Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 2/2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 2/2015"

Transkriptio

1 Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 2/2015

2 PUHEENJOHTAJALTA Simpuille vuonna 2013 myönnetty Sinettiseura status on auditoinnin jälkeen uusittu seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Seura on siis pitänyt antamansa lupauksen ylläpitää laadukasta toimintaa. Erityiset kiitokset seuran ohjaajille laadukkaan ja aktiivisen nuorisotoiminnan toteuttamisesta. Nuorisoryhmät ovat olleet viimeiset vuodet poikkeuksetta täynnä ja palaute toiminnasta on erittäin positiivista. Laadukkaan nuorisotyön jatkaminen auttaa seuraa monin tavoin. Seura saa näkyvyyttä ja tunnettavuutta, nuorista kasvaa seuraan uusia laitesukeltajia, sekä toiminnan jatkajia, nuorten vanhemmat pääsevät halutessaan helposti mukaan ohjaajaksi. Sinettiauditoinnissa mainittiin, miten erityisessä asemassa seuran kouluttajat ja ohjaajat ovat, sillä seura ei kilpaile missään lajissa, joten kenellekään ei aseteta tulostavoitteita. Lisäksi sinettikriteereitä noudattava toiminta on hyvää nuorisokasvatusta. Sinettiseuroja Sukeltajaliitossa on yhdeksän ja valtakunnallisesti 625 urheiluseuraa. Tähän, suhteellisen pieneen, joukkoon kuulumisesta pitää olla ylpeä! Tarkempaa tietoa sinettikriteereistä löytyy Sukeltajaliiton sivuilta Nuoret & lapset osiosta. Kannattaa käydä tutustumassa, jotta tietää miten hyvällä mallilla seuran tekeminen on. Reissulista on muutamaa viikonloppua lukuunottamatta miehitetty. Viime vuonna Agonusreissuilla kävi yhteensä 197 matkustajaa ja 102 eri henkilöä. Agonus oli liikkeellä 52 eri päivänä. Tilastoiminen jatkuu myös tänä vuonna, joten nyt kalenterit esille ja varamaan aikaa sukeltamiselle. Veneen, etenkin kumiveneen, käyttöastetta on vielä mahdollista nostaa. Kansikuva: Viimeisiä avantosukelluksia Kiskossa ennen kevään tuloa. HALLITUKSEN PÄÄTÖKSIÄ Sinettiseura auditoinnin yhteydessä keskusteltiin Sukeltajaliiton nuorisopäällikkö Heli Halavan kanssa mahdollisuudesta järjestää syksyn 2015 norpparalli Salossa. Keskustelun perusteella hallitus päätti, että rallin järjestämistä haetaan. KEVÄTKOKOUS Sukellusseura Simppu ry:n kevätkokous pidetään perjantaina klo 19:00 alkaen pumppuhuoneella. Esityslistalla ovat sääntömääräiset asiat: 1. Yhdistyksen puheenjohtaja avaa kokouksen. 2. Valitaan kokoukselle puheenjohtaja ja sihteeri. Kokouksen puheenjohtajana ei voi toimia yhdistyksen puheenjohtaja. 3. Valitaan kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa. 4. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus. 5. Todetaan äänioikeutettujen jäsenten läsnäolo. 6. Vahvistetaan vuosikertomus ja tilinpäätös sekä päätetään vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille. 7. Valitaan edustajat Sukeltajaliitto ry:n kokouksiin. 8. Käsitellään hallituksen ja jäsenten esittämät muut asiat. JOKO MAKSOIT JÄSENMAKSUSI? Jos et, maksa se mahdollisimman pian seuran tilille FI , kirjoita viestikenttään maksajan nimi. Vuoden 2015 jäsenmaksu on 50 euroa. SIMPPUPOSTI: Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti Julkaisija: Sukellusseura Simppu ry Päätoimittaja: Olli Pekka Juhantila Puheenjohtaja: Marko Niinistö

3 KOULUTUKSIA Laitesukelluksen peruskurssi (CMAS P1) Ensi kesänä järjestetään kaksi laitesukelluksen peruskurssia. Molemmat toteutetaan aikaisempaa tiiviimmällä aikataululla. Teoriaopetus ja allasharjoitukset pidetään yhden arki illan ja yhden viikonlopun aikana. Avovesiharjoituksista ensimmäinen tehdään keskiviikkosukelluksen yhteydessä ja loput tavanomaiseen tapaan viikonloppuleirinä Agonuksella. Ensimmäisen kurssi teoriaoppitunnit ja allasharjoitukset ovat 23., 25. ja 26. huhtikuuta. Avovesiharjoitukset viikkoa ennen juhannusta, eli ja Toinen kurssi on vuorossa elokuussa. Teoriatunnit ja allasharjoitukset ovat 20., 22. ja Avovesiin päästään sukeltamaan viikkoa myöhemmin, eli ja Varusteiden huoltokoulutus Huhtikuun 7. on ohjelmassa varusteiden huoltokoulutus. Koulutuksessa käydään läpi sukellusvarusteiden sellaiset huoltotoimenpiteet, joita jokainen sukeltaja voi tehdä itse ja jotka jokaisen myös pitäisi tehdä varmistaakseen varusteidensa moitteettoman toiminnan. Koulutuksen kesto on yksi ilta ja se on maksuton. Koulutus alkaa pumppuhuoneella klo 18:00. Syksyn koulutukset Syksyllä on luvassa laitesukelluksen jatkokurssi (P2), nitrox kurssi sekä sukellusturvallisuuskurssi. Kurssien tarkemmasta aikataulusta tulee lisätietoa kesän aikana. Lisäksi Salossa järjestetään yhteistyössä Sukeltajaliiton kanssa nitrox kouluttajakurssi. Tarkemmat tiedot kurssien sisällöstä ja ajankohdista löytyvät netistä AJANKOHTAISTA Sukeltajafoorumi järjestetään lauantaina 7.3. VALO talolla, Radiokatu 20, Helsinki klo Aiheina ovat mm: Sukelluksen trendit ja sukellusmatkailu sekä älä keksi pyörää uudestaan varasta se naapurilta työpaja. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Meri kutsuu messut järjestetään Turun messukeskuksessa Tällä kertaa messujen lisäteemana on ulkoilu. Eli esillä on kalastus, retkeily ja vesiurheiluvälineitä. Vapaasukelluksen avoimet SM kilpailut järjestetään Järjestämispaikka on vielä avoin on Helsingissä sukelluskuvausseminaari, jonka järjestäjänä toimii Sukeltaja lehti. Sukeltajaliiton kevätkokous pidetään pääkaupunkiseudulla. Moonlight diversin 35 vuotisjuhlan yhteydessä. Tukholmassa järjestetään maaliskuun Dykmässan sukellusmessut. Esillä on sukellusvarusteita, sukelluspalveluita ja sukellusmatkailua sekä runsaasti erilaisia seminaariesityksiä. Keväällä vedet ovat kirkkaita. Nettisivuiltamme löytyy tietoa viikkosukelluksista, joilla pääset kokeilemaan jääsukelluksia myös ohjatusti niin kauan kuin lähivesissämme on jääpeite. Jäiden sulettua jatketaan jälleen avovesisukelluksia. Ennen toukokuun alkua tehdään Agonuksen kevätkunnostus. Seuraa kutsuja sähköpostissa sekä Facebookissa ja tule mukaan talkoisiin.

4 TUNNELMIA TALVISUKELLUKSILTA Jääkannen alla piileskeleviä kirkkaita maisemia pääsee ihailemaan koko kevään aina jäiden sulamiseen asti, jolloin jatkuvat normaalit avovesiviikkosukellukset. Mukaan voi lähteä, vaikka ei jään alle haluaisikaan. Pinta avustajille on aina käyttöä. Helmikuussa Antonion hylyllä Lappohjassa. Helmikuussa Kiskossa Toijan louhoksella. Maaliskuu aloitettiin sukeltaen Kiskossa Toijan louhoksella. Simput ovat järjestäneet pitkin talvea viikkosukelluksia Salon lähivesissä. Sukellusten yhteydessä on ollut tarjolla avantosukelluskoulutusta niille, jotka eivät ole aikaisemmin käyneet jään alla. Uudenvuodensukelluksella Kiskossa Toijan louhoksella.

5 Seuramme on mukana VALOn (Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry) ja Veikkauksen yhteistyössä, jolla sinä voit suoraan tukea seuramme toimintaa. Pelaamalla seuramme sivujen kautta saat voittosi suoraan pelitilillesi ja pystyt seuraamaan omaa pelaamistasi. Samalla tuet seuramme toimintaa. Seuramme saa verkkokumppanuudesta palkkion, joka perustuu seuramme sivuston kautta tapahtuneeseen Veikkauksen pelien pelaamiseen. Lue lisää seuramme verkkosivuilta ja katso samalla ajankohtaiset seurakuulumiset. Näin se toimii: TIETOKONEELLA pelaa tästä niin tuet seuraamme Tallenna osoite kirjanmerkkeihin. Tämän jälkeen seuramme saa palkkion kaikista Veikkauksen verkkosivujen kautta pelatuista peleistä. MOBIILISTI pelaa tästä niin tuet seuraamme Tallenna Veikkauksen mobiilisivusto puhelimen kirjanmerkkeihin tai tee kuvake puhelimen näytölle. Tämän jälkeen seuramme saa palkkion kaikista Veikkauksen mobiilisivuston kautta pelatuista peleistä. Palkkiot jopa 3 prosenttia pelatusta summasta - käytetään norppatoiminnan materiaalihankintoihin Kiitos että olet mukana seuratoiminnassa!

