Ylitornion Muistomerkit

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ylitornion Muistomerkit"

Transkriptio

1 Ylitornion Muistomerkit

2 2 27 Ylitornion suojeluskunnan ja Lotta-Svärd yhdistyksen perustamisen muistolaatta Sankaripatsas Ylitornion kirkkopihalla on sankaripatsas, joka on Kalervo Kallion veistämä ja nimeltään Rukoileva äiti. Patsas on paljastettu suuressa kansanjuhlassa Samalla kirkkopihalla on sankarihautausmaa, johon on haudattu 222 sodissa kaatunutta sotilasta. Muistolaatan sanat: Tällä paikalla sijainneessa talossa perustettiin Ylitornion suojeluskunta ja Lotta-Svärd yhdistys Laatta sijaitsee Ylitornion lukion seinässä ja sen on seinään kiinnittänyt Vapaussodan ja Itsenäisyyden Länsi-Pohjan perinneyhdistys ry vuonna Lehtisen julkaisija: Ylitornion museo- ja kotiseutuyhdistys ry Tekstit ja kuvat: Timo Leinonen Etukannen kuva: Kaisu Määttä Lehtisen taitto ja paino: Mediakyyhky 2013

3 26 3 KUVA: HANNU LAITINEN Väinö Katajan patsas KUVA: KAISU MÄÄTTÄ Aavasaksan Kisa ry:n perustamisen muistolaatta Urheiluseura Aavasaksan Kisa ry:n perustamisen muistolaatta on Ylitornion Etelä-Portimojärven kylässä Kristineströmin kartanon seinässä. Laatassa on sanat: Voimistelu- ja urheiluseura Aavasaksan Kisa ry. perustettiin tällä paikalla sijainneessa Heino Koiviston asunnossa Väinö Katajan patsas on kirkonkylän keskustassa kunnantaloa vastapäätä. Patsaan on pystyttänyt Ylitornion kunta ja veistänyt taiteilijaprofessori Ensio Seppänen. Katajan patsas paljastettiin Patsaalla on haluttu kunnioittaa ylitorniolaisen kirjailijan, Väinö Katajan, elämäntyötä. Vuosina elänyt kirjailija on tunnettu ylitorniolaisen ja laajemminkin peräpohjalaisen kansanelämän ja luonnon kuvaajana. Hän on julkaissut romaaneja, novelleja, kertomuksia ja näytelmiä. Teoksista tunnetuin lienee Koskenlaskijan morsian, josta on tehty myös elokuva. Ylitornion Nuotiorannalla sijaitsee Iikantupa niminen museomökki, missä on myös Katajan pirtti, jossa esitellään hänen elämäntyötään ja tuotantoaan.

4 4 25 KUVA: VOITTO VALIO VIINANEN Ragnar Nordströmin metsästysmajan muistolaatta Annikki Kariniemen patsas Taiteilijaprofessori Ensio Seppäsen veistämä patsas on pystytetty Aavasaksalle vuonna 1990 Lions-Club Ylitornio-Aavasaksan toimesta. Patsaalla halutaan kunnioittaa Lapin naisia ja erityisesti kirjailijatar Annikki Kariniemeä. Hän oli Lapin ensimmäinen naiskirjailija ja yksi harvoista erätarinoita kirjoittavista naisista. Laatta sijaitsee Nordströmin pakoreitin varrella Ainolasta 4 km pohjoiseen. Laatassa on sanat: Everstiluutnantti Ragnar Nordström joutui poliittisista syistä viettämään välisen ajan maanpakolaisena Ruotsissa. Tältä paikalta alkoi hänen pakomatkansa Patsaan laatassa on sanat: Kirjailijatar Annikki Kariniemi, , tarunhohtoisen Lapinmaan väkevä kuvaaja. Annikki Kariniemi on julkaissut romaaneja, nuorten kirjoja sekä lukuisia artikkeleita ja novelleja. Kariniemi toimi useiden lehtien avustajana ja oli Pohjoiset Kirjailijat yhdistyksen perustajajäsen.

5 24 5 Ragnar Nordströmin muistolaatta Tässä talossa on asunut Suomen itsenäisyyden hyväksi suuria palveluksia tehnyt jääkärieverstiluutnantti, laivanvarustaja Gustaf Ragnar Enos Nordström. Muistolaatan ovat paljastaneet Lapin Sotilasläänin Perinneyhdistys ry, Jääkäripataljoona 27:n Perinneyhdistys ry Länsi-Pohjan osasto, Länsi-Pohjan suojeluskunta- ja Lotta Svärd -piirin Perinnekilta ry vuonna Laatta sijaitsee Ylitornion Lohijärvellä Torasjärven rannalla Ainolan tilan päärakennuksen seinässä. Raivaajan patsas Raivaajan patsas sijaitsee Ylitornion Kainuunkylässä, Väystäjän tienhaaran tuntumassa. Se on paljastettu Patsaan on pystyttänyt Kainuunkylän Maamiesseura Kainuunkylän ensimmäisten raivaajien kunniaksi. Saarimaan vuoman raivaus aloitettiin v ja se oli Lapin ensimmäisiä suuremman peltoaukean raivauksia. Luonnonkiveen upotetun reliefin on suunnitellut taiteilijaprofessori Ensio Seppänen. Patsaan laatassa on sanat Maatalous on elämän perusta. Esi-isiensä raivaustyötä kunnioittaakseen jälkipolvi pystytti tämän patsaan.

6 6 23 Kaatuneitten ylitorniolaisten vapaussoturien muistomerkki Muistomerkki sijaitsee kirkon pohjoispuolella ja haudatuiksi on merkitty: Kurt Aatos Kurth, Yrjö Eevert Vuolo ja Kaarle Eevert Pokka Suomen matkailuhistorian seuran muistolaatta Suomen matkailuhistorian seuran muistolaatta on Aavasaksalla paviljongin läheisyydessä. Vuonna 1991 perustetun seuran vuosittain matkasauvalla palkitut on nimetty kuparilaatalla Aavasaksan peruskallioon.

7 22 7 Sotaanlähdön muistomerkki Struven mittausketjun muistolaatta Mustaltamereltä Pohjoiselle jäämerelle ulottuvan ketjun mittaukset tehtiin vuosina ja niillä määritettiin maapallon kokoa ja muotoa. Struven mittausketjun muistolaatta sijaitsee Aavasaksan näkötornin seinässä. Ylitorniolaisten vuosina 1939 ja 1941 sotaan lähteneiden muistoksi pystytetty muistomerkki. Sen on suunnitellut taiteilijaprofessori Ensio Seppänen ja se sijaitsee Ylitornion Kristillisen kansanopiston pihassa. Muistomerkin laatassa on sanat: Tästä lähtivät Ylitornion miehet sotaan 1939 ja 1941.

8 8 21 KUVA: HANNU LAITINEN Rajavartioston muistolaatta Arendt Grapen muistomerkki Lyypekkiläinen Arendt Grape asui Ylitornion Armassaaressa Nautapuojissa. Hän oli Köngäsen rautaruukin perustaja. Hänen jälkeläisiään on polvessa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Amerikassa ja he halusivat kunnioittaa yli 300 vuotta sitten kuolleen esi-isänsä muistoa. Muistolaatassa ovat sanat: Itsenäisen Suomen länsirajan ensimmäinen rajavartiosto toimi tässä talossa vuonna Ylitornion res ups ja res au. Muistolaatta sijaitsee Ylitornion Alkkulanniemessä Yrjänän talon seinässä. Muistomerkki paljastettiin vuonna 1987 ja se valmistettiin Kiirunan malmista. Reliefi on taiteilijaprofessori Ensio Seppäsen työtä. Muistomerkki on Ylitornion kunnan Armassaaren kylässä noin 8 km Ylitornion keskustasta etelään.

