Päärakennus C. Rakennuksen käyttäjäopas

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Päärakennus C. Rakennuksen käyttäjäopas"

Transkriptio

1 Päärakennus C Rakennuksen käyttäjäopas Päivitetty Oppaaseen liittyvät kommentit pyydetään toimittamaan osoitteisiin: ext-mikko.suutari@sykoy.fi, timo.e.piispanen@jyu.fi ja heli.vertamo@jyu.fi

2 / 11 Päivitysluettelo: pvm kohta selite

3 / 11 SISÄLLYS 1 JOHDANTO KOHTEEN ESITTELY Rakennuksen suojelu ja rakennushistoria Tilavaraukset Sisäänkäynnit Taukotilat Yleisö wc:t, pukuhuoneet ja peseytymistilat Hissit Tupakointi Pysäköinti ja liikenne RAKENNUKSEN PALVELUT Vahtimestarit Ravintolapalvelut Toimistotarvikkeet Siivouspalvelut Vartiointipalvelut Avainpalvelu Vikailmoitukset Kiinteistönhoitopalvelut HÄTÄTILANTEET JA PELASTUSSUUNNITELMA YMPÄRISTÖ JA ENERGIA Lämmitys ja jäähdytys Ilmastointi Sähkönkulutus ja valaistus Rakennuksen jätehuolto TILAN KÄYTTÖ Tilojen siivottavuus Tilojen kalustus Kunnostus- ja muutostyöt Opastus ja mainostus Koulutus... 11

4 / 11 Rakennuksen käyttäjäopas 1 JOHDANTO Tämä rakennuksen käyttöopas on laadittu opastamaan Päärakennuksen C henkilöstöä rakennuksen jokapäiväisessä toiminnassa. Oppaan tarkoituksena on lisätä käyttäjien tietoisuutta rakennuksen ominaisuuksista, tilojen käytöstä sekä ekotehokkaasta toimintamallista, mikä alentaa rakennuksen käyttökustannuksia sekä ympäristöhaittoja. Rakennukseen on suoritettu vuosien aikana sisäilmakorjaus perustuen kohteella suoritettuihin tutkimuksiin ja selvityksiin sekä niissä havaittujen puutteiden poistamiseen. Korjausten tavoitteena on ollut toiminnallisesti ja teknisesti sekä sisäilmastoltaan terveellinen rakennus käyttäjien tarpeisiin, kuitenkin kohteen suojeluvaatimukset huomioiden. Rakennuksen omistaa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy, 2 KOHTEEN ESITTELY C-rakennus sijaitsee Seminaarinmäellä Jyväskylän keskustan välittömässä läheisyydessä. Rakennuksen katuosoite on Seminaarinkatu 15, C-rakennus, Jyväskylä. Rakennus on jaettu kolmeen osaan, jotka ovat: Juhlasali, hallinto ja kirjasto. Kaikille osille on sijoitettu tauko- ja sosiaalitiloja. Juhlasali-osassa sijaitsee eteishalli, vaatesäilytys, ravintola, yleisö-wc:t sekä salit C1 ja C2. Hallinto-osassa sijaitsee aula, toimisto-, ja opetustiloja, arkistotiloja, kollegiohuone (C3) sekä salit C4 ja C5. Kirjasto-osalla sijaitsee kirjasto ja kirjaamo, opiskelijoiden ryhmätyötiloja sekä toimistotiloja.

5 2.1 Rakennuksen suojelu ja rakennushistoria / 11 Jyväskylän yliopiston kampus ja päärakennus sen kruununa, ovat Alvar Aallon punatiilikauden merkittävimpiä töitä. Päärakennus on valmistunut vuonna Luentosalien ja laboratorioiden sekä muiden opetus- ja tutkimustilojen lisäksi rakennukseen sijoittuivat korkeakoulun hallintotilat, opettajien kokoustilat sekä juhlasali ja kahvio. Arkkitehtonisesti rakennus on jäsennelty juhlasaliosaan, opetus- ja hallintosiipeen sekä näitä yhdistävään ja erottavaan läpikulkuhalliin. Päärakennukseen välittömästi liittyvä Aalto-kirjasto täydentää kokonaisuuden. Päärakennuksen tiloihin on luonnonläheisillä materiaaleilla luotu vahva tunnelma. Tilat viimeisteltiin harkitusti suunnitelluin ja valituin kalustein ja valaisimin, jotka vahvistivat tilojen voimakasta henkeä. Päärakennus on säilyttänyt omaleimaisen perusolemuksensa huolimatta tehdyistä muutoksista. Rakennus on suojeltu osana Jyväskylän yliopiston Seminaarimäen rakennuskokonaisuutta valtioneuvoston päätöksellä nro 14/561/92, kohde 009, Suojeluluokka s1: "rakennus suojellaan kokonaan" (Asetus valtion omistamien kiinteistöjen suojelusta 480/85). Vuonna 2009 tuli voimaan Laki Rakennusperinnön Suojelusta. Nykyiset suojelupäätökset ovat voimassa, kunnes rakennusten suojelu on ratkaistu uuden lain perusteella. 2.2 Tilavaraukset Tilojen varaukset ja ohjeet varausten tekoon yliopiston verkkosivuilla osoitteessa: Sisäänkäynnit Rakennuksen pääovi sijaitsee Seminaarinkadun puolella Aaltoaukiolla. Pääovea käyttävät rakennuksessa työskentelevät sekä siellä vierailevat henkilöt. Aaltoaukiolta katsoen pääoven oikealla puolella on hallinto-osan ja kirjaston käyntiovet, jotka ovat niin ikään henkilökunnan ja vieraiden käytössä. 2.4 Taukotilat Hallinto-osan 2. kerroksessa on oma taukotila ja rakennuksen muiden käyttäjien käytössä on kaksi taukotilaa tiloissa 131 ja Yleisö wc:t, pukuhuoneet ja peseytymistilat Yleisö-wc-tilat sijaitsevat juhlasalin ja hallinnon ensimmäisessä kerroksessa. Inva-WC löytyy juhlasalin eteisaulasta ja hallinnon 1. kerroksen käytävältä. Kerroksissa wc-tilat on tarkoitettu pääasiallisesti henkilökunnan käyttöön. Hallinnon ja juhlasalin 1. kerroksessa sijaitsevien henkilökunnan käyttöön tarkoitettujen pukuhuoneiden yhteydessä on peseytymistilat.

6 / Hissit Rakennuksen hallinto-osan aulassa on liikuntaesteisten käyttöön tarkoitettu hissi, joka liikkuu 1. kerroksen ja salin C1 välillä. Hallinto-osan käytävällä on hissi, joka liikkuu pohjakerroksen ja 4. kerroksen välillä. Kirjasto-osalla on liikuntaesteisten hissi sisääntulokerroksen ja kirjastosalin välillä. Hallinto-osan aulasta pääsee hallinnon 1. kerrokseen porrashissillä. 2.7 Tupakointi Jyväskylän yliopisto on savuton kampus, joten sisätiloissa ei ole tupakointitiloja. Ulkotiloissa tupakointi on sallittua vain sille osoitetuilla paikoilla. 2.8 Pysäköinti ja liikenne Pysäköinti Rakennuksen edustalla on muutama lyhytaikaiseen pysäköintiin osoitettu parkkipaikka. Pysäköintipaikat kartalla löytyvät osoitteesta: Bussit Paikallisbussiliikenteen vuoroja menee Voionmaankadun, Minna Canthinkadun ja Keskussairaalantien pysäkeiltä muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Aikataulut ja reitit löytyvät osoitteesta: Taksit ja saattoliikenne Taksien ja esim. liikuntaesteisten saattoliikennereitti on pääoven edustalle.

