Jatko-opintoinfo kevät Mäntsälän lukio

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Jatko-opintoinfo kevät Mäntsälän lukio"

Transkriptio

1 Jatko-opintoinfo kevät 2018 Mäntsälän lukio

2 Hakuajat Tammikuussa myös korkeakoulujen erillishakuja haku Opintopolun kautta, mutta eivät kuulu yhteishakuun! Taideyliopisto vieraskieliset koulutukset Tampereen yliopiston teatterityön koulutus HUOM. Myös jatkuva haku suoraan oppilaitokseen! Samaa yhteishakua! Päähaku

3 Opettele käyttämään Opintopolkua tehokkaasti siellä on periaatteessa kaikki tieto koulutuksesta. Muista myös alakohtaiset yhteisvalintasivustot: oikeustieteet.fi lääketieteelliset.fi kauppatieteet.fi dia.fi diplomi-insinöörit ja arkkitehdit hallintotieteet.fi Tampereen ja Vaasan yliopistojen hallintotieteet VAKAVA kasvatusalan yhteisvalinta soteli.metropolia.fi AMK:n sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kauneusalan esivalintasivusto

4 Oletko vielä epävarma tulevaisuudestasi? Katso video Uudet koulutusvalinnan ongelmat.

5 Hakeminen Täytä hakulomake Opintopolussa ilman kirjautumista. Tässä ohjevideo. Hakulomakkeelle ei merkitä YO-arvosanoja, järjestelmä hakee ne itse. Hakulomakkeen lähettämisen jälkeen saat vahvistuksen sähköpostiisi. Ellei vahvistus saavu seuraavaan päivään mennessä, ota selvää, miksi ei. Älä jätä hakua viimeiseen päivään, koska silloin et välttämättä ehdi saada apua, jos haussa ilmenee ongelmia! Voit muokata hakukohteitasi hakuajan päättymiseen saakka. Muokkaamisen voi tehdä joko vahvistuksen mukana tulleen linkin kautta tai kirjautumalla Omaan Opintopolkuun. Omaan Opintopolkuun kannattaa kirjautua, koska sitä kautta voi ottaa opiskelupaikan vastaan tai perua sen. Sieltä näet myös varasijatilanteen muutokset.

6 Jatko-opintohaun hakustrategia mieti omasi! 1. Oma ykköstavoite ykköskohde ja ykköspaikkakunta 2. Varasuunnitelma - ykköskohde ja kakkospaikkakunta 3. Varasuunnitelma - ykköskohde ja kolmas paikkakunta 4. Varasuunnitelma kakkoskohde 5. Varasuunnitelma kolmas kohde 6. Varasuunnitelma neljäs kohde

7 Jatko-opintohaun hakustrategia mieti omasi! Korkeakouluhaussa on mahdollista hakea 6 hakukohteeseen, mutta vain yhteen voi tulla valituksi. Kaikki alemmat toiveet peruuntuvat, jos tulet valituksi ylempään hakukohteeseen. Mieti hakukohteet ja niiden järjestys lomakkeella riittävän ajoissa etukäteen hätäisesti tehty päätös voi kaduttaa hakuajan päättymisen jälkeen, jolloin järjestystä ei voi enää muuttaa. Mikäli et halua ottaa vastaan saamaasi varapaikkaa, voit perua sen ja näin säilytät myös ensikertalaisuutesi. HUOM. Paikan vastaanottaminen amiksessa ei vie ensikertalaisasemaa korkeakouluhauissa.

8 Hakuun liittyvät toimenpiteet Tarkista mahdollisten ennakkotehtävien palautusaika. Tee ennakkotehtävät huolella, sillä ne ratkaisevat jatkoon pääsyn. Tarkista erityisjärjestelyjen hakuaika ja hakumenettely, jos sinulla on lukivaikeuden tai muun vastaavan syyn vuoksi erityisjärjestelyjen tarve. Lukiosta saatu lausunto tai YTL:ltä saatu erityisjärjestelypäätös käy todisteeksi - katso ohjeista, mikä dokumentti vaaditaan. Merkitse valintakoepäivät hyvissä ajoin kalenteriisi äläkä varaa matkoja tms. noille päiville. Mikäli kahden hakukohteen valintakoepäivät menevät päällekkäin, joudut luopumaan toisesta. Tarkista valintakoepäivät jo ennen haun tekemistä, ettet turhaan hae kohteisiin, joiden valintakokeisiin et pääse. Täytä hakulomake ajoissa. Tutustu hakukohteen valintakriteereihin ja valintakoemateriaaliin huolella ennen haun päättymistä: pystytkö todella lukemaan annetun aineiston tai riittävätkö arvosanasi, jos hakukohteessa on kynnysehtoja+ Selvitä, tuleeko valintakokeeseen kutsu vai pitääkö kaikkien hakijoiden mennä paikalle ilman kutsua. HUOM. AMK:n kakkosvaiheen kutsut noin 1 vko ennen.

9 Paikan vastaanottaminen Odota kaikki tulokset ennen kuin vastaanotat paikkaa paitsi jos sait ylimmän hakutoiveen paikan. Saat tiedon opiskelupaikasta sähköpostilla. Muista vastaanottaa paikka määräaikaan mennessä, muuten menetät sen. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä. Sitova vastaanotto peruuttaa automaattisesti kaikki muut hakutoiveet. Kun otat opiskelupaikan vastaan, et ole enää ensikertalainen. Ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolku -palvelussa. Kun olet ottanut opiskelupaikan vastaan Oma Opintopolku -palvelussa, saat siitä vahvistusviestin sähköpostiisi. Opiskelupaikan vastaanottamisen lisäksi sinun täytyy ilmoittautua korkeakouluun määräaikaan mennessä. Jos et ilmoittaudu määräaikana, menetät opiskeluoikeuden.

10 Yhden korkeakoulupaikan sääntö Voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan. Ei koske siirtohaussa saatua paikkaa. Ei koske Poliisiammattikorkeakoulua, Högskolan på Ålandia eikä ulkomaisia korkeakouluja. Sinulla voi olla useampi opiskelupaikka, mutta ne pitää ottaa vastaan eri lukukausina.

11 Ensikertalaiskiintiöt - kannattaako varapaikka ottaa vastaan? ensikertalainen = ei ole vastaanottanut opiskelupaikkaa korkeakoulussa (ei siis aikasidonnainen) ensikertalaisuutta ei saa takaisin millään keinolla kevään 2016 ja 2017 valinnoissa ensikertalaisuuden vaikutus marginaalinen keväällä 2016 korkeakouluissa yhteensä noin aloituspaikkaa vain 250 hyötyi ensikertalaisuudesta jatkossa vaikutus suurempi? HUOM. Tällä hetkellä todistusvalinnoissa huomioidaan yleensä vain ensikertalaiset!

12 Varasijalta jonottaminen Kun kaikkien koulutusten hakutulokset ovat valmiit, voit tulla hyväksytyksi varasijalta. AMK-paikkoja avautuu varasijoilta yliopistoa enemmän. Huomaa, että joissakin hakukohteissa hakijoita ei välttämättä hyväksytä ollenkaan varasijoilta. Tällainen tilanne on mahdollinen, jos kaikki valitut ottavat paikan vastaan. Suosituissa hakukohteissa varasijalta hyväksyminen sulkeutuu jo muutamassa päivässä siitä, kun kaikki valinnat on julkaistu. Seuraa oman varasijatilanteesi kehittymistä Oma Opintopolku - palvelussa.

13 Opiskelupaikan vastaanottaminen Jos sinulle tarjotaan hakutoivejärjestyksessäsi alempaa opiskelupaikkaa ja olet varasijalla ylempään tai ylempiin, voit a) ottaa alemman paikan vastaan ja samalla ilmoittaa jääväsi jonottamaan ylempien hakutoiveiden valinnan etenemistä. Jos tulet hyväksytyksi ylemmällä sijalla olevaan paikkaan, sen vastaanotto vahvistetaan automaattisesti ja saat asiasta sähköpostiisi ilmoituksen. Jos taas et tule hyväksytyksi varasijalta ylempiin hakutoiveisiin, alempi hakutoiveesi muuttuu automaattisesti sitovaksi. Voit halutessasi luopua jonottamisesta ja ottaa sitovasti sen paikan vastaan, jonka olet alustavasti jo ottanut. Tämä on mahdollista vain silloin, jos et ole vielä tullut hyväksytyksi jonottamiisi hakukohteisiin. Muutoksen voi tehdä Oma Opintopolku -palvelussa. b) ottaa alemman paikan vastaan suoraan, vaikka olisit varalla ylempiin hakutoiveisiin. Jos otat paikan vastaan suoraan etkä ilmoita jääväsi jonottamaan, ylemmät hakutoiveesi peruuntuvat. c) ilmoittaa, että et ota myönnettyä opiskelupaikkaa vastaan, mutta jäät silti jonottamaan ylempiä hakukohteita. Näin tapahtuu automaattisesti, kun valitset En ota opiskelupaikkaa vastaan -kohdan Omassa Opintopolussa.

14 Saatuasi tiedon opiskelupaikasta odota rauhassa päivä tai pari ennen kuin teet mitään radikaaleja toimenpiteitä, esim. työstä irtisanoutuminen tai asunnon irtisanominen. Näin varmistat, että tulos on varmasti aito eikä kyseessä ole tekninen virhe. Virheitä tapahtuu harvoin, mutta ne ovat ikäviä, jos sattuvat omalle kohdalle.

