Lukiokohtainen opas ylioppilaskirjoituksiin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lukiokohtainen opas ylioppilaskirjoituksiin"

Transkriptio

1 Lukiokohtainen opas ylioppilaskirjoituksiin

2 SISÄLTÖ Pääset tälle sivulle takaisin jokaisen sivun oikean alareunan Sisällysluettelo -linkin kautta. Suomi Suomi toisena kielenä (S2) Englanti A Ruotsi A / B1 Saksa A / C Ranska A / C Venäjä A /C Espanja C Matematiikka, pitkä Matematiikka, lyhyt Biologia Maantiede Fysiikka Kemia Filosofia Psykologia Historia Yhteiskuntaoppi Uskonto, ev. lut Elämänkatsomustieto Terveystieto

3 YLEISIÄ OHJEITA Tämä opas auttaa opiskelijaa suunnittelemaan ylioppilaskirjoituksia Espoonlahden lukiossa, mm. ohjaamalla kirjoitettavien aineiden kurssivalintoja suhteessa kirjoitusajankohtaan. Aineopettajat ovat laatineet oman aineensa ohjeet. Jos opiskelijalla on lisäkysymyksiä tietyn aineen ylioppilaskirjoitusten suhteen, kannattaa kääntyä kyseisen aineen opettajan puoleen. Opinto-ohjaajat auttavat opiskelijaa ylioppilaskirjoitusten kokonaissuunnittelussa, esim. kirjoitusten hajauttamissuunnitelman tekemisessä. Rehtori vastaa ylioppilastutkinnon erityisjärjestelyistä ja häntä avustaa tässä erityisopettaja. Kanslia vastaanottaa ylioppilastutkintoilmoittautumiset. Kaikki tiedot ylioppilastutkinnosta (koepäivät, pisterajat, määräykset..) löydät suoraan ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta, tai soittamalla puhelinnumeroon (09)

4 SUOMI Suomen opettajien ohjeet tulevat tähän.

5 SUOMI TOISENA KIELENÄ (S2) Suomi toisena kielenä (S2) opettajien ohjeet tulevat tähän.

6 A-ENGLANTI Yo-kirjoitukset perustuu pakollisiin kursseihin EA1-6 ja valtakunnallisiin syventäviin kursseihin EA7 ja EA8. Kurssit suoritetaan järjestyksessä, opittava aines vaikeutuu, eli toisen vuoden kurssit ovat selvästi vaativampia kuin ensimmäisen vuoden kurssit. Kursseja ei suositella suoritettavan itsenäisesti. Valtakunnallisista kursseista EA7 tulee sanastoa, jota muilla kursseilla ei käsitellä ja lähes joka tutkintokerta yo-kokeessa on ollut jotain kurssiin liittyvää. Kurssi on myös ensimmäinen, jolla tehdään kokonainen kirjallinen yo-vihko. Jos käy vaan pakolliset kurssit ei saa käsitystä siitä, mitä englannin yo-koe pitää sisällään. Kurssi EA8 on suullinen kurssi ja se kannattaa myös ehdottomasti suorittaa. Suullisella kurssilla tulee paljon hyvää sanastoa, jota muilla kursseilla ei tule ja yokokeeseen on hyötyä, että on käynyt kyseisen kurssin. Yo-kokeessa testataan myös suullista kielitaitoa vaikkakin kirjallisesti. Lisäbonuksena tulee erillinen todistus suullisesta kielitaidosta. Abikurssilla, EA14, keskitytään kertaamaan ja harjoittelemaan yo-kokeeseen. Tämä kurssi kaikkien kannattaa suorittaa. Kurssilla tehdään runsaasti vanhoja yo-kokeita ja yo-kokeen tyyppisiä tehtäviä. EA9 on koulukohtainen kurssi (ns. vanha 8 kurssi) ja tällä kurssilla keskitytään ajankohtaisiin ja yhteiskunnallisiin asioihin, ja harjoitellaan yo-kokeeseen. EA11 on kuuntelukurssi lisäharjoitusta kaipaaville. Kurssit EA9 ja EA11 voi suorittaa toisena tai kolmantena vuonna. Englanti kannattaa kirjoittaa kolmannen keväällä, kolmannen syksyllä kannattaa kirjoittaa vaan niiden oppilaiden, jotka ovat hyviä englannissa. Jos opiskelija ei pääse läpi EA1 kurssista, kannattaa kurssi suorittaa uudelleen. Kurssilla käydään läpi aikamuodot ja jos niitä ei osaa niin ei voi osata myöhempien kurssien lauseenvastikkeita jne.