6 SIMPPUJA PUNAISELLA MERELLÄ Keväällä Simppujen kuntosalivuorolla hikoiltaessa heitin ehdotuksen Pekalle että lähdettäiskös syksyllä viikoksi punaiselle merelle liveaboard reissulle. En ehtinyt oikein sanomaan lausetta loppuun kun sain jo myöntävän vastauksen! Ja kun Veskukin oli aiemmin ilmaissut mielenkiintonsa lähteä reissuun, niin ei muuta kuin viesti Vesalle ja kolmaskin lähtijä oli samantien varmistettu. Kun mieli teki sukeltamaan hylyille ja varsinkin Thistlegorm oli nähtävä, niin suunnaksi valittiin Punaisen Meren pohjoinen alue. Ajankohdaksi päätettiin loka marraskuu, jolloin kelitkin pitäisi olla vielä kohtuullisia. Tuosta eteenpäin on riskinä että tuulet yltyvät talvikaudelle, mikä rajoittaa kohteille pääsyä. Veden lämpötila marraskuussa on edelleen 26 asteen paikkeilla, joten 5mm märkkärillä pärjää mainiosti. Yksittäisiä sukelluksia päivässä olisi voinut tehdä 3mm puvullakin, mutta kun 60 minuutin sukelluksia kertyy päivälle 3 4, niin 26 asteinen vesi alkaa tuntua yllättävän viileältä. Jälkeenpäin todettu että reissua varten hankittu irrallinen huppu olikin varsin mukava varuste. Kyseiselle ajankohdalle ei löytynyt valmista matkapakettia, joten oli katsottava muita vaihtoehtoja. Marraskuun alkuun löytyikin Colonan järjestämä safari mikä suuntautuisi juuri haluamallemme suunnalle. Siispä yhteys Colonaan. Meille kerrottiin että kyseinen liveaboard reissu keskittyy vedenalaiseen valokuvaukseen, mutta olisimme tervetulleita mukaan vaikka emme ns. pro kuvaajia olisikaan. Nimet pistettiin listalle sillä varauksella että löydämme sopivat lennot Helsingistä Hurghadaan ja takaisin. Päädyimme Turkish Airlinesin reittilennoille Istanbulin kautta, mikä sattui juuri sopivasti ko. ajankohdalle lämpötila on pari astetta plussalla ja ripeksii vettä. Sumussa näkyvyys oli muutamia kymmeniä metrejä. Matkaajien mieliala oli kuitenkin korkealla kun ajelimme kohti Helsinki Vantaan lentoasemaa. Ainoa huolenaihe oli, että pääseekö Turkish Airlinesin kone maahan ja ajoissa kohti Hurghadaa. Maanantaina 03:05 aamuyö Hurghadan kentällä. Ensimmäiset sydämentykytykset, kun yhden matkalaisen laukkua ei näy ja kaikki muut ovat kapsäkkinsä jo saaneet. Vaan sieltä se viimeisenä putkahti ulos liukuhihnalta. No jonkunhan on oltava aina viimeinenkin. Colonan järjestämä kyyti odotteli sovitusti kentällä ja toimitti meidät suoraan satamassa odottelevalle alukselle missä pääsimme köllähtämään suoraan hytteihimme. Uni jäi loppuyöstä vähiin, mutta onneksi seuraavalle päivälle oli vain tsekkisukellus, jolla oli mahdollisuus tarkistaa painotukset. Varusteet oli tuotu säiliöitä ja painoja lukuunottamatta mukana kotoa. Olimme sopineet että otamme kaikki tuplat ja sukellamme kolmikkona. Varusteet oli saatu mahtumaan laukkuihin 20kg painorajaa rikkomatta. Mukana oli myös lamput sekä dekopoijut. Kun valokuvaussafarille oltiin menossa niin tietenkin myös kamerat. Muuta vaatetta kuin uikkarit, alusvaatteita ja pari T paitaa ei matkalle oikein tarvittukaan. Safarijärjestäjän varoittamia kylmiä öitä varten oli varattu hupparit. Tuolle löytyikin käyttöä parina ensimmäisenä päivänä, kun tuuli puhalteli hiukka viileämmin. Muutoin päivälämpötilat pyörivät marraskuussa asteen välillä, eikä lämpötila öisinkään pudonnut alle 20 asteen. Pari ensimmäistä päivää aallokko oli hiukan reilumpaa jotta pahoinvointipillereillekin oli käyttöä. Sukelluksia keli ei estänyt. Loppuviikosta keli tyyntyi lähes pläkäksi. Sukeltamisen lisäksi tarjolla oli paikallista kulttuuria

7 Maanantain vietimme Hurgahadan satamassa odottelemassa loppuja safarille lähtijöitä. Päivän ohjelmassa oli kolmikon pikainen tutustuminen Hurghadan keskustaan. Samalla Pekka, vanha Egyptin kävijä, esitteli meille paikallisen moskeijan. Käännytystyö jäi kuitenkin tekemättä sillä Pekan palopuheista huolimatta ei Veskusta muslimia tullut. Iltasella pulahdimme Colonan kotisataman laiturin vieressä säätämässä oikean painotuksen. Tuo olikin hyvä kokeilu, sillä itsellä tuo oli ensimmäinen kerta vedessä käyttämälläni varustuksella. Viikon aikana silmiin pisti muutama paatilla ollut sukeltaja jotka kantoivat hurjia määriä lyijyä vyöllään. Sukellusasennot olivatkin sitten sen mukaisia. Varsinkin koralliriutoilla on syytä olla tarkkana, ettei potki herkkiä koralleja rikki. Räpylänpotkun koralleihin aiheuttaman tuhon korjaus, kun voi kestää vuosikymmeniä tai jopa satoja. Tekikin pahaa seurata muutamia matkalla olleita sukeltajia jotka vetivät merihevostyylillä saksipotkua korallien yllä. Taisimmepa jossain välissä tuosta reissun järjestäjille muutamaan otteeseen mainitakin. Eli hyvä esimerkki miksi harjoittelemme Simppujen kursseilla tasapainotusta sekä sammakkopotkuja samoin kuin peruutuksiakin. Reissu alkoi Panorama Reefiltä, missä pääsimme katselemaan riutan nähtävyyksiä ilmaisella kyydillä eli pääsimme kokeilemaan virtasukellusta. Tuollaisia virtauksia, joita Punaisen Meren kohteilta löytyy, ei Suomen oloissa vastaan tule. Virtauksia vastaan on turha taistella ja myötävirtaan lennettäessä on pidettävä huoli, ettei syvyys pääse karkaamaan suuntaan tai toiseen. Näkyvyyden ollessa kymmeniä metrejä ei 30m:n syvyyttä oikein huomaakaan. Tasapainotuksen ollessa hallinnassa tuollainen virtasukellus onkin todella hienoa kyytiä. Virtasukelluksista pääsimme nauttimaan myös reissun myöhemmillä kohteilla. Matka jatkui Ras Dishan, Small Giftunin ja Um Gammarin riuttojen kautta kohti Abu Nuhaksen hylkyjä. Värikkäät korallit ja kalat vilisivät silmissä. Näkyvyys oli suurimmalla osalla riuttoja todella hyvä. Taisi yhdellä kohteella näkyvyys pudota alle 20m:n mikä olikin huonoin koko reissulla. Hylkyjen lisäksi koralliriutoilla riittää nähtävää Päivien päätteeksi tehdyillä yösukelluksilla vastaan tuli erinäisiä meren eläviä. Varsinkin leijonakalat, jotka lähtevät yöaikaan koloistaan, ovat hienoa katseltavaa. Loppureissusta yhtenä yönä korallien alta löytyi suuri merikilpikonnakin. Tuli todettua että yösukelluksia varten kannattaa varata mukaan leveäkeilainen lamppu. Veskun Frogman merkkisellä valomiekalla kyllä pärjää, mutta paljon jää näkemättä. Leijonakala Abu Nuhaksen riutan ympärillä makaa neljä hylkyä, joista sukelsimme kolmelle (Giannis D, Carnatic, Chrisoula K). Kaikki hylyt makaavat muutaman sadan metrin etäisyydellä toisistaan, joten aikaa siirtymisiin ei mennyt. Kumpparikuljetus alukselta hylylle ja takaisin. Välillä syöntiä sekä säiliöiden täyttöä ja kumpparilla seuraavalle kohteelle. Tässä

8 toteutuikin hyvin reissun ajatus eli Dive eat sleep and repeat. Olimme Abu Nuhaksella juuri Diversnight päivänä, joten iltasukellus ajoitettiin siten että saimme Simpuille kolme Diversnight merkintää kohteena Red Sea. Yksi noista kolmesta sukelluksesta tehtiin vieläpä shortseissa. Jälkeenpäin kuulimme että loput Diversnight tapahtumaan osallistuneet olivat nauttineet Nummijärvellä lumesta ja rännästä. No, olihan heillä ainakin sauna, joka meiltä puuttui. Vesa Giannisin hylyllä Mureena Carnatic Giannis Abu Nuhakselta suunnistimme kauan odotetulle Thistlegormille. Saavuimme paikalle aamusta ja ensimmäiselle sukellukselle oltiin menossa heti aamupalan ja hylylle kiinnittymisen jälkeen klo 08:16. Paikalle ei ollut ehtinyt vielä kuin pari muuta alusta, joten ruuhkaa ei hylyllä ollut. Hylyllä on sen verran paljon nähtävää, ettei sen katseluun yksi sukellus riitä. Niinpä ohjelmassa oli ruokailun ja sopivan pinta ajan jälkeen toinen sukellus Thistlegormille. Siihen mennessä oli paikalle saapunut jo useita muitakin aluksia ja paikka kuhisi sukeltajia. Hylyn lastiruumat olivat kuin moot

