hyvätratkaisuthelpottavatarkipäivää

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "hyvätratkaisuthelpottavatarkipäivää"

Transkriptio

1 2 Asuntoautomaatio on teknologia sinun tarpeitasi varten. smart-house on innovatiivisten ratkaisujen maailma, joka helpottaa arkipäivääsi ja tarjoaa perheellesi miellyttävän sisäympäristön. smart-housen moderni ja testattu tekniikka on täydellinen konsepti, joka käsittää valon, lämmön ja hälytysten ohjauksen yhdellä järjestelmällä. Mukavuus, turvallisuus, valvonta, joustavuus ja käyttäjäystävällisyys ovat smart-housekonseptin perusajatuksia. Ne ovat älykkään järjestelmän keskeisiä elementtejä, joiden ansiosta kotisi vastaa perheesi toiveita ja tarpeita. hyvätratkaisuthelpottavatarkipäivää

2 Mukavuus Asentaessasi smart-housen taloosi, huoneistoosi tai kesämökillesi, saat samalla helpotusta arkipäivän askareisiin. Sisä- ja ulkovalaistus, lämmitys, ilmastointi, hälyttimet ja sähkölaitteet voidaan ohjelmoida täyttämään juuri sinun tarpeesi. Mahdollisuudet ovat monet ja valinta on sinun. Vain mielikuvituksesi asettaa rajat! Turvallisuus smart-house hälyttää vesivuodosta, murrosta ja tulipalosta. Hälytys käynnistää äänisireenin asunnossa ja lähettää tekstiviestin matkapuhelimeesi, jotta saisit nopeasti tiedon olinpaikastasi riippumatta. Palohälytyksen yhteydessä kaikki valot syttyvät, ja murtohälytyksen yhteydessä ne vilkkuvat. Taloa ympäröivät pimeät alueet valaistaan automaattisesti jos joku tulee piha-alueelle ja valojen simulointi huolehtii lamppujen sytyttämisestä, kun kukaan ei ole kotona. Tarkistus Sinun ei tarvitse käydä läpi koko taloa tarkistaaksesi, että ikkunat ja ovet ovat lukossa ennen ulos menoa. Ohjauspaneelilta voit nopeasti tarkistaa tilanteen ja yhden painalluksen jälkeen voit luottavaisin mielin poistua asunnosta varmana siitä, että kaikki sähkölaitteet ja valot on sammutettu. Joustavuus smart-house sopii yhtä hyvin pieneen huoneistoon kuin suureen ylelliseen asuntoon. Järjestelmä on yksi markkinoiden joustavimmista ratkaisuista. Väyläkommunikaatio voidaan vaivattomasti yhdistää langattomien laitteiden kanssa, minkä vuoksi järjestelmä sopii sekä uusiin että modernisoitaviin rakennuksiin. Perusasennuksen toiminnot ja komponentit valitaan yhdessä sähköasentajan kanssa. Järjestelmään voidaan lisätä uusia toimintoja tarpeen ja elämäntyylin mukaan. smart-house ohjelmoidaan PC:llä ja voit hallita sitä Internetin tai matkapuhelimen kautta. smart-house-asennus lisää asuntosi arvoa. Käyttäjäystävällinen Langattomien kytkimien ansiosta et ole riippuvainen asennuksesta ja voit tarpeen mukaan helposti siirtää niitä. Liiketunnistimilla ja kytkimillä voit ohjata valaistusta manuaalisesti tai automaattisesti. Kaukosäätimellä voit ohjata mitä tahansa toimintoa kodissasi. Säästö Valaistuksen, lämmityksen ja muiden sähköasennusten integroitu hallintajärjestelmä on sekä ympäristöystävällinen että taloudellinen. 3

