Globaalisti oikeudenmukainen ja ekologisesti kestävä kohtuutalous

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Globaalisti oikeudenmukainen ja ekologisesti kestävä kohtuutalous"

Transkriptio

1 Nuorisotutkimuspäivät 2013 Sukupolvet, talous ja oikeudenmukaisuus Tuuli Hirvilammi YTM, sosiaalipolitiikan tohtorikoulutettava Helsingin yliopisto Globaalisti oikeudenmukainen ja ekologisesti kestävä kohtuutalous Kestävä kehitys merkitsee nykyisten sukupolvien tarpeiden turvaamista vaarantamatta tulevien sukupolvien tarpeita. Kestävä kehitys jaotellaan usein sosiaaliseen, ekologiseen ja taloudelliseen kestävyyteen. Jaottelussa sivuutetaan kuitenkin ulottuvuuksien keskinäiset riippuvuussuhteet ja niiden välinen hierarkia. Ekologinen kestävyys on kaiken toiminnan perusta. Talous voi olla kestävää vain, jos sen perustana on maapallon kantokyky eli se toteutuu luonnon asettamissa rajoissa. Vasta näiden rajojen tiedostamisen ja tunnustamisen jälkeen voidaan rakentaa kestävää yhteiskuntaa, jonka perimmäinen tehtävä on oikeudenmukaisen hyvinvoinnin tuottaminen. (Sitra 2013.) Talous on hyvinvoinnin tuottamisen väline (Sitra 2013). Tämä näyttää unohtuneen nykyisissä kulutusyhteiskunnissa, joissa jatkuvasti vaarannetaan nykyisten ja tulevien sukupolvien hyvinvoinnin edellytyksiä lyhytnäköisen talouskasvun kustannuksella. Uusimmat tutkimustulokset antavat yhä hälyttävämpää tietoa maapallon tilasta. Aiemmin on tiedetty, että paikallisten ekosysteemien tila voi oleellisesti heikentyä kriittisen kynnyksen ylittyessä. Nyt näyttää siltä, että ihmisen toiminnan seurauksena ekosysteemit voivat äkillisesti siirtyä tilasta toiseen koko globaalin ekosysteemin tasolla. Laajoja ekosysteemien muutoksia sysäävät liikkeelle väestönkasvu ja siihen liittyä resurssien kulutus, elinympäristöjen muutos ja sirpaloituminen, energian tuotanto ja kulutus sekä ilmastonmuutos. (Barnosky ym ) Jos kasvusuuntaa ei käännetä laskuun, tulevaisuuden odotuksina on taloustappioita, poliittisia ja aseellisia kriisejä, köyhyyttä sekä inhimillisiä tragedioita. Laskusuunnan löytämiseksi esittelen puheenvuorossani kohtuutalous-keskustelun keskeisiä lähtökohtia ja tavoitteita.

2 Viime vuosina julkisessakin keskustelussa yleistyneellä degrowth-käsitteellä tarkoitetaan hallittua talouskasvun tavoittelusta irrottautumista. Ranskankielisestä keskustelusta alkunsa saanut décroissance -termi ja sen englanninkielinen käännös degrowth viittaavat jo itsessään kasvun vastakohtaan, ei-kasvuun. Suomenkielessä vastaavaa, luontevan kuuloista ilmaisua ei ole löytynyt. Suomeksi on kirjoitettu esimerkiksi kohtuutaloudesta, talouslaskusta ja kasvun purusta. Kohtuutalous on osuva suomennos siksi, että kohtuullisuus pitää sisällään sekä sosiaalisen että ekologisen kestävyyden tavoitteet. Filosofi Eero Ojasen (2004) mukaan kohtuus merkitsee oikeudenmukaisuuden tunnistamista ja ihmisen tasapainoista suhdetta luontoon. Vuonna 2008 järjestetyssä ensimmäisessä kansainvälisessä degrowth-konferenssissa muotoiltiin Degrowth-julistus (Declaration of the Paris 2008 Conference). Sen lähtökohtana todetaan nykyisen taloudellisen kehityksen ongelmat: talouskasvu on lisännyt maan biokapasiteetin käyttöä ekologisesti kestämättömällä tavalla, ekotehokkuuden lisääntymisestä huolimatta luonnonvarojen kulutus on kasvanut eikä globaali talouskasvu ole pystynyt olennaisesti vähentämään köyhyyttä ja tasaamaan resurssien käyttöä. Kohtuutalous-keskustelussa ennustetaan, että jos emme vapaaehtoisesti vastaa globaaliin ekososiaaliseen kriisiin tuomalla taloudellinen toiminta ekologisiin rajoihin ja jakamalla vaurautta globaalisti, on seurauksena vääjäämätön ja kontrolloimaton taloudellinen romahdus. Tällä tulisi oletettavasti olemaan vakavia sosiaalisia vaikutuksia, erityisesti huono-osaisten kannalta. Kohtuutalouden keskeinen viesti on, että pelkästään tuotannon ekotehokkuuden lisääminen ei vähennä ympäristövaikutuksia riittävän nopeasti ekologisen kriisin hillitsemiseksi. Yhä useammat tutkimukset osoittavat, että pitkään toiveita herättänyt tuotannon ja luonnonvarojen tai energian kulutuksen "irtikytkentä" 1 ei ole mahdollista, jos BKT jatkaa kasvuaan (esim. Jackson 2011). Ekotehokkuuden parantumisesta huolimatta ympäristövaikutukset lisääntyvät bruttokansantuotteen kasvun myötä. Vaikka vauraiden maiden kotimainen tuotanto vähenee, kansainvälisen kaupan kasvu lisää yleistä luonnonvarojen kulutusta. (Wiedmann 2013.) Materiaalijalanjälkien pienentyminen kasvutaloudessa on epätodennäköistä, koska irtikytkentä vaatisi sellaista teknologiaa, joka olisi halvempaa kuin nykyisin käytössä olevat teknologiat. Suunta näyttää päinvastaiselta: mitä pidemmälle fossiiliset polttoaineet ehtyvät, sen kalliimmaksi energian 1 Irtikytkennällä tarkoitetaan tuotantoon tarvittavien resurssien määrän vähenemistä sekä talouskasvun ja ympäristön huonontumisen kytkemistä irti toisistaan (UNEP 2011, xi).

3 tuottaminen tulee ja sitä enemmän energiaa tarvitaan energian tuottamiseen. (ks. Partanen ym ) Koska materiaalisen irtikytkennän lupaus on osoittautunut erääksi aikakautemme harhoista, länsimaiden on irtauduttava talouskasvu-uskostaan eli sellaisesta talousjärjestelmästä ja yhteiskunnallisesta päätöksenteosta, jossa tavoitellaan kasvua kasvun itsensä vuoksi ekosysteemien ja ihmisten hyvinvoinnin kustannuksella (Latouche 2010). Talouskasvusta luopuminen voisi olla nyt mahdollista, kun Euroopan talouden kasvunäkymät ovat muutenkin heikot. Taloustieteilijät ovat ennustaneet, että teollisuusmaiden talouksien pitkäaikainen supistuminen voi hyvin olla näköpiirissä tuottavuuden heikentymisen sekä väestön ikääntymisen ja supistumisen seurauksena. (esim. Kiander 2011.) Havaintojen mukaan talouskriisin syveneminen vähentäisi jo itsessään luonnonvarojen kysyntää eli lisäisi ekologista kestävyyttä 2. Ongelmana kuitenkin olisi, että nykyisissä talouskasvuun sitoutuneissa talousjärjestelmissä talouden nollakasvu tai supistuminen tulisi lisäämään sosiaalista eriarvoisuutta, työttömyyttä ja köyhyyttä. Kasvutalouden heikot näkymät eroavatkin oleellisesti kohtuutalouden visiosta. Kohtuutalous merkitsee talouden palauttamista luonnon kantokyvyn rajoihin sosiaalisesti kestävällä tavalla. Kohtuutalous on tietoista ja poliittisesti hallittua talouden supistumista, jossa turvataan hyvinvoinnin perusedellytykset kaikille maailman ihmisille ja samalla vähennetään ympäristövaikutuksia. Kohtuutalouden tavoitteiden saavuttaminen edellyttää luonnonvarojen kulutuksen vähentämistä ja resurssien kulutuksen globaalia uudelleenjakoa. (Schneider ym ) Ympäristövaikutusten vähentämisen tarve koskettaa erityisesti suomalaisia, joiden ekologinen jalanjälki on kaikkien maailman valtioiden joukossa 11. suurin. Suomalaisten kulutustasolla tarvittaisiin yli kolme maapalloa pitkälti suurten hiilidioksidipäästöjen takia. (Living Planet Report 2012.) Suomalaiset käyttävät maailman seitsemänneksi eniten luonnon materiaaleja kuten uusiutuvia luonnonvaroja, fossiilisia polttoaineita ja mineraaleja. Suomalaisten kotitalouksien luonnonvarojen kulutus ylittää nykyisellään arviot ekologisesti kestävästä tasosta vähintään viisinkertaisesti. (Dittrich ym ) Ympäristövaikutusten vähentämisen tavoite yhdistetään usein niukkuuteen ja sen pelätään lisäävän köyhyyttä. Arvioiden mukaan ekologisen jalanjäljen pienentäminen maapallon kantokykyä vastaavalle tasolle merkitsisi materiaalisen tuotannon 2 Talouskriisin seurauksena esimerkiksi Amazonin sademetsän tuhoutumisvauhti laski vuonna 2008 ja sementin kysyntä laski Espanjassa 45 % vuoden 2009 ensimmäisten kuukausien aikana (Schneider ym. 2010).

