Kiinteät muinaisjäännökset metsien käsittelyssä Koulutusaineisto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kiinteät muinaisjäännökset metsien käsittelyssä Koulutusaineisto"

Transkriptio

1 Kiinteät muinaisjäännökset metsien käsittelyssä Koulutusaineisto

2 Sisältö Kiinteiden muinaisjäännösten tunnistaminen Muinaismuistolaki Muinaisjäännösrekisteri Hakkuu ja maanmuokkaus Uusi löytö Yhteystietoja

3 3 Kiinteät muinaisjäännökset Tässä koulutusaineistossa esitellään kiinteitä muinaisjäännöksiä ja niiden tunnistamista. Annetaan ohjeita muinaisjäännöksen säilyttämiseksi talousmetsien käsittelyn yhteydessä. Kerrotaan, miten toimia havaittuaan aiemmin tuntemattoman muinaisjäännöksen. Aineisto on tarkoitettu metsäorganisaatioiden sisäiseen koulutukseen ja metsäammattilaisten omatoimiseen opiskeluun.

4 4 Kiinteiden muinaisjäännösten tunnistaminen Kiinteät muinaisjäännökset ovat maisemassa tai maaperässä säilyneitä kerrostumia tai rakenteita, jotka ovat syntyneet ihmisen toiminnan tuloksena. Osa kiinteistä muinaisjäännöksistä on tunnistettavissa maastossa selvästi erottuvien rakenteiden perusteella, toiset ovat kokonaan näkymättömissä maan alla. Muinaisjäännöksiin kuuluu kohteita tuhansien vuosien takaa, mutta myös uudempia jäänteitä aina II maailmansodan aikaisiin rakennelmiin asti. AIKAKAUDET Kivikausi ( ekr.) Pronssikausi ( ekr.) Rautakausi (500 ekr /1300 jkr.) Historiallinen aika (1150/1300 jkr. - )

5 5 Kiinteiden muinaisjäännösten tunnistaminen Monet esihistorialliset kiinteät muinaisjäännökset sijaitsevat lähellä nykyisiä vesireittejä tai paikoilla, joilla ennen maankohoamista oli vettä. Meri, joet ja järvet olivat ennen tärkeitä kulkureittejä. Seuraavassa esitellään kiinteitä muinaisjäännöksiä sen mukaan, miten ne erottuvat maastossa. Muinaisjäännöstyypistä on kuvaus ja levinneisyyskartta. Taipalsaaren Kuivaketveleen linnavuori. Kuva MV/P. Uino.

6 6 Pronssikautiset hautaröykkiöt Pronssikautisissa hautaröykkiöissä on selvästi erottuva rakenne ja ne sijaitsevat usein näkyvillä paikoilla. Sisämaan röykkiöitä kutsutaan lapinraunioiksi. Harjavalta Kaunismäki (vas.) ja Taipalsaari Kirjamoinniemi. Kuvat MV/ H. Taskinen ja P. Uino.

7 7 Rautakautiset hautaröykkiöt Rautakautiset röykkiöt ovat usein huomattavasti pronssikautisia röykkiöitä pienempiä. Niissä saattaa olla kivien lisäksi muuta maa-ainesta. Rauma Salisuonmäki. Kuva MV/H. Taskinen.

8 8 Linnavuoret Rautakaudelle ja keskiaikaan ajoittuvien linnavuorten kivivallit erottuvat selvästi metsäisessä maastossa mäkien rinteillä. Taipalsaari Kuivaketvele. Kuva MV/P. Uino.

9 9 Jatulintarhat Rannikolla voi nähdä kallioille tai moreenimaalle tehtyjä sokkelolatomuksia eli jatulintarhoja. Näitä historiallisen ajan rakenteita on ilmeisesti käytetty alueen omistuksen merkkinä. Porvoo Rågskär. Kuva MV/P. Uino

10 10 Ryssänuunit Muita merenkulun ja saariston elinkeinojen jäänteitä ovat kiviset ryssänuunit, joita on historiallisella ajalla saatettu käyttää mm. kalojen savustamiseen. Pyhtää Kaunissaari. Kuva MV/P. Uino

11 11 Jätinkirkot Perämeren rannikolla on vaihtelevan kokoisia kivistä kasattuja ns. jätinkirkkoja. Hylkeenmetsästäjät käyttivät niitä tukikohtinaan kivikaudella. Raahe Kastelli. Kuva MV/T. Pärssinen.

12 12 Seitakivet ja rakkakuopat Lapissa rakkakivikoihin on kaivettu kuoppia saaliiden säilytystä varten. Myös erilaiset seidat kuuluvat alueen kiinteisiin muinaisjäännöksiin. Utsjoen Jäyribainjarga (vas.) ja Tervola Iso Petäjämaa. Kuvat MV/M. Torvinen.

13 13 Uhrikivet Uhri- eli kuppikiviä on usein rautakautisten kalmisto- ja asuinpaikkojen yhteydessä. Kuppikivissä saattaa olla kymmeniä muutaman sentin syvyisiä kuppeja. Kivien koko vaihtelee. Hämeenlinna Perttula 1. Kuva MV/J. Saukkonen.

14 14 Tarinapaikat Tarinapaikkoihin liittyy kansantarinoita esim. parantavista lähteistä, kummittelusta tai historiallisten henkilöiden edesottamuksista. Matkamiehenristi Uukuniemellä. Kuva MV/P. Uino.

15 15 Maatalouden ja teollisuuden jäänteet Kaskitaloudesta ja peltojen raivaamisesta muistuttavat metsissä viljelyröykkiöt. Kiviaidat, kulkuteiden pohjat ja vanhat rajamerkit ovat myös historiallisen ajan maatalouden jäänteitä. Uukuniemi Papinniemi kaskiraunio (ylh.) ja Polvijärvi Iljala karjakuja. Kuvat MV/P. Uino. Itä-Suomen järvialueilla on raudanvalmistuksesta jääneitä kuonakasoja ja uunien pohjia.

16 16 Tervahaudat Tervahaudat ovat yleisiä Pohjanmaan, Perä-Pohjolan ja Kainuun kangasmetsissä. Tervaa poltettiin luvuilla. Manamansalo Martinkangas. Kuva MV/H. Taskinen.

17 17 Pyyntikuopat Kangasmetsissä voi huomata pyyntikuoppia tai kokonaisia pyyntikuoppajärjestelmiä eli hankaita. Pyyntikuoppa on halkaisijaltaan 2-5 metriä ja syvyydeltään noin metrin. Pyyntikuoppia on käytetty kivikaudelta 1800-luvulle saakka. Parikkala Romanonkangas. Kuva C. Carpelan.

18 18 Puolustusvarustukset Historiallisen ajan puolustusvarustuksiin liittyy erilaisia kaivantoja ja linnoitteita. Savossa niitä on 1700-luvulta, Etelä-Suomessa I maailmansodan ja Itä-Suomessa II maailmansodan ajalta. Kerimäki Raikuu. Kuva MV/H. Taskinen.

19 19 Kivikautiset asuinpaikat Kivikautiset asuinpaikkojen jäänteet voivat olla näkymättömissä maan sisässä. Laukaa Hartikka. Kuva MV/M. Miettinen.

20 20 Kivikautiset asumuspainanteet Asuinpaikoilla saattaa olla myös vaikeasti havaittavia asumuspainanteita. Niitä näkyy joskus kangasmetsissä laakeina 6-10 metrin levyisinä painanteina. Punkaharju Paaslahti. Kuva MV/H. Taskinen.