7 / 11 3 RAKENNUKSEN PALVELUT 3.1 Vahtimestarit Vahtimestarien yhteystiedot löytyvät osoitteesta: Ravintolapalvelut Juhlasali-osan 1. kerroksessa toimii kahvio Belvedere. Kahvion aukioloajat ovat tarkastettavissa osoitteesta: Toimistotarvikkeet Rakennuksesta löytyy toimistotarvikevarasto tilasta Siivouspalvelut Siivouspalveluista vastaa Jyväskylän yliopiston siivouspalvelut. Pintojen siivouksen tasossa noudatetaan Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n siivousohjetta ja Jyväskylän yliopiston vaatimustasoa. Siivouksen yhteystiedot osoitteessa: Vartiointipalvelut Kiinteistö ja sen ympäristö ovat Jyväskylän yliopiston vartiointipalvelujen piirissä. 3.6 Avainpalvelu Yliopiston avaintenhallintaa hoitaa Palvelupiste Clavis. Lisätiedot osoitteesta: Vikailmoitukset Vikailmoitukset tehdään yliopiston internetsivujen UNO => Facility Info kautta. Vikailmoitusten tekoa varten on seuraavat ohjeet: Kaikkien korjaustoimenpiteiden ilmoitukset tulee tehdä huoltokirjan kautta. Myös kiireisesti esim. puhelimitse tehdyt ilmoitukset tulee viedä jälkikäteen FI-järjestelmään. 3.8 Kiinteistönhoitopalvelut Rakennuksen kiinteistöhuollosta ja teknisestä huollosta vastaa Are Oy ja ulkoaluehuollosta Total Kiinteistöpalvelut Oy.

8 / 11 Normaalin työajan ulkopuolella kiinteistöhuollon yhteystiedot ovat seuraavat: Kiinteistöpalvelut asiakaspalvelukeskus Puh asiakaspalvelukeskus@are.fi Klo 16 8 välillä puhelu ohjautuu päivystykseen, jossa hoidetaan välitöntä toimintaa edellyttävät vikatilanteet. 4 HÄTÄTILANTEET JA PELASTUSSUUNNITELMA Kiinteistöön on laadittu pelastussuunnitelma, joka on luettavissa yliopiston intranetissä (UNO). Talon vakituisen käyttäjän on hyvä tuntea pelastussuunnitelman sisältö, jotta he voivat hätätilanteissa opastaa myös kiinteistön satunaisia käyttäjiä. Paloilmoittimen kuukausikokeilu tehdään jokaisen kuukauden ensimmäisen täyden viikon aikana, jolloin testataan myös palokellojen toiminta. Palokellot soivat vain hetken, oikeassa palotilanteessa kellot soivat niin pitkään, kunnes palokunta saapuu ja heidän toimestaan kellot vaiennetaan. Evakuointiharjoituksia järjestetään käyttäjän työjärjestyksen mukaan. Rakennuksen ensiapuvälineet on sijoitettu aulatiloihin sekä käytäville. 5 YMPÄRISTÖ JA ENERGIA Rakennuksen korjauksen LVI-suunnittelun tärkeimpänä tavoitteena ja järjestelmävalintojen lähtökohtana ovat olleet elinkaariedullisuus, energiatehokkuus ja ympäristöystävällisyys. 5.1 Lämmitys ja jäähdytys Toimistojen osalla lämmitys tapahtuu ulkoseinillä sijaitsevilla, vesikiertoisilla lämpöpattereilla. Rakennuksen talotekniikka noudattaa sisäilmaluokituksen luokkaa S2, jonka mukaan huonelämpötilaa pidetään normaalina, jos se vaihtelee välillä C, kun ulkolämpötila on maksimissaan 10 C (24h keskiarvo). Kesähelteillä, kun ulkolämpötila (24h keskiarvo) on 20 C, sisälämpötilan sallittu maksimiarvo on 27 C. Sallimalla näin sisäilman suurempi lämpötila kuumimpaan vuodenaikaan saavutetaan jäähdytyksessä energiansäästöä. Mikäli huonelämpötilat jatkuvasti ovat edellä mainittujen rajojen ulkopuolella (mittaus pöytätason korkeudelta eikä aivan ulkoseinän vierestä), on käyttäjän otettava yhteyttä kiinteistönhuoltoon Facility Infon kautta. Lämmönsäätö C-rakennuksessa ei ole käyttäjän asetettavia lämmönsäätimiä, vaan kiinteistönhoito säätää lämpötilaa palvelupyyntöjen perusteella. Rakennuksen lämmönsäädössä on huomioitava kohteen suojelusta johtuvat erityispiirteet.

9 / Ilmastointi Rakennus on varustettu koneellisella tulo- ja poistoilmanvaihdolla. Sisäilmakorjauksen yhteydessä osa kiinteistön ilmanvaihtokoneista on uusittu ja niiden määrää on lisätty. Tuloilma suodatetaan hyvin ja ilmanvaihtolaitoksen puhtauteen on kiinnitetty erityistä huomioita. Sisäilmastoluokituksen 2008 mukaan luokan S2 ilman laadullisena tavoitearvona on, että sisäilman hiilidioksidipitoisuus pysyy 90% käyttöajasta alle 900 ppm arvossa. Mikäli tilan ilma toistuvasti tuntuu tunkkaiselta, on käyttäjän otettava yhteyttä kiinteistönhuoltoon Facility Infon kautta. Työhuoneiden ovien auki pidolla on vain vähäinen vaikutus ilmanvaihtoon, muut ovet on varustettu oven sulkijoilla. Ikkunoita ei ole tarkoitettu tuuletuskäyttöön. Tuloilmaa jäähdytetään kesäaikaan. Ilmanvaihto hallinto-osalla Ilmanvaihto toimii 100 % teholla ma-su klo ja muuna aikana 50 % teholla. Klo jälkeen ilmanvaihtoa saa tehostettua seuraavissa hallinto-osan tiloissa lisäaikakytkimillä: 219 Kollegiohuone C3 311 Luentosali C4 324 Luentosali C5 411 Opetustila 418 Opetustila Kellot toimivat vääntämällä kellosta haluttu lisäaika 0-6 h. Kuva hallinto-osan ilmanvaihdon lisäaikakellosta Ilmanvaihto kirjasto-osalla Ilmanvaihto toimii 100 % teholla ma-su klo ja muuna aikana 50 % teholla. Muuna aikana ei ole erillistä tehostusta. Ilmanvaihto juhlasaleissa

10 / 11 Juhlasalien ilmanvaihtoa ohjataan % teholle automaattisesti ilmanlaadun mukaan. Vahtimestari saa tarvittaessa ohjattua erikseen ylä- tai alasalin ilmanvaihdon 100 % teholle. Ilmanvaihto aulassa Ilmanvaihto toimii 100 % teholla ma-su klo ja muuna aikana 50 % teholla. Muuna aikana vahtimestari saa tarvittaessa ohjattua ilmanvaihdon 100 % teholle. Ilmanvaihto kahviossa / kahvion keittiössä sekä sosiaalitiloissa Ilmanvaihto toimii 100 % teholla ma-su klo ja muuna aikana 50 % teholla. Muuna aikana ilmanvaihdon saa ohjattua 100 % teholle lisäaikapainikkeesta. Lisäaikapainikkeet löytyvät seuraavista tiloista: 171 Taukohuone, painike ohjaa näyttämön alapuolisten sosiaalitilojen ilmanvaihtoa 179 Emäntä, painike ohjaa kahvion ja keittiön ilmanvaihtoa Lisäaikapainike toimii painamalla keskellä olevaa painiketta, kunnes halutun lisäajan kohdalla palaa valo. Kuva juhlasaliosan lisäaikapainikkeesta 5.3 Sähkönkulutus ja valaistus Kaikkien tilojen valaisimet toimivat käsikytkimin, eikä niissä ole normaaleissa toimistohuoneissa valaistustason säätöä. Useissa tiloissa on alkuperäisiä, suojeltuja valaisimia.

