hyökkäyksiä Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen havaintojen mukaan vuoden 2014

Lisätiedot

Miten varmistat taloteknisten järjestelmien tietoturvallisuuden?

Miten varmistat taloteknisten järjestelmien tietoturvallisuuden? Miten varmistat taloteknisten järjestelmien tietoturvallisuuden? Paloturvallisuuspäivät, Helsinki 13.12.2017 Sami Orasaari Tietoturva-asiantuntija Viestintävirasto / Kyberturvallisuuskeskus Esityksen sisältö:

Lisätiedot

Miksi kyberturvallisuus on tärkeää? Ajankohtaiset uhat ja niiltä suojautuminen Mikko Viitaila

Miksi kyberturvallisuus on tärkeää? Ajankohtaiset uhat ja niiltä suojautuminen Mikko Viitaila Miksi kyberturvallisuus on tärkeää? Ajankohtaiset uhat ja niiltä suojautuminen Mikko Viitaila Mikko Viitaila 13.10.2016 2 Arkemme on muuttunut peruuttamattomasti Mikko Viitaila 13.10.2016 3 Mikä on kyberuhka?

Lisätiedot

Direktiivi Euroopan sähköisen viestinnän säännöstöstä

Direktiivi Euroopan sähköisen viestinnän säännöstöstä Direktiivi Euroopan sähköisen viestinnän säännöstöstä Sidosryhmätilaisuus 16.11.2018 Sini Wirén, viestintäneuvos Komission direktiiviehdotus annettiin syyskuussa 2016 Direktiiviehdotus sisältää päivitettynä

Lisätiedot

Digiturvallisuus klo tila A 3.6 Tietoturva tiedonhallintalaissa, johtava asiantuntija Kirsi Janhunen, väestörekisterikeskus

Digiturvallisuus klo tila A 3.6 Tietoturva tiedonhallintalaissa, johtava asiantuntija Kirsi Janhunen, väestörekisterikeskus Digiturvallisuus 12.9.2019 klo 12-12.45 tila A 3.6 Tietoturva tiedonhallintalaissa, johtava asiantuntija Kirsi Janhunen, väestörekisterikeskus Tietoturvaloukkaukset ja niistä ilmoittaminen, tilannekuva-

Lisätiedot

HMV-sääntelyn tiekartta. Viestintämarkkinapäivä 8.10.2013 Apulaisjohtaja Marja Lehtimäki, markkinat

HMV-sääntelyn tiekartta. Viestintämarkkinapäivä 8.10.2013 Apulaisjohtaja Marja Lehtimäki, markkinat HMV-sääntelyn tiekartta Viestintämarkkinapäivä 8.10.2013 Apulaisjohtaja Marja Lehtimäki, markkinat Sisältö HMV-sääntely» Mitä ja miksi? HMV-sääntelyn punainen lanka Tiekartta 2013 2017» HMV-analyysit ja

Lisätiedot

Ajankohtaiset kyberuhat terveydenhuollossa

Ajankohtaiset kyberuhat terveydenhuollossa Ajankohtaiset kyberuhat terveydenhuollossa Esitelmän sisältö Tällä hetkellä pinnalla olevat kyberuhkat Onko terveydenhuollon järjestelmät rakennettu kestämään kyberhyökkäyksiä? Kiristyshaittaohjelmat Terveydenhuoltoalan

Lisätiedot

Lausuntopyyntö Euroopan unionin verkko- ja tietoturvadirektiivin täytäntöönpanoon liittyvien lakien muuttamisesta annetuista laeista

Lausuntopyyntö Euroopan unionin verkko- ja tietoturvadirektiivin täytäntöönpanoon liittyvien lakien muuttamisesta annetuista laeista Viestintävirasto Lausunto 20.10.2017 Asia: LVM/1616/03/2016 Lausuntopyyntö Euroopan unionin verkko ja tietoturvadirektiivin täytäntöönpanoon liittyvien lakien muuttamisesta annetuista laeista Yleiset huomiot