9 20 9 Väinö Katajan muistolaatta Ylitorniolaisen kirjailijan, Väinö Katajan, muistolaatta on Ylitornion Nuotiorannan kylässä Hanhirovan talon seinässä. Muistolaatassa ovat sanat: Tätä taloa asui vv kirjailija Väinö Kataja, peräpohjalaisen kotiseutunsa lämminsieluinen kuvaaja. Hänen muistokseen laatan kiinnittivät: Väinö Kataja seura, Ylitornion nuorisoseura ja Ylitornion kunnan kotiseutulautakunta. Tukkirekimuistomerkki Lions-Club Ylitornio on halunnut osoittaa kunnioitustaan isien työlle ja säilyttää siitä muiston rakentamalla Ylitornion koulukeskuksen yhteyteen muistomerkin, joka paljastettiin vuonna Muistomerkin on suunnitellut taiteilijaprofessori Ensio Seppänen. Muistomerkissä on jäätietä kuvaavalla alustalla peräpohjalaisten parirekien päällä sahatukkikuorma. Kuorman kylkeen kiinnitettyihin kelon puolikkaisiin on kaiverrettu teksti: Tämä peräpohjalaisen jäätien tukkikuorma tehtiin niiden aikojen muistoksi, jolloin hevonen oli vetäjä ja metsätyöt tärkeä toimeentulon turva.

10 10 19 Ämminpirtin muistomerkki Ämminpirtin muistomerkki sijaitsee Ylitornion kunnan Kuivakankaan kylässa n. 15 km keskustasta pohjoiseen ns. Ämminpirtin paikalla. Muistomerkin laatassa on sanat: Tältä Ämminpirtin paikalta alkoi Tornionlaakson vapautus 2. helmikuuta Muistomerkin on pystyttänyt Vapaussoturien Huoltosäätiön Ylitornion osasto. Kyseisellä paikalla vangittiin venäläiset sotilaat ja Ylitornio vapautui vieraista miehittäjistä. Paljastustilaisuus oli Muistomerkin on suunnitellut arkkitehti Unto Siikanen ja luonnonkiveen upotettu reliefi on taiteilijaprofessori Ensio Seppäsen käsialaa. Pystytyksessä ovat avustaneet myös Ylitornion reserviupseerit ja aliupseerit. Matilda Fogmanin muistolaatta Muistolaatassa on sanat: Tässä talossa asui vuosina keskisen Tornionlaakson suuren herätyksenajan tunnettu hengellinen äiti Matilda Fogman. Muistolaatta sijaitsee Ylitornion Nuotiorannan kylässä Pentti Turtisen pihapiirissä.

11 18 11 KUVA: MARKUS KANGAS Kotipaikkakivi Muistokivi on pystytetty Alisen Alposjärven Kiviniemeen kunnioittamaan kaikkia niitä, jotka lähtivät raivaamaan uudistilaa tiettömään kiveliöön. Muistokiven laatassa on sanat: Antti ja Vieno Kiviniemi perustivat Niemelän tilan ja asuivat täällä Luottaen voimiinsa ja ahkeruuteensa he raivasivat uudistilan, josta saivat elannon kuudentoista hengen perheelle kalaisan järven ja riistarikkaan metsän tuntumassa. Muistokivi on paljastettu Jääkäriliikkeen muistomerkki Maamme itsenäisyystaisteluun liittyvä jääkäriliike sai alkunsa marraskuussa 1914 julkaistusta laajasta venäläistämisohjelmasta, joka toteutettuna olisi johtanut maan liittämiseen Venäjän keisarikuntaan. Itsenäisyysliikkeen kokouksessa päätettiin ryhtyä valmisteluihin kansanarmeijan luomiseksi, tavoitteena Suomen irrottaminen Venäjästä. Pitäjän halki kulki ainakin neljä reittiä Tornionjoen yli Ruotsiin ja siitä syystä Ylitornio oli merkittävä jääkäripitäjä. Sen kunniaksi on JP 27:n Perinneyhdistys ry:n Länsi-Pohjan osasto pystyttänyt jääkäriliikkeen muistomerkin, joka sijaitsee Ylitornion keskustassa Tornionjoen rannalla Niuron perinnetalon pihassa.

12 12 17 KUVA: HANNU LAITINEN Aavasaksan sahan muistomerkki Kantomaanpään taisteluiden muistomerkki Lapin sotaan liittyvät Kantomaanpään taistelut olivat Muistomerkin ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Kantomaanpään kylätoimikunta ja Ylitornion reservipseerit ja se on paljastettu vuonna Aavasaksan saha toimi Ylitorniolla vuosina Sahan paikalle Ylitornion Närkin kylään, Tornionjoen yli vievän sillan läheisyyteen on Ylitornion museo- ja kotiseutuyhdistys ry pystyttänyt muistomerkin. Muistomerkki paljastettiin kotiseutujuhlan yhteydessä Muistomerkki on Kantomaanpään kylällä Ylitornio-Meltosjärvi- Raanujärvi tien varrella Ratasjärven tienhaaran tuntumassa.

13 16 13 KUVA: HANNU LAITINEN KUVA: HANNU LAITINEN Maupertuis`n muistomerkki Pierre Louis Moreau de Maupertuis ( ) oli ranskalainen matemaatikko ja tähtitieteilijä. Hän toimi johtajana Ranskan tiedeakatemian Lappiin pohjoisen napapiirin tuntumaan suuntautuneella astemittausmatkalla vuosina Muistomerkki on pystytetty Ylitornion kunnan toimesta ja sen on suunnitellut Hanna Koskinen Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa järjestetyssä kilpailussa. Muistomerkki paljastettiin ja se on Aavasaksan laella. Kristineströmin sahan muistomerkki Muistomerkissä on teksti: Tällä paikalla toimi Peräpohjolan puunjalostusteollisuuden ensimmäinen yritys Kristineströmin saha vuosina Muistomerkin pystyttivät Ylitornion kunta ja W Rosenlew & Co Oy vuonna Sen on suunnitellut arkkitehti Unto Siikanen ja se sijaitsee Ylitornion kunnan Etelä-Portimon kylässä Kristineströmin kartanon läheisyydessä. Muistomerkin on muurannut Erkki Karekivi.

14 14 15 Ylitornion suojeluskunnan ja Lotta-Svärd yhdistyksen muistomerkki Muistomerkin laatassa on sanat: Tällä paikalla sijainneessa talossa toimi Ylitornion suojeluskunta ja Lotta-Svärd yhdistys vuosina Muistomerkki sijaitsee Ylitornion Alkkulan koulun lähellä, kunnan keskustaajaman pohjoisosassa ja sen on pystyttänyt Vapaussodan ja Itsenäisyyden Länsi-Pohjan Perinneyhdistys ry vuonna Lapin sodan muistomerkki Muistomerkin laatassa on sanat: Lapin sodan Ylitornion taistelut Veteraaneille kunniaa tehden Ylitornion reserviupseerit, Ylitornion reservin aliupseerit. Muistomerkki on paljastettu Se sijaitsee Ylitornion Närkin kylässä noin 6 km keskustaajamasta pohjoiseen.

1.Rukoileva sotilas Törnävän hautausmaa

1.Rukoileva sotilas Törnävän hautausmaa Törnävä-Huhtala 1.Rukoileva sotilas Törnävän hautausmaa Rukoileva sotilas on pystytetty talvi- ja jatkosotien muistoksi. Patsaan jalusta on Jyväskylän mustaa graniittia. Itse patsas on valettu pronssiin.