21 21 Lapin talvikylät Talvikylien jäännökset ovat peräisin historialliselta ajalta, 1500-luvulta eteenpäin. Maastossa kohdalla näkyy kodanpohjia. Inari Nukkumajoki 2. Kuva MV/ P. Hamari

22 22 Maanalaiset kalmistot Jotkut kalmistotyypeistä ovat kokonaan maan alla, eikä niiden olemassaoloa voi havaita ilman arkeologisia tutkimuksia. Nurmes Kalmoniemi. Kuva MV/ H. Taskinen.

23 23 Muinaismuistolaki Kiinteitä muinaisjäännöksiä suojaa muinaismuistolaki. Ne ovat suojeltuja ilman erillistä viranomaispäätöstä. Kiinteän muinaisjäännöksen kaivaminen, peittäminen, muuttaminen ja poistaminen on kiellettyä ilman muinaismuistolain nojalla annettua lupaa. Kiinteään muinaisjäännökseen kuuluu suoja-alue, joka on tarpeen jäännöksen säilyttämiseksi. Muinaismuistolaki /295

24 24 Muinaisjäännösrekisteri Kuva MV. Muinaisjäännösrekisteri on Museoviraston tietokanta kiinteistä esihistoriallisista ja historiallisista muinaisjäännöskohteista. Rekisteri on valtakunnallinen ja kattava. Se sisältää tällä hetkellä tiedot kiinteästä esihistoriallisesta muinaisjäännöksestä. Rekisteriä päivitetään jatkuvasti ja siihen lisätään noin 50 uutta kohdetta joka vuosi. Rekisterin tarkkuus riippuu kunnittaisesta tutkimustilanteesta. Arkistotietojen mukaan tallennettujen kiinteiden muinaisjäännösten sijaintitarkkuus on noin 50 m. Uudet maastotarkistukset GPS-laitteilla tuottavat rekisteriin paikkatietoja 5-10 m tarkkuudella.

25 25 Muinaisjäännösrekisteri Pistemäinen sijaintitieto ei kuvaa parhaalla tavalla kiinteän muinaisjäännöksen sijaintia, Tietoa on alettu tallentaa aluemaisena. Tähän mennessä 1700 kiinteää muinaisjäännöstä on tallennettu aluemaisesti.

26 26 Hakkuu ja maanmuokkaus Kun hakkuu- tai metsänuudistamisalalla on muinaisjäännösrekisterin kohde, toimijan pitää ottaa yhteyttä Museoviraston tai maakuntamuseon arkeologiin muinaisjäännöksen rajauksen selvittämiseksi. Samalla vastuu oikeista käsittelyohjeista siirtyy asiantuntijaviranomaiselle. Usein puhelinkeskustelussa selviää, minkälaiset työt ovat mahdollisia ja tarvitaanko maastokäyntiä.

27 27 Hakkuu ja maanmuokkaus Kiinteä muinaisjäännös suoja-alueineen otetaan huomioon metsätöiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Kaikki puut ja pensaat kaadetaan hakkuussa, uudistusalan raivauksessa ja taimikonhoidossa. Puut, pensaat ja oksat siirretään pois muinaisjäännöksen päältä. Muinaisjäännösalueelle ei jätetä säästöpuita eikä sillä kasvateta uutta puustoa. Muinaisjäännöksen päälle ei kaadeta puita eikä kasata hakkuutähteitä. Metsäkoneella ei ajeta muinaisjäännöksen näkyvien osien päältä, vaikka ne olisivat jäässä tai lumen peitossa.

28 28 Hakkuu ja maanmuokkaus Puutavara varastoidaan muinaisjäännösalueen ulkopuolelle. Kiinteää muinaisjäännöstä ja sen suojaaluetta ei muokata eikä niiltä nosteta kantoja. Uudistusala voidaan kulottaa, jos muinaisjäännös säilyy vahingoittumattomana. Metsätiet, kunnostusojitukset ja pintavalutuskentät suunnitellaan ja toteutetaan muinaisjäännösalue kiertäen. Laajoille muinaisjäännösalueille suunnitellaan ratkaisut erikseen.

29 29 Uusi löytö Maanpinnalla saattaa näkyä rakenteita, jotka ovat aiemmin tuntemattomasta kiinteästä muinaisjäännöksestä. Maanmuokkauksen tai ojituksen yhteydessä paljastunut irtolöytö voi olla merkki kiinteästä muinaisjäännöksestä. Irtolöytö saattaa olla hiiltä, palanutta luuta, kivinen työkalu, keramiikan pala tai koru. Löytäjän tulee ottaa heti yhteys maanomistajaan ja arkeologiin.

30 30 Uusi löytö Saviastianpaloja. Kvartsi-iskoksia. Palanutta luuta. Kuvat MV.

31 31 Uusi löytö Kivikirveitä. Pronssisolkia. Rautainen kirves. Kuvat MV.

32 32 Yhteystietoja Museoviraston ja maakuntamuseoiden arkeologien puhelinnumerot Museovirasto Helsinki (09) Turku (02) Pori (02) Tampere (03) Turun maakuntamuseo (02) Lahden historiallinen museo (03) Pirkanmaan maakuntamuseo, kulttuuriympäristöyksikkö (03) Savonlinnan maakuntamuseo (015) Pohjanmaan Museo (06) Kainuun Museo (08) Lapin maakuntamuseo, kanslia (016)

33 33 Metsävastaa - kiinteät muinaisjäännökset Museovirasto - metsänhoito Museovirasto 2004 Kannen kuva: Ristiina Astuvansalmi kalliomaalausalue. Kuva Lentokuva Vallas.

KYLÄTONTIT SUOJELUN NÄKÖKULMASTA V A D I M A D E L P I R K A N M A A N M A A K U N T A M U S E O

KYLÄTONTIT SUOJELUN NÄKÖKULMASTA V A D I M A D E L P I R K A N M A A N M A A K U N T A M U S E O KYLÄTONTIT SUOJELUN NÄKÖKULMASTA V A D I M A D E L P I R K A N M A A N M A A K U N T A M U S E O M A A S E U D U N A S U T U S - J A E L I N K E I N O H I S T O R I A L L I S E T M U I N A I S J Ä Ä N

Lisätiedot

Muinaisjäännösalueiden hoitoavustus

Muinaisjäännösalueiden hoitoavustus Muinaisjäännösalueiden hoitoavustus Muinaismuistolain (295/1963) mukaisten kiinteiden muinaisjäännösten hoitoon. Muinaisjäännösten hoitoavustusten tavoitteena on edistää kiinteiden muinaisjäännösten säilymistä

Lisätiedot

MUINAISJÄÄNNÖKSET KAAVOITUKSESSA. Kaisa Lehtonen / Varsinais-Suomen maakuntamuseo

MUINAISJÄÄNNÖKSET KAAVOITUKSESSA. Kaisa Lehtonen / Varsinais-Suomen maakuntamuseo MUINAISJÄÄNNÖKSET KAAVOITUKSESSA Kaisa Lehtonen / Varsinais-Suomen maakuntamuseo MITÄ MUINAISJÄÄNNÖKSET OVAT? Maisemassa, maaperässä tai vedessä säilyneitä ihmisen aikaansaamia rakenteita ja kerrostumia

Lisätiedot

Kulttuuriperintö ja metsätalous - kokemuksia ja käytäntöjä. Sami Oksa Ympäristöpäällikkö UPM Metsä

Kulttuuriperintö ja metsätalous - kokemuksia ja käytäntöjä. Sami Oksa Ympäristöpäällikkö UPM Metsä Kulttuuriperintö ja metsätalous - kokemuksia ja käytäntöjä Sami Oksa Ympäristöpäällikkö UPM Metsä UPM ja kulttuuriperintö UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö perustettiin keväällä 2006. Säätiön omistuksessa ja

Lisätiedot

Metallinetsinharrastuksen koulutuspäivä Pirkanmaan maakuntamuseo Ulla Lähdesmäki

Metallinetsinharrastuksen koulutuspäivä Pirkanmaan maakuntamuseo Ulla Lähdesmäki Metallinetsinharrastuksen koulutuspäivä 29.4.2017 Pirkanmaan maakuntamuseo Ulla Lähdesmäki Miksi arkeologista perintöä säilytetään ja suojellaan? Muinaismuistot sisältävät tietoa menneiden aikojen ihmisistä

Lisätiedot

NUMMI-PUSULA Ranta-asemakaavojen muutosten arkeologinen inventointi

NUMMI-PUSULA Ranta-asemakaavojen muutosten arkeologinen inventointi NUMMI-PUSULA Ranta-asemakaavojen muutosten arkeologinen inventointi Miikka Haimila 2004 Nummi-Pusula inventointi 2004 2 Sisällys Yleiskartta... 3 Johdanto. 4 Kohdekuvaukset: Alue 3. 5 Alue 9. 7 Alue 17..

