Matkaraportti Uskonto 6-kurssin opintomatkasta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Matkaraportti Uskonto 6-kurssin opintomatkasta"

Transkriptio

1 Matkaraportti Uskonto 6-kurssin opintomatkasta Suuntana Helsinki, matkassa 8 opiskelijaa ja opettaja Erja Väisänen. Lentokoneen siivin lennettiin Helsinkiin perjantai aamuna klo 6:45. Aamupalallekin ehdittiin keskustassa ennen matkan tarkoitusta -vierailujen alkamista. Ensimmäinen uskonnollinen vierailukohteemme oli Helsingin synagoga, mikä on toinen Suomessa sijaitsevista synagogista Turun synagogan ohella. Synagogan yhteydessä toimii myös juutalainen koulu ja päiväkoti. Vierailumme isäntänä toimi seurakuntalainen Ben. Ennen itse synagogaan menemistä miespuoliset vierailijat laitoimme kipan päähämme. Hän kertoi meille ensin vähän taustastaan, juutalaisuuden periytymisestä äidin kautta sekä juutalaisuuden liitettyjen väärinkäsitysten oikaisuja esimerkiksi ympärileikkausta kohtaan. Hän esitteli meille synagogan istumapaikkoja ja mainitsi niiden luona olevat kirjat. Kirjahan oli juutalaisten jumalanpalveluskielellä eli hepreaksi ja sen kirjoitussuunta oli oikealta vasemmalle.

2 Itse kyselin häneltä muutamia kysymyksiä suhteessa eri maantieteellisiltä alueilta polveutuvien ashkenasi- ja sefardijuutalaisten eroista. Hänen mukaansa ortodoksijuutalaisuuden piirissä olevat ashkenasijuutalaiset ja sefardijuutalaiset ovat teologian kannalta yhteneväiset, mutta perinteisestä asuinalueestaan johtuen eräät tapakulttuuriin ja perinnekeittiöön liittyvät yksityiskohdat eroavat. Esimerkiksi ashkenasit syövät perinteistä matzah-leipää juutalaisen pääsiäisen eli pesahin aikana ja challah-leipää sapattina kun taas Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän sefardi- ja mizrahijuutalaiset syövät esimerkiksi kibbehiä ja hummusta. Kaikkeen ruoanvalmistukseen noudatetaan kosher-sääntöjä. Esimerkiksi sianliha, veriruoat, äyriäiset ja petolinnut ovat kiellettyjä. Liha- ja maitotuotteet tulee pitää erillään. Lisäksi kysyin häneltä heprean kielestä ja jiddishin kielen vaikutuksesta nykyhepreaan. Israelilaisia lukuunottamatta juutalaiset eivät puhu hepreaa arkikielenä, vaan käyttävät yleensä asuinvaltionsa valtakieltä kuten suomea. Jiddishin kielellä on nykyään enään vähän puhujia, sillä merkittävä osa jiddishiä puhuvista juutalaisista kuoli holokaustissa. Jiddishiä arkikielenään käyttävät vielä monet vanhoillisemmat hasidi- ja haredijuutalaiset, Israelissakin. Hän itse ei osannut paljoltikaan hepreaa ja kertoi katuvansa sitä. Juutalaisilla pojilla on bar mitsva-juhla 13-vuoden iässä. Tällöin he saavuttavat uskonnollisen täysiiän. 12-vuotiaille tytöille järjestetään taasen bat mitsva-juhla, mutta etenkin ortodoksijuutalaisuudessa se on uusi ilmiö. Hän selitti myös juutalaisten hää- ja hautajaisperinteitä. Juutalaisissa häissä pari vihitään huppah n eli katoksen alla, mikä symboloi yhteistä kotia. Vihkitilaisuudessa tuleva aviomies sormusten vaihdon jälkeen polkee kankaaseen kiedotun juomalasin rikki hänen oikealla jalallaan symboloidakseen Jerusalemin tuhottua temppeliä. Juutalaiset haudataan kaikki samalla tavalla, mitä perustellaan uskonnollisena tasa-arvona. Hautajaisista vastaa erityinen juutalainen hautausyhdistys ja omaiset keskittyvät suremiseen. Yleensä haudoille ei tuoda kukkia, mutta nykyään se on alkanut vähitellen yleistymään. Hautajaisissa idena on kohdella jokaista juutalaista samalla viivalla, olivat elämässään sitten monimiljonäärejä tai äärimmäisen köyhiä yeshiva-koululaisia.

3 Lopuksi hän esitteli meille synagogan edustaa ja siellä sijaitsevaa toorakaappia eli aron ha kodesh. Toorakääröt olivat aitoja pergamentille kirjoitettuja ja niitä varjellakseen lukeminen tulee suorittaa erityisellä yad-nimisellä osoittimella. Itse synagogasta poistuttua, hän näytti meille vielä seurakunnan kanslian läheisyydessä sijaitsevat talvi- ja jatkosodassa kaatuneiden juutalaisten nimet. Seuraavaksi vierailimme Helsingin katolisessa kirkossa. Helsingissä katolinen kirkko Pyhän Henrikin katedraali sijaitsee Ullanlinnan kaupunginosassa osoitteessa Pyhän Henrikin aukio 1A. Pyhän Henrikin katedraali on roomalaiskatolinen kirkkorakennus, joka on valmistunut vuonna Oppaana meillä toimi kirkkoherra Marco Pasinato. Kirkossa seiniä koristi erilaiset ikonit, joissa oli kuvia raamatusta sekä erilaisia tekstejä. Kirkossa oli myös useita erilaisia lasimaalauksia. Alttarin oikealla puolella oli huone jota kutsutaan Sakramenttikappeliksi. Siellä säilytetään messussa pyhitettyjä ehtoollisleipiä. Huone on yleensä lukittuna, koska sinne on yritetty murtautua. Kirkossa oli myös ripittäytymis koppeja joissa voi saada syntinsä anteeksi.

4

5 Pizzahutissa herkuttelun jälkeen pääsimme tutustumaan Helsingin yliopiston kirjastoon ja teologian tiedekunnan alueeseen sekä yliopiston päärakennuksen aulaan. Oppaamme teologian opiskelija Eeva Väyrynen johdatti ryhmän ensimmäiseksi kirjaston läpi teologian tiedekunnan kerrokseen.