9 toriteitä, missä sukeltajia meni valoineen edestakaisin. Olipa joku suomalainen repeporukka kuivapukuineen ajelemassa mopoillaan hylyn uumenissa. Thistlegorm on sen verran syvä ja vaativa kohde,ettei tuonne P1 tason sukeltajilla ole turvallista sukeltaa. Nytkin virtaukset muuttuivat jopa yhden sukelluksen aikana niin, ettei palatessa nousuköydestä ollut vara päästää irti hetkeksikään; kun taas sukellukselle mennessä virtauksista ei ollut oikein tietoakaan. Noilla sukeltajamäärillä, mitä ko. hylyllä käy, on vain ajan kysymys kun hylky romahtaa kasaan. Osaan tiloista on jo porattu reikiä jotta sukeltajien puhkuma ilma pääsee pois sisätiloista ja tuonne on räjäytetty joitakin uusia poistumisaukkojakin. Nuo toimenpiteet eivät kuitenkaan estä raudan ruostumista. Thistleltä matka jatkui takaisin riutoille ja biodyykeille. Pääsimme jälleen kokeilemaan virtasukelluksia ja ihastelemaan hienoja koralleja. Törmäsimmepä myös kiukkuiseen Nemo kalaan joka ei pitänyt kuvaamisesta. Pienestä koostaan huolimatta sintti iski sormeen kiinni kun työnsin kameraa lähemmäksi. Eli meren elävät voivat olla vaarallisia! Thislegorm Nemot eivät aina pidä valokuvaajista. Paluumatkalla meidän piti jättää toinen sukellus Careless reefille tekemättä jotta saatiin tarvittava pinta aika ennen koneen lähtöä. Onneksi pääsimme Veskun kanssa kyseiselle kohteelle tehdylle ensimmäiselle sukellukselle. Reilun 70 minuutun sukellus mielettömän hienolla riutalla olikin hyvä päätös reissulle. Osa rekisteröidyistä sukeltajantautitapauksista onkin saatu sen seurauksena että on lähdetty lennolle liian nopeasti sukellusten päätteeksi. Eli tämän kanssa on syytä olla tarkkana kun lomailee ulkomailla ja käy sukeltamassa. Näkyvyys oli lähes poikkeuksetta erinomainen.

10 Paluu kotiin sujui suunnitelmien mukaan. Viimeisen illallisen jälkeen ehdimme ottamaan muutaman tunnin nokoset ennen kuin kyyti saapui puoli kahden aikaan yöllä hakemaan kentälle. Alus, jolla olimme, oli Colonan New Francesca. Sukeltajia siihen mahtuu majoittumaan 16 kahden hengen hytteihin, joissa on vessat ja suihkut. Varustukseen kuuluu kaksi kumivenettä sukeltajien kuskaamiseen. Egyptiläiseen tyyliin toisen ponttoonit vuotivat. No onneksi oli paineilmaa mukana. Mukana oli meidän kolmen suomalaisen lisäksi yksi norski, 2 engelsmannia, yksi fransmanni, yksi sakemanni ja kahdeksan ruåttalaista. Suomessa sukeltaminen on hienoa, niin kyllä tässä taas tekisi mieli tuonne kirkkaisiin ja lämpimiin vesiin. Reissaajat: Tekki Vesa, Pene Pekka ja Mika SIMPPUREISSUT KESÄLLÄ 2015 Ensi kesän mahtuu reilut kaksikymmentä tutun kaavan mukaista simppureissua eri puolille saaristomerta. Lisäksi kesäkuun alussa tehdään retki Tallinnan ympäristön sukelluskohteille. Colonan liveaboard New Francesca ja paikallista kuljetuskalustoa. Kannelta löytyy yhteiset tilat missä pidetään briiffit ja ruokailut sekä takakannelta tilat varusteille. Ylemmillä kansilla tilaa auringonottoon yms. Tuplapulloille ei tosin takakannelta löytynyt kuin yksi lokero, joten Veskun ja minun laitepaketit makasivat viikon lattialla. Tuokaan ei tuottanut ongelmia koska miehistö oli hyvin avuliaasti nostelemassa laitteita selkään ja pois. Nitikkatäytöt sujuivat mutkattomasti membraanilla varustetulla ruuvikompuralla. Vesku lupasikin hankkia tuollaisen Simpuille, kunhan voittaa lotossa. Ruokahuolto aluksella toimi jouhevasti ja sapuska oli hyvää. Sapuskan laatu liveaboard reissuilla onkin tärkeää sillä vatsatauti pilaa tuollaisen reissun totaalisesti. Joinakin päivinä ensimmäiset sukellukset tehtiin jo ennen aamupalaa tarjolla olleiden kahvin ja patukoiden voimalla. Tätä kirjoitettaessa on takana taas sukelluksia kotoisissa vesissä. Vaikka Reissun vetäjille ja Agonuksen kippareille tarkoitettua ohjetta on jälleen päivitetty. Siitä löytyvät niin aluksen päivittäiseen huoltoon, reissun vetämiseen kuin eri laitteidenkin käyttöön liittyvät ohjeet. Ohje on lähetetty sähköpostilla kaikille ensi kesän reissun vetäjille ja kaikille Agonuksen kippareille. Vaikka ei toimisikaan kummassakaan tehtävässä, ohjeet kannattaa silti lukea läpi. Niissä on hyödyllisiä vinkkejä kaikille reissuilla mukana oleville. Dokumentti löytyy nettisivujen jäsenosioista. Jos et muista jäsensivujen salasanaa, saat sen lähettämällä pyynnön sähköpostilla sihteeri@simppu.net. Viikonloppureissujen hinta on pidetty ennallaan. Eli reissumaksu on 45 euroa ja jos sukeltaa nitroxilla, tulee siitä 5 euroa lisähintaa. Yli 15 vuotiaat perheenjäsenet pääsevät mukaan samalla hinnalla kuin simputkin, tätä nuoremmat ei sukeltavat maksavat viikonlopusta 25 euroa.

11 Reissuilla systeemi on sama kuin aikaisemminkin. Liikkeelle lähdetään perjantai iltana, kun kaikki ovat ehtineet Kasnäsiin, takaisin tullaan sunnuntaina loppuiltapäivästä, ellei reissun lähtijöiden kanssa ole muuta sovittu. Hintaan sisältyvät, kuten ennenkin aamiaiset ja lounaat illan grillattavat jokainen tuo itse mukanaan. Viime kesänä hankitun toisen jääkaapin myötä kylmäsäilytystilat ovat sen verran hyvät, ettei enää tarvitse pelata omien kylmälaukkujen kanssa. Reissulista löytyy tämän lehden takakannesta sekä nettisivuilta Ilmoittautumiset reissuille tehdään suoraan reissun vetäjille, joiden yhteystiedot löytyvät reissulistasta. Ilmoittautumisen takaraja on reissuviikon tiistai. Vaikka takavuosien torstai iltaisista reissupalavereista onkin hyvin pitkälle luovuttu, on reissun lähtijöiden syytä tehdä pieniä ennakkovalmisteluita. Sen lisäksi, että hankkii illaksi grilliruokaa, toiveena on, että säiliöt olisivat täynnä, kun sukeltajat tulevat Agonukselle. Vastaavasti toiveena on, että Agonukselta lähdetään tyhjillä säiliöillä, jotka täytetään vasta pumppuhuoneella Salossa. Kosteassa meri ilmassa kompressorin suodattimet ovat kovilla, joten on eduksi, että veneellä tapahtuvien täyttöjen määrä minimoidaan. Lisäksi reissut muuttuvat rauhallisemmiksi, kun Agonuksen moottoria ja kompressoria ei tarvitse käyttää turhan paljoa. AGONUKSEN VESILLELASKU TAPAHTUU NAVIGAATIO SEURAN YHTEISLASKUN YHTEYDESSÄ LAUANTAINA 2.5. VANHAT VARUSTEET KIERTOON Nettisivuilla on avattu kirpputori. Siellä voit ilmoittaa myytävistä, ostettavista tai vaihdettavista sukellusvarusteista. Kirppis löytyy nettisivujen etusivulta NIKSEJÄ JA VINKKEJÄ Pitkään sukellusta harrastaneille on kertynyt paljon arvokasta käytännön tietoa, josta voi olla paljonkin hyötyä muille sukeltajille. Julkaisemme jatkossa niksejä ja vinkkejä Simppupostissa sitä mukaa kuin niitä saamme käsiimme. Jos sinulla on muita hyödyttäviä pieniä tai vaikka isompiakin vinkkejä, voit lähettää niitä julkaistavaksi sähköpostiin Maskin huurtuminen on kaikille tuttu ongelma, jota ei varmaankaan saa kokonaan estettyä millään, mutta ongelmaa voi pienentää. Ennen käyttöönottoa uuden maskin linsseistä voi poistaa huurtumista edesauttavan rasvakerroksen useammallakin tavalla. Turvallisia ja helppoja ovat astianpesuaineella tai hammastahnalla peseminen. Hammastahnapesu on näistä kahdesta tehokkaampi. Molempiin linsseihin laitetaan sisäpuolelle pieni annos hammastahnaa, jolla linssiä hangataan ristiin rastiin muutaman minuutin ajan. Lopuksi tahna huuhdellaan huolellisesti pois. Enemmän varovaisuutta edellyttää rasvan polttaminen. Kynttilällä tai sytkärillä kuumennetaan linssin sisäpintaa niin kauan, että se lämpenee ja rasva käristyy/sulaa pois. Tässä kannattaa olla varovainen, ettei sulata maskin muovi ja silikoniosia. Lopputulos on parempi kuin pesemällä saavutettu. Käytössä olevan maskin huurteenestoon voi käyttää perinteisen sylkäisyn lisäksi optikoilta saatavaa silmälasien huurteenestosuihketta. Tärkeää on muistaa tehdä käsittely kuivalle maskille. Jos linssi on päässyt kastumaan, se huurtuu, vaikka kuinka syljeskelisi.

