ULVILAN SEURANTALOT 2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ULVILAN SEURANTALOT 2014"

Transkriptio

1 ULVILAN SEURANTALOT 2014

2 HARJUNPÄÄN TYÖVÄEN- TALO eli TORPPA os. Harjatie 7 tai Vanhatie 14, Harjunpää Rakennusvuosi: 1914 Rakennuttaja: Harjunpään työväenyhdistys ry. Rakennus täyttää v. ja on ainoa Harjunpään palosta selvinnyt rakennus Harjunpäässä senaikaisessa muodossaan. Rakennusmateriaalit: hirsi, lautaverhous ja luonnonkivi Kunnostukset: wc:t, lattia, näyttämö, vesi ja viemäri, ulkolaidoitus, katon maalaus, salin seinät ja katto, lämmitysjärjestelmä, takat ja sähköpuhaltimet kalusteet uusittu ja puuvajan kunnostus keittiö siirrettiin yläkerrasta alakertaan salin yhteyteen ja vaatesäilytys poistettiin Lämpöpuhaltimet, lattian kunnostus sekä eteisen korjaus Ulkoseinien ja katon maalaus. Käyttötarkoitus ja toiminta: Työväenyhdistyksen kokoontumis- ja juhlapaikka luvulla toiminut kylän nuorisotilana. Nykyisin juhlien ja erilaisten tilaisuuksien pitopaikka. Erityistä: talon yläkerrassa hyvin säilynyt esiintyjien maskeeraushuone 2

3 JUHLATALO 3 Tiedustelut ja varaukset: Seppo Virtanen gsm Vuokrahinnat: Vuorokausi 180, iltatilaisuudet 100. Aina tehdään asiakkaalle sopiva tarjous. Tilaisuudet: Häät, syntymäpäivät ja muut juhlatilaisuudet, huutokaupat, myyntitilaisuudet, kokoukset, tanssit, discot, peli-illat, näytelmät, ruokailutilaisuuksia, harjoitushuoneena, kursseja jne... Väkimäärä: Pöytien ääreen mahtuu noin 80 henkeä. Ilman pöytiä noin 150 henkeä. Tilakuvaus: Esiintymislava, sali, eteistila, naulakot, keittiö. Keittiö: mikro- ja kiertoilmauuni, sähköhella, astianpesukone, kahvinkeitin ja loistava määrä kaappeja. Kahvikuppeja Piha-alue: Pihaan mahtuu n. 20 autoa. Pihaan on kulku kahden eri portin kautta Harjatieltä ja Vanhatieltä. Kadun varteen mahtuu lisää autoja. Lipputanko varustuksena. Ei muita oheispalveluita, tilaisuuksien järjestelyissä autetaan aina tarpeen mukaan.

4 4 PALUKSEN KYLÄTALO os. Mäkikyläntie, Palus Rakennusvuosi: 1915 Rakennuttaja: Paluksen työväenyhdistys, nykyinen omistaja Kullaan Sosiaali-demokraatit, vuokrattu Paluksen Nuorisoseuralle vuoteen 2048 asti. Suunnittelijat: Vihtori Lind ja Vihtori Toivonen (vastaavat mestarit) Rakennusmateriaalit: hirsi, lautaverhous Kunnostukset: Pärekatto huopakatoksi 1940, ulkoseinien laudoitus 1949, Paluksen Nuorisoseuran toteuttama peruskorjaus Käyttötarkoitus ja toiminta: Kokoontumis-, tapahtuma- ja juhlapaikka kevät-kesä- syksykäyttöön. Erityistä: Vuonna 1998 Timo Koivusalo kuvasi suuren osan elokuvansa Kulkuri ja Joutsen iltamakohtauksista Paluksen Kylätalolla. Lisäksi: Aikoinaan talon vahtimestarina oli pitkään naapurissa asunut Ilmari Koivunen. Hänen järjestyksen valvontansa oli erittäin tehokasta. Käsiinvalidina hänellä oli pronssinen rautakoukku, ja kun hän sen pukkasi häiritsijän kylkiluihin, se rauhoitti kummasti.

5 JUHLATALO 5 Tiedustelut ja varaukset: Tuija Molkkari , Joe Linnainsaari Vuokrahinnat: Paluksen Nuorisoseuran jäsenet 60, paluslaiset 100, muut 200. Hinnat ovat neuvoteltavissa. Väkimäärä: Pöytien ääreen mahtuu noin 100 henkeä. Ilman pöytiä noin 200 henkeä. Pöytiä on erikokoisia. Pöydät saa kasaan ja tuolit on pinottavia. Niitä myös vuokrataan. Tilakuvaus: Ulko-wc (siistit!), esiintymislava ja kaksi takahuonetta, eteisessä tilavat naulakot, sali tilava ja viihtyisä, säädettävä valaistus (himmennin ym.). Ilmalämpöpumppuja on kaksi. Keittiö: Kylmäsäilytystilaa runsaasti (mahtuu esim. isot täytekakut), 2010 uusitut kaksi kiertoilmauunia. Keittiö kooltaan melko pieni, suosittelemme ruokien valmistusta etukäteen muussa paikassa. Ei omaa astiastoa. Piha-alue: Kylätalo sijaitsee kauniin mäen päällä idyllisessä kylämaisemassa. Piha-alueelle mahtuu oikein parkkeerattuna paljonkin autoja. Lisää paikoitustilaa läheisen koulun pihassa. Oheispalvelut: Lisämaksusta vuokrataan isoa kaasugrilliä, 96 kupin kahvikeitintä, isoa ulkotelttaa. Vuoraajan on siivottava itse käytön jälkeen.