Lisätiedot

Pikaopas. Tietoturva, GDPR ja NIS. Version 3.0

Pikaopas. Tietoturva, GDPR ja NIS. Version 3.0 Pikaopas Tietoturva, GDPR ja NIS Version 3.0 GDPR henkilötietojen suojaus EU:n uusi tietosuoja-asetus tuli voimaan 25.5.2018 kaikissa EU-valtioissa. Asetus syrjäyttää ja korvaa aikaisemman henkilötietojen

Lisätiedot

REKISTERÖIDYT YÖPYMISET LISÄÄNTYIVÄT OULUSSA KOLME PROSENTTIA EDELLISVUODESTA

REKISTERÖIDYT YÖPYMISET LISÄÄNTYIVÄT OULUSSA KOLME PROSENTTIA EDELLISVUODESTA OULUN MATKAILUTILASTOT VUOSI 217 REKISTERÖIDYT YÖPYMISET LISÄÄNTYIVÄT OULUSSA KOLME PROSENTTIA EDELLISVUODESTA Vuonna 217 Oulussa kirjattiin 64 tuhatta yöpymistä, joista suomalaisille 58 tuhatta ja ulkomaalaisille

Lisätiedot

REKISTERÖIDYT YÖPYMISET LISÄÄNTYIVÄT OULUSSA YHDEKSÄN PROSENTTIA EDELLISVUODESTA

REKISTERÖIDYT YÖPYMISET LISÄÄNTYIVÄT OULUSSA YHDEKSÄN PROSENTTIA EDELLISVUODESTA OULUN MATKAILUTILASTOT VUOSI 217 REKISTERÖIDYT YÖPYMISET LISÄÄNTYIVÄT OULUSSA YHDEKSÄN PROSENTTIA EDELLISVUODESTA Vuonna 217 Oulussa kirjattiin 635 tuhatta yöpymistä, joista suomalaisille 533 tuhatta ja

Lisätiedot

22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19

22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19 22.7.2010 Euroopan unionin virallinen lehti L 189/19 KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 19 päivänä heinäkuuta 2010, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/49/EY 7 artiklassa tarkoitetuista yhteisistä

Lisätiedot

Palvelunestohyökkäykset. Abuse-seminaari Sisältö

Palvelunestohyökkäykset. Abuse-seminaari Sisältö Palvelunestohyökkäykset Abuse-seminaari 2009 Kauto Huopio Vanhempi tietoturva-asiantuntija CERT-FI Sisältö Havaintoja nykytilanteesta Hyökkäysmenetelmistä Havaintoja uusimmista tapauksista Varautuminen

Lisätiedot

Lapin matkailu. lokakuu 2016

Lapin matkailu. lokakuu 2016 Lapin matkailu lokakuu 2016 Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat 7,0 prosenttia Lokakuussa 2016 Lapissa yövyttiin 87 tuhatta yötä, joista suomalaiset yöpyivät 65 tuhatta yötä ja ulkomaalaiset 23 tuhatta yötä.

Lisätiedot

REKISTERÖIDYT YÖPYMISET LISÄÄNTYIVÄT OULUSSA KOLME PROSENTTIA EDELLISVUODESTA

REKISTERÖIDYT YÖPYMISET LISÄÄNTYIVÄT OULUSSA KOLME PROSENTTIA EDELLISVUODESTA OULUN MATKAILUTILASTOT VUOSI 2018 REKISTERÖIDYT YÖPYMISET LISÄÄNTYIVÄT OULUSSA KOLME PROSENTTIA EDELLISVUODESTA Vuonna 2018 Oulussa kirjattiin 655 tuhatta yöpymistä, joista suomalaisille 548 tuhatta ja

Lisätiedot

Tietoturvapalvelut huoltovarmuuskriittisille toimijoille

Tietoturvapalvelut huoltovarmuuskriittisille toimijoille Tietoturvapalvelut huoltovarmuuskriittisille toimijoille 2008-11-12 TIVA @Oulu Erka Koivunen Yksikön päällikkö CERT-FI CERT-FI:n esittely CERT-FI kansallinen CERT-viranomainen Coordinated CERT == Computer