11 / 11 6 RAKENNUKSEN JÄTEHUOLTO Jätteet on lajiteltava lajikkeittain. Lajitteluohjeet intranetissä osoitteessa: Jätteen määrän vähentämiseen käyttäjä voi vaikuttaa kierrättämällä materiaaleja ja tilaamalla tuotteita tarpeenmukaisissa määrin pakattuina. Paperijätteen määrän syntyyn voidaan vaikuttaa hyödyntämällä sähköisiä näyttölaitteita mahdollisimman paljon ja välttämällä tulosteiden käyttöä. Mahdollisten erikoisjätteiden osalta tulee jätteen aiheuttajan huolehtia materiaalikohtaisesti asianmukaisesta ja turvallisesta jätteen hävittämisestä. 7 TILAN KÄYTTÖ 7.1 Tilojen siivottavuus Tilojen käyttäjien tulee säilyttää ja varastoida tavaraa vain sovituissa paikoissa, jotta siivoustoimet eivät vaikeudu lattioilla ja väärissä paikoissa olevien tavaroiden vuoksi, ettei pöly pääsisi kertymään tiloihin. Lattiat on syytä pitää vapaana tavaroista. Siivouspalvelu siivoaa vain vapaita tasopintoja, eikä siirtele tasopinnoilla olevia esineitä tai papereita. 7.2 Tilojen kalustus Tilan kalustuksessa on huomioitava huomioida, että kalusteet eivät saa estää taloteknisten järjestelmien toimintaa. Ilmanvaihtokanavien venttiilien edustat ja pelastustiet on pidettävä avoinna. Käyttäjä ei saa omatoimisesti siirtää kalusteita, kuten työpöytiä ja kaappeja. Tilajärjestelyiden muutoksia varten on tehtävä palvelupyyntö Facility Infossa. Tilojen käyttäjämäärän tai käyttötarkoituksen muuttuessa tulee varmistaa, että tilassa on uuden käytön edellyttämä riittävä ilmanvaihto. 7.3 Kunnostus- ja muutostyöt Kunnostus- ja muutostyöt tiloissa edellyttävät kiinteistön omistajan lupaa. 7.4 Opastus ja mainostus Kaikki teippaukset, valomainokset sekä kaikki ulkopuoliset mainokset kuten A-kyltit on hyväksytettävä etukäteen Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:llä. Tarkemmat lisätiedot ovat saatavissa kampusmanagerilta. Em. opasteiden tai mainoksien kiinnittämisessä on huomioitava myös kohteen suojelun vaatimukset.

12 / Koulutus Kiinteistön laitteista on annettu käyttökoulutus henkilöstön edustajille, mm. vahtimestareille. Koulutettujen henkilöiden tehtävänä on tarvittaessa opastaa muita talon käyttäjiä järjestelmien ja laitteiden toimintaan.

Sipusaaren seurakuntakoti

Sipusaaren seurakuntakoti Kesäkuu 2017 Sipusaaren seurakuntakoti Käyntiosoite: Sipusaarentie 31, 11120 Riihimäki Seurakuntakoti valmistui vuonna 1970. Rakennuksen suunnittelijana oli rakennusmestari Urho Lehtonen. Seurakuntakoti

Lisätiedot

Uloskäytävät ja lukitukset

Uloskäytävät ja lukitukset 2014 Uloskäytävät ja lukitukset Päijät-Hämeen pelastuslaitos 25.11.2014 Sisältö 1. Yleistä... 2 2. Uloskäytävien vähimmäisleveys... 2 3. Kulkureitin pituus... 3 4. Uloskäytävien merkitseminen ja valaiseminen...

Lisätiedot

KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU

KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU SISÄOLOSUHDEMITTAUKSET 2.2 116 / KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU, SISÄOLOSUHDEMITTAUKSET Mittaus toteutettiin 2.2 116 välisenä aikana. Mittaukset toteutettiin Are Oy:n langattomalla

Lisätiedot

Lämpöolosuhteiden ja ilmanvaihdon uudet suunnitteluarvot

Lämpöolosuhteiden ja ilmanvaihdon uudet suunnitteluarvot Lämpöolosuhteiden ja ilmanvaihdon uudet suunnitteluarvot Jorma Säteri. Metropolia Ammattikorkeakoulu Sisäilmastoluokitus 2018 Vapaaehtoinen työkalu tavoitteiden asettamiseen S1 Yksilöllinen sisäilmasto

Lisätiedot

Mecoren casetapaukset: Päiväkoti Saana Vartiokylän yläaste. Kestävän korjausrakentamisen tutkimusseminaari 20.4.2012 Riikka Holopainen, VTT

Mecoren casetapaukset: Päiväkoti Saana Vartiokylän yläaste. Kestävän korjausrakentamisen tutkimusseminaari 20.4.2012 Riikka Holopainen, VTT Mecoren casetapaukset: Päiväkoti Saana Vartiokylän yläaste Kestävän korjausrakentamisen tutkimusseminaari 20.4.2012 Riikka Holopainen, VTT 2 Case-tapaus: Päiväkoti Saana Lpk Saana, rakennusvuosi 1963,

Lisätiedot

Sisäilman laatu ja mahdollisuudet

Sisäilman laatu ja mahdollisuudet Sisäilman laatu ja mahdollisuudet DI Jorma Säteri. Metropolia ammattikorkeakoulu Energiatehokas sisäilmasto Terveellinen, viihtyisä ja tuottava käyttäjien toiveiden mukainen Tarpeenmukainen Oikein säädetty

Lisätiedot

VUORIKATU 20. Kaisaniemen klassikko

VUORIKATU 20. Kaisaniemen klassikko SUOJAISAT TILAT SOPIVASSA PAIKASSA Monien yritysten sekä yliopiston ja poliisihallinnon tiloina toiminut Vuorikatu 20:n kiinteistö lukeutuu Helsingin keskustan klassikko-osoitteisiin. Kaisaniemessä Vuorikadun

Lisätiedot

VUORIKATU 20. Kaisaniemen klassikko

VUORIKATU 20. Kaisaniemen klassikko SUOJAISAT TILAT SOPIVASSA PAIKASSA Monien yritysten sekä yliopiston ja poliisihallinnon tiloina toiminut Vuorikatu 20:n kiinteistö lukeutuu Helsingin keskustan klassikko-osoitteisiin. Kaisaniemessä Vuorikadun

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C Kunta: Kuopio Päivämäärä: 4.1.2017 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opiskelijankatu 3

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opiskelijankatu 3 esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opiskelijankatu 3 Kunta: Varkaus Päivämäärä: 13.12.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

Sisäilmainfo Jyväskylän yliopiston henkilökunnalle ja opiskelijoille

Sisäilmainfo Jyväskylän yliopiston henkilökunnalle ja opiskelijoille Sisäilmainfo Jyväskylän yliopiston henkilökunnalle ja opiskelijoille 20.3.2017 Tilaisuuden avaus ja yliopiston puheenvuoro, Heli Vertamo, tilapalveluinsinööri, Jyväskylän yliopisto Suomen Yliopistokiinteistöt

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2 esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2 Kunta: Kuopio Päivämäärä: 24.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen

Lisätiedot

ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE

ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE KIINTEISTÖN ENERGIA- TEHOKKUUTTA LUODAAN JOKA PÄIVÄ Kiinteistöjen tehokas energiankäyttö on fiksua paitsi ympäristön kannalta, myös taloudellisesta

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Haukisaarentie 2

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Haukisaarentie 2 esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Haukisaarentie 2 Kunta: Iisalmi Päivämäärä: 9.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

436,0 m ,5 m2. 220,0 m2. 602,5 m2. 53 m2 PRH E PRH D PRH F WC WC WC WC TAUKOTILA TUOTANTOTILA TYÖNJOHTO TUOTANTOTILA TUOTANTOTILA TUOTANTOTILA

436,0 m ,5 m2. 220,0 m2. 602,5 m2. 53 m2 PRH E PRH D PRH F WC WC WC WC TAUKOTILA TUOTANTOTILA TYÖNJOHTO TUOTANTOTILA TUOTANTOTILA TUOTANTOTILA Vuokrattavat tilat 3. krs O12 PRH F PRH E PRH D 436,0 m2 1. 3. 1 021,5 m2 4. KONE 2. 308 2 21 m PRH C PRH B PRH A 306 15m 2 KK AULA 20,0 m2 VARASTO MAISEMATOIMISTO 53 m2 NEUVOTTELU- NEUVOTTELU- NEUVOTTELU-

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYSSELVITYS

ESTEETTÖMYYSSELVITYS esteettömyysselvitys s. 1 / 7 (Mahdollinen kuva kohteesta) ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: _ Kunta: Päivämäärä: esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen nimi: Postinro ja

Lisätiedot

Kampusareena. Rakennuksen käyttäjäopas. Päivitetty 24.8.2015

Kampusareena. Rakennuksen käyttäjäopas. Päivitetty 24.8.2015 Kampusareena Rakennuksen käyttäjäopas Päivitetty 24.8.2015 24.8.2015 1 / 15 Sisällys 1 JOHDANTO... 2 2 KOHTEEN ESITTELY... 2 2.1 Rakennuksen aukioloajat... 2 2.2 Neuvotteluhuoneet ja auditorio... 2 2.3