Lisätiedot

Leena Lehtinen 30.8.2014

Leena Lehtinen 30.8.2014 Rokuan ympäristön muinaisjäännökset mitä ne kertovat varhaisimmasta historiasta suurelle yleisölle Leena Lehtinen 30.8.2014 Inventoinnit (suurin osa löytyy Mj-rekisterin hankerekisteristä). Näiden lisäksi

Lisätiedot

Valtakunnallisesti merkittävät arkeologiset kohteet eli VARK

Valtakunnallisesti merkittävät arkeologiset kohteet eli VARK 10.6.2019 1 / 5 Valtakunnallisesti merkittävät arkeologiset kohteet eli VARK Mikä on VARK-hanke? VARK-hankkeessa määritellään Suomen valtakunnallisesti merkittävät arkeologiset kohteet. Tavoitteena on

Lisätiedot

Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012

Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012 Lieksa Mäntyjärven ranta-asemakaavan muinaisjäännösselvitys Kesäkuu 2012 FT Samuel Vaneeckhout TAUSTA Muinaisjäännösselvityksen tavoitteena oli selvittää muinaisjäännösrekisteriin kuuluvia kohteita UPM:n

Lisätiedot

Tuusula Vaunukangas tarkkuusinventointi 2013

Tuusula Vaunukangas tarkkuusinventointi 2013 1 Tuusula Vaunukangas tarkkuusinventointi 2013 Hannu Poutiainen Jasse Tiilikkala Tilaaja: Tuusulan kunta 2 Perustiedot... 2 Yleiskarttoja... 3 Tutkimus... 4 Lähtötiedot... 4 Tutkimushistoria... 4 Maastotyöt

Lisätiedot

Laitilan Nästinristin muinaisjäännösalue. yleiskatsaus muinaisjäännöksiin ja löytöihin

Laitilan Nästinristin muinaisjäännösalue. yleiskatsaus muinaisjäännöksiin ja löytöihin ... 2 3 /t r: J. tcnct Laitilan Nästinristin muinaisjäännösalue yleiskatsaus muinaisjäännöksiin ja löytöihin ks. Yleiskartta nuolen os. kohta Laitilan Kodjalan kylän metsäpalstoilla oleva Nästinristin

Lisätiedot

Laukaa Kirkonkylän Kylmäniemen asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009

Laukaa Kirkonkylän Kylmäniemen asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Laukaa Kirkonkylän Kylmäniemen asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: Laukaan kunta 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi... 3

Lisätiedot

Viljakkala Särkänmäki II asemakaavan ja Särkänmäki asemakaavan muutosalueen. muinaisjäännösinventointi Timo Jussila ja Timo Sepänmaa

Viljakkala Särkänmäki II asemakaavan ja Särkänmäki asemakaavan muutosalueen. muinaisjäännösinventointi Timo Jussila ja Timo Sepänmaa 1 Viljakkala Särkänmäki II asemakaavan ja Särkänmäki asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2006 Timo Jussila ja Timo Sepänmaa 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kaavakarttaote 1:4000...

Lisätiedot

Tammela Kellarinmäki muinaisjäännöskartoitus 2013

Tammela Kellarinmäki muinaisjäännöskartoitus 2013 1 Tammela Kellarinmäki muinaisjäännöskartoitus 2013 Jasse Tiilikkala Kustantaja: Forssan vesihuoltoliikelaitos 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot:... 2 Yleiskartat... 3 Lähtötiedot... 5 Inventointi ja kartoitus...

Lisätiedot

Arkeologisten kohteiden huomioon ottaminen ympäristön lupa asioissa

Arkeologisten kohteiden huomioon ottaminen ympäristön lupa asioissa Arkeologisten kohteiden huomioon ottaminen ympäristön lupa asioissa 24.11.2016 Kaarlo Katiskoski Itä ja Pohjois Suomen kulttuuriympäristöpalvelut KV sopimukset ja arkeologinen kulttuuriperintö Kansallinen

Lisätiedot

Kuortane Kaarankajärven rantaosayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2010

Kuortane Kaarankajärven rantaosayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2010 1 Kuortane Kaarankajärven rantaosayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2010 Hannu Poutiainen Tapani Rostedt Kustantaja: Kuortaneen kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Yleiskartta...

Lisätiedot

Materiaalinen kulttuuri päälähteenä Menetelminä arkeologinen kaivaus ja inventointi

Materiaalinen kulttuuri päälähteenä Menetelminä arkeologinen kaivaus ja inventointi Savon keskus? Arkeologia tutkii menneisyyttä maassa ja vedessä säilyneiden jäännösten avulla. Sen tutkimuskohteina ovat esineet ja rakenteet tai muodostelmat, jotka ovat syntyneet paikalla eläneiden ja

Lisätiedot

Padasjoki Tihjärvi ranta-asemakaavan muinaisjäännösinventointi 2016

Padasjoki Tihjärvi ranta-asemakaavan muinaisjäännösinventointi 2016 1 Padasjoki Tihjärvi ranta-asemakaavan muinaisjäännösinventointi 2016 Teemu Tiainen Tilaaja: Insinööritoimisto Poutanen Oy 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Vanhoja karttoja... 5 Inventointi...

Lisätiedot

KUOPIO Viitaniemen ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2018

KUOPIO Viitaniemen ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2018 1 KUOPIO Viitaniemen ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2018 Hannu Poutiainen Timo Sepänmaa Tilaaja: FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy 2 Sisältö Perustiedot... 2 Kartat... 3 Inventointi...

Lisätiedot

Taipalsaari Sarviniemen ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009

Taipalsaari Sarviniemen ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Taipalsaari Sarviniemen ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: Saimaa Spirit Oy 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kartat... 4 Kuvat... 5 Kansikuva:

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKI OSIA YLÄ-PISPALASTA, ALA-PISPALASTA JA SANTALAHDESTA, ASEMAKAAVAN MUUTOS, PISPALAN ASEMAKAAVAN UUDISTAMISEN II-VAIHE

TAMPEREEN KAUPUNKI OSIA YLÄ-PISPALASTA, ALA-PISPALASTA JA SANTALAHDESTA, ASEMAKAAVAN MUUTOS, PISPALAN ASEMAKAAVAN UUDISTAMISEN II-VAIHE TAMPEREEN KAUPUNKI 3.2.2016 OSIA YLÄ-PISPALASTA, ALA-PISPALASTA JA SANTALAHDESTA, ASEMAKAAVAN MUUTOS, PISPALAN ASEMAKAAVAN UUDISTAMISEN II-VAIHE Asemakaava nro 8309 Diaarinumero: TRE: 841/10.02.01/2009

Lisätiedot

Hämeenkyrö Kyröskosken pohjoisen teollisuusalueen asemakaava alueen. muinaisjäännösinventointi 2007

Hämeenkyrö Kyröskosken pohjoisen teollisuusalueen asemakaava alueen. muinaisjäännösinventointi 2007 1 Hämeenkyrö Kyröskosken pohjoisen teollisuusalueen asemakaava alueen muinaisjäännösinventointi 2007 Timo Jussila ja Hannu Poutiainen Kustantaja: Pöyry Oyj 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Paikannuskartta...