4 alentamista suurin piirtein 1970 luvun tasolle (ks. Latouche ). Näin muotoiltuna ehdotus ei liene pelottava, olihan länsimaissa 1970-luvulla jo varsin kohtuullinen elintaso! Globaali uudelleenjako on tarpeen maapallolla, jossa toiset ylikuluttavat ja toiset elävät nälässä. Tutkimukset osoittavat, että ihmisten toiminnan haitalliset ympäristövaikutukset kasvavat tulotason noustessa (esim. Gough ym. 2011). Pienituloiset ja haavoittuvassa asemassa olevat ihmisryhmät aiheuttavat maailmanlaajuisesti vähemmän ympäristövaikutuksia kuin suurituloiset mutta he kuitenkin kärsivät enemmän globaaleista ja paikallisista ympäristöongelmista. Tämän vuoksi kohtuutalouden kirjallisuudessa ehdotetaan reilua uudelleenjakoa. Käytännössä se merkitsisi, että niissä maissa, joissa asukkaiden henkilökohtainen jalanjälki on kestävää tasoa suurempi, tulisi pienentää luonnonvarojen kulutusta kestävälle tasolle. Maissa, joissa on yhä äärimmäistä köyhyyttä, tulisi lisätä köyhimpien kulutusta kohtuulliselle tasolle mahdollisimman pian ja kestävällä tavalla. Tämä vaatii joissain tapauksissa taloudellisen toiminnan lisäämistä, mutta sitä tärkeämpää on tulojen ja vaurauden uudelleenjako sekä maiden sisällä että maiden välillä. Sekä nykyisten köyhyydestä kärsivien että tulevien sukupolvien kannalta on oikeudenmukaista, että vauraat ja jalanjäljeltään suuret kansantaloudet kääntyvät laskusuuntaan ja vakauttavat taloudellisen toiminnan ekologisesti kestävälle tasolle. (ks. Ulvila ja Pasanen 2010.) Kohtuutaloutta käsittelevä kirjallisuus antaa useita vastauksia siihen, miten talouslasku voitaisiin toteuttaa sosiaalisesti kestävällä tavalla. Kohtuutalouden keinoina mainitaan usein esimerkiksi yleinen työajan lyhentäminen, koska se vähentäisi tuotantoa ja kulutusta. Työttömyyden torjumiseksi työ tulisi jakaa kaikille ja työnteon määrän tulisi joustaa kysynnän sekä elämäntilanteen mukaan. Materiaalin kulutusta voidaan vähentää edistämällä kierrätystä ja uusiokäyttöä. Taloustieteen professori Serge Latouchen (2010) kohtuutalouden tavoitteet sisältävät myös ajatuksen paikallisuuden lisäämisestä: kaikki paikallisia tarpeita tyydyttävä tuotanto tulisi tapahtua paikallisella tasolla ja paikallisen päätöksenteon kautta. Lisäksi meidän tulisi Latouchen mukaan palata pienimuotoiseen maatalouteen, edistää ihmisten välisiin suhteisiin liittyviä palveluksia luonnonvarojen ylikulutuksen sijaan, vähentää energiantuotantoa, verottaa mainonnan kuluja ja lykätä haitallisia ympäristövaikutuksia aiheuttavia teknologisia innovaatioita. Talousjärjestelmän uudelleenmuotoilemiseksi olennaisinta olisi kaikkien nykyisten, tuotannon 3 Kanadalaisen taloustieteen professori Peter Victorin (2012) degrowht- skenaariossa ekologisen kestävyyden saavuttaminen olisi mahdollista, jos bkt/asukas olisi samalla tasolla kuin Kanadassa vuonna 1976.

5 haitallisten ulkoisvaikutusten saaminen tuottajan maksettavaksi. Latouche esittää taloustieteilijä Pigouniin viitaten, että yritysten maksettavaksi tulisivat jatkossa kaikki kustannukset, joita niiden toiminnasta aiheutuu (esim. saasteet, työttömyys) kuten myös ne kustannukset, joita niiden toiminta edellyttää (esim. turvallisuus, kuljetus ja infrastruktuuri ja koulutus). Näin tuotanto vähenisi Latouchen ajatusten mukaan vallankumouksellisen paljon, kapitalistisen markkinatalouden omaa logiikkaa hyödyntäen. Kirjallisuus Barnosky, A. D., Hadley, E. A., Bascompte, J. ym (2012) Approaching a state shift in Earth's biosphere. Nature 486: Declaration of the Paris 2008 Conference. < Dittrich M, Giljum S, Lutter S, Polzin C. Green economies around the world? Implications of resource use for development and the environment. Wien: Sustainable Europe Research Institute (SERI), < Gough I, Abdallah S, Johnson V, Ryan-Collins J, Smith C (2011) The distribution of total greenhouse gas emissions by households in the UK, and some implications for social policy. New economics foundation & Centre for Analysis of Social Exclusion/London School of Economics, London. < /files/casepaper152gough_et_al.pdf>, Jackson T (2011) Hyvinvointia ilman kasvua. Rajallisen planeetan taloustiede. Suom. Jyri Raivio. Helsinki: HS Kirjat. Kiander J (2011) Voiko talouskasvu olla kestävää? Julkaisussa: Pohjola ja Särkelä, toim. Sosiaalisesti kestävä kehitys. Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto ry. Living Planet Report (2012) WWF, Global Footprint Network & Zoological Society of London. < Latouche, Serge (2010) Jäähyväiset kasvulle. Helsinki: Like Ojanen, Eero (2004) Kohtuudesta ja kohtuuttomuudesta. Helsinki: Kirjapaja Schneider, Francois & Kallis, Giorgos & Martinez-Alier, Joan (2010) Crisis or Opportunity? Economic Degrowth for social equity and ecological sustainability. Introduction to this special issue. Journal of Cleaner Production (18), Sitra (2013) Kestämätön käy kalliiksi. 10 teesiä kestävään talouteen. Saatavissa: < Ulvila, Marko & Pasanen, Jarna (2010) Vihreä uusjako Fossiilikapitalismista vapauteen. Helsinki: Like. Victor P. A. (2012) Growth, degrowth and climate change: A scenario analysis. Ecological Economics 84: Wiedmann T, Schandl H, Lenzenc M, Moranc D, Suh S, West J, Kanemotoc K. (2013) The material footprint of nations. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, <

Timo Järvensivu Tutkimuspäällikkö, kauppatieteiden tohtori Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu www.degrowth.fi

Timo Järvensivu Tutkimuspäällikkö, kauppatieteiden tohtori Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu www.degrowth.fi Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, TAF-seminaari Tekniikan Opettajat TOP ry 28.1.2011 Timo Järvensivu Tutkimuspäällikkö, kauppatieteiden tohtori Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu www.degrowth.fi 1. Talouskasvu,

Lisätiedot

Maapallon rajat ovat tulossa vastaan

Maapallon rajat ovat tulossa vastaan Maapallon rajat ovat tulossa vastaan BIOS 3 jakso 3 Talouskasvun priorisointi on tapahtunut ympäristön kustannuksella, mikä on johtanut mittaviin ympäristöongelmiin. Lisäksi taloudellinen eriarvoisuus

Lisätiedot

KESTÄVÄ KULUTUS - mitä, miksi, miten?