7 RUOTSI (BA / BB) A-ruotsi (BA) - opiskele kaikki tarjolla olevat kurssit - kirjoituksia varten tärkeimmät ovat 7,8 ja 9 - edellä mainitut kurssit ovat tarjolla kerran vuodessa jaksoissa 1, 2 ja 3 - A-ruotsi kirjoitetaan kolmannen vuoden keväällä B-ruotsi (BB) - opiskele kaikki tarjolla olevat kurssit - kirjoituksia varten tärkeimmät ovat 6, 7 ja 8 - B-ruotsi kirjoitetaan kolmannen vuoden keväällä

8 SAKSA (SA, SC/SD=SC) A-saksa Kurssit suoritetaan järjestyksessä, koska opittava aines rakentuu edellisten kurssien opinnoille. Kurssien itsenäinen suorittaminen on mahdollista vain poikkeustapauksessa, jolloin oltava edellytykset suoriutua itsenäisestä työskentelystä, esim. koulun ulkopuolella hankittua kielitaitoa. A-kielen suullista kurssia 8 ei voi suorittaa itsenäisesti. Yo-tutkinto pohjautuu valtakunnallisiin kursseihin SA1-SA8. Koulukohtainen kurssi SA9 keskittyy erityisesti yo-tutkintoon valmentautumiseen. Kurssilla harjoitellaan intensiivisesti kaikkia yo-kokeen eri osa-alueita ja vastaustekniikkaa. Analysoidaan kirjoitelmia ja tyyliä, sekä harjoitellaan erityisesti suomenkielisille ongelmia tuottavia asioita. Kurssi SA13 valmentaa DSD II-kielidiplomitutkintoon (Saksan korkeakoulujen vaatima kielitutkinto saksan kielellä opiskeltaessa). Kurssin menestyksellinen suorittaminen vaatii hyvää saksan taitoa. A-saksaa opiskelevat kirjoittavat kielen keväällä, A-englanti heidän kannattaa kirjoittaa jo kolmannen vuoden syksyllä ja huolehtia siitä, että saavat englannin kurssit siihen mennessä suoritetuiksi. Lyhyt saksa, C- ja D-kieli Kurssit suoritetaan järjestyksessä, koska opittava aines rakentuu edellisten kurssien opinnoille. Kurssien itsenäinen suorittaminen on mahdollista vain perustellusta syystä erityistapauksissa. Lyhyen kielen yo-tutkinto pohjautuu valtakunnallisiin kursseihin SD1-SD8. Koulukohtainen kurssi SC9 / SD9 keskittyy erityisesti yo-tutkintoon valmentautumiseen. Kurssilla harjoitellaan intensiivisesti kaikkia yo-kokeen eri osa-alueita ja vastaustekniikkaa. Perehdytään erityisesti lyhyiden kirjoitelmien laatimiseen ja niissä käytettävään idiomaattiseen ilmaisuun. Kaikkien kurssien aikana on kannattavaa laajentaa itse aktiivisesti sanavarastoaan lukemalla mahdollisimman usein saksankielistä tekstiä esim. lehdistä, kirjoista, netistä, muropaketin kyljestä yms. Lyhyt kieli kannattaa ehdottomasti kirjoittaa, siitä on VAIN hyötyä jatko-opinnoissa, työelämässä ja vapaa-ajalla.

9 RANSKA(FA, FC/FD=FC) A-ranska Kurssit suoritetaan järjestyksessä, koska opittava aines rakentuu edellisten kurssien opinnoille. Kurssien itsenäinen suorittaminen on mahdollista vain poikkeustapauksessa, jolloin on oltava edellytykset suoriutua itsenäisestä työskentelystä, esim. koulun ulkopuolella hankittua kielitaitoa. A-kielen suullista kurssia 8 ei voi suorittaa itsenäisesti. Yo-tutkinto pohjautuu valtakunnallisiin kursseihin FA1-FA8. Koulukohtainen kurssi FA9 keskittyy erityisesti yo-tutkintoon valmentautumiseen. Kurssilla harjoitellaan intensiivisesti kaikkia yo-kokeen eri osa-alueita, erityisesti kuullunymmärtämistä, rakenteita ja kirjoitelmia. Paneudutaan myös vastaustekniikkaan. Analysoidaan kirjoitelmia ja harjoitellaan idiomaattista ilmaisua sekä erityisesti suomenkielisille ongelmia tuottavia asioita. A-ranskaa opiskelevat kirjoittavat kielen kolmannen vuoden keväällä, A-englanti heidän kannattaa kirjoittaa jo edellisenä syksynä ja huolehtia siitä, että saavat englannin kurssit siihen mennessä suoritetuiksi. Lyhyt ranska, C- ja D-kieli Kurssit suoritetaan järjestyksessä, koska opittava aines rakentuu edellisten kurssien opinnoille. Kurssien itsenäinen suorittaminen on mahdollista vain perustellusta syystä erityistapauksissa. Lyhyen kielen yo-tutkinto pohjautuu valtakunnallisiin kursseihin FD1-FD8. Koulukohtainen kurssi FC9 / FD9 keskittyy erityisesti yo-tutkintoon valmentautumiseen. Kurssilla harjoitellaan intensiivisesti kaikkia yo-kokeen eri osa-alueita, erityisesti kuullunymmärtämistä, rakenteita ja kirjoitelmia. Paneudutaan myös vastaustekniikkaan. Perehdytään erityisesti lyhyiden kirjoitelmien laatimiseen ja niissä käytettävään idiomaattiseen ilmaisuun ja viestinnällisyyteen. Kaikkien kurssien aikana on kannattavaa laajentaa itse aktiivisesti sanavarastoaan lukemalla mahdollisimman usein ranskankielistä tekstiä esim. lehdistä, kirjoista, netistä, muropaketin kyljestä yms. Lyhyt kieli kannattaa ehdottomasti kirjoittaa, siitä on VAIN hyötyä jatko-opinnoissa, työelämässä ja vapaa-ajalla.