6 Tiedekunnan kerroksesta siirryimme ihastelemaan Senaatintorilla sijaitsevaa yliopiston päärakennusta. Päärakennus on valmistunut vuonna 1832 ja päärakennuksen laajennus valmistui vuonna Sotien aikana rakennus vaurioitui pahasti ja se restauroitiin kuntoon vuosien aikana.

7 Seuraavana oli vierailu Uspenskin katedraalissa, joka on rakennettu vuonna 1868 pääosin Helsingissä oleville ortodoksinuskoisille venäläisille sotilaille, viranomaisille ja kauppiaille, joille ei vielä ollut omaa kirkkoa Helsingissä. Kirkko on myös Helsingin ortodoksisen seurakunnan, ja samalla Helsingin hiippakunnan pääkirkko. Ortodoksisen uskonnon ja katedraalin tutustuttajana toimi pastori Teo Merras. Hän kertoi muun muassa Kozelštšanin Jumalanäidin ikonista, jonka uskotaan tekevän ihmeitä. Ikonia ympäröi rukousvastauksista

8 kiitollisten uskovien lahjoittamia koruja ja ristejä. Ikoni varastettiin vuonna 2010, mutta saatiin myöhemmin takaisin. Reissun viimeinen kohde oli Helsingin Kruunuhaan kaupunginosassa sijaitseva Timanttipolku- Buddhalainen keskus. Tilana toimii kerrostalo huoneisto Liisankadulla, jonka vuokranmaksun jäsenet jakavat keskenään. Meille oltiin todella ystävällisiä, esimerkiksi tarjottiin juomista. Uskonnon esittelyn ajan istuimme lattialla tyynyjen päällä puolikaaressa. Meille kerrottiin perusasioita Timanttipolku- Buddhalaisuudesta ja saimme esittää kysymyksiä. Lopuksi saimme pitää myös lyhyehkön, Timanttipolku-Buddhalaisille tyypillisen meditaatio hetken, joka rentoutti mukavasti pitkän päivän jälkeen. Keskuksessa pidetään joka viikko noin kolme kertaa yhteisiä meditaatio- ja kokoontumishetkiä. Joka viikko tiistaina myös uusilla jäsenillä on mahdollisuus päästä tutustumaan keskukseen ja yhteisöön. Tilaa koristi suuri määrä taidetta, taulujen ja patsaiden muodossa. Taiteessa esiintyy Timanttipolku- Buddhalaisille tärkeitä asioita, Buddha, karmapa, lama jne.

9

10 Pitkän päivän jälkeen oli aika suunnata Helsingin rautatieasemalle ja takaisin lentokentälle. Ehdittiin nähdä Helsingin auringonlaskukin enne siiville pääsyä Illalla oltiin klo 21:50 takaisin Oulussa monta kokemusta ja tiedon jyvää rikkaampana.

11

JUUTALAISUUDEN TÄRKEÄT KÄSITTEET:

JUUTALAISUUDEN TÄRKEÄT KÄSITTEET: JUUTALAISUUS AP Juutalaisuus syntyi 1200-luvulla ekr Lähi-idässä. Juutalaisuuden syntyyn ovat vaikuttaneet kantaisä Abraham ja juutalaisten johtajana toiminut Mooses. Juutalaisuus on monoteistinen uskonto

Lisätiedot

Yhtäläisyydet abrahamilaisten uskontojen kesken. Wednesday, August 19, 15

Yhtäläisyydet abrahamilaisten uskontojen kesken. Wednesday, August 19, 15 Yhtäläisyydet abrahamilaisten uskontojen kesken Abrahamilaisia uskontoja Juutalaisuus Kristinusko Islam Jumala Kaikilla kolmella on yksi jumala Jumala Kaikkivaltias Luojajumala Juutalaisuus ja islam Juutalaisilla

Lisätiedot

Juutalaispoika lukemassa pyhää kirjaa: https://peda.net/oppimateriaalit/eoppi/verkkokauppa/e7lum/8-juutalaisuus

Juutalaispoika lukemassa pyhää kirjaa: https://peda.net/oppimateriaalit/eoppi/verkkokauppa/e7lum/8-juutalaisuus Juutalaisuus NV Juutalaisuus on Lähi-idässä 1200-luvulla ekr. syntynyt uskonto, jolla on noin 15 miljoonaa kannattajaa. Viisi miljoonaa heistä asuu Israelissa. Juutalaisuudella ei ole varsinaisesti perustajaa.

Lisätiedot

Juutalaisuuden juhlat. sekä kalenterin mukaan toistuvat että ihmisen elämänkaareen liittyvät

Juutalaisuuden juhlat. sekä kalenterin mukaan toistuvat että ihmisen elämänkaareen liittyvät Juutalaisuuden juhlat sekä kalenterin mukaan toistuvat että ihmisen elämänkaareen liittyvät 1. Juutalainen kalenteri 2. Sapatti 3. Tärkeimmät vuotuisjuhlat - Rosh hasana - Jom kippur - Sukkot - Hanukka

Lisätiedot

Uskontojen maailmassa. Pelikortit ala- ja yläkouluun

Uskontojen maailmassa. Pelikortit ala- ja yläkouluun Uskontojen maailmassa Pelikortit ala- ja yläkouluun JOHDANTO Monikulttuuristuminen on nostanut esille tarpeen uudenlaiseen, käytännönläheiseen uskontodialogiseen keskusteluun ja oman taustansa tuntemiseen.

Lisätiedot

Uskontojen maailmassa

Uskontojen maailmassa Uskontojen maailmassa Pelikortit varhaiskasvatukseen JOHDANTO 2 Monikulttuuristuminen on nostanut esille tarpeen uudenlaiseen, käytännönläheiseen uskontodialogiseen keskusteluun ja oman taustansa tuntemiseen.

Lisätiedot

Niin kuin kaikilla muillakin asioilla, uskonnoilla on hyviä ja huonoja puolia.