KESTÄVÄ KULUTUS - mitä, miksi, miten? KESTÄVÄ KULUTUS - mitä, miksi, miten? Senja Laakso Tutkijatohtori, Kuluttajatutkimuskeskus / Helsingin yliopisto senja.laakso@helsinki.fi, @SenjaLaakso Senja Laakso 28.11.2018 1 KULUTUS Senja Laakso 28.11.2018

Lisätiedot

KAUPUNGIT RESURSSIVIISAIKSI. Jukka Noponen, Sitra LAHDEN TIEDEPÄIVÄ LAHTI SCIENCE DAY

KAUPUNGIT RESURSSIVIISAIKSI. Jukka Noponen, Sitra LAHDEN TIEDEPÄIVÄ LAHTI SCIENCE DAY KAUPUNGIT RESURSSIVIISAIKSI Jukka Noponen, Sitra LAHDEN TIEDEPÄIVÄ LAHTI SCIENCE DAY 10.11.2015 Miksi resurssiviisautta tarvitaan Miksi kaupunkien pitää muuttua Mitä resurssiviisaus tarkoittaa Mitä sillä

Lisätiedot

Taloudellinen kasvu, ympäristö ja hyvinvointi

Taloudellinen kasvu, ympäristö ja hyvinvointi Kansainvälisen sosiaalipolitiikan iltapäivä 1.12.2014 Helsinki Taloudellinen kasvu, ympäristö ja hyvinvointi Markku Ollikainen Ympäristöekonomian professori Helsingin yliopisto Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja

Lisätiedot

EU:n kiertotalouspaketti 2018

EU:n kiertotalouspaketti 2018 EU:n kiertotalouspaketti 2018 Kohtuusliikkeen asiantuntijalausunto ympäristövaliokunnalle 15.3.2018 Marko Ulvila Kiertotaloudesta yleisesti Ajatus: lähes kaikki kiertää Todellisuus: valtaosa virtaa läpi

Lisätiedot

Antti Kasvio Vallitsevan kasvumallin kestämättömyys onko työkeskeinen sosiaalipolitiikka tullut tiensä päähän?

Antti Kasvio Vallitsevan kasvumallin kestämättömyys onko työkeskeinen sosiaalipolitiikka tullut tiensä päähän? Antti Kasvio Vallitsevan kasvumallin kestämättömyys onko työkeskeinen sosiaalipolitiikka tullut tiensä päähän? Puheenvuoro Sosiaalipoliittisen yhdistyksen kestävän kehityksen työpolitiikka seminaarissa

Lisätiedot

YMPÄRISTÖSSÄ ON TYÖTÄ

YMPÄRISTÖSSÄ ON TYÖTÄ YMPÄRISTÖSSÄ ON TYÖTÄ Juhlaseminaari 17.11.2009 eduskunta Jarna Pasanen Maan ystävät ry SDP:n ympäristöohjelma 1969: Luonnon käytön, hoidon ja suojelun suunnittelua estävät meillä ennen kaikkea perustuslain

Lisätiedot

Vastuullisuus vetoaako?

Vastuullisuus vetoaako? Vastuullisuus vetoaako? Ruokaketjun päättäjien visiopäivä 7.12.2011 Liisa Rohweder Pääsihteeri, KTT WWF Suomi WWF:n tavoitteena on pysäyttää luonnon köyhtyminen ja rakentaa tulevaisuus, jossa ihmiset elävät

Lisätiedot

Moduuli 4 Johdanto vihreään talouteen Vihreä talous & Vihreä liiketoiminta

Moduuli 4 Johdanto vihreään talouteen Vihreä talous & Vihreä liiketoiminta Moduuli 4 Johdanto vihreään talouteen Vihreä talous & Vihreä liiketoiminta Hanke on rahoitettu Euroopan komission tuella. Tästä julkaisusta (tiedotteesta) vastaa ainoastaan sen laatija, eikä komissio ole

Lisätiedot

Frank Martela Tutkijatohtori, Aalto-yliopisto Osakas, Filosofian Akatemia Oy

Frank Martela Tutkijatohtori, Aalto-yliopisto Osakas, Filosofian Akatemia Oy ONKO SUOMI VARAUTUNUT HYVINVOINNIN JA TALOUSKASVUN IRTIKYTKEYTYMISEEN AIKANA JOLLOIN TYÖTÄ EI ENÄÄ OLE KAIKILLE JA HIILIDIOKSIDIPÄÄSTÖT VÄHENEVÄT RAJUSTI? Frank Martela Tutkijatohtori, Aalto-yliopisto

Lisätiedot

Ilmastonmuutos ja hyvinvointi: Länsimaisen arkielämän politiikka. Liisa Häikiö

Ilmastonmuutos ja hyvinvointi: Länsimaisen arkielämän politiikka. Liisa Häikiö Ilmastonmuutos ja hyvinvointi: Länsimaisen arkielämän politiikka Liisa Häikiö Idea: Ongelman määrittely: mistä on kysymys? Miten ongelma on mahdollista ratkaista? Hyvinvointi: Mitä se on? Sosiaalipolitiikka:

Lisätiedot

Rajallisen maapallon sosiaalipolitiikka

Rajallisen maapallon sosiaalipolitiikka Rajallisen maapallon sosiaalipolitiikka Ympäristö ja sosiaalipolitiikka -seminaari 1.12.2011, Sosiaalipoliittinen yhdistys Tuula Helne ja Tuuli Hirvilammi Esityksen taustaksi: Kelan tutkimusosasto ja kestävä

Lisätiedot

1 Miksi tarvitsemme kestävää kehitystä?

1 Miksi tarvitsemme kestävää kehitystä? Kestävä kehitys Kelassa 2012 Sisältö 1 Miksi tarvitsemme kestävää kehitystä? 3 Painopisteenä kestävyys 3 Ohjelman perusta ja tavoite 3 Yhteinen globaali haaste 3 Kestävyys on monien asioiden summa 4 2

Lisätiedot

Kestävä talous & hyvinvointi: tulevaisuuden näkymiä

Kestävä talous & hyvinvointi: tulevaisuuden näkymiä Kestävä talous & hyvinvointi: tulevaisuuden näkymiä Tutkimusjohtaja, HTT, YTM, dosentti Jari Kaivo-oja Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun kauppakorkeakoulu, Turun yliopisto Kestävä talous Edellyttää

Lisätiedot

Kasvun Rajat- 30 vuotta hukattiin Degrowth- enempi tehoa?

