MAAHANMUUTTAJIEN SÄHKÖOPAS. Sähköturvallisuuden edistämiskeskus

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MAAHANMUUTTAJIEN SÄHKÖOPAS. Sähköturvallisuuden edistämiskeskus"

Transkriptio

1 1 MAAHANMUUTTAJIEN SÄHKÖOPAS Sähköturvallisuuden edistämiskeskus Tukes

2 2 Copyright 2004 STEK ry. TUKES Teksti: Brita Somerkoski Asiantuntijat:Veli-Matti Nurmi,Ari Keijonen, Hannu Virtanen, Pirkko Jyväkorpi, Willy Toiviainen Piirrokset ja ulkoasu: Kuvitustoimisto Intomieli / Ulriikka Lipasti Painotyö:

3 3 TURVALLISTA SÄHKÖÄ -sähkönkäytön opas Sisällys: Esipuhe 1. Sähkö voi olla vaarallista Yleisiä asioita sähköjärjestelmästä Liesi ja sen oikea käyttö Sähkölaitteet ja pistotulpat Televisio ja huoneistopalot Pesukone ja astianpesukone Kylmälaitteet Valaisimet Lämmittimet ja lämpöpatterit Tupakointi Avotuli ja kynttilät Sähkölaitteet ja ulkotiloissa Sauna ja muut kosteat tilat Toiminta tulipalossa Yleinen hätänumero...39

4 4 ESIPUHE Sähkön käyttö on jokapäiväistä, niin tavanomaista ja totuttua, ettei sitä tarvitse liiemmin ajatella. Sähköstä tulee ongelma vasta silloin, kun sähköjärjestelmä tai sähkölaite ei toimikaan odotetulla tavalla. Välinpitämätön sähkön käyttö aiheuttaa vaaratilanteita. Joka vuosi Suomessa kuolee ja vahingoittuu ihmisiä sähkön aiheuttamissa tapaturmissa. Sähkön näkymätön voima yllättää. Myös lasten on tärkeä saada tietää yleisimmät sähkösäännöt. Käsissäsi oleva opas on tarkoitettu sähköasioiden opettamiseen. Teos on jaettu otsikoiden mukaan aiheisiin, joihin liittyvät kuvat ovat tekstin vierellä. Tekstin yhteydessä on joukko kysymyksiä, joilla voit selvittää, miten asukkaat tuntevat suomalaisen sähköjärjestelmän ja laitteiden toimintaperiaatteet. Mukaan on otettu myös veden ja tulen aiheuttamia vaaratilanteita, koska sähkö on usein osallisena tulipaloissa ja vesivahingoissa.

5 5 KOULUTTAJAN OPAS

6 6 Jos toimit oikein, sähkön käyttö on turvallista. Jos käytät sähköä väärin, voi sattua vakava onnettomuus

7 1. Sähkö voi olla vaarallista Kunnossa olevat sähkölaitteet ovat oikein käytettyinä turvallisia. Kun sähköasennukset ovat ammattilaisen tekemiä, sähkölaitteet kestävät tavallista käyttöä hyvin. Sähköä käytetään kodeissa: -lämmitykseen -valaistukseen -koneisiin Jos toimit oikein, sähkön käyttö on turvallista. Vialliset sähkölaitteet tai väärässä paikassa käytetyt sähkölaitteet saattavat aiheuttaa vakavia vammoja, esimerkiksi sähköiskun, palovamman, vesivahingon tai tulipalon. Sähkötapaturmat ovat harvinaisia, mutta silti joka vuosia ihmisiä jopa menehtyy sähköiskuihin. Varsinkin lapsia ja sellaisia aikuisia, jotka eivät osaa käyttää sähkölaitteita, on opetettava. Lasten kanssa on hyvä tehdä sopimus, mitä sähkölaitteita he saavat itse käyttää. 7 Sisällä sähkön käyttöön liittyvää turvallisuutta lisää: -kunnossa olevat sähköasennukset -kunnossa olevat sähkölaitteet -sähkölaitteiden oikea käyttö -sähkölaitteiden ammattimainen huolto Kuka osaa parhaiten käyttää kodin sähkölaitteita? Keneltä voi saada apua sähkölaitteiden käyttöön? Kuka korjaa kodin sähkölaitteet?

8 8 SÄHKÖ SAADAAN KOTEIHIN VOIMALINJOJA PITKIN 1. Voimalaitos 2. Voimalinjat 3. Muuntamo (vanha) ERILAISIA SULAKKEITA (uusi)

9 2. Yleisiä asioita kodin sähköjärjestelmästä 9 Sähköenergiaa tuotetaan Suomessa ydinvoimaloissa, joita käytetään uraanilla. Sähköenergiaa saadaan talteen myös vedestä, turpeesta, tuulesta ja auringosta. Sähkövoimalat toimivat ison voimakoneen eli turbiinin avulla. Turbiinin voima johdetaan generaattoriin, jossa sähkö syntyy. Sähkö johdetaan voimalinjoilla muuntamoihin ja koteihin. Kotien sähkölaitteet on yhdistetty sähköverkkoon kaapeleilla ja pistorasioilla. Kodin sähkölaitteet saavat virran sähköpääkeskuksesta. Sähköpääkeskukseen on asennettu sähkömittari, sulakkeet ja pääkytkin. Sähkömittari -mittaa, paljonko sähköä on kulutettu. Sulakkeet -suojaavat sähköjohtoja vioilta, esimerkiksi ylikuormitukselta tai oikosululta. Uusimmissa rakennuksissa on automaattisulakkeet, jotka toimivat keinukytkimillä. Sulake suojaa sähkön käyttäjää tapaturmavaaralta, jos laitteeseen tulee käyttäjälle vaarallinen vika. Pääkytkin kytkin, jolla voidaan katkaista kaikkien sähköllä toimivien laitteiden virta Kerrostaloissa ja rivitaloissa sähköpääkeskus sijaitsee asuntojen ulkopuolella, esimerkiksi porraskäytävissä ja asuinhuoneiston sulakkeet ovat ryhmäkeskuksessa. Yli viiden asunnon kokonaisuuksiin on laadittu pelastussuunnitelma. Asukkaiden ja työntekijöiden on tunnettava pelastussuunnitelman sisältö. Missä on sinun kotisi sähköpääkeskus? Mihin sähköpääkeskusta tarvitaan? Mistä kodin laitteiden virrat voidaan katkaista hätätilanteessa? Millaiset sulakkeet kodissasi on? Missä ne sijaitsevat?

10 10 Pidä lieden ympäristö puhtaana. Käännä kasarin kahva pois lieden reunalta.

11 3. Liesi ja sen käyttö 11 Sähköllä toimiva liesi tai uuni on yleisin ruuanvalmistuksen apuväline. Liesi on tarkoitettu ainoastaan ruuan valmistamiseen. Yleisimpiä ovat liedet, joiden päällä on muutama keittolevy ja alaosassa on uuni. Lieden keittolevyt ovat joko keraamisella liesitasolla tai emaloidulla tasolla. Keittolevyt kuumenevat nopeasti, kun keittolevyn tai uunin lämmitys kytketään päälle. Kun ruuanvalmistus on lopetettu, liesi on kytkettävä pois päältä. Liesitasot Lieden keittolevyt ovat erisuuruisia. On tarkoituksenmukaista käyttää keittoastian pohjan kokoista keittolevyä. Liian pieni levy ei kuumenna ruokaa tasaisesti ja liian suuri levy voi aiheuttaa palovammoja käyttäjälle. Keittolevyt alkavat kuumeta heti, kun ne kytketään päälle. Kun liesi on kytketty päälle, sen viereltä ei pidä poistua. Kypsyvää ruokaa on valvottava lieden lähistöllä. Liedellä voidaan valmistaa ruokaa rautaisissa, emalisissa, alumiinisissa tai teräksisissä keittoastioissa. Keittoastioiden pohja on yleensä tehty hieman paksummaksi. Liedellä ei voi kuumentaa mitään lasi- tai muoviastioissa. Lieden ympärystä on siivottava puhtaaksi muista tarvikkeista. Lieden päällä ei voi säilyttää muita kuin ruuanvalmistukseen liittyviä tarvikkeita. Kun lieden käyttö lopetetaan, lieden keittolevyn sähkövirta on kytkettävä pois päältä. Liesi lämmittää paremmin, jos keittolevyt ovat puhtaat. Liesi kestää pidempään, jos se puhdistetaan aina heti ruuan valmistuksen jälkeen. Jos liesi ei toimi kunnolla, on pyydettävä ammattilainen korjaamaan laitetta. Kuuma keittolevy sytyttää tulipalon, jos sille putoaa syttyvää ainetta.

12 12 Kannella palo voidaan tukahduttaa

13 13 Jos keittolevyllä valmistetaan ruokaa kuumentamalla rasvaa, on lieden vierelle varattava keittoastiaan sopiva kansi. Kuuma rasva syttyy helposti palamaan. Kannella palo voidaan tukahduttaa. Rasvapaloa ei pidä sammuttaa vedellä. Veden lisääminen kuumaan rasvaan aiheuttaa räjähdysvaaran. Lieden lähellä on hyvä pitää vaatteita, joissa ei ole liehuvia hihoja tai helmoja. Vaatteet voivat syttyä tuleen, jos ne osuvat kuumalle keittolevylle. Joissain asunnoissa on liesituuletin. Liesituuletin imee ruuanlaiton käryt poistoilmaputkeen, ja käryt ohjautuvat ulos. Jos liedellä syttyy tulipalo, liesituuletin on kytkettävä heti pois päältä, sillä voimakas ilmavirta kiihdyttää paloa. Mm. ruuan liekittäminen liesituulettimen alla on vaarallista. Puhdas liesituuletin toimii tehokkaammin. Puhdista liesituuletin säännöllisesti. -Onko liesi puhdas? -Tietävätkö lieden käyttäjät, miten liesi toimii? -Tietävätkö käyttäjät, miten rasvapalo sammutetaan? -Tietääkö käyttäjä, miten keittoastiat sijoitetaan liedelle? (kasarien kahva pois lieden ulkosyrjältä, keittoastia kauimmaisille sopivankokoisille levyille) -Onko rasvapalon sammuttamiseen tarvittavia välineitä lähistöllä (esim. sammutuspeite)? -Onko sovittu, ketkä voivat käyttää liettä? -Jos asunnossa on lapsia, onko liedessä tarvittavat turvavälineet (esim. liesisuoja)?

14 14 Suojaa kätesi, kun otat kuumaa ruokaa uunista.