Niin kuin kaikilla muillakin asioilla, uskonnoilla on hyviä ja huonoja puolia. JOHDANTO USKONTOON USKONTO ILMIÖNÄ Koska uskontoa on vaikea määritellä, tyydytään usein siihen, että mainitaan uskonnon kolme keskeisintä piirrettä: 1. Uskontoon liittyy käsitys YLILUONNOLLISESTA. Uskontoon

Lisätiedot

JUUTALAISUUS. Katso Israel! Herra on meidän Jumalamme, Herra yksin

JUUTALAISUUS. Katso Israel! Herra on meidän Jumalamme, Herra yksin JUUTALAISUUS Katso Israel! Herra on meidän Jumalamme, Herra yksin Historia 2 Uskontotieteellinen historia poikkeaa merkittävästi juutalaisuuden omasta historiankertomuksesta. Juutalaisuus ei ala pakona

Lisätiedot

USKONTO. Oppiaineen tehtävä

USKONTO. Oppiaineen tehtävä 13.4.6 USKONTO Oppiaineen tehtävä Uskonnon opetuksen tehtävänä on antaa oppilaille laaja uskonnollinen ja katsomuksellinen yleissivistys. Opetus perehdyttää oppilaita opiskeltavaan uskontoon ja sen monimuotoisuuteen.

Lisätiedot

KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN

KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN KOEKYSYMYKSIÄ IKI 7 -OPPIKIRJAN SISÄLTÖIHIN Sisällysluettelo I Usko Vakaumus Uskonto... 2 Käsitteiden määrittely... 2 Käsitteiden soveltaminen... 2 Kappalekohtaiset pienet esseetehtävät... 2 Laajemmat,

Lisätiedot

IKONIMAALAUKSEN PERUSKURSSI 11.-20.9.2015

IKONIMAALAUKSEN PERUSKURSSI 11.-20.9.2015 IKONIMAALAUKSEN PERUSKURSSI 11.-20.9.2015 KURSSIOHJELMA PERJANTAI, 11.9. Saapuminen Valamoon (HUOM! majoittuminen klo 16 alkaen) Päivällinen. Trapesa klo 16.00- Kurssin avaus. 16.15, Valamon opiston luokka

Lisätiedot

JOHDANTO USKONTOON SUURET MAAILMANUSKONNOT HINDULAISUUS USKONTO ILMIÖNÄ

JOHDANTO USKONTOON SUURET MAAILMANUSKONNOT HINDULAISUUS USKONTO ILMIÖNÄ JOHDANTO USKONTOON USKONTO ILMIÖNÄ Koska uskontoa on vaikea määritellä, tyydytään usein siihen, että mainitaan uskonnon kolme keskeisintä piirrettä: 1. Uskontoon liittyy käsitys yliluonnollisesta. 2. Uskontoon

Lisätiedot

SEITSENHAARAINEN KYNTTILÄNJALKA. Pyhä kirja on Raamatun Vanha testamentti. Sen ydin on toora (=Viisi Mooseksen kirjaa). Sen alkukieli on heprea.

SEITSENHAARAINEN KYNTTILÄNJALKA. Pyhä kirja on Raamatun Vanha testamentti. Sen ydin on toora (=Viisi Mooseksen kirjaa). Sen alkukieli on heprea. JUUTALAISUUS JUUTALAISUUDEN TÄRKEITÄ TUNNUKSIA OVAT DAAVIDIN TÄHTI KYMMENEN KÄSKYN LAINTAULUT SEITSENHAARAINEN KYNTTILÄNJALKA Kantaisä Abraham Perustaja Mooses Pyhä kirja on Raamatun Vanha testamentti.

Lisätiedot

Israel ja seurakunta. Jumalan kaksi suunnitelmaa

Israel ja seurakunta. Jumalan kaksi suunnitelmaa Israel ja seurakunta Jumalan kaksi suunnitelmaa Ja minä teen liiton sinun kanssasi ja sinun jälkeläistesi kanssa, sukupolvesta sukupolveen, iankaikkisen liiton, (1 Moos.17:7) Jumalan lupaukset Israelille

Lisätiedot

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä

Kristinusko (AR) Kristinuskon historia. Kristinuskon syntymä Kristinusko (AR) Kristinuskon historia Kristinuskon syntymä Juutalaisuudessa oli kauan jo odotettu, että maan päälle syntyy Messias, joka pelastaa maailman. Neitsyt Maria synnytti pojan Jeesus Nasaretilaisen,

Lisätiedot

Muinaissynagogia Israelin maassa David Landau

Muinaissynagogia Israelin maassa David Landau Muinaissynagogia Israelin maassa David Landau Vuoden 2010 lopussa lehdet kirjoittivat, että uusi muinaissynagoga on löydetty Horvat Kurissa, joka sijaitsee kukkulalla muutama kilometri Genesaretinjärven

Lisätiedot

YHTEISÖT JA INSTITUUTIOT

YHTEISÖT JA INSTITUUTIOT YHTEISÖT JA INSTITUUTIOT Uskonnolliset yhteisöt ovat uskovien ihmisten yhteisöjä, joissa he voivat jakaa ajatuksiaan muiden uskovien kanssa. Uskovia yhteisöjä voi olla uskontojen sisällä monenlaisia. Esimerkiksi

Lisätiedot

Savonlinnassa 1987. Sarin ja Pentin kotiin saapui vierailulle hyvä uskonystävä Anne. Illan mittaan keskustelu kääntyi uniin ja ilmestyksiin.

Savonlinnassa 1987. Sarin ja Pentin kotiin saapui vierailulle hyvä uskonystävä Anne. Illan mittaan keskustelu kääntyi uniin ja ilmestyksiin. Savonlinnassa 1987 Sarin ja Pentin kotiin saapui vierailulle hyvä uskonystävä Anne. Illan mittaan keskustelu kääntyi uniin ja ilmestyksiin. Pentti kertoi, kuinka jo vuosia hän oli unissa käynyt aina samassa

Lisätiedot

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Matka Kronstadtiin keväällä 2007 Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Su-Ma, 13-14.5. Tulimme kaikki matkalle lähtijät koulun pihalle sunnuntai-iltana kello kymmenen maissa. Yksi matkalaisista kuitenkin

Lisätiedot

IKONIMAALAUKSEN PERUSKURSSI

IKONIMAALAUKSEN PERUSKURSSI IKONIMAALAUKSEN PERUSKURSSI 1.-10.7.2016 KURSSIOHJELMA PERJANTAI, 1.7. Saapuminen Valamoon (HUOM! majoittuminen klo 16 alkaen) Päivällinen. Trapesa klo 16.00- Kurssin avaus. 16.15, Valamon opiston luokka

Lisätiedot

KRISTINUSKO JA JUUTALAISUUS Lähetysteologinen aikakauskirja Journal of Mission Theology. Volume 14 (2011).

