1. Miten totalitarismi ilmeni Neuvostoliitossa, Italiassa ja Saksassa? Anna esimerkkejä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. Miten totalitarismi ilmeni Neuvostoliitossa, Italiassa ja Saksassa? Anna esimerkkejä."

Transkriptio

1 II Diktatuurien nousu ja toinen maailmansota 5 Diktaattorit ottavat vallan, s Miten totalitarismi ilmeni Neuvostoliitossa, Italiassa ja Saksassa? Anna esimerkkejä. Kaikissa maissa oli vahva pakkovaltakoneisto, joka raivasi järjestelmän poliittisia vastustajia tieltään. Vainot kohdistuivat myös muihin ryhmiin kuin vain poliittisiin vastustajiin (ks. tehtävä 3). Neuvostoliitossa puolueen valta oli käytännössä rajaton ja kansalaisten oikeusturva heikko: kansalaisia esimerkiksi lähetettiin vankileireille ilman oikeuskäsittelyjä. Italiassa puolueen propaganda oli vahvaa. Puolue pyrki vaikuttamaan muun muassa syntyvyyden kasvuun kannustavalla perhepolitiikalla (tavoitteena oli saada enemmän sotilaita), mutta fasismin aikakaudella syntyvyys Italiassa laski. Propaganda ei tehonnut kansalaisiin. Saksassa kansalaisten elämä oli puolueen ohjaamaa kehdosta hautaan. Kansallissosialistinen ideologia ohjasi vahvasti muun muassa koulutusta. Puolue-eliittiin pääsy oli kuitenkin vaikeaa eikä kaikkia halukkaita otettu puolueen nuorisojärjestöihinkään. Järjestelmä vaati kansalaisilta kuuliaisuutta ja valtion virkamiehiltä uskollisuudenvalaa suoraan Hitlerille. 2. Miten ja keiden tuella Mussolini ja Hitler nousivat valtaan? Mitä yhtäläisyyksiä ja eroja havaitset? Mussolinia tukivat valtaan nousussa ennen kaikkea vauras yläluokka, tehtaiden omistajat, suurmaanomistajat ja lopulta myös keskiluokka. Hitleriä tukivat taas laajat kansanryhmät työtä haluavista työläisistä keskiluokkaan ja kommunismia vastustavaan vauraaseen yhteiskuntaluokkaan. Pääosin kannatuspohja oli kummallakin samankaltainen (mm. sotaveteraanit, äärioikeistolaiset, konservatiivit, teollisuusjohtajat, suurmaanomistajat sekä kommunismin vastustajat), mutta Mussolini sai Hitleristä poiketen tukea pankkiireilta ja Hitlerillä puolestaan oli tukenaan työläisiä ja antisemitistejä, jotka eivät lukeutuneet Mussolinin kannattajiin. 3. Miten ja miksi natsit vainosivat juutalaisia ja muita vähemmistöjä?

2 Juutalaisvainot alkoivat rajoituksilla esim. elinkeinon harjoittamisen suhteen. Seuraavaksi vuonna 1935 tulivat rotulait eli Nürnbergin lait, joilla juutalaisilta vietiin kansalaisoikeudet. "Kristalliyönä" marraskuussa vuonna 1938 hyökättiin juutalaisia synagogia ja kauppoja vastaan. Ensimmäinen keskitysleiri avattiin vuonna 1933, ja 1942 päätettiin "lopullisesta ratkaisusta" eli juutalaisten systemaattisesta tuhoamisesta muita vaihtoehtoja ei tuon jälkeen enää edes pohdittu. Toimenpiteet kansalaisoikeuksien rajoittamisesta vainoihin koskivat myös muita vähemmistöjä. Vainoja perusteltiin rotuopilla eli käsityksellä saksalaisen rodun ylemmyydestä. Natsipropagandassa saksalaista rotua nimitettiin arjalaiseksi. Muiden kuin arjalaisten ihmisarvo kyseenalaistettiin ideologisin perustein. Rotuoppiin liittyi myös antisemitismi eli juutalaisvastaisuus sekä käsitys "fyysisesti ja henkisesti vajavaisten" (kuten synnynnäisesti vammaisten ja "mielisairaiden") ja "sosiaalisesti epäkelpojen" (kuten kulkureiden) alemmuudesta. 4. Vertaa toisiinsa a) fasismia ja kansallissosialismia eli natsismia b) oikeistodiktatuureja ja Neuvostoliittoa. Mitä eroja ja yhtäläisyyksiä löydät? Saksa ja Italia olivat oikeistolaisia diktatuureja. Neuvostoliitto taas oli vasemmistolainen, kommunistinen diktatuuri. Neuvostoliitossa valta oli kommunistisella puolueella. Puolueen sisällä eniten valtaa oli puolueen keskuskomitean pääsihteerillä Josef Stalinilla. Stalin oli käytännössä Neuvostoliiton diktaattori Yhteistä diktatuureille oli, että yksi puolue ja puoluejohtaja kontrolloi valtakunnan politiikkaa (diktatuuri) puolueen kontrolli ulottui myös talouselämään, kulttuuriin ja ihmisten arkipäivään (totalitarismi) kontrollin keinot olivat tarkkaan harkittuja (propaganda) ja usein myös brutaaleja (pakkovaltakoneisto kuten poliisi ja puolueen oma armeija) niissä ihailtiin sotilaallista voimaa ja ne pyrkivät laajentamaan alueitaan (militarismi, vahva armeija). Diktatuurien eroja: Oikeisto- ja vasemmistodiktatuurit erosivat ideologioiltaan. Saksassa oli vallalla rotuoppi eli käsitys saksalaisen rodun paremmuudesta. Rotuopilla perusteltiin juutalaisten ja muiden vähemmistöjen vainot. Juutalaisvastaisuudesta käytetään myös nimitystä antisemitismi. Italiassa "diktaattori" Mussolini oli riippuvainen kuninkaan vallasta. Lopulta kuningas erottikin Mussolinin vuonna Näin ollen Mussolinin valta ei koskaan ollut niin rajatonta kuin Hitlerin tai Stalinin. Neuvostoliitossa Stalin vainosi laajamittaisesti poliittisia vastustajiaan. Niin kutsutuissa puhdistuksissa lähetettiin vankileireille eli gulageihin kommunismia vastustaneita tai sellaisiksi epäiltyjä henkilöitä (esim. puolueesta, armeijasta ja kirkosta sekä tavallisia kansalaisia kuten maanomistajia eli kulakeja ja etnisten vähemmistöjen edustajia).