Kasvun Rajat- 30 vuotta hukattiin Degrowth- enempi tehoa? Kasvun Rajat- 30 vuotta hukattiin Degrowth- enempi tehoa? Degrowth ja factor10 Ratkaisuja kestävään tulevaisuuteen? 09.11.2010 Matti Penttilä, www.roomanklubi.fi Kasvun Rajat 1972 Konsulttiraportti Rooman

Lisätiedot

Talouskasvua ja materiaalivirtaa vai kohtuutta. Eija Koski Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy

Talouskasvua ja materiaalivirtaa vai kohtuutta. Eija Koski Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy Talouskasvua ja materiaalivirtaa vai kohtuutta Eija Koski Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy Ranskalainen arvoitus: Vesihyasintti Huomaat lammessa vesihyasintin Sen määrä kaksinkertaistuu joka päivä

Lisätiedot

Talouden myyttejä murtamassa. Talous kuuluu kaikille Talouskeskustelu on myös vallankäyttöä Raha ei ole itsessään niukkaa, mutta luonnonvarat ovat

Talouden myyttejä murtamassa. Talous kuuluu kaikille Talouskeskustelu on myös vallankäyttöä Raha ei ole itsessään niukkaa, mutta luonnonvarat ovat KOHTUUTALOUS Talouden myyttejä murtamassa Talous kuuluu kaikille Talouskeskustelu on myös vallankäyttöä Raha ei ole itsessään niukkaa, mutta luonnonvarat ovat Polkuja kohtuuteen MIKÄ KOHTUUTALOUS? MIKSI

Lisätiedot

Kiertotalouden ja ekotehostamisen haasteet ja mahdollisuudet. Green Key -te tapäivä Toiminnanjohtaja Leo Stranius

Kiertotalouden ja ekotehostamisen haasteet ja mahdollisuudet. Green Key -te tapäivä Toiminnanjohtaja Leo Stranius Kiertotalouden ja ekotehostamisen haasteet ja mahdollisuudet Green Key -teemailtapäivä 24.10.2017 Toiminnanjohtaja Leo Stranius Leo Stranius, HM Luonto-Liiton / Kansalaisareenan toiminnanjohtaja Ympäristöasiantuntija

Lisätiedot

Matkalla mallimaaksi? - Kestävän kehityksen juurtuminen Suomessa. Sauli Rouhinen, Itä-Suomen yliopisto, Kuopio

Matkalla mallimaaksi? - Kestävän kehityksen juurtuminen Suomessa. Sauli Rouhinen, Itä-Suomen yliopisto, Kuopio Matkalla mallimaaksi? - Kestävän kehityksen juurtuminen Suomessa. Sauli Rouhinen, Itä-Suomen yliopisto, Kuopio 28.11.2014 Sauli Rouhinen 18.12.2014 1 Väittelijä väittää Sauli Rouhinen 18.12.2014 2 Sauli

Lisätiedot

Kansallinen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus haaste myös ammatilliseen koulutukseen. 21.11.2012 Annika Lindblom Ympäristöministeriö

Kansallinen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus haaste myös ammatilliseen koulutukseen. 21.11.2012 Annika Lindblom Ympäristöministeriö Kansallinen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus haaste myös ammatilliseen koulutukseen 21.11.2012 Annika Lindblom Ympäristöministeriö Kestävä kehitys on yhteiskuntapolitiikkaa Ekologinen kestävyys;

Lisätiedot

MAISEMADIAGRAMMI VIHREÄN TALOUDEN VESIHUOLLOSTA

MAISEMADIAGRAMMI VIHREÄN TALOUDEN VESIHUOLLOSTA MAISEMADIAGRAMMI VIHREÄN TALOUDEN VESIHUOLLOSTA TkT Jarmo HUKKA, dosentti (vesialan tulevaisuudentutkimus) Vesihuoltopalvelujen tutkimusryhmä CADWES Rakennustekniikka/Rakentamistuotanto- ja talous (TTY)

Lisätiedot

Timo Järvensivu Tutkimuspäällikkö, kauppatieteiden tohtori Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

Timo Järvensivu Tutkimuspäällikkö, kauppatieteiden tohtori Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Tulevaisuuden tutkimuksen seuran Helsingin toimintaryhmä Tutuhesa Degrowth ja factor 10 ratkaisuja kestävään tulevaisuuteen? Tieteiden talolla 9.11.2010 klo 17-20 sali 404 Timo Järvensivu Tutkimuspäällikkö,

Lisätiedot

Finanssipolitiikkaa harjoitetaan sekä koko maan tasolla että paikallistasolla kunnissa. Mitä perusteita tällaiselle kahden tason politiikalle on?

Finanssipolitiikkaa harjoitetaan sekä koko maan tasolla että paikallistasolla kunnissa. Mitä perusteita tällaiselle kahden tason politiikalle on? !" # $ Tehtävä 1 %&'(&)*+,)**, -./&,*0. &1 23435 6/&*.10)1 78&99,,: +800, (&)**,9)1 +8)**, 7;1*)+,)**, (&6,,77. )0; '?@0?(; (, ',)00&(, &1 9&/9.,*0, (, 0&)*,,70, +,0,7,*0, -./&,*0..*0,A

Lisätiedot

KANSAINVÄLINEN ILMASTOPOLITIIKKA JA KAUPUNKI

KANSAINVÄLINEN ILMASTOPOLITIIKKA JA KAUPUNKI KANSAINVÄLINEN ILMASTOPOLITIIKKA JA KAUPUNKI Oulu 3.12.2008 Kaarin Taipale, kaupunkitutkija Chair, Marrakech Task Force on Sustainable Buildings and Construction www.environment.fi/sbc ICLEI Local Governments

Lisätiedot

R U K A. ratkaisijana

R U K A. ratkaisijana R U K A ratkaisijana Ruoka globaalien haasteiden ratkaisijana Ruokaturvan ja kestävien ruokajärjestelmien tulee nousta kehitys poliittiseksi paino pisteeksi ja näkyä kehitysyhteistyön rahoituksessa. MAAPALLOLLA

Lisätiedot

Ekotehokkuus materiaalivirtojen hallinnan työkaluna. Tutkimuspäällikkö Jukka Hoffrén Tilastokeskus

Ekotehokkuus materiaalivirtojen hallinnan työkaluna. Tutkimuspäällikkö Jukka Hoffrén Tilastokeskus Ekotehokkuus materiaalivirtojen hallinnan työkaluna Tutkimuspäällikkö Tilastokeskus 28. 4.2004 Tavoitteena kestävä kehitys Maapallon kantokyky ei kestä nykyisenlaista ja suuruista taloudellista toimintaa.

Lisätiedot

Luonnonvarat ja pitkä tähtäin. 2.12.2011 Hallintotuomioistuinpäivä Eeva Hellström

Luonnonvarat ja pitkä tähtäin. 2.12.2011 Hallintotuomioistuinpäivä Eeva Hellström Luonnonvarat ja pitkä tähtäin 2.12.2011 Hallintotuomioistuinpäivä Eeva Hellström Sisältö: Luonnonvarat ja Maailma Suomi Sääntely 13.12.2011 2 Globaali lähtökohta: Kun yksi maapallo ei riitä 28.9.2011 Maailman

Lisätiedot

A. Kestävyys. Ihmiskunta tarvitsisi tällä hetkellä suunnilleen 1,5 maapalloa nykyisenkaltaisella kulutuksella (ekologinen jalanjälki)

A. Kestävyys. Ihmiskunta tarvitsisi tällä hetkellä suunnilleen 1,5 maapalloa nykyisenkaltaisella kulutuksella (ekologinen jalanjälki) A. Kestävyys Kestävyydessä ydinkysymyksenä ekologia ja se että käytettävissä olevat [luonnon]varat riittäisivät Ihmiskunta tarvitsisi tällä hetkellä suunnilleen 1,5 maapalloa nykyisenkaltaisella kulutuksella

Lisätiedot

Agenda 2030 ja uudistava oppiminen. Erkka Laininen, OKKA-säätiö

Agenda 2030 ja uudistava oppiminen. Erkka Laininen, OKKA-säätiö Agenda 2030 ja uudistava oppiminen Johan Rockström & Pavan Sukhdev, 2016 Azote Images for Stockholm Resilience Centre Erkka Laininen, OKKA-säätiö Planetaariset rajat ovat ylittymässä YK:n kestävän kehityksen

Lisätiedot

Palveluteollinen käänne ja ekologinen kestävyys

Palveluteollinen käänne ja ekologinen kestävyys Palveluteollinen käänne ja ekologinen kestävyys Talouskasvu vakaan yhteiskuntakehityksen edellytys? -seminaari 11.3.2011 Pekka Ylä-Anttila ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH

Lisätiedot

Tervetuloa tekemään Suomea, jonka haluamme vuonna 2050! Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus

Tervetuloa tekemään Suomea, jonka haluamme vuonna 2050! Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Tervetuloa tekemään Suomea, jonka haluamme vuonna 2050! Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Huomisen eväskori pakataan kasvatustyössäkin jo tänään Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Ketkä ovat

Lisätiedot

Biomassan käyttö energian tuotannossa globaalit ja alueelliset skenaariot vuoteen 2050