15 Poissaolevaksi ilmoittautuminen Voit ilmoittautua poissaolevaksi ensimmäisenä lukuvuonna ainoastaan seuraavista syistä: suoritat asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukaista palvelua; olet äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla; tai olet sairautesi tai vammasi vuoksi kykenemätön aloittamaan opintojasi. Poissaolon lakisääteinen syy täytyy todistaa ja sitä koskevat dokumentit pitää toimittaa hakijapalveluihin paikan vastaanottamispäivään mennessä. Jos poissaolon lakisääteinen syy osuu vain toiselle lukukaudelle (esim. tammikuussa alkava asepalvelus tai äitiysvapaa), voit halutessasi ilmoittautua poissaolevaksi koko lukuvuodeksi. Voit myös muuttaa kevätlukukautta koskevan läsnäoloilmoittautumisen poissaoloilmoittautumiseksi kevätlukukauden ilmoittautumisaikana.

16 Korkeakoulujen yhteishaun aikataulut Valinnan tulokset ilmoitetaan hakijoille viimeistään klo Hakijan on ilmoitettava viimeistään opiskelupaikan vastaanottamisesta klo 15 Varasijoilta hyväksyminen päättyy Mahdolliset lisähaut Opinnot alkavat elo-syyskuussa 2018

17 Korkeakoulujen erillishakujen aikataulut Korkeakoulut ilmoittavat hakijoille erillisvalintojen hakujen tuloksista sitä mukaa, kun valintojen tulokset valmistuvat. Saat tiedon valintapäätöksestä sähköpostitse tai kirjeitse sekä yleensä myös Opintopolussa. Jos olet hakenut useampaan koulutukseen, saat jokaisesta koulutuksesta valintapäätöksen erikseen. Huom! Eriaikaisten valintojen tulosten valmistumisesta johtuen voit joutua päättämään, otatko erillishaussa tarjotun opiskelupaikan vastaan jo ennen, kun olet saanut tiedon muiden hakukohteiden valinnoista. Harkitse siis tarkkaan, otatko paikan vastaan, vai jäätkö odottamaan muiden valintojen tuloksia. Tarkista valintojen julkistamisen tarkat päivämäärät korkeakoulujen omilta sivuilta. Sieltä löydät myös ohjeet paikan vastaanotosta.

18 Lisätietoa opiskelupaikan vastaanottamisesta Lue tarvittaessa Opintopolusta lisäohjeita opiskelupaikan vastaanottamisesta ja jonottamisesta. Ellet ymmärrä ohjeita etkä tiedä, mitä kannattaisi tehdä, ota yhteyttä hakukohteesi yliopiston tai amk:n hakijapalveluihin. Yhteystiedot löytyvät Opintopolun etusivulta.

19 Syksyn yhteishaku Syksyn korkeakouluhaussa haet tammikuussa 2019 alkaviin ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen koulutuksiin. Syksyn 2018 yhteishaun hakuaika on 5.9. klo klo

20 Ammatillinen koulutus HUOM. Amishaku ei vaikuta millään tavoin korkeakouluhakuun. Voit ottaa paikan amiksesta vastaan, vaikka jäisit jonottamaan paikkaa korkeakoulusta. Jos saat korkeakoulupaikan, voit perua amispaikan ilmoittamalla siitä oppilaitokselle.

21 Tulevia muutoksia Ei pitkäkestoista valmistautumista valintakokeeseen 2018 alkaen Alakohtaiset yhteisvalinnat lisääntyvät Todistusvalinnasta pääväylä 2020 mennessä tuskin kaikille aloille! 60 % todistusten perusteella 40 % valintakokeella? Uudet pisteytysmallit käyttöön 2020 Avoimen korkeakoulun väylän laajentaminen? Kannattaa tehdä avoimen opintoja, jos ei saa heti paikkaa AMK:ssa 2019 käyttöön kaikille aloille yhteinen digitaalinen valintakoe (vrt. nykyinen soteli-koe)

22

23 Opintotuki Opintotuki ja asumistuki hoidetaan Kelan kautta, sieltä löydät kaikki ohjeet. Tässä myös mainio pikaopas kaaviona. Kelan sivuilla on myös hyvä Kysy verkossa -palvelu, jonne voi laittaa anonyymisti kysymyksiä ja etsiä valmiista kysymyksistä ja vastauksista itselle tarpeellisia tietoja.

24 Opintotukiaika Korkeakouluopinnoissa opintotuki myönnetään syys toukokuulle. Voit saada opintotukea myös kesällä, jos suoritat silloin tutkintoosi kuuluvia opintoja päätoimisesti. Kesäajaksi lasketaan yleensä kesä-, heinä- ja elokuu. Voit saada tukea esimerkiksi luentoihin, tentteihin, työharjoitteluun ja opinnäytetyön tekemiseen. Voit saada opintotukea aikaisintaan sen kuukauden alusta alkaen, jossa on 18 opiskelupäivää. Opiskelupäiviä ovat kaikki kalenteripäivät. Opintotukihakemus kannattaa tehdä heti kesällä, kun tiedät aloittavasi opinnot syksyllä. Lue lisää opintotukiajasta.

25 Mistä opintotuki koostuu? Opintoraha 250,28 e (itsenäisesti asuva) Asumistuki riippuu asunnossa asuvien yhteistuloista Opintolaina + lainahyvitys + lainavähennys Ateriatuki edullinen opiskelijalounas Koulumatkatuki ja ilmainen lounas vain toisella asteella eli ammatillisessa koulutuksessa!

26 Opintotuki kuka voi saada? Pääsääntö: Päätoimisiin tutkintotavoitteisiin opintoihin. Avoimen korkeakoulun opintoihin vain muutamissa tapauksissa. Voit saada opintotukea avoimen korkeakoulun tai kesäyliopiston opintoihin, jos sinulla on tutkinnon suoritusoikeus korkeakoulussa ja opinnot kuuluvat tutkintoosi. Voit saada opintotukea myös erillisen arvosanan tai yksittäisen opintokokonaisuuden suorittamiseen, jos olet jo suorittanut korkeakoulututkinnon ja opinnot lisäävät ammatillista kelpoisuuttasi tai saat niillä virkakelpoisuuden. Tällaisia opintoja ovat esimerkiksi kirjastotieteen ja informatiikan opinnot kirjastonhoitajan kelpoisuuden saamiseksi. Mikäli sairastut pidemmäksi aikaa, selvitä, kannattaako sinun vaihtaa opintotuelta sairauspäivärahalle.

27 Opintorahan määrä 250,28 e kuukaudessa tukikuukausilta. Jos opiskelet Maanpuolustuskorkeakoulussa tai Raja- ja merivartiokoulussa (rajavartijan peruskurssi), saat oppilaitokseltasi opintojen ajalta päivärahaa. Silloin et voi saada opintorahaa. Opintorahaa ei tarvitse maksaa takaisin. Korkeakouluopintoihin myönnettävää tukea on käytettävissä tietty kuukausimäärä. Mikäli jätät tutkinnon kesken ja aloitat uuden tutkinnon, voit käyttää vain jäljellä olevan määrän tukikuukausia. Amiksessa opiskelu ei kuluta korkeakoulutukea.

28 Opintorahan verotus Opintoraha on veronalaista tuloa. Jos opintorahasi on vähintään 170 euroa kuukaudessa, Kela tekee siitä automaattisesti 10 %:n suuruisen ennakonpidätyksen. Jos opintorahasi on alle 170 euroa kuukaudessa, Kela ei tee siitä automaattisesti ennakonpidätystä. Jos sinulla ei ole opintorahan lisäksi muita tuloja, 10 %:n suuruinen ennakonpidätys on liian suuri. Voit tilata verotoimistosta uuden verokortin opintorahaa varten. Sinun kannattaa tilata uusi verokortti myös silloin, jos opintorahasi määrä on alle 170 euroa kuukaudessa ja sinulla on muita tuloja. Sinun on arvioitava tilauksessa vuoden aikana saamasi opintorahat ja muut veronalaiset tulosi. Toimita uusi verokortti Kelalle tai pyydä, että Verohallinto lähettää sen suoraan Kelaan. Verokortti tilataan netistä Vero.fi. Mitä enemmän sinulla on muita veronalaisia tuloja, sitä enemmän maksat veroa myös opintorahastasi.

29 Opintorahan tulorajat Tulosi vaikuttavat siihen, kuinka monelta kuukaudelta vuodessa voit nostaa opintotukea. Sinun pitää itse huolehtia siitä, etteivät vuositulosi ylitä vuositulorajaasi. Liikaa maksettu tuki kannattaa palauttaa määräaikaan mennessä, sillä Kela perii sen muuten takaisin 7,5 %:lla korotettuna. Vuosituloraja lasketaan siten, että sinulla voi olla tuloja 667 euroa jokaista kuukautta kohti, jolta olet saanut opintorahaa. Tällainen kuukausi on tukikuukausi euroa jokaista kuukautta kohti, jolta et ole saanut opintorahaa tai asumislisää tai molempia. Tällainen kuukausi on tueton kuukausi.