6 6 HARJULA os. Harjulantie 189, Kullaan Kangas Rakennusvuosi: 1926 Rakennuttaja: Suojeluskunta. Nykyisin talon omistaa Ulvilan kaupunki. Rakennusmateriaalit: lautarakenteinen Kunnostukset: 1978 talo kunnostettiin keskustanaisten aloitteesta kullaalaisten käyttöön talkoovoimin, jolloin taloon saatiin myös vesijohto. Uusi kunnostus 1996, jolloin salin sisäseinät ja kaikki ikkunat uusittiin, lämmitysjärjestelmä sekä keittiö pitopalvelun ohjeiden mukaisesti. Talo maalattiin ulkoa ja sisältä. Remontin yhteydessä rakennettiin myös sisävessat talon pääsisäänkäynti suljettiin tiejärjestelyiden vuoksi. Käyttötarkoitus ja toiminta: Rakennus valmistui 1926 suojeluskunnan taloksi ja se lahjoitettiin myöhemmin Kullaan kunnalle. Talo yritettiin myydä Kullaan Urheilijoille 1971, mutta kauppa peruuntui. Talo kunnostettiin 1978 talkoilla kullaalaisten käyttöön. Nykyään talon omistaa Ulvilan kaupunki ja siellä järjestetään tapahtumia ja esim. elokuvanäytöksiä. Myös harrastepiirit käyttävät taloa yksityisen juhlakäytön lisäksi.

7 JUHLATALO 7 Tiedustelut ja varaukset: T:mi Heikki Santa-Nokki tai gsm Vuokrahinnat: Vuokra 250 /tilaisuus (sis. alv 22%) Tilaisuudet: isot juhlat ja tilaisuudet, elokuvat, huutokaupat, tapahtumat, tanssi ja tanhu yms. Väkimäärä: Pöytien ääreen mahtuu noin 260 henkeä. Tilakuvaus: 15,15 m x 10,75 m sali, 10,75 m x 4,15 m näyttämö, eteisaula vaatesäilytyksineen, kahvio/ravintolatila tarjoilutiskillä, keittiö, parvi + 2 kpl kamareita. Keittiö: 2 kpl 60 cm kiertoilmauunihelloja, jää-viileäkaappi, kylmiö, tiskikone 1min pesuohjelmalla. Keittiö pitokokin suunnittelema, takahuone ja oma sisäänkäynti keittiöön. Piha-alue: Laaja piha-alue hiekkaharjulla. Pihaan mahtuu runsaat 100 autoa ja ulkovarastossa ulkokäyttöön sopivia pitkiä pihapöytiä ja penkkejä. Varustus: 32 kpl 6 henk. pöytiä, muovituoleja 151 kpl, selkänojallisia penkkejä 9 kpl, puhujapönttö, koivumetsä kulissit. Yläparvella 5 kpl 6 henk. pöytiä + 14 henk. pöytä, penkkejä 4 kpl. Suomen lippu 1 kpl, pölyimureita 2 kpl ja varalämmittimiä 3 kpl.

8 8 LEVANPELLON PIENVILJELIJÄIN TALO (PVY talo) os. Levanpellontie 302 Kullaa Rakennusvuosi: 1928 Suunnittelija ja rakennuttaja: Talolla ei ole varsinaista suunnittelijaa, Levanpellon Pienviljelijäin Yhdistyksen johtokunta on yhteisvastuullisesti päättänyt, minkälainen talo tehdään. Päätös tehty ja talo on valmistunut urakkakilpailun jälkeen syyskuussa 1928 (Huom! rakennusaika) Talon kuvaus edellä mainitun päätöksen mukaan: talosta tulee 10 x 20 metriä kooltaan, kaksinkertaisena, pystynostolla, höylälaudoista, välissä käytettään tervapahvia ja katto tehdään päreistä. Kivijalka tehdään sementistä 1:7 suhdetta hiekkaan ja sementtiin. Työ tehdään niin, että kivijalka on osittainen noin 1 metrin levyinen 18 snt ylhäältä paksu ja alhaalta 45 snt paksu leveten sisäpuolelle. Katto sekä nurkkauksiin tulevat piirut veistetään 5 x 5 tuumaa, välipiirut 5 x 4 tuumaa. Aluspohja tehdään hirsistä 6 x 6 tuumaa ja liitetään sivuparrujen väliin lohenpyrstöliitoksella. Haltijaniskoja on pantava 2 kpl. Eteishuoneen katto tehdään suoraviivainen Maantienpuoleiseen päähän tulee yläpäätyyn myös ikkuna. Edellä selostetuilla ehdoilla otti talon tehtäväkseen Paavo Kumlander alimmalla tarjouksella (markkaa) kaverina K. Tamminen. Kunnostukset: Talossa tehtiin 1980-luvun lopulla peruskorjaus, jossa mm vesikatto, ikkunat, lattiat ja keittiökalusteet uusittiin ja talo maalattiin sekä sisältä että ulkoa.

