«EU on sopinut tavoitteista alentaa CO ² -päästöjä, parantaa energiaomavaraisuutta ja edistää alueellista kehitystä ja innovaatioita»

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "«EU on sopinut tavoitteista alentaa CO ² -päästöjä, parantaa energiaomavaraisuutta ja edistää alueellista kehitystä ja innovaatioita»"

Transkriptio

1 Energiaa Euroopalle Euroopan unionin energiapolitiikka on haasteiden edessä. EU on myös edelläkävijä taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Tämän esitteen tarkoitus on antaa tietoa EU:n ilmasto- ja energiapolitiikasta, tavoitteista ja työkaluista, sekä herättää keskustelua energiapoliittisista valinnoista erityisesti kesäkuussa 2009 pidettävien EU-vaalien alla. Fortum on sitoutunut EU:n tavoitteisiin ja edistää niiden toteutumista monin tavoin.

2 «EU on sopinut tavoitteista alentaa CO ² -päästöjä, parantaa energiaomavaraisuutta ja edistää alueellista kehitystä ja innovaatioita»

3 EU:n «päästökauppajärjestelmä asettaa katon kokonaispäästöille» Ratkaisu: Päästökauppajärjestelmä laajenee ja tehostuu Vuoden 2005 alusta alkanut EU:n päästökauppajärjestelmä on keskeisin keino kasvihuonekaasupäästöjen rajoittamiseksi. Päästökauppajärjestelmässä kokonaispäästöille asetetaan katto. Kun päästöillä on markkinahinta, on olemassa taloudellinen kimmoke vähentää päästöjä siellä, missä se on toteutettavissa kaikkein alhaisimmin kustannuksin. EU-maat hyväksyivät viime vuonna uuden päästökauppadirektiivin. Uuden direktiivin myötä päästökauppa laajenee vuoden 2012 jälkeen ja päästöille asetetaan kansallisten rajoitusten sijaan EU:n laajuinen yläraja. Teollisuutta kohdellaan tasapuolisesti riippumatta siitä, missä maassa tuotantoyksiköt sijaitsevat. Lisäksi päästöoikeuksien pääasiallinen jakotapa vuodesta 2013 lähtien on huutokauppa. Sähköntuotanto ei enää saa ilmaiseksi päästöoikeuksia. Ratkaisu: Enemmän uusiutuvaa energiaa Vaikka jäsenvaltiot voivat itse päättää energiantuotantonsa rakenteen, EU on sopinut uusiutuvien energialähteiden käyttöä koskevista tavoitteista. Pyrkimyksenä on vähentää hiilidioksidipäästöjä ja parantaa energiantuotannon omavaraisuutta sekä edistää alueellista kehitystä ja innovaatioita. EU:n tavoite on nostaa uusiutuvien energialähteiden osuus kokonaisenergiankulutuksesta 20 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Tavoite on jaettu jäsenvaltioiden kesken, ja se ulottuu Maltan 10 prosentista aina Ruotsin 49 prosenttiin. Suomen tavoite on 38 prosenttia. Jokaisen jäsenvaltion on nostettava uusiutuvien energialähteiden osuus liikenteessä 10 prosenttiin. Direktiivi sallii jäsenvaltioiden väliset yhteiset uusiutuvan energian tukimekanismit. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että jäsenvaltiot pyrkivät tavoitteisiin omien tukimekanismiensa avulla. Tämä saattaa kuitenkin vääristää kilpailua ja maksaa enemmän kuin yhteisten alueellisten, ihannetapauksessa EU-tasoisten tukijärjestelmien käyttö. Fortum on merkittävä vesivoiman ja biomassaan perustuvan energian tuottaja. Yritys investoi myös tuuli-, aalto- ja aurinkoenergian tuotannon kehittämiseen sekä hajautettuihin energiajärjestelmiin. Ratkaisu: Energiatehokkuus vähentää päästöjä eniten Monet kansainväliset tutkimukset osoittavat, että paras ja edullisin tapa vähentää hiilidioksidipäästöjä on energiatehokkuuden parantaminen. EU:lla on laaja energiatehokkuusohjelma, joka kattaa rakennukset, merkinnät ja eri laitteiden pakolliset energiankulutusvaatimukset. Lisäksi EU-ohjelma edistää energiatehokkuuspalveluita, joiden avulla kuluttajat voivat vähentää energiankulutusta ja sen kustannuksia. Tavoitteena on tehostaa energiankulutusta 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä. Haasteena on, että säästöjä on saatava lukuisista pienistä lähteistä, eivätkä kustannukset ja edut osu samoille henkilöille tai ne toteutuvat eri aikoihin. Auttaakseen asiakkaita saavuttamaan energiatehokkuustavoitteet Fortum on perustanut energiatehokkuuteen erikoistuneen asiakaspalveluyksikön.

4 Kuka päättää energiapolitiikasta? Vaikka energian tuotannon järjestäminen ja luonnonvarojen käyttäminen kuuluu EU:n jäsenvaltioiden omaan toimintavaltaan, EU:n päätösvaltaan kuuluvat tärkeimmät politiikanalueet, sisämarkkina- ja kilpailupolitiikka, vaikuttavat suoraan energia-asioihin. Koordinaation tarve kasvaa jatkuvasti. EU:n tärkeimpänä päättävänä elimenä toimii EU:n 27 jäsenmaan hallitusten edustajista koostuva Euroopan unionin ministerineuvosto, jossa useimpien päätösten taustalle tarvitaan 2/3 määräenemmistö. Nykyään 785:stä suorilla vaaleilla valitusta edustajasta koostuva Euroopan parlamentti jakaa suurimmassa osassa tapauksista ministerineuvoston lainsäädäntövallan. EU:n lainsäädäntö koostuu direktiiveistä ja asetuksista, joista ehdotukset neuvostolle ja parlamentille tekee koko EU:n etua valvova komissio. VALOKUVAT: GORILLA / LAURI ROTKO (S. 3). PERNILLE TOFTE (S. 4), JUKKA RAPO (S. 6), JAN DJENNER (S. 10) Lissabonin sopimuksen myötä energia saa oman luvun EU:n perus sopimukseen ja jäsenet sitoutuvat entistä vahvemmin yhteisiin tavoitteisiin. Kysy lisää ehdokkaaltasi! Euroopan yhteinen energiapolitiikka on muodostumassa. Sitä pidetään välttämättömänä, jotta energian toimitusvarmuuteen, kohtuulliseen hintaan ja ympäristönsuojeluun liittyvät haastavat tavoitteet saavutetaan. Energia- ja ilmastopolitiikka on raivannut tiensä EU-politiikan ytimeen, eikä sen merkitys ole vähenemässä päinvastoin. Tavoitteiden saavuttaminen vaatii päätöksiä ja tekoja. Seuraava parlamentin hallintokausi, , osuu erittäin tärkeään ajankohtaan. Kysy eurovaaliehdokkaaltasi, miten hän edistää edellä mainittujen haasteiden ratkaisemista. Fortum Oyj PL 1, FORTUM KOTIPAIKKA ESPOO, Y-TUNNUS

5 «Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää yhteistyötä, tutkimus- ja kehitystyötä sekä sitoutumista ja kykyä nähdä yhteisten toimien hyödyt pitkällä aikavälillä»