15 15 Uuni Uuni toimii samaan tapaan kuin liesi. Uunin kuumuutta voidaan säätää kytkinten avulla. Uunissa on yleensä lämpötilakytkin ja lämmön suuntaa säätävä kytkin ylä-, ala- ja tasalämpöä sekä grillaamista varten. Ruokaa kypsennetään uunin alimmilla tasoilla ja ruskistetaan uunin ylimmillä tasoilla. Yleisimmät ohjelämpötilat ovat: Paistaminen astetta Kypsyttäminen 175 astetta Ruskistaminen 250 astetta Yksi uunivuoallinen kypsyy yleensä noin tunnissa. Yksi paistopellillinen kypsyy yleensä minuutissa. Grillaustoiminto kuumentaa ja ruskistaa ruuan nopeasti. Grillausta onkin hyvä valvoa aivan uunin vierellä. Kun uuniin laitetaan paistoastioita tai uunipeltejä otetaan pois, on hyvä suojata kädet uunikintailla tai tukevilla pannulapuilla. Näin vältytään palovammoilta. Kiertoilmauuneissa voidaan valmistaa ruokaa yhtä aikaa monella tasolla. Uunissa voidaan valmistaa ruokaa metalli- ja lasiastioissa. Muoviastiat sulavat uunin kuumuudessa. Uuni on pyyhittävä puhtaaksi aina käytön jälkeen. Uuniin jäänyt lika saattaa aiheuttaa palovaaran. Uunia ei ole tarkoitettu säilytystilaksi, eikä sähköuunilla voi lämmittää huoneistoa. Osaako käyttäjä käyttää uunia tarkoituksenmukaisesti? Onko huoneistossa uunissa valmistamiseen tarkoitettuja astioita? Tietääkö käyttäjä, miten uuni kytketään pois päältä? Onko asunnossa uunin puhdistamiseen tarkoitettuja kemikaaleja?

16 16 Pidä huolta, ettei lapsi pääse koskemaan pistorasioihin. Kun irrotat pistotulpan pistorasiasta, tartu kiinni tulppaan, ei johtoon.

17 4. Sähkölaitteet ja pistorasiat Sähkölaitteet täytyy pitää kunnossa. Jos sähkölaitteen johto rikkoontuu, se pitää vaihtaa uuteen. Lapsille on opetettava pistorasioihin liittyvät vaarat. Nykyisin monissa pistorasioissa on turvarakenne, joka estää lapsia työntämästä pistorasiaan mitään esineitä. Pistorasioita pitää suojata vedeltä. On tärkeää asentaa sähkölaitteet sellaisiin paikkoihin, ettei jatkojohtoja tarvita. Paras tapa on sijoittaa sähköjohdot lattialistan päälle. Lapset, vanhukset ja kotieläimet kompastuvat helposti sähköjohtoihin, jos ne kulkevat huoneen lattialla. Osa sähkölaitteista kuumenee, kun niitä käytetään. Kuumeneva sähkölaite, esimerkiksi lamppu, voi sytyttää kankaan tai muun helposti syttyvän palamaan. Lue aina laitteen käyttö- ja huolto-ohjeet. Tarkoituksenmukaisessa käytössä laite kestää kauemmin. Oikea laite oikeaan pistorasiaan! Jos pistotulppa ei mahdu, laite on väärässä paikassa! Kun irrotat sähkölaitteen johdon pistorasiasta, tartu aina kiinni pistotulppaan. Älä vedä johdosta, ettei johdon rakenne mene rikki. Lapsiperheessä kannattaa käyttää pistokesuojia. Millaisessa kunnossa ovat asunnon pistorasiat? Onko asunnossa paljon jatkojohtoja? Voisiko jatkojohtojen määrää vähentää, jos sähkölaitteiden paikkaa vaihdettaisiin? Osaavatko kaikki perheenjäsenet irrottaa sähköjohdon oikein? Onko lapsille kerrottu pistorasioiden vaarallisuudesta? Sähkölaitteiden korjaus- ja asennustyöt kuuluvat aina ammattilaiselle. Ammattilainen on sähköalan koulutuksen saanut työntekijä. 17

18 18 Sammuta palava TV sammutuspeitteellä. Johto irti seinästä! Jos televisio syttyy palamaan: 1. Tyhjennä asunto nopeasti ihmisistä 2. Vedä johto seinästä tai katkaise virta pääkytkimsestä 3. Yritä sammuttaa käsisammuttimella, sammutuspeitteellä tai matolla. 4. Jos et pysty sammuttamaan, sulje ovi. 5. Soita sitten 112 turvallisesta paikasta. 6. Palokunta tulee mielellään tarkastamaan laitteen, vaikka saisitkin sen itse sammutettua.

19 5. Televisiot ja huoneistopalo Myös televisio voi syttyä palamaan Vanhat televisiot syttyvät palamaan helpommin kuin uudet. Television ikä unohtuu usein. Monen kodin televisio on vanhempi kuin asukas itse muistaakaan. Monien uusimpien televisioiden valmistuksessa on paloturvallisuus otettu paremmin huomioon. Sijoita televisio sellaiseen paikkaan, ettet tarvitse jatkojohtoa. Television ilmankierrosta on huolehdittava. Jätä television ympärille tilaa. Älä sijoita televisiota esimerkiksi liian tiiviiseen kirjahyllyyn. Jätä laitteen tuuletusaukot vapaiksi. Television päälle ei saa asettaa koriste-esineitä, ei edes liinaa. Näin varmistat, että ilma pääsee kiertämään television ympärillä, eikä laite kuumene liikaa. 19 Viikkosiivouksen yhteydessä on helppoa imuroida television ulkopinnat, erityisen tärkeää on imuroida televisio tuuletusaukkojen päältä. Jos siirrät television toiseen paikkaan, ole varovainen. Tärinät ja kolhut voivat vahingoittaa laitetta. Imuroi television ulkopinnat säännöllisesti. Kun lopetat television katselun, katkaise laitteen valmiusvirta, ainakin yöksi ja kotoa poistuessasi. Jos huomaat, että televisiossa on samanlainen vika kaikilla kanavilla, pyydä paikalle korjaaja. Televisio on vietävä huoltoon myös, jos televisiosta tulee käryä tai voimakkaita hajuja, jos televisio on kaatunut tai pudonnut tai laitteeseen on joutunut vettä, nesteitä, steariinia tai vieraita esineitä. Television korjaustyöt voi turvallisuussyistä tehdä vain alan ammattilainen. Kokematon voi saada television korjaamisesta sähköiskun tai aiheuttaa oikosulun laitteessa. Koska perheen lapset katselevat mielellään televisiota, on hyvä kertoa lapsille tarkoin, miten televisiota käytetään. Lapset oppivat helposti oikeat katselu- ja käyttötavat vanhempien mallista. Jos televisio tai muu sähkölaite syttyy, palamisesta syntyy myrkyllisiä kaasuja. Näiden kaasujen hengittäminen on hengenvaarallista. On tärkeää poistua huoneesta heti, jos et saa paloa itse sammutetuksi. Näyttääkö televisio ehjältä? Onko televisiossa jokin vika (kuvassa, epämääräistä käryä, hajua tms.)? Onko television ympärillä ilmatilaa? Onko televisio imuroitu ulkopuolelta? Onko television päällä koriste-esineitä? Onko asunnossa sammutuspeite tai muu alkusammutin?

20 20 Puhdista nukkasihti säännöllisesti! Kun pesukone on käynyt loppuun, sulje pesukoneen vesihana.

21 6. Pesukone ja astianpesukone 21 Huolimaton sähkön ja veden käyttö yhtä aikaa voi aiheuttaa tapaturman, koska vesi johtaa sähköä. Älä koske sähkölaitteisiin, jos olet kylvyssä tai suihkussa, saatat saada sähköiskun. Irrota sähkölaitteet, esimerkiksi parranajokoneet, hammasharjat ja hiustenkuivaimet, siksi aikaa kun peseydyt runsaalla vedellä. Pyykinpesukone on tarkoitettu vain vaatteiden pesuun. Noudata pesumerkintöjä ja pesulämpötiloja. Pese matot matonpesupaikalla, pesutuvassa tai pesetä mattopesulassa. Puhdista pesukoneen nukkasihti säännöllisesti. Pese vaatteet vetoketjut suljettuina. Noudata vaatteiden pesumerkintöjä. Irrota pistotulppa käytön jälkeen. Sulje pesukoneen vesihana käytön jälkeen. Suojaa laite roiskevedeltä. Astianpesukone on tarkoitettu vain astioiden pesuun. Sulje astianpesukoneen vesihana käytön jälkeen. Puhdista astianpesukone ruuanjätteistä pesukertojen välillä. Sekä pyykinpesukonetta että astianpesukonetta on valvottava niiden käytön aikana. Pesukonetta ei kannata jättää yöksi päälle. Toimiiko pesukone moitteettomasti? Tunteeko käyttäjä pesukoneen toiminnot? Tietääkö käyttäjä, miten tulee toimia, jos kone syttyy palamaan? (virta pois pääkatkaisijasta, alkusammutus, 112)

22 22 Imuroi kylmälaite säännöllisesti

23 7. Kylmälaitteet 23 Kylmälaitteet, eli pakastin, kylmiö ja jääkaappi on tarkoitettu ruuan säilyttämiseen viileässä tai kylmässä. Kylmälaitteeseen voidaan laittaa vain huoneenlämpöisiä tai sitä kylmempiä tuotteita. Lämpimien tuotteiden laittaminen jääkaappiin kuluttaa enemmän sähköä ja sekoittaa laitteen järjestelmän turhaan. Kylmälaitteen ovi on suljettava huolellisesti. Vain siten laite pitää elintarvikkeet kylminä. Jos pakastimeen kertyy lyhyessä ajassa runsaasti jäätä, laitetta käytetään väärin tai se on viallinen. Tällöin kannattaa pyytää ammattimiestä tarkistamaan kylmälaite. Kylmälaitteet ovat yleensä jatkuvasti käytössä. Tämän vuoksi ne tarvitsevat useammin huoltoa kuin kodin muut laitteet. Kylmälaitteet huolletaan seuraavasti: laitteen virta katkaistaan laite tyhjennetään elintarvikkeista laite sulatetaan ja pyyhitään kostealla siivousliinalla ja miedolla pesuaineella laitteen tuuletusaukot ja mahdollisuuksien mukaan koneisto imuroidaan Onko kylmälaitteet imuroitu? Onko pakastin sulatettu? Tietääkö käyttäjä, miten kylmälaitteet sulatetaan?

24 24 hehkulamppu loisteputki halogeenilamppu Kuumeneva valaisin sytyttää kankaat helposti tuleen. Ole tarkkana!

