VALLINEN KÄYTTÖ LUONNOS Älypuhelimien tietoturvallisuus-työryhmä LUONNOS

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VALLINEN KÄYTTÖ LUONNOS Älypuhelimien tietoturvallisuus-työryhmä 6.7.2007 LUONNOS"

Transkriptio

1 VALTIOVARAINMINISTERIÖ ÄLYPUHELIMEN TUR- VALLINEN KÄYTTÖ Älypuhelimien tietoturvallisuus-työryhmä ESIMERKKI JA RUNKO ORGANISAATION ÄLY- JA MATKAPUHELINTEN TIETOTURVAOHJEEKSI Luku- ja muokkausohje Puhelin- ja tai tietoturva-asioista vastaavalle: Tämä ohje on laadittu täydentämään organisaation olemassa olevaa tietoturvaohjetta. Pääpaino on älypuhelimien turvalliseen käyttöön liittyvissä asioissa. Ohje on tarkoitettu muokattavaksi oman organisaation tietoturvapolitiikkaa noudattavaksi ja tietotekniseen toimintaympäristöön sopivaksi. Ohjeessa on nostettu esille niitä asioita, jotka ovat työryhmän mielestä älypuhelimien turvallisessa käytössä huomioitavia seikkoja. Ohje ei ole tarkoitettu jaettavaksi omassa organisaatiossasi ilman muokkausta. Osa esitetyistä suosituksista on vaihtoehtoisia tai toisensa poissulkevia. Muokkaa, poista tai lisää seuraavilla sivuilla olevia kohtia vastaamaan organisaatiosi tietojärjestelmiä ja tietoturvasuunnitelmaa. Voit lisätä organisaation ohjeeseen myös tarvitsemiasi kohtia Älypuhelimien tietoturvallisuus - hyvät käytännöt VAHTI-materiaalista, esimerkiksi sanaston tai muiden selvitysten osalta. [ ] merkintöjen sisään on lisätty suositusta selventäviä kommentteja.

2 Organisaatiosi tietoturvaohjeet koskevat paitsi tietokoneen myös äly- tai matkapuhelimen tai muiden viestimien käyttöä soveltuvin osin. 1. Jos älypuhelimesi varastetaan tai se häviää - ota yhteys organisaatiosi älypuhelintukeen, joka huolehtii tarvittavista lisätoimenpiteistä. [Laitteelle tehdään etälukitus, etätyhjennys tai muut organisaation päättämät toimet] - tee rikosilmoitus (, jos älypuhelin on varastettu). [Tai vastuuhenkilö voi tehdä rikosilmoituksen. Jos laite häviää, operaattorit eivät lisää laitetta kieltolistalle, jolloin laite on mahdollista ottaa käyttöön uudella sim-kortilla] - älä pyydä operaattoria sulkemaan liittymääsi. Organisaatiosi voi tarvita liittymää älypuhelimen etätyhjentämiseen. [Kysy tarkempia tietoja operaattoriltasi suositeltavaa toimintatapaa varten] - voit myös itse etälukita älypuhelimesi lähettämällä puhelimeen määritetyn tekstiviestin toisesta matkapuhelimesta omaan matkapuhelinnumeroosi. [Tämä on mahdollista, jos kyseinen asetus on otettu käyttöön puhelimessa. Ominaisuus toimii ainakin osassa Nokian puhelimia.] 2. Puhuminen äly- tai matkapuhelimessa - Harkitse mitä asioita, millä voimakkuudella, missä ja kenelle puhut, koska puhettasi voidaan kuunnella. [Joissakin kokoustiloissa saattaa olla erikseen äänieristettyjä tiloja, joita voidaan käyttää myös luottamuksellisista asioista keskusteltaessa] - Huomioi, että myös ulkomailla ymmärretään suomen kieltä. - Useat puhelimet toimivat myös nauhureina, joilla voidaan nauhoittaa puheluiden ohella esimerkiksi puhelimen lähettyvillä käyty keskustelu. [Pöydälle jätetty puhelin voi toimia kuten sanelin. Varovaisuutta on noudatettava, vaikka puhelimen haltija ei ole paikalla.] - Puhelimen käyttäminen on kielletty joissakin tiloissa, esimerkiksi lentokoneessa. - Noudata annettuja ohjeita yksityispuheluiden soittamisesta. 3. Osoite- ja yhteystietojen käyttäminen äly- tai matkapuhelimessa - Tallenna osoite- ja yhteystiedot puhelimen muistiin (sim-kortin sijasta). [Osa pushmail-ohjelmistoista synkronoi tiedot postipalvelimelle, jolloin niitä ei menetetä puhelimen hävitessä.] - Tallenna tarvitsemasi numerot kansainväliseen muotoon (eli kotimaisten numeroiden alkuun +358), jolloin niiden käyttö ulkomailta on mahdollisimman helppoa. - Käytössäsi oleva sähköpostiratkaisu synkronoi osoite- ja yhteystietosi automaattisesti. [Tämä riippuu käytetystä pushmail-ratkaisusta.] - Joidenkin palvelu- ja muiden numeroiden käyttö saattaa olla estetty. 2 (7)