Lisätiedot

Kampusareena. Rakennuksen käyttäjäopas. Päivitetty 27.10.2015

Kampusareena. Rakennuksen käyttäjäopas. Päivitetty 27.10.2015 Kampusareena Rakennuksen käyttäjäopas Päivitetty 27.10.2015 27.10.2015 1 / 13 Sisällys 1 JOHDANTO...2 2 KOHTEEN ESITTELY...2 2.1 Rakennuksen aukioloajat...2 2.2 Neuvotteluhuoneet ja auditorio...2 2.3 Kirjasto...3

Lisätiedot

Uusi sisäilmastoluokitus ja uudet ilmanvaihdon mitoitusoppaat

Uusi sisäilmastoluokitus ja uudet ilmanvaihdon mitoitusoppaat Uusi sisäilmastoluokitus ja uudet ilmanvaihdon mitoitusoppaat Jorma Säteri. Metropolia Ammattikorkeakoulu Muutosten vuosi 2018 Ympäristöministeriön asetukset Sisäilmasto ja ilmanvaihto (1009/2017) Uuden

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj Kunta: Kuopio Päivämäärä: 2.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

Sisäilma-asiat FinZEB-hankkeessa

Sisäilma-asiat FinZEB-hankkeessa Sisäilma-asiat FinZEB-hankkeessa Seminaari 05.02.2015 Lassi Loisa 1 Hankkeessa esillä olleet sisäilmastoasiat Rakentamismääräysten edellyttämä huonelämpötilojen hallinta asuinrakennusten sisälämpötilan

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Konalaterra

Kiinteistö Oy Konalaterra Kiinteistö Oy Konalaterra Vuokrattavien tilojen esittely Tammikuu 2019 Kiinteistö Oy Konalaterra Konalantie 47, Konala, 00390 Helsinki Sijainti: Kiinteistö sijaitsee Konalassa, lähellä Vihdintietä. Kulkuyhteydet

Lisätiedot

Sisäilmastoluokituksen päivitys 2017 luonnos

Sisäilmastoluokituksen päivitys 2017 luonnos Sisäilmastoluokituksen päivitys 2017 luonnos 15.3.2017 Jorma Säteri ja Mervi Ahola. Laatua kolmessa luokassa S1 Yksilöllinen sisäilmasto Periaatteena S2+lämpöolojen yksilöllinen hallinta S2 Hyvä sisäilmasto

Lisätiedot

ESPOON SUURIN TOIMISTORAKENNUS

ESPOON SUURIN TOIMISTORAKENNUS 1 Kiinteistö M² ESPOON SUURIN TOIMISTORAKENNUS PK²:n suuri rakennusala on onnistuneesti sijoitettu julkisivultaan ja massoittelultaan puutarhakaupungin mittakaavaan. Maanpäälliset kuusi kerrosta on jaettu

Lisätiedot

MYYDÄÄN NURMEKSEN VIRASTOTALO

MYYDÄÄN NURMEKSEN VIRASTOTALO MYYDÄÄN NURMEKSEN VIRASTOTALO KIRKKOKATU 14 NURMES MYYNTIKOHDE Kiinteistö 541-111-142-2 sekä sillä sijaitsevat kolme virastotalorakennusta osoitteessa Kirkkokatu 14, 75500 Nurmes. SIJAINTI Kiinteistö sijaitsee

Lisätiedot

Palvelukuvaus 1/7 27.11.2012

Palvelukuvaus 1/7 27.11.2012 Palvelukuvaus 1/7 PALVELUKUVAUS Seminaarin koulu Seminaarinkatu 2 Ylläpitosiivous Tuulikaapit Lasipinnoilta tahrojen pyyhintä Oven kahvojen pyyhintä Mattojen imurointi Lattian nihkeä / kosteapyyhintä,(kura-aikoina

Lisätiedot

TSTO 21.5 m 2 PRH C. 306 TSTO 15m 2 VARASTO NEUVOTTELU- HUONE NEUVOTTELU- HUONE WC KK TSTO AULA TSTO TSTO TS TSTO TSTO TSTO TSTO TSTO 14.

TSTO 21.5 m 2 PRH C. 306 TSTO 15m 2 VARASTO NEUVOTTELU- HUONE NEUVOTTELU- HUONE WC KK TSTO AULA TSTO TSTO TS TSTO TSTO TSTO TSTO TSTO 14. 308 21 m 2 PRH C 306 15m 2 VARASTO KK AULA 312 21.5 m 2 313 14.5 m2 TS O12 Vuokrattavat tilat 3. krs PRH F PRH E 2. PRH D 621,5 m 2 1. 4. 1 021,5 m 2 231,0 m 2 KONE 3. 308 21 m 2 PRH C PRH B PRH A 306

Lisätiedot

TYÖMAAN TAPAHTUMIA A-osan vanhan puolen 1.krs:n sisäilmakorjaus on valmis ja tilat ovat käytössä.

TYÖMAAN TAPAHTUMIA A-osan vanhan puolen 1.krs:n sisäilmakorjaus on valmis ja tilat ovat käytössä. Lapin yliopisto, Sisäilma- ja vuosikorjaukset TYÖMAATIEDOTE VKO 02/ 2015 A-osa A-osan vanhan puolen 1.krs:n sisäilmakorjaus on valmis ja tilat ovat käytössä. Kulkujärjestelyjä ei ole A-osalla ei ole alkavia

Lisätiedot

MYYNTIESITE MAHDOLLISUUKSIEN KIINTEISTÖ HYVÄLLÄ SIJAINNILLA - PUINNINTIE 2

MYYNTIESITE MAHDOLLISUUKSIEN KIINTEISTÖ HYVÄLLÄ SIJAINNILLA - PUINNINTIE 2 MYYNTIESITE 7.4.2017 MAHDOLLISUUKSIEN KIINTEISTÖ HYVÄLLÄ SIJAINNILLA - PUINNINTIE 2 Yleistä Kiinteistö Oy Porin Ammattiopiston hallitus on päättänyt laittaa myyntiin Puinnintie 2 osoitteessa sijaitsevan

Lisätiedot

14.4.2014 Ranen esitys. Antero Mäkinen Ekokumppanit Oy

14.4.2014 Ranen esitys. Antero Mäkinen Ekokumppanit Oy 14.4.2014 Ranen esitys Antero Mäkinen Ekokumppanit Oy Energiatehokas korjausrakentaminen Tavoitteena pienentää olemassa olevien rakennusten energiankulutusta Energiatehokkuusvaatimuksilla on vaikutusta

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Konalaterra. Sijainti: Palvelut: Malminkartano. Pakila. Konala. Oulunkylä. Pitäjänmäki Haaga. Käpylä. Huopalahti.

Kiinteistö Oy Konalaterra. Sijainti: Palvelut: Malminkartano. Pakila. Konala. Oulunkylä. Pitäjänmäki Haaga. Käpylä. Huopalahti. KKOY onalaterra Malminkartano Pakila Konala Oulunkylä Pitäjänmäki Haaga Kiinteistö Oy Konalaterra Huopalahti Käpylä Kumpula Konalantie 47, Konala, 00390 Helsinki Sijainti: Munkkiniemi Pasila Kiinteistö

Lisätiedot

Ilmanvaihdon tarkastus

Ilmanvaihdon tarkastus Karhuvuorentie 1, 48300 Kotka Tarkastuspäivä 23.5.2016 Sivu 2 / 7 1. ESIPUHE Tämä ilmanvaihdon tarkastusraportti on tehty Raksystems Insinööritoimisto Oy:n toimesta kiinteistössä tehdyn tarkastuksen perusteella.

Lisätiedot

OAMK. Kiviharjun kampus. 27.5.2015 Versio 1.0 Työpohja: Kiviharju_opasteet 0.3.ai. Haaransuonkuja 2, 90240 OULU www.mainoskeskus.