10 VENÄJÄ(VA, VC/VD=VC) Venäjän opettajien ohjeet tulevat tähän.

11 ESPANJA(PD=PC) Espanjan opettajien ohjeet tulevat tähän.

12 PITKÄ MATEMATIIKKA (MA) Suoritusjärjestys ja vaikeustaso: Pakolliset kurssit Suoritetaan järjestyksessä (Kurssin MA06 voi suorittaa myös myöhemmin) Syventävät kurssit MA11 Voidaan suorittaa milloin tahansa (Kurssi on helpoin syventävistä kursseista) MA12 Voidaan suorittaa Derivaatta -kurssin (MA07) jälkeen. MA13 Voidaan suorittaa yhtä aikaa integraalilaskenta kurssin (MA10) kanssa tai sen jälkeen. (Kurssi on vaikein pitkän matematiikan kurssi) MA14 Suoritetaan viimeisenä kurssina MA15 Suoritetaan ennen ylioppilaskirjoituksia Abikurssit MA14 Kertauskurssi. Lähes välttämätön kirjoittajille. Laaja kokonaisuus hallittava kirjoituksissa. Ei onnistu ilman pitkäjänteistä kertaamista. MA15 Ylioppilastehtäväkurssi. Suositeltava kirjoittajille. Harjoitellaan ylioppilastehtäviä. Pitkä matematiikka kirjoitetaan keväällä. Poikkeus: neljännen vuoden opiskelijoilla saattaa olla mahdollisuus kirjoittaa syksyllä.. Tärkeimmät opiskelutaidot: Pitkäjänteinen työskentely Näkyvät heti osaamisessa / arvosanassa. Kursseilla tehtävä minimimäärä (tällä hetkellä ) tehtäviä.

13 LYHYT MATEMATIIKKA (NB) Lyhyen matematiikan voi kirjoittaa aikaisintaan kolmannen opiskeluvuoden syksyllä tai keväällä. Suositeltavaa on suorittaa lyhyt matematiikka kolmannen vuoden keväällä, koska tällöin voi kolmannessa jaksossa osallistua syventäviin kursseihin NB09 (Kertauskurssi) ja NB10 (Ylioppilastehtävät) juuri ennen kirjoituksia. Ennen kirjoituksia on myös suositeltavaa suorittaa syventävät kurssit NB07 (Talousmatematiikka) sekä NB08 (Matemaattisia malleja 3). NB07 on tarkoitettu opiskelijoille, jotka tarvitsevat jatko-opinnoissaan enemmän talousmatemaattisia taitoja. NB08 on tarkoitettu opiskelijoilla, jotka tarvitsevat jatko-opinnoissaan enemmän matemaattisia taitoja. Kirjoituksissa on 15 tehtävää joista tehdään 10 tehtävää. Pakollisista kursseista tulee vähintään 10 tehtävää ja syventävistä kursseista ainakin kaksi tehtävää. Lähes ehdoton edellytys saada hyväksyttävä suoritus lyhyessä matematiikassa on suorittaa pakollisten kurssien lisäksi syventävät kurssit NB09 ja NB10. Samoin lähes ehdoton edellytys hyviin arvosanoihin on suorittaa pakollisten kurssien lisäksi syventävät kurssit NB07, NB08, NB09 ja NB10. Syventävän kurssin valitseminen lisää valinnanvapautta kirjoituksissa (eli niistä tulee tehtäviä, joita on miltei mahdoton tehdä, ellei ole suorittanut kyseistä kurssia). Pakollista syventävien kurssien valitseminen ei kuitenkaan ole, sillä pelkästään pakollisten kurssien tehtävilläkin on ainakin teoriassa mahdollista päästä erinomaiseen suoritukseen. Matematiikkaa on useilla aloilla pääsykoetehtävinä ja/tai siitä saa lähtöpisteitä, koska matematiikkaa käytetään käsitteellisen ajattelun mittana hakijoiden arvioinnissa. Pitkäjänteinen opiskelu kehittää matemaattisia taitoja ja näkyy heti osaamisessa/arvosanassa. Tämän varmistamiseksi jokaisella matematiikan kurssilla on suoritettava osa kurssin kotitehtävistä, jotta kurssi on hyväksytysti suoritettu.

