PAIKKATIETOPOLIITTINEN SELONTEKO

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PAIKKATIETOPOLIITTINEN SELONTEKO"

Transkriptio

1 PAIKKATIETOPOLIITTINEN SELONTEKO KOORDINAATIT KEHITYKSELLE Teknisen kehityksen vaikutukset Suomen paikkatietoinfrastruktuuriin Loppuraporttiluonnoksen yhteenvetoa Paikkatietokeskus, Maanmittauslaitos Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto

2 Selvitystyön tavoitteet 1) Hahmottaa havaittavissa olevien teknisten muutostekijöiden vaikutuksia paikkatietotoimintoihin 5-10 vuoden aikajänteellä 2) Ennakoida paikkatietoon liittyvien teknologioiden kehitystä mahdollisuudet, muutospaineet ja tarpeet, uhat 3) Luoda realistinen visio miten paikkatietoinfrastruktuuriin liittyvät yhteiskunnan toiminnot voitaisiin järjestää noin 10 vuoden aikajänteellä siten, että paikkatietoinfrastruktuuri vastaa käyttäjien muuttuviin paikkatietoihin liittyviin tarpeisiin ja käyttötapoihin.

3 Selvitystyön toteutuksen polut Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen tutkimuksellinen analyysi keskeisistä paikkatietoon liittyvistä kehitystrendeistä (teknologiat, toimintatavat, jne..) ja niiden vaikutuksista Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen työnä tulevaisuuksien ennakointimenetelmien soveltaminen ennakoimaan teknologioiden ja niiden käyttötapojen kehitystä vuoteen 2027 saakka Analyysi erityisesti suhteessa nk. nouseviin teknologioihin (tekoäly, big data yms.) ja arvomuutosten kaltaisiin laajoihin yhteiskunnallisiin muutosprosesseihin

4 Menetelmät ja aineisto Paikkatietoalan ja -toimintojen kehitysmahdollisuuksia ennakoitiin kirjallisuuskatsauksella, kyselyllä sekä kahdella tulevaisuustyöpajalla. => Tulokset analysoitiin neljäksi paikkatiedon yhteiskunnalliseksi vuoden 2027 skenaarioksi. Kyselyn ja ensimmäisen työpajan pohjalta keskeisimmiksi arvioidut teknologiat ja toimintatavat priorisoitiin tarkemman tutkimuksellisen analyysin kohteiksi => Analyysit 21 teknologiatrendistä tai toimintatavasta, kirjoittajina 28 Paikkatietokeskuksen tutkijaa / MML:n asiantuntijaa

5 Näkymiä tulevaisuusprosessista Tulevaisuusprosessin keskeinen yleinen tulos on, että paikkatiedon paradigma on laajenemassa. Perinteisten käyttökohteiden lisäksi paikkatietoja käytetään tulevaisuudessa kaikessa, missä hyödynnetään dataa. Jos ja kun tulevaisuuden yhteiskunta ja talous rakentuvat nykyistäkin vahvemmin datan ja erityisesti sen jalostamisen varaan, paikkatietojen käytön laajenemista voi pitää suhteellisen varmana trendinä.

6 Ennakkokysely Ennakkokysely lähetettiin ensimmäiseen tulevaisuustyöpajaan ilmoittautuneille. Vastauksia pyydettiin seuraaviin kysymyksiin: Mikä on mielestäsi kiinnostavin paikkatietotoimintoihin liittyvä uusi kehityskulku (teknologinen tai toimintatapaan liittyvä) ja miksi? Mikä on mielestäsi kiinnostavin uusi teknologia tai teknologinen kehityskulku joka ei vielä vaikuta paikkatietotoimintoihin mutta voi olla niiden kannalta tulevaisuudessa merkittävä (5-10 vuoden aikajänteellä)? Mitkä voisivat olla sen mahdollisuudet (tai uhat) paikkatietotoimintojen kannalta? Millä tavalla yksityiset yritykset voisivat hyödyntää julkista paikkatietoa ja siihen liittyvää palveluinfrastruktuuria vuonna 2027? Mitä odotat paikkatietoon liittyvältä tutkimukselta vuoteen 2027 mennessä? Mihin tutkimuksen pitäisi keskittyä?

7 Ennakkokyselyn tulosten luokitus 1) Avoimet ja verkostomaiset toimintamallit 2) Mallinnus, paikannus, ja tiedonkeruu 3) Big data 4) Paikkatietojen integrointi 5) Automatisoitu liikenne, logistiikka ja MaaS 6) Lisätty ja virtuaalitodellisuus, pelit 7) Keinoäly 8) Muut

8 Tutkimusanalyysin rakenne Nykytila ja suhde paikkatietoon Mitä teknologia merkitsee paikkatiedolle? Mitä paikkatieto merkitsee teknologialle? Mitä lupaavia tutkimuskohteita ja sovelluksia liittyy teknologiaan? Mitä mahdollisia kehityksen esteitä on tiedossa tai voidaan ennakoida syntyvän? Visio vuoden 2027 tilanteesta Millaisia sovelluksia teknologialla voi olla paikkatiedon näkökulmasta vuonna 2027? Mikä rooli teknologialla voi olla vuonna 2027 päätöksenteossa (organisaatiot ja yksilöt) paikka-tiedon näkökulmasta? Mitä uhkia, riskejä, esteitä tai eettisiä kysymyksiä teknologian kehittämiseen ja soveltamiseen voi liittyä vuonna 2027? Suomen rooli teknologian tutkimuksessa ja kehittämisessä Onko Suomi edelläkävijä, muiden mukana valtavirrassa vai selvästi jäljessä ja miksi? Onko tarvetta ryhtyä toimenpiteisiin mahdollisen muun maailman etumatkan kuromiseksi kiinni tai oman etumatkan säilyttämiseksi?

9 Analysoidut teknologiat ja toimintatavat Virtuaali- ja lisätty todellisuus (VR / Virtual Reality, AR / Augmented Reality) Tekoäly (AI, Artificial Intelligence) Massatieto (Big Data) Automatisoitu liikenne ja MaaS (Mobility as a Service) Joukkoistaminen (Crowdsourcing) Avoin tieto (Open data) Avoin lähdekoodi (Open source) Alustatalous ja verkottuneet ekosysteemit Yksityisyyden suoja ja MyData Lohkoketjut (Blockchains) Esineiden internet (IoT, Internet of Things) Robotit (itseohjautuvat laitteet) Paikannus Älykaupungit 4D-mallit Linkitetty tieto (Linked Data) Normit ja standardit Laserkeilaus Tietotekniikan yleinen kehitys - pilvipalvelut ja suurteholaskenta Ihminen-kone vuorovaikutuksen kehittyminen Terveysteknologia ja paikkatiedot

10 Tulevaisuustyöpajat ja skenaariot pidettiin teknologiaselvityksen ensimmäinen tulevaisuustyöpaja. Tulevaisuustyöpajassa 6 kpl noin 7 hengen ryhmää ideoi paikkatietojen tulevaisuutta vuoden 2027 Suomessa. Tulokset luokiteltiin ja luokkien pohjalta muodostettiin 4 skenaariota paikkatietojen mahdollisesta tulevaisuudesta.

11 Tulevaisuustyöpajat ja skenaariot Skenaariot kuvaavat eri vaihtoehtoja, miten ja mihin tarkoituksiin paikkatietoja ja muuta dataa kerätään, jalostetaan, sovelletaan ja hallitaan. Skenaariot ovat yhteiskunnallisia siinä mielessä, että niissä kuvataan myös sitä toimintaympäristöä (poliittista, kulttuurista, teknologista jne.), jossa paikkatietoteknologioita vuonna 2027 käytetään. Skenaariot rakentuvat kahden akselin varaan: onko data avointa vai suljettua, ja kehittyykö yhteiskunta ja siten datan käyttö keskitettyyn vai hajautettuun suuntaan.

12

13 Tulevaisuustyöpajat ja skenaariot Toisessa, järjestetyssä tulevaisuustyöpajassa osallistujat (joista noin puolet osallistui myös ensimmäiseen tulevaisuustyöpajaan) tarkensivat paikkatiedon käyttömahdollisuuksia, pohtivat publicprivate-kumppanuuden roolia, sekä ideoivat paikkatiedon innovaatioaihioita kussakin skenaariossa. Seuraavassa esitetään kunkin ryhmän ideat publicprivate-kumppanuuden (PPP) kehityksestä sekä innovaatioaihioista.