3 [Väärinkäytöksiä puhelimen hävitessä voidaan rajoittaa tällaisten estojen lisäksi esimerkiksi saldorajoituksilla.] - Palvelunumerot eivät normaalisti toimi ulkomailta soitettaessa. 4. Sähköposti- ja kalenteritoimintojen käyttäminen äly- tai matkapuhelimessa - Noudata samaa huolellisuutta ja organisaatiosi tietoturvakäytäntöjä kuin käyttäessäsi tietokoneellasi olevaa sähköpostiohjelmaa. - Liitetiedostojen käsitteleminen puhelimella voi olla varsin työlästä. [Osa liitetiedostoista ei välttämättä edes aukea matkapuhelimella puuttuvien ohjelmistojen takia tai lataaminen kestää kauan hitaasta tietoliikenneyhteydestä johtuen.] - Voit ajastaa sähköpostit saapumaan esimerkiksi virka-aikana. [Riippuu käytetystä pushmail-ratkaisusta.] - Resurssivarauksien tekeminen tai muiden käyttäjien kalentereiden katsominen puhelimella ei toimi samoin kuin tietokonetta käytettäessä. [Yleisesti tätä ominaisuutta ei ole tuettu.] - Virkakortilla salattujen viestien avaaminen ja lähettäminen eivät onnistu äly- tai matkapuhelimella. [Vaatii kortinlukijaa sekä muuta infrastruktuuria, jota ei ole yleisesti saatavilla älypuhelimiin.] 5. Asiakirjojen käsittely äly- tai matkapuhelimessa - Käsittele ja säilytä puhelimessasi olevaa luottamuksellista materiaalia organisaatiosi tietoturvaohjeen mukaisesti tällaisen tiedon salakirjoittaminen on suositeltavaa. [Muista, että salakirjoitusohjelman käyttöönotto saattaa heikentää puhelimen käytettävyyttä, koska salakirjoitusohjelma saattaa kuluttaa huomattavan paljon esimerkiksi prosessoritehoa tai muistia. Varmistu käytettävien ohjelmien yhteensopivuudesta ennen ohjelmistojen hankintaa.] - Käsittele puhelimen muistikorttia kuten mitä tahansa siirrettävää tallennusvälinettä (kuten esim. usb-muistitikkua tai cd-levyä). [Ole muistikorttien käsittelyssä erityisen varovainen, koska muistikortti on eräs keskeinen keino levittää haittaohjelmia puhelimesta toiseen.] - Jos poistat vahingossa puhelimellasi olevia tärkeitä tiedostoja, poistettuja tiedostoja on mahdollista palauttaa erikoisohjelmistoilla. Ota tällöin yhteyttä organisaatiosi älypuhelintukeen. [Tämä kannattaa muistaa myös tietoaineistojen suojaamisen kannalta: luottamuksellisen tiedoston poistaminen ei vielä tarkoita sitä, etteikö joku puhelimen löytävä/varastava taho voisi palauttaa ja väärinkäyttää puhelimesta selville saamaansa tietoa.] 6. WWW-selaimen käyttö äly- tai matkapuhelimessa - Käytä mahdollisuuksien mukaan nettipalveluiden mobiiliversioita (esimerkiksi [Tällaiset sivut on optimoitu kevyempää tietoliikennettä ja matalampaa prosessoritehoa varten.] - Voit nopeuttaa selaamista jättämällä kuvien lataamisen pois (selaimen asetuksista). [Osa www-palveluista saattaa edellyttää kuvien käyttöä.] - Älä lataa matkapuhelimeesi mitään ohjelmia internetistä. 3 (7)

4 [Puhelimiin voi tulla haitta- tai vakoiluohjelmia. Lievemmissä tapauksissa tarpeellisten ohjelmistojen toiminta voi estyä tai häiriintyä, vaikka ladatusta ohjelmasta ei varsinaista uhkaa laitteelle olisikaan.] 7. Teksti- ja multimediaviestien (MMS) käyttö - MMS:n käyttö eli esimerkiksi kännykkäkameralla otettujen kuvien lähettäminen puhelimella on estetty tietoturvasyistä. - Pyri välttämään MMS-viestintää. Esimerkiksi kännykkäkamerakuvien lähettäminen ei ole suositeltavaa tietoturvasyistä. [MMS-viestit ovat mahdollinen virusten leviämiskanava ja ne eivät edesauta virkatehtävien suorittamista yleisesti. Eräs keino estää MMS:n käyttöä on jättää puhelinliittymästä MMSpalvelu pois.] - Tekstiviestin vastaanottaminen on yleensä ilmaista kaikkialla maailmassa, eikä lähettäminenkään maksa muutamaa kymmentä senttiä enempää. o Mikäli puhelinverkko on varattu, saattaa tekstiviestit kuitenkin päästä läpi. - Älä kuitenkaan vastaa epäilyttäviin tekstiviesteihin tai soita viesteissä esitettyihin numeroihin. Niiden tarkoituksena on huijaaminen ja rahastaminen sillä seurauksella, että käyttäjän puhelinlasku kasvaa. [Ole erityisen varovainen muiden kuin suomenkielisten epäilyttävien viestien osalta.] - Mikäli vastaanotat omalta kotimaiselta operaattoriltasi puhelinasetusviestejä, noudata viestissä olevia ohjeita. Matkoilla ollessasi ulkomaisten operaattoreiden lähettämiin asetus- tai muihinkaan tervehdysviesteihin ei tarvitse reagoida. [Asetusviestit sisältävät esimerkiksi operaattorisi puhelimeen päivittämiä uusia tietoliikenneasetuksia.] 8. Äly- tai matkapuhelimen kameran käyttö - Kameran käyttö voi olla estetty tietoturvasyistä. - Ota huomioon, että kameran käyttö on kielletty joissakin tiloissa. - Ota huomioon yksityisyydensuoja kuvatessasi. 9. Varmuuskopioiminen - Huolehdi puhelimellasi olevien asiakirjojen varmuuskopioinnista säännöllisesti. - Tallenna asiakirjat puhelimeesi sellaiseen paikkaan, josta ne varmistetaan talteen automaattisesti. [Jos organisaatiolla on käytössä ratkaisu varmuuskopiointiin niin tarkenna ohjeeseen tallennuspaikka.] - Varmuuskopioi puhelimesi osoite- ja yhteystiedot. [Osa pushmail-ohjelmista tekee tämän automaattisesti.] - Huolehdi siitä, että koko puhelimesi on varmuuskopioituna. Tämä tarkoittaa sitä, että puhelimesi sisällöstä, mukaan luettuna ohjelmistot ja muut puhelimelle tallennetut tiedostot, on otettu erillinen koko laitteen kaikki tiedot käsittävä varmuuskopio. [Tämä on usein helpoin ja nopein tapa palauttaa tiedot puhelimeen. Käyttäjä voi tehdä tämän itse esimerkiksi muistikortille.] 4 (7)