3 4 Heti kotiin tultuasi smart-house saa sinut tuntemaan olosi mukavaksi. Avaat autotallin oven yhdellä painalluksella samalla kun ulkovalaistus syttyy. Lähestyessäsi sisääntuloa, valot syttyvät palamaan. Kotiin tullessasi varashälytin kytkeytyy pois päältä ja halutut lamput syttyvät automaattisesti määrätylle valaistustasolle. smart-house-teknologia avaa uuden maailman täynnä mahdollisuuksia. Vain oma mielikuvituksesi asettaa sille rajat. Mitkään tehtävät eivät ole liian pieniä eivätkä mitkään tehtävät liian suuria! PC:llä käytettävä hallintaohjelmisto Hallitaksesi asuntoasi voit asentaa PC-pohjaisen ohjelman tietokoneellesi tai multimediakeskukseen. Ohjelmaa voidaan ohjata myös Internetin kautta. Integroidulla tietokoneella varustettuja kosketusnäyttöjä on saatavana 12- ja 19-tuumaisina. Ohjelman avulla voit lukea lämpötilat, valaistustason, Tervetuloakotiin! tuulen voimakkuuden, liikkeet, valaistuksen jne. Voit valita haluamasi lämpötilan, avata ja sulkea autotallin oven tai sytyttää ja sammuttaa valot sekä sähkölaitteet. Matkapuhelin Matkapuhelimen integroiminen smart-houseen lisää turvallisuutta ja joustavuutta. Saat esimerkiksi tekstiviestin sähkökatkon, tulipalon ja murron sattuessa. Jos haluat varmistaa, että olet sammuttanut silitysraudan ja keittolevyn, voit tarkistaa sen helposti tekstiviestin avulla.

4 5

5 6 Langaton ohjaus Asennuksen joustavuuden lisäämiseksi voidaan käyttää langattomia kytkimiä tai kaukosäädintä, jolloin sijaintia voidaan haluttaessa vaihtaa. Haluatko säätimen toimivan sohvalta käsin? Kytkimet voivat olla lapsiystävällisellä korkeudella, joita voidaan muuttaa lasten kasvaessmart-housen ansiosta voit ohjata valaistuksen täysin sekä sisä- että ulkotiloissa, sekä eri tilanteet ja tunnelmat voidaan ottaa huomioon. Oikean valaistustason ansiosta sisätilat pääsevät oikeuksiinsa. Sytyttämällä pienet lamput ja himmentämällä suuret lamput saadaan aikaiseksi miellyttävä tunnelma. Skenaariot Voit käyttää etukäteen ohjelmoituja skenaarioita tai säätää itse haluamiasi valaistustasoja luodaksesi oikean tunnelman. Haluat ehkä luoda miellyttävän tunnelman romanttiselle päivälliselle tai illanistujaisiin ystäviesi kanssa? Tai ehkä sopiva lukuvalo rentouttavaan hetkeen takan äärellä hyvän kirjan seurassa? Täysi valaistus kun joustavuus Pieni ja kätevä kaukosäädin, joka voidaan kiinnittää avainnippuun. Sen avulla voit ohjata mitä tahansa toimintoa kodissasi. PIR-tunnistin automaattista valaistuksen ohjausta varten. Säästää energiaa ja lisää huomattavasti valolähteiden elinikää. Kytkin neljällä eri painikkeella. Halutessa valodiodit voidaan ohjelmoida omaksi toiminnokseen. Kytkimien standardivärit ovat musta valkoinen ja harmaa. siivoat? Himmennetty valaistus TV-iltaa varten? Saat itse asettaa rajat sille, mikä on mahdollista. Skenaarioiden ohjelmointi Ohjelmointi on hyvin yksinkertaista. Säädät vain eri lamppujen valaistuksen voimakkuuden, painat painiketta ja skenaario tallentuu. sa? Tai haluat ehkä asentaa kytkimiä lasipintoihin, tiiliseinään tai johonkin muuhun paikkaan, mihin asentaminen yleensä on hankalaa? Langattomat tuotteet ovat myös erittäin hyvä ratkaisu jo olemassa olevien asuntojen korjauksen yhteydessä. Liikkeellä ohjattu valaistus Joissakin tiloissa valaistuksen ohjaaminen liiketunnistimen avulla voi olla kätevää, esim. kodinhoitohuoneessa. Kun tulet huoneeseen pyykkikori sylissäsi, valo syttyy automaattisesti. Liikkeellä ohjattua valaistusta voidaan käyttää valon sammuttamiseen huoneessa, jossa ei jonkun ajan kuluttua ole toimintaa, esim. lasten-huoneessa.