14 Public-private-partnership PPP Ryhmä A (Hyvin viritetty kone): PPP:n pitäisi tähdätä kansainvälisiin vientituotteisiin ja yritysten toimintaedellytysten parantamiseen. Julkisin varoin tuotetut datat tulisi saada avoimeen käyttöön; yritykset voisivat kehittää näistä uusia palveluita ja tuotteita. Ryhmä B1 (Prosumeristin paikkatietoparatiisi): Avoin data pitäisi saada laajasti käyttöön sekä säädösten että tukien avulla. My datan ympärille voi kehittyä niin yksityisiä kuin julkisia palveluita. Viranomaisten pitäisi olla nykyistä sallivampia ja tarjota tukea valvomisen ja rajoittamisen sijaan. Ryhmä B2 (Prosumeristin paikkatietoparatiisi): Julkinen sektori keskittyy tiedon oikeellisuuden varmistamiseen, kun tiedon ja datan tuottajia on yhä enemmän. Lisäksi niin julkisten kuin yksityisten toimijoiden pitää yhä enemmän miettiä sitä, millaiset alustat mahdollistavat parhaiten erilaiset palvelut. Ryhmä C (Jokuveli valvoo): Datankeruun laajetessa laitteita ja laitetoimittajia sekä uutta osaamista tarvitaan lisää. Datan keruu voi vaatia myös nykyisen yksityisyyden suojan muuttamista. Datan väärentäminen lisääntyy, ja viranomaisten tehtäväksi voi tulla valheellisen tiedon torjunta. Ryhmä D (Suljetut puutarhat): Datatalouden ja globalisaation edetessä eri maiden välisten normien erot tulevat esiin ja vaativat ratkaisuja lainsäädännöllä luotuja yhteisiä normeja. Datayhteiskunnassa täytyy myös löytää uudenlaisia sanktiokeinoja esimerkiksi yritykset joutuvat sakkoina luovuttamaan dataa julkiseen käyttöön.

15 Innovaatioaihiot Ryhmä A (Hyvin viritetty kone). Kone: sovellus, joka auttaa hyödyntämään paikkatietoa päätöksenteossa. Sensoriteknologian avulla kerätty data sekä mallinnettu, laadukas ja ajankohtainen paikkatieto mahdollistavat aiempaa paremman, ennakoivamman ja läpinäkyvämmän päätöksenteon. Ryhmä B1 (Prosumeristin paikkatietoparatiisi). Talouspiiri: lähiympäristön ja -yhteisön (esimerkiksi taloyhtiön, kaupunginosan) kattava sovelluspohjainen alusta ja kauppapaikka, jossa yhteisellä potilla saadaan kustannustehokkaammin tuotteita koko yhteisölle. Ryhmä B2 (Prosumeristin paikkatietoparatiisi). Paikkatietoinen mikropalveluiden ekosysteemi: palvelu, joka kokoaa eri mikropalvelut yhteen hyödyntäen paikkatietoja. Palvelu auttaa sekä löytämään että tarjoamaan erilaisia mikropalveluita ja tuotteita. Ryhmä C (Jokuveli valvoo). Paikkojen Facebook : palvelu, joka kokoaa paikkatietoja ja niihin kytkettyä muuta dataa yhteen some-alustaan. Palvelu kerää dataa eri lähteistä, kuten älykaupungin infraan upotetuista sensoreista ja ihmisten eri paikkoja kuvaavista some-kommenteista. Keinoäly analysoi dataa ja jalostaa sitä kullekin käyttäjälle relevanteiksi sisällöiksi. Ryhmä D (Suljetut puutarhat). Data=valuutta: datasta tulee vaihdon väline ja vaurauden lähde. Dataperusteinen valuutta mullistaisi aikaisemman talousjärjestelmän synnyttämällä uudenlaista varallisuutta ja tiedonjakamisen strategioita. Lisäarvo syntyisi datan jalostamisesta, ja periaatteessa jokainen voisi olla dataa jalostava datatukkuri : ihminen, yritys, tai robotti.

16 SDI ja nousevat teknologiat Teknologiaselvityksessä nousseista teknologisista kehityskuluista tärkeimmät ovat keinoäly ja big data. Ne ovat niin kutsuttuja yleiskäyttöisiä teknologioita, eli niitä voidaan soveltaa käytännössä kaikkeen. Suomen paikkatietoinfrastruktuurin näkökulmasta keinoälyä ja big dataa hyödyntäviin paikkatiedon sovelluksiin tulisikin kiinnittää nykyistä enemmän huomiota. Molemmat mahdollistavat esimerkiksi nykyistä huomattavasti paremman mallintamisen.

17 SDI ja nousevat teknologiat Automatisoidussa liikenteessä absoluuttisen paikannustarkkuuden tulee olla jatkuvasti desimetritasolla; myös kaupunkikanjoneissa ja metsäisillä ja lumisilla tieosuuksilla. Tämä synnyttää uuden kaksitaajuusmassamarkkinan GNSS-laitteille. Riittävän paikannustarkkuuden tarjoaminen luotettavasti paikkatietoinfrastruktuurin kautta on keskeisessä roolissa. Alustatalous ja verkostomaiset toimintamallit tulevat myös paikkatietoalalle. Mahdollisuudet tuottaa ja jakaa lisäarvoa käyttäjille ja eri toimijoille tulevat monipuolisemmiksi kuin koskaan aikaisemmin. Julkisen sektorin tulisi pyrkiä osaksi erilaisia liiketoimintaekosysteemejä.

18 SDI ja nousevat teknologiat Virtuaali- ja lisätty todellisuus tarjoavat mahdollisuuksia paitsi pelialalle, myös hyötysovelluksiin. Virtuaalitodellisuuden mallit voivat toimia jopa lähes reaaliajassa, jolloin niiden soveltaminen fyysisen maailman ongelmien ratkaisuun paranee; tämä edellyttää paikkatietojen integroimista myös virtuaalimaailmoihin. Paikkatietojen integroinnin ja yhteentoimivuuden varmistaminen korostuu, kun paikkatietoja tuotetaan kiinteillä sensoreilla, liikkuvilla sensoreilla (autot, kopterit, satelliitit, kännykät), keinoälyllä ja hahmontunnistuksella, tai vaikkapa wifitutkalla. Drooneja eli nelikoptereita voidaan käyttää esimerkiksi kartoitus-, kuvaus-, etsintäja valvontatehtävissä, postinjakelussa, kokoonpanossa, rakentamisessa, mittaus- ja ohjaustehtävissä, sekä viihde- ja sotilaskäytössä.

19 Yhteenvetoa Todennäköisesti toteutuva tulevaisuus on kaikkien neljän skenaarion ja vielä tuntemattomien muuttujien yhdistelmä. Poliittinen päätöksenteko voi osaltaan ohjata kehitystä haluttuun suuntaan. Myös lukuisat muut seikat vaikuttavat kehitykseen: teknologian, globaalin talouden, arvojen jne. muutokset. Tästä syystä myös paikkatietoalalla tarvitaan vahvaa eri kehityssuuntien ennakointia. Skenaarioita yhdistää datan kasvava rooli taloudessa ja koko yhteiskunnassa. Muutama vuosi sitten Big Data oli paljon lupaava mutta lupauksiaan vielä lunastamaton iskusana. Nyt sen potentiaalit ovat alkaneet toteutua. Maailman suurimmat yritykset ovat datayrityksiä, ja datamassoja sovelletaan keinoälyjen treenaamisesta ja kaiken automatisoinnista poliittiseen mikrovaikuttamiseen. Paikkatiedolla ja paikannuksella on keskeinen rooli Big data -yhteiskunnassa: paikkatiedon paradigma laajenee perinteisistä käyttökohteista periaatteessa kaikkeen, ja paikkatietoja integroidaan eri teknologioihin ja sovelluksiin. On vaikea kuvitella teknologiaa, sovellusta tai dataa, joissa paikkatieto ei olisi tärkeää.

20 Yhteenvetoa Jos julkisesti tuotetut paikkatiedot olisivat nykyistä laajemmin avoimia ja niiden yhteentoimivuus saumatonta, johtaisi se merkittäviin säästöihin ja loisi valtavan liiketoimintapotentiaalin. Kansallinen ja avoin paikkatietoinfrastruktuuri hyödyntäisi niin julkista sektoria kuin yrityksiä kun taas yritysten suljetut paikkatietoinfrastruktuurit kartuttavat yksityistä pääomaa (esim. Google, Facebook). Tällaisessa järjestelmässä osa tiedoista voisi olla keskitetyssä tietovarastossa ja osa hajautetuissa. Käyttäjän ei tarvitsisi tietää mistä tieto on peräisin vaan hän voisi saumattomasti rakentaa palvelunsa käyttämään tietoa.