25 8. Valaisimet Kodin valaisimet on kiinnitetty joko kattoon tai seinään. Jalkalamput sijoitetaan yleensä lattialle tai pöydälle. Lisäksi kodeissa on paljon koristevalaisimia tai erityiseen paikkaan tarkoitettuja kohdevalaisimia. Tällaisia ovat akvaarion tai vitriinin valot ja kukkalamput. Lamppuja on kolmea päätyyppiä: -hehkulamppu -loistelamppu -halogeenilamppu Valaisin on turvallinen, kun: -varjostimen ja lampun väliin jää tilaa ilmankierrolle -varjostimen kangas ei ole helposti syttyvää -olet valinnut valaisimeen oikeantehoisen lampun -valaisin on kunnossa -suojaat valaisinta vedeltä -valaisin on kiinnitetty napakasti tai se seisoo tukevasti jalallaan -valaisimet pidetään etäällä verhoista ja muista syttyvistä kankaista -valaisinta ei peitetä millään -sammutat valot, kun menet nukkumaan Ennen kun ryhdyt vaihtamaan valaisimen lamppua, katkaise virta. Jos valaisimessa on pistotulppa, irrota tulppa pistorasiasta. Kierrä palanut lamppu pois varovasti. Halogeenilamppuja käsiteltäessä on hyvä käyttää suojakäsineitä. Koko valaisin kannattaa puhdistaa nihkeällä siivousliinalla lampunvaihdon yhteydessä. Varmista, että uusi lamppu on teholtaan sopiva valaisimeen. Halogeenivalaisin kuumenee enemmän kuin tavallinen hehkulamppu. Liian lähellä olevat kirjahyllyt tai kaapinovet aiheuttavat palovaaran. Lapsille on opetettava lamppujen kuumeneminen. Sähkölamput eivät kuulu lasten leikkeihin. Valaisimen lamppu kuumenee, kun valaisin on päällä. Varomaton lapsi saattaa saada valaisimesta palovamman. Vaihda vilkkuva loisteputki heti. Vaihtamattoman valaisimen sytytin voi kuumeta ja aiheuttaa tulipalon. Jos loisteputki vilkkuu, -sammuta valaisin -vaihda loisteputki ja sytytin uuteen. Ovatko valaisimet tukevia? Ovatko verhot ja peitteet etäällä valaisimista? Kuka huoltaa perheessä vialliset valaisimet? 25

26 26 Lämpöpatterin termostaatti toimii paremmin, kun patteria ei peitetä verholla.

27 9. Lämmittimet ja lämpöpatterit 27 Suomalaisissa asunnossa tavallisimpia ovat kiinteät, seinään kiinnitetyt lämpöpatterit. Lämpöpatterissa on termostaatti, joka mittaa huoneen lämpöä. Termostaatti toimii paremmin, jos sitä ei peitetä verholla. Patterit ja lämmittimet on syytä puhdistaa pölystä imuroimalla varovasti. Muista: -älä peitä lämmitintä -aseta siirrettävä lämmitin niin, ettei se kaadu -huolehdi, ettei lämmittimen päälle kaadu tai putoa mitään -aseta lämmitin riittävän etäälle syttymiskelpoisesta materiaalista, mm. verhoista, huonekaluista ja seinistä -korjauta rikkinäinen termostaatti -lämmittimen päälle ei voi sijoittaa sähköjohtoa -Miten asuntoa lämmitetään? -Onko verhot sijoitettu tarkoituksenmukaisesti? -Missä kuivatetaan pyykit?

28 28 Suomessa tupakointi on kielletty miltei kaikissa sisätiloissa. Hanki turvallinen tuhkakuppi.

29 10. Tupakointi 29 Suomen lait määräävät tarkoin tupakoinnista julkisilla paikoilla ja töissä. Määräyksiä noudatetaan viihtyvyyden, terveellisyyden ja paloturvallisuuden vuoksi. Kotona jokainen voi kuitenkin tupakoida. Kerrostalossa tupakkaa polttavan on noudatettava taloyhtiön määräyksiä. Useimmat suomalaiset välttävät tupakointia sisätiloissa. Tupakan savu tarttuu vaatteisiin ja sisusteisiin ja on epäterveellistä. Ystävienkään luona ei ole sopivaa tupakoida sisällä. Tavallisin tupakointipaikka on parveke. Tupakoitaessa parvekkeella on pidettävä huolta siitä, etteivät tupakantumpit syty palamaan tuhkakupissa. Hyvä tuhkakuppi ulkokäyttöön on lasinen tai keraaminen, päältä umpinainen kuppi. Tupakkapaikoilla näkee myös tuhkakuppeja, joiden pohjalle on laitettu vettä kuumien tupakantumppien sammuttamiseksi. Joka vuosi Suomessa syttyy kymmeniä tulipaloja vuoteessa tupakoinnista. Liinavaatteet ja öljypohjaiset, vaahtomuoviset patjat ja peitot ovat palonarkoja. Masennus-, särky- ja unilääkkeet otetaan usein yötä vasten ja edesauttavat nukahtamista. Tämän vuoksi alkoholin nauttiminen ja tupakointi vuoteessa tai nojatuolissa ei ole paloturvallista. Tupakasta singonnut kipinä voi helposti sytyttää ohuen vaatteen tuleen. Varsinkin pyörätuolissa istuvan on oltava tarkkana tupakoidessaan. Lapsiperheissä tulentekovälineet on syytä kerätä lasten ulottuvilta. Lapsille on kerrottava, että tulentekovälineet ovat aikuisen työkaluja. Lapsilla ei useinkaan ole tarkkaa kuvaa tulen vaarallisuudesta. Tupakoidaanko asunnossa sisällä? Millaisia tuhkakuppeja asunnossa käytetään? Tunteeko asukas kuuman tupakan paloturvallisuuteen liittyvät vaarat?

30 30 Avotuli sytyttää kankaan helposti.

31 11.Avotuli ja kynttilät 31 Jos kodissa poltetaan kynttilöitä, suitsukkeita tai perinnetulia tai kodissa on takka, on oltava erityisen varovainen tulen käsittelyssä. Sähkölaitteita ja avotulta ei saa asettaa lähekkäin. Avotuli voi kuumentaa ja sulattaa sähkölaitteen johdon ja aiheuttaa vaaratilanteen. Liehuvat vaatteet eivät sovi helpon syttyvyytensä vuoksi sellaiselle, joka käsittelee avotulta. Huoneistossa vapaana juoksentelevat lemmikit voivat vahingossa kaataa kynttilän ja aiheuttaa tulipalon. Lemmikit voivat aiheuttaa vahinkoja sähkölaitteille esimerkiksi jyrsimällä johdon rikki tai hyppimällä lieden päälle unohtuneiden ruokien perään. Hyppivä eläin saattaa vahingossa osua lieden sähkökytkimiin ja aiheuttaa tulipalon. Tieteellisin kokein on osoitettu, että sohvalle kaatunut kynttilä aiheuttaa hengenvaarallisen tulipalon kolmessa minuutissa. Tämän vuoksi jokaisen perheenjäsenen tulisi tietää, miten tulipalossa toimitaan. Laki edellyttää palovaroittimen asentamisen kaikkiin asuntoihin. Palovaroitin ilmoittaa savun leviämisestä huoneistoon voimakkaalla hälytysäänellä. Kun palovaroitin hälyttää on suljettava ovi ja poistuttava asunnosta. Kerrostalon parvekkeella ei ole luvallista grillata ruokaa. Kerrostalojen pihalle on usein varattu grillaamiseen tarkoitettu alue. Jos grillaamiseen käytetään kertakäyttögrilliä, on grilliä valvottava huolellisesti. Kevyt grilli tempautuu helposti tuulen mukana ja voi sytyttää maastopalon. Grilli ei ole tarkoitettu roskien polttamiseen. Jos grilliä käytetään esimerkiksi omakotitalon tai rivitalon katoksessa, lähellä valaisimia, pistorasioita ja sähkölaitteita, on oltava tarkkana, etteivät liekit kuumenna näitä. Onko asunnossa lemmikkejä? Onko asunnossa takka tai mahdollisuus avotulen tekoon? Onko asunnossa palovaroitin? Onko asunnossa alkusammuttimia? Jos on, osaavatko asukkaat käyttää niitä?

32 32 Ilmajohtojen koskeminen tai tavoittelu sähköä johtavalla esineellä tai vedellä on hengenvaarallista ja voi aiheuttaa vakavan sähköiskun tai kuoleman.

33 12. Sähkölaitteet ulkotiloissa, suurjännitteiset ilmajohdot 33 Ulkona käytetään suojamaadoitettuja pistorasioita ja jatkojohtoja. Ne kestävät sään vaihteluja ja kosteutta paremmin. Ulkokäyttöön ja kosteisiin tiloihin on olemassa kosteussuojattuja sähkölaitteita. Pitkäaikaiseen ulkokäyttöön tarkoitetut sähkölaitteet on koteloitu niin tiiviisti, ettei laitteen sisään pääse vettä. Ulkokäytössä turvallisimpia ovat ladattavat, akkukäyttöiset työkalut. Ulkona käytettäviin sähkölaitteisiin on otettava virta ulkoa. Sisältä tuleva johto on vaarallinen viritys ja voi aiheuttaa sähköiskun tai muun tapaturman. Sähkölaitteet tulee säilyttää kuivissa ja lämpimissä tiloissa. Pakkanen ja kosteus vaurioittavat sähkölaitteiden rakenteita Suurjännitteiset sähköjohdot ja pylväät, sähköasemat, muuntajat ja rata-alueet ovat hengenvaarallisia leikkipaikkoja. Pitkät sähköä johtavat esineet, kuten hiilikuituiset onkivavat, leijat, pitkät metalliputket ja tikkaat ovat sähkölinjojen alla vaarallisia. Sähköpylväässä oleva HENGENVAARA-kyltti todellakin tarkoittaa hengenvaaraa! Lapsia on syytä opastaa suurjännitteisten sähköjohtojen ja sähköjunien vaarallisuudesta. Säilytetäänkö sähkölaitteita sisätiloissa? Onko asunnon lähellä suurjännitteisiä ilmajohtoja, sähkörata tai sähköpylväitä? Tietävätkö lapset näihin liittyvät vaarat?

34 34 Kuivata pyykit ulkona tai pyykin kuivatukseen tarkoitetussa tilassa.