12 Vesillä liikkuvan kansan kokoontumisajot Vene Båt messut järjestettiin helmikuun alussa Helsingin messukeskuksessa. Nimensä mukaisesti messut keskittyvät veneilyyn, mutta muitakin veteen liittyviä tuoteryhmiä on runsaasti näytillä. Sukellus on joskus aikaisempina vuosina ollut esillä hyvinkin näkyvästi. Tuotteitaan ja palveluitaan esitteleviä yrityksiä on ollut useita ja erilaisia sukellusnäytöksiä sekä sukelluskokeiluita on järjestetty aktiivisesti. Tällä kertaa sukellustarvikkeita esitteleviä messuosastoja löytyi neljä. Mitään mullistavia uutuuksia niillä ei esitelty. Mielenkiintoisinta nähtävää edusti SeaSafetyn osastolla ollut xdeep sukellustietokone. Noin 250 euron hintainen laite on perusmallina bottom timer ja kompassi. Kompassissa tosin on se erikoisuus, että se kirjaa ylös kuljetun reitin, jolloin paluu lähtöpisteeseen on helppoa. Laitetta voidaan päivittää nitrox tai trimix koneeksi ostamalla siihen lisää ohjelmistoja. Kuvassa keskimmäisenä oleva varustekassi on samankokoinen kuin vasemman reunimmainen, mutta painaa vain noin kolmanneksen. Ursuitin osaston mielenkiintoisin tuote oli Softdura metariaalista valmistettu pehmeä ja taipuisa Ursuit One kuivapuku. Esillä olevista puvuista päätellen irtohuppujen suosio kuivapuvuissa on kasvamaan päin. xdeepin näyttö on selkeä ja nappulat riittävän isot myös hanskat kädessä käytettäviksi. Aqua Worldin osastolla uutuutena esiteltiin Mares sukellustarvikekassia, jonka paino on vain pari kiloa. Keveydestään huolimatta sen vakuutettiin suojaavaan varusteita riittävän hyvin. Ursuit One kuivapuku.

13 EW Diven osaston keskeisintä antia olivat Santi merkkiset kuivapuvut ja sähkölämmitteiset aluspuvut sekä erilaiset valokuvauksen apuvälineet. Moottoriveneitä sen sijaan löytyi laidasta laitaan: pienistä avoveneistä satojen tuhansien eurojen hintaisiin matkaveneisiin. Joukossa oli useitakin sukelluskäyttöön hyvin sopivia venemalleja. EW Diven messuosasto. Messujen ensimmäisenä viikonloppuna järjestettiin jo perinteeksi muodostunut hylkysukellusseminaari. Tarjolla oli monipuolista asiaa hylyille sukeltamisesta erityisenä aiheena sotahylyt. Alunautin RIB veneessä on alumiinirunko. Sukellusvarusteita laajemmin messut esittelivät kaikenlaisia vesiurheiluun liittyviä välineitä surffilaudoista kanootteihin ja uimavarusteisiin. Myös kaikki kalastukseen liittyvä tuotteisto oli näkyvästi esillä. Kalastusharrastuksen suosio näkyi myös monilla osastoille veneiden varustelussa. Alas laskettavalla keularampilla varustettuja veneitä oli useammallakin valmistajalla. Messuilta löytyi myös oikea merenneito. Veneet pääosassa Nimensä mukaisesti messut keskittyvät veneilyyn. Suurimmat osastot esittelivät veneitä, venetarvikkeita sekä erilaisia laiturirakennelmia. Veneissä merkillepantavaa oli purjeveneiden vähyys. Niitä oli tuotu paikalle vain muutamia. Quicksilverin veneissä on sukeltajallekin riittävä avoin takakansi sisältä löytyy myös pari makuupaikkaa viikonloppuretkiä ajatellen. Hinnat olivat messutarjouksessa alkaen euroa.

14 LIIKKAOPET ALTAASSA Tammikuun lopussa järjestettiin Salossa liikunnan ja terveystiedon opettajien opintopäivät. Niiden aikana tarjottiin opettajille mahdollisuus kokeilla myös sellaisia lajeja, jotka eivät ole aivan jokapäiväisiä koulujen liikuntatunneilla. Sukeltajaliiton nuorisopäällikkö Heli Halavan johdolla ja parin simpun avustuksella tarjottiin opettajille perustiedot snorkkelisukelluksesta, harjoiteltiin perusvälinetaitoja ja päästiin vielä lopuksi kokeilemaan uppopalloa. Ennen altaaseen menoa, Heli Halava piti pienen lajiesittelyn ja otti kuittaukset valokuvauslupalomakkeeseen. Vaikka harjoitteluaikaa ei ollut kuin tunti, alkoivat taitot, paineentasaukset ja maskin tyhjennykset sujua jo melko mallikkaasti. KAIKKI KUNNOSSA Liikunnanopettajien snorkkelisukellusdemoista siirryttiin sujuvasti pumppuhuoneelle tarkastamaan, kuinka hyvin simppujen toiminta sujuu. Toimintaa tarkastamaan olivat saapuneet Sukeltajaliiton nuorisopäällikkö Heli Halava ja Ampumaurheiluliiton nuorisoja koulutuspäällikkö Timo Rautio molemmat kokeneita sinettiseurojen auditoijia. Simpuista paikalla oli seuran hallituksen jäseniä, norppaohjaajia, norppia ja norppien vanhempia. Auditointia varten olimme lähettäneet etukäteen luettavaksi melkoisen kokoelman dokumentaatiota. Koska paperit olivat kunnossa ja jo etukäteen tarkastettuja, ei niiden läpi käymiseen ollut tarvetta. Sen sijaan käytiin keskustelua toiminnan sisällöstä ja edellisessä auditoinnissa havaituista puutteista, joista päällimmäinen oli tiedotuksen ongelmat. Puutteet todettiin korjatuiksi ja toiminta muutoinkin laadukkaaksi. Toki uuttakin kehitettävää löytyi ensisijainen kehittämisen kohde on se, miten saamme houkuteltua seuran jäsenet entistä paremmin toimintaan mukaan. Tällä kertaa auditoijat eivät olleet uimahallilla seuraamassa harjoittelua, mutta sitäkin osaa toiminnastamme tullaan vielä tarkastamaan. Sopivien varusteiden valitsemisen jälkeen siirryttiin altaaseen kokeilemaan, miten snorklailu sujuu. Keskustelu kävi vilkkaana, kun Heli Halava ja Timo Rautio tekivät auditointia.

15 SIMPPUILUA SILLOIN ENNEN Aivan kaikki Simppujen tekemät reissut eivät ole sukellusmatkoja. Väillä olemme mukana toteuttamassa erilaisia tapahtumia, useimmiten turvaamassa sellaisia tilanteita, joissa sukeltajien apu saattaa olla tarpeen. Förby Race on yksi niistä tapahtumista, joissa Simput ovat olleet turvasukeltajina useina vuosina. Onneksi tekeminen on pääasiassa ollut mukavien kesäpäivien viettoa ja auringon ottoa. Paikalla oltiin välillä hyvinkin isolla joukolla. Nämä lokikirjamerkinnät löytyvät vuoden 1995 kohdalta. Hena. Virran Rippe poikkesi muuten vain moikkaamassa. Oksanen ja Oksa suorittavat sukellusetsinnän (lompakko) Marjasaaressa. Su Lähtö Förbystä. Matkalla Träskön eteläpuolella kone sammui. Kiinni Matildaan klo ja tankkaus 800 l, mittarilukema 1168,43 h. Jokiranta 19.10, mittari 1170,17. Pe Lähtövalmistelut Förby Raceen, paatinviejinä Karjalainen, Sulku, Lampi, Oksa, Suominen. MEITÄ ON MONTA Öljyt: + 1l, vedet ok, takakardaani pultit osin löysät. Köydet irti klo 15.10, kun Oksa tapansa mukaan oli vihdoin tullut myöhässä & viimeisenä (*). Reissu on muuten Tarmon neitsytristeily Saavumme Förbyn rantaan. *) myöhästyminen johtui muuten siitä, että Oxa haki J. Sululle kebabin silkkaa hyvyyttään! (toim.huom.) (seli,seli ) La Lauantaipäivä kuluu turvasukellustehtävissä. Päivä on paikoin aurinkoinen ja paikoin hieman pilvinen. Miehistöön on liittynyt Käikäle, Oksanen ja Kankare: Salmista vielä odotellaan. Saunomassa ovat pistäytyneet Akkanen, Saarinen ja Sukellusseura Simpun jäsenmäärä on noussut tasaista tahtia. Siihen on vaikuttanut erityisesti norppien määrän kasvaminen, mutta myös aikuisia sukeltajia on tullut mukaan toimintaan. Tämän vuoden alussa jäsenmäärä oli kaikkiaan 236. Näistä varsinaisia jäseniä oli 154. Hylkeitä, eli vuotiaita nuoria, jotka eivät ole vielä liittyneet varsinaisiksi jäseniksi oli 13. Norppajäseniä oli 40 ja alle kouluikäisiä kuutteja 29. Jäsenistä 59 on naisia ja tyttöjä, eli miehiä ja poikia on 177. Seuralla on myös kolme kunniajäsentä: Mauno Kaivo, Ilpo Syväperä ja Pertti Vuorinen.