Lisätiedot

Tehtävät laatinut Harjun kotiseutukasvatuksen työryhmä (2003-2004)

Tehtävät laatinut Harjun kotiseutukasvatuksen työryhmä (2003-2004) PATSASKÄVELY PIEKSÄMÄELLÄ Tehtävät laatinut Harjun kotiseutukasvatuksen työryhmä (2003-2004) Taustatietoa 1. Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki, Vesitorninmäki Patsaassa on teksti: Vakaumuksensa

Lisätiedot

Matkakuvia Suojärveltä 14. - 17.6.2008

Matkakuvia Suojärveltä 14. - 17.6.2008 Matkakuvia Suojärveltä 14. - 17.6.2008 Lähettänyt Markku Havu 18.06.2008 Viimeksi päivitetty 14.11.2010 Matkakuvia Suojärveltä 14. - 17.6.2008 18 hengen ryhmä, jossa oli osallistujia mm. Karstulasta, Jyväskylästä,

Lisätiedot

LÖYDÄ KOTIKYLÄSI KARTALTA

LÖYDÄ KOTIKYLÄSI KARTALTA LÖYDÄ KOTIKYLÄSI KARTALTA KYLÄTOIMINTA SUOMESSA SUOMEN KYLÄTOIMINTA RY (SYTY) KYLIEN MAAKUNNALLISET YHTEENLIITTYMÄT LAPPILAISET KYLÄT RY KYLÄNEUVOSTOT (ESIM. OUTOKAIRAN ALUEELLA) TORNION KYLIEN NEUVOSTO

Lisätiedot

VETERAANI- PERINNETTÄ LUOMASSA

VETERAANI- PERINNETTÄ LUOMASSA VAPAAEHTOINEN VETERAANITYÖ VETERAANI- PERINNETTÄ LUOMASSA 1939-1945 Talvi- ja jatkosota 1967-2017 Pukkilan Sotaveteraanit 50 vuotta PUKKILAN SOTAVETERAANIT RY Jaakko Karjalainen, 92 vuotta, on Uudenmaan

Lisätiedot

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko Valmistunut 1921 Vihitty käyttöön 3.7.1921 Arkkitehti Ilmari Launis Urut Kirkon kellot Kangasalan Urkutehdas 16-äänikertaiset (1972) Bachumin

Lisätiedot

Luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden sidonnaisuudet 1

Luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden sidonnaisuudet 1 Luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden sidonnaisuudet 1 kunnanvaltuuston pj tarkastuslautakunta vj tekninen lautakunta vj Reeta Laitinen - kunnanvaltuuston I vpj tarkastuslautakunta vpj tekninen lautakunta

Lisätiedot

Ylitornion kunta Luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden sidonnaisuudet 2017-

Ylitornion kunta Luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden sidonnaisuudet 2017- Ylitornion kunta Luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden sidonnaisuudet 2017- Luottamustoimi kunnanvaltuuston pj tarkastuslautakunta vj tekninen lautakunta vj Reeta Laitinen - kunnanvaltuuston I vpj tarkastuslautakunta

Lisätiedot

LAPINLAHDEN TAIDEKATU

LAPINLAHDEN TAIDEKATU LAPINLAHDEN TAIDEKATU Lapinlahden taidekatua ryhdyttiin rakentamaan 1990- luvun alussa, esiin haluttiin tuoda Lapinlahden vahvuus taide- ja kulttuuripitäjänä. Taidekatu alkaa valtatie 5:n ylikulusta ja

Lisätiedot

YLITORNION KUNTA. Torniojoen osayleiskaavan päivitys. Kysely alueen asukkaille ja maanomistajille. Hyvä asukas tai maanomistaja!

YLITORNION KUNTA. Torniojoen osayleiskaavan päivitys. Kysely alueen asukkaille ja maanomistajille. Hyvä asukas tai maanomistaja! YLITORNION KUNTA Torniojoen osayleiskaavan päivitys Kysely alueen asukkaille ja maanomistajille Hyvä asukas tai maanomistaja! Ylitornion kunnan Tornionjoen, Tengeliönjoen ja Portimojärven ranta-alueilla

Lisätiedot

Perinnejuhlia ja tapahtumia Etelä-Pohjanmaalla Jorma Jokisalo tarkistettu ja

Perinnejuhlia ja tapahtumia Etelä-Pohjanmaalla Jorma Jokisalo tarkistettu ja Perinnejuhlia ja tapahtumia Etelä-Pohjanmaalla 2015-2020 Jorma Jokisalo 19.10.2015 tarkistettu 20.12.2015 ja 11.1.2016 VUOSI 2015 VALMISTAUTUMINEN ALKAA (toteutunut) 1. TAMMISUNNUNTAIN MUISTOJUHLA 25.1.

Lisätiedot

Perustajajäsenemme kenraaliluutnantti Ermei Kannisen siunaustilaisuus 8.12.2015 Rukajärven suunnan historiayhdistys ry.

Perustajajäsenemme kenraaliluutnantti Ermei Kannisen siunaustilaisuus 8.12.2015 Rukajärven suunnan historiayhdistys ry. Perustajajäsenemme kenraaliluutnantti Ermei Kannisen siunaustilaisuus 8.12.2015 Rukajärven suunnan historiayhdistys ry. www.rukajarvensuunnanhistoriayhdistys.fi www.rukajarvikeskus.fi Kukkatervehdykset:

Lisätiedot

Jalas-Hiihdot

Jalas-Hiihdot Jalas-Hiihdot 24.2.2018 T U L O K S E T Jalasjärven Jalas Kilpailun sarjat: N8; M8; N10; M10; N12; M12; N14; M14; N16; M16; N18; M18; N20 ; M20; N35; M35; M45; M55; NYL; MYL N8 Naiset 8 vuotta 1 km V 1.

Lisätiedot

Terijoen hautausmaat. Jaakko Mäkelä

Terijoen hautausmaat. Jaakko Mäkelä Terijoen hautausmaat Jaakko Mäkelä 12.3.2016 Terijoen hautausmaat Perustettu Nykyinen käyttö Muistomerkki Vanha hautausmaa 1905 metsittynyt 2002 Kuokkalan hautausmaa 1912 hautausmaana 2005 Uusi hautausmaa

Lisätiedot

Ateljeet ja taiteilijakodit: Asunta-ateljee (Heikki Asunnan taiteilija-ateljee), Kalela (Akseli Gallen-Kallelan erämaa-ateljee)

Ateljeet ja taiteilijakodit: Asunta-ateljee (Heikki Asunnan taiteilija-ateljee), Kalela (Akseli Gallen-Kallelan erämaa-ateljee) Ruoveden kunnan kulttuurikasvatussuunnitelma 2016 Dokumentti on luotu Kulttuurikasvatussuunnitelma. fi-palvelussa: http://kulttuurikasvatussuunnitelma.fi/suunnitelma/ruoveden-kunta-2/ Kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätiedot

Kanneljärven Kuuterselkä

Kanneljärven Kuuterselkä Kanneljärven Kuuterselkä Se vetää puoleensa joka kesä siellä päivänvalon nähneitä ja meitä heidän lapsiaan ja lastenlapsiaan sekä puolisoitamme ja ystäviämme. Tänä kesänä matkasimme 10.-12.6.2013 ja tiistai

Lisätiedot

Jalas-Hiihdot

Jalas-Hiihdot Jalas-Hiihdot 24.2.2018 L Ä H T Ö L I S T A Kilpailun sarjat: N8; M8; N10; M10; N12; M12; N14; M14; N16; M16; N18; M18; N20 ; M20; N35; M35; M45; M55; NYL; MYL N8 Naiset 8 vuotta 1 km V 13.00.00 N8 2 Vera

Lisätiedot

Minun Ilmajokeni. Aino Välkkilä. Jaakko Ilkan koulu 9B

Minun Ilmajokeni. Aino Välkkilä. Jaakko Ilkan koulu 9B Aino Välkkilä Jaakko Ilkan koulu 9B Minun Ilmajokeni Suomessa on n. 320 kuntaa ja yksi niistä on Etelä-Pohjanmaan maakunnassa sijaitseva kotikuntani Ilmajoki. Ilmola, kuten se ruotsin kielellä kuuluu,

Lisätiedot

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko Valmistunut 1921 Vihitty käyttöön 3.7.1921 Arkkitehti Ilmari Launis Urut Kirkon kellot Alttaritaulu Uuno Alanko 1937 Koristemaalaukset Kangasalan

Lisätiedot

1. VUODEN 2018 TOIMINNAN PÄÄPIIRTEITÄ TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA TOIMINTA-AJATUS JA STRATEGINEN TAVOITE (pysyvä)

1. VUODEN 2018 TOIMINNAN PÄÄPIIRTEITÄ TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA TOIMINTA-AJATUS JA STRATEGINEN TAVOITE (pysyvä) TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2018 TOIMINTA-AJATUS JA STRATEGINEN TAVOITE (pysyvä) Yhdistyksen tarkoituksena on edistää vapaaehtoisen maanpuolustustyön perinnettä, sen säilymistä ja esilläpitoa. Yhdistys vaalii