5 10. Muistikorttien käyttö äly- tai matkapuhelimessa - Älypuhelin voi saastua muistikortin kautta hieman samaan tapaan kuin tietokone, jossa käytetään viruksen sisältämää levykettä. Älypuhelimeen voi asentua tällä tavoin esim. vakoiluohjelma. Älä siksi vaihda puhelimesi muistikorttia ilman, että tiedostat muistikortteihin liittyvät vaarat tai anna organisaatiosi älypuhelintuen huolehtia muistikortin vaihtamisesta. [Symbian-käyttöjärjestelmää käyttävä älypuhelin käynnistää automaattisesti muistikortilla sijaitsevan ohjelman sellaisen löytäessään.] - Muistikortti tai muistikortilla olevat tiedot voidaan anastaa nopeasti ja/tai huomaamattomasti. Tästä syystä säilytä puhelintasi huolellisesti äläkä lainaa sitä muille. - Jos varmistat koko puhelimesi sisällön muistikortille, säilytä puhelinta ja muistikorttia erillään. 11. Tietoliikenneyhteydet äly- tai matkapuhelimessa - Bluetooth-laitteella on kaksi tilaa näkyy kaikille ja piilotettu. Tilan tulee olla piilotettu. [Mikäli käyttäjä ei tarvitse Bluetooth-ominaisuutta, kannattaa se ottaa kokonaan pois käytöstä. Bluetooth-ominaisuus kannattaa ottaa kokonaan pois käytöstä, mikäli käyttäjä ei tarvitse sitä.] - Noudata langattomien wlan-yhteyksien käytössä organisaatiosi tietoturvaohjetta. [Wlan-yhteyksissä on samoja tietoturvauhkia käytettäessä älypuhelimia kuin pc-laitteita; esimerkiksi wlan-tukiaseman ylläpitäjä voi tutkia tukiaseman kautta kulkevaa liikennettä.] - Voit säästää puhelimesi akkua välttämällä turhaa tietoliikenneyhteyksien ja -ohjelmien käyttöä. 12. Matkustaessasi ulkomailla - Data-yhteyksiä ei välttämättä ole käytettävissä, jolloin sähköposti- ja etähallintasovellukset eivät toimi lainkaan. - Selvitä etukäteen tietoliikennekustannukset kohdemaassa sekä puheluiden että data-yhteyksien osalta. [Operaattoreilla on tätä varten omat www-sivut, jotka kannattaa linkittää organisaation intranet-verkkoon. Huomaa erityisesti sellaiset operaattorit, jotka käyttävät kytkentämaksua jokaisesta avatusta yhteydestä. Tämä saattaa muodostua ongelmaksi data-yhteyden katkeillessa.] - Aikavyöhykkeen muuttuminen saattaa sekoittaa puhelimen kellonajan ja kalenteria. [Kellonaikaa tai kalenteria käyttävät sovellukset saattavat toimia virheellisesti.] - Vaihda aikavyöhykettä. [Huomaa, että kellonajan ja aikavyöhykkeen vaihtaminen on eri asia; kellonajan vaihtaminen ei vaihda esimerkiksi kalenterimerkintöjä vastaamaan sijainnin aikavyöhykettä.] - Älä vaihda aikavyöhykettä. [Aikavyöhykkeen vaihtaminen voi sotkea esimerkiksi kalenterimerkinnät.] - Vältä ulkomailla ollessasi sähköpostin liitetiedostojen lataamista puhelimellesi. [Yksi megatavu saattaa maksaa jopa kymmeniä euroja.] - Erityisesti ulkomailla käyttäessäsi puhelimen www-selainta tietoliikennekustannukset voivat nousta jopa satoihin euroihin yksittäisen nettisurffailun seurauksena. 5 (7)

6 13. Muita äly- tai matkapuhelimen turvalliseen käyttöön liittyviä asioita - Varmista, että puhelimesi virustorjuntaohjelmistot ovat ajan tasalla. [Kaikki virustorjuntaohjelmistot eivät päivitä itseään automaattisesti.] - Pin-koodin oletusasetus (esim. numerokoodi 0000) tulee vaihtaa puhelimen käyttöönottohetkellä. Pin-koodikysely tulee pitää käytössä. - On suositeltavaa käyttää puhelimen automaattista lukitusta (suojakoodi), joka lukitsee puhelimen, kun se on ollut käyttämättä esimerkiksi 5 minuuttia. - Jos epäilet, että automaattisen lukituksen suojakoodi on paljastunut, vaihda se välittömästi uuteen tai pyydä puhelintukea vaihtamaan se. - Lukitse puhelimesi näppäimistö, jollei näppäimistö lukitu automaattisesti. - Älä koskaan lainaa älypuhelinta tuntemattomalle henkilölle edes hetkeksi, koska esimerkiksi vakoiluohjelman asentaminen tai tietojen varastaminen puhelimesta voi tapahtua minuutissa. - Haittaohjelmien leviämisen estämiseksi vastaa kaikkiin matkapuhelimen näyttöön tuleviin ohjelmien asennusta ja asetusten muutoksia ehdottaviin ilmoituksiin EI eli NO. Tällaisen tilanteen jälkeen ota varmuuden vuoksi yhteyttä organisaatiosi älypuhelintukeen ja kerro saamastasi ilmoituksesta. - Jos epäilet, että älypuhelimeesi on asentunut jokin haittaohjelma, ota puhelimesta virta pois. Toimita puhelin älypuhelintukeen tarkastettavaksi. Näin vältät mahdollisen haittaohjelman leviämisen sekä liittymääsi kohdistuvien ylimääräisten kustannusten syntymisen. - Älä asenna ohjelmistoja älypuhelimeesi. Organisaatio voi estää ohjelmien asentamisen tietoturvasyistä. [Sovellusten asentaminen estetään yleensä etähallintaohjelmistolla. Ohjelmistojen toiminta voi estyä tai häiriintyä, vaikka asennetusta ohjelmasta ei varsinaista uhkaa laitteelle olisikaan.] - Vikatilanteissa ota ensin yhteyttä organisaatiosi puhelinvastaavaan. Älä toimita laitetta huoltoon tai osta uutta puhelinta ilman lupaa. - Käytä vain organisaation hankkimia lisälaitteita puhelimessasi. 14. Muuta yleistä muistettavaa - Lue äly- tai matkapuhelimen mukana seuraava käyttöohje tai sen tiivistelmä. - Useisiin ongelmiin ratkaisuksi riittää puhelimen uudelleenkäynnistäminen, eräissä malleissa se edellyttää puhelimen akun irrottamista. - Voit kysyä myös muista älypuhelimeesi saatavista rajoituspalveluista organisaatiosi puhelintuesta. - Kun olet saanut puhelimesi organisaation älypuhelinvastaavalta, älä muuta siihen tehtyjä asetuksia. - Ole huolellinen käynnistäessäsi puhelinta ja syöttäessäsi pin-koodia. o Liian monta (kolme) väärän pin-koodin syöttöyritystä lukitsee puhelinliittymän. Lukitun liittymän vapauttamiseen tarvittavan puk-koodin saaminen saattaa viedä aikaa. 6 (7)

7 Ota yhteyttä äly- ja matkapuhelintukeen aina, kun tarvitset lisätietoja ja erityisesti epäselvissä tilanteissa. 7 (7)

TIETOTURVAOHJE ANDROID-LAITTEILLE

TIETOTURVAOHJE ANDROID-LAITTEILLE TIETOTURVAOHJE ANDROID-LAITTEILLE 7.3.2015 ATK Seniorit Mukanetti ry / Android-kerho 2 1. Mitä teet, jos laite katoaa tai varastetaan Turvatoimet etukäteen: Kirjoita yhteystietosi laitteen takakanteen:

Lisätiedot

F-Secure Mobile Security. Android

F-Secure Mobile Security. Android F-Secure Mobile Security Android F-Secure Mobile Security Sisällysluettelo 3 Sisällys Luku 1:Asennus...5 Asentaminen...6 Aktivointi...7 Luku 2:Luottamuksellisten tietojen suojaaminen...9 Anti-Theftin

Lisätiedot

Useimmin kysytyt kysymykset

Useimmin kysytyt kysymykset Useimmin kysytyt kysymykset Versio 1.1 1 1. Mikä mobiilikortti on? Mobiilikortti on matkapuhelimessa toimiva sovellus ja www.mobiilikortti.com osoitteessa oleva palvelu. Sovelluksen avulla voit siirtää

Lisätiedot

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00

020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 020 7766 085 Palvelemme arkisin klo. 08:00-17:00 Windows Phone 8 Nokia Lumia käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden puhelimen perusasetukset... 2 ENSI KÄYNNISTYS... 2 MICROSOFT-TILIN LUOMINEN... 3 KIRJAUTUMINEN

Lisätiedot

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto:

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Ennen vanhan puhelimesi käytöstä poistoa, pidäthän huolen, että olet synkronisoinut yhteystietosi Exchange palvelimelle! iphone 4 yhdellä silmäyksellä Purettuasi

Lisätiedot

Ohje luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen

Ohje luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen Ohje luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen Liikenteen turvallisuusvirasto 27.9.2012 Sisällysluettelo Luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien

Lisätiedot

Asentaminen Android-laitteeseen

Asentaminen Android-laitteeseen Asentaminen Android-laitteeseen Huomaa! Tarkempia tietoja ohjelmien asentamisesta saat tarvittaessa puhelimesi käyttöoppaasta. MyMMX mobile -sovelluksen asentaminen Android-laitteeseen: 1. Avaa laitteesi

Lisätiedot

Tietoturvallisuuden huoneentaulu mitä jokaisen on hyvä muistaa

Tietoturvallisuuden huoneentaulu mitä jokaisen on hyvä muistaa Tietoturvallisuuden huoneentaulu mitä jokaisen on hyvä muistaa 2.10.2017 Julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden teemaviikko Petri Puhakainen, valtioneuvoston tietoturvapäällikkö Tietoturvallisuuden

Lisätiedot

Puhelinnumeroiden lataaminen laitteesta tietokoneelle

Puhelinnumeroiden lataaminen laitteesta tietokoneelle OHJE 1/9 Yleistä Saunalahti on lähettänyt asiakkaillemme uuden SIM kortin. Kaikki Saunalahden SIM kortit tulevat vaihtumaan jollakin aikajaksolla Saunalahden siirryttyä palveluoperaattorista virtuaalioperaattoriksi.

Lisätiedot

PIKAOPAS MODEM SETUP FOR NOKIA 6310. Copyright Nokia Oyj 2002. Kaikki oikeudet pidätetään.

PIKAOPAS MODEM SETUP FOR NOKIA 6310. Copyright Nokia Oyj 2002. Kaikki oikeudet pidätetään. PIKAOPAS MODEM SETUP FOR NOKIA 6310 Copyright Nokia Oyj 2002. Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. MODEM SETUP FOR NOKIA 6310 -OHJELMAN ASENTAMINEN...1 3. PUHELIMEN VALITSEMINEN

Lisätiedot

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi ja kenelle

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. F-SECURE MOBILE SECURITY 6 FOR ANDROID http://fi.yourpdfguides.com/dref/2859496

Käyttöoppaasi. F-SECURE MOBILE SECURITY 6 FOR ANDROID http://fi.yourpdfguides.com/dref/2859496 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle F-SECURE MOBILE SECURITY 6 FOR ANDROID. Löydät kysymyksiisi vastaukset F-SECURE MOBILE SECURITY 6 FOR ANDROID

Lisätiedot

Käyttövalmiiksi asennus & päivitys älypuhelin

Käyttövalmiiksi asennus & päivitys älypuhelin Käyttövalmiiksi asennus & päivitys älypuhelin Voimme siirtää kaikki yhteystietosi ja asetuksesi vanhasta matkapuhelimestasi uuteen niin, että pääset käyttämään matkapuhelintasi heti alusta alkaen. Haluatko,

Lisätiedot

Ohjeita ja neuvoja. Suojaa tietokoneesi ja kannettavat laitteesi. Tietokone

Ohjeita ja neuvoja. Suojaa tietokoneesi ja kannettavat laitteesi. Tietokone Ohjeita ja neuvoja Näiden ohjeiden ja neuvojen avulla osaat toimia turvallisesti verkossa. Tämä osio on laadittu yhteistyössä Yhdistyneessä kuningaskunnassa toimivan Get Safe Online -hankkeen ja Yhdysvaltojen

Lisätiedot

Luottamuksellinen sähköposti Trafissa

Luottamuksellinen sähköposti Trafissa OHJE 1 (8) Luottamuksellinen sähköposti Trafissa Trafi käyttää Deltagon Sec@GW -ohjelmistoa sähköpostin luottamuksellisuuden suojaamiseen. D-Envelope sovelluksen avulla viestien vastaanottaminen ei edellytä

Lisätiedot

Doro Secure 580IUP. Käyttöopas. Suomi

Doro Secure 580IUP. Käyttöopas. Suomi Doro Secure 580IUP Käyttöopas Suomi 3 2 1 4 5 6 7 8 9 14 13 12 11 10 15 16 Huomaa! Kaikki kuvat ovat vain viitteellisiä, eivätkä ne välttämättä täysin vastaa todellista tuotetta. Suomi 1. Virta päälle/pois

Lisätiedot

F-Secure Mobile Security for S60

F-Secure Mobile Security for S60 F-Secure Mobile Security for S60 1. Asennus ja aktivointi Edellinen versio Asennus Edellistä F-Secure Mobile Anti-Virus -tuoteversiota ei tarvitse poistaa. Tarkista F-Secure Mobile Security -sovelluksen

Lisätiedot

Office 365:n käyttäminen Windows Phonessa

Office 365:n käyttäminen Windows Phonessa Office 365:n käyttäminen Windows Phonessa Pikaopas Tarkista sähköposti Määritä Windows Phone lähettämään ja vastaanottamaan Office 365 -sähköpostia. Tarkista kalenteritiedot missä liikutkin Windows Phoneen