16 REISSULISTA 2015 Reissu Pvm Vetäjä Puhelin Huomattavaa Toukokuu Tuomas Juhantila Merenkulkukurssi, Salo Kasnäs Janne Torkkel Kesäkuu Olli Pekka Juhantila Agonus Vesa Reunanen Reissu Tallinnaan Marko Niinistö Laitesukelluksen peruskurssi (P1) Juhannus Tero Tuomarmäki Heinäkuu Teijo Reunanen Timo Karjalainen Jarmo Ahokas Marko Niinistö Perhereissu Jarmo Ihander Norppaleirit Elokuu Pekka Saarinen Vesa Reunanen Mikäli sää salli, kohde on Utö Olli Pekka Juhantila Laitesukelluksen peruskurssi (P1) Syyskuu Hannu Suominen Kurnureissu Retu Niemi Mika Böös P2, P3 ja RD avovesileiri Esa Oksanen Maanantai perjantai Tuukka Virtanen Lokakuu Riitta Djupfors Reissu päättyy Saloon

Juniori KuPS JÄSENKIRJE LOKAKUU Juniori KuPS nyt myös Facebookissa TYKKÄÄ

Juniori KuPS JÄSENKIRJE LOKAKUU Juniori KuPS nyt myös Facebookissa TYKKÄÄ JÄSENKIRJE LOKAKUU 2015 Juniori KuPS nyt myös Facebookissa TYKKÄÄ www.facebook.com/juniorikups KuPS A- ja B-nuoret jälleen mitaleille, BANZAI! KuPS A- ja B-nuoret pelaavat ikäluokkansa kovatasoista SM-sarjaa,

Lisätiedot

kurssille: se- ko- Koulutus turvamääräyksiä Kurssille hinta on Kurssin

kurssille: se- ko- Koulutus turvamääräyksiä Kurssille hinta on Kurssin HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin ohjelma 2016 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: täytettävä 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys Koulutus koostuuu 10 teoriatunnista,

Lisätiedot

Juniori KuPS. KuPS Veikkausliigajoukkueella mahdollisuus mitaleille.

Juniori KuPS. KuPS Veikkausliigajoukkueella mahdollisuus mitaleille. JÄSENKIRJE SYYSKUU 2016 Juniori KuPS nyt myös Facebookissa TYKKÄÄ www.facebook.com/juniorikups KuPS Veikkausliigajoukkueella mahdollisuus mitaleille. KuPS seuraavat kotiottelut Savon Sanomat Areenalla

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin kurssisuunnitelma 2015 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys. Alaikäisellä kurssilaisella oltava,

Lisätiedot

5. Yhdistyksen toimintakertomuksen, tilinpäätöksen ja tilintarkastajien lausunnon esittäminen

5. Yhdistyksen toimintakertomuksen, tilinpäätöksen ja tilintarkastajien lausunnon esittäminen Scuba do ry VUOSIKOKOUS 2014 Aika: 10.1.2014 klo 18.00 Paikka: Tampere, Messukylänkatu 23, Munkkimiesten kahvio Läsnä: Ari Immonen Petri Immonen Susanne Viljanmaa Aino Oura Marjo Westerlund Mika Selkamo

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Aika: 24.1.2015 klo 17.00 Paikka: Tampere, Media 54 saunatila iso, Satakunnankatu 18 A, 5.krs

Aika: 24.1.2015 klo 17.00 Paikka: Tampere, Media 54 saunatila iso, Satakunnankatu 18 A, 5.krs Scuba do ry VUOSIKOKOUS 2015 Aika: 24.1.2015 klo 17.00 Paikka: Tampere, Media 54 saunatila iso, Satakunnankatu 18 A, 5.krs Läsnä: Ari Immonen Jari Yltävä Tarja Myry Aino Oura Petri Immonen Veli-Matti Viitala

Lisätiedot

Aika: 13.1.2012 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio

Aika: 13.1.2012 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio Scuba do ry VUOSIKOKOUS 2012 Aika: 13.1.2012 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio Läsnä: Ari Immonen Petri Immonen Jussi Sila Annaleena Sila Veli-Matti Viitala

Lisätiedot

TAMPEREEN NAVIGAATIOSEURA R.Y. 1/2019 SISÄLTÄÄ VUOSIKOKOUSKUTSUN!

TAMPEREEN NAVIGAATIOSEURA R.Y. 1/2019 SISÄLTÄÄ VUOSIKOKOUSKUTSUN! TAMPEREEN NAVIGAATIOSEURA R.Y. 1/2019 SISÄLTÄÄ VUOSIKOKOUSKUTSUN! 2 PÄÄKIRJOITUS Kommodori Heimo Valtonen Joulu on vietetty ja vuosi vaihdettu. Hyvää alkanutta vuotta kaikille! Vielä on kuitenkin aikaa

Lisätiedot

Sukella suomalaiseen. seikkailuun! Kuva: Mikko Saareila

Sukella suomalaiseen. seikkailuun! Kuva: Mikko Saareila Sukella suomalaiseen seikkailuun! Kuva: Mikko Saareila 2 Suomalainen Suomalaisen pinnan alla elää ainutlaatuinen, vilkas ja kaunis maailma, joka tarjoaa sukeltajalle unohtumattomia elämyksiä ja seikkailuja.

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN URHEILUSUKELTAJAT RY

HÄMEENLINNAN URHEILUSUKELTAJAT RY HÄMEENLINNAN URHEILUSUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin kurssisuunnitelma YLEISTÄ Koulutus on Sukeltajaliitto ry:n koulutusohjelman mukainen Pääsyvaatimukset: täytettävä 12 vuotta ennen kurssin

Lisätiedot

Aika: 11.1.2013 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio

Aika: 11.1.2013 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio Scuba do ry VUOSIKOKOUS 2013 Aika: 11.1.2013 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio Läsnä: Ari Immonen Petri Immonen Jussi Sila Annaleena Sila Tea Lassinaro Marjo

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat

Sunnuntaina startattiin rannasta klo 1400 aikoihin. Päällikkö keksi suunnata kohti Mjösundetin siltaa, matkalla rigattiin valmiiksi maailman parhaat Andörja 27.07.08 Matkalle lähdettiin Turusta perjantaina klo 1800. Alku sujui hankalasti koska Villen kalsarit jäi Mietoisiin. Ajomatkaa kertyi kaiken kaikkiaan noin 1500 kilometriä. Perillä oltiin joskus

Lisätiedot

Punaisenmeren eteläinen safari 8.- 16.11.2013

Punaisenmeren eteläinen safari 8.- 16.11.2013 Punaisenmeren eteläinen safari 8.- 16.11.2013 Kohteina: Brother Islands, Daedalus ja Elphinstone Divetravel Finland kutsuu sinut mukaan maailman luonnonkauneimmille sukellusvesille! Suuntaamme Egyptin

Lisätiedot

Tapahtuma Aika Paikka Yhteyshenkilö

Tapahtuma Aika Paikka Yhteyshenkilö Toimintasuunnitelma 2016 Päivitetty 25.3.2016 Keskiviikkomelonnat ovat 1-2 tunnin kestoisia porukalla tehtäviä kevyitä melontalenkkejä. Peruskurssien jälkeiset neljä ovat ohjattuja. Voi myös lähteä koskeen

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin kurssisuunnitelma 2019 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: ikä 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys. Alaikäisellä kurssilaisella oltava

Lisätiedot

Sukellusta Um El Faroud -hylyllä

Sukellusta Um El Faroud -hylyllä Sukellusta Um El Faroud -hylyllä Hylyn sijainti: Wied iz-zurrieq, Malta Sukelluksen tyyppi: Hylkysukellus Sukellusten vaikeusaste: Edistyneet/kokeneet, hylkyihin erikoistuneet Maksimisyvyys: 34 metriä

Lisätiedot

Suomen Ratsastajainliiton kevätkokousviikonloppu Lahdessa

Suomen Ratsastajainliiton kevätkokousviikonloppu Lahdessa Suomen Ratsastajainliiton kevätkokousviikonloppu Lahdessa Ratsastajainliiton kevätkokousviikonloppua vietetään 17. 19.4.2015 Lahdessa. Viikonlopun ohjelma on monipuolinen: Perjantaina kokoustetaan liiton

Lisätiedot

Sukosan - Kukljica - Rogocniza - Komiza (Visin saari) - Vis (Visin saari) - Primosten - Levrnaka (Kornatin luonnonpuisto) - Sukosan

Sukosan - Kukljica - Rogocniza - Komiza (Visin saari) - Vis (Visin saari) - Primosten - Levrnaka (Kornatin luonnonpuisto) - Sukosan Kroatian liveaboard sukellussafari 28.6.-5.7.2014 Nauti Kroatian saariston tunnelmasta! Tervetuloa mukaan Kroatian liveaboard safarille. Tällä safarilla sukellamme eräillä Kroatian tunnetuilla hylyillä

Lisätiedot

Aika: 22.1.2016 klo 18.30 Paikka: Hervannan vapaa-aikakeskus, Sali 222, Lindforsinkatu 5, Tampere

Aika: 22.1.2016 klo 18.30 Paikka: Hervannan vapaa-aikakeskus, Sali 222, Lindforsinkatu 5, Tampere Scuba do ry VUOSIKOKOUS 2016 Aika: 22.1.2016 klo 18.30 Paikka: Hervannan vapaa-aikakeskus, Sali 222, Lindforsinkatu 5, Tampere Läsnä: Ari Immonen Jari Yltävä Tarja Myry Olli Lassinaro Anu Karrimaa Anna

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Mitä tapahtuikaan nuorisopalveluissa hiihtolomaviikolla: 8.3. Hollihaan Hulinat klo

Mitä tapahtuikaan nuorisopalveluissa hiihtolomaviikolla: 8.3. Hollihaan Hulinat klo Mitä tapahtuikaan nuorisopalveluissa hiihtolomaviikolla: 8.3. Hollihaan Hulinat klo 10.00 16.00. Liikennepuistossa järjestettiin ensimmäisen kerran koko perheen talvitapahtuma jossa ohjelmassa oli huskyvaljakkoajelua,

Lisätiedot

Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista:

Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista: Sulkasato Iisalmi Jäsentiedote 1 /2017 Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista: Pelivuorot: Sulkasadon pelivuorot pelataan Kirkonsalmen

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin ohjelma 2017 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: täytettävä 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys. Koulutus koostuu 10 teoriatunnista,

Lisätiedot

VÄHIKSEN VÄKI RY:N VUOSIKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA 2011

VÄHIKSEN VÄKI RY:N VUOSIKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA 2011 VÄHIKSEN VÄKI RY:N VUOSIKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA 2011 Aika: Maanantai 29.8.2011 klo 18.00 Paikka: Vähä-Heikkilän yksikön ruokala Läsnä: Katrine Arbol-Lilleberg (saapui klo 18.35), Mia Enlund, Sanna Ketonen-Oksi,

Lisätiedot

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa 22.-29.4.2018 Su 22.4.2018 Matka lähti Kuopiosta, Rissalan lentoasemalta. Morotettiin porukat ja hypättiin myöhässä olevaan koneeseen. Eväät syötiin suomalaisella

Lisätiedot

Seuran tarkoituksena on tarjota jäsenilleen turvalliset ja monipuoliset mahdollisuudet eri sukelluslajien harrastamiseen.