30 Asumistuki Opiskelijat kuuluvat yleisen asumistuen piiriin. Asumistuen saaminen ei edellytä opiskelua. Vanhaa opintotuen asumislisää maksetaan kansanopiston tai liikunnan koulutuskeskuksen maksullisella linjalla opiskeleville, jotka asuvat opiston asuntolassa (yleensä 88,87 e/kk). Asumistukeen vaikuttavat kaikkien taloudessa asuvien tulot. Opintoraha huomioidaan tulona, mutta lainaa ei. Kimppakämpässä asuvilla pitää kaikilla olla omat vuokrasopimukset, jos kaikki haluavat saada asumistukea vain omien tulojensa perusteella. Voit selvittää asumistuen määrän asumistukilaskurilla.

31 Asumistuki ja asunnon vuokraus vinkkejä Opiskelija, muista nämä jos muutat vuokralle YLE Opiskelijoiden asunnonvaihtosesonki toi huijausilmoitukset välityssivustoille tarkista ainakin nämä asiat ennen takuuvuokran maksua HS Näin kimppakämpässä asuminen mutkistuu HS Yleinen asumistuki ja opiskelijan pätkätyöt monimutkainen yhtälö? Kela Paljon kritisoitu opintotukiuudistus astui voimaan, tukiin voi vaikuttaa sopimuskikkailulla kokosimme yhteen, mikä kaikki opintotuessa muuttuu ja mikä siinä hiertää HS

32 Opintolaina Valtion takaamaa opintolainaa voi saada 650 euroa / kk (ulkomaille 800 euroa / kk). Opintolainaa ei katsota tuloksi asumistukea laskettaessa, mutta toimeentulotuessa se katsotaan tuloksiriippumatta siitä, nostaako lainan vai ei.

33 Opintolainahyvitys Opintolainahyvitys on 40 % siitä osasta opintolainaa, joka ylittää euroa. Opintolainahyvityksen voit saada, jos suoritat tutkinnon määräajassa. Lainahyvityksen voi saada vain korkeakouluopinnoista. Jokaista lukuvuotta kohti huomioidaan 9 kuukauden laina ja lukukautta kohti 5 kuukauden laina. Vinkki: Opintolainahyvityksen saa, vaikka opintolainaa ei käyttäisi vaan pitäisi sen pankkitilillä tai sijoittaisi tuottavasti. Matalien korkojen aikana voit siis halutessasi hankkia lähes ilmaista rahaa suorittamalla tutkinnon määräajassa. Tässä vinkkejä opintolainan sijoittajalta.

34 Opintolainahyvityksen enimmäismäärä

35 Opintolainahyvitys Opintolainahyvitykseen laskettava opiskeluaika alkaa sen lukukauden alusta, jolloin olet ottanut vastaan ensimmäisen opiskelupaikkasi missä tahansa korkeakoulussa. Opiskeluaika päättyy sen lukukauden viimeiseen päivään, jonka aikana suoritat tutkinnon (31.7. tai ). Opiskeluaikaan kuuluvat myös ne lukukaudet, jolloin olet ilmoittautunut poissa olevaksi tai opintosi ovat keskeytyneet. Entä ne, jotka saavat opiskelupaikan, mutta ilmoittautuvat armeijan/sivarin takia poissaolevaksi menettävätkö he opintolainahyvityksen? Kelan vastaus seuraavassa diassa!

36 Opintolainahyvitys & armeija Vaikka tutkinnon suorittamisajan laskeminen alkaa ensimmäisten korkeakouluopintojesi aloittamisesta ja poissaololukukaudet ja keskeyttämiskaudet lasketaan myös opiskeluajaksi, voit kuitenkin pyytää Kelaa käsittelemään opintolainahyvityssoikeuden uudelleen, koska sinulla on hyväksyttävä syy opintojesi viivästymiselle eli armeijassa olo. Saat päätösehdotuksen automaattisesti opintolainahyvityksestä tutkinnon suorittamisen jälkeen. Voit määräajan kuluessa pyytää uudelleenkäsittelyä ja selvittää syyt, jonka vuoksi opintosi ovat viivästyneet. Uudelleenkäsittelypyyntösi jälkeen saat siitä uuden päätöksen. Saamassasi päätösehdotuksessa kerrotaan, mihin mennessä sinun pitää pyytää uudelleenkäsittelyä. Lähde: Kela, Kysy verkossa.

37 Opintolainavähennys verotuksessa Opintolainavähennys on verovähennys eli opintolainavähennys vähennetään suoraan veroista. Vähennyksen määrä on summa, jonka olet vuodenaikana maksanut opintolainan lyhennystä. Vähennyksen enimmäismäärä on 30 % opintolainan euroa ylittävästä osasta. Voit saada opintolainavähennyksen vain, jos suoritat tutkintosi määräajassa. Määräajan ylittyessä voit saada vähennyksen, jos opintosi ovat hidastuneet hyväksyttävän syyn vuoksi (armeija, raskaus, sairausloma).

38 Opintolainavähennys verotuksessa

39 Ateriatuki Jos olet korkeakouluopiskelija, saat opiskelijakortilla opiskelija-aterian hinnasta alennuksen ravintoloissa, jotka ovat mukana Kelan ateriatuessa. Tukea saa käyttää myös muualla kuin omassa oppilaitoksessa, esim. Oulussa opiskeleva saa syödä HY:n ravintolassa opiskelijahintaan. Toisella asteella ruokailu on ilmainen. Esimerkki opiskelijaravintolan hinnoista.

40 Koulumatkatuki Toisen asteen opintoihin eli ammatillisiin opintoihin saa koulumatkatukea. Voit saada koulumatkatukea, jos koulumatkasi on vähintään 10 kilometriä yhteen suuntaan koulumatkasi kustannukset ovat yli 54 euroa kuukaudessa (ei koske Waltti-seutuliikennettä, koulukuljetusta eikä itse järjestettyä kulkutapaa) ja teet vähintään 7 yhdensuuntaista koulumatkaa viikossa. Maksat kuukausilipusta itse enintään 43 euroa.

41 Asunnon hankkiminen Kaikilla korkeakoulupaikkakunnilla on tarjolla opiskelijaasuntoja. Asuntohakemus kannattaa jättää netissä heti, kun olet saanut tiedon opiskelupaikasta. Monissa paikoissa asuntoa voi hakea jo ennen kuin opiskelupaikka on varma! Todistus opiskelupaikasta esitetään viimeistään vuokrasopimusta allekirjoitettaessa. Opiskelija-asuntojen tarjoajat löytyvät helposti googlaamalla esim. opiskelija-asunnot Oulu. HUOM. Kun vertaat opiskelija-asunnon ja yksityiseltä hankitun asunnon asumiskustannuksia, huomaa, että opiskelija-asunnossa vuokraan kuuluu yleensä vesi, sähkö ja netti, joissain paikoin myös pyykkituvan käyttö. Yksityisellä nämä maksetaan vuokran päälle.

Opintotuki ja opiskelijan asuminen. Mäntsälän lukio, huhtikuu 2017

Opintotuki ja opiskelijan asuminen. Mäntsälän lukio, huhtikuu 2017 Opintotuki ja opiskelijan asuminen Mäntsälän lukio, huhtikuu 2017 Opintotuki Opintotukea ja asumistukea koskevat tiedot löytyvät Kelan sivuilta. Tässä myös mainio pikaopas kaaviona. Sivuilla on myös hyvä

Lisätiedot

Korkeakoulujen ja ammatillisen koulutuksen yhteishaut 2017

Korkeakoulujen ja ammatillisen koulutuksen yhteishaut 2017 Korkeakoulujen ja ammatillisen koulutuksen yhteishaut 2017 Hakuvinkkejä Tutustu kunnolla eri vaihtoehtoihin. Tavoittele unelmiasi, mutta älä juutu niihin. Mieti, onko tavoite omasi eikä vanhempiesi tai

Lisätiedot

Tietoa opintotuesta. Opintotukipalvelut

Tietoa opintotuesta. Opintotukipalvelut Tietoa opintotuesta Opintotukipalvelut Opintotukipalvelut Yliopistolla omat opintotukipalvelut, missä hoidetaan kaikki opintotukeen liittyvät asiat, myös päätöksenteko Sijaitsee Luotsi-rakennuksen ensimmäisessä

Lisätiedot

Opintotuki 2.9.2013. Opintotukipalvelut

Opintotuki 2.9.2013. Opintotukipalvelut Opintotuki 2.9.2013 Opintotukipalvelut Opintotukipalvelut Yliopistolla omat opintotukipalvelut, missä hoidetaan kaikki opintotukeen liittyvät asiat, myös päätöksenteko Sijaitsee Luotsi-rakennuksen ensimmäisessä

Lisätiedot

Jatkokoulutukseen hakeutuminen. Paimion lukion vanhempainilta ke

Jatkokoulutukseen hakeutuminen. Paimion lukion vanhempainilta ke Jatkokoulutukseen hakeutuminen Paimion lukion vanhempainilta ke 31.10.2018 Ohjausta jatko-opintoihin Opotunneilla ja infoissa Henkilökohtaisessa ohjauksessa Erilaisissa tapahtumissa: Turun korkeakoulujen

Lisätiedot

OHJEITA UUDELLE OPISKELIJALLE

OHJEITA UUDELLE OPISKELIJALLE 1 OHJEITA UUDELLE OPISKELIJALLE Tästä ohjeesta löydät tärkeää tietoa siitä, mitä sinun pitää tehdä ennen opiskelun aloittamista. Luethan ohjeen huolellisesti ja ota tarvittaessa yhteyttä HAMKin hakijapalveluihin.