Lisätiedot

Office 365:n käyttäminen Android-puhelimessa

Office 365:n käyttäminen Android-puhelimessa Office 365:n käyttäminen Android-puhelimessa Pikaopas Tarkista sähköposti Määritä Android-puhelin lähettämään ja vastaanottamaan Office 365-sähköpostia. Tarkista kalenteritiedot missä liikutkin Android-puhelimeen

Lisätiedot

Käyttöohjeet. Sovellussivusto

Käyttöohjeet. Sovellussivusto Käyttöohjeet Sovellussivusto SISÄLLYSLUETTELO Tietoja oppaasta...2 Oppaassa käytetyt symbolit...2 Vastuuvapauslauseke...3 Huomautuksia...3 Mitä sovellussivustolla voi tehdä... 4 Ennen sovellussivuston

Lisätiedot

Langattomien kauko-ohjainten WR-1/WR-R10 laiteohjelman päivittäminen

Langattomien kauko-ohjainten WR-1/WR-R10 laiteohjelman päivittäminen Langattomien kauko-ohjainten WR-1/WR-R10 laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tässä oppaassa kerrotaan, kuinka päivitetään laiteohjelma langattomiin kauko-ohjaimiin WR-1 ja

Lisätiedot

DNA KOTILUURI KÄYTTÖOHJEET

DNA KOTILUURI KÄYTTÖOHJEET DNA KOTILUURI KÄYTTÖOHJEET DNA Kotiluuri -liittymä on perinteisellä kiinteällä lankaliittymänumerolla matka viestinverkossa toimiva liittymä. Voit soittaa minne tahansa ja siihen voi soittaa mistä vain,

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile Windows Phone Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet

Lisätiedot

Connection Manager -käyttöohje

Connection Manager -käyttöohje Connection Manager -käyttöohje 1.0. painos 2 Sisältö Tee yhteysongelmien vianmääritys 10 Tietoja yhteydenhallintasovelluksesta 3 Näin pääset alkuun 3 Avaa yhteydenhallintasovellus 3 Tarkista nykyisen yhteyden

Lisätiedot

Järjestelmänvalvontaopas

Järjestelmänvalvontaopas Järjestelmänvalvontaopas Medtronic MiniMed Northridge, CA 91325 USA 800 646 4633 (800-MiniMed) 818 576 5555 www.minimed.com Edustaja EU:n alueella Medtronic B.V. Earl Bakkenstraat 10 6422 PJ Heerlen Alankomaat

Lisätiedot

SG550. Riistakameran MMS- ja GPRS- asetukset

SG550. Riistakameran MMS- ja GPRS- asetukset SG550 Riistakameran MMS- ja GPRS- asetukset Tuupakantie 3, 01740 1 FSM Tekninen tuki 0600 16160 Ensimmäiseksi: Valitse riistakameraan liittymä operaattorilta MMS ja/tai GPRS(data) ominaisuuksilla. Muistathan,

Lisätiedot

Mirva Jääskeläinen Espoon kaupungin työväenopisto

Mirva Jääskeläinen Espoon kaupungin työväenopisto Mirva Jääskeläinen Espoon kaupungin työväenopisto Windows Phonet yleisesti Nokian Lumiat Vanhemmat WindowsPhone 7 Uudemmat WindowsPhone 8 Samsungin Windows Phone mallit HTC:n mallit www.windowsphone.com

Lisätiedot

PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650

PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650 PIKAOHJE MODEM OPTIONS for Nokia 7650 Copyright 2002 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään 9354501 Issue 2 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. MODEM OPTIONS FOR NOKIA 7650:N ASENTAMINEN...1 3. PUHELIMEN VALITSEMINEN

Lisätiedot

VIP Mobile Android. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Android. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile ndroid Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet tarvitsee

Lisätiedot

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys

Lisätiedot

WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen

WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tässä opaskirjassa kerrotaan, miten WR-R10- langattoman kaukoohjaimen laiteohjelma päivitetään. Jos

Lisätiedot

iphone ja ipad

iphone ja ipad 1 Laadinta- ja lähettämisohje Laadinnassa on mahdollista käyttää sähköpostipohjaa tai Word-asiakirjapohjia. Tietokoneilla (Windows 10) on erilliset ohjeet Word-asiakirjapohjien käyttöön, mutta tässä ohjeessa

Lisätiedot

Tietokoneiden ja mobiililaitteiden suojaus

Tietokoneiden ja mobiililaitteiden suojaus Tietokoneiden ja mobiililaitteiden suojaus mikko.kaariainen@opisto.hel.fi 4.10.2016 Lataa luennon materiaali, kirjoita osoite selaimen osoitelokeroon: opi.opisto.hel.fi/mikko Haittaohjelmat (malware) Virukset,

Lisätiedot

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.3. Nokia 8310 -puhelimelle. Copyright Nokia Mobile Phones 2001. Kaikki oikeudet pidätetään Issue 6

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.3. Nokia 8310 -puhelimelle. Copyright Nokia Mobile Phones 2001. Kaikki oikeudet pidätetään Issue 6 PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.3 Nokia 8310 -puhelimelle Copyright Nokia Mobile Phones 2001. Kaikki oikeudet pidätetään Issue 6 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET...1 3. PC SUITE -OHJELMISTON

Lisätiedot

OPISKELIJAN VERKKOPALVELU- JA TIETOTURVAOPAS

OPISKELIJAN VERKKOPALVELU- JA TIETOTURVAOPAS OPISKELIJAN VERKKOPALVELU- JA TIETOTURVAOPAS Lukijalle Tämä verkkopalvelu- ja tietoturvaopas on tarkoitettu kaikille Liedon ammatti- ja aikuisopiston opiskelijoille. Se julkaistaan ja sitä ylläpidetään

Lisätiedot

Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2

Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2 Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2 Sisällysluettelo Muutoshistoria...3 1 Johdanto...4 2 Palvelimen käyttöön tarvittavat ohjelmat...4 3 Palvelimelle kirjautuminen...4 4

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

Sonera ID. huippukätevä sähköinen henkilötodistus omassa matkapuhelimessasi

Sonera ID. huippukätevä sähköinen henkilötodistus omassa matkapuhelimessasi Sonera ID huippukätevä sähköinen henkilötodistus omassa matkapuhelimessasi 2 Joko sinulla on henkilöllisyystodistus matkapuhelimessasi? Sonera ID -mobiilivarmenne on uudenlainen sähköinen henkilötodistus,

Lisätiedot

Kännykkäkasvattajan. käsikirja. 1 uusi viesti

Kännykkäkasvattajan. käsikirja. 1 uusi viesti Kännykkäkasvattajan käsikirja 1 uusi viesti 5+1 ohjetta kasvattajalle 1 Ole positiivinen. Tutkikaa yhdessä mitä kaikkea kivaa kännykällä voi tehdä. Kuuntele, keskustele, opi! Pelastakaa Lapset ry:n nettiturvallisuustyön