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.1.2012 K(2012) 430 lopullinen KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 25.1.2012, kansalaisaloitteesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 211/2011

Lisätiedot

Kyber uhat. Heikki Silvennoinen, Miktech oy /Safesaimaa 6.9.2013

Kyber uhat. Heikki Silvennoinen, Miktech oy /Safesaimaa 6.9.2013 Kyber uhat Heikki Silvennoinen, Miktech oy /Safesaimaa 6.9.2013 Taustaa Kyberturvallisuus on kiinteä osa yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta Suomi on tietoyhteiskuntana riippuvainen tietoverkkojen ja -järjestelmien

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.10.2014 C(2014) 7461 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.10.2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1305/2013 liitteen I sekä Euroopan

Lisätiedot

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 21.9.2018 COM(2018) 651 final ANNEX LIITE asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE potilaan oikeuksien soveltamisesta rajatylittävässä terveydenhuollossa

Lisätiedot

23.9.2014. Kyberturvallisuuskatsaus

23.9.2014. Kyberturvallisuuskatsaus 23.9.2014 Kyberturvallisuuskatsaus 3/2014 Sisällysluettelo Johdanto... 3 Tietoturva tilastojen valossa... 4 1 Autoreporter... 4 1.1 Haittaohjelmahavainnot... 4 1.2 Haittaohjelmahavainnot eri teleyritysten

Lisätiedot

Itämeren alueen ohjelma Kansallisen työryhmän puheenjohtaja Matti Lipsanen

Itämeren alueen ohjelma Kansallisen työryhmän puheenjohtaja Matti Lipsanen Itämeren alueen ohjelma 2014+ Kansallisen työryhmän puheenjohtaja Matti Lipsanen 5.6.2013 Itämeren alueen ohjelma Baltic Sea Region Programme 2014+ Euroopan alueellisen yhteistyön (EAY) ohjelmia Valmisteilla

Lisätiedot

Matkailun suuralueet sekä maakunnat

Matkailun suuralueet sekä maakunnat Matkailuvuosi 2017 Matkailun suuralueet sekä maakunnat Lähde: Visit Finlandin Rudolf-tilastopalvelu, Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Huomioitavaa vuositulosten vertailussa: Majoitustilaston

Lisätiedot

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2 Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat 08/06/2017 First name 7.6.2017 Last name 2 Ulkomaisten yöpymisten määrä ja osuus kaikista alueen yöpymisistä sekä muutos edellisvuoteen matkailun

Lisätiedot

Tietoturvan vuosi Viestintäviraston julkaisu 001/2018 J

Tietoturvan vuosi Viestintäviraston julkaisu 001/2018 J Tietoturvan vuosi 2017 Viestintäviraston julkaisu 001/2018 J Sisällys Ainutlaatuisella yhteistyöllä tehdään maailman parhaita tietoturvapalveluita 5 TOP5-uhat ja -ratkaisut Ainutlaatuisella yhteistyöllä

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. heinäkuuta 2015 (OR. en) 11130/15 ASIM 62 RELEX 633 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat Ed. asiak. nro: 10830/2/15 REV 2 ASIM

Lisätiedot

Tietoverkot ja käyttäjät hallitseeko tietoturvaa enää kukaan?

Tietoverkot ja käyttäjät hallitseeko tietoturvaa enää kukaan? Tietoverkot ja käyttäjät hallitseeko tietoturvaa enää kukaan? HANSEL ICT-päivä 26.9.2013 Wanha Satama Protecting the irreplaceable www.f-secure.com Sisältö Haittaohjelmat vai urkinta suurin uhka? Tietoturvan

Lisätiedot

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Espanja 50 236 1,6 44 468-1,6 50 271-1,7 30 500 Kreikka 17 306 Iso-Britannia 11 204-7,5 10 037 21,7 2 940 44,3 866 Alankomaat 9 736 23,3 11 472 30,4 7 444