Biomassan käyttö energian tuotannossa globaalit ja alueelliset skenaariot vuoteen 2050 Biomassan käyttö energian tuotannossa globaalit ja alueelliset skenaariot vuoteen 2 Erikoistutkija Tiina Koljonen VTT Energiajärjestelmät Bioenergian kestävä tuotanto ja käyttö maailmanlaajuisesti 6.3.29,

Lisätiedot

Kestävän kehityksen haasteet ja mahdollisuudet. 29.8.2012 Mari Pantsar-Kallio, Strateginen johtaja Cleantech, työ- ja elinkeinoministeriö

Kestävän kehityksen haasteet ja mahdollisuudet. 29.8.2012 Mari Pantsar-Kallio, Strateginen johtaja Cleantech, työ- ja elinkeinoministeriö Kestävän kehityksen haasteet ja mahdollisuudet 29.8.2012 Mari Pantsar-Kallio, Strateginen johtaja Cleantech, työ- ja elinkeinoministeriö Tämän päivät faktat Maailman luonnonvarojen käyttö on kestämättömällä

Lisätiedot

Kestävä kehitys oppilaitoksissa

Kestävä kehitys oppilaitoksissa Kestävä kehitys oppilaitoksissa Ammatilliset opettajapäivät Naantali 21.9.2013 Erkka Laininen OKKA-säätiö Ihmiskunnan ekologinen jalanjälki Kuva: http://www.footprintnetwork.org Living Planet Report 2008

Lisätiedot

Counting backwards. vähähiilisen asumisen skenaariot. Aleksi Neuvonen varapuheenjohtaja Dodo ry.

Counting backwards. vähähiilisen asumisen skenaariot. Aleksi Neuvonen varapuheenjohtaja Dodo ry. Counting backwards vähähiilisen asumisen skenaariot Aleksi Neuvonen varapuheenjohtaja Dodo ry. Tiedämme, että asiat eivät voi jatkua nykyisellään toteutuma lähde: Raupach et al.: Global and regional

Lisätiedot

Kuka hyötyy biotaloudesta? Professori Hanna-Leena Pesonen Jyväskylän yliopisto BIOCLUS-hankkeen loppuseminaari 22.10.2012

Kuka hyötyy biotaloudesta? Professori Hanna-Leena Pesonen Jyväskylän yliopisto BIOCLUS-hankkeen loppuseminaari 22.10.2012 Kuka hyötyy biotaloudesta? Professori Hanna-Leena Pesonen Jyväskylän yliopisto BIOCLUS-hankkeen loppuseminaari 22.10.2012 Sisältö I. Biotalous osana kestävää taloutta: Talouskasvun irrottaminen luonnonvarojen

Lisätiedot

Onko päästötön energiantuotanto kilpailuetu?

Onko päästötön energiantuotanto kilpailuetu? Onko päästötön energiantuotanto kilpailuetu? ClimBus päätösseminaari Finlandia-talo, 9.6.2009 Timo Karttinen Kehitysjohtaja, Fortum Oyj 1 Rakenne Kilpailuedusta ja päästöttömyydestä Energiantarpeesta ja

Lisätiedot

Globaali keskinäisriippuvuus kasvavat jännitteet

Globaali keskinäisriippuvuus kasvavat jännitteet Globaali keskinäisriippuvuus ja kasvavat jännitteet kaiken Megatrendit 2016 KENELLÄ ON VISIO? Millaista yhteiskuntaa rakennamme teknologian avulla? "Muuttuuko ihmiskunta enemmän seuraavan 30 vuoden aikana

Lisätiedot

Onko kestävän kehityksen indikaattoreista iloa? Janne Rinne Suomen ympäristökeskus (SYKE)

Onko kestävän kehityksen indikaattoreista iloa? Janne Rinne Suomen ympäristökeskus (SYKE) Onko kestävän kehityksen indikaattoreista iloa? Janne Rinne Suomen ympäristökeskus (SYKE) Kansalliset kestävän kehityksen indikaattorit Ensimmäiset keke-indikaattorit 2000 Kokoelmaa päivitetty ja uudistettu

Lisätiedot

YMPÄRISTÖNHUOLTO Puhdistustapalvelualalle. OSA 1: Perusteet

YMPÄRISTÖNHUOLTO Puhdistustapalvelualalle. OSA 1: Perusteet YMPÄRISTÖNHUOLTO Puhdistustapalvelualalle OSA 1: Perusteet Sisältö 1. Osa: Perusteet Ympäristöongelmat ja ympäristönsuojelu Kestävä kehitys Ympäristöhuolto osana puhdistuspalvelualaa 2. Osa: Jätehuolto

Lisätiedot

Antti Lappo / WWF Finland. Green Office A WWF Initiative to Reduce Ecological Footprint

Antti Lappo / WWF Finland. Green Office A WWF Initiative to Reduce Ecological Footprint Antti Lappo / WWF Finland Green Office A WWF Initiative to Reduce Ecological Footprint Juan Carlos Munez / WWF-Canon WWF:n tavoitteena on rakentaa tulevaisuus, jossa ihmiset ja luonto elävät tasapainossa

Lisätiedot

Kestävää kaivostoimintaa voiko kaivostoiminta olla kestävää kehitystä?

Kestävää kaivostoimintaa voiko kaivostoiminta olla kestävää kehitystä? Kestävää kaivostoimintaa voiko kaivostoiminta olla kestävää kehitystä? Ympäristöministeriö, Suomen kestävän kehityksen toimikunta 06.06.2012 Kaivostoiminta kestävän kehityksen politiikkaprosessissa jo

Lisätiedot

Kaikkien osaaminen käyttöön

Kaikkien osaaminen käyttöön Kaikkien osaaminen käyttöön miksi aihe on Sitralle ja Suomelle keskeinen ja miten Sitran Ratkaisu 100 -haastekilpailu vie asiaa eteenpäin? Kalle Nieminen Asiantuntija, Sitra 13.12.2016 Kaikkien osaaminen

Lisätiedot

Kestävyys tuotteiden suunnittelun ja teknologian haasteena. Antero Honkasalo Ympäristöministeriö

Kestävyys tuotteiden suunnittelun ja teknologian haasteena. Antero Honkasalo Ympäristöministeriö Kestävyys tuotteiden suunnittelun ja teknologian haasteena Antero Honkasalo Ympäristöministeriö Ekologinen jalanjälki Ekosysteempipalvelut ovat vakavasti uhattuna Erilaiset arviot päätyvät aina samaan

Lisätiedot

Professori Eeva Furman. Suomen ympäristökeskus, Kestävän kehityksen asiantuntijapaneeli

Professori Eeva Furman. Suomen ympäristökeskus, Kestävän kehityksen asiantuntijapaneeli Professori Eeva Furman Suomen ympäristökeskus, Kestävän kehityksen asiantuntijapaneeli Maapallon selviämisen mahdollisuudet Eeva Furman Suomen ympäristökeskus SYKE Kestävän kehityksen tila ja tulevaisuus

Lisätiedot

Sosiaalisesti oikeudenmukainen ilmastopolitiikka. Jaakko Kiander

Sosiaalisesti oikeudenmukainen ilmastopolitiikka. Jaakko Kiander Sosiaalisesti oikeudenmukainen ilmastopolitiikka Jaakko Kiander 28.10.2008 Selvityksen rakenne Ilmastopolitiikan tavoitteet Kuinka paljon kotitalouksien energiankulutusta pitää rajoittaa? Energian hinnan

Lisätiedot

Rakennusten energiahuollon näkymiä

Rakennusten energiahuollon näkymiä Rakennusten energiahuollon näkymiä Peter Lund Aalto yliopisto Perustieteiden korkeakoulu peter.lund@aalto.fi Rakennusten energiaseminaari 2014 5.11.2014, Dipoli Hiilipäästöt kasvavat edelleen I. 20% väestöstä

Lisätiedot

KASVUN PURKU degrowth - decroissance

KASVUN PURKU degrowth - decroissance KASVUN PURKU degrowth - decroissance Työajan lyhentäminen ja työn jakaminen - uudistuksia kohti kohtuutaloutta? Title of Presentation 11.3.2011 Sorsa-säätiö Jarna Pasanen Maan ystävät Taustaa: talouskasvu

Lisätiedot

Kohti hyvinvointitaloutta. Johtaja Riitta Särkelä Helsinki

Kohti hyvinvointitaloutta. Johtaja Riitta Särkelä Helsinki Kohti hyvinvointitaloutta Johtaja Riitta Särkelä 6.11.2013 Helsinki Seminaarin tavoitteet Käydä keskustelua hyvinvoinnin ja talouden suhteesta ja niiden keskinäisestä riippuvuudesta Mahdollisuuksista rakentaa

Lisätiedot

TAVOITE 1: Tavoitteena on poistaa köyhyys kaikissa muodoissa kaikkialta.