9 9 Taloon on 1990-luvulla valmistunut laajennusosa, jossa sijaitsevat WC-tilat ja ilmalämpökeskus. Käyttötarkoitus ja toiminta: Talo on tarkoitettu kylätaloksi. Siellä pidetään kokouksia, sukujuhlia, syntymäpäiviä, häitä, harrastuspiirejä yms. JUHLATALO Tiedustelut ja varaukset: Pertti Ojala gsm Vuokrahinnat: Vuokra 150 euroa /vrk. Lyhyistä tilaisuuksista neuvotellaan erikseen. Tilaisuudet: Pääasiassa kesäkäytössä, sopimuksen mukaan myös talvella. Talolla on järjestetty juhlia mm. häitä, sukujuhlia ja syntymäpäiviä, huutokauppoja, harrastuspiirejä ja kylätilaisuuksia. Väkimäärä: Pöytien ääreen mahtuu hyvin 100 henkeä. Ilman pöytiä tuolivarustuksella noin 150 henkeä. Tilakuvaus: Sisäwc:t, eteistilat, naulakko, näyttämö ja sali. Kaksi sisäänkäyntiä + takaovi keittiöön. Kalusto, pöydät ja tuolit uusittu Keittiö: Sähköliesi, mikro, jääkaappi, lämmin vesi. Keittiössä tarjoilutiski ja tilaa kattauksille. Astiasto: Kullaan Maatalousnaiset vuokraa 200 hengen astiastoa. Tiedustelut Anita Ahlqvist puh tai gsm Piha-alue: Piha-alue tilava, osittain sorastettu ja valaistu.

10 10 KAASMARKUN VPK TALO os. Kolipohjantie, Kaasmarkku Rakennusvuosi: 1910 Rakennuttaja: Kaasmarkun VPK Suunnittelija: K.V. Huhtala Rakennusmateriaalit: Kullaan Ahmauksesta ostettu vanha hirsiriihi sekä Kullaalta ostettua hirttä ja puutavaraa Kaasmarkun metsistä. Kunnostukset: 1925 rakennettiin keittiön kulmaukseen varastohuone ja vesikatto nostettiin vanhan katon harjalle asti. Tällöin talo sai yhtenäisen nelikulmaisen muodon. Lämmistyslaitteet kunnostettiin 1927, pärekatto uusittiin 1929 ja salin lattia perusteellinen korjaus ja laajennus VPK:n 50-vuotisjuhlaan. Seuraavat korjaukset Viimeisin suuri remontti , jolloin keittiö uusittiin suurtalouskeittiöksi ja näyttämö sai uuden ilmeen talo ehostettiin VPK:n 110-vuotisjuhlaan maalaamalla eteistilat ja korjaamalla wc:t. Kaikki korjaukset on tehty talkootyönä. Käyttötarkoitus ja toiminta: Talo on tehty vapaapalokunnan taloksi ja se on palvellut mm. erilasten juhlien ja tilaisuuksien pitopaikkana. Talolla on näytelty, näytetty elokuvat, pidetty kylän yhteiset joulujuhlat ja järjestetty tansseja, joissa moni pari on kohdannut toisensa.

11 JUHLATALO 11 Tiedustelut ja varaukset: Marja Anttila gsm Vuokrahinnat: Kesäkautena 250 /tilaisuus, lämmityskautena 300 /tilaisuus. Siivous kuuluu tilaisuuden järjestäjän huolehdittavaksi. Tilaisuudet: juhlat, tapahtumat, koulutustilaisuudet, suuret kokoukset yms. Väkimäärä: Pöytien ääreen mahtuu henkeä riippuen tanssitilan suuruudesta. Ilman pöytiä noin henkeä. Tilakuvaus: Eteisaula ja naulakkohuone, sali, suurtalouskeittiö ja ravintolasali, näyttämö sekä takahuone orkesterille. Keittiö: Nykyajan suurtalouskeittiön vaatimukset täyttävä. Varustus liesi, kiertoilmauuni, 2 kpl kylmäkaappeja, 2-pannuinen kahvinkeitin ja suurtaloustiskilinja. Talossa ei ole astiastoa eikä pöytäliinoja. Piha-alue: Piha-alue tilava ja talon pääsee ajamalla kiertämään. Oheispalvelut: Kaasmarkun maatalousnaiset vuokraavat 50 hengen ruokaastiastoa ja 100 hengen kahviastiastoa/maarit Tammelin gsm , Kaasmarkun Kyläyhdistys vuokraa puulämmitteistä isoa grilliä ja kesäaikaan telttasaunaa/gsm