6 Euroopan yhteinen energiapolitiikka tärkeä askel eteenpäin Euroopan unionin energiapolitiikalla on kolme päätavoitetta: kestävä kehitys, kilpailukyvyn parantaminen ja energian toimitusvarmuudesta huolehtiminen. Tavoitteisiin pyritään muun muassa parantamalla energiatehokkuutta, kehittämällä energian sisämarkkinoita, edistämällä uuden teknologian käyttöönottoa sekä hyödyntämällä uusiutuvia energialähteitä tehokkaammin. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää yhteistyötä, tutkimus- ja kehitystyötä sekä jäsenmaiden sitoutumista ja kykyä nähdä yhteisten toimien tuomat hyödyt pitkällä aikavälillä. Yllämainitut kolme tavoitetta ovat vahvasti sidottuja toisiinsa. Kilpailukykyiset energiamarkkinat vaikuttavat suoraan energian toimitusvarmuuteen ja muodostavat samalla pohjan kustannustehokkaille, markkinalähtöisille ympäristönsuojelun ohjausmekanismeille. Toisaalta energiatehokkuus ja uusiutuvien energialähteiden käyttö lisäävät toimitusvarmuutta vähentäen samanaikaisesti päästöjä. Fortum tukee näitä tavoitteita usealla eri rintamalla, kuten esimerkiksi panostamalla päästöttömiin tuotanto muotoihin sekä uusiutuvien energialähteiden ja ydinvoiman hyödyntämiseen, ja tukemalla useita kestävän kehityksen projekteja kuten sähköautojen laajamittaista käyttöönottoa. EU:n energiapolitiikan päätavoitteet Kilpailukyvyn parantaminen EU:n tarkoitus on mahdollistaa tavaroiden ja palveluiden vapaa liikkuvuus, myös energian kohdalla. Luomalla EU-tasolla tehokkaasti toimivat energian sisämarkkinat voidaan lisätä toimitusvarmuutta ja kilpailua, mikä mahdollistaa kilpailukykyisen energian hinnan muodostumisen markkinaehtoisesti. Kohtuuhintaisen energian tulisi olla jokaisen Euroopan kansalaisen ja yrityksen oikeus. Energian sisämarkkinat edistävät tehokkuutta ja kilpailua, sekä luonnonvarojen tehokkaampaa hyödyntämistä, ja auttavat siten saavuttamaan myös ilmasto- ja muut ympäristötavoitteet. Toimitusvarmuus Euroopan riippuvuus ulkopuolisista öljy- ja kaasuvarannoista kasvaa jatkuvasti, ja sisämarkkinoiden toimivuus asettaa päätöksentekijöille haasteita. EU:n tavoitteena on turvata energian saatavuus kaikissa oloissa. Vaikka energiantuotantoon liittyvät päätökset tehdään kansallisesti, EU voi vaikuttaa niihin tukemalla sisämarkkinan elinvoimaisuutta ja esimerkiksi sopimalla yhteisistä uusiutuvan energian tavoitteista. Onnistuminen edellyttää vaihtoehtoisiin energiamuotoihin ja uuteen sähköntuotantokapasiteettiin investoimista sekä siihen kannustavaa, harkittua energiapolitiikkaa. Kestävä kehitys Energiapoliittisilla valinnoilla on suuri merkitys pyrittäessä kohti kestävää kehitystä. Suurin ympäristöuhka on tällä hetkellä ilmastonmuutos. Sen vaikutukset tuntuvat niin vakavina taloudellisina kriiseinä kuin äärimmäisinä luonnonilmiöinä. Ilmastonmuutoksen hillitsemisen lisäksi EU on asettanut lukuisia muita ympäristötavoitteita, jotka liittyvät muun muassa ympäristönsuojeluun, jätehuoltoon sekä vesistöjen ja maisemansuojeluun.

7 «Kaikkia keinoja tarvitaan ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi»

8 Tavoitteista toimintaan Valituilla alueilla kilpailukyky, toimitusvarmuus ja kestävä kehitys EU:n jäsenvaltiot ovat sopineet useista tavoitteista ja toimenpiteistä. EU:n rooli yhteisten tavoitteiden ja toimenpiteiden sopimisessa sekä toimeenpanon varmistamisessa tulee kasvamaan. EU on valinnut ilmastopolitiikkansa kulmakiveksi päästökaupan. Ideaalitilanteessa kaikki maailman maat sopivat yhteisistä päästövähennystavoitteista Kööpenhaminassa loppuvuonna EU:n päästökauppa on tulevaisuudessa unionin laajuinen keino, jossa hyödynnetään koko 27 jäsenvaltion alueella käytettävissä olevat edullisimmat päästövähennysmahdollisuudet. Ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan kaikkia käytettävissä olevia keinoja. Näitä keinoja ovat muun muassa kaikkien vähäpäästöisten tai täysin päästöttömien tuotantomuotojen, mukaan lukien uusiutuvan energian ja ydinvoiman, käytön lisääminen ja hiilidioksidin talteenotto ja varastointi. Kaikkein tehokkain keino vähentää päästöjä on kuitenkin energiatehokkuus, jota parannetaan muun muassa energiatehokkuuspalvelujen avulla. Teollisen toiminnan, kuten voimantuotannon, lisäksi päästöjä tulee vähentää myös muilla alueilla. Esimerkiksi liikenteen päästöt kasvavat edelleen. EU harkitsee pitkän aikavälin tavoitetta poistaakseen fossiiliset polttoaineet tieliikenteestä vuoteen 2050 mennessä. Ratkaisuna tähän ovat muun muassa sähköautot ja biopolttoaineet. Toimiva sisämarkkina, myös energian osalta, on koko EU:n perusta ja tavoite, jota kohti jäsenvaltiot ovat pyrkineet 1990-luvulta lähtien. Energian sisämarkkinoita koskeva lakipaketti on hyväksymisprosessin viimeisessä vaiheessa. Aito kilpailu hyödyttää kuluttajia EU on 1990-luvulta lähtien pyrkinyt kohti energian sisämarkkinoita. Tehostamalla sähkömarkkinoita kuluttajille voidaan tarjota parempaa palvelua ja energiaa kilpailukykyisellä hinnalla. Strategiana on luoda ensin useiden maiden muodostamia alueellisia markkinoita, jotka liitetään yhdeksi EU:n laajuiseksi markkinaksi. Pohjoismaat ovat alueellisten energiamarkkinoiden edelläkävijä. Pohjoismainen sähköpörssi Nord Pool muodostaa yhteiset sähkömarkkinat Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Sähkön hinta muodostuu päivittäin kysynnän ja tarjonnan mukaan. Tällä hetkellä Itämeren alueelle on muodostumassa yhteinen sähkömarkkina, joka lisää kilpailua ja vakautta ja hyödyttää kaikkia alueen sähkönkäyttäjiä. EU:n komission kolmas energian sisämarkkinapakettiehdotus vuodelta 2007 vie kohti EU:n laajuisia sähkömarkkinoita painottaen erityisesti sähkön siirtokapasiteetin riittävyyttä ja jäsenmaiden välisen yhteistyön parantamista. Lakipaketin hyväksyntää odotetaan vielä kevään 2009 aikana, toisin sanoen ennen EU:n vaaleja, jonka jälkeen lain toimeenpano tulisi tehdä ripeästi kaikissa jäsenvaltioissa. Sähköverkkojen riittävä lisärakentaminen ja niiden hallinnointi tehokkaasti, avoimesti ja tasapuolisesti on tulevaisuudessa kilpailun kannalta oleellista. Komissio tukeekin talouden elvytyspaketissaan maiden välisten verkkojen rakentamista, erityisesti Itämeren alueella. Tehokas alueellinen markkina edistää luonnonvarojen tehokasta käyttöä. Samalla se muodostaa perustan markkinapohjaisten ja kustannuksiltaan alhaisimpien ympäristötavoitteita tukevien mekanismien luomiselle.

9 «Vuoteen 2020 mennessä vähennetään kasvihuonekaasupäästöjä 20 %, nostetaan uusiutuvien energialähteiden osuus 20 %:iin kokonaiskulutuksesta ja vähennetään energiankulutusta 20 %»