Lisätiedot

Haku korkeakouluihin Opintopolussa

Haku korkeakouluihin Opintopolussa Haku korkeakouluihin Opintopolussa Opopäivät, Turku 7.10.2016 Minea Wilo-Tanninen Kevään 2017 yhteishaun aikataulu 1. hakuaika 10.1.-25.1.2017 klo 15 Taideyliopisto Vieraskielisiä koulutuksia 2. hakuaika

Lisätiedot

OHJEITA UUDELLE YAMK-OPISKELIJALLE

OHJEITA UUDELLE YAMK-OPISKELIJALLE 1 OHJEITA UUDELLE YAMK-OPISKELIJALLE Tästä ohjeesta löydät tärkeää tietoa siitä, mitä sinun pitää tehdä ennen opiskelun aloittamista. Luethan ohjeen huolellisesti ja ota tarvittaessa yhteyttä HAMKin hakijapalveluihin.

Lisätiedot

OHJEITA UUDELLE YAMK-OPISKELIJALLE

OHJEITA UUDELLE YAMK-OPISKELIJALLE 1 OHJEITA UUDELLE YAMK-OPISKELIJALLE Tästä ohjeesta löydät tärkeää tietoa siitä, mitä sinun pitää tehdä ennen opiskelun aloittamista. Luethan ohjeen huolellisesti ja ota tarvittaessa yhteyttä HAMKin hakijapalveluihin.

Lisätiedot

OHJEITA UUDELLE YAMK-OPISKELIJALLE

OHJEITA UUDELLE YAMK-OPISKELIJALLE 1 OHJEITA UUDELLE YAMK-OPISKELIJALLE Tästä ohjeesta löydät tärkeää tietoa siitä, mitä sinun pitää tehdä ennen opiskelun aloittamista. Luethan ohjeen huolellisesti ja ota tarvittaessa yhteyttä HAMKin hakijapalveluihin.

Lisätiedot

OHJEITA UUDELLE OPISKELIJALLE

OHJEITA UUDELLE OPISKELIJALLE 1 OHJEITA UUDELLE OPISKELIJALLE Tästä ohjeesta löydät tärkeää tietoa siitä, mitä sinun pitää tehdä ennen opiskelun aloittamista. Luethan ohjeen huolellisesti ja ota tarvittaessa yhteyttä HAMKin hakijapalveluihin.

Lisätiedot

Pirjo Jonsson-Fuchs (UEF), Mari Kähkönen (UEF), Riikka Kaasinen (Karelia)

Pirjo Jonsson-Fuchs (UEF), Mari Kähkönen (UEF), Riikka Kaasinen (Karelia) Pirjo Jonsson-Fuchs (UEF), Mari Kähkönen (UEF), Riikka Kaasinen (Karelia) Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen tutkintoon johtavaan koulutukseen haetaan samassa korkeakouluje nyhteishaussa, yhdellä sähköisellä

Lisätiedot

Jatko-opintoinfo 2018

Jatko-opintoinfo 2018 Jatko-opintoinfo 2018 https://opintopolku.fi/wp/valintojen -tuki/yhteishaku/korkeakoulujenyhteishaku/nain-haet-yhteishaussakorkeakouluun/ https://opintopolku.fi/wp/wpcontent/uploads/2017/11/korkeako ulujen_valintojen_uudistukset_2018

Lisätiedot

OHJEITA UUDELLE MONIMUOTO-OPISKELIJALLE

OHJEITA UUDELLE MONIMUOTO-OPISKELIJALLE 1 OHJEITA UUDELLE MONIMUOTO-OPISKELIJALLE Tästä ohjeesta löydät tärkeää tietoa siitä, mitä sinun pitää tehdä ennen opiskelun aloittamista. Luethan ohjeen huolellisesti ja ota tarvittaessa yhteyttä HAMKin

Lisätiedot

OHJEITA UUDELLE MONIMUOTO-OPISKELIJALLE

OHJEITA UUDELLE MONIMUOTO-OPISKELIJALLE 1 OHJEITA UUDELLE MONIMUOTO-OPISKELIJALLE Tästä ohjeesta löydät tärkeää tietoa siitä, mitä sinun pitää tehdä ennen opiskelun aloittamista. Luethan ohjeen huolellisesti ja ota tarvittaessa yhteyttä HAMKin

Lisätiedot

Ajankohtaista korkeakoulujen yhteis- ja erillishauista

Ajankohtaista korkeakoulujen yhteis- ja erillishauista Ajankohtaista korkeakoulujen yhteis- ja erillishauista Opintopolku ja muut oppijan palvelut -infotilaisuus Messukeskuksessa 6.11.2015 Syksyn 2015 yhteishaku - ajankohtaista Valintojen tulokset julkaistaan

Lisätiedot

Opiskelijapalvelut ja opintotuki

Opiskelijapalvelut ja opintotuki Opiskelijapalvelut ja opintotuki 26.8.2016 Opiskelijapalvelut - Luotsi, 1. kerros työhuoneet käytävän alkupäässä - Opiskelijapalvelut palvelevat kanslia-asioissa kaikkia yliopiston kotimaisia, kansainvälisiä

Lisätiedot

Uusi korkeakouluhaku syksyllä 2014. Joni Penkari, Opetushallitus 29.8.2014 Opintopolku.fi

Uusi korkeakouluhaku syksyllä 2014. Joni Penkari, Opetushallitus 29.8.2014 Opintopolku.fi Uusi korkeakouluhaku syksyllä 2014 Joni Penkari, Opetushallitus Esityksen sisältö Korkeakouluhaku 2014, mikä ja miksi? Mikä muuttuu, mikä ei Keskeisiä kysymyksiä? Mitä tarkoittaa tiedotukselle? 2 Korkeakoulujen

Lisätiedot

ORIENTOIVAT OPINNOT 2 VUONNA 2010 OPINTOTUKI

ORIENTOIVAT OPINNOT 2 VUONNA 2010 OPINTOTUKI ORIENTOIVAT OPINNOT 2 VUONNA 2010 OPINTOTUKI OPINTOTUKI ON opintoraha asumislisä lainantakaus lainavähennysoikeus 2 TUKIAJAT Yliopistotutkintoon ( tukiajat 1.8.2005 alkaen) Opinto oikeus pelkästään alempaan

Lisätiedot

JYYn Toimeentuloinfo. Opintotukisihteeri Meri Himanen

JYYn Toimeentuloinfo. Opintotukisihteeri Meri Himanen JYYn Toimeentuloinfo Opintotukisihteeri Meri Himanen 3.5.2017 Ajankohtaista opintotuesta Kesätuki Opintotuen muutokset Opintotukitoiminnan siirtyminen yliopistolta Kelaan Kesäopintotuki Kesäkuukausille

Lisätiedot

Haku korkeakouluihin Opintopolussa Opintopolku.fi

Haku korkeakouluihin Opintopolussa Opintopolku.fi Haku korkeakouluihin Opintopolussa 2019 Aikataulut Koulutustarjonta Hakulomake Todistusvalinnat 2019 Ensikertalaiskiintiö Automaattiset sähköpostiviestit Valintojen tulokset Opiskelupaikan vastaanottaminen

Lisätiedot

Korkeakoulujen yhteishaku kevät 2015

Korkeakoulujen yhteishaku kevät 2015 Korkeakoulujen yhteishaku kevät 2015 Minea Wilo-Tanninen Opetushallitus Kevään 2015 haun aikataulut Yhteishaun koulutustarjonta julkaistaan 31.10.2014 Hakuaika I 7.1.-27.1.2015 klo 15 Hakuaika II 17.3.-9.4.2015

Lisätiedot

Ajankohtaista korkeakoulujen yhteis- ja erillishauista keväällä 2016. Opintopolku.fi

Ajankohtaista korkeakoulujen yhteis- ja erillishauista keväällä 2016. Opintopolku.fi Ajankohtaista korkeakoulujen yhteis- ja erillishauista keväällä 2016 Kevään 2016 yhteishaun aikataulu 1. hakuaika 8.1.-27.1. 2016 klo 15 Taideyliopisto, Tampereen yliopiston Teatterityö Vieraskielisiä

Lisätiedot

Yhteishaun aikataulu

Yhteishaun aikataulu Yhteishaun aikataulu Opiskelupaikka otettava viimeistään vastaan Kevään hakuaika vieraskieliseen koulutukseen ja taideyliopistoon 7.1.-27.1. 2015 Syksyn haun tulokset Syksyn yhteishaku Kevään yhteishaku

Lisätiedot

Opiskelu ja asevelvollisuus numeroina 2012

Opiskelu ja asevelvollisuus numeroina 2012 Opiskelu ja asevelvollisuus numeroina 2012 Voit hakea opiskelijan tukia verkossa www.kela.fi/asiointi Lisätietoja palvelunumeroista ma pe klo 8 18 Opiskelijan tuet 020 692 209 Asevelvollisen tuet 020 692

Lisätiedot

opintotuki info info vuonna 2008

opintotuki info info vuonna 2008 opintotuki info info vuonna 2008 Opintotukea on opintoraha asumislisä lainantakaus lainavähennysoikeus 2 Kuka saa opintotukea ja kuinka Yliopistotutkintoon monta kuukautta? ( tukiajat 1.8.2005 alkaen)