6 7

7 8 Päivä- ja yöohjaus Ulkovalaistus voidaan aktivoida automaattisesti päivänvalon mukaan. Se voidaan yhdistää myös pois päältätoiminnon ja liiketunnistimen kanssa. Ulkovalaistus voidaan sammuttaa automaattisesti yöksi, ja se syttyy tunnistaessaan liikettä. Aikaohjattu valaistus Automaattisen pois päältä -toiminnon avulla valaistus voidaan sytyttää tiettyinä vuorokauden aikoina. Valaistus voidaan myös sytyttää ja sammuttaa tiettyinä aikoina loman aikana. Yövalaistus Sängyn vieressä olevan kytkimen avulla voit esim. sammuttaa kaiken valaistuksen yhdellä painalluksella mutta säilyttää himmennetyn valaistuksen vaikkapa käytävällä. Siten voit vaivatta mennä lastenhuoneeseen, kylpyhuoneeseen tai jääkaapille saamatta valoshokkia tai kompastumatta leluihin. valintaonsinun Laitetoimittajaltasi saat erimallisia painikkeita ja kehyksiä, jotka sopivat tyyliisi ja sisustukseesesi. Simuloitu asuminen Lomalla ollessasi talo elää omaa elämäänsä. Järjestelmä voi tallentaa päivittäisen rytmin tiettyjen lamppujen kohdalla, joka toistuu hälyttimen ollessa päällä. Siten asunto säilyy asutun oloisena. Talon ympärillä olevat pimeät alueet voidaan valaista automaattisesti, jos joku tulee alueelle. Ulkopuolisten on siten hankala tietää, onko joku kotona vai ei.

8 9

9 10 Miltä tuntuisi herätä aamulla kahvin ja uunituoreen leivän tuoksuun? Tai että kaihtimet avautuvat ja aamuaurinko paistaa, lämpötila nousee miellyttävälle tasolle ja lamput syttyvät kun itse vielä olet peiton alla? miseen. Termostaateissa on näyttö huone- ja ulkolämpötilojen lukemista sekä lämpötilarajojen säätämistä varten eri vuorokauden aikoina. Lämpötilan päivä-/yösäätö Asunnon lämpötilaa lasketaan perheen nukkuessa tai kun kukaan ei ole kotona. Lämpötila nostetaan sopivalle tasolle haluttuna ajankohtana. Näin suojataan ympäristöä ja alennetaan energiakustannuksia. Lämmön ohjaus smart-housella on ratkaisuja vesipohjaisten lämpöjärjestelmien, sähköelementtien ja lämpöpumppujen ohjaasisäilma Kosteus- ja lämpötilamittaukset, termostaatit painikkeen tai näytön kanssa voidaan toimittaa erilaisten kehysten kanssa. Ilmastointi smart-housen konseptiin voidaan helposti liittää ilmastointijärjestelmä. Pesuhuoneessa olevaa tuuletinta voidaan ohjata kosteuden tai valo- ja aikaohjauksen mukaan.

10 11

11 12 smart-house suojelee kotiasi ja huolehtii täydellisestä turvallisuudesta ja nopeasta hälytyksestä vesivuodon, tulipalon ja murron sattuessa. Vesivuodot Asentamalla vesivuodon ilmaisin lattiatasolle esim. keittiöön, vesivuodot voidaan huomata aikaisessa vaiheessa ja vesi voidaan automaattisesti katkaista. Samalla saat siitä ilmoituksen tekstiviestillä matkapuhelimeesi. turvallisuus! Vesivuototunnistin Liiketunnistin Palohälytin Tulipalo Savuhälytin kaikissa oleskelutiloissa ja makuuhuoneissa takaa täyden turvallisuuden riippumatta siitä nukutko tai olet poissa kotoa. Saat nopeasti ilmoituksen savun synnystä. Samalla kun valot syttyvät, jotta poistumistiet näkyvät selvästi saat siitä ilmoituksen tekstiviestillä matkapuhelimeesi. Murto Jo asennettuja liikeilmaisimia valaistuksen ohjausta varten voidaan käyttää murtohälyttiminä. Sireeni Yhteinen hälytyssireeni vesivuotoa, tulipaloa ja murtautumista varten. Jokaista hälytystyyppiä varten voidaan asentaa eri hälytysajat.