Seuran tarkoituksena on tarjota jäsenilleen turvalliset ja monipuoliset mahdollisuudet eri sukelluslajien harrastamiseen. 1. YHTEISÖLLISYYS JA YKSILÖLLISYYS Seuran missio Seuran tarkoituksena on tarjota jäsenilleen turvalliset ja monipuoliset mahdollisuudet eri sukelluslajien harrastamiseen. Seuran visio Seuran tavoitteena

Lisätiedot

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi EP Senioripoliisit Kevätmatka 2017 Tämän matkan valmistelu alkoi jo kuukausia ennen sen toteutumista taustoittamalla matkakohteita ja nyt päädyttiin perinteisesti Viroon ja siihen, että olemme koko ajan

Lisätiedot

SMM NUORISOJAOSTON JUNNUTIEDOTE / ELOKUU

SMM NUORISOJAOSTON JUNNUTIEDOTE / ELOKUU SMM NUORISOJAOSTON JUNNUTIEDOTE / ELOKUU Tiedotteen sisältö Minimelontaleirin 8.-9.8.2017 kuulumiset... 2 Nuorisomestaruuskilpailuiden 12.-13.8.2017 kuulumiset... 3 Lajikokeilu: iltapurjehdus partiolaisten

Lisätiedot

Savonlinnan seudun erotuomareiden koulutus-/opintomatka

Savonlinnan seudun erotuomareiden koulutus-/opintomatka Savonlinnan seudun erotuomareiden koulutus-/opintomatka 30.3-3.4.2017 Torstai 30.3.2017 Lähdimme klo 17.30 kokeneen tuomarin Juha Raution autolla kohti Vantaata, jossa yövyimme ensimmäisen yön. Ennen lähtöä

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Kroatian liveaboard sukellussafari 5.-12.10.2013. Nauti Kroatian saariston tunnelmasta!

Kroatian liveaboard sukellussafari 5.-12.10.2013. Nauti Kroatian saariston tunnelmasta! Kroatian liveaboard sukellussafari 5.-12.10.2013 Nauti Kroatian saariston tunnelmasta! Tervetuloa mukaan kokemaan Kroatian sukellusvedet ja samalla kertaa liveaboardina! Tarjoamme teille jotain uutta.

Lisätiedot

SEURASSA TAPAHTUU- TULE MUKAAN!

SEURASSA TAPAHTUU- TULE MUKAAN! 2/2015 SEURASSA TAPAHTUU- TULE MUKAAN! SYKSYN HALLIVUOROT ALKOIVAT JA VÄHÄN MUUTTUIVAT Perinteinen seuran tiistain hallivuoro on siirretty kaupungin toimesta keskustan uimahalliin! Hyvänä puolena saamme

Lisätiedot

Kutsu sääntömääräiseen kevätkokoukseen

Kutsu sääntömääräiseen kevätkokoukseen Kutsu sääntömääräiseen kevätkokoukseen Tervetuloa sääntömääräiseen kevätkokoukseen maanantaina 22.5.2017 klo 18:00 Hiedanrannan vanhalle tehdasalueelle (www.valiaikainenhiedanranta.fi, www.tampere.fi/hiedanranta).

Lisätiedot

KUOPIO, TAMMIKUU 2013 PÄIVÄ AIKA TAPAHTUMA VAST.HLÖ PUHELIN Keskiviikko Klo

KUOPIO, TAMMIKUU 2013 PÄIVÄ AIKA TAPAHTUMA VAST.HLÖ PUHELIN Keskiviikko Klo KUOPIO, TAMMIKUU 2013 16.1.2013 18-19.15 24.1.2013 18 19.15 klo Teemailta 1 Voimaa ja valoa talven sihteeri 29.1.2013 18 20 pimeyteen, Pirkko Ulmanen 30.1.2013 18 19.15 PIELAVESI, TAMMIKUU 2013 Maanantai

Lisätiedot

YLEISTÄ. turvamääräyksiä

YLEISTÄ. turvamääräyksiä HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin kurssisuunnitelma 2013 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: täytettävä 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys Koulutus koostuuu 10 teoriatunnista,

Lisätiedot

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga Ry Turku ja Sunnea Oy järjestivat harjoitusleirin Kroatiassa syyskuussa 2011. Matkakohteena oli historiallinen Trogir. lensivät Norwegianilla ja myöhemmin

Lisätiedot

1/2015. Huomaathan, että NorppaPosti ilmestyy vain sähköisessä muodossa. Voit tulostaa sen nettisivuilta kohdasta Info -> Norppaposti.

1/2015. Huomaathan, että NorppaPosti ilmestyy vain sähköisessä muodossa. Voit tulostaa sen nettisivuilta kohdasta Info -> Norppaposti. 1/2015 HYVÄÄ ALKANUTTA VUOTTA 2015! Hallikausi on meneillään ja moni odottaa jo sulia vesiä tai on ottanut varaslähdön lämpimissä vesissä. Tutustu tässä tiedotteessa uuteen hallitukseen, seuran uuteen

Lisätiedot

Kalastuspäiviä on neljä, aamu yhdeksästä iltapäivään kello viiteen. Majoituksemme hotelli Bahari Beach issa sisältää all inclusivepalvelun.

Kalastuspäiviä on neljä, aamu yhdeksästä iltapäivään kello viiteen. Majoituksemme hotelli Bahari Beach issa sisältää all inclusivepalvelun. Mombasan alue on tunnettu Marliinien, purjekalojen ja Doradojen urheilukalastuspaikka. Kalat alkavat siirtyä joulukuun puolessa välissä pohjoisesta etelään merivirtojen mukaan. Mombasan edustalla on hyviä

Lisätiedot

Seura tarjoaa edelleenkouluttautumismahdollisuuksia ja kannustaa jäsenistöään kehittämään taitojaan sekä ylläpitämään terveellisiä elämäntapoja.

Seura tarjoaa edelleenkouluttautumismahdollisuuksia ja kannustaa jäsenistöään kehittämään taitojaan sekä ylläpitämään terveellisiä elämäntapoja. TOIMINTALINJA 1. YHTEISÖLLISYYS JA YKSILÖLLISYYS Seuran missio Seuran tarkoituksena on tarjota jäsenilleen turvalliset ja monipuoliset mahdollisuudet eri sukelluslajien harrastamiseen ja edelleenkouluttautumiseen.

Lisätiedot

Heippa. Jari Vanhakylä

Heippa. Jari Vanhakylä 1 2 Heippa Kevät on tullut taas siihen pisteeseen, että on aika aloitella kalastuskausi. Kohta jäät sulavat ja mm. siikaonginta kevätauringossa kutsuu. Kun kahden kilon siika on saatu vuorossa on yli kolmen

Lisätiedot

VEIKKAUKSEN VERKKOKUMPPANUUS

VEIKKAUKSEN VERKKOKUMPPANUUS VEIKKAUKSEN VERKKOKUMPPANUUS Verkkokumppanuus on Veikkauksen ja Valon kehittämä yhteistyömuoto seuroille. Pelaamalla Veikkauksen pelejä netissä tai mobiilissa seuran omalla nettisivulla olevien linkkien

Lisätiedot

YLEISTÄ. turvamääräyksiä

YLEISTÄ. turvamääräyksiä HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin ohjelma 2014 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: täytettävä 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys Koulutus koostuuu 10 teoriatunnista,

Lisätiedot

Ohjeet veneruutujen tietojen syöttöä varten Yhteyshenkilö: Kiti Westerback Puh. 09 1566 6232 kiti.westerback@otavamedia.fi

Ohjeet veneruutujen tietojen syöttöä varten Yhteyshenkilö: Kiti Westerback Puh. 09 1566 6232 kiti.westerback@otavamedia.fi Ohjeet veneruutujen tietojen syöttöä varten Yhteyshenkilö: Kiti Westerback Puh. 09 1566 6232 kiti.westerback@otavamedia.fi Uusien ruutujen tiedot syötetään ja vanhojen päivitys tehdään nettivene.comissa.

Lisätiedot

Snorkkelisukelluksen turvaohje 2017

Snorkkelisukelluksen turvaohje 2017 Snorkkelisukelluksen turvaohje 2017 Sisällys JOHDANTO... 3 Alle 18-vuotiaat sukeltajat... 3 SNORKKELISUKELLUKSEN TURVAOHJEET... 4 1. Kouluttaudu ja harjoittele.... 4 2. Huolehdi varusteista.... 4 3. Sukella

Lisätiedot

Suomen Ratsastajainliiton kevätkokousviikonloppu Vanajanlinnassa

Suomen Ratsastajainliiton kevätkokousviikonloppu Vanajanlinnassa Suomen Ratsastajainliiton kevätkokousviikonloppu Vanajanlinnassa Ratsastajainliiton kevätkokousviikonloppua vietetään 25. 27.4.2014 Hotelli Vanajanlinnassa. Viikonlopun ohjelma on monipuolinen: Perjantaina

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013

Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013 Council Meting Portugal 5.11-10.11.2013 Lappeenrannasta osallistui Council Meetingiin tänä vuonna kahden delegaatin lisäksi ennätyksellisesti viisi henkilöä. Lappeenranta oli siis hyvin edustettuna. Lähdimme

Lisätiedot

Hotel Fjalarissa Salossa Osoite: Rinteentie 5, 24240 Salo http://www.fjalar.fi

Hotel Fjalarissa Salossa Osoite: Rinteentie 5, 24240 Salo http://www.fjalar.fi Hyvinvoiva Sinä - Kehon ja Mielen vireyttä ja lepoa pe 1.3.- su 3.3.2013 Tervetuloa nauttimaan hyvinvoinnista! Hotel Fjalarissa Salossa Osoite: Rinteentie 5, 24240 Salo http://www.fjalar.fi Mitä voit saada?