Lisätiedot

Turvallinen netin käyttö

Turvallinen netin käyttö Turvallinen netin käyttö Käyttäjän tietoturva Esityksen tekijä: Tiitus Halonen / Tietokonehuolto CDT www.tietokonehuoltocdt.fi 040 574 6275 Aiheet Nettiselaimen turvallinen käyttö Sähköpostin turvallinen

Lisätiedot

Pörssi-illat maaliskuu 2011 Varatoimitusjohtaja, talousjohtaja Pekka Vähähyyppä

Pörssi-illat maaliskuu 2011 Varatoimitusjohtaja, talousjohtaja Pekka Vähähyyppä Varatoimitusjohtaja, talousjohtaja Pekka Vähähyyppä 1 Stockmann-konserni lyhyesti Kansainvälinen vähittäiskaupan yritys, joka on perustettu vuonna 1862 Kolme liiketoimintayksikköä: tavarataloryhmä, Lindex

Lisätiedot

Bryssel COM(2016) 85 final ANNEX 4 LIITE. asiakirjaan

Bryssel COM(2016) 85 final ANNEX 4 LIITE. asiakirjaan EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.2. COM() 85 final ANNEX 4 LIITE asiakirjaan Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle Tilannekatsaus Euroopan muuttoliikeagendaan sisältyvien ensisijaisten

Lisätiedot

Verkkomaksuprosessi keskeytyy. 100 henkilöä etenee kassalle

Verkkomaksuprosessi keskeytyy. 100 henkilöä etenee kassalle Klarna Perustettu vuonna 2005 verkkokauppaan tuotiin helppo ja turvallinen maksutapa, jonka ansiosta asiakkaasi saa tilaamansa tuotteet ennen niiden maksamista. Globaali markkinajohtaja jälkikäteismaksamisessa

Lisätiedot

EU:n liikenneturvallisuusohjelma tuottaa hyviä tuloksia tavoite 25 000 ihmishengen säästämisestä Euroopan teillä voidaan saavuttaa vuonna 2010

EU:n liikenneturvallisuusohjelma tuottaa hyviä tuloksia tavoite 25 000 ihmishengen säästämisestä Euroopan teillä voidaan saavuttaa vuonna 2010 IP/07/584 Bryssel, 27 april 2007 EU:n liikenneturvallisuusohjelma tuottaa hyviä tuloksia tavoite 25 000 ihmishengen säästämisestä Euroopan teillä voidaan saavuttaa vuonna 2010 Euroopan komissio käynnisti

Lisätiedot

Teleyritysten rooli älykkään infran mahdollistajana

Teleyritysten rooli älykkään infran mahdollistajana Teleyritysten rooli älykkään infran mahdollistajana Verkostomessut, Tampere 23.1.2019 Elina Ussa, FiCom ry FiCom ry FiCom on ICT-alan suomalainen edunvalvoja, jonka tavoitteena on edistää jäsentensä liiketoimintamahdollisuuksia

Lisätiedot

A8-0321/78

A8-0321/78 17.10.2018 A8-0321/78 Tarkistus 78 Keith Taylor Verts/ALE-ryhmän puolesta Mietintö A8-0321/2018 Andrzej Grzyb Puhtaiden ja energiatehokkaiden tieliikenteen moottoriajoneuvojen edistäminen (COM(2017)0653

Lisätiedot

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Ruotsi 141 968 4,1 139 575 2,8 158 746 2,8 170 449 Saksa 123 102-6,1 126 281-4,5 161 558 6,9 159 303 Espanja 104 817 10,5 103 791 16,2 126 347 21,1 114 954

Lisätiedot

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Ruotsi 141 968 4,1 139 575 2,8 158 746 2,8 170 449 Saksa 123 102-6,1 126 281-4,5 161 558 6,9 159 303 Espanja 104 817 10,5 103 791 16,2 126 347 21,1 114 954

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU PÄÄTÖS, annettu 13.1.2016,

KOMISSION DELEGOITU PÄÄTÖS, annettu 13.1.2016, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.1.2016 C(2016) 1 final KOMISSION DELEGOITU PÄÄTÖS, annettu 13.1.2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2005/36/EY liitteen V muuttamisesta siltä osin kuin on kyse