12 13

13 14 Ajotien ja pääoven ulkovalaistus Suomessa päivänvalon pituus eroaa suuresti kesä- ja talvikauden välillä. Sen vuoksi ulkovalaistuksen syttymisajat aamulla ja illalla vaihtelevat suuresti. smart-house pystyy tunnistimien ja sisäänrakennettujen pois päältä - toimintojen avulla varmistamaan, että ulkovalot palavat aina tarvittaessa ja samalla huolehtimaan siitä, että ajat vastaavat kulloisiakin olosuhteita. jokasäällä Valaistustason mittari (lux) ulkovalaistuksen ohjausta varten. Se voidaan yhdistää myös automaattisen sisätilojen valaistuksen ohjauksen kanssa. PIR-tunnistin ulkovalaistuksen ohjausta varten. Ulkovalaistus syttyy automaattisesti puutarhassa liikuttaessa. Tuulitunnistin tuulen voimakkuuden kirjaamiseksi. Käytetään esim. markiisien ja kaihtimien ohjaamiseen. Puutarhavalaistus Pimenemisen myötä puutarhalamput syttyvät automaattisesti palamaan heikolla teholla, esim. 40 %. Kun PIRtunnistin rekisteröi liikettä puutarhassa tai sisäänajotiellä valaistuksen taso nousee esim. 80 % tai 100 %. Kun liikettä ei jonkin ajan kuluttua enää esiinny, valaistustaso laskee heikolle tasolle. Valaistus sammuu automaattisesti haluttuun aikaan, esim. keskiyön aikaan. Valaistuksen voimakkuus voidaan tietenkin säätää myös manuaalisesti tai automaatti-toiminto voidaan ottaa pois päältä. Kaihtimet ja markiisit Motorisoitujen kaihtimien ja markiisien automaattinen tai manuaalinen ohjaus varmistaa, että oleskelu terassilla tuntuu miellyttävältä. Tuulitunnistin suojaa markiiseja vahingoilta voimakkaan tuulen sattuessa.

14 15

15 näinuudestatalostasituleesmart-house 5 askelta uuteen smart-houseen Päätettyäsi, että unelmatalosi on ansainnut ajanmukaisen sähköasennuksen, jossa valon, lämmön ja hälytyksen ohjaus on integroitu, voit heti taloon muutettuasi varmistua paremmasta mukavuudesta perinteiseen sähköasennukseen verrattuna. Asennus on samalla hyvin joustava ja sitä voidaan muuntaa eri tarpeiden mukaisesti. smart-house-konsepti perustuu testattuun teknologiaan, jota käytetään teollisuuden ja rakennusten automaatiossa kaikkialla maailmassa. smart-house-konsepti esiteltiin Tanskassa vuonna 2000 ja sen asennuksia on tuhansissa kodeissa. Tuotteiden jatkuva kehitys, jotka kaikki ovat yhteensopivia smarthousen standardin kanssa, varmistaa kaikkien olemassa olevien asennuksien laajennuksen ja huollon. Ota yhteys paikalliseen sähköasentajaan Yhdessä sähköasentajan kanssa voit suunnitella, miten asennus parhaiten toteutetaan kyseisen projektin yhteydessä. Asennus Asennuksen suorittaa aina valtuutettu henkilö. Väylä-teknologian ja langattomien komponenttivalikoiman ansiosta rakennusvaiheen aikana voidaan lisätä uusia toimintoja ilman, että toteutus välttämättä vaatii lisäaikaa tai että siitä tulee kalliimpi useampien kaapeliyhteyksien vuoksi. Käyttöönotto Asentaja testaa järjestelmän ja tekee perusohjelmoinnin joka käsittää yksinketaisen valonohjauksen ja perushälytysjärjestelmän, joka toimii talon valmistuessa. Toimintojen laajentaminen Kun talo on sisustettu, lamput asennettu, perheen päivittäiset rutiinit ovat tulleet tutuiksi ja kaikki tuntevat perusohjelmoinnin, voidaan yhdessä käyttäjien kanssa lisätä edistyneempiä automaattitoimintoja kuten valoreittejä ja skenaarioita. Säätö Asentaja suorittaa asennuksen laajentamisen, joka käsittää sellaisten komponenttien kuten valon himmentäjien, tunnistimien, kaukosäätimien jne. asentamisen. Voit itse suorittaa päivittäiset säädöt kuten syttymis- ja sammumisajat, valaistustasot ja lämpötilat. Mahdolliset langattomat painikkeet voidaan siirtää ja sijoittaa kaikkialle.