KRISTINUSKO JA JUUTALAISUUS Lähetysteologinen aikakauskirja Journal of Mission Theology. Volume 14 (2011). KRISTINUSKO JA JUUTALAISUUS Lähetysteologinen aikakauskirja Journal of Mission Theology. Volume 14 (2011). Kaikille kristinuskon ja juutalaisuuden suhteesta kiinnostuneille on nyt hyviä uutisia. Kirkon

Lisätiedot

5.15 Uskonto. Opetuksen tavoitteet

5.15 Uskonto. Opetuksen tavoitteet 5.15 Uskonto Uskonnonopetuksen tehtävänä on tukea opiskelijan uskontoihin ja katsomuksiin liittyvän yleissivistyksen muodostumista. Uskonnonopetuksessa tutustutaan uskontoihin ja uskonnollisuuden ilmenemismuotoihin

Lisätiedot

on perhettä varten Puhelimet kiinni

on perhettä varten Puhelimet kiinni Suomalais-israelilaisessa Ayalonin perheessä noudatetaan tarkasti juutalaisen uskonnon määräyksiä. Viikon kohokohta on sapatti, jolloin pysähdytään arjen askareiden keskeltä perheen pariin. Ninarose Maoz

Lisätiedot

Juutalaisen uskon perusteet

Juutalaisen uskon perusteet 1 Juutalaisen uskon perusteet 1.oppituntti Isak Pensiev 4.4.2012 Shalom on hyvin tunnettu juutalaisen kielen sana. Se on myös hyvin tunnettu sana koko maailmassa. Mutta ei kukaan ajattele tarkkaan mitä

Lisätiedot

Päiväohjelma 7.30 Aamupala 8.00-9.30 Harjoitukset 10.00 Oppitunnit 11.30 Ryhmäkeskustelu 11.55 Kokoontuminen luokkaan ja ruokalaulu 12.

Päiväohjelma 7.30 Aamupala 8.00-9.30 Harjoitukset 10.00 Oppitunnit 11.30 Ryhmäkeskustelu 11.55 Kokoontuminen luokkaan ja ruokalaulu 12. Päiväohjelma 8.00-9.30 Harjoitukset 10.00 Oppitunnit 11.55 Kokoontuminen luokkaan ja ruokalaulu 12.00 Lounas 13.00 Minijumis 13.40 Oppitunnit 16.00 Välipala (huom. omat eväät!) 18.25 Kokoontuminen luokkaan

Lisätiedot

ORTODOKSISET KIRKOT. Uskonto on täynnä mysteerejä

ORTODOKSISET KIRKOT. Uskonto on täynnä mysteerejä ORTODOKSISET KIRKOT Historia Uskonto on täynnä mysteerejä Ortodoksinen kirkko alkoi kehittyä Kreikassa ja Bysantissa omaksi suuntauksekseen. Syynä tähän olivat eri kieli eli kreikka ja kulttuuri, joka

Lisätiedot

Kaskut kirjasta Kenelle rabbi nauroi? Juutalaiskaskuja ja anekdootteja Toim. Isak Gordin js Pentti Huovinen

Kaskut kirjasta Kenelle rabbi nauroi? Juutalaiskaskuja ja anekdootteja Toim. Isak Gordin js Pentti Huovinen Juutalaiskaskuja ja anekdootteja Kaskuja ja anekdootteja voi käyttää tunnin kevennyksenä, mutta samalla ne opettavat. Ymmärtääkseen kaskun pitää tietää juutalaisten uskonnosta ja kulttuurista. Opettaja

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

opettaja- Isak Penzev 17.8.2012

opettaja- Isak Penzev 17.8.2012 1 Tooran käskyt käytännön elämässä: opettaja- Isak Penzev 17.8.2012 Perhe-elämän puhtaus Shalom. Jatkamme opetussarjaamme juutalaisten uskonnosta. Viime oppitunnit ovat keskittyneet juutalaisen uskonnon

Lisätiedot

Aramean poistaminen antisemitismin takia ja kreikan korostaminen

Aramean poistaminen antisemitismin takia ja kreikan korostaminen Aramean poistaminen antisemitismin takia ja kreikan korostaminen Kun Uuden Testamentin kreikan käännöksistä haetaan hakusanalla kreikkalainen jakeita, niin saadaan luettelo, jossa on lähes 30 jaetta. Kun

Lisätiedot

ARVIOINTIASTEIKOT VUOSILUOKALLE 6. UO

ARVIOINTIASTEIKOT VUOSILUOKALLE 6. UO ARVIOINTIASTEIKOT VUOSILUOKALLE 6. UO TAKSONOMIATAULUKKO 6.lk. UO 6. luokka arvioitavat tavoitteet Etiikka T4, T8, T9, T10, T11 arvosanalle 5 Muistan yksittäisen kristillisen eettisen periaatteen. minulla

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Pietari ja rukouksen voima

Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

MATKA PIETARIIN Susanna & Susi

MATKA PIETARIIN Susanna & Susi MATKA PIETARIIN Susanna & Susi 15.5. 19.5. Matkamme kohti Pietaria alkoi Vainikkalan rautatieasemalta. Ennen Allegron kyytiin nousemista soitimme viimeiset puhelut Suomen puolelta ja odotimme innolla tulevaa

Lisätiedot

Lomalla Raamatun historiaa

Lomalla Raamatun historiaa Lomalla Raamatun historiaa Yhdistelmämatka Israeliin 03.-11.09.2018 v Asumme Tel Avivissa Leonardo Art- hotellissa v Teemme kaksi retkipäivää Jerusalemiin v Kaksi retkipäivää Tiberiakseen v Oppaana Ariel

Lisätiedot

Juutalaisten asema Kristuksen kirkossa konferenssi Helsingissä

Juutalaisten asema Kristuksen kirkossa konferenssi Helsingissä Juutalaisten asema Kristuksen kirkossa konferenssi Helsingissä Meidän aikamme ensimmäinen, Jeesukseen uskovien juutalaisten ekumeeninen konferenssi järjestettiin Suomessa Helsingissä 14.-15. kesäkuuta

Lisätiedot

Sisällys. Johdanto... 11. I Monikulttuurisuus ja maahanmuutto...17. 1 Maastamuutto Suomesta ja maahanmuutto Suomeen... 18