Lisätiedot

Lausuntopyyntö Euroopan unionin verkko- ja tietoturvadirektiivin täytäntöönpanoon liittyvien lakien muuttamisesta annetuista laeista

Lausuntopyyntö Euroopan unionin verkko- ja tietoturvadirektiivin täytäntöönpanoon liittyvien lakien muuttamisesta annetuista laeista CSCTieteen tietotekniikan keskus Oy Lausunto 17.10.2017 Asia: LVM/1616/03/2016 Lausuntopyyntö Euroopan unionin verkko ja tietoturvadirektiivin täytäntöönpanoon liittyvien lakien muuttamisesta annetuista

Lisätiedot

Vesihuolto päivät #vesihuolto2018

Vesihuolto päivät #vesihuolto2018 TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Vesihuolto 2018 -päivät #vesihuolto2018 Kyber-turva-vesi-hanke Heimo Pentikäinen Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy Esityksen sisältö: Perustiedot Hankkeessa laaditut ohjeet

Lisätiedot

Suojaamattomia automaatiolaitteita suomalaisissa verkoissa

Suojaamattomia automaatiolaitteita suomalaisissa verkoissa Suojaamattomia automaatiolaitteita suomalaisissa verkoissa 29.6.2015 Sisällysluettelo Suojaamattomia automaatiolaitteita suomalaisissa verkoissa... 3 Keskeisiä tuloksia ja havaintoja... 3 Mahdollisia uhkia...

Lisätiedot

Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat viisi prosenttia. Kasvua sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 23 miljoonaa euroa

Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat viisi prosenttia. Kasvua sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 23 miljoonaa euroa HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MARRASKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat viisi prosenttia Marraskuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 273 000 yöpymistä, joista suomalaisille 152 000 ja ulkomaalaisille

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön selvitys tietoyhteiskuntakaaresta

Liikenne- ja viestintäministeriön selvitys tietoyhteiskuntakaaresta Liikenne- ja viestintäministeriön selvitys tietoyhteiskuntakaaresta O 42/2017 vp Liikenne- ja viestintävaliokunta 26.9.2017 1 Liikenne- ja viestintäministeriön selvityksen tausta Tietoyhteiskuntakaari

Lisätiedot

TARTTIS TEHDÄ JOTAKIN! Juha-Matti Heljaste F-Secure Oyj

TARTTIS TEHDÄ JOTAKIN! Juha-Matti Heljaste F-Secure Oyj TARTTIS TEHDÄ JOTAKIN! Juha-Matti Heljaste F-Secure Oyj ON OLEMASSA KAHDENLAISIA YRITYKSIÄ: 1. NE JOIHIN ON MURTAUDUTTU 2. NE JOTKA EIVÄT VIELÄ TIEDÄ SITÄ F-Secure tarjoaa kehittyneitä kyberturvallisuuspalveluita

Lisätiedot

Pyydämme yritystänne täyttämään oheisen vuotta 2009 koskevan lomakkeen 15.3.2010 mennessä.

Pyydämme yritystänne täyttämään oheisen vuotta 2009 koskevan lomakkeen 15.3.2010 mennessä. VUOSIRAPORTIN KYSYMYKSET 1 (5) SE LAITTEIDEN VUOSIRAPORTTI 2009 SE laitteiden vuosiraportointi kuuluu kaikille sähkö ja elektroniikkalaitetuottajille Suomessa toimiva yritys, joka: valmistaa ja myy sähkö

Lisätiedot

Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö kyberturvallisuudessa. Johtaja Kirsi Karlamaa

Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö kyberturvallisuudessa. Johtaja Kirsi Karlamaa Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö kyberturvallisuudessa Tietoturvaloukkausten käsittelyn tukeminen Kyberturvallisuuskeskus toimii kansallisena tietoturvaloukkausilmoitusten ja vika- ja häiriöilmoitusten