Valaistus. Suunnittelu. Rakentaminen. Energiatehokkuus. Jokakodin valaistusopas

Valaistus. Suunnittelu. Rakentaminen. Energiatehokkuus. Jokakodin valaistusopas Valaistus Suunnittelu Rakentaminen Energiatehokkuus Jokakodin valaistusopas 12/2010 Sisältö Sisältö...1 1 Johdanto...3 2 Valaistussuunnittelun perusteita...4 2.1 Luonnonvalo osana kodin valaistusta...4

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE

KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE KOTIVAHTI 2.0 UUTUUS 2011 KOTIMAINEN OHJAUS- JA VALVONTAJÄRJESTELMÄ MADE IN FINLAND Kotivahti käyttö- ja asennusohje 2 Sisällysluettelo 1. Peruspakkauksen sisältö 3 2. Pikaohje 3

Lisätiedot

HUOM! SUOMI. Värillinen versio on ladattavissa osoitteesta www.isocket.fi

HUOM! SUOMI. Värillinen versio on ladattavissa osoitteesta www.isocket.fi SUOMI. Värillinen versio on ladattavissa osoitteesta Kiitos että hankit isocket tuotteen! Lue tämä käyttöopas huolellisesti läpi ennen laitteen käyttöönottoa. Näin kykenet hyödyntämään laitteen kaikkia

Lisätiedot

Tehdäksesi tämän: Paina tämä: Sivulla:

Tehdäksesi tämän: Paina tämä: Sivulla: Käyttöohje Pikaohje Seuraavassa taulukossa on perusominaisuuksia aakkosjärjestyksessä ja näppäimet niiden käyttöön. Perässä näet myös sivunumerot halutessasi lisätietoa. HUOMAA: Joitakin ominaisuuksia

Lisätiedot

Hoitajakutsu- ja henkilöturvaratkaisu. We re all for boring. Boring is good.

Hoitajakutsu- ja henkilöturvaratkaisu. We re all for boring. Boring is good. Hoitajakutsu- ja henkilöturvaratkaisu We re all for boring. Boring is good. 9Solutions IPCS 9Lives Hoitajakutsu- ja henkilöturvaratkaisu Terveydenhoidon ammattilaiset ovat paljon vartijoina. Aivan kaikesta

Lisätiedot

EB - Therm 800. DIN-asennuskiskoon asennettava digitaalinen termostaatti neljä käyttötapaa ja fuzzy-tekniikka. FI KÄYTTÖOHJE EB-Therm 800

EB - Therm 800. DIN-asennuskiskoon asennettava digitaalinen termostaatti neljä käyttötapaa ja fuzzy-tekniikka. FI KÄYTTÖOHJE EB-Therm 800 EB - Therm 800 DIN-asennuskiskoon asennettava digitaalinen termostaatti neljä käyttötapaa ja fuzzy-tekniikka FI KÄYTTÖOHJE EB-Therm 800 EB-Therm 800 Kiitos, että valitsit Ebecon EB-Therm 800 -termostaatin,

Lisätiedot

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii?