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN SUOMENKIELINEN AIKUISKOULUTUS amk-tutkinnot ja yamk-tutkinnot KEVÄÄN JA SYKSYN 2012 YHTEISHAKU

AMMATTIKORKEAKOULUJEN SUOMENKIELINEN AIKUISKOULUTUS amk-tutkinnot ja yamk-tutkinnot KEVÄÄN JA SYKSYN 2012 YHTEISHAKU AMMATTIKORKEAKOULUJEN SUOMENKIELINEN AIKUISKOULUTUS amk-tutkinnot ja yamk-tutkinnot KEVÄÄN JA SYKSYN 2012 YHTEISHAKU Eija Taipalus, opiskelijavalintakoordinaattori Tutustu ammattikorkeakoulujen koulutustarjontaan

Lisätiedot

Opintotuen 1.8.2014 muutokset

Opintotuen 1.8.2014 muutokset Opintotuen 1.8.2014 muutokset Opintotukeen tulee useita muutoksia 1.8.2014. Kerromme tässä tiedotteessa muutoksista ja siitä, mitkä muutokset koskevat kaikkia opiskelijoita ja mitkä koskevat vain korkeakouluopiskelijoita

Lisätiedot

Korkeakoulujen yhteishaku kevät hakuaika klo Suomenkieliset AMK- ja ylempään AMK-tutkintoon johtavat koulutukset

Korkeakoulujen yhteishaku kevät hakuaika klo Suomenkieliset AMK- ja ylempään AMK-tutkintoon johtavat koulutukset Korkeakoulujen yhteishaku kevät 2018 2. hakuaika 14.3.-28.3.2018 klo 15.00 Suomenkieliset AMK- ja ylempään AMK-tutkintoon johtavat koulutukset Yksi yhteishaku, yksi hakulomake max. kuusi hakukohdetta Hakukohteet

Lisätiedot

Opiskelijavalinnan tilannekatsaus

Opiskelijavalinnan tilannekatsaus Opiskelijavalinnan tilannekatsaus Itä-Suomen yliopiston opiskelijavalinta 2018 Itä-Suomen yliopiston abi-päivät, 13.11.2017 Kuopio ja 17.11.2017 Joensuu Missä mennään? - opiskelijavalintojen uudistaminen

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN NUORTEN SUOMENKIELINEN KOULUTUS

AMMATTIKORKEAKOULUJEN NUORTEN SUOMENKIELINEN KOULUTUS AMMATTIKORKEAKOULUJEN NUORTEN SUOMENKIELINEN KOULUTUS KEVÄÄN JA SYKSYN 2012 YHTEISHAKU Eija Taipalus, opiskelijavalintakoordinaattori Tutustu ammattikorkeakoulujen koulutustarjontaan ja koulutusalojen

Lisätiedot

OPINTOTUKI INFO INFO VUONNA 2010

OPINTOTUKI INFO INFO VUONNA 2010 OPINTOTUKI INFO INFO VUONNA 2010 Opintotukea on opintoraha asumislisä lainantakaus lainavähennysoikeus 2 Kuka saa opintotukea ja kuinka Yliopistotutkintoon monta kuukautta? ( tukiajat 1.8.2005 alkaen)

Lisätiedot

Opoinfo 14.1.2016. AMK-päivän opoinfo 14.1.2016 / Turun AMK, Diak, Humak ja Novia

Opoinfo 14.1.2016. AMK-päivän opoinfo 14.1.2016 / Turun AMK, Diak, Humak ja Novia Opoinfo 14.1.2016 AMK-päivän opoinfo 14.1.2016 / Turun AMK, Diak, Humak ja Novia Ohjelma Yleistä yhteishausta Kysymykset ja keskustelu Ennakkoon tulleet kysymykset Muut kysymykset Kevään 2016 yhteishaun

Lisätiedot

Ylioppilastutkintotodistus - edellytyksenä lukion päättötodistus - 4 pakollista + ylimääräiset, kompensaatio! - hakukelpoisuus korkeakouluopintoihin

Ylioppilastutkintotodistus - edellytyksenä lukion päättötodistus - 4 pakollista + ylimääräiset, kompensaatio! - hakukelpoisuus korkeakouluopintoihin ABIEN JUTTUJA LUKION PÄÄTTÖVAIHE Lukion päättötodistus - 75 kurssia, pakolliset 47-51, 10 syventävää, 2/3 sääntö! - jokaisesta aineesta yksi numero (keskiarvo), korotus mahdollista tentillä - S-merkintä

Lisätiedot

Haku korkeakouluihin Opintopolussa 2019

Haku korkeakouluihin Opintopolussa 2019 Haku korkeakouluihin Opintopolussa 2019 Minea Wilo-Tanninen 9.11.2018 Aikataulut Koulutustarjonta Hakulomake Todistusvalinnat 2019 Ensikertalaiskiintiö Automaattiset sähköpostiviestit Valintojen tulokset

Lisätiedot

Hakujärjestelmät - opiskelijavalinta 2014 ja valmistautuminen vuoteen 2015 15.11.2013

Hakujärjestelmät - opiskelijavalinta 2014 ja valmistautuminen vuoteen 2015 15.11.2013 Hakujärjestelmät - opiskelijavalinta 2014 ja valmistautuminen vuoteen 2015 15.11.2013 SARI PULKKINEN LÄHDE: OPH/PENKARI Oppijan verkkopalvelut Todennetun osaamisen rekisteri Ilmoittautuminen ja haku esi-

Lisätiedot

Haku korkeakouluihin Opintopolussa Opintopolku.fi

Haku korkeakouluihin Opintopolussa Opintopolku.fi Haku korkeakouluihin Opintopolussa 2018 Vuoden 2018 yhteishakujen aikataulut Kevään 2018 yhteishaku 1. hakuaika 9. 24.1.2018 klo 15.00 Taideyliopisto Vieraskielisiä koulutuksia (amk:jen vieraskielinen

Lisätiedot

Korkeakouluhaun muutokset 2014

Korkeakouluhaun muutokset 2014 Korkeakouluhaun muutokset 2014 16.9.2013 Joni Penkari, Opetushallitus Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteishaut nykytilassa Hakeutujan palvelut Yliopistojen erillishaut AMK:t Ylempi AMK YLIOPISTOT

Lisätiedot

Haku korkeakouluihin Opintopolussa Opintopolku.fi

Haku korkeakouluihin Opintopolussa Opintopolku.fi Haku korkeakouluihin Opintopolussa 2018 Agenda Aikataulut Koulutustarjonta Hakulomake Oma Opintopolku palvelu Ensikertalaiskiintiö Automaattiset sähköpostiviestit Valintojen tulokset Opiskelupaikan vastaanottaminen

Lisätiedot

Ilmoittautuminen Jyväskylän yliopistoon lukuvuonna yleiset periaatteet sekä ylioppilaskunnan jäsenmaksu

Ilmoittautuminen Jyväskylän yliopistoon lukuvuonna yleiset periaatteet sekä ylioppilaskunnan jäsenmaksu Ilmoittautuminen Jyväskylän yliopistoon lukuvuonna 2019-2020 -yleiset periaatteet sekä ylioppilaskunnan jäsenmaksu Yliopistoon ilmoittautumisesta on säädetty yliopistolaissa (558/2009) sekä Jyväskylän

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUJEN

AMMATTIKORKEAKOULUJEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN NUORTEN SUOMENKIELINEN KOULUTUS KEVÄÄN JA SYKSYN 2010 YHTEISHAKU Eija Taipalus, opiskelijavalintakoordinaattori Tutustu ammattikorkeakoulujen koulutustarjontaan ja koulutusalojen

Lisätiedot

Opintotuki. Opintotukisihteeri Päivi Piiroinen, Joensuun kampus. Opintotukilautakunnan sihteeri Ulla Pitkänen, Kuopion kampus

Opintotuki. Opintotukisihteeri Päivi Piiroinen, Joensuun kampus. Opintotukilautakunnan sihteeri Ulla Pitkänen, Kuopion kampus Johdatus akateemisiin opintoihin 1 op Opintotuki Opintotukisihteeri Päivi Piiroinen, Joensuun kampus Opintotukilautakunnan sihteeri Ulla Pitkänen, Kuopion kampus Opintotuki Itä-Suomen yliopistolla on oma

Lisätiedot

Opiskelijavalinnan tilannekatsaus

Opiskelijavalinnan tilannekatsaus Opiskelijavalinnan tilannekatsaus Itä-Suomen yliopiston opiskelijavalinta 2019 Itä-Suomen yliopiston abi-päivät, 12.11.2018 Kuopio ja 16.11.2018 Joensuu Opiskelijavalinta 2019 Ensikertalaisuus: hakija

Lisätiedot

Opintotuki toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa Erot ja kehittämistarpeet toimeenpanijan näkökulmasta

Opintotuki toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa Erot ja kehittämistarpeet toimeenpanijan näkökulmasta Opintotuki toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa Erot ja kehittämistarpeet toimeenpanijan näkökulmasta lakimies Jukka Laukkanen Opetusministeriön seminaari 29.10.2007 Miksi toisen asteen oppilaitosten

Lisätiedot

TUKIAIKA OPINTOJEN ALOITTAMISEN MUKAAN

TUKIAIKA OPINTOJEN ALOITTAMISEN MUKAAN 1 OPINTOTUKI-INFO 2015 SISÄLTÖ OPINTOTUKIAIKA OPINTOTUEN KAKSIPORTAISUUS tukiaika, kaksiportainen myöntäminen OPINTOJEN RIITTÄVÄ EDISTYMINEN EDISTYMISEN SEURANTA OPINTOLAINA JA LAINAHYVITYS OPINTOTUEN

Lisätiedot

Centria-ammattikorkeakoulu

Centria-ammattikorkeakoulu Yhteishaku 2017 Opiskelukaupungit Kokkola, Pietarsaari ja Ylivieska 16 koulutusta päivätoteutuksena 10 koulutusta monimuotototeutuksena Ammattikorkeakoulussa opiskelet teoriaa ja käytäntöä sopivassa suhteessa.