Lisätiedot

PIRKANMAAN ALUEEN ILMATORJUNTAMUISTOMERKIT

PIRKANMAAN ALUEEN ILMATORJUNTAMUISTOMERKIT PIRKANMAAN ALUEEN ILMATORJUNTAMUISTOMERKIT Pirkanmaan Ilmatorjuntakilta ry MUISTOMERKIT JA NIIDEN SIJAINTI 4 3 10 2 11 5-9 1 1 Sulkavuori Muistolaatta 7 Vatiala 20 ItK 40 VKT tykki 2 Kalevankangas Muistolaatta

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Itsenäisyyspäivän tilaisuuksien järjestäminen / /2017 KH 524

Kaupunginhallitus Itsenäisyyspäivän tilaisuuksien järjestäminen / /2017 KH 524 Kaupunginhallitus 524 30.10.2017 Itsenäisyyspäivän tilaisuuksien järjestäminen 6.12.2017 896/07.02.02.04.00.00/2017 KH 524 Esittelijä: Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva Valmistelija/lisätiedot: Tapahtumatoiminnan

Lisätiedot

Arvoluokka: 1 Pinta-ala: 206,6 ha

Arvoluokka: 1 Pinta-ala: 206,6 ha 2487000 2488000 2489000 7366000 7367000 7368000 7369000 7369000 7368000 7367000 7366000 7365000 ARVOKKAAT TUULI- JA RANTAKERROSTUMAT Tuura -alue Natura 2000 -alue 0 500m Karttatuloste Geologian tutkimuskeskus

Lisätiedot

Vaasan Rotaryklubi Ilkka Virtanen

Vaasan Rotaryklubi Ilkka Virtanen Vaasan Rotaryklubi 12.3.2019 Ilkka Virtanen Vaasalaiset joukko-osastot Vaasaan sijoitetut joukko-osastot (17) Ruotsin vallan aika (6) Suuriruhtinaskunta (3) Itsenäinen Suomi (8) Sodanajan joukkojen perustaminen

Lisätiedot

Maanpuolustustapahtumat Pohjois-Karjalassa 2015

Maanpuolustustapahtumat Pohjois-Karjalassa 2015 2015 P-KR Kertausharjoitukset Esikuntaupseeri 0295 423 000 5.1. P-KR 1/15 varusmiehet palvelukseen 8.1. P-KR Tulojuhla 3.2. PKALTSTO Kilta Maanpuolustustapahtumien allakointitilaisuus Torikatu 36 Jari

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Itsenäisyyspäivän tilaisuuksien järjestäminen /

Kaupunginhallitus Kaupunginhallitus Itsenäisyyspäivän tilaisuuksien järjestäminen / Kaupunginhallitus 524 30.10.2017 Kaupunginhallitus 537 06.11.2017 Itsenäisyyspäivän tilaisuuksien järjestäminen 6.12.2017 896/07.02.02.04.00.00/2017 KH 524 Esittelijä: Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva Valmistelija/lisätiedot:

Lisätiedot

Kuvanveistäjä Prof. Kauko Ensio Seppänen Hakalankatu 33 94100 KEMI. Kauko Ensio Seppänen. Lapset Timo synt. 1962 Keijo synt. 1968

Kuvanveistäjä Prof. Kauko Ensio Seppänen Hakalankatu 33 94100 KEMI. Kauko Ensio Seppänen. Lapset Timo synt. 1962 Keijo synt. 1968 Kuvanveistäjä Prof. Kauko Ensio Seppänen Hakalankatu 33 94100 KEMI ANSIOLUETTELO HENKILÖTIEDOT Nimi Kauko Ensio Seppänen Syntymäaika ja -paikka 07.09.1924 Kemi Kuolinaika ja -paikka 28.06.2008 Kemi Aviopuoliso

Lisätiedot

Varsinaissuomalaiset Jääkäriseminaarissa II

Varsinaissuomalaiset Jääkäriseminaarissa II Jouko Fossi Varsinaissuomalaiset Jääkäriseminaarissa II Vapaussodan Varsinais-Suomen Perinneyhdistys ry ja JP 27:n Perinneyhdistyksen Varsinais-Suomen osasto järjestivät yhdessä jälleen matkan Jääkäriseminaariin

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan Senioripoliisit

Etelä-Pohjanmaan Senioripoliisit Pöytäkirja: Tehty E-P Senioripoliisien kevätkokouksesta Aika: tiistai 15.4.2008 klo 11.00 Paikka: Seinäjoki ABC:n tilat Läsnä: 57 jäsentä, liite osanottajista ohessa. 1 Puheenjohtaja Veli-Jussi Pouttu

Lisätiedot

LIITE 1. KALASTUSSÄÄNNÖN SOVELTAMISALUE JA RAUHOITUSPIIRIT MERESSÄ

LIITE 1. KALASTUSSÄÄNNÖN SOVELTAMISALUE JA RAUHOITUSPIIRIT MERESSÄ 1228 N:o 91 LIITE 1. KALASTUSSÄÄNNÖN SOVELTAMISALUE JA RAUHOITUSPIIRIT MERESSÄ Soveltamisalueen rajaus meressä Kalastussäännön 2 :n d kohdassa tarkoitetun soveltamisalueen eteläraja kulkee suorina viivoina

Lisätiedot

SISÄLLYS. http://d-nb.info/1031108513

SISÄLLYS. http://d-nb.info/1031108513 SISÄLLYS Lukijalle 5 Kärkölä eteläisessä Hämeessä 7 Vallankumousvuonna 1917 8 Tammikuussa 1918 10 Vuodet 1917 ja 1918 Kärkölässä 11 Kolme punaisen vallan kuukautta 21 Saksalaiset saapuivat Kärkölään 23

Lisätiedot

L a u t t a s a a r i - S e u r a

L a u t t a s a a r i - S e u r a L a u t t a s a a r i - S e u r a ESITYS NIMISTÖNMUUTOKSIKSI LAUTTASAARESSA Lauttasaari-Seura ry. Lauttasaari-Seura esittää seuraavia nimistönmuutoksia Lauttasaaren alueella. Muutokset koskevat katuja,

Lisätiedot

TOIMINTA-JA TALOUSSUUNNITELMA VUODELLE 2019

TOIMINTA-JA TALOUSSUUNNITELMA VUODELLE 2019 TOIMINTA-JA TALOUSSUUNNITELMA VUODELLE 2019 TOIMINTA-AJATUS JA TAVOITE (pysyvä) Yhdistyksen tarkoituksena on edistää vapaaehtoisen maanpuolustustyön perinnettä, sen säilymistä ja esilläpitoa. Yhdistys

Lisätiedot

Tornionlaakson Kesäsiika Tornedalens Sommarsik Hankehakemus

Tornionlaakson Kesäsiika Tornedalens Sommarsik Hankehakemus Tornionlaakson Kesäsiika Tornedalens Sommarsik Hankehakemus Tornionlaakson Vesiparlamentti 3-4.11.2015 Markku Vaaraniemi, Prosiika r.y. Taustaa Genomsnitt dagfångst av siken Heinäkuussa 2009 Matti ihmetteli

Lisätiedot

Piipsjärvi, Pohjois-Pohjanmaan Vuoden Kylä 2011

Piipsjärvi, Pohjois-Pohjanmaan Vuoden Kylä 2011 Piipsjärvi, Pohjois-Pohjanmaan Vuoden Kylä 2011 Piipsjärvi sijaitsee Oulaisten kaupungin pohjoisosassa ja on kaupungin suurin kylä. Kylä on noin 800 oulaistelaisen kotikylä. Asutus on keskittynyt pääasiassa

Lisätiedot

Vanhan hautausmaan muistomerkit Alahärmän kirkon ympärillä

Vanhan hautausmaan muistomerkit Alahärmän kirkon ympärillä Vanhan hautausmaan muistomerkit Alahärmän kirkon ympärillä Tervetuloa tutustumaan Alahärmän kauniiseen kirkkoon ja hautausmaahan. Tähän vihkoon on koottu vanhalla hautausmaalla olevia muistomerkkejä ja