Sisältö. Lukijalle 3. Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4. Yhteistyökumppanit. Toiveesta taloksi 6. Mitä hyvän talon tekeminen vaatii? Sisältö Lukijalle 3 Energiaa säästävä talo on hyvä talo 4 Energiatehokkaan kodin rakentamisen ei tarvitse maksaa enempää kuin tavallisen talon rakentamisen. Kysymys on viisaiden ja pitkäjänteisten valintojen

Lisätiedot

www.nilan.fi VPL10, VPL15 ilmanvaihtolaitteiden suunnittelu-, asennusja käyttöohje

www.nilan.fi VPL10, VPL15 ilmanvaihtolaitteiden suunnittelu-, asennusja käyttöohje www.nilan.fi VPL10, VPL15 ilmanvaihtolaitteiden suunnittelu-, asennusja käyttöohje Sisällysluettelo Suunnittelu- ja asennusohjeet 3 Teknisiä arvoja 8 Tärkeää muistaa 9 CTS 600 ja perusohjelmointi 10 Automatiikan

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. PowerMaster-10 G2. www.visonic.com. Täysin valvottu langaton murtohälytinjärjestelmä

KÄYTTÖOHJE. PowerMaster-10 G2. www.visonic.com. Täysin valvottu langaton murtohälytinjärjestelmä KÄYTTÖOHJE PowerMaster-10 G2 Täysin valvottu langaton murtohälytinjärjestelmä www.visonic.com PowerMaster-10/30 G2 -Käyttöopas Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 Esipuhe... 3 Yleiskatsaus... 3 Järjestelmän

Lisätiedot

RadioLINK ASENNUSPOHJA

RadioLINK ASENNUSPOHJA RadioLINK ASENNUSPOHJA Monitoistimella Malli: Ei168RC Käyttöohje Sisältää ensiarvoisen tärkeää tietoa tuotteen asennuksesta ja toiminnasta. Lue huolellisesti läpi. Jos vain asennat tuotteen, muista lopuksi

Lisätiedot

Kotitonttu-palvelu. Kotitonttu-palvelu Käyttöohje 0.8, 8.1.2014

Kotitonttu-palvelu. Kotitonttu-palvelu Käyttöohje 0.8, 8.1.2014 Kotitonttu-palvelu Mikä on Kotitonttu?... 3 Kokoonpano... 4 Lisälaitteet... 4 Palvelut... 5 Järjestelmävaatimukset... 5 Turvallisuus- ja ympäristövarotoimenpiteet... 5 Ohjausyksikön ja laitteiden varastointi

Lisätiedot

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS Käyttöohjekirja Suomi Kesäkuu 2010 Kuvake yliviivatusta roskatynnyristä pyörillä, tarkoittaa että tuote Euroopan yhteisössä täytyy hävittää erillisessä jätehuoltopisteessä.

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE. Vallox DIGIT SED. MALLIT: VALLOX DIGIT2 SE VALLOX DIGIT2 SE VKL VALLOX DIGIT2 SE MLV VKL VALLOX DIGIT2 SE MLV sähkö

KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE. Vallox DIGIT SED. MALLIT: VALLOX DIGIT2 SE VALLOX DIGIT2 SE VKL VALLOX DIGIT2 SE MLV VKL VALLOX DIGIT2 SE MLV sähkö Vallox Digit2 SE 1.09.395F 9.2.2011 Tyyppi 3550 SE VALLOX KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE MALLIT: VALLOX DIGIT2 SE VALLOX DIGIT2 SE VKL VALLOX DIGIT2 SE MLV VKL VALLOX DIGIT2 SE MLV sähkö DIGIT SED ELEKTRONINEN

Lisätiedot

NIBE FIGHTER 1150 A B C D E F G

NIBE FIGHTER 1150 A B C D E F G MOS FI 0923-1 031225 ASENNUS- JA HUOLTO-OHJEET A B C D E F G Käyttöohje Kuljetus / Asennus Käyttöönotto / Säätö Lisävarusteet ja pikaohjeet Ohjaus / Hälytykset Tekniset tiedot Asiahakemisto LEK LEK LEK

Lisätiedot

Ilmalämpöpumpun energiataloudellinen käyttö

Ilmalämpöpumpun energiataloudellinen käyttö Ilmalämpöpumpun energiataloudellinen käyttö Ilmalämpöpumpun hankinta Kun valitset ilmalämpöpumppua, harkitse valintakriteereitä. Tärkeintä on valita oikean tehoinen laite ja sijoittaa se toiminnan kannalta