Lisätiedot

TAMPERE Aakkula, Paununkatu 18 koekuopitus 2011

TAMPERE Aakkula, Paununkatu 18 koekuopitus 2011 1 TAMPERE Aakkula, Paununkatu 18 koekuopitus 2011 Hannu Poutiainen Kustantaja: Jouni Kalliomäki 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Tutkimus... 3 Koekuoppakartta... 5 Koekuopat... 6 Tontin koillisosasta

Lisätiedot

Tampere Veijanmäenkatu 4 tarkkuusinventointi 2013

Tampere Veijanmäenkatu 4 tarkkuusinventointi 2013 1 Tampere Veijanmäenkatu 4 tarkkuusinventointi 2013 Hannu Poutiainen Jasse Tiilikkala Tilaaja: Jaana Junkkari 2 Sisältö Perustiedot... 2 Inventointi... 4 Tulos... 6 Koekuopat... 7 Muinaisjäännöstiedot...

Lisätiedot

Metsäkulttuurihanke 2009 2011. 30.9.2010 Haarajoki TTS Tea Elstob

Metsäkulttuurihanke 2009 2011. 30.9.2010 Haarajoki TTS Tea Elstob Metsäkulttuurihanke 2009 2011 30.9.2010 Haarajoki TTS Tea Elstob Tausta ja tavoitteet Taustana Kansallisen metsäohjelman 2015 linjaukset: yksityismetsissä (kulttuuriperintökohteiden) tiedonkeruu aloitetaan.

Lisätiedot

TARKASTUSKERTOMUS KAUHAVA, (ALAHÄRMÄ), RINTAVAINIO Pronssikautisen hautaröykkiöalueen tarkastus. Kaisa Lehtonen MUSEOV I RASTO

TARKASTUSKERTOMUS KAUHAVA, (ALAHÄRMÄ), RINTAVAINIO Pronssikautisen hautaröykkiöalueen tarkastus. Kaisa Lehtonen MUSEOV I RASTO TARKASTUSKERTOMUS 27.5.2009 KAUHAVA, (ALAHÄRMÄ), RINTAVAINIO Pronssikautisen hautaröykkiöalueen tarkastus Kaisa Lehtonen '' MUSEOV I RASTO TARKASTUSKERTOMUS 27.5.2009 Kauhava, (Alahärmä), Rintavainio 4010013

Lisätiedot

Akaa (Toijala) Matinlahti arkeologinen valvonta 2017

Akaa (Toijala) Matinlahti arkeologinen valvonta 2017 1 Akaa (Toijala) Matinlahti arkeologinen valvonta 2017 Teemu Tiainen Tilaaja: Verkonrakentaja Wire Oy 2 Sisältö Perustiedot... 2 Kartat... 3 Valvonta... 4 Tulos... 7 Lähteet... 7 Kansikuva: Valvonnassa

Lisätiedot

Uusikaarlepyy Värnamo II ja Smedsbacka asemakaava-alueiden muinaisjäännösinventointi 2012 Timo Jussila Timo Sepänmaa

Uusikaarlepyy Värnamo II ja Smedsbacka asemakaava-alueiden muinaisjäännösinventointi 2012 Timo Jussila Timo Sepänmaa 1 Uusikaarlepyy Värnamo II ja Smedsbacka asemakaava-alueiden muinaisjäännösinventointi 2012 Timo Jussila Timo Sepänmaa Kustantaja: Uudenkaarlepyyn kaupunki 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi...

Lisätiedot

Arkeologisten kohteiden arvottamisesta

Arkeologisten kohteiden arvottamisesta Arkeologipäivät 2006 Arkeologisten kohteiden arvottamisesta Petri Halinen Tutkimus ja suojelu ovat arkeologian kaksi keskeistä aluetta. Kolmanneksi on viime aikoina noussut matkailu ja arkeologian tuotteistaminen

Lisätiedot

KAUSTINEN, KANGAS. Myrskytuhojen tarkastukset kivikautisella asuinpaikalla ja Kaisa Lehtonen ,, MUSEOV IR ASTO

KAUSTINEN, KANGAS. Myrskytuhojen tarkastukset kivikautisella asuinpaikalla ja Kaisa Lehtonen ,, MUSEOV IR ASTO KAUSTINEN, KANGAS Myrskytuhojen tarkastukset kivikautisella asuinpaikalla 11.8.2010 ja 5.10.2010 Kaisa Lehtonen,, MUSEOV IR ASTO KAUSTINEN KANGAS (236010002) Kivikautinen asuinpaikka Peruskartta: 232308

Lisätiedot

HARTOLA Pohjois-Hartolan ranta- ja kyläyleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006

HARTOLA Pohjois-Hartolan ranta- ja kyläyleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006 Liite 1 HARTOLA Pohjois-Hartolan ranta- ja kyläyleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006 Timo Jussila ja Hannu Poutiainen Kustantaja: Hartolan kunta Sisältö: Perustiedot... 3 Yleiskartta, tutkimusalue...

Lisätiedot

Pälkäne Tommolan puhdistamo muinaisjäännösinventointi 2012 Hannu Poutiainen Johanna Stenberg

Pälkäne Tommolan puhdistamo muinaisjäännösinventointi 2012 Hannu Poutiainen Johanna Stenberg 1 Pälkäne Tommolan puhdistamo muinaisjäännösinventointi 2012 Hannu Poutiainen Johanna Stenberg Kustantaja: Pälkäneen kunta 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Kartat... 3 Inventointi... 4 Havainnot...

Lisätiedot

Akaa (Toijala) Kirjoniemi arkeologinen valvonta 2017

Akaa (Toijala) Kirjoniemi arkeologinen valvonta 2017 1 Akaa (Toijala) Kirjoniemi arkeologinen valvonta 2017 Teemu Tiainen Tilaaja: Verkonrakentaja Wire Oy 2 Sisältö Perustiedot... 2 Kartat... 3 Tulos... 8 Lähteet... 8 Kansikuva: Valvonnassa kaivetun maakaapeliojan

Lisätiedot

KOUVOLA VERLA Osayleiskaavan laajennusalueen inventointi

KOUVOLA VERLA Osayleiskaavan laajennusalueen inventointi KOUVOLA VERLA Osayleiskaavan laajennusalueen inventointi Kreetta Lesell 2009 DG860:1 M U S E O V I R A S T O 1 Sisällys: Sisällysluettelo 1 Arkistotiedot 2 1. Johdanto 3 Kartta kaava-alueesta 4 2. Alueen

Lisätiedot

Nokia Harjuniityn osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2012

Nokia Harjuniityn osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2012 1 Nokia Harjuniityn osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2012 Timo Jussila Timo Sepänmaa Kustantaja: Nokian kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Havaintoja... 3 Kartat... 6 Kansikuva:

Lisätiedot

Sotkamon Taivaljärven kaivospiirin alueen arkeologinen inventointi

Sotkamon Taivaljärven kaivospiirin alueen arkeologinen inventointi Sotkamon Taivaljärven kaivospiirin alueen arkeologinen inventointi Kainuun Museo 2011 Inventoinnin taustaa Sotkamo Silver Oy tilasi Kainuun Museolta Taivaljärven kaivospiirin alueen arkeologisen inventoinnin.