3 6Kohti toista maailmansotaa, s Tee aikajana Hitlerin Saksan ulkopoliittisista toimista vuodesta 1933 syyskuun alkuun Aikajanalle voi sijoittaa seuraavia tapahtumia: Saksa eroaa Kansainliitosta vuonna 1933 Saksa solmii hyökkäämättömyyssopimuksen Puolan kanssa alkuvuonna 1934 Versailles'n rauhansopimuksen aseistariisuntamääräysten rikkominen (kevät 1935) Saksan joukot demilitarisoituun Reininmaahan (kevät 1936) Espanjan sisällissota ( ) Saksan ja Japanin antikomintern-sopimus (1936) Itävallan Anschluss (kevät 1938) Münchenin kokous (syksy 1938) Saksa miehittää Tšekkoslovakian (kevät 1939) Saksa vaatii Puolan käytävää itselleen (kesä 1939) Molotovin Ribbentropin-sopimus ( ) Saksa hyökkää Puolaan ( ) 2. Erittele syitä siihen, miksi muut maat eivät estäneet Hitlerin valloituksia. Versailles'n rauhanehtoja pidettiin liian kovina (mm. Iso-Britannia). Yhdysvallat vetäytyivät Euroopan politiikasta. Saksaa pelättiin vähemmän ja sitä pidettiin luontevampana neuvottelukumppanina kuin Neuvostoliittoa. Ajateltiin, että Saksa tasapainottaisi Neuvostoliiton uhkaa. Edellisestä suursodasta oli vajaat 20 vuotta ja haluttiin välttää uuden sodan syttyminen. Demokraattiset valtiot pyrkivät kompromisseihin. Mailla oli omia sisäisiä ongelmia (esim. Ranska). Kansainliitto osoittautui kyvyttömäksi. Hitlerin ja hänen johtamansa valtion todelliset kasvot paljastuivat vasta Münchenin kokouksen sopimuksen rikkomisen myötä, jolloin Saksa oli ehtinyt vahvistua jo merkittävästi. Saksan armeijan iskukykyä yliarvioitiin 1930-luvulla pitkään. 3. Mitä muutoksia Neuvostoliiton ja Saksan suhteissa tapahtui vuosina ? Koko tämän ajan Saksa ja Neuvostoliitto pitivät toisiaan ideologisina vihollisina ja suurimpana uhkana. Stalin huolestui Saksan laajenemisesta kohti itää ja katsoi tarvitsevansa lisää aikaa varustautumiseen Saksan mahdollisen hyökkäyksen. Kesällä 1939 länsivallat Iso-Britannia ja Ranska pyrkivät liittoutumaan Neuvostoliiton kanssa, mutta Stalin ei luottanut niihin. Saksa ja Neuvostoliitto solmivat elokuussa 1939 hyökkäämättömyyssopimuksen, jonka salaisella lisäpöytäkirjalla ne jakoivat itäisen Euroopan etupiireihin. Tämä näkyi II maailmansodan alkaessa käytännössä, kun Puola jaettiin maiden kesken syyskuussa 1939 ja Neuvostoliitto alkoi vaatia tukikohtia Baltian mailta ja Suomelta Saksan siihen mitenkään puuttumatta. Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon kesällä 1941.

4 5. Ota kantaa väitteeseen: Saksan häviö oli jo etukäteen selviö. Voidaan perustella, että häviö ei ollut selviö: Mikäli Saksa olisi onnistunut lyömään sekä Ranskan että Iso-Britannian, se ei olisi joutunut kuluttavaan kahden rintaman sotaan eikä sotimaan brittejä vastaan Afrikassa. Mikäli Italia olisi onnistunut valtaamaan Balkanin ilman Saksan apua, olisi itähyökkäys käynnistynyt aiemmin. Tällöin Saksa olisi voinut hyödyntää hyviä sää- ja tieoloja pidempään ja suurten kaupunkien valtaaminen olisi saattanut tapahtua jo ennen talven alkua eikä Neuvostoliitto olisi ehtinyt siirtää sotatarviketeollisuuttaan Uralin taakse. Mikäli Japani ei olisi hyökännyt Yhdysvaltoihin ja vetänyt sitä mukaan sotaan, Saksan ja sen liittolaisten resurssit olisivat lännen kukistuttua saattaneet riittää myös tässä tapauksessa yksin jääneen Neuvostoliiton kukistamiseen. Toisaalta voidaan ajatella, että häviö oli selviö: Venäjälle tai Neuvostoliittoon hyökkääminen oli ollut itsemurha kaikille sitä yrittäneille maan suurten etäisyyksien vuoksi. Sieltä olivat jo palanneet nöyryytettynä takaisin mm. Ruotsin kuningas Kaarle XII ja Napoleon. Myös Hitlerin Saksalle itähyökkäys koitui tappiolliseksi. Yhdysvallat tuki aineellisesti Isoa-Britanniaa koko ajan, jolloin liittoutuneiden resurssit olivat riittävät. Yhdysvaltojen tulo mukaan sotaan käänsi resurssitilanteen Saksalle ja sen liittolaisille epäedulliseksi, mistä johtuen Saksan häviö oli vain ajan kysymys. Hitlerin sodanjohtotaidot olivat alun alkaen puutteelliset, minkä takia katastrofi oli vain ajan kysymys. 7 Liittoutuneet voittavat toisen maailmansodan, s Miksi toista maailmansotaa on kutsuttu totaaliseksi sodaksi? Yksi syy on sotatoimien laajuus. Toisessa maailmansodassa ei sodittu vain rintamilla, vaan myös niiden takana. Siviiliuhrit, pommitukset ja propagandasota olivat kaikki osa aiempaa laaja-alaisempia sotatoimia. Sodan mittavat taloudelliset vaikutukset ovat toinen osasyy nimitykseen. Koko tuotannon valjastaminen sotaponnistuksiin ja valtion antamat määräykset teollisuuslaitoksille liittivät valtion koko talouselämän sotaan. Toisen maailmansodan aikana syntyi myös uusia keksintöjä. Kotirintaman ponnistukset kuten säännöstely ja työvelvollisuus toivat sodan myös siviilien luo, mikä osaltaan on syynä sodan nimittämiseen totaaliseksi sodaksi. 2. Mitkä olivat II maailmansodan tärkeimmät käännekohdat Euroopassa ja Afrikassa? Sodan käännekohdat Euroopassa olivat: Stalingradin antautuminen tammikuussa 1943 Neuvostoliiton Kurskin panssaritaistelun torjuntavoitto heinäkuussa 1943