Lisätiedot

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio

Miten Suomi on muuttunut sadassa vuodessa? A1 Suomen valtio A1 Suomen valtio 1917 2017 1 Kuinka suuri Suomi oli? Mikä oli Suomen pinta-ala? km 2 2 Mikä oli Suomen 4. suurin kaupunki? 3 Kuinka paljon Suomessa oli asukkaita? 4 Kuinka monta ihmistä asui neliökilometrin

Lisätiedot

Halssilasta n. 50 vuotta sitten. Kimmo Suomi Professori Halssilalainen 1954-1963

Halssilasta n. 50 vuotta sitten. Kimmo Suomi Professori Halssilalainen 1954-1963 Halssilasta n. 50 vuotta sitten Kimmo Suomi Professori Halssilalainen 1954-1963 TOURULAN KANSAKOULU Alkuajoista V. 1560 Jyväsjärven rannalla Taavettilan tila jaettiin kahden veljeksen kesken ja toisen

Lisätiedot

RUSKAMATKA NELJÄN KANSAN MAISEMIIN , 3 PÄIVÄÄ

RUSKAMATKA NELJÄN KANSAN MAISEMIIN , 3 PÄIVÄÄ www.matkarasti.fi RUSKAMATKA NELJÄN KANSAN MAISEMIIN 13.-15.9.2019, 3 PÄIVÄÄ Ruskamatkamme suuntaa Varangin vuonolle; Pykeijaan ja Kirkkoniemeen. Perehdymme oppaan johdolla alueen historiaan ja nykypäivään,

Lisätiedot

Lapua Keskustaajaman ympäristön osayleiskaava-alueen 5 Ruha ja alueen 2 Keskustaajaman eteläosan muinaisjäännösten täydennysinventointi 2010

Lapua Keskustaajaman ympäristön osayleiskaava-alueen 5 Ruha ja alueen 2 Keskustaajaman eteläosan muinaisjäännösten täydennysinventointi 2010 1 Lapua Keskustaajaman ympäristön osayleiskaava-alueen 5 Ruha ja alueen 2 Keskustaajaman eteläosan muinaisjäännösten täydennysinventointi 2010 ESIRAPORTTI Timo Jussila Tapani Rostedt Hannu Poutiainen Kustantaja:

Lisätiedot

Kirkkonummi Överkurk Kurkgårdin ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2011

Kirkkonummi Överkurk Kurkgårdin ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2011 1 Kirkkonummi Överkurk Kurkgårdin ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2011 Timo Jussila Kustantaja: Seppo Lamppu tmi 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi...

Lisätiedot

Toimintakertomus vuodelta 2013

Toimintakertomus vuodelta 2013 Toimintakertomus vuodelta 2013 1 Toiminta-alue Yhdistyksen toiminta-alueena on edelleen Lappeenrannan kaupunki sekä ympäristökunnat, Lemi, Luumäki, Savitaipale, Taipalsaari. 2 Hallitus, jäsenmäärä puheenjohtaja

Lisätiedot

PUTAJAN KYLÄ SUODENNIEMELLÄ

PUTAJAN KYLÄ SUODENNIEMELLÄ PUTAJAN KYLÄ SUODENNIEMELLÄ Putajan kuulu kivisilta talviasussaan. 2013 Kartta, johon on merkitty tekstissä esitetyt kohteet. 1. Putajan Maatalous & Maansiirtomuseo Museo on Arto Vuorenniemen keräilyn

Lisätiedot

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Tämä on pääkirjasto. Kokkolassa on myös lähikirjastoja: Koivuhaan, Kälviän, Lohtajan ja Ullavan kirjastot. Keskussairaalassa on laitoskirjasto, joka on potilaiden

Lisätiedot

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN Tämä tarina on kertomus kahdesta sisaresta. Sisarukset syntyivät Savossa, Pielaveden Heinämäellä. Heidän isänsä nimi oli Lars Katainen ja äitinsä etunimi oli Gretha.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (6) Kaupunginmuseon johtokunta MJ/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (6) Kaupunginmuseon johtokunta MJ/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/2014 1 (6) Kaupunginmun johtokunta 24 Helsingin kaupunginmun lausunto ilmatorjunnan muistomerkkitykkiä koskevasta esityksestä HEL 2014-001089 T 10 01 01 06 Päätös Johtokunta

Lisätiedot

Venäjän kirjallisuutta. Essi, Lotta, Niina

Venäjän kirjallisuutta. Essi, Lotta, Niina Venäjän kirjallisuutta Essi, Lotta, Niina Aleksander Pušhkin 17991837 runoilija, romaani ja näytelmäkirjailija kirjoitti venäjäksi ja ranskaksi Venäjän kultaaika (romantiikka) kutsutaan Venäjän parhaaksi

Lisätiedot

TIETÄMÄT. LC Tornio Putaan raivaustalkoilla TORNION TAISTELUN MUISTOMERKKI ESILLE

TIETÄMÄT. LC Tornio Putaan raivaustalkoilla TORNION TAISTELUN MUISTOMERKKI ESILLE 2011 LC TORNIO PUDAS UUTISIA 3.11.2011 SYKSY Tornion kaupungin alueella on vuonna 2002 julkaistun muistomerkkioppaan mukaan yli 60 erilaista henkilöstä, tapahtumasta, taistelusta tai kaatuneista kertovaa

Lisätiedot

Myös ministeri ja maanviljelysneuvos Kusti Eskola hankki valmiudet yhteiskunnallisiin toimiinsa juuri Jyringin nuorisoseuran kautta.

Myös ministeri ja maanviljelysneuvos Kusti Eskola hankki valmiudet yhteiskunnallisiin toimiinsa juuri Jyringin nuorisoseuran kautta. Yhdistykset Nuorisoseurat Jyringin nuorisoseura aloitti kuten Järvikyläkin toimintansa aluksi lukuseurana. Heti 1910-luvulla toiminta vakiintui ja nimeksi tuli Sarastus. Toiminta lakkasi 1960-luvulla,

Lisätiedot

Keravan Reserviläiset ry

Keravan Reserviläiset ry Keravan Reserviläiset ry Toimintakertomus Tuloslaskelma ja tase 2011 Yleistä Vuosi 2011 oli yhdistyksemme 53. toimintavuosi. Kuluneena vuonna yhdistyksen puheenjohtajana toimi Heikki Jäntti. Yhdistyksen

Lisätiedot

Lotta-patsas Kirkkokadulla

Lotta-patsas Kirkkokadulla Kaupunginhallitus 473 29.10.2012 Kaupunginhallitus 497 12.11.2012 ITSENÄISYYSPÄIVÄN TILAISUUDET 6.12.2012 733/014/2012 KH 473 Kaupungin, seurakuntayhtymän, Maasotakoulun, rajavartiostojen ja järjestöjen

Lisätiedot

ILMAJOEN KUNTA TIETOA LYHYESTI. Perustamisvuosi 1865. (Ilmajoen kappeliseurakunta KUNNAN HALLINTO. Kunnanvaltuustossa on 35 jäsentä.