Lisätiedot

Muinaisjää. äännökset perinnemaisemissa. rkeä yhteinen menneisyys

Muinaisjää. äännökset perinnemaisemissa. rkeä yhteinen menneisyys Muinaisjää äännökset perinnemaisemissa Muinaisjäännöksillä ja perinnemaisemilla tärket rkeä yhteinen menneisyys Muinaisjäännökset ovat näkyvin kyviä merkkejä maisemassa samasta toiminnasta, josta myös

Lisätiedot

Saarijärvi Haapalamminkangas tuulipuiston muinaisjäännösinventointi 2013-2015

Saarijärvi Haapalamminkangas tuulipuiston muinaisjäännösinventointi 2013-2015 1 Saarijärvi Haapalamminkangas tuulipuiston muinaisjäännösinventointi 2013-2015 Timo Sepänmaa Timo Jussila Tilaaja: Megatuuli Oy 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi... 4

Lisätiedot

Sipoo Tallbacka 1 kivikautisen asuinpaikan arkeologinen kaivaus 2014

Sipoo Tallbacka 1 kivikautisen asuinpaikan arkeologinen kaivaus 2014 1 Sipoo Tallbacka 1 kivikautisen asuinpaikan arkeologinen kaivaus 2014 Esiraportti Hannu Poutiainen Tilaaja: Sipoon kunta 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Tutkimus... 5 Menetelmät... 6 Tallbacka

Lisätiedot

TAIPALSAARI Virranniemi Kaavamuutosalueen muinaisjäännösinventointi 2015

TAIPALSAARI Virranniemi Kaavamuutosalueen muinaisjäännösinventointi 2015 1 TAIPALSAARI Virranniemi Kaavamuutosalueen muinaisjäännösinventointi 2015 Ville Laakso Timo Sepänmaa Tilaaja: Lappeenrannan kaupunki 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Vanhat kartat... 3 Yleiskartta...

Lisätiedot

KUORTANE Kirkonseudun ranta-alueen muinaisjäännöskartoitus korttelissa 54 2005

KUORTANE Kirkonseudun ranta-alueen muinaisjäännöskartoitus korttelissa 54 2005 1 KUORTANE Kirkonseudun ranta-alueen muinaisjäännöskartoitus korttelissa 54 2005 Hannu Poutiainen, Hans-Peter Schulz, Timo Jussila Kustantaja: Kuortaneen kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Kartoitustyö...

Lisätiedot

Tervola Varevaaran tuulivoimalahankkeen alueen muinaisjäännösinventointi 2010 Ver 2 Tapani Rostedt Hannu Poutiainen Timo Jussila

Tervola Varevaaran tuulivoimalahankkeen alueen muinaisjäännösinventointi 2010 Ver 2 Tapani Rostedt Hannu Poutiainen Timo Jussila 1 Tervola Varevaaran tuulivoimalahankkeen alueen muinaisjäännösinventointi 2010 Ver 2 Tapani Rostedt Hannu Poutiainen Timo Jussila Kustantaja: TuuliWatti Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi...

Lisätiedot

Kangasala Kaivanto Kivikautisen asuinpaikan rajaus 2011

Kangasala Kaivanto Kivikautisen asuinpaikan rajaus 2011 1 Kangasala Kaivanto Kivikautisen asuinpaikan rajaus 2011 Hannu Poutiainen Tapani Rostedt Timo Jussila Kustantaja: Pirkanmaan ELY-keskus 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Tutkimus... 3 Kartat... 5

Lisätiedot

Parkano Vatusen ja Pahkalan kaavamuutosalueiden muinaisjäännösinventointi 2012

Parkano Vatusen ja Pahkalan kaavamuutosalueiden muinaisjäännösinventointi 2012 1 Parkano Vatusen ja Pahkalan kaavamuutosalueiden muinaisjäännösinventointi 2012 Timo Jussila Kustantaja: Parkanon kaupunki 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Muinaisjäännös... 4 PARKANO

Lisätiedot

Sipoo Joensuun venesataman alueen muinaisjäännösinventointi 2012 Tapani Rostedt Timo Sepänmaa Mikko Helminen Johanna Stenberg Timo Jussila

Sipoo Joensuun venesataman alueen muinaisjäännösinventointi 2012 Tapani Rostedt Timo Sepänmaa Mikko Helminen Johanna Stenberg Timo Jussila 1 Sipoo Joensuun venesataman alueen muinaisjäännösinventointi 2012 Tapani Rostedt Timo Sepänmaa Mikko Helminen Johanna Stenberg Timo Jussila Kustantaja: Sipoon kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi...

Lisätiedot

KORVENNEVAN TUULIVOIMAPUISTO, ARKEOLOGINEN IN- VENTOINTI 2013

KORVENNEVAN TUULIVOIMAPUISTO, ARKEOLOGINEN IN- VENTOINTI 2013 Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto Oy Merikarvian kunta KORVENNEVAN TUULIVOIMAPUISTO, ARKEOLOGINEN IN- VENTOINTI 2013 1.11.2013 Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto Oy Arkeologinen inventointi

Lisätiedot

HAUHON LUOTIAN RANTAKAAVA-ALUEEN INVENTOINTI Kreetta Lesell f

HAUHON LUOTIAN RANTAKAAVA-ALUEEN INVENTOINTI Kreetta Lesell f HAUHON LUOTIAN RANTAKAAVA-ALUEEN INVENTOINTI Kreetta Lesell 2007 f. 144134 MUSEOVIRASTO 1 Sisällys: Sisällysluettelo 1 Arkistotiedot 2 1. Johdanto 3 2. Kaava-alueen topografia ja tutkimukset 4 Kaava-aluekartta

Lisätiedot

PISTOHIEKAN MUINAISJÄÄNNÖKSET

PISTOHIEKAN MUINAISJÄÄNNÖKSET 1 PISTOHIEKAN MUINAISJÄÄNNÖKSET Timo Jussila, Mikroliitti Oy (email: Mikroliitti@dlc.fi, p: 0400-530057) Tutkimukset tehty vuosina 1994-1995 Puumalan kunnan kustannuksella, Puumalan muinaisjäännösten merkinnän

Lisätiedot

Espoo Jorvi Glims 20 kv ilmajohtolinjan pylväspaikkojen konekaivuun valvonta 2013

Espoo Jorvi Glims 20 kv ilmajohtolinjan pylväspaikkojen konekaivuun valvonta 2013 1 Espoo Jorvi Glims 20 kv ilmajohtolinjan pylväspaikkojen konekaivuun valvonta 2013 Johanna Stenberg Tilaaja: Lujatalo Oy 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Lähtötiedot... 4 Tutkimus...

Lisätiedot

suojelu ja Rautaa maassa - metallinilmaisin ja arkeologiset kulttuuriperintökohteet -tiivistelmät

suojelu ja Rautaa maassa - metallinilmaisin ja arkeologiset kulttuuriperintökohteet -tiivistelmät Tapaamisten Metallinilmaisin ja muinaismuistojen suojelu ja Rautaa maassa - metallinilmaisin ja arkeologiset kulttuuriperintökohteet -tiivistelmät Suomen Kansallismuseo 2.5.2012 1. Taustaa Metallinilmaisinta

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄ Hirvikallio

LEMPÄÄLÄ Hirvikallio INVENTOINTIRAPORTTI LEMPÄÄLÄ Hirvikallio Tulevan varastokentän arkeologinen inventointi 28.4.2016 AKDG 4694:4 ARKEOLOGISET KENTTÄPALVELUT PETRO PESONEN 1 Tiivistelmä Museoviraston Arkeologiset kenttäpalvelut

Lisätiedot

Forssa-Jokioinen-Tammela Kiimassuon tuulipuiston muinaisjäännösinventointi 2011.