12 12 Rakennuttaja: Vanhankylän työväenyhdistys ry. (yhd. perustamisvuosi 1905) Rakennusmateriaalit: hirsirakenteinen, peltivuorattu, laajennus lautarakenteinen, mutta pelti päällä VANHAN- KYLÄN TYÖVÄEN- TALO os. Kotoniityntie 9, Vanha-Ulvila Rakennusvuosi: 1908, siirretty nykyiselle paikalleen 1934 Kunnostukset: Talon peruskorjaus EU-rahoituksella/talkootyöllä Keittiö ja kahvio peruskorjattu. Juhlasalin lattia ja näyttämö lakattu ja maalattu. Asennettu ilmalämpöpumput parantamaan salin lämpötilaa ja sisäilman laatua. Remontin yhteydessä on huomioitu myös talon eri-ikäiset käyttäjät: esteettömän kulun ramppi talon sis.käynnin yhteydessä sekä lapsia varten hoitopöydät ja syöttötuolit (2kpl). Käyttötarkoitus ja toiminta: Talo on tehty työväenyhdistyksen kokoontumis- ja juhlatilaksi. Nykyisin taloa käyttävät niin yksityiset juhlien ja tilaisuuksien järjestäjät, kansalaisopisto kuin muutkin alueen yhdistykset työväenyhdistyksen lisäksi. Talolla on järjestetty 50-luvulla näyttämötoimintaa ja yleisiä tansseja vielä 70-luvulla. Erityistä: Näyttämön alla sijaitsee putka, johon talon pohjoispäädyn sisäänkäynnistä on aikoinaan viety tilaisuuksissa sopimattomasti käyttäytyneitä henkilöitä. Talon ympärillä on ollut urheilukenttä ja juoksurata. Kentällä on aikoinaan hypätty pituutta, korkeutta ja juostu. Kenttä on kadonnut pihapiiristä. Talon vintillä on asunut aikoinaan työväentalon talonmies. Nykyisin vintti on varastokäytössä.

13 JUHLATALO 13 Tiedustelut ja varaukset: Markku Heino Vuokrahinnat: 300 /juhla-/tapahtuma/tilaisuus (koko talo). Kokous- yms. käyttö sopimuksen mukaan Tilaisuudet: Talo on ympärivuotisessa käytössä. Talo soveltuu hyvin esim. häiden, hautajaisten, syntymäpäivien, erilaisten tilaisuuksien, kokousten ja tapahtumien järjestämiseen, jooga- yms. kerhoihin, huutokauppojen pitämiseen sekä kädentaitajien joulutorin pitämiseen. Taloon on esteetön kulku. Väkimäärä: Pöytien ääreen mahtuu istumaan henk. Tilakuvaus: Talo on hyvässä, siistissä ja toimivassa käytössä, pääosa remonteista (mm. keittiö uusittu kokonaan) suoritettu Sisäwc:t, esiintymislava lavastemaalauksineen 40/50 luvun taitteesta, sali (puulattia, paneeliverhous puoliväliin), eteistiloissa naulakot, lippuluukku ja vanha 60-luvun peili mainoksineen. Kahviossa tunnelmallinen takka ja toimivat, nykyaikaiset tarjoilutilat. Perheen pienimmille hoitopöydät ja syöttötuolit. Keittiö: Keittiötila on täysin uusittu Keittiössä jää-viileäkaappi, pieni pakastinkaappi, astianpesukone, puuhella ja sähköuuni. Piha-alue: hyvä, kuiva, kantava piha. Pihassa tilaa jopa sadalle autolle Oheispalvelut: Astiasto 120:le hengelle 30 ja pöytäliinat 30 + pesetys, ohraryynivellin tms. keitto soppatykillä tilauksesta (keitin + keittäjä 100 /pv). Vuokrattavissa myös juhlateltta 4x4m, hintaan 30.

14 14 ULVILAN NUORISO- SEURANTALO (NS-talo) os. Välmäntie, Ulvila Rakennusvuosi: 1913 Rakennuttaja: Ulvilan Nuorisoseura ry Rakennusmateriaali: hirsirakenne, peltivuorattu Sijainti: keskeisellä paikalla lähellä Friitalan keskustaa ja koulukeskusta Talon synty: Talo on rakennettu 1906 perustetun Ulvilan Nuorisoseuran toimi- ja tapahtumatilaksi. Rakennustyöt rahoitettiin lainalla ja tehtiin pääasiassa talkoovoimin. Seurantalon rakennushanke otettiin esille helmikuussa 1913 ja talon vihkiäisiä vietettiin saman vuoden elokuussa kaksipäiväisinä. Vihkiäisjuhlan ohjelmassa oli lauantaina näytelmä Onhan pappa sen sallinut ja sunnuntaina Minna Canthin Papin perhe. Talon rakentamista varten otettiin kaksi markan lainaa paikallisilta talollisilta Kalle Ali-Rantalalta ja Kaarle Laurilalta. Lainojen takaussitoumukseen saatiin 18 takaajan allekirjoitus. Enimmäkseen takaajat olivat suuren talojen isäntiä ja paikkakunnalla arvostettuja henkilöitä. Talon tontin seura lunasti omakseen vuonna Kunnostukset: Kunnostustoimenpiteitä talolle on tehty säännöllisin väliajoin sekä isommat peruskorjaukset vuosina 1950 ja Vuoden 1982 peruskorjauksen yhteydessä talo sai myös nykyisen peltivuorauksensa. Taloa kunnostetaan EU hankkeen puitteissa Hankkeena aikana on mm. vaihdettu peltikatto osittain, sisällä alakerrassa on uusittu/kunnostettu lähes kaikki pinnat, tehty tarvittavat korjaustyöt rakenteisiin, parannettu lämmitystä ja eristystä sekä uusittu keittiö kalusteineen. Käyttötarkoitus ja toiminta: Talo on toiminut Ulvilan Nuorisoseuran omana toimitilana tarjoten vuosien varrella toimitilat lukuisille nuorisoseuran harrastusryhmille samoin kuin