21 Yhteenvetoa Julkishallinnon perinteiset tehtävät vähenevät, ja julkisista toimijoista tulee fasilitaattoreita, yritysten kumppaneita, avoimen datan tuottajia ja tarjoajia, sekä laadun ja pelisääntöjen varmistajia. Kun erilaiset teknologiat ja data lisääntyvät ja monipuolistuvat, tarvitaan näiden nykyistä parempaa yhteentoimivuutta tämä on data- ja äly-yhteiskunnan välttämätön toimintaedellytys. Kehityksen vieminen tähän suuntaan on lainsäädännön ja julkishallinnon keskeisiä tehtäviä.

22 Yhteenvetoa SDI-visio

23 Kansallinen paikkatietoinfrastruktuuri= yhteistyötä Esimerkki!

24 KIITOS!

Paikkatietopoliittinen selonteko, yrityssektori

Paikkatietopoliittinen selonteko, yrityssektori Paikkatietopoliittinen selonteko, yrityssektori Väliraportti Sito Parhaan ympäristön tekijät Sisältö Tilanne ja aikataulu Sähköiset kyselyt ja haastattelut Työpajojen kuvaus Nostoja haastattelusta Huom!

Lisätiedot

Projektisuunnitelma Selvitys paikkatietopoliittista selontekoa varten: Teknisen kehityksen vaikutukset Suomen paikkatietoinfrastruktuuriin

Projektisuunnitelma Selvitys paikkatietopoliittista selontekoa varten: Teknisen kehityksen vaikutukset Suomen paikkatietoinfrastruktuuriin Projektisuunnitelma Selvitys paikkatietopoliittista selontekoa varten: Teknisen kehityksen vaikutukset Suomen paikkatietoinfrastruktuuriin Panu Muhli panu.muhli@nls.fi tos Projektisuunnitelma 1 (12) Sisällys

Lisätiedot

Radikaalia teknologiaa vai ei? Väittelyjä muutoksesta ja tulevaisuudesta

Radikaalia teknologiaa vai ei? Väittelyjä muutoksesta ja tulevaisuudesta Radikaalia teknologiaa vai ei? Väittelyjä muutoksesta ja tulevaisuudesta Ennakointi ja sosiotekninen muutos 2014 -seminaari 10.10.2014, klo 12.30-18.00 Paasitorni Toni Ahlqvist, johtava tutkija, dosentti

Lisätiedot

Digikysely RAKLIn jäsenille 2018

Digikysely RAKLIn jäsenille 2018 Digikysely RAKLIn jäsenille 2018 Kyselyn toteutus Kyselyllä selvitettiin digitaalisuuden hyödyntämisen nykytilannetta ja tulevaisuuden näkymiä RAKLIn jäsenyritysten keskuudessa. Selvityksen tavoitteena

Lisätiedot

Kansallisenpaikkatietostrategian päivitys Tilannekatsaus. Patinen kokous

Kansallisenpaikkatietostrategian päivitys Tilannekatsaus. Patinen kokous Kansallisenpaikkatietostrategian päivitys Tilannekatsaus Patinen kokous 13.6.2013 Paikkatietostrategian päivityksen pohjatyöt Avoin sähköinen kysely helmi-maaliskuu, 58 vastausta Toimintaympäristön muutosanalyysi

Lisätiedot

Tiedonkeruun miljoonat pisteet

Tiedonkeruun miljoonat pisteet Tiedonkeruun miljoonat pisteet Arttu Julin, Rakennetun ympäristön mittauksen ja mallinnuksen instituutti, Aalto-yliopisto. arttu.julin@aalto.fi Kaupunkimallit 2017 seminaari 8.11.2017 Rakennetun ympäristön

Lisätiedot

Prof Sirkka Heinonen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto Asiantuntijalausunto/Kuuleminen eduskunnan tulevaisuusvaliokunnassa 26.9.

Prof Sirkka Heinonen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto Asiantuntijalausunto/Kuuleminen eduskunnan tulevaisuusvaliokunnassa 26.9. Prof Sirkka Heinonen Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto Asiantuntijalausunto/Kuuleminen eduskunnan tulevaisuusvaliokunnassa 26.9.2018 Aihe: Paikkatietopoliittinen selonteko Paikkatietoselonteon

Lisätiedot

Teleyritysten rooli älykkään infran mahdollistajana

Teleyritysten rooli älykkään infran mahdollistajana Teleyritysten rooli älykkään infran mahdollistajana Verkostomessut, Tampere 23.1.2019 Elina Ussa, FiCom ry FiCom ry FiCom on ICT-alan suomalainen edunvalvoja, jonka tavoitteena on edistää jäsentensä liiketoimintamahdollisuuksia

Lisätiedot

Futuristic History Avoimen tiedon innovaatiot. Aluetietopäivät 21.1.2014 Tuomas Mäkilä / Turun yliopisto

Futuristic History Avoimen tiedon innovaatiot. Aluetietopäivät 21.1.2014 Tuomas Mäkilä / Turun yliopisto Futuristic History Avoimen tiedon innovaatiot Aluetietopäivät 21.1.2014 Tuomas Mäkilä / Turun yliopisto Sisältö 1. Yhdistetty todellisuus 2. Futuristic History hanke 3. Avoimen tiedon innovaatiot Futuristic

Lisätiedot

Oriveden kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelma. Liite IV Päättäjätyöpajan tulokset

Oriveden kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelma. Liite IV Päättäjätyöpajan tulokset Oriveden kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelma Liite IV Päättäjätyöpajan tulokset Työpaja Työpaja järjestettiin 17.8. klo 17-19 Paikalla oli 11 poliittista päättäjää ja neljä viranhaltijaa Tärkeää saada

Lisätiedot

Paikkatietoalusta. Maanmittauspäivät Antti Jakobsson hankepäällikkö

Paikkatietoalusta. Maanmittauspäivät Antti Jakobsson hankepäällikkö Paikkatietoalusta Maanmittauspäivät 2018 Antti Jakobsson hankepäällikkö 1 Mitä on Yhteiskunnan Digitalisaatio? Se on organisaatiorajoja ja toimintatapoja rikkovaa, asiakaslähtöistä uusien palvelujen ja

Lisätiedot

Avaras, kyselykooste. Petri Linna, TTY Porin laitos

Avaras, kyselykooste. Petri Linna, TTY Porin laitos Avaras, kyselykooste Petri Linna, TTY Porin laitos Kyselyn tausta Toteutusaika: 2013/12-2014/1 Rajaus: kunnat ja ICT-yritykset Satakunnassa Otos: Lähetetyt/vastaajat Kunta 81/17 ICT 86/27 Tavoite: Selvitetään

Lisätiedot

DOB-tarina jatkuu verkoston muodossa

DOB-tarina jatkuu verkoston muodossa DOB-tarina jatkuu verkoston muodossa Forum Virium Helsinki tekee Helsingistä maailman toimivimman älykaupungin yhteistyössä yritysten, tiedeyhteisön ja kaupunkilaisten kanssa. Kuva: Lauri Rotko Tehdään

Lisätiedot

Kansallinen paikkatietostrategia - päivitetty versio

Kansallinen paikkatietostrategia - päivitetty versio Kansallinen paikkatietostrategia - päivitetty versio 1.4.2014 Paikkatietostrategia 2005-2010 ensimmäisen kansallisen paikkatietostrategian (Paikkatietoasiain neuvottelukunta) Painopiste: paikkatietoinfrastruktuurin

Lisätiedot

Pilkahduksia tulevaisuuteen vol II v 2019

Pilkahduksia tulevaisuuteen vol II v 2019 Pilkahduksia tulevaisuuteen vol II v 2019 19.3.2019 Kimmo Rousku, Väestörekisterikeskus, Tieteiden talo Julkisen hallinnon ICT Ohjelma 12.30 Tervetuloa ICT-johtaja, ylijohtaja Anna-Maija Karjalainen, valtiovarainministeriö

Lisätiedot

Ennakoivan hyvinvoinnin ekosysteemin rakentaminen ja kehkeyttäminen

Ennakoivan hyvinvoinnin ekosysteemin rakentaminen ja kehkeyttäminen Ennakoivan hyvinvoinnin ekosysteemin rakentaminen ja kehkeyttäminen Kohti ihmisläheistä toimintamallia ja uusien teknologioiden hyödyntämistä 1 29.11.2017 Hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti

Lisätiedot

Paikkatiedolla parempaa kaupunkia kuntalaisille. Ympäristö ja liikkuvuus Faris Alsuhail

Paikkatiedolla parempaa kaupunkia kuntalaisille. Ympäristö ja liikkuvuus Faris Alsuhail Paikkatiedolla parempaa kaupunkia kuntalaisille Ympäristö ja liikkuvuus Faris Alsuhail 28.9.2017 Paikkatieto = tietoa, jolla on sijainti Satelliittikuvat, ortoilmakuvat, hila-aineistot, pistepilvet, vektoriaineistot,

Lisätiedot

Tosi elävä virtuaalimalli Mika Karaila Tutkimuspäällikkö Valmet Automation

Tosi elävä virtuaalimalli Mika Karaila Tutkimuspäällikkö Valmet Automation Tosi elävä virtuaalimalli 27.4.2017 Mika Karaila Tutkimuspäällikkö Valmet Automation Agenda Teollinen internet Uudet teknologiat: VR & MR Soveltaminen käytännössä Yhteenveto & demo 2 Teollinen internet

Lisätiedot

Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos. Paikkatietomarkkinat Helsingin Messukeskus

Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos. Paikkatietomarkkinat Helsingin Messukeskus Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos Paikkatietomarkkinat 3.11.2009 Helsingin Messukeskus 9.11.2009 on paikkatietoinfrastruktuurin toteuttamiseen ja hyödyntämiseen liittyvän tiedon ja kokemusten vaihdon foorumi.

Lisätiedot

Avoin Data Kehittäjäyhteisön käynnistäminen

Avoin Data Kehittäjäyhteisön käynnistäminen Avoin Data kyselyn yhteenveto 11.09.2017 Avoin Data Kehittäjäyhteisön käynnistäminen Mikko Katajamäki Vesa Ilola Oletko käyttänyt toiminnassasi hyväksi avointa dataa 100,0 % 80,0 % 60,0 % 40,0 % 20,0 %

Lisätiedot

GLOBAALIT KUMPPANUUDET JA VAIKUTTAVUUS - TULEVAISUUDEN KUVIA- Aikuissosiaalityön päivät Lahti Miina Kaartinen & Marja Katisko TYÖPAJA

GLOBAALIT KUMPPANUUDET JA VAIKUTTAVUUS - TULEVAISUUDEN KUVIA- Aikuissosiaalityön päivät Lahti Miina Kaartinen & Marja Katisko TYÖPAJA GLOBAALIT KUMPPANUUDET JA VAIKUTTAVUUS - TULEVAISUUDEN KUVIA- Aikuissosiaalityön päivät Lahti Miina Kaartinen & Marja Katisko TYÖPAJA TYÖPAJA 4. Sosiaalialan globaalit kumppanuudet ja vaikuttavuus: Työpajassa

Lisätiedot

AVARAS. (Avoimista tietovarannoista liiketoimintaa Satakuntaan) , 156 k, TTY Porin laitos

AVARAS. (Avoimista tietovarannoista liiketoimintaa Satakuntaan) , 156 k, TTY Porin laitos AVARAS (Avoimista tietovarannoista liiketoimintaa Satakuntaan) 1.8.2013.- 31.12.2014, 156 k, TTY Porin laitos Avointen tietovarantojen hyödyntämistä tukevan tiedon tuottaminen Satakuntalaisen elinkeinoelämän

Lisätiedot

Kansallisen paikkatietostrategian päivitys Tilannekatsaus. Patinen kokous

Kansallisen paikkatietostrategian päivitys Tilannekatsaus. Patinen kokous Kansallisen paikkatietostrategian päivitys Tilannekatsaus Patinen kokous 27.9.2013 Paikkatietostrategian päivitys Vision, tavoitteiden ja toimenpiteiden työstäminen strategiaryhmässä kesä- elokuu Esittely

Lisätiedot

Tekoäly ja tietoturva Professori, laitosjohtaja Sasu Tarkoma Tietojenkäsittelytieteen laitos Helsingin yliopisto

Tekoäly ja tietoturva Professori, laitosjohtaja Sasu Tarkoma Tietojenkäsittelytieteen laitos Helsingin yliopisto Tekoäly ja tietoturva Professori, laitosjohtaja Sasu Tarkoma Tietojenkäsittelytieteen laitos Helsingin yliopisto www.cs.helsinki.fi Sisällys Johdanto Tekoäly Tekoäly ja tietoturva Tutkimusesimerkkejä www.cs.helsinki.fi

Lisätiedot

Tulevaisuuden ennakointimenetelmiä ja toteutuksia. Henrik Ramste tekniikan tohtori kauppatieteiden lisensiaatti

Tulevaisuuden ennakointimenetelmiä ja toteutuksia. Henrik Ramste tekniikan tohtori kauppatieteiden lisensiaatti Tulevaisuuden ennakointimenetelmiä ja toteutuksia Henrik Ramste tekniikan tohtori kauppatieteiden lisensiaatti Toimintaympäristön ja sen muutosten tarkastelu Ympäristön ilmiöiden ja muutosten systemaattista

Lisätiedot

Uuden tietoyhteiskunnan teesit. #uusitietoyhteiskunta

Uuden tietoyhteiskunnan teesit.  #uusitietoyhteiskunta Uuden tietoyhteiskunnan teesit Uuden tietoyhteiskunnan teesit Suomen on aika lunastaa paikkansa tietoyhteiskuntakehityksen kärjessä. Teknologiavetoisen vanhan tietoyhteiskunnan perustalle on rakennettava

Lisätiedot

Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 2013 2015. Tampereen kaupunki

Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 2013 2015. Tampereen kaupunki Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 2013 2015 Tampereen kaupunki 28.3.2013 TAMPERE Tampereen kaupungin paikkatietostrategia 1 PAIKKATIETO JA PAIKKATIETOINFRASTRUKTUURI KÄSITTEENÄ Paikkatiedolla tarkoitetaan

Lisätiedot

5.10. Työ Työkykyjohtamisen opintopolku 2017, osa 8/9: Työkyvyn johtaminen tiedolla

5.10. Työ Työkykyjohtamisen opintopolku 2017, osa 8/9: Työkyvyn johtaminen tiedolla 5.10. Työ 2040 - Työkykyjohtamisen opintopolku 2017, osa 8/9: Työkyvyn johtaminen tiedolla Hanna Kankainen, työkykyjohtaja, Varma Juho Kettunen, suurasiakasjohtaja, Varma Työkyvyn johtaminen tiedolla Liiketoimintalähtöinen

Lisätiedot

Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella. Syksy 2018

Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella. Syksy 2018 Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella Syksy 2018 Eettistä tietopolitiikkaa tekoälyn aikakaudella selonteon tausta ja valmistelu Suomi tarvitsee tietopolitiikkaa -muistio. VM Kauhanen- Simanainen

Lisätiedot

Se on sinussa. Virtuaalinen ja laajennettu todellisuus. Jari Kotola Sovelto Aamiaisseminaari Tampere

Se on sinussa. Virtuaalinen ja laajennettu todellisuus. Jari Kotola Sovelto Aamiaisseminaari Tampere Se on sinussa. Virtuaalinen ja laajennettu todellisuus Jari Kotola Sovelto Aamiaisseminaari 31.3.2017 Tampere Jari Kotola Senior-konsultti, MCT IT-kouluttajana vuodesta 1995 Soveltossa vuodesta 2002 Tietotyö,

Lisätiedot

PAIKKATIETOPOLIITTINEN SELONTEKO JA SEN TOIMENPIDEOHJELMA

PAIKKATIETOPOLIITTINEN SELONTEKO JA SEN TOIMENPIDEOHJELMA PAIKKATIETOPOLIITTINEN SELONTEKO JA SEN TOIMENPIDEOHJELMA Paikkatietoverkosto Antti Vertanen (MMM) 12.12.2018 Ensimmäinen vaihe paketissa Maa- ja metsätalousvaliokunnan mietintö valmistui 13.11. Maa- ja

Lisätiedot

UrbanSense älykaupunkikokeilut Helsingissä Hanna Niemi-Hugaerts Johtaja, IoT

UrbanSense älykaupunkikokeilut Helsingissä Hanna Niemi-Hugaerts Johtaja, IoT UrbanSense älykaupunkikokeilut Helsingissä Hanna Niemi-Hugaerts Johtaja, IoT Tehdään Helsingistä maailman toimivin älykaupunki Kuva: Lauri Rotko Forum Virium Helsinki tekee Helsingistä maailman toimivimman

Lisätiedot

Kuntien näkymät avoimeen dataan

Kuntien näkymät avoimeen dataan Kuntien näkymät avoimeen dataan Kuntien avoin data miten liikkeelle? seminaari 11.11.2014, Kuntatalo Twitter: #kuntienavoindata Facebook: https://www.facebook.com/groups/kuntienavointieto/ Elisa Kettunen,

Lisätiedot

ACTION SPACE FOR CURIOUS MINDS

ACTION SPACE FOR CURIOUS MINDS ACTION SPACE FOR CURIOUS MINDS Mitä Helsingin seudun Public-Private innovaatiokentän toimijat tarjoavat? 4P Partcipa tion Network facilitation Piloting projects/ programs Market creation Start-up programs

Lisätiedot

Moderni, työelämälähtöinen, teknologiateollisuuden tarpeisiin keskittyvä koulutus- ja kehittämisympäristö.