OAMK. Kiviharjun kampus. 27.5.2015 Versio 1.0 Työpohja: Kiviharju_opasteet 0.3.ai. Haaransuonkuja 2, 90240 OULU www.mainoskeskus. OAMK Kiviharjun kamus 27.5.205 Versio.0 Työohja: Kiviharju_oasteet 0.3.ai Puh. (08) 85 3600 2 Ulkooasteet Puh. (08) 85 3600 3 Kiviharjun kamus Ulkooasteet Ovioasteet Oastemalli: Tarraoaste 400 x 400 Ulkoovien

Lisätiedot

KANGASALAN TOIMIPISTE

KANGASALAN TOIMIPISTE KANGASALAN TOIMIPISTE Sijainti: Toiminnot: Sahalahdentie 22, 36270 Kangasala Elintarvikealan perustutkinto Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto Kone- ja metallialan perustutkinto Matkailualan

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma opetustilasta. Vanosen rantamaja

Pelastussuunnitelma opetustilasta. Vanosen rantamaja Pelastussuunnitelma opetustilasta Vanosen rantamaja Osoite: Suolahdentie 51,52850 HALMENIEMI Yleinen hätänumero: 112 Pelastussuunnitelma päivitetty 23.3.2017 Osoite Suolahdentie 51,52850 HALMENIEMI Opetustilan

Lisätiedot

tehopinta-ala 140 m2 (20x7=140)

tehopinta-ala 140 m2 (20x7=140) RT 12-11055 KH X0-00494 LVI 00-10483 SIT 12-610082 Hyötyala-käsitettä käytetään rakennushankkeissa, joissa tilan tarve hankesuunnitelmassa kirjataan tilaohjelmana. Hyötyala kuvaa tilaohjelmaan kuuluvien

Lisätiedot

Oulun kaupunki / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiatehokas kiinteistö. Pekka Karppanen

Oulun kaupunki / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiatehokas kiinteistö. Pekka Karppanen Oulun kaupunki / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiatehokas kiinteistö Pekka Karppanen Valaistus Valaisimien sammuttaminen Yleispätevä ohje valaisimien sammuttamisesta tiloissa on, että jos

Lisätiedot

Kara m 2 vapaata toimistotilaa. Kara Business Campus

Kara m 2 vapaata toimistotilaa. Kara Business Campus 2 6000 m 2 vapaata toimistotilaa LISÄTIEDOT Senaatin Notariaatti Oy Jukka Myyryläinen 0400 688 861 jukka.myyrylainen@senaatinnotariaatti.fi Rakennusvuosi 1997 Toimistotilaa 12 604 m 2 Vapaana ~6 000 m

Lisätiedot

LAAJUUS. LIIKUNTASALILAAJENNUKSEN JÄLKEEN Mitoitusoppilasmäärä (5)

LAAJUUS. LIIKUNTASALILAAJENNUKSEN JÄLKEEN Mitoitusoppilasmäärä (5) 1(5) SIPOONLAHDEN KOULUN LAAJENNUS JA MUUTOSTYÖT HANKESUUNNITELMAN LIITE 4, TILAOHJELMA Nykytilanne Mitoittava oppilasmäärä 475 oppilasta 1-9 koulu, 475 oppilasta, rehtori + n. 30 opettajaa 5 koulunkäynnin-/aamu-

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus osa 1 -Ekspertin tehtävä talossa. Keski-Suomen Energiatoimisto

Energiaeksperttikoulutus osa 1 -Ekspertin tehtävä talossa. Keski-Suomen Energiatoimisto Energiaeksperttikoulutus osa 1 -Ekspertin tehtävä talossa Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Miksi energiaeksperttejä? Energia yhä kalliimpaa ja ympäristövaikutuksia

Lisätiedot

Sisäilmastoluokitus 2008 tarpeenmukainen sisäilmasto

Sisäilmastoluokitus 2008 tarpeenmukainen sisäilmasto Sisäilmastoluokitus 2008 tarpeenmukainen sisäilmasto DI Jorma Säteri. Sisäilmasto ja energiatalous Tilat ja niiden sisäolosuhteet ovat rakennusten tärkein tavoite Sopivien sisäolosuhteiden luominen kuluttaa

Lisätiedot

SORVAAJANKATU 15, HELSINKI

SORVAAJANKATU 15, HELSINKI SORVAAJANKATU 15, HELSINKI Kiinteistö KOY Sorvaajanalue hallitsee vuokrasopimuksen nojalla 4386 m² suuruista vuokratonttia katuosoitteessa Sorvaajankatu 15. Tontilla sijaitsee vuonna 1991 rakennettu toimisto-

Lisätiedot

2 6000 m 2 vapaata toimistotilaa Rakennusvuosi 1997 Toimistotilaa 12 604 m 2 Vapaana ~6 000 m 2 Kerroksia 7 Tilojen kunto Sijaitsevat parkkitalossa P5, johon kulku yhdyskäytävän kautta. Vieraspaikat sijaitsevat

Lisätiedot

Sisäilmastoluokituksen päivitys 2017 luonnos

Sisäilmastoluokituksen päivitys 2017 luonnos Sisäilmastoluokituksen päivitys 2017 luonnos 30.5.2017 Jorma Säteri ja Mervi Ahola. Laatua kolmessa luokassa S1 Yksilöllinen sisäilmasto S2 Hyvä sisäilmasto S3 Tyydyttävä sisäilmasto määräysten edellyttämä

Lisätiedot

Tarpeenmukaisen ilmanvaihdon toiminta dataseurannan perusteella

Tarpeenmukaisen ilmanvaihdon toiminta dataseurannan perusteella Tarpeenmukaisen ilmanvaihdon toiminta dataseurannan perusteella Marianna Tuomainen Helsingin kaupunkiympäristön toimiala Rakennetun omaisuuden hallinta -palvelu Helsingin kohteet Kohde Rakennusvuosi Peruskorjaus

Lisätiedot

D2 ilmanvaihtomäärät. Helsingin kaupungin havaintoja ilmanvaihdon D2 ilmavirroista. Marianna Tuomainen

D2 ilmanvaihtomäärät. Helsingin kaupungin havaintoja ilmanvaihdon D2 ilmavirroista. Marianna Tuomainen D2 ilmanvaihtomäärät Helsingin kaupungin havaintoja ilmanvaihdon D2 ilmavirroista Marianna Tuomainen 9 ulkoilmavirrat Ympäristöministeriön asetus uuden rakennuksen sisäilmastosta ja ilmanvaihdosta (luonnos)

Lisätiedot

Iltapäivän teeman rajaus

Iltapäivän teeman rajaus 28.8.2019 klo 12-16 Iltapäivän teemat Iltapäivän teeman rajaus Vähähiilinen lämmitys Energiatehokkuus Energiatehokkuuden parannukset (ehdotukset) Energiatehokkuudeltaan heikoimmat rakennukset Korjatut

Lisätiedot

Case Sello: Kauppakeskuksen tehokkaat energiansäästöratkaisut. Marjo Kankaanranta, kauppakeskusjohtaja Kauppakeskus Sello 10.4.

Case Sello: Kauppakeskuksen tehokkaat energiansäästöratkaisut. Marjo Kankaanranta, kauppakeskusjohtaja Kauppakeskus Sello 10.4. Case Sello: Kauppakeskuksen tehokkaat energiansäästöratkaisut Marjo Kankaanranta, kauppakeskusjohtaja Kauppakeskus Sello 10.4.2014 Kauppakeskus Sello Asiakaskäynnit 2013 22,6 miljoonaa Kokonaismyynti 2013

Lisätiedot

Talotekniset ratkaisut sisäilman laadun hallinnan keinona. Markku Hyvärinen Vahanen Rakennusfysiikka Oy

Talotekniset ratkaisut sisäilman laadun hallinnan keinona. Markku Hyvärinen Vahanen Rakennusfysiikka Oy Talotekniset ratkaisut sisäilman laadun hallinnan keinona Markku Hyvärinen Vahanen Rakennusfysiikka Oy Talotekniikka Talotekniikka tuottaa kiinteistöissä ja tiloissa tapahtuville toiminnoille hallitut

Lisätiedot

Tilattavan siivouspalvelun kuvaus ja vähimmäisvaatimukset Liite 1

Tilattavan siivouspalvelun kuvaus ja vähimmäisvaatimukset Liite 1 Loimaan kaupunki Tilattavan siivouspalvelun kuvaus ja vähimmäisvaatimukset Liite 1 1.YHTEISKOULU, HIRVIKOSKEN YHTENÄISKOULU JA KESKUSKOULU Työkorkeus ylläpitosiivouksessa on ylettyvyyskorkeus, harvemmin

Lisätiedot

TURVALLISUUSKARTOITUS

TURVALLISUUSKARTOITUS TURVALLISUUSKARTOITUS Turvallisuusosan tarkastukset Vanajan kirkko Hautausmaantie, 13110, Hämeenlinna Raporttipäivä: 14.01.2014 Tarkastuspäivä: 28.10.2013 Muokkauspäivä: 12.06.2014 2 (14) Vanajan kirkko