Lisätiedot

Enemmän irti kännykästä - Vodafone Push Email. Anssi Okkonen 8.5.2005

Enemmän irti kännykästä - Vodafone Push Email. Anssi Okkonen 8.5.2005 Enemmän irti kännykästä - Vodafone Push Email Anssi Okkonen 8.5.2005 Vodafone Push Email Puhelimessa aina sähköpostit, kalenteri ja osoitekirja ajantasalla Älykkäillä matkapuhelimilla Internet-selaimella

Lisätiedot

Elisa Mobiilivarmenne. Turvallisesti aina mukana

Elisa Mobiilivarmenne. Turvallisesti aina mukana Turvallisesti aina mukana 1 78137_EL_varmenne_ohje_A5.indd 1 10.10.2011 16.04 Henkilökohtainen, sähköinen tunnistautumisväline Elisa Mobiilivarmenne mahdollistaa henkilöllisyyden todistamisen verkossa,

Lisätiedot

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 Verkkoliittymän ohje F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 F-Secure Online Backup Service for Consumers -verkkoliittymän ohje... 2 Johdanto... 2 Mikä F-Secure Online Backup Service for Consumers

Lisätiedot

Tietoturvavinkkejä pilvitallennuspalveluiden

Tietoturvavinkkejä pilvitallennuspalveluiden Tietoturvavinkkejä pilvitallennuspalveluiden turvallisempaan käyttöön 11/2014 Sisällysluettelo Johdanto... 3 1 Mikä on pilvipalvelu?... 3 2 Mikä on pilvitallennuspalvelu?... 3 3 Ovatko pilvipalvelut turvallisia?...

Lisätiedot

DNA Prepaid WLAN Mokkula

DNA Prepaid WLAN Mokkula DNA Prepaid WLAN Mokkula Mokkula käyttää normaalikokoista / suurempaa SIM-korttia. Irrota SIM-kortti kokonaisena ja laita se Mokkulaan alla olevan kuvan mukaisesti. Jos irrotat vahingossa pienemmän SIM-kortin,

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

Elisa Paketti näin se toimii

Elisa Paketti näin se toimii Elisa Paketti näin se toimii Mistä Elisa Paketti koostuu? Elisa Paketti on kätevä tapa hankkia puhelin ja liittymä yhdessä. Elisa Paketti koostuu yleensä puhelimesta ja puhepaketista. Lisäksi voit valita

Lisätiedot

PIKAOPAS MODEM SETUP

PIKAOPAS MODEM SETUP PIKAOPAS MODEM SETUP Copyright Nokia Oyj 2003. Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. MODEM SETUP FOR NOKIA 6310i -OHJELMAN ASENTAMINEN...1 3. PUHELIMEN VALITSEMINEN MODEEMIKSI...2

Lisätiedot

TIETOTURVA. Eduberry tietotekniikka marjanviljelijän apuvälineenä Leena Koponen

TIETOTURVA. Eduberry tietotekniikka marjanviljelijän apuvälineenä Leena Koponen TIETOTURVA Eduberry tietotekniikka marjanviljelijän apuvälineenä Leena Koponen 24.1.2017 TIETOTURVA KÄSITTEENÄ = tietojen, tietojärjestelmien, palveluiden ja verkkoliikenteen suojaamista Tietoturvallisuuden

Lisätiedot

DNA Vastaaja käyttöohje

DNA Vastaaja käyttöohje 1 (9) DNA Vastaaja käyttöohje DNA Oy Puhelin Y-tunnus 044 0440 0592509-6 www.dna.fi Ansatie 6a B PL 41 Kotipaikka 01741 Vantaa Vantaa Sisältö 1 DNA Vastaaja... 3 1.1 Hyödyllistä tietoa... 3 2 DNA Vastaajan

Lisätiedot

Uovision UM565 ohjelmistoversio V2.04

Uovision UM565 ohjelmistoversio V2.04 Uovision UM565 ohjelmistoversio V2.04 Saunalahti Prepaid data-asetukset sähköpostilähetystä varten E-Mail Set valikko: - valitse sähköpostilähetykseen: gprs - valitse: Email OPERATOR PARAMETER KLIKKAA

Lisätiedot

Kuvan ottaminen ja siirtäminen

Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvien ottaminen Kuvien ottaminen tapahtuu oppilaiden omien kännykkäkameroiden tai koulun tablettien kameran avulla o Työ tehdään pareittain, joten ainakin toisella työparin

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Käyttöohje HERE Drive

Käyttöohje HERE Drive Käyttöohje HERE Drive 1.0. painos FI HERE Drive HERE Drive ohjaa sinut haluamaasi paikkaan ääniopastettujen reittiohjeiden avulla. Voit löytää kotimaassasi tai -alueellasi perille tarkkojen reittiohjeiden

Lisätiedot

ANVIA VARMUUSKOPIOINTI 2.3

ANVIA VARMUUSKOPIOINTI 2.3 1(6) ANVIA VARMUUSKOPIOINTI 2.3 Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi

Lisätiedot

RAY MOBIILIASIAKASKORTTI

RAY MOBIILIASIAKASKORTTI 1 RAY MOBIILIASIAKASKORTTI Mobiiliasiakaskortti on matkapuhelimeen ladattava kortti, joka toimii perinteistä muovista asiakaskorttia vastaavana näyttökorttina. Siihen on personoitu asiakkaan nimi, asiakasnumero

Lisätiedot

ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016

ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016 ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016 Sisältö hyperlinkkeinä Miten ipad avataan ja suljetaan? Miten sovellukset avataan ja suljetaan? Kuinka luodaan kansio? Kuinka käytän

Lisätiedot

mobile PhoneTools Käyttöopas

mobile PhoneTools Käyttöopas mobile PhoneTools Käyttöopas Sisältö Vaatimukset...2 Ennen asennusta...3 Asentaminen - mobile PhoneTools...4 Matkapuhelimen asennus ja määritys...5 Online-rekisteröinti...7 Asennuksen poistaminen - mobile

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

RAY MOBIILIASIAKASKORTTI

RAY MOBIILIASIAKASKORTTI 1 RAY MOBIILIASIAKASKORTTI Mobiiliasiakaskortti on matkapuhelimeen ladattava kortti, joka toimii perinteistä muovista asiakaskorttia vastaavana näyttökorttina. Siihen on personoitu asiakkaan nimi, asiakasnumero

Lisätiedot

PIKAOPAS NOKIA OBSERVATION CAMERAN KÄYTTÖLIITTYMÄSOVELLUS. Copyright 2003 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään Päivämäärä: 28.11.03, ver. 1.