Lisätiedot

Tuntematon uhka Mikä se on ja miten siltä suojaudutaan

Tuntematon uhka Mikä se on ja miten siltä suojaudutaan Tuntematon uhka Mikä se on ja miten siltä suojaudutaan Valtori Tietoturvaseminaari 2014 2.4.2014 Agenda Agenda Yritysesittely Tuntematon uhka -tutkimus Suojautumiskeinot 1 KPMG yrityksenä KPMG on maailmanlaajuinen

Lisätiedot

TUTKI OMAT TIETOTURVA-AUKKOSI. ENNEN KUIN JOKU MUU TEKEE SEN PUOLESTASI. F-Secure Radar Ville Korhonen

TUTKI OMAT TIETOTURVA-AUKKOSI. ENNEN KUIN JOKU MUU TEKEE SEN PUOLESTASI. F-Secure Radar Ville Korhonen TUTKI OMAT TIETOTURVA-AUKKOSI. ENNEN KUIN JOKU MUU TEKEE SEN PUOLESTASI. F-Secure Radar Ville Korhonen ON OLEMASSA KAHDENLAISIA YRITYKSIÄ: 1. NE JOIHIN ON MURTAUDUTTU 2. NE JOTKA EIVÄT VIELÄ TIEDÄ SITÄ

Lisätiedot

Itämeren alueen ohjelma 2014-2020 Interreg Baltic Sea Region. Matti Lipsanen Lappeenranta 19.11.2014

Itämeren alueen ohjelma 2014-2020 Interreg Baltic Sea Region. Matti Lipsanen Lappeenranta 19.11.2014 2014-2020 Interreg Baltic Sea Region Matti Lipsanen Lappeenranta 19.11.2014 Euroopan alueellisen yhteistyön (EAY) ohjelma (jälleen Interreg ) Järjestyksessä neljäs Itämeren alueen ohjelma Taustalla EU:n

Lisätiedot

Euroopan parlamentin kokoonpano vuoden 2014 vaalien jälkeen

Euroopan parlamentin kokoonpano vuoden 2014 vaalien jälkeen P7_TA(2013)0082 Euroopan parlamentin kokoonpano vuoden 2014 vaalien jälkeen Euroopan parlamentin päätöslauselma 13. maaliskuuta 2013 Euroopan parlamentin kokoonpanosta vuoden 2014 vaalien jälkeen (2012/2309(INL))

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELSINGIN MATKAILUTILASTOT ELOKUU 2016 Yöpymiset vähenivät vajaan prosentin Elokuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 404 000 yöpymistä, joista suomalaisille 157 000 ja ulkomaalaisille 247 000 yötä. Suomalaisten

Lisätiedot

YRITTÄJÄKYSELY 2017 TUTKIMUSRAPORTTI: TIETOTURVA

YRITTÄJÄKYSELY 2017 TUTKIMUSRAPORTTI: TIETOTURVA YRITTÄJÄKYSELY 207 TUTKIMUSRAPORTTI: TIETOTURVA Mikä huolestuttaa tietoturvassa? Pk-yrittäjillä on yksi huolenaihe ylitse muiden mitä tulee tieto-/kyberturvallisuuteen: haittaohjelmat. Ne mainitsee vuoden

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON ASETUS VAHVAN SÄHKÖISEN TUNNISTUSPALVELUN TARJOAJI- EN LUOTTAMUSVERKOSTOSTA

VALTIONEUVOSTON ASETUS VAHVAN SÄHKÖISEN TUNNISTUSPALVELUN TARJOAJI- EN LUOTTAMUSVERKOSTOSTA LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Viestintäneuvos 27.10.2015 Kreetta Simola LUONNOS VALTIONEUVOSTON ASETUS VAHVAN SÄHKÖISEN TUNNISTUSPALVELUN TARJOAJI- EN LUOTTAMUSVERKOSTOSTA Taustaa Vuoden

Lisätiedot

Taxfree myynti kasvoi, kasvua odotettavissa myös vuodenvaihteen venäläismatkailuun

Taxfree myynti kasvoi, kasvua odotettavissa myös vuodenvaihteen venäläismatkailuun 1 Rekisteröidyt yöpymiset vähenivät 19,9 prosenttia n seudulla Lokakuussa 2016 n seudulla yövyttiin 10 000 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 7 800 yötä ja ulkomaalaiset 2 200 yötä (venäläiset 922 yötä).