Lisätiedot

nousu, lattialämmityksen yleistyminen kuin pumppujen kehittyminen. Lämmön keräämiseen tarvitaan sähköä.

nousu, lattialämmityksen yleistyminen kuin pumppujen kehittyminen. Lämmön keräämiseen tarvitaan sähköä. Maalämpöpumppu kerää maaperään, kallioon tai veteen varastoitunutta auringon lämpöä. Maalämmöllä on lämmitetty pientaloja 1970-luvun puolivälistä lähtien, ja lämmitystapa on kasvattanut suosiotaan 2000-luvulle

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET PCLA. Siirrettävä split ilmastointilaite. Maahantuoja: Scanoffice Oy Tillenlyöjänkuja 9 A 01720 VANTAA www.scanoffice.

KÄYTTÖOHJEET PCLA. Siirrettävä split ilmastointilaite. Maahantuoja: Scanoffice Oy Tillenlyöjänkuja 9 A 01720 VANTAA www.scanoffice. Käyttöohje / ARGO Ulisse 13 PCLA / 2007-06-25 / RTL KÄYTTÖOHJEET JÄÄHDYTTIMET PCLA Tämä käyttöohje on Scanoffice O y:n omaisuutta ja sen osittainenkin kopioiminen tai jälkijulkaisu ilman Scanoffice Oy:n

Lisätiedot

IVT Nordic Inverter 09/12 LR-N

IVT Nordic Inverter 09/12 LR-N FI IVT Nordic Inverter 09/12 LR-N Käyttöohje Tuotenumero: 6720645219 Painos: 2010/10 Lue käyttöohje huolella ennen tuotteen käyttöä. Säilytä käyttöohje varmassa paikassa tulevaa tarvetta varten. Sisällys

Lisätiedot

SÄHKÖLÄMMITYSRATKAISUT. Building Technology

SÄHKÖLÄMMITYSRATKAISUT. Building Technology SÄHKÖLÄMMITYSRATKAISUT Building Technology Sähkölämmitys Tämä esite antaa käytännöllisiä vinkkejä sähkölämmitykseen, lämmityksen asennukseen ja hyötyihin, joista asunnonomistajat voivat nauttia vuosia

Lisätiedot

Ontech GSM 9030 Käyttöohjeet a

Ontech GSM 9030 Käyttöohjeet a Ontech GSM 9030 Käyttöohjeet asuomia Onnittelumme! Kiitos, että valitsit Ontech GSM 9030 -hälyttimen/etäreleen. Toivomme, että sinulle on suurta hyötyä ja iloa tästä tuotteesta ja että tässä käsikirjassa

Lisätiedot

PIENAS. Opinnäytetyöö Toukokuu 2011. rkeakoulu

PIENAS. Opinnäytetyöö Toukokuu 2011. rkeakoulu TARVEKARTOITUKSEN MERKITYS PIENAS SUINRAKENNUKSEN SÄHKÖSUUNNITTELUPROJEKTISSA Vladimir Lankinenn Opinnäytetyöö Toukokuu 2011 Sähkötekniikan koulutusohjelma Talotekniikann suuntautumisvaihtoehto Tampereen

Lisätiedot

Sähkö ja vene. Ohjeita veneilijöille sähkölaitteista, akuista, korroosiosta, häiriöistä ja ukkossuojauksesta

Sähkö ja vene. Ohjeita veneilijöille sähkölaitteista, akuista, korroosiosta, häiriöistä ja ukkossuojauksesta Sähkö ja vene Ohjeita veneilijöille sähkölaitteista, akuista, korroosiosta, häiriöistä ja ukkossuojauksesta Sähköturvallisuuden Edistämiskeskuksen jäsenet: Elektroniikan Tukkukauppiaat ry Sähkösuunnittelijat

Lisätiedot

Mitsubishi Electric ilmalämpöpumppujen jälleenmyyjä pääkaupunkiseudulla on Jäähdytinpalvelu RefGroup Oy 1 SPLIT-TYYPIN ILMASTOINTILAITTEET KÄYTTÖOHJE