15 15 lukemattomille seuran järjestämille tilaisuuksille ja tapahtumille. Talon nykyinen käyttäjäkunta koostuu myös muista yhdistyksistä. JUHLATALO Tiedustelut ja varaukset: Ulvilan Nuorisoseura gsm , Vuokrahinnat: Vuokrahinta 400 euroa/koko viikonloppu, 200 euroa/lauantai tai sunnuntai sekä 150 euroa/arkipäivä. Säännöllisen käytön vuokrahinnat neuvoteltavissa erikseen. Tilaisuudet: Talo soveltuu monentyyppisten tilaisuuksien ja tapahtumien käyttöön ympäri vuoden. Tiloissa voi järjestää mm. hää- ja syntymäpäiväjuhlia, pikkujouluja, kyläjuhlia, tansseja, huutokauppoja, näyttelyitä ja vastaavia tilaisuuksia. Väkimäärä: Saliin saa pöytäpaikat noin 150 henkilölle. Tansseihin ja konserttityyppisiin tilaisuuksiin yleisöä mahtuu runsaammin. Huoneistoala on 467m 2 Tilakuvaus: alakerrassa iso juhlasali ja näyttämö, esiintyjien taukotila, keittiö ja ruokasali, eteistilat ja narikka sekä naisten ja miesten wc:t, yläkerrassa pukutilat sekä suihku/wc. Tilassa sähkö, lämmitys (sähköpatteri/ilmalämpöpumppu), vesijohto ja viemäri. Keittiö: kylmäkaappi, hella ja pieni astianpesukone. Ei astiastoa. Piha-alue: iso, hiekkainen piha-alue Erityistä: NS-talon naapurissa on pesäpallo- ja urheilukenttä sekä koulukeskus, joten esim. erilaisia leirejä on mahdollista tilassa järjestää. Ajankohtaista: Ulvilan Nuorisoseura on saanut Leader-rahoitusta talon kunnostushankkeeseen vuosille Remontoitu perinteikäs hirsitalo on avannut jälleen ovensa vuokrakäyttöön lokakuussa 2011.

16 16 Suomalaiset seurantalot yhdessä rakennetut rakennusperintöpäivien teemana 2008 Elävää paikallishistoriaa - Kansalaistoimintaa - Rakennusperintöä Vuonna 2008 Euroopan rakennusperintöpäivien huomion kohteena ovat seurojen ja työväenyhdistysten talot. Seurantalon kautta voi lähestyä niin nykypäivän kansalaistoimintaa kuin kansakuntamme historiaa. Seurantalo on arkkitehtuuriltaan kiinnostava, helposti tunnistettava rakennustyyppi. Seurantalot ovat kansanrakentamista parhaimmillaan. Seurantalot ovat aatteellisten yhdistysten kokoontumistiloikseen rakentamia taloja. Niitä ovat rakentaneet mm. työväenyhdistykset, nuoriso-, maamies- ja urheiluseurat, suojeluskunnat sekä kotiseutu- ja marttayhdistykset. Taloja on nykyisin noin Huomattava osa taloista on ehtinyt tuhoutua vuosikymmenten mittaan. Ensimmäiset seurantalot rakennettiin 1880-luvulla, jolloin sekä työväenliike että suomalaiskansallisen liike olivat nousussa. Yhdistyksissä eri säätyjen jäsenet hankkivat sivistystä ja ottivat vastuuta oman yhteisön asioista verrattain tasavertaisina. Vapaapalokunnat ja raittiusseurat alkoivat ensimmäisinä rakentaa toiminnalleen taloja. Kiivaimmin taloja valmistui noin sata vuotta sitten. Pelkästään työväenyhdistykset rakensivat Suomessa 1900-luvun alussa jopa 150 taloa vuosittain. Seurantaloissa on tanssittu, soitettu ja laulettu, voimisteltu ja leikitty, pidetty käräjiä ja neuvotteluja, käyty myyjäisissä ja juhlissa. Seurantalot ovat eläviä paikallisia kulttuurikeskuksia ja yhteisöllisen toiminnan koteja. Monesti seurantalo on koko kylän ainoa kokoontumispaikka. Lisäksi ne ovat suosittuja häiden ja muiden perhetapahtumien viettopaikkoja. Valtaosa seurantaloista rakennettiin perinteiseen kansan tapaan. Noin neljäsosa Suomen seurantaloista on luokiteltu kulttuurihistoriallisesti arvokkaiksi rakennuksiksi. Pääosa taloista on rakennettu talkoilla. Talkoilla niitä myös korjataan. Seurantalojen korjaamista avustetaan vuosittain valtion varoista, mutta talkoilla on edelleen suuri

17 merkitys. Talkoot kohentavat talojen kuntoa, mutta ne kohottavat myös seurantalohenkeä. Yhdessä korjatusta talosta tulee kaikille läheinen paikka. Tiedot keräsi/lisätietoja: Eija Kannisto, kylä- ja markkinointikoordinaattori, Ulvilan kaupunki gsm

Karhuseudun Juhla- ja kokoustilat

Karhuseudun Juhla- ja kokoustilat Juhlat, kokous, saunailta, illanvietto... Karhuseudun Juhla- ja kokoustilat Harjavalta Kokemäki Luvia Nakkila Pori Ulvila Harkitsetpa juhlia, kokousta tai vaikka saunailtaa, tämä esite tarjoaa kattavan