Forssa-Jokioinen-Tammela Kiimassuon tuulipuiston muinaisjäännösinventointi 2011. 1 Forssa-Jokioinen-Tammela Kiimassuon tuulipuiston muinaisjäännösinventointi 2011. Timo Jussila Tapani Rostedt Kustantaja: Voimavapriikki Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Suunitelmakartta...

Lisätiedot

Jalasjärvi Rustari Kulttuuriperintökohteiden inventointi 2015

Jalasjärvi Rustari Kulttuuriperintökohteiden inventointi 2015 Metsähallitus, Metsätalous Ville Laurila Jalasjärvi Rustari Kulttuuriperintökohteiden inventointi 2015 Metsähallitus Yleistä Jalasjärven Rustarin alueella tehtiin kulttuuriperintökohteiden inventointi

Lisätiedot

Sisällys: Negatiiviluettelo 14 Dialuettelo 14

Sisällys: Negatiiviluettelo 14 Dialuettelo 14 1 Sisällys: Sisällysluettelo 1 Arkistotiedot 2 1. Johdanto 3 Kartta inventoitavasta alueesta 4 2. Kaava-alueen topografia ja inventointi 5 3. Kaava-alueella sijaitsevat kiinteät muinaisjäännökset ja tentatiivikohteet

Lisätiedot

YLÖJÄRVI Mettistön asemakaavalaajennusalueen muinaisjäännösinventointi 2015

YLÖJÄRVI Mettistön asemakaavalaajennusalueen muinaisjäännösinventointi 2015 1 YLÖJÄRVI Mettistön asemakaavalaajennusalueen muinaisjäännösinventointi 2015 Timo Sepänmaa Ville Laakso Tilaaja: Ylöjärven kaupunki 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi... 3 Vanhoja

Lisätiedot

Pälkäne Äimälä vesihuoltolinjan inventointi 2009

Pälkäne Äimälä vesihuoltolinjan inventointi 2009 1 Pälkäne Äimälä vesihuoltolinjan inventointi 2009 Hannu Poutiainen Timo Jussila Kustantaja: Etelä-Pälkäneen vesiosuuskunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kuvia... 4 Maastokartat... 5 Ilmakuva...

Lisätiedot

TAIPALSAARI Päiviö Kaavamuutosalueen muinaisjäännösinventointi 2015

TAIPALSAARI Päiviö Kaavamuutosalueen muinaisjäännösinventointi 2015 1 TAIPALSAARI Päiviö Kaavamuutosalueen muinaisjäännösinventointi 2015 Ville Laakso Timo Sepänmaa Tilaaja: Lappeenrannan kaupunki 2 Sisältö Perustiedot... 2 Vanhat kartat... 3 Yleiskartta... 4 Inventointi...

Lisätiedot

Hämeenlinna Aulanko 1 ja 2 Rakennettavan tontin J valvonta. Kreetta Lesell f :3 MUSEOVIRASTO. JJriiA..fVt1- t<lc ~- 11.

Hämeenlinna Aulanko 1 ja 2 Rakennettavan tontin J valvonta. Kreetta Lesell f :3 MUSEOVIRASTO. JJriiA..fVt1- t<lc ~- 11. Atl,(f?JL OJ. 321/!J./2.2006 M Hämeenlinna Aulanko 1 ja 2 Rakennettavan tontin J valvonta Kreetta Lesell 2008 f.145313:3,, MUSEOVIRASTO JJriiA..fVt1- t

Lisätiedot

Pälkäne Tauriala vesihuoltolinjan kaivamisen arkeologinen valvonta 2016

Pälkäne Tauriala vesihuoltolinjan kaivamisen arkeologinen valvonta 2016 1 Pälkäne Tauriala vesihuoltolinjan kaivamisen arkeologinen valvonta 2016 Teemu Tiainen Tilaaja: Pälkäneen kunta 2 Sisältö Perustiedot... 2 Kartat... 3 Vanhoja karttoja... 4 Valvonta... 5 Havainnot...

Lisätiedot

Puttosenkulman asemakaava-alue, arkeologinen inventointi

Puttosenkulman asemakaava-alue, arkeologinen inventointi KULTTUURIYMPÄRISTÖPALVELUT HEISKANEN & LUOTO OY Virrat Puttosenkulman asemakaava-alue, arkeologinen inventointi Laatinut: Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto Oy FM Kalle Luoto Kulttuuriympäristöpalvelut

Lisätiedot

Pihtipudas Alvajärvi. Alvajärven ranta- ja kyläosayleiskaavaalueen tarkkuusinventointi

Pihtipudas Alvajärvi. Alvajärven ranta- ja kyläosayleiskaavaalueen tarkkuusinventointi Pihtipudas Alvajärvi Alvajärven ranta- ja kyläosayleiskaavaalueen tarkkuusinventointi Miikka Kumpulainen 2010 Sisällysluettelo: Abstrakti 3 Johdanto 4 Kohdekuvaukset: Pihtipudas Majaniemi 8 Pihtipudas

Lisätiedot

Muinaisjäännökset Muinaisjäännösrekisterin mukaiset kohteet Kirmanseudun osayleiskaava alueella.

Muinaisjäännökset Muinaisjäännösrekisterin mukaiset kohteet Kirmanseudun osayleiskaava alueella. Muinaisjäännökset Muinaisjäännösrekisterin mukaiset kohteet Kirmanseudun osayleiskaava alueella. 0010 Kauppis-Heikin koulu 140010010 Nimi: Kauppis-Heikin koulu Kunta: Järjestysnumero : 10 Tyyppi: asuinpaikat

Lisätiedot

Valkeakoski Jutikkalan itäpuolen osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 Hannu Poutiainen Tapani Rostedt Timo Jussila

Valkeakoski Jutikkalan itäpuolen osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 Hannu Poutiainen Tapani Rostedt Timo Jussila 1 Valkeakoski Jutikkalan itäpuolen osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 Hannu Poutiainen Tapani Rostedt Timo Jussila Kustantaja: Valkeakosken kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi...

Lisätiedot

Siuntio Klobben -saaren muinaisjäännösinventointi 2010

Siuntio Klobben -saaren muinaisjäännösinventointi 2010 1 Siuntio Klobben -saaren muinaisjäännösinventointi 2010 Timo Jussila Kustantaja: Nokia Asset Management Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartta... 5 Muinaisjäännös... 6

Lisätiedot

YLI-II KARJALANKYLÄN OSAYLEISKAAVA- ALUEEN INVENTOINTI

YLI-II KARJALANKYLÄN OSAYLEISKAAVA- ALUEEN INVENTOINTI YLI-II KARJALANKYLÄN OSAYLEISKAAVA- ALUEEN INVENTOINTI Taisto Karjalainen 2005 '' MUSEOVIRASTO 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto 1 2. Alueen luonne 2 3. Inventointihavainnot 2 4. Yhteenveto 3 5. Inventointialue

Lisätiedot

TAMPERE Pohtola, Pohtosillankuja muinaisjäännöskartoitus 2011

TAMPERE Pohtola, Pohtosillankuja muinaisjäännöskartoitus 2011 TAMPERE Pohtola, Pohtosillankuja muinaisjäännöskartoitus 2011 Tapani Rostedt Timo Sepänmaa Kustantaja: Tauno Syrjäsen perikunta Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Kartoitus... 2 Kartat... 4 Sijaintikartta...

Lisätiedot

VARKAUS Konnasalon asemakaavoitettavan alueen muinaisjäännösinventointi 2006

VARKAUS Konnasalon asemakaavoitettavan alueen muinaisjäännösinventointi 2006 1 VARKAUS Konnasalon asemakaavoitettavan alueen muinaisjäännösinventointi 2006 Timo Jussila Kustantaja: Varkauden kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Mastokarttaote... 3 Konnansalon muinaisjäännökset...