5 liittoutuneiden maihinnousu Sisiliaan kesällä 1943 liittoutuneiden Normandian maihinnousu kesäkuussa 1944 Saksan puolustuksen murtuminen tammi-helmikuussa 1945 neuvostojoukkojen Berliinin valtaus toukokuun alussa 1945 ja Hitlerin itsemurha Saksan uuden johdon allekirjoittama antautumissopimus. Sodan käännekohta Afrikassa: El Alamein Mistä holokaustissa oli kyse ja miten se toteutettiin? Holokausti oli Saksan kansallissosialistien toteuttama järjestelmällinen etnisten, poliittisten, uskonnollisten ja muiden vähemmistöryhmien kansanmurha. Eniten murhattiin juutalaisia. Keskitysleirejä oli Saksassa kymmeniä. Niihin suljettiin poliittisia vastustajia ja erilaisia vähemmistöryhmiä kuten kehitysvammaisia, romaneita, Jehovan todistajia ja homoseksuaaleja juutalaisten lisäksi. Leireillä teetettiin pakkotyötä, tehtiin lääketieteellisiä kokeita ja näännytettiin ihmisiä nälkään. Kansanmurha käynnistyi todenteolla Wannseen kokouksen (1942) jälkeen. Siellä päätettiin lopullisesta ratkaisusta, jonka mukaan kaikki juutalaiset oli tuhottava Euroopasta. Tuhoamista varten perustettiin erityisiä tuhoamisleirejä. Niistä tunnetuimmat olivat AuschwitzBirkenau ja Treblinka. Euroopan väestö seulottiin, ja tuhottavaksi määrätyt ihmiset kuljetettiin junilla tuhoamisleireihin, joissa heidät kaasutettiin ja joissa heidän ruumiinsa poltettiin. Itä-Euroopan juutalaiset oli määrätty jo aiemmin muuttamaan ulkomaailmasta eristettyihin ghettoihin, joista ihmiset kuljetettiin rautateitse tuhoamisleireille 4. Miten II maailmansota eteni Aasiassa? Täydennä kirjan antamia tietoja internetin avulla. Japani iski Pearl Harboriin Hawaijilla Vuoden 1942 alkupuolella Japanin valtapiiri oli laajimmillaan. Yhdysvallat voitti Japanin Midwayn taistelussa kesäkuussa Ensimmäisen atomipommin koeräjäytys tapahtui heinäkuussa Yhdysvallat pudotti atomipommin Hiroshimaan ja Nagasakiin kaksi päivää myöhemmin. Yhdysvallat solmii aselevon Japanin kanssa Pohdi, mistä eri syistä akselivallat hävisivät sodan. Akselivallat hävisivät sodan, koska niillä oli vähemmän sotaan tarvittavia resursseja kuten aseita ja polttoainetta lentokoneisiin ja panssarivaunuihin. Liittoutuneet pystyivät vielä sodan lopussa tuomaan rintamalle uusia miehiä, kun Saksan armeija oli jo uupunut. Vain

6 Yhdysvalloilla oli ydinase sodan päättyessä, joten liittoutuneet olivat sodan loppupuolella myös sotateknologisesti ylivertaisia. Lisäksi liittoutuneilla oli etuna se, että ne olivat suurimmaksi osaksi sotanäyttämöiden ulkopuolella. Niiden sodankäynnin kannalta keskeiset resurssit eivät haavoittuneet sodassa. Yhdysvallat kävi sotaa Tyynenmeren saarten hallinnosta Japania vastaan. Yhdysvaltojen mantereella sotaa ei kuitenkaan käyty. Iso-Britannia taas pelkäsi Saksan ilmahyökkäyksiä läpi sodan mutta hallitsi Englannin Kanaalin ilmatilaa kesän ja syksyn 1940 taisteluiden jälkeen. Lisäksi sillä oli Yhdysvaltojen materiaalinen tuki. Neuvostoliiton länsiosat olivat sodan näyttämönä, mutta Uralin taakse sijoitettu aseteollisuus pystyi tuottamaan aseita läpi sodan. Yhdysvallat antoi myös Neuvostoliitolle merkittävää taloudellista tukea. Saksa sen sijaan joutui massiivisten ilmapommitusten kohteeksi vuodesta 1942 alkaen ja monet kaupungeista, teollisuuslaitoksista ja liikenneyhteyksistä tuhottiin. Samaten pommitettiin ilmasta käsin saksalaisten öljynjalostamoita mm. Mustallamerellä. Myös Italiasta tuli sotanäyttämö, kun liittoutuneet nousivat maihin syyskuussa 1943 (onnistuneen Sisilian valtauksen jälkeen kesällä 1943). Atomipommien Japaniin pudottamista (elokuussa 1945) edelsi Japanin kaupunkien pommittaminen vuodesta 1942 alkaen. Liittoutuneiden ilmapommitukset voimistuivat syksystä 1944 alken ja olivat kovimmillaan keväällä Esimerkiksi Tokion pommitusta maaliskuuta 1945 pidetään tuhoisimpana yksittäisenä ilmahyökkäyksenä koskaan (ennen atomipommien pudottamista). Iskuissa kuoli noin ihmistä (japanilaisten oma arvio) ja miljoona menetti kotinsa. Liittoutuneiden sodanjohdon yhtenevät päämäärät auttoivat sodan strategista suunnittelua ja olivat osasyy akselivaltojen tappioon. Liittoutuneita yhdistävä tavoite oli akselivaltojen kukistaminen. Lisäksi niillä oli yhteinen arvopohja. Länsiliittoutuneet julistivat jo 1941 Atlantin julistuksessa, että kansoilla tulee olla vapaa itsemääräämisoikeus ja että hyökkäävästi käyttäytyvät valtiot tulee riisua aseista, minkä lisäksi ne ilmoittivat, etteivät ne pyri laajentamaan alueitaan. Akselivallat sen sijaan taistelivat kukin "omaa sotaansa" omine päämäärineen. Tavoitteena oli vallata alueita ja resursseja (öljy, maanviljelysmaa jne.). Italia ei pystynyt auttamaan Saksaa, vaan tarvitsi jatkuvasti Saksan apua. Japanin sotanäyttämö taas sijaitsi Tyynellämerellä, eikä silläkään ollut resursseja tukea Saksan sotaa Euroopassa.

TOINEN MAAILMANSOTA 1939-45

TOINEN MAAILMANSOTA 1939-45 TOINEN MAAILMANSOTA 1939-45 Kertausta 1.Kirjoita viivoille, mitä kyseisenä maailmansodan vuotena tapahtui (pyri keräämään viivoille vain tärkeimmät asiat 1939 Saksa ja NL hyökkäämättömyyssopimus Saksa

Lisätiedot

1.3. Heinrich Himmler tarkastaa Auschwitchin keskitysleirin. Annetaan käsky rakentaa uusi leiri, Birkenau.

1.3. Heinrich Himmler tarkastaa Auschwitchin keskitysleirin. Annetaan käsky rakentaa uusi leiri, Birkenau. Esimerkkitapahtumia aikajanaan 1939 23.8. Neuvostoliiton ja Saksan ulkoministerit solmivat hyökkäämättömyyssopimuksen (Molotov-Ribbentrop sopimus). Sopimuksen salaisessa lisäpöytäkirjassa sovitaan maiden

Lisätiedot

Saksan ja Neuvostoliiton sopimus

Saksan ja Neuvostoliiton sopimus Saksan ja Neuvostoliiton sopimus Elokuun 23. päivä 1939 Neuvostoliitto ja Saksa ilmoittivat kirjottaneensa hyökkäämättömyysopimuksen Moskovasta jota koko Eurooppa hämmästyi. Sopimuksen tekeminen perustui

Lisätiedot

Rising from the Ruins - Euroopan jälleenrakennus toisen maailmansodan jälkeen

Rising from the Ruins - Euroopan jälleenrakennus toisen maailmansodan jälkeen Rising from the Ruins - Euroopan jälleenrakennus toisen maailmansodan jälkeen Näytös 1: Eurooppa, 1945 1. Luen näytelmän ensimmäinen sivu. Korostetut sanat kuvaavat Euroopan tilaa toisen maailmansodan