14 BIOLOGIA Käy kaikki koulun tarjoamat kurssit. Biologiassa on paljon "nippelitietoa" ja senkin osaaminen on helpompaa, kun yrität ymmärtää asiat. Pieni ulkolukukin on joskus välttämätöntä! Ainekohtaiset integroivat kysymykset liittyvät usein maantieteeseen, terveystietoon, kemiaan tai fysiikkaan. Aine voidaan kirjoittaa jo kolmannen lukuvuoden syksyllä. Jos aikoo kirjoittaa kokeen syksyllä, on syytä huomioida seuraavat seikat: 1. Käy kaikki valtakunnalliset pakolliset ja syventävät biologian kurssit. 2. Bioteknologiakurssi on ensimmäisessä jaksossa, joten et ehdi käymään sitä kokonaan ennen kirjoituksia. Kurssia on hyvä opiskella jo kesällä. 3. Kertauskurssi on vain kolmannessa jaksossa, joten et ehdi käydä sitä. 4. Lukeminen on hankalaa syksyn aikana opetuksen ollessa käynnissä, joten on syytä alkaa lukeminen jo kesällä. Lukuohjeita kannattaa kysyä kevätlukukauden lopulla opettajalta.

15 MAANTIEDE Käy kaikki koulun tarjoamat maantieteen kurssit. Keskeistä on peruskäsitteistön hallinta, kuvien, karttojen ja diagrammien tulkitsemis- ja laatimistaito sekä paikkatietojärjestelmien perusteiden hallinta. Ainekohtaiset integroivat kysymykset liittyvät usein biologiaan, yhteiskuntaoppiin tai historiaan. Aine voidaan kirjoittaa jo kolmannen vuoden syksyllä. Jos aikoo kirjoittaa kokeen syksyllä, on syytä huomiooda seuraavat seikat: 1. Käy kaikki pakolliset ja syventävät kurssit jo kahden ensimmäisen murssin aikana. 2. Kertauskurssi on vasta kolmannessa jaksossa, joten mahdollisuuksien mukaan suorita se jo toisen vuoden aikana. 3. Lukeminen on hankalaa syksyn aikana opetuksen ollessa käynnissä, joten on syytä alkaa lukeminen jo kesällä. Lukuohjeita kannattaa kysyä kevätlukukauden lopulla opettajalta.

16 FYSIIKKA Fysiikka kannattaa kirjoittaa kolmannen vuoden keväällä. Pakollisen FY01 -kurssin lisäksi yo-kirjoituksia ajatellen kannattaa valita kaikki tarjolla olevat kurssit: Valtakunnallisia syventäviä ovat kurssit FY02, FY03,, FY08. Kertauskurssi FY09 on koulukohtainen syventävä kurssi ja se kannattaa myös valita.

17 KEMIA Kemian ainereaalin vastaamista varten on opiskeltava kemian valtakunnalliset kurssit KE1, KE2, KE3, KE4, KE5 ja koulukohtainen syventävä kurssi KE6 (Kertauskurssi). Tehtävät ylioppilaskirjoituksissa pohjautuvat kurssien KE1 - KE5 keskeisiin asioihin. Kemian niin kuin muidenkin reaaliaineiden yo-tehtävissä on aina oltava muutama oppiainerajat ylittävä tehtävä. Useimmiten kemian tehtävissä nämä liittyvät fysiikkaan ja biologiaan. Kemian tehtäväsarjassa on mukana myös kaksi jokeritehtävää, joiden maksimipisteet ovat 9 kuuden sijasta. Jokeritehtävät ovat haastavampia tehtäviä ja näiden vastaamisessa on etua hyvästä kemiallisesta yleissivistyksestä ja harrastuneisuudesta. Kemia kirjoitetaan 3. opiskeluvuoden keväällä. Kemian pakollinen kurssi KE1 suoritetaan ensimmäisenä lukuvuonna. Toisena lukuvuonna suoritetaan syventävät kurssit KE2 ja KE3. Kolmannen lukuvuoden ensimmäisessä jaksossa suoritetaan KE4, toisessa KE5, kolmannessa KE6 ja kirjoituksethan ovat sitten jo neljännessä jaksossa. Muita suoritusvaihtoehtoja ei juuri ole lukujärjestysteknisistä syistä johtuen.