Sisällys. Johdanto... 11. I Monikulttuurisuus ja maahanmuutto...17. 1 Maastamuutto Suomesta ja maahanmuutto Suomeen... 18 Sisällys Johdanto... 11 I Monikulttuurisuus ja maahanmuutto...17 1 Maastamuutto Suomesta ja maahanmuutto Suomeen... 18 Siirtolaisuus ja maastamuutto Suomesta... 18 Maahanmuutto Suomeen...23 Mitä monikulttuurisuus

Lisätiedot

Sisällys. 6. VANHAN TESTAMENTIN KERTOMUKSIA 114 Joosef ja veljet 116

Sisällys. 6. VANHAN TESTAMENTIN KERTOMUKSIA 114 Joosef ja veljet 116 Sisällys 1. OMA USKONTONI PERHEESSÄ JA KOULUSSA 6 Onni ja Anni oman uskonnon tunnilla 8 Hei, me olemme ortodokseja 11 Ristinmerkki 16 Ortodoksinen koti 22 Suomessa on erilaisia uskontoja 26 2. TUTUSTUN

Lisätiedot

Kirkkorakennukset, moniarvoistuminen ja kaupunkilaisten hyvä

Kirkkorakennukset, moniarvoistuminen ja kaupunkilaisten hyvä Sosiaalietiikan päivä Metsätalo, Helsingin yliopisto, 17.10.2012 Kirkkorakennukset, moniarvoistuminen ja kaupunkilaisten hyvä Esimerkkitapaus uskonnon ja oikeudenmukaisuusajattelun leikkausalueesta Ville

Lisätiedot

Synagoga. opettaja: I.Penzev. Shalom ystävät.

Synagoga. opettaja: I.Penzev. Shalom ystävät. opettaja: I.Penzev Shalom ystävät. Synagoga 1 Jatkamme oppituntejamme. Tänään keskustelemme, mikä on juutalaisten elämässä keskipiste. Tämä on paikka nimeltään synagoga. Kun temppeli oli hajotettu, tuli

Lisätiedot

Uskontojen maailmassa

Uskontojen maailmassa Uskontojen maailmassa Pelikortit ala- ja yläkouluun JOHDANTO Monikulttuuristuminen on nostanut esille tarpeen uudenlaiseen, käytännönläheiseen uskontodialogiseen keskusteluun ja oman taustansa tuntemiseen.

Lisätiedot

Opetuksen tavoite: T2 ohjata oppilasta tutustumaan opiskeltavan uskonnon keskeisiin käsitteisiin, kertomuksiin ja symboleihin

Opetuksen tavoite: T2 ohjata oppilasta tutustumaan opiskeltavan uskonnon keskeisiin käsitteisiin, kertomuksiin ja symboleihin T1 herättää oppilaassa mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan ja opastaa tuntemaan oman perheen uskonnollista ja katsomuksellista taustaa Oppilas herää mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan. Oppilas

Lisätiedot

Ohjelma matkallamme Israelissa

Ohjelma matkallamme Israelissa Ohjelma matkallamme Israelissa 22.4. 30.4. (Huomaa, että ohjelma on kirjoitettu alun perin koneella jossa ei ole ä eikä ö kirjaimia.) Su 22.04. Saapuminen (kello 22.15 Ben Gurionin lentokentälle) Siirto

Lisätiedot

5.15 Uskonto. Opetuksen tavoitteet

5.15 Uskonto. Opetuksen tavoitteet 5.15 Uskonto Uskonnonopetuksen tehtävänä on tukea opiskelijan uskontoihin ja katsomuksiin liittyvän yleissivistyksen muodostumista. Uskonnonopetuksessa tutustutaan uskontoihin ja uskonnollisuuden ilmenemismuotoihin

Lisätiedot

opettaja Isak Penzev 4.10.2012

opettaja Isak Penzev 4.10.2012 1 Herran juhlat 4: Shemini Atzeret - Simchat Toora opettaja Isak Penzev 4.10.2012 Shalom, hyvät ystävät. Jatkamme oppituntia, jonka aiheena haluan käsitellä Herran juhlia. Olemme edelleen 3. Mooseksenkirjassa

Lisätiedot

LABDIEN RIGA! HYVÄÄ PÄIVÄÄ RIIKA! Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjaston virkistysmatka Riikaan 06/05

LABDIEN RIGA! HYVÄÄ PÄIVÄÄ RIIKA! Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjaston virkistysmatka Riikaan 06/05 LABDIEN RIGA! HYVÄÄ PÄIVÄÄ RIIKA! Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjaston virkistysmatka Riikaan 06/05 Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjaston väki toteutti pitkään suunnitellun virkistys-

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011

Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Matkakertomus Busiasta 2.6.-15.6.2011 Lähdimme Kenian matkalle hyvin varautuneina kohdata erilainen kulttuuri. Olimme jo saaneet kuulla, mihin asioihin on syytä varautua, ja paikan päällä tuntuikin, että

Lisätiedot

Kristuksen kaksiluonto-oppi

Kristuksen kaksiluonto-oppi Kristuksen kaksiluonto-oppi Katolinen kirkko muotoili kolminaisuusopin 300- ja 400-luvuilla ja täydensi sitä Kristuksen kaksiluonto-opilla Khalkedonin kirkolliskokouksessa vuonna 451. Kirkolla on ollut

Lisätiedot

USKONTODIALOGI DIAKONIATYÖSSÄ

USKONTODIALOGI DIAKONIATYÖSSÄ USKONTODIALOGI DIAKONIATYÖSSÄ Kokemuksia toisinuskovan kohtaamisesta Kajaanin seurakunnassa Tuula Haataja JOS VOISIKIN ITSE VALITA MILLAISTA ERILAISUUTTA JOUTUU LÄHELLÄÄN SIETÄMÄÄN Maija Paavilainen Mutta

Lisätiedot

Bad Neustadt matkaraportti

Bad Neustadt matkaraportti Bad Neustadt matkaraportti Ala: Tekninen suunnittelu Jakson kesto: Kuukauden Yritys: Preh GmbH, Tekninen suunnittelu Kohdemaa: Saksa, Bad Neustadt 1. Työskentely Preh on autoalan yritys, jonka perustettiin

Lisätiedot

Uskonto ja elämänkatsomus

Uskonto ja elämänkatsomus Uskonto ja elämänkatsomus Koodi Kesto Luokka Nimi Kuvaus D-0051 50 11-13 Bahrainin mykkä huuto 20.8.2013 Vuonna 2011 Bahrainia hallitseva sunnivähemmistö vaiensi demokratiaa vaatineen shiaenemmistön mielenosoitukset

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Mikkeli, syyskuu2011 rabbi J.Melamed Israel

Mikkeli, syyskuu2011 rabbi J.Melamed Israel Suomen Messiaaninen yhdistys www.messiaaninen.net 1 Mikkeli, syyskuu2011 rabbi J.Melamed Israel KYSYMYS: Jeshua antoi uusia asioita rukoilla minun nimessäni. Onko tämä juutalaisille uusi asia? Miksi Jeshuan

Lisätiedot

Esi-isien palvonta oli keskeisellä sijalla. Kuolleet jatkoivat kalmistossa elämää ja seurasivat kylän tapahtumia.