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELOON. KYLMÄN SODAN SYTTYMINEN Luku 3, s. 103

SISÄLLYSLUETTELOON. KYLMÄN SODAN SYTTYMINEN Luku 3, s. 103 KYLMÄN SODAN SYTTYMINEN Luku 3, s. 103 1. Määrittele käsitteet a) kylmä sota b) kaksinapainen kansainvälinen järjestelmä c) Trumanin oppi. a) kylmä sota Kahden supervallan (Usa ja Neuvostoliitto) taistelu

Lisätiedot

Suomesta tulee itsenäinen valtio

Suomesta tulee itsenäinen valtio Suomesta tulee itsenäinen valtio Venäjän valtakunta romahtaa ja Suomesta tulee itsenäinen valtio Venäjällä kansan tyytymättömyys tsaari Nikolai II:a kohtaan oli kasvanut koko 1900-luvun alun. Suurin osa

Lisätiedot

HI12. HI3 Kansainväliset suhteet

HI12. HI3 Kansainväliset suhteet HI12 HI3 Kansainväliset suhteet HI3-kurssin asiat: n. 200 vuotta Wienin kongressista Kylmän sodan jälkeiseen aikaan 1800-luku: Imperialismi Nationalismi 1900-luku: I MS Totalitarismi: kommunismi, fasismi,

Lisätiedot

TOTALITARISMIN UHKA KIRKOILLE LÄNSI-EUROOPASSA. Luku 16 Ydinsisältö

TOTALITARISMIN UHKA KIRKOILLE LÄNSI-EUROOPASSA. Luku 16 Ydinsisältö TOTALITARISMIN UHKA KIRKOILLE LÄNSI-EUROOPASSA Luku 16 Ydinsisältö Saako valtiovalta rajoittaa kansalaisten mielipiteitä? Perustele. Totalitarismi Valtiojärjestelmä, jossa valtion valta ulottuu yhteiskunnan

Lisätiedot

Suomen sota päättyy. Vaaran vuodet

Suomen sota päättyy. Vaaran vuodet Suomen sota päättyy Vaaran vuodet Vaaran vuodet nimitystä on käytetty Suomessa toisen maailmansodan jälkeisestä epävarmasta ajanjaksosta, jolloin Suomen pelättiin muuttuvan kommunistiseksi valtioksi joko

Lisätiedot

Natsi-Saksa ja 2. maailmansota lukujen valossa. Thomas Widmaier Historiakerhon kokous 10.6.2013

Natsi-Saksa ja 2. maailmansota lukujen valossa. Thomas Widmaier Historiakerhon kokous 10.6.2013 Natsi-Saksa ja 2. maailmansota lukujen valossa Thomas Widmaier Historiakerhon kokous 10.6.2013 Ennen 2. maailmansotaa 1939 Saksan valtion menot olivat 30 miljardia Reichsmarkia mutta tulot 15 miljardia

Lisätiedot

Tali-Ihantalan ja Vuosalmen torjuntataistelut

Tali-Ihantalan ja Vuosalmen torjuntataistelut Tali-Ihantalan ja Vuosalmen torjuntataistelut Suomen Sotahistoriallinen Seura ry Jatkosodan esitelmäsarjan esitelmä 29.10.2014 Sotahistorioitsija, ye-evl, VTM Ari Raunio Kevään 1944 maavoimat heikommat

Lisätiedot

Maailmansotien välinen aika

Maailmansotien välinen aika Maailmansotien välinen aika Suomi sisällissodan jälkeen Sisällissota aiheutti katkeruutta sodan jälkeen ja maa oli jakautunut voittajiin ja häviäjiin. Sisällissodan luoma kaaos ja monarkiaperinne saivat

Lisätiedot

Heikki Kurttila. Isäntämaasopimus. Pirtin klubi 5.4.2016

Heikki Kurttila. Isäntämaasopimus. Pirtin klubi 5.4.2016 Heikki Kurttila Isäntämaasopimus hyppy kohti NATOa Pirtin klubi 5.4.2016 Historiaa: Paasikiven Kekkosen linja Paasikivi: Olipa Venäjä miten vahva tai miten heikko hyvänsä, aina se on tarpeeksi vahva Suomelle.

Lisätiedot

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat Hallinto 2510 Hyvinvointitoimiala tammikuu 134,9 121,3-13,6 82,8 84,4 3,2 5,4 11,8 7,3 2,3 2,9 3,9 5,8 55,6 38,6 123,1 107,6 91,3 % 88,7 % helmikuu 133,9 118,8-15,1 82,3 83,4 3,9 5,5 11,1 7,6 2,6 3,6 8,1

Lisätiedot

Matkailun kehitys 2016

Matkailun kehitys 2016 Matkailun kehitys 2016 3.5.2017 Lähde: Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Kiina jatkoi vahvaan kasvuaan myös piristyi loppuvuotta kohden Suomessa kirjattiin 5 768 000 ulkomaista yöpymistä

Lisätiedot

Matkailun kehitys

Matkailun kehitys Matkailun kehitys 2015 3.3.2015 Lähde: Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Venäjä romahti Kiinasta kasvua yli 40 prosenttia Suomessa kirjattiin 5 504 000 ulkomaista yöpymistä vuonna 2015.

Lisätiedot

15410/17 VVP/sh DGC 1A. Euroopan unionin neuvosto. Bryssel, 14. toukokuuta 2018 (OR. en) 15410/17. Toimielinten välinen asia: 2017/0319 (NLE)

15410/17 VVP/sh DGC 1A. Euroopan unionin neuvosto. Bryssel, 14. toukokuuta 2018 (OR. en) 15410/17. Toimielinten välinen asia: 2017/0319 (NLE) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. toukokuuta 2018 (OR. en) 15410/17 Toimielinten välinen asia: 2017/0319 (NLE) COLAC 144 WTO 329 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: Kolmas lisäpöytäkirja Euroopan yhteisön

Lisätiedot

HISTORIAN TAITAJA uusi sarja yläkoulun historiaan! Historian opetuksen tavoitteet. Historian taitaja 7 ja 8

HISTORIAN TAITAJA uusi sarja yläkoulun historiaan! Historian opetuksen tavoitteet. Historian taitaja 7 ja 8 HISTORIAN TAITAJA uusi sarja yläkoulun historiaan! Historian opetuksen tavoitteet Merkitys, arvot ja asenteet T1 vahvistaa oppilaan kiinnostusta historiasta tiedonalana ja identiteettiä rakentavana oppiaineena

Lisätiedot

AINEISTO 4. Serbejä karkotetaan Itsenäisestä Kroatian valtiosta (natsi-saksan satelliittivaltio)

AINEISTO 4. Serbejä karkotetaan Itsenäisestä Kroatian valtiosta (natsi-saksan satelliittivaltio) AINEISTO 4 Toisen maailmansodan aikana miljoonat ihmiset joutuivat joukkoteloitusten, karkotusten, nälkiintymisen, pakkotyön, keskitysleirien ja pommitusten uhreiksi. Pakolaiset ja häädetyt Serbejä karkotetaan