10 Energian toimitusvarmuus perustoimintojen turva Energiapolitiikan keskeisimpiin haasteisiin lukeutuu se, kuinka energian saatavuus kyetään turvaamaan koko Euroopassa. Samalla kun energian kysyntä kasvaa, ympäristökysymykset asettavat rajoitteita, kotimainen tuotanto vähenee ja riippuvuus tuontienergiasta kasvaa. Ilman muutoksia Euroopan riippuvuus ulkopuolisesta kaasusta ja öljystä kasvaa voimakkaasti. Kaikista energiamuodoista sähkön kulutus kasvaa kaikkein nopeimmin. Syynä tähän on sähkön ylivertainen tehokkuus muihin energiamuotoihin nähden. Automaatio ja uudet laitteet kuten lämpöpumput ja muut matalaenergiarakennusten lämmitysmuodot, sekä liikenteen sähköistyminen, ovat esimerkkejä tästä kehityksestä. Lisäksi Euroopan sähköntuotantokapasiteetti on vanhentumassa ja pelkästään nykyisen tuotantokapasiteetin ylläpitämiseksi tarvitaan merkittäviä investointeja. Haasteeseen vastaamisessa on erityisen tärkeä rooli energiatehokkuudella, ydinvoimalla, uusiutuvilla energiamuodoilla sekä näihin liittyvällä tutkimusja kehitystyöllä. Toimitusvarmuuden elinehtona ja lähtökohtana on sisämarkkinoiden toimivuus. Sen ohella tärkeänä pidetään energiatehokkuuden edistämistä erilaisten energiatehokkuuspalveluiden voimin. EU:n ulkopolitiikassa energiakaupan osalta korostuu hajauttamisen ja kestävien kumppanuussuhteiden merkitys. Luultavimmin juuri toimitusvarmuudesta huolehtiminen on herättänyt jäsenvaltiot huomaamaan valtioiden keskinäisen riippuvuuden energia-asioissa, erityisesti sähkön riittävyydessä. Tämä edellyttää EU:lta vahvempaa otetta energiapolitiikasta, ja toisinaan jäsenvaltioiden lyhyellä tähtäimellä tekemiä uhrauksia, jotta yhteinen etu voidaan turvata pitkällä aikavälillä. Kohti päästötöntä tulevaisuutta EU:n energia- ja ilmastopaketti tunnetaan erityisesti luvuista vuoteen 2020 mennessä. Lukujen taakse kätkeytyvät EU:n tavoitteet: vuoteen 2020 mennessä on määrä vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 20 prosenttia, kasvattaa uusiutuvien energialähteiden osuus 20 prosenttiin kokonaiskulutuksesta ja vähentää energiankulutusta 20 prosenttia. Joulukuussa 2008 hyväksytyssä paketissa keskeiset toimenpiteet ovat päästökauppajärjestelmän kehittäminen, hiilidioksidin talteenottoa ja varastointia koskeva direktiivi ja sitovat tavoitteet lisätä uusiutuvaa energiaa kaikissa jäsenvaltioissa. Myös ydinvoimalla on merkittävä rooli päästötavoitteiden saavuttamisessa. Päästökauppadirektiivin uudistus sitouttaa kaikki maat entistä tiukemmin päästövähennyksiin, päästöoikeuksien jako selkenee ja järjestelmä tehostuu. Järjestelmä on harmonisoitu koko EU:n tasolla: keskeinen havainto aiempaan järjestelmään nähden on, että kilpailun vääristymiä voidaan estää vain, jos päästöjen allokointi harmonisoidaan siten, että kaikkia yrityksiä kohdellaan tasapuolisesti yrityksen sijainnissa riippumatta. Lisäksi päästöjen ilmaisjako sähköntuotannossa päättyy kokonaan. Hiilidioksidin talteenottoa ja varastointia koskevalla direktiivillä halutaan varmistaa, että teknologia toteutetaan ympäristön kannalta turvallisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että varastointiin kiinnitetään erityisesti huomiota. Teknologian kehitykseen panostetaan perustamalla 12 koevoimalaa ympäri Eurooppaa vuoteen 2015 mennessä. Uusiutuvaa energiaa koskevassa, niin sanotussa RES-direktiivissä on asetettu jokaiselle jäsenvaltiolle maakohtaiset tavoitteet. Maat voivat itse päättää toimista, joilla tavoitteisiin pyritään, kunhan toimet tukevat EU-tason kehitystä. Myös maiden yhteisten tukijärjestelmien käyttäminen on mahdollista. Kuitenkin näyttää siltä, että ainakin aluksi kukin maa pyrkii tavoitteisiinsa kansallisin keinoin.

11 «On löydettävä keino mahdollisimman tehokkaaseen sähkönsiirtoon EU:n sisällä»

12 Ratkaisu: Sähköautoilla puhtaampi liikenne Jo muutaman vuoden päästä on arkipäivää, että lataamme iltaisin kännykän ohella myös automme. Autonvalmistajat lupaavat ladattavia hybridija täyssähköautoja markkinoille muutaman vuoden kuluttua. Sähköautolla ajaminen ei aiheuta lainkaan hiilidioksidipäästöjä. Vaikka sähkö olisi tuotettu kaikkein saastuttavimmalla tuotantomuodolla, ovat sähköauton päästöt alhaisemmat kuin tavallisen auton. Myös tavallisen polttoaineen kohdalla sen valmistuksessa syntyneet päästöt tulee ottaa huomioon yhtälössä. Sähköautolla ajaminen myös parantaa merkittävästi energiatehokkuutta ja vähentää riippuvuutta öljystä. Fortum testaa parhaillaan sähköautoja neljässä kaupungissa Suomessa ja Ruotsissa. Testauksessa kiinnitetään erityisesti huomiota lataus- ja laskutusinfrastruktuurin kehittämiseen. Pohjois- Suomessa testataan myös auton toimivuutta kylmässä ilmastossa. Ratkaisu: Sähkön siirtoverkot tukemaan kilpailua Jotta tavoite kohtuuhintaisesta energiasta toteutuisi ja kuluttajat voisivat ostaa energiaa myös kotimaansa ulkopuolelta, sähköä täytyy pystyä siirtämään mahdollisimman tehokkaasti. Tämä edellyttää riittävää verkkokapasiteettia ja sitä, että verkkoja hallinnoidaan tehokkaasti, läpinäkyvästi ja tasapuolisesti. Suurempi markkina lisää markkinatoimijoiden määrää, lisää kilpailua ja vaihtoehtoja sekä parantaa palvelun laatua. Lisäksi laajempi markkina parantaa suoraan myös toimitusvarmuutta. Sähkön siirtoverkot ovat olleet usein kansallisessa omistuksessa. Kansainvälisiä näkökohtia ei yleensä ole huomioitu. Tämän vuoksi jäsenvaltiot ovat sopineet laillisesti sitovista velvoitteista, jotka lisäävät kansallisten kantaverkkoyhtiöiden ja sääntelyviranomaisten yhteistyötä ja näin nopeuttavat sähkön sisämarkkinan syntymistä. Ratkaisu: Hiilidioksidin talteenotto ja varastointi kehittyy Hiili on tällä hetkellä maailman käytetyin polttoaine. Koska hiilen saatavuus on hyvä ja hinta kohtuullinen, on todennäköistä, että hiili pysyy merkittävimpänä energianlähteenä myös tulevina vuosikymmeninä. Tämän vuoksi päästöttömän hiilivoiman kehittäminen merkitsisi tuntuvaa laskua hiilidioksidipäästöihin. Hiilidioksidin talteenotto ja varastointi (Carbon Capture and Storage, CCS) on teknologia, jossa hiilen tai muiden fossiilisten polttoaineiden polttamisesta syntynyt hiilidioksidi otetaan talteen ja varastoidaan esimerkiksi maanalaisiin geologisiin muodostelmiin, mistä se ei pääse takaisin ilmakehään. EU edistää aktiivisesti hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin liittyvää teknologiakehitystä. Euroopan komissio on tehnyt aloitteen 12 suuren mittakaavan CCS-demonstraatiohankkeen aloittamiseksi vuoteen 2015 mennessä. Näissä hankkeissa CCSteknologioita testataan toimivissa voimalaitoksissa, jotta teknologiasta saadaan riittävää ja pitkäaikaista kokemusta ennen vuotta Tavoitteena on, että yksi näistä hankkeista saadaan Suomeen Fortumin ja Teollisuuden Voiman Meri-Porin voimalaitokselle.

Euroopan yhteinen energiapolitiikka tärkeä askel eteenpäin

Euroopan yhteinen energiapolitiikka tärkeä askel eteenpäin Energiaa Euroopalle Euroopan unionin energiapolitiikka on haasteiden edessä. EU on myös edelläkävijä taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Tämän esitteen tarkoitus on antaa tietoa EU:n ilmasto- ja energiapolitiikasta,

Lisätiedot

Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet

Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 1 Energia on Suomelle hyvinvointitekijä Suuri energiankulutus Energiaintensiivinen

Lisätiedot

Puhdasta energiaa tulevaisuuden tarpeisiin. Fortumin näkökulmia vaalikaudelle

Puhdasta energiaa tulevaisuuden tarpeisiin. Fortumin näkökulmia vaalikaudelle Puhdasta energiaa tulevaisuuden tarpeisiin Fortumin näkökulmia vaalikaudelle Investoiminen Suomeen luo uusia työpaikkoja ja kehittää yhteiskuntaa Fortumin tehtävänä on tuottaa energiaa, joka parantaa nykyisen

Lisätiedot

Tukijärjestelmät ilmastopolitiikan ohjauskeinoina

Tukijärjestelmät ilmastopolitiikan ohjauskeinoina Tukijärjestelmät ilmastopolitiikan ohjauskeinoina Marita Laukkanen Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) 26.1.2016 Marita Laukkanen (VATT) Tukijärjestelmät ja ilmastopolitiikka 26.1.2016 1 / 13 Miksi

Lisätiedot

Suomen ilmasto ja energiastrategia Maakaasupäivät Turussa 26.11.2008

Suomen ilmasto ja energiastrategia Maakaasupäivät Turussa 26.11.2008 Suomen ilmasto ja energiastrategia Maakaasupäivät Turussa 26.11.2008 Taisto Turunen Työ- ja elinkeinoministeriö Energiaosasto Päästöoikeuden hinnan kehitys vuosina 2007 2008 sekä päästöoikeuksien forwardhinnat

Lisätiedot

Teollisuus- ja palvelutuotannon kasvu edellyttää kohtuuhintaista energiaa ja erityisesti sähköä