Lisätiedot

Jatko-opiskelu. Kolme pääasiallista jatko-opiskelusuuntaa lukion jälkeen ovat. yliopisto ammattikorkeakoulu ammatillinen koulutus

Jatko-opiskelu. Kolme pääasiallista jatko-opiskelusuuntaa lukion jälkeen ovat. yliopisto ammattikorkeakoulu ammatillinen koulutus Jatko-opiskelu Jatko-opiskelu Kolme pääasiallista jatko-opiskelusuuntaa lukion jälkeen ovat yliopisto ammattikorkeakoulu ammatillinen koulutus 18.4.2017 Rauman Lyseon lukio 2 Yliopistot suoritetaan ensin

Lisätiedot

Opiskelijavalinnoissa uudistuksia 2013 2014 aikana

Opiskelijavalinnoissa uudistuksia 2013 2014 aikana 1/3 09/ 2013 Opiskelijavalinnoissa uudistuksia 2013 2014 aikana Opiskelijavalinnat uudistuvat vaiheittain kaikilla koulutusasteilla alkaen syksystä 2013. Yhdistävänä asiana uudistuksessa on uuden Opintopolku.fi

Lisätiedot

YHTEISHAKU 2015. Aikataulut Valintaperusteet. Centria-ammattikorkeakoulu www.centria.fi

YHTEISHAKU 2015. Aikataulut Valintaperusteet. Centria-ammattikorkeakoulu www.centria.fi YHTEISHAKU 2015 Aikataulut Valintaperusteet YHTEISHAKU Hakupalvelu (suomi) (ruotsi) (englanti) Yhteishaun aikataulut 1. hakuaika 7.1.- 27.1.2015 klo 15.00 (vieraskieliset koulutukset) 2. hakuaika 17.3.

Lisätiedot

Ohjauksen ajankohtaisinfo Ajankohtaista korkea-asteen koulutuksen haku- ja valintamenettelyistä Karelia-amk/Hakijapalvelut

Ohjauksen ajankohtaisinfo Ajankohtaista korkea-asteen koulutuksen haku- ja valintamenettelyistä Karelia-amk/Hakijapalvelut 1 Ohjauksen ajankohtaisinfo 22.1.2016 Ajankohtaista korkea-asteen koulutuksen haku- ja valintamenettelyistä Karelia-amk/Hakijapalvelut 2 Korkeakoulujen yhteishaku Yhteishaussa voi hakea enintään kuuteen

Lisätiedot

OPINTOTUEN HISTORIA, NYKYPÄIVÄ JA TULEVAISUUS. Pääsuunnittelija Ilpo Lahtinen Kansaneläkelaitos

OPINTOTUEN HISTORIA, NYKYPÄIVÄ JA TULEVAISUUS. Pääsuunnittelija Ilpo Lahtinen Kansaneläkelaitos OPINTOTUEN HISTORIA, NYKYPÄIVÄ JA TULEVAISUUS Pääsuunnittelija Ilpo Lahtinen Kansaneläkelaitos Esityksen sisältö Suomen opintotukijärjestelmän synty ja kehitys Olennaiset muutokset 1900-luvulta ja 2000-luvun

Lisätiedot

OPINTOTUKI-INFO VUONNA 2014 LÄÄKETIETEEN OPISKELIJAT

OPINTOTUKI-INFO VUONNA 2014 LÄÄKETIETEEN OPISKELIJAT 1 OPINTOTUKI-INFO VUONNA 2014 LÄÄKETIETEEN OPISKELIJAT SISÄLTÖ OPINTOTUKIAIKA OPINTOJEN RIITTÄVÄ EDISTYMINEN EDISTYMISEN SEURANTA ASUMISLISÄ LAINATAKAUS OPINTOTUEN TULOMALLI OPINTOTUEN HAKEMINEN JA PÄÄTÖKSENTEKO

Lisätiedot

OULUN YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULU, MAISTERITASON ERILLISVALINTA

OULUN YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULU, MAISTERITASON ERILLISVALINTA OULUN YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULU, MAISTERITASON ERILLISVALINTA VALINTAPERUSTEET 2017 KOULUTUKSEN KUVAUS Tutkinto: Kauppatieteiden maisteri (KTM), pääaine laskentatoimi Opintojen laajuus: 120 opintopistettä

Lisätiedot

Kuinka suuri osa opiskelupaikoista varataan ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakeville syksyn 2014 haussa?

Kuinka suuri osa opiskelupaikoista varataan ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakeville syksyn 2014 haussa? 9. Usein kysytyt kysymykset Miten opiskelijavalintojen uudistus toteutetaan vaiheittain? Opiskelijavalintauudistuksen ensimmäisessä vaiheessa korkeakoulut voivat oman päätöksensä mukaan varata paikkoja

Lisätiedot

Korkeakoulujen yhteishaku. Opintopolku.fi

Korkeakoulujen yhteishaku. Opintopolku.fi Korkeakoulujen yhteishaku Miksi korkeakouluhaku uudistuu? Pyritään alentamaan korkeakouluopintojen aloittamisikää Pyritään saamaan korkeakoulutukseen entistä enemmän aidosti uusia opiskelijoita Pyritään

Lisätiedot

YHTEISHAKU S Ä H K Ö I S E N Y H T E I S H A U N O H J E I S T U S

YHTEISHAKU S Ä H K Ö I S E N Y H T E I S H A U N O H J E I S T U S YHTEISHAKU 19.2.- 12.3.2019 S Ä H K Ö I S E N Y H T E I S H A U N O H J E I S T U S YHTEISHAKU 2019 Yhteishaussa voit hakea Lukioihin Ammatillisiin oppilaitoksiin Voit hakea yhdellä kertaa enintään 5 opiskelupaikkaan

Lisätiedot

Abiturienttien vanhempainilta Opinto-ohjaajan puheenvuoro

Abiturienttien vanhempainilta Opinto-ohjaajan puheenvuoro Abiturienttien vanhempainilta 23.1.2017 Opinto-ohjaajan puheenvuoro https://www.youtube.com/watch?v=vgek5ti0vks KOULUTUSRAKENNE SUOMESSA: YLIOPISTOT AMMATTIKORKEAKOULUT JATKOTUTKINNOT tohtori, lisensiaatti

Lisätiedot

OPINTOTUKI-INFO 2014

OPINTOTUKI-INFO 2014 1 OPINTOTUKI-INFO 2014 SISÄLTÖ OPINTOTUKIAIKA OPINTOTUEN KAKSIPORTAISUUS tukiaika, kaksiportainen myöntäminen OPINTOJEN RIITTÄVÄ EDISTYMINEN EDISTYMISEN SEURANTA OPINTOLAINA JA LAINAHYVITYS OPINTOTUEN

Lisätiedot

Minne ja miten lukion jälkeen? Syksy 2017 Jyväskylän Lyseon lukio

Minne ja miten lukion jälkeen? Syksy 2017 Jyväskylän Lyseon lukio Minne ja miten lukion jälkeen? Syksy 2017 Jyväskylän Lyseon lukio Koulutusjärjestelmä Suomessa Kuva: Tabletkoulu Lähde: Tabletkoulu Korkeakoulujen tarjonta, esim. JKL Jyväskylän ammattikorkeakoulu Kulttuuriala

Lisätiedot

Abipäivän opotilaisuus 15.1.2015 Katja Arola

Abipäivän opotilaisuus 15.1.2015 Katja Arola Abipäivän opotilaisuus 15.1.2015 Katja Arola AJANKOHTAISTA TURUN YLIOPISTOSSA Abien vanhempien infoilta järjestettiin marraskuussa 2014 toista kertaa. Luentotallenne utu.fi-sivuilla. Opiskelijalähettiläät

Lisätiedot

JATKOKOULUTUKSEEN HAKEMINEN LUKIO- OPINTOJEN JÄLKEEN

JATKOKOULUTUKSEEN HAKEMINEN LUKIO- OPINTOJEN JÄLKEEN JATKOKOULUTUKSEEN HAKEMINEN LUKIO- OPINTOJEN JÄLKEEN HUOLTAJAILTA 29.11.2017 TERVETULOA! Lukion viimeisenä vuonna nuoren mielessä on monia kysymyksiä Mitä haluan omalta tulevaisuudeltani? Mikä minusta

Lisätiedot

Mitä lukion jälkeen?