Esi-isien palvonta oli keskeisellä sijalla. Kuolleet jatkoivat kalmistossa elämää ja seurasivat kylän tapahtumia. USKONTO SUOMESSA SUOMALAISTEN MUINAISUSKO Monia jumalia, joista jokaisella oli oma hallinta-alueensa. Hämäläisten jumalia olivat: Tapio metsä Ahti vesi Turisas sota Ukko Ylijumala ilma, ukkonen, maan kasvu

Lisätiedot

Liturgiset värit. Vihreä on kesän ja kasvun väri. Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta.

Liturgiset värit. Vihreä on kesän ja kasvun väri. Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta. Kirkkovuosi Vihreä on kesän ja kasvun väri Liturgiset värit Valkoinen merkitsee iloa ja puhtautta. Punainen kuvaa tulta ja verta. Violetti kuvaa katumusta. Musta on surun ja murheen väri. Talvi Ensimmäinen

Lisätiedot

Abodah Zarah. Rabbi J. Melamed

Abodah Zarah. Rabbi J. Melamed 1 Abodah Zarah Rabbi J. Melamed 6.2.2013 Talmud Tänään haluan keskustella millä tavalla Talmudissa käsitellään juutalaisten ja kristittyjen välisiä suhteita. Todellisuudessa tämän tyyppisiä kertomuksia

Lisätiedot

Opet Venäjällä. (Tekstit Jari Mustonen Juha Järvisen ja Tarja Lehmuskosken avustamana )

Opet Venäjällä. (Tekstit Jari Mustonen Juha Järvisen ja Tarja Lehmuskosken avustamana ) Opet Venäjällä Viime kesänä Helsingin ortodoksisen seurakunnan ja SOOLin opettajat tekivät yhteisen matkan Venäjälle. Oppaanamme toimi rutinoitunut Venäjän matkaaja isä Stefan Holm. Matkan käytännön järjestelyistä

Lisätiedot

Reijo Telaranta. Israel ja seurakunta. Jumalan kaksi suunnitelmaa

Reijo Telaranta. Israel ja seurakunta. Jumalan kaksi suunnitelmaa Reijo Telaranta Israel ja seurakunta Jumalan kaksi suunnitelmaa Ja minä teen liiton sinun kanssasi ja sinun jälkeläistesi kanssa, sukupolvesta sukupolveen, iankaikkisen liiton, ollakseni sinun ja sinun

Lisätiedot

Matkaraportti : Hollanti

Matkaraportti : Hollanti Matkaraportti : Hollanti Opiskeluala: Turvallisuusala Vaihtoajan kesto : 5 viikkoa Koulu: Rjin Ijssel; Arnehm Olin Hollannissa vaihto-opiskelijana luokkatoverini kanssa viisi viikkoa Arnhem nimisessä kaupungissa.

Lisätiedot

1. Mitä tarkoittaa lyhenne eaa.? 1. Mitä tarkoittaa lyhenne jaa.?

1. Mitä tarkoittaa lyhenne eaa.? 1. Mitä tarkoittaa lyhenne jaa.? 1. Mitä tarkoittaa lyhenne eaa.? - Ennen ajanlaskumme alkua. 2. Mihin jokeen hindut heittävät ruumiiden tuhkat? - Ganges-jokeen. 3. Missä päin maailmaa buddhalaisuus syntyi? - Pohjois-Intiassa. 1. Mitä

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) JEESUS 12-VUOTIAANA Kuva taidegraafikko Kimmo Pälikkö 1. Kertomuksen taustatietoja Juutalaiset pojat kävivät kotikaupunkinsa synagoogassa koulua 5-vuotiaasta

Lisätiedot

PAKOLAISET, MAAHANMUUTTAJAT, ROMANIT Toisen rodun, kultturin, uskonnon omaavien ihmisten kohtaaminen.

PAKOLAISET, MAAHANMUUTTAJAT, ROMANIT Toisen rodun, kultturin, uskonnon omaavien ihmisten kohtaaminen. Koulutuspäivä Pörkenäs 3.5.2011 PAKOLAISET, MAAHANMUUTTAJAT, ROMANIT Toisen rodun, kultturin, uskonnon omaavien ihmisten kohtaaminen. Tausta - pakosta vai vapaaehtoisesti - yksin vai perheen kanssa - traumaattisia

Lisätiedot

Kaikki uskontosidonnaiset ryhmät. Evankelisluterilainen uskonto 7.11 USKONTO

Kaikki uskontosidonnaiset ryhmät. Evankelisluterilainen uskonto 7.11 USKONTO 7.11 USKONTO Kaikki uskontosidonnaiset ryhmät Uskonnon opetuksessa tarkastellaan elämän uskonnollista ja eettistä ulottuvuutta oppilaan oman kasvun näkökulmasta sekä laajempana yhteiskunnallisena ilmiönä.