Teollisuus- ja palvelutuotannon kasvu edellyttää kohtuuhintaista energiaa ja erityisesti sähköä Teollisuus- ja palvelutuotannon kasvu edellyttää kohtuuhintaista energiaa ja erityisesti sähköä Jos energian saanti on epävarmaa tai sen hintakehityksestä ei ole varmuutta, kiinnostus investoida Suomeen

Lisätiedot

METSÄBIOMASSAN KÄYTTÖ SÄHKÖN JA KAUKOLÄMMÖN TUOTANNOSSA TULEVAISUUDESSA Asiantuntijaseminaari Pöyry Management Consulting Oy

METSÄBIOMASSAN KÄYTTÖ SÄHKÖN JA KAUKOLÄMMÖN TUOTANNOSSA TULEVAISUUDESSA Asiantuntijaseminaari Pöyry Management Consulting Oy METSÄBIOMASSAN KÄYTTÖ SÄHKÖN JA KAUKOLÄMMÖN TUOTANNOSSA TULEVAISUUDESSA Asiantuntijaseminaari - 22.3.216 Pöyry Management Consulting Oy EU:N 23 LINJAUSTEN TOTEUTUSVAIHTOEHDOT EU:n 23 linjausten toteutusvaihtoehtoja

Lisätiedot

Uusiutuvan energian kilpailunäkökohtia. Erikoistutkija Olli Kauppi kkv.fi. kkv.fi

Uusiutuvan energian kilpailunäkökohtia. Erikoistutkija Olli Kauppi kkv.fi. kkv.fi Uusiutuvan energian kilpailunäkökohtia Erikoistutkija Olli Kauppi 14.1.2013 EU:n energiapolitiikka - Päästökauppa, -yhteismarkkinat, -kapasiteettimarkkinat, - RES-tuki Kilpailu - Edullinen energia - Kestävä

Lisätiedot

Energia- ja ilmastoseminaari Ilmaston muutos ja energian hinta

Energia- ja ilmastoseminaari Ilmaston muutos ja energian hinta Energia- ja ilmastoseminaari Ilmaston muutos ja energian hinta 17.9.2009, Laurea AMK Hyvinkää Energiameklarit Oy Toimitusjohtaja Energiameklarit OY perustettu 1995 24 energiayhtiön omistama palveluita

Lisätiedot

Miten sähköä kannattaa tuottaa - visiointia vuoteen 2030

Miten sähköä kannattaa tuottaa - visiointia vuoteen 2030 Miten sähköä kannattaa tuottaa - visiointia vuoteen 2030 Jukka Leskelä Energiateollisuus ry SESKOn kevätseminaari 2013 20.3.2013, Helsinki 1 Kannattavuus? Kilpailukykyisesti Kokonaisedullisimmin Tuottajan

Lisätiedot

Onko päästötön energiantuotanto kilpailuetu?

Onko päästötön energiantuotanto kilpailuetu? Onko päästötön energiantuotanto kilpailuetu? ClimBus päätösseminaari Finlandia-talo, 9.6.2009 Timo Karttinen Kehitysjohtaja, Fortum Oyj 1 Rakenne Kilpailuedusta ja päästöttömyydestä Energiantarpeesta ja

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0341/61. Tarkistus. Flavio Zanonato S&D-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0341/61. Tarkistus. Flavio Zanonato S&D-ryhmän puolesta 9.12.2015 A8-0341/61 61 2 kohta 2. kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita varmistamaan, että kaikissa energiaunioniin liittyvissä lainsäädäntöehdotuksissa noudatetaan tavallista lainsäätämisjärjestystä,

Lisätiedot

EU:n energia- ja ilmastopolitiikka EK:n kannat

EU:n energia- ja ilmastopolitiikka EK:n kannat EU:n energia- ja ilmastopolitiikka 2030 EK:n kannat Lähtökohdat Globaali toimintaympäristö on muuttunut 5 vuodessa rajusti; EU:n nykyisiä 2020-tavoitteita ei voi kopioida uudelle kaudelle. Vuoteen 2030

Lisätiedot

Ilmastoystävällinen sähkö ja lämmitys Energia-ala on sitoutunut Pariisin sopimukseen

Ilmastoystävällinen sähkö ja lämmitys Energia-ala on sitoutunut Pariisin sopimukseen Ilmastoystävällinen sähkö ja lämmitys Energia-ala on sitoutunut Pariisin sopimukseen Haluamme ilmastosopimuksen mukaiset päätökset päästövähennyksistä ja kiintiöistä vuosille 2040 ja 2050 mahdollisimman

Lisätiedot

Energian tuotanto ja käyttö

Energian tuotanto ja käyttö Energian tuotanto ja käyttö Mitä on energia? lämpöä sähköä liikenteen polttoaineita Mistä energiaa tuotetaan? Suomessa tärkeimpiä energian lähteitä ovat puupolttoaineet, öljy, kivihiili ja ydinvoima Kaukolämpöä

Lisätiedot

Kansallinen energiaja ilmastostrategia

Kansallinen energiaja ilmastostrategia Kansallinen energiaja ilmastostrategia Valtioneuvoston selonteko eduskunnalle Petteri Kuuva Tervetuloa Hiilitieto ry:n seminaariin 21.3.2013 Tekniska, Helsinki Kansallinen energia- ja ilmastostrategia

Lisätiedot

Euroopan energialinjaukset Hiilitieto ry:n seminaari 26.3.2014

Euroopan energialinjaukset Hiilitieto ry:n seminaari 26.3.2014 Euroopan energialinjaukset Hiilitieto ry:n seminaari 26.3.2014 Sanna Syri Professori, energiatalous Aalto-yliopisto, Energiatekniikan laitos EU:n 2020 tavoitteet 20-20-20-10 tavoitteet -20% kasvihuonekaasujen

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus. Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Kaukolämpöpäivät Hämeenlinna

Ajankohtaiskatsaus. Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Kaukolämpöpäivät Hämeenlinna Ajankohtaiskatsaus Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Kaukolämpöpäivät Hämeenlinna Muutosten aikaa Maailmanpoliittinen tilanne EU:n kehitys Energiaunioni Energiamurros Maakuntauudistus 2 Energiapolitiikan

Lisätiedot

Valtakunnallinen energiatase ja energiantuotannon rakenne Suomessa

Valtakunnallinen energiatase ja energiantuotannon rakenne Suomessa Valtakunnallinen energiatase ja energiantuotannon rakenne Suomessa Jukka Leskelä Energiateollisuus Vesiyhdistyksen Jätevesijaoston seminaari EU:n ja Suomen energiankäyttö 2013 Teollisuus Liikenne Kotitaloudet

Lisätiedot

VN-TEAS-HANKE: EU:N 2030 ILMASTO- JA ENERGIAPOLITIIKAN LINJAUSTEN TOTEUTUSVAIHTOEHDOT JA NIIDEN VAIKUTUKSET SUOMEN KILPAILUKYKYYN

VN-TEAS-HANKE: EU:N 2030 ILMASTO- JA ENERGIAPOLITIIKAN LINJAUSTEN TOTEUTUSVAIHTOEHDOT JA NIIDEN VAIKUTUKSET SUOMEN KILPAILUKYKYYN VN-TEAS-HANKE: EU:N 23 ILMASTO- JA ENERGIAPOLITIIKAN LINJAUSTEN TOTEUTUSVAIHTOEHDOT JA NIIDEN VAIKUTUKSET SUOMEN KILPAILUKYKYYN Seminaariesitys työn ensimmäisten vaiheiden tuloksista 2.2.216 EU:N 23 ILMASTO-

Lisätiedot

EU:n ja Suomen ympäristöpolitiikka. Liisi Klobut / Kansainvälisten ja EU-asiain yksikkö 23.9.2010 1

EU:n ja Suomen ympäristöpolitiikka. Liisi Klobut / Kansainvälisten ja EU-asiain yksikkö 23.9.2010 1 EU:n ja Suomen ympäristöpolitiikka Liisi Klobut / Kansainvälisten ja EU-asiain yksikkö 1 EU:n ja Suomen ympäristöpolitiikka Suomen ympäristöpolitiikka on tänä päivänä vahvasti EU-politiikkaa, sillä lähes

Lisätiedot

Energia- ja ilmastotiekartan 2050 valmistelu Suomen Kaasuyhdistyksen syyskokous 20.11.2013

Energia- ja ilmastotiekartan 2050 valmistelu Suomen Kaasuyhdistyksen syyskokous 20.11.2013 Energia- ja ilmastotiekartan 2050 valmistelu Suomen Kaasuyhdistyksen syyskokous 20.11.2013 Sami Rinne TEM / Energiaosasto Esityksen sisältö Suomen energiankulutus ja päästöt nyt 2020 tavoitteet ja niiden