Lisätiedot

Matkailun kehitys

Matkailun kehitys Matkailun kehitys 2014 7.4.2015 Lähde: Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Venäläismatkailijoiden katokäänsi ulkomaiset yöpymiset laskuun Suomessa kirjattiin 5 697 300 ulkomaista yöpymistä

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2017 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2013-2017(1-3) 6 Mrd. e 5 4 3 2 1 0-1 2013 2014 2015 2016 2017 Kauppatase Vienti Tuonti 31.5.2017 2 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2017 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2013-2017(1-6) 6 Mrd. e 5 4 3 2 1 0-1 2013 2014 2015 2016 2017 Kauppatase Vienti Tuonti 31.8.2017 2 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2017 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2013-2017(1-9) 6 Mrd. e 5 4 3 2 1 0-1 2013 2014 2015 2016 2017 Kauppatase Vienti Tuonti 30.11.2017 2 SUOMEN

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-7) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 28.9.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-5) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 31.7.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-1) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 29.3.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-3) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 31.5.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-2) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 30.4.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-10) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 31.12.2018 1/23 SUOMEN

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2019 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2015-2019(1-2) Mrd. 7 6 5 4 3 2 1 0-1 2015 2016 2017 2018 2019 Kauppatase Vienti Tuonti 30.4.2019 1/23 SUOMEN

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2019 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2015-2019(1-3) Mrd. 7 6 5 4 3 2 1 0-1 2015 2016 2017 2018 2019 Kauppatase Vienti Tuonti 31.5.2019 1/23 SUOMEN

Lisätiedot

MAAILMANSOTIEN VÄLINEN AIKA

MAAILMANSOTIEN VÄLINEN AIKA MAAILMANSOTIEN VÄLINEN AIKA nationalismi ja demokratia etenivät 1. maailmansodan seurauksena o Eurooppaan 8 uutta (kansallis-)valtiota o itsevaltius kaatui kaikkialla Euroopassa ( vanhan maailman loppu

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2016 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2012-2016(1-9) 6 Mrd. e 5 4 3 2 1 0-1 2013 2014 2015 2016 Kauppatase Vienti Tuonti 30.11.2016 2 SUOMEN JA SUOMEN

Lisätiedot

TALVISODAN TILINPÄÄTÖS

TALVISODAN TILINPÄÄTÖS TALVISODAN TILINPÄÄTÖS Talvisota 30.11.1939 13.3.1940 I. Sotasuunnitelmat 1930- luvulla II. Sotatoimet joulukuussa 1939 III. Etsikkoaika tammikuu 1940 IV. Ratkaisevat taistelut helmi- ja maaliskuussa 1940

Lisätiedot

Eisernes Kreutz. Rautaristin suunittelija Karl Friedrich Schinkel

Eisernes Kreutz. Rautaristin suunittelija Karl Friedrich Schinkel Eisernes Kreutz Rautaristin synty ulottuu vuoteen 1813, jolloin Preussi keisari Friedrich Wilhelm III:n johdolla julisti sodan Ranskalle 13.maaliskuuta. Ristin suunnitteli arkkitehti Karl Schinkel ja se

Lisätiedot

HYVÄKSYTYT TEKSTIT Väliaikainen painos. Euroopan muistiperinnön merkitys Euroopan tulevaisuudelle

HYVÄKSYTYT TEKSTIT Väliaikainen painos. Euroopan muistiperinnön merkitys Euroopan tulevaisuudelle Euroopan parlamentti 2019-2024 HYVÄKSYTYT TEKSTIT Väliaikainen painos P9_TA-PROV(2019)0021 Euroopan muistiperinnön merkitys Euroopan tulevaisuudelle Euroopan parlamentin päätöslauselma 19. syyskuuta 2019

Lisätiedot

KOHTI ENSIMMÄISTÄ MAAILMANSOTAA

KOHTI ENSIMMÄISTÄ MAAILMANSOTAA KOHTI ENSIMMÄISTÄ MAAILMANSOTAA KAUNAISET SUURVALLAT Saksa noussut Manner-Euroopan johtavaksi suurvallaksi yhdistynyt Otto von Bismarckin johdolla (Bismarck pyrki rauhoittamaan Euroopan asiat Saksan yhdistämissotien

Lisätiedot

9. toukokuuta. urooppaw paiva. Euroopan unioni

9. toukokuuta. urooppaw paiva. Euroopan unioni 9. toukokuuta urooppaw paiva m Euroopan unioni 9. toukokuuta Euroopan unioni H arvat Euroopan kansalaiset tietävät, että 9.5.1950 lausuttiin Euroopan yhteisön syntysanat, samaan aikaan kun kolmannen maailmansodan

Lisätiedot

KEHITYSTRENDIT. Suomen Matkailuasiantuntijat Oy Travel Industry Experts Finland Ltd. Heikki Artman Art-Travel Oy

KEHITYSTRENDIT. Suomen Matkailuasiantuntijat Oy Travel Industry Experts Finland Ltd. Heikki Artman Art-Travel Oy SATAKUNNAN MATKAILUN TUOREIMMAT KEHITYSTRENDIT 22.9.21 21 Suomen Matkailuasiantuntijat Oy Travel Industry Experts Finland Ltd. Heikki Artman Art-Travel Oy lähdeaineistona Tilastokeskuksen majoitustilastot

Lisätiedot

PUTININ PERINTÖ Turvallisuus- ja puolustuspolitiikan haasteet uudelle presidentille

PUTININ PERINTÖ Turvallisuus- ja puolustuspolitiikan haasteet uudelle presidentille PUTININ PERINTÖ Turvallisuus- ja puolustuspolitiikan haasteet uudelle presidentille Maanpuolustuskorkeakoulu, Strategian laitos Majuri Juha Mäkelä EHDOKKAAT 2.3.2008 PRESIDENTIN VAALISSA Gennadi Zjuganov

Lisätiedot

Majoitusmyynti alueella kasvoi 14 prosenttia ja oli 27 miljoonaa euroa. Yöpymisen keskihinta kesäkuussa 2016 oli 77,39 euroa (+ 8 %).

Majoitusmyynti alueella kasvoi 14 prosenttia ja oli 27 miljoonaa euroa. Yöpymisen keskihinta kesäkuussa 2016 oli 77,39 euroa (+ 8 %). HELSINGIN MATKAILUTILASTOT KESÄKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 5 prosenttia Kesäkuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 353 000 yöpymistä, joista suomalaisille 138 000 ja ulkomaalaisille 215 000 yötä. Eniten

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2015. 31.8.2015 TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2015. 31.8.2015 TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2015 31.8.2015 TULLI Tilastointi 1 VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2011-2015 7 Mrd. e 6 5 4 3 2 1 0-1 -2 2011 2012 2013 2014 2015 Vienti Tuonti Kauppatase 31.8.2015

Lisätiedot

3.11.2014. Gangut - Rilax Riilahti 1714. Mikko Meronen, Forum Marinum

3.11.2014. Gangut - Rilax Riilahti 1714. Mikko Meronen, Forum Marinum Gangut - Rilax Riilahti 1714 Mikko Meronen, Forum Marinum 1 Taustaa ja taistelun merkitys Venäjä rakennutti voimakkaan kaleerilaivaston Suuren Pohjan sodan aikana Venäjän laivasto syntyi Pietari Suuri