Lisätiedot

KERROSTALOILMANVAIHTO 2019

KERROSTALOILMANVAIHTO 2019 KERROSTALOILMANVAIHTO 2019 VALLOX OY Loimaa Kokonaispinta-ala 13 400 m² Automaattiset levytyökeskukset 3 kpl Särmäysautomaatti CNC-ohjatut särmäyspuristimet Kaksi automaattista jauhemaalauslinjaa Loppukokoonpanolinjat

Lisätiedot

Robert Huberintie 2 Robert Huberintie 2, 01510, Vantaa

Robert Huberintie 2 Robert Huberintie 2, 01510, Vantaa Robert Huberintie 2 Robert Huberintie 2, 01510, Vantaa Toimisto, varasto ja liikekiinteistö Vantaan Aviapoliksessa. Toimisto-, varasto- ja liikekiinteistö sijaitsee Aviapoliksen ytimessä, kehä III:n ja

Lisätiedot

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ Pelimannin ala-aste ja päiväkoti ILMANVAIHDONSELVITYSTYÖ 4.6.2013 1(4) Pelimannin ala-aste ja päiväkoti Pelimannintie 16 Helsinki PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ 1. TEHTÄVÄ Tarkoituksena

Lisätiedot

KORJAUKSEN SUOJELU- ONNISTUNEEN SISÄILMA- EDELLYTYKSISTÄ KOHTEESSA

KORJAUKSEN SUOJELU- ONNISTUNEEN SISÄILMA- EDELLYTYKSISTÄ KOHTEESSA ONNISTUNEEN SISÄILMA- KORJAUKSEN EDELLYTYKSISTÄ SUOJELU- KOHTEESSA Selja Flink, Senaatti-kiinteistöt Anu Laurila, Vahanen Rakennusfysiikka Oy Pekka Lehtinen, Museovirasto 15.3.2018 SISÄLTÖ Rakennusperinnön

Lisätiedot

HOMEKOIRATUTKIMUS. Osoite Sairaalantie 7 Asiakkaan nimi Heinäveden kunta. Raportin toimitus

HOMEKOIRATUTKIMUS. Osoite Sairaalantie 7 Asiakkaan nimi Heinäveden kunta. Raportin toimitus Osoite Sairaalantie 7 Asiakkaan nimi Heinäveden kunta. Raportin toimitus jenni.ylikotila@heinavesi.fi 1 / 8 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN TIEDOT... 3 1.1 YLEISKUVAUS KOHTEESTA... 3 1.2 OLEELLISIMMAT HAVAINNOT...

Lisätiedot

SISÄILMASTOSEMINAARI 2018 TILOJEN SIIVOTTAVUUDELLA PAREMPAAN SISÄILMAAN. Satu Lahtinen Helsinki

SISÄILMASTOSEMINAARI 2018 TILOJEN SIIVOTTAVUUDELLA PAREMPAAN SISÄILMAAN. Satu Lahtinen Helsinki SISÄILMASTOSEMINAARI 2018 TILOJEN SIIVOTTAVUUDELLA PAREMPAAN SISÄILMAAN Satu Lahtinen Helsinki 15.03.2018 SISÄLTÖ Siivottavuus ja sisäilma saneeraus Toteutus Vaiheet Tulokset Toimintamalli siivottavuuden

Lisätiedot

Lohjan kaupungin toimitilojen kiinteistönhoito- ja siivouspalvelujen asiakastyytyväisyyskysely

Lohjan kaupungin toimitilojen kiinteistönhoito- ja siivouspalvelujen asiakastyytyväisyyskysely Lohjan kaupungin toimitilojen kiinteistönhoito- ja siivouspalvelujen asiakastyytyväisyyskysely Kokonaisvastaajamäärä: 59 1. Ulkoalueen hoitotyöt Kysymykseen vastanneet: 58 Huolehdimme koneaurauksesta ja

Lisätiedot

Dentopolis. Rakennuksen käyttäjäopas. Päivitetty Oppaaseen liittyvät kommentit pyydetään toimittamaan osoitteisiin:

Dentopolis. Rakennuksen käyttäjäopas. Päivitetty Oppaaseen liittyvät kommentit pyydetään toimittamaan osoitteisiin: Dentopolis Rakennuksen käyttäjäopas Päivitetty 24.2.2017 Oppaaseen liittyvät kommentit pyydetään toimittamaan osoitteisiin: seppo.wiik@sykoy.fi 24.2.2017 1 / 21 Päivitysluettelo: pvm kohta selite 24.2.2017

Lisätiedot

MONIO TAVOITTEELLINEN TILAOHJELMA

MONIO TAVOITTEELLINEN TILAOHJELMA MONIO TAVOITTEELLINEN TILAOHJELMA 30.5.2017 13.6.2017 / Muutettu erityisvarusteltujen oppimistilojen hyötyala s.4 20.6.2017 / Lisätty tiedot väestönsuojasta ja teknisistä varauksista s.6 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

MYYDÄÄN M 2 TOIMISTOTILAA SOIHTULANTIE ILOMANTSI

MYYDÄÄN M 2 TOIMISTOTILAA SOIHTULANTIE ILOMANTSI MYYDÄÄN 2 031 M 2 TOIMISTOTILAA SOIHTULANTIE 7 82900 ILOMANTSI MYYNTIKOHDE Kiinteistö Oy Ilomantsin virastotalon osakkeet 1-472, 735-1490 ja 1491-2293, jotka oikeuttavat pohjakerroksessa sijaitsevan toimistohuoneiston

Lisätiedot

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ

PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ 4.6.2013 1(4) Pelimannin ala-aste ja päiväkoti Pelimannintie 16 Helsinki PERUSKORJAUSSELVITYKSIÄ, ILMANVAIHDON SELVITYSTYÖ 1. TEHTÄVÄ Tarkoituksena oli selvittää ilmanvaihtolaitteiden mahdolliset mineraalivillalähteet

Lisätiedot

Energianhallinta Aallon kampuksilla 25.3.2015 Kommenttipuheenvuoro Pekka Hytönen, koordinaattori, infrastruktuuri. TUAS/OIH talovastaava

Energianhallinta Aallon kampuksilla 25.3.2015 Kommenttipuheenvuoro Pekka Hytönen, koordinaattori, infrastruktuuri. TUAS/OIH talovastaava Energianhallinta Aallon kampuksilla Kommenttipuheenvuoro Pekka Hytönen, koordinaattori, infrastruktuuri. TUAS/OIH talovastaava Kaukolämmön kysynnänjoustopilotti TUAS -talossa on lokakuusta 2014 ollut menossa

Lisätiedot

SISÄILMAN LAADUN PARANTAMINEN KÄYTTÄMÄLLÄ SIIRTOILMAA Uusia ratkaisuja

SISÄILMAN LAADUN PARANTAMINEN KÄYTTÄMÄLLÄ SIIRTOILMAA Uusia ratkaisuja SISÄILMAN LAADUN PARANTAMINEN KÄYTTÄMÄLLÄ SIIRTOILMAA Uusia ratkaisuja Timo Kalema, Ari-Pekka Lassila ja Maxime Viot Tampereen teknillinen yliopisto Kone- ja tuotantotekniikan laitos Tutkimus RYM-SHOK

Lisätiedot

Siivouspalvelujen palvelukuvaus. 1 x viikossa Kura-aikoina mattojen alta imurointi / pyyhintä, muuna aikana 1 x kuukaudessa

Siivouspalvelujen palvelukuvaus. 1 x viikossa Kura-aikoina mattojen alta imurointi / pyyhintä, muuna aikana 1 x kuukaudessa Siivouspalvelujen palvelukuvaus Kirkonkulman koulu, Vanhanpappilantie 87, 13300 Hämeenlinna Tuulikaapit Oven kahvojen pyyhintä Mattojen imurointi Kura-aikoina mattojen alta imurointi / pyyhintä, muuna

Lisätiedot

Kortepohjan koulu. Kunnostustoimenpiteet koululla 2000-luvulla VAHANEN JYVÄSKYLÄ OY

Kortepohjan koulu. Kunnostustoimenpiteet koululla 2000-luvulla VAHANEN JYVÄSKYLÄ OY Kortepohjan koulu Kunnostustoimenpiteet koululla 2000-luvulla 1 Yleistietoja rakennuksesta Kortepohjan koulu on valmistunut pääosin 1970-luvulla Kohde on rakennettu neljässä vaiheessa, joista ensimmäisessä

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO HALLITUKSEN PÖYTÄKIRJA 8/2013. Kokous: Keskiviikko klo Rehtoraatissa, Seminaarinkatu 32.