TAVOITE 1: Tavoitteena on poistaa köyhyys kaikissa muodoissa kaikkialta. TAVOITE 1: Tavoitteena on poistaa köyhyys kaikissa muodoissa kaikkialta. Ei köyhyyttä! Tarkoittaa esimerkiksi: Äärimmäinen köyhyys poistuu ja köyhyydessä elävien määrä vähenee ainakin puolella joka maassa.

Lisätiedot

Maapallon selviämisen mahdollisuudet. Eeva Furman Suomen ympäristökeskus SYKE Kestävän kehityksen tila ja tulevaisuus

Maapallon selviämisen mahdollisuudet. Eeva Furman Suomen ympäristökeskus SYKE Kestävän kehityksen tila ja tulevaisuus Maapallon selviämisen mahdollisuudet Eeva Furman Suomen ympäristökeskus SYKE Kestävän kehityksen tila ja tulevaisuus 30.5.2018 Maailmassa on paljon hyvää 2 Monet asiat ovat parantuneet 3 www.gapminder.org

Lisätiedot

Kiertotalous mitä se on? Mahdollisuuksia, oppeja ja haasteita

Kiertotalous mitä se on? Mahdollisuuksia, oppeja ja haasteita Kiertotalous mitä se on? Mahdollisuuksia, oppeja ja haasteita Riina Antikainen, Suomen ympäristökeskus Kiertotalousakatemia, Turku 5.9.2017 Kuva: Tapio Heikkilä Kuva: Wikimedia commons Kiertotalous Taloudessa

Lisätiedot

Vähäpäästöisen talouden haasteita. Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics)

Vähäpäästöisen talouden haasteita. Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics) Vähäpäästöisen talouden haasteita Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics) Haaste nro. 1: Kasvu Kasvu syntyy työn tuottavuudesta Hyvinvointi (BKT) kasvanut yli 14-kertaiseksi

Lisätiedot

Kasvunvara on käytetty. Kohtuutalouden ratkaisut

Kasvunvara on käytetty. Kohtuutalouden ratkaisut Kasvunvara on käytetty Kohtuutalouden ratkaisut Sisällys Alkusanat 3 1. Mikä kohtuutalous? 4 Mitä on kohtuutalous? 5 Kohtuutalouden alkulähteillä 6 Kohtuutalous ei ole yksioikoista talouslaskun tavoittelua

Lisätiedot

Miten ympäristömegatrendit vaikuttavat yritysten liiketoimintaan ja strategiaan?

Miten ympäristömegatrendit vaikuttavat yritysten liiketoimintaan ja strategiaan? Miten ympäristömegatrendit vaikuttavat yritysten liiketoimintaan ja strategiaan? Nathalie Clément, Senior Manager, Responsible Investment, Climate and Sustainability Business, KPMG Mistä puhun Megatrendit

Lisätiedot

Kestävästä kehityksestä liiketoimintaa: Kestävä yhdyskunta ohjelma 2007-2012

Kestävästä kehityksestä liiketoimintaa: Kestävä yhdyskunta ohjelma 2007-2012 Kestävästä kehityksestä liiketoimintaa: Kestävä yhdyskunta ohjelma 2007-2012 Angelica Roschier Energia ja ympäristö, Tekes DM Rakennettu ympäristö fyysisenä ja virtuaalisena palvelualustana Julkiset tilat

Lisätiedot

Kestävä hyvinvointi ja sen edistäminen

Kestävä hyvinvointi ja sen edistäminen Kestävä hyvinvointi ja sen edistäminen Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta 21.4.2017 ESITYS VALIOKUNNASSA Professori Marja Vaarama, Itä-Suomen yliopisto marja.vaarama@uef.fi Marja Vaarama 20.4.2017 1 Kestävä

Lisätiedot

Maapallon selviämisen mahdollisuudet Selviääkö maapallo? Pikkuparlamentti Eeva Furman

Maapallon selviämisen mahdollisuudet Selviääkö maapallo? Pikkuparlamentti Eeva Furman Maapallon selviämisen mahdollisuudet 15.5.2018 Selviääkö maapallo? Pikkuparlamentti Eeva Furman Maailma ei ole kaikilta osin kestävä Stockholm resilience centre report 2018 2 Maailma ei ole kaikilta osin

Lisätiedot

Onko puun ympäristösuorituskyvyllä merkitystä? Mikko Viljakainen, TkL

Onko puun ympäristösuorituskyvyllä merkitystä? Mikko Viljakainen, TkL Onko puun ympäristösuorituskyvyllä merkitystä? Mikko Viljakainen, TkL METSÄALAN TULEVAISUUSSEMINAARI 17.2.2010 Rakennusmateriaalien ympäristökilpailukyky - pärjääkö puu? 2 On sillä! Rakentamisen ekologinen

Lisätiedot

Ekologisen innovaation merkitys. Ympäristön kannalta hyvät liiketoimintapäätökset

Ekologisen innovaation merkitys. Ympäristön kannalta hyvät liiketoimintapäätökset Ekologisen innovaation merkitys Ympäristön kannalta hyvät liiketoimintapäätökset Meidän kaikkien täytyy ottaa ekologinen innovaatio huomioon Kun 53 % eurooppalaisten yritysten päätöksentekijöistä pitää

Lisätiedot

Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet

Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 1 Energia on Suomelle hyvinvointitekijä Suuri energiankulutus Energiaintensiivinen

Lisätiedot

Miksi jokaisen osaaminen pitäisi saada hyödynnettyä?

Miksi jokaisen osaaminen pitäisi saada hyödynnettyä? 15.3. MAAHANMUUTTAJAT AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA Miksi jokaisen osaaminen pitäisi saada hyödynnettyä? Kalle Nieminen, asiantuntija Miksi jokaisen osaaminen pitäisi saada hyödynnettyä? Megatrendit Kestävyyskriisi

Lisätiedot

Taantumasta rakennemuutokseen: Miten Suomen käy? Matti Pohjola

Taantumasta rakennemuutokseen: Miten Suomen käy? Matti Pohjola Taantumasta rakennemuutokseen: Miten Suomen käy? Matti Pohjola Suomen kansantalouden haasteet 1) Syvä taantuma jonka yli on vain elettävä 2) Kansantalouden rakennemuutos syventää taantumaa ja hidastaa

Lisätiedot

Tuhlaavista järjestelmistä tehokkaampiin: ratkaiseeko raha?

Tuhlaavista järjestelmistä tehokkaampiin: ratkaiseeko raha? Tuhlaavista järjestelmistä tehokkaampiin: ratkaiseeko raha? Professori Per Mickwitz, Suomen ympäristökeskus, SYKE Tieteen päivät: Talouskriisin vaikutus ympäristöön 9.1.2013 1 Tuhlaavista järjestelmistä

Lisätiedot

KAIKKI MUUTTUU - RUOKAJÄRJESTELMÄKIN. VAI MUUTTUUKO?