Lisätiedot

LIITE. Euroopan parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset.

LIITE. Euroopan parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset. EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.3.2014 COM(2014) 196 ANNEX 1 LIITE parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS

Lisätiedot

5581/16 ADD 1 team/sl/si 1 DGE 2B

5581/16 ADD 1 team/sl/si 1 DGE 2B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. huhtikuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0027 (COD) 5581/16 ADD 1 EHDOTUS NEUVOSTON PERUSTELUIKSI Asia: TELECOM 7 DATAPROTECT 6 CYBER 4 MI 37 CSC

Lisätiedot

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2015*

Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 2015* 35 59 639 569 64 87 653 149 659 86 611 992 595 984 698 285 72 239 87 16 763 769 696 936 Matkailun tunnuslukuja Etelä-Savossa 215* 17.3.216/jk Yöpymiset Koko maassa majoitusliikkeiden rekisteröityjen yöpymisten

Lisätiedot

Matkailun kehitys maakunnissa

Matkailun kehitys maakunnissa Matkailun kehitys maakunnissa 2015 15.3.2015 Helsingin seudulla liki puolet matkailijoista ulkomaisia Ulkomaisten yöpymisten määrä ja osuus kaikista alueen yöpymisistä sekä muutos edellisvuoteen matkailun

Lisätiedot

Tilastonäkymä: Yksityinen eurooppayhtiö

Tilastonäkymä: Yksityinen eurooppayhtiö Tilastonäkymä: Yksityinen eurooppayhtiö 09/10/2007-19/11/2007 Kriteereitä vastaavia vastauksia: 517/517 OSALLISTUMINEN Maa DE - Saksa 80 (15.5%) PL - Puola 51 (9.9%) DA - Tanska 48 (9.3%) NL - Alankomaat

Lisätiedot

KEHITYSTRENDIT. Suomen Matkailuasiantuntijat Oy Travel Industry Experts Finland Ltd. Heikki Artman Art-Travel Oy

KEHITYSTRENDIT. Suomen Matkailuasiantuntijat Oy Travel Industry Experts Finland Ltd. Heikki Artman Art-Travel Oy SATAKUNNAN MATKAILUN TUOREIMMAT KEHITYSTRENDIT 22.9.21 21 Suomen Matkailuasiantuntijat Oy Travel Industry Experts Finland Ltd. Heikki Artman Art-Travel Oy lähdeaineistona Tilastokeskuksen majoitustilastot

Lisätiedot

Mobiililaitteiden tietoturva

Mobiililaitteiden tietoturva Mobiililaitteiden tietoturva 2009-02-23 Raahe Erka Erka Koivunen Koivunen Yksikön Yksikön päällikkö päällikkö CERT-FI CERT-FI CERT-FI:n esittely CERT-FI kansallinen CERT-viranomainen Coordinated CERT ==

Lisätiedot

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus Joulukuu 2013. 20.12.2013, Lasse Krogell

Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus Joulukuu 2013. 20.12.2013, Lasse Krogell Graafinen teollisuus Suomessa Tilannekatsaus Joulukuu 2013 20.12.2013, Lasse Krogell Alan Yritysrakenne TOL 18 Painaminen ja tallenteiden jäljentäminen Tilastokeskus julkaisi marraskuun lopulla tiedot

Lisätiedot

Matkailun kehitys maakunnissa

Matkailun kehitys maakunnissa Matkailun kehitys maakunnissa 2014 1.12.2015 PÄÄKAUPUNKISEUTU JÄRVI- SUOMI RANNIKKO JA SAARISTO LAPPI JA KUUSAMO Uusimaa 1 (vain pk- seutu) Lappi Etelä- Karjala Ahvenanmaa Varsinais- Suomi Pirkanmaa Etelä-

Lisätiedot

Miten Ukrainan tilanne heijastuu Suomen talouteen?