Moderni, työelämälähtöinen, teknologiateollisuuden tarpeisiin keskittyvä koulutus- ja kehittämisympäristö. 1.12.2017 Koneteknologiakeskus Turku Oy 63 teknologiateollisuuden yritystä Moderni, työelämälähtöinen, teknologiateollisuuden tarpeisiin keskittyvä koulutus- ja kehittämisympäristö. Opiskelijoille työelämälähtöinen

Lisätiedot

Valtioneuvoston tulevaisuusselonteko työn murroksesta. 11/2018 Kaisa Oksanen VNK

Valtioneuvoston tulevaisuusselonteko työn murroksesta. 11/2018 Kaisa Oksanen VNK Valtioneuvoston tulevaisuusselonteko työn murroksesta 11/2018 Kaisa Oksanen VNK Tunnistaa ja nostaa esiin tulevan päätöksenteon kannalta tärkeitä ja huomiota vaativia asioita Rakentaa pitkän aikavälin

Lisätiedot

Kansallinen maastotietokanta tulevaisuuden paikkatiedot nyt!

Kansallinen maastotietokanta tulevaisuuden paikkatiedot nyt! Kansallinen maastotietokanta tulevaisuuden paikkatiedot nyt! Heli Laaksonen 9.2.2017 Seinäjoki YHTEISTYÖSSÄ: Paikkatietoalan ja paikkatietojen hyödyntämisen haasteet Sitran megatrendit 2016 Paikkatieto

Lisätiedot

Anna-kaisa Ikonen Fiksu kaupunki ihmisen ehdoilla sujuvasti teknologioita hyödyntäen Ympäristöministeriö, pyöreän pöydän keskustelu 24.9.

Anna-kaisa Ikonen Fiksu kaupunki ihmisen ehdoilla sujuvasti teknologioita hyödyntäen Ympäristöministeriö, pyöreän pöydän keskustelu 24.9. Anna-kaisa Ikonen Fiksu kaupunki ihmisen ehdoilla sujuvasti teknologioita hyödyntäen Ympäristöministeriö, pyöreän pöydän keskustelu 24.9.2013 Tampere on kansallinen koordinaattori INKA-ohjelmaan kuuluvassa

Lisätiedot

Älyliikenteen innovaatio-, kokeilu- ja kehitysympäristö

Älyliikenteen innovaatio-, kokeilu- ja kehitysympäristö Älyliikenteen innovaatio-, kokeilu- ja kehitysympäristö ITS Factory lyhyesti Älyliikenteen yhteistyöverkosto aloittanut Tampereella jo 2006 (Tampere region ITS - TRITS) ITS Factory perustettu 2012 Mukana

Lisätiedot

Avoin lähdekoodi. Jani Kylmäaho Maanmittauslaitos www.oskari.org

Avoin lähdekoodi. Jani Kylmäaho Maanmittauslaitos www.oskari.org Avoin lähdekoodi Jani Kylmäaho Maanmittauslaitos www.oskari.org Avoimen lähdekoodin määritelmä (OSI) Ohjelman täytyy olla vapaasti levitettävissä ja välitettävissä. Lähdekoodin täytyy tulla ohjelman mukana

Lisätiedot

Maanteiden suunnitteluprosessin digitalisointi. Hankesuunnittelupäivä Maija Ketola / Sitowise

Maanteiden suunnitteluprosessin digitalisointi. Hankesuunnittelupäivä Maija Ketola / Sitowise Maanteiden suunnitteluprosessin digitalisointi Hankesuunnittelupäivä 1.2.2018 Maija Ketola / Sitowise Lähtökohdat Maanteiden suunnittelussa tietomallinnus on hyvässä vauhdissa. Mutta muut suunnitelma-aineistot

Lisätiedot

Päätösseminaari Pirjo Ståhle

Päätösseminaari Pirjo Ståhle Päätösseminaari 10.6.2019 Pirjo Ståhle Näkökulmamme Uudenmaan TKI lisäarvon, ohjauksen ja johtamisen näkökulmasta, mm. Mitkä ovat Uudenmaan TKI-toiminnan reunaehdot: lainsäädäntö ja strategiat Miltä TKI-toiminta

Lisätiedot

Selvitys paikkatietopoliittista selontekoa varten. Teknisen kehityksen vaikutukset Suomen paikkatietoinfrastruktuuriin

Selvitys paikkatietopoliittista selontekoa varten. Teknisen kehityksen vaikutukset Suomen paikkatietoinfrastruktuuriin 1 Selvitys paikkatietopoliittista selontekoa varten Teknisen kehityksen vaikutukset Suomen paikkatietoinfrastruktuuriin Panu Muhli, Jarkko Koskinen Paikkatietokeskus, Maanmittauslaitos Sirkka Heinonen,

Lisätiedot

Paikkatiedon tulevaisuus

Paikkatiedon tulevaisuus Paikkatiedon tulevaisuus Yksityismetsätalouden metsänhoitajien vierailu TE:llä 11.10.2007 Juhani Tervo Pääarkkitehti, GIS Iso skaala erilaisia paikkatietojärjestelmiä Paikkatieto tietojärjestelmissä Paikkatietojärjestelmä

Lisätiedot

DIGITALISAATIO TYÖELÄMÄN AJURINA. People First henkilöstö- ja asiakaskokemus digitalisoituneessa tulevaisuudessa

DIGITALISAATIO TYÖELÄMÄN AJURINA. People First henkilöstö- ja asiakaskokemus digitalisoituneessa tulevaisuudessa 1.12.2017 DIGITALISAATIO TYÖELÄMÄN AJURINA People First henkilöstö- ja asiakaskokemus digitalisoituneessa tulevaisuudessa Onko asiakaskokemus johdon agendalla? Mikä on johdon rooli asiakaskokemuksen kehittämisessä?

Lisätiedot

Avoin data Henna-Kaisa Stjernberg

Avoin data Henna-Kaisa Stjernberg Avoin data 2030 Henna-Kaisa Stjernberg 1876 1927 1902 1800-l Tiedon välittäminen muuttuu ajassa 2000 some Tieto digitalisoituu 1980 luvun lopulla alle 1% maailman varastoidusta tiedosta oli digitaalisessa

Lisätiedot

Unelma tiedon hyödyntämisen kokonaisekosysteemistä

Unelma tiedon hyödyntämisen kokonaisekosysteemistä Unelma tiedon hyödyntämisen kokonaisekosysteemistä HSY-paikkatietoseminaari 16.3.2016 1 MISTÄ PUHUN TÄNÄÄN VIITE- JA KOKONAISARKKITEHTUURIT EKOSYSTEEMI TIEDOLLA JOHTAMINEN TOIMIJAVERKOSTOT PAIKKATIETO

Lisätiedot

Sääntelyn vaikutukset innovaatiotoimintaan ja markkinoiden kehittymiseen I Kirsti Työ- ja elinkeinoministeriö

Sääntelyn vaikutukset innovaatiotoimintaan ja markkinoiden kehittymiseen I Kirsti Työ- ja elinkeinoministeriö Sääntelyn vaikutukset innovaatiotoimintaan ja markkinoiden kehittymiseen 11.10.2018 I Kirsti Vilén @kirstivilen Työ- ja elinkeinoministeriö Innovaatiomyönteinen sääntely Innovaatiomyönteisellä sääntelyllä