PIKAOPAS NOKIA OBSERVATION CAMERAN KÄYTTÖLIITTYMÄSOVELLUS. Copyright 2003 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään Päivämäärä: 28.11.03, ver. 1. PIKAOPAS NOKIA OBSERVATION CAMERAN KÄYTTÖLIITTYMÄSOVELLUS Copyright 2003 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään Päivämäärä: 28.11.03, ver. 1.0 Sisällys 1. JOHDANTO...1 2. OHJELMISTON ASENTAMINEN...1 3. SOVELLUKSEN

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Yhteydenhallinta-käyttöohje

Yhteydenhallinta-käyttöohje Yhteydenhallinta-käyttöohje 1.0. painos FI 2010 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People ja Nokia Original Accessories -logo ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä

Lisätiedot

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N76 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAAN IT-ALUEKESKUKSEN TIETOTURVAOHJEET

KESKI-POHJANMAAN IT-ALUEKESKUKSEN TIETOTURVAOHJEET KESKI-POHJANMAAN IT-ALUEKESKUKSEN TIETOTURVAOHJEET TIETOTURVALLISUUDEN MUISTILISTA 1. Tietoturvallisuus perustuu lainsäädäntöön ja normiohjaukseen 2. Tietoturvallisuudesta huolehtiminen on kaikkien tehtävä,

Lisätiedot

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Muistio 1 (7) Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Suojatun viestin vastaanottaminen... 1 3 Suojatun viestin lukeminen... 2 4 Vastaanotetun

Lisätiedot

TeleWell TW-EA515 (b)

TeleWell TW-EA515 (b) TeleWell TW-EA515 (b) ADSL 2+ 3G/4G modeemi reititin palomuuri ja WLAN- tukiasema ( 802.11b/g/n ) Pikaohje TeleWell TW-EA515 (b) Tutustu ohjeeseen huolella ja ota laite käyttöön pikaohjetta seuraten. Laajennetun

Lisätiedot

AinaUCX Web Scheduler - Käyttöohje

AinaUCX Web Scheduler - Käyttöohje AinaUCX 1 (6) AinaUCX Web Scheduler - Käyttöohje Microsoft Lync Web Scheduler on verkkopohjainen ohjelma, jolla voit luoda Lync-kokouksia, jos käytössäsi ei ole Microsoft Outlookia tai käytät käyttöjärjestelmää,

Lisätiedot

Motorola Phone Tools. Pikaopas

Motorola Phone Tools. Pikaopas Motorola Phone Tools Pikaopas Sisältö Vähimmäisvaatimukset... 2 Ennen asennusta Motorola Phone Tools... 3 Asentaminen Motorola Phone Tools... 4 Matkapuhelimen asennus ja määritys... 5 Online-rekisteröinti...

Lisätiedot

Windows. Valmistelut. Windows

Windows. Valmistelut. Windows Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

2. Modeemi- ja ISDN-yhteyden käyttöönotto

2. Modeemi- ja ISDN-yhteyden käyttöönotto 2. Modeemi- ja ISDN-yhteyden käyttöönotto Asenna ensin tietokoneeseesi modeemi tai ISDN-sovitin valmistajan ohjeiden mukaisesti. Varmista myös, että Windowsissa on asennettu puhelinverkkoyhteydet. Seuraa

Lisätiedot

Muokkaa otsikon perustyyliä napsauttamalla

Muokkaa otsikon perustyyliä napsauttamalla Verkkoviestinnän tietoturva Muokkaa tekstin perustyylejä toinen taso yrityksissä neljäs taso HTK NETCOMMUNICATION OY Ari Wikström 1 HTK NETCOMMUNICATION OY Muokkaa tekstin perustyylejä toinen taso neljäs

Lisätiedot

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi Doro Experience ja Doro PhoneEasy 740 Suomi Manager Esittely Doro Experience Manager -hallintaportaalia käytetään sovellusten asentamiseen ja käyttöön Doro Experience -laitteella käyttämällä mitä tahansa

Lisätiedot

Memeo Instant Backup Pikaopas. Vaihe 1: Luo oma, ilmainen Memeo-tili. Vaihe 2: Liitä tallennusväline tietokoneeseen

Memeo Instant Backup Pikaopas. Vaihe 1: Luo oma, ilmainen Memeo-tili. Vaihe 2: Liitä tallennusväline tietokoneeseen Johdanto Memeo Instant Backup on yksinkertainen varmuuskopiointiratkaisu monimutkaiseen digitaaliseen maailmaan. Memeo Instant Backup suojaa arvokkaat tietosi varmuuskopioimalla C-aseman tiedot automaattisesti

Lisätiedot

Windows Phone 8 laitteiden käyttöönotto. Sisällysluettelo

Windows Phone 8 laitteiden käyttöönotto. Sisällysluettelo Windows Phone 8 laitteiden käyttöönotto Tämä ohjeistus on tehty Windows Phone käyttöjärjestelmän versiolle 8.0 ja on tarkoitettu seuraaville päätelaitteille: Nokia Lumia 820 Nokia Lumia 920 Nokia Lumia

Lisätiedot

Käytön aloittaminen Nokia N92-1

Käytön aloittaminen Nokia N92-1 Käytön aloittaminen Nokia N92-1 Tilat Käytön aloittaminen Mallinumero: Nokia N92-1. Jäljempänä käytetään nimitystä Nokia N92. Laitteella on neljä tilaa: Suljettu tila (1), katselutila (2), avoin tila (3)

Lisätiedot

Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio RO)

Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio RO) Sanomapavelinohjelmiston käyttöohje (Vanha versio 22.5.2015 RO) Asio Sanomapalvelinohjelmiston ja viestintäpalvelun käyttö nettiselaimella Kirjautuminen palveluun, Viestin lähetys, Sanomaryhmän luominen

Lisätiedot

Tamico Yrityssähköposti

Tamico Yrityssähköposti ------- Tamico Yrityssähköposti Pikakäyttöopas ver. 106165-6, 18.8.2014 Sisältö 1 Johdanto... 1 1.1 Yleistä palvelusta... 1 2 Web-sähköpostin käyttäminen Tamico Yrityssähköposti -palvelussa.... 2 2.1 Yrityssähköpostipalveluun

Lisätiedot

Digikamera. Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle

Digikamera. Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle TEEMA 1 Tietokoneen peruskäyttö Digikamera Perustietoa digikamerasta ja kuvien siirtämisestä tietokoneelle Tämä tietopaketti hahmottaa lukijalle, millä tavalla kuvat voidaan siirtää kamerakännykästä tai