35 13.Sauna ja muut kosteat tilat 35 Sauna on oikein käytettynä turvallinen peseytymispaikka. Saunassa ja peseytymistiloissa voi käyttää ainoastaan sellaisia sähkölaitteita, jotka on tehty kosteita tiloja varten. Pyykkejä ei saa koskaan panna kuivumaan saunan kiukaan päälle tai viereen. Saunomisen jälkeen kiukaan lähellä on niin kuuma, että muovinen pyykkinaru sulaa ja venyy lämmetessään. Tällöin pyykit voivat pudota tai kaatua kiukaalle ja syttyä palamaan. Paras paikka pyykkien kuivattamiseen on ulkona tai pesutuvan kuivatushuoneen naruilla. Monissa uudemmissa taloissa on kuivausrumpu tai kuivauskaappi pyykin kuivattamista varten. Kun ryhdyt lämmittämään saunaa, varmista, ettei kiukaan lähelle ole jäänyt mitään syttyvää. Suojakaiteet estävät lasten putoamisen lauteilta. On hengenvaarallista käyttää sähkölaitteita märkänä. Jos sauna lämpiää puilla, on savupiippu nuohottava kerran vuodessa. Nuohouksesta vastaa kiinteistön omistaja. Ole tarkkana kuuman veden siirtelyssä. Kuuma vesi voi aiheuttaa palovamman. Toimiiko kiuas ajastimella? Osaako asukas käyttää kiuasta? Onko lapsille opetettu saunan turvallisuusohjeet? Onko pyykinkuivatukselle osoitettu löylyhuonetta parempi ja turvallisempi paikka? Jos saunassa kuitenkin syttyy tulipalo, pyri sammuttamaan tuli vedellä, jota on yleensä helposti saatavilla löylyhuoneen läheisyydestä. Sammuta sähkölaitteiden virta pääkytkimestä. Jos et saa tulipaloa sammumaan nopeasti, sulje ovi ja soita hätänumeroon 112 turvallisesta paikasta.

36 36 1. Palovaroitin hälyttää, kun tulipalo syttyy. 2. Yritä sammuttaa. 3. Ryömi matalana turvaan. Sulje ovi! 4. Jos et voi poistua ovesta, käytä ikkunaa. 5. Soita hälytysnumero turvallisesta paikasta.

37 14. Toiminta tulipalossa Jos sähkölaite syttyy palamaan, irrota pistotulppa pistorasiasta tai katkaise virta pääkytkimestä. Palovaroitin haistaa savun ja ilmoittaa tulipalosta hälytysäänellä, joka on voimistuva piippaus. Yritä sammuttaa. Käytä apunasi alkusammuttimia, esimerkiksi sammutuspeitettä tai mattoa, vesiletkua tai käsisammutinta. Jos et pysty sammuttamaan, sulje ovi ja poistu palavasta rakennuksesta heti. Älä jää keräilemään tavaroita. Pelasta ihmiset vaarasta. Savu on myrkyllistä hengitettäväksi ja saattaa aiheuttaa kuoleman. Matalalla savua ja myrkyllisiä kaasuja on vähemmän. Ryömikää turvaan. Hissi ei ole turvallinen poistumistie! Kokeile kämmenselällä onko ovi kuuma. Jos ovi ei ole kuumentunut, voit poistua sitä kautta. Jos ovi tuntuu kuumalta, poistu toista tietä, esimerkiksi ikkunasta. Jos et voi poistua, anna palokunnalle merkki huutamalla tai valoja räpsyttämällä, että olet vielä palavassa rakennuksessa. Juoskaa kaikki yhteiselle kokoontumispaikalle. Hyvä kokoontumispaikka on postilaatikolla tai puun vierellä, etäällä rakennuksesta. Hälytä sitten apua turvallisesta paikasta. Opasta palokunta paikalle. Hätäpoistumista on hyvä harjoitella. Tietävätkö asukkaat palovaroittimen toimintaperiaatteen? Onko asunnossa toimiva palovaroitin? Osaavatko asukkaat vaihtaa palovaroittimen pariston? Tuntevatko kaikki hätäpoistumisen periaatteet? Jos vaatteet syttyvät tuleen on toimittava nopeasti. Ripeä toiminta säästää uhria vakavammilta palovammoilta. Palo sammuu parhaiten vaatteista näin: 1. Pysähdy 2. Pudottaudu 3. Pyörittele maassa Kun pyörittelet maassa, suojaa kasvosi käsilläsi. Lähellä oleva auttaja voi yrittää sammuttaa syttyneet vaatteet sammutuspeitteellä, käsisammuttimella tai vedellä. Palovammojen ensiapu on jäähdyttäminen puhtaalla, viileällä vedellä tai lumella. Vakavammat palovammat on syytä näyttää lääkärille tulehdusvaaran vuoksi. 37.

38 vastaa aina. Et tarvitse suuntanumeroa.

39 15.Yleinen hätänumero 39 Kaikkialla Suomessa toimii yleinen hätänumero 112. Hätänumerosta tavoitat poliisin, palokunnan ja sairaankuljetuksen. Hätänumero vastaa aina. Hätänumeroon voit soittaa ilman suuntanumeroa. Pelkkä 112 riittää. Hätänumeroon voit soittaa kännykästä, vaikka et tietäisikään SIM-koodia. Näin hälytät apua hätänumerosta: Näppäile 112. Kerro mitä on tapahtunut ja kuka olet. Kuuntele ohjeita ja sulje puhelin vasta, kun olet saanut siihen luvan. Onko puhelimessa 112-tarra? Osaavatko asukkaat soittaa hätänumeroon? Tietävätkö asukkaat, miten hätänumerojärjestelmä toimii? (ei suuntanumeroa, vastaa aina) Tietävätkö asukkaat, millaisissa tapauksissa tulee soittaa hätänumeroon?

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Oma puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä esite näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin kattoon.

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Asukkaan puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä lehtinen näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin

Lisätiedot

Jos vaatteesi syttyvät palamaan, heittäydy maahan tai lattialle ja kieri kunnes tuli sammuu.

Jos vaatteesi syttyvät palamaan, heittäydy maahan tai lattialle ja kieri kunnes tuli sammuu. Lain mukaan joka kodissa täytyy olla palovaroitin. Tulipalo alkaa usein keittiöstä. Jos rasva syttyy palamaan, laita kansi päälle. Älä koskaan käytä vettä. Huolehdi palavasta kynttilästä. Älä tupakoi sängyllä

Lisätiedot

TURVALLISESTI OMASSA KODISSA

TURVALLISESTI OMASSA KODISSA TURVALLISESTI OMASSA KODISSA ASUKKAALLE: Turvallisesti omassa kodissa -oppaasta löydät ohjeita, joiden avulla voit lisätä kotisi paloturvallisuutta. Oppaassa on myös ohjeita, kuinka toimia hätätilanteessa.

Lisätiedot

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita

Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Tämä on perusohje sinulle, joka asut vastaanottokeskuksen vuokraamassa asunnossa. Asumiseen liittyviä ohjeita Asuminen vastaanottokeskuksen asunnossa Vastaanottokeskus järjestää sinulle tilapäisen majoituksen

Lisätiedot

Kodin paloturvallisuus

Kodin paloturvallisuus Kodin paloturvallisuus Itä-Uudenmaan Pelastuslaitos Palotarkastaja Linnea Kytömäki Itä-Uudenmaan pelastuslaitos Väkiluku n. 94 000 Seitsemän kuntaa Työntekijöitä n. 180 Asemat, joissa on vakituista henkilökuntaa

Lisätiedot

TURVALLISESTI KODISSANI. Oma turvallisuuteni. Valitse kyllä tai ei. Tiedän hätänumeron. Säilytän puhelinta paikassa, josta löydän sen helposti.

TURVALLISESTI KODISSANI. Oma turvallisuuteni. Valitse kyllä tai ei. Tiedän hätänumeron. Säilytän puhelinta paikassa, josta löydän sen helposti. Oma turvallisuuteni Valitse kyllä tai ei. TURVALLISESTI Tiedän hätänumeron. kyllä ei KODISSANI Säilytän puhelinta paikassa, josta löydän sen helposti. Huoneessani on toimiva palovaroitin. Tiedän, mitä

Lisätiedot

kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta!

kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta! Paloturvallisuustietoa kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta! Ohjeet asukkaalle Palovaroitin Asunnon jokainen kerros sekä niihin yhteydessä olevat kellarikerrokset ja ullakot on varustettava

Lisätiedot

HÄTÄILMOITUS. 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi. Soita hätäpuhelu itse, jos voit.

HÄTÄILMOITUS. 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi. Soita hätäpuhelu itse, jos voit. HÄTÄILMOITUS 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Mitä on tapahtunut? Onnettomuus? Sairaskohtaus? Onko ihmisiä vaarassa? Missä? Osoite, osasto, rakennus Vastaa kysymyksiin

Lisätiedot

ASUMISPAKKI- koulutus Kodin paloturvallisuus. KOTILO-projekti

ASUMISPAKKI- koulutus Kodin paloturvallisuus. KOTILO-projekti ASUMISPAKKI- koulutus Kodin paloturvallisuus Pelastuslaitokset Suomessa on 22 pelastuslaitosta, niiden tehtävänä on onnettomuuksien ennaltaehkäisy pelastustoiminta varautuminen poikkeusoloihin ensihoito

Lisätiedot

Tukimateriaaliin on koottu opetusvideoiden sisältämät opetukset, jotka tulee käydä keskustelunomaisesti läpi, aina kun video on katsottu.

Tukimateriaaliin on koottu opetusvideoiden sisältämät opetukset, jotka tulee käydä keskustelunomaisesti läpi, aina kun video on katsottu. Opetusvideoiden tukimateriaali Turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille tarkoitetut opetusvideot on tarkoitettu katsottavaksi ohjatusti. Ilman tukimateriaalia saattaa videoiden sanoma jäädä epäselväksi.

Lisätiedot

Kotitalouksien sähköpalojen torjunta

Kotitalouksien sähköpalojen torjunta Suojeluohje 3/2008 Sisältö 1. Suojeluohjeen tarkoitus... 1 2. Suojeluohjeen velvoittavuus... 1 3. Sähköasennusten määräaikaistarkastukset... 1 4. Sähköasennukset... 1 5. Sulakkeen palaminen tai johtosuojan

Lisätiedot

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET Turvallista asumista YH Kodeilla YH Kodit tarjoaa elämän kestävää asumista, joka on paljon enemmän kuin pelkkä asunto. Me arvostamme turvallisen asumisen ja toimivan elinympäristön

Lisätiedot

TURVALLISEEN HUOMISEEN

TURVALLISEEN HUOMISEEN TURVALLISEEN HUOMISEEN perheen pelastautumissuunnitelma 1 Poistu palavasta rakennuksesta, mutta älä mene savuun! Tulipalo yllättää aina, ja huonetilaan alkaa heti muodostua tultakin vaarallisempaa savua.