18 FILOSOFIA Filosofian opettajien ohjeet tulevat tähän.

19 PSYKOLOGIA Psykologian opettajien ohjeet tulevat tähän.

20 HISTORIA 1. Lue kaikki historian valtakunnalliset kurssit ja suorita mahdollisimman monta historian syventää ja koulukohtaista kurssia. 2. Suorita kurssit 1 ja 2 samana vuonna ja kurssit 3 ja 4 samana vuonna, koska ne tukevat toisiaan 3. Pidä itsesi ajan tasalla seuraamalla säännöllisesti uutisia, ajankohtaisohjelmia ja maailmanpolitiikkaa yleensä käsitteleviä tietolähteitä. Lue historia-aiheisia romaaneja ja elämänkertoja sekä katso historiallisia filmejä ja televisiosarjoja. 4. Ole kriittinen ja peilaa näkemääsi ja lukemaasi historiallisiin faktoihin. Harjoittele historian kysymystyyppejä 5. Selvitä eri osapuolten kannat asioihin ja ole analyyttinen 6. Historian voi hyvin kirjoittaa myös 3 opiskeluvuoden syksyllä.

21 YHTEISKUNTAOPPI 1. Suorita kaikki yhteiskuntaopin kurssit. Järjestyksellä ei ole suurta väliä. Kuitenkin taloustiedon kurssi (yh2) kannattaa suorittaa 3.vuoden syksyllä. 2. Seuraa säännöllisesti päivänpolitiikkaa eri lähteistä. Erinomaiset arvosanat vaativat yhteiskunnallista näkemystä 3. Opettele käsitteet, harjoittele vastaamista, ole kriittinen. Vastaaminen yhteiskuntaopin tehtäviin poikkeaa esim. vastaamisesta historian kysymyksiin 4. Yhteiskuntaoppi kannattaa kirjoittaa 3 vuoden keväällä.

22 USKONTO (UE) Uskonnon opettajien ohjeet tulevat tähän.

23 ELÄMÄNKATSOMUSTIETO Elämänkatsomustiedon opettajien ohjeet tulevat tähän.

24 TERVEYSTIETO suoritusjärjestys ja vaikeustaso - TE1 tehdään ensimmäisenä ja TE4 viimeisenä - TE2 ja TE3 vapaassa järjestyksessä - TE3 työläin ja myös haastavin (mm. paljon käsitteitä) abi kurssi, TE4 - suuri hyöty JOS itse jaksaa nähdä vaivaa ja tehdä töitä (pelkkä tunneilla istuminen ei juuri auta, vaikka ehkä parempi kuin ei mitään) - sisältöjen kertaamisen lisäksi suuri paino vastaustekniikassa ja yokysymystyypeissä - vasta kertauskurssilla tulee esiin kunnolla TE oppiaineen eri tieteenalojen yhdistäminen ja hyvissä vastauksissa vaadittava eri näkökulmien huomiointi

Äidinkieli ja kirjallisuus

Äidinkieli ja kirjallisuus 1 Sisältö Äidinkieli ja kirjallisuus... 2 Vieraat kielet... 3 Englanti... 3 Espanja... 3 Ranska... 3 A-ruotsi... 4 B-ruotsi... 4 Saksa (A-kieli ja B3-kieli)... 4 Matematiikka... 6 Lyhyt matematiikka...

Lisätiedot

Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2014-2015

Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2014-2015 1 Kerttulin lukion kurssien valintaopas 2014-2015 Kurssien suoritusaikasuositus: A (äidinkieli) 3 vuoden syksy 1,2,3 4,5,6,7,8*,9* 8*,9* 3 vuoden kevät 1,2,3 4,5,6,7 6,7,8,9 4 vuoden syksy 1,2,3 4,5,6,7

Lisätiedot

Ainekohtaisia ohjeita Päivitetty 07.11.2011

Ainekohtaisia ohjeita Päivitetty 07.11.2011 Ainekohtaisia ohjeita Päivitetty 07.11.2011 ATK - Kurssi 1: Perehdytään tietokoneen peruskäyttöön: tekstinkäsittely, Internet, sähköposti, taulukkolaskenta. Sopii kaikille jotka tarvitsevat opastusta näissä

Lisätiedot

Helsingin kuvataidelukio. KURSSIESITE lukuvuodelle 2014-2015

Helsingin kuvataidelukio. KURSSIESITE lukuvuodelle 2014-2015 Helsingin kuvataidelukio KURSSIESITE lukuvuodelle 2014-2015 KURSSIESITE 7.1.2014, SISÄLLYS SIVU VALINTAKORTTI (paperiversiossa) ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS (ÄI, Wilmassa AI)... 1 KIELET A-KIELET (pitkä

Lisätiedot

Koulusihteerit: Jaana Paavilainen ja Katriina Kauhaniemi puhelin 02 2629 629 ; jaana.paavilainen(at)turku.fi ; katriina.kauhaniemi(at)turku.