Lisätiedot

Pyhäjärviseudun Vuokratilat

Pyhäjärviseudun Vuokratilat Juhlat, kokous, saunailta, illanvietto... Pyhäjärviseudun Vuokratilat Eura Köyliö Säkylä Vuokrakohteet Pyhäjärviseudulla EURA KÖYLIÖ SÄKYLÄ 1 2 3 4 5 6 Euran Pirtti Hinnerjoen Nuorisoseurantalo Kauttuan

Lisätiedot

Jalasjärven. Juhlatalot ja kokoontumistilat

Jalasjärven. Juhlatalot ja kokoontumistilat Jalasjärven Juhlatalot ja kokoontumistilat Lukijalle 3 Alavallin Kylätalo 4 Alavallin Ahjola 5 Hirvijärven Raittiustalo Joukola 6 Ilvesjoen Toimela 7 Hirsipirtti 8 Jalasranta 10 Kiuaskallion Rinnekahvila

Lisätiedot

SEURANTALO PAIKALLISENA VOIMAVARANA: seurantalojen toimintaa ja korjausprojekteja Uudellamaalla

SEURANTALO PAIKALLISENA VOIMAVARANA: seurantalojen toimintaa ja korjausprojekteja Uudellamaalla SEURANTALO PAIKALLISENA VOIMAVARANA: seurantalojen toimintaa ja korjausprojekteja Uudellamaalla Suomen Kotiseutuliiton tutkimusraportti Tapani Sainio SISÄLLYS JOHDANTO...3 Taustaa tutkimukselle...3 Tietoa

Lisätiedot

MA A S E U T U V E R K O S T O N E S I T E Tuotantorakennusten uusiokäyttö maaseudulla 1

MA A S E U T U V E R K O S T O N E S I T E Tuotantorakennusten uusiokäyttö maaseudulla 1 MA A S E U T U V E R K O S T O N E S I T E Tuotantorakennusten uusiokäyttö maaseudulla 1 Valokuvat: Emilia Rönkkö, Antti Jaatinen, kohteiden omistajat sekä Maaseutuverkosto Taitto: Emilia Rönkkö Maaseudun

Lisätiedot

Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kiinteistöjen vaiheita

Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kiinteistöjen vaiheita Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kiinteistöjen vaiheita Teksti: Kaisa Ikola Kuvat: Timo Hautamäki Julkaisija: Lapuan Tuomiokirkkoseurakunta / Matkailutyöryhmä 2008 [] ESIPUHE Tämän julkaisun tarkoitus on

Lisätiedot

Pihtiputaan rakennuskulttuurin täydennysinventointilomake Kohdekortti 001 Keski-Suomen museo 2007

Pihtiputaan rakennuskulttuurin täydennysinventointilomake Kohdekortti 001 Keski-Suomen museo 2007 Pihtiputaan rakennuskulttuurin täydennysinventointilomake Kohdekortti 001 Keski-Suomen museo 2007 Kohde: Heinäjoen vanha maantiesilta Kohdekuva: Osoite: Rekisteri nro: Omistaja / os./puh: Lyhyt kuvaus:

Lisätiedot

VOIMANTALON KUNNOSTUKSEN HANKESUUNNITELMA 2008 2013 versio 1.2

VOIMANTALON KUNNOSTUKSEN HANKESUUNNITELMA 2008 2013 versio 1.2 1 VOIMANTALON KUNNOSTUKSEN HANKESUUNNITELMA 2008 2013 versio 1.2 2 3 Johdanto... 4 Voimantalon aiemmat kuntoselvitykset ja korjaussuunnitelmat...6 Rakennusarkkitehti Leena Raiskion selvitys ja suunnitelma

Lisätiedot

Ruoveden ja Virtain kylät

Ruoveden ja Virtain kylät Ruoveden ja Virtain kylät Ruoveden ja Virtain alueen kylissä on paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Tule käymään kylässä! Tästä oppaasta löydät helposti tutustumisen arvoiset

Lisätiedot

tai detaljia. Paikalla tekeminen mahdollisti myös

tai detaljia. Paikalla tekeminen mahdollisti myös Työnkulma Rupla, Kuopio RAKENNUSHISTORIALLINEN SELVITYS 2 1. Saatteeksi Työnkulma eli ns. Rupla on Skdl:n ja SKP:n yhdistysten rakennuttama työväentalo, joka on valmistunut 1957. Se toimi järjestöjen juhla-,

Lisätiedot

Vanha maatalousrakennus. käytössä SOILI MIEKKALA ANNA-MAIJA KIRKKARI TYÖTEHOSEURA MAATALOUS. Työtehoseuran raportteja ja oppaita 25 HELSINKI 2006

Vanha maatalousrakennus. käytössä SOILI MIEKKALA ANNA-MAIJA KIRKKARI TYÖTEHOSEURA MAATALOUS. Työtehoseuran raportteja ja oppaita 25 HELSINKI 2006 Vanha maatalousrakennus uudessa käytössä TYÖTEHOSEURA SOILI MIEKKALA ANNA-MAIJA KIRKKARI Työtehoseuran raportteja ja oppaita 25 HELSINKI 2006 MAATALOUS Vanha maatalousrakennus uudessa käytössä. Soili Miekkala