ILMAJOEN KUNTA TIETOA LYHYESTI. Perustamisvuosi 1865. (Ilmajoen kappeliseurakunta KUNNAN HALLINTO. Kunnanvaltuustossa on 35 jäsentä. ILMAJOEN KUNTA TIETOA LYHYESTI Perustamisvuosi 1865 (Ilmajoen kappeliseurakunta 1516) KUNNAN HALLINTO Kunnanvaltuustossa on 35 jäsentä. Kunnanvaltuuston paikkajakauma vv. 2013-2016 kunnallisvaaleissa:

Lisätiedot

TERVEISIÄ TARVAALASTA

TERVEISIÄ TARVAALASTA TERVEISIÄ TARVAALASTA TIESITKÖ, ETTÄ TARVAALA ON MAAKUNNALLISESTI ARVOKASTA MAISEMA- ALUETTA. TARVAALASSA ON MYÖS VALTAKUNNALLISESTI ARVOKASTA RAKENNUSPERINNETTÄ. NO NIIN, ASIAAN! eli hieman taustaa Sotilasvirkata-losta

Lisätiedot

Orbinskin sukuseuran kiertoajelu Rantasalmella dosentti Jorma Kaimion opastuksella

Orbinskin sukuseuran kiertoajelu Rantasalmella dosentti Jorma Kaimion opastuksella Orbinskin sukuseuran kiertoajelu Rantasalmella dosentti Jorma Kaimion opastuksella Rantasalmesta tuli Turun rauhassa 1743 Ruotsin ja Venäjän rajapitäjä. Kouluja ja laitoksia siirrettiin idästä länteen

Lisätiedot

Alavus Härkösen alueelle suunnitellun uuden tielinjan muinaisjäännösinventointi 2009

Alavus Härkösen alueelle suunnitellun uuden tielinjan muinaisjäännösinventointi 2009 1 Alavus Härkösen alueelle suunnitellun uuden tielinjan muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Hannu Poutiainen Kustantaja: Alavuden kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Historiallinen

Lisätiedot

YLÖJÄRVEN KAUPUNKI 1(5) Sivistysosaston toimisto Minna Vallin 1.12.2003

YLÖJÄRVEN KAUPUNKI 1(5) Sivistysosaston toimisto Minna Vallin 1.12.2003 YLÖJÄRVEN KAUPUNKI 1(5) KANSALLISEN VETERAANIPÄIVÄN (27.4.), KAATUNEITTEN MUISTOPÄIVÄN (toukokuun 3. sunnuntai) JA ITSENÄISYYSPÄIVÄN (6.12.) VIETON MENETTELYTAPAOHJEET. Yleistä Ohje sitoo kaikkia allekirjoittaneita

Lisätiedot

KITEEN HURSKAISTEN SUKUSEURA TOIMINUT 10 VUOTTA. Historiaa

KITEEN HURSKAISTEN SUKUSEURA TOIMINUT 10 VUOTTA. Historiaa KITEEN HURSKAISTEN SUKUSEURA TOIMINUT 10 VUOTTA Historiaa Kymmenen vuotta sitten Korpiojan Hurskaiset päättivät perustaa Juho ja Maria Hurskaisen jälkeläisten sukuseuran. Samaan aikaan oli jo keskusteltu

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN RESERVIPIIRIEN PIENOISKIVÄÄRI SARJAOSAKILPAILUT 2016 KOKONAISKILPAILU

KESKI-SUOMEN RESERVIPIIRIEN PIENOISKIVÄÄRI SARJAOSAKILPAILUT 2016 KOKONAISKILPAILU KOKONAISKILPAILU Kilpailusuorituksia Jyväskylä I Luhanka I Karstula Luhanka II Jyväskylä II Reservin mes. Jyväskylä III Yhteensä 3x20ls 3 3 60ls makuu 7 7 20ls makuu 5 5 TA-sarja 5 5 Yhteensä 2016 20 20

Lisätiedot

Vauhkonen ampui venäläisen sotilaan

Vauhkonen ampui venäläisen sotilaan Vauhkonen ampui venäläisen sotilaan Suomen sotaa käytiin 200 vuotta sitten tähän aikaan kesästä eri puolilla Suomea. Torstaina 5.6. näyteltiin perimätietojen mukaan ainakin yksi sodan episodi Pieksämäellä.

Lisätiedot

Perustietoja Ähtäristä

Perustietoja Ähtäristä Perustietoja Ähtäristä asukasluku 6182 pinta-ala 906 km² 169 järveä elinkeinorakenne: alkutuotanto 10 %, jalostus 26 %, palvelut 64 % valtakunnallisesti tunnettu matkailusta 200 000 kävijää/v E-P:n toiseksi

Lisätiedot

Kaskinen. muinaisjäännösinventointi 2011

Kaskinen. muinaisjäännösinventointi 2011 1 Kaskinen muinaisjäännösinventointi 2011 Timo Jussila Hannu Poutiainen Kustantaja: Kaskisten kaupunki / Airix Ympäristö Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Vanhat kartat... 3 Yleiskartta...

Lisätiedot

Hämeenkyrö Kyröskosken pohjoisen teollisuusalueen asemakaava alueen. muinaisjäännösinventointi 2007

Hämeenkyrö Kyröskosken pohjoisen teollisuusalueen asemakaava alueen. muinaisjäännösinventointi 2007 1 Hämeenkyrö Kyröskosken pohjoisen teollisuusalueen asemakaava alueen muinaisjäännösinventointi 2007 Timo Jussila ja Hannu Poutiainen Kustantaja: Pöyry Oyj 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Paikannuskartta...

Lisätiedot

KUORTANE Kirkonseudun ranta-alueen muinaisjäännöskartoitus korttelissa 54 2005

KUORTANE Kirkonseudun ranta-alueen muinaisjäännöskartoitus korttelissa 54 2005 1 KUORTANE Kirkonseudun ranta-alueen muinaisjäännöskartoitus korttelissa 54 2005 Hannu Poutiainen, Hans-Peter Schulz, Timo Jussila Kustantaja: Kuortaneen kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Kartoitustyö...

Lisätiedot

PIILAAKA 1. KALASTUSSÄÄNÖN KÄYTTÖALUE JA RAUHOTUSVYÖHYKHEET MERESSÄ. Käyttöaluheen eteläraja, jota tarkotethaan kalastussäänön 2.

PIILAAKA 1. KALASTUSSÄÄNÖN KÄYTTÖALUE JA RAUHOTUSVYÖHYKHEET MERESSÄ. Käyttöaluheen eteläraja, jota tarkotethaan kalastussäänön 2. 1 PIILAAKA 1. KALASTUSSÄÄNÖN KÄYTTÖALUE JA RAUHOTUSVYÖHYKHEET MERESSÄ Käyttöaluheen raijaus meressä Käyttöaluheen eteläraja, jota tarkotethaan kalastussäänön 2. :n kohassa, d) kulkee suorina viivoina seuraavien

Lisätiedot

YLITORNION KUNTA. Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti. Työ: E26364. Oulu, 9.1.2014

YLITORNION KUNTA. Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti. Työ: E26364. Oulu, 9.1.2014 YLITORNION KUNTA VESIHUOLTOLAITOSTEN TOIMINTA-ALUEET Vedenjakelu ja jätevesiviemäröinti Työ: E26364 Oulu, 9.1.2014 AIRIX Ympäristö Oy Mäkelininkatu 17 A 90100 Oulu Puhelin 010 2414 600 Telefax 010 2414

Lisätiedot

OSASTOT A-D. Akaan hautausmaa OSASTO A

OSASTOT A-D. Akaan hautausmaa OSASTO A Akaan hautausmaa OSASTOT A-D OSASTO A Osasto A sijaitsee Akaan hautausmaan pohjoissivulla. Osasto muodostaa yhdessä osaston B kanssa vuonna 1890 perustetun hautausmaan vanhimman osan ja hautausmaan alkuperäinen

Lisätiedot

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 2 12,999,976 km 9,136,765 km 1,276,765 km 499,892 km 245,066 km 112,907 km 36,765 km 24,159 km 7899 km 2408 km 76 km 12 14 16 1 12 7 3 1 6 2 5 4 3 11 9 10 8 18 20 21 22 23 24 25 26

Lisätiedot

Kuvia Kurkijoen luterilaisesta kirkosta

Kuvia Kurkijoen luterilaisesta kirkosta Kuvia Kurkijoen luterilaisesta kirkosta Kurkijoen luterilainen kirkko rakennettiin vuosina 1878-1880 arkkitehti F. Sjöströmin piirustusten mukaan. Kirkko sijaitsi kalliolla kolmen tien risteyksessä ja

Lisätiedot

Suomesta tulee itsenäinen valtio

Suomesta tulee itsenäinen valtio Suomesta tulee itsenäinen valtio Venäjän valtakunta romahtaa ja Suomesta tulee itsenäinen valtio Venäjällä kansan tyytymättömyys tsaari Nikolai II:a kohtaan oli kasvanut koko 1900-luvun alun. Suurin osa