Koulusihteerit: Jaana Paavilainen ja Katriina Kauhaniemi puhelin 02 2629 629 ; jaana.paavilainen(at)turku.fi ; katriina.kauhaniemi(at)turku. Hakijan opas 2014 Turun klassillinen lukio Eskelinkatu 4 20100 Turku Rehtori Kai Heino puhelin 050 4323 612 ; kai.heino(at)turku.fi Apulaisrehtori Kari Rajala puhelin 040 7242 198 ; kari.rajala(at)turku.fi

Lisätiedot

KYL lukuvuosiopas 2014-2015 Koulun toiminta Kurssitarjonta Työaika ja järjestelyt

KYL lukuvuosiopas 2014-2015 Koulun toiminta Kurssitarjonta Työaika ja järjestelyt Kouvolan yhteiskoulun lukio Kymen Lukko Kauppalankatu 17 (Salpausselänkatu 26) 45100 Kouvola 02061 58506 (rehtori) 02061 58519 (opinto-ohjaaja) 02061 55334 (kanslia) www.edukouvola.fi/lukiokoulutus KYL

Lisätiedot

HELSINGIN LUONNONTIEDELUKIO KURSSIT

HELSINGIN LUONNONTIEDELUKIO KURSSIT HELSINGIN LUONNONTIEDELUKIO KURSSIT Helsingin luonnontiedelukio Mäkelänkatu 84, 00610 HELSINKI PL 3803, 00099 Helsingin kaupunki www.heltiedelu.edu.hel.i rehtori 09 31082062 koulusihteeri 09 31080458 faksi

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN. Opinto-opas 2007-2009LUKIO

JÄRVENPÄÄN. Opinto-opas 2007-2009LUKIO JÄRVENPÄÄN Opinto-opas 2007-2009LUKIO JÄRVENPÄÄN L U K I O N TOIMINTA-AJATUS: Yksilö vastuu - yhteisö Opas on tarkoitettu kaikille lukuvuosina 2007 2009 Järvenpään lukiossa opiskeleville. Opas on laadittu

Lisätiedot

Kaitaan lukion käytänteet... 14. Wilma lukio opintojen suunnittelussa ja seuraamisessa... 14 Oppikirjat ja välineet... 15

Kaitaan lukion käytänteet... 14. Wilma lukio opintojen suunnittelussa ja seuraamisessa... 14 Oppikirjat ja välineet... 15 SISÄLLYSLUETTELO Kaitaan lukion käytänteet... 14 Wilma lukio opintojen suunnittelussa ja seuraamisessa... 14 Oppikirjat ja välineet... 15 Koeviikko, pohjatunnit ja palautepäivä... 15 Lisäaika koeviikon

Lisätiedot

Mikkelin lukio Kurssiopas 2014

Mikkelin lukio Kurssiopas 2014 Kurssiopas 2014 n yhteystiedot Päämajankuja 4 50100 Mikkeli Suorat puhelinnumerot Sähköposti Rehtori Jari Tuomenpuro 044 794 2775 jari.tuomenpuro@mikkeli.fi Apulaisrehtori Pirjo Marjukka Hänninen 044 794

Lisätiedot

Valkeakosken Tietotien lukio. Kurssivalintaopas lv. 2010-11

Valkeakosken Tietotien lukio. Kurssivalintaopas lv. 2010-11 Valkeakosken Tietotien lukio Kurssivalintaopas lv. 2010-11 Valkeakosken TIETOTIEN LUKIO Tietotie 3 37630 VALKEAKOSKI Kanslia avoinna klo 8.00-15.30 puh. 040 335 6251 fax (03) 5691 8103 (koulutoimisto)

Lisätiedot

LUKUVUOSI- TIEDOTE 2015 2016

LUKUVUOSI- TIEDOTE 2015 2016 LUKUVUOSI- TIEDOTE 2015 2016 1 Koulun rehtori Vararehtori Opinto-ohjaaja Koulusihteeri Anne-Maj Eskelinen etunimi.sukunimi@pori.fi 044 701 5342 Riitta Ylitalo etunimi.sukunimi@edupori.fi 044 701 8864 Maarit