Miten Ukrainan tilanne heijastuu Suomen talouteen? Miten Ukrainan tilanne heijastuu Suomen talouteen? Donetsk Luhansk Donetskin ja Luhanskin alueella asuu 6,5 milj. ihmistä eli 15% Ukrainan väkiluvusta. Krimin niemimaalla, ml. Sevastopol, asuu lähes 2,5

Lisätiedot

KASVAVAN KYBERTURVAMARKKINAN PELINTEKIJÄ

KASVAVAN KYBERTURVAMARKKINAN PELINTEKIJÄ KASVAVAN KYBERTURVAMARKKINAN PELINTEKIJÄ Petri Kairinen, CEO (twitter: @kairinen) Lupaavat pörssiyhtiöt tilaisuus 3.3.2015 3.3.2015 Nixu 2015 1 PIDÄMME DIGITAALISEN YHTEISKUNNAN TOIMINNASSA. 3.3.2015 Nixu

Lisätiedot

Varmaa ja vaivatonta viestintää

Varmaa ja vaivatonta viestintää Varmaa ja vaivatonta viestintää Viestintäviraston toimet kaikille viestinnän Suomessa luottamuksellisuuden turvaamiseksi Tähän joku aloituskuva, esim. ilmapallopoika Asta Sihvonen-Punkka LVM:n keskustelutilaisuus

Lisätiedot

JULKISEN HALLINNON DIGITAALISEN TURVALLISUUDEN KEHITTÄMISHANKE VÄESTÖREKISTERIKESKUS

JULKISEN HALLINNON DIGITAALISEN TURVALLISUUDEN KEHITTÄMISHANKE VÄESTÖREKISTERIKESKUS JULKISEN HALLINNON DIGITAALISEN TURVALLISUUDEN KEHITTÄMISHANKE VÄESTÖREKISTERIKESKUS HANNA HEIKKINEN KIRSI JANHUNEN ERJA KINNUNEN JUHA KIRVES LAURA PENTTILÄ KIMMO ROUSKU Ohjelma - tiivistelmä 9.00 Ajankohtaista

Lisätiedot

Yöpymiset vähenivät 4 prosenttia. Vähenemistä sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 24 miljoonaa euroa

Yöpymiset vähenivät 4 prosenttia. Vähenemistä sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 24 miljoonaa euroa HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HEINÄKUU 2016 Yöpymiset vähenivät 4 prosenttia Heinäkuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 422 000 yöpymistä, joista suomalaisille 185 000 ja ulkomaalaisille 237 000 yötä. Sekä suomalaisten

Lisätiedot

Komissio toimitti 13. toukokuuta 2015 eurooppalaisen ohjausjakson puitteissa neuvostolle

Komissio toimitti 13. toukokuuta 2015 eurooppalaisen ohjausjakson puitteissa neuvostolle Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. toukokuuta 2015 (OR. en) 9224/15 ECON 376 UEM 171 SOC 339 EMPL 213 COMPET 250 ENV 332 EDUC 158 RECH 149 ENER 190 JAI 354 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia:

Lisätiedot

Rakenna muuri verkkorosvolle. Antti Nuopponen, Nixu Oy

Rakenna muuri verkkorosvolle. Antti Nuopponen, Nixu Oy Rakenna muuri verkkorosvolle Antti Nuopponen, Nixu Oy Liiketoiminnan jatkuvuuden uhat Taloushuijaukset Tietosuojaasetus osana tietoturvaa Liiketoiminnan jatkuvuuden uhat Mitä uhkia on olemassa? Huomioi,

Lisätiedot

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0231(COD)

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/0231(COD) Euroopan parlamentti 2014-2019 Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta 07.2.2017 2016/0231(COD) TARKISTUKSET 269-283 Mietintöluonnos Gerben-Jan Gerbrandy (PE592.423v02-00)

Lisätiedot