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO HALLITUKSEN PÖYTÄKIRJA 8/2013. Kokous: Keskiviikko klo Rehtoraatissa, Seminaarinkatu 32. 1 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO HALLITUKSEN PÖYTÄKIRJA 8/2013 Kokous: Keskiviikko 16.10.2013 klo 13.00 Rehtoraatissa, Seminaarinkatu 32 Läsnä: Professori Jorma Rantanen Viestintäjohtaja Merja Haverinen Professori

Lisätiedot

Kaupan alan toimenpideohjelma. 1. Käyttöhyödykejärjestelmiin liittyvät tehostamistoimet

Kaupan alan toimenpideohjelma. 1. Käyttöhyödykejärjestelmiin liittyvät tehostamistoimet Raportoidut energiansäästöön ja sen käytön tehostamiseen vaikuttavat toimenpiteet vuonna 2010 Elinkeinoelämän energiatehokkuussopimuksen palvelualan toimenpideohjelmat Kaupan alan toimenpideohjelma 1.

Lisätiedot

Siivouspalvelukuvaus Liite 3

Siivouspalvelukuvaus Liite 3 1 Siivouspalvelukuvaus Liite 3 Asiakas Sopimuskohde / osoite Wiitaunioni; siivouspalvelut Kuntoutumiskeskus Miekku Haapaniementie 27 44 500 VIITASAARI Siivottava pinta-ala 440,40 m 2 Työaika on 2,0 h/kerta;

Lisätiedot

Tilattavan siivouspalvelun kuvaus ja vähimmäisvaatimukset Liite 1

Tilattavan siivouspalvelun kuvaus ja vähimmäisvaatimukset Liite 1 Loimaan kaupunki Tilattavan siivouspalvelun kuvaus ja vähimmäisvaatimukset Liite 1 1. YHTEISKOULU Työkorkeus ylläpitosiivouksessa on ylettyvyyskorkeus, harvemmin tehtävissä ja perussiivouksessa on huonekorkeus.

Lisätiedot

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET Turvallista asumista YH Kodeilla YH Kodit tarjoaa elämän kestävää asumista, joka on paljon enemmän kuin pelkkä asunto. Me arvostamme turvallisen asumisen ja toimivan elinympäristön

Lisätiedot

Paine-eron mittaus- ja säätöohje

Paine-eron mittaus- ja säätöohje Paine-eron mittaus- ja säätöohje Marko Björkroth, Lari Eskola, A-Insinöörit Suunnittelu Oy Risto Kosonen, Aalto Yliopisto Juha Vinha, Tampereen yliopisto Paine-eron mittausohje Ympäristöministeriön toimeksianto

Lisätiedot

LÄÄKÄRIEN JA TERVEYDENHOITOJIEN VASTAANOTTOHUONEET 5 X VIIKOSSA SUORITETTAVAT TYÖT

LÄÄKÄRIEN JA TERVEYDENHOITOJIEN VASTAANOTTOHUONEET 5 X VIIKOSSA SUORITETTAVAT TYÖT Palvelukuvaus 1 (11) LÄÄKÄRIEN JA TERVEYDENHOITOJIEN VASTAANOTTOHUONEET Roskakorien tyhjennys ja tarvittaessa puhdistus Työpöytien pyyhintä Tasopintojen ja niiden takana olevien seinäpintojen pyyhintä

Lisätiedot

YRITYKSEN KIINTEISTÖKANNAN ESITTELY

YRITYKSEN KIINTEISTÖKANNAN ESITTELY YRITYKSEN KIINTEISTÖKANNAN ESITTELY www.kanavuori.fi YLEISESITTELY SISÄLLYSLUETTELO KOY Vuoriluolat yleisesittely Yleisesittely alueesta Esikunnan alue Luolastot Rantarakennusten alue Ranta-alueet Kylmävarastot

Lisätiedot

HATANPÄÄN KARTANO TARJOUSPYYNTÖASIAKIRJAT

HATANPÄÄN KARTANO TARJOUSPYYNTÖASIAKIRJAT HATANPÄÄN KARTANO TARJOUSPYYNTÖASIAKIRJAT Tampereen kaupunki Tampereen Tilakeskus Liikelaitos 15.10.2015 Hatanpään kartano Hatanpään kartanoajan katsotaan alkaneen 1689. Hans Henrik Boijen aikana 1700-luvun

Lisätiedot

Ruokolahden kunta Kh. 5.2.2015 / 38 1 Kv. 9.2.2015 / 10. Olemassa olevista kunnan omistamista tiloista käytetään seuraavat tilat:

Ruokolahden kunta Kh. 5.2.2015 / 38 1 Kv. 9.2.2015 / 10. Olemassa olevista kunnan omistamista tiloista käytetään seuraavat tilat: Ruokolahden kunta Kh. 5.2.2015 / 38 1 KIRKONKYLÄN KOULUN TILAVAIHTOEHDOT KUNNANHALLITUS 5.2.2015 Vaihtoehto VE 1 Olemassa olevista kunnan omistamista tiloista käytetään seuraavat tilat: Rasilan päiväkoti

Lisätiedot

MYYDÄÄN TEOLLISUUSKIINTEISTÖ HÄMEENKYRÖSTÄ kem 2

MYYDÄÄN TEOLLISUUSKIINTEISTÖ HÄMEENKYRÖSTÄ kem 2 MYYDÄÄN TEOLLISUUSKIINTEISTÖ HÄMEENKYRÖSTÄ 2.440 kem 2 MYYTÄVÄ KOHDE Hämeenkyrössä osoitteessa Sivutie 11, 39200 Hämeenkyrö sijaitseva teollisuuskiinteistö. Kiinteistön vieressä on K-Supermarket ja Tokmanni

Lisätiedot

Siivouskilpailutus Liite 1.

Siivouskilpailutus Liite 1. PUHTAUSTASOLUOKITUS A Ylläpitosiivous Näitä puhtaustasoja sovelletaan tilojen siivouksessa yleisesti. Tasoja sovelletaan niissä tiloissa, joiden osalta muuta ei ole tuotu tarjouspyynnössä tai sen liitteissä

Lisätiedot

Hyvän sisäilmaston varmistaminen takuuaikana Olli Teriö TTY, Juhani Heljo TTY

Hyvän sisäilmaston varmistaminen takuuaikana Olli Teriö TTY, Juhani Heljo TTY 22.1.2019 HYVÄN SISÄILMASTON VARMISTAMINEN TAKUUAIKANA Sisäilmaolosuhteiden varmistaminen toimivuustarkastelulla Olli Teriö, Tampereen teknillinen yliopisto 22.1.2019 2 Sisällys Sisäilmaolosuhteiden varmistaminen

Lisätiedot

Sisäilma-asioiden huomioiminen suojelluissa kohteissa. Sirkkaliisa Jetsonen Yliarkkitehti Museovirasto

Sisäilma-asioiden huomioiminen suojelluissa kohteissa. Sirkkaliisa Jetsonen Yliarkkitehti Museovirasto Sisäilma-asioiden huomioiminen suojelluissa kohteissa Sirkkaliisa Jetsonen Yliarkkitehti Museovirasto Rakennussuojelu Turvaa rakennetun kulttuuriympäristön säilymistä ja kulttuurisesti kestävää hoitoa

Lisätiedot

Lajitteluratkaisut eri tiloissa. Kampus- ja tilapalvelut

Lajitteluratkaisut eri tiloissa. Kampus- ja tilapalvelut Lajitteluratkaisut eri tiloissa Kampus- ja tilapalvelut Kerättävät jätteet eri tiloissa Nimetty työpiste, jaettu työpiste: paperi, energiajäte Neuvotteluhuoneet: paperi, energiajäte (tarvittaessa biojäte)

Lisätiedot

IV- kuntotutkimuksen perusosa ja järjestelmien yleisarviointi. Harri Ripatti

IV- kuntotutkimuksen perusosa ja järjestelmien yleisarviointi. Harri Ripatti IV- kuntotutkimuksen perusosa ja järjestelmien yleisarviointi Harri Ripatti TAVOITTEET Täyttääkö IV-järjestelmä nykyiselle tai tulevalle käytölle asetetut tavoitteet Sisäilmasto, energia, toiminnallisuus

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Konalaterra. Vuokrattavien tilojen esittely