Lisätiedot

Tuleva energiapolitiikka. ylijohtaja Riku Huttunen Energiateollisuus ry:n kevätseminaari, Lappeenranta 21.5.2015

Tuleva energiapolitiikka. ylijohtaja Riku Huttunen Energiateollisuus ry:n kevätseminaari, Lappeenranta 21.5.2015 Tuleva energiapolitiikka ylijohtaja Riku Huttunen Energiateollisuus ry:n kevätseminaari, Lappeenranta 21.5.2015 Laajempi toimintaympäristö Globaalit ilmastosopimukset Pariisin COP21 EU:n energia- ja ilmastokehykset

Lisätiedot

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Lappeenrannan tulevaisuusfoorumi

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Lappeenrannan tulevaisuusfoorumi Kohti vähäpäästöistä Suomea Lappeenrannan tulevaisuusfoorumi 4.11.2009 Mitä tulevaisuusselonteko sisältää? Tavoite: vähäpäästöinen Suomi TuSessa hahmotellaan polkuja kohti hyvinvoivaa ja vähäpäästöistä

Lisätiedot

Uusiutuvan energian edistäminen ja energiatehokkuus Energiateollisuuden näkemyksiä

Uusiutuvan energian edistäminen ja energiatehokkuus Energiateollisuuden näkemyksiä Uusiutuvan energian edistäminen ja energiatehokkuus Energiateollisuuden näkemyksiä Jukka Leskelä Energiateollisuus ry. 29.2.2008 Helsinki 1 ET:n näkökulma Energia, ilmasto, uusiutuvat Ilmasto on ykköskysymys

Lisätiedot

Miten kohti EU:n energia- ja ilmastotavoitteita vuodelle 2020

Miten kohti EU:n energia- ja ilmastotavoitteita vuodelle 2020 Miten kohti EU:n energia- ja ilmastotavoitteita vuodelle 2020 Jukka Saarinen TEM BioRefine-loppuseminaari 27.11.2012 EU:n ilmasto- ja energiapaketin velvoitteet Kasvihuonekaasupäästöjen (KHK) tavoitteet:

Lisätiedot

Ilmastopolitiikan lähiajan näkymät hiilinielujen näkökulmasta. Juhani Tirkkonen Tampere

Ilmastopolitiikan lähiajan näkymät hiilinielujen näkökulmasta. Juhani Tirkkonen Tampere Ilmastopolitiikan lähiajan näkymät hiilinielujen näkökulmasta Juhani Tirkkonen Tampere 6.2.2019 EU:n energia- ja ilmastotavoitteet 2030 EU:n ilmastotavoitteet KHK vähennystavoite vähintään 40 % vuoteen

Lisätiedot

Sähkövisiointia vuoteen 2030

Sähkövisiointia vuoteen 2030 Sähkövisiointia vuoteen 2030 Professori Sanna Syri, Energiatekniikan laitos, Aalto-yliopisto SESKO:n kevätseminaari 20.3.2013 IPCC: päästöjen vähentämisellä on kiire Pitkällä aikavälillä vaatimuksena voivat

Lisätiedot

www.energia.fi/fi/julkaisut/visiot2050

www.energia.fi/fi/julkaisut/visiot2050 Vision toteutumisen edellytyksiä: Johdonmukainen ja pitkäjänteinen energiapolitiikka Ilmastovaikutus ohjauksen ja toimintojen perustana Päästöillä maailmanlaajuinen hinta, joka kohdistuu kaikkiin päästöjä

Lisätiedot

EU:n energia- ja ilmastopolitiikan avainkysymykset. Mikael Ohlström Elinkeinoelämän keskusliitto EK 15.1.2014

EU:n energia- ja ilmastopolitiikan avainkysymykset. Mikael Ohlström Elinkeinoelämän keskusliitto EK 15.1.2014 EU:n energia- ja ilmastopolitiikan avainkysymykset Elinkeinoelämän keskusliitto EK 15.1.2014 EU:n energia- ja ilmastopolitiikan nykytila Kolme rinnakkaista tavoitetta vuoteen 2020 ( 20-20-20 ) 1) Kasvihuonekaasupäästöt

Lisätiedot

Energiasektorin globaali kehitys. Parlamentaarinen energia- ja ilmastokomitea 15.11.2013

Energiasektorin globaali kehitys. Parlamentaarinen energia- ja ilmastokomitea 15.11.2013 Energiasektorin globaali kehitys Parlamentaarinen energia- ja ilmastokomitea 15.11.2013 Maailman primäärienergian kulutus polttoaineittain, IEA New Policies Scenario* Mtoe Current policies scenario 20

Lisätiedot

Älykäs kaupunkienergia

Älykäs kaupunkienergia Älykäs kaupunkienergia Lyhennelmä Pöyryn loppuraportista (kesäkuu 2018) Hankkeen rahoittaja: Energiateollisuus ry Kaukolämpötutkimus Sähkötutkimuspooli Ympäristöpooli Älykäs kaupunkienergia: kohti ilmastoneutraalia

Lisätiedot

EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan kehys vuoteen 2030

EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan kehys vuoteen 2030 EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan kehys vuoteen 2030 Forestenergy 2020, Jyväskylä 8.10.2014 Pekka Tervo, TEM Komission tiedonanto ilmasto- ja energiapolitiikan puitteista vuosille 2020-2030 (annettu 21.1.2014)

Lisätiedot

Energiaa ja ilmastostrategiaa

Energiaa ja ilmastostrategiaa Säteilevät naiset seminaari 17.3.2009 Energiaa ja ilmastostrategiaa Sirkka Vilkamo Työ- ja elinkeinoministeriö Energiaosasto Kasvihuonekaasupäästöt, EU-15 ja EU-25, 1990 2005, EU:n päästövähennystavoitteet

Lisätiedot

Hiilineutraali Helsinki Anni Sinnemäki Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari

Hiilineutraali Helsinki Anni Sinnemäki Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Hiilineutraali Helsinki 2035 Anni Sinnemäki Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Millaiset ilmastotavoitteet Helsingin uusi strategia asettaa? Helsinki ottaa vastuunsa ilmastonmuutoksen torjunnassa

Lisätiedot

Kapasiteettikorvausmekanismit. Markkinatoimikunta 20.5.2014

Kapasiteettikorvausmekanismit. Markkinatoimikunta 20.5.2014 Kapasiteettikorvausmekanismit Markkinatoimikunta 20.5.2014 Rakenne Sähkömarkkinoiden nykytila Hinnnanmuodostus takkuaa Ratkaisuja Fingridin näkemys EU:n nykyiset markkinat EU:n markkinamalli pohjoismainen

Lisätiedot

Vaasanseudun energiaklusteri ilmastonmuutoksen torjunnan ja päästöjen vähentämisen näkökulmasta. Ville Niinistö 17.5.2010

Vaasanseudun energiaklusteri ilmastonmuutoksen torjunnan ja päästöjen vähentämisen näkökulmasta. Ville Niinistö 17.5.2010 Vaasanseudun energiaklusteri ilmastonmuutoksen torjunnan ja päästöjen vähentämisen näkökulmasta Ville Niinistö 17.5.2010 Ilmastonmuutoksen uhat Jo tähänastinen lämpeneminen on aiheuttanut lukuisia muutoksia

Lisätiedot

Kohti päästöttömiä energiajärjestelmiä

Kohti päästöttömiä energiajärjestelmiä Kohti päästöttömiä energiajärjestelmiä Prof. Sanna Syri, Energiatekniikan laitos, Aalto-yliopisto Siemensin energia- ja liikennepäivä 13.12.2012 IPCC: päästöjen vähentämisellä on kiire Pitkällä aikavälillä

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä

Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä Kasvihuoneilmiö on luonnollinen, mutta ihminen voimistaa sitä toimillaan. Tärkeimmät ihmisen tuottamat kasvihuonekaasut ovat hiilidioksidi (CO

Lisätiedot

Eleonoora Eilittä Liikenne- ja viestintävaliokunta

Eleonoora Eilittä Liikenne- ja viestintävaliokunta Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi henkilöja pakettiautojen vuoden 2020 jälkeisiksi CO2 raja-arvoiksi/ COM(2017) 676 FINAL Eleonoora Eilittä

Lisätiedot

Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030

Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 Toimitusjohtaja Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 1 Edessä sähköjärjestelmän suurin murros: strategia antaa hyvät

Lisätiedot

EU:n energia- ja ilmastopolitiikka 2030 ennakkotietoja ja vaikutusten arvioita. 15.1.2014 Martti Kätkä

EU:n energia- ja ilmastopolitiikka 2030 ennakkotietoja ja vaikutusten arvioita. 15.1.2014 Martti Kätkä EU:n energia- ja ilmastopolitiikka 2030 ennakkotietoja ja vaikutusten arvioita 15.1.2014 Martti Kätkä EU:n energia- ja ilmastotavoitteet 2030 Lähtökohta oltava suotuisan toimintaympäristön säilyttäminen