Lisätiedot

Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112

Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112 lähde / www.pelastustoimi.fi Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112 Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Kerro, mitä on tapahtunut. Kerro tarkka osoite ja kunta. Vastaa sinulle esitettyihin kysymyksiin.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE AURINKOVARJON JALKAAN KIINNITETTÄVÄ LÄMMITIN P1500

KÄYTTÖOHJE AURINKOVARJON JALKAAN KIINNITETTÄVÄ LÄMMITIN P1500 KÄYTTÖOHJE AURINKOVARJON JALKAAN KIINNITETTÄVÄ LÄMMITIN P1500 Lue käyttöohje ennen lämmittimen käyttöönottoa Käytä lämmitintä ainoastaan käyttöohjeiden mukaisesti. Muu käyttö voi aiheuttaa tulipalon, sähköiskun

Lisätiedot

Malli ZB06-25A LUE KAIKKI KÄYTTÖOHJEET ENNEN PÖLYNIMURIN KÄYTTÖÄ. KÄYTÄ VAIN OHJEIDEN MUKAISESTI.

Malli ZB06-25A LUE KAIKKI KÄYTTÖOHJEET ENNEN PÖLYNIMURIN KÄYTTÖÄ. KÄYTÄ VAIN OHJEIDEN MUKAISESTI. Malli ZB06-25A T Ä R K E Ä Ä T U R V A L L I S U U S T I E T O A LUE KAIKKI KÄYTTÖOHJEET ENNEN PÖLYNIMURIN KÄYTTÖÄ. KÄYTÄ VAIN OHJEIDEN MUKAISESTI. KÄYTTÖOHJE SISÄLTÖ TÄRKEITÄ TURVATOIMIA... 1-3 MUISTIINPANOJA:

Lisätiedot

Yksinkertaisia ohjeita moninkertaiseen paloturvallisuuteen

Yksinkertaisia ohjeita moninkertaiseen paloturvallisuuteen Yksinkertaisia ohjeita moninkertaiseen paloturvallisuuteen nopeammin hoitoon ja takaisin töihin www.if.fi Opas palovahinkojen ehkäisyyn ja mitä tehdä, jos sellainen kaikesta huolimatta sattuu. Tärkein

Lisätiedot

SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja

SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja (SEFFI Pro Compact, Combi, Team SEFFI Soft Compact, Combi, Team) Käsiin ja jalkoihin tuleville varusteille 1 SEFFI - kuivain Käyttö ohjekirja malleille: SEFFI Pro Compact,

Lisätiedot

IKÄIHMISTEN TURVALLINEN ARKI - Ennakoi ja varaudu -

IKÄIHMISTEN TURVALLINEN ARKI - Ennakoi ja varaudu - MUISTIVIIKKO 2016 IKÄIHMISTEN TURVALLINEN ARKI - Ennakoi ja varaudu - 17 Ikäihmisten asumisturvallisuus vinkkejä turvallisuuden parantamiseen Palotarkastaja Eerik Virtanen, Varsinais-Suomen pelastuslaitos

Lisätiedot

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 21 CA Käyttöohje

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 21 CA Käyttöohje Keraaminen Lämpöpuhallin VV 21 CA Käyttöohje Tuotteen ominaisuudet 2 tehotasoa 800W/1200W PTC-lämpöelementti Alhainen melutaso Kaksinkertainen ylikuumenemissuoja Kaatumissuoja Irroitettava ilmansuodatin

Lisätiedot

Tietokilpailun tavoitteena on aktivoida oppilaat miettimään, miten kukin omalla toiminnallaan voisi vaikuttaa energiankulutukseen arkielämässä.

Tietokilpailun tavoitteena on aktivoida oppilaat miettimään, miten kukin omalla toiminnallaan voisi vaikuttaa energiankulutukseen arkielämässä. Mari Kyngäs OuLUMA, sivu 1 ENERGIANSÄÄSTÖVISA Avainsanat: energia, energiansäästö, energiankulutus Luokkataso: 5.-7. luokat Tavoitteet: Tietokilpailun tavoitteena on aktivoida oppilaat miettimään, miten

Lisätiedot

Kiinteistönomistajan ja asukkaan välinen. vastuunjakotaulukko 2.12.2015. Lämmitys. Ilmanvaihto

Kiinteistönomistajan ja asukkaan välinen. vastuunjakotaulukko 2.12.2015. Lämmitys. Ilmanvaihto Kiinteistönomistajan ja asukkaan välinen 2.12.2015 vastuunjakotaulukko Tämä taulukko määrittelee asukkaan ja kiinteistön omistajan väliset vastuut asunnon hoidossa. Epäselvissä tilanteissä ota yhteyttä

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE PÖYTÄUUNI KAHDELLA KEITINALUEELLA

KÄYTTÖOHJE PÖYTÄUUNI KAHDELLA KEITINALUEELLA KÄYTTÖOHJE PÖYTÄUUNI KAHDELLA KEITINALUEELLA MALLIN NUMERO EO 7150, EO 7143 Tuote on EU-n direktiivien 2006/95/EC (LVD) ja 2004/108/EC (EMC) mukainen. TEKNISET TIEDOT Virtajännite 220-240V~ 50Hz Teho:

Lisätiedot

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet

STIHL AK 10, 20, 30. Turvallisuusohjeet { STIHL AK 10, 20, 30 Turvallisuusohjeet suomi Sisällysluettelo Alkuperäisen käyttöohjeen käännös Painettu kloorittomalle paperille. Painovärit sisältävät kasviöljyjä, paperi on kierrätyskelpoista. 1

Lisätiedot

Käyttöohje TL-radiaalipuhaltimet AB-TL525 AB-TL2040 AB-TL4250

Käyttöohje TL-radiaalipuhaltimet AB-TL525 AB-TL2040 AB-TL4250 Käyttöohje TL-radiaalipuhaltimet AB-TL525 AB-TL2040 AB-TL4250 HUOM! Lue tämän käyttö- ja turvallisuusohjeen sisältö huolellisesti ennen TL-radiaalipuhaltimen käyttöä turvallisen käytön varmistamiseksi.

Lisätiedot

HYVIÄ NEUVOJA: Sammuta savuke aina kunnolla, kerää tuhka paloturvalliseen astiaan, älä tupakoi vuoteessa.

HYVIÄ NEUVOJA: Sammuta savuke aina kunnolla, kerää tuhka paloturvalliseen astiaan, älä tupakoi vuoteessa. Paloturvallisuus Paloturvallisuus Neljästä tulipalosta kolme syttyy asunnoissa. Syynä on usein huolimattomuus, mutta myös tekniset viat ovat yleisiä syttymissyitä. Muista, että tulipalo on aina helpompi

Lisätiedot

TÄRKEÄT TURVATOIMENPITEET

TÄRKEÄT TURVATOIMENPITEET keraamisen kulhon käyttöohjeet Sisällysluettelo Keraamisen kulhon TURVALLISUUS Tärkeät turvatoimenpiteet...5 keraamisen kulhon käyttö Keraamisen kulhon kiinnittäminen...6 Keraamisen kulhon irrottaminen...7

Lisätiedot

TÄRKEÄ OHJE: Pidä nämä ohjeet tallessa ja lue ne huolella ennen kuin alat käyttää tuotetta. SUUNNITELTU AINOASTAAN SEINÄPISTORASIA KÄYTTÖÖN!

TÄRKEÄ OHJE: Pidä nämä ohjeet tallessa ja lue ne huolella ennen kuin alat käyttää tuotetta. SUUNNITELTU AINOASTAAN SEINÄPISTORASIA KÄYTTÖÖN! Käyttöohje Onnittelumme Handy Heater - pistorasiaan kytkettävän tilalämmittimen ostosta. Tämä johdoton keraaminen tilalämmitin tarjoaa nopeasti ja helposti lämpöä melkein kaikkialle kodissasi. Kytke se

Lisätiedot

SALAMANTERI OS200. Asennus- ja käyttöohjeet

SALAMANTERI OS200. Asennus- ja käyttöohjeet SALAMANTERI OS200 Asennus- ja käyttöohjeet SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä... 3 2. Turvaohjeet... 3 3. Asennus... 3 4. Laitteen kuljetus ja siirto... 3 5. Käyttöpaneeli... 4 6. Käyttö... 4 7. Puhdistus ja

Lisätiedot

SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja

SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja (SEFFI 2000, SEFFI 1500, SEFFI 1000) Käsiin ja jalkoihin tuleville varusteille 1 SEFFI - kuivain Käyttöohjekirja malleille: SEFFI 2000 (24 paikkaa), SEFFI 1500 (18 paikkaa),

Lisätiedot

Turvallisesti kotona. Ohjeita ja ideoita kotitapaturmien ehkäisyyn

Turvallisesti kotona. Ohjeita ja ideoita kotitapaturmien ehkäisyyn Turvallisesti kotona Ohjeita ja ideoita kotitapaturmien ehkäisyyn Turvallisesti kotona Kodin tarkistuslista Kotitapaturmia sattuu vuosittain Suomessa yli 300 000. Kolmannes kaikista tapaturmista sattuu

Lisätiedot

Kodin älykkyyden uusi ulottuvuus. www.innohome.com

Kodin älykkyyden uusi ulottuvuus. www.innohome.com Kodin älykkyyden uusi ulottuvuus www.innohome.com 1 Miksi Tulipalojen vahingot OECD-maissa ovat keskimäärin 1% BKT:stä Kodinkoneet kotien vuotovahinkojen ja sähköpalojen suurin riski Kodinkoneissa käytetyt

Lisätiedot

TURVALLISUUS ON TÄRKEÄ ASIA! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland

TURVALLISUUS ON TÄRKEÄ ASIA! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland TURVALLISUUS ON TÄRKEÄ ASIA! www.rtog.se Räddningstjänsten Östra Götaland SINUN TOIMINTASI VOI OLLA RAT- KAISEVAN TÄRKEÄÄ Pelastustoimen tehtävä on taata kaikkien turvallisuus mahdollisimman hyvin. Arkielämässä

Lisätiedot

cleandoctor.fi RugDoctor SteamPro höyrypesurin käyttöohje

cleandoctor.fi RugDoctor SteamPro höyrypesurin käyttöohje 1 cleandoctor.fi RugDoctor SteamPro höyrypesurin käyttöohje 1 Pesukoneen kuori kestävää muovia 2 Likavesisäiliö (17) 3 Kantokahvasyvennys 4 Johto 5 Painemittari 6 Pidike likavesisäiliölle 7 Varoitusvalo