Lisätiedot

1 LUKIO-OPISKELUN KESKEISIÄ KÄSITTEITÄ JA ASIOITA... 2

1 LUKIO-OPISKELUN KESKEISIÄ KÄSITTEITÄ JA ASIOITA... 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 LUKIO-OPISKELUN KESKEISIÄ KÄSITTEITÄ JA ASIOITA... 2 2 SUORITUSOHJEITA... 5 2.1 LUKION OPPIMÄÄRÄ JA TUNTIJAKO... 5 2.2 OPINTO-OHJELMAN LAATIMINEN JA TOTEUTUMISEN SEURANTA... 6 2.3 OPINTO-OHJELMAN

Lisätiedot

Opinto-opas 2014-15 KEMINMAAN LUKIO

Opinto-opas 2014-15 KEMINMAAN LUKIO Opinto-opas 2014-15 KEMINMAAN LUKIO 1 SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ... 3 1.1. Hyvä opiskelija... 3 1.2. Yleistä Keminmaan lukiosta... 3 2. LUKIO-OPINNOT... 4 2.1. Millainen on luokaton lukio?... 4 2.2. Mitä tarkoittaa

Lisätiedot

Aikataulu ylioppilaskirjoituksille 3. Tärkeä tietää 5. YO-tutkinnon rakenne 5. YO-tutkinnon suorittaminen 5. YO-kirjoitusten aloittaminen 7

Aikataulu ylioppilaskirjoituksille 3. Tärkeä tietää 5. YO-tutkinnon rakenne 5. YO-tutkinnon suorittaminen 5. YO-kirjoitusten aloittaminen 7 1 ABIOPPAAN SISÄLLYS Aikataulu ylioppilaskirjoituksille 3 Tärkeä tietää 5 YO-tutkinnon rakenne 5 YO-tutkinnon suorittaminen 5 YO-kirjoitusten aloittaminen 7 Arvostelu ja tulokset 9 Kokeen uusiminen ja

Lisätiedot

ESPOON AIKUISLUKIO OPINTO-OPAS

ESPOON AIKUISLUKIO OPINTO-OPAS ESPOON AIKUISLUKIO OPINTO-OPAS 2015-2016 ESPOON AIKUISLUKIO aamulla, päivällä, illalla, etänä, verkossa Rehtori Matti Kauppila 050 548 0465 matti.kauppila@omnia.fi Apulaisrehtori Kari Pekkarinen 046 8771264

Lisätiedot

KAARINAN AIKUISLUKIO OPASTE 2012-2013. Aikuisten lukio-opetusta vuodesta 1997

KAARINAN AIKUISLUKIO OPASTE 2012-2013. Aikuisten lukio-opetusta vuodesta 1997 Aikuisten lukio-opetusta vuodesta 1997 KAARINAN AIKUISLUKIO OPASTE 2012-2013 KAARINAN AIKUISLUKIO, VOIVALANTIE 7 9, 20780 KAARINA PUHELIN kanslia: (02) 588 4341, rehtori: 588 4340, opinto-ohjaaja: 588

Lisätiedot

OPINTO-OPAS lukio-opinnot lukuvuonna 2014 2015 aloittaneille

OPINTO-OPAS lukio-opinnot lukuvuonna 2014 2015 aloittaneille OPINTO-OPAS lukio-opinnot lukuvuonna 2014 2015 aloittaneille Annankatu 5, 28100 PORI rehtori 044 701 5342, opinto-ohjaaja 044 701 9243, kanslia 02 621 5330 email: aikuislukio@edupori.fi kotisivu: www.pori.fi/porinaikuislukio

Lisätiedot

Keräyksen kokonaistuotto oli 113 320,85 euroa.

Keräyksen kokonaistuotto oli 113 320,85 euroa. Lohjan Yhteislyseon lukio juhlisti 100-vuotista toimintaansa juhlakeräyksellä. Sen tuotto käytettiin ekokoulun rakentamiseksi Haitin maanjäristysalueella sijaitsevaan Myrdud-nimiseen kylään. Keräyksen

Lisätiedot

Nimi: Osoite: Puhelinnumero: Sähköpostiosoite:

Nimi: Osoite: Puhelinnumero: Sähköpostiosoite: Nimi: Osoite: Puhelinnumero: Sähköpostiosoite: Juvan lukio on viestintää ja tutkimusta painottava yleislukio. Se tarjoaa opiskelijoilleen laadukkaan ja kodikkaan oppimisympäristön, vahvat jatko-opintovalmiudet

Lisätiedot

Pudasjärven lukion opinto-opas 2015-2016

Pudasjärven lukion opinto-opas 2015-2016 Pudasjärven lukion opinto-opas 2015-2016 LUKION OSOITE JA PUHELINNUMEROT... 3 KOULUTYÖN YLEINEN JÄRJESTELY... 4 OPPIAINEET JA TUNTIJAKO... 5 Kurssitarjotin... 5 Wilma (https://wilma.pudasjarvi.fi)... 6