Lisätiedot

Eurooppalainen turvallisuuspolitiikka muutoksessa. Teija Tiilikainen Ulkopoliittinen instituutti

Eurooppalainen turvallisuuspolitiikka muutoksessa. Teija Tiilikainen Ulkopoliittinen instituutti Eurooppalainen turvallisuuspolitiikka muutoksessa Teija Tiilikainen Ulkopoliittinen instituutti 28.1.2019 Turvallisuuspoliittinen tilanne kiristynyt Jännitteet Euroopassa kasvaneet Venäjän ja lännen ristiriitojen

Lisätiedot

HI2 kertaustehtävien vastaukset

HI2 kertaustehtävien vastaukset HI2 kertaustehtävien vastaukset II Maailmansotien aika 1. Miten ja miksi ympärysvaltojen kokoonpano muuttui v. 1917? Kokoonpano muuttui niin, että Yhdysvallat tuli mukaan sotaan. Yhdysvalloissa sympatiat

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. maaliskuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. maaliskuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. maaliskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0041 (NLE) 6962/16 COEST 62 ELARG 18 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 18. helmikuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n

Lisätiedot

SUOMEKSI TILASTOTIETOJA

SUOMEKSI TILASTOTIETOJA SUOMEKSI TILASTOTIETOJA Virolle 14,1 miljardin kruunun matkailutulot! Matkailu on merkittävä tulonlähde Virolle. Vuonna 2004 Viroon tuli matkailukruunuja 14,1 miljardin kruunun edestä, 15 prosenttia enemmän

Lisätiedot

Otto Louhikoski Uhtualta 1. maailmansodan ja Vienan Karjan itsenäistymispyrkimysten kautta pakolaisena Suomeen

Otto Louhikoski Uhtualta 1. maailmansodan ja Vienan Karjan itsenäistymispyrkimysten kautta pakolaisena Suomeen Otto Louhikoski Uhtualta 1. maailmansodan ja Vienan Karjan itsenäistymispyrkimysten kautta pakolaisena Suomeen Oton syntymä ja perhe Aika Venäjän kalenterissa: 16.7.1889 Aika Suomen kalenterissa: 24.7.1889

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 216 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-216 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 Kauppatase Tuonti Vienti 28.2.217

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 218 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-218 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 18 Kauppatase Tuonti Vienti

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 218 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-218 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 18 Kauppatase Tuonti Vienti

Lisätiedot

Kevät 2004 - Mitä vaikutusmahdollisuuksia Suomella on Euroopan unionin päätöksentekojärjestelmässä?

Kevät 2004 - Mitä vaikutusmahdollisuuksia Suomella on Euroopan unionin päätöksentekojärjestelmässä? Ylioppilaskoetehtäviä YH4-kurssi Eurooppalaisuus ja Euroopan unioni Alla on vanhoja Eurooppalaisuus ja Euroopan unioni -kurssiin liittyviä reaalikoekysymyksiä. Kevät 2004 - Mitä vaikutusmahdollisuuksia

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 217 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-217 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 Kauppatase Tuonti Vienti

Lisätiedot

Yöpymiset vähenivät 4 prosenttia. Vähenemistä sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 24 miljoonaa euroa

Yöpymiset vähenivät 4 prosenttia. Vähenemistä sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 24 miljoonaa euroa HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HEINÄKUU 2016 Yöpymiset vähenivät 4 prosenttia Heinäkuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 422 000 yöpymistä, joista suomalaisille 185 000 ja ulkomaalaisille 237 000 yötä. Sekä suomalaisten

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. maaliskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. maaliskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. maaliskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0041 (NLE) 6962/16 ADD 1 COEST 62 ELARG 18 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 18. helmikuuta 2016 Vastaanottaja:

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 215 8.2.216 TULLI Tilastointi 1 TUONTI, VIENTI JA KAUPPATASE 199-215 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 Kauppatase Tuonti

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 216 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-216 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 Kauppatase Tuonti Vienti 7.2.217

Lisätiedot

Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä

Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä Kylmän sodan jälkeen unilateralismi: maailmanpoliisin rooli Puuttuu sotilaallisesti asioihin, joissa se katsoo omien etujensa olevan uhattuna Maailman suurin talous ja teknisesti

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA Julkaistu Helsingissä 5 päivänä joulukuuta 2011

SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA Julkaistu Helsingissä 5 päivänä joulukuuta 2011 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA Julkaistu Helsingissä 5 päivänä joulukuuta 2011 (Suomen säädöskokoelman n:o 1198/2011) Tasavallan presidentin asetus Euroopan unionista tehtyyn sopimukseen, Euroopan

Lisätiedot

KIRKKOJEN JA KOMMUNISMIN KAKSINKAMPPAILU ITÄ- EUROOPASSA. Luku 15 Ydinsisältö

KIRKKOJEN JA KOMMUNISMIN KAKSINKAMPPAILU ITÄ- EUROOPASSA. Luku 15 Ydinsisältö KIRKKOJEN JA KOMMUNISMIN KAKSINKAMPPAILU ITÄ- EUROOPASSA Luku 15 Ydinsisältö Kiovan Venäjä eli Kiovan Rusj oli Itä-Euroopassa 800-1100- luvuilla olemassa ollut valtakunta. Kiova ukrainalainen vai venäläinen

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TOUKOKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TOUKOKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TOUKOKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 5 prosenttia Toukokuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 299 000 yöpymistä, joista suomalaisille 135 000 ja ulkomaalaisille 164 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

Presidenttifoorumi 19.11.2008 / Oula Silvennoinen

Presidenttifoorumi 19.11.2008 / Oula Silvennoinen Presidenttifoorumi 19.11.2008 / Oula Silvennoinen Toisen maailmansodan jälkeisenä aikana suomalaista ymmärrystä oman maan ja kansakunnan osuudesta sodassa on leimannut uskomus Suomen käymän sodan poikkeusluonteesta.

Lisätiedot

Porvoon valtiopäivät ja Haminan Rauha 1809. Suomen liittäminen Venäjän keisarikuntaan venäläisestä ja suomalaisesta näkökulmasta

Porvoon valtiopäivät ja Haminan Rauha 1809. Suomen liittäminen Venäjän keisarikuntaan venäläisestä ja suomalaisesta näkökulmasta Porvoon valtiopäivät ja Haminan Rauha 1809 Suomen liittäminen Venäjän keisarikuntaan venäläisestä ja suomalaisesta näkökulmasta Porvoon valtiopäivät Suomen säätyjen uskollisuudenvala keisarille Aleksanteri

Lisätiedot

Kansakuntien sota. Ranskan suuri vallankumous 1789

Kansakuntien sota. Ranskan suuri vallankumous 1789 Kansakuntien sota janne.malkki@gmail.com Ranskan suuri vallankumous 1789 Liberté, égalité, fraternité alamaisista tulee kansalaisia vallankumouksen esimerkki uhka monarkeille ympäri Eurooppaa vallankumoukselliset

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.2.2016 COM(2016) 69 final 2016/0041 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Turkmenistanin väliseen kumppanuus- ja yhteistyösopimukseen

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.5.2016 COM(2016) 302 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan Ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja Filippiinien tasavallan hallituksen välisen tiettyjä lentoliikenteen

Lisätiedot

Ruplan heikkeneminen kesän alussa jarrutti positiivista kehitystä

Ruplan heikkeneminen kesän alussa jarrutti positiivista kehitystä Venäläisten matkailu Suomeen kesä-heinäkuu 6.8. Ruplan heikkeneminen kesän alussa jarrutti positiivista kehitystä Kaakkois-Suomen raja-asemien kautta Suomeen saapui kesäkuussa noin 233 000 ja heinäkuussa

Lisätiedot

Kertoja 2 (K2) ** Kertoja 1 (K1) ** Sinä ja muut kertojat selitätte, mitä kussakin kohtauksessa tapahtuu. Te ymmärrätte Euroopan Unionin historiaa.