Lisätiedot

Lohjan rakennetun. inventointiluettelo

Lohjan rakennetun. inventointiluettelo Lohjan rakennetun ympäristön inventointiluettelo Lohjan kaupunkisuunnittelukeskus ja Lohjan Museo 2007 Lohjan rakennetun ympäristön inventointiluettelo Inventointityö Katariina Ockenström 2002 Valokuvat

Lisätiedot

VEHKAJÄRVI. Eilen, tänään, huomenna. Vehkajärven ja Pajulan kylien kyläsuunnitelma. kuva: Kyösti Anttila

VEHKAJÄRVI. Eilen, tänään, huomenna. Vehkajärven ja Pajulan kylien kyläsuunnitelma. kuva: Kyösti Anttila VEHKAJÄRVI Eilen, tänään, huomenna Vehkajärven ja Pajulan kylien kyläsuunnitelma kuva: Kyösti Anttila sivu 1 Sisällysluettelo Esipuhe... 2 Kylän esittely Vehkajärvi - kylä vedenjakajalla... 3 Vehkajärven

Lisätiedot

Sisällys. Waskio-Seura

Sisällys. Waskio-Seura Vaskion kyläsuunnitelma 2014 Sisällys 1. Johdanto: kyläsuunnitelman laatiminen... 3 2. Kyläkysely... 4 3. Alueen historiaa... 4 4. Tarinoiden Vaskio... 8 5. Nähtävyyksiä... 8 6. Tärkeimmät viihtyvyystekijät...

Lisätiedot

www.kaleva.fi/koti Valoa tulvii eri ilmansuunnista

www.kaleva.fi/koti Valoa tulvii eri ilmansuunnista LAUANTAI 27. LOKAKUUTA 2012 41 www.kaleva.fi/koti Puhelin 050 5593 612 Sähköposti kotikaleva@kaleva.fi KotiYHTEYSTIEDOT: Kalevan vaihde 08 5377 111 Siivoa kasvihuone kesän jäljiltä kuntoon. Kasvihuoneesta

Lisätiedot

OLYMPIASTADION TARVESELVITYS. Olympiastadion - Suuria elämyksiä!

OLYMPIASTADION TARVESELVITYS. Olympiastadion - Suuria elämyksiä! OLYMPIASTADION TARVESELVITYS Olympiastadion - Suuria elämyksiä! Stadion-säätiö 20.1.2012 1 SUURIA ELÄMYKSIÄ! Perinteikäs Helsingin Olympiastadion on ajanmukaiset vaatimukset täyttävä kaikenikäisten ihmisten

Lisätiedot

Forssan Reserviläiset ry Hattulan - Tyrvännön reserviläiset ry Hauhon Reserviläiset ry Hauhon Reserviupseerikerho ry Hämeenlinnan Reserviläiset

Forssan Reserviläiset ry Hattulan - Tyrvännön reserviläiset ry Hauhon Reserviläiset ry Hauhon Reserviupseerikerho ry Hämeenlinnan Reserviläiset Etelä-häme Forssan Reserviläiset ry Hattulan - Tyrvännön reserviläiset ry Hauhon Reserviläiset ry Hauhon Reserviupseerikerho ry Hämeenlinnan Reserviläiset Aliupseerit ry Janakkalan Reserviläiset ry Kalvolan

Lisätiedot

Hyvän Tuulen. Kuivaniemi KUIVANIEMEN ASEMAN URHEILUKENTTÄ, VIERUSTIE 2 KUIVANIEMI WWW.KUIVANIEMI.FI

Hyvän Tuulen. Kuivaniemi KUIVANIEMEN ASEMAN URHEILUKENTTÄ, VIERUSTIE 2 KUIVANIEMI WWW.KUIVANIEMI.FI Hyvän Tuulen 1 Tuulen Kuivaniemi Kesälehti Kuivaniemi Kesälehti Kuivaniemen 28. Pitäjämarkkinat la ja su 20.-21.7. KUIVANIEMEN ASEMAN URHEILUKENTTÄ, VIERUSTIE 2 KUIVANIEMI WWW.KUIVANIEMI.FI Kuivaniemen

Lisätiedot

Verkkoversio, osa 2 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v.

Verkkoversio, osa 2 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v. Verkkoversio, osa 2 2. lisätty painos 2012, julkaistaan verkossa. Kannen kuva : Rudolf Koivu. Alkuperäinen teos julkaistiin painettuna v. 1997 NIKINMÄEN HISTORIIKKI SISÄLLYSLUETTELO Osa 1 1. Historiikin

Lisätiedot

www.kaleva.fi/koti Kaksi haapaa on tuotu vapaa-ajan asunnolta portaikkoon. Ruokapöydän Domus-tuolit on kunnostettu kuin uusiksi.

www.kaleva.fi/koti Kaksi haapaa on tuotu vapaa-ajan asunnolta portaikkoon. Ruokapöydän Domus-tuolit on kunnostettu kuin uusiksi. LAUANTAI 1. SYYSKUUTA 2012 41 www.kaleva.fi/koti Puhelin 050 5593 612 Sähköposti kotikaleva@kaleva.fi KotiYHTEYSTIEDOT: Kalevan vaihde 08 5377 111 Oulun kaunein piha julkistetaan tänään kello 13 Oulun