Mitä lukion jälkeen? Mitä lukion jälkeen? Ammattikorkeakouluopinnot Yliopisto-opinnot Ylioppilaspohjainen ammatillinen perustutkinto Ammattitutkinnot Avoimen yliopiston tai ammattikorkeakoulun opinnot Kansanopistojen opintolinjat

Lisätiedot

ABIVUOSI. Valmistautuminen, yhteishaku

ABIVUOSI. Valmistautuminen, yhteishaku ABIVUOSI Valmistautuminen, yhteishaku KOLME TÄRKEÄÄ ASIAA ENSIKERTALAISUUSKIINTIÖT YHTEISHAUN MUUTOKSET =TODISTUSVALINNAN PAINOTUS YHTEISHAKUVELVOITE ENSIKERTALAISUUSKIINTIÖ Korkeakouluilla kiintiöt ensikertalaisille.

Lisätiedot

Opiskelu ja opintotuki. Etuuspalvelujen lakiyksikkö Opintotukiryhmä

Opiskelu ja opintotuki. Etuuspalvelujen lakiyksikkö Opintotukiryhmä Opiskelu ja opintotuki Etuuspalvelujen lakiyksikkö Opintotukiryhmä Opintotuen tarkoitus Opintotuen tarkoituksena on tukea opiskelijaa taloudellisesti oppivelvollisuuden jälkeisten päätoimisten ja vähintään

Lisätiedot

OPINTOTUKI-INFO 2016

OPINTOTUKI-INFO 2016 1 OPINTOTUKI-INFO 2016 SISÄLTÖ OPINTOTUKIAIKA OPINTOTUEN KAKSIPORTAISUUS tukiaika, kaksiportainen myöntäminen OPINTOJEN RIITTÄVÄ EDISTYMINEN EDISTYMISEN SEURANTA OPINTOLAINA JA LAINAHYVITYS OPINTOTUEN

Lisätiedot

OPINTOTUKI-INFO VUONNA 2016 LÄÄKETIETEEN OPISKELIJAT

OPINTOTUKI-INFO VUONNA 2016 LÄÄKETIETEEN OPISKELIJAT Eini Mäkelä, opintotukipäällikkö 1 OPINTOTUKI-INFO VUONNA 2016 LÄÄKETIETEEN OPISKELIJAT SISÄLTÖ OPINTOTUKIAIKA OPINTOJEN RIITTÄVÄ EDISTYMINEN EDISTYMISEN SEURANTA ASUMISLISÄ LAINATAKAUS OPINTOTUEN TULOMALLI

Lisätiedot

Opintotuki voidaan myöntää aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta.

Opintotuki voidaan myöntää aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta. Kela Hakemus Opintotuki Ammattikorkeakoulut ja yliopistot OT 2 Voit tehdä tämän hakemuksen ja lähettää sen liitteet myös verkossa /asiointi Lisätietoja /opiskelijat Voit arvioida tuen määrän /laskurit

Lisätiedot

Haku korkeakouluihin 2014. Opintopolku.fi

Haku korkeakouluihin 2014. Opintopolku.fi Haku korkeakouluihin 2014 Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteishaut, kevät 2014 2 Kevään 2014 yhteishaut korkeakouluihin Keväällä 2014 haetaan vielä erillisissä yhteishauissa ammattikorkeakouluihin

Lisätiedot

JATKOKOULUTUKSEEN HAKEMINEN LUKIO- OPINTOJEN JÄLKEEN

JATKOKOULUTUKSEEN HAKEMINEN LUKIO- OPINTOJEN JÄLKEEN JATKOKOULUTUKSEEN HAKEMINEN LUKIO- OPINTOJEN JÄLKEEN ABI-INFO KEVÄT 2014 Suomen koulutusjärjestelmä Ylioppilas voi hakea 1. Yliopistoon 2. Ammattikorkeakouluun 3. Ammatilliseen peruskoulutukseen 1.- 2.

Lisätiedot

antaa suunnittelija opintohallintopäällikkö

antaa suunnittelija opintohallintopäällikkö jwasrvrän vuoprsro Rsnronru päärös Pvm 28.2.2018 Nro Øv 235 I 12.00.00. 00/20 1 8. il Ilmoittautuminen ]yväskylän yliop isto on lukuvuonna 2018-2019 - yleiset periaatteet sekä ytioppilaskunnan jäsenmaksu

Lisätiedot

Laki. opintotukilain muuttamisesta

Laki. opintotukilain muuttamisesta Laki opintotukilain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan opintotukilain (65/1994) 11 a, 12 ja 14 a, sellaisina kuin ne ovat, 11 a laissa 1402/2015, 12 laeissa 345/2004 ja 1402/2015 ja

Lisätiedot

Ilmoitus 1 (3) 11.11.2015. Tervetuloa tammikuussa 2016 alkavaan koulutukseen!

Ilmoitus 1 (3) 11.11.2015. Tervetuloa tammikuussa 2016 alkavaan koulutukseen! Ilmoitus 1 (3) Tervetuloa tammikuussa 2016 alkavaan koulutukseen! Tärkeät päivämäärät Parhaat onnitteluni! Sinut on hyväksytty opiskelijaksi Haaga-Helia ammattikorkeakoulun liiketalouden ylempään ammattikorkeakoulututkintoon,

Lisätiedot

Korkeakoulujen yhteishaku 2014 Mikä muuttuu ja millä aikataululla?

Korkeakoulujen yhteishaku 2014 Mikä muuttuu ja millä aikataululla? Korkeakoulujen yhteishaku 2014 Mikä muuttuu ja millä aikataululla? 7.5.2013 infotilaisuus Erityisasiantuntija Joni Penkari, Opetushallitus Nykytila: Ammattikorkeakoulut Yhteishaun haut (yhden korkeakoulupaikan

Lisätiedot

Yhteishaku Vuokko Iinatti koulutuspäällikkö. Oulun yliopisto

Yhteishaku Vuokko Iinatti koulutuspäällikkö. Oulun yliopisto Yhteishaku 2017 Vuokko Iinatti koulutuspäällikkö Hakukohteet 2017 Kandidaatti + maisterikoulutukset 3+2 v oulu.fi/yliopisto/hakijalle 3 Aloituspaikat ja ensikertalaiset - Vuoden 2017 yhteishaussa on n.

Lisätiedot

OPINTOTUKI ULKOMAAN OPINTOJAKSON AIKANA

OPINTOTUKI ULKOMAAN OPINTOJAKSON AIKANA OPINTOTUKI ULKOMAAN OPINTOJAKSON AIKANA 1 VAIHTO-OPISKELU TAI HARJOITTELU ULKOMAILLA Opintotuen saaminen edellyttää sitä, että opinnot tai harjoittelu ulkomailla hyväksytään Suomessa suoritettavaan tutkintoon

Lisätiedot

Korkeakoulujen valintojen uudistukset

Korkeakoulujen valintojen uudistukset Korkeakoulujen valintojen uudistukset Riku Hanhinen 10.11. Opintopolku ja muut oppijan palvelut -tilaisuus Johdanto Mikä muuttuu 2018? Mikä muuttuu 2019? Mikä muuttuu 2020? Mistä löydän lisätietoa? 2 Alatunnisteteksti

Lisätiedot

Abiturienttien vanhempainilta 19.1.2019. Opinto-ohjaajan puheenvuoro

Abiturienttien vanhempainilta 19.1.2019. Opinto-ohjaajan puheenvuoro Abiturienttien vanhempainilta 19.1.2019 Opinto-ohjaajan puheenvuoro KOULUTUSRAKENNE SUOMESSA: YLIOPISTOT AMMATTIKORKEAKOULUT JATKOTUTKINNOT tohtori, lisensiaatti YLEMMÄT KORKEAKOULU- TUTKINNOT (2-3 v.)

Lisätiedot

Tutkinto-opiskelijan opiskeluoikeusohje

Tutkinto-opiskelijan opiskeluoikeusohje Tutkinto-opiskelijan opiskeluoikeusohje 1. Ohjeen tarkoitus 2. Opiskelijahaut 3. Tutkinto-ohjelman vaihtaminen 4. Opiskelijaksi ilmoittautuminen ja opiskeluoikeus 5. Harkinnanvaraisen lisäajan hakeminen

Lisätiedot

Laki. opintotukilain muuttamisesta

Laki. opintotukilain muuttamisesta Laki opintotukilain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan opintotukilain (65/1994) 1 :n 4 momentti, 3 :n 4 kohta, 4 :n 2 momentin 2 kohta ja 3 momentin 1 kohta, 5 b, 6 :n 1 momentin 3

Lisätiedot

Hakijan haku- ja valintaprosessi

Hakijan haku- ja valintaprosessi Yliopistosektori Hakijan haku- ja valintaprosessi Luonnos 4.10.2010 OPH Hakeminen Haun infosivut Hakuohjeet (hakulomakkeella) Rekisteröityminen Hakijapalveluun Koulutushaku Koulutuskori Hakukohteet Hakukohteiden

Lisätiedot

Opintopolku OPOjen apuna

Opintopolku OPOjen apuna Opintopolku OPOjen apuna 4.12.2012 Erityisasiantuntija Joni Penkari, OPH Mikä on opintopolku? Mitä uusi korkeakouluhaku tuo mukanaan? Miten opintopolku auttaa OPOa? Mikä opintopolku? Mikä on opintopolku?

Lisätiedot

JATKO-OPINNOT Viherlaakson lukio Vanhempainilta 30.8.