Lisätiedot

ENERGIAUNIONIPAKETTI LIITE ENERGIAUNIONIN ETENEMISSUUNNITELMA. asiakirjaan

ENERGIAUNIONIPAKETTI LIITE ENERGIAUNIONIN ETENEMISSUUNNITELMA. asiakirjaan EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.2.2015 COM(2015) 80 final ANNEX 1 ENERGIAUNIONIPAKETTI LIITE ENERGIAUNIONIN ETENEMISSUUNNITELMA asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN

Lisätiedot

Kivihiilen merkitys huoltovarmuudelle 2010-luvulla

Kivihiilen merkitys huoltovarmuudelle 2010-luvulla Kivihiilen merkitys huoltovarmuudelle ll 2010-luvulla Hiilitieto ry:n seminaari 18.3.2010 Ilkka Kananen Ilkka Kananen 19.03.2010 1 Energiahuollon turvaamisen perusteet Avointen energiamarkkinoiden toimivuus

Lisätiedot

Sähköautot liikenne- ja ilmastopolitiikan näkökulmasta

Sähköautot liikenne- ja ilmastopolitiikan näkökulmasta Sähköautot liikenne- ja ilmastopolitiikan näkökulmasta Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö Sähköautodemonstraatioiden työpaja 24.5.2010 Suomen ilmasto- ja energiapolitiikka vuoteen 2020

Lisätiedot

SAK:n päivitetyt energia- ja ilmastopoliittiset tavoitteet

SAK:n päivitetyt energia- ja ilmastopoliittiset tavoitteet SAK:n päivitetyt energia- ja ilmastopoliittiset tavoitteet Viesti on selvä nykyinen päästöjenvähennysten taso ei riitä 2 Fossiilisen energian osuus globaalisti yhä n. 85 % 4.3.2019 3 Paine lisätä kunnianhimoa

Lisätiedot

Energiajärjestelmän haasteet ja liikenteen uudet ratkaisut

Energiajärjestelmän haasteet ja liikenteen uudet ratkaisut Energiajärjestelmän haasteet ja liikenteen uudet ratkaisut Vihreä moottoritie foorumi 18.8.2010, Fortum, Espoo Petra Lundström Vice President, CTO Fortum Oyj Kolme valtavaa haastetta Energian kysynnän

Lisätiedot

Kohti puhdasta kotimaista energiaa

Kohti puhdasta kotimaista energiaa Suomen Keskusta r.p. 21.5.2014 Kohti puhdasta kotimaista energiaa Keskustan mielestä Suomen tulee vastata vahvasti maailmanlaajuiseen ilmastohaasteeseen, välttämättömyyteen vähentää kasvihuonekaasupäästöjä

Lisätiedot

Energiatuki Kati Veijonen

Energiatuki Kati Veijonen Energiatuki 2017 Kati Veijonen Energiatukea Energiatukea voidaan myöntää sellaisiin ilmasto- ja ympäristömyönteisiin investointi- ja selvityshankkeisiin, jotka: 1) lisäävät uusiutuvien energialähteiden

Lisätiedot

Fossiiliset polttoaineet ja turve. Parlamentaarinen energia- ja ilmastokomitea 23.4.2014

Fossiiliset polttoaineet ja turve. Parlamentaarinen energia- ja ilmastokomitea 23.4.2014 Fossiiliset polttoaineet ja turve Parlamentaarinen energia- ja ilmastokomitea 23.4.2014 Energian kokonaiskulutus energialähteittäin (TWh) 450 400 350 300 250 200 150 100 50 Sähkön nettotuonti Muut Turve

Lisätiedot

Biopolttoaineiden edistäminen energiateollisuuden näkökulmasta

Biopolttoaineiden edistäminen energiateollisuuden näkökulmasta Biopolttoaineiden edistäminen energiateollisuuden näkökulmasta Jukka Makkonen Energiateollisuus ry Kotimaista energiaa puusta ja turpeesta -seminaari Oulu, 1 Energiateollisuus ry energia-alan elinkeino-

Lisätiedot

EK:n näkemyksiä Suomen energia- ja ilmastopolitiikasta. Pääviestit tiivistettynä

EK:n näkemyksiä Suomen energia- ja ilmastopolitiikasta. Pääviestit tiivistettynä EK:n näkemyksiä Suomen energia- ja ilmastopolitiikasta Pääviestit tiivistettynä Sisältö Edessä olevat päätökset Suomessa ja EU:ssa Suomen rooli ilmasto-ongelman ratkaisijana Energiapäätösten merkitys Suomelle

Lisätiedot

Tulevaisuuden kestävä energiajärjestelmä. Jukka Leskelä Energiateollisuus ry TTY

Tulevaisuuden kestävä energiajärjestelmä. Jukka Leskelä Energiateollisuus ry TTY Tulevaisuuden kestävä energiajärjestelmä Jukka Leskelä Energiateollisuus ry TTY 2.11.2017 Kestävä energiajärjestelmä Saatavuus (toimitusvarmuus, turvallisuus, luotettavuus, saavutettavuus,...) Ympäristö

Lisätiedot

Energiatulevaisuus - järjestön uudet tuulet. Jukka Leskelä Energiateollisuus ry ET:n kevätseminaari Pori

Energiatulevaisuus - järjestön uudet tuulet. Jukka Leskelä Energiateollisuus ry ET:n kevätseminaari Pori Energiatulevaisuus - järjestön uudet tuulet Jukka Leskelä Energiateollisuus ry ET:n kevätseminaari Pori Viimeiset 10 vuotta ovat olleet isoa muutosta Muutos on ollut politiikkavetoista ja pääajurit ovat

Lisätiedot

BIOENERGIALLA UUSIUTUVAN ENERGIAN TAVOITTEISIIN

BIOENERGIALLA UUSIUTUVAN ENERGIAN TAVOITTEISIIN BIOENERGIALLA UUSIUTUVAN ENERGIAN TAVOITTEISIIN Päättäjien Metsäakatemia Majvik, 7. toukokuuta 2013 Esa Härmälä Ylijohtaja Työ- ja elinkeinoministeriö Suomi on saavuttamassa kaikki EU:n ilmasto- ja energiapoliittiset

Lisätiedot

EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua.

EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua. EU vaatii kansalaisiltaan nykyisen elämänmuodon täydellistä viherpesua. Se asettaa itselleen energiatavoitteita, joiden perusteella jäsenmaissa joudutaan kerta kaikkiaan luopumaan kertakäyttöyhteiskunnan

Lisätiedot

Vähäpäästöisen talouden haasteita. Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics)

Vähäpäästöisen talouden haasteita. Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics) Vähäpäästöisen talouden haasteita Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics) Haaste nro. 1: Kasvu Kasvu syntyy työn tuottavuudesta Hyvinvointi (BKT) kasvanut yli 14-kertaiseksi

Lisätiedot

Liikenteen linjaukset kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa. Anne Berner Liikenne- ja viestintäministeri

Liikenteen linjaukset kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa. Anne Berner Liikenne- ja viestintäministeri Liikenteen linjaukset kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa Anne Berner Liikenne- ja viestintäministeri 24.11.2016 Kotimaan liikenteen khk-päästöt - nykytilanne Kotimaan liikenne tuotti v. 2015

Lisätiedot

Sähkömarkkinat 2030 visio eurooppalaisista sähkömarkkinoista

Sähkömarkkinat 2030 visio eurooppalaisista sähkömarkkinoista Sähkömarkkinat 2030 visio eurooppalaisista sähkömarkkinoista Hiilineutraali tulevaisuus Uusiutuva energia Turvattu sähkön saanti Kilpaillut markkinat Monia mahdollisuuksia kuluttajille Kilpailu turvaa

Lisätiedot

Energia-alan näkymiä. Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Kalajokilaakson suurhankeseminaari

Energia-alan näkymiä. Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Kalajokilaakson suurhankeseminaari Energia-alan näkymiä Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Kalajokilaakson suurhankeseminaari 15.9.2017 Viimeiset 10 vuotta ovat olleet isoa energia-alan muutosta Muutos on ollut politiikkavetoista ja pääajurit

Lisätiedot

ALUEELLISTEN ENERGIARATKAISUJEN KONSEPTIT. Pöyry Management Consulting Oy 29.3.2012 Perttu Lahtinen

ALUEELLISTEN ENERGIARATKAISUJEN KONSEPTIT. Pöyry Management Consulting Oy 29.3.2012 Perttu Lahtinen ALUEELLISTEN ENERGIARATKAISUJEN KONSEPTIT Pöyry Management Consulting Oy Perttu Lahtinen PÖYRYN VIISI TOIMIALUETTA» Kaupunkisuunnittelu» Projekti- ja kiinteistökehitys» Rakennuttaminen» Rakennussuunnittelu»