Lisätiedot

Asuinkiinteistöjen paloturvallisuudesta. Piia Manninen HELPE

Asuinkiinteistöjen paloturvallisuudesta. Piia Manninen HELPE Asuinkiinteistöjen paloturvallisuudesta Piia Manninen HELPE 22.9.2016 Sisältö Helsingin alueen keikkatilastoja Onnettomuuksien ehkäisy Rakenteellinen paloturvallisuus Palo-osastointi asuinkiinteistössä

Lisätiedot

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 20 CDH Käyttöohje

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 20 CDH Käyttöohje Keraaminen Lämpöpuhallin VV 20 CDH Käyttöohje Tuotteen ominaisuudet 2 tehotasoa 1200W/2000W Hipaisukytkimet 0,5-7,5 tunnin ajastin Pyörimistoiminto (oskillointi) LED-merkkivalo osoittaa valitun toiminnon

Lisätiedot

Lyhyt käyttöohje Cafitesse 110

Lyhyt käyttöohje Cafitesse 110 Lyhyt käyttöohje Cafitesse 110 B-2170 Merkkivalojen selitys Keltainen merkkivalo (1) Alilämpötilan näyttö Punainen merkkivalo (2) Tyhjän säiliön näyttö STOP MAHDOLLISET VIAT Jos laite ei toimi moitteettomasti,

Lisätiedot

KUIVA- / MÄRKÄ- / TUHKAIMURI KÄYTTÖOHJE. Kuiva- / märkä- ja tuhkaimuri

KUIVA- / MÄRKÄ- / TUHKAIMURI KÄYTTÖOHJE. Kuiva- / märkä- ja tuhkaimuri KUIVA- / MÄRKÄ- / TUHKAIMURI KÄYTTÖOHJE WL 60-P-2F Kuiva- / märkä- ja tuhkaimuri 1. Tuotekuvaus 1. Kuiva- / märkä- ja tuhkaimurilla voidaan imuroida sekä kuumaa että kylmää tuhkaa, tupakan tumppeja, kotiloita,

Lisätiedot

STIHL AP 100, 200, 300. Turvallisuusohjeet

STIHL AP 100, 200, 300. Turvallisuusohjeet { STIHL AP 100, 200, 300 Turvallisuusohjeet suomi Sisällysluettelo Alkuperäisen käyttöohjeen käännös Painettu kloorittomalle paperille. Painovärit sisältävät kasviöljyjä, paperi on kierrätyskelpoista.

Lisätiedot

Sekoitinsarja Käyttöohje

Sekoitinsarja Käyttöohje Sekoitinsarja Käyttöohje Lue ohjekirja huolellisesti ennen laitteen käyttöönottoa. Käytä laitetta vain käyttöohjeen mukaisesti. Säilytä ohjekirja lukemiseksi tulevaisuudessa. TURVALLISUUS Laite ei ole

Lisätiedot

TANSUN QUARTZHEAT. Käyttöohje. Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU. Valmistaja: Tansun Limited

TANSUN QUARTZHEAT. Käyttöohje. Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU. Valmistaja: Tansun Limited TANSUN QUARTZHEAT Käyttöohje Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU Valmistaja: Tansun Limited Asiakaspalvelukysymyksissä, ota yhteyttä maahantuojaan: Proviter Oy Tullikatu 12 A 4 21100

Lisätiedot

BL-2 BLENDER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL

BL-2 BLENDER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL BL-2 BLENDER NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM Käyttöohje Tehosekoitin Malli Blender BL-2 FI TÄRKEITÄ TURVALLISUUSOHJEITA Sähkölaitteita

Lisätiedot

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN Ransu ja Valtteri opastavat välttämään vaaratilanteita ja toimimaan oikein onnettomuuksissa. Valtteri Väyrynen on Tampereen aluepelastuslaitoksen koulutussuunnittelija. Tämä opas

Lisätiedot

KERROSTALO. A. Katso kuvaa numero 1. Mikä kuvassa on? Kuvassa on. B. Katso kuvaa numero 1. Missä kuvassa ovat nämä tilat? Lisää kuvaan numero.

KERROSTALO. A. Katso kuvaa numero 1. Mikä kuvassa on? Kuvassa on. B. Katso kuvaa numero 1. Missä kuvassa ovat nämä tilat? Lisää kuvaan numero. KERROSTALO A. Katso kuvaa numero 1. Mikä kuvassa on? Kuvassa on B. Katso kuvaa numero 1. Missä kuvassa ovat nämä tilat? Lisää kuvaan numero. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. uima-allas

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI. Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä.

KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI. Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä. KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI NÄMÄ OHJEET TULEE LUKEA HUOLELLA JA SÄILYTTÄÄ MYÖHEMPÄÄ KÄYTTÖÄ VARTEN Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä. TÄRKEÄT

Lisätiedot

Comfortclean. Malli Käsikäyttöinen höyrypuhdistin

Comfortclean. Malli Käsikäyttöinen höyrypuhdistin Comfortclean Malli 99224 Käsikäyttöinen höyrypuhdistin Suomi Lue kaikki ohjeet huolellisesti ennen tuotteen käyttöä. 1. Turvallisuusohjeet 1. Pidettävä poissa lasten ulottuvilta. 2. Älä käytä laitetta,

Lisätiedot

SingStar -mikrofonipaketti Käyttöohje. SCEH-0001 7010524 2010 Sony Computer Entertainment Europe

SingStar -mikrofonipaketti Käyttöohje. SCEH-0001 7010524 2010 Sony Computer Entertainment Europe SingStar -mikrofonipaketti Käyttöohje SCEH-0001 7010524 2010 Sony Computer Entertainment Europe Kiitos siitä, että olet ostanut SingStar -mikrofonipaketin. Lue tämä käyttöohje huolellisesti ennen tuotteen

Lisätiedot

Ohjekirja Sähkölämmitin K ,K

Ohjekirja Sähkölämmitin K ,K GILS Ohjekirja Sähkölämmitin K9000004,K9000005 Ohjeet on luettava ennen käyttöä TÄRKEÄÄ TIETOA TURVALLISUUDESTA Sähkölaitteita käytettäessä on aina noudatettava muun muassa seuraavia yleisiä turvallisuusohjeita:

Lisätiedot

Sähköturvallisuus = tietoa, tahtoa ja tekoja

Sähköturvallisuus = tietoa, tahtoa ja tekoja Sähköturvallisuus = tietoa, tahtoa ja tekoja Kuolemaan johtaneet sähkötapaturmat 1930-2003 kymmenen viimeksi kuluneen vuoden keskiarvo Sähköisku Kun jännite jää alle 50 voltin, ei se aiheuta yleensä vaarallista

Lisätiedot

TUOTEKORTTI JA KÄYTTÖOHJE. Otsonaattori ammattikäyttöön

TUOTEKORTTI JA KÄYTTÖOHJE. Otsonaattori ammattikäyttöön 1. TUOTEKORTTI JA KÄYTTÖOHJE Otsonaattori ammattikäyttöön OZO MINI Ozo Mini on otsonaattori, joka soveltuu hajujen poistamiseen esimerkiksi navettakeittiöistä tai muista tiloista, joissa vaaditaan jatkuvaa

Lisätiedot

Asumisturvallisuus. Varautuen turvallisempaa kotona ja kylässä hanke

Asumisturvallisuus. Varautuen turvallisempaa kotona ja kylässä hanke Asumisturvallisuus Varautuen turvallisempaa kotona ja kylässä hanke Palovaroitin Palovaroittimet Käyttöikä 7 10 vuotta Kuulovammaisille oma järjestelmä Kerran kuussa testaus testinappulaa painaen Pariston

Lisätiedot

Viitalantie 221, 60640 Isokoski

Viitalantie 221, 60640 Isokoski Venestalon pelastussuunnitelma, joka sisältää sammutus- ym. turvallisuusohjeita Viitalantie 221, 60640 Isokoski TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ Venestalo on Veneskoski-Viitala-seura ry:n omistama kylätalo, joka

Lisätiedot

Telakka-asema vahvistimella ipodille/iphonelle

Telakka-asema vahvistimella ipodille/iphonelle Telakka-asema vahvistimella ipodille/iphonelle D2 Käyttöohje Telakka-asema vahvistimella ipodille/iphonelle VAROITUS: Välttääksesi sähköiskun, älä käytä tätä (polarisoitua) pistoketta jatkojohdon, pistorasian

Lisätiedot

Alueella ei ole päätoimista henkilökuntaa. 041 455 2220 (Petri) 044 344 5866 (päivystäjä)

Alueella ei ole päätoimista henkilökuntaa. 041 455 2220 (Petri) 044 344 5866 (päivystäjä) 2 TIETOA LEIRIKESKUKSESTA Alue on tarkoitettu alle 100 henkilön majoittumiseen päärakennuksessa, 6 majoitusmökissä ja asuntovaunuissa / asuntoautoissa. Alueella järjestetään satunnaisesti muutaman tunnin

Lisätiedot

KYLPYHUONEEN LÄMMITIN

KYLPYHUONEEN LÄMMITIN KYLPYHUONEEN LÄMMITIN Mallit: ETG500, ETG700, ETG100 Kuvassa oleva lämmitin on malli, eikä välttämättä vastaa paketissa olevaa tuotetta. Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen lämmittimen käyttöönottoa.

Lisätiedot

LAV90 Etna 3000 HÖYRYPUHDISTIN. Käyttöohje Alkuperäisten ohjeiden käännös. VAROITUS! Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

LAV90 Etna 3000 HÖYRYPUHDISTIN. Käyttöohje Alkuperäisten ohjeiden käännös. VAROITUS! Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. LAV90 Etna 3000 HÖYRYPUHDISTIN Käyttöohje Alkuperäisten ohjeiden käännös VAROITUS! Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. Maahantuoja: ISOJOEN KONEHALLI OY Keskustie 26, 61850 Kauhajoki

Lisätiedot

KINGSTON. Kingston grillivaunu MONTERING - OG BRUKSANVISNING VAIN ULKOKÄYTTÖÖN! NS120504

KINGSTON. Kingston grillivaunu MONTERING - OG BRUKSANVISNING VAIN ULKOKÄYTTÖÖN! NS120504 FI NS120504 KINGSTON Kingston grillivaunu MONTERING - OG BRUKSANVISNING!! VAIN ULKOKÄYTTÖÖN! LUE TURVALLISUUSOHJEET JA VAROITUKSET HUOLELLISESTI ENNEN KUIN ALAT KOOTA GRILLIÄ. TURVALLISUUS!! VAROITUS Hiilimonoksidi

Lisätiedot

VÄESTÖN VAROITTAMINEN

VÄESTÖN VAROITTAMINEN TURVALLISUUSOHJE Liite 2 VÄESTÖN VAROITTAMINEN 1. Yleinen vaaramerkki Yhden minuutin pituinen nouseva ja laskeva ääni, jossa nousevan jakson pituus on 7 sekuntia ja laskevan jakson pituus samoin 7 sekuntia

Lisätiedot

HQ-CHARGER51 1-2 TUNNIN KOMPAKTI LATURI AAA/AA -PARISTOILLE

HQ-CHARGER51 1-2 TUNNIN KOMPAKTI LATURI AAA/AA -PARISTOILLE SUOMI KÄYTTÖOPAS HQ-CHARGER51 1-2 TUNNIN KOMPAKTI LATURI AAA/AA -PARISTOILLE LUE OHJEET ENNEN LATURIN KÄYTTÖÄ Omistajan käyttöopas Lue tämä käyttöopas huolellisesti. Se sisältää tärkeitä käyttöohjeita.