Lisätiedot

Tilaisuus alkaa klo 9 ( ). #digibarometri Wi-Fi: FinlandiaHall

Tilaisuus alkaa klo 9 ( ). #digibarometri Wi-Fi: FinlandiaHall Tilaisuus alkaa klo 9 (15.6.2017). #digibarometri Wi-Fi: FinlandiaHall Tervetuloa Tuomo Luoma, Verkkoteollisuus @tluoma #digibarometri Julkistaminen Petri Rouvinen, Etlatieto Oy #digibarometri 2016 2017

Lisätiedot

Digi pienissä kunnissa ja maaseudulla

Digi pienissä kunnissa ja maaseudulla Digi pienissä kunnissa ja maaseudulla Kehittyvät julkishallinnon palvelut ja niiden käytettävyys Jari Ylikoski, Tietoyhteiskunta 12.9.2019 Toimintaympäristön muutoksesta (ylätasolla) Julkishallinnon toimintaympäristö

Lisätiedot

Tulevaisuuden kunta -hanke Parlamentaarinen työryhmä Tuula Jäppinen Suomen Kuntaliitto

Tulevaisuuden kunta -hanke Parlamentaarinen työryhmä Tuula Jäppinen Suomen Kuntaliitto Tulevaisuuden kunta -hanke Parlamentaarinen työryhmä 16.8.2016 12.8.2016 Tuula Jäppinen Suomen Kuntaliitto Tulevaisuuden kunnan ennakointiprosessi 2016 KERTAUS Alustukset Puheenvuorot Katsaukset Megatrendit

Lisätiedot

Toiminnanohjaus ja tiedolla johtaminen tänään ja tulevaisuudessa

Toiminnanohjaus ja tiedolla johtaminen tänään ja tulevaisuudessa Toiminnanohjaus ja tiedolla johtaminen tänään ja tulevaisuudessa Tietohallintojohtaja Riku Moisio Hämeenlinnan kaupunki 27.3.2015 Ennuste 2000-luvun vaihde Asiat, joita ei osattu kuvitella: * Mobiili *

Lisätiedot

Digitaalinen transformaatio muuttaa asiakkaidemme liiketoimintaa

Digitaalinen transformaatio muuttaa asiakkaidemme liiketoimintaa Strateginen suunta Digitaalinen transformaatio muuttaa asiakkaidemme liiketoimintaa mobiili Liiketoimintaprosessien ja asioinnin digitalisoituminen on merkittävä globaali trendi Digitalisaatio luo uusia

Lisätiedot

Espoon Avoimen osallisuuden malli

Espoon Avoimen osallisuuden malli Espoon Avoimen osallisuuden malli Avoimen osallisuuden malli - mistä on kysymys? Kaupunkien kilpailukyky perustuu yhä tiiviimpään kumppanuuteen sekä alueen toimijoiden että muiden kaupunkien välillä.

Lisätiedot

Kohti seuraavaa sataa

Kohti seuraavaa sataa Kohti seuraavaa sataa Suomen keskeiset kysymykset 2020-luvulla 8.12.2017 POSTERINÄYTTELYN TULOKSIA Keskeiset kysymykset TOP 10 Miten irtikytketään hyvinvointi luonnonvarojen kestämättömästä käytöstä ja

Lisätiedot

Automaattisesti kilpailukykyinen teollisuus

Automaattisesti kilpailukykyinen teollisuus Automaattisesti kilpailukykyinen teollisuus SATAKUNTA ON ROBOTTIMAAKUNTA, JONKA SYDÄN ON ULVILASSA Automation City Ulvila 100 robotiikka, IoT ja AI yritystä. 1 500 näiden alojen asiantuntijaa. Kaksi korkeakoulua,

Lisätiedot

DOB - Datasta oivalluksia ja bisnestä DOB innovaatioalustan kuvaus

DOB - Datasta oivalluksia ja bisnestä DOB innovaatioalustan kuvaus DOB - Datasta ja bisnestä DOB innovaatioalustan kuvaus 17.11.2017 Jyrki Koskinen jyrki.koskinen@coss.fi cc by 4.0 2016 COSS DOB innovaatioalustan kuvaus. Innovaatioalustan konsepti Tehtävät ja tulokset

Lisätiedot

SenCity Älykäs valaistus innovatiivisen kaupungin palvelualustana

SenCity Älykäs valaistus innovatiivisen kaupungin palvelualustana SenCity Älykäs valaistus innovatiivisen kaupungin palvelualustana Henrika Pihlajaniemi Oulun yliopisto, arkkitehtuurin tdk henrika.pihlajaniemi@oulu.fi Eveliina Juntunen VTT Teknologian tutkimuskeskus

Lisätiedot

TTY Pori. Tieteen ja tutkimuksen kohtaamispaikka

TTY Pori. Tieteen ja tutkimuksen kohtaamispaikka TTY Pori Tieteen ja tutkimuksen kohtaamispaikka Hyödyntääkö teidän Yrityksenne dataa? 2 Data-analytiikan osaamiskeskittymä Osaamiskeskittymä edistää data-analytiikan hyödyntämistä Satakunnassa. Toteutamme

Lisätiedot

Kokemuksia julkisen datan avaamisesta

Kokemuksia julkisen datan avaamisesta Kokemuksia julkisen datan avaamisesta Ville Meloni Forum Virium Helsinki Tietojohtamisen verkoston seminaari 23.11.2012 Helsinki Region Infoshare Avataan Helsingin seutua koskevaa julkista tietoa kaikkien

Lisätiedot

VOITTAJAT ENNAKOIVAT HÄVIÄJÄT VAIN REAGOIVAT

VOITTAJAT ENNAKOIVAT HÄVIÄJÄT VAIN REAGOIVAT Hämeen Näky - Pk-yritysten ennakointiosaamisen kehittäminen kuva: www.google.fi VOITTAJAT ENNAKOIVAT HÄVIÄJÄT VAIN REAGOIVAT Tulevaisuus on tehtävä Tulevaisuuden ymmärtäminen Historiantutkimus, muisti,

Lisätiedot

Matkailun valtakunnallinen digitiekartta Missä mennään?

Matkailun valtakunnallinen digitiekartta Missä mennään? Matkailun valtakunnallinen digitiekartta Missä mennään? Suomesta älykäs matkakohde 2020 Kaisa Kosonen Toimintaympäristön muutos 4 lakia jotka vaikuttavat alaan liikennekaari, tietosuoja-asetus, matkapakettilaki,

Lisätiedot

FINNREF- TUKIASEMAVERKKO/PAIKANNUS- PALVELU JA SEN KEHITTÄMINEN

FINNREF- TUKIASEMAVERKKO/PAIKANNUS- PALVELU JA SEN KEHITTÄMINEN FINNREF- TUKIASEMAVERKKO/PAIKANNUS- PALVELU JA SEN KEHITTÄMINEN 22.3.2018 Maanmittauspäivät 2018 Marko Ollikainen 1 Esityksen sisältö: - Taustaa - Nyt - Tulevaisuutta FINNREF TUKIASEMAVERKKO JA PAIKANNUSPALVELU

Lisätiedot

Hyödynnetään avointa, omaa ja yhteistä tietoa Yhteinen tiedon hallinta -kärkihanke

Hyödynnetään avointa, omaa ja yhteistä tietoa Yhteinen tiedon hallinta -kärkihanke Hyödynnetään avointa, omaa ja yhteistä tietoa Yhteinen tiedon hallinta -kärkihanke Paikkatietoverkoston vuosikokous 14.12.2017 Suvi Remes, VM Digitalisoidaan julkiset palvelut / Yhteinen tiedon hallinta

Lisätiedot

Digitaalisen maailman mahdollisuudet OKM:n kirjastopäivät 2012. Minna Karvonen 11.12.2012

Digitaalisen maailman mahdollisuudet OKM:n kirjastopäivät 2012. Minna Karvonen 11.12.2012 Digitaalisen maailman mahdollisuudet OKM:n kirjastopäivät 2012 Minna Karvonen 11.12.2012 Kirjastot digitalisoituvassa maailmassa: kansallista perustaa Hallitusohjelman kirjaukset: kirjastojen kehittäminen

Lisätiedot

Paikkatietoalusta-hanke. Maanmittauspäivät Antti Jakobsson Hankepäällikkö

Paikkatietoalusta-hanke. Maanmittauspäivät Antti Jakobsson Hankepäällikkö Paikkatietoalusta-hanke Maanmittauspäivät 31.5.2017 Antti Jakobsson Hankepäällikkö 1 2 3 80% tiedosta on paikkatietoa!? = Julkishallinnon tiedoista 80% on paikkatietoa. =Onko meillä tarvetta Julkishallinnon

Lisätiedot

Kansallisen palveluväylän viitearkkitehtuuri

Kansallisen palveluväylän viitearkkitehtuuri viitearkkitehtuuri Yhteenveto 6.7.2015 Versio: 0.9 viitearkkitehtuurin yhteenveto 24.4.2015 2 (9) 1. Kansallisen palveluväylän tavoitteet Kansallisen palveluväylän käyttöönotto perustuu Työ- ja elinkeinoministeriön

Lisätiedot

Kiertotalouden innovatiiviset mahdollisuudet. Olli Koski Johtaja Työ- ja elinkeinoministeriö

Kiertotalouden innovatiiviset mahdollisuudet. Olli Koski Johtaja Työ- ja elinkeinoministeriö Kiertotalouden innovatiiviset mahdollisuudet Olli Koski Johtaja Työ- ja elinkeinoministeriö Mitä on kiertotalous? Kiertotaloudessa tuotteet ovat pitkäikäisiä ja materiaalit kiertävät arvoa säilyttäen.