Lisätiedot

Kulttisukellus: Thistlegorm

Kulttisukellus: Thistlegorm Kulttisukellus: Thistlegorm Sukelluksen tyyppi: hylkysukellus Sukelluksen taso: edistyneet, kokeneet sukeltajat Hylyn sijainti: 27 48? 51? N, 33 55? 12? E Hylyn pituus: 146 metriä Hylyn uppoamispäivä:

Lisätiedot

Kaudella 2014-2015 3-4 laji/liikunnallista treeniä + pelit Harjoituspelit: 1-2 harjoituspeliä per kk kauden aikana per joukkue

Kaudella 2014-2015 3-4 laji/liikunnallista treeniä + pelit Harjoituspelit: 1-2 harjoituspeliä per kk kauden aikana per joukkue VANHEMPAINPALAVERI 5.3.2014 KAUSISUUNNITELMA 2014-2015 JOUKKUEET Koko joukkueen tavoitekoko n. 2+28 (tällä hetkellä 1+22) Dux Titans D2 o Kilpailullisempi ja tavoitteellisempi harjoittelu/pelaaminen o

Lisätiedot

Seurakehittäjät Paasitorni. Tiistai Auditointikäsikirja ja uudistettu auditointiprosessi

Seurakehittäjät Paasitorni. Tiistai Auditointikäsikirja ja uudistettu auditointiprosessi Seurakehittäjät 10.-11.9.2018 Paasitorni Tiistai 11.9.2018 Auditointikäsikirja ja uudistettu auditointiprosessi 11.9.2018 2 Suomalainen seuratoiminta loistaa Tähtiseurassa. 11.9.2018 3 11.9.2018 4 Tähtimerkit

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 1/2017. Rauman MTY Friski Tuult ry. Eteläkatu 7 A 4-5, Rauma puh. (02) ,

JÄSENKIRJE 1/2017. Rauman MTY Friski Tuult ry. Eteläkatu 7 A 4-5, Rauma puh. (02) , JÄSENKIRJE 1/2017 Rauman MTY Friski Tuult ry Eteläkatu 7 A 4-5, 26100 Rauma puh. (02) 821 1065, www.friskituult.fi, friski@friskituult.fi Sisällys Sääntömääräinen Kevätkokous... 2 Kirpputori matka Poriin

Lisätiedot

Saaristomeren Melojat ry / Nuorisojaosto TIEDOTE loka- marraskuu 2014

Saaristomeren Melojat ry / Nuorisojaosto TIEDOTE loka- marraskuu 2014 Saaristomeren Melojat ry / Nuorisojaosto TIEDOTE loka- marraskuu 2014 Ajankohtaista loka- marraskuussa: Ilmoittaudu mukaan ratanuorten syysleirille! Sileän veden melonnan kilpalajien seuratoiminnan ja

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

Länsituuli 83 ry:n jäsenlehti 1/ /2006

Länsituuli 83 ry:n jäsenlehti 1/ /2006 Länsituuli 83 ry:n jäsenlehti 1/ 2005 1/2006 Kevään tunnelmia Maaliskuun alku on ollut 5-10 astetta keskilämpötilaa kylmempi, joten talvi on ollut länsirannikollakin hiihto- ja luistelusäiden puolesta

Lisätiedot

Saaristomeren Melojat ry TIEDOTE kesäkuu 2015

Saaristomeren Melojat ry TIEDOTE kesäkuu 2015 Saaristomeren Melojat ry TIEDOTE kesäkuu 2015 /Nuorisojaosto Ajankohtaista: Oletko kiinnostunut lähtemään yhden yön retkelle syyskuun viikonloppuna? Mukaan sunnuntain 28.6. Gullö Rundiin Tammisaareen?

Lisätiedot

SEURAN HALLITUS ON JÄRJESTÄYTYNYT

SEURAN HALLITUS ON JÄRJESTÄYTYNYT 1/2014 SEURAN HALLITUS ON JÄRJESTÄYTYNYT Tämän vuoden seuran hallituksen ja jaosten kokoonpano laitettiin järjestykseen 22.1. puheenjohtaja Jyrki Lukkarisen jämäkällä johdatuksella. Jyrki jatkaa puheenjohtajana

Lisätiedot

CMAS Ice Diver. CMAS International Diver Training Standards and Procedures Manual. Jääsukelluskurssi. Suomenkielinen järjestämisohje

CMAS Ice Diver. CMAS International Diver Training Standards and Procedures Manual. Jääsukelluskurssi. Suomenkielinen järjestämisohje CMAS International Diver Training Standards and Procedures Manual CMAS Ice Diver Jääsukelluskurssi Suomenkielinen järjestämisohje Sukeltajaliitto ry, 17.10.2018 Sisällys 1. Järjestämisohje... 3 1.1 Tavoitteet...

Lisätiedot

Mälläistentie 137, 32440 ALASTARO (puh. 02 76 41 492 Mirja Liukas, majoitusmahdollisuus)

Mälläistentie 137, 32440 ALASTARO (puh. 02 76 41 492 Mirja Liukas, majoitusmahdollisuus) 1/5 Vuosikokouksen 2014 esityslista SAKSIN SUKUSEURA RY:N VUOSIKOKOUS :n jäsenet ja suvun toiminnasta kiinnostuneet toivotetaan tervetulleiksi yhdistyksen sääntömääräiseen vuosikokoukseen. Kokoukselle

Lisätiedot

CMAS Introductory SCUBA Experience

CMAS Introductory SCUBA Experience CMAS International Diver Training Standards and Procedures Manual CMAS Introductory SCUBA Experience Laitesukelluskokeilu Suomenkielinen järjestämisohje Sukeltajaliitto ry, päivitetty 15.12.2018 Sisällys

Lisätiedot

RL Nuorisotyöryhmän avoinkokous 3/12

RL Nuorisotyöryhmän avoinkokous 3/12 Aika 27.05.12 klo: 09:30 Paikka Siikaranta Käsiteltävät asiat Asia Otsikko 1. Kokouksen avaus ja järjestäytyminen 2. Työjärjestyksen hyväksyminen 3. Edellisen kokouksen pöytäkirjan tarkastaminen 4. Osastojen

Lisätiedot

Aamu- ja iltapäivätoiminnan kysely

Aamu- ja iltapäivätoiminnan kysely Aamu- ja iltapäivätoiminnan kysely Ryhmän ehdot: : Ehdot: Vastausvaihtoehdot: (Kysymys: Missä aamu- ja iltapäivätoiminnan ryhmässä lapsenne on mukana) : Ehdot: Vastausvaihtoehdot: (Kysymys: Missä aamu-

Lisätiedot

NUORET LAKIMIEHET RY UNGA JURISTER RF (NULA) PÖYTÄKIRJA 5/2007 HALLITUKSEN KOKOUS 20.6.2007

NUORET LAKIMIEHET RY UNGA JURISTER RF (NULA) PÖYTÄKIRJA 5/2007 HALLITUKSEN KOKOUS 20.6.2007 1(6) Aika 13.6.2007 Paikka Läsnä Asianajotoimisto Fredman & Månsson Mikko Salo, hallituksen puheenjohtaja Une Tyynilä, pääsihteeri Matti Hietanen, hallituksen jäsen Jan Hjelt, hallituksen jäsen Salla Korhonen,

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden

Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden ME RAKASTAMME MERTA Usein Kysytyt kysymykset Kuunari Linden Mistä alus lähtee? Lindenin kotisatama on Halkolaituri Pohjoisrannassa. Mikä on ryhmän maksimikoko Lindenillä? Lindenillä voimme ottaa kyytiin

Lisätiedot

Wiurila Golf & Country Club ry. Nuorisotoimikunta

Wiurila Golf & Country Club ry. Nuorisotoimikunta Wiurila Golf & Country Club ry Nuorisotoimikunta 2012 Nuorisotoimikunta ja ohjaajat: (yhteystiedot) Puheenjohtaja: Pasi Kuhalainen pasi.kuhalainen@wgcc.fi 040 823 8781 PRO: Antti Mäkelä antti.makela@wgcc.fi

Lisätiedot

Jaguars Spirit Athletes ry

Jaguars Spirit Athletes ry Jaguars Spirit Athletes ry JAGUARS!S!P!I!R!I!T!!!!A!T!H!L!E!T!E!S Jäsentiedote 4/2015 Syystervehdys kaikille jäsenillemme! Syyskauden startin myötä olemme saaneet seuraamme jälleen paljon uusia jäseniä.