Lisätiedot

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018)

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018) Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018) Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä 12.4. 12.12.2018 Selvitetään ja arvioidaan keinoja, joilla liikenteen kasvihuonekaasupäästöt voidaan

Lisätiedot

Puhtaan energian paketti Niina Honkasalo VNK EU-asioiden osasto

Puhtaan energian paketti Niina Honkasalo VNK EU-asioiden osasto Puhtaan energian paketti 25.1.2017 Niina Honkasalo VNK EU-asioiden osasto Puhtaan energian paketti UUSIUTUVA ENERGIA Direktiivi uusiutuvan energian edistämisestä ENERGIA- TEHOKKUUS Energiatehokkuusdirektiivi

Lisätiedot

Tulevaisuuden päästötön energiajärjestelmä

Tulevaisuuden päästötön energiajärjestelmä Tulevaisuuden päästötön energiajärjestelmä Helsinki 16.9.2009 1 Miksi päästötön energiajärjestelmä? 2 Päästöttömän energiajärjestelmän rakennuspuita Mitä jos tulevaisuus näyttääkin hyvin erilaiselta? 3

Lisätiedot

Hallituksen linjausten vaikutuksia sähkömarkkinoihin

Hallituksen linjausten vaikutuksia sähkömarkkinoihin Hallituksen linjausten vaikutuksia sähkömarkkinoihin Jukka Leskelä Energiateollisuus Energia- ja ilmastostrategian valmisteluun liittyvä asiantuntijatilaisuus 27.1.2016 Hiilen käyttö sähköntuotantoon on

Lisätiedot

Sähköntuotannon näkymiä. Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Pyhäjoki

Sähköntuotannon näkymiä. Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Pyhäjoki Sähköntuotannon näkymiä Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Pyhäjoki Sähkön tuotanto Suomessa ja tuonti 2016 (85,1 TWh) 2 Sähkön tuonti taas uuteen ennätykseen 2016 19,0 TWh 3 Sähköntuotanto energialähteittäin

Lisätiedot

Energiaunioni. ylitarkastaja Ville Niemi. Kuntamarkkinat 10.9.2015

Energiaunioni. ylitarkastaja Ville Niemi. Kuntamarkkinat 10.9.2015 Energiaunioni ylitarkastaja Ville Niemi Kuntamarkkinat 10.9.2015 Energiaunioni On yksi kymmenestä Junckerin komission prioriteetista Energiaunionista vastaa komission varapuheenjohtaja Slovakian Maros

Lisätiedot

Kohti uusiutuvaa ja hajautettua energiantuotantoa

Kohti uusiutuvaa ja hajautettua energiantuotantoa Kohti uusiutuvaa ja hajautettua energiantuotantoa Mynämäki 30.9.2010 Janne Björklund Suomen luonnonsuojeluliitto ry Sisältö Hajautetun energiajärjestelmän tunnuspiirteet ja edut Hajautetun tuotannon teknologiat

Lisätiedot

Markkinaintegraation merkitys Fingridille

Markkinaintegraation merkitys Fingridille 1 Markkinaintegraation merkitys Fingridille Jukka Ruusunen Toimitusjohtaja, Fingrid Oyj Sähkömarkkinapäivä 18.3.2008 2 Järjestelmävastaavilla keskeinen rooli käyttövarmuuden ja markkinoiden toiminnan edistämisessä

Lisätiedot

Suomen energiaturvallisuus muuttuvassa maailmassa

Suomen energiaturvallisuus muuttuvassa maailmassa Suomen energiaturvallisuus muuttuvassa maailmassa Tietoisku Strategisen tutkimuksen neuvoston Rakkaudesta tieteeseen tilaisuudessa, Helsinki/Musiikkitalo EL-TRAN & WINLAND 14.2.2017 Profs. Pami Aalto &

Lisätiedot

-päästöjään ainakin 20 % vuoteen 2020 mennessä.

-päästöjään ainakin 20 % vuoteen 2020 mennessä. Helsinki aikoo vähentää CO 2 -päästöjään ainakin 20 % vuoteen 2020 mennessä. Jotta tavoitteet saavutetaan, tarvitaan uudenlaista yhteistyötä kaupungin, sen asukkaiden, kansalaisjärjestöjen sekä yritysten

Lisätiedot

Energia- ja ilmastopolitiikan infografiikkaa. Elinkeinoelämän keskusliitto

Energia- ja ilmastopolitiikan infografiikkaa. Elinkeinoelämän keskusliitto Energia- ja ilmastopolitiikan infografiikkaa Elinkeinoelämän keskusliitto Energiaan liittyvät päästöt eri talousalueilla 1000 milj. hiilidioksiditonnia 12 10 8 Energiaan liittyvät hiilidioksidipäästöt

Lisätiedot

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018)

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018) Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018) Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä 12.4. 12.12.2018 Selvitetään ja arvioidaan keinoja, joilla liikenteen kasvihuonekaasupäästöt voidaan

Lisätiedot

Energiaviraston esittely RES-kouluttajien infotilaisuus Ylijohtaja Simo Nurmi, Energiavirasto

Energiaviraston esittely RES-kouluttajien infotilaisuus Ylijohtaja Simo Nurmi, Energiavirasto Energiaviraston esittely RES-kouluttajien infotilaisuus 5.10.2015 Ylijohtaja Simo Nurmi, Energiavirasto 1 Energiavirasto lähtökohtia ja lukuja Energiavirasto valvoo ja edistää: energiamarkkinoiden toimintaa

Lisätiedot

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille. Keski-Suomen Energiatoimisto

Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille. Keski-Suomen Energiatoimisto Energiaeksperttikoulutus, osa 1 -Taustaa tuleville eksperteille Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Sisältö Keski-Suomen Energiatoimisto, kuluttajien energianeuvonta

Lisätiedot

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Espoon tulevaisuusfoorumi

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Espoon tulevaisuusfoorumi Kohti vähäpäästöistä Suomea Espoon tulevaisuusfoorumi 27.1.2010 Mitä tulevaisuusselonteko sisältää? Tavoite: vähäpäästöinen Suomi TuSessa hahmotellaan polkuja kohti hyvinvoivaa ja vähäpäästöistä yhteiskuntaa

Lisätiedot

Energiateollisuuden isot muutokset ja ilmastopolitiikka. Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Hallitusohjelmaneuvottelut Helsinki 15.5.

Energiateollisuuden isot muutokset ja ilmastopolitiikka. Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Hallitusohjelmaneuvottelut Helsinki 15.5. Energiateollisuuden isot muutokset ja ilmastopolitiikka Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Hallitusohjelmaneuvottelut Helsinki Energia alan kaksi murrosta arvoketjun eri päissä Tuotanto ilmastoystävälliseksi

Lisätiedot

Sähköautot osana älykästä energiajärjestelmää

Sähköautot osana älykästä energiajärjestelmää Muistio 1 (8) Sähköautot osana älykästä energiajärjestelmää Sähköinen liikenne vähentää merkittävästi liikenteen energiankulutusta Suomen koko henkilöautokannan sähköistäminen lisää sähköenergian kokonaiskulutusta

Lisätiedot

Fortumin Energiakatsaus

Fortumin Energiakatsaus Fortumin Energiakatsaus Kari Kankaanpää Metsäakatemia Joensuu 13.5.2016 Fortum merkittävä biomassan käyttäjä Vuosikulutus 5,1 TWh (2,6 milj. k-m 3 ), lähivuosina kasvua 50 % Biomassan osuus ¼ lämmityspolttoaineistamme

Lisätiedot

HELEN KOHTI ILMASTONEUTRAALIA TULEVAISUUTTA. Rauno Tolonen Ilmasto- ja energiatehokkuuspäällikkö Laituri

HELEN KOHTI ILMASTONEUTRAALIA TULEVAISUUTTA. Rauno Tolonen Ilmasto- ja energiatehokkuuspäällikkö Laituri HELEN KOHTI ILMASTONEUTRAALIA TULEVAISUUTTA Rauno Tolonen Ilmasto- ja energiatehokkuuspäällikkö Laituri 29.11.2017 HELENIN LÄHTÖKOHDAT HELSINGIN VUODEN 2030 JA 2035 TAVOITTEISIIN Helsinki tulee saavuttamaan

Lisätiedot

GREENPEACEN ENERGIAVALLANKUMOUS

GREENPEACEN ENERGIAVALLANKUMOUS GREENPEACEN ENERGIAVALLANKUMOUS YHTEENVETO Energiavallankumousmallin tarkoituksena on osoittaa, että Suomen tarvitsema energia voidaan tuottaa uusiutuvilla energianlähteillä ja ilmastopäästöt voidaan laskea