Lisätiedot

Alustatalouden ja teknologian kehityksen vaikutus työn muutokseen. Tuomo Alasoini tuomo.alasoini[at]tekes.fi

Alustatalouden ja teknologian kehityksen vaikutus työn muutokseen. Tuomo Alasoini tuomo.alasoini[at]tekes.fi Alustatalouden ja teknologian kehityksen vaikutus työn muutokseen Tuomo Alasoini tuomo.alasoini[at]tekes.fi Teknologian kehityksen vaikutukset työhön vaikeasti ennustettavissa Itse teknologisen kehityksen

Lisätiedot

Teknologian kehityksen vaikutukset työhön vaikeasti ennustettavissa

Teknologian kehityksen vaikutukset työhön vaikeasti ennustettavissa Alustatalouden ja teknologian kehityksen vaikutus työn muutokseen Tuomo Alasoini tuomo.alasoini[at]tekes.fi Teknologian kehityksen vaikutukset työhön vaikeasti ennustettavissa Itse teknologisen kehityksen

Lisätiedot

Liikkuminen palveluina Mobility as a Service

Liikkuminen palveluina Mobility as a Service Mobility as a Service Suomesta älyliikenteen innovaatioalusta Suomeen kehitetään maailman ensimmäinen avoin innovaatioalusta liikkumisen palveluille. Tekes kokoaa -yhteisön, johon mukaan tulevien yritysten

Lisätiedot

AVOIMEN DATAN VAIKUTTAVUUS: SEURANTA- JA ARVIOINTIMALLIN KEHITTÄMINEN. Heli Koski, ETLA 15.1.2015

AVOIMEN DATAN VAIKUTTAVUUS: SEURANTA- JA ARVIOINTIMALLIN KEHITTÄMINEN. Heli Koski, ETLA 15.1.2015 1 AVOIMEN DATAN VAIKUTTAVUUS: SEURANTA- JA ARVIOINTIMALLIN KEHITTÄMINEN Heli Koski, ETLA 15.1.2015 2 Taustaa esitutkimuksesta Julkisen datan avaamisen potentiaaliset hyödyt on arvioitu ennakollisissa arvioinneissa

Lisätiedot

Sulautetut järjestelmät

Sulautetut järjestelmät Sulautetut järjestelmät Johdatus sulautettuihin järjestelmiin (JSU) Pekka Toivanen E-Mail: Pekka.Toivanen@uef.fi GSM: +358 40 543 9021 Syksy 2017 Opintojakso Luennot ti 7.11. klo 8-10, Sali F211 Seminaari

Lisätiedot

Liikenne palveluna Mobility-as-a-service

Liikenne palveluna Mobility-as-a-service Liikenne palveluna Mobility-as-a-service Sähköisen liikenteen foorumi Dipoli, 14.5.2014 Raine Hermans Tekes Paneelikeskustelun ja työpajan tavoitteet 1. Mobility as a Service ajattelun syventäminen 2.

Lisätiedot

Aikuisten TNO -toiminnan ennakointi. Päivi Holopainen Ennakointikoordinaattori, Lapin liitto

Aikuisten TNO -toiminnan ennakointi. Päivi Holopainen Ennakointikoordinaattori, Lapin liitto Aikuisten TNO -toiminnan ennakointi Päivi Holopainen Ennakointikoordinaattori, Lapin liitto 28.3.2014 Mitä on ennakointi? SUUNNITTELU ENNAKOINTI VERKOSTOI- TUMINEN TULEVAI- SUUDEN- TUTKIMUS Lähde: Euroopan

Lisätiedot

YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto

YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy YRKK18A Agrologi (ylempi AMK), Ruokaketjun kehittäminen, Ylempi AMK-tutkinto Ruokaketjun kehittämisen koulutuksen opinnot on tarkoitettu asiantuntijoille, jotka tarvitsevat

Lisätiedot

Muutokset haastavat verottajaa ja

Muutokset haastavat verottajaa ja Muutokset haastavat verottajaa ja valtion verokertymää Hallinnonalan johdon aamupäivä 09.10.2018 Markku Heikura Verotuksen tehokkuus perustuu laajalle tietointegraatiolle (ekosysteemi) Yritykset Pankit

Lisätiedot

Datan jalostamisesta uutta liiketoimintaa yhteistyo lla. Vesa Sorasahi Miktech Oy 20.11.2014

Datan jalostamisesta uutta liiketoimintaa yhteistyo lla. Vesa Sorasahi Miktech Oy 20.11.2014 Datan jalostamisesta uutta liiketoimintaa yhteistyo lla Vesa Sorasahi Miktech Oy 20.11.2014 Käsitteitä Avointa tietoa ovat ne digitaaliset sisällöt ja datat, joita kuka tahansa voi vapaasti ja maksutta

Lisätiedot

Kokemuksia datan avaamisesta pääkaupunkiseudulla. Projektipäällikkö Ville Meloni - Forum Virium Helsinki Open Data Tampere Region Kick-off 20.2.

Kokemuksia datan avaamisesta pääkaupunkiseudulla. Projektipäällikkö Ville Meloni - Forum Virium Helsinki Open Data Tampere Region Kick-off 20.2. Kokemuksia datan avaamisesta pääkaupunkiseudulla Projektipäällikkö Ville Meloni - Forum Virium Helsinki Open Data Tampere Region Kick-off 20.2.2013 ONNEA TAMPERE! Kehittäjätyökaluja uusille sähköisille

Lisätiedot

Luonnos valtioneuvoston selonteoksi "Eettistä tietopolitiikkaa tekoälyn aikakaudella"

Luonnos valtioneuvoston selonteoksi Eettistä tietopolitiikkaa tekoälyn aikakaudella Liikenne- ja viestintäministeriö Lausunto 22.10.2018 LVM/1730/02/2018 Asia: VM057:00/2018 VM/2527/00.01.00.01/2017 Luonnos valtioneuvoston selonteoksi "Eettistä tietopolitiikkaa tekoälyn aikakaudella"

Lisätiedot

Kansalliskirjaston ATThankkeet

Kansalliskirjaston ATThankkeet Kansalliskirjaston ATThankkeet Esa-Pekka Keskitalo Asiantuntijaseminaari 28.4.2015 Avoin tiede tarkoittaa avoimien toimintamallien käyttämistä tieteellisessä tutkimuksessa. Keskeinen tavoite on tutkimustulosten,

Lisätiedot

Robotit kuntien päätöksenteon tukena

Robotit kuntien päätöksenteon tukena Robotit kuntien päätöksenteon tukena Kuntamarkkinat 11.9.2019 Alkuun vähän taustaa... Miksi emme enää ole köyhiä? Digitalisaatio Laajaalainen taloudellinen ja yhteiskunnallinen muutosprosessi, jonka

Lisätiedot

KOLERASTA DIGITALISAATIOON Mikko Rusama, Helsingin Kaupungin Digitalisaatiojohtaja Avoin Data

KOLERASTA DIGITALISAATIOON Mikko Rusama, Helsingin Kaupungin Digitalisaatiojohtaja Avoin Data KOLERASTA DIGITALISAATIOON Mikko Rusama, Helsingin Kaupungin Digitalisaatiojohtaja 10.6.2019 Avoin Data Maria01 - Euroopan suurin startup-kampus Helsinki on ollut alusta vuodesta 1550 Yritykset (Tuottajat)

Lisätiedot

Tehokkuushyötyjä digitaalisesta liikenteestä? Hyötyjinä käyttäjät, yritykset ja suunnittelijat

Tehokkuushyötyjä digitaalisesta liikenteestä? Hyötyjinä käyttäjät, yritykset ja suunnittelijat Tehokkuushyötyjä digitaalisesta liikenteestä? Hyötyjinä käyttäjät, yritykset ja suunnittelijat Digi Roadshow Kuopio 23.4.2015 Jaakko Rintamäki Ympäristösi parhaat tekijät Sito? 2 Infrajohtamisen konsultointi

Lisätiedot

KV-verkostot tunturissa Megatrendit & Ratkaisu 100 Suomi pärjää vain osaamiselle

KV-verkostot tunturissa Megatrendit & Ratkaisu 100 Suomi pärjää vain osaamiselle KV-verkostot tunturissa Megatrendit & Ratkaisu 100 Suomi pärjää vain osaamiselle Kalle Nieminen, Sitra @nieminenkalle Miten haaste on valittu? 1. 2. 3. Kysyimme suomalaisilta, mikä haaste Suomen on ratkaistava?