Lisätiedot

Lempäälä Päivääniemi arkeologinen valvonta 2013

Lempäälä Päivääniemi arkeologinen valvonta 2013 1 Lempäälä Päivääniemi arkeologinen valvonta 2013 Timo Jussila Johanna Stenberg Tilaaja: ELTEL Networks Oy / Elenia Oy 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Lähtötiedot... 4 Valvonta... 5 Tulos...

Lisätiedot

0 U L U N YLIOPISTO SUOMUSSALMI. Heinisaari. Myöhäisrautakautisen löytöpaikan tarkastus 14.5.2015 ARKEOLOGIA. FM Ville Hakamäki

0 U L U N YLIOPISTO SUOMUSSALMI. Heinisaari. Myöhäisrautakautisen löytöpaikan tarkastus 14.5.2015 ARKEOLOGIA. FM Ville Hakamäki 0 U L U N YLIOPISTO SUOMUSSALMI Heinisaari Myöhäisrautakautisen löytöpaikan tarkastus 14.5.2015 ARKEOLOGIA FM Ville Hakamäki 2015 SISÄLLYSLUETTELO ARKISTO- JA REKISTERITIEDOT... 1 KARIT AOTIEET... 2 1.

Lisätiedot

Lohja. Voimajohtolinjan arkeologinen inventointi välillä Lohja Niemelä Siuntio Kopula. Jouko Pukkila 2008 Museovirasto

Lohja. Voimajohtolinjan arkeologinen inventointi välillä Lohja Niemelä Siuntio Kopula. Jouko Pukkila 2008 Museovirasto Lohja Voimajohtolinjan arkeologinen inventointi välillä Lohja Niemelä Siuntio Kopula Jouko Pukkila 2008 Museovirasto Tiivistelmä Museoviraston arkeologian osasto suoritti 20.-22.5.2008 arkeologisen inventoinnin

Lisätiedot

KULTTUURIYMPÄRISTÖTIETO SIIRI TAMPEREEN KAUPUNKI, MUSEOPALVELUT, PIRKANMAAN MAAKUNTAMUSEO

KULTTUURIYMPÄRISTÖTIETO SIIRI TAMPEREEN KAUPUNKI, MUSEOPALVELUT, PIRKANMAAN MAAKUNTAMUSEO KULTTUURIYMPÄRISTÖTIETO SIIRI Kuva: Tuija-Liisa Soininen, maakuntamuseo- ja kulttuuriympäristöpalvelut. TAMPEREEN KAUPUNKI, MUSEOPALVELUT, PIRKANMAAN MAAKUNTAMUSEO MIKSI Alueellinen kulttuuriympäristöviranomaistoiminta

Lisätiedot

Hämeenlinna, Lammi Gammelgårdin laskeutusaltaan tarkkuusinventointi

Hämeenlinna, Lammi Gammelgårdin laskeutusaltaan tarkkuusinventointi 1 Hämeenlinna, Lammi Gammelgårdin laskeutusaltaan tarkkuusinventointi 2018 Juuso Koskinen Tilaaja: Vanajavesikeskus 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Inventointi... 4 Koekuopat... 5 Koepistot

Lisätiedot

Muinaisjäännösrekisterin hyödyntäminen Metsä Groupissa

Muinaisjäännösrekisterin hyödyntäminen Metsä Groupissa Muinaisjäännösrekisterin hyödyntäminen issa, ympäristöpäällikkö Metsän siimeksessä - Metsien arkeologisen kulttuuriperinnön inventointi ja suojelu -seminaari 1 Konsernirakenne Liikevaihto 5,3 miljardia

Lisätiedot

Metsähallituksen luonnonsuojelujulkaisuja Sarja B No 64. Kiinteiden muinaisjäännösten hoito-opas

Metsähallituksen luonnonsuojelujulkaisuja Sarja B No 64. Kiinteiden muinaisjäännösten hoito-opas Metsähallituksen luonnonsuojelujulkaisuja Sarja B No 64 Kiinteiden muinaisjäännösten hoito-opas Vantaa 2002 ISSN 1235-8983 ISBN 952-446-358-X (nidottu) ISBN 952-446-359-8 (www.metsa.fi/julkaisut/pdf/luo/b64.pdf

Lisätiedot

Loppi Kaartjärvi Antinniemi

Loppi Kaartjärvi Antinniemi f. 144125 Loppi Kaartjärvi Antinniemi Ranta-asemakaavan muutosalueen inventointi Kreetta Lesell 2007 M U S E O V I R A S T O 1 Sisällys: Sisällysluettelo 1 Arkistotiedot 2 1. Johdanto 3 Kartta inventoitavasta

Lisätiedot

Ähtäri Moksunniemen osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011

Ähtäri Moksunniemen osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 1 Ähtäri Moksunniemen osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2011 Timo Jussila Tapani Rostedt Kustantaja: Ähtärin kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi... 3 Muinaisjäännökset...

Lisätiedot

Siilinjärvi-Maaninka Kevätön-Pyylampi yleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2012

Siilinjärvi-Maaninka Kevätön-Pyylampi yleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2012 1 Siilinjärvi-Maaninka Kevätön-Pyylampi yleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2012 Timo Jussila Timo Sepänmaa Kustantaja: Siilinjärven kaupunki 2 Sisältö: Kansikuva: Inventointi... 3 Yleiskartta...

Lisätiedot

HOLLOLA LAKIKALLIO TARKASTUSRAPORTTI

HOLLOLA LAKIKALLIO TARKASTUSRAPORTTI HOLLOLA LAKIKALLIO TARKASTUSRAPORTTI Lahden museot (Päijät-Hämeen maakuntamuseo) suoritti tarkastuskäynnin Hollolan Lakikalliolie keskiviikkona 4.9.2013. Maastotarkastuksen suoritti tämän raportin laatija.

Lisätiedot

PÄLKÄNE Laitikkala, Suttinen

PÄLKÄNE Laitikkala, Suttinen R A P O R T T I PÄLKÄNE Laitikkala, Suttinen Pintapoiminta Suttisen kivikautisen asuinpaikan läheisyydessä 29.2.2016 PIRKANMAAN MAAKUNTAMUSEO KREETTA LESELL Tiivistelmä Sarsa ry ja Pirkanmaan maakuntamuseo

Lisätiedot

Kiuruvesi Rantakylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2008

Kiuruvesi Rantakylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2008 1 Kiuruvesi Rantakylän osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2008 Timo Jussila Kustantaja: Kiuruveden kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Muinaisjäännökset... 4 KIURUVESI 60

Lisätiedot

Lohja Routio Hiidenlinna korttelin 667 asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2018 Timo Jussila Juuso Koskinen Janne Soisalo

Lohja Routio Hiidenlinna korttelin 667 asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2018 Timo Jussila Juuso Koskinen Janne Soisalo 1 Lohja Routio Hiidenlinna korttelin 667 asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2018 Timo Jussila Juuso Koskinen Janne Soisalo Tilaaja: Seppo Lamppu tmi 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartat...

Lisätiedot

Valkeakoski Lounaissuunnan osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009

Valkeakoski Lounaissuunnan osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Valkeakoski Lounaissuunnan osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: Valkeakosken kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Yleiskartta... 3 Havaintoja...