Lisätiedot

Tarinan ja paikan kohtaaminen syvähenkiset paikat Keski-Pohjanmaalla. Annika Nyström, tutkimusharjoittelija Kokkolan yliopistokeskus Chydenius

Tarinan ja paikan kohtaaminen syvähenkiset paikat Keski-Pohjanmaalla. Annika Nyström, tutkimusharjoittelija Kokkolan yliopistokeskus Chydenius Tarinan ja paikan kohtaaminen syvähenkiset paikat Keski-Pohjanmaalla Annika Nyström, tutkimusharjoittelija Kokkolan yliopistokeskus Chydenius Genius loci eli paikan henki Mistä hankkeessa on kyse? Tarinallisuus

Lisätiedot

Minnatar-sanomat. Perjantai Tervetuloa harjoitukseen! Kuva: Susanna Vartiainen

Minnatar-sanomat. Perjantai Tervetuloa harjoitukseen! Kuva: Susanna Vartiainen Minnatar-sanomat Perjantai 1.9.2017 Kuva: Susanna Vartiainen Tervetuloa harjoitukseen! Perjantai 1.9.2017 Nimipäivää viettää tänään Pirkka. Päivän mietelause: Elämä on taistelua, ihanaa taistelua" Minna

Lisätiedot

Paikallista tietoa, tiedettä ja nykyaikaista matkailumarkkinointia

Paikallista tietoa, tiedettä ja nykyaikaista matkailumarkkinointia Paikallista tietoa, tiedettä ja nykyaikaista matkailumarkkinointia Kesäsiika hanke lyhyesti Rajojen ylittäminen hankkeen valmistelussa ja toteutuksessa Huomioita rajan ylittämisestä Kuntaseminaari, Muonio

Lisätiedot

Tampere Lahdesjärvi-Lakalaiva osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2007

Tampere Lahdesjärvi-Lakalaiva osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2007 1 Tampere Lahdesjärvi-Lakalaiva osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2007 Timo Jussila Kustantaja: Tampereen kaupunki 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Maastokartta... 4

Lisätiedot

Ainulaatuinen kivi Ainutlaatuiselle ihmiselle

Ainulaatuinen kivi Ainutlaatuiselle ihmiselle Ainulaatuinen kivi Ainutlaatuiselle ihmiselle Ikuistettu Oy Muistomerkkikuvasto Surun hetkellä kaipaus saa näkyä Kauniit muistot eivät koskaan kuole, eivätkä milloinkaan jätä yksin. Surun kohdatessa jäämme

Lisätiedot

Haapaveden Yhteiskoulusta 50 vuotta sitten, keväällä 1965 ylioppilaslakin saaneet kokoontuivat Haapaveden lukion vieraina ylioppilasjuhlassa

Haapaveden Yhteiskoulusta 50 vuotta sitten, keväällä 1965 ylioppilaslakin saaneet kokoontuivat Haapaveden lukion vieraina ylioppilasjuhlassa Haapaveden Yhteiskoulusta 50 vuotta sitten, keväällä 1965 ylioppilaslakin saaneet kokoontuivat Haapaveden lukion vieraina ylioppilasjuhlassa 30.5.2015. Riemuylioppilaat 2015 Keväällä 1965 silloisesta Haapaveden

Lisätiedot

https://museosiiri.tampere.fi/objectspecifichtmlreport.do?uri=http://tampere.fi/kyy/12...

https://museosiiri.tampere.fi/objectspecifichtmlreport.do?uri=http://tampere.fi/kyy/12... Sivu 1/7 Rakennetun ympäristön kohde Punainen tukkitie ( kohteella ei ole virallista osoitetta), 2009/0113, 2012/0046 Punaisen tukkitien uomaa Pispalan valtatieltä etelään. Miia Hinnerichsen 18.5.2009

Lisätiedot

KOSKELAN KIRKKO JA KOSKELAN SAIRAALAN KAPPELI (12.6.2007) Päivitetty 23.2.2015

KOSKELAN KIRKKO JA KOSKELAN SAIRAALAN KAPPELI (12.6.2007) Päivitetty 23.2.2015 KOSKELAN KIRKKO JA KOSKELAN SAIRAALAN KAPPELI (12.6.2007) Päivitetty 23.2.2015 Helsingin kaupungin Koskelan sairaala-aluetta alettiin rakentaa vuosina 1912 1914. Opastaulusta näkyy, että siellä on monenlaisia

Lisätiedot

Ilomantsi Mekrijärvi Huohvanala Muinaisjäännösinventointi 2014

Ilomantsi Mekrijärvi Huohvanala Muinaisjäännösinventointi 2014 1 Ilomantsi Mekrijärvi Huohvanala Muinaisjäännösinventointi 2014 Timo Jussila Timo Sepänmaa Tilaaja: Farmi Salliset Ay 2 Sisältö Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Kartat... 5 Kansikuva: suunnitellun maanottoalueen

Lisätiedot

Ikaalinen Vanha kauppala kaavamuutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009

Ikaalinen Vanha kauppala kaavamuutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Ikaalinen Vanha kauppala kaavamuutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: AIRIX Ympäristö 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Maastokartta ja ilmakuva... 4 Kartta 1788...

Lisätiedot

Laukaa Kirkonkylän Kylmäniemen asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009

Laukaa Kirkonkylän Kylmäniemen asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Laukaa Kirkonkylän Kylmäniemen asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: Laukaan kunta 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi... 3

Lisätiedot

Kunnioitetut sotiemme veteraanit ja veteraanisukupolven edustajat. Arvoisat kutsuvieraat, arvoisa nuoriso, hyvät naiset ja miehet.

Kunnioitetut sotiemme veteraanit ja veteraanisukupolven edustajat. Arvoisat kutsuvieraat, arvoisa nuoriso, hyvät naiset ja miehet. Tervehdyssanat lipun naulaustilaisuudessa Askaisten kirkossa 28.5.2016 1 Kunnioitetut sotiemme veteraanit ja veteraanisukupolven edustajat. Arvoisat kutsuvieraat, arvoisa nuoriso, hyvät naiset ja miehet.

Lisätiedot

Mirja Nuutisen. postikorttimallit 2012

Mirja Nuutisen. postikorttimallit 2012 Mirja Nuutisen postikorttimallit 2012 2 3 Arkaaiset Unet sarjan postikortit Arkaaiset Unet on teossarja, jota olen kehittänyt vuodesta 2005 lähtien. Sarjaan kuuluu digitaalisesti työstettyjä kuvakollaaseja,

Lisätiedot

Vuosi Nro Kpl KansiotVarakpl Yht. Sivua Huomioita. Pentti Kemppinen, versio 1 ja 2 Lauri Hirvonen, versio 3. 1947 Kameraseura edustaa Suomea UNICA:ssa

Vuosi Nro Kpl KansiotVarakpl Yht. Sivua Huomioita. Pentti Kemppinen, versio 1 ja 2 Lauri Hirvonen, versio 3. 1947 Kameraseura edustaa Suomea UNICA:ssa Vuosi Nro Kpl KansiotVarakpl Yht. Sivua Huomioita Pentti Kemppinen, versio 1 ja 2 Lauri Hirvonen, versio 3 1947 Kameraseura edustaa Suomea UNICA:ssa 1952 Helsingin Kameraseurassa toimi ns. "kengänauhakerho",

Lisätiedot

KYMENLAAKSON RESERVILÄISPIIRIN TOIMINTASUUNNITELMA 2010

KYMENLAAKSON RESERVILÄISPIIRIN TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Kymenlaakson Reserviläispiiri ry Piirihallitus 25.10.2009 KYMENLAAKSON RESERVILÄISPIIRIN TOIMINTASUUNNITELMA 2010 1. JOHDANTO Kymenlaakson Reserviläispiiri ry:n 53. toimintavuosi noudattaa Reserviläisliitto

Lisätiedot

KANSALLISEN VETERAANIPÄIVÄN VIETTO LAPPEENRANNASSA Veteraanipäivä Lappeenrannassa alkaa lipunnostolla kello 8.00.