Lisätiedot

Konica Minolta - teollisuuslaitteet. Turvallisuusohjeet

Konica Minolta - teollisuuslaitteet. Turvallisuusohjeet Konica Minolta - teollisuuslaitteet Turvallisuusohjeet Turvallisuusmerkinnät Tässä oppaassa käytetään seuraavassa esitettyjä merkintöjä. Niiden tarkoituksena on estää ennalta laitteen epäasianmukaisesta

Lisätiedot

SCANCOOL PAKASTIN SFS-55 KÄYTTÖOHJE

SCANCOOL PAKASTIN SFS-55 KÄYTTÖOHJE SCANCOOL PAKASTIN SFS-55 KÄYTTÖOHJE Onnittelemme uuden tuotteen valinnasta. Noudata käytössä näitä ohjeita ja säilytä ohjeet aina tuotteen mukana. Huom! 1.Kytke laite maadoitettuun pistorasiaan, jonka

Lisätiedot

Palovaroittimien virhehälytykset

Palovaroittimien virhehälytykset Palovaroittimien virhehälytykset Tietoa: PALOVAROITTIMIEN TOIMINNASTA Palovaroitin havaitsee ja reagoi ilmassa oleviin savuhiukkasiin; ei lämpöön tai kaasuihin, kuten monet luulevat. Palovaroittimen hälytys

Lisätiedot

Kok 1,3. Water kettle. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual WK13W

Kok 1,3. Water kettle. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual WK13W Kok 1,3 Water kettle Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual Ugit officia porem et ent, inctorem resent volorumqui bearum corestota et ut am quo magnihitae. WK13W S.

Lisätiedot

Helsingin asuntopalot ja niihin johtaneet tekijät. Mitä asukas voi itse tehdä turvallisuutensa parantamiseksi?

Helsingin asuntopalot ja niihin johtaneet tekijät. Mitä asukas voi itse tehdä turvallisuutensa parantamiseksi? Helsingin asuntopalot ja niihin johtaneet tekijät Mitä asukas voi itse tehdä turvallisuutensa parantamiseksi? Pelastustoiminta Helsingin pelastuslaitoksen suorittamien paloja pelastustehtävien kokonaismäärä

Lisätiedot

Käyttöohje. 1 Yleiskatsaus käyttölaitteesta. Käyttölaite Kiertovalitsin

Käyttöohje. 1 Yleiskatsaus käyttölaitteesta. Käyttölaite Kiertovalitsin FI Käyttöohje Käyttölaite Kiertovalitsin 1 Yleiskatsaus käyttölaitteesta 1 Käyttötilan näyttö / vikakoodin näyttö / huoltonäyttö 2 Kiertonuppi (lämpötila) 1 2 Tähän asiakirjaan liittyvää tietoa 2.1 Asiakirjan

Lisätiedot

GRANDE. GRANDE sähkögrilli KOKOAMIS- JA KÄYTTÖOHJEET LUE OHEISET LIITTEET HUOLELLISESTI, VAIKKA USKOTKIN TUNTEVASI SÄHKÖGRILLIN JA SEN KÄYTÖN.

GRANDE. GRANDE sähkögrilli KOKOAMIS- JA KÄYTTÖOHJEET LUE OHEISET LIITTEET HUOLELLISESTI, VAIKKA USKOTKIN TUNTEVASI SÄHKÖGRILLIN JA SEN KÄYTÖN. GRANDE GRANDE sähkögrilli KOKOAMIS- JA KÄYTTÖOHJEET LUE OHEISET LIITTEET HUOLELLISESTI, VAIKKA USKOTKIN TUNTEVASI SÄHKÖGRILLIN JA SEN KÄYTÖN. TURVALLISUUSOHJEET! TÄRKEITÄ TURVALLISUUSOHJEITA! Kun käytät

Lisätiedot

FI 10 KÄYTTÖ. 650 mm min.

FI 10 KÄYTTÖ. 650 mm min. OHJEET JA SUOSITUKSET Nämä käyttöohjeet koskevat useita tuuletintyyppejä. On mahdollista, että tekstissä on yksityiskohtia, jotka eivät koske valitsemaasi tuuletinta. ASENNUS Valmistaja ei vastaa virheellisestä

Lisätiedot

Tuulimäen kalliosuojan turvaopas 2016

Tuulimäen kalliosuojan turvaopas 2016 Tuulimäen kalliosuojan turvaopas 2016 Viite: Espoon kaupungin Tuulimäen väestösuojan turvallisuussuunnitelma 9.2.2016 Miksi turvallisuusohjeita tarvitaan Tuulimäen kalliosuojan turvaopas on tarkoitettu

Lisätiedot

FH-1, FH-2, CH-15, CH-20 Varmevifte

FH-1, FH-2, CH-15, CH-20 Varmevifte FH-1, FH-2, CH-15, CH-20 Varmevifte NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM Lämpöpuhallin TÄRKEÄÄ - Lue käyttöohje huolella läpi ennen lämpöpuhaltimen

Lisätiedot

Autoteltta Original 23 m 2 Pystytysohjeet

Autoteltta Original 23 m 2 Pystytysohjeet Autoteltta Original 23 m 2 Pystytysohjeet KUVAUS MALLINRO # 3,7 x 6 x 2,4 m Garage-in-a-Box Original harmaa 62790 SUOSITELLUT TYÖKALUT 11mm + /- 45 cm Lue ohjeet läpi ennen töiden aloittamista. Teltta

Lisätiedot

Sensor-Leuchten Typ 400 FIN Käyttöohje

Sensor-Leuchten Typ 400 FIN Käyttöohje 110010759 03/2011 Technische Änderungen vorbehalten. Sensor-Leuchten Typ 400 Käyttöohje normal/ not dimmable dimmable (all dimmers) Tipp! Halogen 15 sec. 30 min. Watt-o-matic 0 50% min. 5 min. Watt-o-matic

Lisätiedot

Tørr. Dehumidifier. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual DH-10

Tørr. Dehumidifier. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual DH-10 Tørr Dehumidifier Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual Ugit officia porem et ent, inctorem resent volorumqui bearum corestota et ut am quo magnihitae. DH-10 S. 2 DH-10

Lisätiedot

Nokia teline HH-20 ja CR-122

Nokia teline HH-20 ja CR-122 Nokia teline HH-20 ja CR-122 B 1 D C E A 2.0. painos A C D 2 F E G B 4 4 3 3 5 7 8 6 2010 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People ja Nokia Original Accessories -logo ovat Nokia

Lisätiedot

Sähkösavustin 230V-50Hz 1250W. Malli:35069

Sähkösavustin 230V-50Hz 1250W. Malli:35069 Sähkösavustin 230V-50Hz 250W Malli:35069 322 luettelo: A Runko E Vastusyksikön kelkka B Jalat 4 F Vastusyksikkö C Kansi G Purualusta H Alustalevy I Savustinritilä 2 K 4.5mm mutteri L Ritilän ulosvetokah

Lisätiedot

Opinnäytetyön toiminnallinen osuus Tekijät: Sallamaari Pekkanen & Jonna Salmi HAMK, Lahdensivu, Hoitotyö: Sairaanhoitaja

Opinnäytetyön toiminnallinen osuus Tekijät: Sallamaari Pekkanen & Jonna Salmi HAMK, Lahdensivu, Hoitotyö: Sairaanhoitaja Opinnäytetyön toiminnallinen osuus Tekijät: Sallamaari Pekkanen & Jonna Salmi HAMK, Lahdensivu, Hoitotyö: Sairaanhoitaja TAPATURMAVAARA: Portaikko on alle 1-vuotiaalle vaarallinen paikka. Alle 1- vuotias

Lisätiedot

Energiatietäjä-kilpailukysymyksiä

Energiatietäjä-kilpailukysymyksiä Energiatietäjä-kilpailukysymyksiä Lämmitys: Terveellinen ja energiataloudellinen lämpötila on: a) 19 C b) 21 C c) 25 C Suositeltava sisälämpötila koulurakennuksessa on 20-21 C. Tuulettaminen pitämällä

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. HUSQVARNA QC325H http://fi.yourpdfguides.com/dref/834840

Käyttöoppaasi. HUSQVARNA QC325H http://fi.yourpdfguides.com/dref/834840 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Sukevan Vanhustentaloyhdistys r.y. Kiinteistön/ Asukkaan Pelastussuunnitelma

Sukevan Vanhustentaloyhdistys r.y. Kiinteistön/ Asukkaan Pelastussuunnitelma Sukevan Vanhustentaloyhdistys r.y. Kiinteistön/ Asukkaan Pelastussuunnitelma Tämän oppaan on laatinut Sonkakoti Oy asukkaiden käyttöön. Tavoitteena on viihtyisä ja turvallinen asuinympäristö, joka vastaa

Lisätiedot

Hierova kylpyamme Monte 62105 ASENNUSOPAS HIEROVA KYLPYAMME KÄYTTÖOHJE MALLI: MONTE 62105 Hyvä käyttäjä: Kiitos, että valitsit BATHLIFE kylpyammeen. Varmistaaksesi turvallisuutesi, lue ohjeet huolellisesti

Lisätiedot

SÄILYTÄ KÄYTTÖOPAS HUOLELLISESTI MYÖHEMPÄÄ KÄYTTÖÄ VARTEN.