Kertoja 2 (K2) ** Kertoja 1 (K1) ** Sinä ja muut kertojat selitätte, mitä kussakin kohtauksessa tapahtuu. Te ymmärrätte Euroopan Unionin historiaa. Rising from the ruins Character cards Kertoja 1 (K1) ** Sinä ja muut kertojat selitätte, mitä kussakin kohtauksessa tapahtuu. Te ymmärrätte Euroopan Unionin historiaa. Asu: Musta yläosa. Kertoja 3 (K3)

Lisätiedot

Seija Jalagin Historia, Oulun yliopisto 2015

Seija Jalagin Historia, Oulun yliopisto 2015 Seija Jalagin Historia, Oulun yliopisto 2015 Ei merkittäviä omistuksia mantereella ennen 1800-l. loppua Ennen 1800-l. epäsuora vaikutus Jesuiitat Kiinan hovissa Elintarvikkeet Amerikoista: maissi, bataatti,

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja COM(2017) 403 final LIITE 1.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja COM(2017) 403 final LIITE 1. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. elokuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0180 (NLE) 11599/17 ADD 1 VISA 297 COLAC 65 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 27. heinäkuuta 2017 Vastaanottaja:

Lisätiedot

PIKAOPAS 1. Kellotaulun kulma säädetään sijainnin leveys- asteen mukaiseksi.

PIKAOPAS 1. Kellotaulun kulma säädetään sijainnin leveys- asteen mukaiseksi. Käyttöohje PIKAOPAS 1. Kellotaulun kulma säädetään sijainnin leveysasteen mukaiseksi. Kellossa olevat kaupungit auttavat alkuun, tarkempi leveysasteluku löytyy sijaintisi koordinaateista. 2. Kello asetetaan

Lisätiedot

BELGIAN KUNINGASKUNTA, BULGARIAN TASAVALTA, TŠEKIN TASAVALTA, TANSKAN KUNINGASKUNTA, SAKSAN LIITTOTASAVALTA, VIRON TASAVALTA, IRLANTI,

BELGIAN KUNINGASKUNTA, BULGARIAN TASAVALTA, TŠEKIN TASAVALTA, TANSKAN KUNINGASKUNTA, SAKSAN LIITTOTASAVALTA, VIRON TASAVALTA, IRLANTI, PÖYTÄKIRJA EUROOPAN UNIONISTA TEHTYYN SOPIMUKSEEN, EUROOPAN UNIONIN TOIMINNASTA TEHTYYN SOPIMUKSEEN JA EUROOPAN ATOMIENERGIAYHTEISÖN PERUSTAMISSOPIMUKSEEN LIITETYN, SIIRTYMÄMÄÄRÄYKSISTÄ TEHDYN PÖYTÄKIRJAN

Lisätiedot

Simolan pommitukset 19.-20 6. 1944 Heikki Kauranne

Simolan pommitukset 19.-20 6. 1944 Heikki Kauranne Simolan pommitukset 19.-20.6.1944 19-20 6 1944 Kannaksen alueen huolto Kaakkois-Suomen rataverkosto 1943 Simola 1939 Simolan asema 1930-luvulla Simolan asemanseutua 1930-luvulla Kaakkois-Suomen rataverkko

Lisätiedot

MAAILMANPOLITIIKKA Rauhan- ja konfliktintutkimus SOTA OIKEUTETTU SOTA. Liisa Laakso. sodan määritelmä. politiikan väline?

MAAILMANPOLITIIKKA Rauhan- ja konfliktintutkimus SOTA OIKEUTETTU SOTA. Liisa Laakso. sodan määritelmä. politiikan väline? MAAILMANPOLITIIKKA Rauhan- ja konfliktintutkimus Liisa Laakso SOTA sodan määritelmä o sodanjulistus o osapuolet (vähintään yksi valtio?) o aseellinen o taistelut, kuolleet (>1000?) politiikan väline? o

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 16.10.2014 COM(2014) 644 final KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE Euroopan kehitysrahasto: sitoumuksia, maksuja ja jäsenvaltioiden rahoitusosuuksia koskevat ennusteet varainhoitovuosiksi

Lisätiedot

Huipputeknologian ulkomaankauppa vuonna 2001

Huipputeknologian ulkomaankauppa vuonna 2001 SVT Ulkomaankauppa :M1 Utrikeshandel Foreign Trade Huipputeknologian ulkomaankauppa vuonna 1 HUIPPUTEKNOLOGIAN TUOTTEIDEN TUONTI JA VIENTI 199-1 Mrd mk sekä osuudet koko tuonnista ja viennistä Mrd mk Tuonti

Lisätiedot

Ihmisoikeudet ja kansanvainot. Dos. Eero Kuparinen, Turun yliopisto

Ihmisoikeudet ja kansanvainot. Dos. Eero Kuparinen, Turun yliopisto Ihmisoikeudet ja kansanvainot 1 Dos. Eero Kuparinen, Turun yliopisto Niin tuhoisia ja tuomittavia kuin sodat ihmiskunnan historiassa ovatkin olleet, on sodan kauhuista osattu eräissä tapauksissa myös oppia.