KAIKKI MUUTTUU - RUOKAJÄRJESTELMÄKIN. VAI MUUTTUUKO? KAIKKI MUUTTUU - RUOKAJÄRJESTELMÄKIN. VAI MUUTTUUKO? 28.8.2019 Dos. Mari Pantsar Johtaja, Sitra 1,5 C polku? Nykypäästöillä hiilibudjetti kuluu 10 vuodessa 42 GtCO2 Nykyiset vuosittaiset päästöt Jäljellä

Lisätiedot

Suomen biokapasiteetti ja sen. Prof. Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus

Suomen biokapasiteetti ja sen. Prof. Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Suomen biokapasiteetti ja sen kestävä ä käyttö Prof. Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Suomen kestävän kehityksen toimikunta 4 / 2010 Suomen ekologisen jalanjäljen ja biokapasiteetin kehitys Lähde: Global

Lisätiedot

Kilpailu tulevaisuuden Suomelle

Kilpailu tulevaisuuden Suomelle Kalle Nieminen Asiantuntija, Sitra 28.11.2016 Miksi juuri nyt? Megatrendit 2016 Osaamisen tunnistaminen tulevaisuudessa Ratkaisu 100 Kilpailu tulevaisuuden Suomelle 1 Miten haaste on valittu? 1. 2. 3.

Lisätiedot

OAJ:n kestävän kehityksen ohjelma. Lauri Kurvonen Helsinki 10.2.2010

OAJ:n kestävän kehityksen ohjelma. Lauri Kurvonen Helsinki 10.2.2010 OAJ:n kestävän kehityksen ohjelma Lauri Kurvonen Helsinki 10.2.2010 Sisällys Lähtökohdat Ohjelman rakenne Ohjelman laadinta ja käyttöönotto 2 Kestävän kehityksen neljä ulottuvuutta Ekologinen kestävyys

Lisätiedot

Kulttuuri ja kestävä kehitys

Kulttuuri ja kestävä kehitys Kulttuuri ja kestävä kehitys Scanning for the Future 5. 6. June 2003 Turku School of Economics and Business Administration Finland Futures Research Centre Presentation in Workshop V: Scanning for Culture

Lisätiedot

Kotitalous talousmuotona ja kulutuksen areenana kurssi,hy, Kotitalousopettajan koulutus, Vuokko Jarva ja Sakari Ylönen,KOTITAKUVJ1s.

Kotitalous talousmuotona ja kulutuksen areenana kurssi,hy, Kotitalousopettajan koulutus, Vuokko Jarva ja Sakari Ylönen,KOTITAKUVJ1s. Kotitaloustutkimuksen monitieteinen ylipopistoverkosto Kotitalous talousmuotona ja kulutuksen areenana kurssi s.2005 Tuottajat: Vuokko Jarva, HY, Kotitaloustiede, ja Sakari Ylönen, JOY, Savonlinnan opettajankoulutuslaitos,

Lisätiedot

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja niitä kuvaavat indikaattorit: sosiaalinen kestävyys, sukupuolten tasa-arvo ja eriarvoisuuden vähentäminen

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja niitä kuvaavat indikaattorit: sosiaalinen kestävyys, sukupuolten tasa-arvo ja eriarvoisuuden vähentäminen YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja niitä kuvaavat indikaattorit: sosiaalinen kestävyys, sukupuolten tasa-arvo ja eriarvoisuuden vähentäminen KUNTIEN JA MAAKUNTIEN TASA-ARVO- JA 10.4.2019 YHDENVERTAISUUSVERKOSTON

Lisätiedot

Hyödykkeet ja tuotannontekijät

Hyödykkeet ja tuotannontekijät Hyödykkeet ja tuotannontekijät Hyödyke = tavara tai palvelu Hyödyke Kulutushyödyke Investointihyödyke Kestokulutushyödyke -Esim. autot ja kodinkoneet Kertakulutushyödyke -Esim. ruoka, sanomalehdet, vaatteet,

Lisätiedot

VASTUULLISUUS JA RUOKA ATERIA 13 -tapahtuma 5.11.2013

VASTUULLISUUS JA RUOKA ATERIA 13 -tapahtuma 5.11.2013 VASTUULLISUUS JA RUOKA ATERIA 13 -tapahtuma 5.11. Meri Vehkaperä, KTL, lehtori, konsultti S-posti: meri.vehkapera@haaga-helia.fi Puh. 040 514 0646 2 Tänään aiheena Vastuullisuuden käsitteitä ja tasoja

Lisätiedot

Hiilineutraali kiertotalous

Hiilineutraali kiertotalous Joensuun Tiedepuisto, 4.2.2018 Hiilineutraali kiertotalous Heikki Sorasahi, kiertotalouden asiantuntija, Sitra Lähde: Tekniikka & Talous 28.1.2019 VISIO Suomi menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

Lisätiedot

Jätämme maapallon lapsillemme vähintään samanlaisena kuin meillä se on nyt

Jätämme maapallon lapsillemme vähintään samanlaisena kuin meillä se on nyt Jätämme maapallon lapsillemme vähintään samanlaisena kuin meillä se on nyt 1. Emme tuhlaa luonnonvaroja ja saastuta ympäristöä - tasapaino luonnon käytön ja suojelun välillä 2. Huolehdimme ihmisten hyvinvoinnista

Lisätiedot

ENPOS Maaseudun Energiaakatemia

ENPOS Maaseudun Energiaakatemia ENPOS Maaseudun Energiaakatemia Jukka Ahokas Maataloustieteiden laitos Helsingin yliopisto Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta Hannu Mikkola Energian käyttö ja säästö maataloudessa 1.3.2011 1 Maaseudun

Lisätiedot

JÄTETÄÄNKÖ VÄHEMMÄLLE? sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut

JÄTETÄÄNKÖ VÄHEMMÄLLE? sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut JÄTETÄÄNKÖ VÄHEMMÄLLE? Kulutus ja jätteen synnyn ehkäisy sähköinen versio löytyy www.4v.fi/julkaisut Sisältö Kestävä kuluttaminen ja kohtuus Jätteen synnyn ehkäisy Tuotteen elinkaari Ekotehokkuus Ekologinen

Lisätiedot

Ympäristö- ja energiapolitiikan uudet vaatimukset ja Cleantech talouden mahdollisuudet

Ympäristö- ja energiapolitiikan uudet vaatimukset ja Cleantech talouden mahdollisuudet Ympäristö- ja energiapolitiikan uudet vaatimukset ja Cleantech talouden mahdollisuudet 102 340 asukasta (02/2012), kasvuvauhti 0.7 % Pinta-ala 154,6 km 2 Tärkeimmät työllistäjät: palvelut, koulutus, puuteollisuus,

Lisätiedot

Maailmaa pelastamassa kestävän kehityksen oppia joka opelle Jani Siirilä

Maailmaa pelastamassa kestävän kehityksen oppia joka opelle Jani Siirilä Maailmaa pelastamassa kestävän kehityksen oppia joka opelle Jani Siirilä 13.2.2016 Käyttäytymistieteellinen tiedekunta / Jani Siirilä www.helsinki.fi 15.2.2016 1 Näkökulmia kestävän kehityksen käsitteeseen

Lisätiedot

Vihreä IT: Tulevaisuuden trendi vai hypeä? Harri Paloheimo NRC Green Team Leader

Vihreä IT: Tulevaisuuden trendi vai hypeä? Harri Paloheimo NRC Green Team Leader Vihreä IT: Tulevaisuuden trendi vai hypeä? Harri Paloheimo NRC Green Team Leader Agenda Miten IT kuormittaa ympäristöä? Ympäristöystävällisyyden merkitys yrityksille tulevaisuudessa? ICT = Information

Lisätiedot

Sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävä kehitys suhteessa ekologisesti ja taloudellisesti kestävään kehitykseen

Sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävä kehitys suhteessa ekologisesti ja taloudellisesti kestävään kehitykseen Sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävä kehitys suhteessa ekologisesti ja taloudellisesti kestävään kehitykseen Prof. Mauri Åhlbergin kommenttipuheenvuoro Kestävä kehitys, hyvä ympäristö ja hyvä elämä

Lisätiedot

Globaali luonnonvarojen käyttö; Politiikan muutoksia luvassa

Globaali luonnonvarojen käyttö; Politiikan muutoksia luvassa Globaali luonnonvarojen käyttö; Politiikan muutoksia luvassa, ympäristöneuvos, Ympäristöministeriö Tutkimuspäivät, Jyväskylä 18.11.2008 Luonnonsuojelusta maailmanlaajuiseen ekosysteemipalveluiden turvaamiseen