Lisätiedot

OPINTO-OPAS. opintonsa lukuvuonna. aloittaneille

OPINTO-OPAS. opintonsa lukuvuonna. aloittaneille OPINTO-OPAS opintonsa lukuvuonna 2013 2014 aloittaneille Koulun osoite Annankatu 5 28100 PORI Rehtori 044 701 5342 Vararehtori 044 701 8864 Opinto-ohjaaja 044 701 9243 Koulusihteeri (02) 621 5330 044 701

Lisätiedot

Mäntsälän lukion esitevihko 2010-2011. Sisällysluettelo

Mäntsälän lukion esitevihko 2010-2011. Sisällysluettelo Sisällysluettelo Mäntsälän lukio monien mahdollisuuksien lukio 3 Ilmaisua ja viestintää 5 Vieraiden kielten ja kulttuurien tuntemusta 5 Matemaattis-luonnontieteellistä osaamista 6 Yleissivistystä humanististen

Lisätiedot

Yo-kokelaan muistilista Lukion päättötodistus Tutkintoasetus Käytännön ohjeita abeille Jatko-opinnot

Yo-kokelaan muistilista Lukion päättötodistus Tutkintoasetus Käytännön ohjeita abeille Jatko-opinnot 1 Hakalahdenkatu 8, 84100 Ylivieska 044 4294 366, ylivieskanlukio.wordpress.com Yo-kokelaan muistilista Lukion päättötodistus Tutkintoasetus Käytännön ohjeita abeille Jatko-opinnot 2 YLIOPPILASKOKELAAN

Lisätiedot

Lukioon valmistava koulutus

Lukioon valmistava koulutus Lukioon valmistava koulutus (LUVA) OPISKELIJAN OPAS Kuusitie 3 67200 Kokkola Tämän oppaan omistaa: Oppaan työryhmä: Nina Aro, Eeva-Liisa Kiiskilä, Eija Varis (Kiviniityn lukio ja koulu) Kuvitus: Athena

Lisätiedot

Apollon Yhteiskoulun. lukion kurssiesite 2015-2016. www.apollonyhteiskoulu.fi

Apollon Yhteiskoulun. lukion kurssiesite 2015-2016. www.apollonyhteiskoulu.fi Apollon Yhteiskoulun lukion kurssiesite 2015-2016 www.apollonyhteiskoulu.fi APOLLON YHTEISKOULUN KURSSIESITE 2015-2016 (päiv. 10.3.2015) 1. YLEISTIETOA KURSSEISTA... 2 1.1. Jaksot ja koeviikko... 2 1.2.

Lisätiedot

Apollon Yhteiskoulun lukion kurssiesite 2014-2015

Apollon Yhteiskoulun lukion kurssiesite 2014-2015 Apollon Yhteiskoulun lukion kurssiesite 2014-2015 www.apollonyhteiskoulu.fi APOLLON YHTEISKOULUN KURSSIESITE 2014-2015 1. KOULUN YLEISIÄ OPISKELUJÄRJESTELYJÄ... 2 1.1. Opiskelujärjestelyt... 2 1.2. Opintojen

Lisätiedot

AVAIN. Kempeleen lukion kurssiopas 2015

AVAIN. Kempeleen lukion kurssiopas 2015 AVAIN Kempeleen lukion kurssiopas 2015 KEMPELEEN LUKIO PUHELIN koulusihteeri 050 316 9593 rehtori 050 568 1915 apulaisrehtori 050 316 9592 opinto-ohjaaja 050 463 6610 opettajat 050 316 9594, 050 316 9595

Lisätiedot

HELSINGIN KIELILUKION OPINTO-OPAS

HELSINGIN KIELILUKION OPINTO-OPAS 1 HELSINGIN KIELILUKION OPINTO-OPAS... 3 Kotona maailmalla... 3 Helsingin kielilukion toiminta-ajatus... 3 Yhteystiedot... 3 LUKUVUODEN 2015 2016 AIKATAULUJA JA TAPAHTUMIA... 4 Huoltajille... 5 Jakson

Lisätiedot

ABI-INFO I - syksy 2014: Töölön yhteiskoulun aikuislukio 1855

ABI-INFO I - syksy 2014: Töölön yhteiskoulun aikuislukio 1855 ABI-INFO I - syksy 2014: Töölön yhteiskoulun aikuislukio 1855 HUOMAATHAN, että kokelas on itse vastuussa, että on selvillä ylioppilastutkintoon liittyvistä määräyksistä, ylioppilastutkintokokeiden määräyksistä,

Lisätiedot