Lisätiedot

Energia-ala matkalla hiilineutraaliin tulevaisuuteen

Energia-ala matkalla hiilineutraaliin tulevaisuuteen Energia-ala matkalla hiilineutraaliin tulevaisuuteen Kohti hiilineutraalia kaupunkia näkökulmia tavoitteeseen Seminaari 22.2.2018, klo 12.00-15.00 Tampereen valtuustosali Näkökulmia energiaalan murrokseen

Lisätiedot

Energiajärjestelmän tulevaisuus Vaikuttajien näkemyksiä energia-alan tulevaisuudesta. Helsingissä,

Energiajärjestelmän tulevaisuus Vaikuttajien näkemyksiä energia-alan tulevaisuudesta. Helsingissä, Energiajärjestelmän tulevaisuus Vaikuttajien näkemyksiä energia-alan tulevaisuudesta Helsingissä, 14.2.2018 Kyselytutkimuksen taustaa Aula Research Oy toteutti Pohjolan Voiman toimeksiannosta strukturoidun

Lisätiedot

Energiateollisuuden tulevaisuuden näkymiä. Jukka Leskelä Energiateollisuus Kaukolämpöpäivät Mikkeli

Energiateollisuuden tulevaisuuden näkymiä. Jukka Leskelä Energiateollisuus Kaukolämpöpäivät Mikkeli Energiateollisuuden tulevaisuuden näkymiä Jukka Leskelä Energiateollisuus Kaukolämpöpäivät Mikkeli Suomessa monet asiat kehittyvät nopeasti yhteiskunnan toivomalla tavalla Bioenergia Tuulivoima Energiatehokkuus

Lisätiedot

Katse tulevaisuuteen. Jukka Ruusunen Toimitusjohtaja, Fingrid Oyj. 19.8.2008 Jukka Ruusunen

Katse tulevaisuuteen. Jukka Ruusunen Toimitusjohtaja, Fingrid Oyj. 19.8.2008 Jukka Ruusunen 1 Katse tulevaisuuteen Jukka Ruusunen Toimitusjohtaja, Fingrid Oyj Tasepalveluseminaari 19.8.2008 2 Euroopan sähkömarkkinoiden kehittäminen on osa EU:n energiapoliittisia tavoitteita Energy has climbed

Lisätiedot

Energiavarastot ja älykkäät järjestelmät

Energiavarastot ja älykkäät järjestelmät Energiavarastot ja älykkäät järjestelmät Energian varastointi TEKES -seminaari 24.5.2016 Tatu Pahkala Kärkihanke 1: Hiilettömään, puhtaaseen, uusiutuvaan energiaan kustannustehokkaasti TAVOITE: Uusiutuvan

Lisätiedot

Kohti päästötöntä liikennettä Saara Jääskeläinen, LVM Uusiutuvan energian päivä

Kohti päästötöntä liikennettä Saara Jääskeläinen, LVM Uusiutuvan energian päivä Kohti päästötöntä liikennettä 2045 Saara Jääskeläinen, LVM Uusiutuvan energian päivä 23.1.2018 1 Liikenteen päästövähennystavoitteet energia- ja ilmastostrategiassa ja Kaisussa Liikenteen päästöjä tulee

Lisätiedot

Miltä Euroopan energiatulevaisuus näyttää?

Miltä Euroopan energiatulevaisuus näyttää? Miltä Euroopan energiatulevaisuus näyttää? 16.3.2017 Hiilitiedon seminaari Professori Sanna Syri, Energiatekniikka ja energiatalous Aalto-yliopisto Tapahtunut paljon viimeisen 10 vuoden aikana Vuonna 2007

Lisätiedot

Kotimaisen energiantuotannon varmistaminen reunaehdot ja käytettävissä olevat vaihtoehdot ja niiden potentiaalit

Kotimaisen energiantuotannon varmistaminen reunaehdot ja käytettävissä olevat vaihtoehdot ja niiden potentiaalit Kotimaisen energiantuotannon varmistaminen reunaehdot ja käytettävissä olevat vaihtoehdot ja niiden potentiaalit Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Maakaasuyhdistyksen kevätkokous Tampere, 24.4.2008 1

Lisätiedot

EU:N 2030 ILMASTO- JA ENERGIAPOLITIIKAN LINJAUSTEN TOTEUTUSVAIHTOEHDOT JA NIIDEN VAIKUTUKSET SUOMESSA

EU:N 2030 ILMASTO- JA ENERGIAPOLITIIKAN LINJAUSTEN TOTEUTUSVAIHTOEHDOT JA NIIDEN VAIKUTUKSET SUOMESSA EU:N 23 ILMASTO- JA ENERGIAPOLITIIKAN LINJAUSTEN TOTEUTUSVAIHTOEHDOT JA NIIDEN VAIKUTUKSET SUOMESSA TEM, Energia- ja ilmastostrategian valmisteluun liittyvä asiantuntijatilaisuus 27.1.216 ENSIMMÄISEN VAIHEEN

Lisätiedot

Vihreää energiaa tankkiin. Nils-Olof Nylund, VTT

Vihreää energiaa tankkiin. Nils-Olof Nylund, VTT Vihreää energiaa tankkiin Nils-Olof Nylund, VTT 26.4.2013 26.04.2013 2 Liikenteen Tieliikenteen sopeuttaminen kestävään kehitykseen IEA Renewable Energy Technology Deployment 2010 Liikennesektorin kasvihuonekaasupäästöjen

Lisätiedot

Haasteista mahdollisuuksia

Haasteista mahdollisuuksia Haasteista mahdollisuuksia Sähkön ja kaukolämmön hiilineutraali visio 2050 Jukka Leskelä, Energiateollisuus ry 1 Kuntien ilmastokonferenssi 6.5.2010 Tulevaisuudesta päätetään nyt Pääomaintensiivistä ja

Lisätiedot

Uudet energiatehokkuusmääräykset, E- luku

Uudet energiatehokkuusmääräykset, E- luku Tietoa uusiutuvasta energiasta lämmitysmuodon vaihtajille ja uudisrakentajille 31.1.2013/ Dunkel Harry, Savonia AMK Uudet energiatehokkuusmääräykset, E- luku TAUSTAA Euroopan unionin ilmasto- ja energiapolitiikan

Lisätiedot

Euroopan komission tiedonannot:

Euroopan komission tiedonannot: Euroopan komission tiedonannot: Energiamarkkinoiden uutta rakennetta koskevan julkisen kuulemisen käynnistämisestä ja Energian kuluttajien aseman vahvistaminen Talousvaliokunta 25.9.2015 Ylitarkastaja

Lisätiedot

Energiamurros muuttaa tuotantorakenteita ja energian käyttöä

Energiamurros muuttaa tuotantorakenteita ja energian käyttöä Energiamurros muuttaa tuotantorakenteita ja energian käyttöä 23.1.2018 Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Professori Sanna Syri, Energiatekniikka ja energiatalous Aalto-yliopisto Ilmastonmuutoksen tehokas

Lisätiedot

Alustus muutamasta rahoitusinstrumentista - lisäksi muutama yleisasia

Alustus muutamasta rahoitusinstrumentista - lisäksi muutama yleisasia Kuntamarkkinat 12.9.2013: Mistä rahoitus kunnan päästövähennystoimenpiteisiin? Alustus muutamasta rahoitusinstrumentista - lisäksi muutama yleisasia Sirkka Vilkamo Työ- ja elinkeinoministeriö Energiaosasto

Lisätiedot

Uusiutuvan energian direktiivi RED II, tilannekatsaus

Uusiutuvan energian direktiivi RED II, tilannekatsaus Uusiutuvan energian direktiivi RED II, tilannekatsaus Jyväskylä 25.9.2017 Kutsuvierastilaisuus biokaasualan toiminnanharjoittajille ja viranomaisille Järjestäjät: Keski-Suomen liitto ja Suomen Biokaasuyhdistys

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.3.2016 COM(2016) 62 final 2016/0036 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Yhdistyneiden kansakuntien ilmastonmuutosta koskevan puitesopimuksen nojalla hyväksytyn Pariisin sopimuksen

Lisätiedot

Kehittyvät energiatehokkuus- vaatimukset. Ympäristöministeriö

Kehittyvät energiatehokkuus- vaatimukset. Ympäristöministeriö Kehittyvät energiatehokkuus- vaatimukset Pekka Kalliomäki Ympäristöministeriö 1 EU:n asettamat raamit ilmasto- ja energiastrategialle Eurooppa-neuvoston päätös Kasvihuonekaasupäästötavoitteet: vuoteen

Lisätiedot