Lisätiedot

6. Ortodoksinen kirkko

6. Ortodoksinen kirkko 6. Ortodoksinen kirkko Ortodoksinen kirkko syntyi kristinuskon jakautuessa vuonna 1054. Johtaja on patriarkka. Siihen kuuluu noin 270 miljoonaa kannattajaa. Suurin osa maailman ortodoksisista paikalliskirkoista

Lisätiedot

Missä mennään? - Suhdanteet koko maassa ja maakunnissa. Yritystieto-seminaari Tilastopäällikkö Reetta Moilanen

Missä mennään? - Suhdanteet koko maassa ja maakunnissa. Yritystieto-seminaari Tilastopäällikkö Reetta Moilanen Missä mennään? - Suhdanteet koko maassa ja maakunnissa Yritystieto-seminaari 18.02.2010 Tilastopäällikkö Bruttokansantuote, neljännesvuosittain Viitevuoden 2000 hintoihin 46000 44000 42000 40000 38000

Lisätiedot

Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi

Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi ICC - INFO Q 3-2014 Maailmantalouden tila, suunta ja Suomi Maailmantalouden tila ja suunta - World Economic Survey 3 / 2014 Maajohtaja Timo Vuori, Kansainvälinen kauppakamari ICC Suomi 1 Maailmantalouden

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013 Lapin liitto 25.3.2013 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 3 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2012

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 215 29.2.216 TULLI Tilastointi 1 TUONTI, VIENTI JA KAUPPATASE 199-215 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 Kauppatase Tuonti

Lisätiedot

1 Matkailutilasto huhtikuu 2016 Kaakko 135

1 Matkailutilasto huhtikuu 2016 Kaakko 135 1 Yöpymiset vähenivät 24,4 prosenttia Kotka-Haminan seudulla Huhtikuussa 2016 Kotka-Haminan seudulla yövyttiin 8 600 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 7 200 yötä ja ulkomaalaiset 1 400 yötä (venäläiset

Lisätiedot

15/07/2009 I. ILMASTONMUUTOKSEN KOKEMINEN. A. Käsitys maailmanlaajuisten ongelmien vakavuudesta

15/07/2009 I. ILMASTONMUUTOKSEN KOKEMINEN. A. Käsitys maailmanlaajuisten ongelmien vakavuudesta Directorate- General for Communication PUBLIC-OPINION MONITORING UNIT 15/07/2009 Ilmastonmuutos 2009 Standardi Eurobarometri ( EP/Komissio): tammikuu-helmikuu 2009 Ensimmäiset tulokset: tärkeimmät kansalliset

Lisätiedot

Kesäaikajärjestelyistä luopuminen, syyskuu 2018 Sakari Nurmela Kantar TNS Oy

Kesäaikajärjestelyistä luopuminen, syyskuu 2018 Sakari Nurmela Kantar TNS Oy Kesäaikajärjestelyistä luopuminen, syyskuu 8 Sakari Nurmela Kantar TNS Oy Johdanto Seuraavassa esitetään yhteenveto tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten mielipiteitä Euroopan komission esittämästä

Lisätiedot

Suomen Efta ratkaisu yöpakkasten. noottikriisin välissä

Suomen Efta ratkaisu yöpakkasten. noottikriisin välissä 97T 759 Jukka Seppinen Suomen Efta ratkaisu yöpakkasten ja noottikriisin välissä Suomen Historiallinen Seura Helsinki Sisällys SAATTEEKSI 11 JOHDANTO 13 Tutkimustehtävä 13 Käsitteistä 15 Lähteet 17 Aiempi

Lisätiedot

Pöytäkirja Lissabonin sopimusta koskevista Irlannin kansan huolenaiheista

Pöytäkirja Lissabonin sopimusta koskevista Irlannin kansan huolenaiheista JÄSENVALTIOIDEN HALLITUSTEN EDUSTAJIEN KONFERENSSI Bryssel, 14. toukokuuta 2012 (OR. en) CIG 1/12 Asia: Pöytäkirja Lissabonin sopimusta koskevista Irlannin kansan huolenaiheista CIG 1/12 HKE/phk PÖYTÄKIRJA

Lisätiedot

Rinna Kullaa. rk331@columbia.edu

Rinna Kullaa. rk331@columbia.edu Rinna Kullaa rk331@columbia.edu 1919 Jugoslavian Kommunistinen Puolue perustetaan. Sotienvälinen aika niin Länsi Euroopassa kuin Balkanillakin jatkuvien kriisien aika Pariisin rauhan neuvottelut Ajatuksia

Lisätiedot

Huipputeknologian ulkomaankauppa v.2002

Huipputeknologian ulkomaankauppa v.2002 SVT Ulkomaankauppa 23:M5 Utrikeshandel Foreign Trade Huipputeknologian ulkomaankauppa v.22 HUIPPUTEKNOLOGIAN TUOTTEIDEN TUONTI JA VIENTI 1995-22 Mrd. euroa sekä osuudet koko tuonnista ja viennistä 14 12

Lisätiedot

NICOLA TESLA LAURI JA JUHANI

NICOLA TESLA LAURI JA JUHANI NICOLA TESLA LAURI JA JUHANI LAPSUUS Syntyi 9. heinäkuuta 1856 Samiljanin kylässä sen aikaisessa Itävallan keisarikunnassa. Hän syntyi keskiyöllä ja tarinan mukaan ukkosmyrskyn aikaan. Nicolan lisäksi

Lisätiedot

III Kylmän sodan maailma

III Kylmän sodan maailma III Kylmän sodan maailma 8. Supervaltojen aikaan, s. 109 1. Mistä eri syistä Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton suhteet huononivat toisen maailmansodan jälkeen? Maita oli yhdistänyt yhteinen vihollinen. Nyt

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät kaksi prosenttia Joulukuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 264 000 yöpymistä, joista suomalaisille 122 500 ja ulkomaalaisille

Lisätiedot

Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto Perussopimusten tarkistaminen Euroopan parlamentin kokoonpanoa koskevat siirtymätoimenpiteet

Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto Perussopimusten tarkistaminen Euroopan parlamentin kokoonpanoa koskevat siirtymätoimenpiteet EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 4. joulukuuta 2009 (07.12) (OR. fr,es) 17196/09 POLGEN 232 SAATE Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto Perussopimusten

Lisätiedot

Holokaustin kieltäminen ja keskeiset argumentit II maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä länsimaissa

Holokaustin kieltäminen ja keskeiset argumentit II maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä länsimaissa Holokaustin kieltäminen ja keskeiset argumentit II maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä länsimaissa Petri Nurmio Pro gradu tutkielma Yleinen historia Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos

Lisätiedot

Matka Berliiniin jouluna 2015

Matka Berliiniin jouluna 2015 5 1 0 2 a n u l u o j i n i i l r e B Matka Berliiniin jouluna 2015 Berliini on mukava matkakohde ympärivuoden. Tämän lehden aiheena on esitellä Berliinin mukavia nähtävyyspaikkoja joihin oman matkani

Lisätiedot

SUOMALAISEN LUTERILAISEN LÄHETYSTYÖN AIKAJANA

SUOMALAISEN LUTERILAISEN LÄHETYSTYÖN AIKAJANA SUOMALAISEN LUTERILAISEN LÄHETYSTYÖN AIKAJANA JUURET 1695 Hallen laitosten perustaminen merkitsi luterilaisen pietismin parissa syntyneelle lähetysherätykselle voimakasta tukikohtaa. Lähetystyöhön johtaneet

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2015

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2015 Lapin liitto 6.11.2015 LÄHDE: Tilastokeskus Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2015 Kunta / Seutukunta 31.12.2014 V u o s i 2 0 1 5 k u u k a u s i t t a i s e t e n n

Lisätiedot

Montenegro.

Montenegro. Montenegro rk331@columbia.edu Montenegro Ei suuria vaikutuksia muuttoliikkeistä ennen 1800-lukua Rosvoilua muinaishistoriassa Montenegron vuorikansat vastustivat Osmanien myöhäistä vuoden 1499 valtausta

Lisätiedot