Lisätiedot

Tooran käskyt. 10.oppituntti 15.06.2012 Isak Penzev

Tooran käskyt. 10.oppituntti 15.06.2012 Isak Penzev 1 Tooran käskyt 10.oppituntti 15.06.2012 Isak Penzev Shalom, hyvät ystävät. Viime oppitunnilla me käsittelimme lähimmäissuhteita ja sitä, miten me suhtaudumme lähimmäisiin. Nostimme monta kertaa esille,

Lisätiedot

LEIKIN VOIMA 16.1.2015. Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä

LEIKIN VOIMA 16.1.2015. Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä LEIKIN VOIMA 16.1.2015 Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä Leikkiagenttien matkat - Ryhmä on mukana Vantaan leikkipilotti- hankkeessa mukana Leikkiagentteina

Lisätiedot

Juhlapäivien rukoukset ja palvelustyö

Juhlapäivien rukoukset ja palvelustyö Juhlapäivien rukoukset ja palvelustyö 1 oppitunti 13. opettaja Isak Penzev 5.7.2012 Shalom. Tänään me jatkamme aiheesta rukoukset. Viime oppitunnilla käsittelimme arkirukouksia. Tänään käsittelemme rukouksia,

Lisätiedot

Juutalaisten ja pakanoiden vuorovaikutus

Juutalaisten ja pakanoiden vuorovaikutus 1 Juutalaisten ja pakanoiden vuorovaikutus I.Penzev v. 2013 Shalom, hyvät ystävät. Olemme päättämässä juutalaista elämää koskevia oppitunteja. Tällä viimeisellä oppitunnilla haluan käsitellä vielä yhtä

Lisätiedot

Kunniamerkit ja muut huomionosoitukset. Kirkkoherrojen kokous 3.10.2007 Kaarlo Kalliala Päivitetty 21.3.2015 Timo Tavast

Kunniamerkit ja muut huomionosoitukset. Kirkkoherrojen kokous 3.10.2007 Kaarlo Kalliala Päivitetty 21.3.2015 Timo Tavast Kunniamerkit ja muut huomionosoitukset Kirkkoherrojen kokous 3.10.2007 Kaarlo Kalliala Päivitetty 21.3.2015 Timo Tavast Huomionosoitusten ilo vaikkei innostuisikaan juuri siitä mitä saa, ani harvaa oikeasti

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Herran juhlat - Pesachista Shavuotiin

Herran juhlat - Pesachista Shavuotiin Herran juhlat - Pesachista Shavuotiin 1 opettaja Isak Penzev v.2012 Shalom, hyvät ystävät, meillä on tänään oppitunti nimeltään Pesachista Shavuotiin. Shavuot-juhlaa vietetään heti happamattoman leivän-juhlan

Lisätiedot

KRISTINUSKO AASIASSA. Luku 21 Ydinsisältö

KRISTINUSKO AASIASSA. Luku 21 Ydinsisältö KRISTINUSKO AASIASSA Luku 21 Ydinsisältö Ota kantaa! Kristinusko on aasialainen uskonto Lähi-itä Kristinusko syntyi Aasiassa, Palestiinassa, vanhimmat kirkot löytyvät Lähi-idästä. v.201 Edessan kuningas

Lisätiedot

Uudesti syntyminen. Jeshua ja Nikodemus.( Joh. 3: 1-21.)

Uudesti syntyminen. Jeshua ja Nikodemus.( Joh. 3: 1-21.) 1 Uudesti syntyminen. Jeshua ja Nikodemus.( Joh. 3: 1-21.) rabbi J.Melamed Israelista. Mikkeli 19.04.2012 Olen hyvin iloinen, että pääsin tulemaan tänne. Meillä Israelissa on nyt todella kuuma. Kun lähdin,

Lisätiedot

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa 22.-29.4.2018 Su 22.4.2018 Matka lähti Kuopiosta, Rissalan lentoasemalta. Morotettiin porukat ja hypättiin myöhässä olevaan koneeseen. Eväät syötiin suomalaisella

Lisätiedot

USKONTO EVANKELISLUTERILAINEN USKONTO

USKONTO EVANKELISLUTERILAINEN USKONTO USKONTO Uskonnon opetuksen tehtävänä on tarjota oppilaille tietoja, taitoja ja kokemuksia, joista hän saa aineksia identiteetin ja maailmankatsomuksen rakentamiseen. Uskontoa käsitellään yhtenä inhimillisen

Lisätiedot

Tutustu moderniin ja trendikkääseen Tel Aviviin, menneen ajan tunnelmaa huokuvaan Jaffaan sekä Betlehemiin ja koe Jerusalemin hengellinen tunnelma

Tutustu moderniin ja trendikkääseen Tel Aviviin, menneen ajan tunnelmaa huokuvaan Jaffaan sekä Betlehemiin ja koe Jerusalemin hengellinen tunnelma Viikonloppumatka Tel Aviviin Tutustu moderniin ja trendikkääseen Tel Aviviin, menneen ajan tunnelmaa huokuvaan Jaffaan sekä Betlehemiin ja koe Jerusalemin hengellinen tunnelma 4 päivää 4.10.2019-8.10.2019

Lisätiedot

USKONTO. Opetuksen tavoitteet

USKONTO. Opetuksen tavoitteet USKONTO Uskonnonopetuksen tehtävänä on antaa opiskelijoille laaja uskonnollinen ja katsomuksellinen yleissivistys. Uskonnonopetuksessa tutustutaan uskontoihin, uskonnollisuuden ilmenemismuotoihin ja uskonnottomuuteen.

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

Kunniamerkit ja muut huomionosoitukset

Kunniamerkit ja muut huomionosoitukset Kunniamerkit ja muut huomionosoitukset Huomionosoitusten ilo vaikkei innostuisikaan juuri siitä mitä saa, ani harvaa oikeasti harmittaa, että joku kiinnittää myönteistä huomiota hyvä tapa osoittaa, että

Lisätiedot

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot:

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2229 Uskonto ja suomalaiset 2006 Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti

Lisätiedot

Uskonto. Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 KAIKKI USKONTOSIDONNAISET RYHMÄT EVANKELISLUTERILAINEN USKONTO

Uskonto. Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 KAIKKI USKONTOSIDONNAISET RYHMÄT EVANKELISLUTERILAINEN USKONTO Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 Uskonto KAIKKI USKONTOSIDONNAISET RYHMÄT Uskonnon opetuksessa tarkastellaan elämän uskonnollista ja eettistä ulottuvuutta oppilaan oman kasvun näkökulmasta sekä laajempana

Lisätiedot

Lanula 14.6.2007. Roomalaiskatolinen uskonto

Lanula 14.6.2007. Roomalaiskatolinen uskonto 1 Lanula 14.6.2007 Roomalaiskatolinen uskonto Katolisen uskonnon lähtökohta on tukea oppilaan kasvamista eheäksi persoonaksi sekä vahvistaa hänen katolista identiteettiään. Opetuksessa pyritään siihen,

Lisätiedot

MIKÄ USKONNONOPETUKSESSA

MIKÄ USKONNONOPETUKSESSA MIKÄ USKONNONOPETUKSESSA MUUTTUU UUDEN OPETUSSUUNNITELMAN MYÖTÄ? Seminaari perusopetuksen opetussuunnitelman perusteista Opetushallitus 13.3.2015 FT tutkija Kati Mikkola, (HY, SKS) kati.m.mikkola@helsinki.fi

Lisätiedot

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa.