SÄILYTÄ KÄYTTÖOPAS HUOLELLISESTI MYÖHEMPÄÄ KÄYTTÖÄ VARTEN. LUE TÄMÄ KÄYTTÖOPAS HUOLELLISESTI ENNEN LAITTEEN KÄYTTÖÖNOTTOA. OHJEITA NOUDATTAMALLA SAAT PARHAAN TU- LOKSEN JA VOIT KÄYTTÄÄ LAITETTA TURVALLISESTI. SF TURVAVAROITUKSIA - Varmista pakkauksen poistamisen

Lisätiedot

ASUINHUONEISTON. www.phpela.fi

ASUINHUONEISTON. www.phpela.fi ASUINHUONEISTON PALOTURVALLISUUSOPAS VARAUTUMINEN TULIPALO- JA ONNETTOMUUSTILANTEISIIN Pelastussuunnitelma Kiinteistölle, jossa on vähintään kolme asuinhuoneistoa, tulee laatia pelastussuunnitelma. Pelastussuunnitelman

Lisätiedot

Spinn Blender. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual BL-5W

Spinn Blender. Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual BL-5W Spinn Blender Bruksanvisning Bruksanvisning Brugsanvisning Käyttöohje Instruction manual Ugit officia porem et ent, inctorem resent volorumqui bearum corestota et ut am quo magnihitae. BL-5W BL-5W_Spinn_IM_Wilfa.indd

Lisätiedot

Tapas- ja Sushi lasikko

Tapas- ja Sushi lasikko Tapas- ja Sushi lasikko Metos VS4, VS6, VS8, VS10 4209540, 4209542, 4209544, 4209546 Asennus- ja käyttöohjeet Käännös valmistajan englanninkielisestä käyttöohjeesta 02.01.2012 02.01.2012 METOS Tapas- ja

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUS. Käytännön esimerkkejä ja toimintatapoja kampuksen paloturvallisuuden parantamiseksi sekä onnettomuuden sattuessa.

PALOTURVALLISUUS. Käytännön esimerkkejä ja toimintatapoja kampuksen paloturvallisuuden parantamiseksi sekä onnettomuuden sattuessa. PALOTURVALLISUUS Käytännön esimerkkejä ja toimintatapoja kampuksen paloturvallisuuden parantamiseksi sekä onnettomuuden sattuessa. Porin yliopistokeskus 22.10.2015 TH Mitä on paloturvallisuus ja pelastustoiminta?

Lisätiedot

Vastuunjakotaulukko. Elä ja Asu Oy:n Kauklahden palvelutalo, vuokrasopimuksen liite 2

Vastuunjakotaulukko. Elä ja Asu Oy:n Kauklahden palvelutalo, vuokrasopimuksen liite 2 1 Vastuunjakotaulukko Elä ja Asu Oy:n Kauklahden palvelutalo, vuokrasopimuksen liite 2 Vuokralainen vastaa kustannuksellaan kokonaisuudessaan Vuokrakohteen ylläpidosta ja kunnossapidosta. Kiinteistön ylläpitoon

Lisätiedot

KOKOAMIS- JA KÄYTTÖOHJEET Malli: 004211 Pidätämme itsellämme oikeuden teknisiin muutoksiin. 1. Alahylly 1 2. Pyöränpuoleinen jalka 2 3. Jalka 2 4. Pyörä 2 5. Pyöränakseli 1 6. Sivutuki, vasen 1 7. Sivutuki,

Lisätiedot

Asennukset erilaissa tiloissa

Asennukset erilaissa tiloissa Asennukset erilaissa tiloissa TkL Jussi Salo 1 Yleinen jako Kuiva tila. Ei tiivisty kosteutta. Kostea tila. Kosteutta tiivistyy, mutta vain poikkeuksellisesti vesipisaroita. Märkä tila. Vesipisaroita,

Lisätiedot

ASENNUS-, HUOLTO- JA KÄYTTÖOHJEET ARCTIC BUFFET LINE DROP IN KEITTOLÄMMITIN

ASENNUS-, HUOLTO- JA KÄYTTÖOHJEET ARCTIC BUFFET LINE DROP IN KEITTOLÄMMITIN ASENNUS-, HUOLTO- JA KÄYTTÖOHJEET ARCTIC BUFFET LINE DROP IN KEITTOLÄMMITIN MALLIT: BLDISH SISÄLLYSLUETTELO Vastaanotto 3 Asennus ja käyttöönotto 3 Käyttö 4 Puhdistus 4 Huolto 4 Jos laite ei toimi 4 Takuuehdot

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS. -järjestelmä invertteri-ilmastointilaitteet Kattoon kiinnitettävä kanavatyyppi

KÄYTTÖOPAS. -järjestelmä invertteri-ilmastointilaitteet Kattoon kiinnitettävä kanavatyyppi KÄYTTÖOPAS -järjestelmä invertteri-ilmastointilaitteet FXM40LVE FXM50LVE FXM63LVE FXM80LVE FXM100LVE FXM125LVE FXM200LVE FXM250LVE FXMQ40MVE FXMQ50MVE FXMQ63MVE FXMQ80MVE FXMQ100MVE FXMQ125MVE FXMQ200MVE

Lisätiedot

OPTIMUS 3,5 kw. Asennus- ja käyttöohje versio 3.0

OPTIMUS 3,5 kw. Asennus- ja käyttöohje versio 3.0 OPTIMUS 3,5 kw Asennus- ja käyttöohje versio 3.0 Kuvaus Laitetta ei saa asentaa kohteisiin jotka altistuvat räjähdysvaaralle tai kohteisiin joissa lämpötila voi laskea alle 0 C. Ole hyvä, lue ja noudata

Lisätiedot

Energiapitoista tietoa kodinkoneiden valinnasta, sijoittamisesta, käytöstä ja hoidosta

Energiapitoista tietoa kodinkoneiden valinnasta, sijoittamisesta, käytöstä ja hoidosta Energiapitoista tietoa kodinkoneiden valinnasta, sijoittamisesta, käytöstä ja hoidosta Kalvosarja on tuotettu Motivan ja Työtehoseuran yhteistyönä, osana Euroopan Komission SAVE-ohjelman tukemaa hanketta.

Lisätiedot

LEIVÄNPAAHTIMEN F24963010002 KÄYTTÖOHJE

LEIVÄNPAAHTIMEN F24963010002 KÄYTTÖOHJE LEIVÄNPAAHTIMEN F24963010002 KÄYTTÖOHJE 1. YLEISKUVAUS 1. Paahtopaikat 2. Korkeussäädin 3. Paahtoasteen säädin 4. STOP-painike 5. Murupelti (irrotettava) 6. Johto 7. Sulatuspainike 8. Uudelleenlämmityspainike

Lisätiedot

Rauhaniemen saunan talkoo-ohje. 18.7.2011 Tuija Poutanen, Anne Vasko, Matti Ojala ja Petri Linna

Rauhaniemen saunan talkoo-ohje. 18.7.2011 Tuija Poutanen, Anne Vasko, Matti Ojala ja Petri Linna Rauhaniemen saunan talkoo-ohje Tuija Poutanen, Anne Vasko, Matti Ojala ja Petri Linna Sisältö Yleistä Saunan aamusiivous Saunan iltasiivous Saunanhoitajan tehtävät Yleistä Avain haetaan Rauhaniemestä saunanhoitajalta

Lisätiedot

HOT BOX 310 & 620 KÄYTTÖOHJEET

HOT BOX 310 & 620 KÄYTTÖOHJEET HOT BOX 310 & 620 KÄYTTÖOHJEET LÄMPÖYKSIKÖN ASENNUS-, KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET HOT BOX, joka on varustettu yhdellä tai kahdella 310 kw uunilla ja öljysäiliöllä, tulee sijoittaa tasaiselle ja suoralle alustalle.

Lisätiedot

Nokia DT-600 -laturi. Painos 1.2

Nokia DT-600 -laturi. Painos 1.2 Nokia DT-600 -laturi 6 1 2 2 5 4 3 7 Painos 1.2 8 9 10 11 2010 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Johdanto Nokia DT-600 -laturilla voit ladata viiden yhteensopivan laitteen akun samanaikaisesti. DT-600-laitteessa

Lisätiedot

YMPÄRISTÖNSUOJELU TÄRKEÄÄ ENNEN UUNIN KÄYTTÖÖNOTTOA UUNIN VARUSTEET HUOLTO JA PUHDISTUS VIANETSINTÄ HUOLTOPALVELU

YMPÄRISTÖNSUOJELU TÄRKEÄÄ ENNEN UUNIN KÄYTTÖÖNOTTOA UUNIN VARUSTEET HUOLTO JA PUHDISTUS VIANETSINTÄ HUOLTOPALVELU 3fi56229.fm Page 43 Friday, April 16, 2004 5:46 PM KÄYTTÖOHJEET YMPÄRISTÖNSUOJELU TÄRKEÄÄ ENNEN UUNIN KÄYTTÖÖNOTTOA UUNIN VARUSTEET HUOLTO JA PUHDISTUS VIANETSINTÄ HUOLTOPALVELU Lue nämä käyttöohjeet huolellisesti,

Lisätiedot

VASTUUNJAKOTAULUKKO ASUNTO OY LAURINSATAMA

VASTUUNJAKOTAULUKKO ASUNTO OY LAURINSATAMA ASUNTO OY LAURINSATAMA 1(10) 17. marraskuuta 2004 VASTUUNJAKOTAULUKKO ASUNTO OY LAURINSATAMA 1. JOHDANTO... 2 2. RAKENTEET... 2 3. OVET... 3 4. IKKUNAT... 4 5. KIINTEÄT KALUSTEET JA LAITTEET... 5 6. VESI-,

Lisätiedot

PARTIONIEMI VUOKRAAJAN OPAS

PARTIONIEMI VUOKRAAJAN OPAS PARTIONIEMI VUOKRAAJAN OPAS Sisältö 1. Tervetuloa 2. Turvallisuus 2.1. Päärakennus 2.2. Keittiörakennus 2.3. Sauna 2.4. Muut rakennukset/alueet 3. Alueen kartta 4. Järjestyssäännöt 5. Siivous ja roskat

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA. Asunto Oy Malliyhtiön pelastussuunnitelma. Asunto-osakeyhtiö Malliyhtiö Mallitie 26, 90999 Oulu

PELASTUSSUUNNITELMA. Asunto Oy Malliyhtiön pelastussuunnitelma. Asunto-osakeyhtiö Malliyhtiö Mallitie 26, 90999 Oulu Asunto Oy Malliyhtiön pelastussuunnitelma Asunto-osakeyhtiö Malliyhtiö Mallitie 26, 90999 Oulu PELASTUSSUUNNITELMA Isännöitsijätoimisto Puhelin: 040-5549123 Kauppurienkatu Fax: 08-90100 Oulu Asunto-osakeyhtiö

Lisätiedot