Lisätiedot

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen PIKAOPAS Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen Sisällysluettelo 1. Johdanto...1 2. Mitä tarvitaan...1 3. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen...2 3.1 Ennen asennusta...2

Lisätiedot

Kytkentäopas. Tuetut käyttöjärjestelmät. Tulostimen asentaminen. Kytkentäopas

Kytkentäopas. Tuetut käyttöjärjestelmät. Tulostimen asentaminen. Kytkentäopas Sivu 1/5 Kytkentäopas Tuetut käyttöjärjestelmät Software and Documentation -CD-levyltä voi asentaa tulostinohjelmiston seuraaviin käyttöjärjestelmiin: Windows 8 Windows 7 SP1 Windows 7 Windows Server 2008

Lisätiedot

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n asennus ja päivitys Päivitä BIOS, sovellukset ja ohjaimet ja suorita Windows Update Valitse asennustyyppi Asenna Windows 8.1 Käy Samsungin päivitystukisivust

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen

PIKAOPAS. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen PIKAOPAS Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen Sisällysluettelo 1. Johdanto...1 2. Mitä tarvitaan...1 3. Nokia Connectivity Cable Drivers -ohjainten asentaminen...2 3.1 Ennen asennusta...2

Lisätiedot

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.51a NOKIA 6510 -PUHELIMELLE

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.51a NOKIA 6510 -PUHELIMELLE PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.51a NOKIA 6510 -PUHELIMELLE Copyright Nokia Oyj 2002. Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET...1 3. PC SUITE -OHJELMISTON ASENTAMINEN...2

Lisätiedot

Elisa Puheratkaisu Vakio Pääkäyttäjän ohjeet

Elisa Puheratkaisu Vakio Pääkäyttäjän ohjeet Elisa Puheratkaisu Vakio Pääkäyttäjän ohjeet Oma Elisa -palvelu Vaihderatkaisun hallinta Koska sovellusta kehitetään jatkuvasti, pidättää Elisa Oyj oikeudet muutoksiin. Sovelluksessa saattaa olla toiminteita

Lisätiedot

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä Nokia Lifeblog 2.5 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa mainitut

Lisätiedot

Kymenlaakson Kyläportaali

Kymenlaakson Kyläportaali Kymenlaakson Kyläportaali Klamilan vertaistukiopastus Tietoturva Tietoturvan neljä peruspilaria 1. Luottamuksellisuus 2. Eheys 3. Saatavuus 4. (Luotettavuus) Luottamuksellisuus Käsiteltävää tietoa ei paljasteta

Lisätiedot

Pika-aloitusopas NOKIA OBSERVATION CAMERA

Pika-aloitusopas NOKIA OBSERVATION CAMERA Pika-aloitusopas NOKIA OBSERVATION CAMERA KAMERAN OTTAMINEN KÄYTTÖÖN KUVAN OTTAMINEN LIIKKEENTUNNISTUKSEN KÄYTTÄMINEN AJASTETTU KUVAAMINEN LÄMPÖTILAN TARKISTAMINEN 1. painos FI 9311293 Turvallisuutesi

Lisätiedot

Internetin hyödyt ja vaarat. Miten nettiä käytetään tehokkaasti hyväksi?

Internetin hyödyt ja vaarat. Miten nettiä käytetään tehokkaasti hyväksi? Internetin hyödyt ja vaarat Miten nettiä käytetään tehokkaasti hyväksi? Linkit Chrome https://www.google.com/intl/fi/chrome/browser/ Firefox http://www.mozilla.org/fi/ Opera http://www.opera.com/fi Vertailu

Lisätiedot

Elisa Puheratkaisu Vakio Pääkäyttäjän ohjeet

Elisa Puheratkaisu Vakio Pääkäyttäjän ohjeet Elisa Puheratkaisu Vakio Pääkäyttäjän ohjeet Oma Elisa -palvelu Vaihderatkaisun hallinta Koska sovellusta kehitetään jatkuvasti, pidättää Elisa Oyj oikeudet muutoksiin. Sovelluksessa saattaa olla toiminteita

Lisätiedot

GroupWise Calendar Publishing Host User

GroupWise Calendar Publishing Host User GroupWise 8 Calendar Publishing Host User 8 17. lokakuu 2008 Novell GroupWise Calendar Publishing Host User PIKAKÄYNNISTYS www.novell.com YLEISTÄ Novell GroupWise Calendar Publishing Host User on Web-pohjainen

Lisätiedot

Lieksan kaupungin tietoturvaohje

Lieksan kaupungin tietoturvaohje Lieksan kaupungin tietoturvaohje Sisällysluettelo Sivu Työaseman käyttö / Pikaopas... 2 Netiketti (= Järjestelmien ja tietoliikenneverkon käytön säännöt)... 3 Ylläpitäjien netiketti:... 3 Käyttäjän netiketti:...

Lisätiedot

F-Secure 5.42 -virustorjuntaohjelmiston käyttö

F-Secure 5.42 -virustorjuntaohjelmiston käyttö F-Secure 5.42 -virustorjuntaohjelmiston käyttö Tässä ohjeessa käsitellään: 1. Ohjelmiston asennuksen jälkeen. 1.1 Käyttöasetusten ja toiminnan tarkistus --> 2. Käyttäjäkohtaisten asetuksien muokkaaminen

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Käyttöohje 1 (8) Kontakti Tiedonsiirto Käyttöohje. Posti Oy. Helsinki PL POSTI

Käyttöohje 1 (8) Kontakti Tiedonsiirto Käyttöohje. Posti Oy. Helsinki PL POSTI Käyttöohje 1 (8) Käyttöohje Käyttöohje 2 (8) Sisällysluettelo 1 Palvelun kuvaus... 3 1.1 Toiminnot... 3 1.2 Käyttö ilman Kontakti kirjautumista... 3 1.3 Käyttö kirjautunena Kontaktin käyttäjätunnuksilla...

Lisätiedot

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti asennus...

Lisätiedot

TeleWell TW-EA510v3(c) & 3G/4G

TeleWell TW-EA510v3(c) & 3G/4G TeleWell TW-EA510v3(c) & 3G/4G ADSL 2+ 3G/4G modeemi reititin palomuuri ja WLAN- tukiasema ( 802.11b/g/n ) Pikaohje TeleWell TW-EA510v3 (c) ADSL 3G/4G Tutustu ohjeeseen huolella ja ota laite käyttöön pikaohjetta

Lisätiedot