Kiinteistö Oy Konalaterra. Vuokrattavien tilojen esittely Kiinteistö Oy Konalaterra Vuokrattavien tilojen esittely Kiinteistö Oy Konalaterra Konalantie 47, Konala, 00390 Helsinki Sijainti: Kiinteistö sijaitsee Konalassa, lähellä Vihdintietä. Kulkuyhteydet ovat

Lisätiedot

Säästöäenergiankäyttöä tehostamalla. TimoKuusiola Ilmastotreffit 4.11.2014

Säästöäenergiankäyttöä tehostamalla. TimoKuusiola Ilmastotreffit 4.11.2014 Säästöäenergiankäyttöä tehostamalla TimoKuusiola Ilmastotreffit 4.11.2014 Sisällys Mihinenergiaajavettäkuluu Mihinkiinnittäähuomiotaasumisenarjessa Ilmanvaihtojärjestelmäntoiminta Lämmönjakojärjestelmäntoiminta

Lisätiedot

Näytesivut. 3.2 Toimisto- ja liiketilojen. Ilmastointijärjestelmät 57

Näytesivut. 3.2 Toimisto- ja liiketilojen. Ilmastointijärjestelmät 57 3.2 Toimisto- ja liiketilojen ilmastointijärjestelmät Toimisto- ja liiketilojen tärkeimpiä ilmastointijärjestelmiä ovat 30 yksivyöhykejärjestelmä (I) monivyöhykejärjestelmä (I) jälkilämmitysjärjestelmä

Lisätiedot

Siivouspalvelukuvaus Liite 2

Siivouspalvelukuvaus Liite 2 1 Siivouspalvelukuvaus Liite 2 Asiakas Sopimuskohde / osoite Wiitaunioni; siivouspalvelut Päiväkoti Tuulentupa Työväentalontie 2 44 500 VIITASAARI Siivottava pinta-ala 161,0 m2 Päivittäinen työaika 1,75

Lisätiedot

KAUPUNGINTALON peruskorjaus ja entisöinti TYÖMAA- ja SUUNNITTELUTILANNE 25.5.2011 ARK-KANTONEN OY

KAUPUNGINTALON peruskorjaus ja entisöinti TYÖMAA- ja SUUNNITTELUTILANNE 25.5.2011 ARK-KANTONEN OY KAUPUNGINTALON peruskorjaus ja entisöinti TYÖMAA- ja SUUNNITTELUTILANNE 25.5.2011 ARK-KANTONEN OY RAKENNUSURAKOITSIJAN VALINTA ON KÄYNNISSÄ. LVISA-URAKAT OVAT LASKENNASSA. RAKENNUSLUPA ODOTTAA KESKI-SUOMEN

Lisätiedot

LOGOMO LVIA-RAKENNUSTAPASELOSTUS

LOGOMO LVIA-RAKENNUSTAPASELOSTUS LOGOMO LVIA-RAKENNUSTAPASELOSTUS Climaconsult 0941-9 pvm. 24.5.2010 LVIA-rakennustapaselostus 2 HR 24.5.2010 0941-9 LOGOMO LVIA -RAKENNUSTAPASELOSTUS LUONNOSSUUNNITTELU 1. Yleistä Tässä rakennustapaselostuksessa

Lisätiedot

Soveltamisala:

Soveltamisala: Soveltamisala: -rakennuksiin, joissa käytettään energiaa valaistukseen, tilojen ja ilmanvaihdon lämmitykseen tai jäähdytykseen ja joissa tehdään MRL:n mukaan rakennus- tai toimenpideluvanvaraista korjaus-

Lisätiedot

KOULUN ILMANVAIHTO. Tarvittava materiaali: Paperiarkkeja, tiedonkeruulomake (liitteenä). Tarvittavat taidot: Kirjoitustaito

KOULUN ILMANVAIHTO. Tarvittava materiaali: Paperiarkkeja, tiedonkeruulomake (liitteenä). Tarvittavat taidot: Kirjoitustaito KOULUN ILMANVAIHTO Tavoitteet: Oppilaat tiedostavat ikkunoiden vaikutuksen koulun energiatehokkuuteen/ energiankulutukseen. Ikkunoilla on suuri vaikutus siihen, miten koulussa lämmitetään ja miten ilmanvaihto

Lisätiedot

HERVANNAN AMMATTIOPPILAITOS

HERVANNAN AMMATTIOPPILAITOS HERVANNAN AMMATTIOPPILAITOS Hepolamminkatu 10, Bussit 6,13, 20, 23, 30 A-RAKENNUS sosiaalikuraattorin vastaanotto oppilaskunnan kokoustila liikuntatilojen pukuhuoneet hallinto, rehtorit postitustila kassa

Lisätiedot

Liite 2 Vuokranantajan ja Vuokralaisen muutostyöt vuokrakohteessa

Liite 2 Vuokranantajan ja Vuokralaisen muutostyöt vuokrakohteessa Liite 2 Vuokranantajan ja Vuokralaisen muutostyöt vuokrakohteessa Vuokranantajan muutostyöt - Vuokranantaja toteuttaa Vuokrakohteessa merkittäviä muutostöitä. - Vuokranantaja rakentaa Liitteen 1 pohjapiirustuksen

Lisätiedot

DOMUS BOTHNICAN JUHLASALIN JA SAUNATILOJEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT JA -OHJEET

DOMUS BOTHNICAN JUHLASALIN JA SAUNATILOJEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT JA -OHJEET DOMUS BOTHNICAN JUHLASALIN JA SAUNATILOJEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT JA -OHJEET Yliopistonranta 5, 65200 Vaasa 1. Tiloja voi vuokrata ainoastaan luonnollinen henkilö (vuokralainen), joka tekee VYY Holding Oy:n (VYH)

Lisätiedot

Arandur / Kaivomestarin hanke

Arandur / Kaivomestarin hanke 7.10.2010 Richard Malm Arandur / Kaivomestarin hanke Kaivomestari - ensimmäinen julkisen ja yksityisen sektorin kiinteistöalan kumppanuushanke Suomessa. Elinkaaritoimitus: mitä sopimus sisältää? Substanssipalvelut

Lisätiedot

Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille

Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille Fiksu Ammattilainen YLEINEN YMPÄRISTÖTIETOUS Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille Ryhmän jäsenet: Kartoituspäivämäärä ja aika: Täytä lomake jokaisessa kohteessa kun saat tiedot selville.

Lisätiedot

Kirkkopuiston seurakuntakoti

Kirkkopuiston seurakuntakoti Kirkkopuiston seurakuntakoti 10.6.2015 Kirkkopuiston seurakuntakoti sijaitsee Keskuskirkon läheisyydessä kaupungin keskustassa, katuosoite: Hämeenkatu 5, postiosoite: Kirkkopolku 2 a. Rakennus valmistui

Lisätiedot

KS-TARKASTUS 1/8 Kiinteistöjen kuntotarkastukset

KS-TARKASTUS 1/8 Kiinteistöjen kuntotarkastukset KS-TARKASTUS 1/8 KUNTOTARKASTUKSEN HAASTATTELUOSA Haastattelulla kartoitetaan rakenteiden ja laitteiden toimivuus, huoltotoimenpiteet ja mahdolliset käytössä esiintyneet puutteet ja virheet/ongelmat. Kohteen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (6) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (6) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2011 1 (6) 272 Elintarvikelain 14 :n mukainen hakemus, Fornie Oy, Malmin kauppatie 18, keittiön hyväksymisestä käyttöön HEL 2011-001191 T 11 02 00 Päätös Päätöksen perustelut

Lisätiedot

Ylläpito osana kiinteistöstrategiaa

Ylläpito osana kiinteistöstrategiaa Ylläpito osana kiinteistöstrategiaa TT 2028 työpaja Sari Hildén Miksi kiinteistöstrategia tarvitaan? Kaupungin pystyttävä pitämään huolta siitä, että kaupunkilaiset saavat hyvää palvelua ajanmukaisissa

Lisätiedot

Asiakirjatyyppi 1/6 28.11.2012

Asiakirjatyyppi 1/6 28.11.2012 Asiakirjatyyppi 1/6 PALVELUKUVAUS Ojoisten Lasten talo, (päiväkoti, esikoulu, koulu ja neuvola) (elokuu 2013) Ylläpitosiivous Tuulikaapit Märkäeteiset Ovista ja ovenpielistä likaantuneiden kohtien pyyhintä

Lisätiedot