KANSALLISEN VETERAANIPÄIVÄN VIETTO LAPPEENRANNASSA Veteraanipäivä Lappeenrannassa alkaa lipunnostolla kello 8.00. 1 (6) Veteraanipäivän vietto Lappeenrannassa 27.4.2017 Ohjelma ja ohjeet osallistujille 18.4.2017 KANSALLISEN VETERAANIPÄIVÄN VIETTO LAPPEENRANNASSA 27.4.2017 Keskusta: Kansallista veteraanipäivää vietetään

Lisätiedot

SUOMEN ESIHISTORIA. Esihistoria

SUOMEN ESIHISTORIA. Esihistoria Suomen esihistoria / Ulla-Riitta Mikkonen 1 SUOMEN ESIHISTORIA Suomen historia jaetaan esihistoriaan ja historiaan. Esihistoria tarkoittaa sitä aikaa, kun Suomessa ei vielä ollut kristinuskoa. Esihistorian

Lisätiedot

Miksi juuri Raudusta tuli taistelutanner 1918? Mikä oli Raudun tapahtumien laajempi merkitys?

Miksi juuri Raudusta tuli taistelutanner 1918? Mikä oli Raudun tapahtumien laajempi merkitys? Miksi juuri Raudusta tuli taistelutanner 1918? Mikä oli Raudun tapahtumien laajempi merkitys? Veikko Vaikkinen Rautuseura 4.4.2018 Raudun taistelua tuskin olisi ollut ilman Raasulin rataa. Rata oli rakennettu

Lisätiedot

Lapinlahti Alapitkän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009

Lapinlahti Alapitkän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Lapinlahti Alapitkän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: Lapinlahden kunta 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi... 3 Kirveen löytöpaikka...

Lisätiedot

JULKAISIJA. Eduskuntatiedotus TAITTo JA KUvITUKSeT. Hanna Lahti / Huomen GDI

JULKAISIJA. Eduskuntatiedotus TAITTo JA KUvITUKSeT. Hanna Lahti / Huomen GDI SUOMEKSI JULKAISIJA Eduskuntatiedotus 2017 TAITTo JA KUvITUKSeT Hanna Lahti / Huomen GDI Hei, mitä täällä tapahtuu? Äiti? Eipäs kun opettaja. Kuka näistä asioista päättää? Ei, vaan kansanedustajat! Mihin

Lisätiedot

Adolf Erik Nordenskiöld

Adolf Erik Nordenskiöld P u n a i n e n r a s t i Adolf Erik Nordenskiöld Adolf Erik Nordenskiöld (1832 1901) vietti lapsuutensa Alikartanossa. Hänen isänsä Nils Gustaf Nordenskiöld oli mineralogi, kivennäistutkija. Adolf Erik

Lisätiedot

Tornionjoen osayleiskaava-aluetta koskevat seuraavat merkinnät (jotka on avattu tarkemmin liitteessä 1):

Tornionjoen osayleiskaava-aluetta koskevat seuraavat merkinnät (jotka on avattu tarkemmin liitteessä 1): Tornionjoen osayleiskaava-aluetta koskevat seuraavat merkinnät (jotka on avattu tarkemmin liitteessä 1): 5 (20) 6 (20) 7 (20) 8 (20) LIITE 1: Maakuntakaavan määräykset Ylitornion läntinen osa kuuluu valtakunnallisesti

Lisätiedot

Tehtäviä Kerroksien kaupunki -verkkonäyttelyyn liittyen: Tehtaan rakennusvuodet ja rakennustoiminta. Tehtäviä alakoulun 5.-6.

Tehtäviä Kerroksien kaupunki -verkkonäyttelyyn liittyen: Tehtaan rakennusvuodet ja rakennustoiminta. Tehtäviä alakoulun 5.-6. Tehtäviä Kerroksien kaupunki -verkkonäyttelyyn liittyen: Tehtaan rakennusvuodet ja rakennustoiminta Tehtäviä alakoulun 5.-6. -luokkalaisille Voima-asema 1. Mitä koneita tai työvälineitä näet kuvassa? 2.

Lisätiedot

KARIJOEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA 2/2017 1/8 KIRJASTO- JA KULTTUURILAUTAKUNTA. Petri Ahola. Pentti Haaranoja Pentti Pihlajaviita Mirja Peräsaari

KARIJOEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA 2/2017 1/8 KIRJASTO- JA KULTTUURILAUTAKUNTA. Petri Ahola. Pentti Haaranoja Pentti Pihlajaviita Mirja Peräsaari KARIJOEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA 2/2017 1/8 KOKOUSAIKA Maanantai 22.05.2017 klo 18:00 KOKOUSPAIKKA Karijoen kirjasto SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana) Petri Ahola,

Lisätiedot

Tapio Nikkari Elisenvaara nykyisin

Tapio Nikkari Elisenvaara nykyisin Tapio Nikkari Elisenvaara nykyisin Vietin elämäni ensimmäisen vuosikymmenen Elisenvaaran asemanseudulla. Ensimmäisessä osassa kerroin Elisenvaaran kylästä ja lapsuuteni maisemista ennen sotia. Toisessa

Lisätiedot

YHTEISMUISTOMERKIT. Akaan hautausmaa. 1. Sankarimuistomerkki ja sankarihautausmaa. Vanha kunta Toijala Sankarimuistomerkki ja sankarihauta-alue

YHTEISMUISTOMERKIT. Akaan hautausmaa. 1. Sankarimuistomerkki ja sankarihautausmaa. Vanha kunta Toijala Sankarimuistomerkki ja sankarihauta-alue Akaan hautausmaa YHTEISMUISTOMERKIT 1. Sankarimuistomerkki ja sankarihautausmaa Kunta Akaa Vanha kunta Toijala Nimi Sankarimuistomerkki ja sankarihauta-alue Paikka Akaan hautausmaa Osoite Sontulantie 17,

Lisätiedot

MESTARIHIIHTO 2014-15 -haastehiihdon tulokset sija Etunimi Sukunimi. Grönstrand

MESTARIHIIHTO 2014-15 -haastehiihdon tulokset sija Etunimi Sukunimi. Grönstrand MESTARIHIIHTO 2014-15 -haastehiihdon tulokset sija Etunimi Sukunimi Kauno Kyhälä Sakari Ukonmaanaho Kari Kuoppamaa Reijo Puurunen Jorma Halonen Petri Pitkänen Ari Grönstrand Risto Ruostetsaari Risto Pekkala

Lisätiedot

Siikajokilaakson hiihtocup 2016, Pulkkilan tulokset

Siikajokilaakson hiihtocup 2016, Pulkkilan tulokset Siikajokilaakson hiihtocup 2016, Pulkkilan tulokset Alla on 27. hiihdetyn Pulkkilan osakilpailun tulokset. Sarja T8 1 km Minja Tuomaala KKV 9,59 Sarja T10 1 km Saija Nordström RaRa 4,59 Sarja P10 1 km

Lisätiedot

Onnin elämän merkkipaaluja...

Onnin elämän merkkipaaluja... Onnin elämän merkkipaaluja... Matti, Abel ja Onni raivasivat koko elämänsä ajan kiviä. Routa nosti joka talvi uusia kiviä maan uumenista. Entisten peltojen reunat ovat edelleen täynnä kivikasoja. Leipä

Lisätiedot

Turun komppanian jalanjäljiltä Jääkäriseminaariin

Turun komppanian jalanjäljiltä Jääkäriseminaariin Turun komppanian jalanjäljiltä Jääkäriseminaariin Vapaussodan Varsinais-Suomen Perinneyhdistys järjesti 20.-21.4. matkan vapaussodan 1918 eräille Satakunnan rintaman taistelupaikoille, joista matka jatkui

Lisätiedot

ARKEOLOGIAA JA JOULUN TUNNELMAA

ARKEOLOGIAA JA JOULUN TUNNELMAA KOULUTIEDOTE SYKSY 2019 ARKEOLOGIAA JA JOULUN TUNNELMAA HISTORIAA KIVIKIRVEISTÄ IKEAAN ARKEOLOGIAA JA HAUTAUSTAPOJA TEHDÄÄN YHDESSÄ JOULUA! Tornionlaakson maakuntamuseo tarjoaa oivaltavan matkan oman historian

Lisätiedot