Lisätiedot

Taloudellinen katsaus

Taloudellinen katsaus Taloudellinen katsaus Kevät 2019 Tiedotustilaisuus 4.4.2019 Talousnäkymät Reaalitalouden ennuste 4.4.2019 Jukka Railavo, finanssineuvos Talousnäkymät Nousukauden lopulla: Työllisyys on korkealla ja työttömyys

Lisätiedot

Mitä teollisuus ja työelämä odottaa koululaitokselta? Itä-Suomen rehtori- ja johtajuuspäivät Toimitusjohtaja Timo Saarelainen

Mitä teollisuus ja työelämä odottaa koululaitokselta? Itä-Suomen rehtori- ja johtajuuspäivät Toimitusjohtaja Timo Saarelainen Mitä teollisuus ja työelämä odottaa koululaitokselta? Itä-Suomen rehtori- ja johtajuuspäivät 4.9.2014 Toimitusjohtaja Timo Saarelainen Globaalin liiketoiminnan näkökulma Timo Saarelainen toimii Green Fuel

Lisätiedot

Vastaa Kyllä tai Ei. Kysymysten ja vertailumateriaalin lähde: Katse tulevaisuudessa. Nuorisobarometri 2016

Vastaa Kyllä tai Ei. Kysymysten ja vertailumateriaalin lähde: Katse tulevaisuudessa. Nuorisobarometri 2016 Vastaa Kyllä tai Ei Kysymysten ja vertailumateriaalin lähde: Katse tulevaisuudessa. Nuorisobarometri 2016 0 Ihmisen vaikutus ilmaston lämpenemiseen on tosiasia. 1 Tulevat sukupolvet joutuvat kärsimään,

Lisätiedot

Kansainvälinen luonnonvarapolitiikka, kestävä kehitys ja digitalisaatio. Ulla Heinonen Gaia Consulting

Kansainvälinen luonnonvarapolitiikka, kestävä kehitys ja digitalisaatio. Ulla Heinonen Gaia Consulting Kansainvälinen luonnonvarapolitiikka, kestävä kehitys ja digitalisaatio Ulla Heinonen Gaia Consulting Gaian taustaselvitys Suomen kansainvälisen luonnonvarapolitiikan suuntaamiseksi Määrittelyt & Tavoitteet

Lisätiedot

uusia päämääriä Rio+20 Lisää tähän ja otsikko kestävä kehitys tuloksia ja Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK

uusia päämääriä Rio+20 Lisää tähän ja otsikko kestävä kehitys tuloksia ja Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK Rio+20 Lisää tähän ja otsikko kestävä kehitys tuloksia ja uusia päämääriä Johtaja, EK Säteilevät Naiset seminaari Rion ympäristö- ja kehityskonferenssi 1992 Suurten lukujen tapahtuma 180 valtiota, 120

Lisätiedot

HYVINVOINTI JA TALOUDEN REUNAEHDOT. 6.11.2013 Jaakko Kiander Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen

HYVINVOINTI JA TALOUDEN REUNAEHDOT. 6.11.2013 Jaakko Kiander Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen HYVINVOINTI JA TALOUDEN REUNAEHDOT 6.11.2013 Jaakko Kiander Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen 1 MITÄ HYVINVOINTI ON? Perustarpeet: ravinto, asunto Terveys: toimintakyky, mahdollisuus hyvään hoitoon

Lisätiedot

Energiaopinnot Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. 19.11.2015 Maija Leino

Energiaopinnot Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. 19.11.2015 Maija Leino Energiaopinnot Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa 19.11.2015 Maija Leino Kuka? Maija Leino, Nuorempi tutkija, maija.leino@lut.fi Ympäristötekniikan DI Sivuaineena LVI-talotekniikka ja Kestävä yhdyskunta

Lisätiedot

Jätetäänkö vähemmälle? - Kulutus ja jätteen synnyn ehkäisy

Jätetäänkö vähemmälle? - Kulutus ja jätteen synnyn ehkäisy Jätetäänkö vähemmälle? - Kulutus ja jätteen synnyn ehkäisy Taustamateriaali / päivitetty 17.9.2010 / www.4v.fi/julkaisut Jaana Hiltunen Tämä on vuokratalojen asukkaille tarkoitetun kulutusta ja jätteen

Lisätiedot

Suomi ja kestävän kehityksen haasteet

Suomi ja kestävän kehityksen haasteet Suomi ja kestävän kehityksen haasteet Maailmanpolitiikka ja tulevaisuuden kehityslinjat Paula Lehtomäki Ympäristöministeri 11.5.2010 Mitä on kestävä kehitys? Taloudellinen, sosiaalinen ja ympäristöllinen

Lisätiedot

TYÖ JA HYVINVOINTI DEGROWTH- YHTEISKUNNASSA TIMO JÄRVENSIVU KTT, TUTKIMUSPÄÄLLIKKÖ, AALTO-YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULU

TYÖ JA HYVINVOINTI DEGROWTH- YHTEISKUNNASSA TIMO JÄRVENSIVU KTT, TUTKIMUSPÄÄLLIKKÖ, AALTO-YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULU TYÖ JA HYVINVOINTI DEGROWTH- YHTEISKUNNASSA TIMO JÄRVENSIVU KTT, TUTKIMUSPÄÄLLIKKÖ, AALTO-YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULU TALOUSKASVUN PARADOKSI Välttämätön, sillä 2-3% talouskasvu tarvitaan, jotta työttömyys

Lisätiedot

Tekninen sektori edelläkävijänä kestävien hankintojen edistäjänä? Kehto-verkosto Taina Nikula, YM

Tekninen sektori edelläkävijänä kestävien hankintojen edistäjänä? Kehto-verkosto Taina Nikula, YM Tekninen sektori edelläkävijänä kestävien hankintojen edistäjänä? Kehto-verkosto Taina Nikula, YM 14.4.2016 Julkiset hankinnat hallitusohjelmassa Kannustetaan julkista sektoria hiilineutraaleihin energiaratkaisuihin.

Lisätiedot

Ruoka ja vesi ovat kriittisiä elementtejä globaalisti Suomen erityispiirteet

Ruoka ja vesi ovat kriittisiä elementtejä globaalisti Suomen erityispiirteet Ruoka ja vesi ovat kriittisiä elementtejä globaalisti Suomen erityispiirteet Olli Varis Matti Kummu, Miina Porkka, Mika Jalava Maailman väkiluku: 1960: 3.0 miljardia 2012: 7.0 miljardia 2040: ~9 miljardia

Lisätiedot

Riina Pursiainen, projektisuunnittelija. Kestävän kehityksen toimikunta, VNK

Riina Pursiainen, projektisuunnittelija. Kestävän kehityksen toimikunta, VNK Riina Pursiainen, projektisuunnittelija Kestävän kehityksen toimikunta, VNK Tulevien sukupolvien eväät on pian syöty ellemme toimi tänään! on suomalainen innovaatio kestävän kehityksen edistämiseksi Yhteiskuntasitoumus

Lisätiedot

Tulevaisuuden arvoperusta

Tulevaisuuden arvoperusta Tulevaisuuden arvoperusta Lea Pulkkinen Arvoseminaari, Seinäjoki 24.10.2012 Kulttuuriset arvo-orientaatiot (Schwartz, 2011) HARMONIA Islamilainen lähi-itä Länsi- Eurooppa Englantia puhuva alue TASA-ARVO

Lisätiedot

Säästämmekö itsemme hengiltä?

Säästämmekö itsemme hengiltä? Säästämmekö itsemme hengiltä? Jaakko Kiander TSL 29.2.2012 Säästämmekö itsemme hengiltä? Julkinen velka meillä ja muualla Syyt julkisen talouden velkaantumiseen Miten talouspolitiikka reagoi velkaan? Säästötoimien

Lisätiedot

Riina Pursiainen, projektisuunnittelija. Kestävän kehityksen toimikunta, VNK

Riina Pursiainen, projektisuunnittelija. Kestävän kehityksen toimikunta, VNK Riina Pursiainen, projektisuunnittelija Kestävän kehityksen toimikunta, VNK Tulevien sukupolvien eväät on pian syöty ellemme toimi tänään! on suomalainen innovaatio kestävän kehityksen edistämiseksi Yhteiskuntasitoumus

Lisätiedot