JATKO-OPINNOT Viherlaakson lukio Vanhempainilta 30.8. JATKO-OPINNOT Viherlaakson lukio Vanhempainilta 30.8. Jakoissa 1. - 3. ABI-VUOSI opiskelu koostuu jäljellä olevista pakollisista kursseista sekä yo-kokeisiin treenaavista syventävistä ja soveltavista kursseista

Lisätiedot

Abien vanhempainilta. Tikkurilan lukio, Lähteet: Opintopolku ja muut oppijan palvelut koulutus , AVI, Heureka

Abien vanhempainilta. Tikkurilan lukio, Lähteet: Opintopolku ja muut oppijan palvelut koulutus , AVI, Heureka Abien vanhempainilta Tikkurilan lukio, 14.11.2018 Lähteet: Opintopolku ja muut oppijan palvelut koulutus 9.11.2018, AVI, Heureka www.opintopolku.fi Abien jatko-opinto-ohjaus 1 2 3 4 Jatko-opintovaihtoehtoihin

Lisätiedot

Haku jatko-opintoihin 2015. www.opintopolku.fi Haku korkeakouluihin ja 2. asteen yo-pohjaisille linjoille

Haku jatko-opintoihin 2015. www.opintopolku.fi Haku korkeakouluihin ja 2. asteen yo-pohjaisille linjoille Haku jatko-opintoihin 2015 www.opintopolku.fi Haku korkeakouluihin ja 2. asteen yo-pohjaisille linjoille Yhden paikan säännös Opiskelijalle tarjotaan yhtä opiskelupaikkaa hakujärjestyksen mukaan, jos hän

Lisätiedot

Korkeakoulujen yhteishaku. Opintopolku.fi

Korkeakoulujen yhteishaku. Opintopolku.fi Korkeakoulujen yhteishaku Miksi korkeakouluhaku uudistuu? Pyritään alentamaan korkeakouluopintojen aloittamisikää Pyritään saamaan korkeakoulutukseen entistä enemmän aidosti uusia opiskelijoita Pyritään

Lisätiedot

TEATTERIKORKEAKOULUN OPISKELIJAVALINNAT 2010

TEATTERIKORKEAKOULUN OPISKELIJAVALINNAT 2010 TEATTERIKORKEAKOULUN OPISKELIJAVALINNAT 2010 Uudet opiskelijat Vuonna 2010 uusia opiskelijoita otetaan näyttelijäntyön, ohjauksen, dramaturgian, valo- ja äänisuunnittelun koulutusohjelmiin, teatteriopettajan

Lisätiedot

Muutokset opiskelijavalinnoissa erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden näkökulmasta

Muutokset opiskelijavalinnoissa erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden näkökulmasta Muutokset opiskelijavalinnoissa erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden näkökulmasta Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 23.- 24.4. Katariina Männikkö Esityksen sisältö Oppijan palvelut ja uudet

Lisätiedot

SIBELIUS- AKATEMIA TAIDE- YLIOPISTO OPAS 2016 OPISKELU OIKEU DEN VAIHTO

SIBELIUS- AKATEMIA TAIDE- YLIOPISTO OPAS 2016 OPISKELU OIKEU DEN VAIHTO SIBELIUS- AKATEMIA TAIDE- YLIOPISTO VALINTA- OPAS 2016 OPISKELU OIKEU DEN VAIHTO Haluatko vaihtaa pääainetta? TAI Onko sinulla vähintään alempi korkeakoulututkinto toisesta korkeakoulusta ja haluat vaihtaa

Lisätiedot

Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistaminen, vaihe II

Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistaminen, vaihe II Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistaminen, vaihe II Miksi opiskelijavalintoja uudistetaan (OKM) Opiskelijavalintoja uudistamalla pyritään alentamaan korkeakouluopintojen aloittamisikää, saamaan

Lisätiedot

Ammattikorkeakoulujen VIERASKIELISEN KOULUTUKSEN YHTEISHAKU

Ammattikorkeakoulujen VIERASKIELISEN KOULUTUKSEN YHTEISHAKU Ammattikorkeakoulujen VIERASKIELISEN KOULUTUKSEN YHTEISHAKU 2011 Mistä tietoa? Nettisivu www.admissions.fi etusivuilla linkkeinä koulutusohjelmakuvaukset, hakuohjeet ja yleisinfo käytännön asioista Ammattikorkeakoulujen

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 52/2011 Laki. opintotukilain muuttamisesta

SÄÄDÖSKOKOELMA. 52/2011 Laki. opintotukilain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 26 päivänä tammikuuta 2011 52/2011 Laki opintotukilain muuttamisesta Annettu Helsingissä 21 päivänä tammikuuta 2011 Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan

Lisätiedot

Haku korkeakouluihin Opintopolussa. Opintopolku.fi

Haku korkeakouluihin Opintopolussa. Opintopolku.fi Haku korkeakouluihin Opintopolussa Kevään 2017 yhteishaun aikataulu 1. hakuaika 10.1.-25.1.2017 klo 15 Taideyliopisto Vieraskielisiä koulutuksia (amk:jen vieraskielinen koulutus ja joitakin yliopistojen)

Lisätiedot

Tervetuloa LUT:hen! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille

Tervetuloa LUT:hen! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille Tervetuloa LUT:hen! Ohjeet yhteishaussa hyväksytyille SISÄLTÖ Opiskelupaikan vastaanottaminen ja ilmoittautuminen Opintoportaali Uni Opetuksen alkaminen ja orientaatioviikko LOAS ja opiskelijakortti Opintotuki

Lisätiedot

HUOLTAJAILTA TERVETULOA! Kouvolan Yhteislyseo Hannele Viljakainen

HUOLTAJAILTA TERVETULOA! Kouvolan Yhteislyseo Hannele Viljakainen HUOLTAJAILTA TERVETULOA! Mitä haluan omalta tulevaisuudeltani? Mikä minusta tulee isona? Mitkä ovat vahvuuteni? Missä olen hyvä? Kiinnostavatko minua enemmän teoreettiset vai käytännönläheiset ammatit

Lisätiedot

MAHDOLLISUUKSIA LUKIO- OPINTOJEN JÄLKEEN. Vanhempainilta abien huoltajille Opinto-ohjaaja Nanna Oinonen

MAHDOLLISUUKSIA LUKIO- OPINTOJEN JÄLKEEN. Vanhempainilta abien huoltajille Opinto-ohjaaja Nanna Oinonen MAHDOLLISUUKSIA LUKIO- OPINTOJEN JÄLKEEN Vanhempainilta abien huoltajille 7.11.2017 Opinto-ohjaaja Nanna Oinonen ABIEN OPINTO-OHJAUS Jatko-opintovaihtoehtoihin tutustuminen Koe kampus (yliopistovaihtoehdot)

Lisätiedot

Yliopistot ja niitä vastaavat korkeakoulut. Tutkinnot Kaksiportainen tutkintorakenne Haku Opiskelijavalinta Opinto-oikeus Opintojen pisteitys

Yliopistot ja niitä vastaavat korkeakoulut. Tutkinnot Kaksiportainen tutkintorakenne Haku Opiskelijavalinta Opinto-oikeus Opintojen pisteitys Yliopistot ja niitä vastaavat korkeakoulut Tutkinnot Kaksiportainen tutkintorakenne Haku Opiskelijavalinta Opinto-oikeus Opintojen pisteitys Yliopistot ja niitä vastaavat korkeakoulut Opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

Kela OT 15. Muutosilmoitus Opintotuki. 1. Hakijan tiedot Henkilötunnus. 270896-123A Matti Meikäläinen. 00000 Helsinki Puhelinnumero

Kela OT 15. Muutosilmoitus Opintotuki. 1. Hakijan tiedot Henkilötunnus. 270896-123A Matti Meikäläinen. 00000 Helsinki Puhelinnumero Kela Muutosilmoitus Opintotuki OT 15 Voit tehdä tämän ilmoituksen ja lähettää sen liitteet myös verkossa /asiointi Lisätietoja /opiskelijat Voit kysyä lisää opiskelijan tukien palvelunumerosta 020 692

Lisätiedot

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Hakijan ohje Opetushallitus syksy 2013 Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Sisältö Yliopistohaku.fi palvelun Oma haku -palvelu... 2 Aloitusnäyttö... 4 Kirjaudu Oma haku -palveluun... 5 Entä jos

Lisätiedot

YLEMPÄÄN AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTOON JOHTAVAN KOULUTUKSEN HAKULOMAKKEEN TÄYTTÖOHJE 2009

YLEMPÄÄN AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTOON JOHTAVAN KOULUTUKSEN HAKULOMAKKEEN TÄYTTÖOHJE 2009 YLEMPÄÄN AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTOON JOHTAVAN KOULUTUKSEN HAKULOMAKKEEN TÄYTTÖOHJE 2009 Täytä hakulomake kuulakärkikynällä TEKSTATEN ISOILLA kirjaimilla. Tee jokainen numero ja kirjain niin selvästi,

Lisätiedot

Tilastokuvioita opintoetuuksien saajamääristä ja kustannuksista. 29.3.2016 Tilasto- ja tietovarastoryhmä

Tilastokuvioita opintoetuuksien saajamääristä ja kustannuksista. 29.3.2016 Tilasto- ja tietovarastoryhmä Tilastokuvioita opintoetuuksien saajamääristä ja kustannuksista 29.3.216 Tilasto- ja tietovarastoryhmä OPINTOTUKIMENOT, OPINTOLAINAT JA TAKAUSVASTUUT Opintotukimenot 199 215 1 Milj. euroa (vuoden 215 rahana)

Lisätiedot