Mitsubishi Electric ilmalämpöpumppujen jälleenmyyjä pääkaupunkiseudulla on Jäähdytinpalvelu RefGroup Oy 1 SPLIT-TYYPIN ILMASTOINTILAITTEET KÄYTTÖOHJE 1 SPLIT-TYYPIN ILMASTOINTILAITTEET KÄYTTÖOHJE MSZ-FD25VA+MUZ-FD25VABH 5 VAB MSZ-FD35VA+MUZ-FD35VABH VABH MSZ-FD50VA+MUZ-FD50VABH AB Kiitos, että olet valinnut Mitsubishi Electric ilmastointilaitteen. Ole

Lisätiedot

TUKES TURVATEKNIIKAN KESKUS PL 123, Lönnrotinkatu 37, 00181 Helsinki Puhelin (09) 61 671, Fax (09) 616 7566 www.tukes.fi. Kodin sähköturvallisuusopas

TUKES TURVATEKNIIKAN KESKUS PL 123, Lönnrotinkatu 37, 00181 Helsinki Puhelin (09) 61 671, Fax (09) 616 7566 www.tukes.fi. Kodin sähköturvallisuusopas TUKES TURVATEKNIIKAN KESKUS PL 123, Lönnrotinkatu 37, 00181 Helsinki Puhelin (09) 61 671, Fax (09) 616 7566 www.tukes.fi Kodin sähköturvallisuusopas 2 3 KODIN SÄHKÖTURVALLISUUSOPAS Esipuhe Sähkön käyttö

Lisätiedot

TAPAA DANIEL, LISA, PEKKA JA SOFIA

TAPAA DANIEL, LISA, PEKKA JA SOFIA SAUNAKIUKAAT TAPAA DANIEL, LISA, PEKKA JA SOFIA 2 SISÄLLYSLUETTELO Sähkökiukaat Laitoskiukaat Ohjausyksiköt Tekniset tiedot 09 45 52 57 3 TAPAA SOFIA SIVU 10 TAPAA DANIEL SIVU 54 kiehtovaa 4 TAPAA LISA

Lisätiedot

OMNI 10 OMNI 20 ADAPT

OMNI 10 OMNI 20 ADAPT OMNI 10 OMNI 20 ADAPT FI/ KÄYTTÖOHJEL SISÄLLYSLUETTELO Johdanto 1 Mukana tulevat tarvikkeet 2 Tärkeää tietoa turvallisuudesta 3 Yläosa ja hallintapainikkeet 5 Alaosa ja hallintapainikkeet 6 Yläosa, alaosa

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohje Devireg 850 III maa-alueiden sekä kattorakenteiden

Asennus- ja käyttöohje Devireg 850 III maa-alueiden sekä kattorakenteiden FI Asennus- ja käyttöohje Devireg 850 III maa-alueiden sekä kattorakenteiden sulanapitoon (1-4 anturia) 1 Sisältö 1: Käyttöohje Järjestelmän kuvaus 3 Yleistä 5 Painikkeet 5 Näyttö 5 Valikko 6 Mahdolliset

Lisätiedot

Enervent Pingvin Kotilämpö eair

Enervent Pingvin Kotilämpö eair 0.5.05 Enervent Pingvin Kotilämpö eair FIN Asennusohje SUOMI...5 Lue tämä ensin...6 Varoitukset...6 Yleistä...6 Sähkötyöt...6 Sanasto...6 Ennen laitteen asennusta...7 Huomioi ennen asennusta...7 Pingvin

Lisätiedot

TUOTEKUVASTO. Sähkökiukaat Puukiukaat Höyrykylpy Infrapuna. www.helo.fi

TUOTEKUVASTO. Sähkökiukaat Puukiukaat Höyrykylpy Infrapuna. www.helo.fi TUOTEKUVASTO Sähkökiukaat Puukiukaat Höyrykylpy Infrapuna www.helo.fi Suomalainen sauna, elävää perinnettä Yrityksemme perustettiin vuonna 1919 Viipurissa, alunperin nimemme oli Karjalan Sähkö Oy. Ensimmäinen

Lisätiedot