Lisätiedot

AKTIIVISET ASUKKAAT TEKEVÄT KYLÄN

AKTIIVISET ASUKKAAT TEKEVÄT KYLÄN kylähullu Koijärven alueen kylien tiedotuslehti nro 18, KESÄ 2013 TAPAHTUMIA, TIETOA JA TARINOITA, pidä tallessa! Rakennukset kertovat historiaa Kylillä riittää säpinää Eläimet elämässä mukana AKTIIVISET

Lisätiedot

SOANLAHDENKADUN YMPÄRISTÖN ALUE- JA RAKENNUSINVENTOINTI

SOANLAHDENKADUN YMPÄRISTÖN ALUE- JA RAKENNUSINVENTOINTI SOANLAHDENKADUN YMPÄRISTÖN ALUE- JA RAKENNUSINVENTOINTI Osa B: Inventoidut rakennukset Pekka Piiparinen 2014 Arkkitehtitoimisto Torikka & Karttunen 2 SISÄLTÖ JOHDANTO 3 INVENTOIDUT RAKENNUKSET 5 Pielisensuunkatu

Lisätiedot

Fiskarsin Ruukkiasunnot

Fiskarsin Ruukkiasunnot Fiskarsin Ruukkiasunnot Koy Ruukkiasuntojen ostoa koskeva hankesuunnitelma niiden kiinteistöjen osalta, jotka siirtyvät esiostosopimuksilla Fiskarsin asukkaiden omistukseen 09.04.2012 Fiskars Tekijä: Fiskarin

Lisätiedot

Marraskuu 2 2008. TVA:n tiloissa Tesomalla harrastetaan pian itsepuolustustaitoja sivu 7

Marraskuu 2 2008. TVA:n tiloissa Tesomalla harrastetaan pian itsepuolustustaitoja sivu 7 1 Marraskuu 2 2008 TVA:n tiloissa Tesomalla harrastetaan pian itsepuolustustaitoja sivu 9 Ilkivalta tulee kalliiksi sivu 8 Punakylä muistuttaa Tampereen historiasta sivu 7 2 Tampere 31.10.2008 Maksuhuomautusten

Lisätiedot

Kotikylä HATTULA - HÄMEENLINNA - JANAKKALA KESÄTAPAHTUMAVINKKEJÄ JA KÄYNTIKOHTEITA PARHAITA PALOJA PAIKALLISTOIMINNASTA

Kotikylä HATTULA - HÄMEENLINNA - JANAKKALA KESÄTAPAHTUMAVINKKEJÄ JA KÄYNTIKOHTEITA PARHAITA PALOJA PAIKALLISTOIMINNASTA Kotikylä 1/2012 HATTULA - HÄMEENLINNA - JANAKKALA Linnaseutu ry:n Pitäjäpiiri-hankkeen julkaisu 1/2012 KESÄTAPAHTUMAVINKKEJÄ JA KÄYNTIKOHTEITA PARHAITA PALOJA PAIKALLISTOIMINNASTA 2 Kevät on aina uuden

Lisätiedot

Toimintakertomus vuodelta 2013

Toimintakertomus vuodelta 2013 Toimintakertomus vuodelta 2013 Vantaa-Seura on kaikille avoin ja koko Vantaalla toimiva kotiseutuyhdistys. Yhdistys on perustettu vuonna 1961 nimellä Helsingin pitäjän kotiseutu- ja museoyhdistys. Yhdistyksen

Lisätiedot

Kouvolan kylät esittäytyvät

Kouvolan kylät esittäytyvät Kouvolan kylät esittäytyvät Kouvolan maaseutualueen kylät esittäytyvät: 1. Aitomäki 2. Anjala 3. Anttila 4. Enäjärvi 5. Hongisto 6. Hämeenkylä-Koskisto 7. Inkerilä 8. Jaalan kirkonkylä 9. Järvi-Anjala

Lisätiedot

Nikkarinkruunu 20 vuotta sivut 6-7

Nikkarinkruunu 20 vuotta sivut 6-7 Asukaslehti 01/2013 Muista paloturvallisuus joulun pyhinä sivu 3 NikkarinSanomat_012013.indd 1 Nikkarinkruunu 20 vuotta sivut 6-7 Asumisen uutisia sivut 8-10 5.12.2013 11:16:48 PÄÄKIRJOITUS Asukkaat ovat

Lisätiedot

Joulukuu 2 2011 Paloturvallisuus paranee sprinklereillä sivu 4 5

Joulukuu 2 2011 Paloturvallisuus paranee sprinklereillä sivu 4 5 Joulukuu 2 2011 Paloturvallisuus paranee sprinklereillä sivu 4 5 2 Asukaslehti Tule, Viihdy, Asu Joulukuu 2/2011 Hyvää Joulunaikaa Tampere 05.12.2011 Joulupukkia odotellessa Pitkä ja pimeä kaamosaika antoi

Lisätiedot

Kylätalot käyttöön Vinkkejä ja ohjeita kylätaloille

Kylätalot käyttöön Vinkkejä ja ohjeita kylätaloille 2011 Kylätalot käyttöön Vinkkejä ja ohjeita kylätaloille 1 Kuva: Timo Mäki, Vesilahti Kylätalot käyttöön Vinkkejä ja ohjeita kylätaloille Ilona Hussi 14.9.2011 2 Sisällys Johdanto 4 Markkinointi 5 Hinnoittelu

Lisätiedot