Lisätiedot

Mesikämmen 2/2006 2/2006

Mesikämmen 2/2006 2/2006 Mesikämmen 2/2006 2/2006 Partiolippukunta Mankkaan Eräsusien tiedotuslehti 2/2006 2 Mesikämmen 2/2006 Mesikämmen on partiolippukunta Mankkaan Eräsusien virallinen tiedotuslehti. Päätoimittaja ja taitto:

Lisätiedot

1. Puheenjohtaja Markku Riuttala avasi kokouksen ja totesi sen lailliseksi klo: 17:40.

1. Puheenjohtaja Markku Riuttala avasi kokouksen ja totesi sen lailliseksi klo: 17:40. Paikka: Satakunnan ammattikorkeakoulun tekniikan Porin yksikön luokkahuone Aika: 8.1.2013 Klo: 17:40-18:00 Läsnä: Markku Riuttala, Esa Halminen, Mikko Rahi, Pekka Aarne,. 1. Puheenjohtaja Markku Riuttala

Lisätiedot

JUNNUJAOSTON UUDEN KAUDEN AVAJAISJUHLAN AJANKOHTA

JUNNUJAOSTON UUDEN KAUDEN AVAJAISJUHLAN AJANKOHTA TIEDOTTEEN SISÄLTÖ - Junnujaoston uuden kauden avajaisjuhlan ajankohta - Muutoksia ohjattuihin harjoituksiin - Harjoitusten perumisesta ja kahden tunnin varoajasta - Ilmoittautuminen harjoituksiin - SMM

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin kurssisuunnitelma YLEISTÄ Koulutus on Sukeltajaliitto ry:n koulutusohjelman mukainen. Kurssin hinta on 395. Pääsyvaatimukset: täytettävä 12 vuotta

Lisätiedot

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Oulunsalon kesänuokkari Oulunsalon nuorisotalolla järjestettiin 6. - 23.6.2016 klo 11-19 nuorisotalon avoimen toiminnan lisäksi kursseja ja kerhoja yhteistyössä

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

Vuoden 2013 Tammikuu - Heinäkuu ampumavuorot ja tapahtumat

Vuoden 2013 Tammikuu - Heinäkuu ampumavuorot ja tapahtumat Vuoden 2013 Tammikuu - Heinäkuu ampumavuorot ja tapahtumat Vuoro / 4 pvm klo rata tapahtuma ilmoittaudu Numero TAMMIKUU Vuoroja pistooli r2 12.1.2013 klo.9-12 pist2 viikkovuoro Ke 9.1 0400 13 12004 1 pistooli

Lisätiedot

Kiltauutiset 1/2016. Kaartin Jääkärirykmentin Kilta

Kiltauutiset 1/2016. Kaartin Jääkärirykmentin Kilta Kiltauutiset 1/2016 Kaartin Jääkärirykmentin Kilta Kaartin Jääkärirykmentin Kilta KUTSU KAARTIN JÄÄKÄRIRYKMENTIN KILLAN JÄSENILLE Killan vuosikokous pidetään Santahaminassa Perinnetalolla lauantaina 23.4.2016

Lisätiedot

Kankaisten Golf ry VUOSIKOKOUSKUTSU

Kankaisten Golf ry VUOSIKOKOUSKUTSU VUOSIKOKOUS 2018 Kankaisten Golf ry VUOSIKOKOUSKUTSU Kankaisten Golf ry:n sääntömääräinen varsinainen vuosikokous pidetään tiistaina 27. helmikuuta 2018 klo 18:00 Kiisan-Pirtissä, Kiisankuja 2, Masku.

Lisätiedot

Körpäkkäsanomat 1/2006

Körpäkkäsanomat 1/2006 Körpäkkäsanomat 1/2006 Taustaa Puuveneiden perinneseura Körpäkkä on vuonna 2003 rekisteröity yhdistys, jonka toimintatarkoituksena on puuveneiden perinteiden vaaliminen. Alun perin yhdistyksen perustana

Lisätiedot

Ylöjärven kaupungin liikuntapalvelut

Ylöjärven kaupungin liikuntapalvelut Ylöjärven kaupungin liikuntapalvelut Kesä 2019 Uimahallin aukiolot ja tapahtumat Uimahalli ja kuntosali Toukokuun poikkeusaukiolot ti 30.4. suljetaan klo 18.00 1.5. VAPPU suljettu ke 29.5. suljetaan klo

Lisätiedot

MASTERS-LEIRI RICCIONESSA, ITALIASSA 9.-16.6.2013

MASTERS-LEIRI RICCIONESSA, ITALIASSA 9.-16.6.2013 MASTERS-LEIRI RICCIONESSA, ITALIASSA 9.-16.6.2013 Odotettu masters-uimarien etelän leiri järjestetään kesällä 2013 uudessa mastersleirikohteessa, Italian Riccionessa. Matkatoimistona toimii Aurinkomatkat.

Lisätiedot

Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 1/2015

Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 1/2015 Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 1/2015 PUHEENJOHTAJALTA Vuosi on vaihtunut ja syyskokouksen päätökset ovat astuneet voimaan. Nöyrimmät kiitokseni saamastani luottamuksesta ja valinnasta Simppujen

Lisätiedot

Koulussamme opetetaan näppäilytaitoa seuraavan oppiaineen yhteydessä:

Koulussamme opetetaan näppäilytaitoa seuraavan oppiaineen yhteydessä: TypingMaster Online asiakaskyselyn tulokset Järjestimme toukokuussa asiakkaillemme asiakaskyselyn. Vastauksia tuli yhteensä 12 kappaletta, ja saimme paljon arvokasta lisätietoa ohjelman käytöstä. Kiitämme

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

TROGIR DIVING CENTER - a recipe for the good holiday

TROGIR DIVING CENTER - a recipe for the good holiday Vain 4 km päässä Trogirista ja 12 km Splitin lentokentältä löydät TROGIR DIVING CENTERin (Trogirin sukelluskeskus). Sijantimme on loistava, meren äärellä pienen Okrug Gornjin turistialueen keskellä. Ajamukaiset

Lisätiedot

Referenssi FRIISILÄNTIE 33, ESPOO. Ripeää toimintaa ja upea lopputulos

Referenssi FRIISILÄNTIE 33, ESPOO. Ripeää toimintaa ja upea lopputulos Ripeää toimintaa ja upea lopputulos Talomme katto on rakennettu vuonna 1986. Tiilet olivat tulleet huokoiseksi ja sammalta kertynyt, joten huoltoa kaivattiin, kertoo talon omistaja. Referenssi FRIISILÄNTIE

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Osallistuin luennoille, n=16

Osallistuin luennoille, n=16 Ohjelmointi, C# & Jypeli, kevät Antti-Jussi Lakanen, Tero Jäntti, Tomi Karppinen Kurssin loppupalautekysely, vastaajaa Osallistuin luennoille, n= En juuri lainkaan Noin puoleen Jokaiselle tai lähes jokaiselle

Lisätiedot

2015 Loviisalainen sterstjernan Pa P kettijahti Österstjerna www.osterstjernan.fi Ö2STERSTJERNAN V00 UOTTA 18 ÅR 14 2014

2015 Loviisalainen sterstjernan Pa P kettijahti Österstjerna www.osterstjernan.fi Ö2STERSTJERNAN V00 UOTTA 18 ÅR 14 2014 Loviisalainen 2015 Österstjernan Pakettijahti www.osterstjernan.fi 200 ÖSTERSTJERNAN VUOTTA ÅR 1814 2014 Purjehdukset 2015 TILAUSPURJEHDUKSET Tilauspurjehduksilla alus miehistöineen on tilaajan käytössä

Lisätiedot

SEUROISSA SUKELLETTIIN!

SEUROISSA SUKELLETTIIN! Kuva: Sanna Ikonen Norppaposti 3/2011 SEUROISSA SUKELLETTIIN! Ahti kävi tapaamassa mm. Espoon Dyykkareiden norppia 1 TIUKKA PAIKKA VOI LUODA UUTTA Kun kevään odotettua Norpparallia ei järjestetty, oli

Lisätiedot

Tälle vuodelle on jälleen suunnitteilla uusia kujeita. Laitathan tämän viestin päivämäärät kalenteriisi jo nyt.

Tälle vuodelle on jälleen suunnitteilla uusia kujeita. Laitathan tämän viestin päivämäärät kalenteriisi jo nyt. TIEDOTE 2-2019 1 (5) Kevätterveiset Sukeltajakillan hallitukselta! Vuosi 2019 on jo pitkällä ja maaliskuussa Meriturvassa vierailun yhteydessä pidetyssä vuosikokouksessa valittu uusi hallitus on aloittanut

Lisätiedot

Puumalan saaristoreitti Menestystarina 2017

Puumalan saaristoreitti Menestystarina 2017 Puumalan saaristoreitti Menestystarina 2017 Riitta Viialainen, Nestorinranta 15.11.2017 Puumalan saaristoreitti 300 km Helsingistä 260 km Pietarista Aikataulu, hinnat, kapasiteetti, matka-aika Klo 14

Lisätiedot

TERVETULOA SUKELTAJALIITON KEVÄTKOKOUSSEMINAARIIN!

TERVETULOA SUKELTAJALIITON KEVÄTKOKOUSSEMINAARIIN! KOKOUSKUTSU 28.3.2008 TERVETULOA SUKELTAJALIITON KEVÄTKOKOUSSEMINAARIIN! Aika: 19.4.2008 klo 11.00 Paikka: Holiday Club Tampereen Kylpylä Sarka-kokoustila Lapinniemenranta 12, Tampere Valtakirjojen tarkastus

Lisätiedot

CMAS Wreck Diver Level 1

CMAS Wreck Diver Level 1 CMAS International Diver Training Standards and Procedures Manual CMAS Wreck Diver Level 1 Hylkysukelluskurssi, taso 1 Suomenkielinen järjestämisohje Sukeltajaliitto ry, 17.10.2018 Sisällys 1. Järjestämisohje...

Lisätiedot

Kiltauutiset 3/2015. Kaartin Jääkärirykmentin Kilta

Kiltauutiset 3/2015. Kaartin Jääkärirykmentin Kilta Kiltauutiset 3/2015 Kaartin Jääkärirykmentin Kilta Kutsumme jäsenet Kaartin Jääkärirykmentin killan sääntömääräiseen syyskokoukseen 14.11.2015 klo 11.00 Santahaminaan Perinnetalolle. Tervetuloa Hallitus

Lisätiedot

Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 5/2015

Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 5/2015 Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 5/2015 PUHEENJOHTAJALTA Tervehdys Simppu, Siivo hylky on ollut muutaman vuoden ajan yleisesti sukeltajien tiedossa. Myös Simput ovat sukeltaneet hylyllä useampaan kertaan

Lisätiedot