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen reformi tuumasta toimeen. Ylijohtaja Mika Tammilehto

Ammatillisen koulutuksen reformi tuumasta toimeen. Ylijohtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen reformi tuumasta toimeen Ylijohtaja Mika Tammilehto 1.11.2016 Reformin toimeenpanon lähtökohdat toimintaympäristö ja sen osaamisvaatimukset muuttuvat asiakaskunnan (yksilöt ja

Lisätiedot

Paikkatietostrategiaa Tampereella

Paikkatietostrategiaa Tampereella Paikkatietostrategiaa Tampereella 17.5.2013 Anna Mustajoki Paikkatietostrategia 2013-2015 OHJAAVAT PERIAATTEET Kansallinen paikkatietostrategia 2010 2015 Tampereen pormestariohjelmasta 2013 2016 ja kaupunkistrategiasta.

Lisätiedot

Paikkatiedon viitearkkitehtuuri - toimeenpano

Paikkatiedon viitearkkitehtuuri - toimeenpano Paikkatiedon viitearkkitehtuuri - toimeenpano Panu Muhli Inspire-sihteeristö Paikkatietokeskus / Maanmittauslaitos Paikkatiedon viitearkkitehtuuri -infotilaisuus 13.10.2016 Pasila, Helsinki Poliittinen

Lisätiedot

YHTIÖKOKOUS 9.4.2015 Finlandia-talo, Helsinki. Teleste Proprietary. All rights reserved.

YHTIÖKOKOUS 9.4.2015 Finlandia-talo, Helsinki. Teleste Proprietary. All rights reserved. YHTIÖKOKOUS 9.4.2015 Finlandia-talo, Helsinki VISIO - Alamme johtavana toimijana luomme modernia verkottunutta maailmaa uusien laajakaista- ja videoratkaisujen avulla. 1 Teleste lyhyesti 2 Vuosi 2014 keskeiset

Lisätiedot

Centria tutkimus ja kehitys

Centria tutkimus ja kehitys Luonnontuote-digiä Janne Känsäkoski Centria tutkimus ja kehitys Centria tutkimus ja kehitys Luonnontuote-digiä Yhteinen alusta Metsästä ovelle Palvelullistaminen Työn automatisointi, robotit jalostuksessa

Lisätiedot

Kuntaliiton tulevaisuustyö Polku pienestä pilotista kansalliseksi muutostueksi kunnille?

Kuntaliiton tulevaisuustyö Polku pienestä pilotista kansalliseksi muutostueksi kunnille? Kuntaliiton tulevaisuustyö Polku pienestä pilotista kansalliseksi muutostueksi kunnille? Voimmeko palvella? Kuntapalvelujen tulevaisuus Kuma 11.9.2014 Elina Laamanen Polku kohti tulevaisuutta? 2 15.9.2014

Lisätiedot

Digitaalisuus murtaa perinteisiä toimialoja ja toimintamalleja nyt eikä vasta tulevaisuudessa Jarmo Matilainen, toimitusjohtaja, Finnet-liitto ry,

Digitaalisuus murtaa perinteisiä toimialoja ja toimintamalleja nyt eikä vasta tulevaisuudessa Jarmo Matilainen, toimitusjohtaja, Finnet-liitto ry, Digitaalisuus murtaa perinteisiä toimialoja ja toimintamalleja nyt eikä vasta tulevaisuudessa Jarmo Matilainen, toimitusjohtaja, Finnet-liitto ry, Digicenter hankkeen fasilitaattori Mikä on Digicenter?

Lisätiedot

DIGITAALISUUDELLA SAVON TEOLLISUUTEEN JA PALVELUIHIN MENESTYSTÄ POHJOIS- Yliopettaja Esa Hietikko

DIGITAALISUUDELLA SAVON TEOLLISUUTEEN JA PALVELUIHIN MENESTYSTÄ POHJOIS- Yliopettaja Esa Hietikko DIGITAALISUUDELLA MENESTYSTÄ POHJOIS- SAVON TEOLLISUUTEEN JA PALVELUIHIN Yliopettaja Esa Hietikko Digitalisaatio on hyvin laaja käsite 2/13 Miksi digitalisaatiota? Digibarometrin mukaan yritysten digitaalinen

Lisätiedot

Älykäs ja viisas Suomi Miten tekoäly muotoilee yhteiskuntaamme?

Älykäs ja viisas Suomi Miten tekoäly muotoilee yhteiskuntaamme? Älykäs ja viisas Suomi Miten tekoäly muotoilee yhteiskuntaamme? Pilkahduksia tulevaisuuteen Tietopolitiikka, tekoäly ja robotisaatio hyvinvoinnin ja taloudellisen menestyksen mahdollistajana Suomessa 19.3.2019

Lisätiedot

Tiedon avaamisen työpaja 6.5.

Tiedon avaamisen työpaja 6.5. Tiedon avaamisen työpaja 6.5. Kouluttajina Jari Salo ja Jyrki Kasvi TIEKEstä (Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus). Päivän aiheet: Tiedon avaaminen Standardit ja tietomuodot Rajapinnat ja tiedonsiirto Juridiikka

Lisätiedot

Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä. Pelastustoimen strategia 2025

Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä. Pelastustoimen strategia 2025 Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä Pelastustoimen strategia 2025 Pelastustoimen visio 2025: Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi - yhteistyössä. 31.5.2016 2 Toiminta-ajatus: Parannamme yhteiskunnan

Lisätiedot

PAIKKATIETOPOLIITTINEN SELONTEKO

PAIKKATIETOPOLIITTINEN SELONTEKO PAIKKATIETOPOLIITTINEN SELONTEKO KOORDINAATIT KEHITYKSELLE Paikkatietoverkosto Kari-Pekka Karlsson 14.12.2017 Paikkatiedon määritelmä Selonteko: Kaikki tieto, jonka yhtenä ominaisuutena on sijainti, on

Lisätiedot

Smart cities - nyt ja huomenna

Smart cities - nyt ja huomenna Smart cities - nyt ja huomenna Älykaupungin standardit Jari Reini 14.04.2015 Standardisointi - Miksi? Minimoidaan päällekkäistä kehittämistyötä, ohjataan tietojärjestelmien kehittämistä ja saadaan aikaan

Lisätiedot

Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä. Pelastustoimen strategia 2025

Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä. Pelastustoimen strategia 2025 Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi yhteistyössä Pelastustoimen strategia 2025 Pelastustoimen visio 2025 Turvallinen ja kriisinkestävä Suomi - yhteistyössä. 31.5.2016 2 Toiminta-ajatus Parannamme yhteiskunnan

Lisätiedot

SAMPO HANKKEEN ESITTELY LINKKI MATERIAALEIHIN INNOKYLÄSSÄ

SAMPO HANKKEEN ESITTELY LINKKI MATERIAALEIHIN INNOKYLÄSSÄ SAMPO HANKKEEN ESITTELY LINKKI MATERIAALEIHIN INNOKYLÄSSÄ 30.11.2015 MOBIILIN KÄYTÖN ROOLI ON ALATI KASVAVA Lähde: INTERNET TRENDS 2015, Mary Meeker - KPCB SAMPO LYHYESTI KUINKA......MOBILITEETTI VAIKUTTAA

Lisätiedot