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille 16.-20.10.2016 Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. osallistujat: Timo Väänänen, Porokylän Leipomo Oy Ari Kukkonen, Porokylän

Lisätiedot

Taide-elämyksiä Berliinissä

Taide-elämyksiä Berliinissä Taide-elämyksiä Berliinissä Pääsin käymään kesäkuussa 2015 Berliinin taidemuseossa Gemäldegalleriessa historian opettaja Veli- Matti Ojalaisen opastamana. Taidemuseosta löytyy maailman suurin kokoelma

Lisätiedot

Yksi seurakunta ja kaksi elämäntapaa

Yksi seurakunta ja kaksi elämäntapaa Yksi seurakunta ja kaksi elämäntapaa 1 Isak Penzev Shalom hyvät ystävät. Meillä alkaa uusi teema nimeltä Juutalaisuus ja Uusi testamentti. Tämän oppitunnin aiheena on yksi seurakunta ja kaksi elämäntapaa.

Lisätiedot

Juutalaiset ja juutalaisuus

Juutalaiset ja juutalaisuus Juutalaiset ja juutalaisuus 1 oppitunti 7. 22.05.2012 Isak Pensiev Tänään meillä on oppitunti, jonka nimi on Juutalaiset ja juutalaisuus. Aiemmin monilla oppitunneilla olemme puhuneet juutalaisista ja

Lisätiedot

Toimittaneet ja suomentaneet JUUTALAISIA KIRJOITUKSIA

Toimittaneet ja suomentaneet JUUTALAISIA KIRJOITUKSIA Toimittaneet ja suomentaneet Riikka Tuori & Tapani Harviainen PYHIÄ JUUTALAISIA KIRJOITUKSIA Valikoituja tekstejä Talmudista Suomennostyön on rahoittanut Yle Draama Copyright 2018 Tekijät ja Gaudeamus

Lisätiedot

IHMISEN ELÄMÄN JUHLAT

IHMISEN ELÄMÄN JUHLAT IHMISEN ELÄMÄN JUHLAT RISTIÄISET TARJOILU - lasten ystävät, kummit ja sukulaiset Joskus juhlassa on - leikkejä - syötävää ja juotavaa lapsille ja aikuisille SYNTYMÄPÄIVÄT RIPPIJUHLAT (KONFIRMAATIO) Tavallisesti

Lisätiedot

Uskonto. Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 KAIKKI USKONTOSIDONNAISET RYHMÄT ORTODOKSINEN USKONTO

Uskonto. Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 KAIKKI USKONTOSIDONNAISET RYHMÄT ORTODOKSINEN USKONTO Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 Uskonto KAIKKI USKONTOSIDONNAISET RYHMÄT Uskonnon opetuksessa tarkastellaan elämän uskonnollista ja eettistä ulottuvuutta oppilaan oman kasvun näkökulmasta sekä laajempana

Lisätiedot

Tutkimus kristillisyydestä 2018 Sakari Nurmela, Kantar TNS Oy

Tutkimus kristillisyydestä 2018 Sakari Nurmela, Kantar TNS Oy 1 Tutkimus kristillisyydestä 2018 Sakari Nurmela, Kantar TNS Oy 1 JOHDANTO Tässä raportissa esitetään yhteenveto tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten kristillisiä käsityksiä ja uskonnolliseen

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Nummela Jirmijagu Melamed. Israel

Nummela Jirmijagu Melamed. Israel 19.09.2011 Nummela Jirmijagu Melamed. Israel KYSYMYS: Minulle jäi epätietoisuus Jeesuksen roolista, kun puhutaan Paavalista, mutta ei Jeesuksesta. VASTAUS: Kiitos, oli hyvin merkittävä huomautus. Meillä

Lisätiedot

MIKÄ TAI MITÄ ON USKONTO?

MIKÄ TAI MITÄ ON USKONTO? MIKÄ TAI MITÄ ON USKONTO? Uskonto voidaan määritellä monella eri tavalla... Mitkä asiat tekevät jostain ilmiöstä uskonnon? Onko jotain asiaa, joka olisi yhteinen kaikille uskonnoille? Uskontoja voidaan

Lisätiedot

JEESUKSEN YLÖSNOUSEMUS JA VARHAINEN KRISTINUSKO

JEESUKSEN YLÖSNOUSEMUS JA VARHAINEN KRISTINUSKO JEESUKSEN YLÖSNOUSEMUS JA VARHAINEN KRISTINUSKO Ylösnousemustutkimukseen liittyy laaja filosofinen keskustelu, koska kyseessä on kristinuskon oppijärjestelmän kannalta varsin keskeinen uskonkappale Jeesuksen

Lisätiedot

opettaja: Isak Penzev

opettaja: Isak Penzev Tooran käskyt käyttöelämässämme. Sapatti opettaja: Isak Penzev 1 Shalom, hyvät ystävät. Jatkamme keskustelua juutalaisten uskonnosta. Edellisillä oppitunneilla meillä oli aiheena kolme kulmakiveä, joilla

Lisätiedot

Markun ja Minnan matkakertomus Nepalista (11 sivua)

Markun ja Minnan matkakertomus Nepalista (11 sivua) Markun ja Minnan matkakertomus Nepalista (11 sivua) Sunnuntai - maanantai Sähköjohtoja riittää, vaikka sähkökatkoja onkin usein. Kathmandun maisemia kattoterassilta. Unelmien puutarhassa, joka oli ennen

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

9.2.9. Uskonto. Vuosiluokkien 1 2 yhteiset tavoitteet

9.2.9. Uskonto. Vuosiluokkien 1 2 yhteiset tavoitteet 9.2.9. Uskonto Uskonnon opetuksen tavoitteena on tarjota oppilaalle tietoja ja taitoja, joiden avulla hän rakentaa kulttuuri identiteettiään ja ymmärtää ja hyväksyy erilaisuutta. Oppilaat perehtyvät suomalaiseen

Lisätiedot