Lisätiedot

Aura Suni-Keskitalo arkeologinen valvonta 2017

Aura Suni-Keskitalo arkeologinen valvonta 2017 Aura Suni-Keskitalo arkeologinen valvonta 2017 Ville Laakso Tilaaja: Caruna Oy Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Valvonta... 4 Menetelmät ja havainnot... 4 Tulos... 6 Arkistolähteet... 6 Kansikuva:

Lisätiedot

Ähtäri keskustaajaman osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009

Ähtäri keskustaajaman osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Ähtäri keskustaajaman osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Tapani Rostedt Kustantaja: Pöyry Environment Oy 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Yleiskartta... 4 Pitäjänkartta

Lisätiedot

Sastamalan Suodenniemen Kortekallion tuulivoima osayleiskaava-alueen arkeologinen inventointi

Sastamalan Suodenniemen Kortekallion tuulivoima osayleiskaava-alueen arkeologinen inventointi KULTTUURIYMPÄRISTÖPALVELUT HEISKANEN & LUOTO OY Sastamalan kaupunki Sastamalan Suodenniemen Kortekallion tuulivoima osayleiskaava-alueen arkeologinen inventointi 8.10.2014 Laatinut: Kulttuuriympäristöpalvelut

Lisätiedot

TAMMISAARI Västra Tätorten osayleiskaava-alueen itäosan muinaisjäännösinventointi 2004

TAMMISAARI Västra Tätorten osayleiskaava-alueen itäosan muinaisjäännösinventointi 2004 1 TAMMISAARI Västra Tätorten osayleiskaava-alueen itäosan muinaisjäännösinventointi 2004 Timo Jussila 2 Sisältö: Perustiedot... 3 Inventointi... 4 Havaitut hist. ajan jäänteet... 6 1 talonpaikka... 6 2

Lisätiedot

Luumäki, Taavetti Perälä

Luumäki, Taavetti Perälä Luumäki, Taavetti Perälä Kevyenliikenteen väylän inventointi 2017 Piritta Häkälä & Eetu Sorvali Tiivistelmä Luumäen kunta rakentaa vuoden 2017 aikana kevyenliikenteenväylän Savitaipaleelle kulkevan tien

Lisätiedot

YLIVIESKAN KAUPUNKI N i e m e l ä n k y l ä n osayleiskaavan tarkistus 2015

YLIVIESKAN KAUPUNKI N i e m e l ä n k y l ä n osayleiskaavan tarkistus 2015 YLIVIESKAN KAUPUNKI N i e m e l ä n k y l ä n osayleiskaavan tarkistus 2015 MUINAISMUISTOKOHTEET Maankäyttöyksikkö/kaavoitus / maanmittausteknikko Eriia Laru,19.10.2004 SISÄLLYSLUETTELO MUSEOVIRASTON JULKAISU:

Lisätiedot

Forssa-Jokioinen-Tammela Kiimassuon tuulipuiston muinaisjäännösten täydennysinventointi 2012

Forssa-Jokioinen-Tammela Kiimassuon tuulipuiston muinaisjäännösten täydennysinventointi 2012 1 Forssa-Jokioinen-Tammela Kiimassuon tuulipuiston muinaisjäännösten täydennysinventointi 2012 Tapani Rostedt Kustantaja: Voimavapriikki Oy 2 Sisällys: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Kartat... 4 Kuvat...

Lisätiedot

TAMPERE TAKAHUHTI TAKAHUHDINKATU 75 ARKEOLOGINEN VALVONTA 2011

TAMPERE TAKAHUHTI TAKAHUHDINKATU 75 ARKEOLOGINEN VALVONTA 2011 TAMPERE TAKAHUHTI TAKAHUHDINKATU 75 ARKEOLOGINEN VALVONTA 2011 Kirsi Luoto Pirkanmaan maakuntamuseo Kulttuuriympäristöyksikkö Sisältö Johdanto 1 Hankealue 1 Menetelmät 1 Tulokset 1 Yhteenveto 2 Linna (837010018)

Lisätiedot

INKOO Kärrängen Rautakautisen röykkiön ennallistaminen 2018

INKOO Kärrängen Rautakautisen röykkiön ennallistaminen 2018 INKOO Kärrängen Rautakautisen röykkiön ennallistaminen 2018 Teemu Tiainen Johanna Rahtola Juuso Koskinen Tilaaja: Rudus Oy Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Ennallistus... 4 Lähteet... 6 Kartta...

Lisätiedot

Suomen metsäkeskus JULKISET PALVELUT. Metsän siimeksessä seminaari 30.1.2013 Johtava luonnonhoidon asiantuntija Matti Seppälä

Suomen metsäkeskus JULKISET PALVELUT. Metsän siimeksessä seminaari 30.1.2013 Johtava luonnonhoidon asiantuntija Matti Seppälä Suomen metsäkeskus JULKISET PALVELUT Metsän siimeksessä seminaari 30.1.2013 Johtava luonnonhoidon asiantuntija Matti Seppälä Kulttuuriperinnön suojelun edistäminen metsien käytössä Suomen metsäkeskus ja

Lisätiedot

PIELAVESI Lampaanjärvi Joensuu löytöpaikan arkeologinen tarkastus 2018

PIELAVESI Lampaanjärvi Joensuu löytöpaikan arkeologinen tarkastus 2018 1 PIELAVESI Lampaanjärvi Joensuu löytöpaikan arkeologinen tarkastus 2018 Hannu Poutiainen Timo Sepänmaa Tilaaja: FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi...

Lisätiedot

Laitila; Kakonkallio ja Kokonkalliot.

Laitila; Kakonkallio ja Kokonkalliot. Laitila; Kakonkallio ja Kokonkalliot. Tuulipuistoinventointi 1.7.2013 Kari Uotila ja Ulla Moilanen Muuritutkimus ky Tiivistelmä Laitilan kunnan alueella tarkastettiin yhteensä neljä KukkoTuuli Oy:n suunnittelemaa

Lisätiedot

Laukaa Kuhanniemi Tarvaala osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi

Laukaa Kuhanniemi Tarvaala osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 1 Laukaa Kuhanniemi Tarvaala osayleiskaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2007 Timo Jussila Kustantaja: Pöyry Environment Oy 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartta... 3 LAUKAA 66 KÄÄMINNIEMEN

Lisätiedot

P , I: , Z: m mpy Koordinaatti muinaisjäännösrekisterissä oleva kohteen keskikoordinaatti.

P , I: , Z: m mpy Koordinaatti muinaisjäännösrekisterissä oleva kohteen keskikoordinaatti. 1 1. Arkistotiedot Lamminniemenlampi a (618 01 0026): 618 01 0026 Kunta: Kylä: Tila/tontti: Peruskartta: Koordinaatit: Maanomistaja: Punkaharju Turtianniemi 618-416-22-40 Lampikangas 4124 06 Hiukkajoki

Lisätiedot

ENONKOSKI Käkötaipale kiinteistön muinaisjäännösinventointi v. 2011

ENONKOSKI Käkötaipale kiinteistön muinaisjäännösinventointi v. 2011 1 ENONKOSKI Käkötaipale kiinteistön 46-416-2-41 muinaisjäännösinventointi v. 2011 Timo Jussila Timo Sepänmaa Kustantaja: UPM / Sulkavan Palvelut Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi...

Lisätiedot

Rääkkylä Oinaanniemen ranta-asemakaavamuutosalueen muinaisjäännösinventointi 2018

Rääkkylä Oinaanniemen ranta-asemakaavamuutosalueen muinaisjäännösinventointi 2018 Rääkkylä Oinaanniemen ranta-asemakaavamuutosalueen muinaisjäännösinventointi 2018 Hannu Poutiainen Timo Sepänmaa Tilaaja: Kaarlo Kervinen Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Inventointi... 4 Tulos...

Lisätiedot

ESIHISTORIA PRONSSIKAUSI (1500 500 EKR.)

ESIHISTORIA PRONSSIKAUSI (1500 500 EKR.) ESIHISTORIA Merkittävimmät aikakaudet löydösten perusteella Nakkilassa ovat pronssikausi ja rautakauden alkuperiodit eli esiroomalainen ja roomalainen aika. Ensimmäiset asukkaat Nakkilan seuduille ovat

Lisätiedot